negativum 20.10.25, 00:44 x.com/MurzynfrogXXX/status/1979852423964565945 Jak jest inflacja, to ceny spadają… Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
alojzymo Re: Mędrcy Herr Donalda 20.10.25, 06:57 Komu zależy, by Europa upadała? Niektóre poszlaki też mogą prowadzić do Moskwy, niektóre do Chin a pozostałe do USA. Pewne jest jednak, że UE już dawno przestała być konkurencyjna, a kolejne obciążenia i regulacje tylko tę niekorzystną sytuację pogłębiają. W efekcie nawet europejskie firmy przenoszą swoją produkcję poza Europę. Także w Polsce co chwilę słyszymy, że zachodnie firmy zamykają swoją działalność produkcyjną i zwalniają pracowników. Bez wątpienia Zielony Ład jest rozgrywką na rozbicie i osłabienie UE, co jest efektem ideologicznych i nieodpowiedzialnych pomysłów politycznych. Europa jest źle zarządzana. Polska jest wciągana do obcej wojny. Polityka klimatyczna UE jest kreowana pod wpływem lobbystów i oderwanych od rzeczywistości. Brak wolności słowa i cenzura unijna to są powody dla których Unia Europejska rozpada się od wewnątrz. Komisja Europejska chce by rolnictwo upadło. Na koniec rządów PiS w 2018 rok deficyt budżetowy ustabilizował się na poziomie 10 miliardów złotych. Obecny deficyt budżetowy to 300 miliardów plus koszty obsługi zadłużenia. Jeśli Tusk pozostanie u władzy to rosnące tempo zadłużenia osiągnie 1000 miliardów złotych a Polacy będą musieli spłacać trzy tony czystego złota dziennie. Może obecna polityka imigracyjna byłaby do przyjęcia, gdyby Europa na tym jakoś zarobiła. Ale przecież Europejczycy pracują na emigrantów. Wydajemy masę pieniędzy, a zarabiają na tym inne gospodarki... Polski rząd już tylko wykonuje rozkazy z Niemiec. Polacy ! Poddaliśmy się. Odpowiedz Link Zgłoś
monalisa2016 Re: Mędrcy Herr Donalda 20.10.25, 19:21 alojzymo unia to nie Europa, Europa to kontynent więc upaść on nie może. Unia z jej fatalną polityką chcącą być znaczącym związkiem zniszczy się sama na własną prośbę by zniewolić, zubożyć i zmusić społeczenstwo do posluszenstwa po to by utworzyć wielkie jedno panstwo bez tożsamości narodowych. W WEF (Davos) zmienił się zarządca warto zapoznać się z jego nowymi planami, tu znajdziecie wiele odpowiedzi na to co się w świecie obecnie dzieje. Jakiś baran nazwal unię Europą, reszta bezmyślnych za nim powtarza! Odpowiedz Link Zgłoś
monalisa2016 Re: Mędrcy Herr Donalda 20.10.25, 20:04 alojzymo popatrz tu jak niszczy sie unia, sadzac ze zaoceaniczny pan Donald jest tak naiwny i ciemny. x.com/GeromanAT/status/1980321205849846173 "Według doniesień Bloomberga, Stany Zjednoczone odrzucają plan UE, zakładający przekazanie Ukrainie 140 miliardów dolarów pochodzących z „zamrożonych” aktywów rosyjskich. W szczególności amerykańscy urzędnicy poinformowali swoich europejskich kolegów, że na razie nie wezmą udziału w tej inicjatywie. Stany Zjednoczone uzasadniały swoje stanowisko niechęcią do ryzykowania stabilności rynku. „Ten krok okazał się porażką dla UE, która próbowała przekonać inne kraje G7 do przyłączenia się do jej planu wykorzystania zamrożonych aktywów do pozyskania do 140 miliardów euro pożyczek dla Ukrainy” – zauważa agencja." Stanom zależy na inwestorach a unii? Odpowiedz Link Zgłoś
negativum Proste pytanie dla żony Śmiszka. 20.10.25, 12:05 Tuzy Herr Donalda. 1. Ktoś 2 lata temu ważył 100 kg. 2. Utył i rok temu ważył 113 kg. 3. Teraz waży tylko 116.39 kg. Pytanie, czy ów ktoś schudł, czy przytył? Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: Mędrcy Herr Donalda 20.10.25, 12:45 negativum: > Mędrcy Herr Donalda Kolejny atak herdonaldozy u Negatywa! Niech ktoś zadzwoni pod 112! negativum: > Jak jest inflacja, to ceny spadają… Mogą spadać ceny realne (o ile rosną zarobki). Więc nie bardzo wiem, z czego rżycie obaj — Ty i autor (?) Twojego filmiku. On wygląda na ucięty dokładnie w tym miejscu, kiedy to się miało wyjaśnić. - Stefan Odpowiedz Link Zgłoś
negativum Re: Mędrcy Herr Donalda 20.10.25, 12:59 stefan4 napisał: > negativum: > > Mędrcy Herr Donalda > > Kolejny atak herdonaldozy u Negatywa! Niech ktoś zadzwoni pod 112! > > negativum: > > Jak jest inflacja, to ceny spadają… > > Mogą spadać ceny realne (o ile rosną zarobki). Więc nie bardzo wiem, z > czego rżycie obaj — Ty i autor (?) Twojego filmiku. On wygląda na ucięty > dokładnie w tym miejscu, kiedy to się miało wyjaśnić. > > - Stefan W jakich sektorach urosły zarobki o 16.39%? Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: Mędrcy Herr Donalda 20.10.25, 13:14 negativum: > W jakich sektorach urosły zarobki o 16.39%? W sektorze robienia dzieci. Jak ktoś zarabiał 1330.38 netto, dostawał jeszcze 500 na dziecko, a teraz zarabia tyle samo ale dostaje 800 na dziecko, to mu wzrosło właśnie o 16.39%. Czy masz jeszcze jakieś dalsze pytania z arytmetyki szkolnej? Jednak nie obiecuję, że będzie mi się chciało podejść do nich z taką samą powagą, jaką wykazałem tym razem. Tym bardziej, że one zapewne znowu będą nie na temat. - Stefan Odpowiedz Link Zgłoś
negativum Re: Mędrcy Herr Donalda 20.10.25, 13:25 stefan4 napisał: > negativum: > > W jakich sektorach urosły zarobki o 16.39%? > > W sektorze robienia dzieci. Jak ktoś zarabiał 1330.38 netto, dostawał jeszcze > 500 na dziecko, a teraz zarabia tyle samo ale dostaje 800 na dziecko, to mu wzr > osło właśnie o 16.39%. > > Czy masz jeszcze jakieś dalsze pytania z arytmetyki szkolnej? Jednak nie obiec > uję, że będzie mi się chciało podejść do nich z taką samą powagą, jaką wykazałe > m tym razem. Tym bardziej, że one zapewne znowu będą nie na temat. > > - Stefan Ty dalej pracujesz za 1330.38 netto? Odpowiedz Link Zgłoś
stasi1 Re: Mędrcy Herr Donalda 20.10.25, 20:54 A w jakich sektorach ceny poszły w górę o te 16%? W ubiegłym roku w edukacji poszły o 30% Odpowiedz Link Zgłoś
negativum Re: Mędrcy Herr Donalda 20.10.25, 21:21 stasi1 napisał: > A w jakich sektorach ceny poszły w górę o te 16%? W ubiegłym roku w edukacji po > szły o 30% No właśnie. Ceny poszły ponad 16 procent, nauczyciele przez lata dostali grosze. W budżecie na 2026 rok dostaną niewiele niż 50 groszy za godzinę :) Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: Mędrcy Herr Donalda 21.10.25, 07:57 "No właśnie. Ceny poszły ponad 16 procent, nauczyciele przez lata dostali grosze. W budżecie na 2026 rok dostaną niewiele niż 50 groszy za godzinę :)" Czyli o 3%. W 2024 r. na papierze dostali 30-33% podwyżki. Nie licząc polityków, kto dostał tak wielkie podwyżki? Odpowiedz Link Zgłoś
negativum Re: Mędrcy Herr Donalda 22.10.25, 03:06 sverir napisał: > Czyli o 3%. W 2024 r. na papierze dostali 30-33% podwyżki. > > Nie licząc polityków, kto dostał tak wielkie podwyżki? Górnicy, czy rolnicy są zdolni do zwrócenia Herr Donaldowi uwagi na siebie. Ale nie wyobrażam sobie nauczycieli i naukowców palących opony przed Sejmem… Odpowiedz Link Zgłoś
stasi1 Re: Mędrcy Herr Donalda 22.10.25, 17:33 Widzisz mnie się czepiasz że niby jestem tym propagandzistą a popatrz na negatywa. Wyskakuje z jakąś liczbą nie wiadomo skąd i jeszcze stwierdza że płaca większa o 30% jest realnie niższa przy inflacji 16% od poprzedniej Odpowiedz Link Zgłoś
negativum Re: Mędrcy Herr Donalda 22.10.25, 19:52 stasi1 napisał: > Widzisz mnie się czepiasz że niby jestem tym propagandzistą a popatrz na negaty > wa. Wyskakuje z jakąś liczbą nie wiadomo skąd i jeszcze stwierdza że płaca więk > sza o 30% jest realnie niższa przy inflacji 16% od poprzedniej 1 postulat KO - 60 000 wolne od podatku gdzie jest? Odpowiedz Link Zgłoś
stasi1 Re: Mędrcy Herr Donalda 21.10.25, 15:47 Ale kiedy te ceny poszły o te 16 procent? Faktycznie raz były wyższe nawet o 18 ale to było jeszcze za PiSu, następny zły rok też był za PiSu, ale już mniejszy niż te 16. To masz pretensje do Tuska że nauczyciele za PiSu tak nędznie zarabiali? Odpowiedz Link Zgłoś
negativum Re: Mędrcy Herr Donalda 21.10.25, 23:13 stasi1 napisał: > Ale kiedy te ceny poszły o te 16 procent? Faktycznie raz były wyższe nawet o 18 > ale to było jeszcze za PiSu, następny zły rok też był za PiSu, ale już mniejsz > y niż te 16. To masz pretensje do Tuska że nauczyciele za PiSu tak nędznie zara > biali? Tylko nie mów, że potęga Kaczora sięga na cały świat :) Wszędzie podrożało przy COVID-19. Ale miast deflacji, jest ciągle inflacja. Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: Mędrcy Herr Donalda 20.10.25, 18:07 " Jak jest inflacja, to ceny spadają…" www.bankier.pl/wiadomosc/Inflacja-spada-wiec-ceny-tez-Wyborcy-PiS-nie-rozumieja-zaleznosci-pomiedzy-inflacja-a-poziomem-cen-8542713.html Tylko 60 proc. badanych Polaków wie, że spadający wskaźnik inflacji oznacza, że ceny dalej rosną, tylko trochę wolniej. Najgorzej wypadają tu wyborcy Prawa i Sprawiedliwości- wynika z badania przeprowadzonego dla projektu ciekaweliczby.pl na panelu Ariadna. Martwić się trzeba o stan narodu, bo to on wybiera mędrców - tak do PiS, jak i do PO:) Odpowiedz Link Zgłoś
negativum Re: Mędrcy Herr Donalda 20.10.25, 18:17 sverir napisał: > " Jak jest inflacja, to ceny spadają…" > > www.bankier.pl/wiadomosc/Inflacja-spada-wiec-ceny-tez-Wyborcy-PiS-nie-rozumieja-zaleznosci-pomiedzy-inflacja-a-poziomem-cen-8542713.html > > Tylko 60 proc. badanych Polaków wie, że spadający wskaźnik inflacji oznacza, że > ceny dalej rosną, tylko trochę wolniej. Najgorzej wypadają tu wyborcy Prawa > i Sprawiedliwości- wynika z badania przeprowadzonego dla projektu ciekawel > iczby.pl na panelu Ariadna. > > Martwić się trzeba o stan narodu, bo to on wybiera mędrców - tak do PiS, jak i > do PO:) Nie chciało się uczyć o pochodnych. Znak + ceny rosną, znak - ceny spadają. Obecnie inflacja wynosi +0.035, czyli ceny rosną. Spadają zaś nakłady na naukę za Herr Donalda. Widać dobrze mu z tym. Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: Mędrcy Herr Donalda 20.10.25, 18:56 " Obecnie inflacja wynosi +0.035, czyli ceny rosną. Spadają zaś nakłady na naukę za Herr Donalda." Ale spójrzmy na to inaczej - wydatki na naukę to de facto wydatki na badania i rozwój, nie na edukację. Jasne, że inflacja też jest przedmiotem badań, ale nie wydaje mi się, żeby ekonomiści byli dotychczas głównymi biorcami grantów - za PiS niby było 1,56% na naukę i co, zna się elektorat PiS na inflacji? Odpowiedz Link Zgłoś
negativum Re: Mędrcy Herr Donalda 20.10.25, 19:43 sverir napisał: > " Obecnie inflacja wynosi +0.035, czyli ceny rosną. Spadają zaś nakłady na nauk > ę za Herr Donalda." > > Ale spójrzmy na to inaczej - wydatki na naukę to de facto wydatki na badania i > rozwój, nie na edukację. Jasne, że inflacja też jest przedmiotem badań, ale nie > wydaje mi się, żeby ekonomiści byli dotychczas głównymi biorcami grantów - za > PiS niby było 1,56% na naukę i co, zna się elektorat PiS na inflacji? Inflacja inflacją. Podałem w PKB. Za PiS 1.56% za Herr Donalda 1%. NCN skomle o 400 - 500 mln więcej. To 200 - 250 grantów więcej na całą Polskę. Oczywiście większość grantów NCN jest o kant dupy. Ale takie są badania podstawowe. Ich celem jest poznanie natury wszechświata, a nie opracowanie nowych rozwiązań, które i tak się pojawiają, ale nie w Polsce, w oparciu o te dane. Wiadomo doniesienia OA są czytane przez tirowców przed snem na postoju. Z nauką jest jak z CPK, by wyciągnąć trzeba włożyć. Jeśli wierzyć w obiektywizm NCN to projekty są recenzowane przez niezależnych ekspertów. Część z nich opada nie dlatego, że są złe, nie przemyślane, ale dlatego, że się kasa skończyła. W panelu około 10-12 grantów jest przyznanych, na resztę nie ma kasy. Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: Mędrcy Herr Donalda 21.10.25, 08:11 "Podałem w PKB. Za PiS 1.56% za Herr Donalda 1%." To ja napiszę to samo, co napisałem wyżej w odpowiedzi tapatikowi - nie jest sztuką wydać, sztuką jest wydać mądrze. PiS w moich oczach ma bardzo duży plus za działania w kierunku rozwoju cyfryzacji (niekoniecznie za jakość, ale za odwagę i pomysły), ale ich wydatki na naukę obejmowały także pierdyliardową aplikację do zarządzania łańcuchem dostaw. Dlatego patrzmy na to, jak te pieniądze są wydawane, a dopiero potem ile. Odpowiedz Link Zgłoś
negativum Re: Mędrcy Herr Donalda 21.10.25, 11:38 sverir napisał: > "Podałem w PKB. > Za PiS 1.56% za Herr Donalda 1%." > > To ja napiszę to samo, co napisałem wyżej w odpowiedzi tapatikowi - nie jest sz > tuką wydać, sztuką jest wydać mądrze. Od tego są konkursy. Te powinny być obiektywne, dobrą sztuką jest ocenianie przez ludzi spoza Polski. > PiS w moich oczach ma bardzo duży plus za działania w kierunku rozwoju cyfryzac > ji (niekoniecznie za jakość, ale za odwagę i pomysły), ale ich wydatki na naukę > obejmowały także pierdyliardową aplikację do zarządzania łańcuchem dostaw. Dla > tego patrzmy na to, jak te pieniądze są wydawane, a dopiero potem ile. Szli po omacku, ale doszli. Niemców zadziwia polska bankowość elektroniczna. W większości miejsc poza marketami tylko gotówka. W Polsce jak idzie spotkać jakiegoś płacącego gotówką, to go mają za dziwoląga. Ostatnio płaciliśmy za hotel. Tu znowu było na odwrót. Tylko transakcje elektroniczne. Kumpela miała garść €, ale tylko elektronicznie. Mówi do miłej Niemki, spokojnie muszę tylko przewalutować. Łapie za telefon i po dwóch minutach płaci kartą. Z nakładami na naukę powinniśmy ustalić jakiś poziom % PKB, dajmy na to 3%. Ale pewny. Projekty powinny być oceniane niezależnych ekspertów (najlepiej zagranicznych). Choć i to w nauce nie daje pewności, że nie będą oceniane przez znajomych:) Po 30 latach, znasz już wszystkich na świecie co działają w Twojej działce, a oni znają Ciebie. Obecnie ocena wygląda tak. Przez recenzentów pozytywnie zaopiniowanych jest dajmy na to 100 projektów na panel, ale środki są tylko na 10. 9/10 odpada nie dlatego, że są złe, ale kasy nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: Mędrcy Herr Donalda 21.10.25, 12:58 negativum: > Niemców zadziwia polska bankowość elektroniczna. W większości miejsc poza > marketami tylko gotówka. W Polsce jak idzie spotkać jakiegoś płacącego gotówką, > to go mają za dziwoląga. Ponieważ nie jestem dziwolągiem, więc ostatniego lata w Niemczech (nie w stolicy, tylko na Rugii) płaciłem wyłącznie kartą. I nikt nigdzie nie miał mi tego za złe. To była karta wystawiona w Polsce, nominowana w eurasach, ale finansowana przeze mnie złotówkami. Twoja hiobowa wieść o ,,tylko gotówce'' pochodzi zapewne sprzed 50 lat. Bo wiesz, 20 lat temu ja i w Rosji płaciłem kartą. - Stefan Odpowiedz Link Zgłoś
monalisa2016 Re: Mędrcy Herr Donalda 21.10.25, 15:28 negativum napisał: > Szli po omacku, ale doszli. Niemców zadziwia polska bankowość elektroniczna. W > większości miejsc poza marketami tylko gotówka. W Polsce jak idzie spotkać jaki > egoś płacącego gotówką, to go mają za dziwoląga. > Potrzeba was tylko pogłaskać z włosem by połechtać waszą duszę aby wzbudzić wam uczucie że siedzicie już na najwyższym świeczniku przez to takie artykuły. :-) "Bargeld ist gelebte Freiheit / Pieniądz to wolność życia” oddaje ideę, że gotówka zapewnia użytkownikom kontrolę, niezależność i prywatność, ponieważ nie pozostawia elektronicznego śladu i nie jest powiązana z kontem bankowym ani infrastrukturą cyfrową. Zwolennicy argumentują, że gotówka reprezentuje wolność podejmowania własnych decyzji, bez śledzenia płatności ani ich kontrolowania przez osoby trzecie. Krytycy wskazują, że ten pogląd ulega zmianie, ponieważ udział płatności gotówkowych spada, a wycofywanie gotówki jest napędzane przez digitalizację, choć pojawiają się również obawy dotyczące tego zjawiska. Płacę i będę płacić zawsze gotówką! W Niemczech coraz więcej ludzi przy kasie wyciąga z portfela banknoty nikogo to nie dziwi i nie są dzwolągami jak twierdzą polskie media. Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: Mędrcy Herr Donalda 21.10.25, 15:48 monalisa2016: > W Niemczech coraz więcej ludzi przy kasie wyciąga z portfela banknoty nikogo to nie dziwi > i nie są dzwolągami jak twierdzą polskie media. To Negatiwus robi w jakichś mediach?! Bo to tylko on tak twierdzi o tych gotówkowych ,,dziwolągach''... - Stefan Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: Mędrcy Herr Donalda 21.10.25, 18:10 "Od tego są konkursy. Te powinny być obiektywne, dobrą sztuką jest ocenianie przez ludzi spoza Polski." Wszystko się zgadza - pierdyliardową aplikację też sfinansowano w ramach konkursu. Można też zrobić tak, jak ostatnio jeden z prorektorów - napisał do kolegów wprost, by się wzajemnie cytowali i nabijali punkty do konkursów o granty. "W Polsce jak idzie spotkać jakiegoś płacącego gotówką, to go mają za dziwoląga" Nie wiem, w jakim środowisku się obracasz, ale generalnie nie widziałem i nie słyszałem, by płacący gotówką był traktowany jak dziwoląg. Jasne, są miejsca i okoliczności, w których ograniczono możliwość korzystania z gotówki - dotyczy głównie wielkich imprez, gdy załoga ma problem z zapewnieniem bezpieczeństwa gotówki i ma ograniczone możliwości jej uzupełnienia, gdy wszystko zostanie wydane w ramach tzw. reszty. Ale generalnie problem to jest raczej z zapłatą w wysokich nominałach, a nie w przyjęciu gotówki. "Z nakładami na naukę powinniśmy ustalić jakiś poziom % PKB, dajmy na to 3%" Przy uczciwości i braku polityki to byłoby rozwiązanie. W praktyce zaś skończyłoby się tak, jak kończy się realizacja planów sprzedaży w wielu firmach - fikcyjne konkursy lub wydawanie pieniędzy na byle co, aby tylko zrealizować plan. Odpowiedz Link Zgłoś
negativum Re: Mędrcy Herr Donalda 21.10.25, 22:18 sverir napisał: > Przy uczciwości i braku polityki to byłoby rozwiązanie. W praktyce zaś skończył > oby się tak, jak kończy się realizacja planów sprzedaży w wielu firmach - fikcy > jne konkursy lub wydawanie pieniędzy na byle co, aby tylko zrealizować plan. Tu jest problem z B+R i NCN. Instytucje te bardzo nie lubią zwrotu kasy. Trudno jest przewidzieć ile się jej wykorzysta przez kilka lat. Kończy się to wydawaniem na gwałt kasy w ostatnich 6 miesiącach trwania projektu. Odpowiem i przy okazji Stefanowi. O ile za hostel w DESY można zapłacić tylko elektronicznie, to obiadu w kantynie nie zjesz tam inaczej niż za gotówkę. Oczywiście pracownicy mają tam DESY card. Tylko, że DESY kard można używać tylko na terenie DESY. Trzeba ją zasilić. A to jest wygodne tylko przy dłuższym pobycie. v1.desy.de/services/bistro_canteen/index_eng.html Oczywiście Lidl przyjmuje płatności kartą 500 m od głównej bramy, Ale po 24 godzinach pracy nie chce się przejść nawet ten kilometr. W kantynie coś zjeść i do łóżka. Odpowiedz Link Zgłoś
negativum Re: Mędrcy Herr Donalda 22.10.25, 03:27 sverir napisał: > "Od tego są konkursy. Te powinny być obiektywne, dobrą sztuką jest ocenianie pr > zez ludzi spoza Polski." > > Wszystko się zgadza - pierdyliardową aplikację też sfinansowano w ramach konkur > su. Można też zrobić tak, jak ostatnio jeden z prorektorów - napisał do kolegów > wprost, by się wzajemnie cytowali i nabijali punkty do konkursów o granty. Walczę z tym jak tylko mogę. Prym wiodą Chińczycy. Chińskie prace zawierają nawet 99% cytowań do Chińczyków. Dla nich nauka zaczęła się dopiero w latach 90tych. Polska polega na zewnętrznych recenzjach. Ale potem radzi rada starców. I piszą takie uzasadnienia: Jeśli ktoś złoży np. na panel fizyczny, to ekspert pisze mu, że on czyli ekspert nie jest fizykiem. Zdążały się i inne przypadki. Mnie np. zarzucono, że nie przewidziałem kursu walut za kilka lat. Kumplowi, że jest za młody, a kumpeli, że jest za stara. Jakbym wiedział jak potoczą się kursy walu np. za dwa lata, to grałbym na FOREX. Każdy rozsądny wie, że sprzęt potrzeby do badań kupuje się w ciągu kilku miesięcy. A nie na koniec projektu. ale ekspert tego nie wie. Choć jest ekspertem Odpowiedz Link Zgłoś
negativum Re: Mędrcy Herr Donalda 22.10.25, 03:15 sverir napisał: > " Jak jest inflacja, to ceny spadają…" Tak twierdzi Herr Donald :) O sympatię do PiS trudno go podejrzewać. Ogólnie o sympatię do kogoś innego niż on sam… Odpowiedz Link Zgłoś
don.kulawy Re: Mędrcy Herr Donalda 20.10.25, 18:32 www.facebook.com/reel/4092962850972493 Odpowiedz Link Zgłoś