Dodaj do ulubionych

Bogdan Lis:"Myślałem, że Macierewicz to agent KGB

25.04.18, 07:40
Bogdan Lis: Trudno było wtedy być liderem, to wiązało się z odpowiedzialnością za ludzi. Ja tych wszystkich osób, które chcą teraz zmieniać historię, tam nie widziałem. Antoni Macierewicz w 1983 roku chciał się ze mną spotkać, miał coś ważnego do powiedzenia. Wyszedł na przepustkę z obozu dla internowanych. Zwrócił się o spotkanie i ja się z nim spotkałem, a to zawsze jest problem, gdy się w podziemiu spotykasz z kimś, kto nie jest w strukturach podziemia, bo trzeba się odpowiednio ubezpieczyć. Szybko uciekłem z tego spotkania, bo uznałem go za agenta KGB. On namawiał mnie do tego, żebym się ujawnił, mówił, że “Solidarność kaputt, że to koniec z Solidarnością” - i mówię to z ręką na sercu - “że tak naprawdę jedynym ratunkiem jest, żebyśmy tak autentycznie, naprawdę pokochali ZSRR, bo tylko, jak oni nam uwierzą, że my ich kochamy, to dadzą nam więcej wolności”. Taki człowiek! On ma być dziś liderem tamtej Solidarności?!

www.newsweek.pl/polska/bogdan-lis-myslalem-ze-macierewicz-to-agent-kgb,artykuly,381262,1.html
Obserwuj wątek
    • met_ol Re: Bogdan Lis:"Myślałem, że Macierewicz to agent 25.04.18, 08:04
      To prawidłowo myślał.
      • wodny-znak Dziś macierewicz znów rozwalił limuzynę 10.05.18, 15:42
        żandarmerii wojskowej.
        Jakim prawem on korzysta z tych pojazdów?
        Macierewicz udowadnia, że Kaczyński z chorym kolanem już nic nie znaczy.
        • pies_na_czarnych Re: Dziś macierewicz znów rozwalił limuzynę 10.05.18, 15:49
          Przed ustąpieniem ze stanowiska ministra sam sobie nadal to prawo.
        • taniarada Re: Dziś macierewicz znów rozwalił limuzynę 10.05.18, 16:43
          wodny-znak napisał:

> żandarmerii wojskowej.
          > Jakim prawem on korzysta z tych pojazdów?
          > Macierewicz udowadnia, że Kaczyński z chorym kolanem już nic nie znaczy.
          Jesteś wodnym znakiem , czy znakiem wodnym . O to jest pytanie?
          • wodny-znak Re: Dziś macierewicz znów rozwalił limuzynę 10.05.18, 16:48
            Zaspokoję Twoją ciekawość.
            znak-wodny odszedł na emeryturę i wykasował konto,
            teraz jest wodny-znak.
            • taniarada Re: Dziś macierewicz znów rozwalił limuzynę 10.05.18, 16:57
              wodny-znak napisał:

> Zaspokoję Twoją ciekawość.
              > znak-wodny odszedł na emeryturę i wykasował konto,
              > teraz jest wodny-znak.
              Mnie też tak poradziła przyjaciółka admin . Ale na ten czas nie zmieniam nicka i nie zakładam wątków.
    • taniarada Super 10.05.18, 16:45
      Wałęsa jeszcze w 1980 roku miał problem, żeby czytać tak, jak należy i żeby formułować zdania w sposób prawidłowy - powiedział nam Bogdan Lis. - Czyli w roku 1970 nie był w stanie tak formułować swoich myśli i pisać takich długich tekstów, jak to pokazują te papiery, bo to był prosty człowiek, więc to musiało wyglądać inaczej. Tu jest potrzebna nie tylko grafologia, ale i grafoskopia, czyli poza charakterem pisma, także kwestia budowania zdań, słownictwa.Ależ za niego pisał i czytał opiekun społeczny z SB. Czy tego Lis się nie doczytał ?
      • wodny-znak Re: Super 10.05.18, 16:53
        Tak, to pisał SBek a nie Wałęsa.
        Oczywista oczywistość.
    • taniarada Super II 10.05.18, 17:07
      Czy Tomasz Lis i Bogdan Lis to zbieżność nazwisk? Czy Bogdan Lis tak zwany pływakiem Solidarności i długoletni członek PZPR nie miał bliżej do Związku Sowieckiego?Nie długo Lis zrobi bohatera z Krzywonos.W marcu 1993 r. funkcjonariusze Urzędu Ochrony Państwa (UOP) znaleźli w mieszkaniu Frączkowskiego 54 mikrofilmy, które zawierały 2612 klatek (stron dokumentów). Dotyczyły znanych działaczy opozycji, m.in. Bogdana Lisa, Jacka Merkla, Bogdana Borusewicza, Lecha Kaczyńskiego i Lecha Wałęsy. Mikrofilmów dotyczących Wałęsy było najwięcej. Do 1989 r. znajdowały się w Biurze Studiów MSW, gdzie zostały sfotografowane i wyniesione przez Frączkowskiego albo kogoś z jego znajomych. Jednak celem rewizji nie były dokumenty bezpieki, ale zarzut, jakoby Frączkowski brał udział w nielegalnym handlu materiałami rozszczepialnymi. Izotopów, przemycanych rzekomo z Litwy, u niego nie odnaleziono, odkryto za to materiał nie mniej niebezpieczny. Mikrofilmy z Gdańska przekazano do centrali UOP, a stamtąd trafiły do kancelarii prezydenta Wałęsy. Ich dalszy los jest nieznany.prywatyzowane” archiwa nie stanowią jedynie wewnętrznego problemu. W przeszłości dostęp do oryginałów miały także sowieckie służby. Zresztą przykład dokumentów Stasi pokazuje, że nie tylko wywiad sowiecki mógł być nimi zainteresowany. Oficerowie CIA przejęli spis agentury wywiadu Stasi i zwrócili te dokumenty Niemcom dopiero po 20 latach. Funkcjonariusze z czasów PRL starają się obecnie przekonywać, że sowieccy doradcy nie mieli dostępu do ich archiwów. Fakty jednak są inne, o czym świadczą zapiski gen. Witalija Pawłowa, szefa rezydentury KGB w Warszawie w latach 80. – Sowieci mieli dostęp do wszystkiego, do czego chcieli mieć dostęp .Amen.gosc.pl/doc/3002171.Nie-tylko-u-Kiszczaka
      • retropolski Re: Super II 11.05.18, 16:45
        Był członkiem PZPR i dwa miliony polskich obywateli, a kandydatami byli bracia bliźniacy.
        I co z tego?
        Obecnie w Sejmie RP jest takich po każdej ze stron 27% parlamentarzystów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka