Dodaj do ulubionych

Mądre stanowisko senatorów PO

29.08.17, 10:32
w sprawie wypowiedzi Budki

W poniedziałek do słów Budki odnieśli się dwaj śląscy senatorowie Platformy: Andrzej Misiołek i Leszek Piechota. "Jako senatorowie RP oraz członkowie Platformy Obywatelskiej zdecydowanie odcinamy się od tej części wypowiedzi posła Borysa Budki, w której sugeruje on, że UE powinna stawiać Polsce ultimatum, być nieustępliwa, nieprzejednana, twarda i pokazać swoją siłę wobec Polski oraz grozić naszemu krajowi konsekwencjami w postaci sankcji, których domagałby się jako ostatni" - podkreślili senatorowie w oświadczeniu przesłanym PAP.

Ich zdaniem "jest rzeczą niedopuszczalną by Polak, poseł RP, wiceprzewodniczący największej partii opozycyjnej, osoba publiczna w zagranicznej prasie domagał się od Unii Europejskiej i państw ją tworzących podejmowania działań restrykcyjnych wobec naszej Ojczyzny".

-
Obserwuj wątek
    • danillko Nie wiem czy takie mądre z punktu widzenia PO 29.08.17, 10:36
      ... skoro ich Ojczyzną jest Kapitał, a nie RP.
      "Polskość to nienormalność" D. Tusk

niegracz napisał:

> w sprawie wypowiedzi Budki
      >
      > W poniedziałek do słów Budki odnieśli się dwaj śląscy senatorowie Platformy: An
      > drzej Misiołek i Leszek Piechota. "Jako senatorowie RP oraz członkowie Platform
      > y Obywatelskiej zdecydowanie odcinamy się od tej części wypowiedzi posła Borysa
      > Budki, w której sugeruje on, że UE powinna stawiać Polsce ultimatum, być nieus
      > tępliwa, nieprzejednana, twarda i pokazać swoją siłę wobec Polski oraz grozić n
      > aszemu krajowi konsekwencjami w postaci sankcji, których domagałby się jako ost
      > atni" - podkreślili senatorowie w oświadczeniu przesłanym PAP.
      >
      > Ich zdaniem "jest rzeczą niedopuszczalną by Polak, poseł RP, wiceprzewodniczący
      > największej partii opozycyjnej, osoba publiczna w zagranicznej prasie domagał
      > się od Unii Europejskiej i państw ją tworzących podejmowania działań restrykcyj
      > nych wobec naszej Ojczyzny".
      >
      >
      > -
      • eiran Re: Nie wiem czy takie mądre z punktu widzenia PO 29.08.17, 10:40
        To trochę za trudny tekst dla kukiziaka, ale może ktoś inny przeczyta ze zrozumieniem.

Polskość jako zadany temat… Wydawałoby się: tylko usiąść i pisać. A tu pustka, tylko gdzieś w oddali przetaczają się husarie i ułani, powstańcy i marszałkowie, majaczą. (…) Jak wyzwolić się z tych stereotypów, które towarzyszą nam niemal od urodzenia, wzmacniane literaturą, historią, powszechnymi resentymentami? Co pozostanie z polskości, gdy odejmiemy od niej cały ten wzniosło – ponuro – śmieszny teatr niespełnionych marzeń i nieuzasadnionych rojeń? Polskość to nienormalność – takie skojarzenie narzuca mi się z bolesną uporczywością, kiedy tylko dotykam tego niechcianego tematu. Polskość wywołuje u mnie niezmiennie odruch buntu: historia, geografia, pech dziejowy i Bóg wie co jeszcze wrzuciły na moje barki brzemię, którego nie mam specjalnej ochoty dźwigać, a zrzucić nie potrafię (nie chcę mimo wszystko?), wypaliły znamię i każą je z dumą obnosić. Więc staję się nienormalny, wypełniony do granic polskością, i tam, gdzie inni mówią człowiek, ja mówię Polak; gdzie inni mówią kultura, cywilizacja i pieniądz, ja krzyczę Bóg, Honor i Ojczyzna (wszystko koniecznie dużą literą); kiedy inni budują, kochają się i umierają, my walczymy, powstajemy i giniemy. I tylko w krótkich chwilach przerwy rozważamy nasz narodowy etos odrobinę krytyczniej, czytamy Brzozowskiego i Gombrowicza, stajemy się normalniejsi.
        • f.a.q Re: Nie wiem czy takie mądre z punktu widzenia PO 29.08.17, 17:42
          Co TY nie powiesz.... Czyli generalnie uważasz RZe nie należy manipulować wypowiedziami polityków, że niezwykle istotny jest kontekst, a czasami nawet okoliczności. Czyli generalnie o kim mówił Kaczyńskie wspominając o "najgorszym sorcie"? Hmmm... ? Pytam bo media najbardziej mętnego nurtu wmówiły inteligentnym inaczej lemingom, że to było do nich.
          • religijnych.uczuc.obraza Re: Nie wiem czy takie mądre z punktu widzenia PO 29.08.17, 17:49
            Mówił chyba o europarlamentarzystach Pis (w tym o Andrzeju Dudzie) mających w genach coś co każe im donosić na Polskę za granicą, jak zresztą uczynili w 2014 r.
            • sverir Re: Nie wiem czy takie mądre z punktu widzenia PO 29.08.17, 17:54
              Z całą pewnością nie mówił o politykach PiS, którzy latali do USA i próbowali zainteresować problemami amerykańskich senatorów.
            • f.a.q Re: Nie wiem czy takie mądre z punktu widzenia PO 29.08.17, 17:55
              Następnym razem jak wyprodukujesz podobną bzdurę to uprzedź. Albo mam inny pomysł. Zamieszczaj te rewelacje w innym miejscu drzewka dyskusji bo mnie już zacząłeś perfekcyjnie nudzić.
              • religijnych.uczuc.obraza Re: Nie wiem czy takie mądre z punktu widzenia PO 29.08.17, 18:03
                Tradycyjnie nie wiesz co madrego powiedzieć więc uciekasz w te swoje żałosne popiardywania.
                • 141288bs Re: Nie wiem czy takie mądre z punktu widzenia PO 29.08.17, 18:24
                  Zalosne to jest wtedy,gdy swoje podlosci przypisujesz innym.
                  • religijnych.uczuc.obraza Re: Nie wiem czy takie mądre z punktu widzenia PO 29.08.17, 18:38
                    Uważasz żałosny bezpaństwowcu że europosłowie Pis nie donieśli w 2014 r. Na Polskę do Brukseli?
                  • x2468 Re: Nie wiem czy takie mądre z punktu widzenia PO 30.08.17, 08:53
                    f.a.q.
          • sverir Re: Nie wiem czy takie mądre z punktu widzenia PO 29.08.17, 17:53
            "Pytam bo media najbardziej mętnego nurtu wmówiły inteligentnym inaczej lemingom, że to było do nich"

Bo było do nich. Jarosław przecież odnosił się do tych, którzy mają w genach zdradę narodową. A co mówi prawica o tzw. totalnej opozycji? Że Targowica. A czego dokonała Targowica? Zdrady. Stąd oczywiste skojarzenie.

Jeżeli chodzi o manipulacje, to proponowałbym powołać się na media mętnego nurtu, ale w odniesieniu do ministra Sienkiewicza i jego "teoretycznego państwa", które odnosiło się do braku współdziałania między instytucjami (a nie do państwa czy jego instytucji jako takich) oraz "ch..., dupa i kamieni kupa", określającego Polskie Inwestycje Rozwojowe (a nie całą sytuację gospodarczą).
            • f.a.q Re: Nie wiem czy takie mądre z punktu widzenia PO 29.08.17, 18:12
              Naprawdę? Zatem Tusk ( ksywa _ "folksdojcz") uważa "polskość ze nienormalność" ( mówił o tym w jednym z wywiadów a potwierdzeniem tego jest to jak łatwo ( i w sumie za drobne pieniądze) kupiła go Merkel.

Widzisz ja zadałęm sobie trud i przesłuchałem lub przejrzałem zapis większości taśm. Mnie nie musisz tłumaczyć, co te lumpy jebane wygadywały w restauracji zażerając się głowonogami i popijając Armaniakiem.

"Bartłomiej Sienkiewicz: A mogę zadać inne pytanie, znacznie trudniejsze? Marek Belka: Proszę bardzo. Spróbujemy. B.S.: Mamy deficyt budżetowy, ryzyko przekroczenia progu, 43 proc. w CBOS dla PiS-u i osiem miesięcy do wyborów... M.B.: ...bardzo mi się podoba takie postawienie sprawy. Jeszcze raz. B.S.: Dobra. Warunki wyjściowe do... M.B.: Mhm. B.S.: ...mamy dupę pogłębiającą się na poziomie budżetu państwa.

Czytaj więcej: www.polskatimes.pl/artykul/3474495,tasmy-wprost-rozmowa-sienkiewicza-belki-i-cytryckiego-stenogram-nagranie-cytaty,id,t.html

Czyli "dupa" dotyczyła sytuacji budżetu państwa, jak można wyłowić z kontekstu. Kim był ch... możemy się jedynie domyślać, ale nie sądzę żeby chodziło o min. finansów.
              • religijnych.uczuc.obraza Re: Nie wiem czy takie mądre z punktu widzenia PO 29.08.17, 18:42
                A Herbert uważa Polskę za chorobę weneryczną co teź tłumaczy dlaczego taki syf tworzył.
                • f.a.q Re: Nie wiem czy takie mądre z punktu widzenia PO 29.08.17, 19:31
                  Ale Herbert nie sprzedał się Niemcom.
                  • sverir Re: Nie wiem czy takie mądre z punktu widzenia PO 30.08.17, 06:41
                    "Ale Herbert nie sprzedał się Niemcom"

Ależ sprzedał się, był nawet honorowym członkiem Akademii Sztuk w Berlinie Zachodnim. Do dziś zresztą Herbert jest wśród niemieckich "znawców" ceniony. A kogo cenią Niemcy najbardziej? Kogoś, kto im się sprzedaje.
                    • f.a.q Re: Nie wiem czy takie mądre z punktu widzenia PO 30.08.17, 08:54
                      No niemożliwe. I też był za sankcjami dla Polski za to że potulnie i na kolanach nie realizuje decyzji zapadających w Berlinie? No gdzie tu analogia do Tuska, który bez problemu dostałby niemiecki paszport?
                      • religijnych.uczuc.obraza Re: Nie wiem czy takie mądre z punktu widzenia PO 30.08.17, 08:57
                        Herbert też bez problemu dostałby niemiecki paszport.
                      • sverir Re: Nie wiem czy takie mądre z punktu widzenia PO 30.08.17, 09:43
                        "No niemożliwe. I też był za sankcjami dla Polski za to że potulnie i na kolanach nie realizuje decyzji zapadających w Berlinie?"

Trochę bez sensu, zważywszy na okoliczności, w jakich przyszło Herbertowi wspierać Niemców. Porównywać powinno się porównywalne, bo w ten sposób na przykład można wykluczyć zestawianie KOD z Targowicą, skoro KOD nie prosi Rosjan o wsparcie, a Targowica nie prosiła o wsparcie międzynarodowej organizacji.

"No gdzie tu analogia do Tuska, który bez problemu dostałby niemiecki paszport?"

Pardon, z tytułu "bez problemu dostałby x paszport" wywodzisz wysługiwanie się innemu państwu? To spore nadużycie, nawet jak na Ciebie.
                        • f.a.q Re: Nie wiem czy takie mądre z punktu widzenia PO 30.08.17, 10:28
                          Tusk pochodzi z tak zwanych "ziem odzyskanych". Zamieszkujący te terytoria autochtoni zazwyczaj bez trudu otrzymują niemieckie obywatelstwo na podstawie aktualnie obowiązujących w Niemczech przepisów. Szczególnie Ci, których dziadkowie uczestniczyli w dziele upowszechnienia kulturkampfu na obszarze naszego biednego kraju.
                          To co wyprawiała PO w czasie swoich niechlubnych rządów dowodzi, że "wysługiwanie się" znajduje mocne umocowanie w faktach.

Kończąc absurdalną dyskusję o Herbercie. On chyba nie był premierem Polskim, prawda?
                          • religijnych.uczuc.obraza Re: Nie wiem czy takie mądre z punktu widzenia PO 30.08.17, 10:33
                            Stąd Gmyz miałby tak samo łatwo jak Tusk z uzyskaniem niemieckiego paszportu, albo nawet łatwiej: urodzony na Ziemiach Odzyskanych, jego dziadek upowszechniał kulturkampf i to nawet u uchodźców dzięki członkostwu w Afrika Korps, dodatkowo pracuje w Berlinie, w swojej centrali, a to co całą swoją karierę wyrabiał, czyli za pieniążki i sławę dał się sprzedać każdemu, choć najwięcej płacił mu zawsze Mariuszek Kamiński, świadczy o tym ,że polski paszport to dla niego tyle co splunąć.
                            Budka był premierem?
                          • sverir Re: Nie wiem czy takie mądre z punktu widzenia PO 30.08.17, 11:04
                            "Tusk pochodzi z tak zwanych "ziem odzyskanych". Zamieszkujący te terytoria autochtoni zazwyczaj bez trudu otrzymują niemieckie obywatelstwo na podstawie aktualnie obowiązujących w Niemczech przepisów"

Od 1951 autochtoni z całej Polski mieli ułatwienia przy staraniu się o niemiecki paszport (tzn. paszport RFN), więc nie tędy raczej droga.

"To co wyprawiała PO w czasie swoich niechlubnych rządów dowodzi, że "wysługiwanie się" znajduje mocne umocowanie w faktach"

A jeśli poproszę o konkrety, nie hasła, to skończy się na hasłach czy konkretach?

"Kończąc absurdalną dyskusję o Herbercie. On chyba nie był premierem Polskim, prawda?"

Nie, ale wysługiwać się obcym mocarstwom może nie tylko premier, prawda?
                            • f.a.q Re: Nie wiem czy takie mądre z punktu widzenia PO 30.08.17, 11:49
                              Konkrety? Prę cię bardzo...
                              isrodmiescie.pl/artykul/czy-pani-prezydent-odpowie-za-sprzedaz-spec/9312
                              Jej gdański odpowiednik, również sprzedał przedsiębiorstwo dostarczające ciepło niemieckiej firmie z Lipska. Stocznie? Mało?
                              Róża Thun i jej występ w telewizji w sprawie reparacji jest kolejnym dowodem. Hołd lenny Radka Sikorskiego i wiele innych gestów składających się na ten nieciekawy obraz partii zdrajców i europapusi.
                              • f.a.q Re: Nie wiem czy takie mądre z punktu widzenia PO 30.08.17, 11:51
                                www.dziennikzachodni.pl/artykul/978520,coraz-wiecej-polakow-chce-byc-niemcami-zszokowani,id,t.html
                                A to odnośnie trudności piętrzących się przed starającymi się o niemieckie obywatelstwo...:P
                                • religijnych.uczuc.obraza Re: Nie wiem czy takie mądre z punktu widzenia PO 30.08.17, 13:15
                                  O! Coś dla Grzegorza Brauna, względnie dla Małgorzaty Wassermann.
                              • sverir Re: Nie wiem czy takie mądre z punktu widzenia PO 30.08.17, 15:52
                                " Konkrety? Prę cię bardzo..."

Po pierwsze, HGW to nie Tusk.
                                Po drugie, Thun to nie Tusk.
                                Po trzecie, Sikorski to nie Tusk.

Po czwarte, nawet jeżeli jednak rzeczona trójka jest Tuskiem, nadal nie dostrzegam we wklejonym linku dowodu na to, że Tusk czy HGW wykonywali jakiekolwiek polecenia Niemców czy byli na ich usługach. Sprzedała prezydent stolicy jakąś spółkę za "śmiesznie niską cenę". I co w związku z tym?

Sorry, ale tego rodzaju rzeczy potwierdzają, że na hasłach się kończy.
                                • f.a.q Re: Nie wiem czy takie mądre z punktu widzenia PO 30.08.17, 16:07
                                  Przepraszam Cię uprzejmie, ale ja to całe zdradzieckie środowisko uważam za równie sumiennie wysługujące się obcym jak jego były przewodniczący. W końcu należą do jednej żuli, o czym mogliśmy się dowiedzieć z ostatniej publikowanej wypowiedzi Sikorskiego podsłuchanej nielegalnie w rest. Sowa.
                                  • f.a.q Re: Nie wiem czy takie mądre z punktu widzenia PO 30.08.17, 16:13
                                    PS jakoś sprytnie ominąłeś temat stoczni. Tusk uratował niemiecki przemysł stoczniowy i takie są fakty. Niemniej skoro czujesz niedostyt przykładów to proszę:
                                    "Donald Tusk już we wrześniu 2015 r. opowiedział się bardzo jednoznacznie za przymusowymi kwotami uchodźców w krajach członkowskich UE, w tym także w Polsce. Po paru tygodniach przekonał premier Kopacz, żeby przyjęła koncepcję przyjęcia prawie 12 tys. islamskich imigrantów" . Czy przyjęcie kwot emigrantów jest w niemieckim interesie? Ano niestety jest.
                                    • f.a.q Re: Nie wiem czy takie mądre z punktu widzenia PO 30.08.17, 16:14
                                      "PO otrzymywało ogromne dotacje od niemieckiej partii CDU. Tak twierdzi zarówno Paweł Piskorski, były wiceprzewodniczący Klubu Parlamentarnego Platformy Obywatelskiej, jak i Andrzej Olechowski współzałożyciel partii".
                                      Powstaje pytanie, czym odpłacała się Platforma Obywatelska w zamian za hojne dotacje?
                          • eiran Re: Nie wiem czy takie mądre z punktu widzenia PO 30.08.17, 12:16
                            Tusk wcale nie pochodzi z ziem odzyskanych. Tzw. "ziemie odzyskane" to dzisiejsze województwa zachodniopomorskie, lubuskie, dolnośląskie, część opolskiego, część śląskiego, część warmińsko-mazurskiego i małe kawałki pomorskiego, kujawsko-pomorskiego i wielkopolskiego. Kaszuby były w latach miedzywojennym były podzielone pomiędzy Polskę, Niemcy i obszar Wolnego Miasta Gdańska, sam Tusk urodził się w Gdańsku (w czasach PRL), ale jego przodkowie wywodzili się z polskiej części Kaszub. Nie ma żadnych podstaw do twierdzenia, że otrzymałby bez trudu obywatelstwo niemieckie.
                            • f.a.q Re: Nie wiem czy takie mądre z punktu widzenia PO 30.08.17, 12:58
                              Tak, tak... "wolne miasto" :)))))
                              retropress.pl/wp-content/uploads/Gdansk_1939_Neptun.jpg
                              • eiran Re: Nie wiem czy takie mądre z punktu widzenia PO 30.08.17, 13:09
                                1939. Tusk się urodził w 1957, o ile mnie pamięć nie myli.
                                • f.a.q Re: Nie wiem czy takie mądre z punktu widzenia PO 30.08.17, 14:39
                                  Po primo a co to ma do rzeczy w tym wątku naszej dyskusji? To po primo a po wtóre żeby rozwiać Twoje wątpliwości nadmienię że obecny prezydent Gdańska również urodził się po wojnie, ale tradycje i przynależność do PO, jak widać zobowiązują.

wolnosc24.pl/2017/08/09/nowa-skandaliczna-decyzja-gdansk-upamietnil-hitlerowca-jeden-z-tramwajow-nosi-nazwisko-adolfa/
                                  • f.a.q Re: Nie wiem czy takie mądre z punktu widzenia PO 30.08.17, 14:46
                                    Tu masz więcej przykładów na to, że "polskość to nienormalność" w świadomości gdańskich "liberałów":
                                    wolnosc24.pl/2017/05/31/skandal-w-gdansku-na-restaurowanym-historycznym-budynku-poczty-polskiej-wrocily-niemieckie-napisy-foto/
                                    • eiran Re: Nie wiem czy takie mądre z punktu widzenia PO 30.08.17, 14:53
                                      Najwiksya ybrodnia Adolfa Butenandta to zrzeczenie się - na polecenie Hitlera - lewackiej Nagrody Nobla w 1939 roku. No i to, że niektóre z jego odkryć były testowane przez wojsko.
                                      • eiran Re: Nie wiem czy takie mądre z punktu widzenia PO 30.08.17, 14:54
                                        Największa zbrodnia (android).
                                    • eiran Re: Nie wiem czy takie mądre z punktu widzenia PO 30.08.17, 14:57
                                      Jakoś nie potrafię zdobyć się na oburzenie ze względu na historyczne niemieckie napisy.
                                      Słyszałem też o Litwinach, oburzających się na obecność polskich napisów na przedwojennych obiektach w Wilnie i również nie podzielam ich oburzenia. Na szczęście - póki co - napisy pozostały (np.w kościołach). Za to w Kaliningradzie udało się wydrapać wszystko, co zostało po Königsbergu, zwłaszcza wyburzyć budynki.
                                      • f.a.q Re: Nie wiem czy takie mądre z punktu widzenia PO 30.08.17, 15:56
                                        Swastyki też mają wymiar historyczny? Współdziałałeś zdjęcie, które podlinkowałem. Wróćmy zatem do takiego stanu, jaki miał miejsce przez wojną, do stanu faktycznego, historycznej prawdy.....:)))
                                        Bo widzisz mnie wydaje się, że to kwestia przyzwoitości, a tej panu Adamowiczowi i wielu prominentom z PO brakuje.
                                        • religijnych.uczuc.obraza Re: Nie wiem czy takie mądre z punktu widzenia PO 30.08.17, 17:51
                                          Przecież swastyki to symbole słońca.
                                    • sverir Re: Nie wiem czy takie mądre z punktu widzenia PO 30.08.17, 15:49
                                      " Tu masz więcej przykładów na to, że "polskość to nienormalność" w świadomości gdańskich "liberałów":

Myślę, że jesteście bardzo drażliwi, ale może jeszcze znacie granice. Na przykład "Arbeit macht frei". Co powiesz na przetłumaczenie napisu na język polski?
                                      • f.a.q Re: Nie wiem czy takie mądre z punktu widzenia PO 30.08.17, 16:00
                                        Wydaje mi się, że w tej chwili bronisz zgoła przegranej sprawy. Bo to dlaczego niemiecki napis powinien pozostać na bramie niemieckiego obozu chyba nie chcesz się sprzeczać. Inaczej sprawy się mają z budynkiem poczty polskiej bohatersko bronionej w 1939 przez jej pracowników.
                                        Ale widać mentalność ścierwa i chęć przypodobania się szefowej Tuska przesłania co niektórym prominentom z PO pamięć o tym kim są. A może inaczej, chcą zapomnieć bo "polskość to nienormalność"?
                  • religijnych.uczuc.obraza Re: Nie wiem czy takie mądre z punktu widzenia PO 30.08.17, 08:02
                    Musiał się sprzedać, skoro twierdził, że Polska to choroba weneryczna.
              • sverir Re: Nie wiem czy takie mądre z punktu widzenia PO 30.08.17, 06:37
                "Polskie Inwestycje Rozwojowe są, niestety, jak to się górnolotnie nazywa i bardzo eufemistycznie… Ich po prostu nie ma. To ch..., dupa i kamieni kupa"

Odniesienie bardzo wprost odnosi się do Polskich Inwestycji Rozwojowych, nie do budżetu, nie do sytuacji gospodarczej, nie do planów. Jeśli nawet potem minister Sienkiewicz brzydko mówił o trzech ostatnich, to konkretny cytat dotyczył konkretnej instytucji. Ale, po namyśle, być może nie ma tu manipulacji. Być może osoby, które pierwsze puściły taką interpretację przekazu, wcale nie wiedziały, że Polskie Inwestycje Rozwojowe są spółką, a na taśmach nie słychać dużych liter.
                • kfugktru23 Re: Nie wiem czy takie mądre z punktu widzenia PO 30.08.17, 06:44
                  Dobra sytuacja gospodarcza Polski wynika z ogólnoświatowej sytuacji. Natomiast polski wzrost gospodarczy jest słabiutki...
                • eiran Re: Nie wiem czy takie mądre z punktu widzenia PO 30.08.17, 07:00
                  To raczej pewne że nie wiedziały co to takiego PIR.
                  Redagujący publikację "dziennikarze" to półanalfabeci, skoro słowo "piwotalny" opublikowali w wersji "dygotalny". To byli ludzie o erudycji posła Suskiego.
                  • religijnych.uczuc.obraza Re: Nie wiem czy takie mądre z punktu widzenia PO 30.08.17, 08:03
                    Dlatego dla wielgusa było to tak przystępne w czytaniu.
                    • niegracz Re: Nie wiem czy takie mądre z punktu widzenia PO 30.08.17, 08:18
                      tłumaczycie że Budka owszem się zeszmacił
                      ale przecież pisi też się zeszmacili w podobny sposob
                      - czym więcjest lepszy Budka ?
                      //
                      w zasadzie to ma on przes..ane

pogrązył sie i PO
                      • religijnych.uczuc.obraza Re: Nie wiem czy takie mądre z punktu widzenia PO 30.08.17, 08:21
                        W czym więc PiS jest lepsze?
                      • eiran Re: Nie wiem czy takie mądre z punktu widzenia PO 30.08.17, 08:23
                        Kto, półanalfabeto, tłumaczy, że Budka się zeszmacił? Poza tobą i okolicznym pisiackim robactwem?
                        • 141288bs Re: Nie wiem czy takie mądre z punktu widzenia PO 30.08.17, 08:38
                          Wszystkie lemingi do boju w obronie Budki...Budka,nawet psa,ostoja zwartosci platfusow.
                          • eiran Re: Nie wiem czy takie mądre z punktu widzenia PO 30.08.17, 08:40
                            A spróbowałbyś, pisiacki bęcwale, odpowiedzieć na pytanie?
                            • sverir Re: Nie wiem czy takie mądre z punktu widzenia PO 30.08.17, 08:42
                              Gdyby umiał odpowiedzieć, to nie byłby pisowskim bęcwałem.
                        • niegracz Re: Nie wiem czy takie mądre z punktu widzenia PO 30.08.17, 08:42
                          Kto, półanalfabeto, tłumaczy, że Budka się zeszmacił? Poza tobą i okolicznym pisiackim robactwem?
                          • eiran Re: Nie wiem czy takie mądre z punktu widzenia PO 30.08.17, 08:58
                            A gdybyś tak spróbowało odpowiedzieć?
      • religijnych.uczuc.obraza Re: Nie wiem czy takie mądre z punktu widzenia PO 29.08.17, 11:00
        Polska to choroba weneryczna-Z. Herbert.
        • danillko Re: Nie wiem czy takie mądre z punktu widzenia PO 29.08.17, 11:09
          religijnych.uczuc.obraza napisał:

> Polska to choroba weneryczna-Z. Herbert.
          >
          No, właśnie...
          To o co chodzi Panom Senatorom PO? Judeopolonii tu nie stworzą...
          • eiran Re: Nie wiem czy takie mądre z punktu widzenia PO 29.08.17, 11:14
            Senatorowie PO nie zgadzają się z wiceprzewodniczącym partii, z której wsparciem kandydowali i której są członkami. To dozwolone, choć oczywiście nie w każdej partii, w PiS nie ten przykład nie do pomyślenia. W Kukiz'15 posłowie też mogą nie zgadzać się z przywódcą, pod warunkiem, że zgadzają się z Jarosławem Kaczyńskim.
          • religijnych.uczuc.obraza Re: Nie wiem czy takie mądre z punktu widzenia PO 29.08.17, 11:15
            Ja nie wiem o co im chodzi. To niegracz podnieca się ich wypowiedziami.
    • kfugktru23 Re: Mądre stanowisko senatorów PO 29.08.17, 11:13
      wpolityce.pl/swiat/225500-parlament-europejski-wysluchanie-publiczne-ws-naduzyc-wyborczych-w-polsce-oburzenie-politykow-platformy-i-psl belka w oku cię nie uwiera?
      • religijnych.uczuc.obraza Re: Mądre stanowisko senatorów PO 29.08.17, 11:19
        "Czarnecki przypomniał też o aresztowaniu dwóch polskich dziennikarzy relacjonujących protest w siedzibie Państwowej Komisji Wyborczej i mówił o wejściu ABW do redakcji „Wprost” po ujawnieniu afery taśmowej."

Co to jest jeśli nie jest to donoszenie na Polskę do Brukseli?
    • taniarada Re: Mądre stanowisko senatorów PO 29.08.17, 11:24
      Ratujmy Platformę przed Budką samym.Najwyższy czas żeby ktoś zainteresował się Budką,on staje się niebezpieczny dla społeczeństwa.Wypowiedzi skandaliczne,Politykowi nie wolno tak lekceważyć ,drugiego człowieka.Zachowanie poniżej godności polityka.Więzienie nie .Deportacja tak. I wynocha z Polski na zawsze.
      • 141288bs Re: Mądre stanowisko senatorów PO 29.08.17, 18:39
        To nie tylko problem z Budka,tam jest wiecej takich niepelnosprawnych intelektualnie.
    • erte2 Re: Mądre stanowisko senatorów PO 29.08.17, 11:38
      Niestety, nawet wśród członków partii rozsądku (czyli PO) występuje syndrom niezrozumienia. Bo apelowanie do Komisji Europejskiej w sprawie wymuszenia przestrzegania prawa jest po prostu zwróceniem się do własnego ciała nadzorującego - na zasadzie zwrócenia się do polskiego rządu, parlamentu czy sądu.
      Jeśli wojewoda (dajmy na to pomorski) łamie prawo, jeśli nie sprawdza się na swoim stanowisku - to obywatele mają niezaprzeczalne prawo zawiadomić o tym sąd i domagać się od rządu jego odwołania.
      A Unia Europejska nie jest dla nas ciałem zewnętrznym, Komisja czy Parlament UE są również naszymi organami władzy. I w związku z tym powinniśmy przestrzegać ich zaleceń czy po prostu unijnego prawa, bo do tego zobowiązuje nas nasze (dobrowolne i akceptowane przez przytłaczającą większość Polaków) członkostwo.
      • eiran Re: Mądre stanowisko senatorów PO 29.08.17, 12:02
        Jest faktem, że niektóre sformułowania Budki były niefortunne, bo powinien położyć większy nacisk na to, że Unia powinna naciskać na aktualny rząd polski, nie obawiać się przymiotników określających politykę tego rządu zwracać uwagę, że to jemu UE winna stawiać stawiać żądania (nie używałbym sformułowania „UE musi postawić Polsce ultimatum“, bo jest łatwe do grania na strunie zdrady narodowej, Targowicy etc.). No i Budka powinien autoryzować także niemiecką wersję tekstu (nawet jeśli sam niemieckiego nie zna).
        • erte2 Re: Mądre stanowisko senatorów PO 29.08.17, 18:46
          eiran napisał:
          Jest faktem, że niektóre sformułowania Budki były niefortunne, bo powinien położyć większy nacisk na to, że Unia powinna naciskać na aktualny rząd polski, nie obawiać się przymiotników określających politykę tego rządu zwracać uwagę, że to jemu UE winna stawiać stawiać żądania (nie używałbym sformułowania „UE musi postawić Polsce ultimatum“, bo jest łatwe....

I tak, i nie. Bo co prawda całej tej sytuacji winna jest pisia mafia, że to wszystko co złe pochodzi od pisiego rządu i większości parlamentarnej, ale w Brukseli Polska występuje jako całość; Komisja Europejska i Europejski Parlament nie powiedzą przecież że ogólnie to ta Polska jest w porządku, tylko ten rząd...
          Podobnie jest z Węgrami - nikt nie wskazuje palcem Fideszu czy nawet Orbana osobiście - przywołuje się do porządku Węgry. Całe Węgry.
          • eiran Re: Mądre stanowisko senatorów PO 30.08.17, 06:55
            Ja wskazuję, jakich sformułowań powinien używać Budka. UE może przywoływać Polskę, ale polityk PO powinien w każdym zdaniu podkreślać, że chodzi o pisi rząd. No i to tłumaczenie się, że on autoryzował polski tekst wywiadu, a nie tłumaczenie na niemiecki, pod którym tekst się ukazał - jest nieprofesjonalne.
    • szwampuch58 Re: Mądre stanowisko senatorów PO 29.08.17, 11:52
      Dla mnie patowa sytuacja....bo pan Budka ma racje a i senatorow stanowisko jest zrozumiale.
    • szwampuch58 Re: Mądre stanowisko senatorów PO 29.08.17, 13:01
      No i pan Budka wykrakal bo UE zamierza podjąć działania z art. 7 nazywane "opcją nuklearną" ......czyli koniec forsy
      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114871,22292934,komisja-europejska-odrzuca-wyjasnienia-polski-ws-zmian-w-sadownictwie.html#BoxNewsLink&a=66&c=96
      • eiran Re: Mądre stanowisko senatorów PO 29.08.17, 13:09
        Gwoli ścisłości:

3. Po dokonaniu stwierdzenia na mocy ustępu 2, Rada, stanowiąc większością kwalifikowaną, może zdecydować o zawieszeniu niektórych praw wynikających ze stosowania Traktatów dla tego Państwa Członkowskiego, łącznie z prawem do głosowania przedstawiciela rządu tego Państwa Członkowskiego w Radzie. Rada uwzględnia przy tym możliwe skutki takiego zawieszenia dla praw i obowiązków osób fizycznych i prawnych.

Obowiązki, które ciążą na tym Państwie Członkowskim na mocy Traktatów, pozostają w każdym przypadku wiążące dla tego Państwa.

Jak na razie, najpoważniejsza jasno określoną sankcją jest pozbawienie prawa głosu w Radzie. To, zdaje się, żaden problem dla rządu PiS, bo i jak jest 1:27.
        • szwampuch58 Re: Mądre stanowisko senatorów PO 29.08.17, 13:16
          "zawieszenia dla praw i obowiązków osób fizycznych i prawnych."
          hmmmm,Europoslowie PiS bez pensji?
        • 141288bs Re: Mądre stanowisko senatorów PO 29.08.17, 18:46
          Jednym slowem ust.2 dopuszcza wyrzucenie.- Lepsze jest to,bo szybsze...Polexit bylby dluzszy.
          • eiran Re: Mądre stanowisko senatorów PO 30.08.17, 06:57
            Po pierwsze nie jednym słowem, po drugie nie dopuszcza, po trzecie nie ustęp drugi.
    • 99venus Re: Mądre stanowisko senatorów PO 29.08.17, 13:15
      A ja twierdzę,że Budka miał rację.
      Jak jesteśmy członkiem UE-a jesteśmy to mamy obowiązek przestrzegania obowiązujących w Unii zasad a Unia ma obowiązek pilnowania tego.
      • 141288bs Re: Mądre stanowisko senatorów PO 29.08.17, 18:51
        o ktore zasady chodzi?,czy o te z sadownictwem zwiazane? - jesli o nie,to rozumiem,ze nie wolno wzorowac sie na zasadach panujacych w innym panstwie czlonkowskim...i co tu wymyslic by oborowy eurokolchozu byl zadowolony?
    • kfugktru23 Re: Mądre stanowisko senatorów PO 29.08.17, 13:51
      natemat.pl/216153,komisja-europejska-odrzucila-stanowisko-polski-twierdzi-ze-ma-prawo-ingerowac-w-polskie-sadownictwo i po ptokach...
      • eiran Re: Mądre stanowisko senatorów PO 29.08.17, 14:57
        Zastępca Waszczykowskiego nie chciałby eskalować konfliktu, ale musi robić dobrą minę do złej gry.

twitter.com/PAPinformacje/status/902497054555078656
    • man_sapiens Re: Mądre stanowisko senatorów PO 29.08.17, 16:44
      Czy tak samo jeżeli np. marszałek wydaje decyzje niegodne z prawem, to mieszkaniec tego województwa nie może domagać się interwencji rządu krajowego?

Ja jestem Europejczykiem (a nie Kałmukiem jak większość pisiewiczów) i też domagam się od mojej UE stanowczych działań dla powstrzymania łamania prawa europejskiego i europejskich zasad przyzwoitości przez PiS w mojej Polsce.
      • f.a.q Re: Mądre stanowisko senatorów PO 29.08.17, 17:45
        Jesteś "europejczykiem" wiec sprawy polskie zostaw Polakom.
        • religijnych.uczuc.obraza Re: Mądre stanowisko senatorów PO 29.08.17, 17:50
          A Polacy to jednak Azjaci?
          • m.c.hrabia Re: Mądre stanowisko senatorów PO 29.08.17, 18:07

> A Polacy to jednak Azjaci?
            >

nie
            to naród wybrany.
          • erte2 Re: Mądre stanowisko senatorów PO 29.08.17, 18:49

A Polacy to jednak Azjaci?

Nie wszyscy. Ale wielgus na pewno.
            Można powiedzieć że kałmuk.
            • eiran Re: Mądre stanowisko senatorów PO 30.08.17, 13:13
              Bycie Kałmukiem samo w sobie nie jest niczym złym. Bywało zresztą, że walczyli po polskiej stronie przeciw muzułmanom (w czasach Jana III).
      • sverir Re: Mądre stanowisko senatorów PO 30.08.17, 06:59
        "Czy tak samo jeżeli np. marszałek wydaje decyzje niegodne z prawem, to mieszkaniec tego województwa nie może domagać się interwencji rządu krajowego?"

Nie oceniając Budki - samorząd województwa to nie rząd, województwo nie jest samodzielną, suwerenną instytucją, tylko jednostką administracyjną. Nie wspominając o tym, że możliwość interwencji rządu w takich sprawach zapisana jest w ustawie.

Można natomiast przypomnieć, że na Polskę do ETPCz - zatem zewnętrznej instytucji - skarżył się m.in. Jacek Kurski (szef TVP), Leopold Przemyk (ojciec Grzegorza) i inni. Z prośbą o wsparcie przeciw polskiemu rządowi zwracała się Solidarność (do niemieckich, francuskich i włoskich związków zawodowych). W Brukseli protestowali też rodzice niepełnosprawnych dzieci. Ogółem tysiące pisowców, zawiedzionych Tuskiem i III RP, skarżyło się do obcych instytucji. No, ale wtedy to był Tusk (względnie III RP), więc ta cała śmieszna prawica siedziała cicho i nie protestowała. A teraz, kiedy śmieszna prawica rządzi, jakakolwiek próba zainteresowania obcej instytucji sprawami w Polsce równa się zdradzie narodowej.
    • kfugktru23 Re: Mądre stanowisko senatorów PO 29.08.17, 17:01
      polityczek.pl/index.php/facebook/5273-nurowska-zacheca-budke-do-zalozenia-wlasnej-partii-my-pana-poprzemy-za-nami-pojda-inni poprzecie?
    • f.a.q Niestety tylko dwóch... 29.08.17, 17:48
      Tylko dwóch... W całym PO tylko dwóch...?! Patrz pan gdzie Ci pozostali członkowie nauczyli się tak płynnie mówić po polsku?
      • inocom Re: Niestety tylko dwóch... 29.08.17, 19:24
        f.a.q napisał:

> Tylko dwóch... W całym PO tylko dwóch...?! Patrz pan gdzie Ci pozostali członko
        > wie nauczyli się tak płynnie mówić po polsku?

Na razie dwóch. Ale nawet PO się budzi i widzi czym są totalni.
        Nie kim, a czym. By zasłużyć na ktosia trzeba sobie zasłużyć.
        • titerlitury Re: Niestety tylko dwóch... 30.08.17, 08:49
          Jak używacie tej propagandowe nomenklatury typu właśnie "totalni", jesteście tak żałośni, towarzysze, że prawie mi was żal...
          • f.a.q Re: Niestety tylko dwóch... 30.08.17, 09:00
            My tylko powtarzamy za przewodniczącym Schetyną:
            ""Będzie gorąca jesień. Będzie totalne starcie z tymi, którzy chcą to wszystko zniszczyć. Odpowiedzią na totalną władzę, jest opozycja totalna. Tak musi być" - mówił Grzegorz Schetyna w programie "To był dzień" na antenie Polsat News."
            www.tysol.pl/a10127-Grzegorz-Schetyna-Totalna-opozycja-bedzie-jeszcze-bardziej-totalna-Szykuje-sie-goraca-jesien

A i prosiłbym o nienazwanie mnie "towarzyszem" bo to boleśnie bodzie w moje poczucie godności.
            • religijnych.uczuc.obraza Re: Niestety tylko dwóch... 30.08.17, 09:02
              Ale jakoś za przewodniczącym Schetyną nie powtarzacie passusu o totalnej władzy.
          • x2468 Re: Niestety tylko dwóch... 30.08.17, 09:11
            Daj spokój, to Pinokio o łbie z litego drewna.
            • cossa.nostra Budka w ruinie 30.08.17, 09:40
              POdzieli los Budy Ruskiej.
    • antytotalniak Re: Mądre stanowisko senatorów PO 30.08.17, 11:44
      Większość członków PO to już jawna agentura RFN.
    • antytotalniak Re: U senatorów PO zadziałał instynkt samoz. 30.08.17, 12:32
      U senatorów PO zadziałał instynkt samozachowawczy‚ który podpowiada im rzeczy oczywiste.

Jakie? Mianowicie takie że wszelkie próby przywoływania Polski do przestrzegania praworządności rzekomo zagrożonej demokracji w Polsce m. in. przy okazji reformie sądownictwa są jedynie pretekstem do podporządkowania Polski w każdej dziedzinie. Świadczy o tym choćby irracjonalna krytyka różnego wieku emerytalnego dla kobiet i mężczyzn itp kwiatki a nie argumenty merytoryczne. W przeciwnym razie KE musiała by krytykować również niemiecki model sądownictwa.

Po drugie nie mają też złudzeń że za chwilę równie dobrze i bezpodstawnie Polska będzie mogła być oskarżana o łamanie traktatów unijnych ws braku solidarności z przyjmowaniem uchodźców na zasadzie - dajcie nam kraj a my znajdziemy na niego paragraf. Pamiętają też rozkazujący i szantażujący ton Niemiec i KE wobec Polski ws "uchodźców" w końcówce rządów PO-PSL.

Ci politycy PO mają wyraźnie tego świadomość że gdyby oni dziś rządzili byli by tak samo szantażowani w kwestii uchodźców. I najwidoczniej sięgają wyobraźnią znacznie dalej niż zbijanie punktów przy okazji wojny polsko-bolszewickiej inspirowanej w dużej mierze przez politykę i służby RFN. Stara zasada: dzieł i rządź.
      • antytotalniak Re: U senatorów PO zadziałał instynkt samoz. 30.08.17, 12:35
        wojny polsko-polskiej*

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka