Dodaj do ulubionych

Frekwencja.

22.10.23, 20:35
Nikt nie przewidział tak bardzo wysokiej frekwencji, a dotyczyło praktycznie całej Polski. Żadna sondażownia tego nie przewidziała.
Dlaczego?

Osobiście przed wyborami szacowałem na 57% do 66%.
Po wejściu do lokalu zakładałem, że raczej przekroczy 60%., było ponad 75%.
Widziałem osoby w różnym wieku, a nawet starszą na wózku inwalidzkim. Nie wiedzieli, że mogą głosować z domu?

Obserwuj wątek
    • hordol Re: Frekwencja. 22.10.23, 20:38
      a jak by wyglądał swiat gdyby wszystko dało się przewidziec?
      • adam.eu Re: Frekwencja. 22.10.23, 20:42
        Byłby mniej ciekawy.
        • hordol Re: Frekwencja. 22.10.23, 20:50
          zrób sobie taki eksperyment myślowy.
          prawdopodobnie nie móglby istnieć
          • adam.eu Re: Frekwencja. 22.10.23, 21:01
            W różnym stopniu można przewiedzieć różne zjawiska.
            Praktycznie końcowe efekty są przewidywalne o określonych widełkach.
            Nie kojarzę, aby przy przewidywaniu frekwencji była taka olbrzymia pomyłka.
            • hordol Re: Frekwencja. 22.10.23, 21:10
              w świecie fizyki obowiązuje zasada nieoznaczoności heisenberga
              • adam.eu Re: Frekwencja. 22.10.23, 21:27
                Tu w wyborach akurat obowiązuje prawo Benforda.

EUREKA!!!!

W ten sposób można skutecznie sprawdzić, czy nie było oszustwa przy podliczaniu głosów z obwodów zamkniętych, z placówk opiekuńczych, szpitali itd.
                • hordol Re: Frekwencja. 22.10.23, 22:03
                  nie bądz taki archimedes.
                  zastanawiales sie czemu sondazownie nie przewidziały wysokiej frekwencji a teraz zbaczasz na prawidłowosc wyników w malych i specyficznych obwodach wyborczych.(które i tak nie mają znaczenia)
                  nikt nie bedzie robił analizy metodą benforda w domu opieki społecznej w wólce górnej bo i po co?
                  • adam.eu Re: Frekwencja. 22.10.23, 22:23
                    hordol napisała:

> nikt nie bedzie robił analizy metodą benforda w domu opieki społecznej w wólce
                    > górnej bo i po co?

Dokładnie wiesz po co.
                    Żeby wykryć Pisowskie lub opozycyjne fałszerstwa.
                    Z Twojego wpisu można wysnuć wnioski, że Pisowskie.
                    • hordol Re: Frekwencja. 22.10.23, 22:39
                      Argument o fałszerstwie wyborów podnosisz ty.
                      nie ma praktycznie takich zarzutów że strony partii politycznych biorących udział w wyborach
                      • hordol Re: Frekwencja. 22.10.23, 22:53
                        p.s.nie ma też takich spostrzeżeń ze strony zagranicznych obserwatorów polskiej sceny politycznej
                      • adam.eu Re: Frekwencja. 23.10.23, 09:37
                        hordol napisała:

> Argument o fałszerstwie wyborów podnosisz ty.
                        > nie ma praktycznie takich zarzutów że strony partii politycznych biorących udzi
                        > ał w wyborach

Tak, nie chciałem zakładać nowego wątku, a zainspirowałeś mnie swoim wpisem:
                        cyt:
                        "w świecie fizyki obowiązuje zasada nieoznaczoności heisenberga"

No i sięgnąłem po faktyczne prawo rządzącymi prawami liczb, za pomocą którego można wykryć fałszerstwa podatkowe czy nieprawidłowości przy wyborach.
                        Już dawno czytałem, że matematykom nie udzielono dostępu do wszystkich danych dotyczących z wyborach, a że czytałem to w internecie, to musiało to być jak dla mnie w XXI wieku.

Na nieprawidłowości w domach pomocy społecznych wskazują przynajmniej dwa artykuły:

kobieta.onet.pl/wiadomosci/czy-w-dps-ach-wykorzystuje-sie-seniorow-do-glosowania-w-wyborach/fgez33e
                        oraz

bip.brpo.gov.pl/pl/content/nieprawidlowosci-wyborcze-w-dps-rpo-prosi-pkw-o-opinie
                        Tylko że one dotyczą poprzednich wyborów.

Przyznaję, że nie mogę znaleźć artykułu z obecnych wyborów, bo coś widziałem, ale nie potrafię ocenić rzetelności wywodu.

• hordol Re: Frekwencja. 23.10.23, 10:42
                          w każdych wyborach są fałszerstwa i niescisłosci.
                          abstrahuję od tego "kto i kogo"
                          w tych pewnie też były.
                          ale bez znaczenia na wynik końcowy
                  • ireneo Re: Frekwencja. 23.10.23, 07:59
                    hordol napisała:

> nie bądz taki archimedes.
                    > zastanawiales sie czemu sondazownie nie przewidziały wysokiej frekwencji a tera
                    > z zbaczasz na prawidłowosc wyników w malych i specyficznych obwodach wyborczych
                    > .(które i tak nie mają znaczenia)
                    > nikt nie bedzie robił analizy metodą benforda w domu opieki społecznej w wólce
                    > górnej bo i po co?
                    bełkot
    • szwampuch58 Re: Frekwencja. 22.10.23, 20:40
      To historia, teraz wazne ci z tym zrobia
      • adam.eu Re: Frekwencja. 22.10.23, 20:49
        Masz na myśli wnioski z wygranej przez opozycję, czy wnioski z wysokiej frekwencji?
        Łatwiej wyciąga się właściwe wnioski na przyszłość, jeżeli potrafi się ustalić przyczynę.
        • szwampuch58 Re: Frekwencja. 22.10.23, 21:10
          Bezet intektualny,co zrobila wygrani
    • yoma Re: Frekwencja. 22.10.23, 20:48
      Widocznie nie mieli zaufania do głosowania z domu, i słusznie.
      • adam.eu Re: Frekwencja. 22.10.23, 20:56
        Nie wiem, jak to wygląda proces dostarczenia i policzenia głosu oddanego poza komisją obwodową.
        W ubiegłych wyborach było sporo placówek opiekuńczych, w których 100% głosowało na PIS.
        W tym roku też takie placówki były. Co innego, jak głosowała jedna czy mniej niż 5 osób.
        Ale zdarzały się też sytuacje, gdzie 50 głosów było tylko i wyłącznie na PIS.
        Tu czytelny przekręt.
    • wariant_b Re: Frekwencja. 22.10.23, 21:44
      Być może Kaczyński i Rachoń ostatecznie przegięli i posypało się. Kaczyński, bo nie
      wziął udziału w debacie choć powinien, Rachoń - bo wziął, choć nie powinien.
      • dunajec1 Re: Frekwencja. 22.10.23, 22:00
        Duza frekwencja to wina dupusia, po co nawolywal zeby isc do glosowania?
        Gdyby gadal ze te wybory to nic takiego to by ludziska nie poszli. Ot co.
      • adam.eu Re: Frekwencja. 22.10.23, 22:26
        Raczej kampania kampania preferencyjna mogła mieć większe znaczenie.
        Ale przecież wydaje się, że Kaczyński, Rachoń, kampania preferencyjna były znane osobom biorącym udział w sondażach.
    • adam.eu Re: Frekwencja. 22.10.23, 22:19
      Ostatni sondaż dla Estymatora szacował frekwencję na 63%

A więc bardzo duży błąd.
      Częściowe wytłumaczenie, to w każdym sondażu duża liczba osób niezdecydowanych, na kogo głosować.
      Tu miałem cichą nadzieję, ale bałem się o tym mówić, że Ci niezdecydowani to głównie wyborcy nie wiedzący na którą partię na opozycji zagłosować.
    • no-popis Re: Frekwencja. 23.10.23, 09:03
      adam.eu napisał:

> Nikt nie przewidział tak bardzo wysokiej frekwencji, a dotyczyło praktycznie ca
      > łej Polski. Żadna sondażownia tego nie przewidziała.
      > Dlaczego?
      Wpłynęła na to bardzo agresywna i intensywna kampania wyborcza ze strony dwóch podstawowych ugrupowań politycznych.
      • ireneo Re: Frekwencja. 23.10.23, 09:29
        no-popis napisała:

> adam.eu napisał:
        >
        > > Nikt nie przewidział tak bardzo wysokiej frekwencji, a dotyczyło praktycz
        > nie ca
        > > łej Polski. Żadna sondażownia tego nie przewidziała.
        > > Dlaczego?
        > Wpłynęła na to bardzo agresywna i intensywna kampania wyborcza ze strony dwóch
        > podstawowych ugrupowań politycznych.
        ,+++++
        co ty pierdzielisz. Tusk z kurduplem rzucał budżetową forse jak buk manne Mojżeszowi? Widziałeś kogo KO z tekturką abo z garnkami dla koła babskiego parafialnego.
    • manhu Re: Frekwencja. 23.10.23, 13:19
      > Nikt nie przewidział tak bardzo wysokiej frekwencji

Ja przewidywałem. Są dowody tutaj na forum, liczyłem na 70%, a Snajper to studził (nie wierzyłem za to, że się uda zejść poniżej 50% w referendum, ale komisje pomogły). Wiedziałem, że emocje będą rozpalone do czerwoności. Znowu jak w 1989 obalaliśmy komunę PZPR-bis, wtedy symbolicznie, bo PZPR miało 65% mandatów, ale do Senatu (i lista krajowa) się przekonali jakie mają poparcie 10-20% (liczyli pewnie na 65% biorąc pod uwagę krajową).

Co do sondażowni to podejrzewam, że mogły korygować zbyt wysokie prognozy, żeby nie wyjść na głupka gdy podadzą 80%, a będzie np.55% (kiedyś wiele razy tak zawyżały).
      • adam.eu Re: Frekwencja. 23.10.23, 17:09
        Zauważyłem, że coś się święci, bo dużo osób starało się o możliwość poza miejscem zamieszkania (trochę tłumaczyłem to zmianą okręgu, gdzie głos był efektywniejszy), za granicą bardzo duże zainteresowanie, ale w 70% nie dopuszczałem do myśli.

Z referendum bardziej stawiałem na, że nie będzie 50%, ale nieco mi mina zrzedła, jak dowiedziałem się o wciskaniu trzech kart. co na szczęście zapewne nie wszędzie miało miejsce.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka