Dodaj do ulubionych

„New York Times”: Polacy odpowiadają za zbrodnie

30.01.18, 13:36
„Pomijając pytanie dotyczące roli Polaków w Holocauście, którą twórcy ustawy najwyraźniej chcą ukryć, czy nie widzieliśmy już wcześniej takich prób przykrywania jednej z największych zbrodni w dziejach?” – pyta w edytorialu „New York Times”, komentując polską nowelizację ustawy o IPN.

„New York Times” zajął stanowisko w sprawie uchwały, która wywołała kryzys w relacjach polsko-izraelskich, a dotyczy karania za zarzucanie polskiemu państwu i narodowi współodpowiedzialności za Holocaust. Nowe przepisy gazeta nazywa „niepotrzebnymi, głupimi i obraźliwymi”.

„Polski rząd nie jest pierwszym, który próbuje przepisywać historię dla własnej korzyści. Związek Radziecki przez długi czas wolał mówić ogólnie o »ofiarach faszyzmu«, unikając specjalnych odniesień do Żydów, a Austria przez lata przedstawiała siebie jako »pierwszą ofiarę faszyzmu«” – zaznacza „New York Times”. „Jednak taki sposób myślenia został odrzucony wiele lat temu” – stwierdza gazeta.

Jednocześnie przyznaje, że Polacy, których kraj został podbity i okupowany przez Niemcy, muszą czuć ból, gdy słyszą o „polskich obozach śmierci”. „To były nazistowskie obozy śmierci. Co najmniej 1.9 mln polskich cywili zginęło w nich razem z trzema milionami polskich Żydów. (…) Niektórzy Polacy próbowali pomagać Żydom i zostali odznaczeni jako »Sprawiedliwi wśród narodów świata«” – przypomina „New York Times”.

„Jednak nie ulega również wątpliwości, że Polacy bezpośrednio lub pośrednio współodpowiadają za zbrodnie popełnione na ich ziemi i że są odpowiedzialni za antyżydowskie pogromy w trakcie i po wojnie” – stwierdza gazeta.
Obserwuj wątek
    • pies_na_czarnych Re: „New York Times”: Polacy odpowiadają za zbrod 30.01.18, 13:39
      Wsadza NYT na trzy lata do wiezienia?
      • snajper55 W ramach retorsji 30.01.18, 14:58
        pies_na_czarnych napisała:

> Wsadza NYT na trzy lata do wiezienia?

na stacjach Orlenu nie będzie już można kupić NYT. :D

S.
    • 99venus Re: „New York Times”: Polacy odpowiadają za zbrod 30.01.18, 13:41
      A teraz cały świat się dowiaduje o polskich szmalcownikach i pogromach Żydów dokonywanych przez Polaków.
      Kolejny sukces PiS.
      • pies_na_czarnych Re: „New York Times”: Polacy odpowiadają za zbrod 30.01.18, 13:51
        99venus napisał:

> A teraz cały świat się dowiaduje o polskich szmalcownikach i pogromach Żydów do
        > konywanych przez Polaków.

Najwyższy czas.
        Uczylem sie historii Polski za czasow PRL. Wowczas Polakow przedstawiano jedynie jako bohaterow wojennych, rowniez w kwestii zydowskiej. Dopiero czytajac ksiazki wydane na zachodzie dowiedzialem sie jak to naprawde z tym bohaterstwem bylo.
        • pies_na_czarnych Re: „New York Times”: Polacy odpowiadają za zbrod 30.01.18, 13:56
          Rok temu wydana ksiazka o pogromie kieleckim. Autor: Maja Wolna, Polka mieszkajaca w Belgii, urodzona w Kielcach. Szkoda, ze nie ma polskiego wydania tej ksiazki.
          www.bol.com/nl/p/zwarte-bladeren/9200000060317745/?country=BE&Referrer=ADVNLGOO002008P-G-42531151911-S-374837786529-9200000060317745&gclid=Cj0KCQiAzMDTBRDDARIsABX4AWwqYML514liGW2vmoPvo-8PM4Qr8ooq9JEtcwATvIyar1IJPjMG21kaAu3MEALw_wcB
        • kasetas A nie uczyli cię o zaplutych karłach reakcji??? 30.01.18, 14:39
          Coś na kursach partyjnych słabo cię uczyli.
          Ale dowiemy się też o np. francuskich szmalcownikach.
          • 99venus Re: A nie uczyli cię o zaplutych karłach reakcji? 30.01.18, 16:32
            A w Ameryce murzynów biją.
          • purchawkapuknieta Re: A nie uczyli cię o zaplutych karłach reakcji? 30.01.18, 16:41
            Tam nie było szmalcowników, ichniejsza policja wpakowała żydów do wagonów i oddała Adolfowi. Oficjalnie. Szmalcownicy byli u nas, w konspiracji, potajemnie, bo wiedzieli, że państwo podziemne ma dla nich kulkę w łeb.
            • snajper55 Re: A nie uczyli cię o zaplutych karłach reakcji? 30.01.18, 16:48
              purchawkapuknieta napisała:

> Tam nie było szmalcowników, ichniejsza policja wpakowała żydów do wagonów i odd
              > ała Adolfowi. Oficjalnie. Szmalcownicy byli u nas, w konspiracji, potajemnie, b
              > o wiedzieli, że państwo podziemne ma dla nich kulkę w łeb.

Potajemnie. w konspiracji to trzeba było Żydów ukrywać. W strachu przed sąsiadami. Polakami sąsiadami.

S.
              • amg10 Re: A nie uczyli cię o zaplutych karłach reakcji? 30.01.18, 17:06
                snajper55 napisał:

> ... konspiracji to trzeba było Żydów ukrywać. W strachu przed sąsiada mi. Polakami sąsiadami.

Czy wiedziales, ze Polacy tez ukrywali Żydów w strachu przed Niemcami ??
                • x2468 Re: A nie uczyli cię o zaplutych karłach reakcji? 30.01.18, 17:40
                  Pod gettem w miejscach gdzie można był z niego uciec stały watahy Prawdziwych Polaków którzy łapali takich uciekinierów i oddawali w ręce policji. Wiedziałeś o tym?
                  • pies_na_czarnych Re: A nie uczyli cię o zaplutych karłach reakcji? 30.01.18, 18:34
                    > oddawali w ręce policji

Granatowej policji. Polskiej.
                  • amg10 Re: A nie uczyli cię o zaplutych karłach reakcji? 30.01.18, 19:38
                    x2468 napisał:

> Pod gettem w miejscach gdzie można był z niego uciec stały watahy Prawdziwych P
                    > olaków którzy łapali takich uciekinierów i oddawali w ręce policji. Wiedziałeś
                    > o tym?

Ja zapytalem 1szy. Najpierw wiec odpowiedz ty na moje pytanie to potem ja odpowiem na twoje.
                • m.c.hrabia Re: A nie uczyli cię o zaplutych karłach reakcji? 30.01.18, 19:43
                  amg10 napisał:

>
                  >
                  > Czy wiedziales, ze Polacy tez ukrywali Żydów w strachu przed Niemcami ??

raczej przed sąsiadami Plakami ,że Niemcom doniosą .
                  Niemcy bez donosu, mieli bardzo małe szanse na wykrycie Polaka, ukrywającego Żydów .
                  • amg10 Re: A nie uczyli cię o zaplutych karłach reakcji? 30.01.18, 22:00
                    m.c.hrabia napisał:

> raczej przed sąsiadami Plakami ,że Niemcom doniosą . Niemcy bez donosu, mieli bardzo małe > szanse na wykrycie Polaka, ukrywającego Żydów .

Czy to ukrywanie Zydow odbywalo sie bardziej w strachu przed innymi Polakami (ze doniosa) niz przed Niemcami to sprawa do zbadania.

Ale jest jeden fakt ktory przebija wszystko inne. Oto on:

Polacy ukrywajac Zydow ryzykowali wlasnym zyciem i zyciem swojej rodziny - nigdzie indziej w Europie to nie mialo miejsca. Niewaiarygodne, ze znalazl sie choc jeden Polak ktory to robil, prawda ?? I ciekawe jaka jest liczba Polakow ktorzy w ten sposob stracili swoje zycie razem ze swoja rodzina.

Co ty na to ??
                    • pies_na_czarnych Re: A nie uczyli cię o zaplutych karłach reakcji? 30.01.18, 22:02
                      Jedno zgnile jablko ma wplyw na jakosc calej skrzynki jablek.
                      • lech1966 Re: A nie uczyli cię o zaplutych karłach reakcji? 30.01.18, 22:05
                        Dokładnie psie,,twoja skrzynka juz jest zainfekowana.
                    • jureek Re: A nie uczyli cię o zaplutych karłach reakcji? 31.01.18, 08:08
                      amg10 napisał:

>
                      > Polacy ukrywajac Zydow ryzykowali wlasnym zyciem i zyciem swojej rodziny
                      > - nigdzie indziej w Europie to nie mialo miejsca.

Nieprawdą jest, że nigdzie indziej w Europie nie groziła kara śmierci za ukrywanie Żydów
                      • amg10 Re: A nie uczyli cię o zaplutych karłach reakcji? 31.01.18, 16:17
                        jureek napisał:

> Nieprawdą jest, że nigdzie indziej w Europie nie groziła kara śmierci za ukrywa
                        > nie Żydów

A ja slyszalem, ze jest to prawda. No wiec ...... kto ma racje ?? Ty czy ja ?? Jak dojsc tu do prawdy ?? Ja nie wiem. A ty masz jakis pomysl ??
                        • jureek Re: A nie uczyli cię o zaplutych karłach reakcji? 31.01.18, 16:29
                          amg10 napisał:

> jureek napisał:
                          >
                          > > Nieprawdą jest, że nigdzie indziej w Europie nie groziła kara śmierci za
                          > ukrywa
                          > > nie Żydów
                          >
                          > A ja slyszalem, ze jest to prawda. No wiec ...... kto ma racje ?? Ty czy ja ??
                          > Jak dojsc tu do prawdy ?? Ja nie wiem. A ty masz jakis pomysl ??

Tak. Mam pomysł. Odwołanie się do fachowców. Czyli do historyków. Proszę bardzo. Poczytaj sobie i nie polegaj tylko na zasłyszanym:
                          dzieje.pl/aktualnosci/kara-smierci-za-ukrywanie-zydow-wywiad-z-prof-andrzejem-zbikowskim
                          • sverir Re: A nie uczyli cię o zaplutych karłach reakcji? 31.01.18, 16:52
                            Szkoda czasu, Jurku. Lechu nigdy nie przyzna, że nie ma racji.
                            • lech1966 Re: A nie uczyli cię o zaplutych karłach reakcji? 31.01.18, 17:22
                              On pisze z kimś innym, nie ze mną sverir. Ja pisałem tylko z psem.
                          • amg10 Re: A nie uczyli cię o zaplutych karłach reakcji? 31.01.18, 17:52
                            jureek napisał:

> Tak. Mam pomysł. Odwołanie się do fachowców. Czyli do historyków. Proszę bardzo
                            > . Poczytaj sobie i nie polegaj tylko na zasłyszanym:

Ok, wiec w/g prof.Zbikowskiego tez np. na Podolu czy Ukraine byla kara smierci za ukrywanie Zydow. No wiec sie wyjasnilo.

Dla mnie jednak jest niewaiarygodne, ze gdziekolwiek na swiecie w czasach II WS byli ludzie ryzykujacy swoje zycie i zycie swojej rodziny po to by ochraniac zycie innych spoza swojej rodziny - w tym przypadku Zydow. Ciekawe czy ty bys to robil ... bo ja .... mam duze watpliwosci.
                            • jureek Re: A nie uczyli cię o zaplutych karłach reakcji? 31.01.18, 17:58
                              amg10 napisał:

> jureek napisał:
                              >
                              > > Tak. Mam pomysł. Odwołanie się do fachowców. Czyli do historyków. Proszę
                              > bardzo
                              > > . Poczytaj sobie i nie polegaj tylko na zasłyszanym:
                              >
                              > Ok, wiec w/g prof.Zbikowskiego tez np. na Podolu czy Ukraine byla kara smierci
                              > za ukrywanie Zydow. No wiec sie wyjasnilo.

Serbię pominąłeś.
                              • amg10 Re: A nie uczyli cię o zaplutych karłach reakcji? 31.01.18, 18:05
                                jureek napisał:

> Serbię pominąłeś.

Ok, chodzilo o to, ze nie tylko w Polsce. A wiec nie tylko.
                            • wagonetka Re: A nie uczyli cię o zaplutych karłach reakcji? 31.01.18, 17:59
                              amg10 napisał:

> Dla mnie jednak jest niewaiarygodne, ze gdziekolwiek na swiecie w czasach II WS
                              > byli ludzie ryzykujacy swoje zycie i zycie swojej rodziny po to by ochraniac z
                              > ycie innych spoza swojej rodziny - w tym przypadku Zydow.

niewiarygodne czyli nie godne wiary - rozumiem, że w to nie wierzysz?

• amg10 Re: A nie uczyli cię o zaplutych karłach reakcji? 31.01.18, 18:07
                                wagonetka napisał(a):

> niewiarygodne czyli nie godne wiary - rozumiem, że w to nie wierzysz?

No no no. Wierze, wierze. Jednak przychodzi mi to z duzym oporem.
                                • gelati Czy żona Zdradka, Ann Applebaum, też coś rzekła? 31.01.18, 18:11

Cisza w Chobelinie?
                                • wagonetka Re: A nie uczyli cię o zaplutych karłach reakcji? 31.01.18, 18:14
                                  amg10 napisał:

> No no no. Wierze, wierze. Jednak przychodzi mi to z duzym oporem.

mnie też
                                  ale jeszcze trudniej mi zrozumieć, jak można niewinnych ludzi za pieniądze wydać na śmierć
                                  bo o ile to pierwsze jest ludzkie, to drugie ludzkie nie jest

• snajper55 Re: A nie uczyli cię o zaplutych karłach reakcji? 31.01.18, 18:50
                                    wagonetka napisał(a):

> amg10 napisał:
                                    >
                                    > > No no no. Wierze, wierze. Jednak przychodzi mi to z duzym oporem.
                                    >
                                    > mnie też
                                    > ale jeszcze trudniej mi zrozumieć, jak można niewinnych ludzi za pieniądze wyda
                                    > ć na śmierć
                                    > bo o ile to pierwsze jest ludzkie, to drugie ludzkie nie jest

Jeśli nieludzkie jest wydanie Żydów dla kasy, to jakie jest palenie żywcem Żydów w stodole? Mnie już skali brakuje.

S.
                            • eiran Re: A nie uczyli cię o zaplutych karłach reakcji? 31.01.18, 18:33
                              Twoje wątpliwości są na zapewne słuszne. Prawdopodobieństwo że pierwszy przypadkowy rozmówca, w warunkach wojennych, zaryzykowałby życie swoje i swoich bliskich, żeby ratować sąsiadów, jest niewielkie. Nic więc dziwnego, że tylko nieliczni się na to decydowali i dlatego byli honorowani przez państwo Izrael. Od siebie dodam, że sam(a) też nie wiesz, jak byś się zachował(a), nie mówię tu nawet o ratowaniu, ale choćby o zachowaniu tajemnicy, gdybyś wiedział(a) że robi to ktoś inny. Tyle o sobie wiemy, ile nas sprawdzono.
                            • snajper55 Re: A nie uczyli cię o zaplutych karłach reakcji? 31.01.18, 18:43
                              amg10 napisał:

> jureek napisał:
                              >
                              > > Tak. Mam pomysł. Odwołanie się do fachowców. Czyli do historyków. Proszę
                              > bardzo
                              > > . Poczytaj sobie i nie polegaj tylko na zasłyszanym:
                              >
                              > Ok, wiec w/g prof.Zbikowskiego tez np. na Podolu czy Ukraine byla kara smierci
                              > za ukrywanie Zydow. No wiec sie wyjasnilo.

Kara śmierci za ukrywanie Żydów była w Polsce, państwach bałkańskich oraz na okupowanych przez Niemców terenach Związku Radzieckiego. Teza o wyjątkowości Polski to jeden z wielu mitów.

S.
      • nazimno Re: „New York Times”: Polacy odpowiadają za zbrod 30.01.18, 14:20
        NYT to tylko zwykla....

fakty.interia.pl/swiat/news-new-york-times-nie-podaje-kto-uratowal-elisabeth-revol,nId,2515932

gazetka osiedlowa...
        • eiran Re: „New York Times”: Polacy odpowiadają za zbrod 30.01.18, 14:30
          Really?

www.nytimes.com/reuters/2018/01/28/world/europe/28reuters-pakistan-climbers.html
          • nazimno Re: „New York Times”: Polacy odpowiadają za zbrod 30.01.18, 15:02
            To dlatego, ze zaczeto sie z ich pismactwa nabijac.
            • eiran Re: „New York Times”: Polacy odpowiadają za zbrod 30.01.18, 15:10
              wszyscy się z nich śmiali, że nie napiszą o bohaterskich Polakach, w związku z tym napisali. Dwa dni temu.
              • nazimno Re: „New York Times”: Polacy odpowiadają za zbrod 30.01.18, 15:12
                p---sz jak zwykle
          • nazimno Re: „New York Times”: Polacy odpowiadają za zbrod 30.01.18, 15:11
            widzisz, m_eieranku, najpierw napisali to:

www.nytimes.com/2018/01/28/world/asia/pakistan-killer-mountain-nanga-parbat.html

Potem, gdy zaczeto sie z ich "rzetelnosci" nabijac, napisano inny tekst.

I tyle, "samozadowolony", majeranku, nieudolnie usilujacy dorobic nowa twarz miernocie.
            • eiran Re: „New York Times”: Polacy odpowiadają za zbrod 30.01.18, 15:14
              A na jakiej podstawie p-sz że najpierw?
              • nazimno Re: „New York Times”: Polacy odpowiadają za zbrod 30.01.18, 15:15
                A co cie to obchodzi?
                Masz narzedzia, to sobie znajdz.
                • eiran Re: „New York Times”: Polacy odpowiadają za zbrod 30.01.18, 15:20
                  Innymi słowy - nie masz bladego pojęcia, który artykuł był zamieszczony jako pierwszy (w wersji drukowanej ukazały się w jednym momencie), ale za żadne skarby się do tego nie przyznasz.
                  • nazimno Re: „New York Times”: Polacy odpowiadają za zbrod 30.01.18, 15:24
                    Innymi slowy - niestety nie moge tutaj o twoim sposobie myslenia napisac w sposob doslowny, bo bylby raban,
                    wiec musisz sie zadowolic tym, co juz masz.

PS
                    Nie bron swojej niedoleznosci, bo to i tak nic nie da.
                    A swoja narracje wsadz sobie tam, gdzie tryska zrodlo twojej blyskotliwosci.
                    I tyle.
                    • eiran Re: „New York Times”: Polacy odpowiadają za zbrod 30.01.18, 17:44
                      Nie powinieneś używać słów, których znaczenia nie rozumiesz. Nie jesteś tego świadom, ale efekt jest groteskowy.
                      • nazimno Re: „New York Times”: Polacy odpowiadają za zbrod 30.01.18, 19:29
                        A co z narracja,
                        wykonales zalecenie?
                        • eiran Re: „New York Times”: Polacy odpowiadają za zbrod 30.01.18, 19:42
                          A po polsku, tow. naciemno, jak by to leciało?
                          • nazimno Re: „New York Times”: Polacy odpowiadają za zbrod 30.01.18, 20:16
                            Tak samo, meieranku.
      • mariner4 Re: „New York Times”: Polacy odpowiadają za zbrod 30.01.18, 20:15
        Od dawna zwrot "polskie obozy koncentracyjne" nie było tak popularne na świecie, jak teraz. Te debile u żłoba nie rozumieją, że polityka to sztuka osiągania celów. Ale skąd dyplomatolek Jaki ma o tym wiedzieć? Z podwórka przy blokowisku? To hest poziom forumowej Erki. i innych tutejszych przygłupów.
        M,
    • polski_demokrata Re: Naziści z USA dali głos 30.01.18, 13:46
      Czemu mnie to nie dziwi. Naziści po zakończeniu II WŚ w sporym procencie usadowili się w USA dzięki współpracy z CIA. Dzisiejsi potomkowie tych nazioli bronią swoich ojców i dziadków oprawców.
      • znak-wodny Re: Naziści z USA dali głos 30.01.18, 14:00
        Niech też napisze NYT jak to w Jałcie Amerykanie wespół z Brytyjczykami, jak paczkę paierosów, sprzedali Polskę Stalinowi.
        • m.c.hrabia Re: Naziści z USA dali głos 30.01.18, 16:41
          znak-wodny napisał:

> Niech też napisze NYT jak to w Jałcie Amerykanie wespół z Brytyjczykami, jak pa
          > czkę paierosów, sprzedali Polskę Stalinowi.
          >

no i co ,a niby mieli umierać za polaczków?
          w imię czego ?
    • erte2 Re: „New York Times”: Polacy odpowiadają za zbrod 30.01.18, 13:58
      Z jednym można się zgodzić - państwo polskie nie współdziałało z niemieckimi władzami w okupowanej Polsce z jednego prostego powodu - bo go po prostu nie było (w odróżnieniu od choćby takiej Francji w której policja i rząd Vichy przyczyniły się do śmierci wielu francuskich Żydów).
      Tym niemniej jest niestety faktem że wielu naszych rodaków wskazywało Niemcom kryjówki Żydów, donosiło na swoich sąsiadów ukrywających czy wspomagających żydowskie rodziny czy dzieci (doskonale zresztą wiedząc o tym że wydają na śmierć również Polaków), a także własnoręcznie Żydów mordując. I to są fakty przed którymi się nie ucieknie, tak po prostu było. I nie ma co się obrażać na rzeczywistość, nie ma co wypinać piersi po ordery, bo szmalcowników było zdecydowanie więcej niż "sprawiedliwych wśród narodów świata". A i po wojnie owi "sprawiedliwi" często nie przyznawali się do tego bo po prostu bali się reakcji środowiska.
      • nazimno Re: „New York Times”: Polacy odpowiadają za zbrod 30.01.18, 14:06
        co do Francji i deportacji:

deacademic.com/dic.nsf/dewiki/262870
      • f.a.q Re: „New York Times”: Polacy odpowiadają za zbrod 30.01.18, 15:02
        Ale polskojęzyczni żydzi kolaborowali, zgodzisz się z takim stwierdzeniem?
        Kolaborowali z obydwoma najeźdźcami. Z własnej nieprzymuszonej woli radośnie i ochoczo zorganizowali mini państewka kolaboracyjne.
      • mariner4 Re: „New York Times”: Polacy odpowiadają za zbrod 30.01.18, 15:10
        Szmalcownictwo było o wiele powszechniejsze niż to usiłuje się nam wmówić. Szczególnie wieś w tym celowała jak i w innym donosicielstwie. Sąsiad donosił na Sąsiada, na przykład gdzie ukrył zboże przed rekwizycją. Teraz buduje się legendę.
        Ale powiedzmy też, że nie byliśmy gorsi od innych okupowanych narodów. Lepsi też nie. Jedyne co nas odroznia, to wyższe kary za pomaganie Żydom.
        I znów rząd wp...... nas w nowe kłopoty.
        Panie, na tej autostradzie wszyscy jadą pod prąd. Tylko ja jadę dobrze.
        A jak Polska była wspólnikiem Hitlera w najeździe na Czechosłowację, to też jest to szkalowanie matki pOLKI, Zawsze dziewicy?
        M.
        • rzewuski1 Re: „New York Times”: Polacy odpowiadają za zbrod 30.01.18, 17:56
          W sumie masz racje ale ja bym na miejscu Becka postąpił tak samo i starał zająć to Zaolzie tak jak on to zrobił.
          Na wsi natomiast zwłaszcza w tamtych czasach ukryć kogoś było trudno bo ludzie wszystko osobie wiedzieli , zawiści i konfliktów też było sporo a Niemcy jeszcze odpowiednia polityką to potęgowali.
          Za holocaust w 100 % odpowiedzialne jest państwo niemieckie , gdyby kraje latynoskie najechały USA i robiły dokładnie to samo co Niemcy w Polsce , znaleźli by sporo pomocników w swoim dziele zniszczenia amerykańskich żydów , murzynów czy obojętnie kogo by sobie wybrali do eksterminacji .
        • titerlitury Re: „New York Times”: Polacy odpowiadają za zbrod 30.01.18, 20:13
          Gwoli ścisłości:
          1) restrykcyjne prawo o karze śmierci dla całej rodziny za pomoc i ukrywanie Żydów nie dotyczyło całej przedwojennej czy dzisiejszej Polski, tylko terytorium Generalnej Guberni. Obszary wcielone bezpośrednio do Rzeszy miały w tym względzie takie jak reszta okupowanej Europy i same Niemcy.
          2) nie jest prawdziwe twierdzenie, że to prawo było tak restrykcyjne tylko w Generalnej Guberni. Takie same przepisy obowiązywały np w Serbii.

• mariner4 Re: „New York Times”: Polacy odpowiadają za zbrod 30.01.18, 21:11
            Dzięki.
            M.
    • f.a.q Re: „New York Times”: Polacy odpowiadają za zbrod 30.01.18, 14:20
      No dobra jak by nie badać tego zagadnienia to nie uda się zaprzeczyć, że to żydzi ochoczo i radośnie przystąpili do kolaboracji z nazistami.
      • f.a.q Re: „New York Times”: Polacy odpowiadają za zbrod 30.01.18, 14:35
        Zdziwieni..?!
        "Litzmannstadt" i mianowany przez nazistów król tego księstwa - Chaim Rumkowski. Czy było to państewko kolaboracyjne? Było! Miało własny zarząd, policję i bocznicę kolejową.
      • szwampuch58 Re: „New York Times”: Polacy odpowiadają za zbrod 30.01.18, 14:37
        Teeee,cyngiel to kiedy Zero,tfu Ziobro list gonczy napisze ???
    • wagonetka Re: „New York Times”: Polacy odpowiadają za zbrod 30.01.18, 14:37
      w sumie może to i dobrze, że mleko się wylało
      może coś dobrego z tego wyniknie, może będzie to początek rozliczenia sie Polaków ze swoją niechlubną częścią historii
      trzeba mieć nadzieję

• eiran Re: „New York Times”: Polacy odpowiadają za zbrod 30.01.18, 14:50
        Nic z tego nie będzie. Wróci - trochę ostatnio przykryta wrogością do muzułmanów - nienawiść do Żydów. Kiedy całkiem niedawno Trump ogłosił przenosiny ambasady do Jerozolimy, "niepokorni" poparli amerykańskie stanowisko (zresztą w ślad za nimi tutejsze pisiactwo), a polski rząd w ONZ wstrzymał się od głosowania w tej sprawie, inaczej niż większość rządów UE (choć nie wszystkie). Obecnie Dydyń mówi o ambasador Izraela rzeczy odbiegające od standardów języka dyplomacji.
        Swoją drogą, ciekaw jestem przebiegu wizyty Tillersona, gdyby doszło do niej dzień-dwa później.
        • f.a.q Re: „New York Times”: Polacy odpowiadają za zbrod 30.01.18, 14:57
          Wydawało mi się, że jesteś Polakiem. Ale nowelizacja tej ustawy ( o IPN) -jak widać - zadziałała jak papierek lakmusowy.
          • eiran Re: „New York Times”: Polacy odpowiadają za zbrod 30.01.18, 15:06
            Jestem półkrwi Kaszubem, półkrwi warszawianinem. Moi dziadkowie mieszkali przed wojną na Lesznie w domu, który znalazł się potem na terenie getta. W związku z tym musieli zostawić swoje wypasione mieszkanie rodzinie żydowskiej, którą w nim zakwaterowano. Po powstaniu w getcie kamienica zniknęła z powierzchni ziemi. Wprawdzie nigdy nie liczyłem, że uda się wyszarpać jakieś odszkodowanie od Izraela, ale być może obecna władza przynajmniej takowego zażąda.
            • pies_na_czarnych Re: „New York Times”: Polacy odpowiadają za zbrod 30.01.18, 15:15
              > Wprawdzie nigdy nie liczyłem, że uda się wyszarpać jakieś odszkodowanie

Napisz do Jaki'ego. (Trudno sie te cyganskie nazwiska wymienia po polsku).
            • f.a.q Re: „New York Times”: Polacy odpowiadają za zbrod 30.01.18, 16:04
              Czy to był adres Leszno 13?
              • danillko Re: „New York Times”: Polacy odpowiadają za zbrod 30.01.18, 21:26
                f.a.q napisał:

> Czy to był adres Leszno 13?
                >
                Czyżby prawdziwe nazwisko ayrana to Gancwajch?
                • eiran Re: „New York Times”: Polacy odpowiadają za zbrod 31.01.18, 07:48
                  Jednak daniłko to po prostu durny antysemita.
        • wagonetka Re: „New York Times”: Polacy odpowiadają za zbrod 30.01.18, 15:07
          eiran napisał:

> Nic z tego nie będzie.

zobaczymy

w sumie wiadomo było, że to mleko kiedyś się wyleje
          • m.c.hrabia Re: „New York Times”: Polacy odpowiadają za zbrod 30.01.18, 15:39
            wagonetka napisał(a):

> eiran napisał:
            >
            > > Nic z tego nie będzie.
            >
            > zobaczymy
            >
            > w sumie wiadomo było, że to mleko kiedyś się wyleje

ma rację ,nic a nic ,kk nie dopuści .
            • wagonetka Re: „New York Times”: Polacy odpowiadają za zbrod 30.01.18, 15:47
              m.c.hrabia napisał:

> ma rację ,nic a nic ,kk nie dopuści .

jednak co innego nasze małe, zapyziałe podwórko a co innego cały świat
              teraz jest już cały świat a cały świat to duży "interes"

najwyższa pora, żeby wyjąć wszystkie trupy z wszystkich szaf i zrobić z nimi porządek

• m.c.hrabia Re: „New York Times”: Polacy odpowiadają za zbrod 30.01.18, 15:50
                ale co świat , przecież to my, naród wybrany.
      • f.a.q Re: „New York Times”: Polacy odpowiadają za zbrod 30.01.18, 14:55
        A kiedy się doczekamy, momentu w którym Żydzi rozliczycie się za komunizm? Za kolaboracje z Niemcami, za kolaborację z Sowietami? Za mordowanie i okradanie Polaków na Kresach z ich majątków. Kiedy możemy się tego spodziewać?
        Dalsze udawanie ofiar nie ma sensu, skoro mleko już się rozlało.
        A i chętnie, niezwykle chętnie bym poczytało żydowskich szmalcownikach zorganizowanych ( a jakże) w urzędzie "Urząd do Walki z Lichwą i Spekulacją w Dzielnicy Żydowskiej w Warszawie " już sama nazwa (walka z lichwą) sugeruje jakieś antysemickie ekscesy.
        • lech1966 Re: „New York Times”: Polacy odpowiadają za zbrod 30.01.18, 15:03
          Następnym razem hitler albo stalin niech sobie wybiorą inne miejsce na wojnę. Niech ominą Polskę. Niech się bija na własnym terytorium albo gdzieś na pustyni gdzie nie ma zwykłych mieszkańców.
          • szwampuch58 Re: „New York Times”: Polacy odpowiadają za zbrod 30.01.18, 15:12
            hmmmm,pisior sugerujesz ze te osobniki jeszcze zyjOm.....wiem wiem rozum twoj "funkcjonuje" po wolsku ale jedna czlowieku rusz te lepetyne zanim cusik napiszesz
            • lech1966 Re: „New York Times”: Polacy odpowiadają za zbrod 30.01.18, 15:18
              szwampuch58 napisał:

> hmmmm,pisior sugerujesz ze te osobniki jeszcze zyjOm.....wiem wiem rozum twoj
              > "funkcjonuje" po wolsku ale jedna czlowieku rusz te lepetyne zanim cusik napisz
              > esz

Sam pisałeś że hitler wiecznie żywy. Masz amnezje???
              • szwampuch58 Re: „New York Times”: Polacy odpowiadają za zbrod 30.01.18, 15:24
                nie dosc ze bredzisz jak maly kazio po duzym piwie to jeszcze do tego bezczelnie lzesz....jasny gwint co za typ bydlaka z ciebie?
                • lech1966 Re: „New York Times”: Polacy odpowiadają za zbrod 30.01.18, 15:33
                  Bydle zobaczysz w lustrze szwampuch
          • pies_na_czarnych Re: „New York Times”: Polacy odpowiadają za zbrod 30.01.18, 15:19
            lech1966 napisał:

> Następnym razem hitler albo stalin niech sobie wybiorą inne miejsce na wojnę. N
            > iech ominą Polskę. Niech się bija na własnym terytorium albo gdzieś na pustyni
            > gdzie nie ma zwykłych mieszkańców.
            >

Tak mialo byc, ale nie udalo sie polskiemu rzadowi zawrzec paktu z Hitlerem. Rosjanie jak zwykle ich ubiegli.
        • pies_na_czarnych Re: „New York Times”: Polacy odpowiadają za zbrod 30.01.18, 15:17
          > A kiedy się doczekamy, momentu w którym Żydzi rozliczycie się za komunizm? Za kolaboracje z Niemcami, za kolaborację z Sowietami?

Polaczek zawsze znajdzie jakies ofiary wokół siebie, aby tylko swoje winy przykryc.
          • lech1966 Re: „New York Times”: Polacy odpowiadają za zbrod 30.01.18, 15:20
            Nie oceniaj psie kogoś kto musiał żyć w czasie wojny. Nie wiadomo jakbyś się ty zachował, ale wiem jakby się zachowała "elita" PO. Ani jedna kamienica nie byłaby żydowska po "waszym" pogromie.
            • sverir Re: „New York Times”: Polacy odpowiadają za zbrod 31.01.18, 14:43
              Ja wiem, że zostałbyś agentem gestapo.
          • f.a.q Re: „New York Times”: Polacy odpowiadają za zbrod 30.01.18, 15:55
            Napisałem nieprawdę...?! Dowieść? Chociaż po co?
            • f.a.q Re: „New York Times”: Polacy odpowiadają za zbrod 30.01.18, 16:03
              Widzisz w wyniku napie...nia gazetą wyborczą po łbie wyrobił się w was syndrom wyparcia.
          • nazimno Re: „New York Times”: Polacy odpowiadają za zbrod 30.01.18, 15:59
            i ty tez
    • rccc Re: „New York Times”: Polacy odpowiadają za zbrod 30.01.18, 15:36
      NYT kiedys zapomniala powiedziec o zaglodzeniu milionow Ukraincow przez Stalina

Przez lata lansowala antypolska opowiesc Yafffy Elliach az sprawa sie wyjasnila (z marnym dla Eliach i NYT skutkiem)
      en.wikipedia.org/wiki/Yaffa_Eliach
    • rzewuski1 Re: „New York Times”: Polacy odpowiadają za zbrod 30.01.18, 15:58
      „Jednak nie ulega również wątpliwości, że Polacy bezpośrednio lub pośrednio współodpowiadają za zbrodnie popełnione na ich ziemi i że są odpowiedzialni za antyżydowskie pogromy w trakcie i po wojnie” – stwierdza gazeta.

Ciekawe czy pisowska dyplomacja poradzi sobie z tym szkalowaniem Polaków w USA
      Sądzę że nie.
      Bija w nas jak chcą , kolejna przegrana bitwa , nie pierwsza i nie ostatnia.
      Polska nie jest na kolanach teraz tylko leży plackiem .
    • rzewuski1 Re: „New York Times”: Polacy odpowiadają za zbrod 30.01.18, 16:46
      Jednak nie ulega również wątpliwości, że Polacy bezpośrednio lub pośrednio współodpowiadają za zbrodnie popełnione na ich ziemi i że są odpowiedzialni za antyżydowskie pogromy w trakcie i po wojnie” – stwierdza gazeta.

Pismak z tego szmatławca zapomniał o radzieckich jeńcach których wymordowano na polskiej ziemi w czasie tej wojny.
      Było ich grubo ponad milion .
      Jak szaleć to szaleć.
      • m.c.hrabia Re: „New York Times”: Polacy odpowiadają za zbrod 30.01.18, 17:00
        rzewuski1 napisał:

> Jednak nie ulega również wątpliwości, że Polacy bezpośrednio lub pośrednio wspó
        > łodpowiadają za zbrodnie popełnione na ich ziemi i że są odpowiedzialni za anty
        > żydowskie pogromy w trakcie i po wojnie” – stwierdza gazeta.
        >
        > Pismak z tego szmatławca zapomniał o radzieckich jeńcach których wymordowano na
        > polskiej ziemi w czasie tej wojny.
        > Było ich grubo ponad milion .
        > Jak szaleć to szaleć.
        >
        >
        i zapomniał ilu to murzynów na amerykańskiej ziemi wymordowano.
      • lech1966 Re: „New York Times”: Polacy odpowiadają za zbrod 30.01.18, 20:04
        Ten pismak o wielu rzeczach zapomniał. 1/3 medali "sprawiedliwy wśród narodów świata" została przyznana własnie polakom.

wpolityce.pl/historia/376661-10-medali-sprawiedliwy-wsrod-narodow-swiata-dla-polakow-zaswiadczyli-o-tym-ze-ludzkie-wartosci-istnieja
        • eiran Re: „New York Times”: Polacy odpowiadają za zbrod 30.01.18, 20:14
          Tak się składa, ze nie zapomniał. Napisał mianowicie, że byli Polacy którzy tried to help Jews and have been recognized as “righteous among nations.”. Rozumiesz to zdanie, czy tak samo ciężko ci idzie jak z polskim?
          • lech1966 Re: „New York Times”: Polacy odpowiadają za zbrod 30.01.18, 20:20
            Co jednak nie przeszkodziło w napisaniu tego...

Nie twierdzę że tak nie było,,ale to nie naród,, a pojedynczy Polacy. To nie naród mordował inny naród. Ciekawe jak mielibyśmy się przeciwstawić holokaustowi skoro sami wpadliśmy z jednej okupacji w drugą.
            • eiran Re: „New York Times”: Polacy odpowiadają za zbrod 30.01.18, 20:25
              Czyli już ustaliliśmy, że nie wiesz co było w tym artykule.
              • lech1966 Re: „New York Times”: Polacy odpowiadają za zbrod 30.01.18, 20:40
                A co ci ayran nie pasuje? Jeśli oczekujesz potępienia to się nie doczekasz,,ale nie doczekasz się też pochwały
                • eiran Re: „New York Times”: Polacy odpowiadają za zbrod 30.01.18, 20:51
                  Generalnie wszystko mi pasuje. To normalne, że pisior wypowiada się w sprawie artykułu, którego nie przeczytał twierdząc, że nie ma tam twierdzeń, które w rzeczywistości tam się znajdują i na odwrót. Dlaczego miałoby mi to nie pasować, skoro taka jest pisiorska rzeczywistość.
                  • lech1966 Re: „New York Times”: Polacy odpowiadają za zbrod 30.01.18, 20:56
                    Generalnie to robisz z siebie niekumatego. Napisałem to co uważam za ważne w tym artykule. A że tobie to nie odpowiada to już chyba takie skrzywienie zawodowe ayranku. Nie zaskoczyłeś mnie niczym, poza nieco ciasno spakowanym rozumkiem który nie pojmuje i nie rozumie szerszych pojęć.
                    • eiran Re: „New York Times”: Polacy odpowiadają za zbrod 30.01.18, 21:00
                      Jak rozumiem uważasz, że jeśli piszesz że autor zapomniał coś napisać, choć w rzeczywistości o tym napisał, to w "szerszym pojęciu" masz rację?
                      • lech1966 Re: „New York Times”: Polacy odpowiadają za zbrod 30.01.18, 21:12
                        W szerszym pojęciu to dziwny artykuł, bo jednocześnie stwierdza że jesteśmy odpowiedzialni za holokaust i od razu wspomina że wiele polskich rodzin ukrywało żydów ryzykując śmierć całej rodziny. Nikt nie bierze pod uwagę tego że z jednej okupacji od razu wpadliśmy w drugą.
                        • eiran Re: „New York Times”: Polacy odpowiadają za zbrod 30.01.18, 21:16
                          W jeszcze szerszym pojęciu, to nie znasz tego artykułu, bo go nie przeczytałeś. Co nie przeszkodziło ci kategorycznie twierdzić, że czegoś tam w nim brakuje.
                          • lech1966 Re: „New York Times”: Polacy odpowiadają za zbrod 30.01.18, 21:25
                            eiran napisał:

> W jeszcze szerszym pojęciu, to nie znasz tego artykułu, bo go nie przeczytałeś.
                            > Co nie przeszkodziło ci kategorycznie twierdzić, że czegoś tam w nim brakuje.

Czy ty jesteś autorem tego artykułu?? Snujesz jakieś domysły.. Tak brakuje w nim czegoś....Brakuje rzetelności
                            • eiran Re: „New York Times”: Polacy odpowiadają za zbrod 30.01.18, 21:31
                              lech1966 30.01.18, 20:04
                              Ten pismak o wielu rzeczach zapomniał. 1/3 medali "sprawiedliwy wśród narodów świata" została przyznana własnie polakom.

Tak się składa, że nie zapomniał, bo o tym napisał. Innymi słowy - wypowiedziałeś się w sprawie treści artykułu wbrew stanowi faktycznemu. Logiczną konsekwencją jest zarzucanie artykułowi braku rzetelności - skoro nie znasz jego treści, to z pewnością musi być nierzetelny. Rzetelne są tylko artykuły, które zostały napisane przez "niepokornych", przy czym do oceny rzetelności również nie potrzebujesz ich czytać.

Nawiasem mówiąc, po polsku pisze się "Polakom". Pisanie narodowości małą literą to rusycyzm.
                              • lech1966 Re: „New York Times”: Polacy odpowiadają za zbrod 30.01.18, 21:52
                                To co najmniej dziwne aby w jednym artykule jednocześnie oskarżyć Polaków o holokaust i napisać że ten naród poświęcił swoich członków po to by ratować dokładnie tych samych Żydów. Jeśli ty nie widzisz w tym niekonsekwencji to życzę powodzenia i dalszego samouwielbienia.
                                • eiran Re: „New York Times”: Polacy odpowiadają za zbrod 31.01.18, 06:11
                                  To co najmniej dziwne, żeby najpierw czynić autorowi wyrzuty, że niczego nie napisał o Polakach ratujących Żydów od śmierci, a następnie - kiedy się okazuje ze jednak napisał, zarzucać mu niekonsekwencję.
                                  Autor nie napisał ani że naród zabił Żydów, ani też że naród ratował Żydów, zwłaszcza tych samych. W jednym i drugim przypadku pisał o przedstawicielach narodu. Twój funkcjonalny analfabetyzm może i jest dla kogoś rozczulający, we mnie jednak budzi smutne refleksje nad jakością systemu edukacji z czasów, w których chodziłeś do szkoły (zakładając, że do jakiejś chodziłeś).
                                  • lech1966 Re: „New York Times”: Polacy odpowiadają za zbrod 31.01.18, 09:56
                                    Ayran po której jesteś stronie?. Pytam z ciekawości bo piszesz po polsku na polskojęzycznym forum a bronisz interesów nie wiadomo czyich. Prawda historyczna nie jest ani biała ani też czarna, i w każdym narodzie znajdziesz jakąś czarną owcę czy grupę czarnych owiec. Amerykanie wymordowali większość Indian, lud który zamieszkiwał Amerykę północną od wieków. To był holokaust Indian w USA kraju który teraz chce bronić Żydów. Niech sobie może przypomną co zrobili Indianom. Jak się chce uderzyć psa to kij zawsze się znajdzie. Ale żeby przykryć własne grzechy najlepiej kogoś innego obrzucić guanem.
                                    • religijnych.uczuc.obraza Re: „New York Times”: Polacy odpowiadają za zbrod 31.01.18, 09:57
                                      lech1966 napisał:

> Jak się chce uderzyć psa to kij zawsze się znajdzie. Ale żeby przykryć własne g
                                      > rzechy najlepiej kogoś innego obrzucić guanem.

Bardzo trafny opis propagandy pisowskiej.
                                      • lech1966 Re: „New York Times”: Polacy odpowiadają za zbrod 31.01.18, 10:10
                                        religijnych.uczuc.obraza napisał:

> Bardzo trafny opis propagandy pisowskiej.

Nie tylko pisowskiej tak gwoli ścisłości. Lemingi z PO i N robią dokładnie tak samo.
                                        • religijnych.uczuc.obraza Re: „New York Times”: Polacy odpowiadają za zbrod 31.01.18, 10:15
                                          Dlatego tylko ja jestem uczciwy.
                                    • eiran Re: „New York Times”: Polacy odpowiadają za zbrod 31.01.18, 10:22
                                      lech1966 napisał:

> Ayran po której jesteś stronie?.

Ale w jakiej sprawie?

> Pytam z ciekawości bo piszesz po polsku na pol
                                      > skojęzycznym forum a bronisz interesów nie wiadomo czyich.

Interesów, powiadasz? Pokazuję po prostu, jak komicznie mijasz się z prawdą, raz to zarzucając autorowi z NYT że czegoś w jego tekście zabrakło, a zaraz potem - kiedy się okazuje że jednak nie zabrakło - twierdzisz że jest niekonsekwentny bo jednak nie zabrakło. Pokazanie że zaplątujesz się we własne kalesony to obrona czyichś interesów? Może po prostu pisz rzadziej, odpowiadaj z większym rozmysłem i staraj się zrozumieć to, na co odpowiadasz. A jak nie znasz, albo nie rozumiesz, treści jakiegoś artykułu.

> Prawda historyczna n
                                      > ie jest ani biała ani też czarna, i w każdym narodzie znajdziesz jakąś czarną o
                                      > wcę czy grupę czarnych owiec. Amerykanie wymordowali większość Indian, lud któr
                                      > y zamieszkiwał Amerykę północną od wieków. To był holokaust Indian w USA kraju
                                      > który teraz chce bronić Żydów. Niech sobie może przypomną co zrobili Indianom.
                                      > Jak się chce uderzyć psa to kij zawsze się znajdzie. Ale żeby przykryć własne g
                                      > rzechy najlepiej kogoś innego obrzucić guanem.
                                      >

New York Times to gazeta, a nie naród amerykański. Wklejkowane przez ciebie nieporadne wypociny sióstr Karnowskich, to też nie głos narodu.
                                      • lech1966 Re: „New York Times”: Polacy odpowiadają za zbrod 31.01.18, 10:33
                                        W nic się nie zaplątałem. Zwyczajnie uważam że nie można mieć takiego samego zdania w przeciwnych kwestiach. Zresztą co ten pismak może wiedzieć o wojnie skoro w jego kraju takowej nie było. A dlatego pismak a nie dziennikarz bo pisze art. na konkretne zamówienie z tezami z góry założonymi. Ocenia coś co wszyscy potępiamy ale czepia się wyborów przed którymi nigdy nie próbował stanąć i nie ma zupełnie pojęcia co ma w głowie człowiek z przystawioną lufą karabinu do głowy.
                                        • wagonetka Re: „New York Times”: Polacy odpowiadają za zbrod 31.01.18, 10:50
                                          lech1966 napisał:

> czepia się wyborów przed którymi nigdy nie próbował stanąć i nie ma
                                          > zupełnie pojęcia co ma w głowie człowiek z przystawioną lufą karabinu do głowy

chcesz powiedzieć, że Polak, Włodzimierz Les, który wydał na śmierć rodzinę Ulmów na śmierć zrobił to, bo ktoś mu przystawiła karabin do głowy?

• eiran Re: „New York Times”: Polacy odpowiadają za zbrod 31.01.18, 11:10
                                            W razie potrzeby uzna się go za Ukraińca. Tak zresztą robią tzw. "prawicowe" portale, ponieważ Leś trafił do Łańcuta z Galicji Wschodniej.
                                          • lech1966 Re: „New York Times”: Polacy odpowiadają za zbrod 31.01.18, 11:56
                                            wagonetka napisał(a):

> lech1966 napisał:
                                            >
                                            > > czepia się wyborów przed którymi nigdy nie próbował stanąć i nie ma
                                            > > zupełnie pojęcia co ma w głowie człowiek z przystawioną lufą karabinu do
                                            > głowy
                                            >
                                            >
                                            > chcesz powiedzieć, że Polak, Włodzimierz Les, który wydał na śmierć rodzinę Ulm
                                            > ów na śmierć zrobił to, bo ktoś mu przystawiła karabin do głowy?

Ale to nie był naród Polski a pan Leś. Widzisz różnicę
                                            • wagonetka Re: „New York Times”: Polacy odpowiadają za zbrod 31.01.18, 12:06
                                              lech1966 napisał:

> Ale to nie był naród Polski a pan Leś. Widzisz różnicę

pan Leś, członek narodu polskiego
                                              • danillko Re: „New York Times”: Polacy odpowiadają za zbrod 31.01.18, 12:19
                                                wagonetka napisał(a):

> pan Leś, członek narodu polskiego
                                                Wiesz przynajmniej co się na koniec stało z członkiem Narodu Polskiego, panem posterunkowym Lesiem?
                                                • wagonetka Re: „New York Times”: Polacy odpowiadają za zbrod 31.01.18, 12:25
                                                  danillko napisał:

> wagonetka napisał(a):

> Wiesz przynajmniej co się na koniec stało z członkiem Narodu Polskiego, panem p
                                                  > osterunkowym Lesiem?

wiem
                                                  ale jaki to ma związek z tym, że pan Leś, członek narodu polskiego wydał na śmierć Polaków i Żydów z chęci zysku a nie dlatego, że ktoś mu przystawił karabin do głowy (bo o tym z lechem rozmawiam)?

• sverir Re: „New York Times”: Polacy odpowiadają za zbrod 31.01.18, 14:41
                                          "Zwyczajnie uważam że nie można mieć takiego samego zdania w przeciwnych kwestiach"

Sophie Scholl była nazistką?
            • religijnych.uczuc.obraza Re: „New York Times”: Polacy odpowiadają za zbrod 30.01.18, 20:25
              Niemniej okazało się że nie zapomniał.
              • lech1966 Re: „New York Times”: Polacy odpowiadają za zbrod 30.01.18, 20:57
                To taka leminża polityka wyborcza. Chcieliby zjeść ciastko i mieć ciastko..
    • taniarada Wojna Polsko-Żydowska 30.01.18, 20:52
      Jak się bractwo podnieciło.Jakie slogany.Oj pachnie mi tu czosnkiem .Oj pachnie .Za PIS nie będzie Żyd pluł nam w twarz.😣
    • taniarada W Jedwabnym mordowali Niemcy 30.01.18, 21:17
      Nie Polacy.We wsi Naliboki komando oddziału żydowskiego przy pomocy Sowietów 8 maja 1943 roku wymordowało 128 polskich cywiów.W Koniuchach to samo.Mordowali Żydzi.
    • hordol Re: „New York Times”: Polacy odpowiadają za zbrod 30.01.18, 23:19
      Tekst linka
    • trockista_z_czerskiej Re: „New York Times”: Polacy odpowiadają za zbrod 31.01.18, 08:23
      A co z zydowskimi szmalcownikami i policja zydowska ?
      • eiran Re: „New York Times”: Polacy odpowiadają za zbrod 31.01.18, 08:29
        Może napiszesz do redakcji NYT prośbę, żeby uzupełnili artykuł? Ważne byś nie zapomniał podać danych z wiarygodnych źródeł.
        • nazimno Re: „New York Times”: Polacy odpowiadają za zbrod 31.01.18, 18:51
          Poszukaj: getto Ordnungsdienst
    • f.a.q Mam powody podejrzewać że piszący dla NYT autor 31.01.18, 10:15
      pragnie w ten sposób zamazać żydowską odpowiedzialność za holocaust. Przecież to rady żydowskie wyznaczały kogo i kiedy wywieźć do pieca. Można się było oczywiście wykupić, jeżeli ktoś miał oczywiście pieniądze, złoto czy drogocenne kamienie. To niewiarygodne i nigdy bym w to nie uwierzył gdybym nie zaczął czytać opracowań historycznych na ten temat a skłoniła mnie do tego nagonka na Polaków ze strony żydowskich geszefciarzy i ich popleczników.
      • snajper55 Re: Mam powody podejrzewać że piszący dla NYT aut 31.01.18, 18:39
        f.a.q napisał:

> pragnie w ten sposób zamazać żydowską odpowiedzialność za holocaust. Przecież t
        > o rady żydowskie wyznaczały kogo i kiedy wywieźć do pieca. Można się było oczyw
        > iście wykupić, jeżeli ktoś miał oczywiście pieniądze, złoto czy drogocenne kami
        > enie. To niewiarygodne i nigdy bym w to nie uwierzył gdybym nie zaczął czytać o
        > pracowań historycznych na ten temat a skłoniła mnie do tego nagonka na Polaków
        > ze strony żydowskich geszefciarzy i ich popleczników.

Pisząc o Żydach usilujesz zamazać polską odpowiedzialność za Holocaust.

S.
    • lech1966 Re: „New York Times”: Polacy odpowiadają za zbrod 31.01.18, 19:31
      Jeden temat,jeden wątek.. Administracjo czyń swoją powinność.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka