Dodaj do ulubionych

800+ a propozycja PSL

24.09.23, 16:40
Rząd proponuje 800+ na KAŻDE dziecko. Do tego odpis od podatku, też na każde dziecko.
PSL proponuje wspólne rozliczanie się podatkowe całej rodziny, włączając w to również dzieci.
Ile podatku dostanie przy rozliczaniu metodą PSL rodzina, której dochód brutto wynosi 2x najmniejszą krajową?
Czy aby na pewno więcej niż te rodziny wychowujące dzieci dostają obecnie?
Rodzina z 3 dziećmi dostanie według projektu rządowego 28800 zł. Ile od podatku może sobie odliczyć taka sama rodzina przy odliczeniu wspólnym? Za co przeżyć rok podatkowy?
Obserwuj wątek
    • m.c.hrabia Re: 800+ a propozycja PSL 24.09.23, 16:43
      bełkot nad bełkoty.
      ile dostanie żoliborski psychopata?
      • pies.na.czarnych Re: 800+ a propozycja PSL 24.09.23, 16:48
        W jego wieku każda kara to dożywocie.
      • pozytonium Re: 800+ a propozycja PSL 24.09.23, 18:01
        m.c.hrabia napisał:

> bełkot nad bełkoty.
        > ile dostanie żoliborski psychopata?

Rozlicza się sam, 800+ mu nie grozi.

Podobne podejście, jak obecnie ma PSL, miało kiedyś SLD. By odpisywać coś co roku od podatków trzeba mieć z czego. A przy stawce godzinowej ~2 zł/h nie wiele się dało, choćby się i miało 10 dzieci.
        Oczywiście to było bardzo korzystne dla SLD bo ci mieli z czego odpisywać.
        Kamysz też raczej do żony dentystki z prywatnym gabinetem nie dopłaca.
        • no-popis Re: 800+ a propozycja PSL 24.09.23, 18:06
          pozytonium napisał:

> m.c.hrabia napisał:
          >
          > > bełkot nad bełkoty.
          > > ile dostanie żoliborski psychopata?
          >
          > Kamysz też raczej do żony dentystki z prywatnym gabinetem nie dopłaca.
          Był natomiast gabinet stomatologiczny, ewenement w skali Europy, który był na stratach. W Polsce!
          Odgadnij nazwisko właścicielki pani stomatolog? Zgadniesz?
          • pozytonium Re: 800+ a propozycja PSL 24.09.23, 18:08
            no-popis napisała:

> pozytonium napisał:
            >
            > > m.c.hrabia napisał:
            > >
            > > > bełkot nad bełkoty.
            > > > ile dostanie żoliborski psychopata?
            > >
            > > Kamysz też raczej do żony dentystki z prywatnym gabinetem nie dopłaca.
            > Był natomiast gabinet stomatologiczny, ewenement w skali Europy, który był na s
            > tratach. W Polsce!
            > Odgadnij nazwisko właścicielki pani stomatolog? Zgadniesz?

Kosiniak-Kamysz?
            • pies.na.czarnych Re: 800+ a propozycja PSL 24.09.23, 18:39
              Pudło, pozyto!

Poseł z ferrari i dodatkowa kasa z Sejmu. www.money.pl/gospodarka/posel-z-ferrari-i-dodatkowa-kasa-z-sejmu-sprawe-trzeba-sprawdzic-6929041016969984a.html
          • pozytonium Jakieś pół roku wykruszył mi ząb 24.09.23, 18:56
            no-popis napisała:

> Odgadnij nazwisko właścicielki pani stomatolog? Zgadniesz?

Dostałem ataku padaczki, niestety ząb nie okazał się tak wytrzymywały jak kafelek. Któryteż się zresztą skruszył.
            Ale do rzeczy, miałem ukruszek około 1.5 mm. Na jedynce.
            No to stomatolog.
            Za całość musiałem zapłacić 230 zł w tym
            Za jego lokal, bo przecież nie będzie rwał zębów pod dębem. Musi opłacić czynsz i podatki.
            Za koszt odczynników, czymś ukruszek musi uzupełnić.
            Za koszt asystentki, która mi pilnie odsysała ślinę.
            Za koszt mebli - kiepski fotel dentystyczny kosztuje koło 100 000 zł.
            Za odkażanie jego narzędzi, bo nie chciałbym mieć zabiegu po kimś zakażonym przez wirusy.

Całość trwała godzinę.
            Jak myślisz ile mnie zarobił na czysto?

To kochani ludzie. Jego żonie (też dendystce) udało się przeżyć straszny wypadek drogowy. Do dziś ma ślady po nim w bliznach na twarzy. Pięknej twarzy. Ale z czegoś muszą żyć. Idziesz na usuwanie kamienia. I po ponad godzinie chcesz wyjść. Na pytanie ile to kosztuje, pada odpowiedź - 100-150 zł. Dobry lekarz pracuje za 50 zł na godzinę brutto. Więcej nie ma. To nie jest internista, który ma na kontrakcie z NFZ ~200 zł za pacjenta za 15 minut.
            • pies.na.czarnych Re: Jakieś pół roku wykruszył mi ząb 24.09.23, 19:02
              Miej pretensje do NFZ. Poza tym, w komunie miałeś za darmo i komu to przeszkadzało?:)
              • pozytonium Re: Jakieś pół roku wykruszył mi ząb 24.09.23, 22:40
                pies.na.czarnych napisała:

> Miej pretensje do NFZ. Poza tym, w komunie miałeś za darmo i komu to przeszkadz
                > ało?:)

Ale o co mam mieć pretensje?
                • pies.na.czarnych Re: Jakieś pół roku wykruszył mi ząb 24.09.23, 23:42
                  pozytonium napisał:

> pies.na.czarnych napisała:
                  >
                  > > Miej pretensje do NFZ. Poza tym, w komunie miałeś za darmo i komu to prze
                  > szkadz
                  > > ało?:)
                  >
                  > Ale o co mam mieć pretensje?
                  >
                  >
                  >

Jak to o co? O to, ze nie zwracają ci za dentystę.
              • pozytonium Re: Jakieś pół roku wykruszył mi ząb 24.09.23, 22:45
                pies.na.czarnych napisała:

> Miej pretensje do NFZ. Poza tym, w komunie miałeś za darmo i komu to przeszkadz
                > ało?:)

Ten sam prywatny gabinet. Idę tam z dzieciakiem na przegląd. Dziecko siedzi na fotelu koło 20 minut. Lekarz mi je oddaje. Pytam się ile płacę. Nic, bo nic nie musiałem robić, a od dzieci nie biorę.
                • pies.na.czarnych Re: Jakieś pół roku wykruszył mi ząb 24.09.23, 23:44
                  Może nieopatrznie mu zdradziłeś, że jesteś pisowcem i dlatego zdarł z ciebie skórę :)
                • snajper55 Re: Jakieś pół roku wykruszył mi ząb 25.09.23, 12:07
                  pozytonium napisał:

> pies.na.czarnych napisała:
                  >
                  > > Miej pretensje do NFZ. Poza tym, w komunie miałeś za darmo i komu to prze
                  > szkadz
                  > > ało?:)
                  >
                  > Ten sam prywatny gabinet. Idę tam z dzieciakiem na przegląd. Dziecko siedzi na
                  > fotelu koło 20 minut. Lekarz mi je oddaje. Pytam się ile płacę. Nic, bo nic nie
                  > musiałem robić, a od dzieci nie biorę.

Wziął cie za dziecko? Założyłeś śpioszki i ssałeś smoczka?

S.
                  • pozytonium Re: Jakieś pół roku wykruszył mi ząb 25.09.23, 18:43
                    snajper55 napisał:

> pozytonium napisał:
                    >
                    > > pies.na.czarnych napisała:
                    > >
                    > > > Miej pretensje do NFZ. Poza tym, w komunie miałeś za darmo i komu t
                    > o prze
                    > > szkadz
                    > > > ało?:)
                    > >
                    > > Ten sam prywatny gabinet. Idę tam z dzieciakiem na przegląd. Dziecko sied
                    > zi na
                    > > fotelu koło 20 minut. Lekarz mi je oddaje. Pytam się ile płacę. Nic, bo n
                    > ic nie
                    > > musiałem robić, a od dzieci nie biorę.
                    >
                    >
                    > Wziął cie za dziecko? Założyłeś śpioszki i ssałeś smoczka?

To nie ja siedziałem na fotelu. Dał zalecenia i nic nie wziął.
                    Inny lekarz, też prywatny, zresztą prof. medycyny, dermatolog. Mały miał wysypkę. Żłobek zażyczył zaświadczenia od lekarza, że dziecko może chodzić do żłobka. Sytuacja podobna, ile płacę "za dzieci nie biorę, biorę, żyję z syfilityków".
    • pies.na.czarnych Re: 800+ a propozycja PSL 24.09.23, 19:04
      > 800+ a propozycja PSL

Nieudolna próba naśladowania tego co u innych działa już od wieków.
    • weteran-czasu Re: 800+ a propozycja PSL 24.09.23, 20:10
      Stado darmozjadów żyjących z 500+ i zasiłków opieki społecznej najwyższy czas do roboty!
      Pracujesz będziesz miał na każde dzieci po 800+ oraz ulgę podatkową albo całkowite zwolnienie z podatku dochodowego.
      • pozytonium Re: 800+ a propozycja PSL 24.09.23, 21:59
        weteran-czasu napisał:

> Stado darmozjadów żyjących z 500+ i zasiłków opieki społecznej najwyższy czas d
        > o roboty!
        > Pracujesz będziesz miał na każde dzieci po 800+ oraz ulgę podatkową albo całkow
        > ite zwolnienie z podatku dochodowego.

Możesz, jeśli chcesz, podać tu na forum ile netto podatku PIT zapłaciłeś za rok 2022?
        Więcej kasy rodzina 5 osobowa nie dostanie.
    • vivak01 Re: 800+ a propozycja PSL 25.09.23, 11:40
      " Czy aby na pewno więcej niż te rodziny wychowujące dzieci dostają obecnie?"

A kto powiedział, że propozycja PSL polega an tym, żeby te rodziny dostały więcej? Bo mi to wygląda raczej na propozycję ułagodzenia elektoratu Konfederacji, czyli na zmniejszeniu proponowanego rozdawnictwa.
      • pozytonium Re: 800+ a propozycja PSL 25.09.23, 19:00
        vivak01 napisał(a):

> " Czy aby na pewno więcej niż te rodziny wychowujące dzieci dostają obecnie?"
        >
        > A kto powiedział, że propozycja PSL polega an tym, żeby te rodziny dostały więc
        > ej? Bo mi to wygląda raczej na propozycję ułagodzenia elektoratu Konfederacji,
        > czyli na zmniejszeniu proponowanego rozdawnictwa.

Problem w tym, że propozycja PSL jest odwróceniem progu dochodowego. Biedny nie dostanie nic, albo niewiele, a bogaty dostanie wszystko.
        Już to praktykowano za SLD. Ulga od podatku tylko zwiększa różnicę pomiędzy "biednymi" a "bogatymi".
        To rozwiązanie kastowe jak w Indiach.
        • vivak01 Re: 800+ a propozycja PSL 26.09.23, 12:16
          "Problem w tym, że propozycja PSL jest odwróceniem progu dochodowego. Biedny nie dostanie nic, albo niewiele, a bogaty dostanie wszystko."

Problem w tym, że pomiędzy "biednym" a "bogatym" są ludzie średnio zamożni, którzy nie mają szans na dostanie czegoś, a zarabiają zbyt mało, żeby być "bogatymi" i mieć na wszystko. Konfederaci to dostrzegli i uderzają właśnie do tej grupy, która na razie na nic się nie załapuje, bo trwa tylko przepychanka o młodych, biednych, emerytów i podobnych.
          • pozytonium Re: 800+ a propozycja PSL 26.09.23, 13:19
            vivak01 napisał(a):

> "Problem w tym, że propozycja PSL jest odwróceniem progu dochodowego. Biedny ni
            > e dostanie nic, albo niewiele, a bogaty dostanie wszystko."
            >
            > Problem w tym, że pomiędzy "biednym" a "bogatym" są ludzie średnio zamożni, któ
            > rzy nie mają szans na dostanie czegoś, a zarabiają zbyt mało, żeby być "bogatym
            > i" i mieć na wszystko. Konfederaci to dostrzegli i uderzają właśnie do tej grup
            > y, która na razie na nic się nie załapuje, bo trwa tylko przepychanka o młodych
            > , biednych, emerytów i podobnych.

Od najniższej krajowej gdy pracują oboje rodzice mogą sobie odliczyć ~1000 zł rocznie przy (4300 brutto).
            Projekt PSL nie ma sensu. Przy pozostawieniu dotychczasowego sposobu 800+ tylko z 800+ rodzina dostanie
            28800 zł na 3 dzieci. A to już dobry zastrzyk.
            Nie można prowadzić polityki prospołecznej promując tylko najbogatszych.
            • sverir Re: 800+ a propozycja PSL 27.09.23, 06:21
              "Nie można prowadzić polityki prospołecznej promując tylko najbogatszych."

Nie można też prowadzić polityki prospołecznej promując najbiedniejszych. Polityka społeczna/socjalna kraju powinna wspierać potrzebujących, a nie utrzymywać ich w stanie uzależnienia od rządowych transferów pieniężnych. Te powinny być ostatecznością, a nie podstawą działań. Jeśli rząd doprowadza do sytuacji, w której bardziej opłaca się nie pracować lub pracować gorzej, niż pracować lub pracować lepiej, to nie pozostaje to bez wpływu na wydajność gospodarki.
              • pozytonium Re: 800+ a propozycja PSL 27.09.23, 07:37
                sverir napisał:

> "Nie można prowadzić polityki prospołecznej promując tylko najbogatszych."
                >
                > Nie można też prowadzić polityki prospołecznej promując najbiedniejszych. Polit
                > yka społeczna/socjalna kraju powinna wspierać potrzebujących, a nie utrzymywać
                > ich w stanie uzależnienia od rządowych transferów pieniężnych. Te powinny być o
                > statecznością, a nie podstawą działań. Jeśli rząd doprowadza do sytuacji, w któ
                > rej bardziej opłaca się nie pracować lub pracować gorzej, niż pracować lub prac
                > ować lepiej, to nie pozostaje to bez wpływu na wydajność gospodarki.

Już byli tacy co twierdzili, że praca wyzwala.
    • no-popis Re: 800+ a propozycja PSL 27.09.23, 06:36
      pozytonium napisał:

> Rząd proponuje 800+ na KAŻDE dziecko. Do tego odpis od podatku, też na każde dz
      > iecko.
      > PSL proponuje wspólne rozliczanie się podatkowe całej rodziny, włączając w to r
      > ównież dzieci.
      > Ile podatku dostanie przy rozliczaniu metodą PSL rodzina, której dochód brutto
      > wynosi 2x najmniejszą krajową?
      > Czy aby na pewno więcej niż te rodziny wychowujące dzieci dostają obecnie?
      > Rodzina z 3 dziećmi dostanie według projektu rządowego 28800 zł. Ile od podatku
      > może sobie odliczyć taka sama rodzina przy odliczeniu wspólnym? Za co przeżyć
      > rok podatkowy?
      Wyścihg na świadczenia socjalne aby przekupić wyborcę i następnie , również w przypadku PSL jak i PiS i innych populistów, wziąć sobie od przekupionego wyborcy dużo większą kasę np w spółkach skarbu państwa.
      • pozytonium Re: 800+ a propozycja PSL 27.09.23, 07:50
        no-popis napisała:

> pozytonium napisał:
        >
        > > Rząd proponuje 800+ na KAŻDE dziecko. Do tego odpis od podatku, też na ka
        > żde dz
        > > iecko.
        > > PSL proponuje wspólne rozliczanie się podatkowe całej rodziny, włączając
        > w to r
        > > ównież dzieci.
        > > Ile podatku dostanie przy rozliczaniu metodą PSL rodzina, której dochód b
        > rutto
        > > wynosi 2x najmniejszą krajową?
        > > Czy aby na pewno więcej niż te rodziny wychowujące dzieci dostają obecnie
        > ?
        > > Rodzina z 3 dziećmi dostanie według projektu rządowego 28800 zł. Ile od p
        > odatku
        > > może sobie odliczyć taka sama rodzina przy odliczeniu wspólnym? Za co pr
        > zeżyć
        > > rok podatkowy?
        > Wyścihg na świadczenia socjalne aby przekupić wyborcę i następnie , również w p
        > rzypadku PSL jak i PiS i innych populistów, wziąć sobie od przekupionego wyborc
        > y dużo większą kasę np w spółkach skarbu państwa.

Niemniej propozycja PSL jest taka, że milioner z trójką dzieci, nie będzie płacił podatku wcale.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka