pies.na.czarnych
09.09.23, 20:02
Pinokio! Sam się tego prosiłeś.
Donald Tusk ujawnił podczas konwencji KO, co zadecydowało o zakończeniu współpracy z Mateuszem Morawieckim w Radzie Gospodarczej. Przewodniczący PO odniósł się do próby przejęcia Azotów Tarnów przez rosyjskiego biznesmena Wiaczesława Kantora w 2012 roku. Tusk oskarżył obecnego premiera o działanie na korzyść oligarchy w tamtym okresie.
wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,143907,30172533,donald-tusk-o-zakonczeniu-wspolpracy-z-mateuszem-morawieckim.html#do_w=46&do_v=979&fallback=true&do_st=RS&do_sid=1016&do_a=1016&s=BoxNewsImg2&do_upid=979_ti&do_utid=30172533&do_uvid=1694265227673
- Kiedy byłym premierem zrobiliśmy niezwykle skomplikowane i precyzyjne manewry, żeby uchronić polskie Azoty przed przejęciem przez tego rosyjskiego oligarchę. A na rzecz tego oligarchy, tego przejęcia, pracował wówczas bank, którym kierował dzisiejszy premier Mateusz Morawiecki - oskarżał Tusk w wystąpieniu. - Ten symbol ma nadzwyczajną moc. Moc pokazywania tego, jak u nich wszystkie słowa, wszystkie wartości tracą na znaczeniu i zmieniają swój sens o 180 stopni - podkreślał.
- Na końcu ta prawda jednak wychodzi na jaw. Pożegnałem Morawieckiego. Podziękowałem mu za funkcję doradcy w Radzie Gospodarczej, kiedy zorientowałem się, że nie jest mu łatwo rozróżnić, co jest własnym interesem, a co jest interesem państwowym - wspominał lider KO.