Dodaj do ulubionych

Elektrownie węglowe mogą ponownie działać

21.06.22, 14:05
businessinsider.com.pl/gospodarka/wegiel-zastepuje-rosyjski-gaz-ue-ostrzega-przed-cofaniem-sie-do-paliw-kopalnych/zclvmsp
Już CO2 się nie liczy?
Obserwuj wątek
    • pozytonium Re: Elektrownie węglowe mogą ponownie działać 21.06.22, 14:07
      Rząd Holandii zapowiedział, że elektrownie węglowe mogą ponownie działać z pełną mocą produkcyjną. Rob Jetten, minister klimatu i energii, powiedział w poniedziałek, że kraj zmieni przepisy, które wymagają, aby elektrownie węglowe działały z maksymalną mocą 35 proc.
    • szwampuch58 Re: Elektrownie węglowe mogą ponownie działać 21.06.22, 14:25
      Sytuacja wymuszona wojna putlera,kartofel,spoko wungiel zostaje czasowo
      • qwardian Re: Elektrownie węglowe mogą ponownie działać 21.06.22, 14:48
        Świnty wungiel zostaje tylko dla katolików. Wam mają tyłki marznąć, mózg zamienić się w sopel lodu z wiatraczkiem w dłoni i fotowoltaiką na głowie./.
    • yoma Re: Elektrownie węglowe mogą ponownie działać 21.06.22, 14:47
      Hehehe. Storima, do dzieła! 😃
      • pies.na.czarnych Re: Elektrownie węglowe mogą ponownie działać 21.06.22, 15:54
        yoma napisała:

> Hehehe. Storima, do dzieła! 😃
        >

Liże rany po wczorajszym :)
        • yoma Re: Elektrownie węglowe mogą ponownie działać 21.06.22, 16:57
          Skatowałeś? :)
    • no-popis no i dalej bezmyślność tego nieudacznego rządu 21.06.22, 15:22
      pozytonium napisał(a):

> businessinsider.com.pl/gospodarka/wegiel-zastepuje-rosyjski-gaz-ue-ostrzega-przed-cofaniem-sie-do-paliw-kopalnych/zclvmsp
      > Już CO2 się nie liczy?
      Takich dyletantów gospodarczych jak pisiaki to chyba tylko w PO można znaleźć i trudno ustalić gdzie są więksi nieudacznicy.
      Uwaga! Podstawowy problem to infrastruktura energetyczna. Cały system energetyczny Polski jest zablokowany. Brak jest możliwości przyłączenia d sieci i wszędzie są poprzekraczane parametry krytyczne lub są już osiągnięte. Nie ma znaczenia czy to wiatrak, czy elektrownia węglowa, czy fotowoltaika - nie ma gdzie przyłączyć a energii potrzebujemy coraz więcej.
      • pozytonium Re: no i dalej bezmyślność tego nieudacznego rząd 21.06.22, 21:05
        no-popis napisała:

> pozytonium napisał(a):
        >
        > > businessinsider.com.pl/gospodarka/wegiel-zastepuje-rosyjski-gaz-ue-ostrzega-przed-cofaniem-sie-do-paliw-kopalnych/zclvmsp
        > > Już CO2 się nie liczy?
        > Takich dyletantów gospodarczych jak pisiaki to chyba tylko w PO można znaleźć i
        > trudno ustalić gdzie są więksi nieudacznicy.
        > Uwaga! Podstawowy problem to infrastruktura energetyczna. Cały system energetyc
        > zny Polski jest zablokowany. Brak jest możliwości przyłączenia d sieci i wszędz
        > ie są poprzekraczane parametry krytyczne lub są już osiągnięte. Nie ma znaczeni
        > a czy to wiatrak, czy elektrownia węglowa, czy fotowoltaika - nie ma gdzie przy
        > łączyć a energii potrzebujemy coraz więcej.

Taki problem dotyka nie tylko Polskę. Mamy sieć 50 Hz. Jak nie będziesz w fazie, a większość dostawców indywidualnych nie jest, to obniżysz moc w całej infrastrukturze. Jakbyśmy działali na prądzie stałym dodatkowe źródła zasilania byłyby OK. Mamy prąd zmienny.

muratordom.pl/instalacje/fotowoltaika/zbyt-wysokie-napiecie-w-sieci-problemy-z-dzialaniem-instalacji-fotowoltaicznej-jak-je-rozwiazac-aa-1PM4-Dk5F-oAiP.html
        Nawet jak prąd jest w "fazie" to by go wtłoczyć potrzeba choć minimalnie wyższego napięcia. Akumulator 12 V ładujesz prądem 14 V. Dostawca licencjonowany odpowiada za to, byś miał na kabelku 230 V 50 Hz. Nie mniej, nie więcej. Nie może odpowiadać za rzeszę Januszów, którzy są nieobliczalni. Albo będą dostarczać prąd nie w fazie, albo będą go dostarczać podbijając chwilowo napięcie.
        • no-popis Re: no i dalej bezmyślność tego nieudacznego rząd 22.06.22, 05:58
          pozytonium napisał(a):
          > Taki problem dotyka nie tylko Polskę.
          A kogo jeszcze ? Wymieniaj.
          Mamy sieć 50 Hz. Jak nie będziesz w fazie
          > , a większość dostawców indywidualnych nie jest, to obniżysz moc w całej infras
          > trukturze. Jakbyśmy działali na prądzie stałym dodatkowe źródła zasilania byłyb
          > y OK. Mamy prąd zmienny.
          Znowu problem nierozwiązywalny :) ! ?
          To banalny problem polegający na tym, że poziom urzędników pisowskich jest tak niski, niechęć do zatrudniania niezależnych ekspertów tak wielka, że planując wzrost udziału OZE nie wzięli serwetki w knajpie, długopisu i nie policzyli tego nawet bez użycia kalkulatora w liczbach globalnych.
          Sieć 50 Hz nie ma z tym nic a nic wspólnego.
          > muratordom.pl/instalacje/fotowoltaika/zbyt-wysokie-napiecie-w-sieci-problemy-z-dzialaniem-instalacji-fotowoltaicznej-jak-je-rozwiazac-aa-1PM4-Dk5F-oAiP.html
          > Nawet jak prąd jest w "fazie" to by go wtłoczyć potrzeba choć minimalnie wyższe
          > go napięcia. Akumulator 12 V ładujesz prądem 14 V. Dostawca licencjonowany odpo
          > wiada za to, byś miał na kabelku 230 V 50 Hz. Nie mniej, nie więcej. Nie moż
          > e odpowiadać za rzeszę Januszów, którzy są nieobliczalni
          . Albo będą dostarc
          > zać prąd nie w fazie, albo będą go dostarczać podbijając chwilowo napięcie.
          To co cytujesz to amatorszczyzna dla monterów paneli na dachach. Być może tacy ludzie byli expertami pisiaków i geniusza energetyki ze spółki Srebrna niejakiego ministra Tchórzewskiego.
          Może nie zrozumiałeś tego co napisałem a więc powtórzę z podkreśleniami : sieć jest zablokowana ponieważ przekroczono wartości krytyczne.
          Pisiaki wykazały tu się ekstremalnym nieudacznictwem. Rekordowym !
          • buldog2 Re: no i dalej bezmyślność tego nieudacznego rząd 22.06.22, 18:44
            Jeszcze o naszym człowieku liberalnej antyputinowskiej Gazety.ru ludzikow nie napisał. Staraj się, bo cię wycofają. Pomogę ludzikowowi, wkleję zdjęcie Tuska z Ławrowem

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/7/he/bd/bh5j/WdQJzjJbxMYeVDdxX.jpg
            • storima Re: no i dalej bezmyślność tego nieudacznego rząd 22.06.22, 21:06
              buldog2 napisał:

> Jeszcze o naszym człowieku liberalnej antyputinowskiej Gazety.ru ludzikow nie n
              > apisał. Staraj się, bo cię wycofają. Pomogę ludzikowowi, wkleję zdjęcie Tuska
              > z Ławrowem
              >

Rosja grozi, rozpycha się agresywnie, wali obecny ład europejski a Ty wklejasz jakieś przestarzałe memy.
              Jest tu FK łżący gorzej niż bura suka swoisty antypolski Ławrow. I z pewnością nie jest nim Nopopis.

Nerwowa reakcja Siergieja Ławrowa. Szef rosyjskiej dyplomacji został zapytany przez ukraińskiego dziennikarza o kradzież zboża. "Głowa cię boli od zastanawiania się cały czas, gdzie coś ukraść?" - odpowiedział minister.
              forum.gazeta.pl/forum/s,28,173749527,173754523.html?rep=2&from=12
              Klasyczna bolszewicka akcja przeinaczania.
              Identycznie jak z odpowiednikiem putinowskiej tuby na Forum Kraj.

• mienkiszon To Ostrołękę przestali burzyć? 21.06.22, 15:43
      I od nowabudujOM?
      • qwardian Re: To Ostrołękę przestali burzyć? 21.06.22, 15:47
        Ryju, pisie zdrajczyki wyburzyli kominy węglowej elektrowni Ostrołęka, bo nienawidzą Polski, za to kochają, zbrodniczy kacapski, semicki und hamerykański gaz. Dobrze Cię widzieć w zdrowiu..
      • no-popis Re: To Ostrołękę przestali burzyć? 21.06.22, 15:58
        mienkiszon napisał:

> I od nowabudujOM?
        A co ? WSI 24 podało, że zburzyli ?
    • pies.na.czarnych Re: Elektrownie węglowe mogą ponownie działać 21.06.22, 15:52
      > Już CO2 się nie liczy?

Wszystko dzięki twoim siostrom i braciom.

Przy okazji. Ruscy zaczynaja sobie radzić jak nigdy. To również dzięki twoim rodakom.

Rubel osiągnął najwyższy poziom od lipca 2015 roku.
      https://pbs.twimg.com/media/FVshZ0aXEAA0BO8?format=png&name=small
      • pies.na.czarnych Re: Elektrownie węglowe mogą ponownie działać 21.06.22, 15:58
        Jeszcze moment i rozpocznie się wojna walutowa. Czarno widzę przyszłość dolara. India i Chiny skupują już dolary ile wlezie. Oj będzie się q... działo.
        • qwardian Re: Elektrownie węglowe mogą ponownie działać 21.06.22, 17:14
          Pies, jestem przekonany, że to forum wkrótce będzie redagowane w cyrylicy, a opłaty regulowane w rublach.
          • pies.na.czarnych Re: Elektrownie węglowe mogą ponownie działać 21.06.22, 17:20
            qwardian napisał:

> Pies, jestem przekonany, że to forum wkrótce będzie redagowane w cyrylicy, a o
            > płaty regulowane w rublach.
            >

Jus są tego próby. Gazeta codzienni kolportuje artykuły w ukraińskich krzaczkach.:)
          • pozytonium Ciekawe czy Snajper przyjmie wypłatę w rublach. 21.06.22, 19:00
            qwardian napisał:

> Pies, jestem przekonany, że to forum wkrótce będzie redagowane w cyrylicy, a o
            > płaty regulowane w rublach.

Może i ją przyjmie, tylko gdzie kupi za nią chleb? W Królewcu? Trochę daleko z Czerskiej.
        • pies.na.czarnych Re: Elektrownie węglowe mogą ponownie działać 21.06.22, 17:19
          Zapłakać się można ze śmiechu. Gazeta przekuła wzrost wartości rubla w zwycięstwo swoich :))))))
          next.gazeta.pl/next/7,151003,28606196,rubel-wystrzelil-rosyjska-waluta-najmocniejsza-od-siedmiu-lat.html#s=BoxOpImg3
          • buldog2 Re: Elektrownie węglowe mogą ponownie działać 21.06.22, 18:28
            Ten artykuł jest wyjątkowo głupi. Wyjątkowo. Nie ma żadnego wzrostu wartości rubla, a tylko ze względu na sankcje spadł popyt na dolary, za które bardzo trudno kupić towary i przywieźć je do Rosji.
            • pies.na.czarnych Re: Elektrownie węglowe mogą ponownie działać 21.06.22, 18:45
              No, nie bardzo jest tak jak myślisz.

Dlaczego rubel znów jest tak silny? Rosja zawdzięcza to przede wszystkim – i to dość cynicznie – wysokim cenom energii, które po części były spowodowane wojną na Ukrainie.

Pomimo intencji Zachodu, aby pozbyć się ropy i gazu z Rosji, kraj ten nadal sprzedaje dużo gazu i ropy reszcie świata.

Ze względu na wysokie ceny energii, pieniądze wciąż obficie napływają do Rosji i to właśnie sprawia, że ​​rubel jest tak silny. „Rosjanom można płacić w dolarach, ale starają się też zmusić do zapłaty w rublach” – wyjaśnia Frank Vranken, główny strateg w zarządcy aktywów Edmond de Rothschild.

Wiadomo na przykład, że włoski koncern energetyczny ENI ma „konto rubelowe” w banku dostawcy gazu Gazpromu, aby móc zapłacić Rosji w rublach. „A z rodzących się gospodarek, takich jak Indie i Chiny, musimy zgadywać, czy płacą Rosji w rublach”. Tak więc ruble mogą nadal płynąć do Rosji tą trasą.

Tak czy inaczej, w obu sytuacjach jest to korzystne dla rubla. „Płacąc w dolarach, Rosja może je wymienić na ruble, wzmacniając rubla. A jeśli są opłacane bezpośrednio w rublach, to każdy, kto je płaci, musi również kupić ruble. A więc w obu scenariuszach jest to bingo dla Rosji”
              • pies.na.czarnych Re: Elektrownie węglowe mogą ponownie działać 21.06.22, 18:47
                Osobiście dla mnie zadziwiające jest dlaczego nasi zbawcy i obrońcy demokracji zza Wielkiej Wody nie robią nic aby spadły ceny gazu i ropy.
      • pozytonium Mam 100 rubli, które mi zostały z wycieczki 21.06.22, 20:40
        pies.na.czarnych napisała:

> > Już CO2 się nie liczy?
        >
        > Wszystko dzięki twoim siostrom i braciom.
        >
        > Przy okazji. Ruscy zaczynaja sobie radzić jak nigdy. To również dzięki twoim ro
        > dakom.
        >
        > Rubel osiągnął najwyższy poziom od lipca 2015 roku.
        > https://pbs.twimg.com/media/FVshZ0aXEAA0BO8?format=png&name=small

Tylko gdzie je wymienić na inną walutę? Może być nawet na juany.
        • pies.na.czarnych Re: Mam 100 rubli, które mi zostały z wycieczki 21.06.22, 20:58
          Sama się wymienia. Rosja płaci rublami za import towarów.
          • pozytonium Re: Mam 100 rubli, które mi zostały z wycieczki 21.06.22, 21:18

> Sama się wymienia. Rosja płaci rublami za import towarów.

www.benchmark.pl/aktualnosci/procesory-bajkal-sankcje.html
            • storima Re: Mam 100 rubli, które mi zostały z wycieczki 21.06.22, 21:36
              pozytonium napisał(a):

> pies.na.czarnych napisała:
              >
              > > Sama się wymienia. Rosja płaci rublami za import towarów.
              >
              > www.benchmark.pl/aktualnosci/procesory-bajkal-sankcje.html
              >
              >
              >

Litości człowieku nie masz !
              Już on ledwo zipie po wczorajszych wstrząsach. On wierzył, że sankcje rozkładają gospodarki demokratycznych państw ! Jeszcze cieszy się wyjąc tu na Forum Kraj z zachwytu, że rubel mocno stoi ! Nie zdając sobie sprawy, że mocny rubel w tych warunkach to kolejne zaliczenie gleby przez Sowietów !
              A Ty go jeszcze brakiem procesorów szczujesz.
              • pies.na.czarnych Re: Mam 100 rubli, które mi zostały z wycieczki 22.06.22, 01:08
                Pokaż sb-manipulatorze, w którym miejscu się cieszę!
                • pozytonium Re: Mam 100 rubli, które mi zostały z wycieczki 22.06.22, 01:22

> Pokaż sb-manipulatorze, w którym miejscu się cieszę!

Duma cię rozpiera. Niemiec jak płacił kacapom 1 € za gaz teraz płaci 2.33 €. Niemcy rozliczają się we wróblach.
                  • storima Re: Mam 100 rubli, które mi zostały z wycieczki 22.06.22, 06:48
                    pozytonium napisał(a):

>
                    > > Pokaż sb-manipulatorze, w którym miejscu się cieszę!
                    >
                    > Duma cię rozpiera. Niemiec jak płacił kacapom 1 € za gaz teraz płaci 2.33 €. Ni
                    > emcy rozliczają się we wróblach.
                    >
                    >
                    >

Litości nie masz !
                    A tak Cie prosiłem !
                    Są tego skutki. W swych zwierzeniach durnowato puszcza farbę opisując swą PRLowską karierę w politycznych służbach siłowych.
                    Od jakiegoś czasu maniakalnie szuka na forum swego esbeckiego kolegi.
                    Nie reaguje nawet na archiwa IPNu, w których jasno stoi, że to nie jego esbecki kumpel, ale przeciwnie, osoba która przeciw niemu w PRLu walczyła.
                    A teraz o godzinie 1 w nocy pyta się "w którym miejscu się cieszy ". Pewnie gdzieś w kiblu?

Wczoraj, i w ogóle co jakiś czas Rosjanin z belgijskim paszportem wkleja tu diagramy ukazujące upadającą bolszewię.

Bardzo źle to o jego stanie mentalnym świadczy, bo bierze wzrost rubla za dobra monetę:

• no-popis Re: Mam 100 rubli, które mi zostały z wycieczki 22.06.22, 07:34
                      storima napisał:
                      > Litości nie masz !
                      > A tak Cie prosiłem !
                      > Są tego skutki. W swych zwierzeniach durnowato puszcza farbę opisując swą PRLow
                      > ską karierę w politycznych służbach siłowych.
                      > Od jakiegoś czasu maniakalnie szuka na forum swego esbeckiego kolegi.
                      > Nie reaguje nawet na archiwa IPNu, w których jasno stoi, że to nie jego esbe
                      > cki kumpel, ale przeciwnie, osoba która przeciw niemu w PRLu walczyła.

> A teraz o godzinie 1 w nocy pyta się "w którym miejscu się cieszy ". Pewnie gdz
                      > ieś w kiblu?
                      >
                      > Wczoraj, i w ogóle co jakiś czas Rosjanin z belgijskim paszportem wkleja tu di
                      > agramy ukazujące upadającą bolszewię.
                      >
                      > Bardzo źle to o jego stanie mentalnym świadczy, bo bierze wzrost rubla za dobra
                      > monetę:
                      To nie jest stan mentalny ale po prostu pogląd. Młodość i wiek średni poświęcił pracy dla eSBe PZPR a więc teraz
                      po prostu broni w zasadzie swojej młodości, swojego życia bo inaczej musiałby się przyznać, że zmarnował swoje życie dla złych idei, złych ludzi, że wielu skrzywdził a więc brnie w to dalej.
                      Nienawiść psa do PiSu wystawia, w tym wąskim zakresie, dobre świadectwo dla pisiaków i Kaczyńskiego.
                      • storima Re: Mam 100 rubli, które mi zostały z wycieczki 22.06.22, 12:44
                        no-popis napisała:

no-popis napisała:
                        > To nie jest stan mentalny ale po prostu pogląd. Młodość i wiek średni poświęcił
                        > pracy dla eSBe PZPR a więc teraz
                        > po prostu broni w zasadzie swojej młodości, swojego życia bo inaczej musiałby
                        > się przyznać, że zmarnował swoje życie dla złych idei, złych ludzi, że wielu sk
                        > rzywdził a więc brnie w to dalej.
                        > Nienawiść psa do PiSu wystawia, w tym wąskim zakresie, dobre świadectwo dla pis
                        > iaków i Kaczyńskiego.

O matko!
                        To wyjaśnia dlaczego prowokuje innych szukając w nich esbeckich kompanów. Innych wyzywa tu od ‚ukraińskich ubeków’.
                        Chory na antypolskość człowiek.
                        • pies.na.czarnych Re: Mam 100 rubli, które mi zostały z wycieczki 22.06.22, 13:21
                          storima napisał:

> no-popis napisała:
                          >
                          > no-popis napisała:
                          > > To nie jest stan mentalny ale po prostu pogląd. Młodość i wiek średni poś
                          > więcił
                          > > pracy dla eSBe PZPR a więc teraz
                          > > po prostu broni w zasadzie swojej młodości, swojego życia bo inaczej mus
                          > iałby
                          > > się przyznać, że zmarnował swoje życie dla złych idei, złych ludzi, że wi
                          > elu sk
                          > > rzywdził a więc brnie w to dalej.
                          > > Nienawiść psa do PiSu wystawia, w tym wąskim zakresie, dobre świadectwo d
                          > la pis
                          > > iaków i Kaczyńskiego.
                          >
                          > O matko!
                          > To wyjaśnia dlaczego prowokuje innych szukając w nich esbeckich kompanów. Innyc
                          > h wyzywa tu od ‚ukraińskich ubeków’.
                          > Chory na antypolskość człowiek.

:))))
                          Ludzikow po kryjomu wczytuje się w moje wpisy. Bosze dlaczego ty mi to robisz? :)
                          Dziwne, że ludzików nic nie wspomniał o Tusku, ale jeszcze nic straconego.

BTW: ludzik + sortimo to jest świetna para z tej samej półki.
                        • no-popis Re: Mam 100 rubli, które mi zostały z wycieczki 22.06.22, 13:27
                          storima napisał:

> no-popis napisała:
                          >
                          > no-popis napisała:
                          > > To nie jest stan mentalny ale po prostu pogląd. Młodość i wiek średni poś
                          > więcił
                          > > pracy dla eSBe PZPR a więc teraz
                          > > po prostu broni w zasadzie swojej młodości, swojego życia bo inaczej mus
                          > iałby
                          > > się przyznać, że zmarnował swoje życie dla złych idei, złych ludzi, że wi
                          > elu sk
                          > > rzywdził a więc brnie w to dalej.
                          > > Nienawiść psa do PiSu wystawia, w tym wąskim zakresie, dobre świadectwo d
                          > la pis
                          > > iaków i Kaczyńskiego.
                          >
                          > O matko!
                          > To wyjaśnia dlaczego prowokuje innych szukając w nich esbeckich kompanów. Innyc
                          > h wyzywa tu od ‚ukraińskich ubeków’.
                          > Chory na antypolskość człowiek.
                          To częste zachowanie w takich sylwetkach psychologicznych, z takim doświadczeniem życiowym.
                          Mam na FB kilku kolegów, którzy okazali się TW, w tym niektórzy, były dowody w dokumentach, kwitowali pieniądze za donosy a ich aktywność jest podobna do aktywności psa i wielu innych na tym forum. Zdecydowany i agresywny antypisizm jest główną cechą ich produkcji i publikacji. Cytaty to przeważnie Gazeta, TVN, Sok Z Buraka, Wieści 24, Newsweek i memy produkowane przez agencje zatrudnione przez Rosję itp
                          Główną cechą tych środowisk jest brak merytorycznych wypowiedzi, brak programu i wartości intelektualnych a jedynie hejt. Znajdż mi np jakiś programowy czy intelektualnie wartościowy wątek Czandra czy Hrabiego z Buldogiem.
                          eSBek, który latał aby mnie skreślić ze studiów dzisiaj jest w Beneluksie a zwiał na wcześniejszą emeryturę bo się przestraszył ale opozycja solidarnościowa nie okazała się tak brutalna w Polsce jak np w Rumunii a nawet , opcja Wałęsa mazowiecki, wyjątkowo tolerancyjna dzięki czemu człowieka Moskwy Millera mamy dzisiaj w Europarlamencie z list od Tuska.
                    • pies.na.czarnych Re: Mam 100 rubli, które mi zostały z wycieczki 22.06.22, 11:20
                      > Nie reaguje nawet na archiwa IPNu😂

Opowiedz nam lepiej jak walczyłeś razem z Pinokio w dziecięcej, antykomunistycznej partyzantce. To wówczas zaraziłeś się od niego kłamstwem i manipulacją?

Twoje SB-eckie archiwum jest wspaniałe, każdy kapuś pozazdrościłby ci takiego zbioru. Zastanawiam się czy na bierząco donosisz służbom Ułaskawionego na "niepoprawnych" forumowiczów. Raz SB-ek zawsze SB-ek!
                      • storima Re: Mam 100 rubli, które mi zostały z wycieczki 22.06.22, 12:34

> > Nie reaguje nawet na archiwa IPNu😂
                        >
                        > Opowiedz nam lepiej jak walczyłeś razem z Pinokio w dziecięcej, antykomunistycz
                        > nej partyzantce. To wówczas zaraziłeś się od niego kłamstwem i manipulacją?
                        >
                        > Twoje SB-eckie archiwum jest wspaniałe, każdy kapuś pozazdrościłby ci ta
                        > kiego zbioru. Zastanawiam się czy na bierząco donosisz służbom Ułaskawionego na
                        > "niepoprawnych" forumowiczów. Raz SB-ek zawsze SB-ek!
                        >

Ty nawet nie musiałeś jak idiota chlapnąć farbą o twej agenturalnej przeszłości w formacjach siłowych PRLu.
                        Po twej propagandzie putinowskiej widać kim byłeś w PRLu. Przeciw takim sowieckim agentom walczyłem w PRLu. I żadne brednie spienionego na twarzy antypolskiego politruka tego nie zmienią.
                        • pies.na.czarnych Re: Mam 100 rubli, które mi zostały z wycieczki 22.06.22, 12:55
                          Masz już moje akta z IPN-u, czy tylko tak pieprzysz aby znowu wykazać się doskonałą wiedzą zasłużonego SB-eka? :)))))
                        • pies.na.czarnych Re: Mam 100 rubli, które mi zostały z wycieczki 22.06.22, 13:00
                          Lepiej sortimo zacytuj swój wpis w innym wątku (nie pamietam, w którym bo nie archiwizuję) z odpowiedzią na mój post w sprawie Holendrów i węgla gdzie doskonale widać twoje zakłamanie i następną SB manipulację.
                          • storima Re: Mam 100 rubli, które mi zostały z wycieczki 22.06.22, 14:54

> zacytuj swój wpis w innym wątku (nie pamietam, w którym bo nie a
                            > rchiwizuję) z odpowiedzią na mój post w sprawie Holendrów i węgla gdzie doskona
                            > le widać twoje zakłamanie i następną SB manipulację.
                            >

forum.gazeta.pl/forum/w,28,173745816,173745816,Litwa_ma_yaya_a_Polska_ma_co_.html?p=173753670
                            • storima Re: Mam 100 rubli, które mi zostały z wycieczki 22.06.22, 14:56
                              storima napisał:

>
                              > > zacytuj swój wpis w innym wątku (nie pamietam, w którym bo nie a
                              > > rchiwizuję) z odpowiedzią na mój post w sprawie Holendrów i węgla gdzie d
                              > oskona
                              > > le widać twoje zakłamanie i następną SB manipulację.
                              > >
                              >
                              > forum.gazeta.pl/forum/w,28,173745816,173745816,Litwa_ma_yaya_a_Polska_ma_co_.html?p=173753670

Ucieo moj wpis:

tutaj ten watek. Tutaj odpowiedz na kilkakrotne twe pytania w tej samej kwestii.
                              • pies.na.czarnych Re: Mam 100 rubli, które mi zostały z wycieczki 22.06.22, 15:09
                                W tym wątku, tu i teraz nie widzę twoich pokrętnych kłamstw jakoby pozytronium coś zmanipulowa, a przecież on pisze to samo co ja tam napisałem.:)
                                Lecz się niedojdo.
                    • storima Re: Mam 100 rubli, które mi zostały z wycieczki 22.06.22, 15:11

> > pies.na.czarnych napisała:
                      > >
                      > > > Pokaż sb-manipulatorze, w którym miejscu się cieszę!
                      > >

Pisałes to o godzinie pierwszej to nocy.
                      To ci odpowiedziałem.
                      Pewnie cieszysz się w kiblu!!!

Napisałem:

Jeszcze cieszy się (pies.na.czarnych) wyjąc tu na Forum Kraj
                      > z zachwytu, że rubel mocno stoi ! Nie zdając sobie sprawy, że mocny rubel w ty
                      > ch warunkach to kolejne zaliczenie gleby przez Sowietów !

PS
                      W takim przypadku Polak powie cieszyć się z czegoś.
                      Ale i tak Rosjanin z belgijskim paszportem dobrze opanował język polski.

• storima Re: Mam 100 rubli, które mi zostały z wycieczki 22.06.22, 15:21
                        Żądałeś. To zamieściłem dowód.
                        Którego oczywiście nie widzisz.
                        Tak jak wszelkich innych dowodów, które zakłócają twą post PZPRowską, putinowską i antypolską wizję świata.
                        forum.gazeta.pl/forum/w,28,173749527,173749527,Elektrownie_weglowe_moga_ponownie_dzialac.html?p=173752163
                      • pies.na.czarnych Re: Mam 100 rubli, które mi zostały z wycieczki 22.06.22, 15:23
                        > mocny rubel w ty
                        > ch warunkach to kolejne zaliczenie gleby przez Sowietów !

Ucz się niedojdo. Samą propagandą nie można żyć.
                        • yoma Re: Mam 100 rubli, które mi zostały z wycieczki 22.06.22, 15:30
                          Kupiłam bób, zamiast popcornu. Just sayin' ;)
                        • storima Re: Mam 100 rubli, które mi zostały z wycieczki 22.06.22, 15:37

> > mocny rubel w ty
                          > > ch warunkach to kolejne zaliczenie gleby przez Sowietów !
                          >
                          > Ucz się niedojdo. Samą propagandą nie można żyć.
                          >

Jedno jest już wyjaśnione:

cieszyłeś się z mocnego rubla.

Bo po ławrowsku jak zawsze, patologicznie zarzucałeś mi kłamstwo. Samemu jak zwykle łżąc.

Ale przy okazji uczysz się polskiego.
                          Rosjaninie z belgijskim paszportem.

Ławrow i propaganda twej Matki Rosji udają że się cieszą z mocnego rubla.

Pytałeś mnie o godzinie pierwszej w nocy gdzie ty się cieszysz z mocnego rubla?

Skoro tak, to pewnie cieszyłeś się w kiblu.
                  • pies.na.czarnych Re: Mam 100 rubli, które mi zostały z wycieczki 22.06.22, 11:11
                    > Duma cię rozpiera.

Następny jasnowidz. Widzisz mnie w swojej ukraińskiej szklanej kuli?
                    Podawanie oczywistych faktów bez subiektywnej oceny nazywasz wspieraniem?

Ja piszę o faktach popartych konkretnymi danymi. Ty natomiast kolportujesz na forum ukraińską propagandę niemożliwą do sprawdzenia w niezależnych źródłach.
                    • pozytonium Praworządność już cię nie interesuje? 22.06.22, 12:54

> > Duma cię rozpiera.
                      >
                      > Następny jasnowidz. Widzisz mnie w swojej ukraińskiej szklanej kuli?
                      > Podawanie oczywistych faktów bez subiektywnej oceny nazywasz wspieraniem?
                      >
                      > Ja piszę o faktach popartych konkretnymi danymi. Ty natomiast kolportujesz na f
                      > orum ukraińską propagandę niemożliwą do sprawdzenia w niezależnych źródłach.

Szef litewskiej dyplomacji wskazał, że Rosja powinna najpierw zwrócić się do Komisji Europejskiej z prośbą o wyjaśnienie sankcji. - A jeśli wyjaśnienie jest niewystarczające, to do Europejskiego Trybunału Sprawiedliwości, który interpretuje wszystkie dokumenty prawne - dodał.
                      Więcej: wiadomosci.radiozet.pl/Swiat/Litwa-odpowiada-na-ultimatum-Rosji.-Niech-zwroci-sie-do-Europejskiego-Trybunalu-Sprawiedliwosci
                      • pies.na.czarnych Re: Praworządność już cię nie interesuje? 22.06.22, 12:56
                        Co to ma wspólnego z rublem?
    • weteran-czasu Re: Elektrownie węglowe mogą ponownie działać 21.06.22, 17:02
      To po co PiSi zburzyli to co zbudowali?
      To jest dopiero głupota za 2,5 miliarda zł wyrzucone w błoto.
      • m.c.hrabia Re: Elektrownie węglowe mogą ponownie działać 21.06.22, 18:54
        nie wyrzucone w błoto a rozkradzione.
    • storima Re: Elektrownie węglowe mogą ponownie działać 21.06.22, 20:45

Europejskie dzienniki piszą o walce "Gazety Wyborczej" o zachowanie niezależności
      obrona niezależności Gazety Wyborczej
      09.12.2021, 15:05

wyborcza.pl/7,162657,27869482,europejskie-dzienniki-pisza-o-walce-gazety-wyborczej-o-zachowanie.html
      Kierownictwo "Gazety Wyborczej" utraciło zaufanie do Zarządu Agory i składa wobec niego wotum nieufności.
      wyborcza.pl/7,75398,27841339,bronimy-i-bedziemy-bronic-gazety-wyborczej-oswiadczenie-w.html

mienkiszon napisał:
      > Po raz pierwszy od początku istnienia GW przestałem ją czytać, choć ma
      > m opłaconą prenumeratę! płaconą nie przez siebie, tylko podarowaną przez bratan
      > ka, bo mnie na to nie stać! I zaczynam się powoli z tym oswajać.Pierwszy tydzie
      > ń bez GW i FK przeżyłem pozytywnie.
      >

Ryjku ! Gazeta Wyborcza to nie jest portal gazeta.pl !!! Właściciel forów Agory.

Możesz spokojnie, bez wyrzutów sumienia czytywać dalej jedną z najlepszych gazet na polskim rynku !!!
    • storima Re: Elektrownie węglowe mogą ponownie działać 23.06.22, 06:10
      pozytonium napisał(a):
      > > Wszystko dzięki twoim siostrom i braciom.
      > > Przy okazji. Ruscy zaczynaja sobie radzić jak nigdy. To również dzięki tw
      > oim ro
      > > dakom.
      > >
      > > Rubel osiągnął najwyższy poziom od lipca 2015 roku.
      > > [img]https://pbs.twimg.com/media/FVshZ0aXEAA0BO8?format=png&name=small[/
      > img]
      > Tylko gdzie je wymienić na inną walutę? Może być nawet na juany.

Czyni to z niepohamowanym tupetem, pies.na.czarnych teraz to już patologicznie bezczelnie kłamie. Na tym samym wątku publikuje nomen omen zmanipulowaną informację, po czym obrzuca jak zwykle kogoś wyzwiskami, udowadniając, że to nie on jest autorem SWEGO wpisu.

I ponownie oskarża Ukrainę o agresję na Moskwę.
      Zasłaniając się "prawem do swych własnych wypowiedzi" propaguje BEZUSTANNIE putinowską propagandę na Forum Kraj.
      • pies.na.czarnych Re: Elektrownie węglowe mogą ponownie działać 26.06.22, 01:34
        Dupku lepiej zacytuj co pod moim postem tam napisałeś :)
    • no-popis koszt! 25.06.22, 07:17
      pozytonium napisał(a):

> businessinsider.com.pl/gospodarka/wegiel-zastepuje-rosyjski-gaz-ue-ostrzega-przed-cofaniem-sie-do-paliw-kopalnych/zclvmsp
      > Już CO2 się nie liczy?
      Aby wyprodukować 1 MWh potrzebne jest około 200 kG dobrego węgla a więc sam wsad do wyprodukowania 1 MWh kosztuje 600 zł. DO tego amortyzacja elektrowni (gigant) i koszty elektrowni to minimum 2 x tyle a więc 1 MWh to 1.200,-zł ...gratulacje !
      Obecnie, dzięki nieudacznictwo rządu PiS, od 1 czerwca przedsiębiorstwa płacą w godzinach szczytu nawet 1.800.zł za 1 MWh (od 1 czerwca) a dwa lata temu około 400 zł. Podwyżka wyniosła ponad 400 procent.
      Tymczasem koszt uzyskania energii z siłowni wiatrowej to jakieś 150 zł a z elektrowni PV jakieś 200 zł za 1 MWh.
    • pozytonium Atomowe też 25.06.22, 23:58
      Ukraina od marca jest w europejskiej sieci energetycznej. Właśnie zapowiedzieli Niemcom, że odwdzięczą się im za hełmy.

www.polskieradio.pl/399/7976/Artykul/2987486,Ukraina-zaproponowala-Niemcom-dostawy-energii-ze-swoich-elektrowni-jadrowych
      • pies.na.czarnych Re: Atomowe też 26.06.22, 01:33
        „Do 80 polskich najemników, 20 pojazdów opancerzonych i 8 wyrzutni rakiet zostało zniszczonych w precyzyjnym bombardowaniu fabryki cynku Megatex w gminie Konstantinowka w obwodzie donieckim”.

Gdzieś jeszcze czytałem, ale nie chce mi się szukać. Największy elektrownia atomowa Urków jest w rękach Orków. Wyglada na to, ze Niemcy przejdą na węgiel i ropę z rurociagu "Przyjaźń". Polska zostanie bez niczego bo jeszcze nie ma kontraktów.
      • pies.na.czarnych Re: Atomowe też 26.06.22, 01:37
        Na tej mapce widać, ze Ruscy wykonali swój plan już 99%. Koniec wojny zbliża się milowymi krokami.
        https://images.vrt.be/w1280hx/2022/06/24/aa6fe899-f395-11ec-b07d-02b7b76bf47f.png
        • snajper55 Re: Atomowe też 26.06.22, 02:40

> Na tej mapce widać, ze Ruscy wykonali swój plan już 99%. Koniec wojny zbliża si
          > ę milowymi krokami.

Jeszcze tylko Kijów zajmą i będzie 100%. A nie, czekaj, jeszcze do zrobienia będzie demilitaryzacja Ukrainy i jej denazyfikacja. Trzeba wyłapać i skazać tych rządzących Ukrainą faszystów.

Władimir Putin: „Podjąłem decyzję o przeprowadzeniu specjalnej operacji wojskowej. Jej celem jest ochrona osób, które od ośmiu lat są ofiarami prześladowań i ludobójstwa, których dopuścił się reżim kijowski. I w tym celu będziemy dążyć do demilitaryzacji i denazyfikacji Ukrainy, a także postawienia przed sądem tych, którzy popełnili liczne krwawe zbrodnie na ludności cywilnej, w tym na obywatelach Federacji Rosyjskiej”

www.kremlin.ru/events/president/news/67843

S.
          • pies.na.czarnych Re: Atomowe też 26.06.22, 04:14
            Kijów nigdy nie był w planie.
            • yoma Re: Atomowe też 26.06.22, 10:57
              A co to ma do elektrowni węglowych, że nieśmiało spytam?
              • pies.na.czarnych Re: Atomowe też 26.06.22, 11:22
                Chciałem się podroczyć z pozytoniem:)
                • yoma Re: Atomowe też 26.06.22, 12:54
                  A wyszedł ci Snajper :D
                  • pies.na.czarnych Re: Atomowe też 26.06.22, 13:59
                    Pozytonium dzisiaj robi w macicach. Teraz myśli jak połączyć temat macic ze zwycięskim marszem trup ukraińskich.
                    • yoma Re: Atomowe też 26.06.22, 14:25
                      Och, trzeba mu pokazać gołą męską klatę, to się zajmie i zamknie.
    • rzewuski1 Re: Elektrownie węglowe mogą ponownie działać 26.06.22, 12:15
      Wyngla momy na 200 lot tak pedziol Duda
      Ale rozkładali i UE też winna że zabraknie go w 2022/23
    • no-popis dzisiaj Suski udowodnił, że PiS rządzi jak Gomułka 26.06.22, 15:56
      Dzisiaj w Woronicza 17 Suski udowodnił, że Pis myśli o gospodarce jak Gomułka. Stwierdził, że państwo inwestuje w OZE bo ostatnio był na otwarciu "farmy" słonecznej, w którą zainwestowało państwo czyli ENEA.
      Panie Suski. NIe marnuj Pan pieniędzy podatnika, ni tęp Pan jak Gomułka prywatnego sektora, bo tu państwo inwestować nie musi. Wystarczy jak przestanie nielegalnie, skrycie brokować sektor prywatny i odblokuje system energetyczny dla prywatnych inwestycji, które tak nienawidzicie...tak jak Gomułka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka