znak-wodny 11.01.18, 16:01 Dobre sobie! Nawet Kaczyński, nawet Macierewicz, nawet Pawłowicz splunęli na ten załgany średniowieczny fanatyzm, a tu proszę. Kto by pomyślał! Wywalić załganą ciemnotę na bruk! Dotyczy to również załganych fanatyków z PO. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
danillko Re: .Nowoczesna popierająca średniowieczną ciemno 11.01.18, 16:19 A nie mówiłem? A Wam się waaadzy zachciewa... z czym do ludu... znak-wodny napisał: > Dobre sobie! > Nawet Kaczyński, nawet Macierewicz, nawet Pawłowicz splunęli na ten załgany śre > dniowieczny fanatyzm, a tu proszę. Kto by pomyślał! Wywalić załganą ciemnotę na > bruk! > Dotyczy to również załganych fanatyków z PO. > Odpowiedz Link Zgłoś
znak-wodny danillko nie rezonuj bp g***o wiesz! 11.01.18, 16:50 I*'sorry za formę w temacie, ale tak najkrócej i najbardziej łopatologicznie! Co to zanaczy wam??? Nigdy nie byłem u władzy i nigdy nie będę. Nie jestem też moherowym PiSlamistą czy członkiem jakiejkolwiek partii politycznej. Z obrzydzeniem postrzegam jakikolwiek fanatyzm, a średniowieczny moher, wmawiające ludziom wyimaginowaną ciemnotę, najbardziej. Jestem otwarty na analizę programnów partyjnych i wiarygodność ugrupowań, zawsze od tego uzależniam mój wyborczy głos. Reasumując, nie wypisuj mi "bo wy to", "bo wy tamto..." Obiektywnie patrzę z boku i widzę, jak za wdzięczność poparcia wyborczego kleru PiS rujnuje Polskę aby dopieścić sutannowych. Ty tego nie widzisz, ponieważ masz inne spojrzenia na rzeczywistość wynikające z osobowości, którą środowisko w jakim sięobracałeś kształtowało ci ją od urodzenia. Nigdy nie pozwoliłem sobie bezmyślnie czegokolwiek narzucić i tak już pozostanie. Odpowiedz Link Zgłoś
m.c.hrabia Re: .Nowoczesna popierająca średniowieczną ciemno 11.01.18, 16:27 "nowoczesne" ścierwa przecierają drogę do porozumienia . Odpowiedz Link Zgłoś
haen2010 Szczerze się przyznaję 11.01.18, 16:29 Jak na spowiedzi, do której ostatnio byłem przed pierwszą komunią. Pomyliłem się. Obstawiałem kilkumiesięczny zanik szans tej partii na rynku politycznym pod rządami bardzo kiepskich damulek. Tempo anihilacji nawet mnie zaskoczyło. Odpowiedz Link Zgłoś
qqazz Heniu, obawiam się że możesz się mylić 11.01.18, 18:57 Wariatów w tym kraju nie brakuje, a wiadomo ciągnie swój do swego. Potencjał marny nie dający szans na bycie poważną siłą polityczną, ale na przekroczenie progu może wystarczyć. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
haen2010 Re: Heniu, obawiam się że możesz się mylić 12.01.18, 05:06 Nisza na rynku politycznym dość gwałtownie się powiększyła. Wkrótce zostanie zagospodarowana. Ogólnie przez liberalną lewicę. Wyścig już trwa. Do przejęcia ze 25 - 30 procent głosów. Przypomnę, że tzw Lewica Razem miała 7,5% w 2015 r. Szykuje się wielki powrót przegranych. "Nowoczesna Platfusiarnia" dała dupy na całej linii frontu. Odpowiedz Link Zgłoś
katrina_bush Fanatyk zawsze chce rzadzic cudzym sumieniem. 11.01.18, 18:29 Fanatyk zawsze chce rzadzic cudzym sumieniem. Czesto ukrywa wlasne poglady, manipuluje, by wykorzystac wlasna pozycje. Wyborcy niestety czesto nie wiedza z kim maja rzeczywiscie do czynienia. Tyle dobrze, ze wyszlo szydlo z worka i w tzw. opozycji jest dyskusja. Odpowiedz Link Zgłoś
qqazz Chwila chwila. 11.01.18, 19:22 Czy fanatykiem czasem nie jest ktoś kto każe komuś innemu w ramach dyscypliny klubowej, pod rygorem dyscyplinarnym, popierać coś co jest niezgodne z jego sumieniem? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ultimate.strike Re: Chwila chwila. 11.01.18, 19:28 Nie, gdyż chodzi tu o wprowadzenie przymusu religijnego do prawa świeckiego. Odpowiedz Link Zgłoś
katrina_bush Normalnosc a fanatyzm. Jasna granica. 11.01.18, 20:36 ultimate.strike napisał: > Nie, gdyż chodzi tu o wprowadzenie przymusu religijnego do prawa świeckiego. > Zgadza sie. Tu chodzi o wprowadzenie zakazu religijnego/ideologicznego do prawa swieckeigo, znaczy ogolnie do prawa cywilnego. Fanatyzm religijny nie ma nic wspolnego z zyciem i postepowaniem wg. "wlasnego sumienia". Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: Normalnosc a fanatyzm. Jasna granica. 11.01.18, 20:46 Dyscyplina klubowa to inna sprawa, techniczna. W tej sprawie w partii liberalnej dyscyplina partyjna nie powinna być potrzebna. Dla mnie niepojęte jest, jak ludzie głosujący za blokadą liberalizacji aborcji mogli znaleźć się w partii liberalnej. Odpowiedz Link Zgłoś
ultimate.strike Re: Normalnosc a fanatyzm. Jasna granica. 11.01.18, 20:47 Rzecz w tym, ze cały Twój wywód ma sens jedynie przy założeniu, że POkropka-N jest partią liberalną światopoglądowo. Odpowiedz Link Zgłoś
ultimate.strike Re: Normalnosc a fanatyzm. Jasna granica. 11.01.18, 20:54 Reklama rządzi się swoimi prawami, np. jeansy Lewisa reklamowane są jako męskie, wręcz tradycyjnie męskie, tym czasem dowiedziono, że u mężczyzn, jak wszystkie spodnie, powodują raka jąder i spadek płodności, nie nadają się do zastosowania zgodnego z deklaracjami producenta. W sferze deklaratywno-marketingowej można umieścić wszystko, każdą bzdurę i zawsze znajdzie się target, który to kupi. Odpowiedz Link Zgłoś
katrina_bush Fanatyk wprowadza Szariat dla wszystkich. 11.01.18, 21:02 buldog2 napisał: > Dyscyplina klubowa to inna sprawa, techniczna. > W tej sprawie w partii liberalnej dyscyplina partyjna nie powinna być potrzebna > . Dla mnie niepojęte jest, jak ludzie głosujący za blokadą liberalizacji aborcj > i mogli znaleźć się w partii liberalnej. > Fanatyk wprowadza Szariat dla wszystkich. Nie ma tu zadnego zwiazku z osobistym zyciem i postepowaniem wg. "wlasnego sumienia". Nowoczesne prawo cywilne to dla fanatykow wrog nr. 1. p. s. Od kiedy PO to partia liberalna ?! :D Odpowiedz Link Zgłoś
lech1966 Re: Fanatyk wprowadza Szariat dla wszystkich. 11.01.18, 21:44 katrina_bush napisała: > p. s. > Od kiedy PO to partia liberalna ?! :D To jaka jest według ciebie katrina? Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: Fanatyk wprowadza Szariat dla wszystkich. 11.01.18, 22:37 Myślałem tak o Nowoczesnej Odpowiedz Link Zgłoś
lech1966 Re: Fanatyk wprowadza Szariat dla wszystkich. 11.01.18, 22:45 Ja tak myślałem o PO, ale widocznie uległem narracji wyborczej. Może ktoś z charakteryzować PO? Ciekawy jestem jakie będą wasze typy.. Odpowiedz Link Zgłoś
qqazz Re: Chwila chwila. 11.01.18, 20:55 Sumienie to sumienie, w naszym łacińskim obszarze kulturowym jest jedno, takie samo w spawach religijnych jak i świeckich, nie ma dwóch czy czterech moralności, jest jedna niepodzielna. Owszem, z racji tego ze natura ludzka jest ułomna, pojawia się problematyka związana z wyborem mniejszego zła i tolerancji, ale tutaj nikt Ameryki nie odkryje, Akwinata wyłożył to wystarczająco dokładnie. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ultimate.strike Re: Chwila chwila. 11.01.18, 21:00 "Sumienie to sumienie, w naszym łacińskim obszarze kulturowym jest jedn" A ja myślałem, ze każdy ma swoje osobiste. "Akwinata wyłożył to wystarczająco dokładnie." Z Wiki: System filozoficzny Tomasza można najkrócej scharakteryzować jako konsekwentne przystosowanie klasycznych poglądów Arystotelesa do treści zawartych w teologicznej doktrynie chrześcijańskiej. I komentarz nie jest potrzebny. Odpowiedz Link Zgłoś
qqazz Re: Chwila chwila. 11.01.18, 21:07 1. Moze być i osobiste, ale jedno a nie kilka róznych na różne okazje. 2. Poczytaj Akwinatę nim sie wypowiesz, bo zamykanie rozmowy na podstawie "żródłowego" cytatu z Wikipedii świadczy jedynie o twojej niewiedzy i ignorancji. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ultimate.strike Re: Chwila chwila. 11.01.18, 21:14 "1. Moze być i osobiste, ale jedno a nie kilka róznych na różne okazje." A jednak. Nie musi już być zbiorowe? "2. Poczytaj Akwinatę nim sie wypowiesz, bo zamykanie rozmowy na podstawie "żródłowego" cytatu z Wikipedii świadczy jedynie o twojej niewiedzy i ignorancji." A jednak komentarz jest potrzebny. Życie lubi zaskakiwać. Rzecz w tym, że przerabianie systemu filozoficznego na potrzeby marketingowe jednej z korporacji ubezpieczeń pośmiertnych jest, zgodnie z moim sumieniem niedopuszczalne. Twojemu, jak widać nie przeszkadza, już masz przykład, jak różnią się sumienia czy też czasami klauzule je zastępujące, jak u Radziwiłła. Chciałbyś, żeby ktoś przerobił treść "Pana Tadeusza" na reklamę sieci supermarketów i tak "opracowane" dzieło wprowadził jako lekturę obowiązkową do szkół wraz z otoczką należną wielkiemu dziełu literackiemu? Odpowiedz Link Zgłoś
katrina_bush Szariat a kultura europejska. 11.01.18, 21:21 qqazz napisał: > Sumienie to sumienie, w naszym łacińskim obszarze kulturowym jest jedno, takie > samo w spawach religijnych jak i świeckich, nie ma dwóch czy czterech moralnośc > i, jest jedna niepodzielna. Nie zgadza sie. Od starozytnosci Europa byla pluralistyczna. Od zawsze istnialo bardzo wiele szkol filozoficznych. Dodajmy tu, ze ateizm jest o wiele starszy od tzw. chrzescijanstwa, ktore od samego poczatku bylo bardzo podzielone. Nie pomoglo palenie "heretykow" na stosach i Inkwizycja. W nowoczesnej Europie nie miejsca na Szariat. p. s. Od kiedy Polska nalezy do kregu kultury lacinskiej ? Od kiedy polski to jezyk lacinskiego pochodzenia ?! Odpowiedz Link Zgłoś
ultimate.strike Re: Szariat a kultura europejska. 11.01.18, 21:23 Można zaryzykować, ze ateizm jest stanem pierwotnym, istniał przed wymyśleniem religii. Odpowiedz Link Zgłoś
danillko Re: Szariat a kultura europejska. 11.01.18, 21:31 katrina_bush napisała: > p. s. > Od kiedy Polska nalezy do kregu kultury lacinskiej ? Od czasu sprowadzenia z Rzymu do Polski biskupa misyjnego Jordana. Odpowiedz Link Zgłoś
ultimate.strike Re: Szariat a kultura europejska. 11.01.18, 21:34 Polacy, jak widzisz opierają się łacinizacji jak wcześniej dzieci we Wrześni wystąpiły przeciw prowadzonej na dużą skalę germanizacji. Odpowiedz Link Zgłoś
danillko Re: Szariat a kultura europejska. 11.01.18, 21:38 ultimate.strike napisał: > Polacy, jak widzisz opierają się łacinizacji jak wcześniej dzieci we Wrześni wy > stąpiły przeciw prowadzonej na dużą skalę germanizacji. > Czyli co? Polacy dalej piszą cyrylicą i do litra nie zakąszają? Odpowiedz Link Zgłoś
ultimate.strike Re: Szariat a kultura europejska. 11.01.18, 21:46 Cyrylica to dzieło św Cyryla, przejaw łacinizacji. Odpowiedz Link Zgłoś
danillko Re: Szariat a kultura europejska. 11.01.18, 22:01 ultimate.strike napisał: > Cyrylica to dzieło św Cyryla, przejaw łacinizacji. > Nic Ci się nie pokiełbasiło? Misjonarze z Konstantynopola przeprowadzali latynizację Słowian? Odpowiedz Link Zgłoś
ultimate.strike Re: Szariat a kultura europejska. 11.01.18, 22:06 Oczywiście że tak. przy założeniu, że post-chrześcijaństwo jest podstawą kultury łacińskiej, a takie założenie właśnie w tym wątku obowiązuje. Odpowiedz Link Zgłoś
danillko Re: Szariat a kultura europejska. 11.01.18, 22:18 ultimate.strike napisał: > Oczywiście że tak. przy założeniu, że post-chrześcijaństwo jest podstawą kultur > y łacińskiej, a takie założenie właśnie w tym wątku obowiązuje. Jedynie w Twoich wpisach. Podstawą kultury łacińskiej jest dziedzictwo kulturowe Rzymu, przede wszystkim w zakresie prawodawstwa. Korzenie chrześcijaństwa tkwią w judaizmie, dość odległym kulturowo od Rzymu. Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: Szariat a kultura europejska. 11.01.18, 21:48 Widać zupełnie nas Polaków nie znasz, skoro tak PISzesz. Odpowiadam: przeniesienie jest objawem zaburzeń osobowości, poddającym się uzdrawiającemu wpływowi psychoanalityka. Odpowiedz Link Zgłoś
ultimate.strike Re: Szariat a kultura europejska. 11.01.18, 22:00 A co do litra, nie zakąszam nigdy, często też nie zapijam. Nie dałem się złacinizować. :) Odpowiedz Link Zgłoś
danillko Re: Szariat a kultura europejska. 11.01.18, 22:02 ultimate.strike napisał: > A co do litra, nie zakąszam nigdy, często też nie zapijam. Nie dałem się złacin > izować. :) > To znaczy, że jesteś sowieciarzem... Odpowiedz Link Zgłoś
ultimate.strike Re: Szariat a kultura europejska. 11.01.18, 22:07 Sowieciarze właśnie powszechnie zakąszają, to ich sposób na radzenie sobie z marnej jakości napojami alkoholowymi. Odpowiedz Link Zgłoś
katrina_bush Kultura Lacinska a Polska. 12.01.18, 02:35 danillko napisał: > > Od kiedy Polska nalezy do kregu kultury lacinskiej ? > Od czasu sprowadzenia z Rzymu do Polski biskupa misyjnego Jordana. Od kiedy Zydzi typu Jezus, apostolowie i ewangelisci z Palestyny nalezeli do kregu kultury lacinskiej ?! Kryterium przynaleznosci do kultury lacinskiej w Europie jest poslugiwanie sie jezykiem lacinskiego pochodzenia oraz historyczna przynaleznosc do Cesarstwa Rzymskiego. Kryteria te spelniaja w Europie wylacznie Belgia, Luksemburg, Francja, Hiszpania, Portugalia, Wlochy i Rumunia. Odpowiedz Link Zgłoś
inocom Sokrates tego przykładem 11.01.18, 22:51 katrina_bush napisała: > Nie zgadza sie. Od starozytnosci Europa byla pluralistyczna. Od zawsze istni > alo bardzo wiele szkol filozoficznych. Tylko dlaczego miast wody dano mu cykutę? Odpowiedz Link Zgłoś
magdolot Re: Sokrates tego przykładem 12.01.18, 03:23 Bo zadawał obłudnym świętoszkom przy korycie ffffku...ające pytania moralne, jak Nowacka w Sejmie, czym okropnie demoralizował młodzież. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
behemot17-13 Re: Chwila chwila. 11.01.18, 22:03 Napisałeś - Sumienie to sumienie, w naszym łacińskim obszarze kulturowym jest jedno, takie samo w spawach religijnych jak i świeckich, nie ma dwóch czy czterech moralności, jest jedna niepodzielna. Oj, coś zazgrzytało, sumienie nie ma ograniczeń. Ty zaś pozwoliłeś sobie na użycie - w naszym... Sumienie to sumienie, rozumienie to rozumienie, postrzeganie to postrzeganie. To się pytam, jak nie w naszym obszarze kulturowym to be? Odpowiedz Link Zgłoś
prawdawaszaboli Re: .Nowoczesna popierająca średniowieczną ciemno 12.01.18, 08:24 A PiS 'ratuje kobiety'... Odpowiedz Link Zgłoś