Dodaj do ulubionych

Dopiero dzisiaj możemy docenić Lecha Wałęsę

25.03.22, 16:59
i jego postępowanie w stosunku do Ruskich. Wyprowadzenie wojsk rosyjskich z Polski, Wałęsa rozegrał z Jelcynem po mistrzowsku. Nie kosztowało to nas ani jednego życia Polaka. Kaczyńscy nie dorastają Wałęsie do pięt. Biegają, wymachując szabelką w kierunku Rosjan.
Obserwuj wątek
    • met_ol Re: Dopiero dzisiaj możemy docenić Lecha Wałęsę 25.03.22, 17:14
      ".......wymachując szabelką......."
      Chyba plastikową !!!
    • buldog2 Re: Dopiero dzisiaj możemy docenić Lecha Wałęsę 25.03.22, 17:25
      W tej chwili to widać twoją głupotę, o Wałęsie zaraz coś wkleję.
      • eeee-emeryt Re: Dopiero dzisiaj możemy docenić Lecha Wałęsę 25.03.22, 18:09
        Już drugi raz piszesz, że jestem głupi. W konfederacji wszyscy tak mają.
    • buldog2 Re: Dopiero dzisiaj możemy docenić Lecha Wałęsę 25.03.22, 17:29
      Pisałem to już, ale powtórzę.

Prezydenta nie należy oceniać po znajomości języków, elokwencji czy elastyczności. Pełna zgoda. Ale do oceny choćby "mierny" Wałęsie daleko.
      Dlaczego nie mówić o jego udziale w wyprowadzeniu wojsk sowieckich? Doskonale pamiętam wizytę w Moskwie, po której korespondent TVP krzyczącym głosem obwieszczał, że Moskwa nie będzie decydować o tym, czy jej wojska będą w Polsce, czy ich nie będzie. Po powrocie Wałęsy trwało kilkudniowe wzmożenie, po czym niespodziewanie dla świętujących przyszedł kac: Borys Jelcyn wyszedł z kolejnego (tym razem wspólnie z Wałęsą) ciągu i po kilku dniach Kreml oznajmił, że żadna decyzja o wycofaniu wojsk sowieckich nie zapadła. Trzeba było nieskończenie silniejszej presji zza Oceanu, żeby rosyjska administracja uznała potrzebę wyprowadzenia się z Polski. W tej grze, można powiedzieć, jedną nogą czy też stroną, były Stany, drugą Rosja. A on, by użyć jego własnych słów, był pomiędzy nimi...
      Jako ciekawostkę dodam, że wspomniany korespondent TVP nosił nazwisko Moskwa, co dodawało relacji jakiegoś nonsensownego smaczku.
      Podobnie wyglądał wkład Wałęsy do wprowadzenia nas do UE i NATO, czyli poza b. wątpliwym wizerunkowym ("zdrowie nasze w gardła wasze" to najdrobniejsza błahostka) żaden.
      Swoją reputację w Polsce i na świecie Wałęsa popsuł aż tak, że kiedy pod koniec urzędowania miał spotkać się z prezydentem Niemiec Richardem von Weizsäckerem, wybuchł spór o to, czy spotkanie powinno się odbyć, ze względu na kompromitację wykonaniu Lecha Wałęsy.
      Jego własny wkład o interes Polski można ocenić po staraniach, których rzeczywiście on sam był autorem, jak i wykonawcą. Myślę o załatwieniu zniesienia dla Polaków wiz do USA, o czym zresztą mówił jak o czymś już załatwionym. Dla przypomnienia dodajmy, że państwa bałtyckie o to samo starały ok. dwóch lat, tzn. już we wczesnych latach dziewięćdziesiątych wizy dla nich zostały zniesione i nie trzeba było do tego zgody Kongresu, wystarczyła decyzja administracji i taka sama decyzja administracji wystarczyłaby w przypadku Polski (mogę opowiedzieć szczegóły). Moim zdaniem, w ówczesnych warunkach załatwienie tej sprawy leżało w granicach możliwości Wałęsy. Spieprzył temat.
      W kioskach Ruchu z powodzeniem sprzedawano broszury z cytatami - wypowiedzianymi przezeń idiotyzmami, jak ten o nodze lewej i prawej, i o nim samym pomiędzy.
      Taki to był mąż stanu. Gó...arz.
      Brak wykształcenia i elementarnej kultury osobistej oraz realnych sukcesów, styl zachowania itd. w pewnym stopniu mógły obniżać jego ocenę (prezydent to jakiś przewodnik, emblemat państwa, wzór etc.), dla wystawienia wspomnianej wyżej oceny to mało. Przypomnimy inne sprawy, żeby nie rozwlekać wpisu, krótko w punktach.

1. Falandyzacja prawa
      Przypomnę, że pomimo szalejącego złodziejstwa w trakcie ówczesnego uwłaszczania się rządzących, panowała przez nikogo niekwestionowana zgodność odnośnie przestrzegania praworządności, tzn. nikt nawet nie myślał o wypaczaniu prawa, by choćby tylko pozornie przestrzegać jego litery, natomiast do końca zaprzeczyć jego duchowi, intencjom Ustawodawcy. Dopóki nie zrobił tego niesławnej pamięci prof. Lech Falandysz (splunąć) i falandyzacja prawa w wykonaniu urzędu prezydenta RP nie stała się czymś zwyczajnym. Falandyzacja prawa sprawiła, że to co było nie do pomyślenia, stało się normą (w sensie etyki opisowej, wtedy), a dziś - kanonem etyki normatywnej PIS.

2. Pogrzebanie autorytetu Solidarności
      Prócz ostentacyjnego pokazywania, że będąc na najwyższym urzędzie w Polsce można podeptać prawo, Wałęsa pogrzebał nieporównywalny z czymkolwiek później ethos i autorytet "Solidarności". Jej obecna odrażająca kondycja moralna i możliwość zmiany znaczeń słów, dokonane dekadę później przez PIS, w dużej mierze to jego zasługa. Demoralizacja, kontynuowana przez jego byłych współpracowników (Falandysz tego tryumfu nie dożył).

3. Oficjalne niepłacenie podatków
      Ostentacyjne oficjalne niepłacenie podatków to jego kolejna "zasługa" i jaskrawy przykład dla innych. Przy czym Wałęsie nie brakowało niczego i żadne historyjki na ten temat (nie płaciłem, bo nie miałem na ZUS itp.) z góry skazane na odrzucenie ze wstrętem.

4. Niewytłumaczalne ułaskawienia
      Ułaskawienia Słowika i podobne sprawki. Nie mamy dowodów sądowych na korupcję, ale brak jakichkolwiek innych racjonalnych tłumaczeń jego postępowania mówi samo za siebie. Uwiarygadnia późniejsze enuncjacje żadnego tam (chyba że kryminalnego) autorytetu (Masy czy jak mu), podobnie jak wcześniejsze "wygrane w totolotka". Jako przywódcę moralnie kasuje, mocniej niż "podatki".

5. Obiad w Drawsku i podejścia do zamachu stanu
      Nie wiem, który z tych zarzutów najważniejszy, ale ten punkt wyróżniłbym boldem.
      Obiad w Drawsku, wszyscy pamiętamy, że jego skutkiem było złamanie Konstytucji. Przypomnimy, że uczestniczyła w nim generalicja i Episkopat) i in. przygotowaniami do zamachu stanu. Cytuję:
      Podczas posiłku generałowie - dowódcy okręgów wojskowych i rodzajów Sił Zbrojnych, zachęcani przez Prezydenta i szefa Sztabu Generalnego Wojska Polskiego Tadeusza Wileckiego, wypowiedzieli posłuszeństwo Piotrowi Kołodziejczykowi, ówczesnemu ministrowi obrony narodowej. Po generalskim "sądzie kapturowym" prezydent Wałęsa odwołał ministra ze stanowiska. Sprawa ujrzała światło dzienne dzięki "przeciekowi" z Wojskowych Służb Informacyjnych i zakończyła się wielkim skandalem.
      Zdarzenie miało miejsce przed wstąpieniem Polski do NATO, gdy przeciwnicy naszego członkostwa w sojuszu północnoatlantyckim podawali w wątpliwość cywilną kontrolę nad armią. Dlatego sprawą zajęła się Sejmowa Komisja Obrony Narodowej, którą kierował wówczas Jerzy Szmajdziński. Posłowie nie zdecydowali się na powołanie specjalnej komisji o uprawnieniach śledczych, dlatego sprawa nigdy nie została do końca wyjaśniona.
      www.gs24.pl/archiwum/art/5357632,rocznica-obiadu-drawskiego-15-lat-temu-generalowie-wypowiedzieli-posluszenstwo-ministrowi,id,t.html
      Podkreślę, w obiedzie wzięła udział najwyższa kadra dowódcza WP oraz biskup polowy WP Sławoj Głódź. Generał (sic!) Sławoj Leszek Głódź. Hańba.
      Nie dość na tym. Pod koniec kadencji trwały przygotowania do klasycznego zamachu stanu. Stan podwyższonej gotowości Jednostek Nadwiślańskich oraz szpitali warszawskich, nie wiem, czy wszystkich, trwał do chwili wyjazdu Wałęsy z Warszawy do Gdańska. Ludzie w MSW mówili wtedy "jak zawsze, skrewił".

6. Zmiana Konstytucji po odejściu Wałęsy
      Wałęsa otrzymał tak złą ocenę swojej prezydentury, doświadczenia z nim były tak fatalne, że aż zmieniono Konstytucję. Żeby nikt po nim nie mógł przyjść i wszystko powtórzyć. Bez komentarza poza krótką uwagą. W wykonaniu jego współpracowników (mogę wyliczyć kilku) dziś oglądamy powtórkę z "rozrywki", z oficjalnym nieliczeniem się z prawem i łamaniem Konstytucji.

7. Kradzież własnych akt z UOP i wyrzucenie ze służby majora Adama Hodysza
      Tu nic nie trzeba dodawać, wyłącznie dla porządku, bo wiadomo, i ze względu na postawę i zasługi dla ruchu oporu, major Adam Hodysz jest bohaterem. Bez przymiotników.

8. Wycofanie wojsk rosyjskich z Polski i redukcja długu
      Tu też zasługa Wałęsy taka sama, jak przy zniesieniu wiz do USA, co tryumfalnie obwieścił po którejś z podróży. Krótko po pijackiej wizycie i takim samym oświadczeniu Jelcyna Rosjanie wycofali zgodę na wycofanie wojsk z Polski. Sprawę załatwili Amerykanie, konkretnie Rosjanie wycofali się na żądanie prezydenta Clintona. Redukcji długów również nie zawdzięczamy Wałęsie, ale rewelacyjnej ewakuacji agentów USA w Iraku przez polski wywiad.

9. List kaprala Wałęsy do generała Jaruzelskiego
      I jeszcze jeden bardziej wiernopoddańczy, z którego władze stanu wojennego nie były zadowolone.

10. Poddańczy list prezydenta Wałęsy do szefa GKCzP Janajewa
      Wałęsa pisał go na kolanach. Godność państwa polskiego uratował premier Jan Krzysztof Bielecki.

--
      Prawo nad nami, nad komunistyczną partią czy partia ponad prawem?! - Nikita Chruszczow, PIS

--
      • eeee-emeryt Re: Dopiero dzisiaj możemy docenić Lecha Wałęsę 25.03.22, 17:40
        Ta Konfederacja i Olszewski wszystko Ci w głowie wymieszała.
        • buldog2 Re: Dopiero dzisiaj możemy docenić Lecha Wałęsę 25.03.22, 17:48
          I znów kulą w płot. Nigdy nie miałem cienia sympatii do Olszewskiego, prędzej na pieńku z tym środowiskiem
          O Wałęsie możesz jeszcze poczytać tu:
          forum.gazeta.pl/forum/w,28,81586104,81586104,Spor_o_Walese_czesc_I.html

I napisz gdzie napisałem nieprawdę.
          • eeee-emeryt Re: Dopiero dzisiaj możemy docenić Lecha Wałęsę 25.03.22, 18:01
            Napisałeś 90% nieprawdy. Są to wszystko insynuacje Kaczyńskich i PIS. Przykładowo piszesz o pijaństwie Wałęsy, ale wszyscy wiedzą, że to Kaczyński był pijakiem, zamawiał gigantyczne ilości małpek. O pijaństwie przed lotem do Smoleńska zakazano mówić.
            • buldog2 Re: Dopiero dzisiaj możemy docenić Lecha Wałęsę 25.03.22, 19:11
              Pijakami byli obaj, tu mówimy o Wałęsie, o obiedzie drawsskim, falandyzacji prawa, próbie zamachu stanu itd.
              Jesteś głupi, niezależnie od tego co Konfa powie czy nie powie.
              I możesz się nie wysilać, nikt niczego nie zakwestionował.
              • eeee-emeryt Re: Dopiero dzisiaj możemy docenić Lecha Wałęsę 25.03.22, 19:27
                Oczywistych kłamstw nie ma co kwestionować. Kto Ci powiedział, że Wałęsa to pijak. Ja Ci powiem: Kaczyński. Ty widać jesteś taki mądry, jak twój mentor, Korwin. On uchodzi w konfederacji za geniusza.
                • buldog2 Re: Dopiero dzisiaj możemy docenić Lecha Wałęsę 25.03.22, 19:57
                  O Korwinie to ja mam zdanie ustalone i ugruntowane od lat. Mniej więcej takie jak o tobie.
                  A ty możesz powiedzieć, co myślisz o tym, jak prawie 20 lat temu była w Polsce dyskusja o tym, czy prezydent Niemiec powinien się spotykać z półgłówkiem Wałęsą. Możesz o tym poczytać w necie, o tym i o innych sprawach, o których napisałem. Samo pijaństwo to tu drobiazg, ale widzę że poważnych zarzutów nie próbujesz kwestionować.
                  • buldog2 Re: Dopiero dzisiaj możemy docenić Lecha Wałęsę 25.03.22, 19:58
                    To jeszcze ci przypomnę, jak to powiedział dowcip o nogach i o sobie, który jest pomiędzy nimi. Ten dowcip mu się udał:D
                  • eeee-emeryt Re: Dopiero dzisiaj możemy docenić Lecha Wałęsę 25.03.22, 20:23
                    Znowu "półgłówek", taka jest twoja prawda.
                    • buldog2 Re: Dopiero dzisiaj możemy docenić Lecha Wałęsę 26.03.22, 11:21
                      Twoja to taka, że nie ma mowy o falandyzacji prawy, pomroczności jasnej, 100, 300 i 500 milionach i puszczaniu w skarpetkach (od Wałęsy uczył się PIS), próby zamachu stanu i trzymaniu w pogotowiu warszawskich szpitali. Listu kaprala do generała, listu do Janajewa. To ja cię nazywać?
                      • eeee-emeryt Re: Dopiero dzisiaj możemy docenić Lecha Wałęsę 26.03.22, 13:14
                        Wyprowadzenie wojsk rosyjskich z Polski załatwiły Stany Zjednoczone, kto ci to powiedział nieuku? Prezydent Clinton? Ja ci powiem kto ci to powiedział, to jest antywałęsowska propaganda Kaczyńskich. Długi darowano ze wzgledu na akcję polskich komandosów, następne kretyństwo Kaczyńskich. Prawda jest taka, że długi darowano po przeprowadzeniu reform Balcerowicza, bez tych reform nikt by nie darował Polsce ani centa długu. Ułaskawienia? Tu lepiej się popisał Duda.
                        Ogólnie jest tak jak mówiłem, 90% kłamstw. Nie wklejaj tego więcej, nie kompromituj się.
                        • buldog2 Re: Dopiero dzisiaj możemy docenić Lecha Wałęsę 26.03.22, 17:10
                          Pisałem coś o darowaniu długów? Nie pisałem.
                          Pisałem o wyprowadzeniu wojsk rosyjskich? Tak. Powtórzę:

Dwa tygodnie po pijackiej wizycie i takim samym oświadczeniu Jelcyna Rosjanie wycofali zgodę na wycofanie wojsk z Polski.

I tyle. Epitetów oszczędzę, bo forum, proponuję się dokształcić.

Masz jeszcze jakieś uwagi na temat tych 90% kłamstw? Spad.
                          • buldog2 Re: Dopiero dzisiaj możemy docenić Lecha Wałęsę 26.03.22, 17:20
                            Wyprowadzenia wojsk dokonali polscy negocjatorzy przy wsparciu USA. Bez tego Rosjanie nie rozmawiali z nami poważnie (Wałęsa był u nich przedmiotem kpin, wydawali tłumaczenia broszurek Urbana z idiotyzmami Wałęsy). Tak jak na okoliczność wstąpienia do NATO.
                            A może jako wielbiciel Wałęsy, masz jaką broszurkę Urbana z jego złotymi myślami. Nikt po nim nie był takim kretynem, żeby jego głupoty wydawano dla śmiechu. Dopiero Duda, ale on daje głos tylko kiedy prezes pozwoli. A Wałęsa myślał, że jest prezydentem, nie kretynem.
                            • j-k daj spokoj tej dyskusji z dzieciarnia forumowa... 26.03.22, 17:39
                              buldog2 napisał:
                              Wałęsa myślał, że jest prezydentem, nie kretynem.

daj spokoj, ja tam lubie Lecha, ze jego ciety dowcip...

w ramach tego poczucia humoru dowcipnie opowiadal, jak to zostal Prezydentem "z woli Narodu"

- szkoda, ze jeszcze nie dodal: "przy sprzeciwie komunistow, ktory to sprzeciw JA przelamalem " :)))

Dr. J,K.
                              w 1981 przewodniczacy "Solidarnosci"
                              w jednym z warszawskich zakladow przemyslowych...
                              • eeee-emeryt Re: daj spokoj tej dyskusji z dzieciarnia forumow 26.03.22, 18:26
                                Nie wiedziałem, że buldog2 i piq to jeszcze dzieci. Nie będę im nic odpisywał.
                          • eeee-emeryt Re: Dopiero dzisiaj możemy docenić Lecha Wałęsę 26.03.22, 17:29
                            buldog2 napisała:
                            <<<Pisałem coś o darowaniu długów? Nie pisałem.>>>
                            proszę nie kompromituj się.

To przeczytaj jeszcze raz swój punkt 8.
                            <<<8. Wycofanie wojsk rosyjskich z Polski i redukcja długu>>>

Najpierw nakłamałeś 90%. Teraz znowu kłamiesz. Z kłamcą dyskusja jest bez sensu.
                            • eeee-emeryt Re: Dopiero dzisiaj możemy docenić Lecha Wałęsę 26.03.22, 17:49
                              Dyskusja z kłamcą jest jak gra w szachy z gołębiem.
                              • j-k a z toba... 26.03.22, 17:52
                                eeee-emeryt napisał:
                                > Dyskusja z kłamcą jest jak gra w szachy z gołębiem.

a z toba - jak gra w warcaby.
                            • buldog2 Re: Dopiero dzisiaj możemy docenić Lecha Wałęsę 26.03.22, 20:33
                              Jeszcze dodam coś o tym, jakim to bohaterem jest twój bochater. Już kiedy trochę dorósł. Że złożył hołd Janajewowi, to jedno. Ale później w 2004 bardzo namawiano go, żeby pokazał się w Kijowie na Majdanie. Do tej pory ludzie opowiadają, że podszyty tchórzem, w końcu ledwie tylko pokazał się na chwilę i tego samego dnia zwiał do Polski.

Ale podpowiem ci, jak to go bronić. Dzieci to wychował aż miło patrzeć. Jak nie pijak, to k...wa albo przestępca. Nie dziękuj.
                            • buldog2 Re: Dopiero dzisiaj możemy docenić Lecha Wałęsę 26.03.22, 20:46
                              To przeczytaj jeszcze raz swój punkt 8.
                              <<<8. Wycofanie wojsk rosyjskich z Polski i redukcja długu>>>

A nie spojrzałem, a pisałem to dawno. Napisałem prawdę, polski wywiad przeprowadził ewakuację Amerykanów. To przyczyniło się do redukcji długów.

A może coś na temat falandyzacji prawa napiszesz? Nic nie pamiętasz?
                              I dlaczego zmieniono Kostytucję - też nie?
                              A może pamiętasz, jak ułaskawiał morderców, a oni chwalili się, że tanio można było go kupić?
          • met_ol Re: Dopiero dzisiaj możemy docenić Lecha Wałęsę 25.03.22, 18:01
            Tak, masz rację - wojska radzieckie wyprowadzał jeden z bliźniaków, a drugi ich poganiał. I obaj byli przywódcami SOLIDARNOŚCI - tylko nie ustalili który najsampierw (to z wolskiego), a który potem.
            • buldog2 Re: Dopiero dzisiaj możemy docenić Lecha Wałęsę 26.03.22, 20:39
              Gdzieś coś podobnego napisałem? Gdzie?
              Sprawy techniczne załatwił polski negocjator prof. Sułek, a żeby do nich doszło, załatwili Amerykanie. Jeszcze ileś lat później Sowieci, kiedy ich wojsk już w Polsce nie było, nie pozwalali nam wstąpić do NATO, ich opór mógł złamać dopiero Clinton. I złamał. Sowieci zaczęli dostrzegać nas jako oddzielny podmiot dopiero w 2005, kiedy jeszcze próbowali ustawić nas - Kwaśniewskiego na defiladzie 9 maja. Zwrot nastąpił chwilę później, na Radzie Europy. To było pierwsze uznanie polskiej podmiotowości i to było w rosyjskich publikacjach.
    • mienkiszon Wałęsa jest wielki i ponad czasowy 25.03.22, 17:29
      Niestety za późno poznał się na braciach kurduplach o za późno ich pogonił.
      A poza tym to największy ze wspócześnie żyjącuch Polaków.
      Panie Lechi zdrowia życzę!!!
      Czyba, że PiSior na moderacjo skasuje
      >
      • buldog2 Re: Wałęsa jest wielki i ponad czasowy 25.03.22, 17:50
        Największy. Ostatnio przyjechał do Warszawy osobiście poprowadził szturm na budynki rządu PIS.
        Są zdjęcia, na których z flagą przeskakuje przez płot URMu.
    • eeee-emeryt Re: Dopiero dzisiaj możemy docenić Lecha Wałęsę 25.03.22, 19:46
      Lech Wałęsa pokonał komunizm, nie tylko w Polsce i nikomu nie uda się tej prawdy zakłamać. Obojętne co będzie bulgotał bulgot, jakiekolwiek kłamstwa.
      • piq synciu, nie kompromituj się już,... 26.03.22, 14:12
        ...Wałęsa w rzeczywistości obciął w życiu kupony od tego, że monstrualnym długopisem podpisywał w TV porozumienia gdańskie i został symbolem wielkiego i zróżnicowanego ruchu (który zresztą potem topniał, praktycznie zanikając około 1988 roku w formie masowej; gdyby nie ówczesny bardzo radykalny bunt młodego pokolenia robotników w wielkich zakładach, w dużej części poza Solidarnością - już prawie nikt nie pamięta, z jaką brutalnością władze go tłumiły - to by zaniknął zupełnie). Taka jest prawda. Zawsze w istocie funkcjonował jako symbol, bo jak się czegoś realnie tknął, to psuł jak Kaczyński i podobnie jak on naruszał prawo i konstytucję.

Ja ci może przy okazji przypomnę, synciu, że gdyby nie Wałęsa, Kaczyńskich by nie było, on ich utrzymał w polityce. Zresztą szedł długo na ich pasku, a jego niegdysiejsze wredne hasełka Kaczyńscy, potem tylko jeden, powtarzali kropka w kropkę przy każdych wyborach, bo sami je wymyślili.

A co do obalenia komunizmu nie tylko w Polsce, to chyba cię kompletnie pogięło. Gdyby nie procesy o zasięgu globalnym, jak po 1.w.ś., a ponadto osobista moc i charyzma wielkiego POTUSa i wielkiej premier GB, to nic by z tego nie było. W 1989 naszym wkładem w proces było tylko istnienie politycznych elit opozycyjnych, które mogły wziąć władzę, oraz grupy dobrych specjalistów z drugiego-trzeciego szeregu, którym te elity na szczęście przekazały na początku funkcje wykonawcze, dzięki czemu wyjście z bloków startowych mieliśmy bardzo dobre. Potem na nieszczęście im je odebrały, z dużym w to osobistym wkładem Wałęsy - razem z Kaczyńskimi.

Wałęsa jest Polsce potrzebny jako symbol, nie ma co do tego wątpliwości, bo to jest światowa marka, tzw. brand rozpoznawalny wszędzie jak JP2 i Lewandowski. Na jego pogrzeb (oby jak najpóźniejszy) przyjadą przywódcy z całego świata. Ale jako polityk był i jest niepozbierany.
    • j-k dziecinada... 25.03.22, 20:04
      Rosjanie sie grzecznie wycofali - nie dzieki Walesie...

ale dzieki komu innemu.

PS. bylem przy tym.

Tfu(j), jak zawsze, Dr. J.K.
      w 1981 dzialacz "S" w Warszawie.
      • eeee-emeryt Re: dziecinada... 25.03.22, 20:20
        O następny, który podpisał zgodę na współpracę z SB. A ten Wałęsa zlikwidował mu komunizm i pozbawił pieniędzy za współpracę z SB.
        • privus Re: dziecinada... 26.03.22, 20:46
          Bawi się jak dzieciuch tylko po to,by pokazać że wytrzepał sobie zdanie przeciwne. Nie chcę uwłaczać tym wpisem dzieciom, bo wiele z nich już w szkole podstawowej potrafi nie tylko lepiej obsługiwać swój komputer nie ograniczając się do klepania w klawiaturę.
      • met_ol Re: dziecinada... 25.03.22, 20:50
        Mówiłem ci - pisz: Konfident "S" w Warszawie ZPT.
        • adria231 Re: dziecinada... 26.03.22, 07:20
          Nie muszę sobie teraz w brodę pluć , że kiedykolwiek popierałam tego typa . Nawet w wyborach prezydenckich, kiedy jeko kontrkandydatem został tylko" facet z czarną teczką" nie wzięłam udziału. Powiedziałam , że moj kandydat przegrał, a do dalszego ciągu palca nie przyłożę....
          • buldog2 Re: dziecinada... 26.03.22, 11:22
            Tak samo, jak i ja.
          • eeee-emeryt Re: dziecinada... 26.03.22, 18:04
            Tia, chwal nadal świętego Lecha Kaczyńskiego. Twój ksiondz udzieli ci odpustu zupełnego.
    • eeee-emeryt Re: Dopiero dzisiaj możemy docenić Lecha Wałęsę 26.03.22, 15:07
      piq napisał:
      <<<...Wałęsa w rzeczywistości obciął w życiu kupony od tego, że monstrualnym długopisem podpisywał w TV porozumienia gdańskie i został symbolem wielkiego i zróżnicowanego ruchu (który zresztą potem topniał, praktycznie zanikając około 1988 roku w formie masowej; gdyby nie ówczesny bardzo radykalny bunt młodego pokolenia robotników w wielkich zakładach, w dużej części poza Solidarnością - już prawie nikt nie pamięta, z jaką brutalnością władze go tłumiły - to by zaniknął zupełnie). Taka jest prawda.>>>

Piq nie kompromituj się, to jest g*wnoprawda.
      To komuniści zaczęli szukać porozumienia z Solidarnością, bo gospodarka polska zbankrutowała, inflacja szalała, co chwilę podwyższali mi wynagrodzenie. Przestali spłacać zadłużenie zagraniczne, co oznaczało przyznanie się do bankructwa. Dostałem kartki na mięso, ale po staniu 2 godz. w kolejce doszła do mnie tylko kiełbasa z baraniną, obrzydliwa.
      Nie dało się dalej zarządzać takim krajem.
      Zgodzę się, że Wałęsa jest potrzebny Polsce jako symbol.
      • piq rozumiesz, co czytasz, chłopcze?... 26.03.22, 18:56
        ...Dyskutujesz z tezami, których nie wygłosiłem.
    • 1maresuav Re: Dopiero dzisiaj możemy docenić Lecha Wałęsę 26.03.22, 19:12
      prosze niee..
      • 1maresuav Re: Dopiero dzisiaj możemy docenić Lecha Wałęsę 26.03.22, 19:12
        Wysłałbym Wałęsę do Rosji
        • eeee-emeryt Re: Dopiero dzisiaj możemy docenić Lecha Wałęsę 26.03.22, 19:31
          Ile masz lat 12?. Wiesz tylko to co ci propaganda Kaczyńska wtłoczyła do glowy. Dzisiaj Kaczyńską propagandę włączają nawet przedszkolakom, aby nie wiedzieli, że chodzenie do kościoła jest dla głupków. A niebo i piekło to jest kretyński wymysl facetów w sukienkach udajacych kobiety.
          • j-k Dopiero dzisiaj możemy Ocenić Lecha Wałęsę 26.03.22, 20:47
            Mimo calego mojego szacunku dla Lecha, bo byl on wlasciwym czlowiekiem na wlasicwym miejscu i we wlasciwym czasie i stal sie symbolem polskich przemian i aspiracji...

nie da sie ukryc, ze to nie on byl SILA SPRAWCZA tych przemian
            - lecz sily te lezaly gdzie indziej, a Polska potrafila sie z tymi silami tylko w miare zrecznie zaaranzowac.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka