Dodaj do ulubionych

Czy Niemcy o tym wiedzą ?

01.08.16, 15:21
Jak bardzo lubimy tworzyć nowe legendy narodowe.
www.rp.pl/Powstanie-warszawskie/160809920-Marek-Kuchcinski-Powstanie-Warszawskie-uratowalo-Niemcy-przed-komunizmem.html#ap-2
" Powstanie nie tylko stało się znakiem odróżniającym nas, Polaków, od innych, ale również wydarzeniem, pokazującym światu nasz sposób istnienia w tej części Europy - powiedział Kuchciński. "
Przy takim podejściu trzeba też bić rekordy prokreacji. Inaczej całkowita zagłada zaplanowana.
Obserwuj wątek
    • pies_na_czarnych Re: Czy Niemcy o tym wiedzą ? 01.08.16, 15:25
      Ja cie! Co oni biora?
      • lumpior Re: Czy Niemcy o tym wiedzą ? 01.08.16, 15:28
        pies_na_czarnych napisała:

> Ja cie! Co oni biora?
        >
        To nie specyfiki,to kaczyzm,zaraza polityczna.
      • j-k Owszem: - Sovieci doraliby do Hannoveru 01.08.16, 15:31
        gdyby nie Powstanie Warszawskie - przez ktore musieli sie 3 miesiace taktycznie zatrzymac na Wisle.

co nie znaczy, ze to powstanie popieram.
        - przeciwnie.
        xuj mi tam Soviecki Hannower
        ale zniszczenie Warszawy dla obrony Hannoveru nie bylo konieczne.

Tfu(j), jak zawsze, Dr. J.K.
        syn powstanca warszawskiego.
        • szwampuch58 Re: Owszem: - Sovieci doraliby do Hannoveru 01.08.16, 15:38
          szanowny tata teraz w grobie robi za wirowke gdy czyta twoje wypociny synek,to pewne
          • j-k dziecie... smecisz. 01.08.16, 16:36
            tata akurat nie nalezal do apologetow Powstania Warszawskiego

ale musial isc - to poszedl...

jednak juz pierwszego dnia Powstania powtarzal: "Od poczatku wiedzialem,
            ze to Powstanie bedzie przegrane"
            • szwampuch58 Re:Rzeknij tylko grzecznie... 01.08.16, 16:46
              ...kogo do diabla obchodzi ,tu na forum , twoje bajeczki o szanownym tatusiu aaaaaa wes se dziecko, idz turlaj dropsa synek
              • j-k a kogo obchodza na foro ? 01.08.16, 19:24
                twoje osobiste wycieczki ad personam ?

• czekam.na.lewice Re: a kogo obchodza na foro ? 01.08.16, 19:34
                  j-k napisał:

> twoje osobiste wycieczki ad personam ?
                  >
                  > Tfu(j), jak zawsze, Dr. J.K.
                  Czytaj to : nie ma nic sensownego do powiedzenia.
        • ayran Re: Owszem: - Sovieci doraliby do Hannoveru 02.08.16, 14:10
          Innymi słowy, doktorku bez promotorka, gdyby nie rozkaz Stalina, który nakazał zatrzymać się na prawym brzegu Wisły, żeby nie wspomóc powstańcom, to Armia Czerwona dotarłaby do Hanoweru, a niewykluczone że nawet do Akwizgranu. Jeszcze innymi słowy - to Stalin uratował Niemcy przed komunizmem.
          • j-k dobrze, ze potwierdzasz moje uwagi, belkotko 03.08.16, 13:24
            ayran napisał:
            > Innymi słowy, gdyby nie rozkaz Stalina, który nakazał
            > zatrzymać się na prawym brzegu Wisły, żeby nie wspomóc powstańcom, to Armia Cze
            > rwona dotarłaby do Hanoweru,

No wlasnie, hloopcze. Dobrze ze potwierdzasz moje uwagi.
            Gdyby stalin nie zatrzymal sie przed warszawa (ze wzgledow politycznych, by nie pomoc powstaniu) - to owszem, Armia Czerwona dotarlaby nie do tylko do Laby, a conajmniej nad Wezere.

I nie ja to wymyslilem - tylko historycy.

• ayran Re: dobrze, ze potwierdzasz moje uwagi, belkotko 03.08.16, 15:02
              Jestem pewny, doktorku bez promotorka, ze bez trudu potrafiłbyś udowodnić swoją tezę.
              Takoż samo jestem pewny, że nie będziesz potrafił podać żadnego nazwiska historyka, który by się pod tym bełkotem podpisał.
    • m.c.hrabia Re: Czy Niemcy o tym wiedzą ? 01.08.16, 15:27
      są za głupi ,żeby zrozumieć intelektualistę butaprenowego
    • szwampuch58 Re: Czy Niemcy o tym wiedzą ? 01.08.16, 15:35
      Zdecydowanie protestuje,nic mnie nie laczy z tym panem od hasla :teraz k...my ....a szczegolnie jakies ulubiona "tfurczosc"
    • erka-4 Re: Czy Niemcy o tym wiedzą ? 01.08.16, 16:28
      - otóż to,trudno to zrozumieć co niektórym przychodzi,jeśli się jest niePolakiem,albo Niemcem i ja takich zrozumieć potrafię,jednakże uważam,że najbardziej nierozumny w tej sprawie jest ćwok doorny.

cytat:

"powstanie przyniosło wspaniałe skutki po latach". - Stało się - wespół z powstaniem styczniowym, czynem legionowym, rewolucją "Solidarności" - fundamentem naszej polskości. Pokazało współczesny wymiar polskiego republikanizmu; naszego sposobu myślenia o polityce, w którym wolność sąsiaduje z tragizmem i odwagą, przekraczającą wszelkie granice. Powstanie nie tylko stało się znakiem odróżniającym nas, Polaków, od innych, ale również wydarzeniem, pokazującym światu nasz sposób istnienia w tej części Europy"

I nie jest ważne kto to powiedział,ważne jest iż jest to święta prawda,a jeśli jakiś Polak tego zrozumieć nie chce to niech mnie pocałuje w ....
      • x2468 Re: Czy Niemcy o tym wiedzą ? 01.08.16, 19:31
        Porównaj powojenną Warszawę z Krakowem. W Warszawie powstanie zakończone morzem ruin i trupów, Kraków bez powstania nietknięty.
        • erka-4 Re: Czy Niemcy o tym wiedzą ? 01.08.16, 20:51
          x2468 napisał:

> Porównaj powojenną Warszawę z Krakowem. W Warszawie powstanie zakończone morze
          > m ruin i trupów, Kraków bez powstania nietknięty.
          >

-nooo,20 stycznia 45.urodził się mój kuzyn właśnie w wyzwolonym Krakowie,ciotka ochrzciła go,a jakże,imieniem Józef,bo tak się w pewnym Józefie zakochała.

No ale,gdzie byłby w styczniu ten Józef,gdyby się w sierpniu dzięki Warszawiakom nad Wisłą nie zatrzymał,chyba w Amsterdamie ???
          • x2468 Re: Czy Niemcy o tym wiedzą ? 01.08.16, 21:53
            Pała z historii Linię demarkacyjną na Łabie wyznaczono najpóźniej w grudniu 1944. Generał Busse wezwany do kwatery OKW w Wunsdorf widział mapę na którą naniesiono granice podziału Rzeszy. Pisze tym choćby Cornelius Ryan w swojej książce "Berlin "1945".
          • x2468 Re: Czy Niemcy o tym wiedzą ? 02.08.16, 13:43
            Nie znasz historii w stopniu podstawowym. Linia demarkacyjna pomiędzy Aliantami Zachodnimi a ZSRR była ustalona przynajmniej rok przed zakończeniem wojny. Pisze o tym Cornelius Ryan. Mapę w grudniu 1944 widział generał Busse w kwaterze OKW w Wunsdorf. Dlatego Alianci czekali na przyszłej granicy podziału a jeśli ją przekroczyli to się wycofali
            • adalberto3 European Advisory Commission ! 03.08.16, 05:04
              Komisja powstala z inicjatywy ministrow spraw zagranicznych USA, Wlk. Brytanii i Rosji 13 pazdziernika 1943. Jej obrady dotyczyly roznych rozwiazan na terenie powojennych Niemiec.
              Ustalenia tej komisji trafialy potem pod obrady w Teheranie, Jalcie i Poczdamie. M.in. 12 maja 1944 Rosja zgodzila sie na przebieg zachodniej granicy jej strefy okupacyjnej. Nie chciala maszerowac na Paryz !
        • alistair-p W Krakowie Niemcy zabronili Powstania n/t 02.08.16, 00:03

• m.c.hrabia Re: Czy Niemcy o tym wiedzą ? 01.08.16, 17:33
      butapren, nadal powoduje czystki w mózgownicy kretyna.
    • adalberto3 Wyrzuty sumienia Jozefa Stalina ? 03.08.16, 05:39
      12 maja 1944 Rosjanie zaakceptowali przebieg zachodniej granicy swojej strefy okupacyjnej Niemiec. O marszu do Renu i dalej mowy juz nie bylo. Marszalek Kuchcinski pewnie o tym nie wiedzial. Moze jego doradcy "wpuscili go w kanal" (Zonenprotokoll - Wiki)
      A moze PW mialo jednak swoje miedzynarodowe skutki ? Jestem gotow postawic teze, ze widzac koszmar powstania Stalin postanowil nas wynagrodzic nowa bezpieczna granica na Odrze i Nysie.
      Powstanie Warszawskie, deportacje ludnosci polskiej na Syberie i Katyn to cena, jaka zaplacilismy za nasza zachodnia granice. European Advisory Commission stwierdza nawet, ze nowa granica umozliwia nam przeprowadzenie "wojny blyskawicznej" w kierunku Berlina.
      • sverir Re: Wyrzuty sumienia Jozefa Stalina ? 03.08.16, 07:07
        "Jestem gotow postawic teze, ze widzac koszmar powstania Stalin postanowil nas wynagrodzic nowa bezpieczna granica na Odrze i Nysie"

To postaw taką tezę. Weź jednak pod uwagę, że chodziło przede wszystkim o przesunięcie strefy wpływów maksymalnie na zachód.
        • adalberto3 Re: Wyrzuty sumienia Jozefa Stalina ? 03.08.16, 12:13
          Chyba nie maksymalnie na zachód. Zapominamy ciągle, że II WS przeszła łagodnie w stan "zimnej wojny". W przypadku ponownych działań zbrojnych teren Polski i radzieckiej strefy okupacyjnej byłyby objęte wojną. Przy czym nas dotyczyłyby przede wszystkim bombardowania strategiczne Amerykanów i Anglików. Stalin był pragmatykiem i nie dopuściłby do ponownej wojny na terenie Rosji (5 tys. miejscowości objęte niemieckimi pacyfikacjami tylko na Białorusi). Zasadniczo wojen nie prowadzi się na własnym terytorium - taki był tok rozumowania Stalina. Jednocześnie drogi zaopatrzenia własnych wojsk nie powinny być zbyt długie. Dlatego zachodnia granica radzieckiej strefy okupacyjnej ustalona już 12 maja 1944 była dla Stalina optymalna. Pamiętajmy też, że Rosja dwukrotnie w XX wieku samodzielnie określiła swoją strefę wpływów w Europie - marzec 1918 w Traktacie Brzeskim i potem w pakcie Ribbentrop-Mołotow.
    • grba 140 rozmów z Mołotowem 03.08.16, 19:19
      Harriman zapytał Stalina, czy rzeczywiście ma uczucie satysfakcji, bo kiedyś Niemcy stali pod samą Moskwą, a teraz dzieli Berlin? Stalin odpowiedział: " Car Aleksander doszedł do Paryża".

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka