Dodaj do ulubionych

Te wybory to walka o resztki demokracji.

13.04.25, 06:55
NIKT po 89 roku nie serwował tak morderczych igrzysk.
Do tego media nie tylko tvn ale nawet zagarnięta nielegalnie i na rympał telewizja w upadku, której oglądalność (TVP info) spadła drastycznie po akcji reżimu przebijają wielokrotnie propagandę z czasów PiS i tak jak wtedy 2 mld na TV, która służyła wielu Polakom było ZŁE tak teraz 3,5 mld jest dobre pomimo tego, że służy mniejszej ilości Polaków. Te media także dbają o zabezpieczenie propagandowe. A media niezalezne nie sa wpuszczane na rządowe konferencje.
A co do przekrętów to jak na razie to represjonują także za wzmocnienie OSP, która ratuje życie i mienie Polaków
( a potem sprawcy represji lansują się na tle OSP podczas powodzi podczas której dopuścili się karygodnych zaniedbań, podobnie z WOT, które odsądzali od Czci i Wiary), za dzieło pomocy pokrzywdzonym do którego ofiara represji dołożyła od siebie, drastycznie represjonują urzedniczki czy wręcz przesłuchują przez wiele godzin starszą osobę , która niedługo potem umiera . Przeżyła na szczęście emerytka , na którą nasłali komando pod bezpośrednim dowództwem wysokiej rangi POlicjanta, który niebawem po tej "bohaterskie" akcji dostal awans. Czynią w ten sposób ze słusznej idei rozliczeń zwykłe reżimowe represje.
PS
Ekspertka tego (nie) rządu POstuluje wyrzucanie z pracy za wpisy niewygodne dla reżimu
PS PS
nczas.info/2025/01/11/tluszcza-zagraza-europejskiej-demokracji-eksperci-postuluja-cenzure-warzecha-bede-musial-sam-wyjsc-na-ulice-video/
I na koniec poparcie dla wypowiedzi Trzaskowskiego z niespodziewanej strony:
www.youtube.com/shorts/JqtQU1omvqY
Obserwuj wątek
    • m.c.hrabia Re: Te wybory to walka o resztki demokracji. 13.04.25, 07:15
      Tworki na przepustce
      • niepoprawnylogin1980 Re: Te wybory to walka o resztki demokracji. 13.04.25, 07:25
        Gratuluję.
        • no-popis Re: Te wybory to walka o resztki demokracji. 15.04.25, 06:26
          niepoprawnylogin1980 napisał:

> Gratuluję.
          Dostał nagrodę za zakapowanie współspacza z izby , że ten nie bierze tabletek. Taki typ :)
      • czytelnikus Jeśli wygra Nowogrodzki 15.04.25, 06:31
        To. KACZYNSKI NADAL BĘDZIE PREZYDENTEM I ZŁODZIEJE BĘDĄ BEZKARNI
        • niepoprawnylogin1980 Re: Jeśli wygra Nowogrodzki 29.05.25, 04:17
          Nie będzie już tortur i scigania za przeznaczenie środków dla Bohaterów ratujących życie ludzkie i biorących na siebie odpowiedzialność o jakiej wiekszość ludzi nie ma bladego pojęcia?
      • payday Re: Te wybory to walka o resztki demokracji. 22.04.25, 02:32
        Ty wrócisz do nich pierwszy odlocie.
    • no-popis Re: Te wybory to walka o resztki demokracji. 15.04.25, 06:25

> NIKT po 89 roku nie serwował tak morderczych igrzysk.
      > Do tego media nie tylko tvn ale nawet zagarnięta nielegalnie i na rympał telewi
      > zja w upadku, której oglądalność (TVP info) spadła drastycznie po akcji reżimu
      Masz niezwykle wybiórczy obgląd na te sprawy :)
      Ale właściwe jest tu określenie "resztki demokracji".
      Za pisu demokracja była fikcyjna i fasadowa.
      Media publiczne był zawłaszczone a aby otrzymać koncesję nawet na małe radio to trzeba było uzyskać akceptację toaszyszy sekretarzy z PiSu.
      Prawo, nawet w okresie covid, było inne dla obywateli a inne dla politycznych władców .
      • niepoprawnylogin1980 Re: Te wybory to walka o resztki demokracji. 15.04.25, 07:35
        Dlatego m.in. bliżej mi do Konfederacji niż do PiS.
        Media publiczne były skażone propagandą partyjną ale nie do tego stopnia jak teraz. Totalna oPOzycja miała inne media jak choćby tvn, które było wpuszczane na konferencję, debaty etc Nie było tam takiej żenady:
        www.youtube.com/watch?v=QDaSKHES4Yk
        A najlepsze jest to jak to lemingi oburzały się z powodu 2 mld a dziś idzie 3,5 mld :))
        PS
        Ty także masz nieco wybiórczy "obgląd" bo jakkolwiek rzeczywiście 15 pisowców spotkało się na cmentarzu
        to w tych czasach ok 70 osób spotkało się pod Pomnikiem Getta.
        PS PS
        A jak to jest z koncesją?
        To TYLKO za PiS był to warunek?
        Bo coś mi sie wydaje, że koncesja była wymagana i wcześniej i teraz.
        • stasi1 Re: Te wybory to walka o resztki demokracji. 15.04.25, 21:31
          A konkretnie gdzie o tych 3,5 miliarda piszą? Sama telewizja mówi o mniejszej sumie, znaczy pisowcy wiedzą i nic nie robią w tym kierunku że oficjalnie kłamią?
          Za PiSu Tusk codzienie był przedstawiany jako en który mówi po niemiecku. Ja oglądam 19.30 i jakoś nie słyszałem ani razu jak to Kaczyński mówił do braci Moskali. Publiczna nic pozytywnego nie mówiła o marszu Tuska a ta teraz całkiem dobrze mówiła o marszu Kaczyńskiego.
          A na koncesje , przedłużenie, TVN czekał prawie 1.5 roku. Widzisz trochę różnicy. Która telewizja tyle czasu czekała na przedłużenie?
          Według rankingu woolności prasy jesteśmy z tymi mediami teraz na plus w przeciwieństwie do czasów PiSu
          ,,Polska znalazła się na 47. miejscu w opublikowanym w piątek Światowym Indeksie Wolności Prasy 2024 (World Press Freedom Index) przygotowanym przez Reporterów Bez Granic. Awansowała o 10 pozycji w porównaniu z ubiegłym rokiem"
          • niepoprawnylogin1980 Re: Te wybory to walka o resztki demokracji. 16.04.25, 05:44

"...Wyrobiec wyjaśnia, że pieniądze zostały przekazane z budżetu państwa do KRRiT, a ta, zgodnie z zapisami ustawy okołobudżetowej zawetowanej przez prezydenta, miała dystrybuować je wśród rozgłośni zgodnie z ich potrzebami. Oprócz 3,5 mld media mają także otrzymać 600 mln zł z abonamentu RTV.

3,5 mld zł to poziom minimalny, który państwo polskie będzie musiało zrealizować, zmaterializować, aby misja publiczna była w Polsce właściwie realizowana - twierdzi wiceminister.
            Czytaj więcej: www.biznesinfo.pl/rzad-przeznaczy-35-mld-zl-na-tvp-i-pr-co-z-koncem-abonamentu-rtv-mo-wmm-250524

Po przejęciu na rympał TV i atakach na ostatnie media, które nie są klakierami rządu ten "awans" jest jak dla mnie co najmniej kuriozalny.
            A dodam jeszcze pomysły rządowej ekspert czy jak to się teraz pisze ekspertczyni:) żeby wyrzucać z pracy za wpisy w internecie czy innego "mądrego", który postuluje cenzurę w sieci bo jak to stwierdził "tłuszcza" nie jest godna wolności w internecie to bardziej zbliżamy się do standardów białoruskich.
            .PS
            Ciekawe czy na wspólnych imprezkach ustalają linię programową:))
            www.fronda.pl/a/Skrajnie-stronnicza-Funkcjonariuszka-propagandy-Poslowie-opozycji-komentuja-obecnosc-gwiazdy-neo-TVP-na-zakrapianej-imprezie-z-politykami-KO,238580.html
            • stasi1 Re: Te wybory to walka o resztki demokracji. 19.04.25, 09:18
              Z tego co napisałeś to wynika że tyle ma rząd przeznaczyć na te media w tym roku. A nie to że tyle dała w ubiegłym roku. Ja znalazłem takie nie zależne od TVP.
              ,,Dotacje dla spółek mediów publicznych z Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego płyną w transzach. Łączna kwota dofinansowania dla TVP na ten rok tylko na podstawie umowy z września to już 265 mln 217 tys. 240 zł. Nie są to jedyne pieniądze, które popłynęły w tym roku do publicznej telewizji.

Jak wylicza serwis Wirtualnemedia.pl, dotacja celowa związana z realizacją misji publicznej w lutym wyniosła 220 mln zł, w kwietniu 480 mln zł, w lipcu 320 mln zł, we wrześniu 90 mln zł, a w październiku 539,8 mln zł. To łącznie niemal 1,9 mld zł.

Choć suma może robić wrażenie, to i tak jest znacznie niższa niż w przypadku ostatniego roku rządów Prawa i Sprawiedliwości. W 2023 r. tylko do Telewizji Polskiej trafiło rekordowe 2,67 mld zł z abonamentu RTV i rekompensaty abonamentowej, z czego sama rekompensata wynosiła 2,35 mld zł - czytamy."
              Z którego wynika że jednak za Tuska mniej wydajemy państwowych pieniędzy na telewizję niż za Kaczyńskiego. I to po niby takiej drozyznie
              • sverir Re: Te wybory to walka o resztki demokracji. 20.04.25, 06:39
                Jeszcze tylko dla uzupełnienia obrazu - przypomnę, że Duda zawetował ustawę, w której były zapisane większe środki, a KRRiT zamroziła wypłatę abonamentów:
                www.wirtualnemedia.pl/artykul/telewizja-polska-dofinansowanie-dotacja-ministerstwo-kultury-i-dziedzictwa-narodowego-kwota

W tej sytuacji łatwiej o "oszczędności":)
                • stasi1 Re: Te wybory to walka o resztki demokracji. 21.04.25, 20:25
                  Skoro zamroziło wypłatę abonamentu to tym bardziej wieksze to powinny byc środki, aby uzupełnic te wartości.
                  W tej zawetowanej ustawie było że media mogą dostać te środki, a nie że dostaną je na pewno
                  • no-popis Re: Te wybory to walka o resztki demokracji. 21.04.25, 23:35
                    stasi1 napisał:

> Skoro zamroziło wypłatę abonamentu to tym bardziej wieksze to powinny byc środk
                    > i, aby uzupełnic te wartości.
                    > W tej zawetowanej ustawie było że media mogą dostać te środki, a nie że dostan
                    > ą je na pewno

Nie! Działanie demokratów powinno polegać na zrealizowaniu niezależności mediów publicznych a Ty skupiasz się na tym jak robić to samo co robił PiS.
                    • stasi1 Re: Te wybory to walka o resztki demokracji. 23.04.25, 21:51
                      Jakoś za twojego pisu w rankingu wolności prasy spadliśmy o 30 oczek i nie przeszkadzało ci to. Masz problem bo jednak teraz idziemy w górę z tym
                  • sverir Re: Te wybory to walka o resztki demokracji. 23.04.25, 07:57
                    "Skoro zamroziło wypłatę abonamentu to tym bardziej wieksze to powinny byc środki, aby uzupełnic te wartości"

Ekonomicznie to owszem, ale spójrz na to w ten sposób - jeśli rząd zaplanował przekazanie x mld złotych za pomoca różnych tytułów, a tytuł na 2,5 mld złotych został zablokowany, to rząd musiałby przerzucić je do innych form wsparcia, a to nie zawsze jest możliwe. Dlatego właśnie napisałem, że latwiej jest oszczędzać, jeśli pewnych zapisanych środków nie możesz po prostu przekazać, bo wtedy to nie zależy od Twojej dobrej woli, tylko od braku samej możliwości.
          • no-popis Re: Te wybory to walka o resztki demokracji. 16.04.25, 19:49
            stasi1 napisał:

> A konkretnie gdzie o tych 3,5 miliarda piszą? Sama telewizja mówi o mniejszej s
            > umie, znaczy pisowcy wiedzą i nic nie robią w tym kierunku że oficjalnie kłamią
            > ?
            Jakby to była jakś istona różnica, Wypowiadając się Waszym tuskowym językiem, naśladując, można powiedzieć , że trochę mniej dzieci chorych na naotwory umrze...tak- tak tutaj pisaliście!
            > Za PiSu Tusk codzienie był przedstawiany jako en który mówi po niemiecku.
            Po tym jego w=kompromitującym Hołdzie Polskim nic to dziwnego:
            youtu.be/QYfn1To3S0g
        • no-popis Re: Te wybory to walka o resztki demokracji. 16.04.25, 14:37

> Media publiczne były skażone propagandą partyjną ale nie do tego stopnia jak te
          > raz.
          Dobrze obrazuje taką demagogię powiedzonko, że STalin to był dobry człowiek bo mógł rozstrzelać Saszę a on wysłał tylko do Irkucka w bydlęcym wagonie.
        • no-popis Re: Te wybory to walka o resztki demokracji. 21.04.25, 23:33

> Dlatego m.in. bliżej mi do Konfederacji niż do PiS.
          > Media publiczne były skażone propagandą partyjną ale nie do tego stopnia jak te
          > raz.
          czyli Stalin to był dobry człowiek bo wysłał na Sybir a mógł rozstrzelać.
    • tapatik Re: Te wybory to walka o resztki demokracji. 15.04.25, 08:45
      Muszą was strasznie zadki boleć, że tracicie władzę. Czym biedny kaczor będzie żył?
      • szwampuch58 Re: Te wybory to walka o resztki demokracji. 15.04.25, 10:15
        Skopane w pazdzierniku,poprawka w maju...jak zyc prezesie
      • niepoprawnylogin1980 Jeszcze zatęsknicie za Kaczorem jak Konfa - 15.04.25, 11:53
        -dojdzie do władzy:))))
        • szwampuch58 Re: Jeszcze zatęsknicie za Kaczorem jak Konfa - 15.04.25, 12:34
          Tylek boli okropicznie ale nie musisz tu skamlec,kartofel
        • sverir Re: Jeszcze zatęsknicie za Kaczorem jak Konfa - 15.04.25, 13:23
          Może tak być. Pytanie za kim zatęsknią Konfiarze, jak faktycznie Konfa dojdzie do władzy?
        • tapatik Re: Jeszcze zatęsknicie za Kaczorem jak Konfa - 15.04.25, 17:27
          Jak będzie rządzić jedna z normalnych partii typu PO, Lewica, Nowoczesna, PSL, P2050 to nie będziemy musieli za kimkolwiek tęsknić.
          Swoją drogą ciekawe, że rządy Konfy uważasz za większe zło od pisich.
          • niepoprawnylogin1980 Re: Jeszcze zatęsknicie za Kaczorem jak Konfa - 15.04.25, 20:33
            Jak dla kogo.
            Dla POLAKÓW nie będzie to zło tylko wręcz przeciwnie 🇵🇱
            • tapatik Re: Jeszcze zatęsknicie za Kaczorem jak Konfa - 15.04.25, 22:47
              Ja jestem Polakiem i jakoś nie tęskno mi za łamaniem prawa przez Kaczyńskiego, Morawieckiego czy Dudę.
              • hrasier_2 Re: Jeszcze zatęsknicie za Kaczorem jak Konfa - 15.04.25, 23:21
                tapatik napisał:

> Ja jestem Polakiem i jakoś nie tęskno mi za łamaniem prawa przez Kaczyńskiego,
                > Morawieckiego czy Dudę.
                > Czy ty jesteś Polakiem trzeba by przyjrzeć cały twój rodowód. Jedynie to że jesteś wychowany na tych forach. I nigdzie więcej nosa nie wychylasz za nie. Tobie nie przeszkadza łamnie prawa teraz. Ten rząd koalicyjny dokładnie to robi. Nic nie jest lepiej, a jak wygra Trzaskowski, co wątpię to będzie jeszcze gorzej.
                • tapatik Re: Jeszcze zatęsknicie za Kaczorem jak Konfa - 16.04.25, 12:25
                  hrasier_2 napisał:

> > Czy ty jesteś Polakiem trzeba by przyjrzeć cały twój rodowód.

A co ja jestem pies?
                  Czuję się Polakiem. Urodziłem i wychowałem się w Polsce.

> Jedynie to że jesteś wychowany na tych forach.

Jestem wychowany przez swoich rodziców. Na fora trafiłem jako dorosły.

> I nigdzie więcej nosa nie wychylasz za nie.

Chyba ty...
                  Ja wychodzę z domu i spotykam się z normalnymi ludźmi.

> Tobie nie przeszkadza łamnie prawa teraz. Ten rząd koalicyjny dokładnie
                  > to robi. Nic nie jest lepiej,

Mylisz się. Takich jaj jak w 2015-2023 to jeszcze w Polsce nie było.

> a jak wygra Trzaskowski, co wątpię to będzie jeszcze gorzej.

Wtedy zostaną rozliczeni przestępcy z poprzedniej ekipy, bo nie będzie miał kto podpisywać ułaskawień.
      • hrasier_2 Re: Te wybory to walka o resztki demokracji. 15.04.25, 21:11
        tapatik napisał:

> Muszą was strasznie zadki boleć, że tracicie władzę. Czym biedny kaczor będzie
        > żył?
        >
        Ciebie nie boli jeden półdupek. Prawdziwe plany Tuska ujawniła Telewizja wPolsce24. Chodzi o plan zamachu na niezależne media. Działania koalicji Tuska Kosiniaka-Kamysza, Hołowni i Czarzastego mają zostać zrealizowane jeszcze przed majowymi wyborami prezydenckimi. Chodzi o trzy kroki:

- 23 kwietnia Komisja Odpowiedzialności Konstytucyjnej ma złożyć wniosek o pociągnięcie do odpowiedzialności konstytucyjnej przed Trybunałem Stanu Macieja Świrskiego, przewodniczącego Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji.
        - 24 kwietnia na posiedzeniu Sejmu koalicja rządowa planuje przegłosowanie wniosku, zgodnie z którym przewodniczący Maciej Świrski ma zostać zawieszony.
        - skutkiem tego Krajowa Rada Radiofonii i Telewizja zostałaby sparaliżowana i nie byłoby komu zaskarżyć wyroku Sądu Administracyjnego w sprawie odebrania koncesji Telewizji wPolsce24 i Telewizji Republika.

W ten sposób stacje niezależne od rządu utraciłyby koncesję i ludzie Tuska wyłączyliby im sygnał jeszcze przed wyborami prezydenckimi.

wpolityce.pl/polityka/726765-ujawniamy-plan-zamachu-koalicji-13-grudnia-na-wolne-media
        • tapatik Re: Te wybory to walka o resztki demokracji. 16.04.25, 12:26
          Kolana mnie bolą. Widocznie przesadziłem wczoraj z ćwiczeniami.
          Odnośnie opisanych przez Ciebie zmian - do 23 kwietnia blisko, zobaczymy.
        • tapatik Re: Te wybory to walka o resztki demokracji. 29.05.25, 16:01
          Mamy końcówkę maja. Prognozowanych przez Ciebie zmian - nie ma :-)
          • niepoprawnylogin1980 Re: Te wybory to walka o resztki demokracji. 29.05.25, 21:18
            Mam nadzieję, że opcja niemiecka nie zagarnie całej władzy bo wtedy zamordyzm
            jeszcze by gorzej murował.
            • tapatik Re: Te wybory to walka o resztki demokracji. 29.05.25, 23:07
              Jak opcja zdradziecka wygra, to zamordyzm zacznie wracać, i ciebie kolaborancie też kopnie w dupę.

PO jest jeszcze w miarę demokratyczne. Natomiast za PiS miałeś inne prawa dla "szaraczków", a inne dla prezesa, który nie musiał nosić maseczki i mógł przyjść na grób swoich rodziców. Inni nie mogli.
              Przypominam, że służby specjalne podsłuchiwały nie przestępców, tylko swoich przeciwników politycznych lub ludzi niewygodnych.

A zmian opisywanych przez ciebie - nie ma.
              Czyli przyłazisz tu kłamać.
              • niepoprawnylogin1980 Re: Te wybory to walka o resztki demokracji. 30.05.25, 05:10
                KOlaborant to ty(celowo) masz na drugie.
                Nawet na tym forum POdobni tobie trolle obiecywali jak to będę siedział. I nie byli to pisowcy tylko kanalie
                z KOmpletnie odmiennego bieguna.
                Ale dzięki wydrukom z takimi "mądrościami" przekonałem parę osób:))
                • tapatik Re: Te wybory to walka o resztki demokracji. 30.05.25, 23:04
                  To twoi koledzy regularnie straszą, że po zmianie władzy politycy PO będą siedzieć. Czyli jest dokładnie odwrotnie.
                  Twoje prognozy nie są prawdziwe, ale na merytoryczną dyskusję kolaboranta nie stać.
      • no-popis Re: Te wybory to walka o resztki demokracji. 16.04.25, 14:55
        tapatik napisał:

> Muszą was strasznie zadki boleć, że tracicie władzę. Czym biedny kaczor będzie
        > żył?
        NA czym polega "tracenie władzy" przez pisiaków. Spróbuj to opisać faktami a odpuść swoje rojenia i cały Twój równoległy świat.
        • tapatik Re: Te wybory to walka o resztki demokracji. 16.04.25, 15:13
          Na przykład na kiepskich wynikach w ostatnich wyborach parlamentarnych, po których PiS nie dał rady stworzyć stabilnego rządu.
          Teraz zobaczymy jeszcze co będzie z prezydentem.
          • niepoprawnylogin1980 Re: Te wybory to walka o resztki demokracji. 16.04.25, 15:46
            Kiepskich czyli najlepszych spośród wszystkich startujących partii?
            Dopiero w trzech na jednego udało się stworzyć KOalicję Obciachu:)
            • tapatik Re: Te wybory to walka o resztki demokracji. 18.04.25, 09:56

> Kiepskich czyli najlepszych spośród wszystkich startujących partii?
              > Dopiero w trzech na jednego udało się stworzyć KOalicję Obciachu:)

Kiepskich, bo nie udało im się stworzyć koalicji, a rząd mniejszościowy nie uzyskał akceptacji sejmu.
              Czyli w praktyce stracili władzę.
              • niepoprawnylogin1980 Re: Te wybory to walka o resztki demokracji. 22.04.25, 09:25
                Co nie zmienia faktu, że mieli najlepszy wynik.
                A trzech na jednego to zwycięstwo w marnym stylu:)
                • tapatik Re: Te wybory to walka o resztki demokracji. 22.04.25, 22:24
                  Jakie "trzech na jednego"? Koalicje kilku partii są czymś normalnym w systemie wielopartyjnym. PiS też rządził kiedyś z "przystawkami" - Samoobroną i LPR-em, a w innej kadencji z Suwerenną Polską i szmatą'15.

Efektem wyborów w 2023 roku była utrata władzy przez tę ferajnę, więc "najlepszy wynik" był w gruncie rzeczy przegraną.
                  • niepoprawnylogin1980 Re: Te wybory to walka o resztki demokracji. 30.04.25, 10:36
                    Przegraną z trzema przeciwnikami na raz.
                    Czyli sformułowanie : "...kiepskich wynikach w ostatnich wyborach parlamentarnych..."
                    wobec partii, która osiągnęła najwyższe poparcie ze wszystkich jest co najmniej nieścisłe.
                    • no-popis Re: Te wybory to walka o resztki demokracji. 30.04.25, 11:58

> Przegraną z trzema przeciwnikami na raz.
                      > Czyli sformułowanie : "...kiepskich wynikach w ostatnich wyborach parlamentarn
                      > ych..."
                      > wobec partii, która osiągnęła najwyższe poparcie ze wszystkich jest co najmnie
                      > j nieścisłe.
                      Mam nadzieję, że Wy do władzy już nie wrócicie bo szkoda państwa i mam nadzieję, że upadnie lewacki rząd Tuska. Wolę koalicję Kosiniaka, Kamysza :), Hołowni, Zandberga z Biejat, SLD i ciort wie kogo jeszcze niż jakąkolwiek wioskę POPiSU
                    • tapatik Re: Te wybory to walka o resztki demokracji. 30.04.25, 12:24

> Przegraną z trzema przeciwnikami na raz.

W wyborach parlamentarnych jest to normalne zjawisko.

> Czyli sformułowanie : "...kiepskich wynikach w ostatnich wyborach
                      > parlamentarnych..." wobec partii, która osiągnęła najwyższe poparcie
                      > ze wszystkich jest co najmniej nieścisłe.

Nie są w stanie rządzić, nawet z Konfą.
                      • niepoprawnylogin1980 Re: Te wybory to walka o resztki demokracji. 30.04.25, 13:49
                        Sytuacja jest dynamiczna:)
                        "...Prawo i Sprawiedliwość razem z Konfederacją mogłyby przejąć władzę w Polsce - wynika z sondażu Instytutu Badań Pollster dla "Super Expressu"..."
                        wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114884,31633010,sensacyjny-sondaz-pis-i-konfederacja-przejmuja-wladze.html
                        • tapatik Re: Te wybory to walka o resztki demokracji. 30.04.25, 14:19
                          Pod warunkiem, że dowiozą ten wynik do następnych wyborów.
                          Swoją drogą ciekawe, że nikt już nie neguje, że Konfa to naturalny sojusznik PiS.
                          • niepoprawnylogin1980 Re: Te wybory to walka o resztki demokracji. 24.05.25, 06:14
                            POLACY to naturalni sojusznicy w walce z opcją niemiecką.
                            • tapatik Re: Te wybory to walka o resztki demokracji. 25.05.25, 15:33

> POLACY to naturalni sojusznicy w walce z opcją niemiecką.

Kłamiesz kolaborancie. Polacy będą walczyć z opcją radziecką.
                              Opcja niemiecka nie istnieje. To Twoje urojenia.
                              • mazala2 Re: Te wybory to walka o resztki demokracji. 25.05.25, 15:40
                                tapatik napisa�:

> niepoprawnylogin1980 napisał:
                                >
                                > > POLACY to naturalni sojusznicy w walce z opcją niemiecką.
                                >
                                > Kłamiesz kolaborancie. Polacy będą walczyć z opcją radziecką.
                                > Opcja niemiecka nie istnieje. To Twoje urojenia.
                                >

Kłamiesz kolaborancie. Polacy będą walczyć z opcją niemiecką. Ponieważ Niemcy istnieją. Opcja radziecka nie istnieje. Ponieważ nie istnieje Kraj Rad. To Twoje urojenia
                                • tapatik Re: Te wybory to walka o resztki demokracji. 25.05.25, 19:16
                                  mazala2 napisał:

> tapatik napisa�:
                                  >
                                  > > niepoprawnylogin1980 napisał:
                                  > >
                                  > > > POLACY to naturalni sojusznicy w walce z opcją niemiecką.
                                  > >
                                  > > Kłamiesz kolaborancie. Polacy będą walczyć z opcją radziecką.
                                  > > Opcja niemiecka nie istnieje. To Twoje urojenia.
                                  > >
                                  >
                                  > Kłamiesz kolaborancie. Polacy będą walczyć z opcją niemiecką.
                                  > Ponieważ Niemcy istnieją.

Ostro. Może jednak przyjrzyj się swojej sygnaturce.
                                  Owszem, Niemcy istnieją, ale nie opcja niemiecka opisywana przez niepoprawnego logina.
                                  PO nie jest proniemieckie. To jest polska partia, która jest zwolenniczką istnienia Polski w ramach Unii Europejskiej.

> Opcja radziecka nie istnieje. Ponieważ nie istnieje Kraj Rad.

Istnieje, tylko nazywa się teraz Rosja, ale metody zostały te same. I są ludzie, których postępowanie pomaga tejże Rosji.
                                  Moim zdaniem może być nim nasz kolega niepoprawny login.

> To Twoje urojenia

Kolega niepoprawny login nie jest w stanie udowodnić, że PO jest opcją niemiecką, ale powtarza to za każdym możliwym razem. Więc ja w takim razie będę za każdym razem nazywał go radzieckim kolaborantem.
                                  • mazala2 Re: Te wybory to walka o resztki demokracji. 25.05.25, 19:45
                                    tapatik napisa�:

>
                                    > > tapatik napisa�:
                                    > >

>
                                    > Ostro. Może jednak przyjrzyj się swojej sygnaturce.
                                    > Owszem, Niemcy istnieją, ale nie opcja niemiecka opisywana przez niepoprawnego
                                    > logina.
                                    > PO nie jest proniemieckie. To jest polska partia, która jest zwolenniczką istni
                                    > enia Polski w ramach Unii Europejskiej.
                                    >
                                    > > Opcja radziecka nie istnieje. Ponieważ nie istnieje Kraj Rad.
                                    >
                                    > Istnieje, tylko nazywa się teraz Rosja, ale metody zostały te same. I są ludzie
                                    > , których postępowanie pomaga tejże Rosji.
                                    > Moim zdaniem może być nim nasz kolega niepoprawny login.
                                    >
                                    > > To Twoje urojenia
                                    >
                                    > Kolega niepoprawny login nie jest w stanie udowodnić, że PO jest opcją niemieck
                                    > ą, ale powtarza to za każdym możliwym razem. Więc ja w takim razie będę za każd
                                    > ym razem nazywał go radzieckim kolaborantem.
                                    >

Brak logiki wywodu zniechęca mnie do pyskówki, którą proponujesz,
                                    • tapatik Re: Te wybory to walka o resztki demokracji. 25.05.25, 20:33
                                      Raczej brak argumentów merytorycznych u Ciebie.
                                  • niepoprawnylogin1980 Re: Te wybory to walka o resztki demokracji. 26.05.25, 05:35
                                    CYT: "...Owszem, Niemcy istnieją, ale nie opcja niemiecka opisywana przez niepoprawnego logina...."

Jeszcze raz:

"Przejęzyczenie" - 'polscy naziści zbudowali obóz" ale czytała z kartki.
                                    Tusk broni.
                                    Trzaskowski wręcz perfidnie atakuje tego , który skrytykował Nowacką.
                                    A to ci "zaskoczenie"!!
                                    PS
                                    Bodnar apelował do niemieckich "przyjaciół" żeby jeszcze bardziej wtrącali się w sprawy Polski bo nie powinno się porzucać oswojonego zwierzątka.
                                    Róża Thun twierdzi, że unia jest ważniejsza niż POLSKA!!!
                                    Dlaczego kandydat KO do UE Kohut, który mówi, że nie jest Polakiem startuje do europarlamentu jako przedstawiciel POLSKI ?!
                                    Sienkiewicz od budki pod ambasadą twierdzi, że jesteśmy wewnętrzną gospodarką Niemiec. A do tego obija się po sali obrad pijany jak menel i ogląda swój ulubiony biały proszek. Sienkiewicz jako jedyny nie wstał do Hymnu.
                                    Syn Arensowej POdwAża sens lotniska bo przecież MAMY W BERLINIE.
                                    Campus za niemieckie pieniądze.
                                    No i szatniarz eurokołchozu:
                                    Tusk pytał, jak "wyzwolić się z tych stereotypów, które towarzyszą nam niemal od urodzenia, wzmacniane literaturą, historią, powszechnymi resentymentami. Dodał, że polskość wywołuje u niego "niezmiennie odruch buntu". Niedawno stwierdził, że pod słowami, które tam zawarłem ["polskość to nienormalność" .], dziś podpisuję się obiema rękoma.
                                    PS
                                    My się zadłużamy a niemieccy "przyjaciele" korzystają bo 85 eurocentów z każdego euro wraca do niemiec.
                                    Drastyczny spadek oglądalności TVP!!
                                    "Naprawa" Polski przez likwidację!!
                                    A niebawem wstrzymanie inwestycji zagrażających interesom "przyjaciół" zza Odry.
                                    Nauka separatyzmu i ukraiński komponent w polskiej szkole.
                                    Z ministerstwa usuwają Polskę Walczącą a z muzeum w Gdańsku Kolbego, Ulmów a Pileckiego redukują do zdjęcia legitymacyjnego ale za to w tym samym mieście impreza na cześć Staufenberga, który był zwolennikiem kolonizacji Polski i za nazizm przelewał krew a dopiero jak zaczęli przegrywać to chciał się pozbyć Hitlera.
                                    A o reparacjach to jak na razie możemy zapomnieć ...
                                    PPS
                                    90% Greków jest za tym żeby upominać się o reparacje. A Grekom NIEMCY nie wymordowali elit tak jak Polakom i Grecja w wyniku długofalowych skutków wojny wywołanej przez odwiecznych "przyjaciół" nie dostała się pod okupację sowiecką.
                                    U nas ciągle jeszcze 15% jest przeciw.
                                    Nic dziwnego, że odwieczni "przyjaciele" inwestują nie tylko w POlitykierów.
                                    "...Ekspert ds. strat wojennych profesor Konrad Wnęk ujawnia zakulisowe działania Niemiec w sprawie reparacji. Mówi o niedostępności raportu o startach Polski jaki opracował w czasie pełnienia funkcji w Instytucie Strat Wojennych. Mówi też ile rocznie wydaje RFN (BRD) na polskich polityków, dziennikarzy, prawników (stypendia, wyjazdy, szkolenia), żeby nie poruszali sprawy odszkodowań.
                                    Szok to mało powiedziane.
                                    Szkoda, że nie padają nazwiska, ale wystarczy sprawdzić, kto likwiduje instytucje, których zadaniem jest te reparacje odzyskać...."

Jeszcze raz:
                                    Jednocześnie opcja niemiecka utrudnia Patriotyczne Obchody.
                                    www.tysol.pl/a124663-ratusz-trzaskowskiego-probuje-zatrzymac-marsz-powstania-warszawskiego
                                    dorzeczy.pl/kraj/616083/rocznica-powstania-warszawa-postanowila-zerwac-z-tradycja.htmlPS
                                    W Warszawie Polacy nie mogą godnie uczcić Ofiar KL Warschau a w miejscu jednego z podobozów wybudowano muzeum "polin".
                                    Apele o przeniesienie Pomnika Wołynia także trafiają w próżnię.
                                    tvmn.pl/Pomnik-Bitwy-Warszawskiej-1920-mial-powstac-juz-kilka-lat-temu-Teraz-nie-ma-pozwolenia-na-budowe-9119a
                                  • niepoprawnylogin1980 Re: Te wybory to walka o resztki demokracji. 28.05.25, 06:10
                                    "...Kolega niepoprawny login nie jest w stanie udowodnić, że PO jest opcją niemiecką, ale powtarza to za każdym możliwym razem. Więc ja w takim razie będę za każdym razem nazywał go radzieckim kolaborantem...."

Udowadniałem to już wielokrotnie.
                                    A ty (celowo z małej litery) jak nie znajdziesz choćby jednego mojego cytatu w "stylu" tak tyPOwym dla opcji niemieckiej to będzie oznaczać, że jesteś PLUGAWYM OSZCZERCĄ.

Jeszcze raz:

"Przejęzyczenie" - 'polscy naziści zbudowali obóz" ale czytała z kartki.
                                    Tusk broni.
                                    Trzaskowski wręcz perfidnie atakuje tego , który skrytykował Nowacką.
                                    A to ci "zaskoczenie"!!
                                    PS
                                    Bodnar apelował do niemieckich "przyjaciół" żeby jeszcze bardziej wtrącali się w sprawy Polski bo nie powinno się porzucać oswojonego zwierzątka.
                                    Róża Thun twierdzi, że unia jest ważniejsza niż POLSKA!!!
                                    Dlaczego kandydat KO do UE Kohut, który mówi, że nie jest Polakiem startuje do europarlamentu jako przedstawiciel POLSKI ?!
                                    Sienkiewicz od budki pod ambasadą twierdzi, że jesteśmy wewnętrzną gospodarką Niemiec. A do tego obija się po sali obrad pijany jak menel i ogląda swój ulubiony biały proszek. Sienkiewicz jako jedyny nie wstał do Hymnu.
                                    Syn Arensowej POdwAża sens lotniska bo przecież MAMY W BERLINIE.
                                    Campus za niemieckie pieniądze.
                                    No i szatniarz eurokołchozu:
                                    Tusk pytał, jak "wyzwolić się z tych stereotypów, które towarzyszą nam niemal od urodzenia, wzmacniane literaturą, historią, powszechnymi resentymentami. Dodał, że polskość wywołuje u niego "niezmiennie odruch buntu". Niedawno stwierdził, że pod słowami, które tam zawarłem ["polskość to nienormalność" .], dziś podpisuję się obiema rękoma.
                                    PS
                                    My się zadłużamy a niemieccy "przyjaciele" korzystają bo 85 eurocentów z każdego euro wraca do niemiec.
                                    Drastyczny spadek oglądalności TVP!!
                                    "Naprawa" Polski przez likwidację!!
                                    A niebawem wstrzymanie inwestycji zagrażających interesom "przyjaciół" zza Odry.
                                    Nauka separatyzmu i ukraiński komponent w polskiej szkole.
                                    Z ministerstwa usuwają Polskę Walczącą a z muzeum w Gdańsku Kolbego, Ulmów a Pileckiego redukują do zdjęcia legitymacyjnego ale za to w tym samym mieście impreza na cześć Staufenberga, który był zwolennikiem kolonizacji Polski i za nazizm przelewał krew a dopiero jak zaczęli przegrywać to chciał się pozbyć Hitlera.
                                    A o reparacjach to jak na razie możemy zapomnieć ...
                                    PPS
                                    90% Greków jest za tym żeby upominać się o reparacje. A Grekom NIEMCY nie wymordowali elit tak jak Polakom i Grecja w wyniku długofalowych skutków wojny wywołanej przez odwiecznych "przyjaciół" nie dostała się pod okupację sowiecką.
                                    U nas ciągle jeszcze 15% jest przeciw.
                                    Nic dziwnego, że odwieczni "przyjaciele" inwestują nie tylko w POlitykierów.
                                    "...Ekspert ds. strat wojennych profesor Konrad Wnęk ujawnia zakulisowe działania Niemiec w sprawie reparacji. Mówi o niedostępności raportu o startach Polski jaki opracował w czasie pełnienia funkcji w Instytucie Strat Wojennych. Mówi też ile rocznie wydaje RFN (BRD) na polskich polityków, dziennikarzy, prawników (stypendia, wyjazdy, szkolenia), żeby nie poruszali sprawy odszkodowań.
                                    Szok to mało powiedziane.
                                    Szkoda, że nie padają nazwiska, ale wystarczy sprawdzić, kto likwiduje instytucje, których zadaniem jest te reparacje odzyskać...."

Jeszcze raz:
                                    Jednocześnie opcja niemiecka utrudnia Patriotyczne Obchody.
                                    www.tysol.pl/a124663-ratusz-trzaskowskiego-probuje-zatrzymac-marsz-powstania-warszawskiego
                                    dorzeczy.pl/kraj/616083/rocznica-powstania-warszawa-postanowila-zerwac-z-tradycja.htmlPS
                                    W Warszawie Polacy nie mogą godnie uczcić Ofiar KL Warschau a w miejscu jednego z podobozów wybudowano muzeum "polin".
                                    Apele o przeniesienie Pomnika Wołynia także trafiają w próżnię.
                                    tvmn.pl/Pomnik-Bitwy-Warszawskiej-1920-mial-powstac-juz-kilka-lat-temu-Teraz-nie-ma-pozwolenia-na-budowe-9119a
                                    • bobislaw.borboje Re: Te wybory to walka o resztki demokracji. 29.05.25, 23:18
                                      Bełkot jak ta lala.
                                      • niepoprawnylogin1980 Re: Te wybory to walka o resztki demokracji. 30.05.25, 18:34
                                        Więc nie bełkocz tylko wysil się choć trochę:)
                                    • tapatik Re: Te wybory to walka o resztki demokracji. 30.05.25, 22:41
                                      Podane przez Ciebie argumenty wcale nie oznaczają niemieckości PO.
                                      Są to historie, które są złe i nie powinny się pojawić, ale świadczą o głupocie albo pomyłce.
                                      Ewentualnie kłamstwem, bo piszesz w czasie teraźniejszym o Trzaskowskim, że nie chce CPK, podczas gdy on już zmienił zdanie i CPK chce.

O tych 85 centach już ci bodajże Sverir wyjaśnił, że piszesz głupoty, a "mordercze dostosowania" dotyczą wszystkich krajów unijnych.

Dalej twierdzę, że manipulujesz i kłamiesz.

Możesz mnie pozwać.
          • no-popis Re: Te wybory to walka o resztki demokracji. 16.04.25, 19:49
            tapatik napisał:

> Na przykład na kiepskich wynikach w ostatnich wyborach parlamentarnych, po któr
            > ych PiS nie dał rady stworzyć stabilnego rządu.
            PiS miał bardzo dobry wynik w tych wyborach. Lepszy od PO.
            > Teraz zobaczymy jeszcze co będzie z prezydentem.
            Zobaczymy
            • tapatik Re: Te wybory to walka o resztki demokracji. 18.04.25, 09:57
              no-popis napisała:

> tapatik napisał:
              > PiS miał bardzo dobry wynik w tych wyborach. Lepszy od PO.

Ale władzę stracił.
              • no-popis Re: Te wybory to walka o resztki demokracji. 22.04.25, 07:02
                tapatik napisał:

> no-popis napisała:
                >
                > > tapatik napisał:
                > > PiS miał bardzo dobry wynik w tych wyborach. Lepszy od PO.
                >
                > Ale władzę stracił.
                ...i należało mu się.
    • oszol-lom-z-rm Re: Te wybory to walka o resztki demokracji. 15.04.25, 12:13
      Te wybory chyba już zostały ustawione pod czosnkowskiego, jesli nie wygra to będą realizowane scenariusze rumuński lub francuski lub też oba na raz
      • niepoprawnylogin1980 jeszcze muszą zachować pozory 15.04.25, 14:10
        oszol-lom-z-rm napisał:

> Te wybory chyba już zostały ustawione pod czosnkowskiego, jesli nie wygra to bę
        > dą realizowane scenariusze rumuński lub francuski lub też oba na raz

Dlatego tak ważna jest walka o resztki demokracji
        • szwampuch58 Re: jeszcze muszą zachować pozory 15.04.25, 14:13
          Walcz kartofel walcz
          • niepoprawnylogin1980 Re: jeszcze muszą zachować pozory 18.04.25, 09:04
            PO co piszesz takie komentarze?
            Lubisz robić z siebie durnia?
      • hrasier_2 Re: Te wybory to walka o resztki demokracji. 15.04.25, 21:12
        oszol-lom-z-rm napisał:

> Te wybory chyba już zostały ustawione pod czosnkowskiego, jesli nie wygra to bę
        > dą realizowane scenariusze rumuński lub francuski lub też oba na raz
        Trochę wcześniej. Cały czas chcą zamknąć wolne media.
        • szwampuch58 Re: Te wybory to walka o resztki demokracji. 15.04.25, 21:21
          Wolne od rozumu,kartofel?
          • niepoprawnylogin1980 Re: Te wybory to walka o resztki demokracji. 23.04.25, 18:12
            Ale żeś się "wysilił":)
            Jak zwykle:)
        • tapatik Re: Te wybory to walka o resztki demokracji. 23.04.25, 23:04
          hrasier_2 napisał:

> Trochę wcześniej. Cały czas chcą zamknąć wolne media.

Jakie wolne media? I kto chce zamknąć?
          • niepoprawnylogin1980 Re: Te wybory to walka o resztki demokracji. 26.04.25, 12:37
            Przejęli na rympał TVP a teraz jeszcze nie wpuszczają mediów opozycyjnych na konferencję a wręcz pojawiają się postulaty odebrania koncesji.
      • no-popis Re: Te wybory to walka o resztki demokracji. 16.04.25, 14:55
        oszol-lom-z-rm napisał:

> Te wybory chyba już zostały ustawione pod czosnkowskiego,
        Mówisz, żę może przegrać z kandydatem Kalksteina...antysemito.
      • tapatik Re: Te wybory to walka o resztki demokracji. 22.04.25, 22:41
        Kto niby ustawił wybory i jak?
    • privus Twarze PiS 15.04.25, 14:20

www.bankier.pl/tag/afery-rzadu-pis/4
    • rzewuski1 Re: Te wybory to walka o resztki demokracji. 15.04.25, 17:39
      Jak wygra Trzaskowski to pisowców genialny Tusk zaora potem zbronuje i posadzi ziemniaki.
      • privus Re: Te wybory to walka o resztki demokracji. 16.04.25, 13:43
        Wolę orzeszki ziemne. Są bardziej korzystne dla zdrowie, o co trudno jest posądzać jest kartofle..
      • no-popis Re: Te wybory to walka o resztki demokracji. 16.04.25, 14:56
        rzewuski1 napisał:

> Jak wygra Trzaskowski to pisowców genialny Tusk zaora potem zbronuje i posadzi
        > ziemniaki.
        TAk, takie uśmiechnięte to serduszka jak u Orwella Ministerstwo Miłości.
      • payday Re: Te wybory to walka o resztki demokracji. 22.04.25, 02:34
        Dlatego Lem większą część życia koszmarnie bredził korzystają z faktu że nikt nie ośmielił się do niego podskoczyć.
      • no-popis Re: Te wybory to walka o resztki demokracji. 22.04.25, 07:07
        rzewuski1 napisał:

> Jak wygra Trzaskowski to pisowców genialny Tusk zaora potem zbronuje i posadzi
        > ziemniaki.
        To tak samo jak w Rosji sowieckiej było.
        • tapatik Re: Te wybory to walka o resztki demokracji. 22.04.25, 08:54
          no-popis napisała:

> rzewuski1 napisał:
          >
          > > Jak wygra Trzaskowski to pisowców genialny Tusk zaora potem zbronuje i p
          > osadzi
          > > ziemniaki.
          > To tak samo jak w Rosji sowieckiej było.

Kłamiesz. W ZSRR sądy były parodią, wyroki często zapadały bez oskarżonych.
          Teraz masz proces i możesz się bronić.
          • privus Re: Te wybory to walka o resztki demokracji. 22.04.25, 22:33
            Ale wymóg uczestnictwa społecznego w procesach - np. Pionierów - zawsze był realizowany :)
            • tapatik Re: Te wybory to walka o resztki demokracji. 23.04.25, 23:08
              privus napisał:

> Ale wymóg uczestnictwa społecznego w procesach - np. Pionierów - zawsze
              > był realizowany :)

Proces nie zawsze był potrzebny, aby aresztować i skazać całą wioskę.
    • buldog2 Re: Te wybory to walka o resztki demokracji. 15.04.25, 20:52
      Demokracja była wtedy i tylko wtedy gdy PIS fałszował głosowanie w Sali Kolumnowej.
      Splunąć na ciebie i was wszystkich.
      • niepoprawnylogin1980 Re: Te wybory to walka o resztki demokracji. 16.04.25, 08:32
        Plujesz POd wiatr:)
        Jak zwykle:)
        • tapatik Re: Te wybory to walka o resztki demokracji. 23.04.25, 23:09
          Ale było głosowanie w Sali Kolumnowej czy go nie było?
          • sverir Re: Te wybory to walka o resztki demokracji. 24.04.25, 07:16
            "Ale było głosowanie w Sali Kolumnowej czy go nie było?"

Pozwól, że odpowiem, co mi podpowiedziała sztuczna inteligencja: na podstawie dotychczasowych komentarzy poprawnegoid0891 należy wnioskować, że każdorazowo gdy coś robi PiS, Konfederacja i zbliżone do nich środowiska jest głęboko uzasadnione, natomiast każdorazowe powtórzenie tego przez dowolne inne ugrupowanie jest niedopuszczalne jako sprzeczne z wartościami, którymi powinni kierować się Polacy, a o sprzeczności mogą świadczyć takie okoliczności, jak temperatura powietrza, zjedzenie śniadania przez sąsiada oraz to, że kura przeszła na drugą stronę ulicy.

Krótko mówiąc - pytanie poprawnegoid o różne nieprawidłowości w czasach PiS mija się z celem, bo on żadnych nieprawidłowości nie dostrzega:)
            • niepoprawnylogin1980 Re: Te wybory to walka o resztki demokracji. 24.04.25, 12:34
              Każdorazowo?
              To ciekawe bo wielokrotnie krytykowałem szczególnie PiS.
              • sverir Re: Te wybory to walka o resztki demokracji. 25.04.25, 07:11
                "To ciekawe bo wielokrotnie krytykowałem szczególnie PiS"

Być może na gruncie ideologicznym to Ci się zdarzyło, ale na gruncie nieprawidłowości...?
                • niepoprawnylogin1980 Re: Te wybory to walka o resztki demokracji. 25.04.25, 11:53
                  Nie jestem w stanie zliczyć ile razy pisałem o tym, ze przyznawanie częściej w swoich okręgach jest nieprawidłowością.
                  Dodawałem wtedy często, ze za to powinna być odpowiedzialność polityczna , często też zwracałem uwagę na to, że Trzaskowski za "taktyki uliczne" czy za przyznanie dwakroć więcej na lgbt niż na policję także powinien ponieść takową odpowiedzialność.
                  • szwampuch58 Re: Te wybory to walka o resztki demokracji. 25.04.25, 12:20
                    Lej Gorzola Bo Trzezwieja....kartofel
                    • niepoprawnylogin1980 Re: Te wybory to walka o resztki demokracji. 28.05.25, 09:30
                      Nie wierzę, że kiedykolwiek napisałeś cokolwiek na tym forum trzeźwy czy choćby nawet w stanie trzeźwienia.
                      Tylko w POdpis wierzę:))
            • niepoprawnylogin1980 Re: Te wybory to walka o resztki demokracji. 25.04.25, 05:12
              PS
              Wszystkie moje komentarze przeanalizowałeś czy tylko te pasujące do założonej tezy?
              • sverir Re: Te wybory to walka o resztki demokracji. 25.04.25, 07:14
                "Wszystkie moje komentarze przeanalizowałeś czy tylko te pasujące do założonej tezy?"

Miałbym problem ze znalezieniem komentarza tzw. niepasujacego do tezy. Ale mój komentarz nie jest tezą, jest wnioskiem.
    • weteran-czasu Re: Te wybory to walka o resztki demokracji. 15.04.25, 21:48
      Zgoda, więc złodziei i oszustów z PiS trzeba koniecznie dobić politycznie tak,
      żeby te łachudry już nigdy się nie podniosły.
      • no-popis Re: Te wybory to walka o resztki demokracji. 16.04.25, 06:09
        weteran-czasu napisał:

> Zgoda, więc złodziei i oszustów z PiS trzeba koniecznie dobić politycznie tak,
        > żeby te łachudry już nigdy się nie podniosły.
        Wszystkie sondaże wskazują na to, że ten cel nie zostanie osiągnięty.
        Wtedy tę obecną zorganizowaną grupę przestępczą Tuska będzie trzeba osądzić i w przypadkach gdy naruszyli prawo lub udowodni im się działanie przeciw Polsce posadzić do więzień.....tak też się stanie.
        • privus Re: Te wybory to walka o resztki demokracji. 16.04.25, 13:54
          no-popis napisała:

> weteran-czasu napisał:
          >
          > > Zgoda, więc złodziei i oszustów z PiS trzeba koniecznie dobić politycznie
          > tak,
          > > żeby te łachudry już nigdy się nie podniosły.
          > Wszystkie sondaże wskazują na to, że ten cel nie zostanie osiągnięty.
          Zmień sobie okultystę :)

> Wtedy tę obecną zorganizowaną grupę przestępczą Tuska będzie trzeba osądzić i w
          > przypadkach gdy naruszyli prawo lub udowodni im się działanie przeciw Polsce p
          > osadzić do więzień.....tak też się stanie.
          Na dzień dzisiejszy trzeba dokończyć rozliczania pisiej kamaryli. Robi się to zgodnie z obowiązującym prawem nawet jeszcze nie korzystając z tych "wielkich" zdobyczy legalistycznych Ziobry. Nie miał bym nic przeciwko temu, by w drastycznych przypadkach także znalazły praktyczne zastosowanie i ujrzały światło dzienne.
          • no-popis Re: Te wybory to walka o resztki demokracji. 16.04.25, 14:58
            privus napisał:

> no-popis napisała:
            >
            > > weteran-czasu napisał:
            > >
            > > > Zgoda, więc złodziei i oszustów z PiS trzeba koniecznie dobić polit
            > ycznie
            > > tak,
            > > > żeby te łachudry już nigdy się nie podniosły.
            > > Wszystkie sondaże wskazują na to, że ten cel nie zostanie osiągnięty.
            > Zmień sobie okultystę :)
            Nie potrzebuję. Gdyby wybory odbywały się dzisiaj (parlamentarne) to Tusk i jego przestępcza ferajna traci władzę.
            > Na dzień dzisiejszy trzeba dokończyć rozliczania pisiej kamaryli.
            I zrobi to Naleśnik i Sroka z Jońskim :)))))))))))))))))
            • privus Re: Te wybory to walka o resztki demokracji. 16.04.25, 17:05
              Hitler też opierał się na okultyzmie wieszczącym mu tylko zwycięstwa. :)
              • no-popis Re: Te wybory to walka o resztki demokracji. 16.04.25, 20:21
                privus napisał:

> Hitler też opierał się na okultyzmie wieszczącym mu tylko zwycięstwa. :)
                A Stalin sam był okultystą jak Ty.
                • privus Re: Te wybory to walka o resztki demokracji. 16.04.25, 23:51
                  Stalin jako człowiek wyedukowany w szkołach kościelnych wierzył tylko w siebie :)
                  • niepoprawnylogin1980 Re: Te wybory to walka o resztki demokracji. 18.04.25, 05:35
                    Sam twierdził, ze został wydalony z Seminarium za szerzenie komunistycznej propagandy.
                    Ale kiedy niemieccy najeźdźcy zbliżali się do Moskwy to zwrocił się do obywateli radzieckich zwrotem jakiego nauczył się był w Seminarium:)
                    A do tego zachowały się filmy z tego czasu jak to popi święcili czołgi udające się na front.
                    • privus Re: Te wybory to walka o resztki demokracji. 22.04.25, 22:37
                      Nie zmienia to to faktu, że kościelne nauki nie poszły w las.
                      • niepoprawnylogin1980 Re: Te wybory to walka o resztki demokracji. 23.04.25, 15:00
                        PO szły w ..... tajgę:)
        • tapatik Re: Te wybory to walka o resztki demokracji. 17.04.25, 08:58
          no-popis napisała:

> weteran-czasu napisał:
          >
          > > Zgoda, więc złodziei i oszustów z PiS trzeba koniecznie dobić politycznie tak,
          > > żeby te łachudry już nigdy się nie podniosły.

Jeśli wygra Trzaskowski, a sondaże pokazują, że wygra, to wtedy nie będzie obawy, że jakiś przestępca zostanie ułaskawiony. Zwracam uwagę, że na potencjalnej liście oskarżonych jest nawet Kaczyński. Może to oznaczać wyeliminowanie z polityki wielu czołowych działaczy PiS i na dłuższą metę rozpad.

> Wtedy tę obecną zorganizowaną grupę przestępczą Tuska będzie trzeba osądzić
          > i w przypadkach gdy naruszyli prawo lub udowodni im się działanie przeciw
          > Polsce posadzić do więzień.....tak też się stanie.

Ciekawe. Ty wiesz, że politycy z PO pójdą siedzieć, a ja o więzieniu polityków PiS mówię w trybie przypuszczającym. Masz szklaną kulę i wiesz co się wydarzy?
          • no-popis Re: Te wybory to walka o resztki demokracji. 22.04.25, 07:04
            tapatik napisał:

> no-popis napisała:
            >
            > > weteran-czasu napisał:
            > >
            > > > Zgoda, więc złodziei i oszustów z PiS trzeba koniecznie dobić polit
            > ycznie tak,
            > > > żeby te łachudry już nigdy się nie podniosły.
            > > Wszystkie sondaże wskazują na to, że ten cel nie zostanie osiągnięty.
            >
            > Jeśli wygra Trzaskowski, a sondaże pokazują, że wygra, to wtedy nie będzie obaw
            > y, że jakiś przestępca zostanie ułaskawiony.
            Jest obawa i jest takich podejrzanych i przestępców cała lista.
            • tapatik Re: Te wybory to walka o resztki demokracji. 22.04.25, 22:10
              no-popis napisała:

> tapatik napisał:

> > Jeśli wygra Trzaskowski, a sondaże pokazują, że wygra, to wtedy
              > > nie będzie obawy, że jakiś przestępca zostanie ułaskawiony.
              > Jest obawa i jest takich podejrzanych i przestępców cała lista.

Sugerujesz, że Trzaskowski ułaskawi Kamińskiego i Wąsika?
              Nie sądzę.
        • tapatik Wybory w Polsce 27.04.25, 21:37
          no-popis napisała:

Które sondaże i w jaki sposób wskazują, że upupienie PiS-u nie zostanie osiągnięte?

> Wtedy tę obecną zorganizowaną grupę przestępczą Tuska

Grupą przestępczą jest PiS. Tylu afer nie było w Polsce po 1989 roku.
          W PRL też zresztą tylu nie było.

> będzie trzeba osądzić i w przypadkach gdy naruszyli prawo lub
          > udowodni im się działanie przeciw Polsce posadzić do więzień.....
          > tak też się stanie.

Ale wiesz, że zawiadomienie o popełnieniu przestępstwa możesz złożyć już dziś?

Ciągle straszysz, że politycy PO będą sądzeni.
          Kłamstwo wielokroć powtarzane staje się prawdą?
          • no-popis Re: Wybory w Polsce 28.04.25, 07:38
            tapatik napisał:
            > Ciągle straszysz, że politycy PO będą sądzeni.
            > Kłamstwo wielokroć powtarzane staje się prawdą?
            Nie straszę tylko odwracam sytuację niektórym trollom wydającym tu wyroki z góry i radującym się, że aresztantka sikała do butelki aby im uzmysłowić, że są socjopatami.
            • tapatik Re: Wybory w Polsce 25.05.25, 15:45
              Kto raduje się aresztantką sikającą do butelki?
    • no-popis to dalej jest demokracja 16.04.25, 01:45

To dalej jest demokracja i wybór obywateli.
      > Do tego media nie tylko tvn ale nawet zagarnięta nielegalnie i na rympał telewi
      > zja w upadku, której oglądalność (TVP info) spadła drastycznie po akcji reżimu
      Oglądalność nie jest parametrem właściwym do oceny telewizji publicznej.
      Fakt, że została tak przejęta wynika z działań i systemowych zaniechań PiSu. Mógł z tej telewizji uczynić medium publiczne a całkowicie ją podporządkował własnym celom politycznym. Tusk zrobił to samo.
      Trzeba było podjąć rękawicę red. Żakowskiego, który proponował nawet konkretną koncepcję uczynienia TVP medium niezależnym od polityków. Kaczyński stworzył z TVP potwora propagandowego, którego przejął Tusk i robi propagandowo to samo co robił PiS. Fakt, nielegalnie ale jakie to ma znaczenie.
      Cierp ciało jakżeś chciało.
      • hrasier_2 Re: to dalej jest demokracja 16.04.25, 06:07
        Byś się wyspał człowieku. Bo się nie da tego czytać.
        • privus Re: to dalej jest demokracja 16.04.25, 13:56
          Bo???
        • no-popis Re: to dalej jest demokracja 16.04.25, 20:22
          hrasier_2 napisał:

> Byś się wyspał człowieku. Bo się nie da tego czytać.
          Siłą argumentów tak przekonywująca jak Nawrocki.
      • niepoprawnylogin1980 Re: to dalej jest demokracja 16.04.25, 09:31
        Mnie nie przekonuje tłumaczenie wszelkich przegięc KOalicj Obciachu PiSem.
        Dodatkowo dodam , że PiS miał ten pretekst że inne media są bardziej przychylne ówczesnej oPOzycji.
        Ale oczywiście, że TVP zgodnie z nazwą powinna być POLSKA a nie rządowa.
        I za PiSu nie było tam takich treści jak teraz jak np to , że Polacy nie mają prawa krytykować izraelskich zbrodni bo mieszkają w pożydowskich kamienicach.
        • privus Re: to dalej jest demokracja 16.04.25, 13:58
          Wilczej watahy nic nie przekonuje, do póki nie zostanie zmuszona do podwinięcia ogona.
          • niepoprawnylogin1980 Re: to dalej jest demokracja 16.04.25, 16:57
            Podwiną:)
            Za niecałe trzy lata a może i wcześniej biorąc pod uwagę tarcia w KOalicji Obciachu:)
            • privus Re: to dalej jest demokracja 16.04.25, 17:16

> Podwiną:)
              > Za niecałe trzy lata a może i wcześniej biorąc pod uwagę tarcia w KOalicji Obci
              > achu:)

Już dzisiaj w PiS-ie solidnie się podgryzają i nic nie wskazuje na to, że będzie inaczej. A co będzie jeszcze za dwa lata???
              Nie posiadam twoich zdolności wróżbiarskich zaklinających wiatry :)
              • niepoprawnylogin1980 Re: to dalej jest demokracja 16.04.25, 19:08
                Ponad 2 lata.
                A co będzie?
                Pożyjemy , zobaczymy.
                Notowania rządu spadały w rekordowym tempie i nawet jak w związku z wyborami tendencja się poprawi to w miarę wprowadzania zielonego nie ładu spadki będą moim zdaniem jeszcze bardziej masakryczne.
                • privus Re: to dalej jest demokracja 16.04.25, 19:26
                  Tak samo jak w miarę przechodzenia w klimat zbliżający się do suszy będą wzrastały opady deszczu :)
                  • niepoprawnylogin1980 Re: to dalej jest demokracja 17.04.25, 01:12
                    Nie ma się z czego śmiać!!
                    Planeta płonie!!
    • wariant_b Te wybory to walka za pomocą resztek demokracji. 16.04.25, 09:38
      Te wybory to walka za pomocą resztek demokracji, jakie zostały po rządach PiS,
      "reformach" Ziobry i prezydenturze Dudy.
      • mazala2 Re: Te wybory to walka za pomocą resztek demokrac 16.04.25, 10:12
        wariant_b napisał:

> Te wybory to walka za pomocą resztek demokracji, jakie zostały po rządach PiS,
        > "reformach" Ziobry i prezydenturze Dudy.

Wiara w możliwość zbudowania demokracji kapitalistycznej ( opartej o kult bogactwa materialnego) jest moim zdaniem niezgodna nie tylko ze zdrowym rozsądkiem ale również z ludzką naturą
        • wariant_b Re: Te wybory to walka za pomocą resztek demokrac 16.04.25, 11:07
          mazala2 napisał:
          > Wiara w możliwość zbudowania demokracji kapitalistycznej ( opartej o kult bogactwa
          > materialnego) jest moim zdaniem niezgodna nie tylko ze zdrowym rozsądkiem
          > ale również z ludzką naturą

Ale to natura posiadaczy bogactw materialnych każe im wpływać na kształtowanie demokracji tak,
          aby reprezentowała głównie ich interesy.

Dlatego na przykład uważam, że sejm elekcyjny jako władzę ustawodawczą należy zastąpić
          losową reprezentacją społeczeństwa, aby o wynikach wyborów nie decydowały użyte w trakcie
          kampanii zasoby finansowe i ludzie, jakimi dysponują kandydaci, a upartyjnienie Sejmu
          nie powodowałoby, że władza ustawodawcza i wykonawcza należy to tego samego kręgu
          osób i instytucji, w tym tych biznesowych (lobbing, korupcja).

Lepszym rozwiązaniem jest wybór kontraktowego rządu na podstawie przedstawionych
          programów społeczno-gospodarczych w formie konkursu, w którym ogół społeczeństwa
          (wyborcy) stanowi komisję konkursową, a realizacja programu jest treścią kontraktu.
          • mazala2 Re: Te wybory to walka za pomocą resztek demokrac 16.04.25, 11:32
            wariant_b napisał:

> mazala2 napisał:
            > > Wiara w możliwość zbudowania demokracji kapitalistycznej ( opartej o kult
            > bogactwa
            > > materialnego) jest moim zdaniem niezgodna nie tylko ze zdrowym rozsądkiem
            >
            > > ale również z ludzką naturą
            >
            > Ale to natura posiadaczy bogactw materialnych każe im wpływać na kształtowanie
            > demokracji tak,
            > aby reprezentowała głównie ich interesy.
            >
            Pisałem o naturze ludzkiej a nie naturze ludzi, którzy tę naturę przezwyciężyli pod wpływem wiary w racjonalność przekonania ( ideologii najczęściej) że ewolucyjny dogmat Darwina w takim samym stopniu dotyczy Homo Sapiensa jak i innych organizmów biologicznych.

Tak więc władza należy nadal do oszukującej demos mniejszości.

---------------
            Pamiętaj o skutkach zniesławień lub pomówień zob. Art. 212 KK.
            • niepoprawnylogin1980 Re: Te wybory to walka za pomocą resztek demokrac 16.04.25, 11:47
              Tą mniejszość trudno jest zdefiniować.
              Co gorsza władza ma wiele płaszczyzn.
              Finansowa, ideowa, cywilizacyjna etc
              Podziały nie są już po linii granic i jakkolwiek większość krajów świata to kraje niepodległe to coraz częściej podziały występują w poprzek granic. Lobby tęczowe, feministyczne, komunistyczne jest związane ze sobą czasem wręcz wbrew naturalnym wspólnotom typu naród.
              A władza korporacji, lóż masondkich, służb etc to już w ogóle oddzielna kwestia.
              • mazala2 Re: Te wybory to walka za pomocą resztek demokrac 16.04.25, 12:04

> Tą mniejszość trudno jest zdefiniować.

Mniejszość tę stanowią ludzie, którzy dzięki bogactwu ( pieniądz) mogą wpływać na zmiany ludzkiego zachowania.

> .
                • privus Re: Te wybory to walka za pomocą resztek demokrac 16.04.25, 19:46
                  Ta mniejszość ma jeszcze drugie dno na ogół nie dostrzegane.
          • privus Re: Te wybory to walka za pomocą resztek demokrac 16.04.25, 14:37
            wariant_b napisał:

> Ale to natura posiadaczy bogactw materialnych każe im wpływać na kształtowanie
            > demokracji tak, aby reprezentowała głównie ich interesy.
            >
            Widzę to jedynie w niezależnej i zdrowej prokuraturze oraz takim samym orzecznictwie pozwalającym w każdej chwili osadzić nawet prezydenta, wspartym zorganizowanym faktycznym a nie fikcyjnym systemie ławników wynagradzanych na dzień dzisiejszy kwotą ok. 22 zł za godzinę.
            Z moich obserwacji wynika, że gros ławników to ludzie starsi, poszukujący dodatkowego dochodu. Nie widzę w tym tym nic złego, ale widział bym tam znacznie więcej ludzi młodszych. Czy można na nich liczyć, gdy stawka nie pokrywa utraconego wynagrodzenia w zakładzie pracy?

Jest to jeden z wielu problemów funkcjonującego na dzisiaj wymiaru sprawiedliwości czekających na głębokie przemyślenia i rozwiązanie. Jest to jednak kwestia przyszłości i najpierw trzeba rozwiązać problem funkcjonariuszy PiS pousadzanych zarówno w gospodarce jak i administracji państwowej.
        • niepoprawnylogin1980 Re: Te wybory to walka za pomocą resztek demokrac 16.04.25, 11:30
          To właśnie ludzka natura stała (i stoi) na przeszkodzie realizacji komunistycznych ideałów.
          Za PRL w drodze do komunizmu przeszkadzali chłopi , prywatna inicjatywa itp
          Teraz tez opornie idzie wprowadzenie idei: "nie będziesz miał nic a będziesz szczęśliwy"
          • mazala2 Re: Te wybory to walka za pomocą resztek demokrac 16.04.25, 14:27

> To właśnie ludzka natura stała (i stoi) na przeszkodzie realizacji komunistyczn
            > ych ideałów.

Ludzka natura dzięki procesorowi ewolucyjnemu powoduje jej zmienność.
            Ewolucja ludzkiej natury rozpoczyna się w umyśle i dokonuje się , moim zdaniem, punktowo tzn. jednostka coś proponuje a potem to się rozpowszechnia lub nie.
            Marksizmów mieliśmy wiele. Pisał o tym Kołakowski. To co dotknęło Rosję a potem inne kraje to w pierwszej fazie był "Leninizm" a następnie "Stalinizm" i po 1953 r a raczej po 1956 r. to kolejne interpretacje 'leninizmu". Pisał o tym międy innymi np.J.M.Bocheński.
            Tak więc komunizmu żeśmy nie doświadczyli a "leninizm" pomagali w Rosji budować bardzo znani finansiśći z USA

> Za PRL w drodze do komunizmu przeszkadzali chłopi , prywatna inicjatywa itp
            > Teraz tez opornie idzie wprowadzenie idei: "nie będziesz miał nic a będziesz sz
            > częśliwy"

Chłopi i kobiety oraz pewien rodzaj intelektualistów to wg. słynnej pracy z lat siedemdziesiątych poważne zagrożenie dla demokracji. Znajdziesz taką opinię w
            The Crisis of Democracy - Trilateral Commission - 1975.
            • privus Re: Te wybory to walka za pomocą resztek demokrac 16.04.25, 14:59
              mazala2 napisał:

> > Za PRL w drodze do komunizmu przeszkadzali chłopi , prywatna inicjatywa i
              > tp
              > > Teraz tez opornie idzie wprowadzenie idei: "nie będziesz miał nic a będzi
              > esz sz
              > > częśliwy"
              >
              > Chłopi i kobiety oraz pewien rodzaj intelektualistów to wg. słynnej pracy z
              > lat siedemdziesiątych poważne zagrożenie dla demokracji. Znajdziesz taką opinię
              > w
              >
              The Crisis of Democracy - Trilateral Commission - 1975.
              >
              Mam spore wątpliwości, czy problem państwa opiekuńczego może być w pełni rozwiązywalny.

Kto nie chce pracować, niech też nie je.
              (II List Pawła Apostoła do Tesaloniczan 3:10)

Ta myśl znalazła wiele parafraz, np.:
              Życie nie dało niczego śmiertelnym bez wielkiej pracy.
              (Horacy, Satyry, 9:59)
            • niepoprawnylogin1980 Re: Te wybory to walka za pomocą resztek demokrac 16.04.25, 22:19
              Kobiety za pomocą wypaczonego feminizmu próbują przerobić na proletariat zastępczy.
              W Polsce idzie to opornie bo na przeszkodzie stoi stereotyp Matki Polki , historia, tradycja etc
              • privus Re: Te wybory to walka za pomocą resztek demokrac 22.04.25, 22:54
                To wypaczony katolicyzm doprowadził do stworzenia się ruchu feministycznego. Dzisiaj już "wypaczony katolicyzm" i "feministki" można śmiało traktować jako dwie przeciwstawne i przeciwstawne sobie koncepcje systemu praw człowieka i obywatela. Relacje między nimi są dość złożone i trąci atmosferą w Rzymie przed powstaniem Spartakusa.
          • privus Re: Te wybory to walka za pomocą resztek demokrac 16.04.25, 14:44

> To właśnie ludzka natura stała (i stoi) na przeszkodzie realizacji komunistyczn
            > ych ideałów.
            > Za PRL w drodze do komunizmu przeszkadzali chłopi , prywatna inicjatywa itp
            > Teraz tez opornie idzie wprowadzenie idei: "nie będziesz miał nic a będziesz sz
            > częśliwy"

Jeśli masz na myśli pogląd teologiczny, głoszący że nauki Jezusa Chrystusa zmuszają chrześcijan do wspierania komunizmu religijnego jako idealnego systemu społecznego, to masz rację :)

Ba, nawet w Kazaniu na górze Jezus wspominał o ubóstwie i groził bogatym :)
            • niepoprawnylogin1980 Re: Te wybory to walka za pomocą resztek demokrac 17.04.25, 05:21
              "Teologia" wyzwolenia:)
              • privus Re: Te wybory to walka za pomocą resztek demokrac 22.04.25, 22:56
                Cieszysz się, że JP2 ją zniwelował?
        • afifakx Re: Te wybory to walka za pomocą resztek demokrac 30.04.25, 13:05
          mazala2 napisał:

> wariant_b napisał:
          >
          > > Te wybory to walka za pomocą resztek demokracji, jakie zostały po rządach
          > PiS,
          > > "reformach" Ziobry i prezydenturze Dudy.
          >
          > Wiara w możliwość zbudowania demokracji kapitalistycznej ( opartej o kult bogac
          > twa materialnego) jest moim zdaniem niezgodna nie tylko ze zdrowym rozsądkiem a
          > le również z ludzką naturą
          >
          >

Mazala zakonniku , a celibat z czy jest zgodny ? Jedziesz na ręcznym ?
      • no-popis Re: Te wybory to walka za pomocą resztek demokrac 16.04.25, 20:23
        wariant_b napisał:

> Te wybory to walka za pomocą resztek demokracji, jakie zostały po rządach PiS,
        > "reformach" Ziobry i prezydenturze Dudy.
        Tak, Kaczyński i jego ferajna zniszczyły demokrację i zostały tylko jej resztki.
        Zgoda!!!
    • no-popis powiem Ci niepoprawny loginie 17.04.25, 07:40
      Z przesadą ale w kilku dziedzinach może i wolałbym kolonię niemiecką.
      Na przykład
      -w dziedzinie administracji państwowej czy samorządowej:
      w Niemczech dostaję odpowiedzi i decyzje w terminie a w Polsce czasami z rocznym opóżnieniem i jest to bezkarne
      -w dziedzinie energetyki. Niemcy są :) biednym krajem i tam najpierw , przy budowie elektrowni OZE, idzie się do zakładu energetycznego i pyta się, wnioskuje o przyłączenie tzn czy w tym miejscu taka elektrownia będzie przyłączona. To są 2 - 3 spotkania i opłata rzędu 1000-1500 euro jak jest decyzja
      w bogatej Polsce wpierw wydaje się na zmiany planu zagospodarowania przestrzennego (gmina) , na raporty środowiskowe, i wiele, wiele innych rzeczy to od 100.000 euro do 1000000euro i ...na końcu można się dowiedzieć, że nie można tu przyłączyć tej elektrowni. Zapłacili frajerzy podatnik (gmina) i prywatny przedsiębiorca.
      Tyle dobra w państwie narobił POPiS.
      ...może lepiej być już tą niemiecką kolonią?
      • niepoprawnylogin1980 Re: powiem Ci niepoprawny loginie 17.04.25, 08:56
        Odpowiem Ci No-popisie z przesadą.
        Tego typu "logika", zamiast naprawiać zdradzić na rzecz odwiecznych "przyjaciół" to "logika" niewolnika najdelikatniej rzecz ujmując.
        Może lepiej nie być kolonia niemiecką tylko niech zwolennicy podległości wyjadą tam na stałe i zamieszkają np w muzułmańskiej dzielnicy.
        A jak po drodze to przez lotnisko, które jak twierdzi Bążur będziemy mieli w Berlinie.
        Naprawili już 66 tys usterek?
        Podobne nadzieje miała część Ślązaków a kiedy weszli niemieccy "przyjaciele" to najpierw mordowali a potem dali ofertę tak skomentowaną: "jak nie podpiszesz volkslisty toś sam sobie winien, umrzesz w Oświęcimiu a jak podpiszesz stary ośle to cię Hitler na ost front pośle". Potem wkroczyli ruscy i dla kobiet było jeszcze gorzej a do tego rabunki, wywózki, represje obozy.
        Ale teraz sprawcy czyli Niemcy za pośrednictwem zakamuflowanej opcji szczują na Polskę wykorzystując śląska tragedię.
        • niepoprawnylogin1980 Re: powiem Ci niepoprawny loginie 17.04.25, 12:51
          PS Dodam jeszcze, że nawet niektórzy Żydzi witali w 39 wkraczających niemieckich "przyjaciół " . Chyba nie muszę Ci uświadamiać jak potraktowali ich Niemcy?
        • no-popis Re: powiem Ci niepoprawny loginie 22.04.25, 07:06

> Odpowiem Ci No-popisie z przesadą.
          > Tego typu "logika", zamiast naprawiać zdradzić na rzecz odwiecznych "przyjaciół
          > " to "logika" niewolnika najdelikatniej rzecz ujmując.
          Nie to logika praktyka.
          Umysły zniewolone mogą zrobić Polakom większą krzywdę niż obce mocarstwo.
          Umysły zniewolone to POPiSu. Jedną i drugą formacją kierują socjopaci a nawet psychopaci.
          > Może lepiej nie być kolonia niemiecką tylko niech zwolennicy podległości wyjadą
          > tam na stałe i zamieszkają np w muzułmańskiej dzielnicy.
          • niepoprawnylogin1980 Re: powiem Ci niepoprawny loginie 22.04.25, 09:36
            Jak mniemam chodzi Ci o rodzime "umysły zniewolone"?
            To bądź tak uprzejmy i wyjaśnij jakie to krzywd dopuścili się "swoi" a które byłby gorsze od tego co uczynili nam odwieczni "przyjaciele" ze wschodu i z zachodu ....
        • privus Re: powiem Ci niepoprawny loginie 22.04.25, 22:59
          Nie zrozumiałeś wpisu no-popis i upierasz się przy swoim jak kilkuletnie dziecię :)
          • niepoprawnylogin1980 Re: powiem Ci niepoprawny loginie 23.04.25, 05:33
            To może wytłumacz z łaski swojej:
            "...wolałbym kolonię niemiecką...."
            oraz
            ".....może lepiej być już tą niemiecką kolonią?..."
            Bo takowe wytłumaczenie to jakiś wkład do dyskusji a pożal się Boże "oceny" nic nie wnoszą:)
        • no-popis Re: powiem Ci niepoprawny loginie 28.05.25, 06:31

> Odpowiem Ci No-popisie z przesadą.
          > Tego typu "logika", zamiast naprawiać zdradzić na rzecz odwiecznych "przyjaciół
          > " to "logika" niewolnika najdelikatniej rzecz ujmując.
          NIe, bo to co jest istotne i dlaczego będziemy przegrywać z POPiSem to :
          The economy, stupid!
      • tapatik Re: powiem Ci niepoprawny loginie 28.05.25, 10:46
        A przed PO i PiS to nikogo nie było?
        Mamy zaszłości jeszcze z czasów socjalizmu, gdzie petent był nikim.

I pytanie: czy zamiast być kolonią innego kraju nie moglibyśmy skopiować dobrych rozwiązań od innych i zaimplementować je u nas?
        • niepoprawnylogin1980 Re: powiem Ci niepoprawny loginie 28.05.25, 15:49
          "...czy zamiast być kolonią innego kraju nie moglibyśmy skopiować dobrych rozwiązań od innych i zaimplementować je u nas?..."
          Dobre pytanie!!
    • weteran-czasu Re: Te wybory to walka o resztki demokracji. 24.04.25, 11:31
      Przestań wypisywać bzdury na polecenie oszustów i złodziei z PiS.
      • niepoprawnylogin1980 jak nie masz nic konkretnego 24.04.25, 14:52
        do dodania to PO co wypisujesz takie "mądrości"?
        Nie mylić z KOnkretami na 100 dni:)
    • niegracz Re: Te wybory to walka o resztki demokracji. 28.04.25, 07:24
      PeŁo celowo ukrywa Opinie Międzynarodowych Biegłych w sprawie Smolenska
      - gdyby wyszła na jaw- szanse Trzaskowskiego i Hołowni spadłyby znacznie-
      - polecono by przedłyzyc tłumaczenie Opinii przesunac na 31.05
      a wybory sa 18.05
      przypadek ? nie sądzę...
      dla fachowca tłumaczenie takiej opinii to nie dużej niż 1 miesiac- szczególnie gdy sprawa jest ważna..
      ...
      z przecieków juz wiadomo że Opinia nie będzie za ani przeciw, niewiele zmieni..
      gdyby ją teraz opublikowano to powody do wstydu mieliby też Kosiniak- Kamysz który w Sejmie trąbił że wszystko wiadomo i sprawa zaknięta a także Tusk firmujący to wszystko
      • no-popis Re: Te wybory to walka o resztki demokracji. 28.04.25, 07:35
        niegracz napisał:

> PeŁo celowo ukrywa Opinie Międzynarodowych Biegłych w sprawie Smolenska
        > - gdyby wyszła na jaw- szanse Trzaskowskiego i Hołowni spadłyby znacznie-
        > - polecono by przedłyzyc tłumaczenie Opinii przesunac na 31.05
        > a wybory sa 18.05
        > przypadek ? nie sądzę...
        > dla fachowca tłumaczenie takiej opinii to nie dużej niż 1 miesiac- szczególnie
        > gdy sprawa jest ważna..
        > ...
        > z przecieków juz wiadomo że Opinia nie będzie za ani przeciw, niewiele zmieni..
        > gdyby ją teraz opublikowano to powody do wstydu mieliby też Kosiniak- Kamysz k
        > tóry w Sejmie trąbił że wszystko wiadomo i sprawa zaknięta a także Tusk firmują
        > cy to wszystko
        W dobie internetu nikt i nic nie jest w stanie ukryć.
        Chrzanisz.
        • niegracz Re: Te wybory to walka o resztki demokracji. 28.04.25, 09:52
          no-popis napisała:

> W dobie internetu nikt i nic nie jest w stanie ukryć.
          > Chrzanisz.
          >
          ooo ,.nie wiedziałem:)) to podaj link - chętnie przeczytam tę niby ukryta przed opinia publiczna Opinię Miedzyn arodowych Biegłych

• no-popis Re: Te wybory to walka o resztki demokracji. 28.05.25, 06:29

Dobry tytuł!
      Tak, to resztki demokracji, które pozostawił po sobie i PiS, i PO czyli POPiS.
      PiS również wykończył demokrację czyniąc większość urzędów państwowych organami fasadowymi i podlegającymi pod decyzje Biura Politycznego jak za PRL ;ub pod decyzje komisarza Sasina.
      PO tylko jedzie dalej.
    • bobislaw.borboje Bardzo szanuję 29.05.25, 23:20
      opcję niemiecką (jak Mentzen).
    • niegracz Re: Te wybory to walka o resztki demokracji. 30.05.25, 14:51
      Polacy – Czas wyborów!
      Oda ku przestrodze narodowej

Idzie Polak do urny — z dumą, z godnością,
      W kieszeni krzyżyk, w sercu wolność.
      W ręku długopis, w oczach nadzieja,
      Choć sąsiad obok już rękaw zawija.

Bo przecież Polska — to jedna rodzina!
      Oprócz Kowalskiego… Tego nikt nie przetrzyma.
      Bo głosował na tamtego, na tego z TV,
      A wiadomo – to zdrajca, to wróg, to oni!

Czy to Nawrocki, czy może Trzaskowski,
      Pół kraju dostanie nerwicy lub troski.
      Bo gdy jeden się cieszy, to drugi się miota,
      Jakby mu ktoś do grochu dorzucił kota.

Idź do wyborów, niech głos twój się liczy!
      Lecz pomyl się tylko – a cię klątwa przydusi.
      „Nie na mojego?” – sąsiad już sapie,
      A ciocia z Łomży ogień ci chlapnie!

Bo przecież Polak, jak chce — to potrafi,
      Ciosem w mordę wyrazić poglądy i trwogi.
      Ojczyzna wspólna? – W książce, na papierze.
      Na ulicy – sztacheta i kamień w rezerwie.

Wybory – to święto demokracji...
      Dla połowy – hańba, dla reszty – kolacja.
      Na forach piekło, w memach rzeźnia,
      A przecież tak miało być... normalnie, bez mięsa.

Więc ruszaj do urny, z kartką jak z mieczem!
      Lecz pamiętaj – po głosie już nic nie uleci.
      Bo choć idziemy tłumnie, ramię w ramię,
      To każdy swój naród w sercu ma — w oddzielnej ławie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka