komiczny 27.05.15, 00:48 Pierwsze statki ze skroplonym gazem mogą pojawią się w Świnoujściu za dwa miesiące, już w lipcu br. Tekst linka Drogi są, autostrady są, gazoport jest. No i jest Duda. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
douglasmclloyd Re: Gazopot Świnoujście ukończony - odbiory techn 27.05.15, 00:58 komiczny napisał: > Pierwsze statki ze skroplonym gazem mogą pojawią się w Świnoujściu za dwa miesi > ące, już w lipcu br. > Tekst linka > > Drogi są, autostrady są, gazoport jest. Ale Polacy chcą zmiany. W mieścinie pod Rzeszowem niedawno otworzono nowy, kryty basen, odnowiono i zadaszono plac handlowy, niedaleko powstała autostrada i droga szybkiego ruchy, ale Duda odniósł tam ogromny sukces, chociaż nie zrobił dla tego miasteczka NIC. Odpowiedz Link Zgłoś
jane-panzram Re: Gazopot Świnoujście ukończony - odbiory techn 27.05.15, 01:07 Ty może policz, ile te wynalazki za dotacje z Unii będą te miasto potem kosztować. Tak jak dla PBK strzałem w potylicę był pomysł referendów i senna prezydentura - tak dla PO strzałem w potylicę jest brak rozliczeń po aferach taśmowych oraz brak pozytywnych działań gospodarczych. Co z tego, że w "telewizorni muwio", że Polsce rośnie PKB, eksperty z Lizbony dają nam numer 15 w rankingu światowym, a mędrki powtarzają, że Polska to zielona wyspa? Odejdziesz sto metrów od tego krytego basenu, dwieście metrów od autostrady, kilometr od zadaszonego bazaru - i wejdziesz do domu ludzi, którzy tam żyją. Jakie oni mają codzienne zmartwienia, jak sobie w tej dzikiej gospodarce radzą. Wtedy zobaczysz, jak wygląda sytuacja w kraju. Ja widzę po bliskiej rodzinie, że w kraju jest recesja i od krachu dzieli nas niewiele czasu. A mieszkam w "najbogatszej" części Polski, bo w jednej z sypialni stolicy. Odpowiedz Link Zgłoś
douglasmclloyd Re: Gazopot Świnoujście ukończony - odbiory techn 27.05.15, 02:12 jane-panzram napisała: > Ty może policz, ile te wynalazki za dotacje z Unii będą te miasto potem kosztow > ać. > > Tak jak dla PBK strzałem w potylicę był pomysł referendów i senna prezydentura > - tak dla PO strzałem w potylicę jest brak rozliczeń po aferach taśmowych oraz > brak pozytywnych działań gospodarczych. > > Co z tego, że w "telewizorni muwio", że Polsce rośnie PKB, eksperty z Lizbony d > ają nam numer 15 w rankingu światowym, a mędrki powtarzają, że Polska to zielon > a wyspa? > Odejdziesz sto metrów od tego krytego basenu, dwieście metrów od autostrady, ki > lometr od zadaszonego bazaru - i wejdziesz do domu ludzi, którzy tam żyją. Jaki > e oni mają codzienne zmartwienia, jak sobie w tej dzikiej gospodarce radzą. Wte > dy zobaczysz, jak wygląda sytuacja w kraju. > > Ja widzę po bliskiej rodzinie, że w kraju jest recesja i od krachu dzieli nas n > iewiele czasu. A mieszkam w "najbogatszej" części Polski, bo w jednej z sypialn > i stolicy. Czyli problem sprowadza się do tego, iż pracodawcy nie chcą płacić więcej. W Polsce wszystko jest światowe oprócz zarobków. Odpowiedz Link Zgłoś
religijnych.uczuc.obraza Re: Gazopot Świnoujście ukończony - odbiory techn 27.05.15, 08:22 Polscy przedsiębiorcy są mega uczciwi i płacą godziwie swoim pracownikom za wykonywaną pracę. Odpowiedz Link Zgłoś
jane-panzram Re: Gazopot Świnoujście ukończony - odbiory techn 27.05.15, 13:23 Polscy przedsiębiorcy z ważkiego powodu płacą mało pracownikom. Przy takim opodatkowaniu pensji to nie dziwota, że im się średnio opłaca mieć pracownika. Polska stoi nie na pieniądzach z banków (oni płacą wielokrotnie mniejsze podatki, niż znienawidzone przez rząd górnictwo), tylko na przedsiębiorcach. I im od 8 lat nie dość, że nie ułatwia - to jeszcze na sto sposobów utrudnia. Wymyślając kolejną biurokrację i podatki. Odpowiedz Link Zgłoś
kotek.filemon Re: Gazopot Świnoujście ukończony - odbiory techn 27.05.15, 15:06 jane-panzram napisała: > Polscy przedsiębiorcy z ważkiego powodu płacą mało pracownikom. > Przy takim opodatkowaniu pensji to nie dziwota, że im się średnio opłaca mieć p > racownika. Ile razy mozna do znudzenia korygować bredzenie o wysokich kosztach płacy w PL? Odpowiedz Link Zgłoś
jane-panzram Re: Gazopot Świnoujście ukończony - odbiory techn 27.05.15, 18:24 Tak, jak się prowadzi rozmowy teoretycxzne na forach, to może się wydaje, że te koszty są niskie. Ja po swojej rodzinie wiem i widzę, że one są na tyle wysokie - że przestaje się opłacać prowadzić firmę. A powiedz mi, czemu tak wiele przedsiębiorstw ma "siedziby" w Czechach? Czemu, mimo jakoby niskich kosztów płac - skubańce zwiewają do Czech? Jak na to odpowiada teoria? Odpowiedz Link Zgłoś
brysio76 Re: Gazopot Świnoujście ukończony - odbiory techn 27.05.15, 18:16 Koszty płac w Polsce są niższe niż w przedstawianej jako wzór liberalizmu Estonii. Odpowiedz Link Zgłoś
jane-panzram Re: Gazopot Świnoujście ukończony - odbiory techn 27.05.15, 18:21 Ożeszk...japier... Wy gadacie o jakichś teoriach, a ja widzę w praktyce, jakie są te koszty. Czy masz jakikolwiek nie-teoretyczny przykład, jakichś ludzi wśród swoich znajomych, którzy własne firmy prowadzą? Odpowiedz Link Zgłoś
brysio76 Re: Gazopot Świnoujście ukończony - odbiory techn 27.05.15, 18:29 Sorry jak ktoś prowadzi bieda interes na granicy przeżycia, to jakby go zwolnić nie tylko z podatków i ZUSu ale i np. czynszu za lokal to i tak nie miałby cudów. Odpowiedz Link Zgłoś
jane-panzram Re: Gazopot Świnoujście ukończony - odbiory techn 27.05.15, 18:35 W tym przypadku mi najbliższym, to chodzi o rynek usług, z których ludzie rezygnują, kiedy zaczyna się im powodzić źle. Jest to taka nisza, gdzie widać w pierwszej kolejności, że ludziom się zaczyna źle powodzić. Tak źle, jak teraz, było ostatnio w 2010, kiedy był kryzys w całej Europie. Jest w sumie nawet gorzej niż wtedy. W mediach nie mówi się o kryzysie, a tutaj widać, że trwa recesja. Odpowiedz Link Zgłoś
brysio76 Re: Gazopot Świnoujście ukończony - odbiory techn 27.05.15, 18:39 Wiem bo moi rodzice prowdzili drobną działalność którą kilka lat temu musieli zamknąc. I taka była prawda że nawet zwolnienie ze wszystkich obciążeń, nie tylko podatkowych, nie bardzo by ich uratowało. Odpowiedz Link Zgłoś
jane-panzram Re: Gazopot Świnoujście ukończony - odbiory techn 27.05.15, 18:52 Tak, działalność przemienia się w robotę hobbystyczną: pracujesz, żeby pracować, ale nie masz wystarczających zysków. Niby pracę masz, ale nic ci z tego nie przychodzi. A byle większy wydatek może twoją firmę ukatrupić, bo nie wyrobisz. Problem w tym, że w 2010 roku było źle, ale potem puściło i się trochę polepszylo. A teraz jest tak, że nie puszcza i z biegiem czasu jest jedynie gorzej. Wydajesz coraz wiecej, a zarabiasz przy tym coraz mniej (stawki maleją) - i tak jest nie od miesięcy, tylko od lat. Jest to jasny wskaźnik, że ludzie coraz mniej wydają. Oszczędzają, bo ich nie stać. Wydają głównie na rzeczy niezbędne do przeżycia. To nie jest wskaźnik dobrobytu - tylko przetrwania. Odpowiedz Link Zgłoś
volupte Re: Gazopot Świnoujście ukończony - odbiory techn 27.05.15, 01:23 Duda który teraz tam wybuduje stocznie:-) Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: Gazopot Świnoujście ukończony - odbiory techn 27.05.15, 07:07 Rolnicy czekają na wyższe ceny płodów rolnych.Figurant Biereckiego czyli Kunik im obiecał. Odpowiedz Link Zgłoś
ukos To psecies jes nasom zasógom 27.05.15, 12:58 volupte napisał: > Duda który teraz tam wybuduje stocznie:-) To mówiłem ja, PiS. Odpowiedz Link Zgłoś
kotek.filemon Re: Gazopot Świnoujście ukończony - odbiory techn 27.05.15, 13:08 volupte napisał: > Duda który teraz tam wybuduje stocznie:-) Nie wybuduje, tylko odduduje, tfu, odbuduje i nie w Świnoujściu lecz w Szczecinie. Tak mówił... Odpowiedz Link Zgłoś
szwampuch58 Re: Gazopot Świnoujście ukończony - odbiory techn 27.05.15, 13:14 do jasnej cholery przemysl stoczniowy "odjechal" do Koreii,nikt nie moze kokurowac z tymi Azjatami,wszyscy mozni gracze tego swiata buduja u nich statki tylko do "kartofli" to nie dociera Odpowiedz Link Zgłoś
kotek.filemon Re: Gazopot Świnoujście ukończony - odbiory techn 27.05.15, 15:05 szwampuch58 napisał: > do jasnej cholery przemysl stoczniowy "odjechal" do Koreii,nikt nie moze kokuro > wac z tymi Azjatami,wszyscy mozni gracze tego swiata buduja u nich statki tylko > do "kartofli" to nie dociera Też trochę błądzisz. Przemysł stoczniowy w Polsce prawdziwej (w odróżnieniu od alternatywnej Wolski pisuarów) ma się świetnie - zatrudnia prawie tyle ludzi co przed krachem i jest znacznie bardziej rentowny. Poszukaj na portalach branżowych... Odpowiedz Link Zgłoś
szwampuch58 Re: Gazopot Świnoujście ukończony - odbiory techn 27.05.15, 19:14 o niszowych branzach Duda nie mysli ,z tego co kwacze wnioskuje ze mysli o budowie powaznych jednostek plywajacych Odpowiedz Link Zgłoś
pies_na_czarnych Re: Gazopot Świnoujście ukończony - odbiory techn 27.05.15, 08:23 komiczny napisał: > Pierwsze statki ze skroplonym gazem mogą pojawią się w Świnoujściu za dwa miesi > ące, już w lipcu br. > Tekst linka > > Drogi są, autostrady są, gazoport jest. > No i jest Duda. To zdjecie przy artykule to jakis bajer chyba jest. Jeden zbiornik i to w dodatku na paliwo plynne (nie mylic ze skroplonym gazem). Odpowiedz Link Zgłoś
rzewuski1 Re: Gazopot Świnoujście ukończony - odbiory techn 27.05.15, 13:07 To dobrze ,Amerykanie mają zdaje się wejść mocno w ten rynek i rzucić jakieś 100 mld m3 gazu tak wiec w samą porę. Odpowiedz Link Zgłoś
szwampuch58 Re: Gazopot Świnoujście ukończony - odbiory techn 27.05.15, 13:10 taaaa rzuca bo to samarytanie wielkie sOm i kochajOm Dude Odpowiedz Link Zgłoś
mariner4 Sprzedadzą. Za pieniądze 27.05.15, 17:18 bez szantażu i innych warunków. Jeszcze trochę i będziecie się mogli waszym gazem inhalować. Poza tym to nie twoja sprawa. G....ci do tego. M. Odpowiedz Link Zgłoś
volupte Re: Gazopot Świnoujście ukończony - odbiory techn 27.05.15, 15:07 PiS będzie mógł teraz twardo z Gazpromem niegocjowac i juz mu 13 mld. zł nie przepłaci ......chyba. Odpowiedz Link Zgłoś
13kisiel Re: Gazopot Świnoujście ukończony - odbiory techn 27.05.15, 15:09 po co nam tyle gazu jak nie ma przemysłu ? Odpowiedz Link Zgłoś
brysio76 Re: Gazopot Świnoujście ukończony - odbiory techn 27.05.15, 18:17 Oczywiście nie mamy. I dlatego na 160 mld Euro zeszłorocznego eksportu składaja wyłącznie jabłka, miedź i piasek z nadbałtyckich plaż ;D Odpowiedz Link Zgłoś
man_sapiens Re: Gazopot Świnoujście ukończony - odbiory techn 27.05.15, 20:17 > Oczywiście nie mamy. I dlatego na 160 mld Euro zeszłorocznego eksportu składaja > wyłącznie jabłka, miedź i piasek z nadbałtyckich plaż ;D Zapomniałeś o kisielu. Odpowiedz Link Zgłoś