Dodaj do ulubionych

"Kolejny złoty kontrakt dla francuskiego przemysłu

24.04.15, 11:58
...tak pisza francuskie media o decyzji polskiego rzadu. Blawo, blawo!!

Oto Caracal, czyli Airbus Helicopters H225 (dawniej Eurocopter EC 725). Najprawdopodobniej to właśnie 50 takich śmigłowców za kilka lat będzie na wyposażeniu polskiego wojska. Ale nie wszystkim się to podoba.

"Kolejny złoty kontrakt dla francuskiego przemysłu obronnego" - tak o decyzji polskiego rządu piszą francuskie media. MON zdecydował, że to właśnie konstrukcja Airbusa zostanie zakwalifikowana do sprawdzeń weryfikacyjnych - czyli w praktyce mało prawdopodobne jest, by wojsko zdecydowało się na inny helikopter.

"Le Parisien" zaznacza, że Airbus zamierza inwestować w zakłady produkcyjne w Polsce - a baza do inwestycji już jest: w Łodzi działa od niedawna centrum projektowe francuskiego koncernu. Gazeta podkreśla też polityczny aspekt wyboru Francuzów z Airbusa - miała się do niego przyczynić decyzja Francji o niedostarczeniu Rosji okrętów desantowych Mistral.

Jest szybszy od "pie...no" i nie potrzebuje torow :P
Obserwuj wątek
    • alistair-p Re: "Kolejny złoty kontrakt dla francuskiego prze 24.04.15, 12:02
      Oto Caracal, czyli Airbus Helicopters H225 (dawniej Eurocopter EC 725). Najprawdopodobniej to właśnie 50 takich śmigłowców za kilka lat będzie na wyposażeniu polskiego wojska. Ale nie wszystkim się to podoba.
      Nie dotarło do ciebie,że przetarg nie jest jeszcze rozstrzygnięty?
      • w_v_w Re: "Kolejny złoty kontrakt dla francuskiego prze 24.04.15, 12:06
        ...czego sie pieklisz, ja sluchalam jak nigdy Braka i mowil cos innego, myslisz, ze proby sie nie powioda, ze wiertalot nie spelni oczekiwan?

To znaczy, ze to "kielbasa wyborcza" :P
        • alistair-p Re: "Kolejny złoty kontrakt dla francuskiego prze 24.04.15, 12:12
          Nie wystarczy słuchać,trzeba jeszcze rozumieć język polski.Jeżeli ktoś pisze o czymś np.PODOBNO a potem,w następnym zdaniu przyjmuje to za pewnik,świadczy to o jakiejś aberracji.
          • w_v_w Re: "Kolejny złoty kontrakt dla francuskiego prze 24.04.15, 12:16
            ...na pewno wiesz jak dziala propaganda, dlatego pewne teksty nie powinny cie dziwic;P
            BTW aberacja interesuje mnie tylko w optyce :P
    • religijnych.uczuc.obraza Re: "Kolejny złoty kontrakt dla francuskiego prze 24.04.15, 12:02
      Ale to jest dobry helikopter czy zły? Jak sądzisz?
      • kotek.filemon Re: "Kolejny złoty kontrakt dla francuskiego prze 24.04.15, 12:05
        religijnych.uczuc.obraza napisał:

> Ale to jest dobry helikopter czy zły? Jak sądzisz?

Prawdziwy Polak ocenia po tym, czy się da przerobić na LPG.
        • w_v_w skoro MON wybral, to musi byc bardzo dobry 24.04.15, 12:09
          ...przeciez innego by nie zakupil :P

Poczekamy, zobaczymy, kto ma nowy zegarek :D
          • religijnych.uczuc.obraza Re: skoro MON wybral, to musi byc bardzo dobry 24.04.15, 12:14
            Skoro MON wybrał to znaczy że ktoś dostał zegarek, to przecież oczywiste.
      • nazimno Poczytaj sobie ploteczki z calego swiata. 24.04.15, 12:10

www.defense-aerospace.com/cgi-bin/client/modele.pl?shop=dae&modele=release&prod=162997&cat=3
        • religijnych.uczuc.obraza Re: Poczytaj sobie ploteczki z calego swiata. 24.04.15, 12:15
          Pytałem babcię wawerkę co sądzi o tym helikopterze. po co mi twój kolejny link?
          • nazimno Zebys wyrobil sobie lepszy poglad. 24.04.15, 12:17
            (zamiast przejmowac sie wiatrami puszczanymi przez babcie chora na niestrawnosc)

• religijnych.uczuc.obraza Re: Zebys wyrobil sobie lepszy poglad. 24.04.15, 12:22
              Ja nie muszę sobie nic wyrabiać, ciekawi mnie pogląd autorki wątku na ten sprzęt.
              • nazimno Autorka zna sie bardziej na serach plesniowych. 24.04.15, 12:27
                Niektore z nich, rozrzucone na polu walki, moga doprowadzic do panicznej ucieczki wroga,
                ktory nie jest przyzwyczajony do takich aromatow.

Kto wie, czy nie byloby to skuteczniejsze rozwiazanie.

• pies_na_czarnych Re: "Kolejny złoty kontrakt dla francuskiego prze 24.04.15, 12:15
      OK Wawerka. Załóżmy, że się znasz na wiertałotach. Powiedz nam co twoim zdaniem powinni wybrać i dlaczego?
      • w_v_w Re: "Kolejny złoty kontrakt dla francuskiego prze 24.04.15, 12:20
        Napisalam powyzej, skoro medrcy z MON wybrali, widocznie najlepszy :P
        • religijnych.uczuc.obraza Re: "Kolejny złoty kontrakt dla francuskiego prze 24.04.15, 12:22
          No ale ty którą ofertę byś wybrała?
        • pies_na_czarnych Re: "Kolejny złoty kontrakt dla francuskiego prze 24.04.15, 12:22
          Skoro tak to po kiego ta dyskusja? W dodatku to nie pierwszy twój wątek na ten temat.
      • edd.y Sery francuskie 24.04.15, 12:22
        Ja bym wybral francuskie sery. Wina niekoniecznie ale sery... Macie cos przeciwko brie?
        No, i bagietki rustykalne sa lepsze w Francji.
        • w_v_w Re: Sery francuskie, dobre, ale mi bardziej 24.04.15, 12:25
          pasuja hiszpanskie...taki np. Cabrales z Asturii i wino czerwone Rioja :)
          • edd.y Re: Sery francuskie, dobre, ale mi bardziej 24.04.15, 12:32
            Lubie Tourmalet i Le Petit Pardou. Hiszpanskie sery znam peryferyjnie. Wina natomiast
            - zgadzam sie z Rioja. Gdyby prezydent chcial dodac oliwki to sugerowalbym POrtugalie.
            • 13kisiel Śmigłowce to już szrot 24.04.15, 12:36
              co udowodnił konflikt na Ukrainie
              • nachlany_wolak Re: Fachofiec? 24.04.15, 12:40
                Ty się znasz fachofcu na wszystkim?
                • 13kisiel France przegrały kontrak w Indiach 24.04.15, 12:42
                  na rzecz Rosji to muszą se gdzieś odbić :-)))
    • 13kisiel Re: "Kolejny złoty kontrakt dla francuskiego prze 24.04.15, 12:19
      Stołek Donalda kosztuje
      • w_v_w Re: "Kolejny złoty kontrakt dla francuskiego 24.04.15, 12:22
        Nie przekonasz, nadal wierza w uczciwosc i fachowosc platfonsow, az przyjdzie Wolodnia i pokaze, kto ma odpowiedni sprzet :D
        • alistair-p Re: "Kolejny złoty kontrakt dla francuskiego 24.04.15, 12:25
          Każdy ma jakieś marzenia.Chyba jednak będziesz zawiedziona,twój Wołodia nie przyjdzie.
        • pies_na_czarnych Re: "Kolejny złoty kontrakt dla francuskiego 24.04.15, 12:26
          w_v_w napisał:

> Nie przekonasz, nadal wierza w uczciwosc i fachowosc platfonsow, az przyjdzie W
          > olodnia i pokaze, kto ma odpowiedni sprzet :D

No to według pismatolów należało kupić od Rosjan.
          Wy jak zwykle robicie wszystko na korzyść Rosji.
          • m.c.hrabia Re: "Kolejny złoty kontrakt dla francuskiego 24.04.15, 12:32

> Nie przekonasz, nadal wierza w uczciwosc i fachowosc platfonsow

dokładnie , a świadczy o tym fakt webania z partii takiej miernoty-kombinarorki
        • nachlany_wolak Re: "Kolejny złoty kontrakt dla francuskiego 24.04.15, 12:39
          Do 4 rano się wPiSywałeś i znowu przy pracy? Będzie jakiś wielgachny łorder od Kaczyńskiego dla ciebie jak wygrają wybory.
    • aniechto.only Re: "Kolejny złoty kontrakt dla francuskiego prze 24.04.15, 12:35
      Przeczytaj komentarz niejakiego Jakuba Deca pod artykułem , który zalinkowałaś. Może ci to w pustym lbie rozjaśni choć wątpię czy to możliwe.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka