oby.watel 18.05.23, 09:49 Czy jeśli propozycje PiS-u to dodatkowe wydatki rzędu 100 miliardów, a propozycje PO to 100 miliardów PiS-u plus dodatkowe kilkanaście miliardów, to po wyborach wygrani sytuacja gospodarcza ulegnie poprawie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
szwampuch58 Re: 100 miliardów ekstra 18.05.23, 10:00 Starczy papieru na banknoty? Odpowiedz Link Zgłoś
manhu Re: 100 miliardów ekstra 18.05.23, 13:38 Obecne pieniądze są w większości cyfrowe, Glapa kładzie brudne łapsko na klawiaturze i drukuje. Wygląda to tak: -PIS powoduje kryzys na rynku zboża i wszystko olewa -zły Tusk ostrzega rzędu 3 kwartały wcześniej -w ostatniej chwili Kaczor się rzuca: Glapa dodrukuj 10 mld i ... jest. Liczę, że Niemcy wezmą Tuska za mordę i zmuszą do walki z inflacją (niedługo tam będzie 2-3%), Kaczyński na pewno się nie podda i będzie nas okradał do wykonania planu: Polska w ruinie. Odpowiedz Link Zgłoś
oby.watel Re: 100 miliardów ekstra 18.05.23, 10:03 szwampuch58 napisał: > Starczy papieru na banknoty? To oczywiste. Jeśli PiS wygra, to starczy. Jeśli przegra, to Glapiński stanie na straży polskiej waluty i będzie dbał o jej kondycję. Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: 100 miliardów ekstra 18.05.23, 10:31 oby.watel: > Jeśli przegra, to Glapiński stanie na straży polskiej waluty Czyli pozostanie Wierny Dzisiejszemu Wodzowi? — być może, ale to nie jest pewne. Obawiam się, że wielu ważnych dostojników partyjnych trzeba będzie czymś przekupić, żeby przestali być WDW. Nie będzie wątpliwości, że taka korupcja jest niemoralna i niesłuszna, ale okaże się szybsza, łatwiejsza i mniej szkodliwa niż długotrwałe polowanie i argumentacja prawna. Obawiam się, że towarzysz Glapiński stanie na straży polskiej waluty dopiero, kiedy zostanie porządnie przekupiony. A kilka lat później te akty korupcji będą głównym zarzutem w stosunku do nowej władzy. Opowieści o mniejszej szkodliwości nie będą już trafiać w społeczną wrażliwość... - Stefan Odpowiedz Link Zgłoś
oby.watel Re: 100 miliardów ekstra 18.05.23, 11:14 stefan4 napisał: > Czyli pozostanie Wierny Dzisiejszemu Wodzowi? — być może, ale to nie jest > pewne. Jest pewne. Po prostu zacznie przestrzegać prawo. > Obawiam się, że wielu ważnych dostojników partyjnych trzeba będzie czymś przeku > pić, żeby przestali być WDW. Nie będzie wątpliwości, że taka korupcja jest nie > moralna i niesłuszna, ale okaże się szybsza, łatwiejsza i mniej szkodliwa niż d > ługotrwałe polowanie i argumentacja prawna. Obawiam się, że towarzysz Glapińsk > i stanie na straży polskiej waluty dopiero, kiedy zostanie porządnie przekupio > ny. Ile zaproponujesz prezesowi, przyjacielowi Kaczyńskiego, który już dziś zarabia miliony? Czym go skusisz? > A kilka lat później te akty korupcji będą głównym zarzutem w stosunku do nowej > władzy. Opowieści o mniejszej szkodliwości nie będą już trafiać w społeczną wr > ażliwość... Jasne. Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: 100 miliardów ekstra 18.05.23, 11:36 oby.watel: > Ile zaproponujesz prezesowi, przyjacielowi Kaczyńskiego, który już dziś zarabia > miliony? Czym go skusisz? Najpierw dysklejmer, dla rozwiania podejrzliwości: ja osobiście nie będę nikogo skuszał. Nie mam i nie będę miał takiej pozycji w żadnej partii. Nie jestem pewien, o którym prezesie mówisz. Prezesa Obajtka można (o ile wiem) zwyczajnie wypierniczyć; tylko nie jestem pewien, czy nie trzeba wtedy wypłacić mu kosmicznej odprawy. Ja raczej miałem na myśli takich jak Glapiński, czy Przyłębska, których funkcję chroni prawo (Przyłębskiej to już może nie chroni...). Jeśli oni zechcą pozostać wierni staremu kaczoporządkowi, to nowa władza może mieć z nimi kłopot. Tradycyjnie przekupuje się takich byłych polityków placówkami zagranicznymi: nie możemy zwolnić towarzysza zgodnie z prawem, więc niech towarzysz sam zrezygnuje, a wtedy towarzysza wyślemy na ambasadora w Republice Diamentynii, która ma bardzo liberalne podejście do wywożenia kamieni szlachetnych w bagażu dyplomatycznym... Do takiej marchewki dołącza się zwykle bat: za nami idą tacy, którzy nie przejmują się prawem i jeśli nam się nie powiedzie, to zapanują na ulicach i obalą nas razem z wami, a wtedy wy traficie do pierdla, więc lepiej zgódźcie się na naszą propozycję. - Stefan Odpowiedz Link Zgłoś
oby.watel Re: 100 miliardów ekstra 18.05.23, 12:50 stefan4 napisał: > Najpierw dysklejmer, dla rozwiania podejrzliwości: ja osobiście nie będę nikogo > skuszał. Nie mam i nie będę miał takiej pozycji w żadnej partii. Kandydujesz, ale nie przekupujesz. Kamień z serca. > Nie jestem pewien, o którym prezesie mówisz. O tym: > Czyli pozostanie Wierny Dzisiejszemu Wodzowi? — być może, ale to nie jest > pewne. > Prezesa Obajtka można (o ile wiem) zwyczajnie wypierniczyć; tylko nie jestem > pewien, czy nie trzeba wtedy wypłacić mu kosmicznej odprawy. Ja raczej > miałem na myśli takich jak Glapiński, czy Przyłębska, których funkcję chroni > prawo (Przyłębskiej to już może nie chroni...). Jeśli oni zechcą pozostać wierni > staremu kaczoporządkowi, to nowa władza może mieć z nimi kłopot. Aha. No to wszystko jasne. Co prawda odnosiłem się do konkretnego wpisu dotyczącego konkretnego problemu, ale miło dowiedzieć się, ze nie tylko ja jestem podobnej myśli. Właśnie to miałem na myśli — kłopot. Ci, których da się odprawić trzeba będzie wyposażyć na drogę sutymi odprawami, a ci, którzy mają umocowanie w konstytucji będą trwać na stanowiskach do końca kadencji. Jak sobie Tusk poradzi gdy Glapiński przestanie finansować dług publiczny i podniesie stopy walcząc z tuskinflacją doprawdy nie mam pojęcia. > Tradycyjnie przekupuje się takich byłych polityków placówkami zagranicznymi: ni > e możemy zwolnić towarzysza zgodnie z prawem, więc niech towarzysz sam zrezygnu > je, a wtedy towarzysza wyślemy na ambasadora w Republice Diamentynii, która ma > bardzo liberalne podejście do wywożenia kamieni szlachetnych w bagażu dyplomaty > cznym... Do takiej marchewki dołącza się zwykle bat: za nami idą tacy, którzy > nie przejmują się prawem i jeśli nam się nie powiedzie, to zapanują na ulicach > i obalą nas razem z wami, a wtedy wy traficie do pierdla, więc lepiej zgódźcie > się na naszą propozycję. Poważnie rozważasz taki scenariusz? A nie prościej pozostać na stanowisku i rzucać kłody pod nogi tak długo, aż wkurzony naród obali nieudolny rząd i przeprosi się z dotychczasowym? Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: 100 miliardów ekstra 18.05.23, 10:51 oby.watel napisał: > Czy jeśli propozycje PiS-u to dodatkowe wydatki rzędu 100 miliardów, a propozyc > je PO to 100 miliardów PiS-u plus dodatkowe kilkanaście miliardów, to po wybora > ch wygrani sytuacja gospodarcza ulegnie poprawie? Możesz podac skąd wziąłeś te 100 miliardów? Pawulon dla starszych osób tyle nie kosztuje. S. Odpowiedz Link Zgłoś
oby.watel Re: 100 miliardów ekstra 18.05.23, 11:16 snajper55 napisał: > oby.watel napisał: > > > Czy jeśli propozycje PiS-u to dodatkowe wydatki rzędu 100 miliardów, a pr > opozyc > > je PO to 100 miliardów PiS-u plus dodatkowe kilkanaście miliardów, to po > wybora > > ch wygrani sytuacja gospodarcza ulegnie poprawie? > > Możesz podac skąd wziąłeś te 100 miliardów? Pawulon dla starszych osób tyle nie > kosztuje. > > S. Te 100 milionów wziąłem z wyliczeń. Jeśli kwestionujesz ich wysokość przedstaw popraną. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: 100 miliardów ekstra 18.05.23, 13:21 oby.watel napisał: > snajper55 napisał: > > > oby.watel napisał: > > > > > Czy jeśli propozycje PiS-u to dodatkowe wydatki rzędu 100 miliardów > , a pr > > opozyc > > > je PO to 100 miliardów PiS-u plus dodatkowe kilkanaście miliardów, > to po > > wybora > > > ch wygrani sytuacja gospodarcza ulegnie poprawie? > > > > Możesz podac skąd wziąłeś te 100 miliardów? Pawulon dla starszych osób ty > le nie > > kosztuje. > > > > S. > > Te 100 milionów wziąłem z wyliczeń. Jeśli kwestionujesz ich wysokość przedstaw > popraną. To są twoje wyliczenia? Wedlug mnie nie można podać poprawnych wyliczen, gdyż za mało wiemy o tych obiecankach. Na przyklad nie wiemy które leki beda darmo. S. Odpowiedz Link Zgłoś
oby.watel Re: 100 miliardów ekstra 18.05.23, 14:32 snajper55 napisał: > Wedlug mnie nie można podać poprawnych wyliczen, gdyż za mało wiemy o tych obie > cankach. Na przyklad nie wiemy które leki beda darmo. 25 mld zł – program 800+ (PiS i PO), 35 mld zł – podniesienie do 60 tysięcy kwoty wolnej od podatku (PO), 22 mld zł – kredyt 0% na pierwsze mieszkanie (PO), 8 mld zł – babciowe (PO), ________________________________ 100 mld zł – łącznie. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: 100 miliardów ekstra 19.05.23, 02:08 oby.watel napisał: > 25 mld zł – program 800+ (PiS i PO), > 35 mld zł – podniesienie do 60 tysięcy kwoty wolnej od podatku (PO), > 22 mld zł – kredyt 0% na pierwsze mieszkanie (PO), > 8 mld zł – babciowe (PO), > ________________________________ > 100 mld zł – łącznie. Po pierwsze nie 100 tylko 90. Po drugie napisałes: "propozycje PiS-u to dodatkowe wydatki rzędu 100 miliardów" i o te 100 miliardów cie pytałem. Na razie podales tylko koszt 800+, czyli 25 mld (24 mld jak szacuje rząd,). Gdzie jeszcze 75 mld? Chyba nie wziales tych 100 mld z sufitu? S. Odpowiedz Link Zgłoś
oby.watel Re: 100 miliardów ekstra 19.05.23, 09:21 snajper55 napisał: > Po pierwsze nie 100 tylko 90. > > Po drugie napisałes: "propozycje PiS-u to dodatkowe wydatki rzędu 100 miliardów > " i o te 100 miliardów cie pytałem. Na razie podales tylko koszt 800+, czyli 25 > mld (24 mld jak szacuje rząd,). Gdzie jeszcze 75 mld? Chyba nie wziales tych 1 > 00 mld z sufitu? Cieszę się, że stajesz w obronie Prawych i Sprawiedliwych. Oni nie są tacy źli i rozrzutni jak się powszechnie wydaje, prawda? Dlatego masz całkowitą rację. Działaj, napisz autorom do słuchu, niech sobie nie myślą, że można bezkarnie plwać na PiS! Niech przestaną czytelników w błąd wprowadzać. Szkoda, że nie możesz po prostu tam wejść i bredni skasować. Dziwię się, że nie raczyłeś ich skomentować i skorygować. W wyborczej puli już 100 mld zł. Politycy w kampanii liczą, ile wydają? Po co? Przecież nie ze swoich będą dawać PO przebiła w obietnicach PiS, na stole pomysły za 100 mld zł. Licytacja trwa Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: 100 miliardów ekstra 20.05.23, 00:05 oby.watel napisał: > Cieszę się, że stajesz w obronie Prawych i Sprawiedliwych. Pytając skąd wziąłeś koszt obiecanek PiS rzędu 100 mld bronie PiS??? > W wyborczej puli już 100 mld zł. Politycy w > kampanii liczą, ile wydają? Po co? Przecież nie ze swoich będą dawać > > PO prze > biła w obietnicach PiS, na stole pomysły za 100 mld zł. Licytacja trwa Nie znalazłem w tych artykułach tego, że koszt obiecanek PiS jest rzędu 100 mld. Po co je zalinkowałeś? Nie prościej się przyznać, że te 100 mld to dzieło twojej wyobraźni? S. Odpowiedz Link Zgłoś
oby.watel Re: 100 miliardów ekstra 20.05.23, 19:25 snajper55 napisał: > Pytając skąd wziąłeś koszt obiecanek PiS rzędu 100 mld bronie PiS??? Skąd! Po prostu jesteś dokładny jak aptekarz. > Nie znalazłem w tych artykułach tego, że koszt obiecanek PiS jest rzędu 100 mld > . Po co je zalinkowałeś? Nie prościej się przyznać, że te 100 mld to dzieło two > jej wyobraźni? Ciekawe. A we wpisach zgodnych z regulaminem potrafisz znaleźć niezgodność z regulaminem. Owszem, użyłem zbyt dużego skrótu, ale nie przypuszczałem, że akurat Ty rzucisz się na ratunek pomówionemu o rozrzutność PiS-owi. Powinienem był napisać, że chodzi o łączne propozycje obu głównych partii. Tylko czy to by coś zmieniło, skoro podlinkowałem, a Ty nadal polemizujesz ze mną, bo nie znałeś tego, co już z linku można wyczytać? Pod artykułem Wyborczej też nie napisałeś, że w sumie to jest 90 mld a nie 100. Tchórz obleciał? Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: 100 miliardów ekstra 21.05.23, 11:10 oby.watel napisał: > Owszem, użyłem zbyt dużego skrótu, ale nie przypuszczałem, że akurat > Ty rzucisz się na ratunek pomówionemu o rozrzutność PiS-owi. Zapytałem o źródło, bo myślałem że to ktoś policzył. Trzeba było napisać, że to twoj szacunek i byłby koniec tematu. S. Odpowiedz Link Zgłoś
oby.watel Re: 100 miliardów ekstra 21.05.23, 11:31 snajper55 napisał: > oby.watel napisał: > > > Owszem, użyłem zbyt dużego skrótu, ale nie przypuszczałem, że akurat > > Ty rzucisz się na ratunek pomówionemu o rozrzutność PiS-owi. > > Zapytałem o źródło, bo myślałem że to ktoś policzył. Trzeba było napisać, że to > twoj szacunek i byłby koniec tematu. Przepraszam. Muszę poprosić lekarza na coś co pozwoli mi zapamiętać, że tutaj nie działa zasada "mądrej głowie dość dwie słowie". Zdziwiłem się nieco dlaczego po prostu zamiast po prostu usunąć wpis, którego nie rozumiesz, postanowiłeś ośmieszyć się. Odpowiedz Link Zgłoś
pozytonium Re: 100 miliardów ekstra 19.05.23, 09:23 snajper55 napisał: > oby.watel napisał: > > > 25 mld zł – program 800+ (PiS i PO), > > 35 mld zł – podniesienie do 60 tysięcy kwoty wolnej od podatku (PO), > > 22 mld zł – kredyt 0% na pierwsze mieszkanie (PO), > > 8 mld zł – babciowe (PO), > > ________________________________ > > 100 mld zł – łącznie. > > Po pierwsze nie 100 tylko 90. Dorzuć do tego darmowe czynsze, to ci wyjdzie grubo ponad 100. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: 100 miliardów ekstra 20.05.23, 00:01 pozytonium napisał: > snajper55 napisał: > > > oby.watel napisał: > > > > > 25 mld zł – program 800+ (PiS i PO), > > > 35 mld zł – podniesienie do 60 tysięcy kwoty wolnej od podatku > (PO), > > > 22 mld zł – kredyt 0% na pierwsze mieszkanie (PO), > > > 8 mld zł – babciowe (PO), > > > ________________________________ > > > 100 mld zł – łącznie. > > > > Po pierwsze nie 100 tylko 90. > > Dorzuć do tego darmowe czynsze, to ci wyjdzie grubo ponad 100. A PiS obiecał darmowe czynsze? Dasz linka? S. Odpowiedz Link Zgłoś
oby.watel Re: 100 miliardów ekstra 28.05.23, 17:43 snajper55 napisał: > A PiS obiecał darmowe czynsze? Dasz linka? Nie może dać linka, bo się wygadał. Ten program zostanie ogłoszony we wrześniu. Odpowiedz Link Zgłoś
albwu Re: 100 miliardów ekstra 18.05.23, 11:23 Nie powinno być wyborów tylko wladza powinna byc przekazana tej partii, ktora wiecej obieca. A później kontrolować czy wykonała obietnice BEZ ZWIĘKSZANIA ZADŁUŻENIA. W przypadku niewykonania roztrzelać cały Zarzad Partii wraz z rodzinami i konfiskatą całego majatku. Odpowiedz Link Zgłoś
manhu Re: 100 miliardów ekstra 18.05.23, 13:48 > A później kontrolować czy wykonała obietnice BEZ ZWIĘKSZANIA ZADŁUŻENIA. To już wiesz: wybierz PIS. Im się udało, dług znacznie mniejszy niż za Tuska. Brzmi to jak absurd, ale to realne dzięki sztuczkom księgowym Pinokia. Okradli Polaków na ogromne pieniądze (rzędu 500 mld) skrajnie zaniżonymi stopami, ale na tym korzysta główny kredytobiorca czyli budżet państwa, ciułacze potwornie tracą, a ten zyskuje (i inni kredyciarze - ci mają problem bo ceny mieszkań wzrosły 2x a zdolność spadła 2x, czyli 4x mniejsze mieszkania np. 40 m^2 dla bogatej rodziny). Jeśli zaś chodzi o dług nominalny to niestety musisz liczyć na cud: zwycięstwo Konfederacji (w tym Nadzieja ze 40%). To cud a nie realizm, Konfederacja nigdy nie dojdzie do władzy, po krachu greckim szybciej premierem zostanie Zandberg. Wszystkie partie chcą się zadłużać na koszt dzieci i wnuków. W normalnym życiu to niemożliwe, rodzice nie mogą zadłużyć wnuków (ani dzieci), jedynie mogą im zostawić 0. Odpowiedz Link Zgłoś
oby.watel Re: 100 miliardów ekstra 29.05.23, 11:14 manhu napisał: > > A później kontrolować czy wykonała obietnice BEZ ZWIĘKSZANIA ZADŁUŻENIA. > To już wiesz: wybierz PIS. Im się udało, dług znacznie mniejszy niż za Tuska. > > Brzmi to jak absurd, ale to realne dzięki sztuczkom księgowym Pinokia. Okradli > Polaków na ogromne pieniądze (rzędu 500 mld) skrajnie zaniżonymi stopami, ale n > a tym korzysta główny kredytobiorca czyli budżet państwa, ciułacze potwornie tr > acą, a ten zyskuje (i inni kredyciarze - ci mają problem bo ceny mieszkań wzros > ły 2x a zdolność spadła 2x, czyli 4x mniejsze mieszkania np. 40 m^2 dla bogatej > rodziny). Nie tylko dzięki sztuczkom. Prekursorem kreatywnej księgowości i wyprowadzania długu poza budżet był Donald Tusk. PiS po prostu jego pomysły stosuje na niespotykaną dotąd skalę. Praktycznie wszystko co robi dzisiaj PiS to rozwiązania testowane na mniejszą skalę przez poprzedników. > Jeśli zaś chodzi o dług nominalny to niestety musisz liczyć na cud: zwycięstwo > Konfederacji (w tym Nadzieja ze 40%). To cud a nie realizm, Konfederacja nigdy > nie dojdzie do władzy, po krachu greckim szybciej premierem zostanie Zandberg. > Wszystkie partie chcą się zadłużać na koszt dzieci i wnuków. W normalnym życiu > to niemożliwe, rodzice nie mogą zadłużyć wnuków (ani dzieci), jedynie mogą im z > ostawić 0. Dług nominalny zmniejsza się dzięki inflacji. Konfederacja mogłaby liczyć na zwycięstwo, gdyby w pakiecie z programem ekonomicznym nie deklarowała średniowiecza światopoglądowego. Podczas gdy polska lewica zatrzymała się przy dziewiętnastowiecznej idei walki klas, tak prawica nawiązuje do średniowiecznych idei inkwizycji. Odpowiedz Link Zgłoś
oby.watel Re: 100 miliardów ekstra 21.05.23, 10:56 Nie czarujmy się. Jeśli Tusk chce wygrać wybory, to nie może tak jak Schetyna obiecywać to samo co PiS, tylko nieco więcej, lecz musi pójść na całość. PiS obiecało 800 zł od stycznia, a Tusk wyskoczył z żałosna propozycja 800 zł od czerwca zamiast od razu zaproponować 1000 zł od czerwca z wyrównaniem od stycznia. PIS zaproponowało kredyt 2%, Tusk wyskoczył z kredytem 9% zamiast zaproponować kredyt 0% i trzy raty nie płacisz wcale. a pozostałe państwo spłaci za ciebie. PiS podniosło kwotę wolną od podatku do 30.000, Tusk proponuje 60.000. Jak dla seniorów, których nie stać na leki PIS wprowadzi dodatek do trumny Tusk powinien natychmiast dorzucić darmowy nagrobek. W ten sposób bez Schetyny osiągnie to samo co Schetyna — przerżnie kolejne wybory z serii. Odpowiedz Link Zgłoś
1ucyfosteles Re: 100 miliardów ekstra 29.05.23, 12:19 100 miliadrów złotych? Inni z dnia na dzień drukują większe kwoty. Credit Suisse: Potrzebujemy 50 miliardów CHF. Klienci wycofują depozyty, obligacji które mamy w portfelu nikt na rynku nie kupi za tyle, co wykazujemy. Rząd CH: Umoczyliście, UBS was przejmie. UBS: Przejmiemy CS, ale potrzebujemy 100 mld. Rząd CH: Jak 100? A jak nie? UBS: Też robiliśmy drobne machloje. Jak nie, to z kraju banków i serów, pozostaniemy krajem serów. Rząd CH: Ok, już załatwione z SNB. www.parkiet.com/gospodarka-swiatowa/art38154331-ubs-na-ratunek-credit-suisse-100-mld-chf-od-snb-pomoze Odpowiedz Link Zgłoś
oby.watel Re: 100 miliardów ekstra 29.05.23, 17:42 1ucyfosteles napisał: > 100 miliadrów złotych? Inni z dnia na dzień drukują większe kwoty. > > Credit Suisse: Potrzebujemy 50 miliardów CHF. Klienci wycofują depozyty, obliga > cji które mamy w portfelu nikt na rynku nie kupi za tyle, co wykazujemy. > Rząd CH: Umoczyliście, UBS was przejmie. > UBS: Przejmiemy CS, ale potrzebujemy 100 mld. > Rząd CH: Jak 100? A jak nie? > UBS: Też robiliśmy drobne machloje. Jak nie, to z kraju banków i serów, pozosta > niemy krajem serów. > Rząd CH: Ok, już załatwione z SNB. No i? Sugerujesz, że skoro rząd CH pomógł Credit Suisse, to NBP też pomoże? Odpowiedz Link Zgłoś
1ucyfosteles Re: 100 miliardów ekstra 29.05.23, 18:46 oby.watel napisał: > No i? Sugerujesz, że skoro rząd CH pomógł Credit Suisse, to NBP też pomoże? Że ostatnimi czasy nawet bardzo porządne kraje i banki centralne takie jak Fed, EBC, SNB ratowały swoje banki i gospodarki w covidzie, emitując ogromne ilości pustego pieniądza. Polska z pisim rządem nie jest na tym tle wyjątkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
oby.watel Re: 100 miliardów ekstra 29.05.23, 18:56 1ucyfosteles napisał: > Że ostatnimi czasy nawet bardzo porządne kraje i banki centralne takie jak Fed, > EBC, SNB ratowały swoje banki i gospodarki w covidzie, emitując ogromne ilości > pustego pieniądza. Polska z pisim rządem nie jest na tym tle wyjątkiem. Jeśli w Wenezueli czy w Libanie inflacja przekracza 100%, to nie mamy się czym przejmować? Jeśli na Ukrainie rakiety latają i wybuchają, to nie ma problemu, że u nas latają, ale nie wybuchają? Odpowiedz Link Zgłoś
1ucyfosteles Re: 100 miliardów ekstra 29.05.23, 19:13 Coś w tym stylu, nie ma sensu się wszystkim przejmować :) Odpowiedz Link Zgłoś