Dodaj do ulubionych

Dane osobowe w służbie PiS

15.04.20, 08:45
Oczywiście nie tyle dane, co jeden z najbardziej upolitycznionych szefów rządowych instytucji - Jan Nowak.

Umorzył on postępowanie w sprawie obowiązku publikacji listy sędziów i prokuratorów należących do zrzeszeń i stowarzyszeń.

Żeby było jasne - prawdopodobnie TYM RAZEM Prezes UODO ma rację, że skoro jest przepis zobowiązujący administratora do określonych danych, to powinien on (administrator) ten przepis wykonać, a Prezes nie ma kompetencji do orzekania o konstytucyjności lub nie tego przepisu.

Ten sam Prezes (warto pamiętać: Jan Nowak) nie widział jednak przeszkód w:
- stosowaniu środka zabezpieczającego pomimo wyraźnego przepisu o dostepie do informacji publicznej
- ocenie zasadności i prawidłowości wyroku sądu
- badaniu konstytucyjności przepisów RODO.

Prawie mnie za serce chwyta na wspomnienie, jak pisowscy urzędnicy potrafią jednak mimo wszystko stosować się do przepisów Konstytucji, ustaw, itd. Szkoda, że dzieje się to niemal wyłącznie w sytuacji, gdy trzeba bronić partyjnych interesów. Pod tym względem nawet PRL miał więcej standardów z państw uznawanych za demokratyczne.
Obserwuj wątek
    • aniechto.only Re: Dane osobowe w służbie PiS 15.04.20, 09:28
      sverir napisał:

> Prawie mnie za serce chwyta na wspomnienie, jak pisowscy urzędnicy potrafią jed
      > nak mimo wszystko stosować się do przepisów Konstytucji, ustaw, itd. Szkoda, że
      > dzieje się to niemal wyłącznie w sytuacji, gdy trzeba bronić partyjnych intere
      > sów. Pod tym względem nawet PRL miał więcej standardów z państw uznawanych za d
      > emokratyczne.

Biorą przykład z żoliborskiego dyktatorka, konstytucja jest be, kiedy mu przeszkadza i cacy, kiedy może się nią zasłaniać:

Obowiązującą konstytucję można śmiało nazwać postkomunistyczną - powiedział prezes PiS Jarosław Kaczyński. Ocenił, że konstytucja zawiera "mnóstwo blokad", które uniemożliwiają odrzucenie "pewnych elementów" tego społecznego systemu.

- To nie jest tak, że my możemy powiedzieć: „odkładamy wybory, bo z jakichś względów uważamy, że tak należy zrobić”, muszą być przesłanki konstytucyjne - mówił jeszcze w marcu Kaczyński. - Tych przesłanek w tym momencie w moim najgłębszym przekonaniu nie ma i mam naprawdę nadzieję bardzo mocną, że nie będzie ich w ostatnim momencie przed 10 maja. My musimy przestrzegać prawa, Konstytucji w szczególności.

• no-popis Re: Dane osobowe w służbie PiS 16.04.20, 07:07
      sverir napisał:

> Oczywiście nie tyle dane, co jeden z najbardziej upolitycznionych szefów rządow
      > ych instytucji - Jan Nowak.
      >
      > Umorzył on postępowanie w sprawie obowiązku publikacji listy sędziów i prokurat
      > orów należących do zrzeszeń i stowarzyszeń.
      >
      > Żeby było jasne - prawdopodobnie TYM RAZEM Prezes UODO ma rację, że skoro jest
      > przepis zobowiązujący administratora do określonych danych, to powinien on (adm
      > inistrator) ten przepis wykonać, a Prezes nie ma kompetencji do orzekania o kon
      > stytucyjności lub nie tego przepisu.
      >
      > Ten sam Prezes (warto pamiętać: Jan Nowak) nie widział jednak przeszkód w:
      > - stosowaniu środka zabezpieczającego pomimo wyraźnego przepisu o dostepie do i
      > nformacji publicznej
      > - ocenie zasadności i prawidłowości wyroku sądu
      > - badaniu konstytucyjności przepisów RODO.
      >
      > Prawie mnie za serce chwyta na wspomnienie, jak pisowscy urzędnicy potrafią jed
      > nak mimo wszystko stosować się do przepisów Konstytucji, ustaw, itd. Szkoda, że
      > dzieje się to niemal wyłącznie w sytuacji, gdy trzeba bronić partyjnych intere
      > sów. Pod tym względem nawet PRL miał więcej standardów z państw uznawanych za d
      > emokratyczne.

Zgadzam się w tej kwestii.
      Jednak to wymaga rozwiązań systemowych i planu na przyszłość . jak PiS odejdzie od władzy, jak straci władzę ale takiego planu nie ma i takiej oferty, dla takich symetrystów jak ja :) nie ma. Jak może być jak niżej podpisana Aniechto Only robi w tym środowisku za intelektualistkę, A ponieważ planu nie ma to go nie będzie a jedynie, jak to się mówiło za komuny: Dupiak wejdzie na miejsce Maliniaka a Maliniak na miejsce Dupiaka.
      Aniechto, hrabia, czandra, zapijaczony, kawa, erte stracą swoją wrażliwość i nie będą widzieli niczego złego w 2 tygodniowej "służbowej" misji zagranicznej podczas prostytury np Biedronia do Tybetu oraz w lotach premier Kidawy wraz z mężem na spacery po Pradze a tania rada raptem stanie się wrażliwy i zacznie jechać wskazując na te skandaliczne nadużyci a wyliczać ilu chorych na nowotwory można by za to wyleczyć.
      ...i od nowa Polsko Ludowa :)
      Liczą się zmiany systemowe aby rozwiązywać takie problemy.
      Takie oferty na rynku , jaką kiedyś miała np UW, na tym rynku nie ma.
      • kolor Re: Dane osobowe w służbie PiS 16.04.20, 07:35
        Przybyłeś piątkę z juniorem Czarneckim?
        • oczyszerokozamkniete66 Re: Dane osobowe w służbie PiS 16.04.20, 07:43
          wiem jedno - PIS trzeba zdelegalizować, a wszystkich ,którzy łamali prawo i konstytucję należy ukarać.
          Jeśli tak się nie stanie ,to znaczy ,że Polska nie zasługuje na miano demokratycznego państwa prawa.
          • no-popis Re: Dane osobowe w służbie PiS 16.04.20, 08:02
            oczyszerokozamkniete66 napisała:

> wiem jedno - PIS trzeba zdelegalizować, a wszystkich ,którzy łamali prawo i kon
            > stytucję należy ukarać.
            > Jeśli tak się nie stanie ,to znaczy ,że Polska nie zasługuje na miano demokraty
            > cznego państwa prawa.
            Komunistów trzeba zdelegalizować i unieważnić mandat europosła Millerowi i Cimoszewiczowi.
            Tuska należy posadzić za nieprawidłowości przy przygotowywaniu lotu smoleńskiego i za Amber Gold i ...za to , że wygrywał wybory :)
            PeeSeL należ posadzić za to, że kradli.
            Należy utworzyć obozy koncentracyjne....
            PS
            ... czy wiesz, że jesteś idiotą !?
        • no-popis Re: Dane osobowe w służbie PiS 16.04.20, 07:55
          kolor napisał:

> Przybyłeś piątkę z juniorem Czarneckim?
          Nawet nie wiem kogo masz na myśli ale jeżeli tak myśli ten Ktoś to mnie to cieszy. Znając jednak Ciebie z tego forum i Twoje standardy i przemyślenia to ...mogłeś czegoś nie zrozumieć.
          • kolor Re: Dane osobowe w służbie PiS 16.04.20, 08:05
            Przybij piątkę z rogaczem juniorem

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka