Dodaj do ulubionych

Wątek kulinarny

12.01.17, 13:22
O gotowaniu żaby.
Żeby żabę ugotować należy ją włożyć do gaernka z nimą wiodą i wodę podgrzewać, przy wrzucaniu do wrzątku żaba wyskoczy.
Społeczeństwo też.
Najpierw były dyskusje o aborcji. Juz nie ma, zakazano, obowiązuje nakaz rodzenia dzieci z gwałtu. W międzyczasie był temat katechezy. Już temat znikł, matura z katechezy pewnie niedługo będzie obowiązkowa i nikt nie piśnie słowa. Następnie wraz z nastaniem kaczystów były dyskusje o łamaniu Konstytucji, likwidacji TK. Juz nie ma, teraz są błagania, by PIS Konstytucji nie zmieniał ani nie likwidował.
I tak powoli nas KośKat przy użyciu PISu czy też POPISu gotuje.
Ale nie musimy się martwić jak tą żabę zjeść, to my jesteśmy ową żabą.
Obserwuj wątek
    • l_zaraza_l Re: Wątek kulinarny 12.01.17, 13:31
      Zaraz będziemy prosili o kartki na bochenek chleba dziennie. Po rosyjsku.
    • m.c.hrabia Re: Wątek kulinarny 12.01.17, 13:31
      po prostu, demokracja jest nam obca , jesteśmy narodem niewolników.

1000 lat prymitywnej indoktrynacji zrobiło swoje.
      • wtop.ek Re: Wątek kulinarny 12.01.17, 13:33
        jakiej indoktrynacji przez 1000 lat?
        • m.c.hrabia Re: Wątek kulinarny 12.01.17, 13:35
          Katolickiej
          • wtop.ek Re: Wątek kulinarny 12.01.17, 13:38
            m.c.hrabia napisał:

> Katolickiej

antyklerykalizm jaskiniowy niczym się nie różni od moherowego ciemnogrodu

cała Europa jest zindoktrynowana :D
            • m.c.hrabia Re: Wątek kulinarny 12.01.17, 13:42
              mylisz się, od 1517 nie cała ,
    • szwampuch58 Re: Wątek kulinarny 12.01.17, 13:53
      Ja polecam:krakowskie truskawki bez smaku...kto lubi moze dodac smietanke z kolana klechy
      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,21232174,dzieci-z-in-vitro-jak-truskawki-bez-smaku-burza-po-slowach.html#Czolka3Img
      • m.c.hrabia Re: Wątek kulinarny 12.01.17, 13:54
        katolickie do bólu.
      • ultimate.strike Re: Wątek kulinarny 12.01.17, 16:49
        A jakie mją być dzieci dojrzewające w szkle labioratoryjnym w świetle lampy podczerwonej karmione miesznką koenzymów?
        • szwampuch58 Re: Wątek kulinarny 12.01.17, 16:58
          Zapytaj pania Karoline Domagalska
          tiny.pl/gdjkj
    • l_zaraza_l Czas zzuć laczki i założyć glany. 12.01.17, 13:57
      Stwierdził wczoraj mój znajomy psi spacerowicz.

W mojej ocenie ten czas był już grudniu 2015 i wtedy byłam na pierwszej manifestacji KOD. Gdy krzyczałam "kaczki na taczki" ludzie spoglądali na mnie ze zdziwieniem bo przecież wtedy chodziło tylko o Konstytucję. Różni ludzie potrzebują różnych bodźców i różnego czasu, by zareagować. Jednych ruszał TK, innych zakaz aborcji a jeszcze innych likwidacja ich miejsc pracy ze względu na likwidację gimnazjów. A trzeba patrzeć szerzej i widzieć że te działania dotyczą wszystkich. I zamiast rozdrabniać się na "wąsko wyspecjalizowane" demonstracje, trzeba w końcu dojść do konkretu i zewrzeć szyki.

• buldog2 Re: Czas zzuć laczki i założyć glany. 12.01.17, 14:06
        NIE. Ten czas nastąpił, kiedy legalny rząd nie podporządkował się wyrokowi TK, naruszył Konstytucję i przestał być legalnym rządem.
        Sprawy agenturalne tylko poszerzają zakres zarzutów i mocniej motywują do działania.

--
        OPTYMISTYCZNY AKCENT
        Opozytura to bardzo ładne słowo, bo zawiera i działanie PiS w charakterze ekspozytury - Magdolot
        • l_zaraza_l Re: Czas zzuć laczki i założyć glany. 12.01.17, 15:58
          Dokładnie tak. Dlatego napisałam o grudniu 2015. Ale to, że Ty czy ja rozumieliśmy co się święci już wtedy to jedno, a że pomału dociera to do coraz większej liczby ludzi, to drugie.
          Rzecz w tym, że marnujemy czas i energię na małe manifestacje za tym albo za tamtym (ew. przeciwko temu lub tamtemu).
          • yoma Re: Czas zzuć laczki i założyć glany. 12.01.17, 16:12
            Czy ja wiem? Choćby teraz w grudniu, na marszu czy pod Sejmem, wcale nie miałam wrażenia, że to są większe czy mniejsze manifestacje za pojedynczym tym czy owym. Przeciwnie, miałam wrażenie, że jest to grupa, której się całokształt nie podoba - i to jest fajne.

A że do grupy dołączają grupki, które ruszył ten czy inny aspekt całokształtu, to tym lepiej, nie?
            • l_zaraza_l Re: Czas zzuć laczki i założyć glany. 12.01.17, 16:49
              Problem w tym, że sama nie bardzo wiem o co mi chodzi to nic dziwnego, że nie umiem tego wyjaśnić :(((
              Może taki przykład:

Uczniom ze szkoły w Komprachcicach, którzy uczestniczyli w proteście ws. likwidacji gimnazjów grozi obniżenie oceny z zachowania. We wtorek na lekcjach w tej szkole na Opolszczyźnie nie było ponad połowy uczniów.
              Dzieci na zajęcia nie wysłali w proteście rodzice przeciwni likwidacji gimnazjów.
              - To była spontaniczna i jednodniowa akcja rodziców.
              Gimnazjum w Komprachcicach było jedyną w województwie opolskim szkołą, w której we wtorek przeprowadzono akcję protestacyjną przeciwko reformie oświaty zakładającej likwidację gimnazjów i powrót do ośmioklasowej szkoły podstawowej oraz czteroletnich liceów.

I nie chodzi o to, że nie wszyscy w tej szkole strajkowali i nie o to, że tylko jedna szkoła (chociaż jakby było ich więcej, PiSie kreatury, nie rzucałyby się śmiało jak na tę garstkę).
              1. Ponoć podobne akcje mają być powtarzane każdego 10 dnia miesiąca. To niech będzie jakaś koordynacja i masowość. Bo złe nie jest tylko likwidowanie gimnazjów i wielkie koszty ale przekształcenie szkół polskich wolskie. W kuźnię tępych, miernych, wiernych i pazernych PiSowców. Protestować powinni wszyscy rodzice, którzy na to się nie zgadzają.
              2. Jeśli już wiadomo, że PiSie będą mścić się na tej grupce z opolskiego to w kilka dni powinien odbyć się protest w obronie tych ludzi.

Trzeba zrozumieć, że w tym kraju prawo już nie obowiązuje. Coś takiego jak obowiązek
              szkolny przestało funkcjonować w dniu, w którym władze przestały przestrzegać Konstytucji. Nie ma tak, że trochę prawa się przestrzega a trochę nie. Skoro prawo nie działa zaczyna działać siła. PiSi urzędas nie ma prawa karać tych ludzi bo na jakiej podstawie? Kawałka prawa jakie podoba się Kaczyńskiemu? Zastraszanie tych ludzi to stosowanie bezprawnej siły. I powinna zacząć działać siła o wektorze skierowanym przeciwnie - siła oporu. Oporu wszystkich rodziców sprzeciwiających się zastraszaniu rodziców i dzieci z opolskiego, którzy sprzeciwili się złu i głupocie.
              • ultimate.strike Re: Czas zzuć laczki i założyć glany. 12.01.17, 17:13
                Oczywiście, że w obronie tych ludzi powinien zostać zorganizowany zmnacznie większy, ogólnopolski protest.Internetu kaczyński nie zamknął i można koordynować tego typu akcje, nie trzeba już biegać z plecakiem ulotek.
              • yoma Re: Czas zzuć laczki i założyć glany. 12.01.17, 17:15
                Zgoda, i też o tym mówię. Bo w zasadzie co mnie w Warszawie obchodzą dzieci z Komprachcic, prawda? Ale gdyby w Warszawie była demonstracja w obronie dzieci z Komprachcic, to pójdę, i pewnie nie tylko ja. Ale zgoda, ktoś tę demonstrację w Warszawie powinien zorganizować i to nie ja, mały żuczek, tylko któraś z prężnych, nowo powstałych organizacji, bo m.in. po to powstały.

Nb to, co mówisz, skłania mnie do odmówienia z wielkim hukiem np. przyjęcia mandatu drogowego. Bo masz rację, że nie ma tak, żeby obowiązywał akurat ten kawałek prawa, na który Kaczyński akurat nie zwraca uwagi.

Innymi słowy, obywatelskie nieposłuszeństwo...
                • ultimate.strike Re: Czas zzuć laczki i założyć glany. 12.01.17, 17:17
                  Obawiam się, że policja i prokuratura posłuszeństwo wobec rządu utrzymają.
                  • l_zaraza_l Re: Czas zzuć laczki i założyć glany. 12.01.17, 17:24
                    Do podważenia w Strasburgu. Oczywiście tu znowu będzie potrzebna siła wielu.
                    • ultimate.strike Re: Czas zzuć laczki i założyć glany. 12.01.17, 17:30
                      Więc informacja o Komparcicach powinna już byćna wszystkich forach, blogach fejsbukach i jutro do szkół powinna przyjść połowa uczniów i 1/3 nauczycieli. Wpływ na rządzących łamiących Konstytucję i prawa człowieka można uzyskać tylko w ten sposób.
                      • l_zaraza_l Re: Czas zzuć laczki i założyć glany. 12.01.17, 17:54
                        Z pewnością powinno być tak, że informacja o Komparcicach powinna być już od dzisiaj kolportowana przez każdego, dla kogo to o czym tu rozmawiamy jest ważne. A termin protestu chyba powinien być ustalony na czas, gdy informacją się rozpropaguje. Np, przyszły czwartek - kto ma dzieci i może nie posyła ich do szkoły (wszystko jedno który poziom) a reszta, powiedzmy o godzinie 17:00 na manifie pod lokalną siedzibą PiS. Opiekę nad dziećmi też można zorganizować, tak, by rodzice mogli iść do pracy.
                  • yoma Re: Czas zzuć laczki i założyć glany. 12.01.17, 19:33
                    Oczywiście przegram, chodzi o narobienie huku.
                • l_zaraza_l Re: Czas zzuć laczki i założyć glany. 12.01.17, 17:48
                  Właśnie o to chodzi. Ja nie mogę jeździć do Warszawy (ze względu na moje psy) ale tu w Łodzi gdy demonstrujemy to często pada hasło: Łódź, Warszawa, jedna sprawa.*
                  Bo TK w Wawie, strajkujący posłowie w Wawie i największe demonstracje, na których nie wszyscy możemy być, też w Wawie.
                  I tak powinniśmy zacząć myśleć - nie lokalnie i tematycznie (moja sprawa idę, cudza nie) ale "ogólnonaszo". Na zasadzie jeden za wszystkich, wszyscy za jednego. To szczególnie ważne bo to właśnie ci "jedni", pojedyncze osoby, maleńkie grupki na prowincji, są najdzielniejsze i najbardziej narażone. Jednak zaatakować garstkę rodziców z maleńkiej miejscowości na Opolszczyźnie a pół miliona warszawiaków, robi różnicę. I my do tej różnicy nie powinniśmy dopuścić.

*) Ktoś kto nie jest z Łodzi, nie zrozumie "wielkości", ogromu znaczenia tego, że łodzianie skandują to hasło. W Łodzi już w zasadzie od międzywojnia jest przekonanie, że jest ona "przyduszona" bliskością Warszawy. "Wiadoma rzecz - Stolyca". To przekonanie rozrosło się w czasie transformacji, gdy nie tylko padły nasze zakłady ale przede wszystkim zlikwidowano wytwórnię filmów fabularnych. (o Se-Ma-Fo_Rze nie wspomnę). Wytwórnia sprawiała, że Łódź była "Łodzią Filmową" a nie tylko przemysłową (zresztą bez przemysłu).
                  Napisałam o tym, by podkreślić to o czym napisałaś, że ta "naszość" to także "waszość" i "ichniość" :)
                  • ultimate.strike Re: Czas zzuć laczki i założyć glany. 12.01.17, 17:59
                    Byłas kiedyś taka sprawa, we włoskim miasteczku wyrzucono z pracy Polaka, który tam na kontrakcie pracował. Wiecie co dię stało? Zz zorganizowały wielki strajk, zatrzymano wszystkie firmy, sklepy, autobusy, pocztę w tym miasteczku do skutku, aż Polak został ponownie przyjęty do pracy. Dlaczego w Polsce takie coś się nie zdarza?
                    • l_zaraza_l Re: Czas zzuć laczki i założyć glany. 12.01.17, 18:09
                      I tak powinniśmy nauczyć się działać. Wielu z nas tego nie umie bo nie musiało umieć. Zresztą prawda jest taka, ze ostatnie ćwierć wieku było raczej czasem konkurujących ze sobą egoistów. A część zapomniała, zasiedziała się w fotelu, w laczkach...
                    • m.c.hrabia Re: Czas zzuć laczki i założyć glany. 12.01.17, 18:14
                      ultimate.strike napisał:

> Byłas kiedyś taka sprawa, we włoskim miasteczku wyrzucono z pracy Polaka, który
                      > tam na kontrakcie pracował. Wiecie co dię stało? Zz zorganizowały wielki straj
                      > k, zatrzymano wszystkie firmy, sklepy, autobusy, pocztę w tym miasteczku do sku
                      > tku, aż Polak został ponownie przyjęty do pracy. Dlaczego w Polsce takie coś si
                      > ę nie zdarza?

pewnie znasz odpowiedź, tylko nie chcesz jej do swej świadomości dopuścić.
                      >
                  • ave.duce Re: Czas zzuć laczki i założyć glany. 12.01.17, 18:05
                    "I tak powinniśmy zacząć myśleć - nie lokalnie i tematycznie (moja sprawa idę, cudza nie) ale "ogólnonaszo". Na zasadzie jeden za wszystkich, wszyscy za jednego."

Tak strajkowała/działała 1. Solidarność.
                    • l_zaraza_l Re: Czas zzuć laczki i założyć glany. 12.01.17, 18:40
                      Ja przegapiłam tamten czas. Chociaż byłam na tyle "dużą", że śmiało mogłam się angażować to byłam w swojej "mojości". To niech teraz kilka już nie będzie. Niech będą zwykłe, kontynuujące, wzrastające.
                      Potem bardzo trudny czas przepoczwarzania się PRL w tę naszą Polskę. Ja zrobiłabym to inaczej i, oczywiście, lepiej. Kiedyś napisałam o zmarnowanym pokoleniu. Bo byłam właściwie z tych pierwszych, którzy w dorosłość wchodzili już w III RP. Zmarnowanym to nie to słowo ale chodzi mi o pokolenie przejściowe, które wypracowuje w trudnych warunkach lepsze warunki dla następnych. Dla mojej córki. To także pogrążyło mnie w "mojości". A przecież pokolenie moich dziadków, którzy urodzili się pod zaborami a umierali w PRL? A moich rodziców, urodzonych przed wojną i żyjących w PRL? Taki już los Polaków, że wszystkie pokolenia "przełomowe".
                      Z "mojośc"i wytrącił mnie pierwszy rząd PiS. Potem "brak wizji Tuska" i ciepła woda w kranie - wydawało mi się, że to jest za mało., że trzeba się upewnić, czy wszyscy mają w domach krany.
                      Teraz nie chodzi mi o ciepłą wodę tylko o to, że PiS chce Polskę zniknąć w ogóle. Zniknąć znowu za jakąś cholerną żelazną kurtyną. Chcą z niej zrobić znowu miejsce, w którym podobnie jak już kiedyś, najbardziej znaczącym przejawem cywilizacji będzie "sławojka".
                      Kaczyński już otwarcie mówi o tym, że chodzi o rozwalenie UE i wyprowadzenie Polski do jakiegoś innego, wschodniego układu (www.tvn24.pl/wiadomosci-ze-swiata,2/kaczynski-wegrzy-sa-solidarni-ze-swymi-sojusznikami-gdy-trzeba,706416.html).
                      Wiele by pisać. Ale w latach 80. nie rozumiałam co to jest wolność i demokracja bo ich nie znałam. Teraz rozumiem i chociaż widzę niedoskonałości to nie mam zamiaru zamienić tego na kaczą dyktaturę. I nie pozwolę sobie zabrać Polski w UE.
                      • m.c.hrabia Re: Czas zzuć laczki i założyć glany. 12.01.17, 18:47
                        Wiele by pisać. Ale w latach 80. nie rozumiałam co to jest wolność i demokracja bo ich nie znałam. Teraz rozumiem i chociaż widzę niedoskonałości to nie mam zamiaru zamienić tego na kaczą dyktaturę. I nie pozwolę sobie zabrać Polski w UE.

jeśli ci się wydaje że rozumiesz, to i tak jesteś wyjątkiem , po prostu my Polacy tego nie rozumiemy,
                        nigdy nie mieliśmy tradycji demokratycznych czy wolnościowych , a działanie dla wspólnego dobra jest nam obce jak jakaś zaraza(bez obrazy)
                        • ultimate.strike Re: Czas zzuć laczki i założyć glany. 12.01.17, 18:53
                          A co przeszkadza żeby stworzyć nową świecką tradycję?
                          • m.c.hrabia Re: Czas zzuć laczki i założyć glany. 12.01.17, 18:57
                            mentalność niewolnika.
                            • yoma Re: Czas zzuć laczki i założyć glany. 12.01.17, 20:51
                              Zależy kto.
                            • ultimate.strike Re: Czas zzuć laczki i założyć glany. 12.01.17, 21:43
                              Tego się można oduczyć. To co, rozpowszechniamy info o proteście, czy powietrze ujdzie razem z kilkoma wpisami na forum?
                            • l_zaraza_l Re: Czas zzuć laczki i założyć glany. 13.01.17, 12:28
                              To kwestia wychowania. Ja miałam to "nieszczęście", że wychowywali mnie wolni ludzie. To kłopot w korporacyjnych czasach ale jak wiadomo, "lepszy na wolności kąsek byle jaki, niźli w niewoli przysmaki".
                      • ave.duce Re: Czas zzuć laczki i założyć glany. 12.01.17, 20:02
                        Nie należałam do "Solidarności" (unikam - jak tylko możliwe - organizacji), ale pamiętam, że były strajki solidarnościowe, nie - branżowe. Chyba się nie mylę.
                        Wolność to największy skarb.
                        • ultimate.strike Re: Czas zzuć laczki i założyć glany. 12.01.17, 22:49
                          Właśnie ten skarb tracimy i nikt nic z tym nie robi poza gadaniem o gadaniu.
                        • l_zaraza_l Re: Czas zzuć laczki i założyć glany. 13.01.17, 12:51
                          ave.duce napisała:

> Nie należałam do "Solidarności" (unikam - jak tylko możliwe - organizacji), ale
                          > pamiętam, że były strajki solidarnościowe, nie - branżowe. Chyba się nie mylę.
                          > Wolność to największy skarb.

W tamtych, solidarnościowych, czasach dużo rozmawialiśmy o wolności ale jak pisałam wyżej, nie wiedzieliśmy o czym rozmawiamy - coś, gdzieś dzwoniło ale bardziej odczucia, trudne do nazywania. Ten mur, ta żelazna kurtyna, te klimaty PRLu - strasznie ciasno i duszno. Takie pozostawanie w poniżeniu bo chyba trudno bardziej upokorzyć człowieka niż uniemożliwić mu dostęp do papieru toaletowego. Końcówka XX wieku, ludzie wylądowali na księżycu a ja z tatą gniotłam kawałki gazet, by zawiesić w łazience już bardziej miękkie. Ludzie stłamszeni, przygaszeni, szarzy, umordowani ciągłym zdobywaniem najbardziej banalnych rzeczy. Bardzo nie chcieliśmy tak skończyć - uwiązani na krótko, na sznurku z nawleczonymi rolkami "zdobycznego" papieru do dupy.

Byłam może w pierwszej a może czwartej klasie szkoły podstawowej, gdy przy okazji pobytu w Szklarskiej porębie (byłam dwa razy i dlatego wiem, kiedy to mogło być), mama zabrała mnie do Czechosłowacji. Przechodziło się na dowód. Po drugiej stronie była jakaś wioska, zamknięty sklep bo chyba niedziela. Nic specjalnego. Ważne było przejście na drugą stronę. Wtedy to poczułam i już zostało na zawsze - otwarty świat bez granic, świat wolnych ludzi nie zatrzymywanych przez granice, mury, żelazne kurtyny.

Spełnienie nadeszło w dniu, gdy weszliśmy do UE. Tego dnia zrozumiałam i już potrafiłam nazwać to, o czym przegadaliśmy ze znajomymi tyle godzin, to co tak we mnie wierzgało.

• m.c.hrabia Re: Czas zzuć laczki i założyć glany. 13.01.17, 13:09
                            Spełnienie nadeszło w dniu, gdy weszliśmy do UE.

no cóż każdy pojmuje słowo "wolność" na swój sposób, dla jednych to otwarcie granic i możliwość spieprzenia, dla innych to potrzeba zachowania poglądów we własnym "domu".
                            Nie interesuje mnie Czechosłowacja , nie interesuje mnie Luksemburg czy inne Burkina Faso
                            interesuje mnie życie tu i teraz ,nie chcę aby mi jakiś świr narzucała złote myśli
                            Nie byłoby tej skuteczności, gdyby nie obecność kierownictwa PiS w grudniu przed ołtarzem Matki Boskiej Częstochowskiej. Nie ma wątpliwości, że nasza modlitwa była jednym z decydujących działań, jakie zaowocowały w dniu dzisiejszym - stanowczo stwierdził Antoni Macierewicz.
                            nie chcę by dewiant który na skrobankach zarobił miliony teraz robił za świętego , chcę normalnego kraju , niech dewiant będzie sobie dewiantem ,świr świrem ,debil debilem,
                            kastrat kastratem, tylko niech nie wpier-dalają się z gumiakami w moje życie.
                            • l_zaraza_l Re: Czas zzuć laczki i założyć glany. 13.01.17, 18:17
                              Nigdy z Polski nie spieprzyłam. Rzecz w tym, że z mojej perspektywy poprzedni rząd był tylko nieco mniej świrujący religijnie. Owszem, pojawiły się jakieś przebłyski typu in vitro ale jak miliardy szły na KK tak szły i jak nie było bezpłatnej antykoncepcji tak nie było, a nieco bardziej ucywilizowane piekło kobiet nazywano kompromisem. Wszyscy byli równi wobec prawa poza osobami nieheteroseksualnymi. Jednym słowem kościelny grajdoł. Jasne, że to było o wiele lepsze niż to, co mamy ale jednak dla mnie nie na tyle, bym nie czuła się lepiej przy szeroko otwartych drzwiach. I nie chodzi o uciekanie przez te drzwi ale dopływ świeżego powietrza, choćby w postaci konwencji antyprzemocowej.

Ale przede wszystkim uważam, że na wschodzie, jednak, nie ma żadnej cywilizacji. Klasykiem jest już mapa polskich linii kolejowych, którą ostatnio uzupełniła mapka popularności disco-polo. Ale tak jest na Ukrainie, gdzie zachód jednak jest zupełnie inny niż wschodnie rubieże. I Niemczech, gdzie mimo kolosalnych pieniędzy i starań, nie udało się uzdrowić terenów i społeczeństwa byłego NRDówka. Przerażają te wszystkie państwa poradzieckie, którym nie udało się ewoluować i są takimi zamordystycznymi kaczystanami, właściwie na powrót feudalnymi.
                              Uważam, że albo będziemy mocno w UE albo skończymy jak Białoruś, Czeczenia czy Kazachstan.

Europa podzielona i rozbita nie będzie partnerem dla nowych wielkich graczy. Niektórzy będą sobie radzili lepiej i dłużej a inni skończą j.w.

• m.c.hrabia Re: Czas zzuć laczki i założyć glany. 13.01.17, 18:27
                                Uważam, że albo będziemy mocno w UE albo skończymy jak Białoruś,

obstawiam Białoruś albo i dalszy wschód.
                                o prostu ,Polacy nie dojrzeli do demokracji i samostanowienia.
                                • l_zaraza_l Re: Czas zzuć laczki i założyć glany. 13.01.17, 18:42
                                  A kiedy mieli dojrzeć? A skąd mieliby wiedzieć jak sobie radzić samemu, gdy przez większość życia nie musieli.
                                  • m.c.hrabia Re: Czas zzuć laczki i założyć glany. 13.01.17, 19:02
                                    dlatego obstawiam Białoruś.
    • ultimate.strike Re: Wątek kulinarny 13.01.17, 10:49
      Pogadali sobie naforum, a represjonowani ludzie z Opolszczyzny zostali sami. Wy też kiedyś możecie od władzy ucierpieć i też Wam wtedy nikt nie pomoże. Żaba się już gotuje, będziemy pysznym daniem.
    • wagonetka coś pisiaki omijają twój wątek 13.01.17, 15:31
      pewnie lubią być żabami
      • ta Re: coś pisiaki omijają twój wątek 13.01.17, 15:56
        wagonetka napisał(a):

> pewnie lubią być żabami

Zwyczajnie nie rozumieją o czym się tu rozmawia.
        • ultimate.strike Re: coś pisiaki omijają twój wątek 13.01.17, 16:00
          Albo nie chcą zrozumieć.
          • wagonetka Re: coś pisiaki omijają twój wątek 13.01.17, 16:05
            albo jeszcze nie rozumieją, że oni też są tymi żabami
            • ultimate.strike Re: coś pisiaki omijają twój wątek 13.01.17, 16:06
              "albo jeszcze nie rozumieją, że oni też są tymi żabami "

W bociana się bawią. Nie wiedzą tylko że to mit z tym bocianem i żabami, w naturze bociany jedzą myszy głównie.
              • wagonetka Re: coś pisiaki omijają twój wątek 13.01.17, 16:09
                oboje wiemy, że nawet żaba bawiąca się w bociana pozostaje żabą
                • ultimate.strike Re: coś pisiaki omijają twój wątek 13.01.17, 16:18
                  My wiemy, żaba myśli że właśnie krąży nad mokradłami.
                  • wagonetka Re: coś pisiaki omijają twój wątek 13.01.17, 16:20
                    przestanie myśleć, gdy znajdzie się na talerzu, a znajdzie się na pewno :-)
                    • ultimate.strike Re: coś pisiaki omijają twój wątek 13.01.17, 16:24
                      Wtedy będzie za pózno.
                      • ultimate.strike Re: coś pisiaki omijają twój wątek 13.01.17, 16:28
                        Sól, musztarda i do paszczy.
                        • wagonetka Re: coś pisiaki omijają twój wątek 13.01.17, 16:33
                          a potem od nowa walka o wolność

ile razy już tak było...
                          • l_zaraza_l Re: coś pisiaki omijają twój wątek 13.01.17, 18:27
                            Prawda, że dziwne? Wciąż i wciąż to samo.
                            • ultimate.strike Re: coś pisiaki omijają twój wątek 13.01.17, 18:30
                              Podobno ludzie uczą sie na błędach?
                              • l_zaraza_l Re: coś pisiaki omijają twój wątek 13.01.17, 18:36
                                Niestety, wielu uczy się tylko na swoich błędach. Taka karma - myślenie, że może jemu / im się nie udało, ale mnie się uda i tym razem będzie inaczej.
                            • l_zaraza_l Re: coś pisiaki omijają twój wątek 13.01.17, 18:31
                              l_zaraza_l napisała:

> Prawda, że dziwne? Wciąż i wciąż to samo.

Taki tragiczny "dzień świstaka". Gdy inne nacje mogą przekazywać swoim potomnym, to, co wypracowali, pokolenie za pokoleniem u nas każde pokolenie musi odbudowywać i wywalczać na nowo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka