Dodaj do ulubionych

Katoliki zabili psa Profesorowi Hartamanowi!

27.02.15, 21:42
"Pewnego dnia zniknie ta zabobonna, prostacka i kruchciana Polska, (...)" itd.

Cały tekst: wyborcza.pl/1,75478,17494381,Hartmanowi_zastrzelili_psa___Przyjdzie_na_was_czas_.html#ixzz3SyptlxGy

wyborcza.pl/1,75478,17494381,Hartmanowi_zastrzelili_psa___Przyjdzie_na_was_czas_.html#BoxGWImg
Obserwuj wątek
    • markvanreesk Re: Katoliki zabili psa Profesorowi Hartamanowi! 27.02.15, 21:48
      pies byl niewierzacy ,dobrze mu tak
    • profil_anonima Re: Katoliki zabili psa Profesorowi Hartamanowi! 27.02.15, 22:08
      w proteście powinien założyć sobie obroże i kaganiec na pysk
      • mara571 nie zalozy, bedzie walczyl 27.02.15, 22:23
        bo od razu znalazl winnych: ten cham, polski cham.
        Hartman jest bardzo szczery i swojego antypolonizmu nie ukrywa. I zydowskich planow wobec Polski i Polakow:
        "Jak ja to znam. Jak ja to znam. Miliony was, chamy, miliony. I co my mamy z wami zrobić? Ale przyjdzie na was czas. A jak nie na was, to na wasze dzieci. Weźmiemy szturmem wasze szkoły, zwabimy was podstępem do teatrów, wyślemy wasze dzieci w świat. I pewnego dnia zniknie ta zabobonna, prostacka i kruchciana Polska, dławiąca się pychą, jakąż to ona jest „prawdziwą” i „wierną” jest. I narodzi się Polska ludzi przyzwoitych, kulturalnych, wiedzących coś o świecie i zdolnych do myślenia społecznego i obywatelskiego. Brzydzących się okrucieństwem i przemocą. I ja o taką Polskę będę walczył, jak potrafię. Tak pomszczę swojego psa."

Wpis nadajacy sie na doniesienie do prokuratury.
        A za taka kulture, jak czolowy przedstawiciel zydowskiej spolecznosci, to ja dziekuje.
        Ciekawe dlaczego Hartman nie walczy z okrucienstwem i przemoca, ktora Izrael stosuje wobec Palestynczkow.

hartman.blog.polityka.pl/2015/02/26/ty-chamie-polski-chamie/
        • bogucjusz Re: nie zalozy, bedzie walczyl 27.02.15, 22:51
          mara571 napisała:

>
          > Wpis nadajacy sie na doniesienie do prokuratury.

No to dawaj, nie krępuj się.
        • marta595 Re: nie zalozy, bedzie walczyl 28.02.15, 00:51
          mara571 napisała:

> Wpis nadajacy sie na doniesienie do prokuratury.

Wg Czesława Miłosza: „donosicielstwo było i jest znane w różnych cywilizacjach. Na ogół jednak nie było nigdy podnoszone do godności cnoty. W cywilizacji Nowej wiary jest zalecane jako cnota podstawowa dobrego obywatela”

Spełnij więc swój obywatelski obowiązek i biegusiem do prokuratora, a ponieważ prawicą swą i lewicą podpisuję się pod każdym słowem zawartym zarówno w cytowanym przez ciebie fragmencie tekstu jak i jego całością, chętnie stanę przed organami sprawiedliwości razem prof. J.Hartmanem. :D
          • mara571 donosicielstwo to zupelnie cos innego 28.02.15, 01:06
            wspolpraca z tajnymi sluzbami, opisywanie w raportach zycia prywatnego, slabosci kolegow, znajomych, przyjaciol, szefow.
            IPN ma sporo takich materialow. Archiwa niemieckiej Stasi uchowaly sie prawie w calosci.
            Donosicielstwem jest tez np. napisanie anonimu np. do skarbowki na sasiada, ktory wlasnie kupil sobie auto.
            W tym przypadku mamy do czynienia z publicznym zniewazeniem wiekszosci polskich obywateli i grozbami pod ich adresem.
            Gdyby taki tekt ktos napisal o Zydach dowiedzialby sie o nim caly swiat w ciagu kilku godzin i komentarze o antysemityzmie Polakow bylyby napisane/wygloszone we wszytskich mediach przez tzw tuzy dziennikarstwa.

Zalozono juz Redute Dobrego Imienia. Mam nadzieje, ze oni zareaguja.
            • az43 Re: donosicielstwo to zupelnie cos innego 28.02.15, 15:56
              Ja wprawdzie nie uważam,że wpis prof.Hartmana dotyczy:"mamy do czynienia z publicznym zniewazeniem wiekszosci polskich obywateli i grozbami pod ich adresem." ale skoro twiedzisz,że wiekszość to prostactwo,ciemnota i chamstwo to pewnie wiesz co piszesz.
              • mara571 wnioskuje, ze jako tzw Europejczyk 28.02.15, 17:39
                nie czujesz sie obrazony.
                Ja natomiast jestem Polka i jak wiekszosc Polakow zostalam przez Hartmana obrazona.
                W swoim zyciu spotkalam wielu wyksztalconych chamow, ktorzy na dodatek byli ciemniakami i prostakami. Mieli jedna wspolna z Hartmanem ceche: wielkie ego.

az43 napisał:

> Ja wprawdzie nie uważam,że wpis prof.Hartmana dotyczy:"mamy do czynienia z publ
                > icznym zniewazeniem wiekszosci polskich obywateli i grozbami pod ich adr
                > esem." ale skoro twiedzisz,że wiekszość to prostactwo,ciemnota i chamstwo to pe
                > wnie wiesz co piszesz.

PS Pare lat mieszkalismy na wsi przeksztalcajacej sie w atrakcyjna miejsce zamieszkania klasy sredniej. tam obowiazywal calkowity zakaz wypuszczania psow bez opiekuna. Dla wiekszych psow smycza byla obowiazkowa. To nie bylo w Polsce.
                • az43 Re: wnioskuje, ze jako tzw Europejczyk 28.02.15, 18:36
                  Ja nie jestem tzw.europejczykiem.Ja jestem Europejczykiem.Nie poczuwam się do związków z "większością" Polaków,niewiele mam z nimi wspólnego poza geografią.Przyznaję się do tożsamości z ludźmi myslącymi,przyzwoitymi i empatycznymi.Obywatelstwo ich jest mi całkowicie obojetne.To,że ktoś jest wykształcony nie oznacza,że nie może być chamem i prostakiem.Może być i bardzo często jest.Można mieć wykształcenie wyzsze a nie mieć podstawowego-to też jest często spotykane.Nie wiem jakie ego ma prof.Hartman ale wiem,że zawsze chętnie z nim porozmawiam i się napiję.Z Prawdziwym Polakiem Parafialnym i Patriotą nigdy.
                  Akceptuję bez zastrzeżeń to co napisał prof.Hartman,ktoś to w końcu hołocie musiał powiedziec.Padło na prof.Hartmana a on to zrobił perfekcyjnie
            • porannakawa01 Re: donosicielstwo to zupelnie cos innego 28.02.15, 22:10
              mara571 28.02.15, 01:06

Gdyby taki tekt ktos napisal o Zydach dowiedzialby sie o nim caly swiat w ciagu kilku godzin i komentarze o antysemityzmie Polakow bylyby napisane/wygloszone we wszytskich mediach przez tzw tuzy dziennikarstw

Hartman nie pisze o Polakach, o Żydach, o Niemcach!
              Hartman pisze o chamach, których jednak trzeba ucywilizować.
              Wysyłając na studia, do pracy za granicę, każąc chamowi przeczytać książkę, pójść do teatru.
              Chamy muszą być cywilizowane!
              • az43 Re: donosicielstwo to zupelnie cos innego 28.02.15, 22:59
                Problem polega na tym,że niestety cham tego nie zrozumie a w dodatku cywilizacja to pojęcie zupełnie mu nieznane.Cham po prostu nigdy nie miał z takim zjawiskiem kontaktu.
                • mara571 ty masz klopoty ze znaczeniem slow w jezyku pol 01.03.15, 00:54
                  skim.
                  SJP, haslo cywilizacja:

1. stan rozwoju społeczeństwa, zwłaszcza jego kultury materialnej;
                  2. ogół dóbr materialnych i kulturowych jakiegoś społeczeństwa
                  • az43 Re: ty masz klopoty ze znaczeniem slow w jezyku p 01.03.15, 13:51
                    Czyżby?
              • mara571 radze zajrzec do zrodla 01.03.15, 00:52
                tam Hartman napisal:
                "Ty chamie, polski chamie!"

Jeszcze masz watpliwosci?
                • az43 Re: radze zajrzec do zrodla 01.03.15, 13:52
                  O co chodzi?Adres jest poprawny.Sprawa dotyczy przecież chama polskiego a nie jakiegoś innego.
                  • bew-is Re: radze zajrzec do zrodla 01.03.15, 13:57
                    Sprawa dotyczy dwuznacznej moralnie sytuacji gdy jeden cham (realny i konkretny) wyraza nienawisc do drugiego chama narodowosci polskiej, ktory jest co najwyzej hipotetyczny. Realne chamstwo zydowskiego "profesora" w dodatku etyka w stosunku do hipotetycnego chama narodowosci polskiej.

az43 napisał:

> O co chodzi?Adres jest poprawny.Sprawa dotyczy przecież chama polskiego a nie j
                    > akiegoś innego.
                    • az43 Re: radze zajrzec do zrodla 01.03.15, 17:08
                      Realny i konkretny nie jest chamem a w dodatku tez jest Polakiem.Opisywane przez prof.Hartmana chamstwo nie jest hipotetyczne tylko realne.Prof Hartman jest polskim profesorem,w dodatku belwederskim.Jest oczywistą oczywistoscią,że powiedział prawdę skoro zgraja zawyła.
          • bew-is Re: nie zalozy, bedzie walczyl 28.02.15, 01:13
            Wpis ten wyczerpuje znamiona nienawisci ze wzgledow rasowych. Ponadto zawiera grozby karalne. Jak najbardziej nadaje sie dla prokuratury i nie bedzie to zaden donos, tylko obywatelski obowiazek. Hartman nienawidzi Polakow i jest niebezpieczny dla otoczenia, dlatego powinno sie go powstrzymac przed uczynieniem krzywdy jakiemus bezbronnemu czlowiekowi tylko z tej racji, ze ten jest Polakiem. Odnosze wrazenie, ze smierc psa (ktorego zreszta nie pilnowal jak nalezy - psy nie moga biegac bez opieki po lasach) jest tylko pretekstem do wyrazenia nienwisci do Polakow i pogardy dla nas. Ten czlowiek jest niebezpieczny i powinien sie leczyc !!!

marta595 napisała:
            > > Wpis nadajacy sie na doniesienie do prokuratury.
            >
            > Wg Czesława Miłosza: „donosicielstwo było i jest znane w różnych cywiliza
            > cjach. Na ogół jednak nie było nigdy podnoszone do godności cnoty. W cywilizacj
            > i Nowej wiary jest zalecane jako cnota podstawowa dobrego obywatela”
            >
            > Spełnij więc swój obywatelski obowiązek i biegusiem do prokuratora, a ponieważ
            > prawicą swą i lewicą podpisuję się pod każdym słowem zawartym zarówno w cytowan
            > ym przez ciebie fragmencie tekstu jak i jego całością, chętnie stanę przed orga
            > nami sprawiedliwości razem prof. J.Hartmanem. :D
            >
            • marta595 Re: nie zalozy, bedzie walczyl 28.02.15, 01:40
              bew-is napisał(a):

> Wpis ten wyczerpuje znamiona nienawisci ze wzgledow rasowych. Ponadto zawiera g
              > rozby karalne.

Jakie groźby? wysłania do teatru, czy w świat chamów, prostaków, aby poznali kulturę, zobaczyli jak żyją cywilizowani ludzie? :D

>Jak najbardziej nadaje sie dla prokuratury i nie bedzie to zaden
              > donos, tylko obywatelski obowiazek. Hartman nienawidzi Polakow

Podzielam jego nienawiść do takich Polaków :D

>i jest niebezpieczny dla otoczenia, dlatego powinno sie go powstrzymac przed uczynieniem krzywdy jakiemus bezbronnemu czlowiekowi tylko z tej racji, ze ten jest Polakiem.

Bzdury piszesz.Krzywdą jest cywilizowanie chamów i uczenie ich empatii, kultury?

Uderzył w stół i odezwały się nożyce?

Przeczytaj jeszcze raz cały tekst umieszczony na blogu prof. Hartmana i postaraj się choć troszeczkę zrozumieć co tam jest napisane,o kim i do kogo, zanim nadal zechcesz bredzić.
              • mara571 sprobuj wymienic okreslenie 28.02.15, 07:53
                polski cham na slowo Zyd.
                I uruchomic wyobraznie: co napisaliby czolowi publicysci Gazety Wyborczej i zastanowic sie nad reakcja prokuratury. Ona z urzedu rozpoczelaby sledztwo.
                Tak jak bylo w przypadku studenta Bogdana R.
                prawo.gazetaprawna.pl/artykuly/780311,nawolywanie-do-nienawisci-rasowej-pozostaje-w-kodeksie-karnym.html
              • bew-is Re: nie zalozy, bedzie walczyl 28.02.15, 09:17
                Nie mam najmniejszego zamiaru probowac rozumiec czubka i jego chorych fantazji. Tacy ludzie powinni by izolowani od otoczenia. I gdy czytam te chore z nienawisci do Polakow wpisy "profesora" Hartmana, to przestaje sie dziwic, ze Zydzi musza uciekac z Europy do Izraela i ze tak nasilaja sie nastroje antysemickie w e Francji i innych krajach unii. Sami sobie gotuja ten los. Polacy jako slowianie to jeszcze bardzo lagodni i ugodowi ludzie, ze bez szemrania znosza podobne inwektywy. Ten czlowiek wykonuje bardzo zla robote, bo wywoluje nienawisc do wszystkich Zydow a sa wsrod nich takze wspaniali ludzie. To ma byc "profesor"? To zalosna karykatura czlowieka, nie zaden profesor.

marta595 napisala:
              • bew-is Re: nie zalozy, bedzie walczyl 28.02.15, 09:53
                Aby uczyc kogos kultury, najpierw samemu trzeba byc czlowiekiem kulturalnym a nie prymitywnym prostakiem, nie majacym zadnej oglady. Wspolczuje ci marto, z nienawiscia trudno jest zyc. Uderza ona przede wszystkim w ciebie a nie w ludzi, do ktorych ja kierujesz.

marta595 napisala:
                > Jakie groźby? wysłania do teatru, czy w świat chamów, prostaków, aby poznali ku
                > lturę, zobaczyli jak żyją cywilizowani ludzie? :D
                > Podzielam jego nienawiść do takich Polaków :D
                > Bzdury piszesz.Krzywdą jest cywilizowanie chamów i uczenie ich empatii, kultury
                > ?
                > Uderzył w stół i odezwały się nożyce?
                • az43 Re: nie zalozy, bedzie walczyl 28.02.15, 16:03
                  Zachęcanie do korzystania ze zdobyczy kultury zdaniem prostaków jest wynikiem nienawiści.Dlatego nic się w tym kraju nie zmienia.Chyba,że na gorsze.
              • az43 Re: nie zalozy, bedzie walczyl 28.02.15, 16:01
                Chyba jednak naiwnościa prof.Hartmana,że polski cham i prostak jak pójdzie do teatru to się zmieni.Juz marszałek Piłsudski mówił o Polakach:naród wspaniały ale ludzie ku...-nic się nie zmieniło od tamtych czasów.
            • az43 Re: nie zalozy, bedzie walczyl 28.02.15, 15:58
              Dla kogo niebezpieczny jest prof,Hartman i z czego powinien się leczyć?
          • magdolot Re: nie zalozy, bedzie walczyl 28.02.15, 01:49
            marta595 napisała:

> a ponieważ
            > prawicą swą i lewicą podpisuję się pod każdym słowem zawartym zarówno w cytowan
            > ym przez ciebie fragmencie tekstu jak i jego całością, chętnie stanę przed orga
            > nami sprawiedliwości razem prof. J.Hartmanem. :D

Wiesz, stanę sobie z Tobą chętnie w tym ordynku.

Tym bardziej, że paw we mnie wzbiera jak widzę antysemityzm wyciekający Państwu Forumowiczom spomiędzy oburzonych fafli. Biednieńcy Polacy nieustająco obrażani przez Żydów-Polakożerców, ojapie, nauczcie Wy się czytać ze zrozumieniem i spróbujcie zrozumieć [choć to ewidentnie trudno pomieścić w antysemickich kurzych móżdżkach], że prof. Hartman jest dokładnie takim samym Polakiem jak Wy i Kaczyński i Miller i JP II.
            • marta595 Re: nie zalozy, bedzie walczyl 28.02.15, 01:59
              magdolot napisała:

> Wiesz, stanę sobie z Tobą chętnie w tym ordynku.

Cała przyjemność po mojej stronie. ;)
              Dobranoc.
            • bew-is Re: nie zalozy, bedzie walczyl 28.02.15, 09:26
              Ja zalosna magdalot widze w tym nie antysemityzm, lecz antypolonizm i tez "paw we mnie wzbiera", bo nienawidze rasizmu. Zalosny antysemicki mozdzek to u Ciebie i i marty, a nie u Polakow, ktorzy protestuja, gdy sie ich obraza. Jak juz napisalem w poprzednim poscie, Polacy to nadzwyczaj ugodowy narod, ze znosza ze spokojem podobne inwektywy polakozercy Hartmana, ktory do Polakow zionie nienawiscia a nie , jak raczylyscie zauwazyc, sie Polakiem czuje.
              • sclavus Re: nie zalozy, bedzie walczyl 28.02.15, 10:54
                najpierw naucz się czytać - samo składanie literek w słowa nie wystarcza!!
                Jak już posiądziesz tę umiejętność, możesz sobie ... ponienawidzić, co-tam-sobie-chcesz-i-jak!!
                rozumienie czytanego tekstu, pozwala na unikanie - takich, jak twoje - stresów!
                • bew-is Re: nie zalozy, bedzie walczyl 28.02.15, 10:56
                  To prawda. Trzeba rozumiec tekst pisany sclavus - u ciebie z tym kiepsciutko!!!!

sclavus napisał:
                  > najpierw naucz się czytać - samo składanie literek w słowa nie wystarcza!!
                  > Jak już posiądziesz tę umiejętność, możesz sobie ... ponienawidzić, co-tam-sobi
                  > e-chcesz-i-jak!!
                  > ***
                  > rozumienie czytanego tekstu, pozwala na unikanie - takich, jak twoje - stresów!
                  • 13kisiel Profesor chłe,chłe ...Broń nas Boze od takich 28.02.15, 11:01
                    podejrzewam że sam go zabił po rozczarowaniu w związku kazirodczym :-)))
                  • sclavus Re: nie zalozy, bedzie walczyl 28.02.15, 15:18
                    rozumiem, że odszczekiwanie się, to twoja główna domena...
                    ... poszczekuj sobie ile chcesz a faktów nie zmienisz...
                    • erka_46 Re: nie zalozy, bedzie walczyl 28.02.15, 15:27
                      sclavus napisał:

> rozumiem, że odszczekiwanie się, to twoja główna domena...
                      > ... poszczekuj sobie ile chcesz a faktów nie zmienisz...

- co do faktów,to o jakich to mówisz ?
              • az43 Re: nie zalozy, bedzie walczyl 28.02.15, 16:05
                Polacy to nadzwyczaj ugodowy narod, - dawno nikt mnie tak nie rozsmieszył.
            • erka_46 Re: nie zalozy, bedzie walczyl 28.02.15, 15:38
              magdolot napisała:

> Tym bardziej, że paw we mnie wzbiera jak widzę antysemityzm wyciekający Państwu
              > Forumowiczom spomiędzy oburzonych fafli. Biednieńcy Polacy nieustająco obrażan
              > i przez Żydów-Polakożerców, ojapie, nauczcie Wy się czytać ze zrozumieniem i sp
              > róbujcie zrozumieć (choć to ewidentnie trudno pomieścić w antysemickich kurzych
              > móżdżkach),
              że prof. Hartman jest dokładnie takim samym Polakiem jak Wy i Kacz
              > yński i Miller i JP II.

- dziwne,takim samym ?
              A czytałeś co on na swym blogu pisze ?

Ty chamie, polski chamie!

Wierzysz w to,że on o sobie pisze ?
              No cóż,radzę czytać ze zrozumieniem.
            • az43 Re: nie zalozy, bedzie walczyl 28.02.15, 16:04
              Proszę o mnie nie zapominac.
        • az43 Re: nie zalozy, bedzie walczyl 28.02.15, 15:53
          Pocaluj się w dupę.Prof.Hartman ma rację.A twój wpis jest tego najlepszym dowodem.Czasami kmiot opuszcza wiochę ale wiocha nigdy nie opuści kmiotka.
          Na mnie też donieś do prokuratora.
      • sclavus Re: Katoliki zabili psa Profesorowi Hartamanowi! 28.02.15, 00:17
        tobie bardziej przydałby się kaganiec... i to taki, który plujstwa by nie przepuszczał!!
    • hordol na mieście gadajom ,że sam biskup to zrobił 27.02.15, 22:15
      :-(
      • ewa9717 markvanreesk i profil_anonima 27.02.15, 22:22
        Wyjątkowe z was sk*urwy*syny.
        • markvanreesk Re: markvanreesk i profil_anonima 27.02.15, 22:33
          dzieki w imieniu wlasnym i psa o profilu anonima juz nie wspomne ,kazdy sadzi wedlug siebie i kto kogo przezywa tak sie sam nazywa...
        • hordol podobno katoliccy siepacze teraz dybią na samego 27.02.15, 22:34
          profesora !!!!!
    • veglie Re: Katoliki zabili psa Profesorowi Hartamanowi! 27.02.15, 22:37
      Jak to katoliki.Zawsze buractwo.
    • qwardian Re: Katoliki zabili psa Profesorowi Hartamanowi! 27.02.15, 23:06
      Na psy pazerne są Wietnamczyki, a Hartmana to wymieniłbym z muzułmanami na wielbłąda, bo to urocze zwierzątka...
      • sclavus Re: Katoliki zabili psa Profesorowi Hartamanowi! 28.02.15, 00:25
        ... i przeżegnałbyś się, przy tej wymianie, nabożnie...
    • 13kisiel Re: Katoliki zabili psa Profesorowi Hartamanowi! 27.02.15, 23:30
      Zabił myśliwy...może nawet sam Bronek zamiast milicjanta
    • piq bardzo współczuję Hartmanowi, że jakiś gnój... 28.02.15, 00:17
      ...zastrzelił jego psa. Jeszcze bardziej współczuję psu.

Ale po wpisie Harmana po tym fakcie widać, jak bardzo zacietrzewionym antykatolickim fanatykiem jest. Nie rozumiem, jak można czyjeś draństwo związać w umyśle z wyznaniem milionów ludzi.

Ma ten człowieczek identyczny sposób myślenia jak naziści. Oni też oskarżali wszystkich Żydów o różne rzeczy, niekoniecznie przez nich popełnione. Ma też identyczny sposób myślenia jak bolszewicy. Oni też oskarżali wybrane grupy (chrześcijan, kułaków, Żydów, lekarzy) o różne rzeczy, niekoniecznie przez nich popełnione.

To oznacza, że Hartman jest saintjustowskim maniakiem. Oraz człowiekiem tępym. Medialną wydmuszką gejzety stasińskiej, a nie żadnym intelektualistą.Ten wpis to hańba i dla rozumu, i dla przyzwoitości. Zwłaszcza w wykonaniu lewicowca i Żyda z pochodzenia, bo to lewicowcy stosowali zbiorowe oskarżanie ludzi ze względu na zbiorowe cechy., i to Żydzi padali ofiarą takich oskarżeń. Oraz następujących po tym mordów.

Muszę to napisać, choć rozumiem ból Hartmana. I współczuję.
      • x2468 Re: bardzo współczuję Hartmanowi, że jakiś gnój.. 28.02.15, 00:24
        Nie tylko można lecz należy.Tylko katole mu się odgrażali i to jest zgodne z ich mentalnością. Zabić niewinne zwierze bo właściciel nie wierzy w gusła.
        • piq myślisz dokładnie takimi samymi kategoriami... 28.02.15, 00:45
          ...jak towarzysze Hitler i Stalin. I Hartman. Gratulacje.

Jestem wierzący i powinienem zostać wytępiony (oraz moje wartości) za to, że jakiś półgłówek zabił psa intelektualnemu i moralnemu guru postempactwa, który natychmiast oskarżył o to chrześcijan (w woj. lubelskim na wsi mogą bowiem mieszkać i wyznawcy obrządku bizantyjskiego).

To kompromitacja intelektualna i moralna Hartmana. Nienawiść w czystej formie i guślane, rytualne zrzucanie winy na wrogą zbiorowość. To Hartman reprezentuje zabobon, nie ja.
          • piq dopowiem: Hartman oskarża nie "chamów" w ogóle,... 28.02.15, 00:50
            ...tylko chamów-Polaków, i to oskarżenie oraz tę nienawiść rozciąga na 3/4 społeczeństwa - ale tylko polskiego i tylko na jego religijną część. To nienawiść na tle narodowościowym i wyznaniowym. Na modłę nazistowską. Po kim jak po kim, ale po polskim Żydzie się tego najmniej spodziewałem.
          • x2468 Re: myślisz dokładnie takimi samymi kategoriami.. 28.02.15, 00:58
            Brak Ci wiedzy.Właśnie Twój współwyznawca prawdziwy Polak - katolik wątek niżej wyjaśnił ze pies został zabity bo był własnością "żydowskiego profesora".Z wyjaśnienia wynika że osoba właściciela usprawiedliwia bestialstwo.
            • piq powołujesz się na fakty,... 28.02.15, 01:11
              ...czy na jakieś wpisy, których ja nie widzę, a ty ni dajesz linku.

A to, jakiego wyznania i narodowości był sprawca, nie zmienia tego, że Hartman się skompromitował swoim nazistowsko-bolszewickim z ducha wpisem. Człowiek cywilizowany nie obciąża zbiorowości za czyny jednostek.

Idąc śladem twojego i Hartmanowego myślenia, mam prawo oskarżyć za pedofilskie homoseksualne przestępstwa jednego wikarego - wszystkich męskich homoseksualistów. Bo wikary jest homosiem. Nazizm i bolszewizm w jednej pigułce.

Jeśli tego nie widzisz, to nie rozumujesz, tylko wyznajesz ideologię.
          • x2468 Re: myślisz dokładnie takimi samymi kategoriami.. 28.02.15, 09:49
            Czyli po katolicku. Stalin z zawodu był świetnie wykształconym księdzem, Hitler wychował się w wzorowej katolickiej rodzinie, dołożę Ci jeszcze dr Menele, Himmlera który 2x dziennie przystępował do komunii i ponieważ nie mam ochoty przytaczać około 900 nazwisk Twoich katolickich braci polecę Ci hasło obóz Jasenowac.
            • piq o i koleżanko x2468 potwierdziło samo mentalną... 28.02.15, 19:55
              ...przynależność do nazistowsko-bolszewickiej formacji umysłowej.

Nie chce mi się już dyskutować ze stałym repertuarem antykatolskich fanatyków, który kolażanko przytoczyło (w części Jasenovaca bardzo słusznym), gdyż problem tkwi gdzie indziej: koleżanko x2468 ma nazistowsko-bolszewicki sposób myślenia, podobnie jak ten, zaprezentowany przez Hartmana, mianowicie obciąża winą za coś całą grupę społeczną.

W sprzyjających okolicznościach z takim sposobem myślenia koleżanko x2468 zostałoby oprawcą w obozie śmierci, strzelałoby w głowę kułakom w ramach trojek czekistowskich albo zabiłoby księdza Popiełuszkę. Albowiem głupoty i nienawiści w koleżanku jest na to wystarczająco dużo.

Na szczęście czasy nie sprzyjają kolażankowi, by urzeczywistnił swoje predyspozycje, ale w niespokojnych czasach koleżanko nadaje się do prewencyjnego uboju sanitarnego.
      • mara571 swietna analiza 28.02.15, 00:24
        Ńic dodać, nic ująć.
        Dużo sie dzisiaj przydarzyło, wpis Hartmana na razie utonął w natłoku innych informacji, ale temat wróci.
        • x2468 Re: swietna analiza 28.02.15, 00:59
          Tez mam nadzieje ze zwyrodnialcy usłyszą to co im się należy.
      • camille_pissarro Skąd profesor KUL wie, że psa mu zastrzelił 28.02.15, 15:44
        jakiś ( jak to się mówi w jego nomenklaturze ) Katol ? Czy już został złapany, osądzony ?
        Zwierzęcia szkoda, można z Hartmanem rozprawiać w inny sposób, ja bym go na przykład spoliczkował jedwabną rękawiczką, licząc, że wezwałby mnie na pojedynek, nawet byłbym gotów udać się na Planty w Krakowie w tym celu :-)
    • wujaszek_joe Re: Katoliki zabili psa Profesorowi Hartamanowi! 28.02.15, 01:13
      szkoda psa i ludzi, którym go brak. Zgadzam się z odezwą Hartmana, ktoś tego psa przecież zastrzelił.
    • profil_anonima Kolejny scenariusz na film, Oskar zapewniony 28.02.15, 06:37
      po dwóch sukach jeden pies
    • erka_46 Re: Katoliki zabili psa Profesorowi Hartamanowi! 28.02.15, 07:22
      w11mil napisała:

> "Pewnego dnia zniknie ta zabobonna, prostacka i kruchciana Polska, (...)" itd.

- nie zniknie,bo z czego żyłby Hartman ?

A w tego pieska to ja nie wierzę,Hartaman sobie temat wymyślił,zeby mógł o chamie polskim jyntelygentnie napisać:

Oto prawdopodobna rekonstrukcja owego „dyskursu”: Wałęsają się, k…, te kundle, k…, do lasu włażą, k…, zwierzynę gonią, k…, wystrzelać te śmiecie, k…, jak ktoś chce psa, to niech se go na podwórzu trzyma i pilnuje, k…., ja jestem myśliwy, k…, ja tu mam nad zwierzętami władzę i robię, k…, z nimi porządek. Pan Bóg stworzył człowieka i dał mu ziemię, żeby nad nią panował. Zwierzęta są dla człowieka i muszą człowiekowi służyć. A nie wałęsać się, k… Ze mną, k…, żartów nie ma. Się jedna z drugą miejska pinda będzie rozczulać nad pieskiem. Do roboty by się, k…, wzięła. Patrz, k…, co się robi z parszywymi kundlami. I uważaj, żeby się tobie nie dostało. Bo to jest, k…, nasz kraj i porządek, k…, musi być.
      • erka_46 jyntelygent ze słomą w butach 28.02.15, 07:34
        ...tak pisze o polskich chamach:

Jak ja to znam. Jak ja to znam. Miliony was, chamy, miliony. I co my mamy z wami zrobić? Ale przyjdzie na was czas. A jak nie na was, to na wasze dzieci. Weźmiemy szturmem wasze szkoły, zwabimy was podstępem do teatrów, wyślemy wasze dzieci w świat. I pewnego dnia zniknie ta zabobonna, prostacka i kruchciana Polska, dławiąca się pychą, jakąż to ona jest „prawdziwą” i „wierną” jest. I narodzi się Polska ludzi przyzwoitych, kulturalnych, wiedzących coś o świecie i zdolnych do myślenia społecznego i obywatelskiego. Brzydzących się okrucieństwem i przemocą. I ja o taką Polskę będę walczył, jak potrafię. Tak pomszczę swojego psa.

- czy to o psa chodzi temu profesorowi,nie,tak mówić może jedynie czlowiek z nienawiści chory,bo nawet gdyby z tym psem była prawda i jakiś wiejski idiota mu tego psa ustrzelił,to skąd u tego jyntelygentnego profesora powstała taka reakcja,żeby o śmierć psa oskrżać wszystkich polskich chamów.
        Taka reakcja wymaga szybkiego działania psychiatry,bo taki osobnik gotów jest Polskę w powietrze wysadzić.

• az43 Re: jyntelygent ze słomą w butach 28.02.15, 16:36
          erka_46 napisał:
          taki osobnik gotów jest Polskę w powietrze wysadzić.
          Ponieważ to jest twoja Polska -niech wysadza.
      • az43 Re: Katoliki zabili psa Profesorowi Hartamanowi! 28.02.15, 16:34
        erka_46 napisał:
        - nie zniknie,bo z czego żyłby Hartman ?
        Hartman da sobie radę,to mądry człowiek.Ty się lepiej martw z czego będą żyli proboszczowie i biskupi.
    • mariner4 Przekazali mu znak pokoju 28.02.15, 07:51
      Tacy sami buczą na cmentarzach, cieszyli się ze śmierci Geremka, organizują różne "krucjaty", stoją pod pałacem prezydenckim. To jest właśnie "lud boży".
      M.
      • bew-is Re: Przekazali mu znak pokoju 28.02.15, 09:30
        Mowisz o Hartmanie? Oni nie bucza, oni organizuja marsze przeciwko faszyzmowi, sami ten faszyzm wczesniej propagujac.

mariner4 napisał:
        > Tacy sami buczą na cmentarzach, cieszyli się ze śmierci Geremka, organizują róż
        > ne "krucjaty", stoją pod pałacem prezydenckim. To jest właśnie "lud boży".
        > M.
        • az43 Re: Przekazali mu znak pokoju 28.02.15, 16:07
          Jakieś dowody?
    • hordol kto temu facetowi nadał tytuł profesora? 28.02.15, 08:08
      • x2468 Re: kto temu facetowi nadał tytuł profesora? 28.02.15, 11:11
        Przypuszczam ze Prezydent RP. Kto nadał tytuł profesora małemu Jarusiowi? Pan Jaruzelski?
        • 13kisiel Re: kto temu facetowi nadał tytuł profesora? 28.02.15, 11:17
          Shogun go zabił ...innego wyjaśnienia nie widzę :-)))
        • az43 Re: kto temu facetowi nadał tytuł profesora? 28.02.15, 16:07
          Lechy był profesorem uczelnianym a nie belwederskim.
      • ayran Re: kto temu facetowi nadał tytuł profesora? 28.02.15, 11:47
        Trzeba by sprawdzić, kto był prezydentem w 2008 roku.
    • judeosceptyk Re: Katoliki zabili psa Profesorowi Hartamanowi! 28.02.15, 12:05
      blog.balder.org/billeder-blog/Cartoon-Hey-Rabbi-Whatcha-Doing-Grafitti-260.jpg
      • pisbol Antysemityzm polski cala para do przodu 28.02.15, 15:50
        zalosne pchly polskie! Jak Putinowcy jestescie!
    • wagonetka Hartman ma rację. 28.02.15, 16:03
      Każde słowo to wykrzyczana prawda - tak właśnie wygląda podlubelska wieś. Zresztą nie tylko podlubelska i nie tylko wieś. Tak wygląda znaczna część Polski - ciemnej, dzikiej i katolickiej.

A teatr i edukacja? Za kilka pokoleń, jak dobrze pójdzie.

• az43 Re: Hartman ma rację. 28.02.15, 16:09
        Dlatego tak nerwowo reagują.Nareszcie ktoś im powiedział kim i czym naprawdę są.
        • wagonetka Re: Hartman ma rację. 28.02.15, 16:18
          nie czytałam wątku

ale wiem, że kołtuństwo i obskurantyzm trzymają się mocno
          • az43 Re: Hartman ma rację. 28.02.15, 16:23
            Podobnie jak chamstwo,prostactwo i ciemnota.
            • magdolot Re: Hartman ma rację. 28.02.15, 20:12
              Polski cham to księżniczka na ziarnku grochu - ma mocno przewrażliwiony naskórek.

Cierpiącym polecam maść z witaminą A tudzież nie strzelanie do cudzych psów, to może się obejdzie i bez wizyty w teatrze.
      • piq możesz, kuszetka, wyjechać,... 28.02.15, 20:08
        ...skoro tak bardzo ci się tu nie podoba. I skoro jesteś taką cacaną postempową juropejką, to wszędzie poza Polską, choćby w Szwecji, czy Austrii, będzie ci znacznie lepiej.

Polecam Austrię, ojczyznę fjurera, jesteś albowiem nazistką i bolszewiczką ze sposobu myślenia, kochanie, zupełnie jak Hartman.

Myślisz sobie tak: skoro rzeczywistość nie pasuje mi do mojego ideału, to znaczy, że ktoś jest temu winien. I pokazujesz paluchem, jak Hartman, na katolików - nawet nie wiedząc, kto na lubelskiej wsi zastrzelił psa: prawosławny, homoseksualista czy pomocniczy biskup lubelski. To zresztą nie ma znaczenia: zrzucenie winy za jakiś czyn na całą grupę społeczną wydzieloną na podstawie wyznania, narodowości, majątku, orientacji seksualnej jest pierwszym etapem nazizmu-bolszewizmu.

Ty i Hartman oraz podobni wam mentalni ludobójcy niczym się nie różnicie od najbardziej zatwardziałego i głupiego katolstwa - i wy, i oni macie taki sam sposób myślenia - WINNI SĄ .......... (tu wpisać według uznania wybranego arbitralnie wroga). I wy, i oni macie takie samo ćwierćinteligenckie przekonanie o własnej niezmąconej racji.

Jesteście świetnym materiałem na następców SA i czekistowskich trojek. Przyzwoitość i logika wam do niczego nie jest potrzebna. Macie przecież słuszność i chcecie dla świata lepiej.

No cóż, zmuszacie mnie, żebym wami gardził, a nie chcę tego robić.
        • az43 Re: możesz, kuszetka, wyjechać,... 28.02.15, 20:18
          Każdy może wyjechać,ty też.I lepiej żeby wyjechało z kraju prostackie menelstwo a nie ludzie porządni i przyzwoici,znający język polski i potrafiący się nim posługiwać.
        • magdolot Re: możesz, kuszetka, wyjechać,... 28.02.15, 20:40
          Ależ do niczego Cię, Kiciu, nie zmuszamy. Skręcaj się z nienawiści ile Twoja chrześcijańska pryszczata duszyczka zapragnie, jeno sobie wystawiasz w ten sposób opinię... oraz tutejszemu chrześcijaństwu.
          Nie pierwszy to "chrześcijański" oksymoron w kraju nad Wisłą i z pewnością nie ostatni.

Aha i zadam sobie trud spojrzenia na Twoje przyszłe posty w wątkach o biednych prześladowanych katolickich rolnikach polskich i jak nie będziesz się grzecznie składał na KRUS na śrut do ich wiatróweczek i kłady na komunię dla ich dziatwy, żeby sobie mogła za Twoje pojechać do lasu i nienawistnie postrzelać do zwierzątek wedle woli, to marny Twój antypolski los. Występem w tym wątku zapisałeś się bowiem w poczet dumnych chrześcijańskich wielbicieli mentalności Lepperów i Begerów, soli naszej ziemi, katolickich troglodytów moralnych, których bezmiar człowieczeństwa zawiera się w pokropku odbytym w beciku, bo ty "Bybli" ony w życiu nie przesylabizują, za gruba jess i za dużo w niej trudnych słów... a takie szlachectwo zobowiązuje, oj, zobowiązuje.
          • piq to nie nienawiść, to diagnoza... 01.03.15, 00:49
            ...nienawiści. Mnie jest po prostu żal tych ludzi, którzy się nie uczą na błędach XX wieku i są świetnym materiałem na następne pokolenie ludobójców.

Mnie zwisa smętnym kalafiorem, czy ktoś jest katolem, atolem, ciotą, katabasem czy jakkowliek się ich nazywa. Interesuje mnie jedno: czy myślą logicznie i czy zachowują elementarną przyzwoitość. Hartman, x2468, wagonetka i Ty macie problem z pierwszym, z drugim albo i z pierwszym, i z drugim (jak Hartman). Ja was zmieniać nie zamierzam, mogę tylko zwrócić moją światłą myślą uwagę na to, czego wy nie widzicie - bo macie problem jak wyżej.

Ty swoim pościkiem dowiodłaś jednej rzeczy: że nie myślisz kategoriami racjonalnymi i moralnymi, tylko klasyfikujesz na równie bolszewicko-nazistowskiej zasadzie, jak Hartman: ja, piq, jestem przeciwko tym, którzy ci się podobają, przeto jestem twoim wrogiem. W związku z tym dajesz upust swojej frustracji bełkocząc rzeczy nieszczególnie zrozumiałe, ale które mają mi dopiec. Nie dopiekły, bo masz problem z formułowaniem myśli, to po pierwsze, więc nie wiem, o co ci chodzi - a po drugie, zrozumiałem to:
            > dumnych chrześcijańskich wielbicieli mentalności Lepperów i
            > Begerów, soli naszej ziemi, katolickich troglodytów moralnych, których bezmiar
            > człowieczeństwa zawiera się w pokropku odbytym w beciku
            ...że ma być obelżywe. I oczywiście toleranckie, bo nie wyrażasz tutaj nienawiści do żadnej grupy społecznej, prawda? Sorki, jak mówią słoiki, ale mam twoją chęć obrażenia mnie w dupie. Zwłaszcza że o owej "Bybli" wiem więcej niż ty, a na pewno także niż przeciętny arcybiskup, bo oni już dawno stracili z oczu, czym i o czym jest chrześcijańskie misterium wtajemniczeniowe. Bo tym w istocie chrześcijaństwo jest (oprócz tego, że jest pochodną środkowoazjatyckich - irańskich z grubsza - spekulacji soteriologicznych przełożoną na język ubogich, czyli powszechną symbolikę ludową).

W swoich mądrych postach przeto nie wyrażałem nienawiści, wyraziłem tylko pogląd, że błądzicie pod względem intelektualnym i moralnym. I dowiodłem tego bez wątpliwości każdemu, kto przeczyta to bez wściekłości.

Dobra, możesz sobie teraz popluć dalej, bo jakoś kontrargumentu żadnego nie przytoczyłaś i nie spodziewam się, że przytoczysz. Za bardzo nienawidzisz logicznych, racjonalnych i pozbieranych krytyków umysłowego nazibolszewika Hartmana, żeby przytoczyć własne przemyślenia. Pa.
            • magdolot Re: to nie nienawiść, to diagnoza... 01.03.15, 04:02
              Być może wiesz o Biblii więcej niż ja, ale słabo Ci działa ta wiedza praktycznie. Nie ma to jak szlachetnie stawać w obronie chama, co dla zabawy kropnął psa staruszce... i jeszcze bronić w ten sposób polskości!

Wkurw Hartmana rozumiem, bo po tym jak z krakowskich Błoń zniesiono psa mojej przyjaciółki z rozpuszczonymi bebechami, towarzysza zabaw dwojga jej maluchów, nakarmionego przez skur.wysynów arszenikiem, ot tak, dla zabawy - rozpoczęłam śledztwo, oplakatowałam Błonia, wypytałam wszystkich o wszystko, przekonałam dyżurnego pana z Wyborczej, żeby opisał moją wersję i facet zaryzykował, bo mi uwierzył że nie mam świra. Dzięki mojemu świrowi 3 miesiące później, kilka kotów i psów później, ujęto gnojów z arszenikiem w łapach, bo każdy jeden psiarz miał oczy otwarte. Ujęto dlatego, że pani działaczka TOZ akurat ich zdybała, a ona akurat była sędzią - dlatego policja w ogóle raczyła przyjechać. Gnojów ujęto a potem... wypuszczono.
              A wiesz, co było najfajniejsze? Myśl, że jeśli jacyś gnoje rozrzucają na Błoniach arszenik w kiełbasce, to ją może zjeść i bezdomny i małe dziecko i że NIKOGO to nie obchodzi z tych, których to obchodzić powinno. Brak procedur, brak zainteresowania "czynników" co najmniej do pierwszego ludzkiego trupa, którego można było uniknąć... Bo naszą policję to gó... obchodzi, bo ktoś jeno zwierzęta morduje, a to jest przecież tylko akceptowalna zabawa...

Dlatego mogę się z pełnym przekonaniem podpisać pod tym ustępem z Hartmana:

"Jak ja to znam. Jak ja to znam. Miliony was, chamy, miliony. I co my mamy z wami zrobić? Ale przyjdzie na was czas. A jak nie na was, to na wasze dzieci. Weźmiemy szturmem wasze szkoły, zwabimy was podstępem do teatrów, wyślemy wasze dzieci w świat. I pewnego dnia zniknie ta zabobonna, prostacka i kruchciana Polska, dławiąca się pychą, jakąż to ona jest „prawdziwą” i „wierną” jest. I narodzi się Polska ludzi przyzwoitych, kulturalnych, wiedzących coś o świecie i zdolnych do myślenia społecznego i obywatelskiego. Brzydzących się okrucieństwem i przemocą. I ja o taką Polskę będę walczył, jak potrafię. Tak pomszczę swojego psa."

I z niedowierzaniem czytam to, co w tym wątku czytam, jakieś pierdoły o żydożerczo obrażanych katolikach, wytaczanie, kurna, narodowych dział w obronie pozbawionych elementarnego człowieczeństwa mordujących dla zabawy chamów. Widać polskie nożyce cudnie katolicyzmem dźwięczą jak tylko walnąć w stół.

Przyznaję Wam rację, o patriotyczni obrońcy polskości tak strasznie obrażanej - jeśli chodzi o polskiego chama, to raczej smutny fakt że od ponad tysiąca lat jest on chamem katolickim z kompletem sakramentów i przewielebnie nauczanym moralności od przedszkola, zaś efekty tego wszystkiego, oględnie mówiąc, nie są oszałamiające, na co ten wątek także jest twardym dowodem.

A od siebie dodam że szkoda, cholerna szkoda, że "nie zabijaj" to dopiero piąte i że nie dopisali wyraźnie, że psa staruszki też nie i to nawet jeśli zięć staruszki ma dziwaczne nazwisko.

Żałosny jesteś z tym rzucaniem się na Wagonetkę w "obronie polskości" i tłumaczeniem jej, że ma stąd wyp. do nazistów [takich jak ona [?!] skoro jej się tu chamstwo i ciemnota nie podobają.
              Żałosny obrońca z Ciebie, mój Ty Istny Boziewiczu Himself, tak się rzucać z inwektywami na uprzejmą kobietę.
              Rozumiem, że jak się komuś nie podoba chamstwo i ciemnota, to ma stąd wyp. do nazistów, bo chamstwo + ciemnota = polskość? Gratuluję patriotycznej logiki, Boziewiczu prosto od Bozi.
              • az43 Re: to nie nienawiść, to diagnoza... 01.03.15, 10:31
                W zaciekłości polskiego kołtuna patriotycznego zawsze zdumiewała mnie oprócz ich bezrozumnej zaciekłości skala ograniczenia umysłowego.
              • piq na początek dwie rzeczy:... 01.03.15, 19:47
                ...pierwsza - jeśli akcja przeciwko trucicielom zwierząt w Krakowie to twoja zasługa, to serdecznie gratuluję i z całego serca dziękuję. Druga - jeśli masz dane tych trucicieli, to prześlij mi proszę na piq@gazeta.pl. Skoro państwo nie może, bo - poza aparatem fiskalnym - go nie ma to powinien móc obywatel.

Teraz do rzeczy: zarzucasz mi kwestie, których nie napisałem. Też rozumiem wkurw Hartmana i też bym miał. Nie rozumiem natomiast, i nigdy nie zrozumiem, jak to przełożył na antykatolski hejt w ostatnim akapicie, który ma w swojej istocie i u swojego źródła identyczną motywację, jak nazizm i bolszewizm. Nie powinienem musieć ci to tłumaczyć, bo jak się zastanowisz, to sama do tego dojdziesz.
                Dam przykład: dajmy na to Terlikowskiemu ktoś truje psa, a on odpowiada wpisem, że zrobiły to lemingi, ateiści i pedały pozbawione chrześcijańskiej moralności, i że przyjdzie czas, kiedy ich dzieci będą miały obowiązkowe katechezy, zostaną zaprowadzone do kościoła i będą jeździły na wycieczki do Torunia, i że pewnego dnia zniknie ta bezbożna, wykształciuchowska i dżenderowa Polska, dławiąca sie pychą, jaka jest "postępowa" i "światowa".
                > I narodzi się Polska ludzi przyzwoitych, kulturalnych, wiedzących
                > coś o świecie i zdolnych do myślenia społecznego i obywatelskiego. Brzydzących
                > się okrucieństwem i przemocą. I ja o taką Polskę będę walczył, jak potrafię.
                > Tak pomszczę swojego psa.
                ...napisze dajmy na to Terlikowski. I ja też wtedy napiszę, że jest to myślenie nazistowsko-bolszewickie. Bo mnie nie interesuje czyjaś partyjna przynależność, tylko intelektualna uczciwość i poczucie przyzwoitości. Bo to ratuje człowieka przed nazistowsko-bolszewickim obłędem.
                Wpis wagonetki popierający Hartmana jest - jakościowo - jak wpis porządnego, przyzwoitego Niemca, któremu nie w głowie mordowanie ludzi, ale bolejącego nad stanem hajmatu, popierający artykuł Hitlera, że stanowi hajmatu są winni Żydzi. I twoje wpisy się też o to ocierają.
                Dlatego kiedyś napisałem o Blumsztajnie, że jego hasło "nie ma tolerancji dla wrogów tolerancji" jest nazistowsko-bolszewickie (jest nawet bardziej nazistowsko-bolszewickie niż brednia Hartmana), bo wypływa z tego samego źródła:
                a) to ja wiem, kto jest winien krzywdzie, i on jest moim - i wszystkich - wrogiem, a jego wina wynika z tego, że jest winien wszystkiemu złemu,
                b) wróg jest zbiorowy - to grupa - i to ja arbitralnie wyznaczam (pozamerytoryczną) podstawę bycia wrogiem (rasa, wyznanie, orientacja seksualna, narodowość, cokolwiek, co konstytuuje wystarczająco wyrazistą grupę na podstawie stereotypu),
                c) trzeba zrobić wszystko, by wróg zniknął, bo gdy zniknie, nastąpi oczekiwany ład (raj).

Dlatego nigdy w życiu nie podpiszę się pod niczym podobnym do tego, pod czym podpisujesz się ty w wykonaniu Hartmanowskim (hitlerowskim, stalinowskim, maoistowskim). Takie rzeczy na sztandarach wypisywali autorzy "rewolucji kulturalnej" w Chinach, makartyści oraz palacze czarownic. Jestem za porządny i za przyzwoity, za mało - jak widać - lewicowy, żeby obciążać zbiorowości za grzechy jednostek.

Na wagonetkę nie rzuciłem się w obronie polskości, jak raczyłaś bezpodstawnie napisać. Npisała albowiem:
                "Każde słowo to wykrzyczana prawda - tak właśnie wygląda podlubelska wieś. Zresztą nie tylko podlubelska i nie tylko wieś. Tak wygląda znaczna część Polski - ciemnej, dzikiej i katolickiej."
                Co wyczerpuje znamiona tego, co napisałem powyżej. Ale pewnie wagonetka ogląda z uśmiechem serialik "Ranczo" traktujący o podlubelskiej wsi. Co jest klasycznym rozjazdem poznawczym, jakże częstym wśród - znów użyję tego słowa - postempaków, bo postempactwo jest nielogiczne i wewnętrznie sprzeczne. Postempactwo wielbi lud na ludowych festynach, gdy lud w tradycyjnych strojach gotuje ekologiczne pierogi, śpiewa tradycyjne sprośne piosneczki i tańczy swawolne oberki, a nienawidzi tego samego ludu, gdy ten identycznie ustrojony idzie z palmami do kościoła, gdzie podzielony na stronę męską i kobiecą śpiewa religijne pieśni.

Mam prośbę: w razie odpowiedzi oczekuję na twarde argumenty, a nie na wylewy emocji.

Z twoimi reakcjami ocennymi jeśli chodzi o obrzydliwe zabicie psa i funkcjonowanie instytucji państwowych - się zgadzam.

Z twoimi nieracjonalnymi reakcjami ocennymi w stosunku do twoich "gorszych" wedle ciebie współobywateli, niczemu nie winnych w sprawie zarówno zabicia Hartmanowego psa, jak i trucia zwierząt w Krakowie, a wyznających inne wartości transcendentalne (czy w ogóle jakiekolwiek) się fundamentalnie nie zgadzam, bo to - wybacz sformułowanie - nazistowsko-bolszewickie sqrvvysyństwo.

Wybrałaś sobie razem z Hartmanem cel i nie interesuje cię reszta. Przecież to "oni" powodują kwaszenie się mleka w wymionach i rzucają uroki na dzieci.
                • erka_46 nie relatywizuj sprawy Hartmana... 02.03.15, 07:41
                  piq napisał:

Dam przykład: dajmy na to Terlikowskiemu ktoś truje psa, a on odpowiada wpisem, że zrobiły to lemingi, ateiści i pedały pozbawione chrześcijańskiej moralności, i że przyjdzie czas, kiedy ich dzieci będą miały obowiązkowe katechezy, zostaną zaprowadzone do kościoła i będą jeździły na wycieczki do Torunia, i że pewnego dnia zniknie ta bezbożna, wykształciuchowska i dżenderowa Polska, dławiąca sie pychą, jaka jest "postępowa" i "światowa".

...tym czego Terlikowski nie napisał i nigdy nie napisze,a Hartman już swoje napisał i nikt, i nic tego nie zmieni, te twoje elaboraty także.
                  Wyrażnie pokazał gdzie ma zwykłego, prostego Polaka i to z powodu psa śmierci,w którą osobiście nie wierzę,bo nie wierzę,że taka flitą jaką jest wiatrówka możliwe jest psą życia pozbawić,ot wymyślił sobie pretekst oby Polaka zeszmacić.
                  Tak wielki yntelygent,który tytuły uczonego zdobył za chama polskiego pieniądze,w podzięce za jego wielkie serce zrobił z niego bandytę.
                  Cham polski zdaniem pana Hartmana robi zwierzętom polskim holokaust.
                  • erka_46 magdolotowi to... 02.03.15, 07:49
                    ...co powyżej napisałem dedykuję.
                  • az43 Re: nie relatywizuj sprawy Hartmana... 02.03.15, 11:03
                    " pokazał gdzie ma zwykłego, prostego Polaka i to z powodu psa śmierci"
                    To rzeczywiście bardzo dziwne zeby powiedzieć,że prosty Polak,który zabił psa to cham i sku...syn.Ale ja też tak myślę.I coraz bardziej się w tej ocenie utwierdzam.
                    • erka_46 Re: nie relatywizuj sprawy Hartmana... 02.03.15, 13:42
                      az43 napisał:

> " pokazał gdzie ma zwykłego, prostego Polaka i to z powodu psa śmierci"
                      > To rzeczywiście bardzo dziwne zeby powiedzieć,że prosty Polak,który zabił psa t
                      > o cham i sku...syn.Ale ja też tak myślę.I coraz bardziej się w tej ocenie utwie
                      > rdzam.

- no to zgadzamy się wzajemnie,tylko synk w tym,że Hartmanowi polski chamski sukinsyn psa ustrzelił z wiatrówki,a jedno i drugie nie jest zbyt pewne,bo nie sposóba psu życie odebrać przy pomocy wiatrówki,no i niekoniecznie sukinsyn polski do psa strzelał,bo mógł to zrobić taki hartmanopodobny na Hartmana zlecenie,aby zaistniał stosowny temat umożliwiający Hartmanowi wszystkich chamów polskich wysłać do podstawówki a nawet do cyrku i do teatru.
                      A ja się tak spytam,po co mi ,chamowi polskiemu, teatr,po co cyrk jakiś skoro to wszystko zapewnia mi Hartman i hartmanopodobni,i dodatkowo za darmo.
                • erka_46 Re: na początek dwie rzeczy:... 02.03.15, 07:59
                  piq napisał:

c) trzeba zrobić wszystko, by wróg zniknął, bo gdy zniknie, nastąpi oczekiwany ład (raj).

- i własnie o to chodzi,że cham polski modli się codziennie o ten raj czyli ład i Boga prosi,żeby Diabeł poszedł do Diabła,czyli ten co strzelał do hartmanowego psa także,no oczywiście,jeśli to prawda.
                  Każdy wie ,że Diabeł nie posiada narodowości i wiedzić to winien pan Hartman także,wszak podobno jest bardzo mądry.
                • magdolot Re: na początek dwie rzeczy:... 03.03.15, 17:26
                  piq napisał:

> ...pierwsza - jeśli akcja przeciwko trucicielom zwierząt w Krakowie to twoja za
                  > sługa, to serdecznie gratuluję i z całego serca dziękuję. Druga - jeśli masz da
                  > ne tych trucicieli, to prześlij mi proszę na piq@gazeta.pl.

Moja akcja miała miejsce ponad 10 lat temu i wtedy sporo ludzi się pukało po głowie, zaś od tamtej pory rzeczywistość dość mocno się zmieniła, a krakowscy psiarze nie po raz pierwszy się organizują i czegoś dopominają. I super.

>Skoro państwo nie może, bo - poza aparatem fiskalnym - go nie ma to powinien móc obywatel.

To zdanie sobie wezmę za motto rozważań na temat rzekomego nazibolszewizmu Hartmana w kontekście tego, co Harman napisał.

Otóż nasze szanowne państwo ćwierć wieku temu pracowicie umyło rączki od moralnego wychowywania własnych obywateli. Naszego państwa w tej sprawie od 25 lat nie ma, za to hojnie opłaca agentów Watykanu na koszt podatnika i w ramach wychowania "funduje" jego dziecku 15 lat katechezy. Katechezy w siatce godzin szkolnych jest więcej niż przedmiotów ścisłych, na dodatek nasze państwo nad wyraz ufnie pozostawia wolną rękę KK w zakresie doboru materiału i sposobów realizowania go.
                  Przez 25 lat "nie wyszło" wprowadzenie do szkół etyki, żadne z moich dzieci nie mogło z takiego przedmiotu korzystać, a i rodzice się nie dopominali bo się zwyczajnie bali. KK albowiem szybko i pewnie wszedł w postautorytarnym społeczeństwie na zwolnione miejsce po "czerwonym" i bardzo się dobrze czuł w tych pięknie wyślizganych koleinkach.
                  Był pomysł nauczania filozofii w liceum, ruszyło kształcenie nauczycieli ale pomysł "padł". Za to wciąż cyklicznie i rytualnie rozważamy maturę z katechezy...

Tak a propos nazibolszewizmu: porażająca jest różnica między polską katechezą a irlandzką lekcją religii, na której dziateczki wespół z wychowawcą klasy [sic!] czytają przypowieści biblijne i dyskutują jak w danej sytuacji powinien się zachować dobry chrześcijanin. U nas to najczęściej tępa indoktrynacja i tyle.

> Dlatego kiedyś napisałem o Blumsztajnie, że jego hasło "nie ma tolerancji dla w
                  > rogów tolerancji" jest nazistowsko-bolszewickie (jest nawet bardziej nazistowsk
                  > o-bolszewickie niż brednia Hartmana), bo wypływa z tego samego źródła:
                  > a) to ja wiem, kto jest winien krzywdzie, i on jest moim - i wszystkich - wrogi
                  > em, a jego wina wynika z tego, że jest winien wszystkiemu złemu,
                  > b) wróg jest zbiorowy - to grupa - i to ja arbitralnie wyznaczam (pozamerytoryc
                  > zną) podstawę bycia wrogiem (rasa, wyznanie, orientacja seksualna, narodowość,
                  > cokolwiek, co konstytuuje wystarczająco wyrazistą grupę na podstawie stereotypu
                  > ),
                  > c) trzeba zrobić wszystko, by wróg zniknął, bo gdy zniknie, nastąpi oczekiwany
                  > ład (raj).

Ten cytat przepysznie pasuje do katechezy made in Poland. Moje najstarsze poszło do szkoły razem z religią, rówieśnicy najmłodszego właśnie kończą liceum - rozeznanie mam. Od początku gimnazjum moje najmłodsze dziecię jest otoczone coraz powszechniejszą zazdrością kolegów, ponieważ rodzice nie zmuszają go do uczęszczania na religię. To dziwna sytuacja. Z jednej strony ci rodzice mi się pienią na KK i opowiadają ile razy o mało nie wyszli z kościoła w świętym oburzeniu... a potem słyszę skargę od ich latorośli, że gdy wyznała że nie bardzo wierzy w tego Boga, reakcją rodzica jest krzyk "idź, wyspowiadaj się z tego księdzu!". Zaczęłam wtedy rozmowę od stwierdzenia, że wszyscy dysponują jakimś wyobrażeniem Boga, i twój Bóg, dziecino, wcale nie musi być taki sam jak ten pani katechetki... Teraz, kilka lat później, owo dziecię mi opowiadało o wleczeniu go co dzień na mszę przez całe Boże Narodzenie, z opowiadania wynikało że chodzi tam jak do dziwnego ZOO i usiłuje się wyłączyć i tylko czasem coś doń dociera i lekko zwala je z nóg. Inne dziecię, z rodziny rydzykoidów w której nie znosi się papieża Franciszka, oświadczyło mi ostatnio że zdaje sobie sprawę z tego jak katolicka jest polska Wiki i właśnie dlatego zasięga informacji wyłącznie z angielskiej wersji.
                  Nie tylko państwo, jak widać, radośnie ceduje wychowanie dzieci na KK. Robią to także rodzice przekonani, że ksiądz sobie poradzi z tym lepiej niż oni. Ciekawe skąd im się wziął taki mit?
                  I skąd się bierze ten powszechny nazibolszewizm wychowawczy?
                  To, że rodzice nawet nie próbują rozmawiać z własnymi dziećmi, tylko usiłują z nich siłą wyegzekwować określony sposób myślenia. To nie tylko nie działa i nic nie załatwia, a na dodatek traci się kontakt z własną latoroślą.

Ten Twój "nazibolszewizm" można zdefiniować o wiele prościej: stosunkiem wychowawcy do zjawiska dysonansu poznawczego. Dla mnie tu właśnie przebiega granica między wychowywaniem i indoktrynowaniem. Wychowywanemu daje się obejrzeć problem z różnych punktów widzenia, przemyśleć tudzież przedyskutować możliwe warianty... i samodzielnie wybrać. Można mu także kłaść łopatą do głowy co on ma myśleć.
                  Wszystkie treningi ideolo skupiają się na ignorowaniu dysonansu, impregnowaniu na dysonans i sposobach obrony [wyznawców] przed dysonansem, a więc przed samodzielnym myśleniem. Robi się to często za pomocą zarządzania strachem. Kojarzy Ci się to z czymś? Mnie z Kościołem, który u nas także często zniża się nie tylko do półprawd, lecz nawet do ordynarnych kłamstw, aby osiągnąć cel - bek przerażonych owieczek, które dobry KK musi przed złym światem ratować.

Patrz: społeczne role płciowe doprowadzą do zaniku płci. Ja kumam podstawy biologii i w związku z tym się nie boję "zaniku płci", bowiem natura ma swoje sposoby, ograniczniki i zabezpieczenia i ja to zwyczajnie wiem. Wiem także skąd się biorą homoseksualiści oraz transseksualiści i że nie wyprodukował ich gender tylko przyroda i istnieją odkąd istnieje i płeć. Wierzący ponoć wierzą w to że Bóg jest 1. wszechwiedzący 2. wszechmocny. To czego się boją?! Skoro jest wszechwiedzący i wszechmocny, to z pewnością ten "zbereźny ludzki genderowy pomysł" 1. przewidział 2. wykonał zabezpieczenie aby płeć nie zanikła. Ergo: wierzący się boją, bo ktoś ich umiejętnie wystraszył i od samodzielnego myślenia skutecznie powstrzymał. Po co? Po to, żeby ich "uratować". A moim zdaniem głównie po to, żeby nie dopuścić kobiet do kapłaństwa tak długo jak tylko się da.

A jakie są efekty ćwierćwiecza monopolu KK na moralność? Totalna demoralizacja tegoż KK. Moralny zjazd do boksu. Pęd do mamony, buta, pycha, polityka. Chrystus odstawiony wraz ze swym drewienkiem na bok, chyba że akurat da się go użyć jako cepa. Te cechy chrześcijaństwa które mocno szanuję są w kompletnym zaniku. Nieliczne niedobitki kościoła "krakowskiego", tolerancyjnego i otwartego - kneblowane i zaszczuwane. KK pozbywa się najlepszych i najuczciwszych, a przede wszystkim myślących księży. Zabobonna i prostacka kruchta rulez. Metropolita krakowski spostponował Wawel. Nie do tego formatu jestem przyzwyczajona i nie ten szanuję. Ćwierć wieku temu panowało rozsądnie przekonanie, że wiara i nauka to osobne porządki, które można rozdzielić. Sensowny rozejm i dla KK bardzo korzystny. To nie nauka ten rozejm w Polsce zerwała, to KK i jego wierne owce zapanoszyli się wszędzie.
                  Apogeum świra to pan wiceminister edukacji, świętoszkowaty pijaczynka Orzechowski, któren raczył zapowiedzieć wywalenie z polskiej szkoły Darwina i nauczanie polskich dzieci na XXI wiek "samej prawdy prosto z Biblii".

• magdolot Re: na początek dwie rzeczy:... 03.03.15, 18:28
                    C.d.

Marzy nam się kraj nowoczesny. Marzy nam się kreatywność, innowacyjność. Do tego trzeba dziatwę uczyć myślenia. Logicznego, abstrakcyjnego, a nade wszystko samodzielnego. Nauka stoi dysonansem poznawczym, na jego istnieniu się opiera. Polega na tropieniu i sprawdzaniu sprzeczności.
                    Jeżeli w polskiej szkole zostanie tak jak jest, możemy być światowym potentatem jeno w produkcji medalików i drewnianych różańców.

O tym wszystkim pisze Hartman w tym krótkim cytacie:

To o świeckim państwie, które edukuje obywateli, otwiera im oczy na świat. O państwie, które ośmiela się odgrywać swoją rolę i w wychowaniu i w edukacji. I o szkole, która nie jest tylko przybudówką do kruchty.

I Hartman bynajmniej nie krytykuje w tym ustępie chrześcijaństwa, lecz jego specyficzną straszliwie zdemoralizowaną czarnosecinną odmianę. Ten ustęp nie dotyczy Bonieckiego, Wiśniewskiego, Lemańskiego etc. On dotyczy Depo odsądzającego Bonieckiego od czci i wiary, dotyczy przedkładania Paetzów nad Węcławskich, kneblowania Obirków i Bartosiów, pana Oko jako dumnego "następcy" Tischnera, Michalika plotącego androny o dzieciach gwałcących biednych księży. Oraz ich bezrefleksyjnych przepełnionych hipokryzją i obrzydliwych świeckich przydupasów.

Ja szanuję Chrystusa, szanuję Bonieckich, Wiśniewskich, Lemańskich, ale do szanowania tej obmierzłej nienawistnej kłamliwej i zachłannej bandy nie zmusi mnie nikt i nic.
                    To co oni wyprawiają w Kościele i z Kościołem, to nie jest moja sprawa, lecz sprawa ich wyznawców. Ale poza Kościołem - w przestrzeni publicznej : w szkole, szpitalu, teatrze - już nie, już moja.

I jeszcze jedno. Jeżeli nauczyciel matematyki w ciągu 15 lat nie zdoła nauczyć ucznia podstaw matematyki, wylatuje na zbity pysk i do niego są adresowane pretensje o taki stan rzeczy. Od 25 lat KK dzierży w szkole słono opłacany monopol na moralne wychowywanie Polaka, więc najwyższy czas go z efektów owego wychowania rozliczyć, a i pretensje o braki w tym wychowaniu są jak najwłaściwiej skierowane.

I nie jest winą Hartmana, Blumsztajna, Wagonetki ani moją, że polski KK schodzi na dziady.
                    "Na psy" nie napiszę z szacunku dla psów.
                    Natomiast postulowanie zmiany parszywej rzeczywistości na lepsze oraz starania aby tę rzeczywistość zmieniać należą zarówno do praw obywatela jak i do jego obowiązków. Zaś oświadczenia w stylu "jak ci się tu nie podoba to wyp" nie tylko są mało obywatelskie, lecz na dodatek należą do argumentacji na poziomie niewychowanego przedszkolaka.

• piq akurat o tym, o czym ty piszesz,... 03.03.15, 20:23
                      ...i z czym się w 90% zgadzam - zwłaszcza z zarżnięciem chrześcijaństwa przez polski kościół instytucjonalny na ołtarzu interesów instytucjonalnych, zorganizowanej demoralizacji i beznadziejnej głupoty - nie pisze w swoim tekście, a zwłaszcza w cytowanym fragmencie, Hartman. Hartman wydala po prostu hejta o podłożu nienawiści ze względu na wyznanie i narodowość, do polskich katolików - pisze to wprost, wręcz literalnie. On ich zwyczajnie nienawidzi, i to w sposób ocierający się o chorobę umysłową.

No ale egzegeza tekstów może się różnić w zależności od egzegezującego, więc nierozumne byłoby z mojej strony usilne tłumaczenie ci "na moje" tego, co napisał Hartman. Ja to widzę jasno, ty za bardzo go lubisz, bo jest zwyczajnie antykatolicki. A tobie emocjonalne stanowisko wobec kk (który jako instytucja jest rzeczywiście w stanie haniebnym - ale to nie usprawiedliwia agresywności wobec wiernych) - mam wrażenie - odbiera nieco trzeźwość myślenia właśnie w sprawie wypowiedzi Hartmana. Ale nie ja mam cię naprawiać, i nie mam takiego prawa.

Kiedyś wypowiadałem się w sprawie "praw zwierząt" i choć uwielbiam zwierzęta, racjonalnie nie mogłem (byłoby to intelektualnie nie w porządku) przyjąć do wiadomości nawet samego pojęcia "prawa zwierząt". Nie oznacza to, że w moim pojęciu okrucieństwo w stosunku do zwierząt nie powinno być karane - ale prawa to jest co innego niż ochrona przed draństwem oraz jest pewna hierarchia wartości, zagwarantowana konstytucyjnie, której trzeba przestrzegać. Doczekałem się oskarżeń o sadyzm i okrucieństwo. Ja w ten sposób myślę, pilnuję znaczenia słów oraz pojęć i tego, co za sobą niesie. Bo manipulacja przy pojęciach jest wstępem do większości draństw na świecie. I przyzwyczaiłem się, że trzeźwy umysł musi iść w parze z twardą dupą.

Skoro wagonetka w pełni poparła haniebne intelektualnie i moralnie stanowisko Hartmana, to znaczy, że gardzi osiemdziesiećiukilkoma procentami swoich współobywateli (wg niedawno opublikowanego badania) ze względu na pochodzenie i wyznanie. Życie w takim środowisku musi być nieznośne. W takim wypadku rada, żeby wyjechała, jest uprawniona i logiczna.

Nie ma się co kłócić. Dziękuję, że znalazłaś czas na obszerne odpowiedzi, ale nie widzę porozumienia już na poziomie pojęć. Co nie doprowadzi nas do niczego.
            • az43 Re: to nie nienawiść, to diagnoza... 01.03.15, 10:27
              piq napisał:
              "logicznych, racjonalnych i pozbieranych krytyków "
              Jedyne co ci się udało to rozśmieszyć mnie.
        • wagonetka a cóz to za bełkot? 28.02.15, 21:30
          nie sądzisz chyba, że będę odpowiadać na twe chamskie wybryki
          • piq to nie bełkot i zero chamstwa,... 01.03.15, 00:51
            ...przeczytaj jeszcze raz, może ci się rozjaśni. Stwierdzenie u kogoś nazibolszewickiego myślenia - i precyzyjne uzasadnienie tego - to nie chamstwo, to pomoc dla tego kogoś.
    • lackzadek Re: Katoliki zabili psa Profesorowi Hartamanowi! 28.02.15, 23:03
      Pies trącał Pana Hartmana,
      Najbardziej nienawidzący psów są wyznawcy allacha.
      Katole! jesteście z nimi!
    • behemot17-13 Re: Katoliki zabili psa Profesorowi Hartamanowi! 28.02.15, 23:12
      Przeczytałem wszystkie wypowiedzi w tym wątku, przeczytałem również wpis Hartmana na blogu. Krótko, nie podoba mi się agresywny styl profesora, że niby obraz wsi należy malować jedną kreską, ale również nie podoba mi się kopanie Hartmana, takie na oślep.
      • jabbaryt Tępy lewacki idiota 01.03.15, 00:46
        Tego inaczej się nie da określić. Strata psa jest bolesna ale to nie powód aby wyzywać Polaków od chamów. Hartmann jest na tyle głupi, że otwartym tekstem pisze jakie plany ma lewactwo wobec Polski i Polaków. Wykorzenienie tradycji, religii wartości rodzinnych to po prostu program bolszewicki. Ten idiota nie może pojąć że naród i społeczeństwo może się rozwijać tylko na bazie tradycji a nie na jej odrzuceniu. Nie wiem co należy robić z takimi ludźmi jak Hartmann? Zamykać w psychuszkach ale to oznacza metod stosowanie metod Hartmana i jego bolszewickich prekursorów. Należy wytoczyć mu proces za obrażanie Narodu Polskiego. Nie można mu tego puścić płazem.
        • marta595 Re: Tępy lewacki idiota 01.03.15, 01:15
          jabbaryt napisał:

> Tego inaczej się nie da określić. Strata psa jest bolesna ale to nie powód aby
          > wyzywać Polaków od chamów. Hartmann jest na tyle głupi, że otwartym tekstem pis
          > ze jakie plany ma lewactwo wobec Polski i Polaków. Wykorzenienie tradycji, reli
          > gii wartości rodzinnych to po prostu program bolszewicki.

Polska święta, zapita, sku...ona, sprzedajna, z gęba wypchaną frazesem, antysemicka, antyniemiecka, antyrosyjska, antyludzka. Pod obrazkiem Najświętszej Panienki. Pod stopami młodych oenerowców i starych pułkowników. Pod dachem Belwederu. Pod mostem. Święta polskość pod knajpą i kasą. Tępe pyski granatowych policjantów. Lisie mordy szmalcowników. Okrutne twarze stalinowców. Chamskie gęby Marca. Przerażone gęby Sierpnia. Pyszałkowate gęby Grudnia. Święta polskość bluźniercza, która się ośmieliła nazywać Polskę Chrystusem Narodów, a hodowała szpiclów i donosicieli, karierowiczów i ciemniaków, oprawców i łapowników, ksenofobię podniosła do rangi patriotyzmu, u obcych klamek się wieszała, składała wiernopoddańcze pocałunki na dłoniach tyranów. Ta ostatnia próba była potrzebna! Nieodzowna. Błogosławiona. Może wreszcie teraz Polska zrozumie, że łajdactwa i świętość w jednym stoją domu, także i tutaj, nad Wisłą, jak wszędzie na całym bożym świecie.
          Andrzej Szczypiorski (z książki Początek)

>Ten idiota nie może p
          > ojąć że naród i społeczeństwo może się rozwijać tylko na bazie tradycji a nie n
          > a jej odrzuceniu. Nie wiem co należy robić z takimi ludźmi jak Hartmann? Zamyka
          > ć w psychuszkach ale to oznacza metod stosowanie metod Hartmana i jego bolszew
          > ickich prekursorów. Należy wytoczyć mu proces za obrażanie Narodu Polskiego. Ni
          > e można mu tego puścić płazem.

Według Gombrowicza narodu obrażanie

Polak, to embrion narodziarski:
          Z lepianek począł się, z zaścianków,
          Z najazdów ruskich i tatarskich,
          Z niemieckich katedr, włoskich zamków.
          W genealogii tej określił
          Oryginalny naród się by,
          Gdyby się uczył własnej treści,
          Zamiast przymierzać cudze gęby.

Chrystusem był i Rzymianinem
          I w tej sprzeczności żył - i wyżył:
          To dźwigał krzyż i czyjąś winę,
          To znów na szyi - tylko krzyżyk.
          U Żyda pił, batożył Żyda
          A przed żydowską Matką klękał
          I czekał łaski malowidła
          Najświętsza ratuj go panienka!

Nie lubi stwarzać się - być chciałby.
          Wszak Bóg rzekł: "Niech się stanie Polak",
          A szatan w płacz - Das ist unglaublich!
          Nieszczęsna w Polsce moja dola!
          Słusznie się lęka Pan Ciemności,
          Że ciężko będzie miał z Lachami;
          W szczegółach przecież diabeł gości,
          A Polak gardzi szczegółami!

Nie lubi tworzyć, lecz zdobywać
          Gdy niedostatek mu doskwiera.
          Uchodzi więc za bohatera,
          Ale nim nie jest, chociaż bywa.
          Gdy świat przeszyje myśli błyskiem
          I wielką prawdę w lot uchwyci,
          To traci na niej zamiast zyskać
          I jeszcze będzie się tym szczycił.

Jak dziecko lubi się przebierać
          Powtarzać słowa, miny, gesty,
          W dziadkowych nosić się orderach
          I nigdy mu niczego nie wstyd.
          Okrutny bywa, lub przylepny,
          W swoim pojęciu niekaralny,
          Bo uczuciowo nie okrzepły,
          Dojrzewający, embrionalny.

W niewoli - za wolnością płacze
          Nie wierząc, by ją kiedyś zyskał,
          Toteż gdy wolnym się zobaczy
          Święconą wodą na nią pryska.
          Bezpiecznie tylko chciał gardłować
          I romantycznie o niej marzyć,
          A tu się ciałem stały słowa
          I Bóg wie co się może zdarzyć!

Oto wzór dla świata:
          Pan się z chamem zbratał.
          Nie ma pana, nie ma chama -
          Jest bańka mydlana.
          Aż się słyszeć grom dał,
          Z bańki będzie bomba!
          Z bomby błysk, czyli blitz -
          Znowu nie ma nic.
          Jacek Kaczmarski
          9.1.1993
          • mara571 Szczypiorski dyzurny "autorytet moralny" 01.03.15, 11:51
            szzcegolnie dla niemieckiej publiki okazal sie byc zwyczajnym kapusiem.

"Donosili też synowie na ojców. I tak jeden z autorytetów moralnych lewicy, znany pisarz i publicysta Andrzej Szczypiorski kapował na swojego ojca – też Andrzeja (działacza PPS), pomagając bezpiece w zakończonej sukcesem akcji sprowadzenia go do kraju z Anglii, gdzie pozostał po wojnie na emigracji. Szczypiorski junior TW został już w latach 50. (pseudo „Miglanc”, potem „Marek”). Miał za sobą udział w Powstaniu Warszawskim w szeregach AL. i roczny pobyt w Sachsenhausen. W „wolnej” Polsce został aktywistą ZMP, potem PZPR. Jako współpracownik Departamentu I Ministerstwa Bezpieczeństwa Publicznego wyjechał na placówkę dyplomatyczną do Danii. Z bezpieką utrzymywał kontakty w latach 60., a niewykluczone, że i później, kiedy związał się z opozycją. Napisał kilka książek. Zmarł w 2000 r.

Tradycje kapowania w rodzinie Szczypiorskiego były bardzo mocne – dla bezpieki pracowało siedem osób, w tym bracia i siostry jego ojca. Żona brata jeszcze przed wojną była członkiem Komunistycznego Związku Młodzieży Polskiej i Komunistycznej Partii Polski. W styczniu 1942 r. wstąpiła do PPR, była łączniczką i sekretarką Pawła Findera i Marcelego Nowotki. Po wojnie pracowała w milicji. To tych tradycji nawiązał też syn Andrzeja Szczypiorskiego juniora, który donosił na ojca za pieniądze jako TW „Gaweł”.

„Od chwili upadku PRL należałem do zwolenników ujawnienia wszystkich tajnych dokumentów wyprodukowanych w ciągu półwiecza władzy komunistycznego reżimu. Nie przypuszczałem, że tym samym domagam się ujawnienia rodzinnej tajemnicy. Po trzech latach mojej pracy w Instytucie Pamięci Narodowej, po siedemnastu latach od śmierci mojego Ojca, w lipcu 2003 roku otworzyłem teczkę tajnego współpracownika Służby Bezpieczeństwa, używającego pseudonimu »Lachowicz«. Dowiedziałem się z niej, że mój Ojciec przez ponad trzydzieści lat współpracował z UB i SB, dostarczając zamówione raporty i donosy oraz – przez większą część tego okresu – pobierając za to wynagrodzenie”. Tak napisał kilka lat temu w artykule w „Rzeczpospolitej” „Lachowicz, mój ojciec” Ryszard Terlecki z krakowskiego IPN o współpracy Olgierda Terleckiego – pisarza historycznego (autor m.in. monografii o generale Władysławie Sikorskimi popularnej historii II wojny światowej) z bezpieką. Agent „Lachowicz” (wcześniej „Rudnicki”) donosił głównie na środowisko paryskiej „Kultury” i londyńskiej emigracji.

wzzw.wordpress.com/2012/03/27/agenci-w-lesie-i-w-domu/
            • az43 Re: Szczypiorski dyzurny "autorytet moralny" 01.03.15, 13:28
              To a'propos czego?
            • marta595 Re: Szczypiorski dyzurny "autorytet moralny" 01.03.15, 13:45
              mara571 napisała: Szczypiorski dyzurny "autorytet moralny"

Z autorytetami moralnymi daj sobie spokój.
              Skoro W.Szymborską niektóre środowiska potrafią odsądzać od czci i wiary za jej młodzieńczą wiarę w możliwość stworzenia lepszego świata, to co dopiero Szczypiorski, który w swym życiu popełnił wiele błędów.Fakty z jego życia są mi znane.Nie jest postacią jednoznacznie czarno-białą.Być może także te jego doświadczenia i wiedza o złożoności ludzkich losów, postaw, uwikłań była podłożem książki, z której cytat jest tak dobrze znany.I czy się komuś to podoba, czy nie w dużej mierze jest odzwierciedleniem tego, że łajdactwa i świętość w jednym stoją domu, także i tutaj, nad Wisłą, jak wszędzie na całym bożym świecie.

PS
              Zapomniałaś pogrzebać, gdzie się da, coby znaleźć cuś na Jacka Kaczmarskiego.:D
              • mara571 moja droga, jesli sie jest samemu szpiclem 01.03.15, 15:48
                i kapusiem nie nalezy pisac, ze jakis kraj "hodował szpiclów i donosicieli, karierowiczów i ciemniaków". To wyjatkowa obluda, ktora prezentuje rowniez Hartman. Jego i Szczypiorskiego cechuje niczym nie uzasadniona pycha, brak samokrytycyzmu i brak pokory. No ale to nie sa/byli chrzescijanie.
                Mialam okazje przez lata obserwowac innego obludnika Marcela Reich-Rannickiego w Niemczech. On juz nie zyje i Niemcy pozwolili mu odejsc w spokoju, bo w koncu byl uratowanym Holocoustu. Do konca nie powiedzial jak mu sie udalo wyjsc (doslownie) za brame getta i nigdy nie uslyszam slow podziekowania dla malzenstwa Gawinow, ktorzy z narazeniem wlasnego zycia jego i zone ukrywali. A to byly "polskie chamy".

Poetka nie zostala zarejestrowana jako TW. Ale podpisanie w roku 1953 rezolucji potepiajacej skazanych na smierc ksiezy nie jest najjasniejszym fragmentem zyciorysu.
                • mara571 i jeszcze jedno 01.03.15, 15:58
                  od lat zyje w kregu kultury niemieckiej. To narod kapusiow i donosiecieli. Swiadczy o tym zarowno liczba donosiecieli Gestapo i Stasi. Narod, ktory wywolal II wojne swiatowa i przemyslowo zabijal rasy nizsze. Nikt tam nikogo nie biczuje i nie wyzywa z tego powodu. Nawet sobie wymyslili narod nazi, ktory dokonal wszystkich tych zbrodni i nie mial nic wspolnego z "ich ojcami i ich matkami", ktorzy straszliwie cierpieli w czasie tej wojny.
                  Jest jedna roznica miedzy Polakami a Niemcami: Polacy kochaja wolnosc i zawsze beda walczyc z narzucanymi ideologiami. Niemcy natomiast sa potulni i tu pozwole sobie zacytowac opinie Carla Friedricha von Weizsäckera o rodakach:
                  Deutsche sind
                  absolut Obrigkeitshörig,
                  des Denkens entwöhnt,
                  typischer Befehlsempfänger,
                  ein Held vor dem Feind, aber ein totaler Mangel an Zivilcourage!
                  Der typische Deutsche verteidigt sich erst dann, wenn er nichts mehr hat, was sich zu verteidigen lohnt. Wenn er aber aus seinem Schlaf erwacht ist, dann schlägt er in blindem Zorn alles kurz und klein, auch das was ihm noch helfen könnte.
                  Przetlumaczyc?
                  • az43 Re: i jeszcze jedno 01.03.15, 17:10
                    Skoro żyjesz od lat w kręgu kultury kapusiów i donosicieli to musisz się tam dobrze czuć.
              • dendro.aspis Re: Szczypiorski dyzurny "autorytet moralny" 03.03.15, 09:05
                Jeśli sprawca jest nieznany, to skąd wiadomo, że jest katolikiem?
                Może to lewicowy ateista?
        • az43 Re: Tępy lewacki idiota 01.03.15, 11:19
          Prof.Hartman nie pisze o Polakach tylko o niektórych Polakach.Uważa słusznie,że trzeba z chamów wykorzenić chamstwo,agresję,głupotę.Jeżeli uważasz,że to własnie jest tradycją,religią i wartościami rodzinnymi niektórych Polaków to oczywiście trzeba z nich to wykorzenić.
          Takich ludzi jak prof.Hartman należy szanować bo maja odwagę chamom powiedzieć,że są chamami i krytykuje chamską tradycję.
          Naród Polski najbardziej obraża głupota i ciemnota takich ludzi jak ty ale niestety jest to w Polsce bezkarne.
          • bew-is Re: Tępy lewacki idiota 01.03.15, 12:48
            A "profesor" Hartman ma odwage cywilna, by w sobie dostrzec podobne chamstwo? Bo chamstwo nie ma narodowosci czy uwarunkowan religijnych, etc. Tak samo jak chamstwo polskie istnieje chamstwo zydowskie, co "profesor" Hartman dobitnie na swoim przykladzie udowodnil. I jak taki czlowiek moze pouczac innych, sugerujac, ze nauczy ich kultury. Lekarzu wylecz sie sam chcialoby sie tutaj zawolac!!!!!

az43 napisał:

> Prof.Hartman nie pisze o Polakach tylko o niektórych Polakach.Uważa słus
            > znie,że trzeba z chamów wykorzenić chamstwo,agresję,głupotę.Jeżeli uważasz,że t
            > o własnie jest tradycją,religią i wartościami rodzinnymi [b]niektórych Polaków[
            > /b] to oczywiście trzeba z nich to wykorzenić.
            > Takich ludzi jak prof.Hartman należy szanować bo maja odwagę chamom powiedzieć,
            > że są chamami i krytykuje chamską tradycję.
            > Naród Polski najbardziej obraża głupota i ciemnota takich ludzi jak ty ale nies
            > tety jest to w Polsce bezkarne.
            • az43 Re: Tępy lewacki idiota 01.03.15, 13:24
              Ja proponuję żeby zatrzymać się na chamstwie polskim bo ono nas otacza i nas dotyczy.Więcej pokory wobec prawdy.
              • bew-is Re: Tępy lewacki idiota 01.03.15, 13:32
                A ja proponuje, by uczciwie spojrzec na otaczajacy swiat i dostrzec wszystkie jego aspekty, rowniez chamstwo osobnikow pokroju Hartmana i ich prymitywizm. W czym niby taki Hartman przewyzsza polskiego chama? Jakie ma prawo moralne , by go pouczac, skoro sam chamstwem grzeszy a jest przeciez czlowiekiem wyksztalconym?
                Powiem wiecej, jego atak to nie tylko chamstwo, to nienawisc na tle rasowym. Z takiej nienawisci rodza sie skrytobojstwa a nawet wojny.

az43 napisał:
                > Ja proponuję żeby zatrzymać się na chamstwie polskim bo ono nas otacza i nas do
                > tyczy.Więcej pokory wobec prawdy.
                • az43 Re: Tępy lewacki idiota 01.03.15, 13:55
                  Stworzyłeś nową rasę-polska, parafialna?
                  Profesor Hartman ma oczywiście rację.
              • dendro.aspis Re: Tępy lewacki idiota 01.03.15, 17:46
                To jakaś dziwna persona ten Jasio. Szuka rozgłosu, celebryta taki lubiący pouczać.
                Jego krewny rabin Izaak Kramsztyk, to był porządny człowiek, polski patriota, szczerze kochał Polaków katolików.
                pl.wikipedia.org/wiki/Izaak_Kramsztyk
                Wielu krewnych Jasia chrzciło się o czym sam wspominał.
                Profesor zwraca uwagę, że część z jego rodziny przyjęła chrzest. - Jedni robili to szczerze, inni koniunkturalnie. Jedna z najważniejszych dyskusji w postępowym świecie żydowskim dotyczyła wtedy tego, w którym kościele się ochrzcić: protestanckim czy katolickim. Chodziło o to, żeby zapomnieć, unieważnić żydostwo. Asymilacja była tak daleko posunięta, że Żydzi, którzy dokonali tego wyboru, posuwali się nawet do antysemityzmu, mieli pogardliwy stosunek do tradycyjnej większości Żydów w Polsce.
                (za Gazetą krakowską)
          • piotr7777 Re: Tępy lewacki idiota 01.03.15, 13:46
            > Prof.Hartman nie pisze o Polakach tylko o niektórych Polakach.Uważa słus
            > znie,że trzeba z chamów wykorzenić chamstwo,agresję,głupotę.Jeżeli uważasz,że t
            > o własnie jest tradycją,religią i wartościami rodzinnymi [b]niektórych Polaków[
            > /b] to oczywiście trzeba z nich to wykorzenić.

Leszek Bubel i jemu podobni, też pisali tylko o niektórych Żydach. To mniej więcej to samo.
            • az43 Re: Tępy lewacki idiota 01.03.15, 13:56
              Mniej czy więcej?
              Czytujesz Bubla?Moje gratulacje.
              • bew-is Re: Tępy lewacki idiota 01.03.15, 14:01
                Twoja obrona "profesora etyka" przed oskarzaniem go o antypolonizm akurat rowna sie obronie Leszka Bubla przed oskarzeniem o antysemityzm. Sobie pogratuluj poziomu, jaki osiagnales w tej dyskusji.

az43 napisał:
                > Mniej czy więcej?
                > Czytujesz Bubla?Moje gratulacje.
                • az43 Re: Tępy lewacki idiota 01.03.15, 14:15
                  Pomyłka.Ja nie bronię profesora Hartmana-ja się utożsamiam z jego opinią.Jestem tego samego w kwestii polskiego chama zdania co on.
                  • bew-is Re: Tępy lewacki idiota 01.03.15, 14:19
                    Wytlumacz mi, jakie znaczenie moze miec opinia chama na temat drugiego chama? No
                    chyba, ze zgodnie z przyslowiem: kociol garnkowi przyganial.....

az43 napisał:
                    > Pomyłka.Ja nie bronię profesora Hartmana-ja się utożsamiam z jego opinią.Jestem
                    > tego samego w kwestii polskiego chama zdania co on.
                    • marta595 Re: Tępy lewacki idiota 01.03.15, 14:36
                      bew-is napisał(a):

> Wytlumacz mi, jakie znaczenie moze miec opinia chama na temat drugiego chama? N
                      > o chyba, ze zgodnie z przyslowiem: kociol garnkowi przyganial.....

Piszesz o sobie?
                      • bew-is Re: Tępy lewacki idiota 01.03.15, 14:38
                        Nie, pisze o panu "profesorze etyku" Janie Hartmanie.

"marta595 napisała:

> bew-is napisał(a):
                        >
                        > > Wytlumacz mi, jakie znaczenie moze miec opinia chama na temat drugiego
                        > chama?
                        N
                        > > o chyba, ze zgodnie z przyslowiem: kociol garnkowi przyganial.....
                        >
                        > Piszesz o sobie?
                        • az43 Re: Tępy lewacki idiota 01.03.15, 14:41
                          Masz przed sobą długą drogę,żeby zabierać wiarygodny głos na temat prof.Hartmana.
                    • az43 Re: Tępy lewacki idiota 01.03.15, 14:39
                      Zakładając,że macie rację(a nie macie) oceniając prof.Hartmana to po waszym jazgocie można sądzić,że ta zasadna opinia trafiła w cel i zabolała.Czyli miał rację.
                      • bew-is Re: Tępy lewacki idiota 01.03.15, 14:42
                        Trudno, zeby rasistowskie przezwiska ("polskie chamy") i lamiace prawo antypolskie wpisy traktowac obojetnie. Na to sa odpowiednie paragrafy. Kto lamie prawo, powinien poniesc tego konsekwencje, bez wzgledu na to, czy jest prostym czlowiekiem, czy profesorem.

az43 napisał:
                        > Zakładając,że macie rację(a nie macie) oceniając prof.Hartmana to po waszym jaz
                        > gocie można sądzić,że ta zasadna opinia trafiła w cel i zabolała.Czyli miał rac
                        > ję.
                        • marta595 Re: Tępy lewacki idiota 01.03.15, 15:19
                          bew-is napisał(a):

> Trudno, zeby rasistowskie przezwiska ("polskie chamy") i lamiace prawo antypols
                          > kie wpisy traktowac obojetnie. Na to sa odpowiednie paragrafy. Kto lamie prawo,
                          > powinien poniesc tego konsekwencje, bez wzgledu na to, czy jest prostym czlow
                          > iekiem, czy profesorem.

No, a Piłsudskiego nazad z Wawelu, za jego antypolskie powiedzonka, np.
                          Polacy to naród idiotów.
                          Polska to jeden wielki kołtun, trzeba przedtem dobrze grzebieniem ten kołtun rozczesać, aby każdy włos był z osobna, a wtedy może da się kosę zapleść.
                          • az43 Re: Tępy lewacki idiota 01.03.15, 17:18
                            Bardzo lubię powiedzenie Marszałka o Polakach-naród wspaniały ale ludzie ku....
                            I zobacz jak się sprawdza!
                        • az43 Re: Tępy lewacki idiota 01.03.15, 17:11
                          A możesz zacytować konkretny przepis prawny?
      • erka_46 Re: Katoliki zabili psa Profesorowi Hartamanowi! 01.03.15, 09:50
        behemot17-13 napisał:

> Przeczytałem wszystkie wypowiedzi w tym wątku, przeczytałem również wpis Hartma
        > na na blogu. Krótko, nie podoba mi się agresywny styl profesora, że niby obraz
        > wsi należy malować jedną kreską, ale również nie podoba mi się kopanie Hartmana
        > , takie na oślep.

- nie wszyscy idą na oślep,za śmierć psa obwiniać wszystkich Polaków,to delikatnie mówiąc wariactwo,a jeśli wariactwo to interwencja psychiatry jest pilna i konieczna.
        Ponadto jak to możliwe jest,żeby psa zabić wiatrówką,a zatem dochodzi jeszcze oszustwo.
        Za oszustwo oraz oszczerstwo odpowiada się przed sądem.
        • behemot17-13 Re: Katoliki zabili psa Profesorowi Hartamanowi! 01.03.15, 10:15
          Nie wnikam w szczegóły. Bo tak na podstawie przeczytanej lektury, doszedłem do wniosku - od ściany do ściany, nic, albo prawie nic pośrodku.
          • erka_46 Re: Katoliki zabili psa Profesorowi Hartamanowi! 01.03.15, 18:58
            behemot17-13 napisał:

> Nie wnikam w szczegóły. Bo tak na podstawie przeczytanej lektury, doszedłem do
            > wniosku - od ściany do ściany, nic, albo prawie nic pośrodku.

- no cóż,pan profesor Hartman nie pozostawił takiej możliwości,sam się ustawił przy ścianie więc nie może mieć pretensji.
            • az43 Re: Katoliki zabili psa Profesorowi Hartamanowi! 01.03.15, 19:36
              Profesor stwierdził fakt oczywisty.
    • douglasmclloyd Hahaha, propaganda, jak z akomuny 01.03.15, 05:25
      A to pewnie sprawka myśliwych, którzy zamiast do dzików strzelają do psów.
      • pisbol Re: Hahaha, propaganda, jak z akomuny 01.03.15, 15:59
        dowcipac z ciebie przedni, czy zadni?
    • dendro.aspis Re: Katoliki zabili psa Profesorowi Hartamanowi! 01.03.15, 15:55
      Może sam zabija swoje psy z wiatrówki? Dziwne te trzy podobne przypadki.
      www.pch24.pl/zyd-malowal-antysemickie-graffiti,33945,i.html
    • rccc byly wiceszef zydowskiego b'nai b'rith 01.03.15, 17:12
      niech sobie pojedzie do rodzinnego Izraela i tam walczy z chamami strzelajacymi do palestynczykow
      • az43 Re: byly wiceszef zydowskiego b'nai b'rith 01.03.15, 17:19
        Dla prof.Hartmana krajem rodzinnym jest Polska.Nie zauważyłeś tego faktu?
        • rccc Re: byly wiceszef zydowskiego b'nai b'rith 01.03.15, 17:21
          nie nie zauwazylem

zauwazylem, ze nienawidzi p[olakow i katolikow

niech wraca skad jego przodkowie przyszli

tam bedzie mial lepiej
          • marta595 Re: byly wiceszef zydowskiego b'nai b'rith 01.03.15, 17:38
            Widzisz to co sam chcesz widzieć i to wyłącznie twój problem.:D
            • rccc Re: byly wiceszef zydowskiego b'nai b'rith 01.03.15, 17:40
              a reraz zastosuj to do siebie

teorie znasz - czas na praktyke

i zobaczysz faszyzm :)
              • marta595 Re: byly wiceszef zydowskiego b'nai b'rith 01.03.15, 17:44
                rccc napisał:

> a reraz zastosuj to do siebie
                >
                > teorie znasz - czas na praktyke
                >
                > i zobaczysz faszyzm :)

Musiałabym patrzeć twoimi oczętami..brr:D
                EOT
                • rccc Re: byly wiceszef zydowskiego b'nai b'rith 01.03.15, 17:47
                  ha ha ha

widze, ze z czubkiem rozmawiam
                  • az43 Re: byly wiceszef zydowskiego b'nai b'rith 01.03.15, 19:36
                    Często prowadzisz rozmowy z samym soba?
              • az43 Re: byly wiceszef zydowskiego b'nai b'rith 01.03.15, 17:49
                Raczej prostactwo mentalne.
          • az43 Re: byly wiceszef zydowskiego b'nai b'rith 01.03.15, 17:47
            To dziwne,ja wyczytałem,że nie lubi polskiego chamstwa i prostactwa.Skoro tego nie zauważyłeś to pewnie masz kłopoty ze wzrokiem..ale to jest zrozumiałe.Trzeba mieć skierowanie od rodzinnego.
            • rccc Re: byly wiceszef zydowskiego b'nai b'rith 01.03.15, 17:48
              a ja widze zyda, ktory postepuje wg talmudu

nam Polakom tacy nie sa potrzebni w naszym kraju
              • az43 Re: byly wiceszef zydowskiego b'nai b'rith 01.03.15, 17:50
                A mnie Polakowi bardzo.O wiele bardziej niż menele twojego pokroju.
                • rccc Re: byly wiceszef zydowskiego b'nai b'rith 01.03.15, 17:53
                  meneli masz na peczki w otoczeniu bronka

tam wiekszosc to czlonkowie zydowskiego b'nai b'rith
                  • az43 Re: byly wiceszef zydowskiego b'nai b'rith 01.03.15, 19:37
                    Nie zauważyłem żeby pan Prezydent zadawał się z pisuarami i narodowcami.
        • bew-is Re: byly wiceszef zydowskiego b'nai b'rith 01.03.15, 17:30
          Skoro Polska jest dla niego krajem rodzinnym to niech szanuje wspolobywateli tego kraju i jego prawo. Gdy nadal bedzie wsadzal nos miedzy szprychy, to mu w koncu ten nochal przytna. Skoro tak chetnie wysyla mlodych Polakow na emigrcje, to sam moze sie na nia udac. Tym bardziej, ze polska mentalnosc i polskie obyczaje najwyrazniej go mierza.

az43 napisał:
          > Dla prof.Hartmana krajem rodzinnym jest Polska.Nie zauważyłeś tego faktu?
          • rccc Re: byly wiceszef zydowskiego b'nai b'rith 01.03.15, 17:39
            I pomyslec, ze ojciec tego Hartmana tak wiele wniosl do polskiej matematyki
            A syn to jakis intelektualny absurd
          • az43 Re: byly wiceszef zydowskiego b'nai b'rith 01.03.15, 17:53
            Prawa muszą przestrzegac wszyscy i Prawdziwi Polacy i Porządni Polacy.
            Obyczaje wielu prawdziwych Polaków zadziwiają wiele osób i trudno im się dziwić.W końcu skansen parafialnej ciemnoty i prostactwa w Europie jest interesującym miejscem.
            • rccc Re: byly wiceszef zydowskiego b'nai b'rith 01.03.15, 17:54
              skansen to popis bronka i hartmana
            • bew-is Re: byly wiceszef zydowskiego b'nai b'rith 01.03.15, 18:00
              Nie jest to zaden skansen, tylko silna wspolnota, o autentycznych wiezach rodzinnych, tradycjach i obyczajach. Ilekroc bylem za granica ( a podrozuje wiele) zawsze spotykalem sie z wyrazami uznania dla Polakow, ich zdolnosci, pomyslowosci, inteligencji i rodzinnosci. Dlatego nie mam najmniejszych kompleksow na tym tle, jak wielu piszacych tu nieudacznikow, ktorych polskosc boli i"swedzi".

az43 napisał:

> Prawa muszą przestrzegac wszyscy i Prawdziwi Polacy i Porządni Polacy.
              > Obyczaje wielu prawdziwych Polaków zadziwiają wiele osób i trudno im się dziwić
              > .W końcu skansen parafialnej ciemnoty i prostactwa w Europie jest interesującym
              > miejscem.
              • az43 Re: byly wiceszef zydowskiego b'nai b'rith 01.03.15, 19:43
                Ty lepiej napisz z jakimi ludźmi się spotykałeś a nie z jakimi wyrazami.
                Ja uwazam,ze jestem człowiekiem sukcesu(pod każdym względem),nie polskość mnie boli tylko głupota i podłość licznych rodaków irytuje i zadziwia.Ale to marszałek Piłsudski już celnie spuentował.

• douglasmclloyd Re: byly wiceszef zydowskiego b'nai b'rith 01.03.15, 19:07
          az43 napisał:

> Dla prof.Hartmana krajem rodzinnym jest Polska.Nie zauważyłeś tego faktu?

Przestań pieprzyć i przeczytaj moją sygnaturkę.
          • az43 Re: byly wiceszef zydowskiego b'nai b'rith 01.03.15, 19:40
            Przeczytałem no i co?
    • man_sapiens Re: Katoliki zabili psa Profesorowi Hartamanowi! 02.03.15, 13:47
      Hartman już chamom odpowiedział. Zwłaszcza polskim chamom.
      hartman.blog.polityka.pl/2015/03/02/zydowski-cham/
      • tw_wielgus Re: Katoliki zabili psa Profesorowi Hartamanowi! 02.03.15, 13:52
        No!
        Prowokował to ma za swoje. Wcale mi go nie żal.
        Niech pójdzie wylewać swoje żale na ramieniu mamy lub córki. Albo może lepiej nie.

Ps. Szanownego psa to ustrzelili na podwórku, czy też wałęsał się w samopas po okolicy, bez obroży, bez numerka, bez kagańca.
        • dendro.aspis Re: Katoliki zabili psa Profesorowi Hartamanowi! 02.03.15, 14:19
          O kiedy w Polsce wiatrówki o energii do 17 J można kupić bez pozwolenia i rejestracji, to strzelanie do zwierząt stało się plagą. Czasami nawet jacyś wariaci strzelają do ludzi, do dzieci w piaskownicy nawet, bo hałasują.

Hartman twierdzi, że psa mu zastrzelił myśliwy. To mało prawdopodobne, bo nie wolno w Polsce "polować" z wiatrówek.
        • ayran Re: Katoliki zabili psa Profesorowi Hartamanowi! 02.03.15, 14:25
          Załóżmy, że wałęsał się samopas, nie miał obroży, numerka, ani też kagańca (to akurat jest raczej pewne - pies w kagańcu chodzący samopas po polskiej wsi nie przeżyje godziny). Czy to oznacza, że w takim przypadku zastrzelenie go z wiatrówki jest usprawiedliwione? A co by było, gdyby miał obrożę a nie miał numerka? Albo ma numerek, a nie ma obroży? Do takich strzelacie z czystym sumieniem?
          • tw_wielgus Re: Katoliki zabili psa Profesorowi Hartamanowi! 02.03.15, 14:39
            Załóżmy, że właśnie taki wałęsający się po wsi pies napotyka na dziecko do którego nie zapałał sympatią od pierwszego wejrzenia. Załóżmy dalej że podjął działanie mające na celu sprawdzić czy gnój będzie uciekał jak zacznie szczekać. Przyjmijmy że po krótkim pościgu wpił mu zęby w szyję i rozerwał tchawicę...

Btw oskarżono katolików, a jeżeli to był poszukujący pożywienia zdesperowany Wietnamczyk?
            Takiej ewentualności ten wyedukowany bywalec lewicowych salonów nie wziął pod uwagę?
            • ayran Re: Katoliki zabili psa Profesorowi Hartamanowi! 02.03.15, 14:47
              Załóżmy, że tak właśnie było - szedł sobie mały kundelek i niemalże rozerwał tchawicę przechodzącemu w pobliżu dziecku, ale na szczęście obok przechodził sąsiad, jak z zwykle z wiatrówką na ramieniu, który celną serią strzałów uratował walczące o życie dziecko zabijając psa, a u dziecka nie powodując choćby draśnięcia.

Rozumiesz chyba (a może i nie), ze klepiesz bzdury z niechęci do Hartmana, który być może nie popełnił najmądrzejszego wpisu w swoim życiu, ale to nie powód, żeby w idiotyczny sposób wymyślać usprawiedliwienie dla barbarzyństwa, jakim jest strzelanie z wiatrówek do niezagrażających nikomu psów .
              • tw_wielgus Re: Katoliki zabili psa Profesorowi Hartamanowi! 02.03.15, 15:00
                Wydaje mi się że z miłości do czworonogów zdajesz się nie zauważać zagrożenia jakie stanowią bezpańsko plączące się psy. Zresztą nie tylko one bo obok mnie mieszka dziewczyna która ma wielce agresywnego psa którego wyprowadza bez kagańca. I nie jest to wcale mały kundelek a spory kawał rottweilera. Dziewczyna to takie chucherko, że pies bez trudu pociągnąłby ją w kierunku potencjalnej ofiary. I kiedyś to zrobi.
                A obrazki z psami, które na wsi pogryzły przypadkowe osoby nie należą do rzadkości.

Hartman popełnił wpis na poziomie tak wysokim, że kudy mi komentować takie mądrości.
                Zwracam jedynie uwagę na to, że stwarzanie zagrożenia dla innych ludzi przez właścicieli czworonogów jest wyrazem podobnej ilości szarych komórek.
                • ayran Re: Katoliki zabili psa Profesorowi Hartamanowi! 02.03.15, 15:15
                  tw_wielgus napisał:

Dziewczyna to ta
                  > kie chucherko, że pies bez trudu pociągnąłby ją w kierunku potencjalnej ofiary.
                  > I kiedyś to zrobi.

Chylę czoła przed twoją znajomością przyszłych zdarzeń, ale przypadek twojej chucherkowatej sąsiadki i posiadanego przez nią kawału rottweilera ma się nijak do zastrzelonego z wiatrówki psa matki Hartmana:

hartman.blog.polityka.pl/wp-content/uploads/2015/02/Brajan.jpg
                  • tw_wielgus Re: Katoliki zabili psa Profesorowi Hartamanowi! 02.03.15, 15:21
                    Może miał pianę na pysku? Nie wiemy...
                    • ayran Re: Katoliki zabili psa Profesorowi Hartamanowi! 02.03.15, 15:35
                      Tak, na pewno miał pianę na pysku, ale na szczęście, zupełnym przypadkiem, obok przechodził człowiek z naładowaną wiatrówką.
                      • tw_wielgus Re: Katoliki zabili psa Profesorowi Hartamanowi! 02.03.15, 16:34
                        Otóż to. Uniknęliśmy nieszczęścia.
                    • az43 Re: Katoliki zabili psa Profesorowi Hartamanowi! 02.03.15, 16:50
                      Niewiele wiemy ale piszemy...I to wszystko w obronie plemiennego honoru.
                      • bew-is Re: Katoliki zabili psa Profesorowi Hartamanowi! 02.03.15, 17:40
                        .......I to wszystko w slusznej obronie zaatakowanego po chamsku Polaka.

az43 napisał:

> Niewiele wiemy ale piszemy...I to wszystko w obronie plemiennego honoru.
                        • az43 Re: Katoliki zabili psa Profesorowi Hartamanowi! 02.03.15, 21:30
                          Takich Polaków co strzelają do psów,trzymają je na łańcuchu to ja uważam za hołotę i bydło.Ale w każdym narodzie tacy muszą być.Tylko dlaczego między Odrą a Bugiem tak wielu??
                          • bew-is Re: Katoliki zabili psa Profesorowi Hartamanowi! 03.03.15, 04:33
                            A jak to policzyles, ze tak wielu? Czyzby nad Renem np lub w Rosji bylo ich mniej? Nie sadze.

az43 napisał:
                            > Takich Polaków co strzelają do psów,trzymają je na łańcuchu to ja uważam za hoł
                            > otę i bydło.Ale w każdym narodzie tacy muszą być.Tylko dlaczego między Odrą a B
                            > ugiem tak wielu??
                            • az43 Re: Katoliki zabili psa Profesorowi Hartamanowi! 03.03.15, 08:55
                              NIGDZIE nad Renem nie widziałem psa na łańcuchu.W Rosji podobnie jak w Polsce.
                • az43 Re: Katoliki zabili psa Profesorowi Hartamanowi! 02.03.15, 16:49
                  Bezpańskie psy to domena mało cywilizowanych społeczeństw składających się z prymitywnych osobników czyli wpis prof.Hartmana był na miejscu jako oddający rzeczywistość
                  • tw_wielgus Re: Katoliki zabili psa Profesorowi Hartamanowi! 02.03.15, 17:06
                    az43 napisał:

> Bezpańskie psy to domena mało cywilizowanych społeczeństw składających się z pr
                    > ymitywnych osobników

Jak widać po skutkach i reakcji "filozofa" jednym z nich okazał się pies Hartmana.
                    • az43 Re: Katoliki zabili psa Profesorowi Hartamanowi! 02.03.15, 17:14
                      Pies nie był bezpański ale polski prymityw wielski tego nie pojmie.To zbyt skomplikowane dla tego prostego umysłu.
                      • tw_wielgus Re: Katoliki zabili psa Profesorowi Hartamanowi! 02.03.15, 17:21
                        A jakie masz dowody na to żeby oskarżać kolektyw wiejski, który od wieków żywi i broni?
                        Może tego bezprecedensowego aktu terroru dokonali Rosjanie? Może chcieli w ten sposób wbić klin niezgody pomiędzy dobrze rokujące stosunki polsko- żydowskie, które po nagrodzeniu "Oskarem" filmu "Ida" ruszyły w kierunku platformy wzajemnego zrozumienia.
                        • az43 Re: Katoliki zabili psa Profesorowi Hartamanowi! 02.03.15, 21:32
                          Ani nie żywią ani nie bronią i w dodatku nie kolektyw.Pasożytują na społeczeństwie.A przy tym sądząc po tobie to jeszcze antysemici.Jezus i jego matka mają szczęście,że nie mieszkają w Polsce.
                          • bew-is Re: Katoliki zabili psa Profesorowi Hartamanowi! 03.03.15, 04:36
                            Jezus , jak wiadomo, nie mial tez sczescia mieszkajac w ziemi swietej.

az43 napisał:
                            > Ani nie żywią ani nie bronią i w dodatku nie kolektyw.Pasożytują na społeczeńst
                            > wie.A przy tym sądząc po tobie to jeszcze antysemici.Jezus i jego matka mają sz
                            > częście,że nie mieszkają w Polsce.
                            • az43 Re: Katoliki zabili psa Profesorowi Hartamanowi! 03.03.15, 08:57
                              Tego bym nie powiedział.W koncu w Polsce klekają przed nim.Głupie kmiotki nie wiedzą,że to Żyd,podobnie jak jego matka-królowa Polski(dla niektórych).
                              • bew-is Re: Katoliki zabili psa Profesorowi Hartamanowi! 03.03.15, 09:28
                                Nie doceniasz tych "glupich kmiotkow". Gdy porownuje prostych ludzi w Ameryce i w Polsce, to wynik jest zwalajacy z nog i to nie na korzysc USA. Jest bardzo duzo ludzi dobrze wyksztalconych na wsiach i w malych miasteczkach. W porownaniu do np Angoli to po prostu szok. Skad u ciebie takie kompleksy? A moze nam Polakom chcesz na sile te kompleksy wcisnac? Najpierw poznaj sprawe, potem sie wypowiadaj. Najwyrazniej masz jakies problemy z wiara Polakow. Skoro jestes taki swiatowy, to powinienes rozumiec, ze tolerancja jest podstawa swiatlego umyslu.

az43 napisał:

> Tego bym nie powiedział.W koncu w Polsce klekają przed nim.Głupie kmiotki nie w
                                > iedzą,że to Żyd,podobnie jak jego matka-królowa Polski(dla niektórych).
                                • az43 Re: Katoliki zabili psa Profesorowi Hartamanowi! 03.03.15, 10:30
                                  Nie bardzo wiem co to znaczy prosty człowiek.Nie rozmawiamy o wykształceniu tylko o mentalności i kulturze.To nie ja mam kompleks tylko polskie prostactwo ma bezzasadne poczucie wyższości.
                                  Domniemywam,że pisząc o tolerancji zwracasz się radiomaryjnych,smoleńskich,kiboli.
                                  narodowców,ks.Oko i biskupów oraz intelektualnych elit PiS.
                              • tw_wielgus Re: Katoliki zabili psa Profesorowi Hartamanowi! 03.03.15, 11:40
                                Z jakąś niesamowitą pogardą opublikowałeś swoje oświadczenie o tym, że wiesz- o czym myślą głupie kmiotki. I wyobraź sobie, że to iż wiesz o czym myślą jakoś mnie nie dziwi.

az43 napisał:

> Tego bym nie powiedział.W koncu w Polsce klekają przed nim.Głupie kmiotki nie w
                                > iedzą,że to Żyd,podobnie jak jego matka-królowa Polski(dla niektórych).
                                • az43 Re: Katoliki zabili psa Profesorowi Hartamanowi! 03.03.15, 20:11
                                  A jak skomentujesz fakt antysemityzmu w kraju kultu dla matki Jezusa i samego Jezusa.
                                  Wiem bo słucham tego co mówią.
                                  • dendro.aspis Re: Katoliki zabili psa Profesorowi Hartamanowi! 03.03.15, 20:18
                                    az43 napisał:

> A jak skomentujesz fakt antysemityzmu w kraju kultu dla matki Jezusa i samego Jezusa

Matka Jezusa była Galilejką.
                                    Galilejczycy, podobnie jak Samarytanie nie byli przecież Judejczykami.
                                    Czy poznaniak jest warszawiakiem? ;P
                                    • az43 Re: Katoliki zabili psa Profesorowi Hartamanowi! 03.03.15, 21:22
                                      Za martą 595:
                                      Wojciech Dąbrowski, druk: tygodnik Sąsiedzi, nr 24(105) z 20 sierpnia.

"Raz Jezus frasobliwy po wyjściu z kościoła,
                                      Spacerował w zadumie Krakowskim Przedmieściem.
                                      Słysząc modły, przystanął, widząc tłum, zawołał:
                                      - Weźcie krzyż na ramiona i ze mną ponieście.

Wtem usłyszał, że naród na to nie pozwoli!
                                      Że nie po to zadyma trwa kolejny tydzień.
                                      - Ty nie jesteś prawdziwy Polak i katolik!
                                      Albo będzie jak chcemy, albo spieprzaj, Żydzie!"
                                  • marta595 Re: Katoliki zabili psa Profesorowi Hartamanowi! 03.03.15, 20:37
                                    az43 napisał:

> A jak skomentujesz fakt antysemityzmu w kraju kultu dla matki Jezusa i samego J
                                    > ezusa.

Wojciech Dąbrowski, druk: tygodnik Sąsiedzi, nr 24(105) z 20 sierpnia.

"Raz Jezus frasobliwy po wyjściu z kościoła,
                                    Spacerował w zadumie Krakowskim Przedmieściem.
                                    Słysząc modły, przystanął, widząc tłum, zawołał:
                                    - Weźcie krzyż na ramiona i ze mną ponieście.

Wtem usłyszał, że naród na to nie pozwoli!
                                    Że nie po to zadyma trwa kolejny tydzień.
                                    - Ty nie jesteś prawdziwy Polak i katolik!
                                    Albo będzie jak chcemy, albo spieprzaj, Żydzie!"
                                    • az43 Re: Katoliki zabili psa Profesorowi Hartamanowi! 03.03.15, 21:20
                                      Dziękuję,ładne.
                      • bew-is Re: Katoliki zabili psa Profesorowi Hartamanowi! 02.03.15, 17:44
                        Polski"prymityw", jak byles uprzejmy zauwazyc, gdy widzi walesajacego sie po lesie, bezpanskiego psa, ktory zgraza zwierzynie lesnej a niekiedy i ludziom, reaguje tak, jak nakazuje prawo. Psa szkoda, ale to wina beztroskiego wlasciciela nie "polskiego prymitywa". Po co bronic przegranej sprawy az43?

az43 napisał:

> Pies nie był bezpański ale polski prymityw wielski tego nie pojmie.To zbyt skom
                        > plikowane dla tego prostego umysłu.
                        • az43 Re: Katoliki zabili psa Profesorowi Hartamanowi! 02.03.15, 21:33
                          Sprawa nie jest przegrana a w dodatku nie chodzi tu o jednego psa tylko o miliony ciemnoty parafialnej.
          • dendro.aspis Re: Katoliki zabili psa Profesorowi Hartamanowi! 02.03.15, 14:44
            Z wiatrówki w Polsce nie wolno strzelać do zwierząt.
            Polscy myśliwi strzelają ze sztucera (kulowy) albo grubym śrutem. Mnie to bardzo oburza ale jest to niestety w niektórych okolicznościach zgodne z prawem łowieckim.
            • ayran Re: Katoliki zabili psa Profesorowi Hartamanowi! 02.03.15, 14:52
              Istnieją określone przepisami sytuacje, w których prawo dopuszcza strzelanie z broni myśliwskiej do wałęsających się, bezpańskich psów, co do których istnieje mocno uprawdopodobnione podejrzenie, że mogą stanowić zagrożenie dla ludzi, ewentualnie zwierząt leśnych. Inna sprawa, że w przytłaczającej większości przypadków myśliwi strzelają do psów czy kotów w sytuacjach, w których te warunki nie są spełnione. Strzelanie śrutem z wiatrówki jest niedozwolone tak czy owak.
              • dendro.aspis Re: Katoliki zabili psa Profesorowi Hartamanowi! 02.03.15, 15:02
                Nie napisałem tego wyraźnie, że chodzi o śrut wystrzeliwany z myśliwskiej broni gładkolufowej.
                Dla przykładu w naboju o kalibrze wagomiarowym 12 jest ok. 130 śrucin ołowianych średnicy 3,5 mm.
                Taki ładunek powinien zabić zwierzaka na miejscu a nie żeby konał jak w opisanym przypadku 5 dni.
                Powtórzę, że jestem przeciwny polowaniom i zabijaniu w ogóle.
            • az43 Re: Katoliki zabili psa Profesorowi Hartamanowi! 02.03.15, 16:52
              Polska-dziki kraj.Jedni strzelają do zwierząt inni trzymają je latami na łańcuchu,Polska kultura.
              • bew-is Re: Katoliki zabili psa Profesorowi Hartamanowi! 02.03.15, 17:48
                .......A jeszcze inni wypuszczaja je beztrosko do lasu, wiedzac jakie sa przepisy w Polsce. No mysle, ze taki wyksztalcony gosc chyba powinien je znac. W Izraelu strzela sie do ludzi, jesli przekrocza mur i jakos nad tym nie placzesz, bo takie tam obowiazuja przepisy.

az43 napisał:
                > Polska-dziki kraj.Jedni strzelają do zwierząt inni trzymają je latami na łańcuc
                > hu,Polska kultura.
                • az43 Re: Katoliki zabili psa Profesorowi Hartamanowi! 02.03.15, 21:34
                  Masz jakis kompleks żydowski?
                  • bew-is Re: Katoliki zabili psa Profesorowi Hartamanowi! 03.03.15, 04:38
                    Zapewne podobnie jak ty parafialno-polski. Uzmyslawiam ci jedynie fakty. A z faktami sie nie dyskutuje.

az43 napisał:
                    > Masz jakis kompleks żydowski?
                    • az43 Re: Katoliki zabili psa Profesorowi Hartamanowi! 03.03.15, 09:00
                      A z faktami się nie dyskutuje-no właśnie!
      • wagonetka podpisuję się pod każdym zdaniem 02.03.15, 14:11
        a szczególnie pod tym:
        "– Jestem stuprocentowym Polakiem i mam pełne prawo krytykować wszystko, co mi się w moim kraju i w moim narodzie nie podoba. A nie podoba mi się wiele rzeczy, w tym również prostacki antysemityzm, którego codziennie składacie tysięczne dowody."
        • bew-is Re: podpisuję się pod każdym zdaniem 02.03.15, 15:48
          A antypolonizm cie nie razi stuprocentowy Polaku?

wagonetka napisał(a):
          > a szczególnie pod tym:
          > "– Jestem stuprocentowym Polakiem i mam pełne prawo krytykować wszystko,
          > co mi się w moim kraju i w moim narodzie nie podoba. A nie podoba mi się wiele
          > rzeczy, w tym również prostacki antysemityzm, którego codziennie składacie tysi
          > ęczne dowody."
          • az43 Re: podpisuję się pod każdym zdaniem 02.03.15, 16:53
            Mni nie bo go nie widzę.
            • bew-is Re: podpisuję się pod każdym zdaniem 02.03.15, 17:49
              Widocznie nosisz "konskie okulary" kolo.

az43 napisał:
              > Mni nie bo go nie widzę.
              • az43 Re: podpisuję się pod każdym zdaniem 02.03.15, 21:35
                Nie,ja po prostu jestem inny Polak.Europejski a nie z zaścianka.
                • bew-is Re: podpisuję się pod każdym zdaniem 03.03.15, 04:42
                  Co ma europejskosc do rasizmu, ktory prezentujesz? To chyba wlasnie europejskosc powinna byc tego rasizmu zaprzeczeniem a ty jestes rasista do kwadratu, glownie w stosunku do Polakow. A co jest nagannego w zascianku? Niemcy maja swoje "male ojczyzny", Zydzi z rozrzewnieniem wspominaja woje sztetle.

az43 napisał:
                  > Nie,ja po prostu jestem inny Polak.Europejski a nie z zaścianka.
                  • az43 Re: podpisuję się pod każdym zdaniem 03.03.15, 09:00
                    Polacy to nie rasa aczkolwiek z całą pewnością charakterystyczna grupa.Ja do Polaków nie mam nic.Do niektórych wiele.Mała ojczyzna a prowincjonalna,zaściankowa mentalność to 2 różne rzeczy.
        • tw_wielgus Re: podpisuję się pod każdym zdaniem 02.03.15, 16:36
          Mnie również nie podoba się prostacki. Wolę wyrafinowany.
          • az43 Re: podpisuję się pod każdym zdaniem 02.03.15, 16:54
            Do wyrafinowanego trzeba mieć wyrafinowany umysł.W przypadku polskiego prostaczka parafialnego nie ma o tym mowy.
            • tw_wielgus Re: podpisuję się pod każdym zdaniem 02.03.15, 17:08
              No to Ty się nie nadajesz.
              • az43 Re: podpisuję się pod każdym zdaniem 02.03.15, 17:16
                Na całe szczęście się nie nadaję.Nic we mnie parafialnego.
                • tw_wielgus Re: podpisuję się pod każdym zdaniem 02.03.15, 17:22
                  Miałem na myśli stan umysłu, ale nie będę się spierał i tak nie zrozumiesz.
                  • az43 Re: podpisuję się pod każdym zdaniem 02.03.15, 21:37
                    Ja też.Nie mam w sobie nic z umysłowej ciemnoty parafialnej.Nie wiem czy jesteś w stanie zrozumieć o co chodzi.
                    • tw_wielgus Re: podpisuję się pod każdym zdaniem 03.03.15, 11:44
                      Ależ masz, masz....
                      Tylko Ci jeszcze nikt tego nie uświadomił.
                      • az43 Re: podpisuję się pod każdym zdaniem 03.03.15, 14:34
                        No to próbuj.
                    • dendro.aspis Re: podpisuję się pod każdym zdaniem 03.03.15, 11:49
                      Co to jest a ciemnota parafialna?
                      Zaraz się dowiemy, że to jakaś starsza pani w moherowym berecie wyszła z kościoła i strzelała do żydowskiego psa.
                      Hartman napisał, że jest 100% Polakiem a przecież Polak= katolik. w 97%
    • dendro.aspis ktoś zabił psa Profesorowi Hartmanowi! 03.03.15, 20:26
      Dyskusja o niczym na 300 wpisów, bo po pierwsze nie wiadomo czy to katolik zabił psa, po drugie prof. Hartman twierdzi, że jest 100% Polakiem, zatem nie może być mowy o antysemityzmie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka