Gość: Uncja IP: 62.29.248.* 18.10.04, 12:42 Co to znaczy 6 porcji? a moze 3 kulki i wafel inna sprawa ze sami sobie prawo na leb kreca a potem je lamia za 6 porcji to go potraktowac jak .... i jeszcze mandat za piwo niech uwaza nastepnym razem Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
szczurbiurowy Re: Wiceburmistrz zatrzymany za posiadanie narkot 18.10.04, 13:08 Wiceburmistrz pił piwo na podwórku ? Jaja nie do wytrzymania. Czyli człowiek wybrany przez burmistra miasta do zastępowania go jest mętem spod budki z piwem. A sprawdzono może w tej gminie jak wygląda zarządzanie finansami ? A jak się ma sprawa z lokalnymi gangami? Kradzieżami samochodów ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aspi Re: Wiceburmistrz zatrzymany za posiadanie narkot IP: *.umcs.lublin.pl 18.10.04, 13:26 Gość portalu: Uncja napisał(a): > Co to znaczy 6 porcji? a moze 3 kulki i wafel > inna sprawa ze sami sobie prawo na leb kreca a potem je lamia > za 6 porcji to go potraktowac jak .... i jeszcze mandat za piwo > niech uwaza nastepnym razem Srednio inteligentny facet wie, co to znaczy 6 porcji narkotyku... Wstyd i hanba, ze takich ludzi mamy we wladzach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mniejwiecej hahaaha IP: 80.86.192.* 18.10.04, 13:31 na 6 miechow do wiezienia dla przykladu na tyle ja bym poszedl za 2 sztuczki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jan BurMis pije piwo na podworku srodm Wroclawia? IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 18.10.04, 13:39 z jakiej partyji ten burmis? W tym Wasoszu wybieraja bramowe moczymordy do urzedu? Jaki poziom burmisiow taki poziom wyborcow. A moze to bylo spotkanie z jego wyborcami? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dudus barany IP: *.cpe.vic-2.comcen.com.au 18.10.04, 14:03 albo jestescie kompletymi baranami, albo zaklamanymi baranami, albo po prostu baranami. Jesli uwarzacie ze kazdy kto pije piwo siedzac na lawce w parku i ma jonty w kieszeni, jest menelem to naprawde wspolczuje wam ograniczonego trybu zycia i wiedzy o swiecie. Oczywiscie nie wykluczam ze jest to menda polityczna, ( (jointy nie maja tutaj nic do rzeczy), ale moze to zwykly czlowiek ktory lubi i piwo na swierzym powietrzu i czasmi jointa. zdziwilibyscie sie ile takich amatorow piwa na sloneczku i jointa w parku, jest ludzmi sukcesu, i do bardzo zyczliwymi ludzmi. Ciemnogrod jaki panuje w naszym kraju jest wrezc porazajac. Pamietajcie ze najgorsze to byc swiętrzym od papierza. Pzdr dudus Odpowiedz Link Zgłoś
szczurbiurowy Re: barany 18.10.04, 14:59 Słuchaj, koleś, po pierwsze nie wymyślaj od baranów, bo Ci nikt nie dał powodu z uczestników tego wątku. A skoro jesteś taki liberalny (rozumiem że powietrze australijskie na Ciebie wpłynęło), to wystaw sobie taką systuację : policja w Sydney łapie gościa, który razem z kilkoma innymi pije piwo w parku, a przy zatrzymaniu znajdują u niego "jointy", jak to ty nazywasz. I okazuje się że facet jest vice mayorem jakiegoś miasteczka w pobliżu Sydney, dajmy na to Windsor. I co, myślisz że pies z kulawą nogą by się nie zainteresował sprawą w liberalnej Australii? Facet byłby skończony w pięć minut. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: X Re: barany IP: *.acn.waw.pl 18.10.04, 15:16 Widzę, że polskie szczury biurowe lubią przeglądać portal gazeta.pl w czasie pracy. No i na podstawie czyjegoś adresu sieciowego (np. proxy w australii) określają, skąd pisze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Critto hehe, w Australii myślą o legalizacji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.04, 16:04 na razie dla celów medycznych, ale poza tym, również silny jest tam ruch na rzecz legalizacji marihuany W OGÓLE. I DOBRZE, może w końcu Kraj Waltzing Matildy pociągnie za 'luźną nitkę' gorsetu światowej prohibicji narkotykowej. A może zrobi to UE, w której w poprzednim Europarlamencie 1/6 posłów (ok. 100 osób z ok. 600) była ZA legalizacją, i to wszystkich narkotyków. A to, że komuś mogą się nie podobać zwyczaje polityka czy urzędnika to inna historia. Oczywiście, wyborcy mają prawo o tym wiedzieć, i od tego jest PRASA - nie prokuratura czy policja - aby o tym donosić. Tak samo jak np. o tym, że jakiś urzędnik Xiński ma 2 kochanki - prokuraturze nic do tego, ale wyborcom może się nie podobać ... Albo podobać ... Vivat Liberalizm!!! Critto ~~ hyperreal.info/legalize ~~ zbierajmy podpisy za legalizacją marihuany Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bez przesady Re: barany IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.10.04, 16:08 posłuchaj szczurze biurowy, dociekliwośc swoją obiawiający dość absurdalnie. jedyne, co wnosisz do dyskusji to, że w australii byłoby podobnie? zaiste podsuwasz trop nie byle jaki; gangi i kradzieże rzecz niebagatelna, a może finansowanie al kaidy w wąsoczu ma miejsce potajemne, o którym szczur biurowy jeszcze nie wie, bo gdyby wiedział to kradzieże i gangi pestką byłyby zaledwie. o szesciu gramach roślinności nielegalnej nie wspomnę nawet. i o piwie. a to wszystko we wrocławiu? kto by pomyślał! moja propozycja: niech policjanci-zuchy każą radnemu wypalić naraz szesc gramów trawy i powiedzieć do policyjnej cyfrowej kamery wideo jak się radny teraz czuje? a potem niech to puszczą na polsacie a za tantiemy autorskie kupią nowe podręczniki do tresury psów i ciepłe mundury na zimę aby mogli komfortowo aresztować wszystkie menty z ławek, bo to na pozytek nasz i całego państwa polskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Critto barany beee, warany weeee, muchy muu, kury kuuu :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.04, 16:12 Gość portalu: bez przesady napisał(a): > posłuchaj szczurze biurowy, dociekliwośc swoją obiawiający dość absurdalnie. > jedyne, co wnosisz do dyskusji to, że w australii byłoby podobnie? zaiste > podsuwasz trop nie byle jaki; gangi i kradzieże rzecz niebagatelna, a może > finansowanie al kaidy w wąsoczu ma miejsce potajemne, o którym szczur biurowy > jeszcze nie wie, bo gdyby wiedział to kradzieże i gangi pestką byłyby zaledwie. Ciekawe jeszcze co szczurbiurowy powiedziałby o Kanadzie, a szczególnie w Vancouver (zwanym też potocznie Vansterdamem, przez porównanie do Amsterdamu jeśli chodzi o MJ) gdzie marihuana jest sprzedawana - nielegalnie, ale bezczelnie - w coffeeshopach na wzór holenderski ... Policja zwinęła właścicielkę, wypuściła ją, a ona - znów wraca do interesów!! A palących marihuanę nikt nie ściga (choć jest to nielegalne, o ile nie jest dla celów medycznych). Na szczęście w 'świecie szerokim' odnotowuje się POSTĘP !!! > o szesciu gramach roślinności nielegalnej nie wspomnę nawet. i o piwie. a to > wszystko we wrocławiu? kto by pomyślał! > moja propozycja: niech policjanci-zuchy każą radnemu wypalić naraz szesc gramów > trawy i powiedzieć do policyjnej cyfrowej kamery wideo jak się radny teraz > czuje? a potem niech to puszczą na polsacie a za tantiemy autorskie kupią nowe > podręczniki do tresury psów i ciepłe mundury na zimę aby mogli komfortowo > aresztować wszystkie menty z ławek, bo to na pozytek nasz i całego państwa > polskiego. Hehe, naprawdę niezły pomysł !!! :)) Lepszy nawet niż z "policja jest the best" (to co kazali mówić młodemu kibicowi - choć żal gostka) Pozdrowkas, Critto Odpowiedz Link Zgłoś
szczurbiurowy Re: barany 18.10.04, 16:34 Dobry pomysł. Gdzieś tu była kamerka, trzeba podrzucić policajom z wrocka, niech kręcą Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Critto Re: barany IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.04, 16:06 tak, zgadzam się że Ciemnogród w tym kraju poraża. Ale dlaczego od razu 'barany'? Raczej TYRANY:) Pozdrawiam, Critto Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jan Re: barany- najpierw naucz sie ortografii dziecko IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 18.10.04, 16:41 a potem polemizuj na jakimkolwiek forum. Do kompromitacji bowiem krok. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aspi Re: barany IP: 212.182.14.* 18.10.04, 18:14 Gość portalu: dudus napisał(a): > albo jestescie kompletymi baranami, albo zaklamanymi baranami, albo po prostu > baranami. Jesli uwarzacie ze kazdy kto pije piwo siedzac na lawce w parku i ma > jonty w kieszeni, jest menelem to naprawde wspolczuje wam ograniczonego trybu > zycia i wiedzy o swiecie. Oczywiscie nie wykluczam ze jest to menda > polityczna, ( (jointy nie maja tutaj nic do rzeczy), ale moze to zwykly > czlowiek ktory lubi i piwo na swierzym powietrzu i czasmi jointa. Baran to ty jestes, ale do rzeczy: czlowiek ten reprezentuje prawo, a picie alkoholu w bramie jak tez posiadanie narkotykow jest prawem zakazane. Proste. I nie mow nic, bo powiesz znowu glupio. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: McGoo Re: barany IP: *.telkab.pl 18.10.04, 22:03 Panie Dudus, Nie zauwaza Pan czegos co sie nazywa obyczajowoscia. Nie powie mi Pan, ze picie piwa na lawce w parku jest na poziomie, ktory przystaje burmistrzowi. W taki sposob zachowuje sie zlota hiphopowa mlodziez(czyli ci idioci ktorzy wzorcow szukaja wsrod brudasow, zlodziei, cpunkow). Picie alkoholu w miejscach publicznych poza przybytkami typu bar,restauracja albo pub jest w bardzo zlym guscie. Jezeli Pan tego nie czuje - to bardzo zle o Panu swiadczy (to przykre ale takie rzeczy wynosi sie z domu). Panski poglad kaze mi przypuszczac ze swoja wiedze o swiecie czerpie Pan z "Mango Telezakupy". Otoz powiem panu wiecej Panski poglad to jest glebia ciemnogrodzkiej prostoty, zwykly czlowiek ktory lubi piwo na swierzym powietrzu idzie sie napic do ogrodka piwnego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ryba2801 Re: Wiceburmistrz zatrzymany za posiadanie narkot IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.04, 14:11 I właśnie takich urzędasów nam potrzeba-może w końcu dojdzie do zapoczatkowania procesu legalizacji marihuany, nie psze państwa narkotyku tylko roślinki wyrastającej z ziemi tak jak herbata czy cokolwiek innego, która nic złego jeszcze nikomu nie zrobiła, od tego sie nie umiera w przeciwieństwie do wódy i fajek, i może to kogos zdziwic ale sam nie jaram i moja opinia nie jest rządaniem nieuzasadnionym upalnoego blokersa,który poza lufą świata nie dziwi Odpowiedz Link Zgłoś
szczurbiurowy Re: Wiceburmistrz zatrzymany za posiadanie narkot 18.10.04, 15:02 jak nie szkodzi to sobie przeczytaj dzisiejsze "wprost" - jaki jest związek między używaniem narkotyków miękkich i wejściem w twarde. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Critto szkodzi czy nie szkodzi, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.04, 15:59 ja jestem i tak za legalizacją, i miękkich i twardych. (ale podpisy są tylko na rzecz legalizacji MARIHUANY, haszyszu i konopi indyjskich w ogóle). Dorosły człowiek ma prawo robić ze swym ciałem co chce, nawet rzeczy głupie, a ja nie po to płacę podatki aby policja chroniła ludzi przed ich własną głupotą. Może jeszcze zakażą sznurków, bo ktoś się może na nich powiesić? Albo otoczą wszystkie skarpy wysokim płotem, aby nikt z nich nie skoczył? A co do 'narkotyku wyjściowego', to wg rządowego raportu z Wielkiej Brytanii (źródło: www.ukcia.org) jest to MIT, a nawet więcej: totalna nieprawda. Jeśli nawet byłoby w tym trochę prawdy, to tyle tylko, że diler który sprzedaje marihuanę ma też 'w zanadrzu' twarde dragi i będzie je proponował lub wręcz dodawał do marychy (np. heroinę do palenia), aby wciągnąć w nałóg. Legalizacja marihuany rozwiązałaby ten problem. Legalizacja wszystkich narkotyków zwalnia państwo od rozwiązywania tego problemu w ogóle. Pozdrawiam, Critto ~~ hyperreal.info/legalize ~~ zbierajmy podpisy za legalizacją marihuany !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dudus. Re: Wiceburmistrz zatrzymany za posiadanie narkot IP: *.cpe.vic-2.comcen.com.au 18.10.04, 16:03 nie dosc szczurku ze jestes wscipski i sprawdzasz z kad kto pisze, to jeszce jestes naprawde bardzo ograniczony. wierzysz we wszystko co pisze prasa? hehe naprawdezabawne" wprost napisalo...." kiedys pisali, w gazetach ze zniknie bezroboicie. tez wierzyles? dudus Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Critto a na płocie ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.04, 16:08 a na płocie pisało "fajna d...". Jeden gościu chcial pogłaskać i mu drzazga w palec weszła :) A ja mam zawsze dobry humor i niepotrzebna mi marihuana !!! Ale wara władzom od tych, którzy są dorośli i chcą sobie ją zapalić. Człowiek ma absolutną suwerenność nad swoim ciałem, i precz z URURPACJĄ tego prawa przez państwo !!! Pozdrawiam, Critto Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Blorkon To pisal idiota IP: *.k.mcnet.pl 18.10.04, 16:48 A zapomnial napisac, jaki jest zwiazek, miedzy piciem piwa i wejsciem w wodke. Chyba zapomnial. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k2nr Re: To pisal idiota IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.04, 17:42 jasne ze zapomnial skoro oczy mial zasloniete pierdolami. Dla neigo wodka jest Ok, a trawka beee. Zastanow sie czlowieku zanim wezmiesz sie za pisanie czy wogole powinienes zaczynac. Z takim rozesnaniem w sprawach do do Policji a nie gazety. Odpowiedz Link Zgłoś
chilum Re: Wiceburmistrz zatrzymany za posiadanie narkot 18.10.04, 17:32 > przeczytaj dzisiejsze "wprost" - jaki jest związek > między używaniem narkotyków miękkich i wejściem w twarde. Bez czytania "Wprost" odpowiem. Żadnego związku nie ma. Tzw. teoria "Gateway drug" dot. marijuany jest nieprawdziwa. hyperreal.info/kanaba/go.to/sec/139 Proszę bardzo link do Raportu WHO . Tam jest wszystko po polsku i wyraźnie. Tu fragment "Mitów o marijuanie" 3. Marihuana jest narkotykiem "wejsciowym" (gateway - brama do sprobowania czegos "mocniejszego") - prowadzi do ciezkich narkotykow (hard drugs) To jest jeden z bardziej upartych mitów (one of the more persistent myths). Rzeczywistym przykładem tego, co nastapi gdy marihuana będzie powszechnie dostępna może być Holandia. Holandia częsciowo zalegalizowała marihuanę w 1970. Od tej pory użycie twardych narkotyków: heroiny i kokainy - stale ZANIKAŁO. Jesli marihuana byłaby rzeczywiscie narkotykiem "wejsciowym" możnaby się raczej spodziewać iż używanie twardych narkotyków zwiększy się, a nie zmaleje. Negatywne wejscie (negatywna brama - negative gateway) zostało także zaobserwowane w Stanach Zjednoczonych. Badania czynione we wczesnych latach "70 pokazuj? ujemny współczynnik (?powiazanie - correlation) pomiedzy używaniem marihuany i używaniem alkoholu. Studium Rand Corporation z 1993 roku, która porównuje używanie narkotyków w stanach, gdzie marihuana została zalegalizowana i w stanach, gdzie marihuana jest nielegalna pokazuj? iż tam gdzie marihuana jest ogólnie dostępna - czyli tam gdzie jest ona legalna - używanie twardych narkotyków, mierzone w ilosci wypadków na oddziałach reanimacyjnych (emergency room), zmalało. W skrócie, nauka i aktualne doswiadczenia pokazuj? nam iż marihuana nie ma skłonnosci do bycia substytutem dla znacznie niebezpieczniejszych narkotyków, takich jak alkohol, kokaina i heroina. "Mity o Marihuanie " Paul Hager Chair, ICLU Drug Task Force PS:Greetz for all Kanaba&Hyperreal([u] rulez) crew! Respect from Chilum Orr/Jedi Knight/Javin IV Home Base -- " Talk is cheap " Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . A Polacy na ten temat wiedza wszystko! W UK tego IP: *.range81-156.btcentralplus.com 18.10.04, 20:20 zwiazku ponad wszelka watpliwosc NIE WYKAZANO - dlatego stopniowo lagodzi sie przepisy dot. "miekkich". A historia cpania jest tu znacznie dluzsza i znacznie bogatsza nizli w Polsce;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Critto brawo Ryba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.04, 15:52 brawo, Ryba2801. całkowicie zgadzam się z Twoim poglądem na tą sprawę. Trzeba nam takich ludzi, jak włoski ex-eurodeputowany Marco Cappato z Transnarodowej Partii Radykalnej (radicalparty.org) w parlamencie UE, który walczy o legalizację marihuany - robił to jako europoseł, i nadal jako znany polityk i działacz społeczny. PRECZ Z PROHIBICJĄ !!! Niech PROHibicja się w PROCH obróci!!! Pozdrawiam!!! Critto ~~ hyperreal.info/legalize ~~ zbierajmy podpisy !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dutkiewicz Re: Wiceburmistrz zatrzymany za posiadanie narkot IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 18.10.04, 14:14 Nie krytykujcie,że pił na ławeczce, śródmieście Wrocławia to więcej jak ekskluzywny lokal w Wąsoszu !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asdf Re: Wiceburmistrz zatrzymany za posiadanie narkot IP: *.gazeta.pl / 195.153.16.* 18.10.04, 15:26 Ble. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Critto dlaczego 'menel' wg Ciebie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.04, 15:55 jeśli ktoś pije w lokalu czy w domu to OK, a jeśli na ulicy to zaraz 'menel'? A gdyby pił colę, to byłby nie-menel? IMHO słowo menel ma ciutkę inne znaczenie - ktoś kompletnie pijany, obdarty, brudny, zachowujący się niekulturalnie (przeklinający głośno, sikający w krzakach, itd). Należy znieść zakaz 'picia piwa w miejscu publicznym', a nie nazywać ludzi, którzy to robią 'menelami', mimo że nic złego nikomu nie robią. Ale jeśli Straż Miejska z Wrocławia ścigała innych ludzi co pili sobie spokojnie piwko na ulicy, to należało mu się jako 'włodarzowi' (ale tego nie wiem więc nie przesądzam). Pozdrawiam, Critto Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k2nr Menel - zastanowilas/es sie pajacu ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.04, 17:40 Jak potrafisz zdrowo myslec to mysl i nie wypisuj pajacu takich słow. Nawet nieznasz doakladnego znaczenia tego slowa, nie mówiąc juz o jakimkolwiek zaznajomieniu się z pojeciem" marihuana". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Loaiw Re: Menel - zastanowilas/es sie pajacu ? IP: *.umcs.lublin.pl 18.10.04, 19:20 Gość portalu: k2nr napisał(a): > Jak potrafisz zdrowo myslec to mysl i nie wypisuj pajacu takich słow. Nawet > nieznasz doakladnego znaczenia tego slowa, nie mówiąc juz o jakimkolwiek > zaznajomieniu się z pojeciem" marihuana". Moze marijuana, medrcze? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Critto Re: Menel - zastanowilas/es sie pajacu ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.04, 20:48 i jedna i druga pisownia jest poprawna. Marijuana to słowo z języka hiszpańskiego, w którym litera 'j' odpowiada naszej 'h' (np. Baja California=Baha California). Wiec wiele osob pisze nazwe marihuana przez 'h'. Pozdrawiam, Critto Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Critto A JA POPIERAM LEGALIZACJĘ MARIHUANY !!! (PODPISY!) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.04, 15:49 I nie tylko że jestem ZA, ale uważam że należy w tym celu zbierać podpisy. hyperreal.info/legalize - tu można znaleźć wzory druków i inne informacje o akcji. Trzeba zebrać 100 tysięcy podpisów - WYŁĄCZNIE od osób pełnoletnich, i od każdej z nich PO TYLKO JEDNYM PODPISIE. Potem przesłać wypełnione druki na podany adres. Na rzecz legalizacji marihuany istnieje wiele powodów zarówno moralnych (co państwu do tego co ludzie dorośli robią ze swoimi ciałami), jak i ekonomiczno-społecznych (np. wyrwanie tego interesu z łap mafii, możliwość kontroli jakości (w tym czystości - braku dodatków) i znacznej obniżki cen, możliwość kontrolowania wieku kupujących (np. 18 lat i wyżej, albo 21 lat i wyżej, odciążenie policji od tej ABSURDALNEJ walki i przeniesienie większej ilości jej sił na walkę z bandytami i złodziejami). A przy okazji, to jestem LIBERTARIANINEM - zwolennikiem pełnej wolności jednostki, którą ogranicza tylko wolność drugiej jednostki. I uważam, że czlowiek dorosły ma pełne prawo robić ze swoim ciałem co zechce - nawet rzeczy głupie, i sam za nie odpowiada. jestem PRZECIWNY wtrącaniu się państwa w takie wybory, tak samo też jak wydawaniu przez nie pieniędzy na ściganie osób, które ich dokonują lub w tym pomagają. Nie paliłem, nie palę i nie zamierzam tego robić, tak samo jak nie mam nic wspólnego z narkobiznesem i nie chcę mieć. W Imię Wolności, Krzysztof "Critto" Sobolewski liberter.webpark.pl współpracownik liberator.lbl.pl (liberator.org.pl - nowy adres) Odpowiedz Link Zgłoś
szczurbiurowy Re: A JA POPIERAM LEGALIZACJĘ MARIHUANY !!! (PODP 18.10.04, 16:20 A ja Critto, jestem konserwatywnym liberałem. I zgadzam się z Tobą w kwestii wolnosci, tylko niestety kwestia legalizacji narkotyków w dzisiejszym lewackim świecie służy jako narzędzie walki ideologicznej - i w związku z tym ani poglądy libertariańskie, ani liberalne (w tradycyjnym rozumieniu, a nie = lewicowe) nie przebiją się z argumentem abolicji narkotykowej w imię wolności jako takiej (czyli takiej jaką Ty i ja uznajemy za podstawę normalnej cywilizacji), lecz zostały użyte i są używane do nachalnej lewackiej propagandy. I tyle mam do powiedzenia w tym temacie. Finito koguto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Critto Re: A JA POPIERAM LEGALIZACJĘ MARIHUANY !!! (PODP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.04, 16:57 heh, szanuję konserwatywnych liberałów, bo mamy wiele poglądów wspólnych. Wiem, że kwestia legalizacji narkotyków jest podnoszona często przez lewaków, z których poglądami np. w dziedzinie gospodarki nijak się nie mogę zgodzić. Ale dla mnie każdy, kto popiera wspólny cel, jest taktycznym sprzymierzeńcem. Ja nie odrzucam chwilowych sojuszy z kimkolwiek, kto realizuje jakąś misję zgodną z założeniami wolnościowymi. Tak czy owak, jeśli narkotyki będą legalne, to będą legalne - spełni się więc zarówno wizja libertarian jak i lewaków. Tak samo z konserwatystami mogę się nie zgadzać w sprawach obyczajowych, ale w 100% wspieram ich w walce o niższe podatki (bądź ich zniesienie, choćy niektórych), i likwidację biurokracji (koncesji, licencji, zezwoleń, bezsensownych regulacji) Pozdrawiam, Critto Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: artur@kanaba Re: Wiceburmistrz zatrzymany za posiadanie narkot IP: *.altkom.pl 18.10.04, 15:55 to ze ktos uzywa konopi to jego sprawa, problem jest w prawie ktore dyskryminuje takze osoby pelniace funkcje publiczne (wkoncu teraz ten czlowiek moze miec otwarta kartoteke policyjna a wiec nie bedzie mogl pelnic funkcji publicznych). No i mysleniu niektorych osob na tym forum i hmm w spoleczenstwie.... Uzywanie narkotykow czy to alkoholu czy konopi nie oznacza automatycznie ze ktos je naduzywa, a juz napewno nie oznacza ze jest narkomanem (czy alkoholikiem, chociaz ja nie wiem po co dwa osobne slowe na ten sam problem)... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: Wiceburmistrz zatrzymany za posiadanie narkot IP: *.opole.sdi.tpnet.pl 18.10.04, 16:08 dokladnie, dlaczego na alkohol nie mowi sie narkotyk, a na alkoholikow narkomani??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Critto 5 lat za posiadanie 10 uzywanie ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.04, 16:15 Dlaczego? Kazik Staszewski odpowiedział: "I jeszcze jedno miły przyjacielu Czy wóda i papierosy nie uzależniają Czy nie widać że jest to jedno I to samo draństwo? 'NIE- NA WÓDĘ MONOPOL MA PAŃSTWO!" I dobrze na tym zarabia i się nie przejmuje, Że co któryś twój kolega wciąż się DEGENERUJE Dzień w dzień - ale to jest legalne Obłożone podatkiem, więc także opłacalne Więc pięć lat za posiadanie, dziesięć używanie, Więc pięć lat za posiadanie, śmierć za używanie" ("5 lat" - piosenka Kazika Staszewskiego, zdaje się że z Kultem nagrana) Pozdrowkas i Zdrowkas, I po irlandzku: Ádh mór (wym 'oj moor', odpowiednik 'cheers'), Critto Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ryba2801 Re: 5 lat za posiadanie 10 uzywanie ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.04, 17:19 to solowy Kazik raczej był(tak gwoli ścisłości)chociaż to "zdaje się " całkowicie Cie usprawiedliwia:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ap Re: Wiceburmistrz zatrzymany za posiadanie narkot IP: 195.47.201.* 18.10.04, 16:23 obstawiam w ciemno, że nie jest on członkiem SLD, tylko PRAWICY - w przeciwnym wypadku nagłówek byłby: Wiceburmistrz z SLD zatrzymany za posiadanie narkowtyków..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ryba2801 Marihuana To Nie Narkotyk!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.04, 16:29 Odpowiedz Link Zgłoś
maksimum CZEPIAJA SIE WICEBURMISTRZA BEZ POWODU 18.10.04, 16:34 Przeciez wszyscy wiedza,ze w Polsce ludzie pchaja sie do wladzy zeby byc ponad prawem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ryba2801 Marihuana To Nie Narkotyk!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.04, 16:32 jest czymś niezrozumiałym dla mnie że w Polsce( nie wiem jak gdzie indziej) panuje pogląd że "od marihuany sie zaczyna"-BZDURA!! na marihuanie moze scie co najwyzej skończyć jak to było na przyklad w moim przypadku, nie widze zadnego związku pomiędzy przechodzeniem z marihuany w twarde narkotyki, jak ktos zaczyna brać amfetamine to nie dlatego ze kiedys zajarał gandzie a dlatego ze po prostu ma takich kumpli a nie innych i jazdy po amfie mu sie spodobały, które notabene są kompletnie różne od efektu działania marychy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aspi Re: Marihuana To Nie Narkotyk!!! IP: 212.182.14.* 18.10.04, 18:21 I marycha i pozostale dragi uzalezniaja, wiadcza o tym badania naukowe. Kropka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cleo Re: Marihuana!!! IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 18.10.04, 19:10 Co do badań naukowych, to wykazały, że palenie marihuany jest zdrowsze od palenia tytoniu czy picia alkoholu. W dodatku ludzie, którzy palili marihuanę i zarazem tytoń mieli zdrowsze płuca, niż palący sam tytoń. Zatem logicznie myśląc przydałoby się zdelegalizować tytoń i alkolol i zalegalizować marihuanę. Rzeczywiście sporo młodych ludzi sięga po narkotyki, ale możliwa korelacja między zażywaniem marihuany a późniejszym zażywaniu twardych narkotyków, jeszcze nic nie mówi o istnieniu ZALEŻNOŚCI. Wiadomo, że zwykle uzależnieni od amfetaminy kiedyś próbowali zioła, tak samo jak próbowali papierosów czy wódki. Duże znaczenie ma fakt, że marihuana jest nelegalna, tak jak inne używki, zdecydowanie niebezpieczniejsze, zatem młody człowiek (czy stary) sięga po ganję i stwierdza, że tyle się o tym nasłuchał, jakie to niezdrowe, że coś mu się stanie, a tu-jakby na złość- okazuje się, że nic mu nie jest, prowadzi normalne życie i pali od czasu do czasu. Więc stwierdza taki delikwent, że pewnie amfetamina czy extasy też jest demonizowana, a obiektywnie rzecz biorąc nic mu się nie stanie (w końcu maihuana nie zaszkodziła mu), no i bierze...i się wciąga..tak to jest. Podsumowując-ludzie na drodze socjalizacji pierwotnej uczą się, jaka to zła jest marihuana, a tytoń-dużo lepszy, w końcu w TV nie pokazują, że ktoś przeszedł od papierosa do amfetaminy..i tak będzie dopóki nie zalegalizujemy marihuany. Dodam, że nie palę ani tytoniu, ani marihuany. Ale po przeczytaniu raportów WHO raczej zdelegalizowałabym tytoń... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olin Re: Marihuana!!! IP: *.umcs.lublin.pl 18.10.04, 19:30 Gość portalu: Cleo napisał(a): > Rzeczywiście sporo młodych ludzi sięga po narkotyki, ale możliwa korelacja > między zażywaniem marihuany a późniejszym zażywaniu twardych narkotyków, > jeszcze nic nie mówi o istnieniu ZALEŻNOŚCI. Wiadomo, że zwykle uzależnieni od > amfetaminy kiedyś próbowali zioła, tak samo jak próbowali papierosów czy wódki. Widze, ze walisz na pale bez zadania sobie trudu poczytania :-) Badania opublikowane 3 lata temu wykazaly, ze niskie dawki kannabinoidow przyspieszaly rozwoj zaleznosci amfetaminowej. Badania na zwierzetach sa obiektywne, bo nie pala papierosow, nie pija wodki i nie ogladaja tv. Tu chodzi, kolego, o receptory, o receptory! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zbani? Re: Marihuana To Nie Narkotyk!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.04, 20:15 straszny z ciebie mądrala - jakieś źródła, linki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MMM Re: Wiceburmistrz zatrzymany za posiadanie narkot IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.04, 17:35 Jakakolwiek legalizacja jest niemozliwa. Zbyt wielkie grupy wplywow sa zaangazowane i czerpia korzysci z prohibicji. W przypadku legalizacji musialy by upasc cale dzialy policji, wiele organizacji ktorych oficjalnie jest walka z narkotykami, nie mowiac o wielich wplywach mafii. Przy tak poteznym lobby na rzecz jak najwiekszej penalizacji posiadania legalizacja jest prawie niemozliwa. Ze nie mowiac o prawnikach ktorzy im wieksze sa kary za blache czyny tym lepszy maja zarobek. Adwokaci chcieliby zeby za wszysto byla kara smierci, wtedy kazdy by wydal ostatni grosze na dobrego obronce. Macki tej mafii siegaja bardzo wysoko i to jest wielka sila. W koncu prawnicy maja znaczny wplyw na ksztalt prawa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: palacz Re: Wiceburmistrz zatrzymany za posiadanie narkot IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.04, 17:36 ..6 porcji..to ok. 1 grama trawy. 6 porcji = 6 nabitym lufkom (takim szklanym jak do papierosow) lub jeden skrecony joint. jednym slowem dla jednej osoby na jeden wieczor :) np. siadlem do kompa i juz mi poszly tzw. 3 porcje czyli objetosciowo m.wiecej tyle ile miesci sie tytoni w 2cm jego dlugosci. smiechu warte, dlatego ze to wiceburmsitzr , media rozpetaly nastep. afere koperkowa...smiac sie czy plakac ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kołchoz Re: Wiceburmistrz zatrzymany za posiadanie narkot IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.04, 17:52 6, para buch, koła w ruch... pozdrawiam serdecznie palacza ! Ale oto dylemat: albo buchacz, albo minister...heheheheh...i co tu wybrać ? A może i to i to; jak np. były Marszałek sejmu.... Czekam na pierwsze biuro NORML w Polsce. kołkos Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nie jaram, yet :D LEGALIZE IT!!!!!!!! IP: *.cyberbajt.pl / 82.160.98.* 18.10.04, 17:58 Tuszujecie pedofilie i wypuszczacie gwałcicieli, a co złego dla społeczeństwa robi człowiek jarający trawę? Napędza narkobiznes, ale legalizacja eliminuje ten problem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kowal Re: LEGALIZE IT!!!!!!!! IP: 212.182.14.* 18.10.04, 18:22 Gość portalu: nie jaram, yet :D napisał(a): > Tuszujecie pedofilie i wypuszczacie gwałcicieli, a co złego dla społeczeństwa > robi człowiek jarający trawę? Napędza narkobiznes, ale legalizacja eliminuje > ten problem. Cpunow tez nie chcemy w Polsce. Wybic mafie, nie legalizowac narkotykow. Odpowiedz Link Zgłoś
chilum Re: LEGALIZE IT!!!!!!!! 18.10.04, 18:48 > Cpunow tez nie chcemy w Polsce. Wybic mafie, nie legalizowac narkotykow. sarcasm mode on-> Konsekwentnym trzeba być. Alkohol&nikotyna też niech obejmie prohibicja. Nie chcemy alkoholików i nikotynistów w Polsce. sarcasm mode off <- -- " Talk is cheap " Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kowal Re: LEGALIZE IT!!!!!!!! IP: *.umcs.lublin.pl 18.10.04, 19:18 chilum napisał: > > Cpunow tez nie chcemy w Polsce. Wybic mafie, nie legalizowac narkotykow. > > > sarcasm mode on-> > > Konsekwentnym trzeba być. > Alkohol&nikotyna też niech obejmie prohibicja. > Nie chcemy alkoholików i nikotynistów w Polsce. > > sarcasm mode off <- Sarkazm byl na miejscu, bo chyba tak nie myslimy powaznie. Porownujac alkohol do drgagow dajesz dowod swej niewiedzy i powtarzasz zaslyszane teorie i mity. Kropka. Odpowiedz Link Zgłoś
chilum Re: LEGALIZE IT!!!!!!!! 18.10.04, 19:41 >Porownujac alkohol > do drgagow dajesz dowod swej niewiedzy i powtarzasz zaslyszane teorie i mity. Zartujesz chyba?? Jakich to kryteriów narkotyku alkohol nie spełnia? To raczej Ty jesteś ślepy na fakty. > dajesz dowod swej niewiedzy Oj zdziwiłbyś się jak dużo wiem o narkotykach. Więcej niż możesz sobie wyobrazić. Jeśli WHO wg. Ciebie jest to organizacja ,która zajmuje się rozpowszechnianiem fikcyjnych teorii,to proszę Cię:"Pokaż mi źródło,ktoóre uzna alkohol za substancję nienarkotyczną. To,że legalny w Polsce (jak i nikotyna) to inna sprawa. Nie zmienia faktu,że jest narkotykiem. hyperreal.info/kanaba/go.to/art/1283 Program WHO Implikacje zdrowotne używania konopi: Analiza porównawcza zdrowotnych i psychologicznych skutków używania alkoholu, konopi, nikotyny i opiatów 28 sierpnia 1995 Autorzy: Wayne Hall, National Drug and Alcohol Research Centre, University of New South Wales Alkohol Istnieją liczne niebezpieczeństwa stałego przyjmowania alkoholu, z których niektóre pojawiają się również przy chronicznym używaniu konopi. Po pierwsze, ciągłe używanie którejkolwiek z używek zwiększa ryzyko rozwinięcia się uzależnienia, które utrudnia użytkownikom kontrolę, bądź wycofanie się z używania danej substancji. Istnieją znaczące na to dowody w przypadku alkoholu, a także - do pewnego stopnia - konopi. Główna różnica polega na tym, że po zaprzestaniu przyjmowania konopi brak objawów abstynencyjnych lub są one nieznaczne, podczas gdy gwałtowne zaprzestanie picia alkoholu u głęboko uzależnionych wywołuje wyraźnie określony zespół abstynencyjny, który może potencjalnie spowodować skutek śmiertelny. Po drugie, istnieją poważne dowody kliniczne, że częste nadmierne picie alkoholu może wywołać objawy psychotyczne i psychozy u niektórych jednostek podczas jednorazowego odurzenia lub w czasie wychodzenia z nałogu u uzależnionych. Istnieją kliniczne dowody, że _stałe przyjmowanie konopi_ w dużych_ dawkach_ może wywołać psychozę toksyczną. Prowadzone badania epidemiologiczne sugerują, że stałe przyjmowanie konopi może przyspieszyć rozwój schizofrenii u podatnych jednostek, to jest tych z osobistymi lub rodzinnymi zaburzeniami psychicznymi. Istnieją dowody, że stałe przyjmowanie konopi może pogłębić przebieg schizofrenii. Po trzecie, potwierdzono, że nałogowe, nadmierne picie alkoholu prowadzi pośrednio do uszkodzenia mózgu - zespołu Wernicke-Korsakova - z objawami poważnego uszkodzenia pamięci i osłabionej zdolności do planowania i organizacji. W razie kontynuacji nadmiernego picia i niedoboru witamin mogą wystąpić ciężkie nieodwracalne uszkodzenia funkcji poznawczych. Istnieją powody aby wnioskować, że _stałe przyjmowanie konopi_ nie _wywołuje_ porównywalnego uszkodzenia _tych_ funkcji. Są dowody, że chroniczne przyjmowanie konopi może wywołać łagodne osłabienia funkcji poznawczych, które mogą być odwracalne lub nie po ich odstawieniu. Po czwarte, istnieją przekonywujące dowody, że według panujących przekonań alkohol pity w dużych ilościach zwykle pogarsza sprawność zawodową u dorosłych i możliwości uczenia się u dorastającej młodzieży. Istnieją przypuszczenia, że nałogowe użycie konopi wywołuje podobne, aczkolwiek bardziej łagodne osłabienie zdolności uczenia się i sprawności zawodowej. Po piąte, potwierdzono, że chroniczne, nadmierne picie alkoholu zwiększa ryzyko przedwczesnej śmierci w wypadkach, samobójstwach i aktach przemocy. Nie ma porównywalnych dowodów jeśli chodzi o chroniczne użycie konopi, chociaż jest możliwe, że uzależnieni użytkownicy, którzy często kierują pojazdem w czasie odurzenia, mogą być bardziej narażeni na obrażenia i śmierć w wyniku wypadku. Po szóste, powszechnie przyjmuje się, że alkohol może być jedną z przyczyn raka gardła u mężczyzn i kobiet. Istnieją przypuszczenia, że chroniczne palenie konopi może przyczyniać się do nowotworów dróg oddechowych i przewodu pokarmowego. Dowody epidemiologiczne wskazują, że alkohol nieznacznie zwiększa ryzyko raka piersi u kobiet i okrężnicy u obu płci. Po siódme, alkohol powoduje marskość wątroby, będąc jej przyczyną w ponad 80% przypadków w krajach nietropikalnych, w których notuje się wysoki wskaźnik jego spożycia. Nadmierne picie wywołuje nieżyt żołądka, wysokie ciśnienie krwi, udary, arytmię serca, kardiomiopatię, zapalenie trzustki i polineuropoatię. Z drugiej strony, regularne picie małych ilości alkoholu zmniejsza ryzyko chorób wieńcowych serca, szczególnie u osób starszych, u których występują czynniki zwiększające ryzyko, takie jak palenie tytoniu i tłusta dieta. Nie odkryto porównywalnych właściwości ochronnych konopi, chociaż istnieją dowody na możliwość terapeutycznego zastosowania niektórych kannabinoidów (Hall i in., 1994). -- " Talk is cheap " Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jsisdfsdfh Re: LEGALIZE IT!!!!!!!! IP: *.umcs.lublin.pl 18.10.04, 19:51 OK, zgadzam sie. Zdelegalizujmy wiec alkohol i papierosy. To drugie jak najpredzej, bo w dodatku smierdza :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kowal Re: LEGALIZE IT!!!!!!!! IP: 212.182.14.* 18.10.04, 21:46 chilum napisał: > Oj zdziwiłbyś się jak dużo wiem o narkotykach. > Więcej niż możesz sobie wyobrazić. Podziwiam ludzi o tak ogromnej wiedzy. Kowalszczak Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lewy_Zakret Re: Co za balwan. IP: *.zgora.dialog.net.pl 18.10.04, 20:53 ziomuś sie z urwał z choinki ,ej poczekaj , jeszcze sie wypowiesz , kiedy nasz kraj zdominują ludzie twojego pokroju , a i przepraszam w imieniu autora postu za 'porownywanie' uzywek do narkotyków ... hihih ;] . co za bałwan no .. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: loko Jak sie czyta... IP: *.ramtel.com.pl 18.10.04, 21:30 ...takie rzeczy, jak to, to rece opadaja. Czlowieku, poczytaj wpierw, zastanow sie, a potem wypowiadaj, bo naprawde, wstyd! > Sarkazm byl na miejscu, bo chyba tak nie myslimy powaznie. Porownujac alkohol > do drgagow dajesz dowod swej niewiedzy i powtarzasz zaslyszane teorie i mity. > Kropka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dr luzakis Pawel N. na prezydenta !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.range81-153.btcentralplus.com 18.10.04, 18:39 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: śmierć za śmierć Re: Wiceburmistrz zatrzymany za posiadanie narkot IP: *.jugow.sdi.tpnet.pl 18.10.04, 19:02 Wyłapać wszystkich ćpunów ich dealerów i wszystkich ich popierających,wsadzicdo starego samolotu i PODPALIC w POWIETRZU !!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Re: Wiceburmistrz zatrzymany za posiadanie narkot IP: *.aster.pl / *.aster.pl 18.10.04, 20:04 siostro, basen proszę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hagia Sophia Re: Wiceburmistrz zatrzymany za posiadanie narkot IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.04, 20:36 Gość portalu: śmierć za śmierć napisał(a): > Wyłapać wszystkich ćpunów ich dealerów i wszystkich ich > popierających,wsadzicdo starego samolotu i PODPALIC w POWIETRZU !!!!!!!!!!!!!!! pomysł jest nienajgorszy, wtedy zostaną tu tylko debile bez krzty polotu,inwencji i kreatywności, którzy nachlani wódą powyrzynają się wzajemnie, zaś Polska znowu zniknie z mapy, tym razem na dobre... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Helmut Hel Re: Wiceburmistrz zatrzymany za posiadanie narkot IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.04, 20:38 Jezeli masz ponad 14 lat to zastanow sie co tutaj wypisuejsz, bo wypadasz na prawde zalosnie. Moze jeszcze zlapac ich wszyskich, wsadzic do obozu i wygazowac? Gdzies kiedys juz cos takiego slyszalem. Hmmm... A cpunow ktorzy pija alkohol i pala papierosy tez zabijamy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sedzia pokoju Re: Wiceburmistrz zatrzymany za posiadanie narkot IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.10.04, 20:28 ciekawe na jakim etapie postepowanie zostanie umorzone.jezeli poznacie wynik piszcie ! znam przypadki ze za jeden woreczek / nie mylic z 50 kg worem / byly wyroki . A MOZE BURMISTRZ WSZYSTKO MOZE !! Przklady ida od góry !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dudus do szczurka biurowego IP: *.cpe.vic-2.comcen.com.au 19.10.04, 01:25 wyobraz sobie , szczurku, ze w australii ( skoro juz wyniuchales skad pisze) policja, ma zarzadzenie, aby ponjizej 2 gramow nie spisywac nawet danej osoby. wynieka to z tego ze ktos madry pomyslal, ze w czasie gdy oni beda spisywac kolesia z jointem, to ulice obok moga wlasnie okradac staruszke, wiec po co marnowac czas na kogos z jointem. Dla wyjasnienia- to raczj malo prawdopodobne zeby owa babcia byla okradana, bo po co. lepiej isc do pracy niz okradac. ale to inny temat. chodzi mi o to ze tutaj gdy mojej zonie ukradziono torebke z szatni w restauracji. to po 30 minutach zadzwoniono do mnie na komorke ze juz jest znaleziona i czy maja ja ptzywiezc czy sami po nia przyjedziemy. gdyby w tym samym czasie musieli spisywac wszystkich zlapanych z jointem . powtorzylby sie schemat polski czyli ze torebki bysmy juz raczej nie zobaczyli, a nawet jesli, to na rozprawie, bo byla zatrzymana jako dowod w sprawie. tutaj naprwade wszyscy pala jointy ( w polsce zresta tez, nie zdziwilbym sie gdyby twoi przelozeni tez palili). i tylko znaczna zcesc ludzi u wladzy nie ma jaj. zeby sie odwarzyc podjac temat zmiany tej kryminogennej sytuacji. wiem, ze to zaraz zwali mi na glowe komentarze ze jestem uzaleznony i dlateogo mam takie zdanie, ale trudno: Pale jointy od jakis 12 lat dosc czesto, nie ejstem menelem, nie uzywam narkotykow jestem wysportowany i radze sobie w zyciu. gdzybym od 12 lat pil alkohol na tyle regularnie co pale jointy, to bym juz slabo wygladal i raczej niewiele rozumial z tego co sie do mnie mowi. pOzdrowienia dla ciemnogrodu z nadzieja na oswiecenie dudus Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Critto święte słowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.04, 02:03 w kraju Waltzing Matildy władza myśli rozsądniej. a policja zajmuje się WAŻNYMI sprawami, takimi jak przeciwdziałanie kradzieżom a nie DROBIAZGAMI (takimi jak marihuana), które nie powinny być karalne nawet na większą skalę. Pozdrawiam jasnogrodzko z ciemnogrodu!! :) Critto, piewca jasnogrodzkości w Polsce liberter.webpark.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dudus Re: święte słowa IP: *.cpe.vic-2.comcen.com.au 19.10.04, 09:55 dziekuje i pozdrwaiam swiatelko w tunelu w postaci critto:):). Odpowiedz Link Zgłoś
szczurbiurowy Re: do szczurka biurowego 19.10.04, 15:10 Widac nieuważnie czytasz posty na forum. Po pierwsze kwestia legalizacji nie jest kwestią stosunku do narkotyków, tylko stosunku do wolności. Ja uważam, że owszem można legalizować, ale tylko w tym wypadku, jeśli tak naprawdę NA WSZYSTKIUCH INNYCH POLACH ZAPANUJE WOLNOŚĆ. To znaczy: będą ubezpieczenia zdrowotne dobrowolne i prywatne, bez państwowego przymusu, co spowoduje, ze każdy będzie sam płacił za swoje ubytki w zdrowiu i ich leczenie, a nie pod policyjnym przymusem całe społeczeństwo. Sprawne sądy bedą egzekwoac sprawną policją odszkodowania za szkody wyrządzone przez ludzi pod wpływem narkotyków - słowem : każdy będzie odpowiedzialny za swoje czyny, i będzie się to odbywało w wolnym kraju, co w skrócie można przedstawić jak powyżej. I wtedy oczywiście zniknie czarna strefa wywołana prohibicją narkotyków, bedzie ogolnie bezpieczniej, bo ci co będa je używali, nie bedą stykali się z podziemiem, ale z kioskiem na rogu. Tylko, mój drogi dudusiu, w dzisiejszym socjalistycznym świecie, opanowanym przez wszelkiej maści lewaków, chce sie zalegalizowac narkotyki, bez spełnienia tych warunków - to znaczy chce się, żeby wszelkie ujemne zjawiska wynikające z ich używania powstały, ale żeby to działo się na cudzy koszt, koszt podatników, poprzez podniesienie podatków na lecznictwo, policję do kontrolowania legalnosci legalności obrotu (no bo przecież koncesje itd) A co do moich przelożonych, to musze Cię zmartwić, akurat sam jestem szefem i właścicielem. A poniewaz moi pracownicy muszą się wykazać przytomnością umysłu i zbornością intelektualną, i wiedzą, że jeśli się nie wykażą to przestaną dla mnie pracować - to nie ma wśród nich narkotyków. Było wprawdzie kilka przypadków w ciągu tych kilku lat, gdzie jakiś namiętny palacz trawy się trafił, ale tak wyraźnie odbiegał od reszty swoim pooziomem, ze od razu mogłem się zorientować o co chodzi. I to jest , drogi dudusiu, podstawowe spostrzeżenie, które mam na temat używania narkotyków: ludzie mający z nimi stale do czynienia nie spelniają moich wymogów jako pracodawcy, ze względu na obniżoną sprawność intelektualną. Odpowiedz Link Zgłoś
maksimum Re: do szczurka biurowego O BUBLACH GENETYCZNYCH 19.10.04, 15:23 Gość portalu: dudus napisał(a): > wyobraz sobie , szczurku, ze w australii ( skoro juz wyniuchales skad pisze) > policja, ma zarzadzenie, aby ponjizej 2 gramow nie spisywac nawet danej osoby. > wynieka to z tego ze ktos madry pomyslal, ze w czasie gdy oni beda spisywac > kolesia z jointem, to ulice obok moga wlasnie okradac staruszke, wiec po co > marnowac czas na kogos z jointem. A nie pomyslales o tym,ze staruszka jest okradana,bo komus brakowalo kasy na jointa? > Dla wyjasnienia- to raczj malo prawdopodobne > zeby owa babcia byla okradana, bo po co. lepiej isc do pracy niz okradac. ale to inny temat. > chodzi mi o to ze tutaj gdy mojej zonie ukradziono torebke z szatni w > restauracji. to po 30 minutach zadzwoniono do mnie na komorke ze juz jest > znaleziona i czy maja ja ptzywiezc czy sami po nia przyjedziemy. > gdyby w tym samym czasie musieli spisywac wszystkich zlapanych z jointem . > powtorzylby sie schemat polski czyli ze torebki bysmy juz raczej nie zobaczyli, > a nawet jesli, to na rozprawie, bo byla zatrzymana jako dowod w sprawie. > tutaj naprwade wszyscy pala jointy Piszesz o marginesie spolecznym. >( w polsce zresta tez, nie zdziwilbym sie > gdyby twoi przelozeni tez palili). i tylko znaczna zcesc ludzi u wladzy nie >ma jaj. Dla Ciebie,ci co nie pala,to nie maja jaj? A nie pomyslales o tym,ze uzaleznienie od maryski przeniesiesz na swoje potomstwo. Milo Ci bedzie wychowywac buble genetyczne? > zeby sie odwarzyc podjac temat zmiany tej kryminogennej sytuacji. > wiem, ze to zaraz zwali mi na glowe komentarze ze jestem uzaleznony i dlateogo > mam takie zdanie, ale trudno: Pale jointy od jakis 12 lat dosc czesto, nie > ejstem menelem, nie uzywam narkotykow jestem wysportowany i radze sobie w > zyciu. gdzybym od 12 lat pil alkohol na tyle regularnie co pale jointy, to bym > juz slabo wygladal i raczej niewiele rozumial z tego co sie do mnie mowi. > > pOzdrowienia dla ciemnogrodu z nadzieja na oswiecenie > > dudus > Odpowiedz Link Zgłoś
chilum Re: do szczurka biurowego O BUBLACH GENETYCZNYCH 19.10.04, 17:00 > A nie pomyslales o tym,ze uzaleznienie od maryski przeniesiesz na swoje > potomstwo. > Milo Ci bedzie wychowywac buble genetyczne? Proponuję poszerzyć wiedzę nt. marijuany poza kolorowe tygodniki i powtarzane obiegowe opinie nie mające potwierdzenia w faktach. To co napisałeś w kontekście gentyki i uzależnienia to nie mające nic wspólnego z prawdą "urban legends". hyperreal.info/drugs/go.to/art/1283 www.reuters.co.uk/newsArticle.jhtml?type=healthNews&storyID=5167759§ion=news Cannabis Use Not Linked with Psychosocial Harm By Charnicia E. Huggins NEW YORK (Reuters Health) - Various reports indicate that young people who use cannabis tend to experience psychological and social problems. However, there is no evidence that marijuana use is directly linked with such problems, according to the results of a study published in The Lancet. "Currently, there is no strong evidence that use of cannabis of itself causes psychological or social problems," such as mental illness or school failure, lead study author Dr. John Macleod of the University of Birmingham in the UK told Reuters Health. "There is a great deal of evidence that cannabis use is associated with these things, but this association could have several explanations," he said, citing factors such as adversity in early life, which may itself be associated with cannabis use and psychosocial problems. -- " Talk is cheap " Odpowiedz Link Zgłoś
maksimum Re: do szczurka biurowego O BUBLACH GENETYCZNYCH 19.10.04, 17:34 chilum napisał: > > A nie pomyslales o tym,ze uzaleznienie od maryski przeniesiesz na swoje > > potomstwo. > > Milo Ci bedzie wychowywac buble genetyczne? > > Proponuję poszerzyć wiedzę nt. marijuany poza kolorowe tygodniki i powtarzane o > biegowe opinie nie mające potwierdzenia w faktach. > To co napisałeś w kontekście gentyki i uzależnienia to nie mające nic wspólnego z prawdą "urban legends". > > hyperreal.info/drugs/go.to/art/1283 > > www.reuters.co.uk/newsArticle.jhtml?type=healthNews&storyID=5167759§ion=news > Cannabis Use Not Linked with Psychosocial Harm > > By Charnicia E. Huggins > NEW YORK (Reuters Health) - Various reports indicate that young people who > use cannabis tend to experience psychological and social problems. However, > there is no evidence that marijuana use is directly linked with such > problems, according to the results of a study published in The Lancet. > > "Currently, there is no strong evidence that use of cannabis of itself > causes psychological or social problems," such as mental illness or school > failure, lead study author Dr. John Macleod of the University of Birmingham > in the UK told Reuters Health. > > "There is a great deal of evidence that cannabis use is associated with > these things, but this association could have several explanations," he > said, citing factors such as adversity in early life, which may itself be > associated with cannabis use and psychosocial problems. > > > -- > " Talk is cheap " Twoje linki nie dzialaja,a z drugiej strony,ktory bubel genetyczny przyzna sie ze takim wlasnie jest. Tu masz inny link. abettertomorrow.onsmartpages.com/detox/ Odpowiedz Link Zgłoś
chilum Re: do szczurka biurowego O BUBLACH GENETYCZNYCH 19.10.04, 17:47 ) Twoje linki nie dzialaja, Coś chyba padł serwer hypera. Przeczytałem. No takie standartowe informacje na temat. Nie iwdziałe ani zdania na temat dziedziczność uzależnienia i zmian geneteycznych. Jeśli chcesz wyślę Ci tłumaczony Raport WHO. TAk na szybko tylko teraz: Mity o Marihuanie Paul Hager Chair, ICLU Drug Task Force 1. Marihuana powoduje uszkodzenia mózgu Najbardziej sławne studium, które utrzymuje iż pokazuje uszkodzenia mózgu jest to badanie rezusów (rhesus monkey) Dr. Robert Heath, sporz?dzona w póĽnych latach "70. Praca ta była recenzowana przez wyróżnionych (?wybranych) naukowców sponsorowanych przez Institute of Medicine i National Academy of Sciences Rezultaty były opublikowane pod tytułem "Marijuana and health" w 1982r. Praca Dr. Heath była ostro krytykowana ze względu na zbyt mał? ilosć próbek (tylko cztery małpy), niemożnosci? kontroli uprzedzenia eksperymentu (?its faliure to control experimental bias) i błędn? identyfikacj? (?misidentyfication) prawidłowego mózgu małpy jako "uszkodzonego". Obecne studia na ludzkiej populacji użytkowników marihuany nie ukazuj? żadnego dowodu na uszkodzenie mózgu. Dla przykładu, dwie prace z 1977 opublikowane w Journal of the American Medical Association (JAMA) nie wykazały żadnego uszkodzenia mózgu u "cieżkich" użytkowników marihuany (?heavy users of marihuana). Tego samego roku American Medical Association (AMA) oficjalnie wyst?piło z propozycj? dekryminalizacji marihuany. To nie jest rzecz której możnaby spodziewać się od AMA jeżeli marihuana uszkadzałaby mózg. 2. Marihuana uszkadza system rozrodczy (reproductive system - genitalia?) Ten pomysł jest bazowany głównie na pracy Dr. Gabriel Nahas, który eksperymentował z tkankami (komórkami) izolowanymi na szalkach petriego, a także na pracach badaczy którzy podawali zwierzętom niemal-smiertelne (near-lethal) dawki kanaboidów (np. upajaj?cymi (intoxicating)składnikami marihuany). Generalizacje Dr. Nahas"a (?przenoszenie wyników z szalek petriego na ludzi) na temat doswiadczeń z szalkami petriego zostały odrzucone przez srodowisko naukowe jako nieprawdziwe (?invalid). W przypadku doswiadczeń na zwierzętach, te które przetrwały swoje doswiadczenie powrociły do normalnego stanu w czasie mniejszym niż 30 dni od zakończenia eksperymentu. Badania na ludzkich populacjach nie były wstanie udowodnić iż marihuana niekorzystnie wpływa na system reprodukcyjny. 3. Marihuana jest narkotykiem "wejsciowym" (?gateway - brama do sprobowania czegos "mocniejszego") - prowadzi do ciezkich narkotykow (hard drugs) To jest jeden z bardziej upartych mitów (one of the more persistent myths). Rzeczywistym przykładem tego, co nastapi gdy marihuana będzie powszechnie dostępna może być Holandia. Holandia częsciowo zalegalizowała marihuanę w 1970. Od tej pory użycie twardych narkotyków: heroiny i kokainy - stale ZANIKAŁO. Jesli marihuana byłaby rzeczywiscie narkotykiem "wejsciowym" możnaby się raczej spodziewać iż używanie twardych narkotyków zwiększy się, a nie zmaleje. Negatywne wejscie (?negatywna brama - negative gateway) zostało także zaobserwowane w Stanach Zjednoczonych. Badania czynione we wczesnych latach "70 pokazuj? ujemny współczynnik (?powiazanie - correlation) pomiedzy używaniem marihuany i używaniem alkoholu. Studium Rand Corporation z 1993 roku, która porównuje używanie narkotyków w stanach, gdzie marihuana została zalegalizowana i w stanach, gdzie marihuana jest nielegalna pokazuj? iż tam gdzie marihuana jest ogólnie dostępna - czyli tam gdzie jest ona legalna - używanie twardych narkotyków, mierzone w ilosci wypadków na oddziałach reanimacyjnych (?emergency room), zmalało. W skrócie, nauka i aktualne doswiadczenia pokazuj? nam iż marihuana nie ma skłonnosci do bycia substytutem dla znacznie niebezpieczniejszych narkotyków, takich jak alkohol, kokaina i heroina. 4. Marihuana oslabia system odpornosciowy Tak jak w przypadku badań ukazuj?cych uszkodzenia systemu rozrodczego, ten mit jest bazowany na badaniach w których zwierzętom zostały podane ekstremalnie wysokie - w wielu przypadkach niemal smiertelne dawki kannaboidow. Wyniki te nie zostały nigdy powtórzone w przypadku ludzi. Interesuj?cym jest fakt, iż dwie prace wykonane w 1978 i jedna w 1988 wykazały, że haszysz i marihuana stymulowała układ odpornosciowy u badanych ludzi 5. Marihuana jest bardziej niebezpieczna niz tabaka (tyton) Palona marihuana zawiera mniej więcej tyle samo kancerogenów ile zawiera taka sama ilosć tytoniu. Wszakże powinno być przypomniane iż ciężki użytkownik tytoniu konsumuje znacznie więcej tytoniu niż ciężki użytkownik marihuany konsumuje marihuany. Jest to spowodowane tym, iż palenie tytoniu, z 90% odsetkiem uzależnienia, jest najbardziej uzależniaj?ce ze wszystkich narkotyków, podczas gdy marihuana jest mniej uzależniajaca niż kofeina. Dwa inne czynniki powinny być uwzględnione - pierwszy dotyczy bezsensownych praw skierowanych przeciwko użytkownikom marihuany (?nie pozwalaja one na bezpieczne palenie marihuany). Prawa te powodujż iż fajki wodne i bonga s? niedostepne, a one to (fajki wodne i bonga) powoduj? filtracje większosci kancerogenów z dymu. Druga rzecz polega na tym, iż jeżeli marihuana byłaby legalna byłoby bardziej ekonomiczne picie konopiastych (?cannabis) napoi takich jak bhang (tradycyjny napoj na srodkowym wschodzie) lub herbat, które to s? całkowicie nie-kancerogenne. To silnie kontrastuje z "bezdymowymi" produktami tytoniowymi takimi jak tabaka (?snuff) które powoduj? raka ust i gardła. Podsumowuj?c - jest jasne iż odwrotnosć jest bardziej prawdziwa: Marihuana jest dużo BEZPIECZNIEJSZA niż tabaka. 6. Legalizacja marihuany zbierze żniwo na autostradach Wprawdzie marihuana, używana do oszołamiania (?intoxication), wpływa (?uposledza -impair) na czas reakcji w sposób podobny do alkoholu, obecne badania pokazuj? iż udział marihuany w częstosci występowania wypadków samochodowych sugeruje iż marihuana zawiera MNIEJSZY faktor ryzyka niż alkohol. Kiedy badano przypadkowe ofiary wypadków, stwierdzono, iż marihuana była powiazana z RELATYWNIE tak? sam? ilosci? wypadków co alkohol. Innymi słowy, liczba ofiar wypadków oszołomionych marihuan? względem ilosci użytkowników marihuany w społeczeństwie dało współczynnik podobny do współczynnika ilosci ofiar oszołomionych alkoholem względem ilosci użytkowników alkoholu w społeczeństwie. ACZKOLWIEK bliższe badanie ofiar wypadków wykazało, iż 85% ofiar wypadków oszołomionych marihuan? BYŁO TAKŻE OSZOŁOMIONYCH ALKOHOLEM. Dla osob oszołomionych tylko marihuan? współczynnik ten jest znacznie niższy niż dla samego alkoholu. To odkrycie zostało potwierdzone przez inne doswiadczenie, używajace całkowicie innych metod. Przykładowo analiza ekonomiczna (?economic analysis - analiza statystyczna?) efektów dekryminalizacji marihuany pokazały iż w stanach, które zredukowały kary za posiadanie marihuany doswiadczyły wzrost zużycia marihuany poł?czony ze spadkiem zużycia alkoholu, który to spowodował spadek ilosci wypadków drogowych. To sugeruje, iż daleko od "zbierania żniwa", legalizacja marihuany może ocalic wielu ludziom życie. 7. Odpowiedz Link Zgłoś
szczurbiurowy Odczepcie się od mojego nicka w nagłówku 19.10.04, 17:52 jak dyskutujecie między sobą :)!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
maksimum WPLYW PALENIA NA PRODUKCJE BUBLI GENETYCZNYCH 19.10.04, 18:07 www.chem-tox.com/pregnancy/smoking.htm A palenie marijuany jest duuuuuuzo bardziej szkodliwe niz palenie papierosow. To ze w niektorych przypadkach uzywa sie narkotykow w medycynie,to nie znaczy ze ciagle ich uzywanie nie jest szkodliwe dla organizmu. Soli i pieprzu dodaje sie do smaku,ale na samej soli nie pociagniesz. To ze papierosy i alkohol sa szkodliwe wszyscy widza obserwujac zmagania Michnika z gruzlica w szpitalu,a mimo wszystko sa one legalne. Odpowiedz Link Zgłoś
chilum Re: WPLYW PALENIA NA PRODUKCJE BUBLI GENETYCZNYCH 19.10.04, 19:37 > A palenie marijuany jest duuuuuuzo bardziej szkodliwe niz palenie papierosow. Skąd takie dane? Palenie to nie jest jedyna droga dla THC do organizmu. Są vaporyzatory np,które podgrzewają materiał roślinny do temp. która wystarcza do parowania THC bez spalenia masy zielonej. Pozatym paląc MJ spala się jej nieporównywalnie mniej niż nikotyny. Porównanie składu dymu tytoniowego i marihuanowego źródło: Institute of Medicine, Marijuana and Health, Washington,D.C. National Academy Press, 1988. "Dym z każdej palonej rośliny zawiera setki zwi?zków chemicznych, które mogą oddziaływać na organizm..." "Dym z konopi jest bardzo podobny do dymu tytoniowego, gdyż stanowi mieszaninę bardzo małych cz?stek i gazów. Zarówno faza cząsteczkowa,jak i gazowa zawiera wiele znanych i prawdopodobnie pewne nieznane związki, które na podstawie badań nad dymem tytoniowym należy uznać za potencjalnie trujące. Ilości niektórych substancji w papierosie z tytoniem i papierosie z marihuan? zostały porównwne w tabeli poniżej. Substancje toksyczne takie jak tlenek węgla, cyjanowodór i nitroaminy występują w podobnych ilościach w obu rodzajach dymu; podobna jest też zawartość fazy cząsteczkowej zwanej ogólnie "substancjami smolistymi". Komentarz: Ryzyko zachorowania na raka_ spowodowane _jest_ dymem,_ nie kanabinoidami. Jest to wina_ sposobu _zażywania, a nie_ samej_ używki (substancje szkodliwe pochodzą z palonego materiału roślinnego, a nie kanabinoidów). THC ma niższą temperaturę parowania niż materiał roślinny, w którym jest zawarte, dzięki czemu stosuj?c specjalne urządzenie (tzw. vaporizer) można odparować kanabinoidy nie paląc części roślinnych, a co za tym idzie nie produkując dymu zawieraj?cego szkodliwe substancje smoliste. Porównawcza analiza dymu z tytoniu i marihuany: papierosy jednostka marihuana tytoń Długość mm8585 średnia masa mg11151110 Wilgotność %10.311.1 Szybkość spalania mg/s0.880.80 Liczba zaciągnięć 10.711.1 strumień dymu Faza gazowa jednostka marihuana tytoń Tlenek węgla %3.994.58 mg17.620.2 Dwutlenek węgla%8.279.38 mg57.365.0 Amoniak mcg228199 Cyjanowodór (HCN) mcg532498 Cyjan (CN)2 mcg1920 Izopren mcg83310 Acetaldehyd mcg1200980 Aceton mcg443578 Akroleina mcg9285 Acetonitrylobenzen mcg132123 Benzen mcg7667 Toluen mcg112108 Chlorek winylu ng5.412.4 Dwumetylonitrozoamina ng7584 Metyloetylonitrozoamina ng2730 pH, trzecie zaciągnięcie 6.566.14 piąte zaciągnięcie 6.576.15 szóste zaciągnięcie 6.586.14 dziewiąte zaciągnięcie 6.566.10 dziesiąte zaciągnięcie 6.586.02 Faza cząsteczkowa jednostka marihuana tytoń Fenol mcg76.8138.5 o-Krezol mcg17.924 m- i p-Krezol mcg54.465 Dimethylofenol mcg6.814.4 Pirokatechina mcg188328 Kannabidiol mcg1900 delta-9-THC mcg8200 Kannabinol mcg4000 Nikotyna mcg02850 n-Nitrozonornikotyna ng0390 Naftalen mcg3.01.2 1-Metylonaftalen mcg6.13.65 2-Metylonaftalen mcg3.61.4 Benzoantracen ng7543 Benzopiren ng3121.1 źródła informacji: Hofmann, D., Brunnemann, K.D.,Gori,G.B. and Wynder, E.L. On the carcinogenicity of marijuana smoke, pp 63-81. In Runeckles, V.C. (ed) Recent Advances in Phytochemistry New York: Plenum Publishing Corp., 1975. Hoffmann, D., Patrianakos, C., Brunneman, K.D., et al. Chromatographic determination of vinyl chloride in tobacco smoke. Anal Chem 48:47-50, 1976. Brunnemann,K.D., Lee, H.C., and Hoffmann, D. Chemical studies on tobacco smoke. XLVII. On the quantitative analysis of catechols and their reduction. Anal. Lett. 9:939-955, 1976. Brunnemann, K.D., Yu, L., and Hoffmann, D. Chemical Studies on tobacco somke. XLIX. Gas chromotographic determination of hydrogen cyanide and cynogen in tobacco smoke. J Anal. Toxicol. 1:38-42, 1977 Odpowiedz Link Zgłoś
chilum Re: do szczurka biurowego O BUBLACH GENETYCZNYCH 19.10.04, 19:53 Co chce ukryć WHO? Bezpieczniejsze niż alkohol? Prawdę o wpływie konopi na zdrowie zniekształca polityka. Urzędnicy ds. zdrowia w Genewie ukryli drażliwą z politycznego punktu widzenia analizę badawczą, która potwierdza to, co leciwi hippisi wiedzą od lat: konopie są bezpieczniejsze niż alkohol i tytoń. W oparciu o dokument, który przeciekł do "New Scientist" wiadomo, że wspomniana analiza badawcza stwierdza nie tylko to, iż dawka wypalonej trawki powoduje mniejszy uszczerbek na zdrowiu niż drink alkoholowy i papierosy. To samo można stwierdzić nawet wtedy, gdy ludzie spożyją identyczne ilości konopi i używek legalnych. Spodziewano się, iż wnioski z owej analizy zostaną włączone do raportu WHO na temat szkodliwości spożycia konopi, który opublikowano w grudniu 1997 roku. Jednak w ostatniej chwili analiza została usunięta z raportu, powodując długą i zażartą dyskusję między urzędnikami WHO, ekspertami od badań nad marihuaną, którzy sporządzili raport oraz grupą zewnętrznych doradców. Będąc pierwszym od 15 lat oficjalnym raportem WHO na temat konopi, dokument ten był oczekiwany z niecierpliwością przez lekarzy i specjalistów od uzależnień. Oficjalne wytłumaczenie w sprawie wyłączenia analizy dotyczącej porównania dawek konopi z dawkami legalnych używek głosi, iż " pewność i znaczenie takich porównań dla publicznej ochrony zdrowia jest wątpliwe". Wtajemniczeni mówią, że analizę uznano za niepodważalny głos nauki, a sama WHO uległa politycznej presji. Pewne jest to, że doradcy z Narodowego Instytutu do spraw Uzależnień Narkotykowych (USA) oraz Międzynarodowego Programu Kontroli Narkotyków (ONZ) ostrzegli WHO, iż byłby to [ujawnienie całego raportu - przyp. tłum.] młyn na wodę zwolenników legalizacji używania marihuany. Jeden z uczestników dyskusji toczącej się między ekspertami-autorami raportu mówi: "Według niektórych, jakiekolwiek podobne porównanie jest zrównoważonym argumentem za legalizacją marihuany". Inny uczestnik, Billy Martin z Medical College of Virginia w Richmond (USA) twierdzi, że niektórzy z urzędników WHO "dostali szału", gdy ujrzeli raport. Wersja raportu z wyłączoną sekcją oświadcza, że powód, dla którego przeprowadzono porównanie używek, to "nie promować jedną używkę nad inną, lecz raczej minimalizować podwójne standardy w operowaniu informacją o zdrowotnych efektach używania konopi". Tym niemniej, w większości porównań przeprowadzanych między konopiami i alkoholem, nielegalna używka wypada lepiej, lub przynajmniej na równi z legalną. Dla przykładu, raport konkluduje, iż "w rozwiniętych społeczeństwach konopie zdają się odgrywać skromną rolę w leczeniu ran powstałych na skutek gwałtu, podobnie jak alkohol". Stwierdza też, że podczas gdy dowody na występowanie syndromu uzależnienia od alkoholu są "wystarczające", to podobne wnioski odnośnie spożywania konopi są "dalekie od ostatecznej pewności". Konopie wypadają także lepiej w 5 z 7 badań porównawczych dotyczących trwałego uszkodzenia zdrowia. Na przykład, raport donosi, że gdy zaawansowana konsumpcja obydwu używek [alkoholu i konopi - przyp. tłum.] może prowadzić do uzależnienia, to jedynie pod wpływem alkoholu wytwarza się "dobrze zdefiniowany zespół odstawienia". Również, podczas gdy chroniczne picie prowadzi do marskości wątroby, poważnych uszkodzeń mózgu oraz zwiększonego ryzyka wypadków i samobójstw, w ocenie raportu "istnieje jedynie przypuszczalny materiał dowodowy na to, że chroniczne spożycie konopi może powodować subtelne defekty w postrzeganiu rzeczywistości". (...) David Concar, "New Scientist" 21 luty 1998 Odpowiedz Link Zgłoś