Dodaj do ulubionych

Duma i wstyd Polaków

• Gość: goj [...] IP: *.wroclaw.mm.pl 17.09.04, 12:02
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • Gość: jer Re: Duma i wstyd Polaków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.04, 12:06
      Ludzie!! Dlaczego jesteście tacy sfrustrowani? Wszak wszyscy jesteście Polakami.
    • Gość: fafarafa Ja się wstydzę tylko za siebie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.04, 12:18
      I dumny też jestem tylko z własnych sukcesów.
      • Gość: KROK Polak durny... IP: *.sympatico.ca 17.09.04, 13:15
        ..Polak durny przed szkoda..i po.....Polak nie wyciaga wnioskow..taka
        owca...niestety...jedzmy dalej...
        .. Polska nie jest w stanie rzadzic sie sama....dlaczego?
        ....dyskusja na ten temat trwa od setek lat!!!.....na usprawiedliwienie podaje
        sie polozenie geograficzne,zabory(ktore byly konsekwencja..TRAGICZNEJ
        PRAWDY )....komune itp.....podczas gdy odpowiedzi nalezy szukac w mentalnosci
        Polaka.....mowil o tym Churchill,Bismarck..i inni mezowie stanu....wiedzial o
        tym swietnie Pilsudski....wymienmy te chlubne zalety jak przykazania:
        1..nieposzanowanie prawa
        2..lenistwo
        3..prywata
        4..niezdolnosc zespolowego dzialania
        5..opaczne pojecie dumy narodowej
        6..warcholstwo
        7..pijanstwo
        8..lekcewazenie wszelkich autorytetow
        9..podejrzliwosc i brak tolerancji
        10..kompleks nizszosci wobec swiata przejawiajacy sie w....agresji

....amen
      • Gość: Olek Re: Ja się wstydzę tylko za siebie. IP: 151.157.129.* 17.09.04, 13:32
        Je tez, zwlaszcza tego ze mam krotkiego kutasika, moze to nie moja wina ale
        jakos mi cholernie glupio.
    • Gość: ? Re: Duma i wstyd Polaków IP: 204.52.187.* 17.09.04, 12:20
      Większość z was to obsrani imbecyle i kundle. Jeśli nie będziecie szanować
      własnego kraju to tak będą traktować was obcy. Zrozumcie to kundelki śmiejące
      się z samych siebie.
      • Gość: jakem Michnik Re: Duma i wstyd Polaków IP: *.chello.pl 17.09.04, 12:46
        tylko ze ty tak piszac sam nie szanujesz wlasnego narodu (a co wazniejsze kraj
        czy narod?)
        Ale ja tez uwazam ze WSTYDZIC to nalezy sie WSTYDU, co najwyzej mozna byc
        krytycznym wobec jakichs wydarzen / osob, ale WSTYDZA to sie male dzieci!
    • Gość: * tłuszcz warchlaka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.09.04, 12:25
      na pewno wstyd przynoszą brzuchaci, brodaci i piwni związkowcy o cechach
      sodomitów, których prototypy jakże często goszczą w produkcjach filmowych czy
      na kartach literatury
      • Gość: owacje Re: tłuszcz warchlaka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.09.04, 12:35
        bycie zaniedbanym, piwnym wieprzkiem z brodą oddala wizerunek polaka od trendów
        europejskich. osoby tego typu winny zaludniać ulice rosyjskich miast. dieta
        Samogonowa, głowa Obłomowa, mentalność Alkoholowa.
      • Gość: Dante Jest tak jak jest IP: *.emea.umusic.net / 212.162.212.* 17.09.04, 12:50
        ... narod, ktorego tak mithologia jak i dorobek kulturalny jest albo otoczony tajemnica albo skromny
        reaguje bardzo impulsywnie i malo racjonalnie na tematy wstydliwe lub animujace do dumy
        i ma takie elity i takich przywodcow na jakie zasluguje i dlatego w polsce zostal prezydentem
        reprezentant proletariatu Walesa; w czechach representant intelektualistow Havel.

Jest tak jak jest i to jest to co nas definjuje i mobilizuje do przejecia odpowjedzialnosci, natomias wstyd
        czy dumma powiny byc wjecej innicjatorami do zmian obecnego stany a nie wyzwalaczami
        emocjonalnych histeri.

Tu tak media jak i parlamentarzysci powinni wykazac wjecej profesjonalizmu i odpowjedzialnosc za
        kraj, w ktorym zyja, i ktory im daje poczucie wspolnoty, ochrony i godnego zycia.

• Gość: LS Re: Duma i wstyd Polaków IP: *.bb.online.no 17.09.04, 12:39
      Za niszczenie autortetu Walesy prez NIE-Polakow nastepne pokolenia beda placic
      zapascia cywilizacyjna i wleczeniem sie w dalekim ogonie Europy.
      GW, Pieronisci, zakulczykowani i Urban to cywilizacyne Basajewy Polski-
      szczurze umysly
      • Gość: smuta uuu IP: *.aster.pl / *.aster.pl 17.09.04, 12:45
        a mi wstyd za takie wypowiedzi polskie (nie odmawiam ci bowiem polskości jak ty
        jej odmawiasz Polakom) jak ta twoja
      • Gość: mee... Re: Duma i wstyd Polaków IP: *.avenel01.nj.comcast.net 17.09.04, 13:24
        ...oczywiscie, zachodzi oczywista sprzecznosc w sprawie walesy...lepiej jest
        dla polski tworzyc legende- bajke o walesie...czy czas najwyszy spojzec
        prawdzie w oczy...dla zagranicy oczywiscie lepiej tworzyc legende...ale czy
        bajka z prawda da sie pogodzic...dla dobra nastepnych pokolen i wyjscia z
        zapasci cywilizacyjnej ludzi zamieszkujacych w polsce
    • Gość: Bernard Kowalczyk Re: Duma i wstyd Polaków IP: *.dip.t-dialin.net 17.09.04, 12:41
      Nie wstydze sie byc polakiem, ale czesto musze sie wstydzic za moich
      rodakow.Mam ku temu powody i krew mnie zalewa gdy widze gdy polacy sprzedaja po
      kawaleczku swoja ojczyzne !!Powody do dumy oczywiscie tez sa,i je trzeba
      pielegnowac !
    • gilus19 Re: Duma i wstyd Polaków 17.09.04, 12:43
      jedno jest pewne moskwe we wladaniu (oprocz rosjan) mielismy tylko my i napoleon
      a bitwy pod wiedniem i warszawska byla jednymi z najwazniejszych w calej
      historii europy
      gdybysmy nie dali d.... na ukrainie ehhh az strach (przyjemny strach) myslec co
      by wtedy bylo....
      • smutas3 Bitwa pod Wiedniem ? 17.09.04, 12:56
        Gówno prawda ! Wtedy , kiedy rozpoczęła się słynna szarża husarii, bitwa była
        już rozstrzygnięta,a Turcy byli w odwrocie.Polska husaria nie odegrała żadnej
        roli.
        Trzeba się było uczyć.
        • Gość: klik Re: Bitwa pod Wiedniem ? IP: *.crowley.pl 17.09.04, 13:46
          smutas3 napisał:

> Gówno prawda ! Wtedy , kiedy rozpoczęła się słynna szarża husarii, bitwa była
          > już rozstrzygnięta,a Turcy byli w odwrocie.Polska husaria nie odegrała żadnej
          > roli.
          > Trzeba się było uczyć.
          Ty to na poważnie ?. Oczywiście ,że husaria ( a raczej szerzej -jazda) odegrała
          bardzo ważną rolę w bitwie pod Wiedniem. Rzeczywiście pomijana jest w
          potocznych "opowieściach" rola piechoty wojsk sprzymierzonych , w tym
          piechoty "niemieckiej". Piechota praktycznie do godzin przedwieczornych
          prowadziła bardzo ciężkie walki w winnicach i ogródkach Grinzingu i okolicy i
          praktycznie oczyściła przedpole do szarży jazdy. Bitwa w tym momencie
          absolutnie jeszcze nie była rozstrzygnięta , i właściwie liczono sie po obydwu
          stronach z mozliwościa jej przerwania z uwagi na zbliżajacy się wieczór. Tak
          naprawdę bitwę wygrał geniusz i doświadczenie wojenne naczelnego wodza -
          Sobieskiego. Dostrzegł on sznsę wygrania bitwy jeszcze tego samego dnia i
          wydał najlepszy w tej sytuacji rozkaz -rozkaz do szrży jazdy na
          nieprzygotowanych w tym momencie Turków. Ale powtarzam , gdyby nie
          wczesniejsza "robota " piechoty , Sobieski po prostu nie miał by możliwości
          wydania tego rozkazu. Gdyby z nim zwlekał , to tez pewnie przegapiłby doskonałą
          szansę.
        • gilus19 Re: Bitwa pod Wiedniem ? 17.09.04, 14:16
          hmm smutas a moze ty jestes po prostu jednym z potomkow walczacej piechoty i
          tworzysz wlasna wersje historii na uzytek organizacji typu pruskie powiernictwo
          (czy inne g...)moze twoi przodkowie w czasie II wojny podpisali pewna slynna
          liste... ?? a moze dla ciebie data 17 09 oznacza wkroczenie na tereny Polski
          wojsk sprzymierzonych ?? moze przepelnia cie wstyd ze lud germanski potrzebowal
          w 1683 pomocy "slabych" slowian (to by przynajmniej wyjasnialo dlaczego jestes
          smutny)???
          a o moja edukacje to ty sie nie martw bo jakos sobie radze i zem nie smutas a
          niepoprawny optymista oooooo;]]]]
          • smutas3 Re: Bitwa pod Wiedniem ? 17.09.04, 16:19
            Ale mnie ujajał !!!
    • Gość: obecna Re: Duma i wstyd Polaków IP: *.zeto.opole.pl / *.zeto.opole.pl 17.09.04, 12:49
      Polska to naród zakompleksiony umiejący tylko rzucać hojne hasła jak bóg,
      naród,ojczyzna z czego żadne z nich nie obchodzi nikogo.Oburzamy sie jak ktos
      nam wytknie nasza nieudolność, sięgamy zaraz do korzeni ,tylko pytam sie jakich
      korzeni?przecież my od zarania nic nie potrafimy oprócz
      pyskówek,podziału,rozbioru i życia hulaszczego właśnie tych, którzy powinni o
      tm naród zadbać.Z papieża też nie róbmy boga, bo to tylko człowiek i nie
      uciekajmy sie we wszystkim do nigo.Fascynować się przez pare godzin a potem
      normalka ,wielkie pielgrzymki a nawet nikt ni słyszy co mówi.Zakłamnie polaków,
      fałsz i zazdrość.
      • Gość: jakem Michnik Re: Duma i wstyd Polaków IP: *.chello.pl 17.09.04, 13:03
        Po pierwsze mow za siebie, a po drugie obniz poziom krytyki bo tak rozumujac to
        do niczego nie dojdziesz. Powiedz z czego ty jestes dumna dla odmiany?
    • Gość: niewiem Re: Duma i wstyd Polaków IP: 212.122.188.* 17.09.04, 13:04
      Ja nie rozumiem tylko jednego, jak moge byc dumny lub sie wstydzic czegos,
      czego ja nie zrobilem. Z ta duma to zbijanie kompleksow wobec zachodu i innych
      krajow, a ze wstydem, to sorry, ale sie nie utozsamiam z jakimis idiotami w
      Jedwabnem sprzed pol wieku. Przez ciagle walkowanie tych tematow rodza sie
      konflikty i nienawisc. Odpusccie sobie.
      • indris Słusznie nie rozumiesz... 17.09.04, 13:13
        ...ale, powtórzę raz jeszcze, pytanie było żle sformułowane. Intencja była
        chyba taka: co w historii Twojego kraju jest godne pochwały a co godne
        potępienia. A to już jest warte refleksji.
        • Gość: niewiem Re: Słusznie nie rozumiesz... IP: 212.122.188.* 17.09.04, 13:26
          Dzieki. (swoja droga powinno sie okreslac trafniej takie pytania, bo reakcje sa
          takie, jak powyzej, wlasnie przeczytalem wszystkie opinie) W takim wypadku
          Polska jako Polska bilans ma chyba na plus, jesli sie przyjrzec historii innych
          krajow. Chociaz jej polityka jest naiwna od wiekow, ale to jest zwiazane z tzw.
          mentalnoscia narodowa, a tutaj mozna napisac kilkustronicowy esej, na ktory nie
          ma czasu. Pozdrawiam.
    • Gość: mee... DUMA MNIE ROZPIERA GDY MYSLE...WALESA IP: *.avenel01.nj.comcast.net 17.09.04, 13:12
      ...i jego minister ...wachowski...oni to chyba do tej samej organizacji
      nalezeli...
      • jurek8 [...] 17.09.04, 13:24
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • Gość: mee... Re: Ech,wy... IP: *.avenel01.nj.comcast.net 17.09.04, 13:27
          ...takim jak ty zawsze ktos przeszkadza...a najwiekszym wrogiem dla
          ciebie ...jestes sam ty
      • Gość: viva_majcznajk Re: DUMA MNIE ROZPIERA GDY MYSLE...MICHNIK IP: 5.2.1R* / *.telcel.net.ve 17.09.04, 14:41
        te jego genialne pouczanie
        ta plynnosc slowa
        i jasnosc mysli
        no i ta subiektywna obiektywnosc !
        • Gość: wikt Re: cham IP: *.aster.pl / *.aster.pl 17.09.04, 15:09
          znowu ty chamie? twoja opcja nie zdołała sobie nawet założyć forum że po
          chamsku atakujesz gospodarza niecenzurowanego forum?
          • Gość: neutral Re: cham - chamnik ? czyli wikt i opierunek IP: 12.22.85.* 17.09.04, 15:26
            Gość portalu: wikt napisał(a):

> znowu ty chamie? twoja opcja nie zdołała sobie nawet założyć forum że po
            > chamsku atakujesz gospodarza niecenzurowanego forum?

wikt i opierunek ?
            za czyje pieniadze podnieca sie ten lewaczek?
            i o co mu biega
            przeciez ani michnik nie jest
            gospodarzem tego forum ani
            to forum nie jest nieocenzurowane !!!

typowa lewacka przekretnosc
            no i ten rynsztokowy brukowy poziom !
            • Gość: wikt neutral i pieniądze IP: *.aster.pl / *.aster.pl 17.09.04, 15:32
              twoja zajebista neutralność i poziom mentalny dezawuacji mojego moralnego
              prawda niepokoju, którego powody raczysz sprowadzać do swojego poziomu -
              zamówień, sprawia że nie myśle o tobie z szacunkiem
              • Gość: wikt Re: neutral i pieniądze IP: *.aster.pl / *.aster.pl 17.09.04, 15:52
                Co więcej - jesteś tą samą osobą piszącą z dwóch komputerów - redakcja i dobór
                słów to pokazuje. He, he w swojej własnej obronie a raczej ataku na mnie,
                piszesz jako neutral. Neutral!. Jesteś dennym facecikiem, gardzę tobą mało że
                cię nie szanuję.
      • Gość: zasada Re: DUMA MNIE ROZPIERA GDY MYSLE...KWASNIAK IP: 66.234.255.* 17.09.04, 15:31
        ta miekka twardosc !
        ta rumiana ogorzalosc !
        ten bystry wzrok
        elegancka smukla sylwetka

ta dbalosc o interesy !
        i ta chata skraja !
        • Gość: USTA ADAMA CHONOROWY DOKTORAT DLA KAPUSNIAKOWEJ IP: *.sympatico.ca 17.09.04, 15:41
          Stasia Gierkowa miala Chonorowy Doktorat, dlaczego Kapusniakowa nie mogla by
          miec. Powinien tez miec Krowia Morda Gomolka, to bylaby zabawa. Podobno
          Kapusniak tak sie w Moskwie pilnie uczyl, ze zabraklo mu czasy na chodzenie do
          szkoly na obczyznie, czyli w Polsce. Fakt , ze pierwszym jezykiem dla
          Kapusniaka jest rosyjski, ale go nie lubi.
      • Gość: belkapetelka Re: DUMA MNIE ROZPIERA GDY MYSLE...BELKA IP: *.filtercube.com / 66.250.68.* 17.09.04, 16:43
        ta inteligentna twarz
        ten zniewalajacy wskaznik IQ
        ta dyspozycyjnosc wobec palacu
        ten niepewnosc zdziwionego dziecka
        ta rozbrajajaca wiara w konstytucje ue

• Gość: Ziuta z Rawy Ptasie Mleczko IP: 202.67.65.* 17.09.04, 13:39
      Jako Polka dumna jestem z tego ze moja ojczyzna wymyslila cos tak smacznego jak
      ptasie mleczko,wszyscy moji zagraniczni znajomi jak tylko wiedza ze wlasnie
      wybieram sie do Rawy od razu pytaja sie aby przywiezc im kilogramy tego
      przysmaku.Dumna nie jestem z jakiegos Wojtyly tylko wlasnie z tego ptasiego
      mleczka,tym mozna sie pochwalic.
      • Gość: mee... Re: Ptasie Mleczko IP: *.avenel01.nj.comcast.net 17.09.04, 13:55
        ...bladynki w kraju coraz bardziej rozwiniete...jeszcze troche a beda dumne z
        rawy
        • Gość: kolo Re: Ptasie Mleczko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.04, 15:31
          Mozemy sie tez wstydzic za naszych niektorych emigrantow. Czesc z nich probuje
          za pomoca interenetu leczyc swoje kompleksy i schizofrenie opluwajac wszystko
          co sie da w Kraju. Na tych forach jest takich kilku frustratow bez honoru i
          smaku. Ile bzdur i nienawisci musi przez siebie dziennie przepuscic
          serwer "camcast"..
      • Gość: zwykly Re: Ptasie Mleczko IP: *.dialup.online.no 17.09.04, 14:00
        ...ty Ziuta z Rawy swietnie to ujelas, ten twoj nicek tylko, powiniem byc Ptasi
        Mozdzek!
      • Gość: kaska Re: Ptasie Mleczko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.04, 15:27
        Tak, tak wlasnie. Bo to sa takie nasze male radosci.. Niestety wiekszych mamy
        bardzo niewiele. Jak czytam wiekszosc postow na tym forum to widze czego musimy
        sie wstydzic. Naszego prymitywizmu myslowego, ksenofobii, zasciankowosci, kato-
        nacjonalizmu, zbiorowej nieuczciwosci no i.. naszych "politykow" , ktorzy sa
        dokladnie tacy jak nasza zbiorowosc.
    • feliks-50 Wstydze sie za Sejm, senat rzad !!! 17.09.04, 13:52
      A im takie uczucie nie jest znane i lupia biedny narod bez skrupolow !!
      • Gość: he, he Re: Wstydze sie za Sejm, senat rzad !!! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 17.09.04, 14:18
        no to i za wyborców powinieneś
    • Gość: włodek czego powinnismy sie wstydzić? : IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.09.04, 14:04
      wybierania Kwaśniewskiego i głosowania na SLD oraz UD/KLD/UW/PO
    • Gość: magda,. Re: wstyd Polaków - to bezrobocie IP: *.z064220066.okc-ok.dsl.cnc.net 17.09.04, 14:25
      Bezrobocie - To jest dar Europy dla naiwnych Polakow. To jest wstyd.
      • Gość: Kafa Re: wstyd Polaków - to bezrobocie IP: *.aster.pl / *.aster.pl 17.09.04, 14:28
        Zgadzam się że kraj w którym bezrobocie jest tak wysokie jak u nas jest bardzo
        daleki od jakiegokolwiek wzorca racjonalności i szczęścia. Uwaga dotyczy też
        życia tych ok. 80% co mają pracę i źle śpią z obawy że ją stracą i nie da się
        łatwo znaleźć nowej... a szef to wykorzystuje pozwalając sobie...to nie wolność!
    • Gość: ryter Re: Duma i wstyd Polaków IP: 5.2.* / *.chello.pl 17.09.04, 15:11
      musiało się w artykule pojawić Jedwabne w tej zasranej Wybiórczej. Gdzie rangą
      Jedwabnemu do Targowicy na przykład ??!!!!!!!!! Zwykle jak wyczytywałem na forum
      opinie, że "Wyborcza to tuba żydowskich interesów" to myślałem sobie o autorach
      tych tekstów - "Oszołomi". Problem w tym, że oni mają rację.
    • Gość: joj wstyd Polaków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.04, 15:20
      Mozemy sie wszyscy wstydzic za nasz, tak zwana , klase polityczna. Do polityki
      pchaja sie nieudacznicy, koniunkturalisci, ludzie bez twarzy i zasad. Dotyczy
      to prawie wszystkich ugrupowan, ze o tzw. "planktonnie" i sciekach politycznych
      nie wspomne. Jakos pracy sejmu to tez wstyd. A jest to wstyd dlatego, ze cala
      ta grupa wybrancow narodu jak w lustrze odzwierciedla stan nas samych jako
      narodu.
      • Gość: Kafa Re: wstyd Polaków IP: *.aster.pl / *.aster.pl 17.09.04, 15:22
        dokładnie
    • Gość: steve Re: Duma i wstyd Polaków IP: *.fwhq2nat.dot.ca.gov 17.09.04, 15:26
      Tak wymoczku to moze byl imperializm. Wstydz sie tego.
    • Gość: Janosik Re: Duma i wstyd Polaków IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 17.09.04, 16:02
      Jebać Jedwabne!Mam się wstydzić za garstkę Żydów, których zgładził ktoś
      niezrównoważony psychicznie?Ma się wstydzić cała Polska?A za obozy komunistów,
      którymi kierowali Żydzi w tym osławiony kat i oprawca Morel, Izrael się wstydzi?
      Izrael przeprosił?Ja jestem dumny, że jestem POLAKIEM z honorem, czego brakuje
      wielu rodakom pracującym u Żydów dla garści dolarowych srebrników.
    • Gość: qbek Jozef Pilsudski IP: 62.206.18.* 17.09.04, 16:19
      ciekawe czy jestesmy rownie dumni z pacyfikacji ukrainskich wsi ktorej dokonal
      nasz bohater Pilsudski.
      • Gość: z NRW pewnie, i z SN i z kielec i z marca 68, z Brześcia IP: *.UNI-MUENSTER.DE 17.09.04, 16:50
        Gość portalu: qbek napisał(a):

> ciekawe czy jestesmy rownie dumni z pacyfikacji ukrainskich wsi ktorej dokonal
        > nasz bohater Pilsudski.

i z piaseckiego i jego polskiej falangii. z getta ławkowego na uniwersytetach. z
        zamordowania narutowicza i z tego, że na pogrzebie jego mordercy było więcej
        ludzi, niż na tym prezydenta, którego jedynym błędem było, że dostał głosy żydów
        i innych mniejszości narodowych. jakiej to w polsce historii uczą, że tyle
        polaków widzi w niej powód do dumy? nauka historii w PRL była środkiem do
        wzbudzania nacjonalizmu, który miał legitymować PRL, jako że ideologia
        komuistyczna nigdy nie stała sie wystarczająco popularna.
    • Gość: meerkat SMUTEK I ZAL POLSKICH RODZICOW! CZYTAJCIE!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.04, 16:45
      Droga Kole¿anko, Drogi Kolego.
      Apelujemy!!! Zanim podejmiecie czynnoœci przyjemne, acz pospieszne,
      zwa¿cie co nastêpuje:
      Je¿eli planujecie sztos, macie dwie mo¿liwoœci:
      mo¿ecie za³o¿yæ gumê albo nie za³o¿yæ gumy. Guma kosztuje 2,50 z³.
      Je¿eli za³o¿ycie gumê - to dobrze. Je¿eli gumy nie u¿yjecie, to
      macie dwie mo¿liwoœci:
      za 400 z³. mo¿ecie zafundowaæ sobie pigu³kê RU-486, która likwiduje
      ci¹¿ê, albo zaryzykowaæ. Je¿eli zafundujecie sobie pigu³kê - to dobrze.
      Je¿eli nie, to
      macie dwie mo¿liwoœci:
      mo¿e siê okazaæ, ¿e panna zasz³a albo nie. Je¿eli nie - to dobrze.
      Je¿eli zasz³a, to
      macie dwie mo¿liwoœci:
      mo¿ecie szarpn¹æ siê na skrobankê - minimum 1000 z³, albo zdecydowaæ
      siê na pozostawienie w stanie b³ogos³awionym. Je¿eli za³atwicie sobie
      aborcjê - to dobrze. Je¿eli nie wyskrobiecie, to
      macie dwie mo¿liwoœci:
      mo¿e urodziæ siê ¿ywe albo martwe. Je¿eli urodzi siê martwe - to bêdzie
      bardzo smutno, ale wtedy wasze koszty skoñcz¹ siê na porodzie - 1500z³,
      je¿eli nie macie ochoty rodziæ w syfie na korytarzu i bez znieczulenia.
      Je¿eli urodzi siê ¿ywe, to
      macie dwie mo¿liwoœci:
      mo¿ecie zostawiæ w szpitalu albo zabraæ ze sob¹. Je¿eli zostawicie w
      szpitalu - to dobrze, macie problem z g³owy. Je¿eli zabierzecie bachora
      ze sob¹
      macie dwie mo¿liwoœci:
      zawijaæ w pieluchê i oporz¹dzaæ sprzêtem wy¿ebranym od znajomych,
      którzy wczeœniej zrobili ten kretynizm - albo pójœæ w koszty. Je¿eli znajomi
      s¹ g³upi i hojni, a klimat sprzyjaj¹cy - to dobrze. Je¿eli nie, czeka
      was wydatek na: koszulki, kaftaniki, œpioszki, czapeczki, skarpetki,
      buciki, sweterki, kombinezoniki, a tak¿e wanienkê, wózeczek, ³ó¿eczko,
      materacyk, smoczki, no¿yczki do paznokci i Bóg wie, co jeszcze. Ponoæ s¹
      tacy czarodzieje, którzy opêdzaj¹ ten cyrk za 500 z³, ale nikt ich nie
      widzia³ na oczy. Nastêpnie pojawia siê problem ¿ywnoœci: bachora mo¿na
      karmiæ piersi¹ albo zwyk³ym jedzeniem - jak ludzi. Je¿eli karmicie
      piersi¹, to dobrze - od biedy do drugiego roku szczeniaka macie problem z
      g³owy. Je¿eli postanowicie bachora od cycka odstawiæ - przez pierwsze dwa
      lata prze¿re minimum 15 tys. Skoro gówniarz ¿re, musi i sraæ. Macie
      dwie mo¿liwoœci: kupowaæ pieluchy albo pozwoliæ mu robiæ pod siebie i
      poczekaæ, a¿ siê nauczy korzystaæ z nocnika. Je¿eli wybierzecie to drugie -
      wyjdzie taniej, ale atmosfera w domu po pewnym czasie mo¿e staæ siê
      mêcz¹ca. Je¿eli zdecydujecie siê na pieluchy - czeka was wydatek rzêdu 100
      z³. tygodniowo przez dwa lata - razem ok. 10 tys. Kiedy szczyl stanie
      na dwóch ³apach i przestanie robiæ pod siebie
      macie dwie mo¿liwoœci:
      mo¿ecie, id¹c do pracy, uwi¹zywaæ go na ³añcuchu albo zafundowaæ mu
      przedszkole. Je¿eli uwi¹¿ecie go na ³añcuchu - OK., najwy¿ej zniszczy coœ
      na poziomie gruntu. Je¿eli pójdzie do
      przedszkola - czeka was wydatek rzêdu 300 z³. miesiêcznie, przez cztery
      lata, bez wakacji i œwi¹t - powiedzmy 12 tys., nie licz¹c zajêæ
      dodatkowych. Jak gówniarz wyroœnie z przedszkola i wejdzie w wiek szkolny
      macie dwie mo¿liwoœci:
      mo¿ecie uznaæ, ¿e szko³a jest bezp³atn¹ przechowalni¹ i nie przejmowaæ
      siê reszt¹ albo "stworzyæ bachorowi start w ¿ycie". Je¿eli wybraliœcie
      wariant pierwszy - to dobrze. Jeœli przejêliœcie siê przysz³oœci¹
      swojego dziecka, to
      macie dwie mo¿liwoœci:
      pos³aæ szczeniaka do szko³y publicznej b¹dŸ prywatnej. Jak poœlecie do
      publicznej - pó³ biedy, czeka was tylko wydatek rzêdu 400 z³. rocznie
      na tzw. wyprawkê szkoln¹. Do koñca podstawówki - 2400 z³. No i trzeba
      buliæ na komitet rodzicielski. Je¿eli pójdzie do prywatnej - doliczcie
      jeszcze czesne, bywa ró¿nie - od 100 do 500 z³. miesiêcznie. Uœrednijmy:
      2500 rocznie razy szeœæ lat - 15 tys. W miêdzyczasie czeka was jeszcze
      kilka atrakcji: pierwsza komunia - wydatek rzêdu 1500 z³; ortodonta -
      50z³ miesiêcznie albo sta³y aparat za 5000 z³., toksyczne ¿arcie w
      McDonalds`ie - 11,49 zestaw XXL, jak wiadomo przeznaczony dla kurdupli, co
      najmniej raz w tygodniu. To absolutne minimum, je¿eli nie chcecie mieæ
      krzywozêbego, zakompleksionego antychrysta. Maksimum nie istnieje, wiêc
      nawet nie pytajcie. Jak dziecko dobije szczêœliwie do koñca podstawówki
      macie dwie mo¿liwoœci:
      Uznaæ, ¿e wystarczy tej edukacji albo pos³aæ gnoja do gimnazjum. Jak
      jesteœcie tacy ambitni, to czeka was wydatek na korepetycje: 30 do 50 z³.
      za godzinê, w zale¿noœci od przedmiotu, dwa razy w tygodniu, przez -
      liczmy skromnie - jeden semestr, minimum 1200 z³. za jeden przedmiot, ale
      na jednym siê pewnie nie skoñczy. Dla uproszczenia powiedzmy dwa - 2400
      z³. jak szczyl pójdzie na egzamin do gimnazjum
      macie dwie mo¿liwoœci:
      zda albo nie. Jak nie zda - to dobrze, macie z g³owy. Jak zda - to
      czekaj¹ was trzy lata wydatków na ksi¹¿ki i tym podobne bzdury - 450 z³.
      rocznie, ewentualne czesne - powiedzmy 2500 z³. rocznie, korepetycje
      przed egzaminami do liceum - znowu jakieœ 1200 za przedmiot, je¿eli
      ograniczycie siê do ostatniego pó³rocza. Istnieje szansa, ¿e gówniarz oleje
      wasze ambicje i nie bêdzie po¿¹da³ dalszego rozwoju intelektualnego.
      Je¿eli tak - to dobrze. Je¿eli nie, czekaj¹ egzaminy do liceum. Tu sytuacja
      siê powtarza: jeœli macie pecha i szczyl zda: wydatki na wyprawkê - 550
      z³. rocznie, ewentualne czesne, minimum 300 z³. miesiêcznie,
      korepetycje przed matur¹ i - uchowaj Bo¿e, ale bywa i tak - egzaminami na
      studia
      - kilka tysiêcy. Zanim do tego dojdzie, bêdziecie musieli zafundowaæ
      gnojowi studniówkê - jakieœ 500 z³., z czego 200 za wjazd, a reszta -
      ciuchy i flaszka do wypicia w kiblu.
      Przez te 19 lat gówniarz bêdzie ¿ar³, a ma³o taki nie ¿re: do 12 roku
      ¿ycia pó³ z tego, co doros³y, a potem tyle samo albo i wiêcej. Je¿eli
      przyjmiemy, ¿e normalnie od¿ywiony doros³y wydaje na ¿arcie jakieœ
      100-150 z³. tygodniowo - wychodzi ok. 100 tys. z³. Trzeba go bêdzie ubieraæ -
      w koñcu nie bêdzie biega³ go³kiem. Taniej ni¿ za 1000 z³. rocznie siê
      tego nie opêdzi. trzeba go bêdzie posy³aæ na jakieœ wakacje - w koñcu
      nie wytrzymacie z bachorem 12 miesiêcy w roku non stop. Najtañ
    • Gość: Pol watki bez sensu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.04, 16:48
      Cos sie wszyscy lacznie z Gazeta uczepili tego Jedwabnego jak psiego ogona.
      Wtedy byla wojna, ktorej wszyscy, caly swiat powinien sie wstydzic. My zas
      powinnismy wstydzic sie swoich niedobrych cech, zasciankowosci, czesto braku
      wyobrazni i madroscci politycznej. Tego, ze spora czesc z nas popiera
      populistycznych drani i kieruje sie emocjami, tego ze mamy taka reprezentacje
      Narodu jaka robi sobie kpiny z Sejmu, ze nasze programy telewizyjne jako glowny
      temat maja afery - tego sie powinnismy wstydzic bo to nam wystawia najgorsze
      swiadectwo.
      • Gość: z NRW Re: watki bez sensu IP: *.UNI-MUENSTER.DE 17.09.04, 16:53
        Gość portalu: Pol napisał(a):

> Cos sie wszyscy lacznie z Gazeta uczepili tego Jedwabnego jak psiego ogona.
        > Wtedy byla wojna, ktorej wszyscy, caly swiat powinien sie wstydzic. My zas
        > powinnismy wstydzic sie swoich niedobrych cech, zasciankowosci, czesto braku
        > wyobrazni i madroscci politycznej. Tego, ze spora czesc z nas popiera
        > populistycznych drani i kieruje sie emocjami, tego ze mamy taka reprezentacje
        > Narodu jaka robi sobie kpiny z Sejmu, ze nasze programy telewizyjne jako glowny
        >
        > temat maja afery - tego sie powinnismy wstydzic bo to nam wystawia najgorsze
        > swiadectwo

zgadzam się. nie ma co się wstydzić za błędy przodków. ale jeśli chodzi o dumę,
        to sprawę widzę tak samo, jest również bezpodstawna.
    • Gość: obserwator2 Re: Duma i wstyd Polaków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.04, 16:54
      To nie była Polska, tylko państwo polsko-litewskie. Kresy to wniosła Litwa w
      posagu do Rzeczpospolitej Obojga Narodów. Oczywiście z bezczelnego
      wcześniejszego podboju Rusi Kijowskiej zaatakowanej od wschodu przez Tatarów.
      (Kawałek dzisiejszej Ukrainy do Królestwa Polskiego jakoś Jadwiga
      odziedziczyła - może z podboju węgierskiego Ukrainy)
      Nie wiem z czego tu być dumnym nam teraz.
    • Gość: z NRW z historii można się tylko uczyć IP: *.UNI-MUENSTER.DE 17.09.04, 17:08
      z historii można się tylko uczyć, a nie być dumnym albo się wstydzić. jest
      wogóle bzdurą takie ankiety przeprowadzać.
    • Gość: windows_xp Re: Duma i wstyd Polaków IP: *.autocom.pl 17.09.04, 18:27
      ja jestem dumny z lecha wałęsy, tylko dzięki takim ludziom polska może stać się
      potęgą. jego charyzma pewność siebie i wiara we własną inteligencję(mimo jej
      całkowitego braku) może słuzyć jako wzór dla wielu nieudaczników uważających że
      coś im się nalezy ponieważ z wyglądu przypominają człowieka...
      • Gość: oto_gigant STRZAL W DZIESIATKE !!!!!!!! IP: 68.152.174.* 17.09.04, 21:24
        Gość portalu: windows_xp napisał(a):

> ja jestem dumny z lecha wałęsy, tylko dzięki takim ludziom polska może stać się
        >
        > potęgą. jego charyzma pewność siebie i wiara we własną inteligencję(mimo jej
        > całkowitego braku) może słuzyć jako wzór dla wielu nieudaczników uważających że
        >
        > coś im się nalezy ponieważ z wyglądu przypominają człowieka...

otoz to !!
        jego charyzma to brak charyzmy !
        jego inteligencja to wlasnie jej brak !
        jego gramatycznosc to niegramotnosc !
        jego wiara w siebie to niewiernosc !
        itd. ...

i tak stal sie ten narodowy tytan
        wzorcem dla nastepnych gigantow !
        dla kwacha, michnika, millera, belki,
        borowskiego, oleksego, zity, tuska itp. ...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka