Dodaj do ulubionych

Czym Polska różni się od reszty państw Unii?

12.06.25, 11:13
Jakie są ważniejsze różnice między przepisami prawa i panującymi zwyczajami
w Polsce a innych (tych uważanych za bogatsze i bardziej cywilizowane) państw Unii?
Czy powinniśmy zmieniać swoje przepisy i zwyczaje dostosowując je do standardów unijnych,
czy wstaliśmy z kolan, więc powinniśmy rozwijać się jako skansen i muzeum osobliwości?

Co waszym zdaniem powinno się u nas zmienić, co pozostać po staremu?
Obserwuj wątek
    • prze.nick Re: Czym Polska różni się od reszty państw Unii? 12.06.25, 11:15
      Naprawdę masz aż tak duży kompleks niższości wobec afrykańskich państw Europy zachodniej?
      • wariant_b Re: Czym Polska różni się od reszty państw Unii? 12.06.25, 11:20
        prze.nick napisał:

> Naprawdę masz aż tak duży kompleks niższości wobec afrykańskich państw Europy zachodniej?

Z Polski nie uczyniono jeszcze egzotycznego państwa w środku Europy.
        • x2468 Re: Czym Polska różni się od reszty państw Unii? 15.08.25, 23:05
          Prezydent z zawodu sutener to jednak w Europie egzotyk.
    • wariant_b A teraz właściwe pytanie do psa_na_czarnych 12.06.25, 11:18
      W związku z tym, że storima z tylko sobie wiadomych powodów usiłuje mnie
      wciągnąć w swoje obsesyjne spory między wami mam pytanie:
      w jakiej miejscowości w Belgii mieszkasz?
      forum.gazeta.pl/forum/w,28,179014941,179014941,Dlaczego_nie_bylo_Osemki_Trzaskowskiego.html?p=179046262
      • don.kulawy Re: A teraz właściwe pytanie do psa_na_czarnych 12.06.25, 11:30
        Nie zwracaj uwagi na pomylonego trolla. Jego najbardziej boli ignorowanie jego wiecznie takich samych wpisów świadczących jedynie o jego stanie psychicznym.
      • don.kulawy Re: A teraz właściwe pytanie do psa_na_czarnych 12.06.25, 15:01
        Poza tym zastanawiam się po co piszeszesz o tym tutaj i do kogo kierujesz ten wpis? Przecież tu nie ma tego dupka.
        • wariant_b Re: A teraz właściwe pytanie do psa_na_czarnych 12.06.25, 16:14
          don.kulawy napisał:

> Poza tym zastanawiam się po co piszeszesz o tym tutaj i do kogo kierujesz ten wpis?

Chcę awansować - zostałem już mianowany na ruskiego trolla, liczę na to, że zostanę
          okrzyknięty oficerem prowadzącym ruskich trolli na Belgię lub cały Benelux.

> Przecież tu nie ma tego dupka.

Zostawiłem mu informację, że zakładam nowy wątek. Będzie chciał, to trafi.
          • don.kulawy Re: A teraz właściwe pytanie do psa_na_czarnych 12.06.25, 16:17
            > Chcę awansować - zostałem już mianowany

No, to nic mi nie pozostało jak szczerze ci pogratulować i życzyć ci wytrwałości w działaniu 😅
          • storima Re: A teraz właściwe pytanie do psa_na_czarnych 12.06.25, 17:56
            wariant_b napisał:

>
            > Chcę awansować - zostałem już mianowany na ruskiego trolla, liczę na to, że zos
            > tanę
            > okrzyknięty oficerem prowadzącym ruskich trolli na Belgię lub cały Benelux.

Jeśli tu mowa o mnie.
            To ponownie bezczelnie kłamie.
            Określiłem kilka lat temu zachowanie wariant_b wobec mnie jako działalność klasycznego trolla. I tak w dalszym ciągu wobec mnie się zachowuje.

ALE NIGDY,
            nigdy nie napisałem, że jest „ruskim trollem.”

Mimo jego oszczerczych wobec mnie insynuacji.

Nie jestem anonimowy na Forum Kraj.
            Co mu kilkakrotne przypominałem. I nie żądałem od warianta_b chamskim zwrotem, jak on w stosunku do mnie, abym „odszczekiwał” moje poprawianie kłamstw pies.na.czarnych.

Nie oczekuję też od człowieka, który nie po raz pierwszy wypisuje tu oszczerstwa na mój temat, uprawiając klasyczny trolliing, aby mnie przepraszał.

Z poważaniem,

encysol.pl/es/encyklopedia/biogramy/17999,Pacholec-Marek.html
      • storima Re: A teraz właściwe pytanie do psa_na_czarnych 12.06.25, 17:00
        wariant_b napisał:

> W związku z tym, że storima z tylko sobie wiadomych powodów usiłuje mnie
        > wciągnąć w swoje obsesyjne spory między wami mam pytanie:

Troll wariant_b kłamie ponownie.

To on zaatakował mnie kwestionując już dawno udowodnione kłamstwo pies.na.czarnych: wariant_b zaprzeczył prawdziwości informacji Stefana i moich publikacji udowadniających, że pies.na.czarnych kłamał pisząc iż w niedziele w Belgii duże sklepy, czyli markety są zamknięte:

wariant_b Re: Nagonka na PiS 22.01.25, 17:16
        Kontrolnie obejrzałem wątek handlu w niedzielę w Belgii i argumentacja była kiepściutka.
        Skoro strorimie udało się z pomocą administracji zawodowej wyeliminować psa na czarnych,
        to powinien sobie dalsze ataki personalne na nieobecnego odpuścić.

Wariant_b pomija megawpadki pies.na.czarnych, na które JEDYNIE kilka z nich zwracam mu uwagę:

1. Brak znajomości systemów zabezpieczeń w belgijskich dowodach osobistych.
        2. Brak rozeznania w przepisach ruchu drogowego w Belgii.

forum.gazeta.pl/forum/w,28,179014941,179014941,Dlaczego_nie_bylo_Osemki_Trzaskowskiego.html?p=179047057
        Skoro o marketach mowa to również jeden z niedawnych wpisów pies.na.na.czarnych w którym kłamliwie stwierdza on, jako cuda.na.plebani:

cuda.na.plebanii napisał:

> A tak na poważnie. Coraz więcej dużych sklepów mają tylko jedną kasę w której
        >przyjmowana jest gotówka. Lubisz stać w kolejkach to twoja broszka.

Kolejna brednia pies.na.czarnych w temacie płatności w państwach EU.

Ani we Francji, ani Belgii, jak i w Polsce, nie ma jednej jedynej kasy z napisem "Opłaty jedynie gotówkowe". To byłaby niezgodna z prawem dyskryminacja.
        Z tego co ja widzę, prawdą jest natomiast, że w Polsce więcej klientów płaci gotówką niż we Francji czy w Belgii.

Duże sklepy we Francji czy w Belgii takie w tym IKEA, nawet w kasach samoobsługowych umożliwiają płatności gotówkowe.

Ponownie nawet na tym jedynie wątku po raz wtóry udowadnia, że nie ma żadnego pojęcia na temat detali życia codziennego w państwach Unii Europejskiej.

Pies.na.czarnych publikuje SYSTEMATYCZNIE inne brednie tym razem na temat serwisu bankowego w Belgii:

Podsumowanie nieprawdziwych informacji opublikowanych przez pies.na.czarnych/cuda.na.plebanii na temat usług bankowych w Unii Europejskiej.

1. Skłamał pisząc, że jedyna karta bankowa krajów Unii Europejskiej upoważniająca do przeprowadzania płatności międzynarodowych to ta z logo MASTERCARD. Karta z logo VISA jest tożsama. Wszyscy posiadacze standardowych kart bankowych w UE są uprawnieni do przeprowadzania międzynarodowych płatności.

2. Skłamał pisząc, że posiada kartę kredytową dzięki której może dokonywać bezstykowych płatności bez wbijania kodu PIN do 1000 euro. Limit takowych transakcji wynosi 50 euro. Wszelkie transakcje powyżej tej kwoty w krajach euro, bezstykowej płatności wymagają kodu PIN. Bez względu na to czy płacimy kartą debitową czy kredytową. Skłamał, udając, iż posiada nieistniejącą jakąś super kartę kredytową. Kreując się fałszywie na uprzywilejowanego i zamożnego mieszkańca Unii Europejskiej.

3. Skłamał. Pisząc, że duże sklepy w UE mają tylko jedną i jedyną kasę w której można płacić gotówką. Przekonywał, że czas obsługi w tej jednej jedynej kasie jest zdecydowanie dłuższy niż w innych otwartych kasach - w których płatność odbywa się bezgotówkowo. Nawet liczne kasy samoobsługowe w Belgii czy Francji udostępniają możliwość płacenia gotówką.

4. Skłamał. Pisząc, że płatności kodem QR w sklepach UE są popularne. W UE w dalszym ciągu dominują płatności kartą bankową, gotówką czy też tradycyjnymi aplikacjami w smartphonie. Kody QR, przede wszystkim na dziś dzień spełniają funkcje usługowe i informacyjne.

5. Skłamał. Pisząc, że Polacy nie potrafią korzystać z kodów QR. W Polsce jak i UE kody QR używane są przede wszystkim w celach usługowych takich jak przykładowo bilety komunikacji miejskiej, kolejowej, lotniczej. Używane są także przykładowo w instytucjach użyteczności publicznej. Oraz w celach reklamowych.

To są zebrane przykłady jego publikacji fałszywych informacji z najnowszych wątków o europejskiej karcie płatniczej i BLIKu.

Kreuje się w nich (jak zawsze) na światowego człowieka. Sieje dezinformacje. I po prostu okłamuje forumowiczów pozując na zamożnego i uprzywilejowanego obywatela Unii Europejskiej.

Przykłady są powyżej. I ten najbardziej horrendalny z posiadaniem nieistniejącej w rzeczywistości jakiejś wszechmocnej karty kredytowej.

To są detale, z codziennego życia podstawowych i powszechnych usług bankowych w krajach UE.

forum.gazeta.pl/forum/w,28,178858597,178858597,Polski_BLIK_dostepny_na_calym_swiecie_.html?p=178931449
        Powtarzam. To JEDYNIE kilka takich przykładów megawpadek pies.na.czarnych.

Które jasno i logicznie świadczą, że człowiek który je publikuje nie mieszkał i nie przebywa w Belgii na stale.

Ale troll niewygodne dla niego informacje CELOWO pomija.
        Wariant_b poza oszczerstwami na temat moich rzekomych kłamstw insynuował również, iż to ja jestem putinowskim "agentem wpływu".
        • storima Re: A teraz właściwe pytanie do psa_na_czarnych 12.06.25, 17:34
          Wariant_b poza oszczerstwami na temat moich rzekomych kłamstw insynuował również, iż to ja jestem putinowskim "agentem wpływu".

Z poważaniem,

• hordol Re: A teraz właściwe pytanie do psa_na_czarnych 12.06.25, 20:59
            storima napisał:

> Wariant_b poza oszczerstwami na temat moich rzekomych kłamstw insynuował równie
            > ż, iż to ja jestem putinowskim "agentem wpływu".

agent putinowski? tego nie wiem.ale pieniaczem z pewnością jestes.
            • storima Re: A teraz właściwe pytanie do psa_na_czarnych 12.06.25, 21:08
              hordol napisała:

> storima napisał:
              >
              > > Wariant_b poza oszczerstwami na temat moich rzekomych kłamstw insynuował
              > równie
              > > ż, iż to ja jestem putinowskim "agentem wpływu".
              >
              > agent putinowski? tego nie wiem.ale pieniaczem z pewnością jestes.

Pisze to człowiek, który w swej bezsilności nie mając racji ubliżał mi chamsko i używał wobec mnie wulgaryzmy.

Tak jestem tym o kim pisze Encyklopedia Solidarności:

• hordol Re: A teraz właściwe pytanie do psa_na_czarnych 12.06.25, 21:18
                forum nie służy do prywatnych wojen
                jestes pieniaczem.
                • storima Re: A teraz właściwe pytanie do psa_na_czarnych 12.06.25, 21:52
                  hordol napisała:

> forum nie służy do prywatnych wojen
                  > jestes pieniaczem.

Dementowanie publicznie publikowanych kłamstw i otworzenia w oparciu o nie fałszywej tożsamości jest tym czym jest:
                  dementowanie publicznie rozpowszechnianych kłamstw.

Ps
                  Pieniactwo to drążenie tematu w którym nie miałeś racji, gdy ja cierpliwie i uprzejmie wyjaśniałem ci, że się mylisz podczas gdy ty drążyłeś temat używając wobec mnie chamskich oszczerstw i wulgarnych zwrotów.
                  To jest pieniactwo trollu.
                  • storima Re: A teraz właściwe pytanie do psa_na_czarnych 12.06.25, 21:53
                    korekta:

Dementowanie publicznie publikowanych kłamstw i tworzenie w oparciu o nie fałszywej tożsamości jest tym czym jest:
                    dementowanie publicznie rozpowszechnianych kłamstw.
                • don.kulawy Re: A teraz właściwe pytanie do psa_na_czarnych 12.06.25, 22:12
                  hordol napisała:

> jestes pieniaczem.

Daj spokój bo znowu zacznie udowadniać, że jest zasłużonym bojownikiem dziecięcej partyzantki antykomunistycznej.
                  Rozszczeka się na jak zawsze 🤮🤮🤮
                • don.kulawy Re: A teraz właściwe pytanie do psa_na_czarnych 12.06.25, 23:49
                  Według tej stroniczki, którą sam linkuje
                  storima ur. 21 XII 1960 w Częstochowie. 1980-1982 student filologii polskiej w Wyższej Szkole Pedagogicznej tamże.

Zaczął mając 20 lat, to trochę późno jak na takiego geniusza. W dwa lata ukończył studia, a raczej skończył ze studiowaniem. Zdolniacha zajebisty. :). Wcześniej, jak sam opowiadał ukończył gimnazjum gdzie jako kierownik szkolnego radiowęzła prowadził,dzialalnosc wywrotowa przeciwko komunizmowi.
                  Kiedys tu na forum opowiadał, ze w latach 70 na wyższych studiach do wykładowców zwracał, się per doktor :)
                  Nic mu sie nie klei.
                  Zdolniacha zajebisty.
                  • wariant_b Re: A teraz właściwe pytanie do psa_na_czarnych 13.06.25, 00:31
                    don.kulawy napisał:

> Kiedys tu na forum opowiadał ...

A czy kiedyś na forum opowiadał, jak żyje się w Belgii, bo wydaje mi się,
                    że tylko czepia się twoich wypowiedzi, a od siebie nic nowego nie dodał.
                    Sorki, że pytam, ale ostatnio rzadko zaglądałem na Kraj, bo monotonia straszna.
                    Same nawalanki. Nawet komentarzy yomy nie chciało mi się wyłuskiwać.
                    • hrasier_2 Re: A teraz właściwe pytanie do psa_na_czarnych 13.06.25, 00:41
                      wariant_b napisał:

> don.kulawy napisał:
                      >
                      > > Kiedys tu na forum opowiadał ...
                      >
                      > A czy kiedyś na forum opowiadał, jak żyje się w Belgii, bo wydaje mi się,
                      > że tylko czepia się twoich wypowiedzi, a od siebie nic nowego nie dodał.
                      > Sorki, że pytam, ale ostatnio rzadko zaglądałem na Kraj, bo monotonia straszna.
                      > Same nawalanki. Nawet komentarzy yomy nie chciało mi się wyłuskiwać.
                      Nawalanki to stosuje Pies to on zawłaszczył to forum.
                      • wariant_b Re: A teraz właściwe pytanie do psa_na_czarnych 13.06.25, 01:04
                        hrasier_2 napisał:

> Nawalanki to stosuje Pies to on zawłaszczył to forum.

To negativum powinien być zazdrosny o swoją pozycję lidera, a nie ty.

• don.kulawy Re: A teraz właściwe pytanie do psa_na_czarnych 13.06.25, 03:28
                      > A czy kiedyś na forum opowiadał, jak żyje się w Belgii

Belgie to on zna jedynie z pierwszego linku jaki mu wyjdzie po wpisanie hasła, które mu pasuje do wymądrzania się na FK. Kiedyś wiele lat temu i to zaczęło jego wojnę ze mną znalazł stronę w budowie, na której błędnie była napisana nazwa miasta. Wyśmiałem go i od tego czasu jestem jego śmiertelnym wrogiem. Biedak spać po nocach nie może. W nocy i w dzień ma przed oczami czarne psy 👻
                • hrasier_2 Re: A teraz właściwe pytanie do psa_na_czarnych 13.06.25, 00:52
                  hordol napisała:

> jestes pieniaczem.
                  Nie wiem do czego służy. Ale storima to autor, poeta i opozycjonista Solidarności i nawet był internowany. Był na Wybrzeżu w te dni gorące, gdy toczyła się walka z komuną. Niekażdy wtedy miał odwagę. Wszystko jest w sieci i można sobie wyszukać.
                  • don.kulawy Re: A teraz właściwe pytanie do psa_na_czarnych 13.06.25, 03:32
                    > Był na Wybrzeżu w te dni gorące, gdy toczyła się walka z komuną.

W jakie dni? On sam podaje, ze urodził się dopiero w 1960 roku, czyli w czasie wydarzeń na wybrzeżu to jeszcze maminej spódnicy się trzymał.
                    • storima Re: A teraz właściwe pytanie do psa_na_czarnych 13.06.25, 06:41
                      wariant_b napisał:

> don.kulawy napisał:
                      >
                      > > Kiedys tu na forum opowiadał ...
                      >
                      > A czy kiedyś na forum opowiadał, jak żyje się w Belgii, bo wydaje mi się,
                      > że tylko czepia się twoich wypowiedzi, a od siebie nic nowego nie dodał.

Niby dlaczego mam tu pisać od siebie jak się żyje w Belgii???

Ja nie szpanuje tutaj przebywaniem w Belgii jak czyni to putinowski propagandysta w celu kreowania fałszywej tożsamości. Który przy byle okazji pisze "a u mnie to..." (W Belgii)

Demeskuję jedynie brednie które pies.na.czarnych wypisuje wprowadzając w błąd forumowiczów czy to na temat PRL czy życia codziennego w Belgii.

I ponownie pies.na.czarnych
                      na TYM WĄTKU się kompromituje,
                      Rosjanin udający Polaka, który bije tu wszelkie rekordy w publikacji fałszywych informacji i kłamstw.
                      W sukurs przychodzi mu wariant_b rzucający oszczerstwami i uprawiający tu w związku z tym paskudny trollizm i ndzwyczaj dzielnie go wspiera i mu kibicuje.

Nadzwyczaj dzielnie bo wariant_b neguje BIBLIOGRAFIĘ, którą zamieszczam demaskując permanentnie publikowane tu brednie przez pies.na.czarnych.
                      Ośmiesza się do megagranic wysługując się sztuczną inteligencją próbując GROTESKOWO obalić rzetelnie prezentowane tu przeze mnie wiarygodne źródła informacji.

Przypomina to niedane wydarzenie na tym forum: pies.na.czarnych uparcie twierdził (odstawiając megakompromitujący szpan, pozując ponownie na PRLowskiego zamożniaka i wychowanego w PRL Polaka), że w latach 70. kupował i pił super luksusową wódkę. Gdy forumowicze w tym POPIS mu udowodnili, że nie jest to możliwe bo producent tej wódki pisze na swej stronie, że powstała ona w 1993 roku to pies.na.czarnych stwierdził, że internet nie jest wiarygodny.

Identycznie w stylu klasycznego i prymitywnego trolla funkcjonuje tu teraz wariant_b.

Olinkowane dowody i fakty, które nie pasują wariant_b po prostu bezczelnie je omija.

don.kulawy napisał:

> > Był na Wybrzeżu w te dni gorące, gdy toczyła się walka z komuną.
                      >
                      > W jakie dni? On sam podaje, ze urodził się dopiero w 1960 roku, czyli w czasie
                      > wydarzeń na wybrzeżu to jeszcze maminej spódnicy się trzymał.

Kolejna brednia i dowód, że nie mieszkał nigdy w PRL na stałe.

"Wydarzenia na Wybrzeżu" to nie tylko 1970 rok.
                      Każdy Polak tej generacji O TYM WIE.

A wariant_b tym bredniom przyklaskuje.

don.kulawy Re: A teraz właściwe pytanie do psa_na_czarnych 12.06.25, 23:49
                      Według tej stroniczki, którą sam linkuje
                      storima ur. 21 XII 1960 w Częstochowie. 1980-1982 student filologii polskiej w Wyższej Szkole Pedagogicznej tamże.

Zaczął mając 20 lat, to trochę późno jak na takiego geniusza. W dwa lata ukończył studia, a raczej skończył ze studiowaniem. Zdolniacha zajebisty. :). Wcześniej, jak sam opowiadał ukończył gimnazjum gdzie jako kierownik szkolnego radiowęzła prowadził,dzialalnosc wywrotowa przeciwko komunizmowi.
                      Kiedys tu na forum opowiadał, ze w latach 70 na wyższych studiach do wykładowców zwracał, się per doktor :)
                      Nic mu sie nie klei.
                      Zdolniacha zajebisty.

Ponownie fałszuje mój życiorys.
                      Dwa lata studiów, bo zostałem wyrzucony z Polski.
                      Tak, gdy studiowałem (a nigdzie nie pisałem, że studiowałem w latach 70.!) zwracałem się jak każdy student per doktor do doktorów, per mgr do magistrów i nie wypisywałem bredni jak pies.na.czarnych:

storima Re: współczuję pani red.Renacie Grochal 08.05.25, 22:02
                      don.kulawy napisał:

> O ile dobrze pamietam do doktorów zwracaliśmy się "panie docencie".

Nieprawda.

I to rzecz, której żadna studiująca osoba nie zapomni.

Pies.na.czarnych przez lata kłamał na forach, że wychowywał się w PRL, studiował tutaj i opuścił Polskę jak tu pisał w latach 80.

Wypisywał tutaj bzdury o życiu codziennym w PRL.
                      Poprawiałem te kłamstwa.
                      Wiele moich korekt pisania nieprawdy przez pies.na.czarnych, czy to detalach życia codziennego w PRL, czy też we współczesnej Belgii było usuwanych przez chroniącego go byłego opiekuna społecznego tego forum.

Nie mógł studiować w Polsce ktoś, kto strzela tutaj tak kardynalne błędy i wypisuje brednie.

Podobnie jak durnowato kłamał, że do kadry pedagogicznej w liceach w latach 60.i 70. w PRL zwracano się per "pani".

Każdy wychowanek tej generacji wie, że jest to wierutne kłamstwo.

Wystarczą JEDYNIE te dwie podane tutaj megakompromitacje, aby uczciwie stwierdzić, że ktoś kto wypisuje te brednie nie mógł się wychowywać dorastać i studiować w PRL.

Takich kultowych detali po prostu się do końca życia nie zapomina.
                      I bredniami na ten temat naszpikowane jest przez pies.na.czarnych to forum.

I żadna megakompromitująca usłana oszczerstwami krucjata wariant_b, który przyjął w tej kwestii rolę prymitywnego i brzydkiego trolla w obronie publikowanych na Forum Kraj bredni przez pies.na.czarnych tego nie zmieni.

Pisałem kilkakrotnie. Powtórzę:

Dowody antypolskiej działalności putinowskiej i tworzenia fałszywej tożsamości w celach propagandowych powielania tu kremlowskiej narracji przedstawiłem tam gdzie trzeba.
                      I widać skutek:
                      Pseudonim pies.na.czarnych wypracowywany przez dwie dekady zniknął.

forum.gazeta.pl/forum/w,28,179046570,179046570,Czym_Polska_rozni_sie_od_reszty_panstw_Unii_.html?p=179048059
                      Z poważaniem,
                      Marek Pacholec

• storima Re: A teraz właściwe pytanie do psa_na_czarnych 13.06.25, 08:42
                        PS
                        Kolejne magawpadki pies.na.czarnych TYLKO na tym wątku:

1. Ponowne brednie na handlu w niedziele w Belgii.

2. Brednie na temat zwracania się do wykładowców wyższych uczelni w czasach PRL.

3. Kompromitacja w kwestii znajomości KULTOWYCH wydarzeń historycznych w PRL.

4. Kompletny brak wiedzy na temat represyjnego charakteru przebiegu stanu wojennego w Polsce.

Ponownie. To są detale odnośnie życia, w PRL, których Polacy mojej generacji (rocznik 60.) i starsi to po prostu pamiętają.

I oczywiste brednie w tej kwestii pies.na.czarnych putinowskiego Rosjanina udającego Polaka wychowywanego w PRL, na niby emigrującego z niby ojczystego PRL do niby Belgii w latach 80. i akceptowanie tych wierutnych bzdur ich rozpowszechnianie jako
                        prawdziwe są nadwymiar poniżające i dyskredytujące tych którzy takich groteskowo nieudolnych prób się podejmują.
                        • wariant_b Re: A teraz właściwe pytanie do psa_na_czarnych 13.06.25, 11:05
                          storima napisał:

> PS
                          > Kolejne magawpadki pies.na.czarnych...

Czy zamiast kolejnych wpadek psa_na_czarnych mógłbyś zaproponować coś konstruktywnego,
                          na przykład podać jakie rozwiązanie stosowane w Belgii dobrze byłoby wprowadzić w Polsce,
                          lub odwrotnie - w czym Belgowie mogliby się wzorować na nas.

PS.
                          Czy udało ci się zaprosić stefana4 do pełnienia roli arbitra w tym sporze?
                          Jakby co mogę skontaktować się z nim mailowo.
                          • storima Re: A teraz właściwe pytanie do psa_na_czarnych 13.06.25, 11:49
                            wariant_b napisał:

> storima napisał:
                            >
                            > > PS
                            > > Kolejne magawpadki pies.na.czarnych...
                            >
                            > Czy zamiast kolejnych wpadek psa_na_czarnych mógłbyś zaproponować coś konstrukt
                            > ywnego,
                            > na przykład podać jakie rozwiązanie stosowane w Belgii dobrze byłoby wprowadzić
                            > w Polsce,
                            > lub odwrotnie - w czym Belgowie mogliby się wzorować na nas.
                            >
                            > PS.
                            > Czy udało ci się zaprosić stefana4 do pełnienia roli arbitra w tym sporze?
                            > Jakby co mogę skontaktować się z nim mailowo.

Proponuję, aby wariant_b przeprowadził sobie laicki rachunek sumienia licząc ile razy skłamał tylko na tym wątku.

Trolizm tak wariant_b zaabsorbował, że zatracił umiejętność poprawnego czytania.

Nie będzie mi anonimowy facet w szczytującym okresie trolizmu, który wypisywał tu karalne oszczerstwa o moim rzekomym byciu putinowskim „”agentem wpływu”, i nieustanie oszczerczo zarzucał nieustannie pisanie nieprawdy narzucał NAMOLNIE o czym mam tu pisać i WYWARZAĆ otwarte przeze mnie drzwi:
                            kłamstwa po odsunięciu snajper, który usuwał moje korekty poszatkował wątek, kłamstwa pies.na.czarnych zostały udowodnione.

Mimo kolejnej megawpadki pies.na.czarnych na tym wątku w sprawie handlowych niedziel w Belgii, troll wariant_p tradycyjnie pomija niewygodne dla niego EWIDENTNIE DOWODY, TU NA TYM WĄTKU.

pies.na.czarnych publikuje :

oczywiste brednie w tej kwestii pies.na.czarnych putinowskiego Rosjanina udającego Polaka wychowywanego w PRL, na niby emigrującego z niby ojczystego PRL do niby Belgii w latach 80. i akceptowanie tych wierutnych bzdur ich rozpowszechnianie jako
                            prawdziwe są nadwymiar poniżające i dyskredytujące tych którzy takich groteskowo nieudolnych prób się podejmują.

Powtórzę:

1. Wystarczą JEDYNIE te dwie podane tutaj megakompromitacje, aby uczciwie stwierdzić, że ktoś kto wypisuje te brednie nie mógł się wychowywać dorastać i studiować w PRL.

Nie zamierzam zejść z obranej przeze mnie drogi:

Dowody antypolskiej działalności putinowskiej i tworzenia fałszywej tożsamości w celach propagandowych powielania tu kremlowskiej narracji przedstawiłem tam gdzie trzeba.
                            I widać skutek:

forum.gazeta.pl/forum/w,28,179046570,179046570,Czym_Polska_rozni_sie_od_reszty_panstw_Unii_.html?p=179049016
                            Z poważaniem,

• don.kulawy Re: A teraz właściwe pytanie do psa_na_czarnych 13.06.25, 12:15
                    Jest tego dużo więcej :)

--
                    Storima przyznał się bez bicia do swojego prawdziwego pochodzenia :)
                    storima napisał:
                    > Tak. Za twoich czasów, w ZSRR uczyliśmy się od rozmaitych poetach w szkole podstawowej.
                    Wiecie to? Storima nie wie, że w u nas produkowano Fiata 126p. Konkluzja: on nigdy nie mieszkał w Polsce :)

forum.gazeta.pl/forum/w,28,178094760,178094760,Wyczyscilo_sie_po_wstawieniu_niepoprawnylogin1980.html#p178095618
        • wariant_b Re: A teraz właściwe pytanie do psa_na_czarnych 12.06.25, 18:59
          storima napisał:
          > wariant_b zaprzeczył prawdziwości informacji Stefana i moich publikacji...

OK. Rozumiem, że chodzi ci o osobę o nicku stefan4, czy się mylę? Sensowna osoba.
          Poproś go, żeby zgodził się wystąpić w tym wątku w roli arbitra i przedstawił jakąś
          rozsądną argumentację choćby w sprawie powszechności handlu w niedziele w Belgii.
          A jeśli starczy mu cierpliwości również w sprawie cen usług medycznych i leków w Belgii
          czy wybuchu zabytkowej armaty w lipcu 1972 roku na tarasie Zamku w Szczecinie.
          • don.kulawy Re: A teraz właściwe pytanie do psa_na_czarnych 12.06.25, 19:17
            Daj spokój. On obojętnie co się napisze zawsze zrozumie po swojemu. Duże sklepy to dla niego są jedynie sklepy z żarciem itd, itp. Ignorować trolla to jest najlepsza metoda na niego, bo jak sam widzisz byle reakcja od razu wywołuje u niego wycie, linki jakiegoś opozycjonisty z Częstochowy, który podobno nie był kapusiem :)))). Żałosny chory troll.

BTW
            Stefan4 to jest jego inny nick, chyba adam.eu i mateusz.xxx również.
            • storima Re: A teraz właściwe pytanie do psa_na_czarnych 12.06.25, 21:45
              don.kulawy napisał:

> Daj spokój. On obojętnie co się napisze zawsze zrozumie po swojemu. Duże sklepy
              > to dla niego są jedynie sklepy z żarciem itd, itp.
              >
              > BTW
              > Stefan4 to jest jego inny nick, chyba adam.eu i mateusz.xxx również.

Kolejna megawpadkapies.na.czarnych.

Nie. Czym są te “duże sklepy” zamknięte w niedziele w Belgii wg pies.na.czarnych :

Mimo wszystko jest to niewypał bo duże sklepy ze względu na związki zawodowe nie otwierają swoich podwoi. Otwarte są jedynie małe sklepy.

Czyli po polsku: markety.

Przed chwila napisał :

Duże sklepy

Nie. Pisałem o tym JASNO i WYRAŹNIE że zarówno markety przykładowo Carrefour są otwarte w Belgii w każdą niedzielę w tym 7 dni w tygodniu (ten FAKT wariant_b również oszczerczo dementował) jak rozmaite inne sklepy wielkopowierzchniowe oferujące szeroki asortyment handlowy:

storima
              Re: Czy możliwe jest przywrócenie handlu we wszys
              08.07.24, 12:22
              storima napisał:

> Każdy kto mieszka w danym kraju na stałe, zna także dni otwarcia marketów z
              > artykułami AGD, majsterkowania itp.
              >
              > W Belgii w niedziele otwarte są również tego typu sklepy:
              >

> Obecnie mogę swobodnie popoprawiać fałszywe informacje publikowane przez pies.n
              > a.czarnych na FK. Doprowadziłem do zakończenia niezrozumiałej ochrony jego
              >kłamliwych wpisów poprzez usuwanie moich merytorycznych korekt.
              >

Otwarte są nie tylko MARKETY, ale i wybrane sklepy AGD - majsterkowanie, jak i poszczególne księgarnie.
              Link do księgarni otwartych w niedziele w Belgii:

www.heures.be/librairie-pax/liege/1
              Czyli jak widać wbrew temu o czym fałszywie informował pies.na.czarnych handel w Belgii kwitnie w niedziele.

Ten kto mieszka w Belgii na stale, wie, ze w przeciwieństwie do Polski handel w Belgii odbywa się także w niedziele.

Zaledwie kilka dni temu powtarzałem to o czym pisałem rok temu udowadniając, iż informacje które podałem o marketach otwartych w niedziele w Belgii oferujących szeroki asortyment handlowy były i są aktualne:

storima
              Re: Polska jest jednak wyjątkowa !
              08.06.25, 16:05
              PS

Dzisiaj jest niedziela.
              W Belgii czynne są te markety, które regularnie otwarte są w każdą niedzielę.

I wbrew temu co wypisywał kłamliwie na ten temat wariant_b zasłaniając się ostatnio sztuczną inteligencją,
              w Belgii istnieją markety, które czynne są przez 7 dni w tygodniu.

Wspieranie przez wariant_b kłamstw nagminnie tu publikowanych przez pies.na.czarnych, ubliżanie mi wypisywaniem oszczerstw (nazywając mnie putinowskim "agentem wpływu"), żądanie "odszczekania" poprawianie fałszywych informacji publikowanych tu przez pies.na.czarnych w celu kreowania fałszywej tożsamości mającej ułatwić mu propagowanie antypolskiej, kremlowskiej propagandy i ponownie zasłanianie się sztuczną inteligencją, aby nadać wrażenie prawdziwości jego oskarżeń jedynie kompromituje wariant_b.

Od czasu bandyckiej agresji Putina w 2022 roku kilkakrotnie wariant_b atakował mnie oszczerstwami
              Nie spodziewałem się i nie oczekuję przeprosin od osób, którzy w dyskusji manipulacyjnie wyłuskują cytat wypowiedzi, który nie jest istotnym przekazem całości i fałszują autentyczny sens publikacji. Omijają przy tym dla manipulacyjnych celów zasady kultury i cywilizowane formy dyskusji.

Kilkakrotnie wskazywałem na publikowane w temacie handlu w Belgii w niedziele informacje i linki zamieszczone na FK przez Stefana i mnie.

Linki te są aktualne do dziś.

Powtórzę.

Nie jest możliwym, aby ktoś jak pies.na.czarnych wypisując brednie na temat handlu w Belgii w niedziele mieszkał w tym kraju na stałe.
              Ktoś kto nie zna detali życia codziennego danego kraju z pewnością nie mieszka tam na stałe.
              Proste i logiczne.
              Tym bardziej, że nie jest to pierwsza megawpadka pies.na.czarnych w tym temacie.

Na zdjęciu strona internetowa jednej z sieci marketów z meblami w Belgii, informacja z dnia dzisiejszego o godzinach otwarcia w niedziele i przez wszystkie 7 dni tygodnia.
            • wariant_b Re: A teraz właściwe pytanie do psa_na_czarnych 13.06.25, 00:22
              don.kulawy napisał:

> BTW
              > Stefan4 to jest jego inny nick, chyba adam.eu i mateusz.xxx również.

NIE!
              Nicki można zmieniać, psychiki nie.
              Nie widziałem nigdy zapętlonego stefana4 czy adama.eu.
              Zresztą waga też nie ta.

A jeśli wolisz inne argumenty - to będą storimą stefan4 już by uczestniczył w dyskusji. A nie ma go.
              • hrasier_2 Re: A teraz właściwe pytanie do psa_na_czarnych 13.06.25, 00:47
                wariant_b napisał:

> don.kulawy napisał:
                >
                > > BTW
                > > Stefan4 to jest jego inny nick, chyba adam.eu i mateusz.xxx również.
                >
                > NIE!
                > Nicki można zmieniać, psychiki nie.
                > Nie widziałem nigdy zapętlonego stefana4 czy adama.eu.
                > Zresztą waga też nie ta.
                >
                > A jeśli wolisz inne argumenty - to będą storimą stefan4 już by uczestniczył w d
                > yskusji. A nie ma go.
                Ty nie jestes od oceniania ludzi. Każdy może tu wyrażać swój głos. To forum było w jedną stronę, teraz się zmieniło. Boście klepali te swoje farmazony o PIS. Jednostronnie. Wszyscy: ty Stefan i Adam. Adam to ostatnio jęczy na moderacji tak jak Feelek. Bo nie może się pogodzić ze ktoś na inne zdanie o Trzaskowskim i PIS.
                • wariant_b Re: A teraz właściwe pytanie do psa_na_czarnych 13.06.25, 01:06
                  hrasier_2 napisał:

> Ty nie jestes od oceniania ludzi. Każdy może tu wyrażać swój głos.

Mam dla ciebie tanią radę - nie wtrącaj się, jeśli nie masz nic do powiedzenia.
              • don.kulawy Re: A teraz właściwe pytanie do psa_na_czarnych 13.06.25, 03:34
                Stefan4 w podobny sposób wszystkich poucza. Styl pisania trochę zmieniony. Najlepsze jest to jak oboje chwalą siebie nawzajem.
            • storima Re: A teraz właściwe pytanie do psa_na_czarnych 17.06.25, 05:47

pies.na.czarnych Re: Czy możliwe jest przywrócenie handlu we wszys 12.05.24, 12:58

U mnie na przykład pierwsza niedziela każdego miesiąca jest, że tak powiem handlowa. Miasto sponsoruje te dnie znosząc opłatę za przejazd komunikacją miejską. Mimo wszystko jest to niewypał bo duże sklepy ze względu na związki zawodowe nie otwierają swoich podwoi. Otwarte są jedynie małe sklepy. Z tego co sam obserwuję to widzę, że jedynie turyści mają z tego korzyść.

forum.gazeta.pl/forum/w,28,177633947,177633947,Czy_mozliwe_jest_przywrocenie_handlu_we_wszystkie.html?p=177636131

don.kulawy napisał:

> Duże sklepy

Kłamie.
              "Duże sklepy" to nie "jedynie sklepy z żarciem" w Belgii to także masa innych marketów otwartych w niedziele w Belgii prowadzących szeroki asortyment sprzedaży. Pisałem o tych detalach poprzednio.

Ktoś kto jak pies.na.czarnych wypisuje permanentnie brednie na temat detali życia codziennego w Belgii nie mieszka w tym kraju na stałe.

storima Re: Polska jest jednak wyjątkowa ! 08.06.25, 16:05
              PS

Dzisiaj jest niedziela.
              W Belgii czynne są te markety, które regularnie otwarte są w każdą niedzielę.

I wbrew temu co wypisywał kłamliwie na ten temat wariant_b zasłaniając się ostatnio sztuczną inteligencją,
              w Belgii istnieją markety, które czynne są przez 7 dni w tygodniu.

Wspieranie przez wariant_b kłamstw nagminnie tu publikowanych przez pies.na.czarnych, ubliżanie mi wypisywaniem oszczerstw (nazywając mnie putinowskim "agentem wpływu"), żądanie "odszczekania" poprawianie fałszywych informacji publikowanych tu przez pies.na.czarnych w celu kreowania fałszywej tożsamości mającej ułatwić mu propagowanie antypolskiej, kremlowskiej propagandy i ponownie zasłanianie się sztuczną inteligencją, aby nadać wrażenie prawdziwości jego oskarżeń jedynie kompromituje wariant_b.

Od czasu bandyckiej agresji Putina w 2022 roku kilkakrotnie wariant_b atakował mnie oszczerstwami
              Nie spodziewałem się i nie oczekuję przeprosin od osób, którzy w dyskusji manipulacyjnie wyłuskują cytat wypowiedzi, który nie jest istotnym przekazem całości i fałszują autentyczny sens publikacji. Omijają przy tym dla manipulacyjnych celów zasady kultury i cywilizowane formy dyskusji.

Kilkakrotnie wskazywałem na publikowane w temacie handlu w Belgii w niedziele informacje i linki zamieszczone na FK przez Stefana i mnie.

Linki te są aktualne do dziś.

Powtórzę.

Nie jest możliwym, aby ktoś jak pies.na.czarnych wypisując brednie na temat handlu w Belgii w niedziele mieszkał w tym kraju na stałe.
              Ktoś kto nie zna detali życia codziennego danego kraju z pewnością nie mieszka tam na stałe.
              Proste i logiczne.
              Tym bardziej, że nie jest to pierwsza megawpadka pies.na.czarnych w tym temacie.

Na zdjęciu strona internetowa jednej z sieci marketów z meblami w Belgii, informacja z dnia dzisiejszego o godzinach otwarcia w niedziele i przez wszystkie 7 dni tygodnia.

I nie pisze ani pies.na.czarnych ani ja jak kłamie tu uproczywie trollując waraint_b o jakieś wiosce w Belgii.
              Mowa jest o handlu w niedziele w CAŁEJ BELGII i otwartych "duzych sklepach", czyli marketach które są w niedziele OTWARTE.
              I część z tych "dużych sklepów" (rzekomo zamkniętych wg kłamstw pies.na.czarnych) jest OTWARTA w Belgii 7 DNI W TYGODNIU.
          • storima Re: A teraz właściwe pytanie do psa_na_czarnych 12.06.25, 19:44
            wariant_b napisał:
            (…)

Podałem wariant_b także kolejne dowody.
            Ale je oczywiście pominął. Jak to troll.

Wyjaśniłem mu zaledwie kilka dni temu, więc powinien pamiętać:

storima
            Re: Polska jest jednak wyjątkowa !
            03.06.25, 12:19
            wariant_b napisał:
            (…)
            Kłamstwa.

Jeśli ktoś przebywał w PRL na stałe do lat 80. to miał numer PESEL.

O sklepach w Belgii pisał, że są zamknięte w niedziele. Kłamał.

Przecież nie tylko ja zwróciłem na to uwagę. Wychwycił to również Stefan, który też sprostował tę informację.

Supermarkety Belgii są OTWARTE w każdą niedzielę.

Nie interesuje mnie wymiana zdań z trollem jakim tu jest wariant_b, który manipuluje i kłamie.

Który mi napisał, że sprawdził archiwa podając liczbę moich wpisów w relacji z pies.na.czarnych i TYLKO na tej podstawie stwierdził, że go prześladując atakuję.

Oszczerstwo. Bo facet zachowuje się tak jakby nie było w tych postach treści. A tam są KOREKTY FAŁSZYWYCH informacji[.
            Czy to z kremlowskich źródeł czy też kłamstwa na temat historii Polski, życia codziennego w PRL czy współczesnej Belgii.

Temat z Basztą wyjaśniłem. Pamiętam to wydarzenie. Dlatego wyraźnie kilkakrotnie informowałem, że Baszta nie ma nic wspólnego z tą tragedią. I dotarłem również do umieszczonych współcześnie źródeł.
            Pamiętam jak władze starały się to ukryć. Pamiętam wzmianki w regionalnej prasie szczecińskiej. Pamiętam legendy miejskie o rzekomej próbie zamachu na Gierka. O latającyh w powietrzu głowach. O ofiarach oddalonych na spory dystans od armaty.
            A faktem jest że publiczność była zgromadzona w nieistniejącej dziś już fosie jak i na tarasie gdzie znajdowały się armaty. Co widać na przedstawionym przeze mnie wcześniej zdjęciu. Strzał hukowy na potrzeby inscenizacji oddano z armaty mobilnej.

Ale wariant_b oskarża mnie że nie znam materiałów w temacie że, nie znam dokumentów z historii. Kolejne kłamstwo.

Przez kilka wpisów podaję mu, że wydarzenie to nie jest w żaden związane z Basztą. do niego to nie dociera.

Tak jak i pomija na sposób klasycznego trolla agresywne, ścigane prawem oskarżenia wobec mnie publikowane hurtowo na FK przez pies.na.czarnych: ubek, złodziej tożsamości, fałszerz rządowych stron IPN, rosołowy pedał (pies.na.czarnych wyśmiewał mnie KWESTIONUJĄC istnienie jednego z kultowych faktów PRL, że rosół gotowano wówczas w niedzielę w niemal każdym
            polskim domu.

Wypisywał mnóstwo bredni.
            Które wykazywały, że nie ma pojęcia o życiu codziennym w PRL.

Inny klasyk:
            W ogólniaku zwracano się do pedagogów per „pani”. Mówimy o katach 60 i 70. PRL.
            Szok. No po prostu szok.

Wypisywał brednie, że na szkoleniu wojskowym w cywilnej uczelni w Polsce, mieliśmy kursy strzeleckie które w rzeczywistości przeznaczone są dla snajperów, pracowników służb specjalnych. Bo on w nich, jak tu pisał, on w nich uczestniczył. Po czym okazało się że tak owszem uczestniczył, ale w ZSRR i nie w uczelni cywilnej ale szkoleniach pracowników służb specjalnych.

Wypisywał idiotyzmy na temat zamieszczania przez komunę prawdziwych i obiektywnych informacji na temat protestów robotniczych w PRL publikowanych w podręcznikach szkolnych !!!
            Mówimy o latach 60. i 70.

Nie mówiąc o tym, że zarzucał mi używanie „podwórkowych” nieistniejących polskich słów. Podczas gdy używałem powszechnie znanych Polakom wyrażeń.

Ale manipulujący tu bezczelnie wariant_b tego też nie zauważa.
            Nie będę tutaj przecież kopiował wszystkich wpadek pies.na.czarnych ujawnionych przeze mnie.

I nie będę tym bardziej czynił tego przed anonimowym wariant_b. Który po prostu zasypuje mnie spamem.

I widać skutek:

Na zrzucie z ekranu raz jeszcze dowód, że wbrew kłamstwu pies.na.czarnych sklepy w tym duże supermarkety są w Belgii otwarte w każdą niedzielę.
            Znam detale życia codziennego w tym kraju:

forum.gazeta.pl/forum/w,28,178977535,178977535,Polska_jest_jednak_wyjatkowa_.html?p=179010333
      • marecky81 Re: A teraz właściwe pytanie do psa_na_czarnych 12.06.25, 19:26

On ci nie odpowie, bo tam nie mieszka.

wariant_b napisał:

> W związku z tym, że storima z tylko sobie wiadomych powodów usiłuje mnie
        > wciągnąć w swoje obsesyjne spory między wami mam pytanie:
        > w jakiej miejscowości w Belgii mieszkasz?
        > forum.gazeta.pl/forum/w,28,179014941,179014941,Dlaczego_nie_bylo_Osemki_Trzaskowskiego.html?p=179046262
        • storima Re: A teraz właściwe pytanie do psa_na_czarnych 15.08.25, 21:49
          marecky81 napisał(a):

>
          > On ci nie odpowie, bo tam nie mieszka.
          >
          > wariant_b napisał:
          >
          > > W związku z tym, że storima z tylko sobie wiadomych powodów usiłuje mnie
          > > wciągnąć w swoje obsesyjne spory między wami mam pytanie:
          > > w jakiej miejscowości w Belgii mieszkasz?
          > > forum.gazeta.pl/forum/w,28,179014941,179014941,Dlaczego_nie_bylo_Osemki_Trzaskowskiego.html?p=179046262

Jeden z niewielu forumowiczów, który nie dał się wodzić za nos putinowskiemu Rosjaninowi pies.na.czarnych, obecnie don.kulawy.
          To jest oczywiste, że wypisując brednie na temat życia. codziennego nie mieszkał nigdy, a ni nie przebywa jak łże w Belgii na stałe.

Normalny człowiek przyłapany na kłamstwie, po prostu dałby sobie spokój. Nie powtarzał nieustannie łgając bredni.
          Ale nie szkolny w ZSRR, jak sam tu się wsypał, w służbach specjalnych pies.na.czarnych.
          On ma to jak ewidentnie widać we krwi. Mimo setek wpadek kłamać aż do śmierci. Tak był szkolony. I tak tu funkcjonuje.
          Tylko super naiwny tego nie wychwyci. Albo ten, kto po prostu wspiera putinowskiego Rosjanina.
          Pies.na.czarnych swoją obecnością na forach GAZETA.PL zapewnił tutaj prezentację funkcjonowania autentycznego przedstawiciela szkolonego w ZSRR pracownika służb specjalnych.
          Nie jest tak sprawny jak zapewne był za młodu. Jest starszy, na emeryturze. Popełnia kompromitujące i prostackie wpadki. A jednak są tu nadal tacy którzy dają się nabierać.
    • don.kulawy Re: Czym Polska różni się od reszty państw Unii? 12.06.25, 11:20
      Jeżeli Polska dzisiaj miałaby składać prośbę o akces do EU to nie miałaby szans na przyjecie. Dlatego należy spojrzeć z tego punktu widzenia i zlikwidować wszystkie bariery, które to przyjecie uniemożliwiają. To jest odpowiedz na twoje pytanie.
      • wariant_b Re: Czym Polska różni się od reszty państw Unii? 12.06.25, 23:34
        don.kulawy napisał:

> Jeżeli Polska dzisiaj miałaby składać prośbę o akces do EU to nie miałaby szans na przyjecie.
        > Dlatego należy spojrzeć z tego punktu widzenia i zlikwidować wszystkie bariery, które to
        > przyjecie uniemożliwiają. To jest odpowiedz na twoje pytanie.

Tyle, że tę odpowiedź znałem wcześniej i powtarzałem ją wielokrotnie.
        W stanie, do jakiego doprowadziła nas reforma sądownictwa nie zostalibyśmy
        do Unii przyjęcie. Przed akcesją musieliśmy doprowadzić stan prawny do standardów
        europejskiej demokracji, teraz nie spełniamy już tych wymogów.

• x2468 Re: Czym Polska różni się od reszty państw Unii? 12.06.25, 11:31
      Polskość to nienormalność, co do tego dzisiaj nikt w świecie nie ma wątpliwości.
      • no-popis Re: Czym Polska różni się od reszty państw Unii? 15.06.25, 17:47
        x2468 napisał:

> Polskość to nienormalność, co do tego dzisiaj nikt w świecie nie ma wątpliwości
        No i rusek od Tuska napluł na Polskę :( . Nie wytrzymał.
        • wariant_b Re: Czym Polska różni się od reszty państw Unii? 15.06.25, 19:57
          no-popis napisała:

>> Polskość to nienormalność, co do tego dzisiaj nikt w świecie nie ma wątpliwości.
          > No i rusek od Tuska napluł na Polskę :( . Nie wytrzymał.

A ty oczywiście jesteś dumny z tego, że mamy Karola Nawrockiego za prezydenta
          bo to dowód na to, że Polska wstała z kolan i budzi podziw w całej Europie.
          • x2468 Re: Czym Polska różni się od reszty państw Unii? 16.06.25, 22:02
            Cały świat nam zazdrości Alfonsa Nawrockiego.
          • no-popis Re: Czym Polska różni się od reszty państw Unii? 17.06.25, 08:19
            wariant_b napisał:

> no-popis napisała:
            >
            > >> Polskość to nienormalność, co do tego dzisiaj nikt w świecie nie ma
            > wątpliwości.
            > > No i rusek od Tuska napluł na Polskę :( . Nie wytrzymał.
            >
            > A ty oczywiście jesteś dumny z tego, że mamy Karola Nawrockiego za prezydenta
            > bo to dowód na to, że Polska wstała z kolan i budzi podziw w całej Europie.

Nawrockiego krytykowałem tu od samego początku. Proszę sprawdź.
            Nie pasuję Ci do Twojego czarno-białego świata :)
    • mazala2 Re: Czym Polska różni się od reszty państw Unii? 12.06.25, 11:46
      Polska tym różni się od reszty państw UE czym one różnią się od sobie a różnià się swoją kulturą i historią.
      I dlatego, żeby te różnice z wolna niwelować utworzono UE.
    • hordol a choćby tym 12.06.25, 12:00
      że w duzych miastach zwłaszcza "starej unii" jest syf jakiego w pl nie uwidzisz
      • don.kulawy Re: a choćby tym 12.06.25, 12:02
        😂

Dawaj przykłady!
        • hordol Re: a choćby tym 12.06.25, 20:04
          wystarczy wyjsc na ulicę.
          jeśli tego nie zauważasz to nie mój problem.
          • don.kulawy Re: a choćby tym 12.06.25, 20:06
            Prosiłem o przykład, a nie o następną próbkę bełkotu.
          • privus Re: a choćby tym 17.08.25, 22:58
            Konkretnie gdzie :)
        • tymek.rota Re: a choćby tym 12.06.25, 20:11
          don.kulawy napisał:

> Dawaj przykłady!

np. jedź kuśtyk do Berlina, wejdź do metra i potem będziesz mógł się chwalić, że to limo pod okiem masz od inżyniera fizyki jądrowej właśnie.
          • don.kulawy Re: a choćby tym 12.06.25, 20:28
            A ty tyłek co? Robisz tu rzecznika prasowego forumowicza hordol?
            • tymek.rota Re: a choćby tym 12.06.25, 20:49
              don.kulawy napisał:

> A ty tyłek co? Robisz tu rzecznika prasowego forumowicza hordol?

ja tu depczę antypolskie wszy właśnie.
          • hordol Re: a choćby tym 12.06.25, 20:35
            on nie musi do berlina jezdzic.w swej aktualnej ojczyznie tez ma syf.
            • don.kulawy Re: a choćby tym 12.06.25, 20:40
              Chciałbyś mieć taki syf, chopcze :)
              • hordol Re: a choćby tym 12.06.25, 21:02
                bynajmniej.zobaczyłem i to mi wystarczy.
                nie mam kompleksów względem krajów tego wspaniałego zachodu
          • x2468 Re: a choćby tym 13.06.25, 13:39
            Bylem w berlinie, bylem w metrze i po za paroma zapijaczonymi Polakami, sikającymi na peronie niczego dziwnego nie widziałem. Po czym poznałem ze to nasi rodacy? ano ze bełkotu co chwile wylatywało takie czysto polskie słowo na k....
        • privus Re: a choćby tym 17.08.25, 22:58
          don.kulawy napisał:

> 😂
          >
          > Dawaj przykłady!

Też czekam na te przykłady :)
    • hordol Re: Czym Polska różni się od reszty państw Unii? 12.06.25, 12:02
      w wielu aspektach w pl jest lepiej niż w unii.ale ty masz wiadro na głowie.
      • don.kulawy Re: Czym Polska różni się od reszty państw Unii? 12.06.25, 12:03
        W jakich aspektach? Przykład proszę.
        • hordol Re: Czym Polska różni się od reszty państw Unii? 12.06.25, 20:05
          don.kulawy napisał:

> W jakich aspektach? Przykład proszę.
          nie znasz znaczenia słowa "syf"?
          • don.kulawy Re: Czym Polska różni się od reszty państw Unii? 12.06.25, 20:09
            Użyłeś słowo "aspekt", ja ci w związku z tym zadałem konkretne pytanie, a ty bełkoczesz o syfie. Nie rozumiesz znaczenia słowa "aspekt"?
        • tymek.rota Re: Czym Polska różni się od reszty państw Unii? 12.06.25, 20:14
          don.kulawy napisał:

> W jakich aspektach? Przykład proszę.

np. u nich nie ma ogórków kiszonych właśnie.
          • x2468 Re: Czym Polska różni się od reszty państw Unii? 12.06.25, 20:54
            Sa,
            eingelekte Gurken,

concombres marinés
            syltede agurker
            pickled cucumbers
          • don.kulawy Re: Czym Polska różni się od reszty państw Unii? 12.06.25, 21:55
            tymek.rota napisał(a):

> don.kulawy napisał:
            >
            > > W jakich aspektach? Przykład proszę.
            >
            > np. u nich nie ma ogórków kiszonych właśnie.

Są prąciem bardzo! Prosto z Wolski 🤡

https://lepro1600.com/cdn/shop/files/20731240_front_a06__2_1200x1200.png?v=1732804004

• tymek.rota Re: Czym Polska różni się od reszty państw Unii? 12.06.25, 22:00
              don.kulawy napisał:

> Są prąciem bardzo! Prosto z Wolski 🤡

to są korniszony tępy jełopie.
              Bycie Tuskowym podnóżkiem zupełnie cię ogłupiło właśnie.
              • don.kulawy Re: Czym Polska różni się od reszty państw Unii? 12.06.25, 22:15
                Aaaaaa! To kiszone miały być. W każdym ruskim sklepie można je kupić, w polskich sklepikach takosz. Nawet wusa :)
                • tymek.rota Re: Czym Polska różni się od reszty państw Unii? 12.06.25, 22:19
                  don.kulawy napisał:

> W każdym ruskim sklepie można je kupić

i tam je kupił Trzaskuś i dlatego dostał w dupę, he he właśnie.
                  • don.kulawy Re: Czym Polska różni się od reszty państw Unii? 12.06.25, 23:36
                    wusa?
    • oszol-lom-z-rm Re: Czym Polska różni się od reszty państw Unii? 12.06.25, 17:37
      Do niedawna różnił się masowym katolicyzmem ..,
      • don.kulawy Re: Czym Polska różni się od reszty państw Unii? 12.06.25, 19:18
        oszol-lom-z-rm napisał:

> Do niedawna różnił się masowym katolicyzmem ..,

Co się zmieniło, że już się nie różni?
      • wariant_b Re: Czym Polska różni się od reszty państw Unii? 12.06.25, 23:40
        oszol-lom-z-rm napisał:

Tego balastu nie udało się nam jeszcze zrzucić.
      • privus Re: Czym Polska różni się od reszty państw Unii? 17.08.25, 23:05
        oszol-lom-z-rm napisał:

A czym się różni masowym katolicyzmem od katolickiego totalitaryzmu?
    • tymek.rota Re: Czym Polska różni się od reszty państw Unii? 12.06.25, 20:05
      wariant_b napisał:

> Jakie są ważniejsze różnice między przepisami prawa i panującymi zwyczajami
      > w Polsce a innych (tych uważanych za bogatsze i bardziej cywilizowane) państw U
      > nii?

to prawda, daleko nam do cywilizacji skoro 10 milionów zagłosowało na tego pajaca z warszawskiego ratusza.
      No i ryży stoi na czele nierządu zamiast być starszym celi w ZK Wronki właśnie.
      • x2468 Re: Czym Polska różni się od reszty państw Unii? 12.06.25, 21:29
        Bardzo daleko skoro sutener, bandyta, oszust i krętacz zostaje w tym nienormalnym kraju prezydentem. Do tej pory takiego przypadku w Europie nie było.
        • tymek.rota Re: Czym Polska różni się od reszty państw Unii? 12.06.25, 21:39
          x2468 napisał:

> Bardzo daleko skoro sutener, bandyta, oszust i krętacz zostaje w tym nienormaln
          > ym kraju prezydentem. Do tej pory takiego przypadku w Europie nie było.

bo my jesteśmy wyjątkowi.
          Ale co ty polskojęzyczny renegacie możesz o tym wiedzieć właśnie.
          • x2468 Re: Czym Polska różni się od reszty państw Unii? 15.08.25, 23:20
            Odstajacy od normy czyli nienormalni.
      • privus Re: Czym Polska różni się od reszty państw Unii? 17.08.25, 23:06
        Rota pisota zmienił swoje zawołanie? :)
    • j-k Czy Polska różni się od reszty państw Unii? - TAK. 12.06.25, 20:53
      wariant_
      >
      Czy powinniśmy zmieniać swoje przepisy i zwyczaje dostosowując je do standardów unijnych,

NIE.

Unia klamie i staje sie nowm EU-ZSRR

na to brak zgody.

• x2468 Re: Czy Polska różni się od reszty państw Unii? - 12.06.25, 20:58
        Niepokornych wywożą do Katynia czy na Syberię?
        • hordol Re: Czy Polska różni się od reszty państw Unii? - 12.06.25, 21:29
          x2468 napisał:

> Niepokornych wywożą do Katynia czy na Syberię?
          >
          zrobią to subtelniej.są sposoby i metody.
          • x2468 Re: Czy Polska różni się od reszty państw Unii? - 12.06.25, 21:30
            Subtelniej to znaczy jak?
            • hordol Re: Czy Polska różni się od reszty państw Unii? - 12.06.25, 21:33
              bądz cierpliwy.
              metoda wolnego podgrzewania żaby już jest.
      • wariant_b Re: Czy Polska różni się od reszty państw Unii? - 13.06.25, 00:13
        j-k napisał:

>> Czy powinniśmy zmieniać swoje przepisy i zwyczaje dostosowując je do standardów unijnych,
        > NIE.
        > Unia klamie i staje sie nowm EU-ZSRR
        > na to brak zgody.

A na nowy PRL jest zgoda?
        Sojusz robotniczo-chłopski, głos Partii głosem narodu ... itd.
        • privus Re: Czy Polska różni się od reszty państw Unii? - 17.08.25, 23:10
          wariant_b napisał:

> A na nowy PRL jest zgoda?
          > Sojusz robotniczo-chłopski, głos Partii głosem narodu ... itd.

Nie. To jest kato-pisi sojusz.
    • weteran-czasu Re: Czym Polska różni się od reszty państw Unii? 12.06.25, 23:08
      Ciemnota moherowa Ci odpowie: tradycja, tradycja i wiara naszych przodków.
      Chłop brzydzi się dotacjami unijnymi i musi je brać pod przymusem.
      Podobnie zmuszony jest używać maszyn rolniczych, traktorów i kombajnów.
      Tradycją są: ekologiczny sierp i kosa, koń, furmanka i gnojówka i rozczochrana baba w chałupie.
      Wiara w niepokalane poczęcie i zmartwychwstanie.
      Zdrowaśki, kółka różańcowe i zabobon to narodowe wartości.

A Ty chcesz z Polski zrobić Europę!
      A kler, a Ordo Iuris, a pielgrzymki na kolanach, a życie pozagrobowe?
      Przecież tego naród nie porzuci.
    • no-popis proponuję zmianę w systemie 13.06.25, 07:43
      wariant_b napisał:

> w Polsce a innych (tych uważanych za bogatsze i bardziej cywilizowane) państw U
      > nii?
      Na początek polityka ale w tym dobrym tego słowa rozumieniu, za wyjątkiem jednego tematu, który jest moim koronnym, który odejmie połowę patologii w polityce i to obojętnie kto będzie rządził czy PiS czy PO z lewakami, czy Konfa z Braunem i Pisem.
      Posłowie nie powinni być członkami rządu i jakiejkolwiek administracji państwowej. Jak poseł przyjmuje stanowisko w rządzie to traci mandat i na jego miejsce wchodzi następny. Dlaczego? To absurd aby być w organie wykonawczym i w organie kontrolującym organ wykonawczy.
      • wariant_b Re: proponuję zmianę w systemie 13.06.25, 10:49
        no-popis napisała:

> Posłowie nie powinni być członkami rządu i jakiejkolwiek administracji państwowej.
        > Jak poseł przyjmuje stanowisko w rządzie to traci mandat i na jego miejsce
        > wchodzi następny. Dlaczego? To absurd aby być w organie wykonawczym
        > i w organie kontrolującym organ wykonawczy.

Mam bardziej radykalną koncepcję - to kontraktowy rząd w określonym składzie,
        z określonym programem i propozycjami koniecznych zmian prawnych
        należy wybierać w wyporach powszechnych, a skład Sejmu losować.
        Wtedy rząd może być partyjny, jeśli jakaś partia czy koalicja wygra wybory,
        albo bezpartyjny, jeśli wybory wygra jakaś inna grupa, np. porozumienie
        organizacji pozarządowych, wyższych uczelni czy związków zawodowych.
        Sejm ma być władzą ustawodawczą, a rząd wykonawczą. Od Sejmu nie wymagam,
        by tworzył projekty ustaw, ale wybierał na zasadzie konkursu najlepsze propozycje
        i zgodnie z planem legislacyjnym zgłaszał zapotrzebowanie na nowe regulacje prawne.
        • no-popis Re: proponuję zmianę w systemie 13.06.25, 12:31
          wariant_b napisał:

> no-popis napisała:
          >

> Mam bardziej radykalną koncepcję - to kontraktowy rząd w określonym składzie,
          > z określonym programem i propozycjami koniecznych zmian prawnych
          > należy wybierać w wyporach powszechnych,
          VETO! Powód? To będą rządy populistyczne.
          • wariant_b Re: proponuję zmianę w systemie 13.06.25, 13:04
            no-popis napisała:

> VETO! Powód? To będą rządy populistyczne.

A czym osoba wyznaczona na przyszłego ministra finansów uzasadni wydatki na kiełbasę wyborczą?
            Czy parlament, w którym partia wygrywająca wybory nie tylko nie będzie miała większości, ale nawet
            kilkuprocentowego udziału w składzie wylosowanego Sejmu uchwali taki budżet?
    • kotecka1 Re: Czym Polska różni się od reszty państw Unii? 14.06.25, 00:44
      Czym?, brakiem rozumu.
      • negativum Re: Czym Polska różni się od reszty państw Unii? 15.06.25, 18:17
        kotecka1 napisała:

> Czym?, brakiem rozumu.

DESY. Jeżdżę tam przynajmniej raz w roku. Ostatnio regulowałem rachunek za hotel. Przyglądał nam się z boku Włoch. Po pewnym czasie zagadał. Czy mówimy po polsku? Ja do niego, że akurat mówimy teraz 3 językach. Po polsku, białorusku i ukraińsku. Każdy mówił po swojemu.

Brak rozumu oceniasz po sobie?
        • don.kulawy Re: Czym Polska różni się od reszty państw Unii? 15.06.25, 20:28
          > akurat mówimy teraz 3 językach. Po polsku, białorusku i ukraińsku. Każdy mówił po swojemu.

Taka mała, zaściankowa wieża Babel.
          • negativum Re: Czym Polska różni się od reszty państw Unii? 15.06.25, 22:34
            don.kulawy napisał:

> > akurat mówimy teraz 3 językach. Po polsku, białorusku i ukraińsku. Każ
            > dy mówił po swojemu.

>
            > Taka mała, zaściankowa wieża Babel.

Po rosyjsku nikt nie mówił…
            • don.kulawy Re: Czym Polska różni się od reszty państw Unii? 16.06.25, 01:58
              Ruski, ukraiński i białoruski to jest jeden pisior z małymi różnicami.
              • negativum Re: Czym Polska różni się od reszty państw Unii? 16.06.25, 19:30
                don.kulawy napisał:

> Ruski, ukraiński i białoruski to jest jeden pisior z małymi różnicami.

Czyli po co Rosja?
                • privus Re: Czym Polska różni się od reszty państw Unii? 17.08.25, 23:13
                  negativum napisał:

> Czyli po co Rosja?
                  >
                  Wystarczy PiS? ;)
              • x2468 Re: Czym Polska różni się od reszty państw Unii? 16.06.25, 22:13
                Nie zapominaj o rosyjsku. Tu "miszczem" jest Kaczyński,który jak sam się pochwalił osobiście godzinami badał szefa rosyjskich szpiegów w Polsce. (bawili się w doktora)?
    • niepoprawnylogin1980 Re: Czym Polska różni się od reszty państw Unii? 16.06.25, 12:47
      W Polsce w czasach masakrycznych wojen religijnych panowała tolerancja.
      II RP od razu nadała prawa wyborcze kobietom, na długo przed wieloma państwami Europy Zachodniej (W Szwajcarii kobiety uzyskały prawa wyborcze w 1971 roku, a w jednym z kantonów dopiero w 1990 roku.) , na początku na podstawie kodeksów zaborców homoseksualizm był penalizowany ale II RP swoim prawem zniosła a Bundestag dopiero 11 czerwca 1994 r. podjął decyzję o wykreśleniu z kodeksu karnego kary za homoseksualizm.
      My nie kolonizowaliśmy (Król Belgii Leopold II wymordował 8 mln ludzi w prywatnym państwie) etc etc
      A teraz kiedy unijni komuniści przekręcili się na druga stronę to "nasze" lemingi wpadły w histerię i leczą swe kompleksy żebrząc o jeszcze większy zamordyzm unijny żeby nas ... "cywilizować":))
      • don.kulawy Re: Czym Polska różni się od reszty państw Unii? 16.06.25, 13:06
        > W Polsce w czasach masakrycznych wojen religijnych panowała tolerancja.

To było tak dawno, ze nawet najstarsi Górale o tym nie pamiętają. W międzyczasie katolicy zrobili w Polsce czystki, tolerancyjnych albo wymordowali, albo zmusili do emigracji.

> My nie kolonizowaliśmy

Inaczej się to nazywało. Polska sięgała do Morza Czarnego i po pierwsze nie miała czasu na to aby brać udział w kolonizacji zamorskiej, a po drugie nie posiadała do tego środków. Przy pomocy kilku kaperskich statków, które będąc na usługach króla brały udział w rabunkach i mordowaniu Polska nie była w stanie zdobywać kolonii.
        • niepoprawnylogin1980 Re: Czym Polska różni się od reszty państw Unii? 16.06.25, 19:24
          "...katolicy zrobili w Polsce czystki, tolerancyjnych albo wymordowali, albo zmusili do emigracji...."
          Konkrety!
          "...Inaczej się to nazywało. Polska sięgała do Morza Czarnego..."
          WKL samo prosiło się o Unię z Koroną.
          • don.kulawy Re: Czym Polska różni się od reszty państw Unii? 16.06.25, 19:35
            Tak, to z czystego katolickiego miłosierdzia zajęto cudze tereny. Taki sam scenariusz jak z kawalerką pana Jana :)
            • negativum Teraz Putin jest miłosierny 16.06.25, 19:41
              don.kulawy napisał:

> Tak, to z czystego katolickiego miłosierdzia zajęto cudze tereny. Taki sam scen
              > ariusz jak z kawalerką pana Jana :)

Z dobroci serca morduje miliony.
            • niepoprawnylogin1980 Re: Czym Polska różni się od reszty państw Unii? 16.06.25, 22:26
              To ta wasza, niemiecka wersja historii?
              Jeszcze raz, może tym razem dotrze: Wielkie Księstwo Litewskie samo prosiło się o Unię.
              Pewnie w/g waszej wersji historii to ruscy wyzwolili te tereny?
              • don.kulawy Re: Czym Polska różni się od reszty państw Unii? 16.06.25, 22:36
                Następny znawca geografii. Przeczytaj jeszcze raz o jakim morzu ja napisałem i poskładaj sobie całość układanki.
                • niepoprawnylogin1980 Re: Czym Polska różni się od reszty państw Unii? 17.06.25, 05:31
                  Doucz się znaffffco:
                  pl.wikipedia.org/wiki/Wielkie_Ksi%C4%99stwo_Litewskie#/media/Plik:Lithuanian_state_in_13-15th_centuries.png
                  pl.wikipedia.org/wiki/Wielkie_Ksi%C4%99stwo_Litewskie#/media/Plik:Grand_Duchy_of_Lithuania_1430.png
          • don.kulawy Re: Czym Polska różni się od reszty państw Unii? 16.06.25, 19:38
            Caryca Katarzyna również na prośbę Targowiczan dokonała rozbioru Polski. Jej wrażliwe, kobiece serduszko nie pozwoliło jej odmówić prośby.
            • niepoprawnylogin1980 Re: Czym Polska różni się od reszty państw Unii? 17.06.25, 05:40
              Doucz się:
              pl.wikipedia.org/wiki/Bitwa_pod_Ziele%C5%84cami
              pl.wikipedia.org/wiki/Insurekcja_ko%C5%9Bciuszkowska
        • wariant_b Re: Czym Polska różni się od reszty państw Unii? 16.06.25, 19:59
          don.kulawy napisał:

>> Polska nie była w stanie zdobywać kolonii.

Ale ambicje kolonialne były. Zdaje się zgłaszaliśmy roszczenia co do Madagaskaru.
          No i mieliśmy Ligę Morską i Kolonialną, która te ambicje miała urzeczywistnić.
        • privus Re: Czym Polska różni się od reszty państw Unii? 17.08.25, 23:15
          don.kulawy napisał:

> Inaczej się to nazywało. Polska sięgała do Morza Czarnego i...

Smoleńsk też był masz.
    • no-popis istotna różnica jest w biurokracji 17.06.25, 06:31
      wariant_b napisał:

> nii?
      Polskie urzędy notorycznie nie dotrzymują terminów przy przygotowywaniu procesów inwestycyjnych w biznesie.
      Realizowałem dwa identyczne niemal projekty w Niemczech i w Polsce z różnicą w czasie realizacji dwa lata więc system prawny w obydwu krajach był status quo.
      W po stronie niemieckiej .
      Za wyjątkiem jednej czynności gdzie urzędnik poprosił o 2 tygodnie przedłużenia terminu , z powdoó osobistych, to wszystkie terminy były dochowane.
      Wydano decyzję z 2 tygodniowym opóżnieniem.
      Strona Polska.
      Ten sam biznes i podobny, niemal bliźniaczy projekt inwestycyjny.
      Opóźnienie wynosi już prawie 2 lata.
      Szczególną bezkarność wykazują RDOŚ i sławne a raczej niesławne, pisowskie, Wody Polskie.
      W Niemczech już się buduje, w Polsce jeszcze nie.
      Bezkarność polskich urzędów w procesie przygotowania inwestycji jest legendarna jak to obserwują Niemcy.
      • no-popis i jeszcze dodam .... 17.06.25, 07:25
        Dodam : The economy, stupid!
        lub : "Time in business is money"
        To z gospodarki biorą się pieniądze na zbrojenia, na oświatę, kulturę, +800 itp
        Żadna z ekip POPiSowych tego nie rozumie. Rozumieją tylko zadłużenie i deficyt budżetowy.
    • sverir Re: Czym Polska różni się od reszty państw Unii? 17.06.25, 08:06
      Może nie tyle zwyczaj i nie tyle Unia per se, co szerzej pojęty Zachód, ale co bym wziął:
      1) bojkot konsumencki - gdzieś tam na Zachodzie firmy dbają o wizerunek wśród klientów, co przekłada się na jakość, ceny, zasady, okazjonalnie nawet wynagradzanie pracowników; a to głównie z uwagi na możliwość bojkotu konsumenckiego, czyli utraty zysków. U nas sprzedawca najczęściej może napluć klientowi w twarz i przeważnie żadna krzywda go nie spotka;
      2) koniec kariery przekręciarzy - oczywiście co kraj, to obyczaj i wszystko zależy, kto i za co, ale odnoszę wrażenie, że na tym szeroko pojętym Zachodzie różnego rodzaju przekręciarze szybciej kończą karierę w razie wpadki, niż dzieje się to u nas. U nas właściwie nikt kariery nie kończy, okazjonalnie straci stanowisko, ale zwykle nie wypada z głównego nurtu. Zakładam, że to nie kwestia standardów polityków, tylko standardów społecznych (patrz pkt 1 - bojkot), ale przydałoby się to i u nas.

Natomiast na pewno nie chciałbym importować zachodniej poprawności politycznej, nakazującej dywersyfikację kultury, płci, wieku, rasy i orientacji seksualnej niezależnie od kontekstu i potrzeb. Jedna trzecia biedy, jeśli ogranicza się to do masowej kultury - mogę nie ogladać, nie grać, nie słuchać. Gorzej, że dotyczy to całej sfery publicznej.
      • no-popis Re: Czym Polska różni się od reszty państw Unii? 17.06.25, 08:12
        sverir napisał:
        > 2) koniec kariery przekręciarzy - oczywiście co kraj, to obyczaj i wszystko zal
        > eży, kto i za co, ale odnoszę wrażenie, że na tym szeroko pojętym Zachodzie róż
        > nego rodzaju przekręciarze szybciej kończą karierę w razie wpadki, niż dzieje s
        > ię to u nas. U nas właściwie nikt kariery nie kończy, okazjonalnie straci stano
        > wisko, ale zwykle nie wypada z głównego nurtu. Zakładam, że to nie kwestia stan
        > dardów polityków, tylko standardów społecznych (patrz pkt 1 - bojkot), ale przy
        > dałoby się to i u nas.
        Stanowczo popieram ten postulat.
        > Natomiast na pewno nie chciałbym importować zachodniej poprawności politycznej,
        > nakazującej dywersyfikację kultury, płci, wieku, rasy i orientacji seksualnej
        > niezależnie od kontekstu i potrzeb. Jedna trzecia biedy, jeśli ogranicza się to
        > do masowej kultury - mogę nie ogladać, nie grać, nie słuchać. Gorzej, że dotyc
        > zy to całej sfery publicznej.
        Yes, yes, yes.
        >
    • don.kulawy Re: Czym Polska różni się od reszty państw Unii? 15.08.25, 23:10
      Nie poczekali na Karola 😱
    • no-popis Re: Czym Polska różni się od reszty państw Unii? 16.08.25, 09:36
      wariant_b napisał:

> nii?
      > Czy powinniśmy zmieniać swoje przepisy i zwyczaje dostosowując je do standardó
      > w unijnych,
      > czy wstaliśmy z kolan, więc powinniśmy rozwijać się jako skansen i muzeum osobl
      > iwości?
      >
      > Co waszym zdaniem powinno się u nas zmienić, co pozostać po staremu?

Ekstremalna przewlekłość w postępowaniu administracyjnym dotyczącym biznesu. Zaskakujące i częste zmiany w przepisach dotyczących biznesu wprowadzane nagle i nieplanowo.
    • oszol-lom-z-rm Re: Czym Polska różni się od reszty państw Unii? 18.08.25, 12:25
      względnie żywą jeszcze wiarą religijną
      • don.kulawy Re: Czym Polska różni się od reszty państw Unii? 18.08.25, 13:00
        oszol-lom-z-rm napisał:

> względnie żywą jeszcze wiarą religijną
        😅

Właśnie.
        • oszol-lom-z-rm Re: Czym Polska różni się od reszty państw Unii? 22.08.25, 17:25
          mamy jeszcze disco polo
    • negativum Re: Czym Polska różni się od reszty państw Unii? 18.08.25, 13:04
      Nie było tu nigdy ᛋᛋ
    • 99venus Re: Czym Polska różni się od reszty państw Unii? 22.08.25, 17:34
      Jak się ma znaczny odsetek społeczeństwa żyjącego w ciemnocie i fanatyzmie religijnym, zakompleksionego, podatnego na plotki i propagandę, ksenofobicznego i naziolskiego to mamy jak mamy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka