Dodaj do ulubionych

„Mielonka”

23.11.23, 16:35
Tytuł i wewnątrz artykułu brutalne sformułowania mają podnieść klikalność?

Komu potrzebne jest tak drastyczne przedstawianie swoich przewidywań?
Czy ktoś chwilę pomyślał, nim wypuścił ten materiał na główną ?
Protestuję ( wiem, ja sobie mogę…)

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114884,30422174,plan-rosji-to-mielonka-gdzies-na-wisle-po-ukrainie-chca-z.html#s=BoxMMtImg2
Obserwuj wątek
    • m.c.hrabia Re: „Mielonka” 23.11.23, 16:50
      widać na obrazku kto żre mielonkę na okrągło
    • niewschodni Re: „Mielonka” 23.11.23, 18:40
      racja
    • pies.na.czarnych Re: „Mielonka” 23.11.23, 18:47
      Jaki dziennikarz taki ekspert.
    • oby.watel Re: „Mielonka” 23.11.23, 20:54
      noitak napisała:

> Tytuł i wewnątrz artykułu brutalne sformułowania mają podnieść klikalność?

Zacytuj jakieś przykładowe "brutalne sformułowanie".

> Komu potrzebne jest tak drastyczne przedstawianie swoich przewidywań?
      > Czy ktoś chwilę pomyślał, nim wypuścił ten materiał na główną ?

O o czym miał myśleć. Ostrzegać przed gołoledzią można czy to też są zbyt drastyczne przewidywania? A może chodzi o uspokojenie, żeby się nie bać gdy żont wraz z p.rezydentem dobrze się bawi?
      • noitak Re: „Mielonka” 23.11.23, 22:46
        Przeczytałeś? I czujesz się z tym, co przeczytałeś dobrze?
        Uważasz, że sposób przedstawienia tematu i nadany tytuł jest OK?

Piszesz z Polski, czy z bezpiecznej odległości skąd możesz sobie kpić ?

Pisanie o „ mielonce” jaką niebawem i z całą pewnością urządzi nam tutaj Rosja zrównujesz ze „ straszeniem gołoledzią” kpiąc, że te wydarzenia są równie drastyczne? Sufit masz nierówny, czy co?
        • oby.watel Re: „Mielonka” 24.11.23, 09:49
          noitak napisała:

> Przeczytałeś? I czujesz się z tym, co przeczytałeś dobrze?
          > Uważasz, że sposób przedstawienia tematu i nadany tytuł jest OK?

Przeczytałem. Nie czuję się dobrze, ponieważ szaleniec na wschodzie prowadzi wojnę. W jaki sposób należy o tym pisać i pod jakim tytułem?

> Piszesz z Polski, czy z bezpiecznej odległości skąd możesz sobie kpić ?

Kpić? Z czego? Z kogoś, kto oburza się na ostrzeżenia?

> Pisanie o „ mielonce” jaką niebawem i z całą pewnością urządzi nam tutaj
          > Rosja zrównujesz ze „ straszeniem gołoledzią” kpiąc, że te wydarzenia są równi
          > e drastyczne? Sufit masz nierówny, czy co?

Masz informacje z pierwszej ręki? Jesteś pewny, że szaleniec zadowoli się Ukrainą, nie pójdzie dalej? Nie będzie mielonki ani drugiej Buczy? Zdradź plany, nie trzymaj nas w niepewności.
          • noitak Re: „Mielonka” 24.11.23, 12:39
            Jaki jest cel pisania o zagrożeniu, z którego wszyscy zdajemy sobie sprawę w tak obcesowy i upieram się brutalny sposób? Trzeba używać zwrotów „ mielonka” ? Zdajesz sobie sprawę z tego, że te teksty trafią do ludzi o cieńszej skórze, niż twoja?

Co ten tekst ma dać poza tym, że uruchomić paniczny strach?
            Ludzie mają zacząć pakować walizki? Zacząć brać antydepresanty?
            Porzucić swoje życie i zwiewać tam, gdzie ty prawdopodobnie bardziej bezpieczny, niż my tutaj przebywasz?
            Zdezorganizować życie społeczne przez zarządzanie strachem?
            A może odwrócić uwagę od gigantycznych przekrętów i nadużyć rządów PIS, gdy zbliżają się rozliczenia?

Uważasz wszystkich tu żyjących za durniów, którym łopatą trzeba wkładać do głowy, że zagrożenie ze strony Rosji jest realne? Jest realne.

Daj ten artykuł do poczytania swoim bliskim mieszkającym w Polsce i zapytaj ich o zdanie na temat takiego
            „dziennikarstwa”. Pociesz ich, w razie, gdyby mieli niesmak, że może im się uda umrzeć w jednym kawałku, nie jako „ mielonka”
            • pies.na.czarnych Re: „Mielonka” 24.11.23, 12:57
              > Co ten tekst ma dać poza tym, że uruchomić paniczny strach?
              > Ludzie mają zacząć pakować walizki? Zacząć brać antydepresanty?

Poparcie dla wojny spada. Gdyby pójść za tonem artykułu to raczej trzeba napisać, ze Ukraina się przejadła. Trzeba wiec suwerena postraszyć wyimaginowanym zagrożeniem. Obecnie są większe zagrożenia niż bomby, o których z uporem maniaka polskie media milczą.
            • oby.watel Re: „Mielonka” 24.11.23, 13:12
              noitak napisała:

> Jaki jest cel pisania o zagrożeniu, z którego wszyscy zdajemy sobie sprawę w ta
              > k obcesowy i upieram się brutalny sposób? Trzeba używać zwrotów „ mielonka” ? Z
              > dajesz sobie sprawę z tego, że te teksty trafią do ludzi o cieńszej skórze, niż
              > twoja?

Celem pisania o zagrożeniu, z którego wszyscy zdają sobie sprawę jest uświadomienie, że niebezpieczeństwo jest realne. Na czym polega Twój problem z tytułem? Nie trzeba używać zwrotu "mielonka"? A jaki byłby według Ciebie adekwatny do opisania strategii polegającej na wysyłaniu ludzi na rzeź aż się broniącym amunicja skończy? Tak Rosjanie walczyli z Niemcami, tak walczą dzisiaj.

> Co ten tekst ma dać poza tym, że uruchomić paniczny strach?
              > Ludzie mają zacząć pakować walizki? Zacząć brać antydepresanty?
              > Porzucić swoje życie i zwiewać tam, gdzie ty prawdopodobnie bardziej bezpieczny
              > , niż my tutaj przebywasz?

Nie, ludzie nie mają pakować walizek. Ludzie maja domagać się od władzy, by przestała bawić się w udawanie, że tworzy rząd, tylko skupiła się na bezpieczeństwie kraju. Czuję się bezpieczny nie dlatego, że mieszkam tam, gdzie Ci się wydaje, że mieszkam, lecz dlatego, że wkrótce ten nieudolny, prorosyjski rząd wreszcie wyląduje na śmietniku historii.

> Zdezorganizować życie społeczne przez zarządzanie strachem?
              > A może odwrócić uwagę od gigantycznych przekrętów i nadużyć rządów PIS, gdy zbl
              > iżają się rozliczenia?

Ostrzeganie przed niebezpieczeństwem niczego nie dezorganizuje. Dezorganizuje ruch gołoledź, a nie ostrzeżenie przed nią. To nie zarządzanie strachem i od niczego nie odwraca uwagi, wręcz przeciwnie, zwraca uwagę, że ten rząd robi co może, by jak najbardziej zaognić stosunki z Ukrainą. Według Ciebie w interesie Polski jest napuszczanie Polaków na Ukraińców? Ukraińcy są winni, że Polacy sprowadzali na potęgę zboże techniczne, czy Polacy, że je kupowali, bo tanie i kolesie mogli zarobić?

> Uważasz wszystkich tu żyjących za durniów, którym łopatą trzeba wkładać do głow
              > y, że zagrożenie ze strony Rosji jest realne? Jest realne.

Uważam, że tu żyjący nie są durniami, dlatego skupiają się na treści, przekazie, a nie na tytule. Bo w treści jest wyjaśnienie o co chodzi z tą mielonką.

> Daj ten artykuł do poczytania swoim bliskim mieszkającym w Polsce i zapytaj ich
              > o zdanie na temat takiego „dziennikarstwa”. Pociesz ich, w razie, gdyby mieli nies
              > mak, że może im się uda umrzeć w jednym kawałku, nie jako „ mielonka”

Dałem ten artykuł do poczytania swoim bliskim mieszkającym w Polsce i zapytałem ich o zdanie na jego temat. Nie musiałem ich pocieszać, ponieważ nie są idiotami.
              • pies.na.czarnych Re: „Mielonka” 24.11.23, 13:22
                > Na czym polega Twój problem z tytułem?

Ciebie obatelu mogą przerobić na pasztetową, I don't care.
    • snajper55 Re: „Mielonka” 24.11.23, 13:10
      noitak napisała:

> Tytuł i wewnątrz artykułu brutalne sformułowania mają podnieść klikalność?
      >
      > Komu potrzebne jest tak drastyczne przedstawianie swoich przewidywań?

Jeśli ktoś uważa że trzeba obudzić śpiące spoleczenstwo, to używa brutalnych sformułowań.

Jak sądzisz, dlaczego PiS osłabiał przez 8 lat Polskę? Dlaczego niszczył armię? Dlaczego wspierał Rosję kupując węgiel, ropę czy gaz po absurdalnie wysokich cenach? Dlaczego osłabiał Unię? Dlaczego kochał Trumpa, niechętnego aby angażować się w Europie? Połącz kropki.

S.
      • noitak Re: „Mielonka” 24.11.23, 13:30
        Mam te kropki połączone i szlaczek widzę wyraźnie.

Nie trafia do mnie, że celem artykułu było obudzenie śpiącego społeczeństwa.

Kto kropki składać potrafi, ten je już dawno poskładał i takiego potrząsania nie potrzebuje.
        Kto nie ma instrumentów, by ten proces myślowy przeprowadzić, tego ten artykuł
        wyłącznie przerazi, a człowiek w panice myśli jeszcze mniej sprawnie.

W sytuacjach trudnych sianie paniki jest poważnym i przeciwskutecznym błędem.
        Z szacunkiem dla zdań odrębnych, ja przy swoim pozostanę.
        • oby.watel Re: „Mielonka” 24.11.23, 13:54
          noitak napisała:

> Mam te kropki połączone i szlaczek widzę wyraźnie.
          >
          > Nie trafia do mnie, że celem artykułu było obudzenie śpiącego społeczeństwa.
          >
          > Kto kropki składać potrafi, ten je już dawno poskładał i takiego potrząsania ni
          > e potrzebuje.
          > Kto nie ma instrumentów, by ten proces myślowy przeprowadzić, tego ten artykuł
          > wyłącznie przerazi, a człowiek w panice myśli jeszcze mniej sprawnie.
          >
          > W sytuacjach trudnych sianie paniki jest poważnym i przeciwskutecznym błędem.
          > Z szacunkiem dla zdań odrębnych, ja przy swoim pozostanę.

Nie panikujesz widząc jak zwierzchnik sił zbrojnych podczas toczącej się za granicą wojny, po ataku na Izrael powierza misje tworzenia rządu marionetce bez szans na sklecenie koalicji? Nie panikujesz gdy palą się śmieci masowo sprowadzone przez rzad PiS-u? Nie martwi Cię, że rząd nic nie robi, bo wraz z prezydentem bawi się w piaskownicę?
          • noitak Re: „Mielonka” 24.11.23, 14:07
            oby.watel napisał:

> Nie panikujesz widząc jak zwierzchnik sił zbrojnych podczas toczącej się za gra
            > nicą wojny, po ataku na Izrael powierza misje tworzenia rządu marionetce bez sz
            > ans na sklecenie koalicji? Nie panikujesz gdy palą się śmieci masowo sprowadzon
            > e przez rzad PiS-u? Nie martwi Cię, że rząd nic nie robi, bo wraz z prezydentem
            > bawi się w piaskownicę?

Ależ nie musisz mnie uświadamiać :) Na te tematy mam poglądy z tobą zbieżne.
            Tłumacząc mi jak dziecku sprawy oczywiste insynuujesz mi jakieś niedostatki w OUN ? :)

Mam prawo czuć się niekomfortowo, gdy ktoś mi wali czarnym na czerwonym, że lada moment ze mnie i moich bliskich będzie mielonka. Przeczytała ten artykuł krzyczący z pierwszej strony osoba lat 13, przeraziła się, głupia czy co? Tego tyczy się wątek.

Może różnica wrażliwości dana nam przez naturę sprawia, że chcesz mi coś udowodnić.
            Nie trzeba. Poglądy mam zdrowe, ugruntowane. Nie traktuj mnie jak idiotki, proszę.
            • snajper55 Re: „Mielonka” 24.11.23, 14:25
              noitak napisała:

> Mam prawo czuć się niekomfortowo, gdy ktoś mi wali czarnym na czerwonym, że lad
              > a moment ze mnie i moich bliskich będzie mielonka.

Calkiem inaczej odczytuję pten fragment:

"doszłoby do czegoś podobnego, jak teraz w Ukrainie: mielonka gdzieś na Wiśle.

Mielonka na Wiśle?

Oni by atakowali, codziennie wysyłali po kilkadziesiąt tysięcy ludzi do szturmu z tamtego brzegu."

Według mnie to chodzi o strategię rosyjską, o przeciwstawianie technice nawały żołnierzy z kalasznikowami, z których zostaje mielonka.

S.
            • oby.watel Re: „Mielonka” 24.11.23, 15:54
              noitak napisała:

> Ależ nie musisz mnie uświadamiać :) Na te tematy mam poglądy z tobą zbieżne.
              > Tłumacząc mi jak dziecku sprawy oczywiste insynuujesz mi jakieś niedostatki w O
              > UN ? :)

Nic Ci nie insynuuję. Pytam.

> Mam prawo czuć się niekomfortowo, gdy ktoś mi wali czarnym na czerwonym, że lad
              > a moment ze mnie i moich bliskich będzie mielonka. Przeczytała ten artykuł krzy
              > czący z pierwszej strony osoba lat 13, przeraziła się, głupia czy co? Tego tycz
              > y się wątek.

Nie jest winą redakcji, że osoba lat 13 przeczytała artykuł nie przeznaczony dla niej, a osoba dorosła zamiast wyjaśnić jej o co chodzi i skąd takie określenie robi raban na forum. Mielonką w tym kontekście są żołnierze rosyjscy, a nie polscy.

> Może różnica wrażliwości dana nam przez naturę sprawia, że chcesz mi coś udowod
              > nić. Nie trzeba. Poglądy mam zdrowe, ugruntowane. Nie traktuj mnie jak idiotki, pros
              > zę.

Niczego Ci nie chcę udowadniać. Po prostu uważam że rozpętałaś burzę w szklance wody nie mając racji. Uważam Cię za osobę rozsądną, choć mnie podszczypywałaś. Choć przyznaję, że w pierwszej chwili podejrzewałem, że sprzyjasz Rosji.
              • snajper55 Re: „Mielonka” 24.11.23, 16:03
                oby.watel napisał:

> Mielonką w tym kontekście są żołnierze rosyjscy, a nie p
                > olscy.

O, to, to. Może byłoby mnie nieorozumien, gdyby zamiast słowa "mielonka" użyto słowa "tuszonka"?

S.
                • pies.na.czarnych Re: „Mielonka” 24.11.23, 16:11
                  > O, to, to. Może byłoby mnie nieorozumien, gdyby zamiast słowa "mielonka" użyto słowa "tuszonka"?

Mógłbyś użyć słowa "rąbanka" i wpisałbyś się w pisi przekaz o Niemcach.
              • noitak Re: „Mielonka” 24.11.23, 16:09
                Proszę cię :) Nie robię rabanu, piszę o swoich odczuciach i odczuciach osoby 13 letniej.
                Nie musi nikt się wypowiadać, ale przeczyć czyimś uczuciom jest nie fair.

Portal Gazeta nie ma klauzuli „ tylko dla dorosłych”. Odsłonić stronę główną jest prosto i może być nawet przypadkowe. Za młodego człowieka, który nie siedzi na tik tokach, nie zajmuje się selfi, interesują go poważniejsze sprawy przepraszać nie będę., ani do tik toków odsyłać.

Nie wiem co skłoniło cię do podejrzeń, że sprzyjam Rosji ?!
                I nie ja „podszczypywałam” ciebie, ale to ty pośrednio sugerowałeś mi idiotyzm w opozycji do swojej nieidiotycznej rodziny :)

Chyba wyjaśniliśmy, co istotne.
                • pies.na.czarnych Re: „Mielonka” 24.11.23, 16:11
                  👍
                • oby.watel Re: „Mielonka” 24.11.23, 17:57
                  noitak napisała:

> Proszę cię :) Nie robię rabanu, piszę o swoich odczuciach i odczuciach osoby 13
                  > letniej. Nie musi nikt się wypowiadać, ale przeczyć czyimś uczuciom jest nie fair.

> Pisanie o „ mielonce” jaką niebawem i z całą pewnością urządzi nam tutaj Rosja

Trzynastoletnia osoba ma prawo nie wszystko rozumieć, dorosła powinna jej wytłumaczyć o co chodzi. Tak myślę. Nie neguję Twoich uczuć, po prostu uważam, że dorośli mają zobowiązania wobec dzieci i powinni im tłumaczyć i uspokajać, a nie robić... denerwować się wraz z nimi i krytykować media. Jeśli mylę się chętnie dam się wyprowadzić z błędu.

> Portal Gazeta nie ma klauzuli „ tylko dla dorosłych”. Odsłonić stronę główną je
                  > st prosto i może być nawet przypadkowe. Za młodego człowieka, który nie siedzi
                  > na tik tokach, nie zajmuje się selfi, interesują go poważniejsze sprawy przepra
                  > szać nie będę., ani do tik toków odsyłać.

Portal gazeta z definicji jest przeznaczony dla ludzi dorosłych, ponieważ jest portalem informacyjnym i pisze o krwawych rozruchach, wojnach, rzeziach i innych osiągnięciach cywilizacji ludzkiej. Tak wygląda świat, tak wygląda rzeczywistość i nie możną się na nią obrażać. Im wcześniej dziecko wyjdzie spod klosza tym większe prawdopodobieństwo, że nie popełni samobójstwa nie wytrzymując presji lub stresu. Jeśli mylę się chętnie dam się wyprowadzić z błędu.

> Nie wiem co skłoniło cię do podejrzeń, że sprzyjam Rosji ?!
                  > I nie ja „podszczypywałam” ciebie, ale to ty pośrednio sugerowałeś mi idiotyzm
                  > w opozycji do swojej nieidiotycznej rodziny :)

Wpis założycielski. Oburzanie się na ostrzeżenie w sytuacji, gdy Korea bardziej pomaga Rosji niż Unia Ukrainie uznałem za prorosyjska narrację. Ale sprawa szybko wyjaśniła się.

> Chyba wyjaśniliśmy, co istotne.

Tak sądzę.
                  • noitak Re: „Mielonka” 25.11.23, 00:45
                    oby.watel napisał:

> Trzynastoletnia osoba ma prawo nie wszystko rozumieć, dorosła powinna jej wytłu
                    > maczyć o co chodzi. Tak myślę. Nie neguję Twoich uczuć, po prostu uważam, że do
                    > rośli mają zobowiązania wobec dzieci i powinni im tłumaczyć i uspokajać, a nie
                    > robić... denerwować się wraz z nimi i krytykować media.

Ty wiesz, źe nie uspokajałam i nie tłumaczyłam? Ty wiesz, że nie wywiązuję się ze swoich zobowiązań wobec dzieci? Takie tezy stawiane w dyskusji ze mną, osobą której nie znasz, uważasz za uczciwe?

> Portal gazeta z definicji jest przeznaczony dla ludzi dorosłych, ponieważ jest
                    > portalem informacyjnym i pisze o krwawych rozruchach, wojnach, rzeziach i innyc
                    > h osiągnięciach cywilizacji ludzkiej.

Nie mów!

Tak wygląda świat, tak wygląda rzeczywist
                    > ość i nie możną się na nią obrażać.

Ktoś się „obraża” ?

> Im wcześniej dziecko wyjdzie spod klosza ty
                    > m większe prawdopodobieństwo, że nie popełni samobójstwa nie wytrzymując presji
                    > lub stresu.

Dziecko pod kloszem nie siedzi, ale ty zdaje się wiesz lepiej ode mnie pod czym ono siedzi, na czym leży i kto kiedy i z jakiego powodu go nie uspokaja, więc tłumaczenia dla mnie nie ma.

> Oburzanie się na ostrzeżenie w sytuacji, gdy Korea bardziej
                    > pomaga Rosji niż Unia Ukrainie uznałem za prorosyjska narrację.

Nie oburzyłam się na ostrzeżenie, ale na SPOSÓB jego przedstawienia, w moim przekonaniu zbyt drastyczny.
                    Nie sądziłam, że tak trudno będzie to zrozumieć.
                    • oby.watel Re: „Mielonka” 25.11.23, 11:39
                      noitak napisała:

> Ty wiesz, źe nie uspokajałam i nie tłumaczyłam? Ty wiesz, że nie wywiązuję się
                      > ze swoich zobowiązań wobec dzieci? Takie tezy stawiane w dyskusji ze mną, osobą
                      > której nie znasz, uważasz za uczciwe?

Pomyliłaś główny składnik mielonki i publicznie oburzyłaś się na gazetę. Przyznasz, że jest różnica między zjedzeniem babci przez wilka a wilka przez babcię. Jeśli chodzi o tezę, to jedni bywają przewrażliwieni, inii lubią pofilozofować, a nad jeszcze innymi unosi się duch nożyc. Nie zgadzasz się z twierdzeniem, że do obowiązków dorosłego, a zwłaszcza rodzica, należy objaśnianie dziecku rzeczywistości? Czy z tego, że należy wynika, że Ty nie wywiązujesz się z tego obowiązku? Zwróć uwagę na pierwsze komentarze. Nie tylko ja pomyliłem się co do intencji, po której stronie opowiadasz się. Zwracałem się tylko do Ciebie, bo uznałem, że tylko do Ciebie warto. By nie ciągnąć tematu powiem tylko, że trzynastoletnia osoba ma szczęście mając Ciebie w pobliżu, zaś errare humanum est.

> Nie mów!

Jak sobie życzysz.

> Ktoś się „obraża” ?

Oczywiście, że nie, a już na pewno nie Ty. Niepotrzebnie się gryziesz.

> Dziecko pod kloszem nie siedzi, ale ty zdaje się wiesz lepiej ode mnie pod czym
                      > ono siedzi, na czym leży i kto kiedy i z jakiego powodu go nie uspokaja, więc
                      > tłumaczenia dla mnie nie ma.

Nie piszę i nie pisałem o żadnym konkretnym dziecku siedzącym pod kloszem. Mógłbym napisać o swoim, bo je znam i dlatego wiem, że pod kloszem nie siedzi. Czy jeśli powiem, że trzeba uważać, bo gołoledź, to lepiej od Ciebie wiem, że nie uważasz i pozwalasz, by trzynastoletnia osoba latała goło? Niemniej jednak wybacz. Dostrzegając Twoje przewrażliwienie winienem inaczej, bardziej jednoznacznie formułować myśli. Przepraszam.

> Nie oburzyłam się na ostrzeżenie, ale na SPOSÓB jego przedstawienia, w moim prz
                      > ekonaniu zbyt drastyczny. Nie sądziłam, że tak trudno będzie to zrozumieć.

To akurat bardzo łatwo zrozumieć, jednak w moim mniemaniu problem leży gdzie indziej. Jeden z nich sama zauważyłaś. Tytuły bywają nie tylko idiotyczne, ale wręcz nijak się mają do zawartości. Też często miewam problem i z tytułami, i z zawartością.
              • stefan4 Re: „Mielonka” 24.11.23, 16:46
                oby.watel:
                > Mielonką w tym kontekście są żołnierze rosyjscy, a nie polscy.

Czy to o wiele lepiej? Moje wrażenie z tego sformułowania jest takie:
                    • bardzo dużo ludzkich ciał nad Wisłą,
                    • po jej stronie wschodniej mielonka,
                    • po jej stronie zachodniej równina pokryta eleganckimi grobami, a nad każdym pomnik.
                To już chyba lepsza mielonka, bo szybciej się rozkłada i staje częścią natury niż pomniki...

Nie mam 13 lat i nie poddaję się łatwo wrażeniom. Zamiast tego mogę się zastanowić, jakie prawdziwe (a nie przenośne) zjawiska sprzyjają takiej wizji, a jakie jej się przeciwstawiają. Wydaje mi się, że niezależnie od powojennych losów Ukrainy ta wojna na wiele lat zniechęci Rosję do nowych przygód na zachodzie.

Należy zachowywać czujność w stosunku do Rosji jako takiej, a także w stosunku do wewnętrznych sił (takich jak PiS), których działalność może być w interesie Rosji. Ale nie warto straszyć nagłą napaścią Rosji na stosunkowo duży i silny kraj w stosunkowo silnych związkach z resztą Europy. Rosja tradycyjnie najpierw osłabia i izoluje, dopiero potem wchłania. Z Ukrainą się pospieszyła — najwyraźniej kraj nie był jeszcze w takim stadium rozkładu, żeby od razu paść na kolana. Być może Putin uznał, że nie może dłużej czekać ze względu na własny stan zdrowia.

I ciągle nie tracę nadziei, że jeszcze kiedyś przyda mi się znajomość języka rosyjskiego, żeby porozmawiać по душам ze zwykłymi przyjaznymi Rosjanami, jak to mi się zdarzało przed wojną...

- Stefan
              • pies.na.czarnych Re: „Mielonka” 24.11.23, 16:50
                > Mielonką w tym kontekście są żołnierze rosyjscy, a nie polscy.

a świnie siedzą w kinie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka