Dodaj do ulubionych

"Pojazd" słabo jedzie

IP: *.azvu.nl 01.10.04, 16:59
Program nazywa sie Cepik bo cep cepowi zlecil jego wykonanie.
Obserwuj wątek
    • Gość: Puchatek Rece opadają... IP: *.crowley.pl 01.10.04, 17:01
      Najlepszy cytat:

"Rzecznik prasowy urzędu dzielnicy Praga Południe w Warszawie Anna Michalska
      uważa, że kolejki w wydziałach komunikacji powstają bardzo często z winy
      samych interesantów. Jej zdaniem, kiedy pojawia się nowa rzecz ludzie
      przychodzą bardzo wcześnie i tworzy się niepotrzebny tłok."

Co za idiotka!!!!
      Szanowna pani rzecznik - za taki tekst powinna pani polecieć z roboty.

Po pierwsze - za arogancję. KOlejki są dlatego, że system źle działa i
      zwalanie tego na petentów jest po prostu bezczelnością.

Po drugie - za głupotę argumentu. Jeśli "ludzie przychodzą bardzo wcześnie",
      to właśnie - w normalnych warunkach - sprwaiałoby, że byliby szybciej
      obsłużeni.

Gratulujemy kolejnej ustawy - bubla.
      • Gość: hmm Re: Rece opadają... IP: 212.76.50.* 01.10.04, 17:42
        Tylko nie wspomniales ze wiekszosc oczekujacych sprowadzila pojazd z zagranicy
        prawda? Zapomniales tez ile takich pojazdow zostalo w tym roku sprowadzonych.
        Dodajac do tego 'umiejetnosci' obslugi komputera i aplikacji przez urzednikow
        otrzymujemy kolejki. Pojazd jest w Warszawie od tego tygodnia a kolejki byly
        znacznie wczesniej.
        System dziala dosc dobrze, nawet lepiej niz poprzedni. W starym systemie mozna
        bylo wpisac byle co a i tak przeszlo. W Pojezdzie wiele danych jest sprawdzana
        pod wzgledem porawnosci i mamy problem: jak wczesniej bylo byle co to po
        przeniesieniu danych okazuje sie ze trzeba wszystko robic od nowa. Czyja to jest
        wina? Dlaczego nikt nie sprawdzil ze wczesniej bardzo czesto byly omijane przepisy?
        Znasz problem tylko z jednej strony i nie bardzo wiesz co piszesz..
        Ponadto ludzie moga przychodzic nawet o 1 w nocy i nie oznacza to ze zostana
        obsluzeni szybciej - urzad i tak pracuje przez okreslony czas. Jedyna 'korzysc'
        to mozliwosc zajecia sobie miejsca w kolejce..
        Dlatego w wiekszosci urzedow sa wydawane numerki dzieki czemu kazdy wie kiedy
        moze przysc i nie bedzie musial czekac w kolejce kilka dni..

• Gość: antoni Re: Rece opadają... IP: 216.191.175.* 01.10.04, 18:24
          .....paranoja,czekac kilka dni na zarejestrowanie samochodu,jeszcvze raz
          paranoja.I jeszcze na dodatek te glupie tlumaczenia urzednikow......
          • Gość: hmm Re: Rece opadają... IP: 212.76.50.* 01.10.04, 19:12
            A co maja powiedziec? Ze wolno pisza na klawiaturze? Ze nie znaja aplikacji i
            musza za kazdym razem szukac poszczegolnych opcji? Dalej wymienial nie bede bo i
            po co ;)
            Pozdrawiam cierpliwych ;)
      • Gość: wypierd...c stad apel IP: *.echostar.pl 01.10.04, 19:51
        do rządzących:
        powoli trace cierpliwosc i skonczy sie tak ze kupie sobie pare kilo trotylu i sie wysadze z calym parlamentem podczas glosowania
        ustawy budzetowej, bo wtedy wszyscy beda w srodku. i bedzie koniec. i mam nadzieje ze nastepni swiadomi mozliwych konsekwencji
        wreszcie zaczna rzadzic prawie i skutecznie. bo w tej chwili jest tak ze cokolwiek zrobia, nie ma zadnej odpowiedzialnosci. a ja
        trace4 cierpliwosc. i podejzewam ze znaczna czesc swiadomych Polakow tez.
        wypierdalac skompromitowani politycy.
        mamy was dosc.
        koniec
      • Gość: CEPIK WYBIÓRCZA CENZOREM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.04, 07:40
        WYBIÓRCZA USUNĘŁA MÓJ KOMENTARZ!!!! TO PRAWDA ŻE MICHNIK SIĘ ZAPRZEDAŁ
    • Gość: g Re: "Pojazd" słabo jedzie IP: *.crowley.pl 01.10.04, 17:16
      Pojazd jest tylko częścią Cepik-u. Reszta Cepik-u działa bardzo dobrze -
      przynajmniej ta w Policji.
    • Gość: olowek ciekawe ile za fuszerę MaciejWroński dostanie IP: 213.17.233.* 01.10.04, 17:18
      odpowiedzialny za wprowadzanie systemu Maciej Wroński powiedział, że błędy mogą
      się pojawiać. co to jest, wersja beta? Wprowadzili krajowy system do testowania
      na ludziach.
      • joly.roger Re: ciekawe ile za fuszerę MaciejWroński dostanie 01.10.04, 22:26
        Gość portalu: olowek napisał(a):

> odpowiedzialny za wprowadzanie systemu Maciej Wroński powiedział, że błędy
        mogą
        >
        > się pojawiać. co to jest, wersja beta? Wprowadzili krajowy system do
        testowania
        >
        > na ludziach.

No i widac ze sie facet zna na rzeczy, a nie sciemnia jaki jest wspanialy.
        Jesli znajdziesz choc jeden system na swiecie, ktory dziala w takiej skali i
        nie mial bledow, to bedzie cud.
    • Gość: kazel Re: "Pojazd" słabo jedzie IP: *.cbmm.lodz.pl 01.10.04, 17:44
      I znowu winni są petenci zgłaszający chęć rejestracji samochodu. Po co oni
      wogóle do urzedów przychodzą i co oni chcą ;-))

Nie ma to jak wdrażanie nowych systemów "po polsku" :((
    • Gość: konik Re: "Pojazd" słabo jedzie IP: *.chello.pl 01.10.04, 18:22
      Kto bezmyslnie krytykuje system uszczelniający ewidencjonowanie pojazdów
      sprzyja złodziejom. Amen.
      Wszyscy dziennikarze rzucili sie dzisiaj, ponieważ mają "temat". Juz od rana
      wiedzieli, że to nie może funkcjonować. Proponuję trochę refleksji. I tak
      czekalismy na taką próbę o kilkanaście lat za długo.
      • Gość: adam Re: "Pojazd" słabo jedzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.04, 18:23
        mam pytanie kto jest autorem tego oprogramowania ???
      • krystian10 Re: "Pojazd" słabo jedzie 01.10.04, 18:30
        Gość portalu: konik napisał(a):
        > wiedzieli, że to nie może funkcjonować. Proponuję trochę refleksji. I tak
        > czekalismy na taką próbę o kilkanaście lat za długo.

To po cholere to wprowadzali???
        • Gość: hmm Re: "Pojazd" słabo jedzie IP: 212.76.50.* 01.10.04, 19:19
          Widzicie, wejdzie sobie na strone magazynu 4x4. Tam jest JEDYNY rzeczowy artykul
          ktory przeczytalem dzisiaj o systemie. A prawda wyglada tak ze system
          FUNKCJONUJE w niektorych urzedach od PONAD MIESIACA (!!) a na dzisiaj zostal
          wyznaczony dzien w ktorym wszystkie urzedy maja juz miec dzialajacy system.
          Tyle.. Przykre jest tylko to, ze jak zwykle dziennikarze rzucili sie na nowy
          system nie majac pojecia o jego wprowadzaniu, dzialaniu, celu, itp. Przez takie
          dzialanie wprowadzaja w blad przecietnego czytelnika/sluchacza/widza... A tekst
          'aplikacja sie wiesza' jest po prostu wyssany z palca (o dziwo aplikacja dziala
          bardzo stabilnie). No ale czego mozna wymagac od naszych dziennikarzy.. Przykre.. :/
          • Gość: hmm Re: "Pojazd" słabo jedzie IP: 212.76.50.* 01.10.04, 19:19
            Moze podam link ;)
            www.4x4.pl/news.php?id=604
            I co Wy na to?
    • Gość: luk prawo jazdy do wymiany! IP: 146.9.150.* 01.10.04, 18:45
      troche z innej beczki. na nowym polskim prawku wszystkie napisy sa po polsku
      (oprocz francuskiego permis de conduire). raz w banku zagranica pani mnie
      wysmiala i powiedziala, ze taki dokument nie stwierdza tozsamosci. bo
      faktycznie nie wiadomo o co tam chodzi. mnostwo cyferek. a ich wyjasnienie na
      odwrocie, napisane drobnym druczkiem i tylko po polsku. czemu nikt o tym nie
      pomyslal?
      • Gość: hmm Re: prawo jazdy do wymiany! IP: 212.76.50.* 01.10.04, 19:20
        'Unijne' prawko jest produkowane od dzisiaj :)
        • krystian10 Re: prawo jazdy do wymiany! 01.10.04, 19:26
          Jak tak dalej bedzie z wdrazaniem systemow komputerowych za moje pieniadze/
          ZUS , dowody osobiste , dowody rejestracyjne/ to tak samo zaczne placic podatki
    • hummer Kto stworzył CEPiK 01.10.04, 20:04
      Każdy system, nawet niedoskonały, ma swojego twórcę. Kto stworzył CEPiK'a?
      Jeśli Gazeta o czymś pisze to niech robi to do końca. Taki CEPiK musiał powstać w wyniku przetargu. Ktoś go spartolił, niech lud się dowie kto. Na przyszłość oferta partacza winna być z założenia odrzucona.
      • krystian10 Re: Kto stworzył CEPiK 01.10.04, 20:07
        hummer napisał

oferta partacza winna być z założenia odrzucona

Prokom w tym wypadku by zbanczyl, a trzyma sie mocno
        • Gość: autor Re: Kto stworzył CEPiK IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 02.10.04, 00:07
          Prokom. Informację tę można zweryfikować w kilku miejscach np. protokoły z posiedzeń zarządu Prokomu, lub po prostu strony MSWiA.

Prokom zresztą nie stworzył CEPiKu lecz dopiero go tworzy. Zajmie mu to jeszcze kilka lat. Pojazd, który jest tylko jednym z elementów tego systemu jest być może tworzony przez jakiegoś podwykonawcę, ale za całość CEPiKu odpowiada nasz czołowy dostawca oprogramowania dla administracji publicznej.

PS. Nie bardzo rozumiem, co znaczy zbańczył, a trzyma się mocno ??
          • krystian10 Re: Kto stworzył CEPiK 02.10.04, 00:10
            zbankrutowal
            • Gość: autor Re: Kto stworzył CEPiK IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 02.10.04, 00:19
              Acha, dziękuję krystian10. Wydaje mi się,że Prokom raczej ma się coraz lepiej, niż gorzej..
    • Gość: tse-tse To sie po prostu nazywa "polnische Wirtschaft" . IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.04, 20:36
    • mario do hmm 01.10.04, 21:31
      brzmisz jak rasowy urzędas, który jak to zwykle bywa wszelką winę zrzuca na
      dziennikarzy i petentów. Oczywiście masz rację: pierwsi piszą, bo mają temat,
      drudzy kupują za dużo samochodów. Wszystko działa stabilnie, tylko ludzie
      tworzą sztuczne problemy. Świetnie.

Jak to wygląda naprawdę? Proszę bardzo: przykład z pierwszej ręki, bo
      doświadczyłem na sobie.

Kupiłem samochód u dealera. Wziąłem na część kwoty kredyt w banku i aby nie
      jeździć 400 km tylko po to, by zarejestrować auto w miejscu zameldowania
      podpisałem umowę przewłaszczenia auta na bank i udałem się do Wydziału
      Komunikacji urzędu Warszawa Śródmieście. Tu zaczyna się urzędnicza polka
      galopka.

Okienko rejestracji dla osób prawnych. Przyszedłem parę minut po siódmej -
      jestem pierwszy, do rejestracji dla osób fizycznych kilkanaście osób. Nie jest
      źle, wchodzimy. Na dzień dobry usłyszałem, że czas oczekiwania na rejestrację
      wynosi dwa tygodnie, po panie mają dużo spraw, system nie działa (ten stabilny,
      dokładnie ten sam!) i nikogo to nie obchodzi, że zarówno ja, jak i dealer (bank
      nie wypłaci mu kasy dopóki ja mam samochód niezarejestrowany) ponosimy
      określone straty. Nie ich wina - to pomysł Ministerstwa Infrastruktury. OK.
      Mimo wszystko jednak postanawiam złożyć wniosek.

To jednak również nie jest takie proste, bo szanowne panie męczenniczki-
      urzędniczki postanawiają, że skoro już mają sporo spraw, to nie będą sobie
      dokładać następnych, bo i po co? Wynajdują więc powody odmowy.

Najpierw dowiedziałem się, że faktura pośrednia (sprzedaży auta dealerowi przez
      Renault Polska) jest nieważna, bo niepodpisana przez odbiorcę. To pikuś, że
      zgodnie z obowiązującą już od jakiegoś czasu ustawą o VAT podpis taki jest
      niepotrzebny. Pani sobie życzy - tu uwaga! - umowę kupna-sprzedaży samochodu
      zawartą między dwoma spółkami: importerem i dealerem! Tu jeszcze jestem
      cierpliwy i staram się nie dać zbić z tropu. Zjawia się pani kierownik urzędu,
      więc rośnie nadzieja, że ktoś wreszcie przerwie tę paranoję.

Na tym niestety nie koniec. Wśród dokumentów mam regon i KRS banku, gdzie
      wymienione są wszystkie oddziały, w tym również ten, który ma figurować w
      dowodzie. Mam też pełnomocnictwa dla przedstawicieli banku, gdzie jak byk stoi
      wypisane, że mają oni pełne umocowanie do dokonywania "wszelkich czynności
      związanych z ustanowieniem zabezpieczenia kredytu", którym w tym przypadku jest
      rejestracja samochodu na bank. Okazuje się, że panie życzą sobie zgodę centrali
      banku na dokonywanie takich czynności przez Oddział (niezależny podmiot
      gospodarczy!). Tu powoli tracę cierpliwość i dzwonię do banku, aby im przekazać
      te rewelacje. To, co usłyszałem nie nadaje się do powtórzenia. Tłumaczę pani
      kierownik jak pięciolatkowi tę "zawiłość" w dokumentach, które dla mnie -
      laika - wydają się być wręcz banalnie proste. W odpowiedzi słyszę, że jak się
      nie zgadzam z jej decyzją, to mogę "złożyć w sekretariacie odwołanie, na co w
      przeciągu do 30 dni dostanę odpowiedź odmowną" (sic!)

W tym momencie pojąłem na czym polega nastawienie urzędu "frontem do petenta",
      spakowałem papiery i w trosce o własne zdrowie wyszedłem z urzędu.

Ktoś chce mi powiedzieć, że to co się dzieje w urzędach to wina dziennikarzy
      szukających sensacji? A może interesantów, którzy oczekują załatwienia swoich
      spraw? I że najbiedniejsi w tym wszystkim są Bogu ducha winni urzędnicy, od
      których ktoś nie wiedzieć dlaczego oczekuje, by za pieniądze z naszych podatków
      przynajmniej sprawiali pozory, że chcą pomóc coś załatwić?

Niech ktoś taki stanie przede mną i powie mi to patrząc w oczy, a nie wymądrza
      się na forum, jakby pozjadał wszystkie rozumy.
      • joly.roger Re: do hmm 01.10.04, 22:33
        mario napisał:

> Niech ktoś taki stanie przede mną i powie mi to patrząc w oczy, a nie
        wymądrza
        > się na forum, jakby pozjadał wszystkie rozumy.

Tepoty i niekompetencji panienek z okienka to nam nie musisz uswiadamiac (ale
        wez sprobuj taka wyrzucic i zartudnic kompetenta...)
        Ale co to ma wspolnego z nowym systemem, ktory na pewno bedzie sprawial
        poczatkowo owym panienkom problemy (z czasem i szympans sie nauczy ;), ale byl
        bardzo potrzebny.
      • Gość: beata pociotki kaczki na urzędzie IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 01.10.04, 23:07
        Poziom kompetencji urzędzasów w Warszawie jest najniższy w Polsce. kaczor
        ściągnął samych nieudaczników. W prywatnych firmach codziennie wprowadza sie
        nowe programy komputerowe i nikt z tego powodu nie zaprzestaje produkcji.
        Klepia 20 znaków na minute zamiast 120.
      • krystian10 Re: do hmm 01.10.04, 23:17
        Poprobuj w ZUS-ie dopiero sie usmiejesz
      • Gość: mk Re: do hmm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.04, 07:41
        Ale właśnie przed chwilą podałeś najważniejszą przeczynę dlaczego są problemy z
        systemem. Przecież z artykułu jasno wynika, że w byłej kongresówce (Warszawa,
        Lublin) system nie działa, zaś gdzie indziej tak. A może to po prostu nie wina
        systemu a stosunku do pracy? Jak się nie chce pracować to zawsze można zwalić
        na system. A najważniejszą zasadą to jak robić żeby się nie narobić.
      • Gość: maciuś Do: Mario IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 02.10.04, 20:34
        Roczny budżet Warszawy wynosi 1 miliard złotych. Z tego 300 milionów idzie na
        utrzymanie 5000 urzędasów. (5.000 ludzi x 5.000 zł/mies. x 12 mies.)
      • Gość: hmm Re: do hmm IP: 212.76.50.* 04.10.04, 21:24
        Nie wiem czy Cie zmartwie czy pociesze ale nie jestem urzednikiem. W tym co
        napisales jest duzo prawdy tylko zauwaz ze sam sobie odpowiedziales :) Problem
        nie lezy w systemie tylko wlasnie w urzednikach. Nie znaja przepisow, ktore maja
        codziennie stosowac (dlatego cos, co dla Ciebie bylo banalem okazalo sie czyms
        niezrozumialym dla tych pan) Inna sprawa, ze nawet jesli znaja za wszelka cene
        chca sobie oszczedzic dodatkowej pracy a jezeli to nie jest mozliwe to dodac
        troche innym ("ten dokument jest niewazny bo pieczatka jest nieczytelna, etc.)
        A wiesz co jest najgorsze? Tak jak ktos juz napisal w Warszawie sa najmniej
        kompetentni urzednicy. Aplikacja dziala w wiekszych miastach dosc dlugo i nikt o
        niej wczesniej nie slyszal (i nikt nie pisal). Glosno zrobilo sie dopiero kiedy
        system ruszyl w stolicy. Zeby nie byc goloslownym. W jednej z lokalnych gazet
        przeczytalem ze:
        - system nie pozwala na zmiane rodzaju pojazdu (z osobowego na ciezarowy) ->
        jest to kwestia kilku klikniec mysza
        - nie mozna przywrocic pojazdu po wyrejestrowaniu z powodu kradziezy -> jest to
        jedyny powod wyrejestrowania pojazdu dla ktorego jest mozliwe przywrocenie do ruchu,
        Te "bledy" nie zostaly wymyslone. Zapewne autorka artykulu rozmawiala z
        przedstawicielem jednego ze stolecznych wydzialow komunikacji. Widac tu jaka
        znajomoscia aplikacji moga pochwalic sie warszawscy urzednicy.
        I jeszcze jedna rzecz: moze sie wydawac ze bronie aplikacji i jej autorow. Otoz
        nie - aplikacja zawiera bledy pomimo, ze byla testowana przez dlugi czas w kilku
        urzedach. Okazalo sie ze wzorowanie aplikacji na przepisach nie wystarczy -
        trzeba uwzglednic nasza polska rzeczywistosc (wiedziales, ze sa samochody
        wyprodukowane w 1991 roku a zarejestrowane w 1990? [nie, to nie jest pomylka;)
        ]). W takich przypadkach faktycznie mozna w urzedzie utknac i miec pretensje..
        Wkurzajace jest tylko to, ze media robia szum wokol czegos o czym nie maja
        pojecia. Gdyby wytknieto bledy aplikacji (ale bledy, nie niewiedze..) to w
        porzadku, bo bylaby to prawda. A co mozemy przeczytac? W przewazajacej
        wiekszosci bzdury! Ze wszystkich artykulow, ktore mialem okazje przeczytac
        rzeczowy byl tylko jeden - ten do ktorego linka podalem wyzej (na stronie 4x4).
        Podsumowujac.. Jak sam zauwazyles zeby cos zalatwic w urzedzie (nawet wydawaloby
        sie prosta sprawe) trzeba miec anielska cierpliwosc.. Coz, taka nasza polska
        rzeczywistosc. Miejmy tylko nadzieje ze bedzie coraz lepiej :)
        Pozdrawiam :)
    • Gość: niepolak dlaczego sie wszystko toleruje? IP: *.client.comcast.net 01.10.04, 22:49
      dlaczego w polsce wszystko sie toleruje, to jest skandal i minister, i jego
      urzednicy powinni stanac przed trybunalem, a tu co? nie ma winnych. ludzie
      polska to kraj nienormalnych ludzi. tak nie musi byc, trzeba wyjsc na ulice
      jeszcze raz, rzad i urzednicy sluza ludziom, te wszytkie "problemy" nie istnieja
      na zachodzie, trzeba wyslac ludzi na szkolenie na zachod i przywiezdz gotowe
      rozwiazania, dlaczego chcecie wszytko po swojemu, nieudolnie, zle i glupio. po co ?
    • Gość: Waldek Najgorzej w Stolicy pod rządami PiSu IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 01.10.04, 22:56
      Niestety znowu Warszawiacy doświadczaja nieudolności urzędników Lecha
      Kaczyńskiego. PiS rządzący w Warszawie poz raz kolejny daje znać o swojej
      niekompetencji. Podobnie jak z dotacjami z UE. Warszawa ma 0,82 zł bezwrotnej
      pomocy na mieszkańca, Katowice ponad 80 zł, a Olsztyn ponad 150 zł.
      Panie Kaczyński - wstydu oszczędź i zniknij mi z oczu.
    • les1 Re: "Pojazd" słabo jedzie 01.10.04, 22:58
      A dlaczego wlasnie ten system zastosowano? Jakies powiazania?
      Wprowadzano u mnie , jakies 10-lat temu system centralnej rejestracji....z
      satelitarnym wlacznie i...nawet nie odczulismy, ze cos takiego wprowadzali?
      System jest szwedzki....podobno bo kogo to obchodzi, skoro pracuje i nie robil
      nam jakichkolwiek trudnosci....nawet w okresie przejsciowym?
      Ale do Szwecji to pewnie jest z polski za daleko??? (i za tanio??? )
      :-)
      les1
    • Gość: Travel [...] IP: *.acn.waw.pl 01.10.04, 23:14
      Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
      • Gość: ORWELL ROK 2004. IP: *.waw.pl 02.10.04, 00:22
        Przez 28 lat mieszkalem w Polsce. Od 2 mieszkam w
        cywilizowanym kraju... Dobrze, ze wracam tu jedynie
        napic sie wodki z kolegami.
        Niestety jednak musze czasami wybrac sie do X urzedu
        i walczyc z "Krysiami" - biurwami j*banymi...
        Buntujcie sie, rodacy poki czas!
    • Gość: $tefan Urzedy w Polsce nie maja dostepu do poczty? IP: *.client.comcast.net 02.10.04, 07:07
      Dlaczego rejestracje samochodu trzeba zalatwiac bedac fizycznie w urzedzie?
      W Stanach to dziala znakomicie droga korespondencyjna. Tablice rejestracyne
      noergo samochodu przychodza poczta. Zarejestrowac nowy pojazd? Nawet nie wiem
      gdzie jest ten urzad rejestrujacy - wystarczy zatelefonowac lub znalezc na
      internecie - przysla wymagane formularze lub mozna je sciagnac internetowo,
      potem wypelnic, zalaczyc czek lub numer karty kredytowej i wyslac. Po kilku
      dniach dostaje sie poczta dowod rejestracji samochodu. To wszystko!
      Urzad wszak najlepiej pracuje gdy nie ma w nim klientow. Wola raczel
      telefonicznie lub internetowo. Robia to szybko i sprawnie! (Nie dotyczy to
      Urzedu Immigracyjnego gdzie w wiekszosci zatrudnieni sa przedstawiciele
      mniejszosci etniczno-umyslowych)
      Naprawde nie mozna tego zalatwic poczta? Dlaczego?
      • Gość: papa Smerf Re: Urzedy w Polsce nie maja dostepu do poczty? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 02.10.04, 07:20
        W niektórych miastach już można, przynajmniej złożyć wniosek. Po odbiór niestety
        trzeba zgłosić się osobiście.

To zależy tylko od urzęników, czy im się chce czy nie. Zresztą nie tylko w
        Polsce. Mieszkałem parę lat na Zachodzie. Dwa razy przeprowadzałem się między
        dwoma dzielnicami tego samego miasta. Obsługa w urzędach pomiędzy tymi
        dzielnicami różniła się tak jak między Paryżem a Bangladeszem.
        • Gość: osiolek heski Re: Urzedy w Polsce nie maja dostepu do poczty? IP: *.dip.t-dialin.net 03.10.04, 00:11
          No wlasnie, to bardzo celna uwaga. Narzekacie tu wszyscy na beznadzieje w
          polskich urzedach, ja od jakiegos czasu mieszkam w zorganizowanych niemczech i
          wierzcie mi, ze jak ich urzednikom kazano by przeprowadzic taka rewolucje, to
          niemcy uleglyby z powrotem rozbicu na ksiestwa. Tutaj to dostep przez internet
          do rachunku w banku komercyjnym sredniej wielkosci nie dziala w weekend. Serio,
          a wy narzekacie nan naszych urzednikow, pewnie, ze niektorzy to lajzy, ze sa
          przewaly przy zamawioaniu systemow, ale oni generalnie i tak sa mistrzami
          swiata, no moze poza tymi co pracuja w tpsa ;-)
          • Gość: papa Smerf Re: Urzedy w Polsce nie maja dostepu do poczty? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 03.10.04, 07:42
            Tutaj to dostep przez internet
            > do rachunku w banku komercyjnym sredniej wielkosci nie dziala w weekend

Co prawda to prawda. Nie wiem jak jest teraz, ale przed paru laty w niedzielę
            "psuły" się nagle bankomaty ogromnego banku (Dresdner Bank) w całym Berlinie nie
            można było pobrać pieniędzy.
    • Gość: pieszjebalprl bo te pizdy dziamgaja w klawiature IP: *.client.comcast.net 03.10.04, 06:33
      bo te pizdy niepotrafia w rubryki wpisac danych, kurwa jego mac, dla tych
      glupich kurew komputer to lamiglowka, bo trzeba sie troche skupic i wiedziec
      gdzie jest jak litera na klawiaturze, kurwa , wyjebac te pizdy i zatrudnic
      dzieciaki ktore wala w klawiature z zamknietymi oczami.
    • Gość: agula Re: petencie miej cierpliwość IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.10.04, 12:48
      dzisiaj pofatygowałam sie już drugi raz do Wydziału Komunikacji w Poznaniu po
      odbiór stałego dowodu rejestracyjnego. Jak Państwo myślicie udało mi się, czy
      nie? Pewnie, że NIE. Nowy dowód jeszcze nie dotarł z Warszawy, a mnie
      przedłużono termin ważności tymczasowego dowodu o kolejne 3 tygodnie. Procedurę
      rejestracji zaczęłam w dniu 19 sierpnia.Ile można mieć cierpliwości? Ile razy
      mam się zwalniać z pracy? Ile paliwa zużyć na dojazdy? Kto mi za to zapłaci? Na
      pewno nie pomysłodawcy nowego systemu. I tylko miła obsługa ze strony jednego z
      pracowników wydziału p. Macieja (nazwiska nie wymienię) powstrzymała mnie przed
      zrobieniem totalnej awantury. A zapewniam, że potrafię.
      • Gość: hmm Re: petencie miej cierpliwość IP: 212.76.50.* 04.10.04, 21:27
        3 tygodnie? Kurcze, a myslalem ze pozwolenie czasowe mozna przedluzyc
        maksymalnie o 2 tygodnie (czyli razem 6 tygodni).. Prowokacja? :)
    • Gość: Zaratustra system to nie tylko komputery IP: *.chvlva.adelphia.net 19.10.04, 18:37
      byc moze system jest ok ale system to nie tylko programy i komputery ale i
      ludzie ktorzy go obsluguja i przepisy itd

zdania (podejrzewam ze wyglaszanae prze jednego autorow Pojazdu) ze progbram
      jest ok tylko uzyttkownik za glupi sa symptomatyczne i troche podobne to
      pokrzykiwania na klientow ze kolejka to wina tychze

panowie 'informatycy'

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka