Dodaj do ulubionych

Inni wpłacają a prawicy się ręce trzęsą

25.01.26, 12:31
Jak to jest? Nie ich pieniądze! Nie ich impreza!;Co im przeszkadza, że szpitale dziecięce będą trochę lepiej wyposażone? Już sama nie wiem. Czy może uważają że gdy Bóg powołuje do siebie nie należy przeszkadzać. Przecież i oni leczą się np Ziobro. To dlaczego tak im się trzęsą ręce gdy widzą jak ludzie kilka złotych wrzucają do puszki?
Obserwuj wątek
    • no-popis Re: Inni wpłacają a prawicy się ręce trzęsą 25.01.26, 12:36
      kaminska-j napisała:

> Jak to jest? Nie ich pieniądze! Nie ich impreza!;Co im przeszkadza, że szpitale
      > dziecięce będą trochę lepiej wyposażone? Już sama nie wiem. Czy
      > może uważają że gdy Bóg powołuje do siebie nie należy przeszkadzać. Przecież i
      > oni leczą się np Ziobro. To dlaczego tak im się trzęsą ręce gdy widzą jak ludzi
      > e kilka złotych wrzucają do puszki?
      Twoja logika wskazuje, że możesz nadawać z mieszkania ogrzewanego przez autonomiczną, trzecią linią metra.
      • kaminska-j Re: Inni wpłacają a prawicy się ręce trzęsą 25.01.26, 12:39
        Co to jest" autonomiczna trzecia linia metra?"
      • tapatik Re: Inni wpłacają a prawicy się ręce trzęsą 25.01.26, 13:36
        no-popis napisała:

> Twoja logika wskazuje, że możesz nadawać z mieszkania ogrzewanego
        > przez autonomiczną, trzecią linią metra.

Możesz to jakoś wyjaśnić?
        • m.c.hrabia Re: Inni wpłacają a prawicy się ręce trzęsą 25.01.26, 13:53
          Ot kretyn
        • negativum Szczerba II czyli autonomiczny na 3 linię metra 25.01.26, 14:26
          tapatik napisał:

> no-popis napisała:
          >
          > > Twoja logika wskazuje, że możesz nadawać z mieszkania ogrzewanego
          > > przez autonomiczną, trzecią linią metra.
          >
          > Możesz to jakoś wyjaśnić?

W przypadku braku zasilania elektrycznego w mieście, w którym mieszka Europoseł Szczerba, nie działa nic. Nie ma ogrzewania systemowego, gdyż to potrzebuje pomp (nie mylić z ciepłymi pompami). W zimie jest ciemno, a będzie jeszcze dłużej ciemno, gdyż rząd chce przywrócić czas letni (czyli nie ten słoneczny) na 19 południku. Czyli zamiast UTC+1, będzie UTC+2. W grudniu zacznie świtać koło 9 rano. Nie umyci ludzie będą już pracować od 7 rano np. w Biedronce. Ale tam nie działają kasy fiskalne. A PV też nie działa bo słoneczka jeszcze nie ma. Nie działają chłodnie, jest zimno i ciemno.
          • kaminska-j Re: Szczerba II czyli autonomiczny na 3 linię met 25.01.26, 14:37
            Aha , rozumiem. Podobny problem na teraz Kijów☹️ To ja jestem w niezłej sytuacji. Mogę opalać drewnem 😁
            • negativum Re: Szczerba II czyli autonomiczny na 3 linię met 25.01.26, 15:36
              kaminska-j napisała:

> Aha , rozumiem. Podobny problem na teraz Kijów☹️ To ja jestem w niezłej sytuacj
              > i. Mogę opalać drewnem 😁

Drewnem lodówki nie zasilisz :)

Podobny problem jak Herr Donald miał Putin. Wpierw wprowadził czas letni na terytorium całej Rosji. Oczywiście z podziałem na strefy czasowe. Następnie po roku czy dwóch wprowadził czas naturalny, czyli zimowy. Przez ten czas liczba samobójców mu wzrosła. To się wycofał.
              Herr Donald chce wymordować obywateli. Zmiana 0 w szkołach to godzina 7:10. Ale trzeba dojechać do szkoły. Dajmy na to trzeba wstać przed 6 rano by coś zjeść, umyć się. Według pomysłu Herr Donalda dzieci i ich rodzice nie będą widzieć Słońca przez ponad 3 godziny każdego dnia. We Wrocławiu wschód Słońca byłby koło godziny 8:57 w grudniu. Ludzie są już na nogach od ponad 3 godzin.
              Herr Dust nie wiem po co wspiera sowimi złotymi korkami akcję rodziny rodziny Osiaków, jak każe rodzić kobietom na SOR+. Tam WOŚP nr 34 nie jest potrzebny. Nikt nie będzie tam badał trzewi noworodkom.
              • tapatik Re: Szczerba II czyli autonomiczny na 3 linię met 27.01.26, 23:21
                Nikt nie chce wymordować obywateli. Takie urojenia to się leczy w psychiatryku.
                Ze względu na to, że mamy coraz mniej dzieci to oddziały położnicze przestają być potrzebne i się je likwiduje. Natomiast w razie gdyby jednak doszło do zagrożenia życia, to rodzącą będzie można zawieźć na SOR, ale to trzeba doczytać, a nie powtarzać plotki.
                • mateusz.urbanski Re: Szczerba II czyli autonomiczny na 3 linię met 28.01.26, 11:05
                  tapatik napisał:

> ale to trzeba doczytać, a
                  > nie powtarzać plotki.
                  >
                  Herr negativum to kacapski propagandzista
                  Celowo konfabuluje i powiela fejki
          • stasi1 Re: Szczerba II czyli autonomiczny na 3 linię met 27.01.26, 16:53
            A w twoim mieście jak nie będzie prądu to co będzie działało?
            Ci do tego czasu letniego, większość Polaków chce aby na stałe był ten czas letni, to chyba dobrze gdyby ewentualnie rząd chciał dobrze dla obywateli i to by nas nic nie kosztowało? Ale w takim tempie jakim są prowadzone rozmowy w tym temacie to jeszcze mamy szansę na 20 lat zmiany czasu .
            Mi sama zmiana czasu w zasadzie nie orzezzkadza, zadowolony bym był gdyby na czas letni przechodziło się w pierwszą niedzielę marca, nie ostatnią
            • negativum Re: Szczerba II czyli autonomiczny na 3 linię met 27.01.26, 17:23
              stasi1 napisał:

> A w twoim mieście jak nie będzie prądu to co będzie działało?
              > Ci do tego czasu letniego, większość Polaków chce aby na stałe był ten czas le
              > tni, to chyba dobrze gdyby ewentualnie rząd chciał dobrze dla obywateli i to by
              > nas nic nie kosztowało? Ale w takim tempie jakim są prowadzone rozmowy w tym t
              > emacie to jeszcze mamy szansę na 20 lat zmiany czasu .
              > Mi sama zmiana czasu w zasadzie nie orzezzkadza, zadowolony bym był gdyby na c
              > zas letni przechodziło się w pierwszą niedzielę marca, nie ostatnią

W lecie nie ma różnicy jaki czas. Warszawa leży na 19 południku, a nie ma 30.
              Wrocław leży na 17 południku
              I taki czas powinniśmy przyjąć, a nie czas dla wschodniej Ukrainy czyli Petersburga.
              • negativum Re: Szczerba II czyli autonomiczny na 3 linię met 27.01.26, 17:30
                negativum napisał:

> stasi1 napisał:
                >
                > > A w twoim mieście jak nie będzie prądu to co będzie działało?
                > > Ci do tego czasu letniego, większość Polaków chce aby na stałe był ten c
                > zas le
                > > tni, to chyba dobrze gdyby ewentualnie rząd chciał dobrze dla obywateli i
                > to by
                > > nas nic nie kosztowało? Ale w takim tempie jakim są prowadzone rozmowy w
                > tym t
                > > emacie to jeszcze mamy szansę na 20 lat zmiany czasu .
                > > Mi sama zmiana czasu w zasadzie nie orzezzkadza, zadowolony bym był gdyb
                > y na c
                > > zas letni przechodziło się w pierwszą niedzielę marca, nie ostatnią
                >
                > W lecie nie ma różnicy jaki czas. Warszawa leży na 19 południku, a nie ma 30.
                > Wrocław leży na 17 południku
                > I taki czas powinniśmy przyjąć, a nie czas dla wschodniej Ukrainy czyli Petersb
                > urga.

> W lecie nie ma różnicy jaki czas. Warszawa leży na 19 południku, a nie ma 30.
                > Wrocław leży na 17 południku
                > I taki czas powinniśmy przyjąć, a nie czas dla wschodniej Ukrainy czyli Petersb
                > urga.

Czas letni w Polsce (CEST - Central European Summer Time) to UTC+02:00. Obowiązuje on od ostatniej niedzieli marca do ostatniej niedzieli października. W tym okresie zegarki przestawiamy o godzinę do przodu, co pozwala na efektywniejsze wykorzystanie światła dziennego. W pozostałym czasie (zimowym) obowiązuje UTC+01:00.

Oznacza to, że w Słońce jest tak jak teraz w Zenice o 12, a nie o 13. Jak UTC+2
              • stasi1 Re: Szczerba II czyli autonomiczny na 3 linię met 13.02.26, 23:27
                Jak nie ma różnicy w lecie? Chyba lepiej jak ciemno w lecie robi się o 21 a nie o 20.
                • negativum Re: Szczerba II czyli autonomiczny na 3 linię met 13.02.26, 23:38
                  stasi1 napisał:

> Jak nie ma różnicy w lecie? Chyba lepiej jak ciemno w lecie robi się o 21 a nie
                  > o 20.

Nie
                  • stasi1 Re: Szczerba II czyli autonomiczny na 3 linię met 17.02.26, 07:27
                    Dla ciebie może nie. ja o 20 bezproblemu wyjeżdżam rowerem na ,,miasto'. Jak będzie ciemno nie będę wyjeżdżał. Dla tego co juz od 19 siedzi w domu przy telewizorze faktycznie nie ma różnicy
                    • stefan4 Re: Szczerba II czyli autonomiczny na 3 linię met 17.02.26, 10:55
                      stasi1:
                      > ja o 20 bezproblemu wyjeżdżam rowerem na ,,miasto'. Jak będzie ciemno nie będę
                      > wyjeżdżał.

Nie masz oświetlenia przy rowerze?

Jak będzie ciemno o godz. 20:00, to możesz wyjechać o 19:00. Co Ci zależy, jak te godziny są ponumerowane?

- Stefan
                      • stasi1 Re: Szczerba II czyli autonomiczny na 3 linię met 18.02.26, 23:08
                        Teoretycznie mam oświetlenie. Ale jak wyjadę o 19 to co mam robić od 20 jak juz wrócę? Wyjeżdżam za dnia bo liczę że kogoś spotkam po drodze. Jak juz ciemno to tylko nieliczni bywają na ulicy, więc od 5 lat nie jeżdżę po zmroku. A widzisz negatyw czepia się do tych numerków.
                        Chociaż w zasadzie stwierdziłem że nawet jak juz się zdarzy po tej 20 oglądać telewizję to też wolę jak jest widno
                        • stefan4 Re: Szczerba II czyli autonomiczny na 3 linię met 19.02.26, 08:23
                          stasi1:
                          > Teoretycznie mam oświetlenie.

Ja mam rower oświetlony również praktycznie. I jeżdżę wtedy, gdy mam potrzebę pojechać, niezależnie od tego, czy jest ciemno i jak nazywa się godzina.

Zwykle nie miewałem żadnych przerw zimowych, po lekkim śnieżku da się jechać (chociaż trzeba bardziej uważać). Ta zima jest jednak wyjątkowa. Służby miejskie wyszły z wprawy, są w stałej panice i zwały śniegu zwalają na drogi rowerowe, z braku lepszej opcji.

stasi1:
                          > Ale jak wyjadę o 19 to co mam robić od 20 jak juz wrócę?

A gdyby ta sama godzina nazywała się ,,21'', to poszedłbyś spać? No to idź spać...

- Stefan
                          • stasi1 Re: Szczerba II czyli autonomiczny na 3 linię met 21.02.26, 08:20
                            o20 ?
                            Więc jak będzie referendum czy chcę czas zimowy czy letni na stałe ja zagłosuje za letnim. Dzisiaj zakładałem na siebie bluzę , kurtkę i buty przed 6 rano, przy świetle słonecznym. Pewnie przy sztucznym będę to musiał robić we wtorek i juz przez 2 tygodnie na pewno tego nie będę rano robił. Co mi da że gbędę spał przy świetle słonecznym rano? A wieczorem jednak coś bym wymyślił jakby dzień był dłuższy.
                            Jak kupiłem rower miał on sprawne oświetlenie bateryjne, ale skoro stwierdziłem że jak jest ciemno nie ma sensu jeździć, nie wymieniłem go na nowe. Może jeszcze lampka tylniA DZIAŁA/.
                            Nominalnie, mi sama zmiana czassu przeszkadza max 2 dni. We wtorek juz jestem przyzwyczajony do niej. Najwyżej stwierdzam w marcu; Fajnie jaki długi dzień jest teraz! A w październiku: Koszmar, jaki krótki dzień się zrobił.
                            Gdyby zmiana czasu miała by zostać wolałbym aby ona się odbywała pierwszą niedzielę miesiąca, nie w ostatnią.. oczywiście marca.
      • privus Re: Inni wpłacają a prawicy się ręce trzęsą 27.01.26, 16:52
        no-popis napisała:

> Twoja logika wskazuje, że możesz nadawać z mieszkania ogrzewanego przez autonom
        > iczną, trzecią linią metra.
        >

"Niech wierzą sobie i w kozła, byleby dziesięcinę płacili".
        (bp krakowski Andrzej Zebrzydowski)

Jest to ilustracja cynicznego podejście hierarchii kościelne0, stawiającej korzyści materialne ponad jedność wyznaniową i utrzymywaną ortodoksję.
    • obrotowy ale komu się ręce trzęsą ? 25.01.26, 12:37
      ale komu się ręce trzęsą ?

bo nie zauwazylem, zeby ta impreza komus przeszkadzala...
      • kaminska-j Re: ale komu się ręce trzęsą ? 25.01.26, 12:40
        Poczytaj nawet na forum K.
        • obrotowy Re: ale komu się ręce trzęsą ? 25.01.26, 12:55
          kaminska-j napisała:
          > Poczytaj nawet na forum K.

no czytam i nie widze zeby konkretnie komus ta impreza przeszkadzala...

a uwaga, ze Orkiestra nie zbiera na psychiatrow - to chyba nie jest krytyka ?
          • to.ja.pies.na.czarnych Re: ale komu się ręce trzęsą ? 25.01.26, 13:09
            > no czytam i nie widze zeby konkretnie komus ta impreza przeszkadzala...

Widocznie masz pisowców w ustawieniach zaznaczonych jako "wrogowie - nie pokazuj". 🤡
          • kaminska-j Re: ale komu się ręce trzęsą ? 25.01.26, 13:46
            Np ksiądz Januszkiewicz wydał oświadczenie że nie chce być leczony sprzętem WOŚP u. Ja osobiście twierdzę że jak nie chce to nie chce, jego sprawa. Niech go zostawią na korytarzu.Ksiądz uważa się za duże dziecko
            • obrotowy Re: ale komu się ręce trzęsą ? 25.01.26, 15:08
              kaminska-j napisała:

> Np ksiądz Januszkiewicz wydał oświadczenie że nie chce być leczony sprzętem WOŚ
              > P u. Ja osobiście twierdzę że jak nie chce to nie chce, jego sprawa. Niech go z
              > ostawią na korytarzu.Ksiądz uważa się za duże dziecko

a co mnie jakis ksiadz obchodzi. - ignoruj go.

pisalem, ze tu na tym forum nie zauwazylem glosow krytycznych wobec WOSP i Owsiaka.
              • kaminska-j Re: ale komu się ręce trzęsą ? 25.01.26, 15:22
                Ignoruje, ale chciałbym wiedzieć dlaczego? Mi tam jest obojętne na co zbierają np w Republice. Ale dlaczego są przeciw WOŚP. W końcu zbierają wośp zbierana szczytny cel. Więc, dlaczego?
                • taki-sobie-nick Re: ale komu się ręce trzęsą ? 27.01.26, 20:54
                  kaminska-j napisała:

> Ignoruje, ale chciałbym wiedzieć dlaczego?

I pytasz na forum? Sądzisz, że ksiądz tu bywa?

Czy może cofnęłaś się w czasie o 20 lat, bo obecnie raczej wiadomo, dlaczego ludzie nie dają na Owsiaka.
            • taki-sobie-nick Re: ale komu się ręce trzęsą ? 27.01.26, 20:51
              kaminska-j napisała:

> Np ksiądz Januszkiewicz wydał oświadczenie że nie chce być leczony sprzętem WOŚ
              > P u. Ja osobiście twierdzę że jak nie chce to nie chce, jego sprawa. Niech go z
              > ostawią na korytarzu.Ksiądz uważa się za duże dziecko

To ty jesteś niedouczona i bierzesz się na propagandę Owsiaka. Ten sprzęt leczy nie tylko dzieci.
              • mateusz.urbanski Re: ale komu się ręce trzęsą ? 28.01.26, 11:16
                taki-sobie-nick napisała:

> To ty jesteś niedouczona i bierzesz się na propagandę Owsiaka. Ten sprzęt leczy
                > nie tylko dzieci.

Nie no, jasne- mąż pisowskiej Witek Elżbiety 2 lata przeleżał na łóżku zakupionym przez WOŚP
            • taki-sobie-nick Re: ale komu się ręce trzęsą ? 27.01.26, 20:51
              kaminska-j napisała:

> P u.

I z powodu JEDNEGO księdza, jednej osoby w Polsce podnosisz ten wrzask?
      • privus Re: ale komu się ręce trzęsą ? 27.01.26, 22:17
        obrotowy napisał:

> ale komu się ręce trzęsą ?
        >
        > bo nie zauwazylem, zeby ta impreza komus przeszkadzala...

Od samego początku istnienia WOŚP, nienawistny atak wychodzi z jednego środowiska.
        Tak więc skąd i dlaczego wzięły się ataki na WOŚP, palcem wskazywać nie trzeba.
    • hordol I po co jątrzyć na forum? 25.01.26, 14:20
      Kto chce wpłaca, kto nie chce to nie wpłaca. I tyle
      • hana2 Re: I po co jątrzyć na forum? 25.01.26, 14:39
        I popieram takie podejście. Mnie Caritas też nie przeszkadza.
        • kaminska-j Re: I po co jątrzyć na forum? 27.01.26, 22:38
          Ale nikt nie szkaluje Caritas u
          • boggi_dan Re: I po co jątrzyć na forum? 28.01.26, 04:25
            kaminska-j napisała:

> Ale nikt nie szkaluje Caritas u
            Bo tylko Owsiak zbiera i nikt więcej.. Raz w roku przy wielkim krzyku.
            • kaminska-j Re: I po co jątrzyć na forum? 28.01.26, 06:34
              Czyli do zazdrość? Bo inni są niedoceniani?
            • tapatik Re: I po co jątrzyć na forum? 18.02.26, 23:36
              Caritas też zbiera, że o rydzyku nie wspomnę.
    • hana2 Re: Inni wpłacają a prawicy się ręce trzęsą 25.01.26, 14:37
      Nie mogą znieść że tyle dobra dzieje się za sprawą organizacji popieranej przed lewą stronę sceny politycznej. To nie pasuje do ich propagandy, że lewa strona to źli ludzie.
      • kaminska-j Re: Inni wpłacają a prawicy się ręce trzęsą 25.01.26, 14:44
        Oni zbierają na samochody Rydzyka i są z tego dumni😂
        • privus Re: Inni wpłacają a prawicy się ręce trzęsą 27.01.26, 16:41
          Samochody Rydzykowi to bezdomni mu darowywują a zbierana kasa zawsze była łakomym kąskiem :)
        • taki-sobie-nick Re: Inni wpłacają a prawicy się ręce trzęsą 27.01.26, 20:55
          kaminska-j napisała:

> Oni zbierają na samochody Rydzyka i są z tego dumni😂

I po co ja z tobą rozmawiałam?

Tak, tak. Prawica na samochody Rydzyka zbiera. Wyłącznie. [facepalm tak ze cztery razy]
          • mateusz.urbanski Re: Inni wpłacają a prawicy się ręce trzęsą 28.01.26, 11:27

> Tak, tak. Prawica na samochody Rydzyka zbiera. Wyłącznie. [facepalm tak ze czte
            > ry razy]

Oczywiście, że nie - na koncesję dla Republiki
            To oczywista oczywistość 😂
            Dla Rydzyka szła kasa z budżetu, teraz cienko przędzie
            A ty nie przeginaj z tym facepalm, bo jeszcze sobie zrobisz sepuku
      • privus Re: Inni wpłacają a prawicy się ręce trzęsą 14.02.26, 00:59
        Raczej nie mogą znieść tego, że coś się dzieje w tym kraju bez ich pośrednictwa.
        • hana2 Re: Inni wpłacają a prawicy się ręce trzęsą 14.02.26, 07:51
          Albo, że nie mogą tego ukraść. SAFE też byłby dobry, gdyby byli przy władzy i mogli rozkradać.
    • privus Re: Inni wpłacają a prawicy się ręce trzęsą 27.01.26, 16:38
      Może o to chodzi, że Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy Owsiaka gra w czasie zbierania kolędniczych datków przez księży parafialnych ?
      W końcu to jest ich podstawowy kościelny obowiązek, bo żadnych innych uduchowionych w tej akcji jeszcze nie widziałem.
      • taki-sobie-nick Re: Inni wpłacają a prawicy się ręce trzęsą 27.01.26, 20:49
        privus napisał:

> Może o to chodzi, że Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy Owsiaka gra w czasie z
        > bierania kolędniczych datków przez księży parafialnych ?

Coś ci się kolego pomieszało?
        • privus Re: Inni wpłacają a prawicy się ręce trzęsą 27.01.26, 21:01

> Coś ci się kolego pomieszało?

Nie słyszałem jeszcze, by Kościół zmienił czas swego kolędowania a źródła kasy są te same.
          • taki-sobie-nick Re: Inni wpłacają a prawicy się ręce trzęsą 27.01.26, 21:03
            privus napisał:

> taki-sobie-nick napisała:
            >
            > > Coś ci się kolego pomieszało?
            >
            > Nie słyszałem jeszcze, by Kościół zmienił czas swego kolędowania a źródła kasy
            > są te same.

I kolęduje do końca stycznia?
            • privus Re: Inni wpłacają a prawicy się ręce trzęsą 27.01.26, 22:21
              Są tacy, którzy kolędują nie tylko do końca stycznia. Natomiast WOŚP zbiera wcale nie na siebie i tylko w jeden dzień w styczniu.
              • negativum Re: Inni wpłacają a prawicy się ręce trzęsą 27.01.26, 23:41
                privus napisał:

> Są tacy, którzy kolędują nie tylko do końca stycznia. Natomiast WOŚP zbiera wca
                > le nie na siebie i tylko w jeden dzień w styczniu.

To z czego żyją ci wolontariusze?
                • boggi_dan Re: Inni wpłacają a prawicy się ręce trzęsą 28.01.26, 04:27
                  negativum napisał:

> privus napisał:
                  >
                  > > Są tacy, którzy kolędują nie tylko do końca stycznia. Natomiast WOŚP zbie
                  > ra wca
                  > > le nie na siebie i tylko w jeden dzień w styczniu.
                  >
                  > To z czego żyją ci wolontariusze?
                  >
                  > Przecież go.nie przekonasz. Jemu się wszystko miesza z religią jak Kamińskiej.
    • taki-sobie-nick Postawcie ten sprzęt w środku lasu 27.01.26, 20:48
      i leczcie nim.

Przypominam, że:

- sprzęt stoi w szpitalu - kto płaci za szpital?

- sprzęt działa na prąd - kto płaci za prąd?

w szpitalu pracują lekarze, pielęgniarki etc. - kto im płaci?

No i druga rzecz - DZIECI, dzieci, wiecznie dzieci.

Bo dorosłych leczyć nie trzeba.

Trzecia sprawa - sprzęt nie tylko ratuje życie.

Chodzi również o sprzęt badawczy.

A co z tego, że im się trzęsą? I tak dorzucają na organizację owsiakowych imprez chcąc nie chcąc, więc czemu trzęsiesz się ty?

• boggi_dan Re: Postawcie ten sprzęt w środku lasu 28.01.26, 04:36

> i leczcie nim.
        >
        > Przypominam, że:
        >
        > - sprzęt stoi w szpitalu - kto płaci za szpital?
        >
        > - sprzęt działa na prąd - kto płaci za prąd?
        >
        >
        > A co z tego, że im się trzęsą? I tak dorzucają na organizację owsiakowych impre
        > z chcąc nie chcąc, więc czemu trzęsiesz się ty?
        >
        Na pewno nie Owsiak.Bulą wszyscy. Czy ktoś daje czy nie. Przez korporacje, miasta i spółki skarbu państwa. Już nie mówię że płacisz pensje lekarzom, którzy ten sprzęt obsługują, płacisz za prąd, który ten sprzęt zużywa jego konserwacje, naprawy, ogrzanie budynków w których stoi.
      • tapatik Re: Postawcie ten sprzęt w środku lasu 28.01.26, 08:49
        Za szpital, prąd i pensje płaci NFZ, czyli my wszyscy w podatkach.
        Nie wiem czemu sugerujesz, że WOŚP ma zbierać pieniądze na utrzymanie szpitali.
        No i WOŚP zbiera nie tylko na dzieci.
    • kawa_poranna11 Re: Inni wpłacają a prawicy się ręce trzęsą 27.01.26, 21:19
      To działa w praktyce, a nie w hasłach.
      WOŚP zbiera setki milionów złotych i kupuje sprzęt dla publicznej ochrony zdrowia.
      Przykładowo: 33. Finał zamknął się kwotą ok. 289 mln zł (ogłoszoną jako ostateczny wynik), a w 34. Finale kwota deklarowana w dniu finału wynosiła ok. 183,2 mln zł (finalny wynik ma być wyższy i jest ogłaszany później).
      Jest mocna „antyteza” do narracji o państwie i monopolu instytucji.
      WOŚP pokazuje, że obywatele potrafią się zorganizować poza strukturami partyjno-państwowymi czy kościelnymi.
      Dla części prawicy to politycznie niewygodne, bo odbiera paliwo przekazowi typu „tylko my reprezentujemy wspólnotę / tylko nasze instytucje pomagają skutecznie”.

Przejrzystość: da się to weryfikować.
      Fundacja publikuje rozliczenia finałów i sprawozdania, a sprawozdania finansowe podlegają badaniu biegłego rewidenta.
      Można to sprawdzać w materiałach WOŚP oraz w publicznych bazach dokumentów.

Spór często idzie w emocje i symbole, nie w liczby.
      W ostatnich latach bywały głośne medialne akcje/ataki wokół WOŚP (np. ostre materiały i reakcje), które napędzają polaryzację: „albo jesteś z nami, albo przeciw nam” – zamiast spokojnie rozmawiać o tym, czy sprzęt jest potrzebny (a jest!) i jak zwiększyć finansowanie ochrony zdrowia systemowo.
      Da się też dodać ważny „bezpiecznik”, żeby to nie było propagandą: WOŚP bywa krytykowana nie tylko przez prawicę – część lewicy mówi, że charytatywne zrzutki nie powinny zastępować sprawnego, dobrze finansowanego systemu.
      To jednak nie unieważnia WOŚP, tylko wskazuje, że można jednocześnie: pomagać tu i teraz i domagać się lepszego państwa.
      • taki-sobie-nick Re: Inni wpłacają a prawicy się ręce trzęsą 27.01.26, 21:25
        183,2 m
        > ln

I ile z tego idzie na deklarowany sprzęt?

A pomagać, dzieciom czy dorosłym, można nie robiąc miliona rzeczy, które Owsiak robi poza tym.

Co do kwoty - jest to mniej niż jedna tysięczna tegorocznego budżetu na NFZ, a dokładnie 1/1322.
        • negativum Re: Inni wpłacają a prawicy się ręce trzęsą 27.01.26, 21:31

> 183,2 m
          > > ln
          >
          > I ile z tego idzie na deklarowany sprzęt?
          >
          > A pomagać, dzieciom czy dorosłym, można nie robiąc miliona rzeczy, które Owsiak
          > robi poza tym.
          >
          > Co do kwoty - jest to mniej niż jedna tysięczna tegorocznego budżetu na NFZ, a
          > dokładnie 1/1322.

Ale jakie nagłośnie :)
          WOŚP mógłby nic nie zbierać i tak sytuacja w medycynie zależy głównie od Herr Donalda, likwidującego oddziały medyczne, np. w Turku oddział położniczy i neonatologii. W Turku Owsiak już nie przypnie swego serduszka.
          • taki-sobie-nick Re: Inni wpłacają a prawicy się ręce trzęsą 27.01.26, 21:41
            negativum napisał:

>
            > > 183,2 m
            > > > ln
            > >
            > > I ile z tego idzie na deklarowany sprzęt?
            > >
            >
            > Ale jakie nagłośnie :)
            > WOŚP mógłby nic nie zbierać i tak sytuacja w medycynie zależy głównie (...)

Primo nie cytuj tego typa, to straszny typ. Mam na myśli twoją sygnaturkę.

Secundo przestań powtarzać wszystko za telewizją red. Tomasza, położnicze likwidowane są, bo Polki nie rodzą. No chyba że ci red. Tomasz płaci.
            • negativum Re: Inni wpłacają a prawicy się ręce trzęsą 27.01.26, 22:04

> negativum napisał:

> Secundo przestań powtarzać wszystko za telewizją red. Tomasza, położnicze likwi
              > dowane są, bo Polki nie rodzą. No chyba że ci red. Tomasz płaci.

Skoro jest ich tak mało, to dla kobiet w ciąży można stworzyć obóz dla rodzących. Pożytku z kobiety ciężarnej nie ma. Można wyznaczyć jakiś szpital i tam je zwozić w okolicę. Nawet im postawić hotel, za darmo dla nich. Okoliczny szpital i wnętrze jego, okleić serduszkami od stóp do głów.

SOR+ ratuje cię tylko w nagłych przypadkach. Ciąża jest przewidywalna. SOR+ po zakończeniu pierwszej pomocy cię zostawia. Kiedyś jechałem z Synem ponad 65 km, bo żona założyła mu zbyt ciasne spodnie i dostał skręty jąder. Nie przyjął go SOR+ ale oddział chirurgiczny, który tam był. Natychmiast. po 15 minutach był już na stole operacyjnym. Przy komplikacjach, kobiety będą po prostu umierać, lub ich dzieci. Normalnie nikt nie pomoże 3.5 kg dziecku na SOR+, gdy nadarzy się komplikacja. Trzeba się w tym specjalizować.
              • taki-sobie-nick Re: Inni wpłacają a prawicy się ręce trzęsą 27.01.26, 22:10
                negativum napisał:

>
                > Skoro jest ich tak mało, to dla kobiet w ciąży można stworzyć obóz dla rodzącyc
                > h. Pożytku z kobiety ciężarnej nie ma.

Źle się czujesz czy nigdy nie widziałeś pracujących kobiet w ciąży? Aha, ciąży nie było widać, a skoro nie widać, to uważasz, że ciąży nie ma, tak?

• taki-sobie-nick Re: Inni wpłacają a prawicy się ręce trzęsą 27.01.26, 22:11

> negativum napisał:
                  >
                  > > taki-sobie-nick napisała:
                  >
                  > >
                  > > Skoro jest ich tak mało, to dla kobiet w ciąży można stworzyć obóz dla ro
                  > dzącyc
                  > > h. Pożytku z kobiety ciężarnej nie ma.
                  >
                  > Źle się czujesz czy nigdy nie widziałeś pracujących kobiet w ciąży? Aha, ciąży
                  > nie było widać, a skoro nie widać, to uważasz, że ciąży nie ma, tak?
                  >
                  Dziećmi się też pewnie nie opiekują...
              • taki-sobie-nick Re: Inni wpłacają a prawicy się ręce trzęsą 27.01.26, 22:13

> SOR+ ratuje cię tylko w nagłych przypadkach. Ciąża jest przewidywalna. SOR+ po
                > zakończeniu pierwszej pomocy cię zostawia.

No to zaproponuj rozwiązanie. Tylko bez wrzasków o Tusku i serduszkach, bo to NIE JEST na temat.

• boggi_dan Re: Inni wpłacają a prawicy się ręce trzęsą 27.01.26, 22:15
                  Spoko nie czytałaś. W praktyce od 31 stycznia część kobiet będzie musiała rodzić m.in. na SOR-ach. Tylko część? No, tak. Wiedziałem od początku, że żon i dziewczyn manów z Koalicji wiadomej nie będzie to dotyczyło.
                • negativum Przecież zaproponowałem obozy dla kobiet 27.01.26, 23:26

>
                  > > SOR+ ratuje cię tylko w nagłych przypadkach. Ciąża jest przewidywalna. SO
                  > R+ po
                  > > zakończeniu pierwszej pomocy cię zostawia.
                  >
                  > No to zaproponuj rozwiązanie. Tylko bez wrzasków o Tusku i serduszkach, bo to N
                  > IE JEST na temat.

Takie koło szpitala położniczego.
            • kaminska-j Re: Inni wpłacają a prawicy się ręce trzęsą 27.01.26, 22:43
              On się z płaceniem spóźnia 😁
        • privus Re: Inni wpłacają a prawicy się ręce trzęsą 27.01.26, 22:26

> 183,2 m
          > > ln
          >
          >
          > A pomagać, dzieciom czy dorosłym, można nie robiąc miliona rzeczy, które Owsiak
          > robi poza tym.
          >
          Prawie wszystko.

A ile idzie na sprzęt w szpitalach ze zbieranych pieniędzy przez wędrujących z buta od drzwi do drzwi kolędników, tego nikt nie wie, bo też to co zebrali jest również korporacyjną tajemnicą.
        • tapatik Re: Inni wpłacają a prawicy się ręce trzęsą 27.01.26, 23:48

> 183,2 m
          > > ln
          >

www.wosp.org.pl/fundacja/wazne/rozliczenia
          Można w każdej chwili sprawdzić. Kilka lat temu ściągnąłem jakieś sprawozdanie i mi wyszło, że ponad 90% zebranej kwoty idzie na zakup sprzętu.

> robi poza tym.

Czy ktoś Ci broni pomagać innym ludziom?

> Co do kwoty - jest to mniej niż jedna tysięczna tegorocznego budżetu na NFZ,
          > a dokładnie 1/1322.

Ale jaka kwota z tego budżetu idzie na zakup sprzętu?
          businessinsider.com.pl/gospodarka/wosp-a-budzet-panstwa-jaka-czesc-sprzetu-w-sluzbie-zdrowia-finansuje-fundacja/p1s7e56
          Tu jest bardzo dobra analiza ile wydał WOŚP, a ile poszło z NFZ. Jeśli porównamy ile wydaje NFZ na zakup nowego sprzętu, to okazuje się, że działania WOŚP wcale nie są takie małe.
          I jeszcze znalazło się potwierdzenie tego co pisałem wyżej: "Według ostatniego dostępnego rozliczenia ze środków zebranych podczas Finału 88,5 proc. sfinansowało sprzęt medyczny."
    • hordol jak widać lewicy czasem też 27.01.26, 23:21
      wiadomosci.wp.pl/poslanka-lewicy-krytykuje-owsiaka-nienawidze-szantazu-7247520548362464a
      dziwne,nieprawdaż?
      • privus Re: jak widać lewicy czasem też 27.01.26, 23:27
        O ile widzi jakiś szantaż, to ma prawo tak uważać. Jednak rzucanie na kogoś oskarżeń bez dowodów jest po prostu pomówieniem.
    • negativum Re: Inni wpłacają a prawicy się ręce trzęsą 28.01.26, 09:23
      PiS nie jest prawicą :)
      Prawicowy jest Herr Donald.
      • mateusz.urbanski Re: Inni wpłacają a prawicy się ręce trzęsą 28.01.26, 11:33
        negativum napisał:

> PiS nie jest prawicą :)
        > Prawicowy jest Herr Donald.
        >

I Herr Negativum 🤣
      • tapatik Re: Inni wpłacają a prawicy się ręce trzęsą 28.01.26, 11:38
        Wiemy, pis jest organizacją przestępczą o charakterze mafijnym.
    • hordol fajnie, bardzo fajnie.ale... 17.02.26, 07:55
      szacunkowo planowane wydatki na ochrone zdrowia w 2026(nfz i z budżetu państwa) to nieco ponad 200 mld zł (pomijam wydatki prywatne obywateli) deficyt nfz wyniesie jakieś 25 mld
      orkiestra owsiaka zbierze ok 200 mln czyli to jeden promil wszystkich potrzeb,a mniej niż jeden procent deficytu nfz

zresztą to nie są pieniądze "owsiakowe" tylko z kieszeni polaków
      • tapatik Re: fajnie, bardzo fajnie.ale... 17.02.26, 08:44
        Więc jeśli Polacy sami wpłacają kasę, to w czym problem?
        Owszem, budżet NFZ jest dużo większy niż zbiórka WOŚP, ale jeśli weźmiemy pod uwagę ile z tego budżetu idzie na sprzęt, to sytuacja się zmienia.
        • hordol Re: fajnie, bardzo fajnie.ale... 17.02.26, 09:02
          tapatik napisał:

> Więc jeśli Polacy sami wpłacają kasę, to w czym problem?
          > Owszem, budżet NFZ jest dużo większy niż zbiórka WOŚP, ale jeśli weźmiemy pod u
          > wagę ile z tego budżetu idzie na sprzęt, to sytuacja się zmienia.
          w sumie budzet nfz to jeden worek .
          a ogólnie to to odnosze wrazenie że gdyby nie owsiak i "jego" pieniadze to polską słuzbe zdrowia dawno by szlag trafił
          ;-)
          • tapatik Re: fajnie, bardzo fajnie.ale... 18.02.26, 23:46
            Nie wiem jak jest z NFZ, ale u mnie w pracy jest budżet roczny i są budżety na konkretne rzeczy. Na przykład jest budżet na zakup materiałów biurowych i jak się skończy to już nic nie kupisz.
            Budżet NFZ też może być podzielony na takie budżety. Czyli może być oddzielna kupka pieniędzy na zakup leków, oddzielna na leczenie, oddzielna na zakup sprzętu, oddzielna na naprawy.
            Wiele lat temu widziałem następujący myk. Potrzebne były nowocześniejsze komputery, ale budżet na ich zakup był na wyczerpaniu. Natomiast był budżet na naprawy. Kierownik informatyki dogadał się ze sklepem i "naprawił" część starych komputerów, bodajże 486. Naprawa polegała na wymianie płyty głównej wraz z procesorem i pamięcią. Ze starego komputera została tylko obudowa z zasilaczem, stacja dyskietek i dysk twardy. Pewnie zakup nowych by wyszedł taniej, ale na to nie było budżetu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka