Dodaj do ulubionych

Taka ciekawostka

24.01.26, 17:28
W styczniu 2026 roku w kontekście negocjacji umowy handlowej UE-Mercosur pojawiły się doniesienia, że polski rząd zabezpieczył ochroną prawną (oznaczenie geograficzne) przed podrabianiem tylko dwa rodzaje polskich produktów: Polską Wódkę oraz Żubrówkę.

Zakres ochrony: W ramach negocjacji z Mercosur, z polskiej strony ochroną objęto wódki, co wzbudziło dyskusję polityczną, że inne produkty regionalne (np. oscypek) nie uzyskały analogicznej ochrony, w przeciwieństwie do państw takich jak Francja, które chronią dziesiątki swoich produktów. Ręce opadają. www.cenyrolnicze.pl/wiadomosci/41400-rzad-tuska-zabezpieczyl-tylko-dwa-polskie-produkty-przed-umowa-mercosur-polska-wodke-i-zubrowke.
Obserwuj wątek
    • negativum Re: Taka ciekawostka 24.01.26, 17:35
      Dawniej, by sprawować funkcje urzędnicze w I RP należało wysłużyć swoje w husarii. I nie było zmiłuj się.
      Teraz wystarczy się śmiesznie nazywać, jak Polewka czy Szczerba, albo Motyka i popierać wściekłego Herr Donalda.

Popatrz na psy. Mordowano je w majestacie prawa w nieludzkich warunkach. W miejscu, gdzie powinny dostać pomoc. Dopiero Doda to nagłośniła. Polecą głowy.
      • chocolate_dog123 Re: Taka ciekawostka 24.01.26, 18:04
        Pomyśl ile takich miejsc jest w PL. Fikcyjne rachunki a psy poddawane eutanazji...
        • negativum Re: Taka ciekawostka 24.01.26, 18:24
          chocolate_dog123 napisała:

> Pomyśl ile takich miejsc jest w PL. Fikcyjne rachunki a psy poddawane eutanazji
          > ...

Tam ponoć za psa pobierano 3000 zł. I dalej już się nikt nie interesował co się z nim stało.
          Normalnie 3000 zł powinno starczyć na kwarantannę, a potem na adopcję przez dobrych ludzi. Taki pies, gdy się znajdzie w nowej rodzinie, po tym co przeszedł, jest oddany nowym opiekunom do końca życia swego psiego życia. Staje się członkiem rodziny.
          • chocolate_dog123 Re: Taka ciekawostka 24.01.26, 18:29
            Tak, wydaje mi się że takie są stawki za chyba rok utrzymania psa w tych samorządowych "przechowalniach". 3000 zł.
            Masz rację. Takie miejsca powinny podlegać częstej kontroli ze strony włodarzy.
            • negativum Re: Taka ciekawostka 24.01.26, 19:03

> Tak, wydaje mi się że takie są stawki za chyba rok utrzymania psa w tych samorz
              > ądowych "przechowalniach". 3000 zł.
              > Masz rację. Takie miejsca powinny podlegać częstej kontroli ze strony włodarzy.

Ktoś kasuje za psa 3000 zł i na drugi dzień już go nie ma wśród żywych psów.
              Doda nie da się zastraszyć. Najwyżej popełni seryjne samobójstwo…

A przecież każdy taki pies powinien mieć prowadzoną dokumentację weterynaryjną.
              Z rana idę na przystanek komunikacji miejskiej. Zauważyłem, że po drodze mijam te same osoby z psami. Spotykają się oni na ławeczkach. Oni pogadają, a psy się bawią. Mają swoich ulubieńców. Dla psa takie wyjście na spacer do frajda. Spotka znajomych, obwącha ich.

Wiem, że są i źli ludzie, przetrzymujący zwierzęta w nieludzkich warunkach. Tym się powinno nakładać kary administracyjne. We Wrocławiu większość psów to kundle ze schronisk. Jeśli bierzesz psa ze schroniska nie płacisz potem za niego podatku. Rozwiązano to bardzo prosto.
              • chocolate_dog123 Re: Taka ciekawostka 24.01.26, 19:17
                To popatrz na to:

www.facebook.com/share/r/1FSa6sahwB/

Siostry zakonne jak się psem zajmowały... Nóż w kieszeni się otwiera i lufa sama się ładuje.
                • negativum Re: Taka ciekawostka 24.01.26, 19:43

> To popatrz na to:
                  >
                  > www.facebook.com/share/r/1FSa6sahwB/
                  >
                  > Siostry zakonne jak się psem zajmowały... Nóż w kieszeni się otwiera i lufa sam
                  > a się ładuje.

Takich ludzi powinno się sterylizować. Tylko po co im płodność, jak nie mogą :)
                  Ze mnie tam większy kociarz, niż psiarz. Kot nie da się upodlić do tego stopnia. Ale jak posiądziesz zaufanie kota, zrobi dla Ciebie wszystko.

Szkoda, że Ustawę o Ochronie Zwierząt tak spartalono. Znęcasz się nad zwierzakiem, Sąd i minimum grzywna 5000 zł oraz odebranie zwierzaka.
                  • chocolate_dog123 Re: Taka ciekawostka 24.01.26, 19:51
                    Tylko mądrze i przemyślanie z tą ustawą trzeba, bo wiesz gdzie odebrane zwierzęta mogłyby trafiać... właśnie do takich miejsc jak Sobolewo.
                    Masz tu kolejny przykład - pies się zgubił właścicielom jak to czasem bywa i trafił do Sobolewa... One way ticket i rzeźnia numer 5.

www.facebook.com/share/18GRy7nnuq/
                    • negativum Re: Taka ciekawostka 24.01.26, 20:09

> Tylko mądrze i przemyślanie z tą ustawą trzeba, bo wiesz gdzie odebrane zwierzę
                      > ta mogłyby trafiać... właśnie do takich miejsc jak Sobolewo.
                      > Masz tu kolejny przykład - pies się zgubił właścicielom jak to czasem bywa i tr
                      > afił do Sobolewa... One way ticket i rzeźnia numer 5.
                      >
                      > www.facebook.com/share/18GRy7nnuq/

Po podpisaniu tej ustawy takie Sobolewa działałyby dalej. Zwykłych ludzi ścigaliby za 19 metrów, zamiast 20. I kara.
                      W moim mieście zakazano grillowania. Jest o tym założyłem dziś wątek.

Najłatwiej jest jeszcze w Polsce łom i przywalić komuś z za winkla. Nie ma tolerancji wśród polityków, to i nie będzie wśród narodu. A zwierzęta cierpią. Nie jestem za tym, by pchać złoczyńców do więzień. dlaczego mam im fundować lokum za 150 zł dziennie? Niech płacą grzywny. Nic tak nie nauczy miłości do zwierząt, jak pokuta finansowa.

Mam miejsce w lasach milickich, gdzie w 30 minut mam zebrany duży kosz grzybów. Ale cholera tam się ostatnio osiedliły bieliki. :) Nie chodzę tam już.
                    • negativum Zamknięto rzeźnię nr 5 24.01.26, 21:42

> Tylko mądrze i przemyślanie z tą ustawą trzeba, bo wiesz gdzie odebrane zwierzę
                      > ta mogłyby trafiać... właśnie do takich miejsc jak Sobolewo.
                      > Masz tu kolejny przykład - pies się zgubił właścicielom jak to czasem bywa i tr
                      > afił do Sobolewa... One way ticket i rzeźnia numer 5.

x.com/adamSzlapka/status/2015082139344138601
                      Nawet nadworny Herr Donalda o tym donosi.
                  • x2468 Re: Taka ciekawostka 24.01.26, 19:57
                    Co z Kaczyńskim i Batyrem? Podobno bardzo kochają zwierzęta.
                    • chocolate_dog123 Re: Taka ciekawostka 24.01.26, 20:06
                      Pytaj się ich.
                    • boggi_dan Re: Taka ciekawostka 24.01.26, 20:41
                      x2468 napisał:

> Co z Kaczyńskim i Batyrem? Podobno bardzo kochają zwierzęta.
                      >
                      Nie na temat. Bo europosłowie prawicy lubią się promować jedynie. Jak moja znajoma Wiśniewska lub Burzyńska przewodnicząca okręgu częstochowskiego. Ostatnio dużo gadają i latają na zbiórki do Kaczyńskiego. Jak jest rocznica smoleńska w Warszawie przy placu Bankowym. Zawsze to prominentne stanowisko w Brukseli.Jadzia już jestem w Brukseli miłego weekendu. Byłam w Warszawie. Reszta europosłów PIS też krzyczy jak Tobiasz Bocheński głosowałem za odwołaniem Ursuli coś tam. I guzik z tego wyszło. Kaczor kazal im być aktywny w sieci i na Fejsie się promują. I wpisy użytkowników Platfusów i kłótnie. Niedrogi X, gdyby nie Nawrocki i jego weto. Toby schroniska pękały od nadmiaru psów.
    • bobislaw.borboje Oscypki chilijskie są znacznie smaczniejsze 24.01.26, 18:57
      od zakopiańskich. I zdrowsze.
    • x2468 Re: Taka ciekawostka 24.01.26, 19:51
      O ochronę martwią się producenci, rządom nic do tego. Nie stać producentów oscypka na zastrzeżenie jego nazwy?
      Ps.
      Pisi podpisali umowę MERCOSUR i miel 8 lat na załatwienie tych spraw.Dlaczego tego nie zrobili? Byli tak mocno zajęci złodziejstwem że zabrakło im czasu?
      • negativum Re: Taka ciekawostka 24.01.26, 20:11
        x2468 napisał:

> O ochronę martwią się producenci, rządom nic do tego. Nie stać producentów oscy
        > pka na zastrzeżenie jego nazwy?
        > Ps.
        > Pisi podpisali umowę MERCOSUR i miel 8 lat na załatwienie tych spraw.Dlaczego t
        > ego nie zrobili? Byli tak mocno zajęci złodziejstwem że zabrakło im czasu?

Wiedzieli, że po nich nadejdzie cysorz Europy, potężny i uśmiechnięty Herr Donald.
        • x2468 Re: Taka ciekawostka 24.01.26, 22:02
          Tak mocno byli zajęci złodziejstwem że nie zauważyli zbliżającego się króla?
          • negativum Re: Taka ciekawostka 24.01.26, 22:16
            x2468 napisał:

> Tak mocno byli zajęci złodziejstwem że nie zauważyli zbliżającego się króla?
            >

Masz na myśli tego Herr - Roboszcopa?
            https://pbs.twimg.com/media/G_ZoN7QWIAAov7n?format=jpg&name=medium
    • to.ja.pies.na.czarnych Re: Taka ciekawostka 24.01.26, 20:18
      > Zakres ochrony: W ramach negocjacji z Mercosur, z polskiej strony ochroną objęto

Już wam wszystkie zęby powypadały i nie macie się czego czepić. Nawet te durne wpisy herr negatywa nic tu nie wskórały. :)
      • boggi_dan Re: Taka ciekawostka 24.01.26, 20:43
        to.ja.pies.na.czarnych napisała:

> > Zakres ochrony: W ramach negocjacji z Mercosur, z polskiej strony ochroną
        > objęto
        >
        > Już wam wszystkie zęby powypadały i nie macie się czego czepić. Nawet te durne
        > wpisy herr negatywa nic tu nie wskórały. :)
        Bo takie relacje unijne. Gazem w rolników. Można protestować i nic to nie daje.
        • chocolate_dog123 Re: Taka ciekawostka 24.01.26, 20:52
          Przeca PSL głosuje przeciwko dymisji Ursuli. Czego jeszcze nie rozumiesz.
          • boggi_dan Re: Taka ciekawostka 24.01.26, 21:17
            Ta, aż się guziki palą pod naciskaniem. Motyka bardzo szlochał jak mu przed chałupą gnojowicę rozlali. A przecież to jest życie😁
            • negativum Re: Taka ciekawostka 24.01.26, 21:26
              boggi_dan napisał:

> Ta, aż się guziki palą pod naciskaniem. Motyka bardzo szlochał jak mu przed cha
              > łupą gnojowicę rozlali. A przecież to jest życie😁

Będzie mu lepiej trawka rosła…
    • obrotowy bez ochrony Oscypkow - sie na to nie pisze. 24.01.26, 23:17
      boggi_dan napisał:

> W styczniu 2026 roku w kontekście negocjacji umowy handlowej UE-Mercosur pojawi
      > ły się doniesienia, że polski rząd zabezpieczył ochroną prawną (oznaczenie geog
      > raficzne) przed podrabianiem tylko dwa rodzaje polskich produktów:
      Polską Wódkę oraz Żubrówkę.
      >
      > Zakres ochrony: W ramach negocjacji z Mercosur, z polskiej strony ochroną objęto wódki, co wzbudziło dyskusję polityczną, że inne produkty regionalne (np. oscypek) nie uzyskały analogicznej ochrony,
      w przeciwieństwie do państw takich jak Francja, które chronią dziesiątki swoich produktów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka