19.09.15, 15:51
Dzis była udana konferencja programowa Nowoczesnej . Tu na FK kłótnia o jakies pierdoły w stylu , kto kogo gdzie pocałował , kto palnał jakaś gafe , a przeciez gospodarka jest najwazniejsza. Bez dobrej gospodarki to te wszystkie obietnice PiSu , PO , SLD czy PSlu o kant d....mozna potłuc. twitter.com/RyszardPetru/status/645228701941170177
Obserwuj wątek
    • rccc Petru czlowiek Balcerowicza a wiec Sorosa 19.09.15, 15:53
      tyle w temacie
      • volupte Re: Petru czlowiek Balcerowicza a wiec Sorosa 19.09.15, 16:34
        Takie pierdoły to innym pisdakom przekazuj .Jak sie nie ma co powiedziec to najlepiej insynuować , wal się.
      • bpos Re: Petru czlowiek Balcerowicza a wiec Sorosa 19.09.15, 16:50
        Nieprawda.
        Lecz jeśli jest tak jak insynuujesz to lepiej być człowiekiem któregoś z w/w niż jakiegoś głupca.
        Wymienić ci paru?
        • bpos Re: Petru czlowiek Balcerowicza a wiec Sorosa 19.09.15, 16:51
          to było do rcccccc
      • danillko Petru też będzie drukował ulotki dla migrantów? 19.09.15, 19:18
        Takie jak te:
        www.wykop.pl/ramka/2757787/fundacja-georga-sorosa-wydaje-przewodnik-dla-imigrantow/
        rccc napisał:

> tyle w temacie
        • volupte Re: Petru też będzie drukował ulotki dla migrantó 19.09.15, 19:27
          To Petru ma jakies wydawnictwo? Co ma wspólnego z Sorosem?
        • rccc Petru to tylko taki pionek Sorosa jak ci emigranci 20.09.15, 20:10
          z mapami
          • nachlany_wolak Sam to wymyśliłeś? 23.09.15, 09:43
      • 141288bs Re: Petru czlowiek Balcerowicza a wiec Sorosa 20.09.15, 19:30
        rccc napisał:

> tyle w temacie
        - mozna dodac - wspolnie przeprowadzali terapie wstrzasowa
        • rccc Re: Petru czlowiek Balcerowicza a wiec Sorosa 20.09.15, 20:12
          I wciaz im malo

jeszcze bylo schladzanie gospodarki
      • zoil44elwer Re: Petru czlowiek Balcerowicza a wiec Sorosa 21.09.15, 17:56
        POżyteczny idiota?
      • platfusy.ida.do.paki @rccc - Oni tego nie rozumieją 22.09.15, 11:31
        widzą tylko kukiełki i teatrzyk a nawet nie wiedzą kto jest reżyserem.
        Petru to kolejna podstawka.
        • bpos Re: @rccc - Oni tego nie rozumieją 22.09.15, 17:23
          Nawet jakby to i tak lepsza (podstawka) niż ktokolwiek z otoczenia prezesunia z nim samym na czele.
        • rccc Re: @rccc - Oni tego nie rozumieją 23.09.15, 09:26
          To prawda.
          Dlatego bardzo bym chciał aby PiS zdobył większość konstytucją
    • kucyk_trojanski Re: Petru 19.09.15, 15:54
      Glosuje na Petru - tez mam setera irlandzkiego
      • glupota.nie.boli Re: Petru 19.09.15, 15:58
        Nawet dziesiec udanych konferencji obietniczo-programowych nie pomoze Petru.
        Mam kota wiec bede glosowal na PiS.
        • volupte Re: Petru 19.09.15, 16:35
          To przecież twoja ulubiona partia:-)
        • w_v_w Petru 'Ryski, to fajne chlopaki"...:) 20.09.15, 08:08
          ja glosuje na Piotra Dude, tez mam Yorka a on nie startuje :( no to na PiS mam pieknego kota norweskiego lesnego :P albo na Mazowieckiego, zolwia tez mam :D:D:D
      • w_v_w Re: Petru 23.09.15, 14:25
        a ja mam "sweter z Irlandii", czy to to samo? :P:P:P
    • m.c.hrabia Re: Petru 19.09.15, 15:58
      a przeciez gospodarka jest najwazniejsza.

a kogo to obchodzi , 5% czy może w prawych 10% ,reszcie się należy i tyle.
      • volupte Re: Petru 19.09.15, 16:36
        Chyba masz rację. Należy się i pisda wiecej.
    • niegracz Trup-e..konomii 19.09.15, 16:20

ekonomia to nie gospodarka

Petru nie zna sie na gospodarce

zna sie na wróżeniu z fusów
      • volupte Re: Trup-e..konomii 19.09.15, 16:37
        Wiem wiem Jarzbaw sie zna:-)
    • buldog2 Re: Petru 19.09.15, 16:37
      Mogła być udana, ale czy coś to zmieni?
      W oparciu o bazę, do której się odwołuje, wiele nie zdziała.
      • volupte Re: Petru 19.09.15, 16:41
        No tak , ciemnego ludu nie kupi. Ale baza to kilkanascie procent wyborców.
        • glupota.nie.boli Re: Petru 19.09.15, 16:45
          Ponizej 5%. Zobaczysz wkrotce:)
        • w_v_w Re: Petru 20.09.15, 08:09
          obawiam sie, ze Petru przyjmie wszystkie platfonsowe spady ;)
          • volupte Re: Petru 20.09.15, 14:07
            Tu masz kandydatów. Poszukaj tych spadów. parlament2015.pkw.gov.pl/344_sejm/19_MAZOWIECKIE_Warszawa
            • w_v_w Re: Petru 23.09.15, 17:02
              masz racje "swieza krew" tacy jednorodni :D:D:D
    • volupte Re: Petru 19.09.15, 16:44
      Moze nie w temacie , ale dla niektórych jest ciekawe. Tak wyglądają te ulgi i dla zagranicznego kapitału.
      www.money.pl/gospodarka/wiadomosci/artykul/slawomir-majman-dla-money-pl-nikt-nie,130,0,1906050.html
      W strefie mieleckiej jest firma polskiego kapitalisty z która współpracuje i tez ma te ,,ulgi".
    • pol_2015 Re: Petru o tajemnicy swetru 19.09.15, 17:43
      zmutowany wirus dla postlemingozy
      • glupota.nie.boli Re: Petru o tajemnicy swetru 19.09.15, 18:51
        Jego swetru pruje sie:)
    • maszmi Re: Petru 19.09.15, 18:28
      światem rządzi ekonomia i Petru to wie, a Jarkacz zna się wyłacznie na krytykowaniu innych i stawianiu pomników swojemu bratu za słabą prezydenturę
    • superspec Tylko, że jego propozycje to socjalizm w wersji 19.09.15, 19:02
      soft czyli monetaryzm a to stagnacja gospodarcza. Lepsze to od keynesizmu czy marksizmu ale to mnie nie porywa. A poza tym to zbyt nowoczesny w sprawach obyczajowych dla mnie jest ten Petru.
      • cronny Racjonalna gospodarka jako podstawa rozwoju? 19.09.15, 19:20
        Państwo przyjazne obywatelom?
        Bez zacietrzewionego jazgotu i nieustannej napie...nki?
        To takie nudne.
      • volupte Re: Tylko, że jego propozycje to socjalizm w wers 19.09.15, 19:29
        Gdzie ty ten socjalizm widzisz? Fakt nie jest tak gospodarczo liberalny jak JKM , ale liberalizm JKM jest w obecnych czasach juz anachronizmem.
        • superspec Przy mnie Korwin to szczery socjalista.:) 19.09.15, 20:29
          Jest państwo to jest w nim socjalizm. Nie będzie państw to i socjalizmu nie będzie.
          • volupte Re: Przy mnie Korwin to szczery socjalista.:) 19.09.15, 21:17
            No tak , sygnaturka:-)
    • volupte Re: Petru 19.09.15, 19:30
      ryszardpetru.natemat.pl/155213,stawka-wieksza-niz-absurd
      • lumpior Re: Petru 19.09.15, 20:30
        .Nowoczesna co w temacie finansowania kleru?
        • volupte Re: Petru 19.09.15, 21:18
          Chyba nic . Nie zauwazyłem , aby to był jakis temat . W programie tez nic na ten temat.
      • bpos Re: Petru 21.09.15, 17:29
        W tym roku zapoznałem się z "sedesowym" VAT-em.
        Remontowałem mieszkanie i wymiana podłóg (parkiet z ułożeniem) obciążona była 8-procetowym VAT-em.
        W sklepie zapytano: czy kupuję tylko klepki, czy też chcę z ułożeniem?
        A potem wyjaśniono różnicę.
    • 13kisiel Re: Petru 19.09.15, 20:37
      frankowy naciągacz :-)))
    • wiosnaludzikow Re: Petru 19.09.15, 20:38
      volupte napisał:

> Dzis była udana konferencja programowa Nowoczesnej . Tu na FK kłótnia o jakies pierdoły w stylu , kto kogo gdzie pocałował , kto palnał jakaś gafe , a przeciez gospodarka jest najwazniejsza. Bez dobrej gospodarki to te wszystkie obietnice PiSu , PO , SLD czy PSlu o kant d....mozna potłuc. twitter.com/RyszardPetru/status/645228701941170177
      Zgoda.
      Moj problem z PO polega właśnie na tym, że Tusk rownież twierdził, ze Gospodarka jest najważniejsza .
      • volupte Re: Petru 19.09.15, 21:20
        Ale ,,Cygan przez wieś przechodzi tylko raz" , a Tuskowi udało sie dwa razy.
        • wiosnaludzikow Re: Petru 20.09.15, 06:02
          volupte napisał:

> Ale ,,Cygan przez wieś przechodzi tylko raz" , a Tuskowi udało sie dwa razy.
          Przy słabości PiS , gdyby to był dalej Tusk to moglby przejść i trzeci raz, nawet mimo 2 kelnerów ale zamiast zostawić kogoś z jajami , zostawił Kopacz.
          • w_v_w Re: Petru 20.09.15, 09:14
            Ormianie, mowia, "jesli ktos oszuka cie jeden raz, to przypadek, ale jesli oszuka cie dwa razy, to trzeci rowniez " ;) ;) Tusk, to notoryczny len i oszust!!!
          • volupte Re: Petru 20.09.15, 14:08
            Sądzę że wątpię:-)
    • volupte Absurdy VATu 19.09.15, 21:40
      twitter.com/RGwiazdowski/status/645308951064653824
      • wiosnaludzikow Re: Absurdy VATu 20.09.15, 06:04
        volupte napisał:

> twitter.com/RGwiazdowski/status/645308951064653824
        No właśnie. To POrobily te szkodniki z PO.
        • volupte Re: Absurdy VATu 20.09.15, 14:10
          Tak jest jak władzę się deleguje biurwom. Tu też śmieszne.parlament2015.pkw.gov.pl/344_sejm/19_MAZOWIECKIE_Warszawa
          • volupte Re: Absurdy VATu 20.09.15, 14:11
            Errata . To miało być:-)twitter.com/RyszardPetru/status/645289982031208448
    • jola.iza1 Re: Petru , będzie się działo :) 20.09.15, 01:44
      Jednym zdaniem: ja z małżonkiem na "zjednoczoną", dzieciaki na "nowoczesną".
      • kucyk_trojanski Re: Petru , będzie się działo :) 20.09.15, 09:48
        Petru bylby swietnym koalicjantem dla PO,obudzilby tych zastyglych w niemocy i lenistwie - dalby i powera i kopa w du..pe
        • bpos Re: Petru , będzie się działo :) 20.09.15, 11:00
          Od zawsze głosowałem, a teraz miałem zamiar olać całe to towarzystwo.
          Lecz pojawił się R. Petru i być może zmienię zdanie i pójdę do urny.
          • volupte Re: Petru , będzie się działo :) 20.09.15, 14:15
            Na takich jak ty Petru liczy. Chce zagospodarować rozczarowanych i robi to całkiem zręcznie , bez ściemy .
        • volupte Re: Petru , będzie się działo :) 20.09.15, 14:14
          Ale niestety , PO utraciła wiarygodnosć. Teraz nic jej nie pobudzi. PiS powinien rządzic i pokazac swoja prawdziwą twarz. Ludzikom czasmi sie przydają elektrowstrzasy:-)
    • dziewczynka.z.zapalkami1 Re: Petru 20.09.15, 10:58
      Moj prapraprawnuk spaceruje z podobnym seterem jakiego ma Petru,zapytam psa...
      • bpos Re: Petru 20.09.15, 11:02
        A ja kiedyś miałem gordon setera
      • x2468 Re: Petru 20.09.15, 11:25
        Statystycznie seter praprawnuka rozumie 180 słów ty drugie 180, jakoś się dogadacie.
        • bpos Re: Petru 20.09.15, 11:33
          Spokojnie.
          Z psem dogadasz się bez słów. Intencje i mowa ciała są skuteczniejsze od wygłaszanych kwestii.
          A teraz mam dwa inne psy i im dłużej z nimi obcuję, a doświadczenia mam 40-letnie, tym większą niechęcią obdarzam polityków.
          Za kilkoma forumowiczami też nie przepadam.
          Ale wyrozumiały jestem.
      • volupte Re: Petru 20.09.15, 14:17
        Wyślij psa , da głos.;-)
        • bpos Re: Petru 20.09.15, 14:52
          Co do głosowania: właśnie tak chciałbym zrobić, lecz moje nie szczekają :(.
          • volupte Re: Petru 20.09.15, 15:00
            To było przeciez do dziewczynki. Pilnuj drzewka:-)
            • bpos Re: Petru 20.09.15, 15:03
              OK, ale mam z tym kłopoty, bo posty umieszczają się w różnych miejscach.
    • volupte Re: Petru 20.09.15, 14:59
      Też zabawne twitter.com/RyszardPetru/status/645571472526807040
      • w_v_w Re: Petru 20.09.15, 15:21
        zasadniczo, z programu Petru, podoba mi sie, punkt 3, "ustawowy termin platnosci faktury VAT nie dluzszy niz 30 dni" :D
        • volupte Re: Petru 20.09.15, 15:29
          Mało realny , bo istnieja jeszcze umowy między kontrahentami .Drugie , A jak nie zapłaci to co ? Wiezienie? Odsetki? - juz je mozna przeciez naliczać , w przypadku opóźnienia. Rozumie ideę ale mało zyciowe.
          • wiosnaludzikow Re: Petru 20.09.15, 15:38
            volupte napisał:

> Mało realny , bo istnieja jeszcze umowy między kontrahentami .
            Umowa nie może być sprzeczna z zapisami prawa. W takie sytuacji zapis o dł7uższym terminie patności jest z mocy prawa nieważny.
            >Drugie , A jak nie zapłaci to co ? Wiezienie? Odsetki? - juz je mozna przeciez naliczać , w przy
            > padku opóźnienia. Rozumie ideę ale mało życiowe.
            Przede wszystkim nie wiadomo o co w tym pomyśle tak naprawdę chodzi. Jaka idea jemu przyświeca? Jaki jest cel ?
            Ja, osobiście stawiałbym na ustawę o zasadach umów itp pomiędzy micro i mini przedsiębiorstwami a firmami średnimi i dużymi. To jest problem w praktycznych relacjach gospodarczych.
            • volupte Re: Petru 20.09.15, 15:47
              Idea jest chyba jasna , brak opóźniej w płatnościach . Sa umowy gdzie płatność jest realizowana i po 120 dniach. Ustawa to zmieni i co , komu to pomoże? Duzy zawsze znajdzie furtkę , a mały sie na nia zgodzi, bo chce zyć.
              • wiosnaludzikow Re: Petru 20.09.15, 16:25
                volupte napisał:

> Idea jest chyba jasna , brak opóźniej w płatnościach .
                No nie jest jasna. Jeżeli jesteś praktykiem a boję się, że nie to odpowiedz czym się ma różnić dzisiejszy zapis 60 dni i niezapłacony od roku od zapisu 30 dni i też niezapłaconego od roku.
                Sa umowy gdzie płatność
                > jest realizowana i po 120 dniach. Ustawa to zmieni i co , komu to pomoże? Duzy
                > zawsze znajdzie furtkę , a mały sie na nia zgodzi, bo chce żyć.
                Dlatego, zwróć na to uwagę, proponuję ustawę regulującą stosunki gospodarcze między małym a dużym przedsiębiorcą a w praktyce pomiędzy np. firmą niedużą a koncernem.
                • volupte Re: Petru 20.09.15, 17:13
                  Chyba zartujesz? Nie wierze że taka ustawa wiele moze pomóc. Duzy i tak będzie warunki stawiał, a mały je przyjmie. Trzeba bedzie ustawowo zapłacic do 30 dni. to cena sobie to odbierze. Przy jakich towarach sa długie terminy płatnosci? Przewaznie przy towarach o długiej rotacji. Sprzedawca głównie sieciowy , przy małej marzy nie ma ochoty wykładac kasy i odebrac ja nie wiadomo kiedy. Stawia warunki niemalze komisowe.
                  Znasz przykłady naliczania odsetek za opóźniona płatnosć? Bywaja , ale to dosc często kończy sie zakończeniem współpracy. A dając porównanie 30 z 60 dniami chyba nie wiesz co piszesz:-)
                  • bpos Re: Petru 20.09.15, 19:21
                    Właśnie dlatego takie relacje przynajmniej należy starać się uporządkować, żeby nie powiedzieć: "Nie od razu Kraków zbudowano".
                    • volupte Re: Petru 20.09.15, 19:54
                      Juz 25 lat urzednicy,, porządkują" różne relacje i mamy ci mamy. Nie jestem przeciwny całowitej ingerencji Państwa w gospodarkę , bo np. KNF czy KPW sa potrzebne , ale ta propozycja nie wydaje sie konsultowane z praktykami. Sa rózne sytuacje i ktos może nie zdażyc z zapłata w 30 dni. , to co , jest przestepcą? Dzis mozna go obciązyc odsetkami i to jest dobrze. Poza tym za klientem ciagnie sie opinia , rzetelnego bądź nie i ma to znaczenie. Natomiast pomysł z VATem niskim , moze byc , chociaz mam zastrzezenie do VATu na owoce i warzywa , bo VAT 16% spowoduje wyniesienie tego handlu na bazary , gdzie kontrolować płatności Vatu sie nie da. Dzis jest 5% i ceny na bazarach praktycznie są minimalnie mniejsze od cen w sieciach , ale 16% to juz łakomy zysk, sklepy, a nawet sieci nie beda w stanie konkurować z bazarami. VAT z tej działalnosci mocno sie zmniejszy.
                      • sverir Re: Petru 23.09.15, 09:39
                        > Sa rózne sytuacje i ktos może nie zdażyc z zapłata w 30 dni. , to co , jest przestepcą? Dzis
                        > mozna go obciązyc odsetkami i to jest dobrze.

Może więc chodzi po prostu o to, żeby tymi odsetkami mógł obciążać już po 30 dniach, niezależnie od postanowień umownych?
                    • wiosnaludzikow Re: Petru 20.09.15, 19:57
                      bpos napisał:

> Właśnie dlatego takie relacje przynajmniej należy starać się uporządkować, żeby
                      > nie powiedzieć: "Nie od razu Kraków zbudowano".
                      Oczywiście, że trzeba i nawet ameryki nie trzeba na nowo odkrywać bo w krajach rozwiniętych często takie regulacje występują. Tylko partie zamiast wydawać na tłumaczenia i analizy z pieniędzy dotacyjnych wydają na ochronę lidera lub na sukienki żony lidera :)
                  • wiosnaludzikow Re: Petru 20.09.15, 19:55
                    volupte napisał:

> Chyba zartujesz? Nie wierze że taka ustawa wiele moze pomóc. Duzy i tak będzie
                    > warunki stawiał, a mały je przyjmie. Trzeba bedzie ustawowo zapłacic do 30 dni.
                    > to cena sobie to odbierze. Przy jakich towarach sa długie terminy płatnosci? P
                    > rzewaznie przy towarach o długiej rotacji. Sprzedawca głównie sieciowy , przy m
                    > ałej marzy nie ma ochoty wykładac kasy i odebrac ja nie wiadomo kiedy. Stawia w
                    > arunki niemalze komisowe.
                    > Znasz przykłady naliczania odsetek za opóźniona płatnosć? Bywaja , ale to dosc
                    > często kończy sie zakończeniem współpracy. A dając porównanie 30 z 60 dniami ch
                    > yba nie wiesz co piszesz:-)
                    Nie rozumiesz kompletnie. Widać żeś tieoretyk :)
                    Ustawy regulujące stosunki dużych i małych przedsiębiorstw są w wielu krajach a np. w Niemczech. Więc nie wal tego w czambuł i tak ostro co się w zupełnie rozwiniętych gospodarkach sprawdza.
                    • volupte Re: Petru 20.09.15, 20:07
                      To ze są nie znaczy że sa to dobre regulacje. Nie bedę sie spierał o regulacjach w innych krajach , jednak cos podejrzewam ze bywaja równiez takie jak : slimak to ryba , banan ma byc tak a tak wygiety , a ogórek taki a taki , pewnie sam czytałes po róznych takich bzdurach. Twoje enuncjacje potwierzdaja moje przypuszczenia ze zawsze byłes urzednikiem z socjalistycznymi ciagotami i nie miałes z praktyką gospodarcza wiele wspólnego:-)
                  • sverir Re: Petru 23.09.15, 09:34
                    > Znasz przykłady naliczania odsetek za opóźniona płatnosć? Bywaja

Nawet bardzo często. I często nie kończą się współpracą.
          • w_v_w Re: Petru 23.09.15, 17:35
            volupte napisał:

> Mało realny , bo istnieja jeszcze umowy między kontrahentami .Drugie , A jak ni
            > e zapłaci to co ? Wiezienie? Odsetki? - juz je mozna przeciez naliczać , w przy
            > padku opóźnienia. Rozumie ideę ale mało zyciowe.

Naliczanie odsetek , kar, windykacja, to ostateczne rozwiazanie...np. umowy o wspolpracy :D:D:D
    • volupte Re: Petru 20.09.15, 15:25
      m.onet.pl/wiadomosci/tylko-w-onecie,mjr02y 3x 16 nie wydaje mi sie właściwe , ale nie dysponuje taka bazą danych jak eksperci Nowoczesnej , więc czasowo przyjme ze to sie finansowo ,,zapina".
    • piq dwie partie z programem gospodarczym a nie socem 21.09.15, 18:05
      ...dla jełopów (więcej wszystkiego dla każdego) i światopoglądowymi pokrzykiwaniami: nowoczesna.pl i KorWIN. Tylko te dwie wchodzą u mnie w grę jako jakiś wybór. Reszta to dupki, a Budyń oraz Poputczycy i Sprzedawczycy to dodatkowo targowica.
      • stasi1 Ale czy Korwin jest realną partią? 22.09.15, 12:01
        Jej program można streścić w kilku słowach: Od dzisiaj resetujemy wszystko. Każdy pracuje na swoje szczęście. Odzywa się człowiek co ja mam zrobić pracowałem ciężko przez 45 lat? Korwin. przecież mówimy resetujemy wszystko zarób na swoją emeryturę.
        I to uważasz za sprawiedliwe? Oczywiście dla 20latka taki program jest dobry, nic nie włożył tylko ciągnął. Ale dla tego co już trochę włożył do systemu tracić wszystko to już gorzej.
        • volupte Re: Ale czy Korwin jest realną partią? 22.09.15, 17:45
          Bez przesady , to takie gadanie, bo JKM wie że samodzielnych rzadów nie otrzyma. Jakoś nie przypominam sobie aby partia liberalna , obojetnie czy ortodoksyjna jak KORWIN , czy nowocześnie liberalna jak Nowoczesna w jakimś kraju samodzielnie rzadziła . To mało mozliwe bo takie partie nie maja wiecej niż ok. 15 % poparcia. Zawswze przyjemniej jest głosować ludzikom na takich co cuda wianki obiecuję , bo potem mozna na nich psioczyc , niz na tych co obiecuję cięzka pracę i średni za to wzrost zamozności.
          • stasi1 nie ważne czy samodzielnie by rządzili 23.09.15, 08:34
            Mnie odstręcza ten reset. Skoro chcą ten reset robić znaczy mogą zdobyć poparcie tylko u młodych, co jeszcze nic nie włożyli do systemu. Powiedz emerytowi 70 lat że ma od dzisiaj zarobić na swoją przyszłą emeryturę. Myślisz że zagłosuje na korwina?
    • selec Re: Petru 21.09.15, 18:47
      Petru jest człowiekiem inteligentnym, mowi otwarcie i mowi prawde
      Nikomu nic nie obiecuje
      Dlatego w tym kraju musi przegrać
      Dlaczego?
      Polski wyborca jest WYBITNIE ROSZCZENIOWY
      to oznacza ze oczekuje obietnic, jest na tyle glupi ze uwierzy w kazda obietnice
      Dlatego pisowska swołocz ma 15% przewagi
      Ta przewaga się zmniejsza nad PO
      Dlaczego?
      bo PO zaczelo tez obiecywać
      Nie mam zadnych wątpliwości ze jeżeli znalazłby się taki Iksinski i powiedziałby cos takiego

"Placicie dużo na ZUS, płacicie ogromne pieniądze na NFZ
      I należy wam się emerytura w wieku 60 lat i bezplatna sluzba zdrowia i bezpłatne leki
      Rzucilby kilka kwot na ZUS i SZ
      szczególnie ta na ZUS wypada dość imponująco zwłaszcza ze się nie korzysta z tego
      I już jest pelen sukces
      Prawda zas jest taka ze jeśli chodzi o kwote jaka zbieramy na ZUS to jest ona dość duza ale dlugosc zycia się zwieksza, Polska ma tragiczna dzietność i wyjątkowo niekorzystny czynnik wypierd..... z kraju młodych ludzi
      To zas znaczy ze trzeba zmienić algorytm naliczania emerytur albo ........ przyjmować cudzoziemcow do kraju. To sa tylko 2 wyjścia
      smierdziele pisowskie uwazaja ze nic nie trzeba robic ........ a to znaczy ze robia ze swoich wyborców kretynow jakich mało

Co do składek na NFZ
      ten kto nie korzysta ze SZ może powiedzieć - ile ja place a g... z tego mam
      Problemem jest to ze większość korzysta i duza czesc WYKORZYSTUJE ze jest "za damo" i chodzi do lekarza z nudow, z włosem na piecie czy pogadać
      To wszystko zas znaczy ze tak dalej być nie może i trzeba zagwarantować wszystkim naprawdę bezplatna i natychmiastowa pomoc tylko w poważniejszych przypadkach
      Ale roszczeniowego polskiego kretyna w tym temacie przekonać się nie da

i dlatego Jarek będzie miał zawsze swoich zwolennikow
      ale osobiscie daje 10 lat jak to wszystko się rozpierd.... jak nic się nie zmieni a na to się zanoisi
      • volupte Re: Petru 21.09.15, 23:29
        Pesymista . Przecież ,,damy radę" :-) A takie hejty w założeniu mające kompromitować , są laurką , bo świadcza o duzej wiedzy i kompetencji Petru.twitter.com/Maski3RP/status/646049020117426176
        • w_v_w Re: Petru 22.09.15, 07:17
          gdyby isc "tokiem twojego rozumowania" to pisiory sa gigantami, tyle pomyj wylanych na te formacje i ich lidera, swiadczy jak napisales "duzej wiedzy". To jak Kali?
          • volupte Re: Petru 22.09.15, 09:39
            Tak , pisiory sa gigantami w wylewaniu pomyj na przeciwników.
            • w_v_w Re: Petru 22.09.15, 18:37
              chyba zartujesz, w porownaniu z "jezykiem milosci platfonsow" to przedszkole, ba nawet zlobek :D:D:D
    • ayran Re: Petru 22.09.15, 10:34
      Czy jako zaangażowany zwolennik (nie chcę powiedzieć "aktywista") tego ruchu, potrafiłbyś mi wytłumaczyć, jakiego rodzaju przemyślenia stoją za tym, żeby stawka VAT była taka sama jak PIT i CIT? Bo o ile jednolitość tych dwóch ostatnich jest z grubsza wytłumaczalna (choćby po to, żeby osoba prowadząca jednoosobową działalność gospodarczą płaciła takie same daniny jak firma, z która konkuruje, albo pracownik, którego zatrudnia); o tyle nie ma specjalnego uzasadnienia, żeby podatek pośredni miał taką samą stawkę. Może poza tym, że lepiej wygląda 3 x 16 niż 2 x 16. Dla porządku dodam, że takie same wątpliwości miałem, kiedy PO (w 2005 roku) szła do wyborów pod hasłem 3 x 15.
      • volupte Re: Petru 22.09.15, 11:01
        Zapytaj Petru , ja tego nie lansuję , mam inne zdanie. Ogólne przesłanie to prostota. Nawet nie jestem przekonany czy to jest wyliczone i finansowo sie ,,zamyka". Co do mnie to uważam ,że CITu w ogóle nie powinno byc albo max 5% . PIT w obecnej skali nie przeraza 18 i 32 , bo w propozycji Petru zdaje sie jest tylko stawka 16%. VAT natomiast powinien byc w dwóch skalach : jedna to 5-8% oraz faktycznie moze 16-18%. Teraz dlaczego ? CIT 5% jest ogromna zacheta dla inwestycji ze wszystkich stron i nie stanowi konkurencji dla tzw. działalności gospodarczej która by pozostała na poziomie 18%, poniewaz opodatkowanie podmiotów gospodarczych jest w gruncie rzeczy podwójne CIT i podatek 19% od pobieranych zysków ( dywidendy) Działalnosc gospodarcza ma liniowy 19%. Co do VATu to dosć łatwo wyeliminować te wszystkie bzdurne kalkulacje na które zwraca uwage Nowoczesna . Wystarczy wyszczególnić te które maja byc na np.5% , to kilkaset produktów podstawowych i reszta niewymieniona ma byc na np. 16%. Chodzi mi głównie o owoce i warzywa , bo to główne produkty których VATu nie da sie kontrolować. Po zwyzsze cen znikną te produkty nawet z sieci i beda głównie na rynkach ( bazarach) Kto tam płaci VAT skoro prawie wszyscy to ,,rolnicy" producenci. Obnizenie VATu ma sens bo to jest jeden z głównych czynników kryminogennych w gospodarce, bo jak ma nie byc , skoro 23% to znacznie wiecej niż zysk producenta na towarze który czesto nie przekracza kilku procent.
        • ayran Re: Petru 22.09.15, 11:09
          Z tego co wkleiłeś w swoim pierwszym w pisie, jasno wynika, że "partia" Petru lansuje 3 x 16. Zgadzam się, że jest to niepoliczone.
          Mam ponadto wrażenie, ze Petru ujawnia duże luki w znajomości matematyki, mówiąc coś o "liniowym VAT". VAT, z definicji, jest liniowy.
          • volupte Re: Petru 22.09.15, 11:20
            Nie napisałem ze nie jest to niepoliczone, ale takie mam podejrzenie.:-) Widziałe jednak z jakimi ludzmi sa prowadzone konsultacje i aż tak źle to nie widze , bo jednak to osoby o sporej wiedzy , a i równiez sporo praktyków gospodarczych. Przesadzasz z ta nieznajomościa matematyki. :-) Przejezyczenia kazdemu sie zdarzają.
      • volupte Re: Petru 22.09.15, 11:13
        Jeszcze jedno. Nie jest prawda ze podmioty prawa handlowego płaca CIT 19% . Oczywiście jest to CIT od dochodu do opodatkowania , ale mało kto zwraca uwage ze jest mnóstwo wyłączeń kosztów , które są , a nie są uznawane jakie koszty przychodu , wiec nie mozna ich uwzgledniac przy wyliczeniu podatku. Jak niedawno czytałem któregos z ekspertów , wyliczył on ze podatek CIT jest faktycznie ok. 30%.
        Do tego co poprzednio napisałem , uwazam ze obnizenie albo likwidacja CiTu wiaże sie równiez z ,,wyrzuceniem" amortyzacji i wielu kosztów , które teraz ksiegowosc wylicza , bo juz nie miałoby to sensu , ani potrzeby.
        Z róznych stron pewnie czytasz ze sieci handlowe nie płaca podatku , albo płacą minimalny , ale czy czytałes jakie ogromne sumy mają z odpisów amortyzacyjnych? Ja nie czytałem , a przciez budowa marketów , wyposażenie itp., generuja ogromne koszty, które sa amortyzowane , a więc pomniejszaja kwotę dochodu do opodatkowania.
        • ayran Re: Petru 22.09.15, 11:18
          volupte napisał:

> Jak niedawno cz
          > ytałem któregos z ekspertów , wyliczył on ze podatek CIT jest faktycznie ok. 30
          > %.

Jakiś ekspert twierdzi, że efektywna stawka CIT to 30%? Podrzuć jego argumentację, albo przynajmniej nazwisko eksperta, to sobie sam poszukam.
        • volupte Re: Petru 22.09.15, 11:28
          Nie pomogę , ale oparte to było na tym co juz napisałem. Kilkadziesiąt co najmniej jest wyłączeń z tzw. kosztów podatkowych , a nie uwzgledniając tych kosztów płacimy wiekszy podatek niz byśmy płacili , to chyba zrozumiałe. Ale to również dotyczy i działanosci gospodarczej prowadzonej z pełna ksiegowością. Na książce przych.i kartach podatkowych sie njie znam. A ile jest wyłączeń z VATu ? - ze zwróće ci tylko uwage na samochody i benzynę. To wszystko przy uproszczonej regulacji powinno zniknać.
          • derff Re: Petru 23.09.15, 14:30
            Dla mnie najwazniejsze w programie Petru jest likwidacja przywilejów. Dlatego ma mój głos
          • ayran Re: Petru 23.09.15, 14:35
            Nie wyobrażam sobie zgodnych z zasadami arytmetyki wyliczeń, które wywindowałyby efektywną stawkę CIT do poziomu 30%:

tinyurl.com/skrotCIT

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka