Dodaj do ulubionych

Lekarze protestują

11.10.17, 05:59
Protestują,ich prawo,a mnie ciekawi jedno,gdyby tak już od dzisiaj dostali po te około 5 kawałków na miesiąc,czy protestować by przestali ?
A jak wam się zdaje ?

cytat:
Docelowo, z końcem 2021 roku, lekarze rezydenci będą zarabiali minimum 5251 złotych. Natomiast jeszcze w tym roku, z wyrównaniem od lipca 2017 roku, dostaną Państwo pierwsze pieniądze z tej puli. Kolejna transza zostanie uruchomiona już w styczniu następnego roku
Obserwuj wątek
    • sverir Re: Lekarze protestują 11.10.17, 06:28
      Pewnie by przestali, w końcu dostaną w 2018 więcej niż dostali w 2015. Mnie ciekawi jednak co innego: projekt budżetu przygotowuje rząd, ale to Sejm go uchwala. Taka pani premier jest pewna, że posłowie jej niczego nie zmienią?
      • erka-4 Re: Lekarze protestują 11.10.17, 06:41
        sverir napisał:

> Pewnie by przestali, w końcu dostaną w 2018 więcej niż dostali w 2015.

- czyli uważasz,że im nie zależy na uzdrowieniu chorego ?

Mnie cie
        > kawi jednak co innego: projekt budżetu przygotowuje rząd, ale to Sejm go uchwal
        > a. Taka pani premier jest pewna, że posłowie jej niczego nie zmienią?
        >

- pani premier nie twierdzi,że jest pewna,bo przy chorobie nikt nie jest pewny.
        • sverir Re: Lekarze protestują 11.10.17, 07:55
          " - czyli uważasz,że im nie zależy na uzdrowieniu chorego ?"

Uważasz, że rządowi nie zależy na Polsce?

" - pani premier nie twierdzi,że jest pewna,bo przy chorobie nikt nie jest pewny"

Wg wklejonego przez Ciebie linka pani premier napisała: "że w 2018 roku pula na wynagrodzenia dla lekarzy rezydentów i stażystów wzrośnie o ponad 40 procent". Jest pewna, że wzrośnie czy nie jest?
          • erka-4 Re: Lekarze protestują 11.10.17, 09:04
            Ja tylko jestem pewny,że pani premier jest premierem,bo nikt jeszcze nie ogłosił,że jest nowy premier,chociaż też tego nie jestem pewien,bo ogłoszenia do mnie docierają z opóźnieniem.
            A zatem wniosek z tego wypływa najbardziej pewny,że ci lekarze winni tam siedzieć lub leżeć gdzie leżą,aż poumierają z głodu,wówczas już będą pewni,że nikt i nic nigdy im nie zagrozi.
            • sverir Re: Lekarze protestują 11.10.17, 11:54
              Zatem nie możesz zapewnić z czystym sumieniem, że obecnemu rządowi chodzi o Polskę i Polaków, a nie o to, żeby dobrze zrobić ruskim:)
              • erka-4 Re: Lekarze protestują 11.10.17, 14:49
                A nie wiesz ty czasem co mnie ruskie obchodzą ?
                • sverir Re: Lekarze protestują 11.10.17, 15:18
                  Tu mniejsza o ruskich, tu o rządzie mowa.
                  • erka-4 Re: Lekarze protestują 11.10.17, 15:44
                    No to do rządu nie mam zastrzeżeń.
                    Ale po co o tych ruskich pytałeś tego nie rozumiem.
    • met_ol Re: Lekarze protestują 11.10.17, 08:20
      Jest najbardziej proste rozwiązanie . kasa która idzie na przekręta z Torunia oraz na pozostały inny kler idzie na służbę zdrowia. Prostszego rozwiązania NIE MA !!!!!.
      • erka-4 Re: Lekarze protestują 11.10.17, 09:07
        -e tam,to pomysł z piekła rodem.
    • stasi1 Re: Lekarze protestują 11.10.17, 09:14
      pewnie by przestali. w końcu lepiej teraz dostać te 5tys. niż obietnice że za kilka lat się dostanie
      • erka-4 ja im a oni mnie,za darmo. 11.10.17, 09:23
        stasi1 napisał:

> pewnie by przestali. w końcu lepiej teraz dostać te 5tys. niż obietnice że za k
        > ilka lat się dostanie

- a zatem potwierdzasz o co chodzi konkretnie.
        Tym lekarzom.
        O mnie ??? Niekoniecznie !!!
        No to ja mam taką propozycję w takim razie.
        Może by tak ci lekarze odpłacili się dla mnie za to,że zafundowałem im najdroższe studia za darmo.
        • eiran Re: ja im a oni mnie,za darmo. 11.10.17, 09:26
          Ile, złodziejaszku, wpłaciłeś w podatkach do budżetu przez ostatnie 30 lat? Na studia ilu lekarzy mogłoby to wystarczyć?
          • erka-4 Re: ja im a oni mnie,za darmo. 11.10.17, 09:40
            eiran napisał:

> Ile, złodziejaszku, wpłaciłeś w podatkach do budżetu przez ostatnie 30 lat? Na
            > studia ilu lekarzy mogłoby to wystarczyć?
            >

- 45 lat płaciłem podatki od pracy a teraz od emerytury także opłacam.
            Gdyby to zależało ode mnie,studia prawnicze,medyczne wprowadziłbym odpłatne w 50 procentach oraz zwolnienie z opłat dla tych maksymalnie uzdolnionych.

Gdy musiałem wykonać operację na zaćmę kazano mi czekać lat przeszło cztery,miałem przez tyle lat chodzić prawie ślepym,nie,zrobiłem sobie zabieg prywatnie.
            Jedno oko wyszło okrągło tysięcy polskich pięć.
            Zatem za co ja płaciłem przez prawie pół wieku ?
            • eiran Re: ja im a oni mnie,za darmo. 11.10.17, 10:31
              Policzmy to - ile podatków miesięcznie płacisz, złodziejaszku? 300 złotych? 500? Ile kosztuje operacja zaćmy? Ubiera się z twoich podatków przed dwa lata? A co z innymi wydatkami, które ponosi na ciebie państwo? Drogi? Edukacja dzieci i wnuków? Sprzątanie ulic? Policja? Uskładałeś na to wszystko?
              • erka-4 Re: ja im a oni mnie,za darmo. 11.10.17, 15:40
                A ty ile do tego dołożyłeś,podejrzewam,że więcej wyciągnąłeś aniżeli włożyłeś.
                Znamy takich cwaniaków,aż nadto dobrze.
                Teraz wyłazi szydło z worka.

Pracowałem niegdyś w takiej firmie,niedługo co prawda,bo nie szło patrzeć na ten burdel a co dopiero pracować.
                Właściciel firmy ciągle chorował,i nawet L-4 dostarczał księgowej,ale w pracy był codziennie zdrów jak ryba i stał mi nad głową.
                Jak mu powiedziałem,że zgłoszę komu należy,że on nie jest chory to na zbity pysk wywalił mnie z roboty.
                Nigdzie nie zgłaszałem,teraz jestem w strachu,bo jak Ziobro się do tego oszusta dobierze,a ma na sumieniu nie tylko lewe L-4,to po nitce do kłębka i dojdą do mnie,i zamkną do paki za ukrywanie przestępcy.
                • erte2 Re: ja im a oni mnie,za darmo. 12.10.17, 11:52
                  erka-4 napisał:
                  ......to po nitce do kłębka i dojdą do mnie,i zamkną do paki za ukrywanie przestępcy.

Bardziej grozi ci pierdel za popieranie przestępcy, a nawet całej ich grupy czy wręcz mafii. kaczyński, szydło, macierewicz, ziobro, duda, kuchciński, kamiński, błaszczak... Popierając ich narażasz się na odpowiedzialność karną; więc wycofaj się zawczasu a może będzie to okoliczność łagodząca.
                  • m.c.hrabia Re: ja im a oni mnie,za darmo. 12.10.17, 14:59
                    zamkną do paki za ukrywanie przestępcy.

upośledzonych na umyśle jeszcze nie zamykają , ale jak niejaki prymityw zacznie prawo pisać to wszystko może się zdarzyć.
        • met_ol Re: ja im a oni mnie,za darmo. 11.10.17, 09:28
          Oczekujesz pieniędzy idąc do lekarza ???.
          Zaiste - niezbadana jest logika pis_orczyków.
          • erka-4 lekarz lekarzowi nierówny... 11.10.17, 09:48
            ...zamierzasz twierdzić,że lekarz świerzoupieczony jest pełnowartościowym lekarzem ?
            Bywa,że nawet z takim z wieloletnim stażem nie ma sensu się zadawać.
            Wyleczy,ale twój portfel z pieniędzy.

I co każdy kandydat na dobrego lekarza ma być drugiemu równy,każdemu ma się dać pięć badyli na dzień dobry ?
            A niby z jakiej paki ?
            • met_ol Re: lekarz lekarzowi nierówny... 11.10.17, 09:51
              A czy ktoś zmusza Cię do chodzenia do lekarza ?. Zawsze możesz iść do znachora.
              • erka-4 Re: lekarz lekarzowi nierówny... 11.10.17, 10:00
                met_ol napisał(a):

> A czy ktoś zmusza Cię do chodzenia do lekarza ?. Zawsze możesz iść do znachora.

- mojej żonie znachor pomógł.
                Powiedział jej,że nic pomóc nie może i lekarz też nic na to nie poradzi,stwierdził,że szkoda łazić po lekarzach.
                Posłuchała jego rady i czuje się lepiej.
                Kilka lat żyje na jednakowym poziomie t.zn.nie co wyższym,bo więcej kasy jej pozostaje w kieszeni.
            • erte2 Re: lekarz lekarzowi nierówny... 12.10.17, 11:56
              erka-4 napisał:

...zamierzasz twierdzić,że lekarz świerzoupieczony jest pełnowartościowym lekarzem ?

misiu, po wielokroć już ci mówiłem: naucz się polskiego! To naprawdę nie jest takie trudne i nawet taki matoł jak ty powinien sobie z tym poradzić.
              • erka-4 ja jestem chłop polski jedynie,robaczku... 13.10.17, 08:43
                ...i już uczyć się nie mam poczeby,widłami dobrze operuję.

erte2 napisał:

> erka-4 napisał:
                >
                > ...zamierzasz twierdzić,że lekarz świerzoupieczony jest p
                > ełnowartościowym lekarzem ?
                >
                > misiu, po wielokroć już ci mówiłem: naucz się polskiego! To naprawdę nie jest t
                > akie trudne i nawet taki matoł jak ty powinien sobie z tym poradzić.

- no to niejeden pan doktur jest podobnie wykrztałcony do mnie.
        • religijnych.uczuc.obraza Re: ja im a oni mnie,za darmo. 11.10.17, 09:49
          Tak samo pisowcom nie chodzi o dobro Polski i Polaków.
        • stasi1 Re: ja im a oni mnie,za darmo. 12.10.17, 09:16
          Osobiście uważam że jednak studia powinny być płatne. Państwo daje kredyt(ale bez procentów) na naukę, człowiek po skończeniu nauki spłaca przez np 15 lat. Niestety umiera, zachoruje że nie może pracować, państwo ten kredyt umarza.
    • m.c.hrabia Re: Lekarze protestują 11.10.17, 09:55
      tym się bardziej należy

2 miliardy 300 tysięcy złotych i będą zwolnione z podatku.
      • erka-4 mocium chrabio... 11.10.17, 10:04
        m.c.hrabia napisał:

> tym się bardziej należy
        >
        > 2 miliardy 300 tysięcy złotych i będą zwolnione z podatku.

...widzisz jakiś problem.
        Górnicy są narażeni na wiele chorób,będą mieli kasę zapłacić lekarzowi za wizytę.
        Prywatną.
        I owca cała i wilk syty.
        • m.c.hrabia Re: mocium chrabio... 11.10.17, 10:16
          nie widzę powodu aby podatnik opłacał złodziei i nierobów.
          • szwampuch58 Re: mocium chrabio... 11.10.17, 10:36
            do jasnej cholery hrabio ,Niemce dybiOm na ten polski wungiel a ty z takim "cus",,,,nie wstyd ci
          • erka-4 niektórzy het POwariowali... 11.10.17, 15:04
            m.c.hrabia napisał:

> nie widzę powodu aby podatnik opłacał złodziei i nierobów.

- czyś ty zwariował,panie chrabio,uważasz,że lekarze nierobami są i jeszcze kradną,przecież te pieniądze legalnie od górników do nich trafią,nawet gdy nie ma kasy fiskalnej.

Byłem w tym roku trzy razy u dentysty i ani raz żadnego paragonu nie otrzymałem,i co miałem się bić z dentystą o jakiś paragon ?
            To przy najbliższej okazji wyrwałby mi zdrowe zęby.

Dlaczego nie może być jasności w tym procederze ?
            Kasa winna stać na wierzchu a pacjent paragon winien otrzymać bez żadnej łaski.
            • yoma Re: niektórzy het POwariowali... 12.10.17, 09:11
              Było poprosić.
        • sverir Re: mocium chrabio... 11.10.17, 11:56
          "Górnicy są narażeni na wiele chorób(...)"

Jasne i dzięki temu mają masę możliwości, by dostawać 100% świadczenia chorobowe. To im przysługuje za trudne warunki. A nie wyższe wynagrodzenie.
          • m.c.hrabia Re: mocium chrabio... 11.10.17, 12:18
            sverir napisał:

> "Górnicy są narażeni na wiele chorób(...)"
            >
            > Jasne i dzięki temu mają masę możliwości, by dostawać 100% świadczenia chorobow
            > e. To im przysługuje za trudne warunki. A nie wyższe wynagrodzenie.
            >
            niech sobie mają wyższe wynagrodzenie,niech sobie i po dziesięć deputatów mają,
            tylko niech na to zarobią a nie okradają nauczycieli, lekarzy czy głodujące dzieci.
            • erka-4 Re: mocium chrabio... 11.10.17, 15:08
              Najbardziej te dzieci okradane są przez pasożytniczą chrabiowską kastę.
              • m.c.hrabia Re: mocium chrabio... 11.10.17, 15:46
                erka-4 napisał:

> Najbardziej te dzieci okradane są przez pasożytniczą chrabiowską kastę.

w okradaniu podatnika, z górniczymi pasożytami , żadna kasta nie ma szans
    • xyz_xyz1 Re: Lekarze protestują 11.10.17, 12:54
      2500 tyś to w niektórych regionach Polski spore pieniądze. trzeba brać pod uwagę iż rezydent to coś jak w rzemiośle czeladnik. Coś tam wie ale ciągłe musi się jeszcze dużo nauczyć aby zostać mistrzem w swym fachu. Pytanie brzmi ile zarobi początkujący (bez doświadczenia) absolwent jakiegokolwiek kierunku - czy to będzie prawnik (przypominam iż absolwent prawa bez zrobionej aplikacji (czy to adwokackiej czy to sędziowskiej itp itd) jest w zasadzie nikim - lekarz jest w zdecydowanie lepszej sytuacji) czy informatyk czy ktokolwiek inny. Nigdzie nikomu nikt od razu nie zaproponuje 5 czy 6 tyś. Jeżeli lekarzowi bez doświadczenia damy np. 5 tyś to ile dać osobie zaraz po egzaminie specjalizacyjnym? A ile specjaliście z 10 letnim stażem? 3x tyle i 6x tyle? Chyba to lekka przesada i Polski na to nie stać. Może kiedyś.
      • yoma Re: Lekarze protestują 11.10.17, 13:03
        Absolwent prawa nie zasuwa w kancelarii po 48 h non stop, rezydent i owszem.

Polskę niech lepiej będzie stać, bo wyjadą tam, gdzie stać i faktycznie zostaną sami znachorzy.
        • erka-4 a może to szantaż totalnej... 11.10.17, 15:19
          ...wszak oni mają długie łapy,co im tam kilku lekarzy do głodu namówić.
          Jak będzie PO wszystkim dadzą im PO marchewce.

yoma napisała:

> Absolwent prawa nie zasuwa w kancelarii po 48 h non stop, rezydent i owszem.
          >
          > Polskę niech lepiej będzie stać, bo wyjadą tam, gdzie stać i faktycznie zostaną
          > sami znachorzy.
          >

- proszę nie szantażować.
          A jak tak powie pani tramwajarka lub maszynista kolei podmiejskiej,nie dacie kasy to postoicie do rana albo nawet tydzień.

Widzę,że ze strony tych młodych lekarzy brak jest wiedzy o polskich realiach,bo daleki jestem,aby oskarżać ich o szantaż.

A te 48 h to kto ci to POdsunął,bo nie chcę cię posądzać,że twoje jest to kłamstwo.
          • yoma Re: a może to szantaż totalnej... 11.10.17, 16:29
            Znam realia. Happy?
          • xyz_xyz1 Re: a może to szantaż totalnej... 11.10.17, 16:36
            Tak jak napisałem lekarz po stażu w zasadzie niewiele jeszcze umie a 2500 zł to niemałe pieniądze w wielu miejscach. Ja nie twierdzę iż podwyżki się nie należą ale wszytko musi być w pewnych granicach rozsądku. Podobnie jak kwestia czasu pracy rezydenta.
            • erka-4 Re: a może to szantaż totalnej... 11.10.17, 16:53
              Ależ ja się z tobą zgadzam,jedynie yoma opowiada doornoty o tych polskich realiach.
              Pamiętam takie przypadki kiedyś opisywane w prasie,jak to lekarze mieli umowy podpisane z placówkami medycznymi,z których wynikało,że pracują niektórzy 37 h na dobę,a większość miała ponad 24.
              • yoma Re: a może to szantaż totalnej... 11.10.17, 20:34
                Sorry karetka, ale jak ty od x lat siedzisz w rajchu na zasiłku, a leczysz się u znachora, to zamknij się przyjacielu. Albowiem wiesz guzik.
                • erka-4 Re: a może to szantaż totalnej... 12.10.17, 07:24
                  Daleki jestem od rajchu.
                  Kilka razy nad nim jedynie leciałem,kiedy to syna odwiedzałem w Anglii.
                  Teraz już nie muszę nad nim latać,bo syn się dorobił i wrócił na łono Ojczyzny.
                  • yoma Re: a może to szantaż totalnej... 12.10.17, 09:12
                    Widać, że daleko odleciałeś.
            • sverir Re: a może to szantaż totalnej... 11.10.17, 17:51
              "Ja nie twierdzę iż podwyżki się nie należą ale wszytko musi być w pewnych granicach rozsądku"

W takim razie granice rozsądku powinien zachować także rząd i jego zwolennicy. Jeśli ceną za zdrowie społeczeństwa ma być minimalne 5 tysięcy za rezydenturę, to jest to cena niewielka.

A tak naprawdę chodzi tylko o to, że i politycy PiS, i ich zwolennicy, to najmądrzejsi są w trzech przypadkach:
              - gdy trzeba rozpieprzać system,
              - gdy coś działa, a oni nie wiedzą dlaczego,
              - gdy są w opozycji.

Gdy już zabierają się do rządzenia, trzeba coś stworzyć i niestety samo działać nie będzie, to zaś mają problemy. Łatwo się krytykowało PO za skandaliczne wynagrodzenia w służbie zdrowia (gwoli uczciwości PO lepsze nie było), a gdy następuje zmiana władzy, to okazuje się, że nie jest tak łatwo wyskrobać kasy na wynagrodzenia dla lekarzy.
              • erka-4 problem tkwi w szczegółach... 12.10.17, 07:19
                sverir napisał:

> Gdy już zabierają się do rządzenia, trzeba coś stworzyć i niestety samo działać
                > nie będzie, to zaś mają problemy. Łatwo się krytykowało PO za skandaliczne wyn
                > agrodzenia w służbie zdrowia (gwoli uczciwości PO lepsze nie było), a gdy nastę
                > puje zmiana władzy, to okazuje się, że nie jest tak łatwo wyskrobać kasy na wyn
                > agrodzenia dla lekarzy.
                >

...lekarz,rezydent także,lekarzowi nierówny,a w/g tych rezydentów wychodzi na to,że każdy chce dostać po równo,a niby to z jakiej paki ???
                Płaca jest pracy wymiernikiem.
                Służba zdrowia wymaga gruntownej reformy,a takie głodowe protesty to są przykrywką dla tych,którzy na reformy nie wyrażają zgody i napuścili młodzież,bo im samym strajkować nie pasuje,bo jakżeby takim strajki głodowe urządzać ?
                Społeczeństwo by ich rozszarpało.
                • sverir Re: problem tkwi w szczegółach... 12.10.17, 10:45
                  Jasne, problem tkwi w szczegółach. Najważniejszy jest taki, że PiS teraz rządzi, a budżet nie jest z gumy (Szałamacha poleciał, bo za bardzo o tym pamiętał, Morawiecki nie ma z tym problemu). W opozycji można było zarzucać PO/PSL, że nie obniża stawki VAT i nie chce zrezygnować z haraczu dla Lasów Państwowych i KGHM, itede. W rządzie już trudniej tak się wymądrzać.
                • yoma Re: problem tkwi w szczegółach... 12.10.17, 12:07
                  >Płaca jest pracy wymiernikiem.

Powiedział ten, co siedzi na zasiłku :)
            • adam111115 Re: a może to szantaż totalnej... 12.10.17, 13:10
              A nie powinna być jedna państwowa pensja dla wszystkich? Równa i identyczna. Np 3000 zł. Skonczyloby się z jakimiś wyscigami szczurów, kombinowaniem na studiach i po studiach. Kończysz szkołę, Państwo daje ci pracę za 3000 i koniec kombinowania do emerytury. Oczywiscie od prezesa do sprzątaczki po 3000. Sprawiedliwie i po ludzku
              • religijnych.uczuc.obraza Re: a może to szantaż totalnej... 12.10.17, 13:18
                3000 to stanowczo za dużo.
              • szwampuch58 Re: a może to szantaż totalnej... 12.10.17, 13:29
                Koncepcja znana ale o dziwo nawet Szwajcarzy tego nie chca,co nie oznacza ze Wolacy by nie chcieli kasy za frico:
                natemat.pl/181703,szwajcarzy-nie-chca-dochodu-gwarantowanego-odrzucili-10-tys-zl-pensji-za-nic
                • adam111115 Re: a może to szantaż totalnej... 12.10.17, 13:43
                  Ale Szwajcar mógłby dorobić ponad te 10 koła. U nas byłby zakaz dorabiania. Każdy ma równe 3 koła i koniec.
      • yoma Re: Lekarze protestują 11.10.17, 13:07
        PS lekarz rezydent to nie jest lekarz świeżo po studiach. Świeżo po studiach to stażysta.
    • szwampuch58 Re: Lekarze protestują 12.10.17, 12:05
      www.tokfm.pl/Tokfm/7,103085,22500529,ultimatum-szydlo-rezydent-my-dotrzymalismy-slowa-a-zostalismy.html#BoxNewsImg&a=167&c=96
    • inocom Jestem za lekarzami 12.10.17, 12:21
      erka-4 napisał:

> Protestują,ich prawo,a mnie ciekawi jedno,gdyby tak już od dzisiaj dostali po t
      > e około 5 kawałków na miesiąc,czy protestować by przestali ?

5000 zł brutto to żaden pieniądz. To mniej niż 1000 € które dostaje kasjerka na zachód od Odry.
      • szwampuch58 Re: Jestem za lekarzami 12.10.17, 12:48
        Przykladowo ALDI płaci według taryfy, 30-letni wykwalifikowany obslugiwacz kasy otrzyma wynagrodzenie brutto w wysokości 1300, - Euro za 34-godzinny tydzień pracy
        • szwampuch58 Re: Jestem za lekarzami 12.10.17, 12:49
          na miesiac,oczywista oczywistosc
        • inocom Chciałbyś by operował Ciebie kasjer z ALDI? 12.10.17, 12:52
          szwampuch58 napisał:

> Przykladowo ALDI płaci według taryfy, 30-letni wykwalifikowany obslugiwacz
          > kasy otrzyma wynagrodzenie brutto w wysokości 1300, - Euro za 34-godzinny tydz
          > ień pracy
          • religijnych.uczuc.obraza Re: Chciałbyś by operował Ciebie kasjer z ALDI? 12.10.17, 12:58
            W niedzielę by powiedział że nie może bo "jutro pobruszę a dziś poczywam".
          • szwampuch58 Re: o kasjerach pisales ty 12.10.17, 12:58
            inocom ,u lekarzy pensja zaczyna sie od 3 patykow na miesiac w Niemczech
            www.gehaltsvergleich.com/gehalt/Arzt-Aerztin-Uni
            • inocom Re: o kasjerach pisales ty 12.10.17, 13:02
              szwampuch58 napisał:

> inocom ,u lekarzy pensja zaczyna sie od 3 patykow na miesiac w Niemczech
              > www.gehaltsvergleich.com/gehalt/Arzt-Aerztin-Uni

A w Polsce nie. To i protestują. Choćby zważywszy, iż są tu trudniejsze przypadki.

Człowiek wykształcony winien dostać 1000 € minimum co miesiąc. A takimi są lekarze.
            • sverir Re: o kasjerach pisales ty 12.10.17, 14:51
              " inocom ,u lekarzy pensja zaczyna sie od 3 patykow na miesiac w Niemczech"

I w tym problem - w Niemczech zaczynają zarabiać od stawki 3x wynagrodzenie kasjera. W PL w Lidlu pracownikowi na start dają 2500 brutto.
              • xyz_xyz1 Re: o kasjerach pisales ty 12.10.17, 15:19
                A jak w innych państwach z tego co wiem w zasadzie po za Niemcami stawki dla początkującego lekarza nie są bardzo wysokie. I jeszcze raz przypominam 2500 zł do w wielu regionach Polski stawka marzenie dla osoby po studiach.
                • inocom Re: o kasjerach pisales ty 12.10.17, 16:31
                  xyz_xyz1 napisał:

> A jak w innych państwach z tego co wiem w zasadzie po za Niemcami stawki dla po
                  > czątkującego lekarza nie są bardzo wysokie. I jeszcze raz przypominam 2500 zł d
                  > o w wielu regionach Polski stawka marzenie dla osoby po studiach.

Stawka marzenie by wegetować.
                  Ale by żyć?
                  • erka-4 każdy rezydent ma swoją szansę poważną... 13.10.17, 11:47
                    ...jedynie musi umiejętnie z niej skorzystać,głodówka mu w tym nic nie POmoże.

inocom napisał:

> Stawka marzenie by wegetować.
                    > Ale by żyć ?

- jest wyjście,możesz zawsze wyjechać.
                    Tak było od wieków.
                    Mój dziad wyjechał do hAmeryki z całą rodziną na lat pięć,sześć osób wraz z żoną.
                    Gdy powrócił morgów ziemi dziesięć do swej 2-morgowej ojcowizny dokupił,pług nowoczesny a nie jakąś sochę i nawet kopaczkę mechaniczną z napędem 2-konnym,dwie krowy wysokodojne na owe czasy i konia jednego karego.
                    Na chatę już nie wystarczyło,ale miał starą po ojcu,jednakże mimo wszystko po tym powrocie stał się najważniejszą figurą w swej wsi,oczywiście za panem,wójtem i plebanem,no ale stał się panem.
                    W chacie zbierało się chłopstwo wiejskie na pogaduszki o szerokim świecie oraz na szkolenia prowadzone przez dziadka,no bo był czytaty oraz pisaty.
                    Prenumerował przedprzedwojennego Rolnika,który w okresie ostatniej wojny pisywał takie artykuły,no cóż,był pod niemieckim bandyckim zarządem,ale czasami pisał też prawdę:

cluster010.ovh.net/~shzmykwa/index.php?option=com_content&view=article&id=121:radziecka-zbrodnia-katyska-i-moja-droga-do-prawdy&catid=4:aktualnosci&Itemid=4
                    Przykłady nagłówków z okupacyjnej gazety ściennej „Nowiny”(1943), wydawanej dla polskich rolników. Oprócz słusznie dramatycznych tytułów i powtarzanego we wszystkich dziennikach spisu nazwisk ofiar sowieckich zbrodni dodawano akcenty antysemickie. Prasa dla Polaków była redagowana przez Polaków, ale pod niemieckim nadzorem. Informacje wojenne i polityczne (ocenzurowane) powtarzały się w różnych gazetach, ale pozostałe wiadomości były zróżnicowane, zależnie od przeznaczenia gazety. Dla różnych środowisk dodawano odpowiednie treści: np. rolnicze, geograficzne, przyrodnicze, poradniki domowe itd. W większości gazet dodawano wiadomości z życia religijnego (katolickiego). Wszędzie pomijano tematykę żydowską, no chyba, że pisano o zbrodniach „żydo-bolszewickich” lub złapano jakiegoś żydowskiego „przestępcę”.

Zatem wniosek z powyższego wynika bardzo prosty,ale ważny,warto wyjechać będąc rezydentem mało ważnym a powrócić doktorem bardzo ważnym.
                    • yoma Re: każdy rezydent ma swoją szansę poważną... 13.10.17, 11:55
                      Czyli zależy ci, żeby powyjeżdżali. OK.
                      • erka-4 Re: każdy rezydent ma swoją szansę poważną... 13.10.17, 12:00
                        Nie zależy mi,jedynie nie mam zamiaru nikogo przywiązywać do siebie siłą.
                        Każdy niech sam decyzje podejmuje na swoją osobistą odpowiedzialność.
                        Źle jest komuś to ma prawo swój los sobie poprawić.
                        Tak było,tak jest i tak zawsze będzie.
                        • xyz_xyz1 Re: każdy rezydent ma swoją szansę poważną... 13.10.17, 12:43
                          Tylko jedna sprawa - studia medyczne są bardzo drogie - w Polsce płaci za nie podatnik - dlaczego mamy pozwalać na wyjazdy wykształconych ludzi za granice zaraz po studiach?
                          • 141288bs Re: każdy rezydent ma swoją szansę poważną... 13.10.17, 12:53
                            ale,ale,jaki problem dac im stawki z okresu rzadowej koalicji PO-PSL?...ja bym tak zrobil i byloby PO strajku,a tak tych glabow totalni POdpuszczaja i oni marza o beemkach i mercach
                            • sverir Re: każdy rezydent ma swoją szansę poważną... 13.10.17, 13:14
                              "ale,ale,jaki problem dac im stawki z okresu rzadowej koalicji PO-PSL?"

Jak gornicy będą protestować, to też będziesz taki prędki?:))

"ja bym tak zrobil i byloby PO strajku(...)"

Akurat:)) Zrobiłbyś to samo, co zrobi teraz PiS. Jak PiS przeprosi lekarzy i da im spodziewane podwyżki, to będziesz uwazał, że tak powinno być:))
                              • 141288bs Re: każdy rezydent ma swoją szansę poważną... 13.10.17, 13:20
                                macisz sverir,PiS nie obnizyl im stawek plac,wrecz przeciwnie podniosl je o ponad 100% w porownaniu do POprzednich
                                • sverir Re: każdy rezydent ma swoją szansę poważną... 13.10.17, 13:23
                                  Mącisz, 141288bs - na razie wyższe stawki to będą najwcześniej w 2018 roku, a to wcale pewne nie jest. Biorąc pod uwagę tempo, w jakim Sejm potrafi uchwalić nowe przepisy i jak chętnie reguluje sprawy przeszłe, to do czasu otrzymania pierwszego wynagrodzenia za 2018 rok lekarze nie mogą być pewni podwyżek. Żadnych.
                                  • 141288bs Re: każdy rezydent ma swoją szansę poważną... 13.10.17, 13:31
                                    Ty chyba jestes ten Dymitryij Karnouchow,ze idziesz jak kon z przyslonkami? - naprawde nie slyszales o stawce ponad 2500 netto
                                    ktora daje obecny rzad?...ale to im,niedouczonym,za malo,oni chca po kilku miesiacach kupic bemke,albo merca.
                                    • sverir Re: każdy rezydent ma swoją szansę poważną... 13.10.17, 13:57
                                      A ty naprawdę nie słyszaleś, że te "ponad 2500 netto", co daje pisowski rząd, to na podstawie rozporządzenia z 2012 roku, wydanego za rzadow PO/PSL?
                                      • 141288bs Re: każdy rezydent ma swoją szansę poważną... 13.10.17, 18:51
                                        Dymitrij nie mieszaj do rzeczywistosci tego co ci sie snilo.
                                        • sverir Re: każdy rezydent ma swoją szansę poważną... 14.10.17, 07:27
                                          Śmieszny jesteś emigrancie:)
                          • szwampuch58 Re: każdy rezydent ma swoją szansę poważną... 13.10.17, 13:25
                            Bo jeszcze zyjemy w wolnym kraju pisowski debilu,mniej na tego grzyba z Torunia i spolka wiecej na sluzbe zdrowia to nie beda dawali dyla lekarze
                        • inocom Też będziesz stary 14.10.17, 09:35
                          erka-4 napisał:

> Nie zależy mi,jedynie nie mam zamiaru nikogo przywiązywać do siebie siłą.
                          > Każdy niech sam decyzje podejmuje na swoją osobistą odpowiedzialność.
                          > Źle jest komuś to ma prawo swój los sobie poprawić.
                          > Tak było,tak jest i tak zawsze będzie.

I będziesz potrzebował opieki medycznej. Ksiądz Ci nie pomoże.
                    • erka-4 c.d. 13.10.17, 11:56
                      www.google.pl/search?q=gazety+rolnik+przedwojenny&rlz=1C1AOHY_plPL708PL708&tbm=isch&source=iu&pf=m&ictx=1&fir=nteOBeKCWjqpaM%253A%252CqPvztO_9IBuVqM%252C_&usg=__dkea--t6Vc3yu-BRS7yJkeKUF10%3D&sa=X&ved=0ahUKEwjf6pzApO3WAhXDLFAKHRUlCi0Q9QEIMDAB#imgrc=8aqJtyJrrf_2iM:
                      • erka-4 nie na temat co prawda,ale... 13.10.17, 12:10
                        ...muszę to wspomnieć,bo pamiętam z opowiadań mej matki,że dziadek nie wierzył tej niemieckiej w języku polskim pisanej gazecie,uważał,że tych polskich oficerów wymordowali Niemcy,mimo,że do bolszewików miał wielką nienawiść,bo pamiętał jak oni kiedy wkroczyli na jego polską ziemię w roku 20.ub.w.,ci bolszewicy gwałcili dziewczyny we wsi,a niektórym poobcinali piersi.
                        Mimo tego trudno mu było uwierzyć,że tych oficerów polskich nie zamordowali Niemcy.
                        Takie to dylematy miał chłop polski.
                        • yoma Re: nie na temat co prawda,ale... 13.10.17, 13:16
                          Bogowie, karetka, co kogo obchodzą twoje wspomnienia kombatanckie...
                          • szwampuch58 Re: nie na temat co prawda,ale... 13.10.17, 13:26
                            poludnie....piatek......a chlop polski juz nachlany?
                          • erka-4 Re: nie na temat co prawda,ale... 13.10.17, 18:38
                            yoma napisała:

> Bogowie, karetka, co kogo obchodzą twoje wspomnienia kombatanckie...
                            >

- każdy widzi,że ciebie.
                • sverir Re: o kasjerach pisales ty 13.10.17, 01:03
                  "A jak w innych państwach z tego co wiem w zasadzie po za Niemcami stawki dla początkującego lekarza nie są bardzo wysokie"

Ksenofob proponuje porównywać Polskę z innymi państwami, co by pokazać, że należy stamtąd czerpać wzorce. Śmiać się czy traktować poważnie?

"I jeszcze raz przypominam 2500 zł do w wielu regionach Polski stawka marzenie dla osoby po studiach"

A jednak nie przeszkadza to związkowcom w hipermarketów czy innych kopalni domagać się podwyżek dla osób, które nawet po studiach nie są. Rząd też nie miał oporów, by pracę patrioty wycenić na minimum 10 tysięcy, pod warunkiem, że patriota pracuje dla rządu. Szczyt hipokryzji.
            • x2468 Re: o kasjerach pisales ty 13.10.17, 19:07
              Gwoli ścisłości około 4400 brutto z czego wynika netto 2400 euro (Też około) Zależy miedzy innymi do jakiego i czy w ogóle należy lekarz.
      • x2468 Re: Jestem za lekarzami 13.10.17, 19:29
        Znowu Holzkopf łżesz. Euro jest dzisiaj po ok 4,27 zł czyli 5000 złotych to jest 1171 złotych.
    • inocom A ile to będzie €? 14.10.17, 09:33
      erka-4 napisał:

> A jak wam się zdaje ?
      >
      > cytat:
      > Docelowo, z końcem 2021 roku, lekarze
      > rezydenci będą zarabiali minimum 5251 złotych. Natomiast jeszcze w tym roku, z
      > wyrównaniem od lipca 2017 roku, dostaną Państwo pierwsze pieniądze z tej puli.
      > Kolejna transza zostanie uruchomiona już w styczniu następnego roku

I jaki ułamek będzie stanowiło uposażenie Kasjerki w biednej Hiszpanii?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka