Dodaj do ulubionych

Progresywny Trzaskowski?

07.04.22, 09:47
Abstrahując już od tego, że nie podoba mi się to obce określenie "progresywny", bo mamy przecież polskie słowo "postępowy" (chyba, że o podatek chodzi, wtedy progresywny jest jak najbardziej w porządku), to dość słabo ta progresywność piewcy talentu literackiego Dżi Pi Tu wygląda, gdy tak czyta się jego tablicę na fejsbuku:

Obserwuj wątek
    • buldog2 Re: Progresywny Trzaskowski? 07.04.22, 13:33
      Progresywne złodziejstwo się podoba...
      Oczywiście.
      Lewica Razem z PISem.
    • boblebowsky Re: Progresywny Trzaskowski? 07.04.22, 13:46
      No naprawdę....?? Takie partyjne podsrywanko? Postępowy byłby gdyby gdyby gościł na trach książki LGBT?
      Nie takie rzeczy robił. Rozumiem, że kiedy otwierał paradę równości zamieściłeś stosowny post?
      • jureek Re: Progresywny Trzaskowski? 07.04.22, 14:57
        boblebowsky napisał:

> No naprawdę....??

No naprawdę to napisał. Tak było, nie zmyślam
        • no-popis Re: Progresywny Trzaskowski? 07.04.22, 15:39
          jureek napisał:

> boblebowsky napisał:
          >
          > > No naprawdę....??
          >
          > No naprawdę to napisał. Tak było, nie zmyślam
          Swego czasu, ten obłudnik, widział możliwość współpracy z Konfederacją.
        • boblebowsky Re: Progresywny Trzaskowski? 07.04.22, 23:53
          jureek napisał:

> boblebowsky napisał:
          >
          > > No naprawdę....??
          >
          > No naprawdę to napisał. Tak było, nie zmyślam

Tylko, że to niedowierzanie odnosiło się do ciebie a nie do Trzaska.
          • adria231 Re: Progresywny Trzaskowski? 08.04.22, 06:02
            Nie muszę zgadzać się z zacytowanym tekstem autorstwa prezydenta stolicy. Podkreślę jednak, że to on właśnie wygrał wybory prezydenckie, a pis przy pomocy wszelkich machlojek postawił na tym stanowisku
            podnóżek prezesa, który dopiero teraz, na końcu kadencji podnosi się z klęczek.......
    • pies.na.czarnych Re: Progresywny Trzaskowski? 07.04.22, 13:57
      "Dzieła literackie... :((((
      Bez Ukrainy oczywiście też nie mogło się obyć. Przypomina mi się stary kawał o strachu w lodówce.
      • storima Re: Progresywny Trzaskowski? 08.04.22, 08:10
        pies.na.czarnych napisała:

> "Dzieła literackie... :((((
        > Bez Ukrainy oczywiście też nie mogło się obyć. Przypomina mi się stary kawał o
        > strachu w lodówce.
        >

Niemal nie ma dnia, abyś nie zaśmiecił FK propagandą Twego idola bandyckiego Putina. Postsowiecki kuglarzu.
    • melikles Re: Progresywny Trzaskowski? 07.04.22, 14:08
      Hmmm... rock postępowy, postępowa skala podatkowa, okulary postępowe, wykres postępowy, postępowy mieszacz podtynkowy, itd....
      • jureek Re: Progresywny Trzaskowski? 07.04.22, 15:02
        melikles napisał(a):

> Hmmm... rock postępowy, postępowa skala podatkowa, okulary postępowe, wykres po
        > stępowy, postępowy mieszacz podtynkowy, itd....
        >

No dobra, mało precyzyjnie się wyraziłem. W tych wszystkich wymienionych przez Ciebie przypadkach progresywny jest na miejscu. Drażni mnie to słowo tylko w kontekście poglądów. No chyba, że ktoś mi wytłumaczy różnicę miedzy poglądami progresywnymi a postępowymi.
        • pies.na.czarnych Re: Progresywny Trzaskowski? 07.04.22, 15:44
          Treść całego wpisu cię nie interesuje tylko to jedno słówko? Nota bene, to słowo już dawno jest zakorzenione w języku polskim. Jeżeli kogoś razi słowo "progresywny" to przecież nie musi go używać.
    • adam.eu Re: Progresywny Trzaskowski? 07.04.22, 21:02
      Jurek, nic nie rozumiem.

1. "Progresywny Trzaskowski" Gdzie to jest napisane?
      2. "Progresywny" moim zdaniem to zupełnie inne określenie niż "postępowy".
      3. O co Ci chodzi z punktu widzenia polityki?
      • eeee-emeryt Re: Progresywny Trzaskowski? 07.04.22, 21:08
        Jurek się napił i chciał dokopać Trzaskowskiemu. Ale nie dorasta mu nawet do pięt.
        • jureek Re: Progresywny Trzaskowski? 07.04.22, 23:12
          eeee-emeryt napisał:

> Jurek się napił i chciał dokopać Trzaskowskiemu. Ale nie dorasta mu nawet do pi
          > ęt.
          >

Łubu dubu, łubu dubu, niech nam żyje prezes klubu,
          niech żyje nam!
      • jureek Re: Progresywny Trzaskowski? 07.04.22, 23:10
        adam.eu napisał:

> 1. "Progresywny Trzaskowski" Gdzie to jest napisane?

A nie jest tak przedstawiany?

> 2. "Progresywny" moim zdaniem to zupełnie inne określenie niż "postępowy".

Na czym polega ta zupełna inność?

> 3. O co Ci chodzi z punktu widzenia polityki?

O nierobienie ludzi w ch...a.

P.S. Ciekawe czy dzieła literackie JPIi czytał w oryginale :)
        • ave.duce Re: Progresywny Trzaskowski? 07.04.22, 23:17
          jureek napisał:

> A nie jest tak przedstawiany?

Przez kogo konkretnie? Jakiś cytat poproszę.

ps. co do twórczości GPS - mam całkiem odmienne - od Trzaskowskiego - zdanie...
          • jureek Re: Progresywny Trzaskowski? 08.04.22, 10:27
            ave.duce napisała:

> jureek napisał:
            >
            > > A nie jest tak przedstawiany?
            >
            > Przez kogo konkretnie? Jakiś cytat poproszę.

Np. przez socjologa, dra Przemysława Sadurę w tekście w Gazecie Wyborczej.
            warszawa.wyborcza.pl/warszawa/7,54420,25962827,trzaskowski-musi-sie-odkleic-od-warszawy-i-nauczyc-sie-jezyka.html
            Prowadzący wywiad pyta:
            A co z twarzą Trzaskowskiego polityka progresywnego, który jako prezydent miasta popiera postulaty środowiska LGBT, in vitro, prawa kobiet?
            Socjolog odpowiada:
            – Aby odpowiedzieć na to pytanie, muszę zawiesić swoje oczekiwania wobec tego, jak chciałbym, aby funkcjonowało nasze społeczeństwo. Makiawelicznie rzecz biorąc, on niewiele na tym może wygrać, musi bardzo umiejętnie rozkładać akcenty. Ten wizerunek już ma, nie ma po co go pogłębiać.

Kto jak kto, ale chyba socjolog ma pojęcie, jaki kto ma wizerunek.
            Tak była zresztą ustawiana jego kampania, jako osoby progresywnej w przeciwieństwie do platformianych konserwatystów.
            • ave.duce Re: Progresywny Trzaskowski? 08.04.22, 11:11
              Dzięki, ale pierwsze słyszę o Wojciechu Tymowskim. Uważam, że określenie "progresywny"
              w stosunku do człowieka jest nie tyle błędne, ile pozbawione wyczucia językowego. I dlatego, wg mnie, Przemysław Sadura nie powtarza w swojej wypowiedzi tego określenia.

Pozdrawiam.

b/o
              • jureek Re: Progresywny Trzaskowski? 08.04.22, 11:24
                ave.duce napisała:

> Dzięki, ale pierwsze słyszę o Wojciechu Tymowskim. Uważam, że określenie "progr
                > esywny"
                > w stosunku do człowieka jest nie tyle błędne, ile pozbawione wyczucia językoweg
                > o. I dlatego, wg mnie, Przemysław Sadura nie powtarza w swojej wypowiedzi tego
                > określenia.

Mniejsza o określenie, chodzi o to, jaki wizerunek Trzaskowskiego jest kreowany - polityka nowoczesnego, niekonserwatywnego. Czy nazwiemy go progresywnym, czy inaczej, jest mniej ważne, istotne jest, że jego zachwyty nad wartościami literackimi dzieł JPII stoją w sprzeczności z tym wizerunkiem.
                Bardziej to wygląda na "Panu Bogu świeczkę, a diabłu ogarek"
                • ave.duce Re: Progresywny Trzaskowski? 08.04.22, 16:07
                  jureek napisał:

> jego zachwyty nad wartościami literackimi dzieł JPII stoją w sprzeczności z tym wizerunkiem.
                  > Bardziej to wygląda na "Panu Bogu świeczkę, a diabłu ogarek"

Miało być b/o, ale... analogicznie - czy ktoś, kogo zachwyca wartość literacka dzieł Ezry Pounda nie może mieć postępowych poglądów?
        • adam.eu Re: Progresywny Trzaskowski? 08.04.22, 08:01
          Jureek:

"O nierobienie ludzi w ch...a."

Czy to akurat nie dotyczy Ciebie i Lewicy?

"Prawidłowa" interpretacja dzieł Wojtyły przez Trzaskowskiego stanowi cel polityki lewicowej?
          Nie ma się co dziwić, że jesteś wielkim aŁtorytem dla Popisa.

Nie wiem, co to się dzieje na tym forum. Wspomnę tu również Yome, dla której tragedią są sankcje na Rosję, bo jej kolega w Rosji ma kłopoty z lekami na padaczkę dla matki. Fakt, tragedia..........................
          Przesłania wszystko, co się dzieje na Ukrainie.

A dla mnie "progresywny" a "postępowy" to są zupełnie inne słowa i tylko w wyjątkowych sytuacjach można je stosować zamiennie np. jeżeli z kontekstu jednoznacznie wynika, że przyrost czegoś stanowi postęp.
          • jureek Re: Progresywny Trzaskowski? 08.04.22, 10:18
            adam.eu napisał:

> A dla mnie "progresywny" a "postępowy" to są zupełnie inne słowa i tylko w wyją
            > tkowych sytuacjach można je stosować zamiennie np. jeżeli z kontekstu jednoznac
            > znie wynika, że przyrost czegoś stanowi postęp.

Pisałem wyraźnie, że chodzi o to słowo w kontekście poglądów i polityki. Jeśli w tym kontekście są to zupełnie różnie słowa, to dlaczego nie wytłumaczysz tej różnicy, jak o to prosiłem?
            Czym się różni polityk postępowy od progresywnego?
          • jureek Re: Progresywny Trzaskowski? 08.04.22, 10:20
            adam.eu napisał:

> Jureek:
            >
            > "O nierobienie ludzi w ch...a."
            >
            > Czy to akurat nie dotyczy Ciebie i Lewicy?

Lewica udaje postępową, a tak naprawdę włazi w tyłek kościelnym deweloperom, jak abp. Nycz?
            Bo to jest w tym przypadku robieniem ludzi w ch...a.
          • pies.na.czarnych Re: Progresywny Trzaskowski? 08.04.22, 16:15
            > A dla mnie "progresywny" a "postępowy" to są zupełnie inne słowa i tylko w wyjątkowych sytuacjach można je stosować zamiennie np. jeżeli z kontekstu jednoznacznie wynika, że przyrost czegoś stanowi postęp.

I tu jest sedno sprawy. Postępu brak jest przyrost uczuć religijnych u Trzaskowskiego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka