Dodaj do ulubionych

Setna rocznica urodzin JPII

19.05.20, 06:35
Jesteśmy wdzięczni Papieżowi Polakowi za jego wkład w walkę z komunizmem, za poparcie naszych dążeń
do związania się z UE. Pamiętam tłumy śpiewające jego pieśń barkę, i śpiewające a mury,mury..
I teraz, w Warszawie, na obchodach tych urodzin Morawiecki powołuje się na słowa piosenki o murach , które padną. Przecież on ze swoją pisią bandą zbudował nowe mury i wciąż je umacnia.
Wystąpienie Premiera przed Świątynią Opatrzności Bożej i powoływanie się na słowa piosenki Kaczmarskiego,
która była naszym hymnem , to profanacja wszelkich świętości.
Obserwuj wątek
    • haen2010 Re: Setna rocznica urodzin JPII 19.05.20, 07:09
      Ja przepraszam, ale już w czasie ogólnego zauroczenia jego pontyfikatem można było dostrzec, że JPII to niezły zakapior. Widział swój Kościół jako nadrzędną kontrolę nad duszyczkami maluczkich. I nie było od tego, by wzmocnić to finansowo. Masowe nadania i kasa za tę kontrolę nad polityką.

Niestety, nie dostrzegł, że jego kadry toczy rak wg Darwina. Niewłaściwy, wymuszony dobór naturalny. A niby taki wielki filozof był.
      • sverir Re: Setna rocznica urodzin JPII 19.05.20, 07:41
        "Widział swój Kościół jako nadrzędną kontrolę nad duszyczkami maluczkich"

JP2 miał wiele wad, ale akurat ta do nich nie należała. W tej kwestii był zwolennikiem otwarcia Kościoła.
        • m.c.hrabia Re: Setna rocznica urodzin JPII 19.05.20, 07:50
          zgadzam się ze Środą.

Był ortodoksyjnym kostycznym służbistą Kościoła, który wiedział, że Rydzyk jest więcej wart niż Tischner, bo Rydzyk to logistyka i pieniądze a Tischner to kłopotliwe dla wiary myślenie.

Środa zwraca uwagę, na ilość podroży papieża po świecie, oraz na jego najbliższych współpracowników.

- Uwielbiał podróżować, ale jego ekumenia sprowadzała się do hasła: przejdźcie na katolicyzm! Otaczał się posłusznymi prymitywami jak Dziwisz, wybrał księgowego Glempa na prymasa Polski, bo bał się osób myślących, dał się omotać Półtawskiej i wierzył, że na świecie nie ma większego zła niż prezerwatywa i aborcja
          • sverir Re: Setna rocznica urodzin JPII 19.05.20, 08:03
            JP2 był konserwatystą w sprawach Kościoła jako takiego, ale jednak kontynuował posoborową politykę otwarcia Kościoła na dialog z innymi religiami.
          • 141288bs Re: Setna rocznica urodzin JPII 19.05.20, 08:24
            Od dawna wiadomo ,ze Sroda to twoj niepodwazalny autorytet, hrabio.
        • haen2010 Re: Setna rocznica urodzin JPII 23.05.20, 07:53
          Ależ ja nie piszę o ekumenicznej wspólnocie religii. To było niegłupie, bo wojny religijne nadal pełne trupów.

Piszę o tym, że jego własny Kościół Rzymsko - Katolicki poczuł biznesowy wiatr w plecy. Kontrolował u nas politykę. No i nabór kadr był od dawna nasycony wiejskim głupkiem na dorobku nadziewany zboczeńcami z powodu bezkarności dla ich upodobań. Patrz co się stało z KK w Irlandii, oni nie mieli swojego papieża.

• lumpior Re: Setna rocznica urodzin JPII 19.05.20, 07:48
        JPII dbał o własną firmę, wiedział o niej to co chciał,milczał o tym co było podłe.Takie milczenie na życzenie. Nie wiedział o wszystkim,no to co za szef? Sporo zakłamania i nawet dogmaty nie pomogą.Miał także sukcesy i dzieki Mu za to,ale bez przesady.
    • szwampuch58 Re: Setna rocznica urodzin JPII 19.05.20, 09:38
      kawalek muru berlinskiego przyda mu sie
    • no-popis Re: Setna rocznica urodzin JPII 19.05.20, 13:14
      adria231 napisała:

> Jesteśmy wdzięczni Papieżowi Polakowi za jego wkład w walkę z komunizmem, za
      > poparcie naszych dążeń
      > do związania się z UE. Pamiętam tłumy śpiewające jego pieśń barkę, i śpiewają
      > ce a mury,mury..
      > I teraz, w Warszawie, na obchodach tych urodzin Morawiecki powołuje się na sło
      > wa piosenki o murach , które padną. Przecież on ze swoją pisią bandą zbudował
      > nowe mury i wciąż je umacnia.
      > Wystąpienie Premiera przed Świątynią Opatrzności Bożej i powoływanie się na
      > słowa piosenki Kaczmarskiego,
      > która była naszym hymnem , to profanacja wszelkich świętości.
      Jako chlopak, ktory zarowno dzialal w opozycji , również po Ojcu, ma do tego prawo ponadto Morawiecki nie jest pisu ale z POPiSu ponieważ wcześniej był doradcą Tuska. To ten sam człowiek u Tuska jak i Kaczyńskiego czyli w Popis.
      • buldog2 Re: Setna rocznica urodzin JPII 19.05.20, 13:22
        Znaczy, ludzikow, Morawiecki młodszy jest wtyką SB PIS i działa w demokratycznej opozycji, tak jak dawniej ojciec?
        • pies.na.czarnych Re: Setna rocznica urodzin JPII 19.05.20, 13:45
          > tak jak dawniej ojciec?

Matołusz wtedy jeszcze na baby nie chodził bo był za młody.
      • erte2 Re: Setna rocznica urodzin JPII 19.05.20, 14:50
        no-pois napisało:
        Jako chlopak, ktory zarowno dzialal w opozycji , również po Ojcu, ma do tego prawo ponadto Morawiecki nie jest pisu ale z POPiSu ponieważ wcześniej był doradcą Tuska. To ten sam człowiek u Tuska jak i Kaczyńskiego czyli w Popis.

Dobry człowieku - nie zakłamuj pisim zwyczajem historii. Zaraz dowiemy się że morawiecki-junior szedł "z VIS-em na Tygrysy", a pod Grunwaldem osobiście zaszlachtował Wielkiego Mistrza.

A co do tatusia...
        W stanie wojennym każdy kto czuł taką potrzebę a nie srał w gacie ze strachu starał się coś drukować; a ponieważ mimo wszystko jakieś międzyregionalne kontakty były (wiem coś o tym) więc tych druków, ulotek, biuletynów czy gazetek było multum (po jednej rewizji esbecja wyniosła ode mnie "łup" chyba tak ok. 10 kg papieru /w tym również sporo "trefnych" książek/)

Ale ad rem.
        Wśród tych druków docierał także biuletyn tzw. "Solidarności Walczącej" w którym to bez kamuflażu i niedomówień wzywano do zbrojnego poru, gromadzenia broni i aktów terrorystycznych. Pomijając wszystko inne (nawet credo ks. Popiełuszki "Zło dobrem zwyciężaj") było to równie głupie co po prostu nierealne. I zastanawialiśmy się - głupota to czy prowokacja?
        Przeważały opinie że jednak to drugie.
        • m.c.hrabia Re: Setna rocznica urodzin JPII 19.05.20, 15:47
          i te opinie o drugim odzwierciedlały rzeczywistość.
          • erte2 Re: Setna rocznica urodzin JPII 19.05.20, 17:17
            Oczywiście nikt nikogo za rękę nie złapał. Ale jeśli się weźmie pod uwagę że te wezwania "do boju !" głosi było nie było człowiek dorosły, wykształcony (przypominam: doktor fizyki, wykładowca akademicki, umysł z założenia ścisły) - to można myśleć różnie.
            Bo nietrudno sobie wyobrazić sytuację kiedy to kilka "gorących głów" wzięłoby do serca te wezwania i rzeczywiście próbowałoby coś wysadzić, kogoś zastrzelić lub wywinąć równie głupi numer. Skończyło by się to eskalacją represji bo przecież byłby pretekst. A założę się że była w tamtych władzach grupa towarzyszy którzy tylko na to czekali.
    • na_deszczu Re: Setna rocznica urodzin JPII 19.05.20, 13:36
      Mnie również kojarzy się z pokrzepianiem narodu w trudnych czasach, z entuzjazmem moich rodziców, którym udało się dostać bilety na mszę, ze sprzątaniem rodzinnego miasta przed wizytą, potem ze wzruszeniem, gdy choroba postępowała a on trwał na stanowisku. W trakcie sama mogłam go posłuchać i zobaczyć w oddali w Gdańsku. Potem byla narodowa żałoba. Potem nastąpiło rozczarowanie i znów żałoba, moja prywatna, nad utratą autorytetu, bo wiedział i nic nie zrobił. Trochę mi zajęło zaakceptować, ze daleko mu do ideałów. Mam stosunek ambiwalentny.

• taniarada Re: Setna rocznica urodzin JPII 19.05.20, 13:57
      TO Dzięki NIEJ...... i DZIĘKI BOGU

Urodziłeś się Karolu z Matki Polki.

Matka Polka Wydała Cię na świat.

Na przeżycie szans nie dawał lekarz polski.

Podpowiadał aborcję -kat!

Mówił Matce, że porodu nie przeżyje.

Że jej ciąża jest poważnie zagrożona.

Że bez szans tej ciąży donoszenie.

Albo dziecko żyć będzie, albo ona.....

Więc aborcję sugerował lekarz.

Zabić dziecko, żeby matka mogła żyć.

Jakże straszna była to alternatywa.

Ta sugestia - by przerwać życia dzieciąteczka nić.......

Ale matka miała Silną Wiarę w Boga.

Ale ojciec Polski Żołnierz był.

Bóg i Honor i Ojczyzna, serce nie wie co

to trwoga.

Dziecko musi na ten świat przyjść!

Dziecko musi w naszym domu żyć..Mnie ciekawi czy JPII wiedział że Bolek gra z komunistami .

• krzy-czy Re: Setna rocznica urodzin JPII 19.05.20, 14:08
        zupełnie jak szymborska o stalinie.
      • pies.na.czarnych Re: Setna rocznica urodzin JPII 19.05.20, 14:13
        Tanjusza przenieś ten wątek na FReligia!
        • taniarada Re: Setna rocznica urodzin JPII 19.05.20, 14:20
          pies.na.czarnych napisała:

> Tanjusza przenieś ten wątek na FReligia!
          >
          To nie jest mój wątek .
      • na_deszczu Re: Setna rocznica urodzin JPII 19.05.20, 14:18
        Idealna przyśpiewka na pierwsze miejsce w trójce. Brawo.
        • eiran Re: Setna rocznica urodzin JPII 22.05.20, 15:11
          Pamiętam jeszcze z młodości taką piosenkę, którą śpiewały maszerujący do Częstochowy:

Czy wy wiecie, że On jeździł rowerem
          Rowerem, który Mu się często psuł.

Czy wy wiecie, że On pływał kajakiem
          Kajakiem, w którym było pełno dziur.

Czy wy wiecie, że On jeździł na nartach
          Na nartach, które zrobił sam.

Dobrze że papamobile sobie sam nie zrobił, tylko otrzymał od Toyoty.
    • pies.na.czarnych Re: Setna rocznica urodzin JPII 19.05.20, 13:58
      Jest odpowiedzialny za smierć arcybiskupa Oskar Arnulf Romero.
    • yoma Re: Setna rocznica urodzin JPII 19.05.20, 14:03
      Czy mógłby mi ktoś raz wreszcie wytłumaczyć, w jaki sposób papież zwalczył komunizm? Bo pytam od lat, a każdy zapytany odwraca się plecami i odchodzi.

I czy to naprawdę jest wątek na forum o bieżących wydarzeniach politycznych?
      • taniarada To były wydarzenia polityczne 19.05.20, 14:19
        yoma napisała:

> Czy mógłby mi ktoś raz wreszcie wytłumaczyć, w jaki sposób papież zwalczył komu
        > nizm? Bo pytam od lat, a każdy zapytany odwraca się plecami i odchodzi.
        >
        > I czy to naprawdę jest wątek na forum o bieżących wydarzeniach politycznych?
        > Ważniejsze niż naparzanka PIS kontra reszta .
        Stefan Kisielewski 3 grudnia 1978 roku tak wspominał wybór papieża:

Niesłychane posunięcie ze strony kardynałów, a jakież mądre, jakie nowe otwiera perspektywy! Przez kraj przeszedł dreszcz, absolutny, autentyczny wstrząs – historia ruszyła przecież naprzód w tym sowieckim grajdołku. I znowu głupota władz – ileż intryg robili ostatnio właśnie przeciw Wojtyle! I żadnych z tego nie wyciągną konsekwencji, nie wyrzucą nawet tego głupiego Kąkola! [kierownika Urzędu ds. Wyznań

Czytaj więcej: histmag.org/Wybor-Karola-Wojtyly-na-papieza-i-jego-wplyw-na-opor-wobec-komunizmu-15845
        • pies.na.czarnych Re: To były wydarzenia polityczne 19.05.20, 14:25
          Powinien podziękować SB.
      • haen2010 Re: Setna rocznica urodzin JPII 19.05.20, 16:11
        yoma napisała:

> Czy mógłby mi ktoś raz wreszcie wytłumaczyć, w jaki sposób papież zwalczył komu
        > nizm? Bo pytam od lat, a każdy zapytany odwraca się plecami i odchodzi.

Komunizm sam się wykończył, bo przegrał "zimną wojnę". JPII to rozumiał, zdefiniował i nieco przyśpieszył. W zamian zaproponował i realizował ortodyksyjną religijność. Co nie bardzo mu się udało.
        • na_deszczu Re: Setna rocznica urodzin JPII 19.05.20, 16:39
          Po pierwszej wizycie w latach 90 poczuł zawód. Naród sie wyzwolił i przy okazji zaczęła postępować zmiana światopoglądowa. Naturalne, ze ludzie majac zapewnione podstawowe potrzeby w tym wolność, aspirują po więcej, jak wolność światopoglądowa. Tak samo zawiódł się Kaczyński, sądząc, że programami socjalnymi podporządkuje ludzi w duchu patriotyczno-ksenofobicznym, a tymczasem naród po zaspokojeniu podstawowych potrzeb zaczął aspirować do bycia Europejczykiem. Terrorystów i ekstremistów wychowywuje się zabierając im coś. Dajac - pozwala sie poszerzyć horyzonty.
      • obcy8 Re: Setna rocznica urodzin JPII 21.05.20, 00:58
        yoma napisała:

> nizm?
        zmobilizował Polaków do masowego buntu przeciwko komunizmowi.W wyniku jego pierwszej Pielgrzymki do Ojczyzny powstała Solidarność i rozpoczął się dziesięcioletni ogólnopolski strajk włoski zakończony Okrągłym Stołem.To z kolei zachęciło ludzi z innych komunistycznych państw do otwartego sprzeciwu wobec komunizmu.
        • eiran Re: Setna rocznica urodzin JPII 22.05.20, 15:37
          obcy8 napisał(a):

> zmobilizował Polaków do masowego buntu przeciwko komunizmowi.W wyniku jego pier
          > wszej Pielgrzymki do Ojczyzny powstała Solidarność i rozpoczął się dziesięciole
          > tni ogólnopolski strajk włoski zakończony Okrągłym Stołem.To z kolei zachęciło
          > ludzi z innych komunistycznych państw do otwartego sprzeciwu wobec komunizmu.

Nie żeby mi bardzo zależało na deprecjonowaniu roki JP2, ale ciąg zdarzeń polegający na skutecznym wezwaniu Polaków do masowego buntu przeciw komunizmowi co zakończyło się jego upadkiem w całej śr.-wschodniej Europie to w ogromnej mierze propaganda. Tego samego typu jak opowieści o decydującej roli Lecha Kaczyńskiego w ostatecznym zwycięstwie Solidarności, albo (co można było usłyszeć w latach 70. XX wieku) o wielkim wkładzie Leonida Breżniewa w ostateczne zwycięstwo w Wielkiej Wojnie Ojczyźnianej.

Komunizm w Europie upadał, bo ZSRR nie podołał wyścigowi zbrojeń, skutkiem czego posypały się gospodarki całej RWPG, skutkiem czego doszło do strajków w Polsce, głównie na tle problemów z zaopatrzeniem i wzrostu kosztów utrzymania. Potem przyszedł stan wojenny, który zamiast poprawić gospodarkę jeszcze ją pogorszył (i nie było to skutkiem żadnego strajku włoskiego, a po prostu nieudolności kolejnych ekip nie tylko w Polsce). Papież może tam jakoś pomógł się ludziom policzyć, ale ani on, ani polski kościół instytucjonalny, do żadnych buntów czy włoskich strajków nie zachęcali.
          • obcy8 Re: Setna rocznica urodzin JPII 23.05.20, 00:39
            eiran napisał:

> Nie żeby mi bardzo zależało na deprecjonowaniu roki JP2, ale ciąg zdarzeń poleg
            > ający na skutecznym wezwaniu Polaków do masowego buntu przeciw komunizmowi co z
            > akończyło się jego upadkiem w całej śr.-wschodniej Europie to w ogromnej mierze
            > propaganda.
            propaganda wrogich sił?

Tego samego typu jak opowieści o decydującej roli Lecha Kaczyńskie
            > go w ostatecznym zwycięstwie Solidarności, albo (co można było usłyszeć w latac
            > h 70. XX wieku) o wielkim wkładzie Leonida Breżniewa w ostateczne zwycięstwo w
            > Wielkiej Wojnie Ojczyźnianej.
            jak rzucasz takie teksty to się nie dziw że "każdy zapytany odwraca się plecami i odchodzi"

> Komunizm w Europie upadał, bo ZSRR nie podołał wyścigowi zbrojeń, skutkiem czeg
            > o posypały się gospodarki całej RWPG,
            w tym już jest trochę prawdy ale dosłownie trochę bo ci komuniści z ZSRR to byli wg tej historii sympatyczni ludzie którzy przegrali jakiś wyścig i uznawszy to postanowili zwrócić nam wolność i niepodległość ot tak.Niestety nie i w to może uwierzyć tylko ktoś kto nie zna tamtych czasów

skutkiem czego doszło do strajków w Polsc
            > e, głównie na tle problemów z zaopatrzeniem i wzrostu kosztów utrzymania.
            pamiętam ten język to były przejściowe problemy z zaopatrzeniem ale nie z wolnością

Potem
            > przyszedł stan wojenny, który zamiast poprawić gospodarkę jeszcze ją pogorszył
            > (i nie było to skutkiem żadnego strajku włoskiego, a po prostu nieudolności ko
            > lejnych ekip nie tylko w Polsce). Papież może tam jakoś pomógł się ludziom poli
            > czyć, ale ani on, ani polski kościół instytucjonalny, do żadnych buntów czy wło
            > skich strajków nie zachęcali.
            >
            a IV Departament MSW inwigilował Kościół dla jaj
            • eiran Re: Setna rocznica urodzin JPII 23.05.20, 06:24
              obcy8 napisał(a):

> propaganda wrogich sił?

Gdybym tak uważał, to bym tak napisał. Propaganda kościoła instytucjonalnego i części polityków, mediów itp.
              Pewnie dla niektórych to wrogowie, ja traktuje ich tylko z niechęcią.

>

> jak rzucasz takie teksty to się nie dziw że "każdy zapytany odwraca się plecami
              > i odchodzi"

Problem w tym że nie odchodzi, a inny - że nie pytam. Ale to nie moje problemy.

>
              > > Komunizm w Europie upadał, bo ZSRR nie podołał wyścigowi zbrojeń, skutkie
              > m czeg
              > > o posypały się gospodarki całej RWPG,

> w tym już jest trochę prawdy ale dosłownie trochę bo ci komuniści z ZSRR to byl
              > i wg tej historii sympatyczni ludzie którzy przegrali jakiś wyścig i uznawszy t
              > o postanowili zwrócić nam wolność i niepodległość ot tak.

Według którego fragmentu mojej historii komuniści z ZSRR to sympatyczni ludzie?

Niestety nie i w to mo
              > że uwierzyć tylko ktoś kto nie zna tamtych czasów

Ja, na ten przykład, znam, ale to ty opowiadasz tę historyjką jako niby moją.

>
              > skutkiem czego doszło do strajków w Polsc
              > > e, głównie na tle problemów z zaopatrzeniem i wzrostu kosztów utrzymania.
              >
              > pamiętam ten język to były przejściowe problemy z zaopatrzeniem ale nie z wolno
              > ścią

Super że pamiętasz, ale ja tego sformułowania nie użyłem, a z całości mojego wpistu nijak nie wynika, że uważam te trudności za przejściowe.

>
              > Potem
              > > przyszedł stan wojenny, który zamiast poprawić gospodarkę jeszcze ją pog
              > orszył
              > > (i nie było to skutkiem żadnego strajku włoskiego, a po prostu nieudolno
              > ści ko
              > > lejnych ekip nie tylko w Polsce). Papież może tam jakoś pomógł się ludzio
              > m poli
              > > czyć, ale ani on, ani polski kościół instytucjonalny, do żadnych buntów c
              > zy wło
              > > skich strajków nie zachęcali.
              > >
              > a IV Departament MSW inwigilował Kościół dla jaj

A niektórzy, całkiem liczni księża, dla jaj współpracowali z systemem.
              • obcy8 Re: Setna rocznica urodzin JPII 23.05.20, 08:25
                eiran napisał:

> > propaganda wrogich sił?
                >
                > Gdybym tak uważał, to bym tak napisał. Propaganda kościoła instytucjonalnego i
                > części polityków, mediów itp.
                i historyków bo znajdziesz tę propagandę w podręcznikach historii i encyklopediach w tym obcych

> > > Komunizm w Europie upadał, bo ZSRR nie podołał wyścigowi zbrojeń, s
                > kutkie
                > > m czeg
                > > > o posypały się gospodarki całej RWPG,
                >
                > > w tym już jest trochę prawdy ale dosłownie trochę bo ci komuniści z ZSRR
                > to byl
                > > i wg tej historii sympatyczni ludzie którzy przegrali jakiś wyścig i uzna
                > wszy t
                > > o postanowili zwrócić nam wolność i niepodległość ot tak.
                >
                > Według którego fragmentu mojej historii komuniści z ZSRR to sympatyczni ludzie?
                to jest wniosek z całości Twojej opowiastki że był wyścig któremu nie podołali i dlatego wycofali się z Polski rakiem

> Super że pamiętasz, ale ja tego sformułowania nie użyłem, a z całości mojego wp
                > istu nijak nie wynika, że uważam te trudności za przejściowe.
                użyłeś a sęk w tym że w obaleniu komunizmu nie chodziło o "trudności z zaopatrzeniem" ale o niepodległość i wolność

> > Papież może tam jakoś pomógł się
                > ludzio
                > > m poli
                > > > czyć, ale ani on, ani polski kościół instytucjonalny, do żadnych bu
                > ntów c
                > > zy wło
                > > > skich strajków nie zachęcali.
                > > >
                > > a IV Departament MSW inwigilował Kościół dla jaj
                >
                > A niektórzy, całkiem liczni księża, dla jaj współpracowali z systemem.
                owszem byli i kolaboranci ale komuniści akurat nie ich się bali w Kościele
                • eiran Re: Setna rocznica urodzin JPII 23.05.20, 14:52
                  obcy8 napisał(a):

> > Według którego fragmentu mojej historii komuniści z ZSRR to sympatyczni l
                  > udzie?

> to jest wniosek z całości Twojej opowiastki że był wyścig któremu nie podołali
                  > i dlatego wycofali się z Polski rakiem

Logika nie do odparcia. Napisałem, że nie podołali, ergo - uważam ich za sympatycznych.

>
                  >
                  > > Super że pamiętasz, ale ja tego sformułowania nie użyłem, a z całości moj
                  > ego wp
                  > > istu nijak nie wynika, że uważam te trudności za przejściowe.

> użyłeś a sęk w tym że w obaleniu komunizmu nie chodziło o "trudności z zaopatrz
                  > eniem" ale o niepodległość i wolność

Powtarzam jeszcze raz i proponuję byś bezczelnie nie łgał. Nie użyłem sformułowania "przejściowe trudności w zaopatrzeniu", co mi po raz drugi imputujesz.

(...)

Czekam jeszcze aż podzielisz się swoją wiedzą o powodach, dla których Lech Wałęsa nosił w klapie wizerunek MBC.
                  • obcy8 Re: Setna rocznica urodzin JPII 23.05.20, 15:04
                    eiran napisał:

>
                    > Logika nie do odparcia. Napisałem, że nie podołali, ergo - uważam ich za sympat
                    > ycznych.
                    ergo śmergo nie mówiłem że tak uważasz ale że tak wynika z Twojej wersji historii

> Powtarzam jeszcze raz i proponuję byś bezczelnie nie łgał. Nie użyłem sformułow
                    > ania "przejściowe trudności w zaopatrzeniu", co mi po raz drugi imputujesz.
                    nie użyłeś słowa "przejściowe" co jest bez znaczenia dla istoty która ci umyka w wojence na ergo imputacje

> Czekam jeszcze aż podzielisz się swoją wiedzą o powodach, dla których Lech Wałę
                    > sa nosił w klapie wizerunek MBC.
                    >
                    już się podzieliłem
                    • eiran Re: Setna rocznica urodzin JPII 23.05.20, 15:14
                      obcy8 napisał(a):

> ergo śmergo nie mówiłem że tak uważasz ale że tak wynika z Twojej wersji histor
                      > ii

Z żadnego zdania, a nawet słowa użytego przeze mnie nie da się wywieść wniosku, że uważam Sowietów za sympatycznych. A jeśli ty wywodzisz, to znaczy że nie da ci się pomóc.

>
                      >
                      > > Powtarzam jeszcze raz i proponuję byś bezczelnie nie łgał. Nie użyłem sfo
                      > rmułow
                      > > ania "przejściowe trudności w zaopatrzeniu", co mi po raz drugi imputujes
                      > z.
                      > nie użyłeś słowa "przejściowe" co jest bez znaczenia dla istoty która ci umyka
                      > w wojence na ergo imputacje

Ma znaczenie o tyle, że kłamliwie twierdziłeś jakobym użył.

>
                      > > Czekam jeszcze aż podzielisz się swoją wiedzą o powodach, dla których Lec
                      > h Wałę
                      > > sa nosił w klapie wizerunek MBC.
                      > >
                      > już się podzieliłem

I co wyszło z twojego podziału?
                      • obcy8 Re: Setna rocznica urodzin JPII 23.05.20, 15:24
                        eiran napisał:

> Z żadnego zdania, a nawet słowa użytego przeze mnie nie da się wywieść wniosku
                        > , że uważam Sowietów za sympatycznych. A jeśli ty wywodzisz, to znaczy że nie d
                        > a ci się pomóc.
                        nie oczekuję bratniej pomocy mimo że bardzo się starasz jej udzielać

> > nie użyłeś słowa "przejściowe" co jest bez znaczenia dla istoty która ci
                        > umyka
                        > > w wojence na ergo imputacje
                        >
                        > Ma znaczenie o tyle, że kłamliwie twierdziłeś jakobym użył.
                        dla Ciebie może mieć znaczenie dla istoty sporu nie ma

• erte2 Re: Setna rocznica urodzin JPII 23.05.20, 01:34
            eiran
            Dokładnie tak. Dodam jeszcze tylko że jednym z niedocenianych czynników powstania ogólnopolskiego ruchu protestu przeciw reżimowi (oprócz najważniejszego czyli braku michy) był film Wajdy "Człowiek z marmuru" który uświadomił Polakom fakt że można się nie bać mówić prawdy, że można pokazać brudne początki tzw. Polski Ludowej, jej idiotyzmy, zakłamanie, bezsensowna propagandę - czyli to wszystko o czym mówiło się u cioci na imieninach, ale w zasadzie tylko tam. I to "Nie lękajcie się" Wajdy było równie ważne (a być może nawet ważniejsze) niż analogiczne "Nie lękajcie się" Wojtyły.

• obcy8 Re: Setna rocznica urodzin JPII 23.05.20, 01:48
              erte2 napisał:

> eiran
              > Dokładnie tak. Dodam jeszcze tylko że jednym z niedocenianych czynników powstan
              > ia ogólnopolskiego ruchu protestu przeciw reżimowi (oprócz najważniejszego czyl
              > i braku michy) był film Wajdy "Człowiek z marmuru" który uświadomił Polakom fak
              > t że można się nie bać mówić prawdy, że można pokazać brudne początki tzw. Pols
              > ki Ludowej, jej idiotyzmy, zakłamanie, bezsensowna propagandę - czyli to wszyst
              > ko o czym mówiło się u cioci na imieninach, ale w zasadzie tylko tam. I to "Nie
              > lękajcie się" Wajdy było równie ważne (a być może nawet ważniejsze) niż analog
              > iczne "Nie lękajcie się" Wojtyły.
              >
              "Człowiek z marmuru" to film o tzw bierutowskim okresie błędów i wypaczeń co innego "Człowiek z żelaza" i "Człowiek z nadziei".Wiesz co i dlaczego Lechu nosił w klapie?
              • eiran Re: Setna rocznica urodzin JPII 23.05.20, 06:28
                obcy8 napisał(a):

> "Człowiek z marmuru" to film o tzw bierutowskim okresie błędów i wypaczeń

Albo obejrzałeś tylko fragmenty filmu, albo nie udało ci się całego zrozumieć.

co in
                > nego "Człowiek z żelaza" i "Człowiek z nadziei".

Oba filmy o dużo mniejszej wartości artystycznej, choć pierwszy z nich - w czasie kiedy wszedł do kin, robił spore wrażenie.

> Wiesz co i dlaczego Lechu nosił
                > w klapie?

Prawie każdy wie, co nosił, natomiast będę wdzięczny, jak wyjaśnisz dlaczego.
                • obcy8 Re: Setna rocznica urodzin JPII 23.05.20, 08:07
                  eiran napisał:

> obcy8 napisał(a):
                  >
                  > > "Człowiek z marmuru" to film o tzw bierutowskim okresie błędów i wypaczeń
                  >
                  >
                  > Albo obejrzałeś tylko fragmenty filmu, albo nie udało ci się całego zrozumieć.
                  zaczęło się ad personam

> co in
                  > > nego "Człowiek z żelaza" i "Człowiek z nadziei".
                  >
                  >
                  > Oba filmy o dużo mniejszej wartości artystycznej, choć pierwszy z nich - w czas
                  > ie kiedy wszedł do kin, robił spore wrażenie.
                  to się zgadza

> > Wiesz co i dlaczego Lechu nosił
                  > > w klapie?
                  >
                  > Prawie każdy wie, co nosił, natomiast będę wdzięczny, jak wyjaśnisz dlaczego.
                  >
                  bo to był ważny symbol walki w której nie chodziło o brak michy tylko wartości
                  • no-popis Re: Setna rocznica urodzin JPII 23.05.20, 08:22

> bo to był ważny symbol walki w której nie chodziło o brak michy tylko wartości
                    Gdyby nie Kuroń, Walentynowicz, Gwiazda, Borusewicz, Borowczak i im podobni to poza tym chodziło o michę a nie o wartości. Jest to aż nadto udokumentowane.
                    Strajk w Gdańsku przecież oficjalnie został zakończony przez Wałęsę po spełnieniu postulatów płacowych i przywrócenia do pracy Anny Walentynowicz ale nie zgodzili się na to, przeciw Wałęsie, pozostali członkowie prezydium strajku .
                    • obcy8 Re: Setna rocznica urodzin JPII 23.05.20, 08:32
                      no-popis napisała:

>
                      > > bo to był ważny symbol walki w której nie chodziło o brak michy tylko war
                      > tości
                      > Gdyby nie Kuroń, Walentynowicz, Gwiazda, Borusewicz, Borowczak i im podobni to
                      > poza tym chodziło o michę a nie o wartości. Jest to aż nadto udokumentowane.
                      > Strajk w Gdańsku przecież oficjalnie został zakończony przez Wałęsę po spełnien
                      > iu postulatów płacowych i przywrócenia do pracy Anny Walentynowicz ale nie zgod
                      > zili się na to, przeciw Wałęsie, pozostali członkowie prezydium strajku .
                      To był proces.Koniec jednego strajku nie oznaczał końca walki z komunizmem.Poza tym mówię o genezie tych protestów i wpływie Jana Pawła II na upadek komunizmu z własnego doświadczenia i punktu widzenia.W wcześniejszych strajkach i protestach często chodziło właśnie o michę ale wybór Jana Pawła II i wszystko zmienił.Mówię to na podstawie własnego podejścia bo przedtem nie wierzyłem że komunę można obalić a potem że owszem to jest możliwe.I tak było z wieloma ludźmi.
                  • margit49 Re: Setna rocznica urodzin JPII 23.05.20, 08:24
                    >
                    > > > Wiesz co i dlaczego Lechu nosił
                    > > > w klapie?
                    > >
                    > > Prawie każdy wie, co nosił, natomiast będę wdzięczny, jak wyjaśnisz dlacz

> >
                    > bo to był ważny symbol walki w której nie chodziło o brak michy tylko wartości
                    > > > Wiesz co i dlaczego Lechu nosił
                    > > > w klapie?
                    > >
                    > > Prawie każdy wie, co nosił, natomiast będę wdzięczny, jak wyjaśnisz dlacz
                    > ego.
                    > >

raczej symbol podporządkowania, to nie symbol wartości a znak towarowy KK, michy szybko zaczęło brakować w czasie transformacji i zaczęły się protesty, nawet protesty emerytów i któryś z nich rzucił gruszką, no i trafiła w symbol...
        • erte2 Re: Setna rocznica urodzin JPII 23.05.20, 01:24
          obcy8 napisało:
          W wyniku jego pierwszej Pielgrzymki do Ojczyzny powstała Solidarność i rozpoczął się dziesięcioletni ogólnopolski strajk włoski zakończony Okrągłym Stołem.To z kolei zachęciło ludzi z innych komunistycznych państw do otwartego sprzeciwu wobec komunizmu.

Podobnego steku bzdur i bredni dawno nie czytałem.
          Otóż dobry człowieku gdyby była micha to mogłoby z dziesięciu papieży pielgrzymować do Polski i nie powstałaby żadna "Solidarność". Owszem, wybór Wojtyły miał jakiś wpływ na przemiany w Polsce, ale był to jeden z impulsów.ich powstania. KOR tez by nie powstał gdyby nie strajki w Radomiu i Ursusie w roku 1976. kiedy jeszcze nikomu nie śniło się o papieżu- Polaku.

A już zupełnym idiotyzmem jest ten twój "strajk włoski" - ewidentnie nie masz zielonego pojęcia co ten termin oznacza.
          • obcy8 Re: Setna rocznica urodzin JPII 23.05.20, 01:40
            erte2 napisał:

> Podobnego steku bzdur i bredni dawno nie czytałem.
            taki stek bzdur i bredni znajdziesz w encyklopedii polecam zajrzeć

> Otóż dobry człowieku gdyby była micha to mogłoby z dziesięciu papieży pielgrzym
            > ować do Polski i nie powstałaby żadna "Solidarność". Owszem, wybór Wojtyły miał
            > jakiś wpływ na przemiany w Polsce, ale był to jeden z impulsów.ich powstania.
            > KOR tez by nie powstał gdyby nie strajki w Radomiu i Ursusie w roku 1976. kiedy
            > jeszcze nikomu nie śniło się o papieżu- Polaku.
            niczego nie ujmując korowcom bo to zasłużeni Polacy stanowili jednak margines i nie byliby w stanie poderwać milionów

> A już zupełnym idiotyzmem jest ten twój "strajk włoski" - ewidentnie nie masz z
            > ielonego pojęcia co ten termin oznacza.
            dzisiaj ten termin może oznaczać co innego ale wtedy oznaczał swoiście pojmowane bezczynność czy powolność w pracy
    • pies.na.czarnych Re: Setna rocznica urodzin JPII 19.05.20, 14:14
      Wątki o pedofilach powinny lądować na Forum Religia.
    • taniarada Re: Setna rocznica urodzin JPII 19.05.20, 14:32
      TVP1 wyemituje film dokumentalny „Nic się nie stało” Sylwestra Latkowskiego o pedofilii w środę 20 maja o godz. 21.00.
      • pies.na.czarnych Re: Setna rocznica urodzin JPII 19.05.20, 14:39
        To w związku z rocznicom urodzin papieża?
        • mikser90 Re: Setna rocznica urodzin JPII 19.05.20, 14:42
          Znając życie, to pewnie tak.
          • aga-kosa Re: Setna rocznica urodzin JPII 19.05.20, 15:15
            Dziewięćdziesiąt parę procent katolików. Nawet jeśli pamiętają słowa JPII, to dlaczego nie stosują w życiu. :)
            Zapamiętałam z Jego wypowiedzi:
            "Jeśli zapomnimy o wszystkich negatywnych skojarzeniach, które niesie ze sobą socjalizm, to ten nurt jest bardzo bliski społecznej nauce Kościoła katolickiego " Myśmy chcieli tak jak na "Zachodzie" ;) aga
            • pies.na.czarnych Re: Setna rocznica urodzin JPII 19.05.20, 15:49
              > Myśmy chcieli tak jak na "Zachodzie"

„Budowniczy” nowego porządku nie wiedzieli jak jest na Zachodzie bo i skąd i wyszło jak zawsze.
              • m.c.hrabia Re: Setna rocznica urodzin JPII 19.05.20, 16:08
                A najciekawsze ,ze on powtarzał,Stalina,Gomółkę a nawet Moczara , nie ma to jak katolicka poprawność:))
    • m.c.hrabia Re: Setna rocznica urodzin JPII 19.05.20, 16:19
      ciekawe czy po prawicy jego ,czy po lewicy ,syn z jego lędźwi siedzi?
      • taniarada Re: Setna rocznica urodzin JPII 19.05.20, 17:12
        m.c.hrabia napisał:

> ciekawe czy po prawicy jego ,czy po lewicy ,syn z jego lędźwi siedzi?
        >
        Sprawa była bardzo istotna, więc patriarcha wezwał sługę do złożenia przysięgi wobec Boga (w. 3). W starożytności składano przysięgę na coś świętego, np. ołtarz czy świątynię. Do dziś przysięgający w sądzie często kładzie rękę na księdze Słowa Bożego. Abraham wybrał do przysięgi obiekt dość szokujący, a mianowicie swoje genitalia, bo ta część ciała kryje się pod terminem „biodro” (w. 2). Tora nierozerwalnie łączy Boga z przekazywaniem życia. Znakiem przymierza z Najwyższym było obrzezanie (17,9-14). Zdaniem rabinów wypełnienie nakazu obrzezania przez Abrahama wiązało się z wielkim bólem i dlatego znak przymierza był dla niego szczególnie cenny i święty. Ojcowie kościoła dostrzegali jeszcze inną teologiczną rolę tej części ciała. Zdaniem Cezarego z Arles ogarnięty duchem prorockim Abraham wiedział, że z jego lędźwi wyjdzie Jezus Chrystus, Pan nieba i ziemi (Mt 1,1-17). Kładąc rękę pod biodrem Abrahama sługa przysięgał więc na samego Boga.Amen synu Boży.
        • m.c.hrabia Re: Setna rocznica urodzin JPII 19.05.20, 17:17
          pomijając bełkot

co z Klimaszewskim?
          • pkt4a Re: Setna rocznica urodzin JPII 19.05.20, 20:10
            Kinaszewski
            Irena Kinaszewska i syn Adam pochowani są na cm.kat. w Sopocie ul.Malczewskiego
            Prochy Ireny zostały przeniesione z 10 lat temu z Krakowa i dołączone do grobu syna.
            • m.c.hrabia Re: Setna rocznica urodzin JPII 19.05.20, 20:19
              ok,
              ale podobno prochy syna zostały przeniesione w nieznane miejsce ,coby badań genetycznych nie można było zrobić.
              • pkt4a Re: Setna rocznica urodzin JPII 19.05.20, 20:39
                Ma dzieci/dziecko .
                Do grobu idzie się z bramy w prawoskos 50 m do góry , blisko płotu z przedwojennym cm. żydowskim.
                Kamienna , pozioma płyta z 2 nazwiskami . Nie rzuca się ten grób w oczy ...
    • taniarada Re: Setna rocznica urodzin JPII 19.05.20, 17:04
      W 2003 roku W Watykanie grupa aktorów i muzyków wykonywała „Barkę” podczas koncertu polskich artystów dla Jana Pawła II. W zespole znaleźli się m.in. Stanisław Sojka, Halina Frąckowiak, Piotr Adamczyk, Danuta Stenka, Artur Żmijewski… i osoba, której teraz nikt by się nie spodziewał - Krzysztof Pieczyński.Dzisiaj pluje na kościół.www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://twitter.com/kuleta_radek/status/1262488634156072963%3Fref_src%3Dtwsrc%255Egoogle%257Ctwcamp%255Eserp%257Ctwgr%255Etweet&ved=2ahUKEwjY59jJmMDpAhViyqYKHb_nAiYQ_1N6BAgPEAc&usg=AOvVaw0ZCt79RzoyP1yqj7dhX9Y0
    • pies.na.czarnych Re: Setna rocznica urodzin JPII 19.05.20, 23:37
      https://scontent-bru2-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/96515111_3660299200653794_638556912727621632_o.jpg?_nc_cat=108&_nc_sid=825194&_nc_ohc=NhVVbEO9-y4AX-CkDoz&_nc_ht=scontent-bru2-1.xx&oh=cc6f3e76f60e4a75cb4bfa2b7f3d3919&oe=5EE8CE9F
      • oczyszerokozamkniete66 Re: Setna rocznica urodzin JPII 20.05.20, 14:31
        gdzie to pokolenie JPII?
        • pkt4a Re: Setna rocznica urodzin JPII 20.05.20, 22:05
          Właśnie ogląda film Sekielskich .
      • obcy8 Re: Setna rocznica urodzin JPII 21.05.20, 01:00
        to jest fejk
    • obcy8 Re: Setna rocznica urodzin JPII 21.05.20, 00:53
      pamiętam że Miller też śpiewał "Mury".Gorzej będzie jak wystąpią w duecie i zaczną śpiewać "Boże coś Polskę" albo "Ojczyzno Ma"
    • pkt4a Re: Setna rocznica urodzin JPII 22.05.20, 15:03
      Zabawy w chowanego c.d. , tym razem z narybkiem

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,25966591,ostrow-wielkopolski-znany-z-zabawy-w-chowanego-biskup-edward.html#a=63&c=160&s=BoxNewsLink
    • m.c.hrabia Re: Setna rocznica urodzin JPII 22.05.20, 15:12
      pedofile hucznie świętują urodziny swego patrona.
    • m.c.hrabia Re: Setna rocznica urodzin JPII 23.05.20, 15:17
      i nawet na fk widać jak hołubią zboka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka