Dodaj do ulubionych

Kulczyk wyjasnia, dlaczego nie buduje sie elektrow

04.11.15, 23:12
ni atomowej w Polsce.
telewizjarepublika.pl/nowe-fragmenty-tasm-kulczyka-min-o-elektrowni-jadrowej-w-polsce-sikorski-nie-musimy-naszych-budowac,25707.html
Jesli ktos nie chce ogladac, moze przeczyytac stenogram rozmowy:
Poniżej publikujemy zapis jednej z rozmów Jana Kulczyka z Radosławem Sikorskim:

Kulczyk: Tak się składa, że jesteśmy w super relacjach, mój człowiek, który był moim prawnikiem, został ministrem sprawiedliwości. Ten minister energetyki. Bardzo dobrze go znam.
Sikorski: To jest najlepsza ekipa, jaką kiedykolwiek Ukraina miała.
Kulczyk: Absolutnie. Przyjaciel tego... Jacyniuka, który jest szefem, członkiem parlamentu, chyba wiceprzewodniczącym, i jest szefem komisji energetyki czy bezpieczeństwa energetycznego. [...] Oni tam mają rady ministrów, komitetu ekonomicznego rady ministrów, a także nieformalnego, wiesz. I ten minister energetyki to jest po prostu jego człowiek. Co ja z nim uzgadniam, to jest. I wiesz, ja podpisałem z nim - nawet nie uzgodniłem, podpisałem - taki list, umowę, że stanąłem na czele takiego komitetu włączenia ukraińskiej energetyki do Unii Europejskiej. Tam jest Buzek też, tam jest w ogóle parę osób z Zachodu. Dobrze to wygląda. I to co my w tej chwili, ja się z nim widziałem trzy razy w ostatnim czasie.
Sikorski: Zrobiłeś dobrą robotę.
Kulczyk: Tak, naprawdę, i ja się widziałem z nimi w Bukareszcie, ja się widziałem w Belgii, w Brukseli. I jemu się to strasznie podoba. Bo to jest takie faktyczne, jakby fizyczne włączenie. I słuchaj, jutro mam, to wygląda całkiem dobrze, połączenie dwóch elektrowni atomowych. Chcą mi na dwadzieścia lat sprzedać cały prąd z tych elektrowni atomowych.
Sikorski: O!
Kulczyk: Tylko tam jest tak, że są trzy bloki, jeden blok musi zostać ze względów technicznych nie można przełączyć, tam muszą być dwie linie, czyli jedna na wózku, tam wysyłać, tam gdzieś na Rumunię i tak dalej, a druga do Polski, ta siedemsetpięćdziesiątka. I na to wszystko są pieniądze unijne. Bo wiesz, to jest wiesz, infrastruktura. I on to zresztą obiecał im to.
Obserwuj wątek
    • douglasmclloyd To dobrze, czy źle dla Polski? nt 04.11.15, 23:17
      • mara571 bardzo zle 04.11.15, 23:33
        radze posluchac, jakie plany mial Kulczyk. Ciekawe, kiedy poleci Henryk Majchrzak z PSE, firmy, ktora dostaje miesiac w miesiac gigantyczna forse scigana ze wszystkich Polakow w ramach oplaty za przesylanie pradu elektrycznego.
        • mara571 Re: bardzo zle 04.11.15, 23:35
          o budowe elektrowni atomowej byla mowa przy okazji wizyty Dudy w Paryzu.
          • douglasmclloyd Re: bardzo zle 04.11.15, 23:36
            mara571 napisała:

> o budowe elektrowni atomowej byla mowa przy okazji wizyty Dudy w Paryzu.

Co na to ekolodzy?
            • buldog2 Re: bardzo zle 04.11.15, 23:44
              Energia z prawidłowo utrzymywanej elektrowni atomowej jest najmniej szkodliwa dla środowiska ze wszystkich znanych dostępnych w dużej skali. Nawet elektrownie wodne (ich zapory) wpływają na środowisko (choć w niewielkim stopniu).
              • douglasmclloyd Re: bardzo zle 04.11.15, 23:47
                buldog2 napisał:

> Energia z prawidłowo utrzymywanej elektrowni atomowej jest najmniej szkodliwa d
                > la środowiska ze wszystkich znanych dostępnych w dużej skali.

Po jakim czasie zwraca się koszt budowy elektrownii atomowej i gdzie bezpiecznie składuje się zużyte, radioaktywne wkłady?
        • douglasmclloyd Re: bardzo zle 04.11.15, 23:35
          mara571 napisała:

> radze posluchac, jakie plany mial Kulczyk.

Jakie to ma znaczenie? Nieboszczyka się boisz?
          • mara571 warto posluchac 04.11.15, 23:44
            on mowi bez ogrodek, kogo kupil, kto tanczy jak on gra. Na Ukrainie, w Polsce i w Brukseli.
            Kto mu udziela kredytow, kto mu buduje potrzebna infrastrukure.
            • douglasmclloyd Re: warto posluchac 04.11.15, 23:46
              mara571 napisała:

> on mowi bez ogrodek, kogo kupil, kto tanczy jak on gra. Na Ukrainie, w Polsce i
              > w Brukseli.
              > Kto mu udziela kredytow, kto mu buduje potrzebna infrastrukure.

No i kto tańczy, jak Kulczyk gra zza grobu?
    • iza.bella.iza Kulczyk nie żyje :( 04.11.15, 23:41
      Czy w kraju, z którego klikasz nie szanuje się zmarłych?
      • mara571 i co z tego, ze nie zyje? 04.11.15, 23:52
        zyja skorumpowani przez niego politycy i prezesi.
        • douglasmclloyd Re: i co z tego, ze nie zyje? 04.11.15, 23:55
          mara571 napisała:

> zyja skorumpowani przez niego politycy i prezesi.

A co, mieli umrzeć razem z Kulczykiem?
          • mara571 Re: i co z tego, ze nie zyje? 05.11.15, 00:03
            probujesz prowadzic dyskusje w stylu obowiazujacym na tym forum. Bez jakiejkolwiek refleksji nad konsekwencjami podobnych mechanizmow dzialania takich mafijnych ukladow politykow/decydentow na zycie przecietnego Kowalskiego, Schmidta czy Browna.
        • iza.bella.iza Kulczyk nie żyje :( 04.11.15, 23:56
          Powtórzę pytanie "Czy w kraju, z którego klikasz nie szanuje się zmarłych?"
          • mara571 oni to robia z opoznieniem 05.11.15, 00:09
            Herberta Quandta rozliczano w latach 90-tych.
            Franza Josefa Straussa zaraz po smierci i troche pozniej, kiedy wykryto lewa kase partyjna.
            Dwoch Albrechtow nie bylo za co rozliczac.
      • buldog2 Re: Kulczyk nie żyje :( 05.11.15, 00:06
        Tak ogólnie rzecz biorąc, z bezwarunkowym szacunkiem dla zmarłych lepiej ostrożnie. Można podać szereg przykładów...

A w tej rozmowie nie chodzi o osobistą napaść, ale degenerację państwa. Klasy politycznej (całej!!), ekipy trzymającej władzę, opozycji (możn mówić i ao gorszych rzeczach) - nie w odniesieniu do Polski, ale do nich stwierdzenie o kupie kamieni jest na miejscu.
        Nic na lepsze nie zmienia się. Ani nie zmieni, w bliskiej przyszłości.

--
        Sztandar PiS dumnie powiewa - © xyz_xyz1, PiS.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka