negativum 12.08.25, 09:14 kochamwroclaw.pl/paszport-biometryczny-wyrobisz-na-lotnisku-we-wroclawiu-jedyny-taki-punkt-w-polsce/ Na czym to dokładnie polega i czy można wyrobić tam normalny paszport? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sverir Re: Pytanie głównie do sverir'a 12.08.25, 09:50 Odsyłam do strony rządowej, może tutaj znajdziesz to, co Cię interesuje Odpowiedz Link Zgłoś
negativum Re: Pytanie głównie do sverir'a 12.08.25, 09:59 sverir napisał: > [url=https://www.gov.pl/web/mswia/uzyskaj-paszport-tymczasowy-w-punkcie-na-lotn > isku]Odsyłam do strony rządowej, może tutaj znajdziesz to, co Cię interesuje[/u > rl] Od 11 sierpnia na naszym lotnisku będzie można wyrobić pełnoprawny paszport biometryczny – bezpośrednio w terminalu! To pierwszy taki punkt na lotnisku w Polsce. To efekt współpracy z Dolnośląski Urząd Wojewódzki we Wrocławiu oraz wsparcia Ministerstwo Spraw Wewnętrznych i Administracji. To jest coś innego niż paszport tymczasowy. Dlatego się pytam. Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: Pytanie głównie do sverir'a 12.08.25, 10:04 To ja Ci odpowiadam, co mi sie udało znaleźć na ten temat. Nie wybieram się po paszport biometryczny, na lotnisku wrocławskim rzadko bywam (w większości kiepskie kierunki) i dlatego generalnie najlepiej zapytać u źródła - na lotnisku lub u wojewody. Odpowiedz Link Zgłoś
negativum Re: Pytanie głównie do sverir'a 12.08.25, 10:18 sverir napisał: > To ja Ci odpowiadam, co mi sie udało znaleźć na ten temat. Nie wybieram się po > paszport biometryczny, na lotnisku wrocławskim rzadko bywam (w większości kieps > kie kierunki) i dlatego generalnie najlepiej zapytać u źródła - na lotnisku lub > u wojewody. No z Psiaka tam jest naprawdę daleko. Ale u mnie mam 106 lub 4.5 km przez pola. 106 jeździ ponad 4 razy na godzinę. Drzewiej szło tylko wyrabiać w Gestapo. Mnóstwo ludzi. Jeszcze jakby sprawy Miejskie szło załatwiać na Strzegomskiej, przy Mamucie. Bodajże Strzegomska 138. Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: Pytanie głównie do sverir'a 13.08.25, 00:12 "No z Psiaka tam jest naprawdę daleko." AOW 25 minut:) Dłużej do centrum jadę:) Odpowiedz Link Zgłoś
negativum Re: Pytanie głównie do sverir'a 13.08.25, 00:25 sverir napisał: > "No z Psiaka tam jest naprawdę daleko." > > AOW 25 minut:) Dłużej do centrum jadę:) Tramwajem, czy autobusem? Jakoś nie przypominam, by był zjazd na lotnisko. A tak siadam w 106 i chwila moment jestem. Zresztą na Granicznej to Cię zdybią. Obowiązuje tam ograniczenie prędkości, bodajże do 50 km na godzinę. A gdzie nie gdzie 40 km/h. A tak wsiadasz w autobus i nic się nie obchodzi. Na AOW też masz ograniczenie do 120 km/h. Ale jak lubisz wyrabiać paszport na Granicznej, to zapraszam. Odpowiedz Link Zgłoś
don.kulawy Re: Pytanie głównie do sverir'a 13.08.25, 00:30 Negatyw po co ci paszport skory ty podobnie jak twój wódz nigdy nie wystawiasz nosa poza Wrocek? Odpowiedz Link Zgłoś
negativum Re: Pytanie głównie do sverir'a 13.08.25, 00:44 don.kulawy napisał: > Negatyw po co ci paszport skory ty podobnie jak twój wódz nigdy nie wystawiasz > nosa poza Wrocek? Na początku jesieni jadę do Hamburga. Oczywiście z lotniska, przez Warszawę, Monachium czy Frankfurt. Tego jeszcze nie wiem, zależy co będzie tańsze. Ale już poluję na oferty. W Luftwaffe ci nawet wodę dadzą na pokładzie. Odpowiedz Link Zgłoś
marecky81 Re: Pytanie głównie do sverir'a 13.08.25, 07:31 W przypadku wyjazdu do Niemiec, oprócz konieczności posiadania paszportu biometrycznego, wymagana jest także wiza. Ile pierdylionów wątków założysz jeszcze dla przyciągnięcia uwagi? Odpowiedz Link Zgłoś
tapatik Re: Pytanie głównie do sverir'a 13.08.25, 10:52 I książeczka walutowa, nie zapominaj o książeczce walutowej :P Odpowiedz Link Zgłoś
don.kulawy Re: Pytanie głównie do sverir'a 13.08.25, 10:59 I o poświadczeniu Niemca o zapewnieniu opłacania jego utrzymania :) Odpowiedz Link Zgłoś
negativum Re: Pytanie głównie do sverir'a 13.08.25, 12:14 tapatik napisał: > I książeczka walutowa, nie zapominaj o książeczce walutowej :P > A do Chin czy Australii, to potrzeba paszport, czy też jedziesz na swoją legitymację partyjną? Odpowiedz Link Zgłoś
don.kulawy Re: Pytanie głównie do sverir'a 13.08.25, 12:26 Lecisz do Hamburga leżącego w Chinach? Odpowiedz Link Zgłoś
negativum Re: Pytanie głównie do sverir'a 13.08.25, 13:04 don.kulawy napisał: > Lecisz do Hamburga leżącego w Chinach? A Hamburg leży w Polsce? :) Odpowiedz Link Zgłoś
marecky81 Re: Pytanie głównie do sverir'a 13.08.25, 13:35 Jak dokument tożsamości jest wymagany w przypadku wyjazdu do innego kraju UE? Odpowiedz Link Zgłoś
negativum Odpowiadasz na… 13.08.25, 13:55 marecky81 napisał(a): > Jak dokument tożsamości jest wymagany w przypadku wyjazdu do innego kraju UE? "Negatyw po co ci paszport skory ty podobnie jak twój wódz nigdy nie wystawiasz nosa poza Wrocek?" Psa, co się trzyma kacapskiej budy i ujada… Odpowiedz Link Zgłoś
marecky81 Re: Odpowiadasz na… 13.08.25, 14:07 Piszesz nie na temat. Zawsze tak masz? Odpowiedz Link Zgłoś
don.kulawy Re: Odpowiadasz na… 13.08.25, 14:15 marecky81 napisał(a): > Piszesz nie na temat. Zawsze tak masz? On i ta cala komsomolska komórka dywersyjna już tak majo. Odpowiedz Link Zgłoś
negativum I kto to mówi? 13.08.25, 15:33 marecky81 napisał(a): > Piszesz nie na temat. Zawsze tak masz? Odpowiadałem psu i nagle pojawiłeś ty. Ni gruchy ni z pietruchy. Odpowiedz Link Zgłoś
don.kulawy Re: Pytanie głównie do sverir'a 13.08.25, 14:12 marecky81 napisał(a): > Jak dokument tożsamości jest wymagany w przypadku wyjazdu do innego kraju UE? On nie ma unijnego dowodu osobistego. Jako obywatel Rosji wyjeżdżając do Hamburga musi mieć paszport i wizę. Odpowiedz Link Zgłoś
tapatik Re: Pytanie głównie do sverir'a 13.08.25, 15:34 negativum napisał: > A do Chin czy Australii, to potrzeba paszport, Jak ostatnio sprawdzałem, to Hamburg leżał w Niemczech. > czy też jedziesz na swoją legitymację partyjną? Gdzieś w szufladzie przechowuję jeszcze świadectwa z podstawówki, ale legitymacji partyjnej nie mam. Odpowiedz Link Zgłoś
negativum Odpowiadacie byle odpowiadać? 13.08.25, 15:58 tapatik napisał: > negativum napisał: > > > A do Chin czy Australii, to potrzeba paszport, > > Jak ostatnio sprawdzałem, to Hamburg leżał w Niemczech. > > > czy też jedziesz na swoją legitymację partyjną? > > Gdzieś w szufladzie przechowuję jeszcze świadectwa z podstawówki, ale legitymac > ji partyjnej nie mam. Oczywiście, że leży poza WRO. Pies zarzucił mi, że się nie ruszam nigdzie. Hamburg to też Wrocław. Po UE wystarczy DO. Ale paszport wyrabia się przez tydzień i czasami może być potrzebny. Chodziło mi tylko o łatwość wyrobienia paszportu. Jak kto jest czysty to dostanie i nie musi jechać do Gestapo. Budynek Dolnośląskiego Urzędu Wojewódzkiego we Wrocławiu – budynek położony przy placu Powstańców Warszawy 1, budowany w latach 1939–1945 jako Regierungspräsidium, odbudowany i otynkowany po wojnie. Projektantem był Felix Bräuler, który wykorzystał bryłę Alexandra Müllera i Ferdinanda Schmidta. Fasada kojarzyła się z Nową Kancelarią Rzeszy w Berlinie. Tam była kaźnia. Jestem szczęśliwy, że nie muszę już tam jeździć. Odpowiedz Link Zgłoś
don.kulawy Re: Odpowiadacie byle odpowiadać? 13.08.25, 16:29 > Chodziło mi tylko o łatwość wyrobienia paszportu. Jak kto jest czysty to dostanie i nie musi jechać do Gestapo. Po ki pisior ci ten paszport skoro nigdzie nie wyjeżdżasz? Ja już od kilku ładnych lat poruszam się jedynie po EU. Paszportu nie wyrabiam bo jest ważny jedynie 5 lat i za każdym razem trzeba za niego płacić. Po co mam generować niepotrzebne wydatki. Jeżeli będziesz mial zamiar gdzieś dalej pojechać to spoko wyrobię sobie ten dokument. W razie naglej konieczności mogę skorzystać z procedury przyspieszonej. Odpowiedz Link Zgłoś
negativum Re: Odpowiadacie byle odpowiadać? 13.08.25, 18:19 don.kulawy napisał: > > Chodziło mi tylko o łatwość wyrobienia paszportu. Jak kto jest czysty to > dostanie i nie musi jechać do Gestapo. > > Po ki pisior ci ten paszport skoro nigdzie nie wyjeżdżasz? Ja już od kilku ładn > ych lat poruszam się jedynie po EU. Paszportu nie wyrabiam bo jest ważny jedyni > e 5 lat i za każdym razem trzeba za niego płacić. Kacapski ważny jest tak krótko? Nie wiedziałem. Odpowiedz Link Zgłoś
don.kulawy Re: Odpowiadacie byle odpowiadać? 13.08.25, 18:36 To teraz wiesz. Co pięć lat jest updatowany nowymi zabezpieczeniam. Safety first. Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: Odpowiadacie byle odpowiadać? 13.08.25, 18:38 "Paszportu nie wyrabiam bo jest ważny jedynie 5 lat i za każdym razem trzeba za niego płacić." Belgijski jest ważny 7 lat dla dorosłych i 5 lat dla niepełnoletnich. Polski 10 lat dla dorosłych i 5 lat dla niepełnoletnich. Rosyjski faktycznie ważny jest 5 lat, ale tylko ten "normalny". Wyrób sobie biometryczny, będzie ważny 10 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
negativum Re: Odpowiadacie byle odpowiadać? 13.08.25, 19:05 sverir napisał: > "Paszportu nie wyrabiam bo jest ważny jedynie 5 lat i za każdym razem trzeba za > niego płacić." > > Belgijski jest ważny 7 lat dla dorosłych i 5 lat dla niepełnoletnich. Polski 10 > lat dla dorosłych i 5 lat dla niepełnoletnich. Rosyjski faktycznie ważny jest > 5 lat, ale tylko ten "normalny". Wyrób sobie biometryczny, będzie ważny 10 lat. > Pies ma paszport dla nienormalnych, rosyjski w dodatku? Odpowiedz Link Zgłoś
don.kulawy Re: Odpowiadacie byle odpowiadać? 13.08.25, 19:14 No to niech będzie teraz 7 lat. Tak dawno się tym bawiłem, ze albo nie pamietam, albo cos się zmieniło. Sprawdzać mi się nie chce. Odpowiedz Link Zgłoś
negativum Znów padłeś jako szion 13.08.25, 19:16 don.kulawy napisał: > No to niech będzie teraz 7 lat. Tak dawno się tym bawiłem, ze albo nie pamietam > , albo cos się zmieniło. Sprawdzać mi się nie chce. Niedźwiedzie czekają na pokarm… Odpowiedz Link Zgłoś
don.kulawy Re: Znów padłeś jako szion 13.08.25, 19:25 W ZOO we Wrocku macie niedźwiedzie? Nie zaniedbuj ich. Odpowiedz Link Zgłoś
storima Re: Odpowiadacie byle odpowiadać? 13.08.25, 20:21 : don.kulawy napisał: > "Paszportu nie wyrabiam bo jest ważny jedynie 5 lat i za każdym razem trzeba za > niego płacić." sverir napisał > Belgijski jest ważny 7 lat dla dorosłych i 5 lat dla niepełnoletnich. Polski 10 > lat dla dorosłych i 5 lat dla niepełnoletnich. Rosyjski faktycznie ważny jest > 5 lat, ale tylko ten "normalny". Wyrób sobie biometryczny, będzie ważny 10 lat. > don.kulawy napisał: > No to niech będzie teraz 7 lat. Tak dawno się tym bawiłem, ze albo nie pamietam > , albo cos się zmieniło. Sprawdzać mi się nie chce. Tu nie ma nic do sprawdzania. Obecne daty ważności paszportu w Belgii obowiązują od ponad dekady. Rząd belgijski jak zawsze informuje obywateli na długo przed wprowadzanymi zmianami wszelkimi dostępnymi mediami. Dodatkowo kilka lat temu do paszportu wprowadzono rozpoznawalne na świecie niektóre z kultowych bohaterów z belgijskiej kultury. Ale pies.na.czarnych tak jak nie wiedział czym charakteryzuje się nowy dowód osobisty, czy ostatnio jak funkcjonuje system podstawowych usług bankowych, oraz jak przeprowadzane są wybory w Belgii. Czy też udowadnia do dziś na wszelkie możliwe sposoby, iż nie ma nic wspólnego z Belgią poprzez fałszowanie dziesiątek innych detali życia codziennego w Belgii. forum.gazeta.pl/forum/w,28,179067534,179067534,Jezeli_systemy_bankowe_korzystaja_z_oprogramowan.html?p=179078036 Tak tu pochwalił się i wtopił totalnym brakiem, rozeznania w temacie belgijskich paszportów. Odpowiedz Link Zgłoś
negativum Re: Odpowiadacie byle odpowiadać? 13.08.25, 20:43 storima napisał: > don.kulawy napisał: > > > "Paszportu nie wyrabiam bo jest ważny jedynie 5 lat i za każdym razem trz > eba za > > niego płacić." > > sverir napisał > > > Belgijski jest ważny 7 lat dla dorosłych i 5 lat dla niepełnoletnich. Pol > ski 10 > > lat dla dorosłych i 5 lat dla niepełnoletnich. Rosyjski faktycznie ważny > jest > > 5 lat, ale tylko ten "normalny". Wyrób sobie biometryczny, będzie ważny 1 > 0 lat. > > > > don.kulawy napisał: > > > No to niech będzie teraz 7 lat. Tak dawno się tym bawiłem, ze albo nie pa > mietam > > , albo cos się zmieniło. Sprawdzać mi się nie chce. > > Tu nie ma nic do sprawdzania. > Obecne daty ważności paszportu w Belgii obowiązują od ponad dekady. Pies ci to jest. Nie sprawdzi i szczeka. Oczywiście, że jakbym miał kłopoty z odprawą z Niemiec, to wziąłbym Helgę za szyję. Dziwne, że u trzech osób DO przestały działać w jednym momencie. Odprawiła nas Ukrainka, która należy do zespołu, na swój ukraiński paszport. Odpowiedz Link Zgłoś
don.kulawy Re: Odpowiadacie byle odpowiadać? 14.08.25, 00:31 > Oczywiście, że jakbym miał kłopoty z odprawą z Niemiec, to wziąłbym Helgę za szyję. Ty sobie uważaj bo jak dottore j-k o tym usłyszy to marny będzie twój los :) > Pies ci to jest. Nie sprawdzi i szczeka. Po co mam sprawdzać skoro jest mi on niepotrzebny od wielu lat? Głowa to nie jest śmietnik. Wszelkie informacje leżą w zasięgu reki bez wychodzenia z domu. Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: Odpowiadacie byle odpowiadać? 13.08.25, 20:55 "No to niech będzie teraz 7 lat. Tak dawno się tym bawiłem, ze albo nie pamietam, albo cos się zmieniło. Sprawdzać mi się nie chce" Istotnie - zmieniło się w 2012 roku, wcześniej faktycznie był ważny przez 5 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
negativum Re: Odpowiadacie byle odpowiadać? 13.08.25, 21:23 sverir napisał: > "No to niech będzie teraz 7 lat. Tak dawno się tym bawiłem, ze albo nie pamieta > m, albo cos się zmieniło. Sprawdzać mi się nie chce" > > Istotnie - zmieniło się w 2012 roku, wcześniej faktycznie był ważny przez 5 lat rosyjski? Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: Odpowiadacie byle odpowiadać? 13.08.25, 21:31 " rosyjski?" Nie, belgijski. Odpowiedz Link Zgłoś
negativum Re: Odpowiadacie byle odpowiadać? 14.08.25, 08:11 sverir napisał: > " rosyjski?" > > Nie, belgijski. > Polski by i jest ważny chyba dalej przez 10 lat. Przez długie lata posługiwałem się wyłącznie paszportem w sprawach urzędowych. DO był mi do niczego niepotrzebny. Załatwisz to samo prócz bodajże jednego. Na paszport nie weźmiesz kredytu. Co dla obywatela nie jest dolegliwością. Zwiększenie miejsc gdzie można wyrabiać ów dokument to chyba dobra rzecz? Także skrócenie czasu wyrabiania. Teraz to bodajże 6 dni. Dawniej był miesiąc. Faktycznie teraz nie wyrabiam nowego paszportu, bo kręcąc się po UE go nie potrzebuję. Ale jak przyjdzie potrzeba to siadam w 106 i jadę. Odpowiedz Link Zgłoś
storima Re: Odpowiadacie byle odpowiadać? 15.08.25, 11:59 don.kulawy napisał: > > Chodziło mi tylko o łatwość wyrobienia paszportu. Jak kto jest czysty to > dostanie i nie musi jechać do Gestapo. > > Po ki pisior ci ten paszport skoro nigdzie nie wyjeżdżasz? Ja już od kilku ładn > ych lat poruszam się jedynie po EU. Jako obywatel Federacji Rosyjskiej putinowski Rosjanin pies.na.czarnych musi mieć paszport i ważną wizę. A z wizą dla Rosjan do UE od lutego 2022 są spore problemy. Odpowiedz Link Zgłoś
negativum Re: Pytanie głównie do sverir'a 14.08.25, 17:15 sverir napisał: > "No z Psiaka tam jest naprawdę daleko." > > AOW 25 minut:) Dłużej do centrum jadę:) gazetawroclawska.pl/zamontowali-nowe-odcinkowe-pomiary-predkosci-na-aow-i-a4-kiedy-je-uruchomia-w-tych-miejscach-trzeba-szczegolnie-uwazac/ar/c1p2-27871179 Od Ciebie do A8 jest chyba najbliżej koło Polaru przez Pawłowice? Koło domu Dutkiewicza. Byłoby mi smutno, jakby Ci odebrali prawo jazdy. Choćby z takiego powodu, że mkniesz przez Zakrzów 100 km/h a A8 300 km/h. Jeśli ktoś oświadcza, że przez miasto jedzie ponad 100 km/h (średnia) to jest po prostu IDIOTĄ. Odpowiedz Link Zgłoś
don.kulawy Re: Pytanie głównie do sverir'a 12.08.25, 10:17 I co z tego, ze na lotnisku? Nie wiem jak daleko jest z centrum Wrocka do lotniska, ale skoro ten punkt jest tam, a nie w Urzędzie Wojewódzkim czy w innym miejscu centrum miasta to widocznie tak jest lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
negativum Re: Pytanie głównie do sverir'a 12.08.25, 19:06 don.kulawy napisał: > I co z tego, ze na lotnisku? Nie wiem jak daleko jest z centrum Wrocka do lotni > ska, ale skoro ten punkt jest tam, a nie w Urzędzie Wojewódzkim czy w innym mie > jscu centrum miasta to widocznie tak jest lepiej. Odległość pomiędzy tymi punktami to prawie 25 km. Ja mam tam 4koło 4 km przez pola, lub autobusem co 10 minut. Psiak to Psiak, potem praktycznie nic tam nie ma. Musi się przedzierać przez miasto do centrum. Ale do dobrze, że otworzyli filię urzędu wojewódzkiego koło mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
don.kulawy Re: Pytanie głównie do sverir'a 13.08.25, 00:16 > Ale do dobrze, że otworzyli filię urzędu wojewódzkiego koło mnie. To gdzie jest problem, skoro Sutryk zrobil ci przysługę? Coraz bardziej go lubisz :) Odpowiedz Link Zgłoś
negativum Re: Pytanie głównie do sverir'a 13.08.25, 00:38 don.kulawy napisał: > > Ale do dobrze, że otworzyli filię urzędu wojewódzkiego koło mnie. > > To gdzie jest problem, skoro Sutryk zrobil ci przysługę? Coraz bardziej go lubi > sz :) Tam zawsze było lotnisko. Drugie też miałem bisko (Wrocław - Gądów) Też na skróty, koło Zdrojewskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
don.kulawy Re: Pytanie głównie do sverir'a 13.08.25, 00:42 Lotnisko było, a teraz masz lotnisko ze straganem z paszportami. Każdy pisi bije brawo :) Odpowiedz Link Zgłoś
negativum Re: Pytanie głównie do sverir'a 13.08.25, 00:47 don.kulawy napisał: > Lotnisko było, a teraz masz lotnisko ze straganem z paszportami. Każdy pisi bij > e brawo :) Na szczęście będzie się modernizować 2.5 raza. Bodajże od 26 października, przez 40 dni. Na szczęście zdążę wrócić. Odpowiedz Link Zgłoś
don.kulawy Re: Pytanie głównie do sverir'a 13.08.25, 11:00 > będzie się modernizować 2.5 raza. Ten stragan z paszportami? Odpowiedz Link Zgłoś
negativum Re: Pytanie głównie do sverir'a 13.08.25, 12:59 don.kulawy napisał: > > będzie się modernizować 2.5 raza. > > Ten stragan z paszportami? Lotnisko :) Najważniejsza z powyższych jest nowa płyta postojowa, dzięki której na lotnisku zmieści się jednocześnie 28 samolotów. – Będziemy mogli obsługiwać je równolegle, w tym te największe, międzykontynentalne. Zyskamy możliwość jednoczesnego wykonywania operacji cywilnych i wojskowych oraz będziemy robili to szybciej. Zwiększy się prawie dwukrotnie przepustowość startów i lądowań. Nasz port będzie jeszcze lepiej dostosowany do wzrastającej liczby pasażerów i ruchu towarowego – wyliczał prezes Przywara. www.wroclaw.pl/dla-mieszkanca/rozbudowa-lotniska-we-wroclawiu-startuje-najwieksza-inwestycja-w-historii-wroclawskie-lotnisko-zamkniete-pazdziernik-grudzien-2025 Choć są lotniska w Berlinie :) Już obecnie dostaniesz się na lotnisko w czasie krótszym niż 2 godziny z każdego miejsca na Dolnym Śląsku, komunikacją publiczną. Co prawda to CPK nie jest, tam już same projektowanie doszło do 10 mln zł. Ale Herr Donald Franciszek I Mały ma kasę to wydaje na projekty, a nie na inwestycje. Normanie wsiałby człowiek z każdego miejsca w Polsce i dostałby się do CPK do trzech godzin. Jak można wyczytać będą loty międzykontynentalne, a tam wymagany jest paszport. Kiedy otwierano nowy terminal, nie sądzono, że po dekadzie trzeba będzie go modernizować. Zwróć uwagę na ruch CARGO Za Herr Donalda było to 2012r. w 928 Za Morawieckiego 2022r. 11124,8 Trzeba też zmodernizować skład celny, szczególnie jeśli są planowane loty międzykontynentalne. Odpowiedz Link Zgłoś
don.kulawy Re: Pytanie głównie do sverir'a 13.08.25, 13:09 > Najważniejsza z powyższych jest nowa płyta postojowa To nie jest lotnisko tylko parking dla samolotów. Niestety tylko krótkoterminowy parking. Dłuższe postoje dla samolotów odbywają się na pustyniach. Odpowiedz Link Zgłoś
negativum Re: Pytanie głównie do sverir'a 13.08.25, 13:59 don.kulawy napisał: > > Najważniejsza z powyższych jest nowa płyta postojowa > > To nie jest lotnisko tylko parking dla samolotów. Niestety tylko krótkoterminow > y parking. Dłuższe postoje dla samolotów odbywają się na pustyniach. A do kiedy mamy ten parking? Odpowiedz Link Zgłoś
don.kulawy Re: Pytanie głównie do sverir'a 13.08.25, 14:13 > A do kiedy mamy ten parking? We Wrocku? Mnie się pytasz? Odpowiedz Link Zgłoś
negativum Re: Pytanie głównie do sverir'a 13.08.25, 15:10 don.kulawy napisał: > > A do kiedy mamy ten parking? > > We Wrocku? Mnie się pytasz? Fota jest z Rosji. Jeśli chodzi o WRO, to tam zawszył parking dla aut. Krótkotrwały i długo terminowy. Ceny tego drugiego są wyjątkowo nieprzystępne. Całe 19zł za dobę. Jechali z dziećmi z Legnicy na dwa auta. To zostawili przy lotnisku. Normalnie kupel zostawia auto u mnie na dzielni, pod swoją mamą. Wychował się tu. Znamy się od podstawówki, można powiedzieć piaskownicy. Jak teraz mykamy na 12 dni, to za te prawie 230 zł lepiej wyprawić imprezę. Kumpel bierze walizkę, biorę walizkę i ja sru 106 za darmo (mamy bilety, innych to kosztuje 4.8 w jedną stronę, lub tańszy czasówkowy.). Drzewiej chodziłem z plecakiem, to sru przez pola. Ale z walizką mi się nie chce. Wolę MPK. WRO to cudowne miasto. Odpowiedz Link Zgłoś
don.kulawy Re: Pytanie głównie do sverir'a 13.08.25, 16:33 Bredzisz przez upal czy Maskowskaja ci zaszkodziła? Ja o tym parkingu postojowym dla samolotów, o których piszesz w swojej malignie, a ty mi o dzieciach z legnickiego osiedla zupaków. 😅 Odpowiedz Link Zgłoś
negativum Re: Pytanie głównie do sverir'a 13.08.25, 20:11 don.kulawy napisał: > Bredzisz przez upal czy Maskowskaja ci zaszkodziła? Ja o tym parkingu postojowy > m dla samolotów, o których piszesz w swojej malignie, a ty mi o dzieciach z leg > nickiego osiedla zupaków. 😅 A co powiesz o Kunicach? Odpowiedz Link Zgłoś
don.kulawy Re: Pytanie głównie do sverir'a 12.08.25, 11:07 > Na czym to dokładnie polega i czy można wyrobić tam normalny paszport? Zamiast zadawać głupie pytania przeczytaj artykuł. Tam jest wszystko wyjaśnione prostymi słowami. Nawet przeciętny komsomolec po kursie j.polskiego powinie zrozumieć o co chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
don.kulawy Re: Pytanie głównie do sverir'a 13.08.25, 11:44 We Wrocku na lotnisku takie sprawy załatwiają od ręki. Bez nerwacji w pięć minut 🤡 tvn24.pl/katowice/katowice-pyrzowice-z-powodu-dokumentow-nie-polecieli-na-wakacje-st8597298 Odpowiedz Link Zgłoś
negativum Re: Pytanie głównie do sverir'a 13.08.25, 19:08 don.kulawy napisał: > We Wrocku na lotnisku takie sprawy załatwiają od ręki. Bez nerwacji w pięć minu > t 🤡 Nie to co w Moskwie… Odpowiedz Link Zgłoś
don.kulawy Re: Pytanie głównie do sverir'a 13.08.25, 19:15 Jebie ci się znowu. Katowice kiedyś nie nazywały się Moskwa, ale ty doskonale wiesz jak i tylko jak zwykle maskujesz się. :) Odpowiedz Link Zgłoś
negativum I tylko ewentualnie na 5 lat :) 13.08.25, 19:23 don.kulawy napisał: > Jebie ci się znowu. Katowice kiedyś nie nazywały się Moskwa, ale ty doskonale w > iesz jak i tylko jak zwykle maskujesz się. :) Tak nazywała się Legnica. Katowice nazywały się Stalinogrodem. 60 lat temu Katowice stały się Stalinogrodem. 7 marca 1953 r. Odpowiedz Link Zgłoś
don.kulawy Re: I tylko ewentualnie na 5 lat :) 13.08.25, 19:26 Legnica nazywała się Moskwa? Nigdy o tym nie słyszałem. Odpowiedz Link Zgłoś
negativum Tylko szczekać potrafisz. 13.08.25, 19:40 don.kulawy napisał: > Legnica nazywała się Moskwa? Nigdy o tym nie słyszałem. O mało rzeczach w życiu słyszałeś. Psa taki los. Tylko szczekać potrafisz. Odpowiedz Link Zgłoś
negativum Re: Tylko szczekać potrafisz. 14.08.25, 08:22 don.kulawy napisał: > Przestań pluć jadem 🤪 Mała Moskwa 1 Tak Polacy nienawidzą Rosjan, że po dekadach grób jest zadbany i otaczany troską… Mnie było dane poznać Rosjan i kacapów. Rosjan uwielbiam, a kacapów mam w rzyci. Odpowiedz Link Zgłoś
don.kulawy Re: Tylko szczekać potrafisz. 14.08.25, 10:50 To jest u ciebie obok osiedla zupaków, na którym mieszkasz z tatusiem? Odpowiedz Link Zgłoś
negativum Re: Tylko szczekać potrafisz. 14.08.25, 11:41 don.kulawy napisał: > To jest u ciebie obok osiedla zupaków, na którym mieszkasz z tatusiem? ? Odpowiedz Link Zgłoś
tapatik Re: Tylko szczekać potrafisz. 14.08.25, 13:40 Ale pomników Lenina już w Polsce nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
negativum Re: Tylko szczekać potrafisz. 14.08.25, 15:54 tapatik napisał: > Ale pomników Lenina już w Polsce nie ma. Może i jakieś się ostały (nie jestem historykiem jak Herr Donald Franciszek I Mały i nie mogę wiedzieć wszystkiego). Jestem chyba ostatnim, co chciałby zmienić młotem historię. Historii nie można już zmienić, ale można mieć wpływ na przyszłość. Odpowiedz Link Zgłoś
don.kulawy Re: Tylko szczekać potrafisz. 14.08.25, 17:19 tapatik napisał: > Ale pomników Lenina już w Polsce nie ma. > Pomników nie ma, ale są wyznawcy. Taki na przykład no-popis nadal czeka na Lenina. Ups, sorry. Na Lewicę miało być :) Odpowiedz Link Zgłoś
negativum Re: Tylko szczekać potrafisz. 14.08.25, 17:41 don.kulawy napisał: > tapatik napisał: > > > Ale pomników Lenina już w Polsce nie ma. > > > > Pomników nie ma, ale są wyznawcy. Taki na przykład no-popis nadal czeka na Leni > na. Ups, sorry. Na Lewicę miało być :) Lewicowy i ideowy, to byli np. Kościuszko, Maczek. NIEPOKONANY. OPOWIEŚĆ O GENERALE STANISŁAWIE MACZKU Odpowiedz Link Zgłoś
don.kulawy Re: Tylko szczekać potrafisz. 14.08.25, 17:57 Jezus również był lewicowy. Odpowiedz Link Zgłoś
negativum Re: Tylko szczekać potrafisz. 14.08.25, 18:32 don.kulawy napisał: > Jezus również był lewicowy. Był. Też jestem lewicowy. Ba nawet koty są takie. Choć trudno o to je podejrzewać. Odpowiedz Link Zgłoś
negativum Re: Pytanie głównie do sverir'a 14.08.25, 19:55 next.gazeta.pl/next/7,151003,32172338,jedyne-takie-lotnisko-w-polsce-wroclaw-z-nowa-usluga-w-porcie.html Pomijając mieszkańców. Gość wraca z hAmeryki czy Australii. Kończy mu się paszport. Idzie na lotnisku do stolika i wyrabia nowy. 2 tygodnie biega po Polsce. Wraca na lotnisko, odbiera. Odpowiedz Link Zgłoś
negativum Re: Pytanie głównie do sverir'a 14.08.25, 20:17 don.kulawy napisał: > 😅 Co w tym dziwnego…? Odpowiedz Link Zgłoś
don.kulawy Re: Pytanie głównie do sverir'a 14.08.25, 20:25 😅 Az strach jest pomyśleć jakie cudeńka by były na CPK 😂 Odpowiedz Link Zgłoś
negativum Re: Pytanie głównie do sverir'a 14.08.25, 20:30 don.kulawy napisał: > 😅 > > Az strach jest pomyśleć jakie cudeńka by były na CPK 😂 W Moskwie takich nie ma… Odpowiedz Link Zgłoś
negativum Re: Pytanie głównie do sverir'a 14.08.25, 21:29 I wszystko jasne www.focus.pl/artykul/wroclawskie-lotnisko-wprowadza-rewolucje-paszport-biometryczny-wyrobisz-na-miejscu Teraz pytanie, dlaczego w Gestapo trzeba czekać 4 tygodnie? Odpowiedz Link Zgłoś