Dodaj do ulubionych

Mikrorachunek

16.12.19, 14:59
innpoland.pl/156863,mikrorachunek-podatkowy-jak-zalozyc-czy-jest-obowiazkowy-do-kiedy
Ponoć każdy ma go mieć. Na 36 mln ludzi do dziś założyło go niewiele ponad 200 tys.
Rządowi gratuluję wielkiej kampanii informacyjnej o obowiązkowym mikrorachunku.
Obserwuj wątek
    • aniechto.only Re: Mikrorachunek 16.12.19, 16:52
      Ożeż , kużwa! Ten rząd to porażka. Idę założyć mikrorachunek.
      • wsk175 Re: Mikrorachunek 16.12.19, 17:00
        Tzw rząd mówi niewiele aby potem dymać tych, co mikrorachunku nie założyli.
      • taniarada Spoko emeryty i renciści nie muszą się bać 16.12.19, 17:13
        aniechto.only napisała:

> Ożeż , kużwa! Ten rząd to porażka. Idę założyć mikrorachunek.
        Mogą dalej spokojnie tu na forum pierdzieć dalej .Twój mikrorachunek podatkowy sprawdzisz korzystając z generatora lub otrzymasz go w dowolnym urzędzie skarbowym. Wystarczy, że podasz:
        PESEL, gdy jesteś osobą fizyczną lub
        NIP w przypadku organizacji.
        Przed terminem płatności podatku upewnij się, że znasz numer swojego mikrorachunku podatkowego. Bez niego nie zapłacisz PIT, CIT lub VAT.
        Spokojnie ty nie przyjdziesz do skarbówki ,skarbówka przyjdzie do ciebie.
        • aniechto.only Re: Spoko emeryty i renciści nie muszą się bać 16.12.19, 18:00
          Tak, tanizna, nie wątpię, że skarbówka pod światłym przywództwem banasipodobnych pisich czynowników będzie karać zwykłych obywateli. Miej na uwadze tylko, że zwykły pisiak też dostanie po dupie. I dobrze, niech nauczy się, że nie warto glosować na kłamców.
        • inocom Re: Spoko emeryty i renciści nie muszą się bać 16.12.19, 18:26
          Emeryci też płacą PIT. Muszą mieć swoje mikrokonto. Konta na które ZUS przelewał zaliczki znikają z Nowym Rokiem.
    • pies.na.czarnych Re: Mikrorachunek 16.12.19, 18:42
      Znowu jakies pisie zlodziejstwo na tylnym planie.
    • ta Re: Mikrorachunek 17.12.19, 01:32
      Tego mikrokonta się nie zakłada, ono już jest przypisane do każdej osoby, bo składa się z cyfr jednakowych dla wszystkich plus numer peselu lub NIP-u dla prowadzących działalność.

Generuje się go (a tak naprawdę to pobiera ) w bardzo prosty sposób ze strony podatki.gov.pl podając swój pesel lub NIP, na tej stronie jest wszystko dokładnie opisane.

Wprawdzie nie wiem dlaczego numer po wygenerowaniu jest poprzedzony literami PL, ja wiem, że je trzeba po prostu pominąć, ale ile osób będzie je próbowało wbijać w rachunki ? Tak więc niczego bez błędu zrobić się u nas nie da :(...
      • yoma Re: Mikrorachunek 17.12.19, 02:35
        >składa się z cyfr jednakowych dla wszystkich

To na jaki kij te cyfry?

>Tak więc niczego bez błędu zrobić się u nas nie da :(...

Ta... przecież to piś wymyślił.
        • taniarada Re: Mikrorachunek 17.12.19, 02:42
          yoma napisała:

> >składa się z cyfr jednakowych dla wszystkich
          >
          > To na jaki kij te cyfry?
          >
          > >Tak więc niczego bez błędu zrobić się u nas nie da :(...
          >
          > Ta... przecież to piś wymyślił.
          >
          Ale ty to będziesz płacić .Płakać i płacić.I to pisiorom.Ja cię kręcę.🤣
          • yoma Re: Mikrorachunek 17.12.19, 03:15
            Dópa, taniyszka! PIT zostaje w gminie podatnika. Trzaskowski zarobi :)))
      • inocom Re: Mikrorachunek 17.12.19, 08:48
        ta napisała:

> Generuje się go (a tak naprawdę to pobiera ) w bardzo prosty sposób ze s
        > trony podatki.gov.pl podając swój pesel lub NIP

I co dalej się z nim robi nie jest opisane.
        Daje się go pracodawcy, ZUS itd.?
        • ta Re: Mikrorachunek 17.12.19, 12:18
          inocom napisał:

> ta napisała:
          >
          > > Generuje się go (a tak naprawdę to pobiera ) w bardzo prosty sposó
          > b ze s
          > > trony podatki.gov.pl podając swój pesel lub NIP
          >
          > I co dalej się z nim robi nie jest opisane.
          > Daje się go pracodawcy, ZUS itd.?

Pracodawca może sobie ściągnąć numer mikrorachunku każdego swojego pracownika bez trudu, bo przecież zna pesele swoich pracowników, tak więc jeśli mu to będzie potrzebne, to zrobi to sam.

ZUS nie ma nic do tego, mikrorachunek ma służyć tylko do wpłat PIT, CIT I VAT
          i na ten rachunek podatnik płacący ten rodzaj podatków będzie je wpłacał od 1.01.2020
          ——
          Pojawił się natomiast problem przy próbie wpisania numeru tego mikrokonta do ustawienia szablonu bankowego.
          Otóż bank nie przyjmuje szablonu przelewu bez podania adresata. I tu problem, bo takiej informacji nie znalazłam nigdzie, albo jest głęboko zakopana, albo, jak zwykle, niedoróba.

Mam wpisać Berdyczów, Państwo, Prezespan? Swoją drogą, czy obywatel nie ma prawa znać adresata odbierającego jego podatki?

• yoma Re: Mikrorachunek 17.12.19, 12:57
            A napisz Mickiewicza 47 czy ile tam :)(
            • ta Re: Mikrorachunek 17.12.19, 13:04
              Czytałam znak po znaku, mozolnie stronę podatki.gov.pl i w dwóch miejscach jest mimochodem informacja, że wpłaty będą szły do urzędów skarbowych, więc chyba trzeba wpisać adres swojego urzędu. Nie ma jednak informacji jasnej i czytelnej czy wystarczy tylko ogólnie Urząd Skarbowy, czy z adresem konkretnego.

Siedział urzędnik utrzymywany z pieniędzy podatnika i myślał, jak ułatwić...i nadzorowało go kilku dyrektorów, prezesów i naczelników. I wyszła kicha jakaś bez podstawowych jasnych informacji.
              • yoma Re: Mikrorachunek 17.12.19, 13:07
                Napisz pismo do ministerstwa, że technicznie nie jesteś w stanie zaplacić podatku z powodu utajnienia poborcy i grzecznie prosisz o odtajnienie.

Upublicznij, co odpowiedzą :)
                • ta Re: Mikrorachunek 17.12.19, 14:45
                  Hej yoma:)
                  Po napisaniu tutaj ostatniego posta napisałam do ministerstwa prośbę o uściślenie informacji.
                  Ciekawam odpowiedzi i oczekuję uzupełnienia tych info na stronie ministerstwa finansów.

Jest jeszcze kilka prostych pytań, na które nie znajduję tam odpowiedzi, ale tutaj już nie będę marudzić, zawarłam je w mailu do samej góry :)

• yoma Re: Mikrorachunek 17.12.19, 15:09
                    Żółwik :) Jakby co, to podejmuję się wybronić twoje niezapłacenie podatku przed sądem. Jak nie sama, to z niewielką pomocą przyjaciół :)
                    • ta Re: Mikrorachunek 17.12.19, 17:25
                      Może i trzeba będzie, albowiem
                      powzięłam następną niejasność.

Otóż informacja na stronie ministerstwa finansów zapewnia, że numer tego kontka będzie taki sam nawet, gdy zmieni się miejsce zamieszkania, czy nazwisko. Więc moje pytanie kto konkretnie jest adresatem moich podatków wydaje się być zasadne.
                      Wynika bowiem z tej informacji, że jednak nie mój urząd skarbowy, ale twór ponad nim, gdyż (nadal wynika z tej informacji) którykolwiek urząd tam wpiszę w procesie moich hipotetycznych przeprowadzek, pieniądze zostaną przyjęte i zaksięgowane.

Ponawiam zatem pytanie kierując je tymczasem na Berdyczów: kto konkretnie będzie odbierał moje podatki? Na czyje konto będą one spływały do NBP? Kto jest dysponentem tego olbrzymiego konta, którego składową są subkonta wszystkich podatników polskich płacących PIT, CIT, VAT ?
                      Na jakiej podstawie prawnej i czyją decyzją takie konto zostało utworzone? Kto nim zawiaduje, kto kontroluje?

I prawdopodobnie nie zrobię przelewu nie znając odpowiedzi.
                      • yoma Re: Mikrorachunek 17.12.19, 17:58
                        I to są bardzo zasadne pytania. Jakby co, to jestem. Słowo się rzekło.

Skrobnij o tym. Do Koduja albo innego Natemata...
                      • aankaa Re: Mikrorachunek 18.12.19, 00:06
                        podobny rachunek masz u operatora komórki czy tv
                        • ta Re: Mikrorachunek 18.12.19, 00:21
                          aankaa napisała:

> podobny rachunek masz u operatora komórki czy tv

Nie do końca. W wypadkach j.w. wiem komu płacę. W mikrorachunku nie podano adresata.
                      • sverir Re: Mikrorachunek 19.12.19, 20:33
                        "Wynika bowiem z tej informacji, że jednak nie mój urząd skarbowy, ale twór ponad nim, gdyż (nadal wynika z tej informacji) którykolwiek urząd tam wpiszę w procesie moich hipotetycznych przeprowadzek, pieniądze zostaną przyjęte i zaksięgowane"

Tak było i bez mikrorachunku.
          • nowaczek1 Re: Mikrorachunek 17.12.19, 14:42
            Trzeba wybrać rodzaj przelewu 'przelew podatkowy' a nie zwykły krajowy.
            • ta Re: Mikrorachunek 17.12.19, 14:46
              nowaczek1 napisał:

> Trzeba wybrać rodzaj przelewu 'przelew podatkowy' a nie zwykły krajowy.

To oczywiste przecież :), ale i tam musisz wpisać adresata.
          • inocom Re: Mikrorachunek 17.12.19, 18:19
            ta napisała:

> inocom napisał:
            >
            > > ta napisała:
            > >
            > > > Generuje się go (a tak naprawdę to pobiera ) w bardzo prosty
            > sposó
            > > b ze s
            > > > trony podatki.gov.pl podając swój pesel lub NIP

To nie jest takie proste. A suma kontrolna? Czy jak sobie wygeneruję mikro-rachunek na podstawie NIP to będę mógł potem wygenerować na podstawie PESEL?
            • ta Re: Mikrorachunek 17.12.19, 23:29
              inocom napisał:
              > To nie jest takie proste. A suma kontrolna? Czy jak sobie wygeneruję mikro-rach
              > unek na podstawie NIP to będę mógł potem wygenerować na podstawie PESEL?
              >
              To pytanie także zadałam w pakiecie. Jeśli zamknę działalność, to czy muszę pobierać nowy rachunek podając pesel, czy mam pozostać przy rachunku generowanym na podstawie NIP, czy środki zostaną przelane, jak mam to sprawdzić, jak mogę mieć nad tym kontrolę?
              Następnie ciekawym jest, w jaki sposób mogę mieć dostęp do swojego konta, by sobie samemu sprawdzić jego stan? Obecnie mogę tylko wpłacać komuś gdzieś bez tej możliwości. Czy to jest zgodne z prawem bankowym i generalnie z prawem?

Czy bezpiecznym jest trzymanie środków milionów obywateli na jednym wielkim rachunku bankowym z milionem podkont? Jeden zdolny haker i po sprawie... Kto imiennie jest odpowiedzialny za ten pomysł? Czy gdzieś jest komuś znany taki system?

• ta Re: Mikrorachunek 17.12.19, 23:35
                Errata: na jednym wielkim rachunku z milionami podkont.

Numery kont budowane są na podstawie danych powszechnie dostępnych, bo NIP musi być na pieczątkach przedsiębiorcy, a dostęp do peselu obywatela ma każdy kto się tylko lekko postara. W sumie raj dla hakera złodzieja. Dlaczego ministerstwo finansów tak mało chwali się tym pomysłem? Bo durny?
                • yoma Re: Mikrorachunek 17.12.19, 23:45
                  No i git, i nie płacimy podatków. Będą jaja.
    • no-popis Re: Mikrorachunek 17.12.19, 16:05
      pozytonium napisał(a):

> innpoland.pl/156863,mikrorachunek-podatkowy-jak-zalozyc-czy-jest-obowiazkowy-do-kiedy
      > Ponoć każdy ma go mieć. Na 36 mln ludzi do dziś założyło go niewiele ponad 200
      > tys.
      > Rządowi gratuluję wielkiej kampanii informacyjnej o obowiązkowym mikrorachunku.
      Całkowicie niekompetentni !
    • aniechto.only Re: Mikrorachunek 19.12.19, 06:28
      Trochę szczegółów:

next.gazeta.pl/next/7,151003,25527195,do-konca-roku-trzeba-wygenerowac-swoj-mikrorachunek-podatkowy.html#s=BoxOpMT
      • ta Re: Mikrorachunek 19.12.19, 12:21
        Nic nowego nie wnosi ten artykuł, jest skopiowaniem informacji ze strony ministerstwa finansów.
        Nadal nie wiadomo, kto konkretnie ma być adresatem naszych przelewów na te mikrokonta. Bez wpisania adresata nie utworzy się przelew.

Zadałam takie pytanie wprost poprzez stronę ministerstwa. Oto odpowiedź na to pytanie:
        „[…] zauważyć należy, że do tej pory nie zostały opublikowane przepisy wykonawcze i objaśnienia odnośnie szczegółów technicznych korzystania z ww. rachunków”

Za 10 dni ma wejść w życie obowiązek posiadania mikrorachunków, do dnia 18.12.2019 brak przepisów wykonawczych.

• ukos Re: Mikrorachunek 19.12.19, 15:41
          ta napisała:

> Nadal nie wiadomo, kto konkretnie ma być adresatem
          > naszych przelewów na te mikrokonta. Bez wpisania adresata
          > nie utworzy się przelew.

W moim banku po wpisaniu numeru rachunku adresat sam się wpisuje. Jest to Pierwszy Urząd Skarbowy w Bydgoszczy, do którego należą wszystkie te rachunki i który wszystko to rozlicza, np. codziennie sprawdza, czy na konto coś wpłynęło, a potem rozdziela według udziałów co się komu należy - udział w PIT odpowiedniej gminie według aktualnego miejsca zamieszkania podatnika (sprawdza w systemie PESEL), Skarbowi Państwa co jego itd.

Krytyka tego rozwiązania jest niesłuszna. W scentralizowanym systemie poboru podatków jest ono właściwe.
          • pies.na.czarnych Re: Mikrorachunek 19.12.19, 15:52
            > Krytyka tego rozwiązania jest niesłuszna.

Tylko po co ta cala kombinacja? Nie można tak jako robią normalni ludzie przepisać bezpośrednio pieniędzy ze swojego rachunku bankowego? Jeżeli fiskus jest tobie winny to pmzeciez zna twój prywatny rachunek i tez może bezpośrednio przesłać należne ci pieniądze.
          • ta Re: Mikrorachunek 19.12.19, 16:27
            Zatem przeczysz opinii urzędnika Minsterstwa Finansów, który odpisał mi co cytowałam poniżej w oficjalnym piśmie. Raczej, z całym szacunkiem, będę się trzymać oficjalnego stanowiska minsterstwa i czekać na zapowiedziane rozporządzenia, które mają wskazać prwidłowe rozwiązanie kwestii wpisania adresata płatności.
            ,
            • ukos Re: Mikrorachunek 19.12.19, 19:26
              Niczemu nie przeczę. Używam bankowego formularza do tworzenia przelewów podatkowych. Wpisuję swój numer mikrorachunku (w formularzu nie ma pola nazwy odbiorcy), wybieram z listy tytuł wpłaty, przy pomocy narzędzi formularza wskazuję okres, za który jest płatność, a następnie zatwierdzam. Tworzy się przelew, w którym jako odbiorca figuruje Pierwszy Urząd Skarbowy w Bydgoszczy, właściciel wszystkich mikrorachunków. Na liście transakcji oczekujących ten urząd figuruje jako odbiorca zleconego przelewu. W urzędzie skarbowym, który poprosiłem o wyjaśnienia, powiedziano mi, że tak właśnie ma być.
              • ta Re: Mikrorachunek 19.12.19, 22:07
                Jeśli używasz bankowego formularza do tworzenia przelewu podatkowego, to całkiem możliwe, że twój bank z automatu wstawia adres urzędu skarbowego, bo tak było dotąd i programiści nie przewidzieli innej opcji, jak ta właśnie.
                Tymczasem z odpowiedzi urzędnika Ministerstwa Finansów na moje pytanie wcale nie wynika, by było to już ustalone i jasne. Przeciwnie, poinformowano mnie, że nie zostały jeszcze wydane rozporządzenia.

Urzędnik ministerstwa nie wie o czym mówi? Dopuszczam i taka opcję.
                • ta Re: Mikrorachunek 19.12.19, 22:11
                  Przepisy wykonawcze, nie rozporządzenia oczywiście.
                  • sverir Re: Mikrorachunek 20.12.19, 00:19
                    I bardzo dobrze, w rozporządzeniach są przepisy wykonawcze do ustawy.
              • aankaa Re: Mikrorachunek 20.12.19, 22:27
                a jak w mieście (innym niż Bydgoszcz) istnieje kilka urzędów skarbowych ?
                z losowania będzie któryś dostawał ?
                • inocom Re: Mikrorachunek 20.12.19, 23:13
                  aankaa napisała:

> a jak w mieście (innym niż Bydgoszcz) istnieje kilka urzędów skarbowych ?
                  > z losowania będzie któryś dostawał ?

To akurat najmniejsze piwo bo to jedna gmina. Podział środków zostanie taki sam.
        • sverir Re: Mikrorachunek 19.12.19, 20:49
          "„[…] zauważyć należy, że do tej pory nie zostały opublikowane przepisy wykonawcze i objaśnienia odnośnie szczegółów technicznych korzystania z ww. rachunków”

W sumie ciekawe stanowisko, bo ustawa zdaje się nie zawiera podstaw do wydania przepisów wykonawczych dotyczących indywidualnych rachunków podatkowych.
          • inocom Czyli będzie decydować deklaracja roczna 19.12.19, 23:16
            sverir napisał:

> "„[…] zauważyć należy, że do tej pory nie zostały opublikowane przepisy wykonaw
            > cze i objaśnienia odnośnie szczegółów technicznych korzystania z ww. rachunków”
            >
            > W sumie ciekawe stanowisko, bo ustawa zdaje się nie zawiera podstaw do wydania
            > przepisów wykonawczych dotyczących indywidualnych rachunków podatkowych.

Twoim i moim zadaniem jest płacić podatki. Jakiemu urzędowi, to już ustawodawca pozostawił do wyboru podatnikowi. Do końca kwietnia mam prawo zadecydować do jakiego US wpłyną środki. A co za tym, do jakiej gminy. Prawie 40% PIT zostaje w gminie danej dla wskazanego US. 10% w powiecie.
            Coś może się wrocławskiemu magistratowi nie domknąć budżet. A za to jest smutny komisarz z Warszawy, bez zwoływania jakiś referendów z limitem frekwencji.

• ta Re: Czyli będzie decydować deklaracja roczna 20.12.19, 00:08
              A to ciekawostka! Podatnik będzie mógł wskazać dowolny Urząd Skarbowy, wg swojego widzimisię?

Pierwsze słyszę, nie dokopałam się do takiej takiej informacji nigdzie.
              Odpowiedź z ministerstwa finansów na moje pytanie z dn.18.12.2019 wkleiłam i była już cytowana, urzędnik napisał, że do tej pory nie zostały opublikowane „objaśnienia odnośnie szczegółów technicznych korzystania z ww.rachunków”.

Podaj inocom, skąd wziąłeś informację o dowolnym wyborze US w terminie do końca kwietnia ???
              Podatki mają spływać na te konta od 1.01.2020, więc twoja informacja jest conajmniej dziwna...podaj link.
              • inocom Re: Czyli będzie decydować deklaracja roczna 20.12.19, 00:20
                ta napisała:

> Podaj inocom, skąd wziąłeś informację o dowolnym wyborze US w terminie d
                > o końca kwietnia ???
                > Podatki mają spływać na te konta od 1.01.2020, więc twoja informacja jest conaj
                > mniej dziwna...podaj link.

Urzędem właściwym do rozliczenia PIT przez podatników będących osobami fizycznymi jest urząd przypisany miejscu zamieszkania podatnika na ostatni dzień grudnia roku podatkowego.

Art. 25. Definicja miejsca zamieszkania
                Dz.U.2019.0.1145 t.j. - Ustawa z dnia 23 kwietnia 1964 r. - Kodeks cywilny
                Miejscem zamieszkania osoby fizycznej jest miejscowość, w której osoba ta przebywa z zamiarem stałego pobytu.

W moim przypadku jest to sprawa jasna. Zamiarem mym jest mieszkać w gminie X, gdzie bawiłem się na Sylwestra (tak przy okazji, gdzie spędzam większość wolnego czasu, gdy nie muszę być fizycznie w pracy Y).

Ludzie to nie krowy. Nie są przypisani do pastwisk.
              • sverir Re: Czyli będzie decydować deklaracja roczna 20.12.19, 00:21
                " Podaj inocom, skąd wziąłeś informację o dowolnym wyborze US w terminie do końca kwietnia ???"

Inocom poucza o obowiązkach podatkowych, a wymyśla sobie dowolny wybór urzędu skarbowego? Ten facet jest naprawdę parodią:)
                • inocom Sam jesteś parodią 20.12.19, 00:27
                  sverir napisał:

> " Podaj inocom, skąd wziąłeś informację o dowolnym wyborze US w terminie do koń
                  > ca kwietnia ???"
                  >
                  > Inocom poucza o obowiązkach podatkowych, a wymyśla sobie dowolny wybór urzędu s
                  > karbowego? Ten facet jest naprawdę parodią:)

Urzędem właściwym do rozliczenia PIT przez podatników będących osobami fizycznymi jest urząd przypisany miejscu zamieszkania podatnika na ostatni dzień grudnia roku podatkowego.

Art. 25. Definicja miejsca zamieszkania
                  Dz.U.2019.0.1145 t.j. - Ustawa z dnia 23 kwietnia 1964 r. - Kodeks cywilny
                  Miejscem zamieszkania osoby fizycznej jest miejscowość, w której osoba ta przebywa z zamiarem stałego pobytu.
                  • ta Re: Sam jesteś parodią 20.12.19, 13:37
                    Inocom, ty odnosisz się wyłącznie do rozliczenia rocznego zeznania podatkowego i nie będę tu z tobą polemizować, być może i tak jest, jak wskazujesz.

Mnie chodzi o rozliczenia comiesięczne np PIT5 dla przedsiębiorców, które to opłaty mają być od 1.01.2020 wnoszone na mikrorachunku. Ci nie mogą czekać z tym przecież do kwietnia i dowolnie wskazywać US jaki im pasuje. I wcale nie mam pewności, że można przenieść wprost przepisy, które wskazujesz na te okoliczności.

Do 18.12 nie wiedział także jak tworzyć taki przelew pracownik Ministerstwa Finansów, który udzielał mi odpowiedzi ( brak decyzji wykonawczych, stwierdził)
                    • inocom Re: Sam jesteś parodią 20.12.19, 16:07
                      ta napisała:

> Inocom, ty odnosisz się wyłącznie do rozliczenia rocznego zeznania podat
                      > kowego i nie będę tu z tobą polemizować, być może i tak jest, jak wskazujesz.
                      >
                      > Mnie chodzi o rozliczenia comiesięczne np PIT5 dla przedsiębiorców, któr
                      > e to opłaty mają być od 1.01.2020 wnoszone na mikrorachunku. Ci nie mogą czekać
                      > z tym przecież do kwietnia i dowolnie wskazywać US jaki im pasuje. I wcale nie
                      > mam pewności, że można przenieść wprost przepisy, które wskazujesz na te okoli
                      > czności.
                      >
                      > Do 18.12 nie wiedział także jak tworzyć taki przelew pracownik Ministerstwa Fin
                      > ansów, który udzielał mi odpowiedzi ( brak decyzji wykonawczych, stwierdził)

www.wroclaw.pl/portal/rozlicz-pit-we-wroclawiu-2019
                      Ależ o to chodzi. To tak jak z 1% to obywatel decyduje, która gmina dostanie jego środki z podatku. Właśnie w deklaracji rocznej.

Mam do wyboru, albo finansować premie dla kierowniczych urzędników samorządowych, którzy o obywatelu przypominają sobie albo z okazji wyborów, albo z okazji rozliczania PIT. Preferuję finansowanie gminy, gdzie mieszkam przez większość weekendów, dzieciaki spędzają wakacje, która dba o przyrodę. To tylko 60 km od Wrocławia.
                      Wiesz jakie to uczucie być wystraszonym przez bielika podrywającego się do lotu, czy widzieć je nad chałupą na wysokości parudziesięciu 20-50 metrów. To potężne ptaki, które oglądam wznoszące się pijąc poranną kawę.

Nie mam zamiaru finansować tzw. Układu Wrocławskiego, mam do tego prawo i świadomie z niego skorzystam. Moje podatki (cześć dla gminy) przeznaczę tu.

Akurat gmina na czasie z okazji Świąt.
                      • ta Re: Sam jesteś parodią 20.12.19, 21:48
                        A ty swoje, no nie wiem już, jak to napisać prościej.

Ostatni już raz- podatek rozliczany comiesięcznie przez prowadzących działalność gospodarczą np PIT5, musi przedsiębiorca od dnia 1.01.2020 wpłacać na nowe konto tzw mikrokonto- co miesiąc, pierwszy raz do 20.01.2020 roku.
                        Do 18.12.2019 nie było wydanych dyspozycji, jak to robić technicznie, w tym nie podano adresata przelewu i wcale nie jest to oczywiste, że ma to być US zgodny z miejscem zamieszkania, czy dowolny, wskazany przez podatnika, jak twierdzisz, choć tak i może będzie, że będzie to Urząd Skarbowy.
                        Ja o tym, a ty w kółko o rozliczeniu rocznym.

Przed tym problemem staną wszyscy płacący PIT, CIT i VAT już za kilkanaście dni.
                        Najprawdopodobniej wszyscy jako adresata podadzą dotychczasowy US, w którym się rozliczali, niemniej, jak widać i ta sprawa jest zrobiona byle jak i na kolanie, po pisiemu.

Ty także będziesz rozliczał swój roczny PIT poprzez mikrokonto i możesz sobie tam pisać, co zechcesz i trwać w błogim zadowoleniu, że część podatku idzie na twoje orły, sokoły, kiedy nie wiesz kto będzie adresatem tych pieniędzy, jak i ja dzisiaj. Jedno wiem, że wpadną na jedno gigantyczne konto w NBP , bo tam są te mikrokonta założone. I stamtąd będą rozdzielane według klucza, którego nie znasz i nie będziesz miał na ten proces żadnego wpływu.
                        Nie wykluczam, że projekt ma na celu po cichuteńku pozbawić gminy automatycznego odpisu od PIT do ich dyspozycji i przejść do rozdawnictwa centralnego wg klucza pokorności wobec rządzących. Ten projekt może właśnie pozbawić ciebie możliwości dysponowania odsetkiem swojego podatku na wybraną gminę, czyli tego, z czego się obecnie cieszysz. Pieniądze będą spływać w jedno centralne miejsce, na konto w NBP.

Ta dyskusja z tobą, ja o wodzie, ty o chłodzie wydaje się być bez sensu, pozwól, że z całym szacunkiem, ale pozostawię twoje ew. następne posty bez odpowiedzi.
                        • yoma Re: Sam jesteś parodią 20.12.19, 22:10
                          Z inocomem dyskutujesz? Bezcelowe.
                          • inocom Re: Sam jesteś parodią 21.12.19, 00:37
                            yoma napisała:

> Z inocomem dyskutujesz? Bezcelowe.

We wrocławskim mym miejscu zamieszkania nie mieszka nikt nikt. Tak się poszczęściło nam z Żoną, że mamy kilka chałup, a mieszkać można w jednej w jednym czasie.

Jedyne co mogę wskazać urzędom, to lokal gdzie odbiorę korespondencję w sensownym czasie, choć i to nie jest pewne. Dlatego ustawodawca wymyślił coś takiego jak ePUAP. Ale urzędnicy nie przestrzegają ustawy. I ślą listy papierowe, choć powinni elektroniczne.
                          • ta Re: Sam jesteś parodią 21.12.19, 09:54
                            yoma napisała:

> Z inocomem dyskutujesz? Bezcelowe.

Widzę :(, nie trafia, a przecież używamy tego samego języka.
                            To przez te orły, być może ;)

• adria231 Re: Sam jesteś parodią 22.12.19, 20:44
                              Mikrorachunek, czy jak go zwał to nowy sposób skubania obywateli.Ludzie niewiele wiedzą, US bedzie ich ścigał. Po co te wynalazki?
                        • inocom Re: Sam jesteś parodią 20.12.19, 22:12
                          ta napisała:

> Ta dyskusja z tobą, ja o wodzie, ty o chłodzie wydaje się być bez sensu, pozwól
                          > , że z całym szacunkiem, ale pozostawię twoje ew. następne posty bez odpowiedzi

Do czasu jak nie znamy, jak będzie wyglądał PIT roczny, faktycznie to czcza dyskusja. Niemniej Wrocław przygotował sobie rekordowy budżet na przyszły rok, z prawie 1 mld z PIT.
              • sverir Re: Czyli będzie decydować deklaracja roczna 20.12.19, 00:24
                " A to ciekawostka! Podatnik będzie mógł wskazać dowolny Urząd Skarbowy, wg swojego widzimisię? "

Skoro nowelizacja tego nie zmieniła, to właściwość miejscową urzędów określają bądź to ustawy podatkowe, bądź sama ordynacja - miejsce zamieszkania albo adres siedziby podatnika, płatnika, inkasenta. Tak przynajmniej powinno być.
                • yoma Re: Czyli będzie decydować deklaracja roczna 20.12.19, 14:40
                  I to ostatnie zdanie, Sverir, jest kluczowe.
          • yoma Re: Mikrorachunek 20.12.19, 14:40
            Aha. Fajnie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka