Dodaj do ulubionych

A Romanowski ciągle na obczyźnie....

05.04.25, 22:25
A Romanowski ciągle na obczyźnie.
www.fakt.pl/polityka/romanowski-nie-wroci-do-polski-na-pogrzeb-eksperci-o-liscie-zelaznym/kf0qv3n
Obserwuj wątek
    • privus Re: A Romanowski ciągle na obczyźnie.... 05.04.25, 22:41
      Pod warunkiem, że nie będzie się oddalał bez pozwolenia sądu z obranego miejsca pobytu w kraju (art. 282 § 1 pkt 2 k.p.k.),
      Obrączka na nóżkę i po problemie.
    • negativum Re: A Romanowski ciągle na obczyźnie.... 05.04.25, 23:31
      To smutne, że nie będzie go na pogrzebie ojca, ale krajom totalitarnym się nie ufa. Nie ma żadnej pewności, że by to przeżył.
      • cuda.na.plebanii Re: A Romanowski ciągle na obczyźnie.... 05.04.25, 23:44
        Dochodzenie w sprawie śmierci jego ojca trzeba rozpocząć? Jest zaczepienie. Podobno dzień wcześniej dzwonił do niego Kaczyński.
        • cuda.na.plebanii Re: A Romanowski ciągle na obczyźnie.... 06.04.25, 13:30
          cuda.na.plebanii napisał:

> Dochodzenie w sprawie śmierci jego ojca trzeba rozpocząć? Jest zaczepienie. Pod
          > obno dzień wcześniej dzwonił do niego Kaczyński.

Jest zmarły, trzeba zacząć taniec na jego trumnie!

https://pbs.twimg.com/media/Gny-YJ2WMAAANh3?format=jpg&name=medium
      • hrasier_2 Re: A Romanowski ciągle na obczyźnie.... 05.04.25, 23:53
        negativum napisał:

> To smutne, że nie będzie go na pogrzebie ojca, ale krajom totalitarnym się nie
        > ufa. Nie ma żadnej pewności, że by to przeżył.
        >
        Ale kiedyś wróci. Ci co teraz rządzą, nie uciekną. Jedynie Słońce Peru da nogę. Do partii Europejskiej.
        • negativum Re: A Romanowski ciągle na obczyźnie.... 06.04.25, 00:17
          hrasier_2 napisał:

> negativum napisał:
          >
          > > To smutne, że nie będzie go na pogrzebie ojca, ale krajom totalitarnym si
          > ę nie
          > > ufa. Nie ma żadnej pewności, że by to przeżył.
          > >
          > Ale kiedyś wróci. Ci co teraz rządzą, nie uciekną. Jedynie Słońce Peru da nogę
          > . Do partii Europejskiej.

O ile zdelegalizują nazistów/faszystów… Fur Deutschland.
          • kawa_poranna11 Re: A Romanowski ciągle na obczyźnie.... 06.04.25, 02:15
            negativum napisał:

> O ile zdelegalizują nazistów/faszystów… Fur Deutschland.
            >
            >
        • cuda.na.plebanii Re: A Romanowski ciągle na obczyźnie.... 06.04.25, 01:12
          hrasier_2 napisał:

> Ale kiedyś wróci.

• no-popis niedługo wróci 06.04.25, 05:43
      ytartu napisał:

> A Romanowski ciągle na obczyźnie.
      Już niedługo będzie zespołem ds rozliczeń rządu Tuska.
      • privus Re: niedługo wróci 06.04.25, 08:41
        Najpierw Węgry będą musiały rozwiązać swój problem z Romanowskim. Udzielono mu azylu politycznego a prowadzone postępowanie dotyczy spraw karnych.

Europejski Nakaz Dochodzeniowy wobec posła PiS Marcina Romanowskiego zobowiązuje Węgry do ustosunkowania się do tego nakazu w ciągu 30 dni musi zdecydować jego uznaniu i wykonaniu. W przypadku uznania tego orzeczenia ma 90 dni na przeprowadzenie czynności.

Romanowski ma 11 zarzutów w śledztwie dotyczącym nieprawidłowości w Funduszu Sprawiedliwości. Jeden z nich dotyczy "brania udziału w zorganizowanej grupie mającej na celu popełnianie przestępstw przeciwko mieniu". Pozostałe 10 odnosi się natomiast do przekroczenia uprawnień lub niedopełniania obowiązków, w tym siedem dotyczy przywłaszczenia powierzonego mienia.

• no-popis Re: niedługo wróci 06.04.25, 10:02
          privus napisał:

> Najpierw Węgry będą musiały rozwiązać swój problem z Romanowskim. Udzielono mu
          > azylu politycznego a prowadzone postępowanie dotyczy spraw karnych.
          Śledztwa Putina w Rosji przeciwko opozycji podobnie :)
        • no-popis Re: niedługo wróci 06.04.25, 10:07
          privus napisał:
          > Romanowski ma 11 zarzutów w śledztwie dotyczącym nieprawidłowości w Funduszu S
          > prawiedliwości.
          No to zobaczymy czy Romanowski, jak wróci, postawi więcej niż 11 zarzutów czy mniej Tuskowi, Bodnarowi i Giertychowi ...oczywiście, jak to określiłeś, kryminalnych.
          • privus Re: niedługo wróci 06.04.25, 13:43
            Takie proroctwa już dawno nabrały kabaretowego charakteru :)
            • no-popis Re: niedługo wróci 08.04.25, 14:17
              privus napisał:

> Takie proroctwa już dawno nabrały kabaretowego charakteru :)
              Kabaretowy charakter mają śledztwa Bodnara i komisji ds Pegasusa :)
              To nie będzie kabaret jak Romanowski się za to weżmie ale rzeż POlityczna.
          • stasi1 Re: niedługo wróci 06.04.25, 17:52
            To konkretnie jakie te zarzuty kryminalne można mieć wobec Tuska?
            • no-popis Re: niedługo wróci 06.04.25, 18:30
              stasi1 napisał:

> To konkretnie jakie te zarzuty kryminalne można mieć wobec Tuska?
              Mechanizm będzie zapewne ten sam jak teraz w rządzie Tuska czyli : POkaż mi człowieka a ja znajdę paragraf. To nie będzie miało wobec Tuska znaczenia tak jak teraz nie ma.
              • cuda.na.plebanii Re: niedługo wróci 06.04.25, 19:03
                > POkaż mi człowieka a ja znajdę paragraf.

Raczej tak jak to bywało za waszych czasów. Pokaż mi człowieka, a ja podrzucę mu kilka milionów pod szufladę w kuchni i gawiedź będzie miała na jakiś czas igrzyska.
                • no-popis Re: niedługo wróci 08.04.25, 14:19
                  cuda.na.plebanii napisał:

> > POkaż mi człowieka a ja znajdę paragraf.
                  >
                  > Raczej tak jak to bywało za waszych czasów. Pokaż mi człowieka, a ja podrzucę m
                  > u kilka milionów pod szufladę w kuchni i gawiedź będzie miała na jakiś czas igr
                  > zyska.
                  To nie były moje czasy. Wielokrotnie wykazywałem tu dyletanctwo i nepotyzm pisiaków.
                  Natomiast Ty pozostajesz wierny wszelkim interpretacjom podnoszącym niePOkalane POczęcie.
              • stasi1 Re: niedługo wróci 07.04.25, 18:35
                Tylko że o romanowskim mówiło się już wcześniej że kręcił lody. nawet CBA się nim interesowała ale pisowcy ukręcili sprawę
                • no-popis Re: niedługo wróci 08.04.25, 14:19
                  stasi1 napisał:

> Tylko że o romanowskim mówiło się już wcześniej że kręcił lody. nawet CBA się
                  > nim interesowała ale pisowcy ukręcili sprawę
                  A o umorzonym Giertychu to nie !
                  • stasi1 Re: niedługo wróci 15.04.25, 21:18
                    Tyle razy ci tłumaczono że Giertycha sam PiS zrezygnował ze ścigania. A ty Giertych i Giertych. Nie wiem czy miał za uszami ale skoro PiS przestaał go ścigać to chyba jednak niezbyt mocne mieli na niego argumenty. Cóż na Romanowskiego są nawet dokumenty
    • m.c.hrabia Re: A Romanowski ciągle na obczyźnie.... 06.04.25, 08:53
      a kto mu zabrania wracać ? Kaczyński, Morawiecki a może opus dei
      • privus Re: A Romanowski ciągle na obczyźnie.... 06.04.25, 09:07
        Nie był bym zdziwiony.
    • hrasier_2 Re: A Romanowski ciągle na obczyźnie.... 06.04.25, 17:10
      ytartu napisał:

> A Romanowski ciągle na obczyźnie.
      > www.fakt.pl/polityka/romanowski-nie-wroci-do-polski-na-pogrzeb-eksperci-o-liscie-zelaznym/kf0qv3n
      Media opublikowały o śmierci ojca Romanowskiego bez zgody rodziny. Do czego są zdolne platfusie media..
      • j-k Bija piane 06.04.25, 17:25
        hrasier_2 napisał:
        > Media opublikowały o śmierci ojca Romanowskiego bez zgody rodziny.
        Do czego są zdolne platfusie media..

Bija piane dla publiki - bo przed Rzadem RP klebia sie czarne chmury - ze wzgledu na cla Trumpa...
        • privus Re: Bija piane 06.04.25, 18:02
          Jak na ekonomistę, to niezwykle daleko poszedłeś się z tą swoją analizą :)
          • j-k istotnie, 06.04.25, 18:24
            privus napisał:
            > Jak na ekonomistę, to niezwykle daleko poszedłeś się z tą swoją analizą :)

istotnie, napisalem TAK MALO - jak tylko bylo mozna - by nie straszyc laikow ...

ale na tfoja prosbe dwa zdania moge dorzucic:

polskie obroty handlowe z USA nie sa zbyt wielkie - gdyz sa kilka razy mniejsze, niz te z Niemcami.

ERGO: - Polska relatywnie BEZPOSREDNIO niewiele oberwie przez cla Trumpa.

- ale schody pojawia sie pozniej. i POSREDNIO...

gospodarka polska jest silnie zalezna od eksportu do Niemiec, a ten z czasem moze znacznie spasc z powodu

obnizenia wielkiego eksportu niemieckiego do USA...

tkzw. efekt "domina"...

• privus Re: istotnie, 06.04.25, 18:32
              Ależ owszem, efekt domina zaczyna się od największej gospodarki światowej. Na razie trudno jest mówić o większym wpływie na naszą gospodarkę powyżej 3 proc. PJK, co przy pisiej inflacji rzędu 18 proc zbliża się do statystycznego błędu. Nie oznacza to jednak, by zaciekle i bezmyślnie uprawiać jedynie gorzkie żale.
    • czytelnikus I nie ostatni 06.04.25, 18:02
      Białoruś też czeka na pisowcow
      • privus Re: I nie ostatni 06.04.25, 18:04
        Można ich eksportować z darmo po dokonanych rozliczeniach :)
      • ytartu Z obczyzny do ojczyzny 08.04.25, 08:27
        czytelnikus napisała:

> Białoruś też czeka na pisowcow

Ale najpierw Romanowski musi wrócić z obczyzny do ojczyzny...
      • no-popis Re: I nie ostatni 08.04.25, 14:21
        czytelnikus napisała:

> Białoruś też czeka na pisowcow

To nie jest dal pisiaków miejsce! Łukaszenka wypowiada się bardzo pozytywnie właśnie o ekipie Tuska. Nic dziwnego jak służby PO wystawiały Łukaszence dowody do skazań na więzienie opozycjonistów białoruskich.
        • m.c.hrabia Re: I nie ostatni 08.04.25, 14:41
          https://i.gremicdn.pl/image/free/3bc0680e2a13b328bb8a688730018233/?t=resize:fill:948:593,enlarge:1

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka