Gość: abc UG gra na czas myslac, ze czas pracuje dla UG. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.04, 00:03 Ale myli sie. Czas nie pracuje na "korzysc" UG. Ta sprawa zatacza coraz to szersze kregi. Dzis interesuja sie nia osoby, ktore nie interesowaly sie nia wczoraj. Jutro dolacza nowi zainteresowani. Prawda o tej sprawie ujrzy swiatlo dzienne. Zycze dziennikarzom GW doprowadzenia sprawy do konca, takze dla dobra UG. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TT Re: UG gra na czas myslac, ze czas pracuje dla UG IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 17.09.04, 02:24 Tak jest ! Podpisuję się pod tym ! Odpowiedz Link Zgłoś
kasia510 Re: UG gra na czas myslac, ze czas pracuje dla UG 17.09.04, 12:46 Dziennikarze - dzięki wam świat może chociaż trochę zmieni się na lepsze Odpowiedz Link Zgłoś
leszek.sopot Nagonka w calej pelni 17.09.04, 02:29 Gość portalu: abc napisał(a): > Ale myli sie. Czas nie pracuje na "korzysc" UG. > Ta sprawa zatacza coraz to szersze kregi. > Dzis interesuja sie nia osoby, ktore nie > interesowaly sie nia wczoraj. Jutro dolacza > nowi zainteresowani. Prawda o tej sprawie > ujrzy swiatlo dzienne. > > Zycze dziennikarzom GW doprowadzenia sprawy > do konca, takze dla dobra UG. No jasne, hajada na Cejnowe, ktory dyrdymaly zdaniem dziennikarzyny opowiada. Niech cla Polska zrobi nagonke na rektora by sie go pozbyc bo byc moze jest przeciwny doktoratowi honoris cusa dla Kwasniewskiej. Pozbyc sie go trzeba, a jego corke tez nalezy zmieszac z blotem. PS A kiedys Michnik byl przeciwnikiem polowan na czarownice, tylko kiedy to bylo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Carmen Re: Nagonka w calej pelni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.04, 07:21 nie mam zaufania do Michnika , jego gazety i dziennikarzy ze wzgledu na metody jakimi pracują - nagrywanie rozmów, podpuszczanie rozmówców, donosy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Manuela Re: Nagonka w calej pelni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.04, 11:42 Niestety prawda jest taka, że łapówkarze grają nieczysto i można ich tylko pokonać ich własną bronią. A sprawa jest warta zachodu, bo jako społeczeństwo sromotnie przegrywamy tę nierówną walkę. Korupcja niszczy nasze prawa do nauki , wyboru zawodu, sprawiedliwego rozpatrzenia sprawy sądowej (w rozsądnym terminie), a także podstawowe prawo do życia. Każdy kto się o tym boleśnie przekonał wie, że to nie żarty - to gra o wszystko. A kto się nie przekonał niech się modli o to by to go nie spotkało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: Nagonka w calej pelni IP: *.uni.wroc.pl 17.09.04, 13:13 Wszystkie Twoje wypowiedzi są tak celne, że nie widziałem jeszcze żadnej rozsądnej odpowiedzi w stosunku do nich polemicznej. Mam dokładnie to samo zdanie. Takie patologie należy za wszelką cenę tępić. Mam wrażenie, że ci co nie chcą zobaczyć niczego nagannego w postawie rektora lub próbują naskakiwać na GW celem odwrócenia uwagi, to są po prostu ludzie którym dotychczasowy układ odpowiada. Można lubić lub nie GW, jednak jest oczywiste, że gdyby racji nie miała, to taki proces by jej wytoczono, że już by się nigdy nie podnieśli. Odpowiedz Link Zgłoś
leszek.sopot Re: Nagonka w calej pelni 17.09.04, 14:45 Gość portalu: Tomek napisał(a): > Wszystkie Twoje wypowiedzi są tak celne, że nie widziałem jeszcze żadnej > rozsądnej odpowiedzi w stosunku do nich polemicznej. Mam dokładnie to samo > zdanie. Takie patologie należy za wszelką cenę tępić. Mam wrażenie, że ci co nie chcą zobaczyć niczego nagannego w postawie rektora lub próbują naskakiwać na GW celem odwrócenia uwagi, to są po prostu ludzie którym dotychczasowy układ > odpowiada. Najlatwiej w ten sposob flekowac poglady innych - oskarzac ich, ze sa uwiklani w jakas korupcje i lapowkarstwo. Gratuluje poziomu argumentow:( > Można lubić lub nie GW, jednak jest oczywiste, że gdyby racji nie > miała, to taki proces by jej wytoczono, że już by się nigdy nie podnieśli. W czym ma racje? W tym, gdy pisze, ze przez takich ludzi jak prof. Ceynowa w Polsce smierdzi i ze opowiada dyrdymaly? Jak takie dziennikarstwo pochwalasz to zacznij kupowac Fakty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Justyna Re: prowincjonalna nagonka w calej pelni IP: *.oecd.org / *.oecd.org 17.09.04, 15:22 Zgadzam sie z panem Leszkiem. Dobrze, ze nie mam dyplomu gdanskiego uniwersytetu, bo musialabym swiecic oczami ze wstydu jak te wszystkie corki i synowie Trojmiejskich VIP-ow. Czesc lokalnych dziennikarzy moze miec prywatne porachunki z kolegami z uczelni, przykladowo Daszczynski z Adamowiczem lub Anzelewicz z Krupa. Ceynowa to chyba nowe nazwisko, choc brzmi kaszubsko. Przepraszam, nie jestem tutejsza. Odpowiedz Link Zgłoś
leszek.sopot Re: Nagonka w calej pelni 17.09.04, 14:42 Gość portalu: Manuela napisał(a): > Niestety prawda jest taka, że łapówkarze grają nieczysto i można ich tylko > pokonać ich własną bronią. Oskarzasz rektora o lapowkarstwo? Widac po tobie jak ten dziennikarzyna zrobil ludziom wode z mozgu. > A sprawa jest warta zachodu, bo jako społeczeństwo > sromotnie przegrywamy tę nierówną walkę. Korupcja niszczy nasze prawa do > nauki, wyboru zawodu, sprawiedliwego rozpatrzenia sprawy sądowej (w rozsądnym > terminie), a także podstawowe prawo do życia. Każdy kto się o tym boleśnie > przekonał wie, że to nie żarty - to gra o wszystko. A kto się nie przekonał > niech się modli o to by to go nie spotkało. Po twoim poscie widac, jakie sa skutki brukowego dziennikarstwa:( Czy nie zauwazylas, ze rektor nie ma nic wspolnego z korupcja i lapowkami? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zib Re: Nagonka w calej pelni IP: *.strong / *.internetdsl.tpnet.pl 17.09.04, 15:24 Twoja argumentacja ma wielu zwolenników;premierzy,którzy nikogo nie wysyłali,ministrowie,którzy nie wiedzieli co robia w ich imieniu ich podwładni,czy szefowie służb policyjnych dziwiący się ze przestepcy maja świetne informacje.Przeciez ich nie złapano za rękę! Typowa argumentacja kojarząca się z niedorozwojem intelektualnym i relatywizmem pojeciowym. Odpowiedzialność przełozonego wynika przynajmniej z faktu nienależytej starranności,natomiast nizauwazyć zjawiska korupcji w kierowanej przez siebie instytucji mógł tylko debil,co sadzisz o poziomie prawników,równiez tych z tytułami? Odpowiedz Link Zgłoś
leszek.sopot Re: Nagonka w calej pelni 17.09.04, 15:44 Gość portalu: zib napisał(a): > Twoja argumentacja ma wielu zwolenników;premierzy,którzy nikogo nie > wysyłali,ministrowie,którzy nie wiedzieli co robia w ich imieniu ich > podwładni,czy szefowie służb policyjnych dziwiący się ze przestepcy maja > świetne informacje.Przeciez ich nie złapano za rękę! Typowa argumentacja > kojarząca się z niedorozwojem intelektualnym i relatywizmem pojeciowym. > Odpowiedzialność przełozonego wynika przynajmniej z faktu nienależytej > starranności,natomiast nizauwazyć zjawiska korupcji w kierowanej przez siebie > instytucji mógł tylko debil,co sadzisz o poziomie prawników,równiez tych z > tytułami? Czy slyszales kiedys o samorzadnosci uczelni i niezawislosci jego cial kolegialnych? Rektor to nie dyrektor jakiejs firmy, ktory moze jednoosobowo podejmowac rece. Nad przyjeciami na studia czuwa nie rektor, ktory tylko sklada od czasu do czasu formalny podpis, ale uczelniana komisja egzaminacyjna, ktora jest wybierana przez senat kazdej uczelni w Polsce. Inaczej moze byc na uczelniach prywatnych, gdzie nie sluszalem by ktos jesli zaplacil nie zdal egzaminu. Tylko w uczelniach prywatnych rektor i kwestor maja w 100 proc. wolna reke, a pozostale gremia mozna uznac za dekoracje. Poddales sie propagandzie dziennikarzyny z trojmiejskiego dodatku do GW, ktory upraszcza, miesza sprawy i stara sie za wszelka cene zniszczyc dobre imie rektora Ceynowy, ktorego wybor na to stanowisko byl dla wielu zaskoczeniem poniewaz nie byl popierany przez do niedawna wszechmocna na uczelni AWS i byl jednoczesnie atakowany przez SLD. Jest to czlowiek, ktory starym ukladom na uczelni stanal koscia w gardle, a teraz niektorzy jego konkurenci zapewne przystapili do proby jego usuniecia. Byc moze nieswiadomie a moze z pelna swiadomoscia przylaczyl sie do tego procederu Daszczynski, ktory napisal, ze to to przez rektora mowiacego dyrdymaly i napedzajacego korupcje w Polsce smierdzi. Tylko matol lub podkupiny gowniarz nazywajacy sie dziennikarzem mogl tak napisac. Odpowiedz Link Zgłoś
joly.roger Re: Nagonka w calej pelni 17.09.04, 16:51 leszek.sopot napisał: > Czy slyszales kiedys o samorzadnosci uczelni i niezawislosci jego cial > kolegialnych? Rektor to nie dyrektor jakiejs firmy, ktory moze jednoosobowo > podejmowac rece. Nie slysze zeby rektor zwolal nadzwyczajne posiedzenie senatu uczelni. Czyby uwazal, ze sprawa jest zbyt drobna? :P Odpowiedz Link Zgłoś
leszek.sopot Re: Nagonka w calej pelni 17.09.04, 16:53 Czy slyszales kiedys by w okresie wakacyjnym zwolywano posiedzenia sentau majace debatowac nad egzaminami wstepnymi? Odpowiedz Link Zgłoś
joly.roger Re: Nagonka w calej pelni 17.09.04, 17:26 leszek.sopot napisał: > Czy slyszales kiedys by w okresie wakacyjnym zwolywano posiedzenia sentau > majace debatowac nad egzaminami wstepnymi? ZTCW to jest sesja poprawkowa, to raz. Sprawa jest wystarczajaco bylwersujaca i godzaca w dobre imie uczelni zeby zwolac takie posiedzenie, to dwa No chyba ze ktos uwaza ze nic sie nie stalo, tak jak chyba Ty Odpowiedz Link Zgłoś
leszek.sopot Re: Nagonka w calej pelni 17.09.04, 17:47 joly.roger napisał: > leszek.sopot napisał: > > > Czy slyszales kiedys by w okresie wakacyjnym zwolywano posiedzenia sentau > > > majace debatowac nad egzaminami wstepnymi? > > ZTCW to jest sesja poprawkowa, to raz. > Sprawa jest wystarczajaco bylwersujaca i godzaca w dobre imie uczelni zeby > zwolac takie posiedzenie, to dwa > No chyba ze ktos uwaza ze nic sie nie stalo, tak jak chyba Ty To zalezy co masz na mysli. Jesli myslisz o sprawie z lapowka, ktora przyjela kobieta z rektoratu - to z pewnoscia za malo. Jesli zas myslisz o systemie rekrutacji na studia, to podejrzewam, ze funkcjonuje on od lat i nie byl w tym roku zmieniony. Dla UG moze wiec nie byc powodu do zwolywania nadzwyczajnego posiedzenia senatu. Jak chyba wiesz czlonkami senatu sa takze studenci - czy chcialbys aby debata w senacie o systemie rekrutacyjnym na studia odbyla sie bez nich? Nie wszyscy czlonkowie senatu - pracownicy naukowi - sa obecni pomimo trwania sesji poprawkowej, wielu z nich zapewne nie ma. Gdyby jednak sytuacja byla nadzwyczajna to uwazalbym, ze rektor moglby takie posiedzenie zwolac. Teraz moim zdaniem takiej nadzwyczajnej sytuacji nie ma. Nic sie nie stanie zlego jesli ta debata mialaby sie odbyc w pazdzierniku. W trakcie posiedzenia senat moze podjac jakas uchwale, ale tego czy byly nieprawidlowosci czy nie i tak nie wyjasni. Odpowiedz Link Zgłoś
joly.roger Re: Nagonka w calej pelni 17.09.04, 18:12 leszek.sopot napisał: > Jesli zas myslisz o systemie > rekrutacji na studia, to podejrzewam, ze funkcjonuje on od lat i nie byl w tym > roku zmieniony. Dla UG moze wiec nie byc powodu do zwolywania nadzwyczajnego > posiedzenia senatu. Moze i funkcjonuje. Ale jezeli jakis nieuczciwy uklad funkcjuje od dawna to nalezy go tolerowac dalej? Slaby argument... Sprawa wyszla na jaw przy okazji korupcji. Ale sprawa kryminalna to jedno, a przyjecia dzieci prawnikow prominentow i pracownikow kosztem innych ktore zdaly lepiej, a nie mialy 'plecow' to drugie. Mam nadzieje ze rektor do tej pory nic o tym nie wiedzial (zauwaz ze ja go bronie) Dlatego oczekuje ze, jezeli skoro sie dowiedzial o conajmniej powaznym podejrzeniu to podejmie kroki aby sprawe wyjasnic. I nic do rzeczy nie ma tu kiedy mozna np zwolac posiedzenie senatu. Pazdziernik za 2 tygodnie, nie wyszukuj sztucznych przeszkod. Nie oczekuje ze zostanie zwolane jutro. Ale oczekuje jasnej deklaracji podjecia dzialan i jasnego potepienia takiego procederu. Ale nie - rektor kreci, kombinuje i udaje ze nic sie nie stalo. Z reszta w jednym z art na ten temat byly slowa rzecznika UG w tym sensie ze przywileje dla pracownikow uczelni sa w porzadku, bo np rodziny kolejarzy tez maja znizki na PKP. No nie wiedzialem czy smiac sie czy plakac. I wlasciwie to sie zastanawiam: czy Ty moze podzielasz podobny poglad, rozszerzony jeszcze o to ze dzieci zasluzonych rodzicow (czyt. prawnikow, prominentow) powinny miec takie przywileje? Bo jesli tak to nie ma miedzy nami pola do dyskusji. A jesli nie to czemu tak mocno bronisz decyzji o nieujawnianiu list przyjetych z odwolania? To przeciez wszystko wyjasni. Odpowiedz Link Zgłoś
leszek.sopot Re: Nagonka w calej pelni 17.09.04, 18:45 joly.roger napisał: > leszek.sopot napisał: > > > Jesli zas myslisz o systemie > > rekrutacji na studia, to podejrzewam, ze funkcjonuje on od lat i nie byl > w tym roku zmieniony. Dla UG moze wiec nie byc powodu do zwolywania nadzwyczajnego > > posiedzenia senatu. > > Moze i funkcjonuje. Ale jezeli jakis nieuczciwy uklad funkcjuje od dawna to > nalezy go tolerowac dalej? Slaby argument... W ktorym miejscu pisalem, ze nieuczciwy uklad ma dalej funkcjonowac? > Sprawa wyszla na jaw przy okazji korupcji. Ale sprawa kryminalna to jedno, a > przyjecia dzieci prawnikow prominentow i pracownikow kosztem innych ktore zdaly lepiej, a nie mialy 'plecow' to drugie. I bylbym bardzo zadowolony, gdyby gazeta wlasnie tak podchodzila do tego problemu. Ale z jednym zastrzezeniem, dla mnie to, czy czyjes dziecko jest potomkiem prawnika czy lekarza (studia medyczne) lub malarza (studia plastyczne) itp. nie byloby dowodem na to, ze doszlo do nieuczciwosci. > Mam nadzieje ze rektor do tej pory nic > o tym nie wiedzial (zauwaz ze ja go bronie) Dlatego oczekuje ze, jezeli skoro > sie dowiedzial o conajmniej powaznym podejrzeniu to podejmie kroki aby sprawe > wyjasnic. Z tego co sie orientuje on sam takich krokow chyba nie moze zrobic. Musi to robic w porozumieniu z uczelniana komisja egzaminacyjna - to jej zdanie sie tu glownie liczy. > I nic do rzeczy nie ma tu kiedy mozna np zwolac posiedzenie senatu. > Pazdziernik za 2 tygodnie, nie wyszukuj sztucznych przeszkod. No wlasnie, ja tych przeszkod nie widze by ten problem byl podjety na posiedzeniu senatu w pazdierniku, zdawalo mi sie, ze ty chciales by byl zwolany natychmiast. > Nie oczekuje ze > zostanie zwolane jutro. Ale oczekuje jasnej deklaracji podjecia dzialan i > jasnego potepienia takiego procederu. Rektor nie moze chyba potepic takiego "procederu" jak ty to nazywasz, skoro ten sposob rekrutacji obowiazywal od wielu lat. Takze i jak ja studiowalem w latach 80. tez byly odwolania i przyjecia na studia w wyniku odwolan, a dodatkowo byly jeszcze miejsca rektorskie. Taki sposob rekrutacji moze on skrytykowac prywatnie, ale nie jako rektor, bo to nie od jego zdania bedzie zalezalo to czy ten system sie zmieni czy nie. > Ale nie - rektor kreci, kombinuje i udaje> > ze nic sie nie stalo. Z reszta w jednym z art na ten temat byly slowa rzecznika UG w tym sensie ze przywileje dla pracownikow uczelni sa w porzadku, bo np rodziny kolejarzy tez maja znizki na PKP. No nie wiedzialem czy smiac sie czy plakac. Nie czytalem tej wypowiedzi rzeczniczki. Bardzo niedorzeczna ta wypowiedz. > I wlasciwie to sie zastanawiam: czy Ty moze podzielasz podobny poglad, > rozszerzony jeszcze o to ze dzieci zasluzonych rodzicow (czyt. prawnikow, > prominentow) powinny miec takie przywileje? Zastanawiaj sie dalej, ja nie mam nad czym. Od wielu lat opowadalem sie i nadal sie opowiadam za nowa matura, ktora moze prawie w 100 proc. przekreslic wszelkie kombinatorstwqo i kumoterstwo. Podejrzewam jednak, ze ty oczywiscie byles za stara matura, ktora o wiele latwiej zdac, a oceny otrzymywane w roznych liceach sa nieporownywalne. Uwazam dodatkowo, ze dopoki nie bedzie nowych matur, to na zadnej uczelni nie powinno byc konkursu swiadectw, a jedynie testy i rozmowa kwalifikacyjna - ja tak zdawalem na studia. Nie obchodzi mnie to, ze uczelnie przyjumuja na jeden rok np. 400 studentow a kandydatow jest ze 2 tys. Bo skoro oceny maturalne sa nieporownywalne to jakim cudem mozna ocenic, kto jest lepszy a kto gorszy. Bledem wydzialu prawa bylo to, ze juz chyba od 4 lat (a wiec od rektora Plinskiego) jest tam odplatny konkurs swiadectw - placono chyba po 70 zl. Wymyslono to dlatego, ze poprzedni rektor wpedzil uczelnie w klopoty finansowe przy budowie nowego gmachu prawa i wymyslil, ze w ten sposob bedzie mozna najlatwiej zdobyc brakujace pieniadze. > Bo jesli tak to nie ma miedzy nami pola do dyskusji. A jesli nie to czemu tak > mocno bronisz decyzji o nieujawnianiu list przyjetych z odwolania? To przeciez wszystko wyjasni. Bronie poniewaz bronie studentow, ich podmiotowosci, prawa do wlasnego dobrego wizerunku i imienia. Nie wyobrazam sobie, by kazdy z przyjetych w trybie odwolania mial sie tlumaczyc dlaczego skladal odwolanie i co do niegho dolaczyl. Odpowiedz Link Zgłoś
joly.roger Re: Nagonka w calej pelni 17.09.04, 19:09 leszek.sopot napisał: > I bylbym bardzo zadowolony, gdyby gazeta wlasnie tak podchodzila do tego > problemu. Ale z jednym zastrzezeniem, dla mnie to, czy czyjes dziecko jest > potomkiem prawnika czy lekarza (studia medyczne) lub malarza (studia > plastyczne) itp. nie byloby dowodem na to, ze doszlo do nieuczciwosci. Jezeli 90% przypadkow takich jest - to owszem > Z tego co sie orientuje on sam takich krokow chyba nie moze zrobic. Musi to > robic w porozumieniu z uczelniana komisja egzaminacyjna - to jej zdanie sie tu > glownie liczy. Probowalem tak i siak, ale jakos nie moze dotrzec. To ja napisze co powinien powiedziec rektor: "Zrobie wszystko CO MOGE aby wyjasniec czy w czasie rekrutacji brane byly koneksje rodzinne lub zawodowe, oraz ujawnic WSZELKIE EWENTUALNE nieprawidlowosci. JEZELI okaze sie ze tak bylo to podejme WSZELKIE DOSTEPNE MI srodki aby ukarac winnych." Prosciej niw umiem... > Taki sposob rekrutacji moze on skrytykowac > prywatnie, ale nie jako rektor, bo to nie od jego zdania bedzie zalezalo to czy > ten system sie zmieni czy nie. Alez nie tylko moze, ale wrecz ma obowiazek. Jakich mniej wiecej slow od niego oczekuje napisalem powyzej. > Nie czytalem tej wypowiedzi rzeczniczki. Bardzo niedorzeczna ta wypowiedz. Jest w ktoryms z pierwszych art GW na ten temat. Co swiadczy ze nepotyzm na UG to nie jakis 'wybryk' kilku osob, ale chory system, conajmniej tolerowany przez wladze uczelni. System ktory nalezy wytepic. > Bronie poniewaz bronie studentow, ich podmiotowosci, prawa do wlasnego dobrego > wizerunku i imienia. Nie wyobrazam sobie, by kazdy z przyjetych w trybie > odwolania mial sie tlumaczyc dlaczego skladal odwolanie i co do niegho > dolaczyl. Rozumiem ze wszystkie pozostale uczelnie, ktore ujawniaja listy uwzglednionych odwolan nie szanuja podmiotowosci etc? Tylko UG taki czuly na tym punkcie? No za chwile dojdziemy do wniosku ze to UG powinien byc wzorem ;) A poza tym to nie jest kwestia chcenia czy nie - prawo stanowi ze rekrutacja jest jawna! Wiec nie mozna utajnic listy czesci przyjetych. Koniec kropka. Wybacz ale na tym zakoncze ta dyskusje, bo to jak grochem o sciane. Nie widze mozliwosci zmiany ani Twojego, ani mojego stanowiska. A mam wrazenie ze musze po 3x tlumaczyc to samo, bo Ty nie chcesz zrozumiec. Byc moze jest to wrazenie mylne, czytelnicy forum ocenia. Aha i nie obrazaj sie tak: to nothing personal, a na forum 'tfardym tszeba byc nie mientkim' ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Manuela Re: Nagonka w calej pelni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.04, 16:29 > Czy nie zauwazylas, ze rektor nie ma nic wspolnego z korupcja i lapowkami? To fajnie, że niema. W takim razie na pewno pomoże wyłapać tych co mają i nie zadowoli się jedynie oskarżeniem sekretarki i niedoszłego studenta (któremu jednak zawdzięczamy odsłonę pierwszą). A jeżeli jednak ma, to mam nadzieję, że jednak pójdzie siedzieć i to co nakradł - społeczeństwo odzyska. Odpowiedz Link Zgłoś
leszek.sopot Re: Nagonka w calej pelni 17.09.04, 16:55 Gość portalu: Manuela napisał(a): > > Czy nie zauwazylas, ze rektor nie ma nic wspolnego z korupcja i lapowkami? > To fajnie, że niema. W takim razie na pewno pomoże wyłapać tych co mają i nie zadowoli się jedynie oskarżeniem sekretarki i niedoszłego studenta (któremu > jednak zawdzięczamy odsłonę pierwszą). Jestem tego pewny. Nic tez nie slyszalem by policja badajaca te sprawe miala pretensjie do UG o utrudnianie postepowania. > A jeżeli jednak ma, to mam nadzieję, że jednak pójdzie siedzieć i to co > nakradł - społeczeństwo odzyska. Co mogl nakrasc? Odpowiedz Link Zgłoś
joly.roger Re: Nagonka w calej pelni 17.09.04, 16:45 leszek.sopot napisał: > Oskarzasz rektora o lapowkarstwo? Widac po tobie jak ten dziennikarzyna zrobil > ludziom wode z mozgu. Nikt rozsadny nie twierdzi ze rektor wzial w lape. Wiadomo ze to jest sprawa na poziomie wydzialu. Tym niemniej postawa rektora w tej chwili nie jest bynajmniej chwalebna. Powinien zarzadac NATYCHMIASTOWEGO ujawnienia speclist i zapowiedziec wyciagniecie najsurowszych konsekwencji wobec osob ktore zachowywaly sie nieetycznie (nepotyzm), nawet jesli nie udowodni im sie korupcji. A on zamiast tego kreci, sciemnia i probuje 'pozamiatac smieci pod dywan' Aha - czemu 'dziennikarzyna'? I czemu robi wode z mozgu? Twierdzisz ze dziennikarz cos naklamal, zmanipulowal czy przekrecil? Czy po prostu dlatego ze z GW? :P Odpowiedz Link Zgłoś
leszek.sopot Re: Nagonka w calej pelni 17.09.04, 17:12 Nikt rozsadny pewnie nie, ale sposob przedstawiania tej sprawy i mieszania wszystkich watkow w jednym worku zagmatwalo sprawe, a ten dziennikarzyna sie do tego swoimi komentarzami i informacjami do tego przyczynil. To co zaprezentowal to nie jest obiektywne dziennikarstwo: miasta.gazeta.pl/trojmiasto/1,35612,2283547.html miasta.gazeta.pl/trojmiasto/1,35612,2283545.html Pod tymi tekstami znajdziesz takze moje komentarze i byc moze zrozumiesz moj punkt widzenia i to dlaczego nazwalem Daszczynskiego "dziennikarzynom" (a propo, niestety nie po raz akurat do jego tekstow przyczepiam sie w gdanskim dodatku - po prostu popelnia takie teksty, ze sam sie podlada) Moim skromnym zdaniem listy studentow (gazeta zada ujawnienia tych list z kilku ostatnich lat a nie tylko 1, i to nie calych, ale tylko maja byc ci z odwolania), ktorzy dostali sie odwolania - to nie sa speclisty! - nie moga sluzyc do naznaczenia tych studentow, ze sa gorsi, ze dostali sie na studia "kuchennymi drzwiami". Jakie ma kwalifikacje dziennikarz by to ocenic? By sie bronic przed ewentualnymi oskarzeniami gazety studenci beda musieli ujawniac wszystkie swoje prywatne sprawy by udowodnic, ze nie sa wielbladami? A co bedzie, jesli na tych listach bedzie np. syn prokuratora - czy to ma jednoznacznie oznaczac, ze dostal sie w sposob niezgodny z prawem? Kto to ma ocenic - dziennikarz, inkwizytor? I co pozniej zrobi z ta wiedza? Dziennikarze nie maja zadnych kompetecji do grzebania w cudzych klopotach, zyciowych problemach i dramatach. To moze zrobic najwyzej sama uczelnia i to nie przy swietle kamer i mikrofonow! Moim zdaniem rektor ani nie sciemnia, ani nie probuje pozamiatac pod dywan, a egzaminy na wydziale prawa zostaly przeprowadzone tak jak tego w swoich uchwalach rzyczyla sobie rada wydzialu prawa i senat. Nie jest wina rektora, ze w zgodzie z prawem na UG obowiazuje taki a nie inny regulamin. Odpowiedz Link Zgłoś
joly.roger Re: Nagonka w calej pelni 17.09.04, 17:43 leszek.sopot napisał: > Pod tymi tekstami znajdziesz takze moje komentarze i byc moze zrozumiesz moj > punkt widzenia i to dlaczego nazwalem Daszczynskiego "dziennikarzynom" (a > propo, niestety nie po raz akurat do jego tekstow przyczepiam sie w gdanskim > dodatku - po prostu popelnia takie teksty, ze sam sie podlada) Akurat nie mam nic do zarzucenia. Jezeli coreczka rektora dostaje sie z odwolania to jest zapewne wszystko w porzadku? Jesli tak to czekam na sprostowanie: "zabraklo jej jednego punktu". Ale czuje ze sie nie doczekam. Slyszales ze 'zona Cezara powinna byc poza wszelkimi podejrzeniami'? O ile moge zrozumiec ze jakis mlotek polityk nie widzi nic zlego w zalatwieniu po rodzinie posadki na przyklad, to sadze ze rektor uniwersytetu powinien znac slowo 'nepotyzm' A co do nagrywania: czyzby pan rektor mial jedna wersje do upublicznienia, a druga prywatnie? Chyba zdawal siobie sprawe, ze dziennikarz nie pyta z czystej ciekawosci, tylko w celu opublikowania. > A > co bedzie, jesli na tych listach bedzie np. syn prokuratora - czy to ma > jednoznacznie oznaczac, ze dostal sie w sposob niezgodny z prawem? Kto to ma > ocenic - dziennikarz, inkwizytor? I co pozniej zrobi z ta wiedza? Stary Ty jestes glupi czy tylko glupka udajesz? Jesli znajdzie sie JEDEN syn prokuratora i JEDNA coreczka sedziego, to wszystko w porzadku. Tylko ze na tych listach bedzie 90% dzieci prawnikow i prominentow - zalozysz sie? > Dziennikarze > nie maja zadnych kompetecji do grzebania w cudzych klopotach, zyciowych > problemach i dramatach. To moze zrobic najwyzej sama uczelnia i to nie przy > swietle kamer i mikrofonow! Co Ty bredzisz: nikt nie zada ujawniania przyczyny uwzglednienia odwolania! Tylko jak bedzie tak jak napisalem (90%) to rzecz bedzie jasna. Bo chyba nie powiesz ze, dzieci prawnikow sa najbardziej pokrzywdzone przez los, wyjatkowo chorowite i z takich biednych rodzin. > Moim zdaniem rektor ani nie sciemnia, ani nie probuje pozamiatac pod dywan To masz zle zdanie. Sa opinie od inspektora ochrony danych osobowych, opinie prawnikow, jak rozwniez innych praktyka innych uniwerkow - te dane nie sa chronione, co wiecej MUSZA byc ujawnione (rekrutacja jest jawna), a pan rektor idiote udaje i klepie o ochronie danych osobowych. No wybacz: albo jest kompletnym kretynem, albo ma cos do ukrycia. Odpowiedz Link Zgłoś
leszek.sopot Z kims kto potrafi jedynie pisac, ze jego 17.09.04, 17:52 rozmowca to taki lub owaki nie zamierzam dyskutowac. A w ciemno sie moge zalozyc, ze te 90 proc. to moze miec jakis spirytus. Odpowiedz Link Zgłoś
joly.roger Re: Z kims kto potrafi jedynie pisac, ze jego 17.09.04, 18:16 leszek.sopot napisał: > rozmowca to taki lub owaki nie zamierzam dyskutowac. A w ciemno sie moge > zalozyc, ze te 90 proc. to moze miec jakis spirytus. No coz. Obraz sie, zanim skompromitujesz sie do reszty. Odpowiedz Link Zgłoś
leszek.sopot Re: Z kims kto potrafi jedynie pisac, ze jego 17.09.04, 18:46 joly.roger napisał: > leszek.sopot napisał: > > > rozmowca to taki lub owaki nie zamierzam dyskutowac. A w ciemno sie moge > > zalozyc, ze te 90 proc. to moze miec jakis spirytus. > > No coz. Obraz sie, zanim skompromitujesz sie do reszty. nastepny ocenny post... Kto sie tu kompromituje? Odpowiedz Link Zgłoś
joly.roger Re: Nagonka w calej pelni 17.09.04, 16:36 Gość portalu: Carmen napisał(a): > nie mam zaufania do Michnika , jego gazety i dziennikarzy ze wzgledu na metody > jakimi pracują - nagrywanie rozmów, podpuszczanie rozmówców, donosy Normalny warsztat dziennikarski. Ty myslisz ze dowiedzieliby sie czegokolwiek interesujacego, gdyby przyszli i poprosili "czy moze pan nam opowiedziec o swoich przekretach, bo chemy o nich napisac arykul?" :))) To tak ogolnie. A w tym szczegolnym przypadku, to akurat nie ma zastosowania: kogo oni niby podpuszczali, albo nagrywali? Wlasnie wprost i jasno domagaja sie ujawnienia listy 'studentow specjalnych' I wprost stawiaja pytania wladzom UG a to one wlasnie kreca. Odpowiedz Link Zgłoś
joly.roger Re: Nagonka w calej pelni 17.09.04, 16:56 leszek.sopot napisał: > A kiedys Michnik byl przeciwnikiem polowan na czarownice, tylko kiedy to bylo? Wybacz stary ale pleciesz jak potluczony. Od kiedy ujawnianie korupcji i nepotyzmu, oraz zadanie wyjasnien w tej sprawie jest polowaniem na czarownice. Moze przestac tez pisac o mafii, bo to przeciez nagonka na tych biednych w pocie czola kradnacych bandziorow? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
leszek.sopot Re: Nagonka w calej pelni 17.09.04, 17:14 joly.roger napisał: > leszek.sopot napisał: > > > > A kiedys Michnik byl przeciwnikiem polowan na czarownice, tylko kiedy to > bylo? > > Wybacz stary ale pleciesz jak potluczony. Od kiedy ujawnianie korupcji i > nepotyzmu, oraz zadanie wyjasnien w tej sprawie jest polowaniem na czarownice. > Moze przestac tez pisac o mafii, bo to przeciez nagonka na tych biednych w > pocie czola kradnacych bandziorow? ;) Podoba mi sie porownanie rektora do bandziorow z mafii. Gratuluje znizenia sie do poziomu juz chyba najnizszego, czyli "Naszego Dziennika". Epitetami nie zamierzam sie tobie odplacac. Odpowiedz Link Zgłoś
joly.roger Re: Nagonka w calej pelni 17.09.04, 17:48 leszek.sopot napisał: > Podoba mi sie porownanie rektora do bandziorow z mafii. Gratuluje znizenia sie > do poziomu juz chyba najnizszego, czyli "Naszego Dziennika". > Epitetami nie zamierzam sie tobie odplacac. Raczkiem panie raczkiem, bo mialkosc Twoich argumentow coraz jawniej w naszej dyskusji wychodzi. Wiec sie obraze :P To spytam inaczej: czy nie uwazasz ze PIESKIM obowizkiem dziennikarza jest pisanie o korupcji i nepotyzmie na w koncu znanym uniwersytecie? Idrazenie tej sprawy az do ostatecznego wyjasnienia czy tak bylo? A przeciez wystarczy ujawnic te listy. Jak sie nie ma nic do ukrycia to sie nie kombinuje... Odpowiedz Link Zgłoś
leszek.sopot Re: Nagonka w calej pelni 17.09.04, 18:09 joly.roger napisał: > leszek.sopot napisał: > > Podoba mi sie porownanie rektora do bandziorow z mafii. Gratuluje znizeni > a sie do poziomu juz chyba najnizszego, czyli "Naszego Dziennika". > > Epitetami nie zamierzam sie tobie odplacac. > > Raczkiem panie raczkiem, bo mialkosc Twoich argumentow coraz jawniej w naszej > dyskusji wychodzi. Wiec sie obraze :P Twoje argumenty, te przede wszystkim epitety > To spytam inaczej: czy nie uwazasz ze PIESKIM obowizkiem dziennikarza jest > pisanie o korupcji i nepotyzmie na w koncu znanym uniwersytecie? Oczywiscie, ze tak > Idrazenie tej sprawy Czyli ty juz osadziles, ze na UG czyms powszechnym jest korupcja, hm... A nepotyzm, czyli obsadzanie krewnych lub znajomych na wysokich i dobrze platnych stanowiskach na UG, to nalezaloby chyba najpierw wysledzic, opisac i udowodnic, a nie juz pisac, ze jest jakas sprawa. > az do ostatecznego wyjasnienia czy tak bylo? Jesli by byla powszechna korupcja i nepotyzm to oczywiscie, ze tak. I mialbym nawet pretensje, ze zajmuje sie tym tylko prasa a nie policja i prokuratura. > A przeciez wystarczy ujawnic te listy. Jak sie nie ma nic do ukrycia to sie nie kombinuje... Nie powinno sie tych list ujawniac by gazeta mogla je w sposob wybiorczy publikowac. Za kazdym dzieckiem przyjety w ten sposob na uczelnie moga sie kryc nie tylko jakies koneksje, ale takze rodzinne dramaty i problemy. Sama ujawniona lista o tym nie powie. Dzieciaki musialyby sie tlumaczyc z roznych swoich oraz rodzinnych problemow. Nie widzisz tej konsekwencji? Jesli nie to... najchetniej bym zacytowal jeden z twoich epitetow. Odpowiedz Link Zgłoś
joly.roger Re: Nagonka w calej pelni 17.09.04, 18:22 leszek.sopot napisał: Coz jestes niereformowalny i udajesz ze nierozumiesz co sie do Ciebie pisze. A raczej udajesz. Ciekawe czemu? Ale to juz sobie nich czytelnicy wytlumacza. Tylko jedno: na innych uczelniach listy przyjetych z odwolan sa jawne i nie powoduje to jakpos dramatow. chesz polemizowac z faktami? Odpowiedz Link Zgłoś
leszek.sopot Re: Nagonka w calej pelni 17.09.04, 18:48 joly.roger napisał: > leszek.sopot napisał: > > Coz jestes niereformowalny i udajesz ze nierozumiesz co sie do Ciebie pisze. A > raczej udajesz. Ciekawe czemu? Ale to juz sobie nich czytelnicy wytlumacza. > Tylko jedno: na innych uczelniach listy przyjetych z odwolan sa jawne i nie > powoduje to jakpos dramatow. chesz polemizowac z faktami? Na Uniwersytecie Warszawskim, na ktory zdala moja corka, byla wywoeszona cala lista wszystkich kandydatow bez wyszczegolnienia, kto sie dostal z odwolania, a kto w zwyklym trybie. Masz zamiar dalej polemizowac z faktami? Odpowiedz Link Zgłoś
joly.roger Re: Nagonka w calej pelni 17.09.04, 19:13 leszek.sopot napisał: > Na Uniwersytecie Warszawskim, na ktory zdala moja corka, byla wywoeszona cala > lista wszystkich kandydatow bez wyszczegolnienia, kto sie dostal z odwolania, a > > kto w zwyklym trybie. > Masz zamiar dalej polemizowac z faktami? Zeby sie odwolac to trzeba miec od czego. Czyli najpierw musiala byc wywieszona lista bez odwolan. A potem to juz tylko oloweczek i skreslamy powtarzajace sie nazwiska i co nam zostaje? Tak... wlasnie... BINGO! Lista przyjetych z odwolania :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pete Nagonka w calej pelni a oszolomstwo szaleje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.04, 23:17 To przejdź się chłopcze na UW z ołówkiem i pozakreślaj te nazwiska wśród 400 nazwisk. Walcz też o to by przy każdym nazwisku napisano gdzie pracują rodzice. No, pędem, bierz się do pracy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: globiger A niedawno była awantura o cięcie funduszy IP: *.visp.energis.pl 17.09.04, 00:19 Dopóki takie sytuacje mają miejsce, dopóki akredytacja jest pełną lipą doputy ani grosza więcej na polską naukę! Najpierw reforma i zwolnienia a potem pieniążki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Manuela Re: A niedawno była awantura o cięcie funduszy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.04, 11:56 Przekrętów w nauce polskiej nigdy nie brakowało. Choćby te całe granty - spora forsa rozdzielana według znajomości i za godziwą zapłatą - czyściutki dochód z rączki do rączki i później fikcyjne rozliczenie pseudonaukowych badań. A jak mowa jest o jakichś cięciach w budżecie na naukę to podnosi się głośny lament o tym jaka to dla narodu strata. A tu strata jest dla niewielkiej grupki, kóra czerpie z tego bezprawne zyski, bo naród stracił już wcześniej, gdy do rozdziału dóbr przeznaczonych na naukę służył skorumpowany system. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: .......... posprawdzajcie od 98, będą ciekawe dane IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.04, 02:03 Odpowiedz Link Zgłoś
sanduszko Re: posprawdzajcie od 98, będą ciekawe dane 17.09.04, 02:13 PAN REKTOR to swiety czlowiek jak mozecie tak na niego szczekac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jeden z członków Jolanta K. ukrywa lisate sp[onsorów przed Giertych IP: *.czajen.pl / 195.205.230.* 17.09.04, 04:56 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Romek Re: posprawdzajcie od 98, będą ciekawe dane IP: *.proxy.aol.com 17.09.04, 15:15 Dodalbym tutaj, ze warto by sprawdzac nawet od 89. Pamietam, jak moja kolezanka niemal w ostatniej chwili zmienila zamiar pojscia z medycyny na prawo i chociaz ogolnie byla niezbyt bystra, dostala sie. Oczywiscie z odwolania, chociaz punktow brakowalo jej duuuuuzo... Jak sie okazalo, jej mama spotykala sie z jakims gosciem z uczelni. No i zeby sie kolo zamknelo, kolezanka sama wzenila sie potem w prawnicza rodzine i ma teraz bardzo ulatwione zycie. W sumie wiec proceder nie jest nowy i tylko sie dziwic, dlaczego wyplynelo to dopiero teraz? Dlaczego dopiero teraz kogos zabolalo, ze czyjes dziecko przyjeto po znajomosci? Tak jakby w PL wszystko inne dzialo sie zawsze droga sprawiedliwa i uczciwa... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Re: posprawdzajcie od 98, będą ciekawe dane IP: *.proxy.aol.com 17.09.04, 15:22 MOze mamy te sama kolezanke, co? Moja jedna tez dostala sie w taki sposob. Wiem, ze na liscie byla gleboko pod kreska, a jednak dostala indeks. HA HA HA. Ani mnie to ziebi, ani grzeje, przynajmniej teraz, ale pare lat temu bylo to dla mnie dobra lekcja: masz znajomosci tos pan, a jak szary smiertelnik, to fora ze dwora. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lancet JAKI OJCIEC.. taki SYN... IP: *.telia.com 17.09.04, 05:07 A tak opluwa sie Polske szlachecka, kiedy dzisiejsza terazniejszosc pokazuje iz jak nigdy dotad, tak dzisiaj wlasnie - "Polska nierzadem.. bezprawiem.. i PRYWATA stoi.." I nikogo to nie rusza i nie wzrusza.. Forumowe przyglupki i forumowi analfabeci funkcjonalni, z zapalem i uporem godnym lepszej sprawy, zawziecie bija piane i albo opluwaja sie nawzajem, albo zbawiaja Swiat "walczac" z "najwiekszym zagrozeniem naszych czasow" czyli z G.W.Bushem i USA.. czy tez z drugim potworem - Putinem i "Rassieja" - nie zapominajac oczywiscie o Zydach - i kwiczac przy tym przerazliwie jaka to krzywda - jak swiat dlugi i szeroki - dzieje sie "krzywdzonym" przez absolutnie wszystkich muzulmanom.. - Tylko jak to przyglupki i matoleczki, totalnie "olewaja" to, co sie dzieje w ich wlasnym kraju.. A przeciez to nie tylko Gdansk.. Afera afere a skandal skandal goni, zas do prasy centralnej przedostaje sie tylko drobny wycinek codziennej, polskiej, rzeczywistosci.. - Nie tylko na Uniwersytecie Gdanskim prywata, kumoterstwo, klikowosc i szwindle.. - W watku p.t."ZATRUDNIJCIE.. i... ZWOLNIJCIE!!!"(forum Aktualnosci-14.08.2004 - forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=13&w=14914469&a=14914469 ) gdzie pisalem(m.in.) o bylym senatorze z SLDe, obecnie sedzi TRYBUNALU KONSTYTUCUYJNEGO - Adamie JAMROZIE i jego etyce i morale(panem sedzia JAMROZEM interesuje sie tez prokurator, ale w calkiem innej sprawie niz ta ktora poruszylem). - Dzisiaj.. w moje rece trafil artykulik tym razem o.. SYNU tego profesora ktory pilnuje przestrzegania KONSTYTUCJI.. i jesli by ktos pomyslal ze tylko gdanski Uniwersytet ma monopol na nepotyzm.. kumoterstwo.. klikowosc i prywate, - to sie grubo myli.. Oto historia o SYNU sedzi JAMROZA, - dziwnie przypominajaca metody i sposoby.. Uniwersyteu Gdanskiego.. podaje tekst: ¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨ "Czy sędzia Trybunału Konstytucyjnego pomógł dostać się synowi na aplikację sędziowską?" Jamróz - junior do sądu od kuchni Syn prof. Adama Jamroza dostał się na aplikację sędziowską dzięki łaskawości prezesa Sądu Apelacyjnego w Białymstoku. Prezes Janusz Dubij zwiększył - już po wynikach egzaminów - liczbę miejsc. W pierwszym podejściu Jamróz-junior oblał. Decyzja na szczycie W tym roku do egzaminu na aplikację sądową przystąpiło 70 absolwentów prawa, w tym syn prof. Jamroza - sędziego Trybunału Konstytucyjnego, wcześniej senatora SLD i rektora Uniwersytetu w Białymstoku. Do obsadzenia było 35 miejsc. W pierwszym podejściu Jamróz-junior nie dostał się. Zostały przyjęte tylko osoby, które zdobyły co najmniej 52 punkty (na 90 możliwych). Wtedy niespodziewanie prezes Sądu Apelacyjnego w Białymstoku, Janusz Dubij, zwiększył limit miejsc o pięć. Obniżył dolną granicę do 49 punktów. Dzięki temu wśród przyjętych "ponad program" znalazł się m.in... syn prof. Jamroza. - Tyle że z odwołania. Świadczy to o tym, że decyzja zapadła na wysokim szczeblu, zapewne bez uzasadnienia merytorycznego - uważa jeden z białostockich aplikantów (personalia do wiadomości redakcji). Czy sędzia Trybunału Konstytucyjnego interweniował w sprawie syna? Wczoraj prezes Sądu Apelacyjnego w Białymstoku nie chciał z nami na ten temat rozmawiać. Zażyczył nadesłania pytań na piśmie, co uczyniliśmy. Zapytaliśmy m.in. czym kierował się rozpatrując pozytywnie odwołanie wobec syna prof. Jamroza i czy ten zwracał się do niego osobiście, aby interweniować w sprawie syna. - Są terminy. Mam przecież czas na odpowiedź, nie muszę jej udzielać dzisiaj - usłyszeliśmy od Janusza Dubija, kiedy otrzymał od nas pytania. - Mój rzecznik prasowy za jakiś czas wyśle do redakcji moją odpowiedź na piśmie. W rozmowie telefonicznej prezes Dubij stwierdził jedynie, że zwiększył liczbę miejsc, by dorównać do innych miast, w których zdający na aplikację sędziowską dostawali się z mniejszą ilością punktów. Zapas dla wybrańców? Sędzia Iwona Kujawa z departamentu centrum szkolenia kadr Ministerstwa Sprawiedliwości przyznaje, że nikt nie nadzoruje zasadności decyzji sądów apelacyjnych o zwiększeniu limitu miejsc. - O przyjęciu na aplikację decyduje tylko i wyłącznie ilość zdobytych punktów - tłumaczy sędzia Kujawa. - Prezesi sądów apelacyjnych otrzymują od ministerstwa limit miejsc i są zobligowani do jego wykorzystania. Mogą nastąpić przesunięcia, kiedy okaże się, że w jednym mieście zdający egzamin osiągnęli bardzo słabe wyniki, a w innym granica punktów decydująca o przyjęciu była dużo wyższa. Sąd Okręgowy w Białymstoku mógł w tym roku przyjąć na aplikację sądową 90 osób. Jednak przed egzaminami podane zostały inne liczby - w Białymstoku miało być 35 miejsc, w Suwałkach o kilka więcej. Dlaczego od razu nie wykorzystano całego limitu? Czyżby pozostałe miejsca sędziowie pozostawili w zapasie, dla "wybrańców", którym powinie się noga w pierwszym podejściu? Trzeba zmienić system - To rzeczywiście wygląda dwuznacznie - uważa Julia Pitera, prezes Transparency International, organizacji walczącej z korupcją wśród urzędników. - Jeżeli rzeczywiście znany ojciec pomógł synowi dostać się na aplikację, jest to naganne i nieetyczne. Nie można byłoby mieć pretensji, gdyby syn dostał się w pierwszym podejściu, bo wtedy nie ma znaczenia, kim jest jego ojciec. Ale ta sytuacja rzeczywiście może rodzić podejrzenia. Świadczy to tylko o tym, że należy zmienić system aplikacji na bardziej jasny i przejrzysty. Wczoraj nie udało się nam, mimo wielokrotnych prób, skontaktować z prof. Adamem Jamrozem. napisal: Piotr Halicki 16.09.2004 r. ¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨ - Niewiarygodne?? - Nie do uwierzenia? - A jednak.. - Tylko CO TO KOMU PRZESZKADZA??? - Zaklad ze matolki temu co sie dzieje w ich kraju nie okaza zadnego zainteresowania, dalej z zapalem bijacc piane i udowadniajac ze to Amerykanie wysadzili 11 wrzesnia WTC, a szkola w Bieslanie to prowokacja i robota Putina i Ruskich??? - Ale od tego sa przeciez matolkami :))) lancet Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Glob HAARP- Straszna bron.. IP: *.dyn.iinet.net.au 17.09.04, 06:11 06:11 HAARP - straszna bron Witam ! Pragne wszystkich powiadomic i uczulic na bron HAARP-a. Ta bron dziala na zasadzie przesylania fal niskiej czestotliwosci w opariu o wynalazki N. Tesli. Dotyka ona wszystkiego i wszystkich korzstajac z biopradow. Jak ona dziala i na czym polega mozna znalezc w linkach niniwa2.cad.pl/raportn.htm Mam drugi link po angielsku www.haarp.net/#lenews Znam tez mozliwosc wejscia na link www.swistak.pl/aukcja.htm/?id=113741. Trzeba wystukac na wyszukiwarce "HAARP bron" i tam znajdzie sie ten link. Na tej wlasnie stonie jest ogolnie opisane dzialanie broni HAARP-a. Mozna tez zamowic sobie ksiazke pod tym tytulem, ktorej nie ma w ksiegarniach. Jezeli ktos zna jezyk angielski, to wiecej na temat tej broni moze dowiedziec sie wystukujac na wyszukiwarce "HAARP weapon". Jezeli ktos zna niemiecki, to prosze wystukac "HAARP Waffe". Jezeli ktos zna rosyjski, to "HAARP ruzje" Ja chce napisac o dzialaniu tej broni na ludzi. Chce uczulic ludzi na niepotrzebne leczenie i uzywanie coraz dziwniejszych lekarstw na coraz dziwniejsze choroby. Jakiekolwiek bole w naszym organizmie nie musza byc oznaka choroby. Najpierw trzeba siebie i lekarza zapytac, czy nie jest to dzialanie HAARP-a ? Wszyscy musza sie sie nauczyc w ten sposob reagowac na jakiekolwiek dolegliwosci. HAARp jak do tej pory objawial sie w naszych organizmach bezsennoscia albo snem przerywanym. HAARP moze na nas dzialac bez jakiegokolwiek sladu potajemnie i objawia sie wtedy roznymi dolegliwosciami jak bole, wszelkimi niedomaganiami naszej psychiki a takze zmiana apetytu. Objawia sie tez czasem bardziej jawnie. Czyli zaczyna szumiec cos w uszach. Slyszymy taki ciagly ssssssyk i uderza nas np. w glowe taki lekki "piorun". Moze tez zadzialac silniej, ze az mozna podskoczyc i poczuc, ze wchodzi nam jakis promien do odbytnicy np. HAARP dziala tez podniecajac. To jest bardzo wazny sygnal naszego organizmu. Chetniej wspolzyjemy z partnerem. Potrafi nas tez podniecic na widok partnera tej samej plci. Na sprawy wspolzycia musimy bardzo zwracac uwage. Moze nam tez zaniknac zupelnie nasze libido. Chce dlatego wszystkich bardzo uczulic na wszelkie kontakty z lekarzami, ktorzy w wiekszosci wiedza o istnieniu HAARP-a, ktory pomaga im w zdobywaniu pacjetow. Zarabiaja tez na tym bardzo koncerny farmaceutyczne. Przestrzegam przed braniem jakichkolwiek lekow a szczegolnie tych, ktore nie maja podanego skladu i nie maja ulotki o szkodliwosci. Radze wrocic do penicyliny, pabialginy, akronu, kropli na zoladek i na serce, z tym ze te lekarstwa beda robione wedlug starych receptur. Przestac sie leczyc na cokolwiek i zadac od lekarzy tylko jednego badania przyrzadem - analizator spektrum, ktory wykrywa dzialanie HAARP-a na nasz organizm. Trzeba uwazac i pamietac, ze HAARP na czas badania moze sie usunac. Pamietajmy zeby o tym powiadamiac innych. Jest to taka bron, ze nawet palac papierosa, mozemy sie natychmiast zatruc. Rzucenie palenia moze nic nie dac, bo HAARP wokol nas wytworzy takie powietrze, ktorym i tak sie zatrujesz. HAARP dziala potajemnie bedac prywatna firma. Jest finansowany przez Ministerstwo obrony USA. Musimy doprowadzic do jego ujawnienia. Jezeli ktos chce sie ze mna skontaktowac, prosze pisac na maryla@iinet.net.au Chce tylko jeszcze zwrocic uwage na wplyw HAARP-a na samochody, ktore w kazdej chwili moga przyspieszyc i spowodowac wypadek. Prosze jezdzic bardzo wolno. Prosze sie nie bac !!!!!!!! Nasz strach jest HAARP-a sprzymierzencem. To, ze ktos bedzie siedzial cicho, to wcale nie znaczy, ze go to nie dotknie. Wielki czas i ostatnia chwila zeby zaczac o tym mowic glosno. Prosze wszystko dobrze zapamietac o czym napisalam i przekazywac kazdej napotkanej osobie. Pisalam tez juz sporo na ten temat na forum na stronie "Ploty" adres www.ploty.com Prosze w wyszukiwarce poszukac moich wypowiedzi. Podpisuje sie "Goska" Dziekuje bardzo za uwage i zycze wszystkim zdrowia. Prosze powaznie przemyslec ta sprawe, bo dzisiaj ja a jutro Ty mozesz byc zaatakowany przez HAARP-a. W zalaczniku przesylam wycinek z gazety. Przesylam tez moje przezycia z HAARP-em. Najwiekszymi matolkami sa dzisiaj ci co o tym nie wiedza !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k2 Czy wy k???? nie uspokoicie się z tymi reklamami IP: 217.153.133.* 17.09.04, 07:14 . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Student Jagielonki Jesteś z "listy" Leszku Sopot ? IP: *.bielsko.dialog.net.pl 17.09.04, 07:37 Jako przyszły prawnik nie wiem na co czeka dziekan ug, prezes sądu Gdańskiego i okręgowej rady adwokackiej (można to dzisiaj pisać tylko z małej liery). Gdzie wasz honor, gdzie klasa prawnika? - do dymisji! Nie jesteście wcale lepsi od grona przekręciarzy których będziecie sądzić/bronić dzisiaj w Sądzie Gdańskim. To co zrobiliście to oszustwo lub/i jego popieranie. Dość już bezprawia w "środowisku" - jak go nazywacie prawniczym. Trzeba skończyć już z karierami prawniczych-Nikodemów Dyzma, którzy najpierw są "wsadzani" przez znanych/bogatych rodziców na Wydział Prawa, potem bez problemu dostają się na aplikację sędziowską lub prokuratorską (kolejny temat rzeka pełen przekrętów, gdzie o przyjęciu nie decydują uczciwe kryteria egzaminacyjne tylko członkowie rady "środowiska"). A ile studentów "środowiska" jest przenoszonych po pierwszym roku/semestrze ze studiów zaocznych (płatnych) na dzienne (bezpłatne) aby studiować za pieniądze tego biednego Kraju? Jak możemy zmienić ten Kraj skoro osoby funkcyjne ze środowiska otwarcie popierają oszustwo przed kamerami TV i nikt nie reaguje??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: Jesteś z "listy" Leszku Sopot ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.04, 08:40 niech mnie wszyscy bronią przed tobą jako prawnikiem . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Student Jagielonki Drżyj Leszku, drżyj - tajfun prawdy nadchodzi !!! IP: *.bielsko.dialog.net.pl 17.09.04, 09:34 Myślę, że ty jesteś przedstawicielem ostatniego pokolenia przekręciarzy w tym Kraju. Jeżeli prawnicze środowisko Gdańska się nie oczyści i coś z tym nie zrobi to dla całej Polski prawnik z dyplomem UG będzie butelki koniaku z załączoną kopertą warty. Czas na skończenie z Waszą kliką "strażnicy prawdy" - o zgrozo. Od dzisiaj Gdańsk jest nie tylko chlubną kolebką Solidarności ale również kolebką korupcji, gdyż jej jądro znajduje się w Gdańsku w środku sfer mających tworzyć i bronić polskiego prawa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Justyna Re: Drżyj Studencie Jagielonki - Rokita nadchodzi IP: *.oecd.org / *.oecd.org 17.09.04, 15:30 Myslenie ma przyszlosc - nie wiem tylko, czy w przypadku pana Leszka, pomawianie go o takie pokoleniowe przedstawicielstwo jest uprawomocnione. Nie znam prawniczego srodowiska Trojmiasta, ale czytalam, ze macie mlodych prezydentow z inkryminowanej uczelni, Szczurek, Karpowicz i Adamczewski, jesli dobrze pamietam. Przepraszam, ale oni nie odpowiadaja za swoich rodzicow. Wiecej ich pewnie laczy z Rokita, niz z Ceynowa. Gość portalu: Student Jagielonki napisał(a): > Myślę, że ty jesteś przedstawicielem ostatniego pokolenia przekręciarzy w tym > Kraju. Jeżeli prawnicze środowisko Gdańska się nie oczyści i coś z tym nie > zrobi to dla całej Polski prawnik z dyplomem UG będzie butelki koniaku z > załączoną kopertą warty. Czas na skończenie z Waszą kliką "strażnicy prawdy" - > o zgrozo. Od dzisiaj Gdańsk jest nie tylko chlubną kolebką Solidarności ale > również kolebką korupcji, gdyż jej jądro znajduje się w Gdańsku w środku sfer > mających tworzyć i bronić polskiego prawa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: filip Re: Tylko Uniwersytet Gdański ukrywa listy studen IP: *.gdynia.mm.pl 17.09.04, 07:20 tylko dzieci komuchow beda studiowaly . ztak bylo za moich czasow i nic do dzisiaj sie nie zmienilo.A moja kolezanka tlumaczyla mi jak wazne jest prawo,jak wazne dla spoleczenstwa jak istotne...he..he. To byla glupia gaska..Zobaczcie afere Rywina,Orlenu czy jednorekich bandytow. W tym bastionie postkomunizmu nie ma zadnego prawa to wierutne bzdury !!!Kto ma wladze ten ma prawo.. Jedynie prawo Boze ma jakies znaczenie bo zrownuje wszystkich w momencie smierci-wtedy nie ma ukladow i kolesie nie pomoga -nie mozna uniknac zejscia nawet za lapowke......... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dsp Re: Tylko Uniwersytet Gdański ukrywa listy studen IP: 62.233.251.* 17.09.04, 07:36 na wszelki wypadek sprawdzcie jeszcze we Wrocławiu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sędzia rodem z UG Rozterki sędziego z dyplomem UG. IP: *.bielsko.dialog.net.pl 17.09.04, 07:48 Egzamin wstępny za pieniądze, egzaminy na studiach za pieniądze, aplikacja sędziowska za pieniądze, posada sędziego za pieniądze - to i moze wyrok za pieniądze??? I tak przecież hroni mnie nietykalność immunitetu sędziowskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: liczygrosz Re: Rozterki sędziego z dyplomem UG. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.04, 08:19 ile masz tych pieniędzy?!Piszesz aby pisać, nudzIsz się, czy może jesteś zakompleksionym niedoszłym ( na szczęście ) prawnikiem! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bb Re: Rozterki sędziego z dyplomem UG. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.04, 13:03 czy jesteś może sędzią sportowym- to co piszesz to bełkot Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bb Re: Rozterki sędziego z dyplomem UG. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.04, 13:04 bełkot, głupota, wstyd dla piszącego takie bzdury "sędziego" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bolo Re: Tylko Uniwersytet Gdański ukrywa listy studen IP: *.elpos.net 17.09.04, 08:14 Ciekawe jak wygląda ścieżka kariery zawodowej po Uniwersytecie Gdańskim. Coś mam wrażenie, że ludzie z listy rezerwowej radzą sobie dużo lepiej niż ci z najlepszymi wynikami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czarny kot Re: Tylko Uniwersytet Gdański ukrywa listy studen IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.04, 08:26 Kujon nigdy nie był dobrym uczniem, studentem, pracownikiem. Pozbawiony jest samodzielnego myślenia,nie posiada własnego zdania ( łatwo go wyprowadzić w pole wiedzy)i jak niektorzy piszący swoje uwagi "jedzie" na sloganach ,banałach i podkręca się prymitywizmem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Prawda Re: Na medycynie i na prawie to reguła IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.04, 08:48 Na medycynie i na prawie to reguła Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szuma Re: Tylko Uniwersytet Gdański ukrywa listy studen IP: *.wns.univ.gda.pl 17.09.04, 08:52 Zgadzam sie ! Kujony,które dostały sie z konkursu świadecta maturalnego potem nie mogą sobie poradzić z samodzielną pracą na ćwiczeniach i wykładach.Logiczne myślenie poniżej krytyki.Ludzie z odwołania nie wiem czy po protekcji czy z innych układów idą jak burza.Myślenie logiczne maja opracowane.A afera z Panią z Rektoratu to wypadek jeden na 1000.Dziennkikarze robią aferę ale pod tym wszystkim napewno kryje sie coś innego.Sprawa poltyczna na bank.PO macza w tym swoje palce (czemu nikt nie mówi prawdy do końca,że chodzi o parę prezydencką,która kształciła sie na tym Uniwersytecie i można im nadać tytył doktora honorowego)Prawica nie lubi Lewicy!!!PO tym sposobem traci swoich wyborców na Wybrzeżu!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: Tylko Uniwersytet Gdański ukrywa listy studen IP: *.uni.wroc.pl 17.09.04, 14:56 Jeśli logiczne myślenie oceniają skorumpowani pracownicy naukowi, to nic dziwnego, że idą jak burza Ci co dają w łapę. Podejrzewam, że jesteś w tym szambie mocno umoczony, a "kujony" muszą mocno się starać aby uczciwie się utrzymać. Nie wiem, dlaczego dla zamydlenia próbujesz tu politykę mieszać. Przecież nie ma znaczenia, czy szmaciarz jest z lewicy, czy prawicy, czy czego tam jeszcze. Jest on tylko i wyłącznie szmaciarzem gdzie barwy polityczne to tylko barwy ochronne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qa Re:może mieć wrodzony kretynizm byle był ...... IP: *.233.169.70.devs.futuro.pl 17.09.04, 08:14 to automatycznie zostaje studentem prawa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re:może mieć wrodzony kretynizm byle był ...... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.04, 08:29 Z wrodzonym kretynizmem nic wielkiego nie osiągniesz, nie ubliżaj ludziom nieszczęśliwym, poszukaj sformułowań odpowiednich w pedagogice specjalnej mądralo.Nie chciałabym znać twego poziomu inteligencji, boję się pomyśleć jaki jest niski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jonasz Re: O co ten hałas przecież to standard IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.04, 08:44 Ciekawe by było ile rozdano dyplomów dla ludzi którzy nigdy nie studiowali ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jotes Re: O co ten hałas przecież to standard IP: *.acn.waw.pl 17.09.04, 09:24 Niestety to niejakiemu Aleksandrowi K. to na tym samym Uniwersytecie Gdańskim nie potwierdzili ukończenia studiów. Wiec moze to tylko wypadek przy pracy? Odpowiedz Link Zgłoś
joly.roger Re: O co ten hałas przecież to standard 17.09.04, 18:31 Gość portalu: Jotes napisał(a): > Niestety to niejakiemu Aleksandrowi K. to na tym samym Uniwersytecie Gdańskim > nie potwierdzili ukończenia studiów. Wiec moze to tylko wypadek przy pracy? Nie studiowal prawa... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obywatelka Re: Tylko Uniwersytet Gdański ukrywa listy studen IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.04, 08:54 Kochani forumowicze zastanówcie się: Kto będzie dochodził prawdy i oskarżał w sprawie rektora i UG - prokurator (też z Gdańska) Kto będzie sądził w sprawie rektora i UG - sędzia (też z Gdańska) Kto będzie obrońcą - mecenas (też z Gdańska) Miłego dnia życzę!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Manuela Re: Tylko Uniwersytet Gdański ukrywa listy studen IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.04, 12:10 Też to czarno widzę, ale to nie znaczy żeby się poddawać. Są jeszcze dalsze instancje, jest Trybunał w Strasburgu można, a nawet trzeba spróbować. Nie mamy do wyboru (nie biorę na razie pod uwagę rewolucji). Odpowiedz Link Zgłoś
joly.roger Re: Tylko Uniwersytet Gdański ukrywa listy studen 17.09.04, 19:28 Gość portalu: obywatelka napisał(a): > Kochani forumowicze zastanówcie się: > Kto będzie dochodził prawdy i oskarżał w sprawie rektora i UG - prokurator (te > ż > z Gdańska) > Kto będzie sądził w sprawie rektora i UG - sędzia (też z Gdańska) > Kto będzie obrońcą - mecenas (też z Gdańska) No nie... jezeli w sprawe zamieszane sa osoby zwiazane z wymiarem sprawiedliwosci to przenosi sie ja do innego miasta. Ale na sprawe karna na jakas szersza skale to bym nie liczyl, pewnie skupi sie na tej kobiecie z sekretariatu (ktora zapewne byla tylko posrednikiem) Natomiast sprawa nepotyzmu i kumoterstwa to raczej nie jest sprawa karna, ale na pewno dyscyplinarna na UG (powinna byc) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: romek948 Czego sie czepiacie IP: *.rybnet.pl / *.rybnet.pl 17.09.04, 09:11 Czy nam sa potrzebni prawi prawnicy?? Ja uwazam, ze nam sa potrzebni prawnicy,ktorzy potrafia zalatwic kazda sprawe po mysli obywatela a nie w/g przepisow. Tak bedzie najlepiej dla prawych obywateli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: Tylko Uniwersytet Gdański ukrywa listy studen IP: *.plocman.pl 17.09.04, 09:13 Myślę, ze nie tylko Wydział Prawa UG jest czarną owcą wśród kierunków prawniczych. Dziwnym zbiegiem okoliczności na UW przy limicie 400 miejsc i punktów min. 106 na studia dzienne, akurat ostatnia osoba na liście przyjętych, która zdobyła min. ilość punktów jest na 400-setnym miejscu spośród prawie 4 tyś zdających. Cóż za zbieg okoliczności???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jotes Re: Tylko Uniwersytet Gdański ukrywa listy studen IP: *.acn.waw.pl 17.09.04, 09:21 Ale czy na 400 miejscu są wszyscy z jednakową ilością punktów? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Re: Tylko Uniwersytet Gdański ukrywa listy studen IP: *.chello.pl 17.09.04, 13:58 O ile dobrze zrozumiałem limit był 106 punktów a miejsc 400. I ostatnia osoba przyjęta (400-ta) miała 106 punktów. Hm... W domu wszyscy zdrowi? Odpowiedz Link Zgłoś
joly.roger Re: Tylko Uniwersytet Gdański ukrywa listy studen 17.09.04, 19:35 Gość portalu: xyz napisał(a): > Myślę, ze nie tylko Wydział Prawa UG jest czarną owcą wśród kierunków > prawniczych. Dziwnym zbiegiem okoliczności na UW przy limicie 400 miejsc i > punktów min. 106 na studia dzienne, akurat ostatnia osoba na liście przyjętych, > która zdobyła min. ilość punktów jest na 400-setnym miejscu spośród prawie 4 > tyś zdających. Cóż za zbieg okoliczności???? Ale sie usmialem :))) Wlasnie dlatego limit byl 106pkt ze osoba nr 400 tyle zdobyla. Gdyby 400setna osoba zdobyla 112, to taki bylby limit. Weszysz jakies spiski jeszcze? :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Micho Re: Tylko Uniwersytet Gdański ukrywa listy studen IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.04, 09:30 W Szczecinie nie ma odwołań załatwiają "to" inaczej: 8 rano, poczatek egzaminu, wszystkie drzwi zamknięte, nie można wejść do budynku nawet do ubikacji (jeden z kandydatów biega za potrzebą do pobliskiego marketu). Wpuszczają kandydatów grupkami. Zadają pytania i... nie słuchają odpowiedzi. Jeden z egzaminatorów czyta gazetę, egzaminatorka błądzi wzrokiem po suficie. Kandydat odpowiada prawidłowo na cztery pytania,jedno sprawia mu trochę trudności, kończy, jest zadowolony z siebie. Następny: otrzymuje pytania, mąci i jąka się,pozostali nie słyszą odpowiedzi tylko widzą jak się miota i denerwuje. Egzaminatorka rozmawia z nim, chyba zadaje dodatkowe pytania. Ogłaszają wyniki: pierwszy kandydat zero punktów, drugi ocena dobra, jedna ocena dostateczna pozostali zero. Kandydaci, którzy uzyskali 0 punktów nie mogą się odwołać. Dwóch kandydatów ze Szczecina spotyka się dwa dni później przed salą egzaminacyjną na UAM w Poznaniu. Można poczekać na egzamin np. z rodzicami. Wszystko otwarte i jawne oczywiście na miarę możliwości egzaminu ustnego. Wyniki kandydatów "ze Szczecina" bardzo dobry i dobry. Dodam tylko, że w Poznaniu jest wcześniej egzamin testowy pisemny. Tylko tyle faktów. Dziekan ze Szczecina niech się nie wznosi na szczyty hipokryzji. Odpowiedz Link Zgłoś
feliks-50 Nie maja czym sie pochwalic !!!! 17.09.04, 09:39 Jak listy ujrza swiatlo dzienne nie pozostanie im nic innego jak podac sie do dymisji, jesli maja choc odrobine honoru !!! Panstwowa uczelnia zostala zamieniona w prywatny folwark. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: v Re: Nie maja czym sie pochwalic !!!! IP: *.igcz.poznan.pl 17.09.04, 10:48 TAK JAK WSZYSTKIE Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: Nie maja czym sie pochwalic !!!! IP: *.uni.wroc.pl 17.09.04, 15:33 Ktoś kto ma honor nie dopuszcza się takich niegodziwości. Nie ma się co łudzić, nikt nie poda się do dymisji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: H56 Re: Temida w Gdańsku może stracić zęby IP: *.comnet.krakow.pl 17.09.04, 09:44 uniwersytet wie ,że nie ma racji ale wiedzą też w Sądzie i Radzie adwokackiej,że i oni mogą mocno ucierpieć.Prawnicy podpowiadają profesorom jak bez uszczerbku wyjść ze sprawy czekając na wyciszenie albo przeciąganie w nieskończoność procedur.Mam nadzieję ,ze całość będzie prowadziła prokuratura z innego miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: somatolog Re: Temida w Gdańsku może stracić zęby IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.04, 10:52 co za tytuł?1 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Manuela Re: Temida w Gdańsku może stracić zęby IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.04, 12:17 > Mam nadzieję ,ze całość będzie prowadziła prokuratura z innego miasta. Jeżeli jest taka możliwość, to można spróbować, choć to nie daje gwarancji, że tam się też nie trafi na pasożyta, a jak wiadomo rączka rączkę myje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: max Re: Tylko Uniwersytet Gdański ukrywa listy studen IP: *.za.digi.pl 17.09.04, 09:55 Zlikwidować UG a przeniść młodzież do Kielc lub jeszcze dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Student Jagielonki Tylko czy Gdańska Prokuratura będzie miała dość.. IP: *.bielsko.dialog.net.pl 17.09.04, 10:06 ..siły, aby przeciwstawić się naciskom stada lokalnych sędziów i prokuratorów (tzw. "mężów zaufania" - o zgrozo !), których "zdolne" dzieci wypełniają te listy na poszczególnych latach??? Przenieść śledztwo na drugi koniec Polski - np. do Krakowa!!! Dość z bezprawiem prawników. Dziekan, prezes sądu i szef rady adwokackiej - do dymisji!!! Jeżeli nie zniszczymy korupcji w środowisku prawników to nic z tego Kraju nie będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CIEKAWY Re: Tylko czy Gdańska Prokuratura będzie miała do IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.04, 10:55 a dlaczego do Krakowa? Czytałeś listy internautów z UJ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ha Re: Tylko Uniwersytet Gdański ukrywa listy studen IP: *.gryfnet.szczecin.pl 17.09.04, 10:07 No teraz mnie GW rozśmieszyła. Tylko UG ukrywa listy? Wszyscy zaś podają wszystkie dane? WYbaczcie, ale zamiast telefonować do Dziekanów może warto 4 litery podwieźć pod Dziekanat i zweryfikować to.... w bardzo wielu miejscach nie podaje się nic poza IMIENIEM i NAZWISKIEM przyjętego a i to tylko w "pierwszym naborze" nie kpijcie sobie dziennikarze, bo wystawiacie świadectwo swojej niekompetencji.... trochę pracy! Odpowiedz Link Zgłoś
joly.roger Re: Tylko Uniwersytet Gdański ukrywa listy studen 17.09.04, 19:41 Gość portalu: ha napisał(a): > nie kpijcie sobie dziennikarze, bo wystawiacie świadectwo swojej > niekompetencji.... trochę pracy! Ty sobie wystawiasz... o to wlasnie chodzi zeby podac WSZYSTKIE imionona i nazwiska. A co bys jeszcze chcial? A co do 'pierwszego naboru' to mylisz pojecia. To nie ma nic wspolnego z odwolaniami. Drugi nabor robi sie jak jest za malo chetnych, a nie za duzo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vincenty WŁĄDZE UG POWINNY BYĆ PRZYKŁADNIE UKARANE!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.09.04, 10:10 Może to skłoniłoby szefów innych uczelni do opamiętania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: on Re: WŁĄDZE UG POWINNY BYĆ PRZYKŁADNIE UKARANE!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.04, 12:40 metoda kozła ofiarnego - poświęcić jednego, nastąpi spokój i wszystko wróci do normy, włącznie ze" starymi" ,powtarzam "starymi metodami" - telefon, rozmowa w cztery oczy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Licytator immunitet prawniczy dla rektora UG !!! IP: *.bielsko.dialog.net.pl 17.09.04, 10:21 Ja dam więcej - 4200 PLN za indeks na UG !!! Tyle kosztuje kupienie inteligencji dla dzieci prominętnych sędziów i prokuratorów w Gdańsku??? Co do rektora UG - powinien mieć immunitet jak tysiące innych "mężów zaufania z pod znaku temidy" w naszym Kraju. W końcu bądż co bądż jest częścią elitarnego klubu strażników i kreatorów naszego prawa. Skoro w naszym Kraju mając immunitet sędziego można uciec niemal od każdej odpowiedzialności - czemu nie. Niech żyje NIEZALEŻNOŚĆ, NIEZAWISŁOŚĆ I BEZKARNOŚĆ "elit" prawniczych. Amen. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jerzy Re: Tylko Uniwersytet Gdański ukrywa listy studen IP: *.gdynia.mm.pl 17.09.04, 10:34 Największe zło świata to prawnicy. W większości nieuczciwi, skorumpowani i złodzieje. Szkoda tylko że rektor UG też się z nimi złączył. Trzeba skończyć z nim, jak nie mają honoru sami zrezygnować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as Zaraz, zaraz skoro jest działaczką związkową to IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.04, 11:34 jej nie zwolnią! Patrzcie na sprawę tego sanitariusza z Łodzi, który dostał odszkodowanie za to że go zwolnili z pogotowia, a był związkowcem. Nie jest to takie proste zwolnić związkowca w Polsce, nawet jak cos przeskrobał. Przyznała się ta Pani, więc dostanie naganę ustną i już. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sam Re: Zaraz, zaraz skoro jest działaczką związkową IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.04, 12:34 A szargać będzie się rektora i inne osoby.O pani wszyscy zapomną , w końcu stracimy orientację kto dopuścił się korupcji, a pozostanie temat, który trzeba podgzrawać.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sam Re: Zaraz, zaraz skoro jest działaczką związkową IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.04, 12:34 A szargać będzie się rektora i inne osoby.O pani wszyscy zapomną , w końcu stracimy orientację kto dopuścił się korupcji, a pozostanie temat, który trzeba podgzrawać.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: też związkowiec Re: Zaraz, zaraz skoro jest działaczką związkową IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.04, 12:37 pewnie jest z tych słusznych i prawdziwych związków Odpowiedz Link Zgłoś
joly.roger Re: Zaraz, zaraz skoro jest działaczką związkową 17.09.04, 19:44 Gość portalu: as napisał(a): > jej nie zwolnią! Patrzcie na sprawę tego sanitariusza z Łodzi, który dostał > odszkodowanie za to że go zwolnili z pogotowia, a był związkowcem. > Nie jest to takie proste zwolnić związkowca w Polsce, nawet jak cos > przeskrobał. Przyznała się ta Pani, więc dostanie naganę ustną i już. Nie pisz o czyms na czym sie nie znasz. Ten ch... z pogotowia byl chroniony bo byl przewodniczacym zwiazku. Szeregowym zwiazkowcom taka ochrona nie przysluguje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta Re: Tylko Uniwersytet Gdański ukrywa listy studen IP: *.cse.put.poznan.pl 17.09.04, 11:53 Gadanie; W Poznaniu na prawo łapówka wynosi 30 000 zł he, he. Wszędzie jest łapówkarstwo!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Manuela Re: Tylko Uniwersytet Gdański ukrywa listy studen IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.04, 12:22 O to okazuje się, że oferta cenowa UG jest całkiem korzystna! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nauczyciel akad. Re: Tylko Uniwersytet Gdański ukrywa listy studen IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.04, 12:20 Moim zdaniem wladze Uniwersytetu Gdanskiego (Rektor, Prorektorzy, Dziekani Wydzialu Prawa) powinni podac sie do dysmisji.Jestesmy Panstwem Prawa. Uczelnie powinni dawac przyklad innym ze sa wolne od korupcji. Przykre ze skandal z uczelniami trwa. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BRRRR Re: Tylko Uniwersytet Gdański ukrywa listy studen IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.04, 12:26 A co należy zrobić z nauczycielami akademickimiz UG przygotowującymi do egzaminów wstępnych ?? TEMAT TABU! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Tylko Uniwersytet Gdański ukrywa listy studen IP: *.pruszcz-gdanski.sdi.tpnet.pl 17.09.04, 12:22 Dobrze, że zajęliście się sprawą lewej rekrutacji na prawo. To wierzchołek góry lodowej. Sprawdźcie co dzieje się na innych kierunkach, np. na psychologii na UG. Tam co roku jest 20 osób na jedno miejsce, co roku lista przyjętych po odwołaniach jest coraz dłuższa. W tym roku przyjęto więcej osób z odwołania i na wolnych słuchaczy niż z egzaminu. Czy to tylko na UG są takie przekręty? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JA Re: Tylko Uniwersytet Gdański ukrywa listy studen IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.04, 12:30 Tutaj chodzi o coś zupełnie innego - "przysługa "dla pewnych osób, rozgrywki personalne i dmuchanie w ten temat.Słyszałam, że są osoby , które specjalnie, na "zlecenie" podtrzymują temat, by go kontynuawać i nie schodził on z ramówek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Manuela Re: Tylko Uniwersytet Gdański ukrywa listy studen IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.04, 13:11 > Słyszałam, że są osoby , które specjalnie, > na "zlecenie" podtrzymują temat, by go kontynuawać i nie schodził on z ramówek. Ja obywateka tego kraju zamieszkała na Dolnym Śląsku ( jak trzeba, to napiszę do Gazety i podam dokładne dane)i niemająca z tą sprawą osobiście nic wspólnego zwracam się do Gazety Wyborczej z gorącą prośbą, aby ten temat nie schodził z ramówek i aby nie załatwiono tego po cichu, bo to jest nasza wojna - wojna społeczeństwa polskiego z korupcją! Odpowiedz Link Zgłoś
kasia510 Re: Tylko Uniwersytet Gdański ukrywa listy studen 17.09.04, 14:07 Gość portalu: Manuela napisał(a): > > Słyszałam, że są osoby , które specjalnie, > > na "zlecenie" podtrzymują temat, by go kontynuawać i nie schodził on z > ramówek. > Ja obywateka tego kraju zamieszkała na Dolnym Śląsku ( jak trzeba, to napiszę > do Gazety i podam dokładne dane)i niemająca z tą sprawą osobiście nic wspólnego > > zwracam się do Gazety Wyborczej z gorącą prośbą, aby ten temat nie schodził z > ramówek i aby nie załatwiono tego po cichu, bo to jest nasza wojna - wojna > społeczeństwa polskiego z korupcją! zgadzam się - to jest wojna społeczeństwa polskiego z korupcją. Dziękuję za tę wypowiedź Odpowiedz Link Zgłoś