Dodaj do ulubionych

CPK - pisowski bełkot ekstremalny.

17.06.20, 08:11
Co on oznacza? Chopin Airport tylko wojskowe, czyli wyłącznie dla pisowskich "vipów" od siedmiu boleści. Udupienie Warszawy jako stolicy, wielka mitręga dla tych, co kasa im pozwala na szybkie podróże w chmurach. Dla reszty to bełkot pijanego wariata, kompletnie bez znaczenia. Jednym zdaniem "pieprzenie kotka przy pomocy młotka". Radom Airport i Modlin tylko to potwierdzają.

Wszyscy forumowicze wiedzą, że jestem obiektywny, bo popieram pisowski przekop na Mierzei Wiślanej. Musi tam coś się dziać żeby ratować ten piękny "jeszcze" akwen dla przyszłych pokoleń. Najlepiej w ścisłej współpracy z rosyjskim Królewcem i nawet zainwestowania grubej forsy by wykupić od nich całą mierzeję i wspólnie zagospodarować turystycznie i gospodarczo cały akwen. Nie ma takiej klasy wolnych terenów i akwenów przy Bałtyku. Wszędzie już hotele, apartamentowce i drożyzna na którą stać hmm... "elity".

Ale mniejsza o przekop, to CPK jest jeszcze jednym sposobem na łupienie głupich przez pisowską swołocz.
Obserwuj wątek
    • qinto Re: CPK - pisowski bełkot ekstremalny. 17.06.20, 10:04

Ale mniejsza o przekop, to CPK jest jeszcze jednym sposobem na łupienie głupich przez pisowską swołocz.

Nie zawiodłeś mnie, pisząc "pisowska swołocz".
      • haen2010 Re: CPK - pisowski bełkot ekstremalny. 17.06.20, 11:04
        To bardzo oględne w porównaniu do "żydokomuny PRL" zdefiniowanej przez prof. Jacka Wilka. On ma sporo racji, ale nie chcę przesadzać.
        • qinto Re: CPK - pisowski bełkot ekstremalny. 17.06.20, 11:18
          haen2010 napisał:

> To bardzo oględne w porównaniu do "żydokomuny PRL" zdefiniowanej przez prof. Ja
          > cka Wilka. On ma sporo racji, ale nie chcę przesadzać.

Jacek Wilk - ten z Konfederacji jest profesorem?
          • ukos Re: CPK - pisowski bełkot ekstremalny. 17.06.20, 11:36
            qinto napisał:

> Jacek Wilk - ten z Konfederacji jest profesorem?

Chyba w dziedzinie nauk antyszczepionkowych. W innej dziedzinie rozpoczął, jak podaje Wikipedia, studia doktoranckie.
            • yoma Re: CPK - pisowski bełkot ekstremalny. 17.06.20, 12:45
              Heniowi, podobnie jak pisim, imponuje prof przed nazwiskiem. Dziwne, bo na ogół Henio nie kocha mniejszości.
              • buldog2 Re: CPK - pisowski bełkot ekstremalny. 17.06.20, 12:54
                Tutaj największym poważaniem PISiąt cieszy się pan profesor Henryk Pająk.
                Ale i Staniszkis, Bugaj, Pawłowicz, Meleks... - śmietanka PISich jak krem na kolanach proboszcza.
              • eiran Re: CPK - pisowski bełkot ekstremalny. 17.06.20, 13:37
                Ale w ostatni piątek, kiedy Wilk, skądinąd nacjonalista i miękkawy antysemita, wyskoczył ze swoją deklaracją głosowania na Trzaskowskiego w drugiej turze, panowie Żakowski, Wołek i Władyka (Lis się wyłamał) w audycji w TOK FM, nie mówili o nim inaczej niż "pan mecenas Wilk".
                • buldog2 Re: CPK - pisowski bełkot ekstremalny. 17.06.20, 15:50
                  POtwierdzam,
                  • haen2010 Re: CPK - pisowski bełkot ekstremalny. 19.06.20, 08:44
                    Ten skrót jest używany powszechnie i zdewaluowany całkowicie. Już w liceum i dotyczy każdego, kto para się mundrościami ex cathedra. Kaczuś Wawelski też takim był, a jakże.

Nie miałem na myśli faceta z tzw profesorem belwederskim. Zgnojono instytucję. Ale jest tam jakimś ichni ideologiem.

Jeszcze pamiętam, jak mojego świeżego profesora od termodynamiki jak to tam było w Belwederze. Odpowiedział normalnie - najpierw wręczenie dyplomów, a potem małe standing party, trochę wódki i dobrych kanapek. Za komuny, oczywiście.
        • yoma Re: CPK - pisowski bełkot ekstremalny. 17.06.20, 12:41
          Heniu, on nie jest prof. Zapewniam.
          • eiran Re: CPK - pisowski bełkot ekstremalny. 17.06.20, 13:39
            Jest natomiast mec. W znaczeniu adwokat, nie sponsor.
            • yoma Re: CPK - pisowski bełkot ekstremalny. 17.06.20, 14:24
              Mec. owszem. Oraz b. pos. :)
    • peace2u Re: CPK - pisowski bełkot ekstremalny. 17.06.20, 11:19
      Po co nam lotnisko w Polsce skoro jest budowane w Berlinie? Już to gdzieś słyszałem
      • m.c.hrabia Re: CPK - pisowski bełkot ekstremalny. 17.06.20, 11:27
        peace2u napisał(a):

> Po co nam lotnisko w Polsce skoro jest budowane w Berlinie? Już to gdzieś słysz
        > ałem

lotnisko na 100 000 000 pasażerów :))
        a tymczasem
        Sasin przyznaje: Upadłość LOT to możliwy scenariusz!
        • peace2u Re: CPK - pisowski bełkot ekstremalny. 17.06.20, 11:36
          Plandemia jest właśnie po to aby wszystko upadło
          Kto jak kto ale członek Grupy Bilderberg powinien o tym wiedzieć a nie obiecywać gruszek na wierzbie.
          • ukos Re: CPK - pisowski bełkot ekstremalny. 17.06.20, 11:42
            peace2u napisał(a):

> członek Grupy Bilderberg powinien o tym wiedzieć

Reptilianie należą do Grupy Bilderberg, czy stanowią odrębną organizację? A jeśli należą, to są tam szeregowymi członkami, czy może współtworzą też rząd światowy w ramach NWO? Uważajcie tam w PiSSdu na swojego ministra Kaletę. Z wyglądu stuprocentowy reptilianin.
            • yoma Re: CPK - pisowski bełkot ekstremalny. 17.06.20, 12:42
              Reptilianie nie. To Chingersi.
              • peace2u Re: CPK - pisowski bełkot ekstremalny. 17.06.20, 12:53
                Ha ha
                Nie wiem czy to było zamierzone ale takiej rasistowskiej uwagi się nie spodziewałem.
                • yoma Re: CPK - pisowski bełkot ekstremalny. 17.06.20, 12:57
                  A od kiedy przynależność do GB to rasizm? Kto jak kto, ale ty powinieneś wiedzieć.

I jeszcze ci z Akorynthu, tylko nie zemdlej z wrażenia.
                  • peace2u Re: CPK - pisowski bełkot ekstremalny. 17.06.20, 13:09
                    Czyli nie zamierzone. Jeśli Azjacie powiesz w USA Ching to nie będzie zachwycony delikatnie mówiąc
                    • yoma Re: CPK - pisowski bełkot ekstremalny. 17.06.20, 13:41
                      Chink, nie Ching [facepalm]. Mówimy o Azjatach w USA, czy o reptilianach i Chingersach?

Widzisz - zgrywasz wtajemniczonego, a nie wiesz nawet, kto to są Chingersi. I tak dobrze, że ominąłeś Akorynthian, bo oni są bardzo drażliwi. Pozer.
          • m.c.hrabia Re: CPK - pisowski bełkot ekstremalny. 17.06.20, 11:43
            CPK to nie gruszka, to grucha.
          • wtop.ek Re: CPK - pisowski bełkot ekstremalny. 17.06.20, 11:43
            A dlaczego powinien o tym wiedzieć? i co ma z tym wspólnego Bilderbwrg?
            • peace2u Re: CPK - pisowski bełkot ekstremalny. 17.06.20, 11:54
              Bilderberg jest jedną z organizacji globalistycznych planujących przyszłość. Już widać że WHO zrobiło cały świat w balona. Gospodarki będą padać a ludzie będą się godzić na zmiany na które normalnie by się nie zgodzili. Nadchodzi Nowy Porządek Świata o którym już się od dawna mówi
              • wtop.ek Re: CPK - pisowski bełkot ekstremalny. 17.06.20, 11:56
                Tak, tak, a lądowanie na Księżycu kręcono w hangarach Strefy 51.
                • peace2u Re: CPK - pisowski bełkot ekstremalny. 17.06.20, 12:04
                  Akurat w to że lądowano na Księżycu wierzę. Teoria o filmowaniu to akurat odsunięcie uwagi od tego jakiego sprzętu użyto i co tam na Księżycu znaleziono.
                  • wtop.ek Re: CPK - pisowski bełkot ekstremalny. 17.06.20, 12:07
                    A co znaleziono? Stary miecz świetlny Obi-Wana?
                    • m.c.hrabia Re: CPK - pisowski bełkot ekstremalny. 17.06.20, 12:09
                      jemu chodzi że z księżyca porwano Alfa.
                      • yoma Re: CPK - pisowski bełkot ekstremalny. 17.06.20, 12:46
                        Twardowski ty świnio.
                    • peace2u Re: CPK - pisowski bełkot ekstremalny. 17.06.20, 12:09
                      Pewnie dobrze wiesz o co chodzi bo czuję że mam do czynienia ze specjalistą od dezinformacji
                      • wtop.ek Re: CPK - pisowski bełkot ekstremalny. 17.06.20, 12:13
                        A o co chodzi?
                        • eiran Re: CPK - pisowski bełkot ekstremalny. 17.06.20, 12:18
                          Podobno znaleziono szkielet Lenina z czasów, kiedy był małym chłopcem.
                        • taniarada Re: CPK - pisowski bełkot ekstremalny. 17.06.20, 14:27
                          wtop.ek napisał:

> A o co chodzi?
                          Obywatelu chodzi o to byście tu nie mędzili .O to chodzi.Czy to jasne jest jak słońce?
                          • wtop.ek Re: CPK - pisowski bełkot ekstremalny. 17.06.20, 14:28
                            Ponoć jesteś księdzem. Znasz się też na transporcie lotniczym?
                        • peace2u Re: CPK - pisowski bełkot ekstremalny. 17.06.20, 15:04
                          Len Kasten twierdzi, ze Niemcy ladowali juz na Ksiezycu w 1942 roku.
                          • wtop.ek Re: CPK - pisowski bełkot ekstremalny. 17.06.20, 15:07
                            Ta tak, to jest dobrze udokumentowane.

www.youtube.com/watch?v=QUzzgXjAGrE
                            • peace2u Re: CPK - pisowski bełkot ekstremalny. 17.06.20, 15:17
                              Doktor Zło tez mial baze na Ksiezycu
                              Kto byl szefem NASA ktory wyslal Apollo na Ksiezyc?
                              tak - nazista pl.wikipedia.org/wiki/Wernher_von_Braun
                              • yoma Re: CPK - pisowski bełkot ekstremalny. 17.06.20, 15:51
                                A kto zbudował bombę atomową, piśforek? 😁
                                • peace2u Re: CPK - pisowski bełkot ekstremalny. 17.06.20, 15:59
                                  i to jest bardzo dobre pytanie - ostatnio ujawniono, ze Amerykanie uzyli niemieckich zapalnikow przy ataku na Hiroszime i Nagasaki.
                                  • yoma Re: CPK - pisowski bełkot ekstremalny. 17.06.20, 16:07
                                    To nie wiedziałeś? Tych wydłubanych z V2 w Sarnakach, kadłub do tej pory tam stoi. Przynajmniej jeszcze parę lat temu stał.
                                    • peace2u Re: CPK - pisowski bełkot ekstremalny. 17.06.20, 16:19
                                      najprawdopodobniej nazisci mieli bombe atomowa jeszcze przed oficjalnym koncem II WS. W swietle operacji Paperclip, emigracji do Ameryki Poludniowej i do ZSRR wydaje sie, ze nazisci wcale wojny nie przegrali. Radziecki program kosmiczny tez bazowal na nazistach. Niedawno Rosja ujawnila, ze USA i ich flota po wojnie poniosla kleske w poblizu Antarktydy.
                                      • eiran Re: CPK - pisowski bełkot ekstremalny. 17.06.20, 16:23
                                        Z Wietnamu tez ich pogonili naziści. Konkretnie Austriacy.
                                        • peace2u Re: CPK - pisowski bełkot ekstremalny. 17.06.20, 16:38
                                          jeszcze ajran napisz dlaczego USA nie mogly zaatakowac Wietnamu Polnocnego
                                          • eiran Re: CPK - pisowski bełkot ekstremalny. 17.06.20, 16:45
                                            Północnego pewnie bronili Niemcy z Hamburga.
                                            • peace2u Re: CPK - pisowski bełkot ekstremalny. 17.06.20, 16:49
                                              raczej Bauerowie z Frankfurtu
                                              • eiran Re: CPK - pisowski bełkot ekstremalny. 17.06.20, 16:57
                                                Ależ skąd. Od dawna wiadomo, że jeśli coś Amerykanom szkodzi, to przede wszystkim Hamburgery.
              • x2468 Re: CPK - pisowski bełkot ekstremalny. 21.06.20, 20:30
                Nie zapominaj ze Bilderberg został stworzony przez Polaka aby uchronić Europe przed wojnami i jak widać funkcjonuje wbrew woli Rosji i pisu..
      • wtop.ek Re: CPK - pisowski bełkot ekstremalny. 17.06.20, 11:42
        Przecież mamy lotniska w Polsce.
        • m.c.hrabia Re: CPK - pisowski bełkot ekstremalny. 17.06.20, 11:44
          ale nie ma jeszcze lotniska im. L.Kaczyńskiego.
        • peace2u Re: CPK - pisowski bełkot ekstremalny. 17.06.20, 11:48
          To dlaczego Trzaskowski mówił o lotnisku w Berlinie?
          • niemaznaczenia Re: CPK - pisowski bełkot ekstremalny. 17.06.20, 11:54
            Dla kogoś ze Szczecina, Gorzowa lotnisko w Berlinie będzie sensowniejszym rozwiązaniem niż jazda do Warszawy.

Szwedzi z Malmo latają z Kopenhagi, a Francuzi ze Strasburga z Frankfurtu.

Jakiś problem?
        • no-popis Re: CPK - pisowski bełkot ekstremalny. 17.06.20, 12:26
          wtop.ek napisał:

> Przecież mamy lotniska w Polsce.
          A tego w Zielonej Górze i w Rzeszowie nie liczyłeś?
          • wtop.ek Re: CPK - pisowski bełkot ekstremalny. 17.06.20, 12:30
            W Polsce jest kilka lotnisk regionalnych. Zielona Góra ze względu na bliskość własnie Berlina funkcjonuje kiepsko, natomiast Rzeszów dość dobrze.
            • wtop.ek Re: CPK - pisowski bełkot ekstremalny. 17.06.20, 12:33
              W przypadku Zielonej Góry dochodzi jeszcze bliskość poznańskiej Ławicy. Położenie, plus to, że ten region jest po prostu za mały, aby wygenerować ruch dla opłacającego się lotniska regionalnego.
              • eiran Re: CPK - pisowski bełkot ekstremalny. 17.06.20, 13:31
                W przypadku Zielonej Góry najważniejsze jest to, że miasto nieduże, lotnisko oddalone odeń o ponad 40 km, a i sama okolica niezbyt gęsto zaludniona (najbardziej lesiste tereny w PL). Kiedy mieszkałem w Dreźnie, kilka razy leciałem do Warszawy i z powrotem z międzylądowaniem w Babimoście. Na odcinku polskim z reguły pokład był jako tako zapełniony lubuskimi samorządowcami załatwiającymi jakieś tam sprawy w stolicy, a na odcinku Babimost-Drezno zwykle leciałem sam, ew. z kolegą. Rzeszów to co innego. Miasto większe, okolice ludniejsze, nie brakuje też chętnych Ukraińców, do tego bardzo dużo Podkarpacian żyje w USA.
                • wtop.ek Re: CPK - pisowski bełkot ekstremalny. 17.06.20, 13:49
                  Pomysł wielkich hubów okazał się średnio trafiony, bo pasażerowie wolą jeśli się da latać połączeniami bezpośrednimi, bez przesiadek. Dlatego też zakończono produkcję A380 wymagających specjalnej infrastruktury lotniskowej, bo mniejsze A350 i B787 mają ten sam, a nawet większy zasięg, a jednocześnie mogą dotrzeć do większej liczby portów lotniczych. I dlatego też z Rzeszowa czy Krakowa można obsłużyć połączenia do USA.
                  Dlatego też powinno się rozwijać porty regionalne niż budować mamuty wzorem Turcji czy Emiratów.
                  • eiran Re: CPK - pisowski bełkot ekstremalny. 17.06.20, 14:02
                    Emiraty mają fantastyczne położenie. Z Dubaju można dolecieć w kilka godzin do mnóstwa lotnisk w Europie i do mnóstwa w Azji. Ponieważ państwo zainwestowało w dobrej klasy linie lotnicze, loty Emirates przez Dubaj są bardzo wygodne. Natomiast Turcja w zasadzie nie miała wyjścia, ponieważ stary port Atatürka, z wielkością ruchu zbliżoną do Frankfurtu czy Amsterdamu, po prostu się dusił.
                    • wtop.ek Re: CPK - pisowski bełkot ekstremalny. 17.06.20, 14:09
                      Z Ataturkiem była bardziej złożona sprawa, lotnisko dało się rozbudować, bardziej chodziło u o względy prestiżowe i konkurencję właśnie z Emiratami.
                      • eiran Re: CPK - pisowski bełkot ekstremalny. 17.06.20, 14:19
                        Z tego co pamiętam, a mieszkałem jakiś czas temu przez kilka tygodni w pobliżu lotniska (i sporo chodziłem po jego dość luksusowym otoczeniu), jego teren jest okolony zabudowaniami. Tak zresztą twierdziła autorka z rzepy

www.rp.pl/Lotnictwo/306309967-Nowy-turecki-gigant-lotniczy-juz-przyjmuje-samoloty-Lotnisko-Ataturka-w-Stambule-bedzie-zamkniete.html
                        • wtop.ek Re: CPK - pisowski bełkot ekstremalny. 17.06.20, 14:28
                          Ponad rok pracowałem w Emiratach, właśnie w branży logistycznej. Ale to zupełnie inne realia.
                          • jabbaryt Re: CPK - pisowski bełkot ekstremalny. 17.06.20, 16:06
                            a gdzie konkretnie?
    • buldog2 Re: CPK - pisowski bełkot ekstremalny. 17.06.20, 12:56
      ludzikow! Trzask prask i po PISie. Po pisich.
      Ja to wiem przecież.
      Zapewniam.
    • rzewuski1 Re: CPK - pisowski bełkot ekstremalny. 17.06.20, 13:18
      Niedługo bedzie Argentyna bis wiec zapomnij o tych bredniach i nawet o przekopie.
      www.rdc.pl/informacje/ostroleka-energa-i-enea-zawieszaja-finansowanie-budowy-nowego-bloku-weglowego-w-elektrowni/
      • rzewuski1 Re: CPK - pisowski bełkot ekstremalny. 17.06.20, 13:21
        Dwie wieże Kaczyńskiego
        oko.press/kociol-z-elektrownia-w-ostrolece-miliard-zlotych-w-bloto/
    • wtop.ek Re: CPK - pisowski bełkot ekstremalny. 17.06.20, 14:27
      Nie jest potrzebne. Okęcie przyjmie jeszcze 20 mln pasażerów więcej, a w sąsiedztwie Warszawy jest Modlin. Poza tym taniej i szybciej jest latać z lotnisk regionalnych, których potencjał jest niewykorzystany.

Swoją drogą poza powołaniem zarządu spółka CPK niczego nie zbudowała i nic nie zbuduje. I dobrze, bo skończyłoby się jak na przekopie mierzei.
      • rzewuski1 Re: CPK - pisowski bełkot ekstremalny. 17.06.20, 14:33
        W aktualnej sytuacji powinni zawiedsic projekt ale muieliby zwolnic ludzi ze swojego otocznia a to ciepł
        • rzewuski1 Re: CPK - pisowski bełkot ekstremalny. 17.06.20, 14:35
          ciepłe posadki .
          • m.c.hrabia Re: CPK - pisowski bełkot ekstremalny. 17.06.20, 15:09
            ten projekt nigdy nigdy nie miał racji bytu , a obecnej, to już tylko stalinowska gigantomania,
            • horpyna4 Re: CPK - pisowski bełkot ekstremalny. 17.06.20, 15:37
              Przecież nie o to chodzi, by złapać króliczka. Gonić można w nieskończoność, a gonienie króliczka jest uzasadnieniem do ciągnięcia forsy z budżetu.

To co, mieliby naprawdę wybudować, żeby przestać doić państwo? Bez sensu.
      • eiran Re: CPK - pisowski bełkot ekstremalny. 17.06.20, 16:29
        wtop.ek napisał:

> Nie jest potrzebne. Okęcie przyjmie jeszcze 20 mln pasażerów więcej, a w sąsied
        > ztwie Warszawy jest Modlin

Do którego dobrej jakości linię kolejową wystarczy podciągnąć z 1,5 kilometra. A czas przejazdu między lotniskami to godzina.
    • yoma Re: CPK - pisowski bełkot ekstremalny. 17.06.20, 15:50
      Fascynujące. Poszukaj lepiej, czym się różni końcówka -ing od -ink, bo po 20 latach w kraju anglojęzycznym najwyraźniej tego nie wiesz. Tylko wiesz, to może ci zająć dłużej niż półtorej godziny.

Pozer.
      • peace2u Re: CPK - pisowski bełkot ekstremalny. 17.06.20, 15:57
        a ty dalej twierdzisz ze to mieli byc chingers? fascynujace

Pozerka
        • yoma Re: CPK - pisowski bełkot ekstremalny. 17.06.20, 16:10
          Aleś się odgryzł 😂

A kto utrzymuje, że wie wszystko o grupie Bilderberg, ja? Szukaj dalej. To nie ci Chingersi.
          • peace2u Re: CPK - pisowski bełkot ekstremalny. 17.06.20, 16:22
            czy ja twierdze, ze wszystko? wystarczajaco wiele - NWO zacznie sie od prawdziwej pandemii 2024/25. Obecna plandemia to narazie test i raczej uderzenie w gospodarki a nie depopulacja.
    • haen2010 Re: CPK - pisowski bełkot ekstremalny. 18.06.20, 08:53
      Ja zaliczyłem i Schipol i Pudong. Te drugie to z dziesięć warszawskich aglomeracji. Musieli odjechać z lotniskiem na dwadzieścia parę km od centrum. Tylko od razu zbudowali kolejkę na magnesach, która 350 km/h w paręnaście minut dowozi pasażerów. No i autostradę.

Nie wiem kto kupuje pomysły tych idiotów. Po prostu są dla przekrętu naszej kasy. Fata morgana.
      • erte2 Re: CPK - pisowski bełkot ekstremalny. 18.06.20, 09:36
        Gorąco polecam "Mizerskiego na bis" w ostatniej "Polityce".
      • horpyna4 Re: CPK - pisowski bełkot ekstremalny. 18.06.20, 10:02
        Szybki dojazd powinien być budowany razem z lotniskiem, żeby działał już w momencie pierwszych lotów. Inaczej cały projekt można o dudę potłuc, bo tak naprawdę służy on wyłącznie wyprowadzaniu państwowej kasy do prywatnych kieszeni. No, nie tylko - ma to być propaganda sukcesu, jak u Gierka. Pisi elektorat łyka taką propagandę i zachwyca się, jaka ta pisia władza prężna jest.
    • inocom Słyszeliście o CARGO? 19.06.20, 09:08
      W tej części Europy nie ma wielkiego terminala CARGO. Wymiana handlowa Europy z Chinami, Indiami, Bliskim Wschodem będzie się rozwijać.

W UE cło płaci się w kraju wprowadzenia towaru na rynek Europejski. Z CPK wiodą szlaki na wschód, południe, zachód i północ. Polska jest na szlaku dróg powietrznych do Chin, tylko głupiec, by tego nie wykorzystał. Mamy zaplecze logistyczne jedne z największych w Europie. Jest szansa na wykorzystanie naszego położenia geograficznego. Z Polski najbliżej do Chin w UE. Polska jest płaska, jak stół.

To CARGO przynosi zyski, a nie jakieś loty pasażerskie. Cło, cło i jeszcze raz cło. UE to prawie 1/2 mld ludzików, trzecie miejsce pod względem liczebności po Chinach i Indiach. To ogromny rynek i jeśli się da z niego wyrwać trochę cła, to git.

Jeśli chodzi o loty, to bardzo rzadko lecę z Warszawy. Nie lubię tego lotniska.
      • eiran Re: Słyszeliście o CARGO? 19.06.20, 09:18
        inocom napisał:

> W tej części Europy nie ma wielkiego terminala CARGO. Wymiana handlowa Europy z
        > Chinami, Indiami, Bliskim Wschodem będzie się rozwijać.

Jak zwykle, "doktorek", pleciesz bzdury. Lotnisko w Lipsku jest drugim co do wielkości ładunków, lotniskiem cargo w Niemczech (bo będącym hubem Lufthansy Frankfurcie) i piątym w Europie.
        • inocom Jest więc komu podebrać klientów :) 19.06.20, 15:19
          eiran napisał:

> inocom napisał:
          >
          > > W tej części Europy nie ma wielkiego terminala CARGO. Wymiana handlowa Eu
          > ropy z
          > > Chinami, Indiami, Bliskim Wschodem będzie się rozwijać.
          >
          > Jak zwykle, "doktorek", pleciesz bzdury. Lotnisko w Lipsku jest drugim co do wi
          > elkości ładunków, lotniskiem cargo w Niemczech (bo będącym hubem Lufthansy Fran
          > kfurcie) i piątym w Europie.

Było nie było to 850 km. Czyli godzina lotu w jedną stronę. W dwie to już~2 godziny i jakieś 7-10 tys. litrów paliwa co razy 5 zł za litr daje 35000-50000 zł oszczędności na 1 rejsie dla przewoźnika.
          • eiran Re: Jest więc komu podebrać klientów :) 19.06.20, 15:48
            No tak, faktycznie. Z Warszawy do Warszawy jest zero, a do Lipska 850. A więc logiczne, że hub powinien być w Warszawie.
            • inocom Re: Jest więc komu podebrać klientów :) 19.06.20, 16:08
              eiran napisał:

> No tak, faktycznie. Z Warszawy do Warszawy jest zero, a do Lipska 850. A więc l
              > ogiczne, że hub powinien być w Warszawie.

Baranów - Lipsk ~860 km.

czyli godzina normalnego lotu. Drzewiej były plany na lokalizację takiego węzła pomiędzy Legnicą a Wrocławiem, jednak tu zadecydował rozsądek. Do Lipska to rzut beretem.

Cała Azja na Baranowie zaoszczędza po 1 godzinie w jedną stronę. Czyli 35-50 tyś. złotych (koszty paliwa).
              Biorąc pod uwagę, że Lipsk obsługuje 1,200,000 ton CARGO, a typowy samolot zabiera 100 ton towaru, mamy 12000 x 50000 = 600,000,000 zł oszczędności rocznie dla samych przewoźników. 600 mld złotych w paliwie.
              RP ma z tego PTU od paliwa i innych opłat + cło od towarów wprowadzanych na rynek europejski.

to są grube setki mld rocznie, jak nie biliony, zostawione nad Wisłą. Nic dziwnego, że Niemcom się ten pomysł nie podoba. W planach mają rozbudowę CARGO w Lipsku.
              • eiran Re: Jest więc komu podebrać klientów :) 19.06.20, 16:21
                No proszę - "doktorek", który dopiero co w ogóle nie słyszał o lotnisku cargo w Lipsku, już wie że Niemcy maja plany rozbudowy.
                • inocom 600 000 000 zł oszczędności na paliwie 19.06.20, 16:28
                  eiran napisał:

> No proszę - "doktorek", który dopiero co w ogóle nie słyszał o lotnisku cargo w
                  > Lipsku, już wie że Niemcy maja plany rozbudowy.

Dlatego Niemcy i volksdeutsche furii dostają. Polska bez pytania Berlina, chce u siebie budować hub CARGO, który będzie łączył kolej, a transportem drogowym i samolotowym. Zieloni już nie troszczą się o ekologię?
                  • eiran Re: 600 000 000 zł oszczędności na paliwie 19.06.20, 16:35
                    Niemcy furii dostają? Raczej "doktorek" pisze w amoku.
                    • inocom 50 mld to koszt RP. 19.06.20, 16:54
                      eiran napisał:

> Niemcy furii dostają? Raczej "doktorek" pisze w amoku.

Dajmy na to 70 mld. Tyle ma kosztować CPK stronę Polską - resztę dadzą Niemcy, czyli UE.
                      Zyski z opłaty paliwowej, zyski z cła zostają w Polsce.
                      Azji nie będzie się opłacać latać do Niemiec. Bo lot tam to 600 000 000 złotych rocznie. Dodatkowo Azjata zyska bardzo szybki czas na logistykę jego towaru od Bałkanów do Skandynawii - via Carpatia.

www.auto-swiat.pl/wiadomosci/aktualnosci/via-carpatia-powinna-byc-gotowa-w-2024-r/kkgd8wl
                      Co to jest 70 mld przy takich perspektywach :)
                      Polska rocznie na służbę zdrowia wydaje ponad 100 mld.
                      • eiran Re: 50 mld to koszt RP. 19.06.20, 18:07
                        I ten cały bełkot ma potwierdzać twierdzenie, że Niemcy dostają furii?
                        • inocom Re: 50 mld to koszt RP. 19.06.20, 19:20
                          eiran napisał:

> I ten cały bełkot ma potwierdzać twierdzenie, że Niemcy dostają furii?

A nie dostają?
                          Wtopa w dwa porty lotnicze, w Berlinie i Lipsku.
                          Gdy powstaje trzeci, godzinę lotu bliżej na wschód.
                          I to jeszcze przy logistyce rozkręconej w Polsce do maksimum.

Nie wiem czy coś kupowałeś w Internecie. Dziś zamawiasz, jutro masz pod drzwiami.

www.kennedy-skoda.com/dlaczego-polska-jest-potega-w-branzy-logistycznej/

Ta branża się rozwija i będzie się rozwijać. Chiny wracają po około 3 wiekach do monopolu światowego. 3/4 produkowane w Chinach. My do Chin mamy najbliżej z UE :) Genialne położenie Polski.
                          • eiran Re: 50 mld to koszt RP. 19.06.20, 19:55
                            inocom napisał:

> Wtopa w dwa porty lotnicze, w Berlinie i Lipsku.

No proszę - "doktorek" dopiero co po raz pierwszy usłyszał, że w Lipsku jest lotnisko, a za chwilę pisze o wtopie. Nawet nie zapytam co to za wtopa, bo "doktorek" nie jest w stanie odpowiedzieć na temat.

BTW, z krajów UE do Chin bliżej mają Finlandia, Rumunia, Bułgaria, Grecja i Cypr.
                            • inocom Hub na Cyprze to jest to :) Płaskoziemcze :) 19.06.20, 20:57
                              eiran napisał:

> BTW, z krajów UE do Chin bliżej mają Finlandia, Rumunia, Bułgaria, Grecja i Cyp
                              > r.

Hub na Cyprze to jest to :)
                              Zastanawiałeś się, jeszcze, jak to dalej transportować, np. koleją?
                              • eiran Re: Hub na Cyprze to jest to :) Płaskoziemcze :) 19.06.20, 21:24
                                Ale rozumiesz że nie postuluję hubu na Cyprze, tylko wykazuję twoją ignorancję geograficzną?
                                • inocom Ignorancie :) 19.06.20, 21:28
                                  eiran napisał:

> Ale rozumiesz że nie postuluję hubu na Cyprze, tylko wykazuję twoją ignorancję
                                  > geograficzną?
                                  >

toteraz.pl/rosja-jest-wieksza-od-afryki-tylko-na-mapie,1798367.html
                                  Nie pojmujesz i uważasz się za lepszego - ignoranta.

Polska ma najlepszą pozycję na HUB.
                                  • eiran Re: Ignorancie :) 20.06.20, 06:27
                                    inocom napisał:

> Polska ma najlepszą pozycję na HUB.
                                    >
                                    Tak jest, "doktorek", najlepszą, bo jest najbliżej Chin z wszystkich państw UE, poza tą niespełna dziesiątką państw, która ma jeszcze bliżej.
                                    • inocom A Ziemia jest płaska profesorku :) 21.06.20, 04:12
                                      eiran napisał:

> inocom napisał:
                                      >
                                      > > Polska ma najlepszą pozycję na HUB.
                                      > >
                                      > Tak jest, "doktorek", najlepszą, bo jest najbliżej Chin z wszystkich państw UE,
                                      > poza tą niespełna dziesiątką państw, która ma jeszcze bliżej.

A Ziemia jest płaska profesorku :)

Polska ma tą przewagę, poza bliskością do Chin, że:
                                      1. Niemce nam wybudowali autostrady.
                                      2. Niemce nam budują tory.
                                      3. Graniczymy z Ukrainą, Białorusią, Rosją (tranzyt na wschód)
                                      4. Jesteśmy w UE, bez żadnych ceł i kontroli na granicach. Cła pobieramy my, jako kraj wprowadzania towaru na rynek UE.
                                      5. Ani Ukraina, ani Białoruś nie wejdą w najbliższym czasie do UE.
                                      6. Za pieniądze Niemców budujemy via Carpatię. Wkrótce będziemy mieli opanowany tranzyt od Skandynawii do Grecji. Przyda się też kanał przez Mierzeję Wiślana.
                                      7. Mamy porządną logistykę. Ta zbliża się do dziś zamawiasz dziś masz towar.

Wiem, że to nie tak miało wyglądać. Ale Ziemi nie wypłaszczysz. W XXI wieku mamy lepsze położenie geopolityczne niż Niemcy. Niemcy stają się landem wewnętrznym UE.

Jeszcze przejąć Szlak Jedwabny II i git.
                      • snajper55 Re: 50 mld to koszt RP. 19.06.20, 19:56
                        inocom napisał:

> Dajmy na to 70 mld. Tyle ma kosztować CPK stronę Polską - resztę dadzą Niemcy,
                        > czyli UE.
                        > Zyski z opłaty paliwowej, zyski z cła zostają w Polsce.
                        > Azji nie będzie się opłacać latać do Niemiec. Bo lot tam to 600 000 000 złotych
                        > rocznie. Dodatkowo Azjata zyska bardzo szybki czas na logistykę jego towaru od
                        > Bałkanów do Skandynawii - via Carpatia.

W takim razie CPK powinno powstać przy naszej wschodniej granicy. Aby Azja miała bliżej. Co tam, najwyżej się przeniesie.

S.
                        • inocom W Warszawa to niby gdzie jest :) 19.06.20, 21:00
                          snajper55 napisał:

> inocom napisał:
                          >
                          > > Dajmy na to 70 mld. Tyle ma kosztować CPK stronę Polską - resztę dadzą Ni
                          > emcy,
                          > > czyli UE.
                          > > Zyski z opłaty paliwowej, zyski z cła zostają w Polsce.
                          > > Azji nie będzie się opłacać latać do Niemiec. Bo lot tam to 600 000 000 z
                          > łotych
                          > > rocznie. Dodatkowo Azjata zyska bardzo szybki czas na logistykę jego tow
                          > aru od
                          > > Bałkanów do Skandynawii - via Carpatia.
                          >
                          > W takim razie CPK powinno powstać przy naszej wschodniej granicy. Aby Azja miał
                          > a bliżej. Co tam, najwyżej się przeniesie.

Przy lokalizacji chodzi o szlaki północ południe. Akurat tu psiaki wymyśliły dobrze. Szkoda, że ich pomysł zmarnowano na 8 lat.
                          • wtop.ek Re: W Warszawa to niby gdzie jest :) 19.06.20, 21:05
                            Prace przygotowawcze idą sprawnie i profesjonalnie, ja wszystko w epoce dobrej zmiany.

www.tokfm.pl/Tokfm/7,103085,26046272,zawiodl-pan-zaufanie-wszystkich-mieszkancow-zostalismy-oszukani.html

Za 5 lat otworzymy oczy niedowiarkom, patrzcie - powiemy - to nasze, przez nas wykonane i to nie jest nasze ostatnie słowo.
                            • inocom Czas budowy to jakieś 2-3 lata. Czas wywłaszczeń 19.06.20, 21:08
                              wtop.ek napisał:

> Prace przygotowawcze idą sprawnie i profesjonalnie, ja wszystko w epoce dobrej
                              > zmiany.

Dekada. I tak jest z każdą inwestycją. Nabycie prawa do gruntu, przygotowanie dokumentacji to kilka razy dłużej, niż budowa.
        • haen2010 Re: Słyszeliście o CARGO? 19.06.20, 19:06
          eiran napisał:

> inocom napisał:
          >
          > > W tej części Europy nie ma wielkiego terminala CARGO. Wymiana handlowa Eu
          > ropy z
          > > Chinami, Indiami, Bliskim Wschodem będzie się rozwijać.
          >
          > Jak zwykle, "doktorek", pleciesz bzdury. Lotnisko w Lipsku jest drugim co do wi
          > elkości ładunków, lotniskiem cargo w Niemczech (bo będącym hubem Lufthansy Fran
          > kfurcie) i piątym w Europie.

Nie zajmuj się tym przygłupem. On nawet nie wie, że Chopin to ma być cargo plus dupska pisowskich vipów.

Tylko pasażerski ruch ma dojeżdżać sobie te dziesiątki km. Sen pijanego wariata.
          • inocom [...] 19.06.20, 19:40
            Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
            • inocom Widzę że zabolało.... 19.06.20, 19:59
              Z braku argumentów pozostało totalnym tylko cięcie :)
              • wtop.ek Re: Widzę że zabolało.... 19.06.20, 21:35
                Najważniejsze, że profesjonalnie. Może się jeszcze załapie na te A380, które będą jeszcze latać.

Póki co LOT sprzedaje udziały w Nordice :D
                • inocom A jakie to ma znaczenie, wobec CPK? 19.06.20, 21:39
                  wtop.ek napisał:

> Najważniejsze, że profesjonalnie. Może się jeszcze załapie na te A380, które bę
                  > dą jeszcze latać.
                  >
                  > Póki co LOT sprzedaje udziały w Nordice :D
                  • wtop.ek Re: A jakie to ma znaczenie, wobec CPK? 19.06.20, 21:51
                    Bo tu ma być HUB, a kto będzie z niego latać?

www.bbc.com/news/world-europe-33578949
                    • inocom Re: A jakie to ma znaczenie, wobec CPK? 19.06.20, 21:52
                      wtop.ek napisał:

> Bo tu ma być HUB, a kto będzie z niego latać?
                      >
                      > www.bbc.com/news/world-europe-33578949

Choćby DHL :)
                      • eiran Re: A jakie to ma znaczenie, wobec CPK? 20.06.20, 06:24
                        inocom napisał:

> Choćby DHL :)

Właścicielem DHL, "doktorek" jest Deutsche Post, a hub DHL-a jest we wspomnianym Lipsku.
                        • inocom Pecunia non olet. 20.06.20, 19:49
                          eiran napisał:

> inocom napisał:
                          >
                          > > Choćby DHL :)
                          >
                          >
                          > Właścicielem DHL, "doktorek" jest Deutsche Post, a hub DHL-a jest we wspomniany
                          > m Lipsku.

Kto nie zbiera pieniędzy na ulicach szybko wypada z rynku. Będą drożsi czyli ich udział w rynku będzie spadał, albo zmienią lotnisko.
                          Jak to mawia Balcerowicz pieniądze nie mają narodowości.

Lipsk okaże się taką wtopą jeszcze większą od Berlina Trzaskowskiego.
                          Jest o 850 km za daleko, na jeden lot to godzina. Na tysiące lotów to tysiące godzin. A każda godzina to 7000 litrów paliwa lotniczego.
                          Rację miał Wespazjan, że pieniądze są wszędzie.
    • jarekcda [...] 19.06.20, 18:18
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • wtop.ek Re: CPK - pisowski bełkot ekstremalny. 19.06.20, 19:28
        Elbląg za 5 lat

1.bp.blogspot.com/-U_cXF6e-uJ0/WxBZwpHUlhI/AAAAAAAAO_A/CYq2G7X22-EB-sVzj2hzzjUqJc6MHRrEQCLcBGAs/s1600/Trangt%2Bi%2BVa%25CC%258Agen-1.jpg

CPK za 10 lat

vignette.wikia.nocookie.net/space-engine-test/images/c/ca/Space_Port.jpg/revision/latest?cb=20190814204728
        • eiran Re: CPK - pisowski bełkot ekstremalny. 19.06.20, 20:04
          Elbląg jak żywy (pewnie w Rotterdamie dostają już szału), tylko ten DB Schenker nie pasuje.
          • wtop.ek Re: CPK - pisowski bełkot ekstremalny. 19.06.20, 21:08
            Popatrz na wspaniałe autostrady
            Na drogi, na których nie znajdziesz wybojów
            Rosną nowe bloki i nie ma wypadków
            W czystych szpitalach ludzie umierają rzadko
            Mamy ekstra rząd i super prezydenta
            Ci wszyscy ludzie to wspaniali fachowcy
            Ufam im i wiem, że wybrałem swoją przyszłość
            Za rękę poprowadzą mnie do Europy
            Jest super, jest super
            Więc o co Ci chodzi?
            Jest super, jest super
            Więc o co Ci chodzi?
            Więc o co Ci chodzi?
            Jest super, jest super
            Więc o co Ci chodzi?
            Jest super
            Mamy tolerancję wobec innych upodobań
            Kościół zaciekle broni najbiedniejszych
            Bogaci są fajni i w miarę uczciwi
            Policja surowo karze złych przestępców
            • nazimno Re: CPK - pisowski bełkot ekstremalny. 21.06.20, 20:09
              Tak będzie za Rafała.
              na 100%
              wybierzcie go
    • haen2010 Re: CPK - pisowski bełkot ekstremalny. 21.06.20, 08:54
      Jak ktoś chce, niech poczyta o cargo w Polsce. Zapomnieli tylko o jednym, że ogromny procent drobnicy cargo lata w lukach bagażowych samolotów pasażerskich. Dodatkowy zarobek.

www.shiphub.pl/lotnicze-cargo-w-europie/

Bez problemu można odciążyć Chopin Airport kierując 100% cargo maszyn do Modlina. Za parę PLN.

• inocom I co dalej. 21.06.20, 11:51
        haen2010 napisał:

> Bez problemu można odciążyć Chopin Airport kierując 100% cargo maszyn do Modli
        > na. Za parę PLN.

Modlin nie ma ciekawego położenia ani możliwości rozwoju. Jeden z głównych warunków. Musi być na lewym brzegu Wisły. Większość towaru pojedzie albo na południe, albo na zachód. Na cholerę pakować się w Modlin?

Takie węzły buduje się od podstaw, bo jest taniej.
        Musisz mieć autostrady, linię kolejową i możliwość rozbudowy lotniska do 2 i więcej pasów po 3000 i więcej metrów.

Przy lotach pasażerskich można sobie dorobić cargo, ale nie wykorzystuje się w pełni ładowności. Zamiast 100 ton masz 50 lub mniej. W samolocie musisz mieć fotele, okna itp. Masz 20 ton mięsa, z 5 tonami bagażu. Przedział ładunkowy musisz mieć podzielony na część pasażerską i ładownię.

https://bi.im-g.pl/im/da/86/18/z25718746V,Program-kolejowy-CPK.jpg
      • nazimno Re: CPK - pisowski bełkot ekstremalny. 21.06.20, 20:10
        to się zmienia:

www.aircargonews.net/airlines/a380-finally-lands-freighter-role-with-lht-modification/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka