jureek 03.04.18, 14:50 Niech mi teraz ktoś coś powie o "zjednoczonej opozycji", że "musimy wszyscy razem przeciw PiS", to dam w zęby. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
inocom Re: Ujazdowski kandydatem PO na prezydenta Wrocła 03.04.18, 15:03 Co chcesz od Ujazdowskiego? :) Odpowiedz Link Zgłoś
szwampuch58 Re: Ujazdowski kandydatem PO na prezydenta Wrocła 03.04.18, 20:42 to jest katol pisowski czyli Warszawa mu kopnie w kuper Odpowiedz Link Zgłoś
inocom Re: Ujazdowski kandydatem PO na prezydenta Wrocła 08.04.18, 19:41 szwampuch58 napisał: > to jest katol pisowski czyli Warszawa mu kopnie w kuper Nie ma obowiązku głosowania na Ujazdowskiego. Tak przy okazji, ja też nie będę na niego głosował. W końcu to kandydat PO. :) Odpowiedz Link Zgłoś
xystos Re: Ujazdowski kandydatem PO na prezydenta Wrocła 04.04.18, 09:37 przed nastepnymi wyborami obowiazkowe badania genetyczne kandydatów-conajmniej 75%Słowiańskich Polskich genów musi kandydat mieć. Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: Ujazdowski kandydatem PO na prezydenta Wrocła 05.04.18, 11:44 Twoje kałmuckie, po ojcu - bojcu mogą być? Odpowiedz Link Zgłoś
rabbi.rozencwajg Re: Ujazdowski kandydatem PO na prezydenta Wrocła 03.04.18, 15:04 Jak prezio wrocka to zaraz Zyd; Banderowcow tam nie ma?! Odpowiedz Link Zgłoś
eiran Re: Ujazdowski kandydatem PO na prezydenta Wrocła 03.04.18, 15:08 Ja bym na nie zagłosował na Ujazdowskiego, chyba że w drugiej turze, ale to chyba lepszy kandydat niż ta dość mało konsekwentna posłanka. Odpowiedz Link Zgłoś
taziuta Re: Ujazdowski kandydatem PO na prezydenta Wrocła 04.04.18, 09:03 eiran napisał: > Ja bym na nie zagłosował na Ujazdowskiego, chyba że w drugiej turze, ale to chyba lepszy > kandydat niż ta dość mało konsekwentna posłanka. To już tam nie ma kandydatów, którzy nie są homofobicznymi katotalibami? Odpowiedz Link Zgłoś
eiran Re: Ujazdowski kandydatem PO na prezydenta Wrocła 04.04.18, 09:11 Nie mam pojęcia, kogo zamierza wystawić we Wrocławiu prawdziwa lewica i jakie ma propozycje dla miasta, poza szeroko rozumianymi sferami religii i rozrodu lub jego zapobieganiu. Odpowiedz Link Zgłoś
inocom Re: Ujazdowski kandydatem PO na prezydenta Wrocła 07.04.18, 03:17 taziuta napisał: > eiran napisał: > > > Ja bym na nie zagłosował na Ujazdowskiego, chyba że w drugiej turze, ale > to chyba lepszy > > kandydat niż ta dość mało konsekwentna posłanka. > > To już tam nie ma kandydatów, którzy nie są homofobicznymi katotalibami? Który totalny nie jest homofobem? Odpowiedz Link Zgłoś
jureek Re: Ujazdowski kandydatem PO na prezydenta Wrocła 03.04.18, 15:17 Mam już serdecznie dość głosowania na mniejsze zło, czyli wyboru "PiS" czy "anty-PiS", a w efekcie POPiS. Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Juras zagłosuj sobie na czerwonego 03.04.18, 21:14 jureek napisał: > Mam już serdecznie dość głosowania na mniejsze zło, czyli wyboru "PiS" czy "ant > y-PiS", a w efekcie POPiS. Lub z tej partii Razem .Masz wybór .Na pewno wygra.😂🤣😅😆😉😊😁 Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Re: Ujazdowski kandydatem PO na prezydenta Wrocła 03.04.18, 15:20 To juz lepsza bylaby jakas nowa powodz. Ta z 1997 nie wyplukala miasta do konca. Odpowiedz Link Zgłoś
inocom Re: Ujazdowski kandydatem PO na prezydenta Wrocła 04.04.18, 22:24 nazimno napisał: > To juz lepsza bylaby jakas nowa powodz. > Ta z 1997 nie wyplukala miasta do konca. Zaniepokojenie w bojówkach www.portalsamorzadowy.pl/polityka-i-spoleczenstwo/ruch-miejski-wspierajacy-kandydature-prof-chybickiej-na-prezydenta-wroclawia-przeciwko-ujazdowskiemu,106211.html Dutkiewicz to sobie nieźle obmyślił. Rządzenie przez tak zwanych aktywistów. Odpowiedz Link Zgłoś
m.c.hrabia Re: Ujazdowski kandydatem PO na prezydenta Wrocła 03.04.18, 15:24 i niech ktoś powie że Schetyna nie chodzi na smyczy kk Odpowiedz Link Zgłoś
f.a.q Re: Ujazdowski kandydatem PO na prezydenta Wrocła 03.04.18, 15:24 Ujazdowski? Który? Odpowiedz Link Zgłoś
inocom Re: Ujazdowski kandydatem PO na prezydenta Wrocła 03.04.18, 15:26 f.a.q napisał: > Ujazdowski? Który? Kazik Odpowiedz Link Zgłoś
f.a.q Re: Ujazdowski kandydatem PO na prezydenta Wrocła 03.04.18, 17:49 O ja p... zamiast jaj ma jajecznicę. Kamiński nr. II, za chwilę będzie na marszach esbeków wykrzykiwał jak były pisowski spin krzyczał : - Chwała bohaterom. Jak można się tak kundlić? Odpowiedz Link Zgłoś
jureek Re: Ujazdowski kandydatem PO na prezydenta Wrocła 03.04.18, 19:13 f.a.q napisał: > O ja p... zamiast jaj ma jajecznicę. Tak mi się przypomniało. Co tam słychać u Saryusza-Wolskiego? > Odpowiedz Link Zgłoś
eiran Re: Ujazdowski kandydatem PO na prezydenta Wrocła 03.04.18, 19:30 A nie będzie kandydował na sternika Łodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
titerlitury Re: Ujazdowski kandydatem PO na prezydenta Wrocła 04.04.18, 09:19 Możliwe. A to jego śmierć ostateczna. Zdanowska może wygrać w I turze. Odpowiedz Link Zgłoś
f.a.q Re: Ujazdowski kandydatem PO na prezydenta Wrocła 03.04.18, 21:48 Nie mam pojęcia a u Giertycha? Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: Ujazdowski kandydatem PO na prezydenta Wrocła 05.04.18, 11:47 Każdy pisi to kundel. Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: Ujazdowski kandydatem PO na prezydenta Wrocła 03.04.18, 15:41 Cóż, w tej sytuacji Mirka wygra wybory, nawet jeśli dojdzie do II tury. Odpowiedz Link Zgłoś
eiran Re: Ujazdowski kandydatem PO na prezydenta Wrocła 03.04.18, 19:34 Mirki nie znam, ale jaka by nie była - jeśli uda się ją wyraźnie skojarzyć z PiS-em, to nie wygra nawet z Ujazdowskim. Odpowiedz Link Zgłoś
inocom Re: Ujazdowski kandydatem PO na prezydenta Wrocła 03.04.18, 19:45 eiran napisał: > Mirki nie znam, ale jaka by nie była - jeśli uda się ją wyraźnie skojarzyć z Pi > S-em, to nie wygra nawet z Ujazdowskim. Problem w tym, że ludzie chcą zmiany we Wrocławiu, a nie rządów tych samych ryjów. Wrocław nie był wietrzony od 1990 roku. Odpowiedz Link Zgłoś
eiran Re: Ujazdowski kandydatem PO na prezydenta Wrocła 03.04.18, 20:42 To byłoby bardzo interesujące, gdyby się okazało, że mieszkańcy Wrocławia nie mogą się doczekać dobrej zmiany. Swoją drogą, ciekawa nowa twarz - posłanka rządzącej partii wybrana z jedynki. I dobre 20 lat po przygodzie Kwaśniewskiego wciąż nie wiedząca, na czym polega ukończenie studiów. wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,19444082,poslanka-pis-nie-obronila-pracy-magisterskiej-ale-myslala.html#TRNajCzytSST Ale nie wykluczam, że to jest właśnie to, czego trzeba większości mieszkańców Wrocławia. Odpowiedz Link Zgłoś
inocom Re: Ujazdowski kandydatem PO na prezydenta Wrocła 03.04.18, 20:56 Nic się nie uczycie :) Styczeń 2015 - Adam Michnik u Lisa na temat wyborów prezydenckich Odpowiedz Link Zgłoś
eiran Re: Ujazdowski kandydatem PO na prezydenta Wrocła 03.04.18, 21:06 Rozumiem, "doktorku", że pani "magister" Stachowiak-Różecka już wygrała wybory, bo przecież po coś Brudziński został tym ministrem. Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: Ujazdowski kandydatem PO na prezydenta Wrocła 05.04.18, 11:49 Ludzie to ty? Śmieszne. Odpowiedz Link Zgłoś
jureek Re: Ujazdowski kandydatem PO na prezydenta Wrocła 03.04.18, 22:06 eiran napisał: > Mirki nie znam, ale jaka by nie była - jeśli uda się ją wyraźnie skojarzyć z Pi > S-em, to nie wygra nawet z Ujazdowskim. No więc wyobraź sobie, że choć w życiu na PiS nie głosowałem i głosować nie zamierzam, to gdybym był mieszkańcem Wrocławia i gdybym miał w drugiej turze wybór między Mirą a Ujazdowskim, to nieważne jak mocno byłaby ona kojarzona z PiS-em, to i tak wybrałbym ją jako mniejsze zło. Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: Ujazdowski kandydatem PO na prezydenta Wrocła 03.04.18, 22:28 jureek napisał: > eiran napisał: > > > Mirki nie znam, ale jaka by nie była - jeśli uda się ją wyraźnie skojarzy > ć z Pi > > S-em, to nie wygra nawet z Ujazdowskim. > > No więc wyobraź sobie, że choć w życiu na PiS nie głosowałem i głosować nie zam > ierzam, to gdybym był mieszkańcem Wrocławia i gdybym miał w drugiej turze wybór > między Mirą a Ujazdowskim, to nieważne jak mocno byłaby ona kojarzona z PiS-em > , to i tak wybrałbym ją jako mniejsze zło. Już wybierałeś mniejsze zło i osiem lat nepotyzmu było .U was w opolskim to schizę macie do PIS.Do kościoła latają i na PO głosują.Boją się by PIS Unii nie zablokował.Bo w kraju wieśniaki z opolskiego nie umieją pracować. Odpowiedz Link Zgłoś
jureek Re: Ujazdowski kandydatem PO na prezydenta Wrocła 03.04.18, 22:33 taniarada napisał(a): > Już wybierałeś mniejsze zło i osiem lat nepotyzmu było . Za to ostatnie dwa i pół roku to nepotyzm do sześcianu. Myślisz, że ślepy jestem i nie widzę, jak Patryczek Jaki w Opolu rodzinkę i kolesi na intratnych posadkach upycha? Teraz to dopiero układy i układziki rządzą. Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: Ujazdowski kandydatem PO na prezydenta Wrocła 05.04.18, 11:50 Lepiej z psem niż z pisem. Odpowiedz Link Zgłoś
eiran Re: Ujazdowski kandydatem PO na prezydenta Wrocła 04.04.18, 06:12 Wcale nie jest mi trudno sobie to wyobrazić. Poza tym, domyślam się, że Ujazdowski został zgłoszony do wyborów, w których będą brać udział mieszkańcy Wrocławia a nie Opola i okolic. Czy to dobra propozycja? Ujazdowski jest strasznym nudziarzem, bez doświadczenia w samorządzie, poza tym w sprawach światopoglądowych, o które wypytywała go KKZ, zachowywał się tchórzliwie. Ale nie trzeba się martwić, bo wrocławianie podobno poszukują nowych twarzy, a na przykład w osobie posłanki PiS, która nie wie jakie ma wykształcenie. Odpowiedz Link Zgłoś
jureek Re: Ujazdowski kandydatem PO na prezydenta Wrocła 04.04.18, 06:42 eiran napisał: > Wcale nie jest mi trudno sobie to wyobrazić. Poza tym, domyślam się, że Ujazdow > ski został zgłoszony do wyborów, w których będą brać udział mieszkańcy Wrocławi > a a nie Opola i okolic. Zauważyłeś słowo "gdybym"? Widzę, że będziesz bronił decyzji Schetyny, nawet gdyby ten jako kandydatkę Kaję Godek wystawił. Odpowiedz Link Zgłoś
eiran Re: Ujazdowski kandydatem PO na prezydenta Wrocła 04.04.18, 07:08 to powinno bzo iść tutaj: Zważywszy treść poprzedniego wpisu i to co napisałem o Ujazdowskim, twierdzenie że zawzięcie bronię Schetyny jest przesadą i to nie lekką, ale rozumiem, że taka już twoja "metoda retoryczna". Rozumiem, dlaczego Schetyna tak zrobił i jak pisałem w innym wątku, cieszę się że we własnym mieście nie będę stawiany przed takim dylematem. Odpowiedz Link Zgłoś
jureek Re: Ujazdowski kandydatem PO na prezydenta Wrocła 04.04.18, 08:43 eiran napisał: > > [i]Zważywszy treść poprzedniego wpisu i to co napisałem o Ujazdowskim, twierdze > nie że zawzięcie bronię Schetyny jest przesadą i to nie lekką... Zgadzam się, że byłaby to przesada, toteż nie napisałem, że bronisz Schetyny zawzięcie, ale rozumiem, że odnoszenie się do rzeczy nienapisanych to taka Twoja "metoda retoryczna". Odpowiedz Link Zgłoś
eiran Re: Ujazdowski kandydatem PO na prezydenta Wrocła 04.04.18, 08:52 Tak zupełnie obiektywnie, będziesz sie upierał, że twoje twierdzenie "Widzę, że będziesz bronił decyzji Schetyny, nawet gdyby ten jako kandydatkę Kaję Godek wystawił" nie jest co najmniej (podkreślam - co najmniej) równoznaczne z twierdzeniem, że zawzięcie bronię decyzji Schetyny? Odpowiedz Link Zgłoś
jureek Re: Ujazdowski kandydatem PO na prezydenta Wrocła 04.04.18, 13:19 eiran napisał: > Tak zupełnie obiektywnie, będziesz sie upierał, że twoje twierdzenie "Widzę, że > będziesz bronił decyzji Schetyny, nawet gdyby ten jako kandydatkę Kaję Godek w > ystawił" nie jest co najmniej (podkreślam - co najmniej) równoznaczne z twierdz > eniem, że zawzięcie bronię decyzji Schetyny? Nie jest ani co najmniej, ani co najwyżej równoznaczne. Nie jest w ogóle równoznaczne. Zawsze i zawzięcie to określenia opisujące zupełnie inną właściwość bronienia kogoś. Można kogoś bronić zawzięcie, ale nie zawsze, można kogoś bronić zawsze, ale nie zawzięcie. Odpowiedz Link Zgłoś
eiran Re: Ujazdowski kandydatem PO na prezydenta Wrocła 04.04.18, 13:42 Nie mam pojęcia, gdzie też znalazłeś "zawsze" w moim wpisie - unikam tego słowa, podobnie jak i innych kwantyfikatorów ogólnych. Odpowiedz Link Zgłoś
jureek Re: Ujazdowski kandydatem PO na prezydenta Wrocła 04.04.18, 13:58 eiran napisał: > Nie mam pojęcia, gdzie też znalazłeś "zawsze" w moim wpisie - unikam tego słowa > , podobnie jak i innych kwantyfikatorów ogólnych. "Zawsze" było w moim wpisie, w Twoim wpisie było "zawzięcie", którego z kolei nie było u mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
eiran Re: Ujazdowski kandydatem PO na prezydenta Wrocła 04.04.18, 14:03 jureek napisał: > "Zawsze" było w moim wpisie, w Twoim wpisie było "zawzięcie", którego z kolei n > ie było u mnie. Przysłówek "zawzięcie" nie był cytatem, a charakterystyką twojego przekonania na temat mojego zaangażowania, w ramach którego miałbym poprzeć Kaję Godek. Odpowiedz Link Zgłoś
jureek Re: Ujazdowski kandydatem PO na prezydenta Wrocła 04.04.18, 14:47 eiran napisał: > Przysłówek "zawzięcie" nie był cytatem, a charakterystyką twojego przekonania n > a temat mojego zaangażowania, w ramach którego miałbym poprzeć Kaję Godek. OK. Niech Ci będzie, że popieranie Kai Godek implikuje zawziętość w bronieniu Schetyny. Ja tam co prawda takiej implikacji nie widzę, uważam, że wynika z tego raczej bezwarunkowe poparcie niż zawzięte, ale nie będę o to kruszył kopii. Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: Ujazdowski kandydatem PO na prezydenta Wrocła 03.04.18, 23:21 " Mirki nie znam, ale jaka by nie była - jeśli uda się ją wyraźnie skojarzyć z PiS-em, to nie wygra nawet z Ujazdowskim" Chyba że Ujazdowskiego uda się skojarzyć i z PiS, i z Dutkiewiczem, i z PO równocześnie:) Wbrew pozorom Wrocław wcale nie jest takim bastionem PO, jak to się mogłoby wydawać. Przez lata wyniki tej partii wykręcał głównie Zdrojewski, ale już w ostatnich wyborach samorządowych PO musiała wejść w koalicję z Dutkiewiczem, żeby nie popaść w chwilowy co najmniej niebyt. W końcu i tak odpadła (w radzie miejskiej ma trzech radnych), a największy klub radnych tworzy PiS. Moim zdaniem zwycięstwo Mirki jest nie tylko możliwe, ale nawet bardzo prawdopodobne. Odpowiedz Link Zgłoś
eiran Re: Ujazdowski kandydatem PO na prezydenta Wrocła 04.04.18, 06:03 Nie przyszłoby mi do głowy, ze Wrocław jest bastionem PO - gdyby był, to nie byłoby problemu żeby kandydat na prezydenta był ze swojego grona. Odpowiedz Link Zgłoś
eiran Re: Ujazdowski kandydatem PO na prezydenta Wrocła 04.04.18, 07:07 Zważywszy treść poprzedniego wpisu i to co napisałem o Ujazdowskim, twierdzenie że zawzięcie bronię Schetyny jest przesadą i to nie lekką, ale rozumiem, że taka już twoja "metoda retoryczna". Rozumiem, dlaczego Schetyna tak zrobił i jak pisałem w innym wątku, cieszę się że we własnym mieście nie będę stawiany przed takim dylematem. Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: Ujazdowski kandydatem PO na prezydenta Wrocła 04.04.18, 07:58 Tobie nie, ale wielu pisowcom tak się wydaje. Peowcom też. Odpowiedz Link Zgłoś
eiran Re: Ujazdowski kandydatem PO na prezydenta Wrocła 04.04.18, 08:10 Trudno mi to ocenić, czy to opinia bazująca na jakichś konkretach, czy jedynie wyobrażenie. Jeśli jakieś w miarę duże miasto (choć oczywiście znacznie mniejsze od Wrocławia) można by nazwać bastionem PO, to jest to wyłącznie Gdańsk. Inne duże miasta są po prostu antypisowskie (Warszawa, Poznań, w mniejszym stopniu Kraków i Łódź). Co do Wrocławia - jeśli rzeczywiście prezydentem miałaby zostać ta dość zabawna pani posłanka dwojga nazwisk, to bez wątpienia miasto nie jest wrogie PiS-owi. Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: Ujazdowski kandydatem PO na prezydenta Wrocła 04.04.18, 08:32 "Trudno mi to ocenić, czy to opinia bazująca na jakichś konkretach, czy jedynie wyobrażenie" Przyznaję, że na konkretach to nie, jedynie na rozmowach z lokalsami, zarówno z PiS, z PO, jak i z niezaangażowanymi w żadną z tych partii. Plus kuluarowe wypowiedzi, że gdyby nie Dutkiewicz, to ho ho! Ale tak, to żadne konkrety, tylko wyobrażenie. "Co do Wrocławia - jeśli rzeczywiście prezydentem miałaby zostać ta dość zabawna pani posłanka dwojga nazwisk, to bez wątpienia miasto nie jest wrogie PiS-owi" Dotychczas wrogie nie było. PiS władzy samodzielnej jeszcze nie zdobył, a poza sukcesem Mirki w poprzednich wyborach nie był nawet bliski prezydentury, ale też nigdy nie był tutaj planktonem takim jak lewica. Cóż, przesadziłem z pierwszym wpisem,że Mirka wygra w cuglach. Aż tak źle to chyba u nas nie jest. Ale jej zwycięstwo nie będzie zaskoczeniem, przynajmniej dla mnie:) Odpowiedz Link Zgłoś
pies_na_czarnych Re: Ujazdowski kandydatem PO na prezydenta Wrocła 03.04.18, 17:52 Tanja w innym wątku podaje, że kandydatką na to stanowisko jest również Szydłowa zwana Broszką.:D Odpowiedz Link Zgłoś
m.c.hrabia Re: Ujazdowski kandydatem PO na prezydenta Wrocła 03.04.18, 20:06 Ordo Iuris Odpowiedz Link Zgłoś
szwampuch58 Re: Ujazdowski kandydatem PO na prezydenta Wrocła 03.04.18, 20:44 Amen nad POPiS-em Odpowiedz Link Zgłoś
rzewuski1 Re: Ujazdowski kandydatem PO na prezydenta Wrocła 03.04.18, 21:08 Dlaczego Schetyna oddaje to miasto tak łatwo? Odpowiedz Link Zgłoś
inocom Zadłużenie Wrocławia przekroczyło 100% 03.04.18, 22:16 rzewuski1 napisał: > Dlaczego Schetyna oddaje to miasto tak łatwo? Dłużej się tego nie da ukrywać. Więc kukułcze jajo dla kogo innego. Od maluszka do starca > 7200 zł na łba. www.gazetawroclawska.pl/wiadomosci/a/wroclaw-jest-zadluzony-po-uszy-na-ciebie-przypada-7200-zl,12850691/ Zadłużenie Wrocławia to 4.6 mld złotych. Budżet Wrocławia to 4.3 mld złotych. Dług przekroczył 100%. www.wroclaw.pl/biznes/projekt-budzetu-wroclawia-na-2018-r Odpowiedz Link Zgłoś
eiran Re: Zadłużenie Wrocławia przekroczyło 100% 04.04.18, 08:14 Sto procent czego, "doktorku"? Z podesłanego linku nijak to nie wynika, ale domyślam się, że jest jakaś kwota, stanowią 100%, od której dług Wrocławia jest wyższy. Zdaję też sobie sprawę, że to pytanie nie na twoją główkę. Odpowiedz Link Zgłoś
inocom Re: Zadłużenie Wrocławia przekroczyło 100% 04.04.18, 09:30 Budżetu. Dług i jego obsługa przekracza roczny budżet Wrocławia. Odpowiedz Link Zgłoś
eiran Re: Zadłużenie Wrocławia przekroczyło 100% 04.04.18, 09:36 Ciekawe, czy piszesz nieprawdę z niewiedzy (co wydaje mi się bardziej prawdopodobne), czy celowo? www.wroclaw.pl/biznes/budzet-2018-dochody-i-wydatki-autopoprawki Innymi słowy: wielkość wydatków Wrocławia to ok. 4,5 mld. Natomiast stan zadłużenia na koniec 2017 roku to: wroclaw.eska.pl/newsy/wroclaw-w-scislej-czolowce-dluznikow-czy-grozi-nam-plajta/642261 2,8 mld zł. Współczynnik zadłużenia to zatem ok. 63%. Dużo, ale do 100% daleko. Zdaję sobie jednak sprawę, że bycie przygłupem stanowi wystarczające usprawiedliwienie do chlapania bezmyślnych bzdur w sposób całkowicie bezrefleksyjny. Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: Zadłużenie Wrocławia przekroczyło 100% 04.04.18, 09:54 Inocom sumuje zadłużenie gminy z zadłużeniem spółek gminnych. Odpowiedz Link Zgłoś
eiran Re: Zadłużenie Wrocławia przekroczyło 100% 04.04.18, 09:56 I gdzie można znaleźć takie dane? Odpowiedz Link Zgłoś
eiran Re: Zadłużenie Wrocławia przekroczyło 100% 04.04.18, 11:09 Zadłużenia spółek komunalnych nie dolicza się do długu publicznego i w związku z tym nie wpływa ono na wskaźniki zadłużenia samorządu. Można to oczywiście robić - świadomie, albo (jak inocom) nieświadomie, powtarzając za jakimś artykułem zamieszczonym w internecie, ale w takim przypadku należałoby wyliczać zadłużenie wszystkich innych miast tą samą metodą i dopiero wtedy oceniać, czy bardziej zadłużony jest Wrocław, Warszawa czy Brzeszcze. Tak samo jest z zadłużeniem państw - Japonia czy Włochy mają dług publiczny znacznie przekraczający 100% PKB, ale w rękach Japończyków i Włochów jest majątek prywatny o tak wielkiej wartości, że rzeczywiste zadłużenie (zwłaszcza w przypadku Japonii) nie wygląda tak groźnie i kraj ten ma wyższe ratingi niż będąca od kilku lat na plusie Estonia. Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: Zadłużenie Wrocławia przekroczyło 100% 04.04.18, 15:11 "Tak samo jest z zadłużeniem państw - Japonia czy Włochy mają dług publiczny znacznie przekraczający 100% PKB, ale w rękach Japończyków i Włochów jest majątek prywatny o tak wielkiej wartości, że rzeczywiste zadłużenie (zwłaszcza w przypadku Japonii) nie wygląda tak groźnie i kraj ten ma wyższe ratingi niż będąca od kilku lat na plusie Estonia" Problemem Wrocławia nie jest sam wskaźnik zadłużenia. Problemem są kredyty poupychane po spółkach. Większość spółek nie osiąga przychodów umożliwiających spłatę rat kredytu, środki na to przekazuje gmina. Środki nie są rozchodami, tylko wydatkami, nie sa wliczane więc do poziomu zadłużenia. Na papierze wszystko fajnie, ale rzeczywiste wydatki na obsługę zadłużenia są wyższe niż pokazuje papier. Odpowiedz Link Zgłoś
eiran Re: Zadłużenie Wrocławia przekroczyło 100% 04.04.18, 15:17 To wszystko może być prawdą, zresztą nie tylko w przypadku Wrocławia, ale i różnych innych miast. Nie zmienia to w niczym tego, że - wedle przyjętych i uznanych standardów - współczynnikom zadłużenia Wrocławia bardzo daleko do 100%. Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: Zadłużenie Wrocławia przekroczyło 100% 04.04.18, 15:24 "To wszystko może być prawdą, zresztą nie tylko w przypadku Wrocławia, ale i różnych innych miast" Oczywiście. "Nie zmienia to w niczym tego, że - wedle przyjętych i uznanych standardów - współczynnikom zadłużenia Wrocławia bardzo daleko do 100%" Prawda. Daleko też do granicy 11,43% kwoty przypadającej do spłaty, a historie o podatnikach spłacających te zobowiązania to mit. Nie zmienia to faktu, że Wrocław ma generalnie problem z tym zadłużeniem. Odpowiedz Link Zgłoś
inocom Re: Zadłużenie Wrocławia przekroczyło 100% 04.04.18, 19:26 eiran napisał: > Zadłużenia spółek komunalnych nie dolicza się do długu publicznego i w związku > z tym nie wpływa ono na wskaźniki zadłużenia samorządu. Jeśli Ty jako głowa rodziny masz dług 2.7 mld. A Twoje nieletnie córki spółki kolejne 1.9 mld, to na Tobie spoczywa o obowiązek spłaty 4.6 mld złotych (plus odsetki i opłaty bankowe typu prowizja, marża). Żadne żonglowanie tutaj nie pomoże. Spłacającym długi 100 mln złotych Wrocławskiego Parku Wodnego jest Gmina Wrocław. Stąd na łba wychodzi 7200 zł. Na 5 letnią rodzinę wrocławian+ tylko 36000 złotych. Te pieniądze + odsetki trzeba spłacić z podatków, także ukrytych, jak horrendalne stawki za śmieci, czy wodę. Sam dług MPWiK to 0.5 mld zł. Za coś trzeba było zbudować Hydropolis. Zapłacą za to podatnicy wrocławscy. Całość się jeszcze kręci bo jest dopływ świeżej krwi do złupienia (studentów). Ale tych reforma nauki Gowina wytnie ze 3/4 jako zbyteczny balast. Odpowiedz Link Zgłoś
inocom Re: Zadłużenie Wrocławia przekroczyło 100% 04.04.18, 11:14 eiran napisał: > I gdzie można znaleźć takie dane? W podanych przeze mnie odnośnikach, "profesorku". Odpowiedz Link Zgłoś
eiran Re: Zadłużenie Wrocławia przekroczyło 100% 04.04.18, 11:21 Nigdy nie podawałem się za profesora, w związku z tym ten cudzysłów jest kompletnie bez sensu, "doktorku". Poza tym, zadłużenie spółek komunalnych nie jest składnikiem długu JST Odpowiedz Link Zgłoś
inocom Bankiera nie obchodzi co się wlicza 04.04.18, 19:47 eiran napisał: > Poza tym, zadłużenie spółek komunalnych nie jest sk > ładnikiem długu JST Bankiera nie obchodzi co się wlicza, a co nie. Gmina Wrocław i jej spółki córki mają oddać na chwilę obecną ~4 600 000 zł (7200 złotych ma głowę, przyjmując że głów we Wrocławiu jest 640 000). Wrocław jako jeden z pierwszych (rok 2012) wprowadził podatek od deszczu i śniegu, na długo nim PiS na niego wpadł. www.gazetawroclawska.pl/artykul/556127,wroclawianie-jednak-zaplaca-podatek-od-deszczu,id,t.html Odpowiedz Link Zgłoś
eiran Re: Bankiera nie obchodzi co się wlicza 04.04.18, 19:57 Bankiera jak najbardziej obchodzą współczynniki. A współczynnik zadłużenia Wrocławia według powszechnie obowiązującej metodologii jest znacznie poniżej 100%. Zresztą wiara w to, że towarzyszka z PiS uzdrowi spółki komunalne, w świetle doświadczeń innych miast (np. Warszawy z kadencji 2002-2006) świadczy o naiwności łamane przez durnotę. Odpowiedz Link Zgłoś
inocom Re: Bankiera nie obchodzi co się wlicza 04.04.18, 20:08 eiran napisał: > Bankiera jak najbardziej obchodzą współczynniki. A współczynnik zadłużenia Wroc > ławia według powszechnie obowiązującej metodologii jest znacznie poniżej 100%. Nie wiedziałem, że jesteś też bankierem "profesorku". > Zresztą wiara w to, że towarzyszka z PiS uzdrowi spółki komunalne, w świetle do > świadczeń innych miast (np. Warszawy z kadencji 2002-2006) świadczy o naiwności > łamane przez durnotę. Dzięki przekazaniu miasta PiS Wrocław może uniknąć jednego. Zarządu komisarycznego. Co nawet by się słusznie ludziom należało, za lata mrzonek o metrze (rok 2015), czy tramwaju na ulicy Rogowskiej do stacji przesiadkowej kolej tramwaj (rok 2017). EIT+ na który poszły setki milionów Szydło kupiła za złotówkę :) Dutkiewicz wydoił Wrocław, aż miło. Na co mu komisarz na karku? Odpowiedz Link Zgłoś
eiran Re: Bankiera nie obchodzi co się wlicza 04.04.18, 20:17 Kiepski zarządca komisaryczny to przegrane wybory parlamentarne na tym terenie, co dość dobrze pokazał przykład Warszawy. Oczywiście Wrocław jest prawie trzy razy mniejszy od Warszawy i dzieli trzy razy mniej mandatów, ale każda strata boli. Z tego punktu widzenia PiS-owi powinno zależeć, żeby pani prawie magister została prezydentem, skoro ani Jaki ani Dworczyk nie dają takich perspektyw. Odpowiedz Link Zgłoś
inocom Obowiązki gminy 04.04.18, 22:11 eiran napisał: > Kiepski zarządca komisaryczny to przegrane wybory parlamentarne na tym terenie, > co dość dobrze pokazał przykład Warszawy. Oczywiście Wrocław jest prawie trzy > razy mniejszy od Warszawy i dzieli trzy razy mniej mandatów, ale każda strata b > oli. Z tego punktu widzenia PiS-owi powinno zależeć, żeby pani prawie magister > została prezydentem, skoro ani Jaki ani Dworczyk nie dają takich perspektyw. Gmina ma obowiązki własne i zlecone z własnych są to między innymi zadania z zakresu: lokalnego transportu zbiorowego, dobrze nie jest. Brak chęci wykorzystania poniemieckiej sieci kolejowej w celu stworzenia sensownego systemu. Likwidacja już istniejących linii. Promowanie rowerów polega na tym, że jak skrzywisz koło to niesiesz rower na szyi, bo nie wolno Ci z nim wsiąść do pojazdu MPK. wodociągów i zaopatrzenia w wodę, od czasów powodzi gmina zlikwidował ujęcia wody. Dziś gdyby był rok 1997 stanęły wodociągi ludzie padli by na cholerę z powodu braku dostępu do czystej wody głębinowej. kanalizacji i odprowadzania ścieków, to nadal wyzwanie dla miasta dwóch wystaw EXPO. pomocy społecznej, tu jako tako kultury fizycznej i turystyki, na wyremontowanym w latach 90tych Rynku zaczyna tynk lecieć i grzyb zżerać Ratusz. Na cholerę utrzymywać stadion z dziurą i żabami na którym nikt nie gra. Notoryczne próby rozwalenia Partynic. Likwidacja przestrzeni zielonej nie sprzyja kulturze fizycznej. Gdzie ludzie mają choćby biegać? Po betonie? cmentarzy komunalnych, Wrocław potrzebuje nowego cmentarza zieleni gminnej, zieleń służy do karczowania. Obecnie zieleń miejska we Wrocławiu nie istnieje. brak nawet dendrologa miejskiego. Brak ładu i składu. Wizji komunikacji jako całości. Likwidacja istniejącej zieleni.. ładu przestrzennego, kto ma kasę ten tworzy ład, czyli totalny burdel przestrzenny. Działanie wbrew planom zagospodarowania przestrzennego. ochrony środowiska, wiele się mówi o ustawie anty-smogowej i tylko się mówi. Gros kamienic nie ma CO. Grzeją czym popadnie. edukacji publicznej, trudno nazwać igrzyska edukacją. ochrony zdrowia, jest fatalnie dróg gminnych, ulic i mostów, jest fatalnie, a nie było zimy tysiąclecia, istniejące tory tramwajowe się rozpadają. Obrażony Dutkiewicz przez trzy lata remontował kładkę, tak by np. Zdrojewski nie mógł łatwo wydostać się ze swojego domu, razem ze Zdrojewskim kilkanaście tysięcy ludzi. To są obowiązki gminy, a nie wodotryski. Gorzej już być nie może. Bluje i inne ...uje do odstrzału. www.radiowroclaw.pl/articles/view/70033/Wroclaw-Magistrat-nie-bedzie-publikowal-notatek-z-kolegiow-prezydenckich tak wygląda dialog społeczny. Odpowiedz Link Zgłoś
jureek Re: Obowiązki gminy 04.04.18, 23:39 inocom napisał: > Promowanie ro > werów polega na tym, że jak skrzywisz koło to niesiesz rower na szyi, bo nie wo > lno Ci z nim wsiąść do pojazdu MPK. Marudzisz i najprawdopodobniej rowerem po Wrocławiu nie jeździsz. Ja jeżdżę, dużo jeżdżę i na podstawie własnych doświadczeń, jak nie lubię Dutkiewicza, tak jednak muszę mu oddać sprawiedliwość i stwierdzić, że w żadnym innym polskim mieście (z tych, w których rowerem jeździłem) nie jeździ się tak dobrze, jak we Wrocławiu. Ba, nawet w czeskiej Pradze jeździ się rowerem gorej niż we Wrocławiu. Prowadzenie i oznakowanie dróg i pasów rowerowych jest bardzo dobre, widać, że miał w tym swój udział ktoś, kto sam jeździ rowerem. Odpowiedz Link Zgłoś
inocom Re: Obowiązki gminy 04.04.18, 23:56 jureek napisał: > inocom napisał: > > > Promowanie ro > > werów polega na tym, że jak skrzywisz koło to niesiesz rower na szyi, bo > nie wo > > lno Ci z nim wsiąść do pojazdu MPK. > > Marudzisz i najprawdopodobniej rowerem po Wrocławiu nie jeździsz. Ja jeżdżę, du > żo jeżdżę i na podstawie własnych doświadczeń, jak nie lubię Dutkiewicza, tak j > ednak muszę mu oddać sprawiedliwość i stwierdzić, że w żadnym innym polskim mie > ście (z tych, w których rowerem jeździłem) nie jeździ się tak dobrze, jak we Wr > ocławiu. Ba, nawet w czeskiej Pradze jeździ się rowerem gorej niż we Wrocławiu. > Prowadzenie i oznakowanie dróg i pasów rowerowych jest bardzo dobre, widać, że > miał w tym swój udział ktoś, kto sam jeździ rowerem. Skrzyw obręcz na torowisku to Ci przejdzie :) tak jak mi. Swego czasu jeździłem przez 15 lat 365/365. Obecnie wolę Dolinę Baryczy do jazdy. W piątek zaczynam sezon :) W lecie np. fajnie jest odwiedzać Niezgodę z jej malinowym chruśniakiem. Jesz tam maliny pełnymi garściami. Odpowiedz Link Zgłoś
jureek Re: Obowiązki gminy 05.04.18, 09:35 inocom napisał: > Skrzyw obręcz na torowisku to Ci przejdzie :) tak jak mi. Około 10 lat temu zaklinowało mi się przednie koło w torowisku. Poleciałem na pysk. Ale nie przeszło mi tak jak Tobie. Ludzie są różni. Po prostu bardziej uważam na tory tramwajowe i podobna sytuacja już mi się nie przydarzyła. > Swego czasu jeździłem przez 15 lat 365/365. Obecnie wolę Dolinę Baryczy do jazd > y. Dzięki za wskazówkę. Sprawdziłem, że można np. dojechać pociągiem do Odolanowa, a wrócić ze Żmigrodu. > W piątek zaczynam sezon :) Od 1 stycznia przejechałem już 2200 km. > W lecie np. fajnie jest odwiedzać Niezgodę z jej mal > inowym chruśniakiem. Jesz tam maliny pełnymi garściami. Dzięki. Lubię maliny. Mam też takie malinowe miejsce koło Pluder na skraju lasu po prawej stronie torów kolejowych w kierunku Opola. Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: Obowiązki gminy 05.04.18, 06:02 "Promowanie rowerów polega na tym, że jak skrzywisz koło to niesiesz rower na szyi, bo nie wolno Ci z nim wsiąść do pojazdu MPK" Nie jeździsz nie tylko rowerem, ale nawet komunikacją miejską. Jak najbardziej można wejść z rowerem do pojazdu MPK. Nawet sprawnym. Odpowiedz Link Zgłoś
eiran Re: Obowiązki gminy 05.04.18, 06:11 To na pewno jakieś, skądinąd pożałowania godne, niedopatrzenie Dutkiewicza. Odpowiedz Link Zgłoś
inocom Re: Obowiązki gminy 05.04.18, 07:58 sverir napisał: > "Promowanie rowerów polega na tym, że jak skrzywisz koło to niesiesz rower na s > zyi, bo nie wolno Ci z nim wsiąść do pojazdu MPK" > > Nie jeździsz nie tylko rowerem, ale nawet komunikacją miejską. Jak najbardziej > można wejść z rowerem do pojazdu MPK. Nawet sprawnym. Dodaj jeszcze od kiedy i czy aby nie z okazji zbliżających się wyborów :) Odpowiedz Link Zgłoś
eiran Re: Obowiązki gminy 05.04.18, 08:23 Innymi słowy - nie miałeś bladego pojęcia, że do transportu miejskiego we Wrocławiu wolno wnosić rowery, ale nałgałeś że nie wolno, a teraz domagasz się dodatkowych szczegółów. Odpowiedz Link Zgłoś
inocom Re: Obowiązki gminy 05.04.18, 20:35 eiran napisał: > Innymi słowy - nie miałeś bladego pojęcia, że do transportu miejskiego we Wrocł > awiu wolno wnosić rowery, ale nałgałeś że nie wolno, a teraz domagasz się dodat > kowych szczegółów. W 2014 nie wolno było - Podczas ostatniej próby przewiezienia mojej damki z Kuźnik na Popowice, kierowca linii 122 w sposób miły, ale stanowczy poprosił mnie o opuszczenie autobusu, który w jego mniemaniu nie służy do transportu tego rodzaju pojazdów. Ciekawi mnie również sytuacja z tramwajami. Czy stamtąd również mogę zostać wyproszona - zastanawia się pani Diana. Wrocław to dziwne "miasto spotkań". Turysta w MPK musi bulić za zwykłą walizkę podróżną extra. Odpowiedz Link Zgłoś
eiran Re: Obowiązki gminy 05.04.18, 20:54 inocom napisał: > W 2014 nie wolno było А 1938 w Breslau? Wolno było czy nie? A jeśli nie - to czy nie jest to kompromitacja Dutkiewicza i Schetyny? > - Podczas ostatniej próby przewiezienia mojej damki z Kuźnik na Popowice, ki > erowca linii 122 w sposób miły, ale stanowczy poprosił mnie o opuszczenie autob > usu, który w jego mniemaniu nie służy do transportu tego rodzaju pojazdów. Ciek > awi mnie również sytuacja z tramwajami. Czy stamtąd również mogę zostać wyprosz > ona - zastanawia się pani Diana. > > Wrocław to dziwne "miasto spotkań". Turysta w MPK musi bulić za zwykłą walizkę > podróżną extra. > Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: Obowiązki gminy 05.04.18, 08:59 "Dodaj jeszcze od kiedy i czy aby nie z okazji zbliżających się wyborów :)" Od wiosny 2010 roku. Być może z okazji wyborów - i co z tego? Odpowiedz Link Zgłoś
eiran Re: Obowiązki gminy 05.04.18, 09:03 Jesienią 2010 były wybory, tak że pewnie o to chodziło. Odpowiedz Link Zgłoś
religijnych.uczuc.obraza Re: Obowiązki gminy 05.04.18, 09:06 Chodziło o to by himmler zagłosował przez to na Dutkiewicza. Odpowiedz Link Zgłoś
inocom Re: Obowiązki gminy 05.04.18, 20:36 sverir napisał: > "Dodaj jeszcze od kiedy i czy aby nie z okazji zbliżających się wyborów :)" > > Od wiosny 2010 roku. Być może z okazji wyborów - i co z tego? Papier wszystko przyjmie W 2014 nie wolno było - Podczas ostatniej próby przewiezienia mojej damki z Kuźnik na Popowice, kierowca linii 122 w sposób miły, ale stanowczy poprosił mnie o opuszczenie autobusu, który w jego mniemaniu nie służy do transportu tego rodzaju pojazdów. Ciekawi mnie również sytuacja z tramwajami. Czy stamtąd również mogę zostać wyproszona - zastanawia się pani Diana. Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: Obowiązki gminy 05.04.18, 22:50 "Papier wszystko przyjmie W 2014 nie wolno było" Po pierwsze, wolno było. Po drugie, jeśli kierowca dziad, to żaden regulamin nie pomoże. Po trzecie, cytujesz wypowiedź z 2012 roku. Odpowiedz Link Zgłoś
inocom Re: Obowiązki gminy 05.04.18, 22:56 sverir napisał: > "Papier wszystko przyjmie > W 2014 nie wolno było" > > Po pierwsze, wolno było. Po drugie, jeśli kierowca dziad, to żaden regulamin ni > e pomoże. Po trzecie, cytujesz wypowiedź z 2012 roku. Za aktualizacją 2014 :) Nawet te 2012 to grubo po uchwaleniu na papierze. Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: Obowiązki gminy 06.04.18, 06:03 "Za aktualizacją 2014 :)" Czyli w 2012 pani Dianie wolno było, ale w 2014 pan kierowca nie pozwolił, to po prostu odświeżono stary wpis?:)) "Nawet te 2012 to grubo po uchwaleniu na papierze" Powiedz mi Inocomie - jeśli przeprowadzasz eksperyment i na 10000 prób masz jedną nie udaną, to zapisujesz sobie, że metoda się nie sprawdza? Odpowiedz Link Zgłoś
inocom Re: Obowiązki gminy 06.04.18, 10:28 sverir napisał: > "Za aktualizacją 2014 :)" > > Czyli w 2012 pani Dianie wolno było, ale w 2014 pan kierowca nie pozwolił, to p > o prostu odświeżono stary wpis?:)) > > "Nawet te 2012 to grubo po uchwaleniu na papierze" > > Powiedz mi Inocomie - jeśli przeprowadzasz eksperyment i na 10000 prób masz jed > ną nie udaną, to zapisujesz sobie, że metoda się nie sprawdza? Odpowiem Ci Popperem. Pozytywiści logiczni jako kryterium rozróżnienia poglądów naukowych od nie-naukowych przyjęli zasadę weryfikowalności teorii. Upraszczając, jeśli jakaś teoria ma potwierdzenie w faktach, to jest prawdziwa, a jeśli nie, to jest fałszywa. Zdaniem pozytywistów, teorie naukowe raz zweryfikowane będą już zawsze prawdziwe. Popper nie zgodził się z tym poglądem, twierdząc, że ostateczne zweryfikowanie teorii faktami nie jest nigdy możliwe. Nawet jeśli będziemy mieli zbiór miliona faktów potwierdzających daną teorię, może się w każdej chwili zdarzyć, że ktoś zarejestruje fakt nr milion jeden, który nie będzie z teorią zgodny. Ponadto, jak pokazywał zwłaszcza rozwój fizyki w latach 20. i 30. XX wieku, teorie długo uważane za już dawno zweryfikowane, okazują się nagle niesłuszne i są zastępowane nowymi. Popper zaproponował więc nowe kryterium naukowości, mianowicie falsyfikowalność. Falsyfikowalność teorii polega na tym, że jej struktura jest taka, że można zaproponować eksperyment, którego wynik jednoznacznie zaprzeczy słuszności teorii. Eksperyment ten nie musi być koniecznie technicznie wykonalny w danym momencie – ważne jest tylko, że dana teoria w ogóle dopuszcza możliwość obalenia siebie samej w wyniku jakiegoś, dającego się pomyśleć, eksperymentu. Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: Obowiązki gminy 06.04.18, 11:39 Wolałbym, żebyś mi odpowiedział, jak to wygląda w praktyce u Ciebie. Odpowiedz Link Zgłoś
inocom Re: Obowiązki gminy 06.04.18, 12:28 sverir napisał: > Wolałbym, żebyś mi odpowiedział, jak to wygląda w praktyce u Ciebie. Jeśli coś nie działa w 100% to nie działa. Bo trudno np. oczekiwać, by obywatel się zastanawiał czy tym razem zadziała, tak jak doniosły media za 217 tys. złotych (cena typowej autopromocji miasta) czy też zostanie np. w Lesie Rędzińskim z zepsutym rowerem na noc. To nie humanitarne i zabronione Konwencjami Genewskimi testowanie na żywym ludzkim organizmie obywatela, za które odpowiada kierownik, bo to on nadzoruje działanie. Odpowiedz Link Zgłoś
religijnych.uczuc.obraza Re: Obowiązki gminy 06.04.18, 12:33 Dlatego ustawa o ograniczeniu handlu w niedziele jest bublem. Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: Obowiązki gminy 06.04.18, 14:09 "Jeśli coś nie działa w 100% to nie działa" Czyli jeśli nie jesteś 100% czasu w robocie, to Cię nie ma w niej w ogóle:) Odpowiedz Link Zgłoś
inocom Re: Obowiązki gminy 07.04.18, 00:07 sverir napisał: > "Jeśli coś nie działa w 100% to nie działa" > > Czyli jeśli nie jesteś 100% czasu w robocie, to Cię nie ma w niej w ogóle:) Ano. Są np. do wyboru wolne zawody. :) Ludzie to nie kury by wysiadywały jaja. Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: Bankiera nie obchodzi co się wlicza 05.04.18, 09:12 "Dzięki przekazaniu miasta PiS Wrocław może uniknąć jednego. Zarządu komisarycznego" Jeśli tak, to tylko dlatego, że pisowi nie będzie opłacało się wprowadzać zarządu zaraz po wyborach. Prezydent ma kadencję czteroletnią, zarząd komisaryczny maksymalnie dwuletnią, a potem są wybory. I wybory pis może przegrać. Jeżeli natomiast sądzisz,że uniknie dzięki jakimś cudom budżetowym, to jesteś w błędzie. Program wyborczy Mirki z 2014 to była prosta droga do zarządu komisarycznego - cięcie dochodów miasta i formalne przejęcie spłat kredytów od spółek. Nie wygląda to na program oszczędnościowy. Odpowiedz Link Zgłoś
inocom Re: Bankiera nie obchodzi co się wlicza 05.04.18, 20:42 sverir napisał: > "Dzięki przekazaniu miasta PiS Wrocław może uniknąć jednego. Zarządu komisarycz > nego" > > Jeśli tak, to tylko dlatego, że pisowi nie będzie opłacało się wprowadzać zarzą > du zaraz po wyborach. Prezydent ma kadencję czteroletnią, zarząd komisaryczny m > aksymalnie dwuletnią, a potem są wybory. I wybory pis może przegrać. Jeżeli nat > omiast sądzisz,że uniknie dzięki jakimś cudom budżetowym, to jesteś w błędzie. > Program wyborczy Mirki z 2014 to była prosta droga do zarządu komisarycznego - > cięcie dochodów miasta i formalne przejęcie spłat kredytów od spółek. Nie wygl > ąda to na program oszczędnościowy. Cóż wyborcy ocenią czyj program lepszy. Program kliki - maksymalizować zyski z czynszy i wynajmów = zmniejszanie wpływów do miasta. Efekt wyludnione centrum. Zamknięte sklepy. Brak wpływów do kasy miasta, bo przecież miasto samo sobie nie będzie płaciło za wynajem, czy czynszów. Wrocławianom jest naprawdę obojętne czy będą mieli prezydenta z PiS, czy komisarza, też z PiS :) Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: Bankiera nie obchodzi co się wlicza 05.04.18, 22:51 "Efekt wyludnione centrum. Zamknięte sklepy. Brak wpływów do kasy miasta, bo przecież miasto samo sobie nie będzie płaciło za wynajem, czy czynszów" To już ustaliliśmy: rowerem nie jeździsz, komunikacją miejską też nie, w centrum nie bywasz. Odpowiedz Link Zgłoś
inocom Re: Bankiera nie obchodzi co się wlicza 05.04.18, 22:59 sverir napisał: > "Efekt wyludnione centrum. Zamknięte sklepy. Brak wpływów do kasy miasta, bo pr > zecież miasto samo sobie nie będzie płaciło za wynajem, czy czynszów" > > To już ustaliliśmy: rowerem nie jeździsz, komunikacją miejską też nie, w centru > m nie bywasz. W ilu osobach występujesz :) PS Mieszkałem na Igielnej przez prawie 15 lat. 24 h na dobę. Coś się zmieniło na plus obecnie? :) Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: Bankiera nie obchodzi co się wlicza 06.04.18, 05:52 " W ilu osobach występujesz :)" Ja w jednej. Ale Jurek zauważył sprawę roweru, ja komunikacji miejskiej i teraz centrum. Czyli MY. "Mieszkałem na Igielnej przez prawie 15 lat" Czas przeszły. "Coś się zmieniło na plus obecnie?" Poza tym, że teraz mieszkasz gdzieś indziej?:)) Odpowiedz Link Zgłoś
inocom Re: Bankiera nie obchodzi co się wlicza 06.04.18, 10:22 sverir napisał: > "Mieszkałem na Igielnej przez prawie 15 lat" > > Czas przeszły. Niekoniecznie :) Natomiast nie życzę sobie, by ekipa Dutkiewicza dewastowała kolejne tereny we Wrocławiu. I nie chodzi mi tu o urzędników frontowych, tych co się stykają z ludźmi, bo Ci są naprawdę kompetentni i starają się pomóc. Chodzi mi o osobistą straż przyboczną - frontmenów, typu ..uj. > "Coś się zmieniło na plus obecnie?" > Poza tym, że teraz mieszkasz gdzieś indziej?:)) Cały czas żyję i mieszkam w tym mieście. Odpowiedz Link Zgłoś
jureek Re: Bankiera nie obchodzi co się wlicza 06.04.18, 10:49 inocom napisał: > Cały czas żyję i mieszkam w tym mieście. Ale nie w centrum i jak sam pisałeś, do centrum nie jeździsz, co nie przeszkadza Ci wcale w pisaniu w czasie teraźniejszym takich bzdur, jakoby centrum się wyludniało. Tak samo marudzisz na infrastrukturę rowerową, choć rowerem po Wrocławiu nie jeździsz. Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: Bankiera nie obchodzi co się wlicza 06.04.18, 11:05 jureek napisał: > inocom napisał: > > > Cały czas żyję i mieszkam w tym mieście. > > Ale nie w centrum i jak sam pisałeś, do centrum nie jeździsz, co nie przeszkadz > a Ci wcale w pisaniu w czasie teraźniejszym takich bzdur, jakoby centrum się wy > ludniało. > Tak samo marudzisz na infrastrukturę rowerową, choć rowerem po Wrocławiu nie je > ździsz. Byś sobie na priv ten wątek wyciągnął .A tak to flaki z olejem nawijacie .I nieskończony tasiemiec.Nuuda. Odpowiedz Link Zgłoś
jureek Re: Bankiera nie obchodzi co się wlicza 06.04.18, 12:13 taniarada napisał(a): > Byś sobie na priv ten wątek wyciągnął .A tak to flaki z olejem nawijacie .I nie > skończony tasiemiec.Nuuda. Nie piszę tu po to, by Cię zabawiać, roszczeniowcu jeden! Odpowiedz Link Zgłoś
inocom Re: Bankiera nie obchodzi co się wlicza 06.04.18, 12:52 jureek napisał: > inocom napisał: > > > Cały czas żyję i mieszkam w tym mieście. > > Ale nie w centrum i jak sam pisałeś, do centrum nie jeździsz, co nie przeszkadz > a Ci wcale w pisaniu w czasie teraźniejszym takich bzdur, jakoby centrum się wy > ludniało. Bo się wyludnia. Jeśli wrocławianin ma zrobić większe zakupy to pojedzie do Bielan Wrocławskich, Korony, Magnolii, Factory czy innego monstrum. Do centrum udaję się co jakiś czas do www.casadelamusica.pl/ Rhytm by Night 28.08.2015 - Casa de la Musica i Torres Art Studio Playa Cubana na wrocławskim Rynku - 9.08.2015 Ale do Empiku już nie pojedziesz, bo likwidacja lokalu w Rynku. > Tak samo marudzisz na infrastrukturę rowerową, choć rowerem po Wrocławiu nie je > ździsz. Obiecuję, że za Mirki będę jeździł :) Odpowiedz Link Zgłoś
jureek Re: Bankiera nie obchodzi co się wlicza 06.04.18, 14:06 inocom napisał: > Bo się wyludnia. Często bywam u znajomych na Oławskiej, więc widzę, jak się wyludnia. Nawet o 3 w nocy ruch większy niż we Frankfurcie w dzielnicy dworcowej. Ty nie widziałeś chyba wyludnionego centrum. Odpowiedz Link Zgłoś
inocom Re: Bankiera nie obchodzi co się wlicza 07.04.18, 00:09 jureek napisał: > inocom napisał: > > > Bo się wyludnia. > > Często bywam u znajomych na Oławskiej, więc widzę, jak się wyludnia. Nawet o 3 > w nocy ruch większy niż we Frankfurcie w dzielnicy dworcowej. Ty nie widziałeś > chyba wyludnionego centrum. Kwestia punktu odniesienia. Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: Bankiera nie obchodzi co się wlicza 06.04.18, 14:53 "Bo się wyludnia. Jeśli wrocławianin ma zrobić większe zakupy to pojedzie do Bielan Wrocławskich, Korony, Magnolii, Factory czy innego monstrum" Koronę okupuje głównie Długołęka. Ale poza tym, to kiedy po większe zakupy jeździł wrocławianin do centrum? Odpowiedz Link Zgłoś
inocom Re: Bankiera nie obchodzi co się wlicza 07.04.18, 00:11 sverir napisał: > "Bo się wyludnia. Jeśli wrocławianin ma zrobić większe zakupy to pojedzie do Bi > elan Wrocławskich, Korony, Magnolii, Factory czy innego monstrum" > > Koronę okupuje głównie Długołęka. Ale poza tym, to kiedy po większe zakupy jeźd > ził wrocławianin do centrum? Ano :) W Koronie można spotkać prędzej słoneczko Sudetów. Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: Bankiera nie obchodzi co się wlicza 06.04.18, 11:38 "I nie chodzi mi tu o urzędników frontowych, tych co się stykają z ludźmi, bo Ci są naprawdę kompetentni i starają się pomóc. Chodzi mi o osobistą straż przyboczną - frontmenów, typu ..uj" Ale ja to rozumiem i tutaj sporu raczej nie prowadzimy:) Odpowiedz Link Zgłoś
inocom Re: Bankiera nie obchodzi co się wlicza 06.04.18, 13:20 sverir napisał: > "I nie chodzi mi tu o urzędników frontowych, tych co się stykają z ludźmi, bo C > i są naprawdę kompetentni i starają się pomóc. Chodzi mi o osobistą straż przyb > oczną - frontmenów, typu ..uj" > > Ale ja to rozumiem i tutaj sporu raczej nie prowadzimy:) Nie :) Naprawdę nic nie mam do pań w okienkach. Te naprawdę ciężko pracują za 2500 na miesiąc. To nie jest próba (nieudana) sprzedaży Śląska za 600 000 zł na rękę. Zresztą nie chodziło o to by była udana, bo przecież za pół roku trzeba z czegoś żyć. A z czego by żył taki urzędnik, jakby Śląsk sprzedał? Wypłata 600 tysięcy złotych [...], nie budzi jednak zastrzeżeń specjalistów. Jak tłumaczy dr prawa Ryszard Balicki z Uniwersytetu Wrocławskiego chodzi o włożoną pracę, a nie o jej efekty Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: Bankiera nie obchodzi co się wlicza 05.04.18, 09:45 "Wrocław jako jeden z pierwszych (rok 2012) wprowadził podatek od deszczu i śniegu, na długo nim PiS na niego wpadł" Przepisy umożliwiające wprowadzenie tego "podatku od deszczu" wydane zostały w 2006 roku. A nawiasem, to jednym z pierwszych samorządów były Żory, których prezydentem był człowiek mający poparcie PiS. Takie drobne sprostowanie z kronikarskiego obowiązku. Odpowiedz Link Zgłoś
inocom Re: Bankiera nie obchodzi co się wlicza 05.04.18, 20:43 sverir napisał: > "Wrocław jako jeden z pierwszych (rok 2012) wprowadził podatek od deszczu i śni > egu, na długo nim PiS na niego wpadł" > > Przepisy umożliwiające wprowadzenie tego "podatku od deszczu" wydane zostały w > 2006 roku. A nawiasem, to jednym z pierwszych samorządów były Żory, których pre > zydentem był człowiek mający poparcie PiS. Takie drobne sprostowanie z kronikar > skiego obowiązku. Żory nie są miastem spotkań :) Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Ujazdowski kandydatem PO na prezydenta Wrocła 04.04.18, 03:05 Czyli że co, pisia przeciw pisiemu? Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: Ujazdowski kandydatem PO na prezydenta Wrocła 04.04.18, 10:07 Błaszczak albo Gowin byłby lepszy. Tak, Gowin! Mógłbym wiele napisać za jego kandydaturą, jeśli się stanie. Odpowiedz Link Zgłoś
m.c.hrabia Re: Ujazdowski nie zostanie prezydentem 04.04.18, 10:56 Wrocławia twierdzi Rafał Dutkiewicz vod.pl/programy-onetu/onet-rano-rafal-dutkiewicz-agata-roczniak404/0tpc8f8#0 Odpowiedz Link Zgłoś
kontrrewolucjonistka Re: Ujazdowski kandydatem PO na prezydenta Wrocła 04.04.18, 19:32 ale o co chodzi Ujazdowskiemu? liberalizm gospodarczy to własnie PIS bo PIS chce wolnej konkurencji np nie dla monopolu gazpromu na dostawę gazu a kto jest przeciw preferencji gospodarczej narodowej to zdrajca sprawy obyczajowe -od moralnosci jest Kościół Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: Ujazdowski kandydatem PO na prezydenta Wrocła 05.04.18, 10:36 pis chce, żeby na rynku była wolna amerykanka firm patriotycznych. Rosnieft i Gazprom, może jeszcze Orlen, ale niekoniecznie, polski rynek nie jest tak duży, żeby zmieściło się więcej podmiotów. Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: Ujazdowski kandydatem PO na prezydenta Wrocła 05.04.18, 11:22 "liberalizm gospodarczy to własnie PIS bo PIS chce wolnej konkurencji" Nacjonalizując przedsiebiorstwa w "strategicznych branżach"? "np nie dla monopolu gazpromu na dostawę gazu" Ale tak dla monopolu na odbiór gazu. " a kto jest przeciw preferencji gospodarczej narodowej to zdrajca " No to jaka mowa o konkurencji, skoro jakieś preferencje stosujecie? Wy to nawet udawać liberałów gospodarczych nie potraficie:)) Odpowiedz Link Zgłoś
potwor_z_piccadilly Re: Ujazdowski kandydatem PO na prezydenta Wrocła 04.04.18, 23:56 Pan Schetyna powinien raczej ustawić partię na jeden kierunek zamiast bawić się slalom od lewicy do prawicy. Tu pouczająca bajeczka Babci Pimpusiowej. Latał sobie z radarem pewien gacek młody Po drodze omijał przeróżne przeszkody Lecz właśnie gdy się cieszył, że je tak omija Wpadłszy na jedną z przeszkód rozbił sobie ryja Andrzej Waligórski. Lawiranci typu Miller, czy Kaczyński, to kiepski materiał do naśladowania. Miller partię swoją utopił, a Kaczyński jest w trakcie topienia. Odpowiedz Link Zgłoś
haen2010 Ja popieram koncept Schetyny. 05.04.18, 08:20 To są wybory personalne. Ujazdowski jest taka sama konserwa jak dewotka Chybicka, czy nawet Jaros z Nowoczesnej, skłócony ze Schetyną były platfus. Liberalna ideowo platforma to czysty oksymoron. Koalicje partyjne nie mają większego sensu. Schetyna wie, że główna oś podziału będzie jak sieczna dzieląca Polskę - prounijne państwo prawa vs kościelne zadupie bezprawia polskiego nacjonalizmu i izolacjonizmu. I będzie dotyczyć wyborów parlamentarnych. Wtedy trzeba wypichcić koalicję od lewa do prawa, od Zandberga do Ujazdowskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: Ja popieram koncept Schetyny. 05.04.18, 09:48 Na razie wg sondażu zamówionego przez PO Ujazdowski wygrywa w II turze, ale w I ma słabsze poparcie niż Chybicka. Może rzeczywiście koncept nie jest znowu tak zły w sensie politycznym? Niemniej trzeba pamiętac, że nie każdy prezydent będzie miał komfort Dutkiewicza i większość za sobą w radzie. Od strony ustrojowej rada może prezydenta uwalić, prezydent rady nie może. Niewiele Schetynie da stołek prezydenta, jeśli większość w radzie będzie miał PiS. Odpowiedz Link Zgłoś
eiran Re: Ja popieram koncept Schetyny. 05.04.18, 09:58 Szczerze powątpiewam w większość PiS w radzie, jeśli już to prędzej spodziewałbym się pisiackiego prezydenta z niepisiacką większością w radzie. Ewentualnie sytuację, w której jakaś część rady, związana ze środowiskami lokalnymi, dogada się przeciwko prezydentowi i PO, tak jak to bywało w niektórych dzielnicach Warszawy. Ale oczywiście Wrocław to Wrocław i może być zupełnie inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: Ja popieram koncept Schetyny. 05.04.18, 10:34 "Szczerze powątpiewam w większość PiS w radzie(...)" A ja myślę, że to realny scenariusz, choć oczywiście nie jedyny możliwy. Wersja partia + lokalny komitet też jest możliwy, ale wydaje mi się, że bardziej w przypadku PO niż PiS. Ale niczego nie wykluczam. Zwracam jedynie uwagę na to, że zaniedbując radę, koncentrując się wyłącznie na prezydencie, każda partia może się przejechać, nie tylko PO. Odpowiedz Link Zgłoś
eiran Re: Ja popieram koncept Schetyny. 05.04.18, 12:13 Jeśli PiS mógł zdobyć większość w radzie jakieś dużego miasta, to ten moment już minął. W wyborach 2014, kiedy PiS był na fali wznoszącej, największym miastem z prezydentem z PiS okazała się bodaj Stalowa Wola. Nie znam Wrocławia aż tak dobrze, ale nie sądzę, żeby TVP wyznaczało tam trendy w opinii publicznej. Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: Ja popieram koncept Schetyny. 05.04.18, 13:21 Ha! Udaję wybitnego znawcę lokalnej polityki i trendów, ale niestety aż tak dobrze nie jest ;-) TVP tu nie rządzi, ale nurt konserwatywny wciąż silny. Lokalny PiS, poza martyrologią smoleńską i okazjonalną degermanizacją miasta przez szefa klubu, raczej nie ma prokremlowskich wyskoków, potrafi nawet przyciągnąć młode (politycznie) wilki z rad osiedli. Gdyby udało im się uniknąć w kampanii dyskusji choćby o idei samorządności wg pana prezesa, to mogą wykręcić całkiem niezły wynik. Odpowiedz Link Zgłoś
eiran Re: Ja popieram koncept Schetyny. 05.04.18, 14:05 W takim razie, najwyraźniej Schetyna uznał, że dla części tamtejszego, do tej pory pisiackiego elektoratu, atrakcyjny będzie Ujazdowski, były ważny pisowiec (wiceprzewodniczący partii, minister, wicemarszałek Sejmu, europoseł), który poróżnił się z "macierzą" o rzeczy, które konserwatywnemu wyborcy mogą wydać się ważne, a stanowisko PiS w tych sprawach - niezrozumiałe. Pod pewnymi względami można go porównać z Pawłem Zalewskim, tyle że tamten - też były vice - odszedł wcześniej i pełnił mniej w przeszłości funkcji na rzecz PiS. I też jest nudziarzem. Poza tym, to już moja spekulacja, być może Ujazdowski ma swoich ludzi we wrocławskim PiS, albo myśli że ma, albo Schetyna tak myśli. I w obliczu ewentualnego nadchodzącego zwycięstwa Ujazdowskiego, wrocławski PiS mógłby się posypać. Odpowiedz Link Zgłoś
eiran PS. 05.04.18, 10:02 Nawiasem mówiąc (znowu z niewrocławskiej perspektywy) poparcie dla Chybickiej mogło być wysokie, dopóki ludzie wprawdzie wiedzieli kim jest (profesor medycyny, pediatra, posłanka PO ale wczesniej senator, itp.), ale jeszcze nie zaczęła się wypowiadać publicznie, zwłaszcza w sprawach innych niż medycyna i ochrona zdrowia. A tu, niestety, nastąpiła katastrofa. Ujazdowski jest wprawdzie nudziarzem, ale przynajmniej zachowuje jaka taką ostrożność. Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: PS. 05.04.18, 13:24 Niestety lub na szczęście, dzięki zwiększonej aktywności pani profesor stała się bardziej rozpoznawalna, niekoniecznie w sposób, który by jej pomagał. W przeciwieństwie do nudnego, ale ostrożnego Ujazdowskiego, miała jednak deklarowane poparcie tzw. ruchów miejskich, sprowadzające się do współpracy z kilkoma krytykami Dutkiewicza. Ale to zawsze coś, bo Ujazdowski na razie nie może liczyć nawet na to. Odpowiedz Link Zgłoś
wkkr Re: Ujazdowski kandydatem PO na prezydenta Wrocła 06.04.18, 07:09 zjednoczona opozycja musi wystąpić razem przeciw PiS. No i.... Odpowiedz Link Zgłoś
potwor_z_piccadilly Re: Ujazdowski kandydatem PO na prezydenta Wrocła 06.04.18, 17:54 wkkr napisał: > zjednoczona opozycja musi wystąpić razem przeciw PiS. > No i.... Póki co, to zjednoczona opozycja dobrowolnie przygarnia do swoich szeregów agenturę PiS, lub już ma takich w swoich szeregach i głaszcze ich delikatnie po główkach. A tak, w ogóle, to pod jakim znakiem ta zjednoczona ma zwalczać PiS? Jak dotąd, to ja we wszystkich ugrupowaniach politycznych widzę tylko jeden znak. Nawet Orban wygłosił, że wraz z Kaczyńskim będą Europę naprawiać wartościami, których symbolem jest ten znak. Skubany skumał, że religia to całkiem, całkiem biznes. Odpowiedz Link Zgłoś