Dodaj do ulubionych

Polska nadal pomaga Ukrainie

23.01.26, 13:10
,,Decyzją premiera Donalda Tuska do Ukrainy trafi w najbliższych dniach 379 generatorów prądu oraz 18 nagrzewnic z Rządowej Agencji Rezerw Strategicznych — poinformowało MSWiA. Sprzęt przekazywany jest też m.in. ze środków unijnych. Pierwsze transporty wyruszyły do ukraińskich miast już w piątek."
Jakby nie patrzył to już ostatni rok tej wojny
Obserwuj wątek
    • superspec2 Re: Polska nadal pomaga Ukrainie 23.01.26, 13:37
      Bardzo dobrze
    • to.ja.pies.na.czarnych Re: Polska nadal pomaga Ukrainie 23.01.26, 14:44
      Kto w pierwszej kolejności będzie mógł korzystać z tych generatorów i kto będzie kontrolowal ten proces?
      • j-k nie kpij. 23.01.26, 17:03
        to.ja.pies.na.czarnych napisała:
        > Kto w pierwszej kolejności będzie mógł korzystać z tych generatorów i kto będzi
        > e kontrolowal ten proces?

nie kpij

co by o przyczynach tej wolny nie myslec - jest mroz i ludzie zamarzaja..
        • storima Re: nie kpij. 23.01.26, 17:56
          j-k napisał:

> to.ja.pies.na.czarnych napisała:
          > > Kto w pierwszej kolejności będzie mógł korzystać z tych generatorów i kto
          > będzi
          > > e kontrolowal ten proces?
          >
          >
          > nie kpij
          >
          > co by o przyczynach tej wolny nie myslec - jest mroz i ludzie zamarzaja..

Nie dość, że codziennie giną dzieci, ojcowie, matki, dziadkowie od bandyckich ataków to jeszcze bandycka Rosja chce zamrozić ludzi na śmierć. Tylko dlatego bo są Ukraińcami.

Próba zamrożenia nas na śmierć przez Kreml została ogłoszona stanem wyjątkowym, a miliony Ukraińców z pewnością mają trudniej niż ja. Wielu zostało zmuszonych do wyprowadzki i pobytu w innych miastach. Inni praktycznie mieszkają w centrach handlowych lub namiotach ratunkowych, gdzie mogą pracować i ładować swoje telefony i laptopy.
          (…)
          Przeżywamy to, gdy niekontrolowana potęga może zabijać według własnego uznania. Celem Rosji jest złamanie naszego oporu, zarówno psychicznego, jak i fizycznego. Broń przeznaczona do zatapiania okrętów wojennych jest wykorzystywana przeciwko naszym elektrowniom, budynkom rządowym i mieszkaniom.

wiadomosci.onet.pl/swiat/zimowy-terror-w-ukrainie-rosja-probuje-zamrozic-kijow-na-smierc/8eep24r
          • x2468 Re: nie kpij. 23.01.26, 18:25
            Dr. Mengele przy Putinie to był mały pikuś. Brakuje słów.
            • negativum Re: nie kpij. 23.01.26, 21:18
              x2468 napisał:

> Dr. Mengele przy Putinie to był mały pikuś. Brakuje słów.

Ale jak Dr. Mengele rozwinął niemiecki przemysł farmaceutyczny… :)
          • storima Re: nie kpij. 23.01.26, 22:32
            storima napisał:

> j-k napisał:
            >
            > > to.ja.pies.na.czarnych napisała:
            > > > Kto w pierwszej kolejności będzie mógł korzystać z tych generatorów
            > i kto
            > > będzi
            > > > e kontrolowal ten proces?
            > >
            > >
            > > nie kpij
            > >
            > > co by o przyczynach tej wolny nie myslec - jest mroz i ludzie zamarzaja..
            >
            > Nie dość, że codziennie giną dzieci, ojcowie, matki, dziadkowie od bandyckich a
            > taków to jeszcze bandycka Rosja chce zamrozić ludzi na śmierć. Tylko dlatego b
            > o są Ukraińcami.
            >
            > Próba zamrożenia nas na śmierć przez Kreml została ogłoszona stanem wyjąt
            > kowym, a miliony Ukraińców z pewnością mają trudniej niż ja. Wielu zostało zmus
            > zonych do wyprowadzki i pobytu w innych miastach. Inni praktycznie mieszkają w
            > centrach handlowych lub namiotach ratunkowych, gdzie mogą pracować i ładować sw
            > oje telefony i laptopy.
            > (…)
            > Przeżywamy to, gdy niekontrolowana potęga może zabijać według własnego uznania.
            > Celem Rosji jest złamanie naszego oporu, zarówno psychicznego, jak i fizyczneg
            > o. Broń przeznaczona do zatapiania okrętów wojennych jest wykorzystywana przeci
            > wko naszym elektrowniom, budynkom rządowym i mieszkaniom.

>
            > wiadomosci.onet.pl/swiat/zimowy-terror-w-ukrainie-rosja-probuje-zamrozic-kijow-na-smierc/8eep24r
            >
            >
            >

PS
            „ Rosyjskie ataki na infrastrukturę energetyczną Ukrainy sprawiły, że ponad milion osób zostało bez podstawowych usług. Brak prądu i ogrzewania przy temperaturach sięgających –20 st. C zagraża zdrowiu i życiu cywilów. Pomoc z UE i Polski ma kluczowe znaczenie dla przetrwania najbardziej potrzebujących.”

„ JAK ZOSTANIE ROZDYSPONOWANA POMOC?
            Generatory trafią do szpitali, schronów i innych kluczowych obiektów użyteczności publicznej. Dystrybucją zajmie się ukraińskie Ministerstwo Rozwoju Wspólnot i Terytoriów we współpracy z Czerwonym Krzyżem. Koordynację przekazania sprzętu prowadzą polskie władze.”

wiadomosci.onet.pl/swiat/pomoc-dla-ukrainy-jest-ruch-komisji-europejskiej-wysla-pol-tysiaca-agregatow/jd014yr
        • to.ja.pies.na.czarnych Re: nie kpij. 23.01.26, 21:26
          j-k napisał:

> będzi
          >
          >
          > nie kpij
          >
          > co by o przyczynach tej wolny nie myslec - jest mroz i ludzie zamarzaja..

No właśnie. Dlatego chcę wiedzieć jak będzie kontrolowana dystrybucja tych generatorów. Bo przecież doskonale wiadomo, że wszyscy są równi, ale są również równiejsi.
          Dodatkowo. Jak oni sobie poradzą z podłączeniem tych generatorów do sieci w poszczególnych mieszkaniach. Przecież to musi zrobić elektryk. Mają aż tylu ludzi z odpowiednim doświadczeniem?
          Żeby nie było tak, że ta cala akcja skończy się na złomowisku.
          • bobislaw.borboje Re: nie kpij. 24.01.26, 10:27
            To może weź sam się przejedź i kontroluj tą dystrybucję?
            Podłącza się tak samo, jak ja mam podłączony swój. Jest taki mały diabełek w pudełku, który decyduje czy jest w sieci prąd czy nie ma i przełącza na agregat. Proste. Ogarniesz.
            • to.ja.pies.na.czarnych Re: nie kpij. 24.01.26, 11:03
              bobislaw.borboje napisała:

> To może weź sam się przejedź i kontroluj tą dystrybucję?
              > Podłącza się tak samo, jak ja mam podłączony swój. Jest taki mały diabełek w pu
              > dełku, który decyduje czy jest w sieci prąd czy nie ma i przełącza na agregat.
              > Proste. Ogarniesz.

Myślisz, ze każdy jest taki mundury jak ty i wie jakie diabełki siedzą w pudelku razem z generatorem?
      • kawa_poranna11 Re: Polska nadal pomaga Ukrainie 23.01.26, 20:48

> Kto w pierwszej kolejności będzie mógł korzystać z tych generatorów i kto będzi
        > e kontrolowal ten proces?
        Kto bedzie korzystał?
        Ukraińcy.
        Kto bedzie kontrolował - oczywiście, że Ukraińcy.

Spodziewałeś się kogo?
        • hordol Re: Polska nadal pomaga Ukrainie 24.01.26, 07:03
          pytanie psa zasadne.odpowiedzi na nie nie będzie.
          • storima Re: Polska nadal pomaga Ukrainie 24.01.26, 07:24
            hordol napisała:

> odpowiedzi na nie nie będzie.

Odpowiedź JEST.
            • storima Re: Polska nadal pomaga Ukrainie 24.01.26, 07:28
              PS
              Jeśli ktoś szczerze się interesuje tematem i nie pojawia się z cynicznych powodów co widać od lat i jątrzyć.
              To znajdzie detale.
              Bo nikt wbrew wypisywanym bredniom tych szczegółów nie ukrywa.
              • hordol Re: Polska nadal pomaga Ukrainie 24.01.26, 07:56
                pytanie zasadne bo tajemnicą poliszynela jest iż znaczna część pomocy jaką dostaje ukraina(nie tylko od polski) jest roztrwaniana lub wręcz kradziona. no chyba ,że przyjmiemy to jako specyficzną normę, z którą darczyńcy muszą się pogodzić
                • storima Re: Polska nadal pomaga Ukrainie 24.01.26, 08:20
                  hordol napisała:

> pytanie zasadne bo tajemnicą poliszynela jest iż znaczna część pomocy jaką dos
                  > taje ukraina(nie tylko od polski) jest roztrwaniana lub wręcz kradziona. no chy
                  > ba ,że przyjmiemy to jako specyficzną normę, z którą darczyńcy muszą się pogod
                  > zić

ODPOWIEDŹ JEST NA WĄTKU.

* * *

1.Zależy kto zadaje pytanie.

2.Odpowiedziałem jasno.
                  • hordol Re: Polska nadal pomaga Ukrainie 24.01.26, 08:26
                    niezbyt jasno
                    • storima Re: Polska nadal pomaga Ukrainie 24.01.26, 08:33
                      hordol napisała:

> niezbyt jasno

hordol napisała:

> pytanie zasadne bo tajemnicą poliszynela jest iż znaczna część pomocy jaką dos
                      > taje ukraina(nie tylko od polski) jest roztrwaniana lub wręcz kradziona. no chy
                      > ba ,że przyjmiemy to jako specyficzną normę, z którą darczyńcy muszą się pogod
                      > zić

ODPOWIEDŹ JEST NA WĄTKU.

* * *

1.Zależy kto zadaje pytanie.

2.Odpowiedziałem jasno.

* * *

storima Re: Polska nadal pomaga Ukrainie 24.01.26, 07:28
                      PS
                      Jeśli ktoś szczerze się interesuje tematem i nie pojawia się z cynicznych powodów co widać od lat i jątrzyć.
                      To znajdzie detale.
                      Bo nikt wbrew wypisywanym bredniom tych szczegółów nie ukrywa.

* * *

storima Re: Polska nadal pomaga Ukrainie 24.01.26, 07:24
                      hordol napisała:

> odpowiedzi na nie nie będzie.

Odpowiedź JEST.

* * *

storima Re: nie kpij. 23.01.26, 22:32
                      storima napisał:

> j-k napisał:
                      >
                      > > to.ja.pies.na.czarnych napisała:
                      > > > Kto w pierwszej kolejności będzie mógł korzystać z tych generatorów
                      > i kto
                      > > będzi
                      > > > e kontrolowal ten proces?
                      > >
                      > >
                      > > nie kpij
                      > >
                      > > co by o przyczynach tej wolny nie myslec - jest mroz i ludzie zamarzaja..
                      >
                      > Nie dość, że codziennie giną dzieci, ojcowie, matki, dziadkowie od bandyckich a
                      > taków to jeszcze bandycka Rosja chce zamrozić ludzi na śmierć. Tylko dlatego b
                      > o są Ukraińcami.
                      >
                      > Próba zamrożenia nas na śmierć przez Kreml została ogłoszona stanem wyjąt
                      > kowym, a miliony Ukraińców z pewnością mają trudniej niż ja. Wielu zostało zmus
                      > zonych do wyprowadzki i pobytu w innych miastach. Inni praktycznie mieszkają w
                      > centrach handlowych lub namiotach ratunkowych, gdzie mogą pracować i ładować sw
                      > oje telefony i laptopy.
                      > (…)
                      > Przeżywamy to, gdy niekontrolowana potęga może zabijać według własnego uznania.
                      > Celem Rosji jest złamanie naszego oporu, zarówno psychicznego, jak i fizyczneg
                      > o. Broń przeznaczona do zatapiania okrętów wojennych jest wykorzystywana przeci
                      > wko naszym elektrowniom, budynkom rządowym i mieszkaniom.
                      >
                      > wiadomosci.onet.pl/swiat/zimowy-terror-w-ukrainie-rosja-probuje-zamrozic-kijow-na-smierc/8eep24r
                      >
                      >
                      >

PS
                      „ Rosyjskie ataki na infrastrukturę energetyczną Ukrainy sprawiły, że ponad milion osób zostało bez podstawowych usług. Brak prądu i ogrzewania przy temperaturach sięgających –20 st. C zagraża zdrowiu i życiu cywilów. Pomoc z UE i Polski ma kluczowe znaczenie dla przetrwania najbardziej potrzebujących.”

„ JAK ZOSTANIE ROZDYSPONOWANA POMOC?
                      Generatory trafią do szpitali, schronów i innych kluczowych obiektów użyteczności publicznej. Dystrybucją zajmie się ukraińskie Ministerstwo Rozwoju Wspólnot i Terytoriów we współpracy z Czerwonym Krzyżem. Koordynację przekazania sprzętu prowadzą polskie władze.”

wiadomosci.onet.pl/swiat/pomoc-dla-ukrainy-jest-ruch-komisji-europejskiej-wysla-pol-tysiaca-agregatow/jd014yr
                      • hordol Re: Polska nadal pomaga Ukrainie 24.01.26, 08:39
                        sorry ale odpowiedz to nie dziesiątki cytatów, wtrętów i dywagacji. uprawiasz wowodolejstwo .tak już masz.
                        • to.ja.pies.na.czarnych Re: Polska nadal pomaga Ukrainie 24.01.26, 09:58
                          hordol napisała:

> sorry ale odpowiedz to nie dziesiątki cytatów, wtrętów i dywagacji. uprawiasz
                          > wowodolejstwo .tak już masz.

Nie licz na sensowną odpowiedz od tego komsomolskiego trolla. Zaraz zacznie nam udowadniać, ze jest Polakiem, opozycjonistą i wszystko tylko po to aby zwrócić na siebie uwagę. Zero treści, zero sensu we wszystkich jego wypowiedziach.
                          • storima Re: Polska nadal pomaga Ukrainie 24.01.26, 10:29

> Nie licz na sensowną odpowiedz od tego komsomolskiego trolla. Zaraz zacznie nam
                            > udowadniać, ze jest Polakiem, opozycjonistą i wszystko tylko po to aby zwrócić
                            > na siebie uwagę. Zero treści, zero sensu we wszystkich jego wypowiedziach.

Typowe oszczerstwa fałszujące moją tożsamość i łgarstwa antypolskiego Rosjanina.

Od początku pełnoskalowej agresji bandyty na Ukrainę ukazuję propagandową antypolską działalność putinowskiego Rosjanina:

storima Re: Smętne przemyślenia. 10.03.22, 00:25
                            pies.na.czarnych napisała:
                            (…)
                            > Zgadzasz się lub nie to jest twoja sprawa. Ja jestem tylko messengerem.
                            >

Nie przyzna się, że wypisuje brednie.
                            Agresywnie ubliży.
                            Po czym zbanalizuje swój brak taktu, kultury i pełen pychy w pogardzie dla interlokutora powie, że on tu jedynie "przekazuje czyjeś informacje".

Ciekawe czy równie cynicznie skomentuje swoje skandaliczne, antypolskie tu zachowania gdy padnie terror zbrodniarza wojennego Putina. Którego na FK jest tylko messengerem.

forum.gazeta.pl/forum/w,28,173311397,173311397,Smetne_przemyslenia_.html?p=173315668
                            Ten profesjonalnie szkolony łgarz sam WŁASNORĘCZNIE deklaruje się na polskim forum jako putinowska tuba.
                            Wysłannik kremlowskiej antypolskiej machiny zniszczeń i zagłady.
        • k.e.g.2 Re: Polska nadal pomaga Ukrainie 24.01.26, 09:25
          kawa_poranna11 napisał(a):

>
          > będzi
          > Kto bedzie korzystał?
          > Ukraińcy.
          > Kto bedzie kontrolował - oczywiście, że Ukraińcy.
          >
          > Spodziewałeś się kogo?

Odkrywcza dyskusja.
        • to.ja.pies.na.czarnych Re: Polska nadal pomaga Ukrainie 24.01.26, 10:04
          kawa_poranna11 napisał(a):

>
          > będzi
          > Kto bedzie korzystał?
          > Ukraińcy.
          > Kto bedzie kontrolował - oczywiście, że Ukraińcy.
          >
          > Spodziewałeś się kogo?

Jeśli mnie pamięć nie myli to akcję "generatory" już przerabialismy i wszyscy wiemy jak to się skończyło. Poza tym przy tak dużej skali zniszczeń infrastruktury energetycznej na Ukrainie to taka akcja jest jedynie pijarem. Te pieniądze można by przeznaczyć na sensowniejszą pomoc.
          • storima Re: Polska nadal pomaga Ukrainie 24.01.26, 10:11
            Cynizm najniższych lotów.
            Tylko ci którzy gardzą swą inteligencją dadzą się wpuścić w ten pogardliwy propagandowy kanał.

Powtórzę co zamieściłem:

DLACZEGO TO JEST WAŻNE?
            Rosyjskie ataki na infrastrukturę energetyczną Ukrainy sprawiły, że ponad milion osób zostało bez podstawowych usług. Brak prądu i ogrzewania przy temperaturach sięgających –20 st. C zagraża zdrowiu i życiu cywilów. Pomoc z UE i Polski ma kluczowe znaczenie dla przetrwania najbardziej potrzebujących.
            JAK ZOSTANIE ROZDYSPONOWANA POMOC?

Generatory trafią do szpitali, schronów i innych kluczowych obiektów użyteczności publicznej. Dystrybucją zajmie się ukraińskie Ministerstwo Rozwoju Wspólnot i Terytoriów we współpracy z Czerwonym Krzyżem. Koordynację przekazania sprzętu prowadzą polskie władze.
          • tapatik Re: Polska nadal pomaga Ukrainie 24.01.26, 12:47

> Jeśli mnie pamięć nie myli to akcję "generatory" już przerabialismy
            > i wszyscy wiemy jak to się skończyło.

Wiemy - aresztowaniem Pawła Szopy, który sprowadził chińskie generatory i sprzedał je Polsce za mocno zawyżoną kwotę. Tylko, że to było za poprzedniej ekipy rządzącej Polską, a poza tym przekręt był u nas, a nie na Ukrainie.

> Poza tym przy tak dużej skali zniszczeń infrastruktury energetycznej
            > na Ukrainie to taka akcja jest jedynie pijarem.

Ludzie z Kijowa, którzy marzną mogą być innego zdania.

> Te pieniądze można by przeznaczyć na sensowniejszą pomoc.

Na przykład?
            • to.ja.pies.na.czarnych Re: Polska nadal pomaga Ukrainie 24.01.26, 13:26
              > Na przykład?

Śpiwory, ciepła odzież, lekarstwa....
              • storima Re: Polska nadal pomaga Ukrainie 24.01.26, 15:02
                Polacy walczą z putinowskim bandytą.

Generatory i nagrzewnice dla Ukrainy

Polska wysyła na Ukrainę 379 generatorów prądu i 18 nagrzewnic z Rządowej Agencji Rezerw Strategicznych. Minister spraw wewnętrznych i administracji Marcin Kierwiński przekazał, że decyzję w tej sprawie podjął premier Donald Tusk. "Sprzęt wyrusza z Polski już dziś" - napisał w piątek w mediach społecznościowych. Kolejne 447 generatorów prądu Ukraina ma otrzymać ze środków unijnych. Pomocy udziela też Warszawa, która przekazała 90 generatorów. Transport sprzętu przekazanego przez Warszawę zapewni Państwowa Straż Pożarna.

wiadomosci.onet.pl/kraj/sukces-polskiej-zbiorki-na-agregaty-dla-marznacego-kijowa-pojada-tez-do-innych-miast/cvz4xm4
    • hordol ale za mało 23.01.26, 16:11
      :-(
      > Jakby nie patrzył to już ostatni rok tej wojny
      po wojnie też pomoc bedzie potrzebna
    • asia-loi Re: Polska nadal pomaga Ukrainie 23.01.26, 17:00
      stasi1 napisał:

A to na podstawie czego piszesz?
      • stasi1 Re: Polska nadal pomaga Ukrainie 25.01.26, 17:54
        NA podstawie tego co się dzieje w Ukrainie. Ukraina nie ma kim walczyć. Gdyby prezydentem USA nie był Trump pewnie jeszcze ze dwa lata mogła by pociągnąć
    • boggi_dan Re: Polska nadal pomaga Ukrainie 23.01.26, 17:22
      stasi1 napisał:

> ,,Decyzją premiera Donalda Tuska do Ukrainy trafi w najbliższych dniach 379 gen
      > eratorów prądu oraz 18 nagrzewnic z Rządowej Agencji Rezerw Strategicznych — po
      > informowało MSWiA. Sprzęt przekazywany jest też m.in. ze środków unijnych. Pier
      > wsze transporty wyruszyły do ukraińskich miast już w piątek."
      Co Tusk zamknie ten rozdział tej wojny. Tu można przeczytać trochę o tym. Kijów ma katastrofalną sytuację energetyczną, poinformował Christoph Wanner, korespondent stacji telewizyjnej Die Welt, mieszkający w stolicy Ukrainy. „Tysiące domów straciło ogrzewanie, są problemy z prądem. Ciągle brakuje też wody. To praktycznie katastrofa” – powiedział. Dziennikarz dodał, że podobna sytuacja ma miejsce w innych ukraińskich miastach. Według Wannera, Ukraińcy są zdezorientowani bezczynnością władz. „Z jednej strony nawołują do opuszczenia Kijowa, ale z drugiej twierdzą, że sytuacja z dostawami prądu jest pod kontrolą” – zauważył korespondent „Welt
      • stasi1 Re: Polska nadal pomaga Ukrainie 28.01.26, 12:16
        Właśnie dlatego trzeba Ukrainie pomagać
    • tapatik Re: Polska nadal pomaga Ukrainie 23.01.26, 23:38
      pomagam.pl/a7emy8
      Jak kilka dni temu wpłacałem, to było prawie 3 miliony złotych. Teraz jest ponad 6,6 miliona zł i 52 tysiące osób, które wpłaciły. A trafiłem na to poprzez wpis na Hejto 😛. Zbiórka ma dopiero 8 dni.
    • czciborwielki Re: Polska nadal pomaga Ukrainie 24.01.26, 06:51
      stasi1 napisał:

> ,,Decyzją premiera Donalda Tuska do Ukrainy trafi w najbliższych dniach 379 gen
      > eratorów prądu oraz 18 nagrzewnic z Rządowej Agencji Rezerw Strategicznych — po
      > informowało MSWiA. Sprzęt przekazywany jest też m.in. ze środków unijnych. Pier
      > wsze transporty wyruszyły do ukraińskich miast już w piątek."

Właśnie ciekawe, czy ostatni...
    • storima Re: Polska nadal pomaga Ukrainie 24.01.26, 08:40
      A teraz hordol przebłysk w temacie przywołanego przeze mnie cynizmu:

12 sierpnia 2014
      Adam Szostkiewicz

Krokodyle łzy Rosji, czyli pancerne kolumny humanitarne

Co za cynizm. Rosja apeluje o pomoc humanitarną dla ofiar wojny domowej, za którą sama stoi.

Media zdają się nie rozumieć, jak poważna jest sytuacja. Osławiony Żirinowski straszy, że z Polski i państw bałtyckich nic nie zostanie, jak uderzy w nie Rosja. I nikt z Kremla tych słów nie dementuje. Nie ma dziś w Europie sprawy ważniejszej niż powstrzymanie ekspansji rosyjskiej. Pierwszy akt, przyłączenie Krymu, porównano do zaboru Czechosłowacji przez Hitlera pod pretekstem ochrony mniejszości niemieckiej.

Teraz ekipa Putina leje krokodyle łzy nad losem ludności cywilnej na Ukrainie wschodniej. I szykuje świat na swoją interwencję pod tym pretekstem. Prezydent Rosji, były oficer KGB, jest zakładnikiem swojego kultu, który szczytuje po Krymie. Nie może pokazać narodowi, który stoi za nim murem, jakiejkolwiek słabości. Czy poprowadzi bez zmrużenia oka kolejne pokolenie młodych Rosjan na śmierć? A może zostanie obalony w pałacowym zamachu stanu i władzę przejmie ekipa jeszcze bardziej agresywna?

blog.polityka.pl/szostkiewicz/2014/08/12/krokodyle-lzy-rosji-czyli-pancerne-kolumny-humanitarne/
    • bobislaw.borboje Re: Polska nadal pomaga Ukrainie 24.01.26, 10:32
      Trzeba pomagać, nawet kosztem jakichś wyrzeczeń.
      Zbrodniarz z Kremla zabija mrozem.
      Trzeba pomagać, bo do Rosji wracają czarne worki z gruzem 200.
      Władze wojskowe nie oddają tego gruzu 200 rodzinom, tylko mówią, że zdezerterowali, by oszczędzić na wypłacie odszkodowań.
      Zbiorowe, bezimienne groby z gruzem 200. Na yt jest sporo filmów na ten temat zamieszczonych przez Rosjan.

• storima Re: Polska nadal pomaga Ukrainie 24.01.26, 19:43
      Dziękujemy Wam Wszystkim Polakom.
      Wysłaliśmy raz jeszcze pomoc dla naszych Sąsiadów, których Putin atakuje na placach zabaw, ulicach, w domach. Mrozi ich na śmierć.
      Tylko dlatego bo są Ukraińcami.
      Wysłaliśmy pomoc anonimowo.
      Ale zamieściliśmy poniższy komentarz:
    • storima Re: Polska nadal pomaga Ukrainie 26.01.26, 21:12
      My tak jak i inni darczyńcy, otrzymaliśmy e-mail o generatorach:

Dzień dobry!

Mam dla Was wiadomości, na które wszyscy czekaliśmy. To, co wspólnie zrobiliśmy w ciągu zaledwie tygodnia, jest niewiarygodne i ma realny, namacalny efekt. Dzięki sile niemal 60 tysięcy osób i zebraniu ponad 8 milionów złotych (wliczając wpłaty bankowe) nasza fala dobra stała się nie do zatrzymania!

Jestem aktualnie w Kijowie. Sytuacja na lewym brzegu miasta wciąż jest dramatyczna, ale dzięki Wam właśnie następuje przełom.

Ciepło dla tej części miasta rozprowadza elektrociepłownia ТЕЦ-6. To właśnie tam przekazaliśmy nasz najpotężniejszy agregat o mocy 600 kW, który zostanie podłączony jeszcze dzisiaj! Oznacza to, że również dzięki Tobie tysiące mieszkańców w końcu poczują ciepło w swoich domach. To pomoc, która ratuje życie w najbardziej krytycznym momencie.

Łącznie do celu za naszym pośrednictwem dotarło już 230 generatorów przemysłowych polskiej marki Fogo:

130 jednostek zasili infrastrukturę krytyczną Kijowa (szpitale, szkoły i bloki mieszkalne).

100 generatorów przejęli polscy wolontariusze, którzy ruszyli z nimi bezpośrednio na linię frontu oraz do cywilów w najbardziej zniszczonych regionach Ukrainy.

Zima nie odpuszcza, dlatego nie zwalniamy tempa. Każda kolejna złotówka zostanie przeznaczona na:

Kolejne agregaty prądotwórcze i stacje zasilające.

Śpiwory i odzież termiczną dla tych, którzy stracili domy.

Wsparcie dla wolontariuszy dostarczających pomoc w najdalsze zakątki kraju.

Nie zwalniamy tempa! Dołóż kolejną cegiełkę lub podaj dalej ten link swoim znajomym i rodzinie:

Ciepło z Polski

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka