Dodaj do ulubionych

Wspaniała inicjatywa burmistrza Kazimierza Kiejdo

04.08.15, 16:27
Burmistrz Pieniężna uznał, że w mieście nie może już dłużej stać pomnik sowieckiego generała, zwanego "katem Suwalszczyzny". W budżecie nie ma jednak pieniędzy na usunięcie monumentu, dlatego też władze miasta ogłosiły ogólnopolską zbiórkę pieniędzy.
wiadomosci.dziennik.pl/wydarzenia/artykuly/496990,burmistrz-pieniezna-zbiera-pieniadze-na-rozbiorke-pomnika-iwana-czerniachowskiego.html
Sądzę, że wielu prawdziwych Polaków, z forum kraj, już sięgnęło po portmonetki w patriotycznym porywie serca. Niemniej mam podejrzenia, że znajdą się i tacy wedle, których ta persona, w przeciwieństwie np. do L. Kaczyńskiego, zasługuje na upamiętnienie. I pomnika nie należy ruszać bo to kawał naszej powojennej, niełatwej, historii. A poza tym to był wyzwoliciel.

A tymczasem prezydent Biedroń ćwiczy "sześciopak" żeby ładnie wyglądać pośród ratowników na plaży w Ustce.
Obserwuj wątek
    • volupte Re: Wspaniała inicjatywa burmistrza Kazimierza Ki 04.08.15, 16:30
      Pisdactwo tylko umie łapę po cudze wyciągać. Zbiera pieniadze? - a ile przy okazji ukradnie?
      • tw_wielgus Re: Wspaniała inicjatywa burmistrza Kazimierza Ki 04.08.15, 16:38
        Nie jestem rzecznikiem pisdactwa wiec zupełnie nie kumam dlaczego pod moim postem wylewasz to wiadro pomyj zawierające wszystkie Twoje frustracje.

Tak dla przypomnienia, prezydent Biedroń ( znany wagino-sceptyk, wiec trudno go posądzać o pisdactwo) również wyciąg łapę po cudze. Zbiera pieniądze na dokończenie parku wodnego, w którym będzie mógł prezentować swoje mięśnie brzucha przez cały rok.
        • volupte Re: Wspaniała inicjatywa burmistrza Kazimierza Ki 04.08.15, 17:53
          Jakie pomyje ? I co tu do ciebie? Zwrócenie uwagi ze to cuchnie złodziejstwem to dla ciebie pomyje. Dobre.
          • tw_wielgus Re: Wspaniała inicjatywa burmistrza Kazimierza Ki 05.08.15, 09:19
            Nie rób z siebie głupka, proszę. Nie ułatwiaj mi zadania.
            • volupte Re: Wspaniała inicjatywa burmistrza Kazimierza Ki 05.08.15, 11:33
              Uwielbiasz kapiel w pomyjach.
      • 1tobi Re: Wspaniała inicjatywa burmistrza Kazimierza Ki 04.08.15, 16:44
        Nie ma pieniędzy na co ? Żeby zapłacić za 1 h pracy koparki ? To jakieś afrykańskie miasto? Chce się chlopina wylansować poprzez robienie z siebie nieudolnego dziada. Gratulacje.
        • tw_wielgus Re: Wspaniała inicjatywa burmistrza Kazimierza Ki 04.08.15, 16:47
          Hmmm jakby Ci tu powiedzieć:"Pieniądze zbierane są nie tylko na rozbiórkę pomnika Czerniachowskiego ale też i na budowę miejsca pamięci ofiar wojen i represji w Pieniężnie."
        • sverir Re: Wspaniała inicjatywa burmistrza Kazimierza Ki 04.08.15, 19:07
          > Nie ma pieniędzy na co ? Żeby zapłacić za 1 h pracy koparki ?

Budżet j.s.t. w Polsce ma dochody i wydatki, zwykle wydatki przewyższają dochody, ewentualnie są im równe, ale rzadko kiedy (o ile w ogóle) wydatki są niższe. Zawsze oczywiście zostaje rezerwa, w tym ta do użytku kierownika, ale mamy sierpień, więc rezerwa mogła się już wyczerpać. Zatem owszem, może nie być pieniędzy na to, żeby zniszczyć pomnik, wywieźć gruz i zagospodarować niewielki fragment po pomniku, o ile nie nie ma zamiaru rezygnacji z innych zaplanowanych wydatków.
          • sverir Re: Wspaniała inicjatywa burmistrza Kazimierza Ki 04.08.15, 19:10
            Chociaż nie, przepraszam. Ostateczna decyzja o usunięciu pomnika zapadła już w lutym 2014 roku. Był czas na to, żeby wygospodarować środki.
      • zapijaczony_ryj Za swoje nawet zburzyć nie potrafią, o budowaniu 05.08.15, 09:00
        volupte napisał:

> Pisdactwo tylko umie łapę po cudze wyciągać. Zbiera pieniadze? - a ile przy oka
        > zji ukradnie?

już nie wspomnę, bo tego nawet za cudze nie potrafia!
      • don.kichote No! To teraz tylko spalimy nieprawomyślne książki 17.09.15, 16:00

... i będzie git.
    • m.c.hrabia Re: Wspaniała inicjatywa burmistrza Kazimierza Ki 04.08.15, 18:09
      a ne może osobiście jak ci , oni wzięli sprawy w swoje ręce.
      s.tvp.pl/images2/0/5/c/uid_05c14f19361ca7019c7a53c4204c3d321424963481696_width_633_play_0_pos_0_gs_0_height_355.jpg
      taki sam poziom intelektualny ale koszty mnijsze
      • volupte Re: Wspaniała inicjatywa burmistrza Kazimierza Ki 04.08.15, 19:58
        Niezły pomysł? A to złomiarzy czy wandali u nich nie ma? Wystrczy pozwolić a resztee dokona czynnik społeczny.
    • czan-dra Re: Wspaniała inicjatywa burmistrza Kazimierza Ki 04.08.15, 18:19
      Skoro ON uznał, to niech ON za to zapłaci, i nie ma tu nic do rzeczy, że takich pomników nie powinno być w Polsce już dawno.
      Musi być mentalnym PiSiorkiem, skoro ich wzorem swoje zachcianki chce realizować za cudze.
      • tw_wielgus Re: Wspaniała inicjatywa burmistrza Kazimierza Ki 05.08.15, 09:36
        Bosz.... przestań Cznadra bo walisz tą mantrę jak zaczarowany. Posługując się tymi monotonnymi formułami Twoje wpisy zaczynają przypominać forumową twórczość "zapijaczonego".

Facet chce zlikwidować pomnik sowieckiego kata. Co w tym złego, że uważa, iż pomniki generałów, którzy czynnie zwalczali polski ruch oporu nie powinny stać na jego terenie.
        Biedronia rzuciłem lewakom na zachęte. To ich strasznie irytuje, bo GW promuje tego genetycznego pederastę na spadkobiercę lewicowych tradycji. Nowy mesjasz, rozumiesz.
    • mietowe_loczki Re: Wspaniała inicjatywa burmistrza Kazimierza Ki 04.08.15, 18:22
      > A tymczasem prezydent Biedroń ćwiczy "sześciopak" żeby ładnie wyglądać pośród r
      > atowników na plaży w Ustce.

Tylko tyle wyłuskałeś? Oj boli was, pisięta, ten sukces Biedronia, boli. I boli, że jest dobrym prezydentem.
      • tw_wielgus Re: Wspaniała inicjatywa burmistrza Kazimierza Ki 05.08.15, 09:29
        Widzisz miętusku, od komunistów przejęłaś sposób myślenia, które charakteryzują słowa: "Kto nie z nami ten przeciwko nam". Nie wiem czy to rodzice wpoili czy może nauczyciele? W naszej skomplikowanej rzeczywistości rozumiesz te słowa w następujący sposób: kto nie z nami ten jest z PiS. Zresztą nie tylko ty się mylisz, bo trzeba Ci wiedzieć że co chwila jakiś matoł wyzywa mnie od "pisdzielców".
        Chyba tak uroczej dziewczynie nie muszę wyjaśniać, że jest to idiotyczne myślenie.

Wracając do Biedronia. Mieszkasz w Słupsku, czy też swoje przekonanie opierasz na przekazie "Gazety Wyborczej"? Wolę się upewnić, czy ja czegoś nie wiem, czy obraz jaki sobie stworzyłaś w głowie jest wynikiem zaplanowanej manipulacji.
        • mietowe_loczki Re: Wspaniała inicjatywa burmistrza Kazimierza Ki 05.08.15, 11:58
          Obserwuję jego realne działania. Wy, zwolennicy PiS, nie możecie przeżyć, że w Polsce są również ci, którzy chcą coś budować, a nie tylko bezmyślnie burzyć i rozwalać.
          • tw_wielgus Re: Wspaniała inicjatywa burmistrza Kazimierza Ki 05.08.15, 12:23
            W jaki sposób obserwujesz jego realne działania? Pracujesz w Słupskim ratuszu?
            Na razie, z doniesień prasowych wiemy, że z wielką energią zajął się budową "sześciopaka" żeby zaimponować chłopakom na plaży.

Proszę mi nie imputować bycia zwolennikiem PiS, bo przestanę być wobec Ciebie grzeczny.
    • nachlany_wolak Sądzę, że 3671 bajtowy życiorys jaki sobie 04.08.15, 19:31
      naPiSałeś na portalu encyklopediasolidarnosci.pl jest o 3600 bajtów za duży, całodobowy pisowski hejterze z Bydgoszczu
      • mariner4 A możesz dać link? 05.08.15, 09:08
        M.
    • 13kisiel Re: Wspaniała inicjatywa burmistrza Kazimierza Ki 04.08.15, 20:42
      dam parę groszy na taki cel choćbym miał nie żreć:-)))
      • cymber.gaj Re: Wspaniała inicjatywa burmistrza Kazimierza Ki 05.08.15, 08:34
        Tak cienko już przędziesz, żuczku? A ostrzegałem, że jak dalej będziesz puszczać te swoje smrody, to centrala cię zawiesi.
      • jaroslaw2104 Re: Wspaniała inicjatywa burmistrza Kazimierza Ki 05.08.15, 08:41
        13kisiel napisał:

> dam parę groszy na taki cel choćbym miał nie żreć:-)))

parę groszy to mozesz dać PiSdzie RUMUNSKIEJ TIRÓWCE
    • man_sapiens Re: Wspaniała inicjatywa burmistrza Kazimierza Ki 04.08.15, 22:30
      Wspaniałe żebractwo.
      jak się nie ma pieniędzy na coś, to się bierze do roboty i zarabia na to pieniądze albo rezygnuje z marzenia. Odstępstwem od tej zasady jest żebractwo.
      • tw_wielgus Re: Wspaniała inicjatywa burmistrza Kazimierza Ki 05.08.15, 09:40

Nie tak dawno Biedroń skomlał o pieniądze na zapłacenia za basen w Słupsku. Jakoś nie mogę sobie przypomnieć podobnej reakcji z Twojej strony.

Ps. Przyszedłeś się potaplać? Upał dokuczył?
        • nachlany_wolak Skomleć to raczej ty skomlałeś o łorder od Kaczora 05.08.15, 09:42
    • alistair-p A może przerobić na Lecha K ? 04.08.15, 22:36
      Nie wiem jak wygląda ten pomnik,ale może da się podrobić na najlepszego w historii prezydenta.
      • volupte Re: A może przerobić na Lecha K ? 05.08.15, 11:35
        Da sie i to łatwo. To bardziej obelisk i wystarczy tablicę i napisy zmienić.
    • x2468 Re: Wspaniała inicjatywa burmistrza Kazimierza Ki 04.08.15, 22:52
      Nie wystarczy Czerniachowskiego przemalować na Kaczyńskiego lub poczekać i od razu na Kunika?
      • ave.duce Re: Wspaniała inicjatywa burmistrza Kazimierza Ki 05.08.15, 07:54
        x2468 napisał:

> Nie wystarczy Czerniachowskiego przemalować na Kaczyńskiego lub poczekać i od r
        > azu na Kunika?
        >

Nieco przystrzyc...

g4.dcdn.lt//images/pix/pomnik-czerniachowskiemu-w-pienieznie-foto-pienieznowmpl-63956544.jpg
        • ayran Re: Wspaniała inicjatywa burmistrza Kazimierza Ki 05.08.15, 09:04
          Mnie się wydaje podobny do Kmicica. W wersji Olbrychskiego, niestety, bo ten jest spalony.
        • sclavus Re: Wspaniała inicjatywa burmistrza Kazimierza Ki 05.08.15, 09:31
          ... i dolepić mu na polisiach nieco... ;)
    • tw_wielgus Re: Wspaniała inicjatywa burmistrza Kazimierza Ki 05.08.15, 09:15
      Jestem szczerze zaskoczony tym, jak szeroki oddźwięk zyskała ta akcja w lewicującym (bądź, co bądź) środowisku czytelników GW. A już pomysły z przerobieniem pomnika sowieckiego generała na pomnik Kmicica świadczą o nieograniczonej wprost pomysłowości.
      Rozumiem, że oprócz rad uruchomiliście konta bankowe żeby wspomóc tą cenną inicjatywę czyszczenia Polski z pozostawionego przez sowietów badziewia.
      • sclavus Re: Wspaniała inicjatywa burmistrza Kazimierza Ki 05.08.15, 09:29
        No, proszę - jedyny "nielewicujący" czytelnik środowiskowy... się znalazł :D:D
        (norka, przy moim wybuchu śmiechu, to pikusiek)
        • tw_wielgus Re: Wspaniała inicjatywa burmistrza Kazimierza Ki 05.08.15, 09:43
          Brakowało mi właściwego przymiotnika. Słowa "lewicując"y użyłem z braku, na podorędziu, lepszego określenia.
      • nachlany_wolak Tak z rana na forum GW wPiSywaczu ? 05.08.15, 09:34
        3671 bajtuf to jest lepiej jak JarKacz
    • sclavus Re: Wspaniała inicjatywa burmistrza Kazimierza Ki 05.08.15, 09:23
      ... pasjonujące są twoje "cyniczne wzloty"... :D:D:D
      PeeS - wspaniała - to jest inicjatywa prezydenta Poznania, który uznał, że "kościół przez lata ogrywał Poznań i czas z tym skończyć"
    • wagonetka pieniężnianie wespół w zespół się wezmą 05.08.15, 09:35
      i za darmo rozbiorą

burmistrz postawi piwo i kiełbaski po robocie
      • tw_wielgus Re: pieniężnianie wespół w zespół się wezmą 05.08.15, 09:41
        Rosjanie nie zgadzają się na zburzenie pomnika. Interweniowali u Tuska, swego czasu...
        • wagonetka Re: pieniężnianie wespół w zespół się wezmą 05.08.15, 09:42
          myślisz, że pieniężnianie się przestraszą Rosjan?
          • tw_wielgus Re: pieniężnianie wespół w zespół się wezmą 05.08.15, 09:44
            Oni nie, ale kierownictwo PO już raz dało wyraz swojemu tchórzostwu.
            • wagonetka Re: pieniężnianie wespół w zespół się wezmą 05.08.15, 09:45
              nie przestraszą się Rosjan?

no to w czym problem? rozbiorą po pracy i już
              • jaroslaw2104 Re: pieniężnianie wespół w zespół się wezmą 05.08.15, 09:52
                I co na to burmistrz Świbodzina ?

Ten ma dopiro problem jak to dziadostwo wywalić z krajobrazu dla dobra ..................ptactwa .
                • wagonetka Świebodzin? 05.08.15, 09:55
                  "- Pomnik Chrystusa może stać się maszynką do zarabiania pieniędzy – uważają władze miasta."

www.gazetalubuska.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20130528/POWIAT13/130529514
                  więc nie zburzą
                • tw_wielgus Re: pieniężnianie wespół w zespół się wezmą 05.08.15, 10:25
                  Pomnik w Świebodzinie paskudny, ale jakoś nie mogę sobie przypomnieć żeby Chrystus strzelał do polskich patriotów. Może wiec ten przykład ze Świebodzinem nieadekwatny?
                  • x2468 Re: pieniężnianie wespół w zespół się wezmą 05.08.15, 11:06
                    Czerniachowski strzelał? Masz na to jakiś dowód?
                    • x2468 Re: pieniężnianie wespół w zespół się wezmą 05.08.15, 12:03
                      Nie potrafisz odpowiedzieć?
                    • tw_wielgus Re: pieniężnianie wespół w zespół się wezmą 05.08.15, 12:25
                      A skąd? Nie strzelał, czytał im ewangelię.
              • tw_wielgus Re: pieniężnianie wespół w zespół się wezmą 05.08.15, 10:22
                Kiedy nie chcę wywoływać dodatkowych napięć na linii Warszawa- Moskwa. Wolą mieć zgodę władz polskich, gdyż jak donosi "GW" rosyjskie dywizje pancerne są już na linii Bugu i tylko czekają na rozkaz Putlera.
                • nachlany_wolak W stosunkach międzynarodowych toś szpecjalista 05.08.15, 10:25
                  czego Nikon F4S jest przykładem
    • kotek.filemon Re: Wspaniała inicjatywa burmistrza Kazimierza Ki 05.08.15, 10:51
      Nawet burzyć muszą za cudze...
      • x2468 Re: Wspaniała inicjatywa burmistrza Kazimierza Ki 05.08.15, 11:09
        Muszą wyżebrać aby mieć co wytransferować do Luksemburga. Bierecki z SKOK ich wzorem.
    • kotek.filemon Obejrzałem sobie rzeczony pomnik w internetach 05.08.15, 11:30
      I w zasadzie to jest on tak uniwersalny, że można go przerobić tanim kosztem na jakikolwiek inny: dżejpitu, pomordowanych w zamachu smoleńskim, Prezesa Tysiąclecia, Koziołka Matołka, czy co tam jeszcze Rada Miasta uchwali. Wystarczy odbić literki i popiersie oraz zeszlifować na glanc dzielnych gierojów z cokolika. Porada dziś gratis...
      • volupte Re: Obejrzałem sobie rzeczony pomnik w internetac 05.08.15, 11:55
        No właśnie , bardzo dziwna inicjatywa zbierania kasy , skoro koszt tej kosmetyki to może 1000zł. O co mu naprawdę chodzi? Za nadwyżkę kasy wybuduje pomnik Lecha ? Raczej watpliwe. Prawdopodobnie to event i wyjście z popularnościa na większe pole niz własne miasteczko.
      • x2468 Re: Obejrzałem sobie rzeczony pomnik w internetac 05.08.15, 12:01
        Gierojków bym zostawił tyle że umieściłbym stosowne tabliczki z nazwiskami: Bierecki, Bierecki brat, Kaczyński, Straszydło, Szczerski, Kurski....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka