Gość: Antycep IP: *.azvu.nl 01.10.04, 16:59 Program nazywa sie Cepik bo cep cepowi zlecil jego wykonanie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Puchatek Rece opadają... IP: *.crowley.pl 01.10.04, 17:01 Najlepszy cytat: "Rzecznik prasowy urzędu dzielnicy Praga Południe w Warszawie Anna Michalska uważa, że kolejki w wydziałach komunikacji powstają bardzo często z winy samych interesantów. Jej zdaniem, kiedy pojawia się nowa rzecz ludzie przychodzą bardzo wcześnie i tworzy się niepotrzebny tłok." Co za idiotka!!!! Szanowna pani rzecznik - za taki tekst powinna pani polecieć z roboty. Po pierwsze - za arogancję. KOlejki są dlatego, że system źle działa i zwalanie tego na petentów jest po prostu bezczelnością. Po drugie - za głupotę argumentu. Jeśli "ludzie przychodzą bardzo wcześnie", to właśnie - w normalnych warunkach - sprwaiałoby, że byliby szybciej obsłużeni. Gratulujemy kolejnej ustawy - bubla. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hmm Re: Rece opadają... IP: 212.76.50.* 01.10.04, 17:42 Tylko nie wspomniales ze wiekszosc oczekujacych sprowadzila pojazd z zagranicy prawda? Zapomniales tez ile takich pojazdow zostalo w tym roku sprowadzonych. Dodajac do tego 'umiejetnosci' obslugi komputera i aplikacji przez urzednikow otrzymujemy kolejki. Pojazd jest w Warszawie od tego tygodnia a kolejki byly znacznie wczesniej. System dziala dosc dobrze, nawet lepiej niz poprzedni. W starym systemie mozna bylo wpisac byle co a i tak przeszlo. W Pojezdzie wiele danych jest sprawdzana pod wzgledem porawnosci i mamy problem: jak wczesniej bylo byle co to po przeniesieniu danych okazuje sie ze trzeba wszystko robic od nowa. Czyja to jest wina? Dlaczego nikt nie sprawdzil ze wczesniej bardzo czesto byly omijane przepisy? Znasz problem tylko z jednej strony i nie bardzo wiesz co piszesz.. Ponadto ludzie moga przychodzic nawet o 1 w nocy i nie oznacza to ze zostana obsluzeni szybciej - urzad i tak pracuje przez okreslony czas. Jedyna 'korzysc' to mozliwosc zajecia sobie miejsca w kolejce.. Dlatego w wiekszosci urzedow sa wydawane numerki dzieki czemu kazdy wie kiedy moze przysc i nie bedzie musial czekac w kolejce kilka dni.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antoni Re: Rece opadają... IP: 216.191.175.* 01.10.04, 18:24 .....paranoja,czekac kilka dni na zarejestrowanie samochodu,jeszcvze raz paranoja.I jeszcze na dodatek te glupie tlumaczenia urzednikow...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hmm Re: Rece opadają... IP: 212.76.50.* 01.10.04, 19:12 A co maja powiedziec? Ze wolno pisza na klawiaturze? Ze nie znaja aplikacji i musza za kazdym razem szukac poszczegolnych opcji? Dalej wymienial nie bede bo i po co ;) Pozdrawiam cierpliwych ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wypierd...c stad apel IP: *.echostar.pl 01.10.04, 19:51 do rządzących: powoli trace cierpliwosc i skonczy sie tak ze kupie sobie pare kilo trotylu i sie wysadze z calym parlamentem podczas glosowania ustawy budzetowej, bo wtedy wszyscy beda w srodku. i bedzie koniec. i mam nadzieje ze nastepni swiadomi mozliwych konsekwencji wreszcie zaczna rzadzic prawie i skutecznie. bo w tej chwili jest tak ze cokolwiek zrobia, nie ma zadnej odpowiedzialnosci. a ja trace4 cierpliwosc. i podejzewam ze znaczna czesc swiadomych Polakow tez. wypierdalac skompromitowani politycy. mamy was dosc. koniec Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CEPIK WYBIÓRCZA CENZOREM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.04, 07:40 WYBIÓRCZA USUNĘŁA MÓJ KOMENTARZ!!!! TO PRAWDA ŻE MICHNIK SIĘ ZAPRZEDAŁ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g Re: "Pojazd" słabo jedzie IP: *.crowley.pl 01.10.04, 17:16 Pojazd jest tylko częścią Cepik-u. Reszta Cepik-u działa bardzo dobrze - przynajmniej ta w Policji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olowek ciekawe ile za fuszerę MaciejWroński dostanie IP: 213.17.233.* 01.10.04, 17:18 odpowiedzialny za wprowadzanie systemu Maciej Wroński powiedział, że błędy mogą się pojawiać. co to jest, wersja beta? Wprowadzili krajowy system do testowania na ludziach. Odpowiedz Link Zgłoś
joly.roger Re: ciekawe ile za fuszerę MaciejWroński dostanie 01.10.04, 22:26 Gość portalu: olowek napisał(a): > odpowiedzialny za wprowadzanie systemu Maciej Wroński powiedział, że błędy mogą > > się pojawiać. co to jest, wersja beta? Wprowadzili krajowy system do testowania > > na ludziach. No i widac ze sie facet zna na rzeczy, a nie sciemnia jaki jest wspanialy. Jesli znajdziesz choc jeden system na swiecie, ktory dziala w takiej skali i nie mial bledow, to bedzie cud. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kazel Re: "Pojazd" słabo jedzie IP: *.cbmm.lodz.pl 01.10.04, 17:44 I znowu winni są petenci zgłaszający chęć rejestracji samochodu. Po co oni wogóle do urzedów przychodzą i co oni chcą ;-)) Nie ma to jak wdrażanie nowych systemów "po polsku" :(( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: konik Re: "Pojazd" słabo jedzie IP: *.chello.pl 01.10.04, 18:22 Kto bezmyslnie krytykuje system uszczelniający ewidencjonowanie pojazdów sprzyja złodziejom. Amen. Wszyscy dziennikarze rzucili sie dzisiaj, ponieważ mają "temat". Juz od rana wiedzieli, że to nie może funkcjonować. Proponuję trochę refleksji. I tak czekalismy na taką próbę o kilkanaście lat za długo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam Re: "Pojazd" słabo jedzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.04, 18:23 mam pytanie kto jest autorem tego oprogramowania ??? Odpowiedz Link Zgłoś
krystian10 Re: "Pojazd" słabo jedzie 01.10.04, 18:30 Gość portalu: konik napisał(a): > wiedzieli, że to nie może funkcjonować. Proponuję trochę refleksji. I tak > czekalismy na taką próbę o kilkanaście lat za długo. To po cholere to wprowadzali??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hmm Re: "Pojazd" słabo jedzie IP: 212.76.50.* 01.10.04, 19:19 Widzicie, wejdzie sobie na strone magazynu 4x4. Tam jest JEDYNY rzeczowy artykul ktory przeczytalem dzisiaj o systemie. A prawda wyglada tak ze system FUNKCJONUJE w niektorych urzedach od PONAD MIESIACA (!!) a na dzisiaj zostal wyznaczony dzien w ktorym wszystkie urzedy maja juz miec dzialajacy system. Tyle.. Przykre jest tylko to, ze jak zwykle dziennikarze rzucili sie na nowy system nie majac pojecia o jego wprowadzaniu, dzialaniu, celu, itp. Przez takie dzialanie wprowadzaja w blad przecietnego czytelnika/sluchacza/widza... A tekst 'aplikacja sie wiesza' jest po prostu wyssany z palca (o dziwo aplikacja dziala bardzo stabilnie). No ale czego mozna wymagac od naszych dziennikarzy.. Przykre.. :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hmm Re: "Pojazd" słabo jedzie IP: 212.76.50.* 01.10.04, 19:19 Moze podam link ;) www.4x4.pl/news.php?id=604 I co Wy na to? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luk prawo jazdy do wymiany! IP: 146.9.150.* 01.10.04, 18:45 troche z innej beczki. na nowym polskim prawku wszystkie napisy sa po polsku (oprocz francuskiego permis de conduire). raz w banku zagranica pani mnie wysmiala i powiedziala, ze taki dokument nie stwierdza tozsamosci. bo faktycznie nie wiadomo o co tam chodzi. mnostwo cyferek. a ich wyjasnienie na odwrocie, napisane drobnym druczkiem i tylko po polsku. czemu nikt o tym nie pomyslal? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hmm Re: prawo jazdy do wymiany! IP: 212.76.50.* 01.10.04, 19:20 'Unijne' prawko jest produkowane od dzisiaj :) Odpowiedz Link Zgłoś
krystian10 Re: prawo jazdy do wymiany! 01.10.04, 19:26 Jak tak dalej bedzie z wdrazaniem systemow komputerowych za moje pieniadze/ ZUS , dowody osobiste , dowody rejestracyjne/ to tak samo zaczne placic podatki Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Kto stworzył CEPiK 01.10.04, 20:04 Każdy system, nawet niedoskonały, ma swojego twórcę. Kto stworzył CEPiK'a? Jeśli Gazeta o czymś pisze to niech robi to do końca. Taki CEPiK musiał powstać w wyniku przetargu. Ktoś go spartolił, niech lud się dowie kto. Na przyszłość oferta partacza winna być z założenia odrzucona. Odpowiedz Link Zgłoś
krystian10 Re: Kto stworzył CEPiK 01.10.04, 20:07 hummer napisał oferta partacza winna być z założenia odrzucona Prokom w tym wypadku by zbanczyl, a trzyma sie mocno Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: autor Re: Kto stworzył CEPiK IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 02.10.04, 00:07 Prokom. Informację tę można zweryfikować w kilku miejscach np. protokoły z posiedzeń zarządu Prokomu, lub po prostu strony MSWiA. Prokom zresztą nie stworzył CEPiKu lecz dopiero go tworzy. Zajmie mu to jeszcze kilka lat. Pojazd, który jest tylko jednym z elementów tego systemu jest być może tworzony przez jakiegoś podwykonawcę, ale za całość CEPiKu odpowiada nasz czołowy dostawca oprogramowania dla administracji publicznej. PS. Nie bardzo rozumiem, co znaczy zbańczył, a trzyma się mocno ?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: autor Re: Kto stworzył CEPiK IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 02.10.04, 00:19 Acha, dziękuję krystian10. Wydaje mi się,że Prokom raczej ma się coraz lepiej, niż gorzej.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tse-tse To sie po prostu nazywa "polnische Wirtschaft" . IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.04, 20:36 Odpowiedz Link Zgłoś
mario do hmm 01.10.04, 21:31 brzmisz jak rasowy urzędas, który jak to zwykle bywa wszelką winę zrzuca na dziennikarzy i petentów. Oczywiście masz rację: pierwsi piszą, bo mają temat, drudzy kupują za dużo samochodów. Wszystko działa stabilnie, tylko ludzie tworzą sztuczne problemy. Świetnie. Jak to wygląda naprawdę? Proszę bardzo: przykład z pierwszej ręki, bo doświadczyłem na sobie. Kupiłem samochód u dealera. Wziąłem na część kwoty kredyt w banku i aby nie jeździć 400 km tylko po to, by zarejestrować auto w miejscu zameldowania podpisałem umowę przewłaszczenia auta na bank i udałem się do Wydziału Komunikacji urzędu Warszawa Śródmieście. Tu zaczyna się urzędnicza polka galopka. Okienko rejestracji dla osób prawnych. Przyszedłem parę minut po siódmej - jestem pierwszy, do rejestracji dla osób fizycznych kilkanaście osób. Nie jest źle, wchodzimy. Na dzień dobry usłyszałem, że czas oczekiwania na rejestrację wynosi dwa tygodnie, po panie mają dużo spraw, system nie działa (ten stabilny, dokładnie ten sam!) i nikogo to nie obchodzi, że zarówno ja, jak i dealer (bank nie wypłaci mu kasy dopóki ja mam samochód niezarejestrowany) ponosimy określone straty. Nie ich wina - to pomysł Ministerstwa Infrastruktury. OK. Mimo wszystko jednak postanawiam złożyć wniosek. To jednak również nie jest takie proste, bo szanowne panie męczenniczki- urzędniczki postanawiają, że skoro już mają sporo spraw, to nie będą sobie dokładać następnych, bo i po co? Wynajdują więc powody odmowy. Najpierw dowiedziałem się, że faktura pośrednia (sprzedaży auta dealerowi przez Renault Polska) jest nieważna, bo niepodpisana przez odbiorcę. To pikuś, że zgodnie z obowiązującą już od jakiegoś czasu ustawą o VAT podpis taki jest niepotrzebny. Pani sobie życzy - tu uwaga! - umowę kupna-sprzedaży samochodu zawartą między dwoma spółkami: importerem i dealerem! Tu jeszcze jestem cierpliwy i staram się nie dać zbić z tropu. Zjawia się pani kierownik urzędu, więc rośnie nadzieja, że ktoś wreszcie przerwie tę paranoję. Na tym niestety nie koniec. Wśród dokumentów mam regon i KRS banku, gdzie wymienione są wszystkie oddziały, w tym również ten, który ma figurować w dowodzie. Mam też pełnomocnictwa dla przedstawicieli banku, gdzie jak byk stoi wypisane, że mają oni pełne umocowanie do dokonywania "wszelkich czynności związanych z ustanowieniem zabezpieczenia kredytu", którym w tym przypadku jest rejestracja samochodu na bank. Okazuje się, że panie życzą sobie zgodę centrali banku na dokonywanie takich czynności przez Oddział (niezależny podmiot gospodarczy!). Tu powoli tracę cierpliwość i dzwonię do banku, aby im przekazać te rewelacje. To, co usłyszałem nie nadaje się do powtórzenia. Tłumaczę pani kierownik jak pięciolatkowi tę "zawiłość" w dokumentach, które dla mnie - laika - wydają się być wręcz banalnie proste. W odpowiedzi słyszę, że jak się nie zgadzam z jej decyzją, to mogę "złożyć w sekretariacie odwołanie, na co w przeciągu do 30 dni dostanę odpowiedź odmowną" (sic!) W tym momencie pojąłem na czym polega nastawienie urzędu "frontem do petenta", spakowałem papiery i w trosce o własne zdrowie wyszedłem z urzędu. Ktoś chce mi powiedzieć, że to co się dzieje w urzędach to wina dziennikarzy szukających sensacji? A może interesantów, którzy oczekują załatwienia swoich spraw? I że najbiedniejsi w tym wszystkim są Bogu ducha winni urzędnicy, od których ktoś nie wiedzieć dlaczego oczekuje, by za pieniądze z naszych podatków przynajmniej sprawiali pozory, że chcą pomóc coś załatwić? Niech ktoś taki stanie przede mną i powie mi to patrząc w oczy, a nie wymądrza się na forum, jakby pozjadał wszystkie rozumy. Odpowiedz Link Zgłoś
joly.roger Re: do hmm 01.10.04, 22:33 mario napisał: > Niech ktoś taki stanie przede mną i powie mi to patrząc w oczy, a nie wymądrza > się na forum, jakby pozjadał wszystkie rozumy. Tepoty i niekompetencji panienek z okienka to nam nie musisz uswiadamiac (ale wez sprobuj taka wyrzucic i zartudnic kompetenta...) Ale co to ma wspolnego z nowym systemem, ktory na pewno bedzie sprawial poczatkowo owym panienkom problemy (z czasem i szympans sie nauczy ;), ale byl bardzo potrzebny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beata pociotki kaczki na urzędzie IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 01.10.04, 23:07 Poziom kompetencji urzędzasów w Warszawie jest najniższy w Polsce. kaczor ściągnął samych nieudaczników. W prywatnych firmach codziennie wprowadza sie nowe programy komputerowe i nikt z tego powodu nie zaprzestaje produkcji. Klepia 20 znaków na minute zamiast 120. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mk Re: do hmm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.04, 07:41 Ale właśnie przed chwilą podałeś najważniejszą przeczynę dlaczego są problemy z systemem. Przecież z artykułu jasno wynika, że w byłej kongresówce (Warszawa, Lublin) system nie działa, zaś gdzie indziej tak. A może to po prostu nie wina systemu a stosunku do pracy? Jak się nie chce pracować to zawsze można zwalić na system. A najważniejszą zasadą to jak robić żeby się nie narobić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciuś Do: Mario IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 02.10.04, 20:34 Roczny budżet Warszawy wynosi 1 miliard złotych. Z tego 300 milionów idzie na utrzymanie 5000 urzędasów. (5.000 ludzi x 5.000 zł/mies. x 12 mies.) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hmm Re: do hmm IP: 212.76.50.* 04.10.04, 21:24 Nie wiem czy Cie zmartwie czy pociesze ale nie jestem urzednikiem. W tym co napisales jest duzo prawdy tylko zauwaz ze sam sobie odpowiedziales :) Problem nie lezy w systemie tylko wlasnie w urzednikach. Nie znaja przepisow, ktore maja codziennie stosowac (dlatego cos, co dla Ciebie bylo banalem okazalo sie czyms niezrozumialym dla tych pan) Inna sprawa, ze nawet jesli znaja za wszelka cene chca sobie oszczedzic dodatkowej pracy a jezeli to nie jest mozliwe to dodac troche innym ("ten dokument jest niewazny bo pieczatka jest nieczytelna, etc.) A wiesz co jest najgorsze? Tak jak ktos juz napisal w Warszawie sa najmniej kompetentni urzednicy. Aplikacja dziala w wiekszych miastach dosc dlugo i nikt o niej wczesniej nie slyszal (i nikt nie pisal). Glosno zrobilo sie dopiero kiedy system ruszyl w stolicy. Zeby nie byc goloslownym. W jednej z lokalnych gazet przeczytalem ze: - system nie pozwala na zmiane rodzaju pojazdu (z osobowego na ciezarowy) -> jest to kwestia kilku klikniec mysza - nie mozna przywrocic pojazdu po wyrejestrowaniu z powodu kradziezy -> jest to jedyny powod wyrejestrowania pojazdu dla ktorego jest mozliwe przywrocenie do ruchu, Te "bledy" nie zostaly wymyslone. Zapewne autorka artykulu rozmawiala z przedstawicielem jednego ze stolecznych wydzialow komunikacji. Widac tu jaka znajomoscia aplikacji moga pochwalic sie warszawscy urzednicy. I jeszcze jedna rzecz: moze sie wydawac ze bronie aplikacji i jej autorow. Otoz nie - aplikacja zawiera bledy pomimo, ze byla testowana przez dlugi czas w kilku urzedach. Okazalo sie ze wzorowanie aplikacji na przepisach nie wystarczy - trzeba uwzglednic nasza polska rzeczywistosc (wiedziales, ze sa samochody wyprodukowane w 1991 roku a zarejestrowane w 1990? [nie, to nie jest pomylka;) ]). W takich przypadkach faktycznie mozna w urzedzie utknac i miec pretensje.. Wkurzajace jest tylko to, ze media robia szum wokol czegos o czym nie maja pojecia. Gdyby wytknieto bledy aplikacji (ale bledy, nie niewiedze..) to w porzadku, bo bylaby to prawda. A co mozemy przeczytac? W przewazajacej wiekszosci bzdury! Ze wszystkich artykulow, ktore mialem okazje przeczytac rzeczowy byl tylko jeden - ten do ktorego linka podalem wyzej (na stronie 4x4). Podsumowujac.. Jak sam zauwazyles zeby cos zalatwic w urzedzie (nawet wydawaloby sie prosta sprawe) trzeba miec anielska cierpliwosc.. Coz, taka nasza polska rzeczywistosc. Miejmy tylko nadzieje ze bedzie coraz lepiej :) Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niepolak dlaczego sie wszystko toleruje? IP: *.client.comcast.net 01.10.04, 22:49 dlaczego w polsce wszystko sie toleruje, to jest skandal i minister, i jego urzednicy powinni stanac przed trybunalem, a tu co? nie ma winnych. ludzie polska to kraj nienormalnych ludzi. tak nie musi byc, trzeba wyjsc na ulice jeszcze raz, rzad i urzednicy sluza ludziom, te wszytkie "problemy" nie istnieja na zachodzie, trzeba wyslac ludzi na szkolenie na zachod i przywiezdz gotowe rozwiazania, dlaczego chcecie wszytko po swojemu, nieudolnie, zle i glupio. po co ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Waldek Najgorzej w Stolicy pod rządami PiSu IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 01.10.04, 22:56 Niestety znowu Warszawiacy doświadczaja nieudolności urzędników Lecha Kaczyńskiego. PiS rządzący w Warszawie poz raz kolejny daje znać o swojej niekompetencji. Podobnie jak z dotacjami z UE. Warszawa ma 0,82 zł bezwrotnej pomocy na mieszkańca, Katowice ponad 80 zł, a Olsztyn ponad 150 zł. Panie Kaczyński - wstydu oszczędź i zniknij mi z oczu. Odpowiedz Link Zgłoś
les1 Re: "Pojazd" słabo jedzie 01.10.04, 22:58 A dlaczego wlasnie ten system zastosowano? Jakies powiazania? Wprowadzano u mnie , jakies 10-lat temu system centralnej rejestracji....z satelitarnym wlacznie i...nawet nie odczulismy, ze cos takiego wprowadzali? System jest szwedzki....podobno bo kogo to obchodzi, skoro pracuje i nie robil nam jakichkolwiek trudnosci....nawet w okresie przejsciowym? Ale do Szwecji to pewnie jest z polski za daleko??? (i za tanio??? ) :-) les1 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Travel [...] IP: *.acn.waw.pl 01.10.04, 23:14 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ORWELL ROK 2004. IP: *.waw.pl 02.10.04, 00:22 Przez 28 lat mieszkalem w Polsce. Od 2 mieszkam w cywilizowanym kraju... Dobrze, ze wracam tu jedynie napic sie wodki z kolegami. Niestety jednak musze czasami wybrac sie do X urzedu i walczyc z "Krysiami" - biurwami j*banymi... Buntujcie sie, rodacy poki czas! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: $tefan Urzedy w Polsce nie maja dostepu do poczty? IP: *.client.comcast.net 02.10.04, 07:07 Dlaczego rejestracje samochodu trzeba zalatwiac bedac fizycznie w urzedzie? W Stanach to dziala znakomicie droga korespondencyjna. Tablice rejestracyne noergo samochodu przychodza poczta. Zarejestrowac nowy pojazd? Nawet nie wiem gdzie jest ten urzad rejestrujacy - wystarczy zatelefonowac lub znalezc na internecie - przysla wymagane formularze lub mozna je sciagnac internetowo, potem wypelnic, zalaczyc czek lub numer karty kredytowej i wyslac. Po kilku dniach dostaje sie poczta dowod rejestracji samochodu. To wszystko! Urzad wszak najlepiej pracuje gdy nie ma w nim klientow. Wola raczel telefonicznie lub internetowo. Robia to szybko i sprawnie! (Nie dotyczy to Urzedu Immigracyjnego gdzie w wiekszosci zatrudnieni sa przedstawiciele mniejszosci etniczno-umyslowych) Naprawde nie mozna tego zalatwic poczta? Dlaczego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: papa Smerf Re: Urzedy w Polsce nie maja dostepu do poczty? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 02.10.04, 07:20 W niektórych miastach już można, przynajmniej złożyć wniosek. Po odbiór niestety trzeba zgłosić się osobiście. To zależy tylko od urzęników, czy im się chce czy nie. Zresztą nie tylko w Polsce. Mieszkałem parę lat na Zachodzie. Dwa razy przeprowadzałem się między dwoma dzielnicami tego samego miasta. Obsługa w urzędach pomiędzy tymi dzielnicami różniła się tak jak między Paryżem a Bangladeszem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: osiolek heski Re: Urzedy w Polsce nie maja dostepu do poczty? IP: *.dip.t-dialin.net 03.10.04, 00:11 No wlasnie, to bardzo celna uwaga. Narzekacie tu wszyscy na beznadzieje w polskich urzedach, ja od jakiegos czasu mieszkam w zorganizowanych niemczech i wierzcie mi, ze jak ich urzednikom kazano by przeprowadzic taka rewolucje, to niemcy uleglyby z powrotem rozbicu na ksiestwa. Tutaj to dostep przez internet do rachunku w banku komercyjnym sredniej wielkosci nie dziala w weekend. Serio, a wy narzekacie nan naszych urzednikow, pewnie, ze niektorzy to lajzy, ze sa przewaly przy zamawioaniu systemow, ale oni generalnie i tak sa mistrzami swiata, no moze poza tymi co pracuja w tpsa ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: papa Smerf Re: Urzedy w Polsce nie maja dostepu do poczty? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 03.10.04, 07:42 Tutaj to dostep przez internet > do rachunku w banku komercyjnym sredniej wielkosci nie dziala w weekend Co prawda to prawda. Nie wiem jak jest teraz, ale przed paru laty w niedzielę "psuły" się nagle bankomaty ogromnego banku (Dresdner Bank) w całym Berlinie nie można było pobrać pieniędzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pieszjebalprl bo te pizdy dziamgaja w klawiature IP: *.client.comcast.net 03.10.04, 06:33 bo te pizdy niepotrafia w rubryki wpisac danych, kurwa jego mac, dla tych glupich kurew komputer to lamiglowka, bo trzeba sie troche skupic i wiedziec gdzie jest jak litera na klawiaturze, kurwa , wyjebac te pizdy i zatrudnic dzieciaki ktore wala w klawiature z zamknietymi oczami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agula Re: petencie miej cierpliwość IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.10.04, 12:48 dzisiaj pofatygowałam sie już drugi raz do Wydziału Komunikacji w Poznaniu po odbiór stałego dowodu rejestracyjnego. Jak Państwo myślicie udało mi się, czy nie? Pewnie, że NIE. Nowy dowód jeszcze nie dotarł z Warszawy, a mnie przedłużono termin ważności tymczasowego dowodu o kolejne 3 tygodnie. Procedurę rejestracji zaczęłam w dniu 19 sierpnia.Ile można mieć cierpliwości? Ile razy mam się zwalniać z pracy? Ile paliwa zużyć na dojazdy? Kto mi za to zapłaci? Na pewno nie pomysłodawcy nowego systemu. I tylko miła obsługa ze strony jednego z pracowników wydziału p. Macieja (nazwiska nie wymienię) powstrzymała mnie przed zrobieniem totalnej awantury. A zapewniam, że potrafię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hmm Re: petencie miej cierpliwość IP: 212.76.50.* 04.10.04, 21:27 3 tygodnie? Kurcze, a myslalem ze pozwolenie czasowe mozna przedluzyc maksymalnie o 2 tygodnie (czyli razem 6 tygodni).. Prowokacja? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zaratustra system to nie tylko komputery IP: *.chvlva.adelphia.net 19.10.04, 18:37 byc moze system jest ok ale system to nie tylko programy i komputery ale i ludzie ktorzy go obsluguja i przepisy itd zdania (podejrzewam ze wyglaszanae prze jednego autorow Pojazdu) ze progbram jest ok tylko uzyttkownik za glupi sa symptomatyczne i troche podobne to pokrzykiwania na klientow ze kolejka to wina tychze panowie 'informatycy' Odpowiedz Link Zgłoś