szczypawka.jadowita
24.01.23, 09:37
W dzisiejszym Poranku Tok FM u Wróbla produkował się Zybertowicz. Z masy bzdur jakie powiedział (jakieś prawdziwe tezy wypowiedział również) wybiorę jedną, o tym, że Rosja zmobilizować się i pokonać Zachód.
Zybertowicz nasłuchał się rosyjskich mediów, pewnie Sołowiowa i Simonian (S&S), że Rosja nie zwyciężyła jeszcze, bo walczy przeciw niej cały Zachód. Ale i tak Rosja zwycięży, zgodnie mówią Sołowiow, Simonian, Zybertowicz i Putin.
A jak jest naprawdę? Walczą żołnierze Ukrainy, z udziałem nielicznego Legionu Cudzoziemskiego i pomocą wybranych specjalistów. Dostawy broni z Zachodu, choć niemałe, obejmują wybrany asortyment, a zachodnich czołgów, samolotów i wielu innych rodzajów uzbrojenia, pozwalających dosięgnąć samej Rosji, które Zachód posiada i nie dostarcza. Pomoc Zachodu, USA i reszty, nakierowana jest na niepoddanie się Ukrainy bez brania pod uwagę strat strony ukraińskiej, i długoterminowe osłabienie Rosji, wyczerpanie jej potencjału militarnego, technologicznego, gospodarczego, ludzkiego itd. I ten cel jest osiągany, Rosja wyraźnie slabnie, wbrew temu co mówią Sołowiow i Simonian, Skabiejewa, Putin i Zybertowicz.
Czym dysponuje Rosja? Przede wszystkim potencjałem odziedziczonym po ZSRR, które nie jest w stanie powiększać czy choćby podtrzymać. Rozczaruję Zybertowicza. Czołgów, nowych, w ZSRR produkowano nawet powyżej 4000 szt., obecna Rosja jest w stanie produkować kilkadziesiąt (50? - chyba nie więcej, bo w warunkach przedsankcyjnych produkowała ok. 30, plus modernizowała do 60 rocznie). W 2021 wyprodukowano 1 (słownie: jeden) Su-57. Więcej ich nie będzie, podobnie jak nie będzie T-14 i in. broni na platformie Armaty (pomysł wzięty z chwalonego polskiego czołgu koncepcyjnego, szkoda że na pomyśle skończyło się) itd.
Krótko po aneksji Krymu padł pomysł budowy tam nowej Doliny Krzemowej, w oparciu o russkij mir, potencjał i nieskończoną kreatywność Rosjan. Oczywiście, natychmiast zmiecione przez specjalistów, o czym mowa choćby w artykule Ekspert.ru, przekład tu:
u.pcloud.link/publink/show?code=XZhxE5VZ7ugqBc5zPERREp68zOVbmyzEQL9k
Poczytaj se Zybertowicz, może się czego nauczysz.
Podobnie, jeśli chodzi o potencjał ludzki. Najbardziej kreatywna część, to już miliony w 80-milionowej zdolnej do pracy części społeczeństwa rosyjskiego, opuściła już Rosję.
O technologiach to już w ogóle nie ma co mówić, może poszukam i wkleję coś co napisałem. Kilkadziesiąt lat zapóźnienia i dystans rośnie. Na przykład, mówi się o powrocie do własnych technologii z elektroniki, z końca lat osiemdziesiątych, o dojściu do technologii 200 nm i np. i5 drugiej generacji za lat 10-15. To prawda, panie Zybertowicz, Rosja zmobilizuje się i pokona Zachód, nie tylko militarnie, technologicznie też.
Długo można o morskich opowieściach w Tok FM. Rozmowa się udała, trafił swój na swego, Wróbel na Zybertowicza.
Może coś dopiszę. Jak będzie mi się chciało, bo na Zybertowicza szkoda czasu i zachodu.