13.12.23, 23:53
Nareszcie normalni ludzie w rządzie!

Skład Rady Ministrów

Donald Tusk
Prezes Rady Ministrów

Władysław Kosiniak-Kamysz
Wiceprezes Rady Ministrów, Minister Obrony Narodowej

Krzysztof Gawkowski
Wiceprezes Rady Ministrów, Minister Cyfryzacji

Maciej Berek
Minister - członek Rady Ministrów

Adam Bodnar
Minister Sprawiedliwości

Agnieszka Buczyńska
Minister do spraw Społeczeństwa Obywatelskiego, przewodnicząca Komitetu do spraw Pożytku Publicznego

Borys Budka
Minister Aktywów Państwowych

Marzena Czarnecka
Minister Przemysłu

Andrzej Domański
Minister Finansów

Agnieszka Dziemianowicz-Bąk
Ministra Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej

Jan Grabiec
Minister - członek Rady Ministrów, Szef Kancelarii Prezesa Rady Ministrów

Paulina Hennig-Kloska
Minister Klimatu i Środowiska

Krzysztof Hetman
Minister Rozwoju i Technologii

Marcin Kierwiński
Minister Spraw Wewnętrznych i Administracji

Dariusz Klimczak
Minister Infrastruktury

Katarzyna Kotula
Ministra do spraw Równości

Izabela Leszczyna
Minister Zdrowia

Sławomir Nitras
Minister Sportu i Turystyki

Barbara Nowacka
Minister Edukacji

Marzena Okła-Drewnowicz
Minister do spraw Polityki Senioralnej

Katarzyna Pełczyńska-Nałęcz
Minister Funduszy i Polityki Regionalnej

Czesław Siekierski
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi

Tomasz Siemoniak
Minister - członek Rady Ministrów

Bartłomiej Sienkiewicz
Minister Kultury i Dziedzictwa Narodowego

Radosław Sikorski
Minister Spraw Zagranicznych

Adam Szłapka
Minister do spraw Unii Europejskiej

Dariusz Wieczorek
Minister Nauki

www.gov.pl/web/premier/sklad-rady-ministrow
Obserwuj wątek
    • hordol Re: Rząd RP 14.12.23, 08:32
      ministerstw przybyło czy ubyło w stosunku do poprzedniego rządu?
      • szwampuch58 Re: Rząd RP 14.12.23, 09:43
        Zgadni kartofel
        • j-k shwammtuch, ziemniaczku, 14.12.23, 19:55
          szwampuch58 napisał:
          > Zgadni kartofel

schwammtuch, ziemniaczku,

jak podzielimy kartofla na dwa - to mamy dwa ziemniaczki, like you...

nicht wahr ?
      • stasi1 Re: Rząd RP 14.12.23, 09:49
        Ministerstw przybyło ale ubyło wice więc na pensję dla nich będzie mniej
      • ytartu Re: Rząd RP 14.12.23, 19:46
        hordol napisała:

> ministerstw przybyło czy ubyło w stosunku do poprzedniego rządu?

Nie wiem. Ten dwutygodniowy rząd Morawieckiego miał identyczne ministerstwa jak poprzedni?...
    • stefan4 Re: Rząd RP 14.12.23, 22:53
      niegracz:
      > za chwile ten Rząd wstępuje na ukraińska minę;

Nie rząd wstępuje, tylko my wszyscy wstępujemy, cała Europa. Ona długo zastanawiała się i wypróbowywała alternatywy, ale w końcu postanowiła, że nie da się odrąbywać po kawałeczku.

niegracz:
      > nie ma wyjscia ani ucieczki

Ciągle jeszcze masz wybór:
          • albo pozostać z Rosją i nadal pomagać jej w rozbijaniu europejskiej jedności;
          • albo wrócić do Europy;
          • albo wypiąć się na te awantury, wyemigrować na inny kontynent i tam płakać
            ,,biada nam zbiegi, żeśmy w czas morowy lękliwe nieśli za ocean głowy''.

- Stefan
      • walmart.ca Re: Rząd RP 15.12.23, 11:59
        stefan4 napisał:

>     • albo wypiąć się na te awantury, wyemigrować na inny konty
        > nent i tam płakać
        >       ,,biada
        > nam zbiegi, żeśmy w czas morowy lękliwe nieśli za ocean głowy
        ''.

Aliści wątpie zeby Prof. Pigoń podzielał te smuty... Sam uciekł, co prawda tylko z Komborni, ale za to w Świat.
    • adam111115 Re: Rząd RP 14.12.23, 23:13
      15 godzin rządzą a jeszcze wraku nie sprowadzili. Dymisja!!!!
    • negativum Było 17 jest 27 o ile się nie machnąłem. 14.12.23, 23:28
      To w ramach redukcji administracji.

ytartu napisał:

> Nareszcie normalni ludzie w rządzie!
      >
      > Skład Rady Ministrów
      • stefan4 Re: Było 17 jest 27 o ile się nie machnąłem. 15.12.23, 00:58
        negativum:
        > Było 17 jest 27 o ile się nie machnąłem

Machasz się z regularnością zegarka, więc i teraz się machnąłeś.

Zajrzyj może do Wiki do rubryki ,,Do'' — to są daty zakończenia urzędowania na stanowisku ministra. Policz tych na biało, z wpisem ,,27 listopada 2023'', to będziesz miał tych ministrów, z którymi Morawiecki skończył rządzić, ale oczywiście nie tych, z którymi przez dwa tygodnie błaznował i wkładał Polsce drągi w szprychy. Mnie wyszło 28 ministrów.

To teraz zajrzyj do Wiki do rubryki ,,Od'' i znowu policz. Mnie wyszło 27 ministrów.

Czyli w zasadzie jest tyle samo.

- Stefan
        • negativum Re: Było 17 jest 27 o ile się nie machnąłem. 15.12.23, 01:23
          stefan4 napisał:

> negativum:
          > > Było 17 jest 27 o ile się nie machnąłem
          >
          > Machasz się z regularnością zegarka, więc i teraz się machnąłeś.
          >
          > Zajrzyj może do
          > Wiki do rubryki ,,Do
          '' — to są daty zakończenia urzędowania na sta
          > nowisku ministra. Policz tych na biało, z wpisem ,,27 listopada 2023
          > '', to będziesz miał tych ministrów, z którymi Morawiecki skończył rządzić, ale
          > oczywiście nie tych, z którymi przez dwa tygodnie błaznował i wkładał Polsce d
          > rągi w szprychy. Mnie wyszło 28 ministrów.
          >
          > To teraz zajrzyj do Wiki do rubryki ,,Od
          >
          '' i znowu policz. Mnie wyszło 27 ministrów.
          >
          > Czyli w zasadzie jest tyle samo.
          >
          > - Stefan

Rekordy i statystyki
          W trzecim rządzie Mateusza Morawieckiego zasiadała największa liczba kobiet w historii Polski[18].

Licząc 19 osób, był to najmniej liczny z gabinetów Mateusza Morawieckiego. Zarówno pierwszy, jak i drugi, gabinet Mateusza Morawieckiego zawierały w dniu zaprzysiężenia po 23 ministrów.

pl.wikipedia.org/wiki/Trzeci_rz%C4%85d_Mateusza_Morawieckiego
          • stefan4 Re: Było 17 jest 27 o ile się nie machnąłem. 15.12.23, 09:13
            negativum:
            > Było 17
            [...]
            > Licząc 19 osób
            [...]
            > w dniu zaprzysiężenia po 23 ministrów

Zaczynałeś od 17, teraz już dojechałeś do 23. Jedź dalej śmiało, może w końcu doliczysz się do rzeczywistości.
            I i może zmień temat podwątku, bo tam ciągle straszy to 17, którego już nie wyznajesz.

Tak zwany ,,trzeci rząd Morawieckiego'', ten dwutygodniowy, nie może w ogóle być liczony, bo to ewidentnie nie był organ władzy tylko typowa trzecia prawda towarzysza Pinokia Mateusza.

Ale biurokratyzację centralnej administracji państwowej mierzy się raczej liczbą wszystkich urzędników ministerstw a nie tylko ministrów. Kiedy rząd uzna, że na przykład oświata i nauka mają kompletnie inne pola zainteresowań i inne sposoby działania, to biurokracja nie wzrasta od mechanicznego rozdzielenia dwóch odrębnych pionów na osobne ministerstwa.

- Stefan
            • negativum Re: Było 17 jest 27 o ile się nie machnąłem. 15.12.23, 10:54
              stefan4 napisał:

> negativum:
              > > Było 17
              > [...]
              > > Licząc 19 osób
              > [...]
              > > w dniu zaprzysiężenia po 23 ministrów
              >
              > Zaczynałeś od 17, teraz już dojechałeś do 23. Jedź dalej śmiało, może w końcu
              > doliczysz się do rzeczywistości.
              > I i może zmień temat podwątku, bo tam ciągle straszy to 17, którego już nie wy
              > znajesz.
              >
              > Tak zwany ,,trzeci rząd Morawieckiego'', ten dwutygodniowy, nie może w ogóle by
              > ć liczony, bo to ewidentnie nie był organ władzy tylko typowa trzecia prawda to
              > warzysza Pinokia Mateusza.
              >
              > Ale biurokratyzację centralnej administracji państwowej mierzy się raczej liczb
              > ą wszystkich urzędników ministerstw a nie tylko ministrów. Kiedy rząd uzna, że
              > na przykład oświata i nauka mają kompletnie inne pola zainteresowań i inne spo
              > soby działania, to biurokracja nie wzrasta od mechanicznego rozdzielenia dwóch
              > odrębnych pionów na osobne ministerstwa.
              >
              > - Stefan

Nikt nie tworzy rządów dwutygodniowych. Nawe PiS. Gdyby Morawieckiemu się udało zyskać wotum zaufania, to byłby to rząd np. 4 letni.
              Sztuczne mnożenie ministerstw to wołanie się o problemy budżetowe.
              Każdy resort ma otrzymać ileś tam % tortu. Mija pół roku i okazuje się, że temu zabrakło ten ma za dużo.
              Każdy resort trzyma kasę i ciągnie ją do siebie.
              Jak jakiś minister dostał więcej kasy niż potrzebował to git. Ale co jak się któremuś kasa skończyła, a do końca roku jeszcze np. pół roku?
              • stefan4 Re: Było 17 jest 27 o ile się nie machnąłem. 15.12.23, 11:15
                negativum:
                > Nikt nie tworzy rządów dwutygodniowych.

Z wyjątkiem towarzysza Kaczyńskiego Jarosława, który do tego surrealistycznego celu użył swojej Dudę i swojego Morawieckiego.

negativum:
                > Gdyby Morawieckiemu się udało zyskać wotum zaufania, to byłby to rząd np. 4 letni.

A gdyby huzarskim konikom polnym udało się osiągnięcie pierwszej prędkości kosmicznej, to różne wojska nie właziłyby ludziom w szkodę, bo stacjonowałyby na Księżycu. Od początku było wiadomo, że mu się nie uda. Nawet PiSowcy nie twierdzili, że to się może udać, a tylko, że jako zwycięzcy wyborów mają prawo prowadzić sabotaż.

negativum:
                > Sztuczne mnożenie ministerstw to wołanie się o problemy budżetowe.

Więc jesteś za tym, żeby istniało tylko jedno ministerstwo, podzielone na 27 (jak teraz) albo 28 (jak za towarzysza Morawieckiego Mateusza) departamentów zajmujących się różnymi sprawami? OK, mogę zgodzić się na taką zmianę terminologii; będzie trochę bałaganu i memów, ale dających się opanować.

- Stefan

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka