Dodaj do ulubionych

Czy znany poseł PO jest firmą krzakiem?

19.02.26, 23:00
Ma dostać kilka miliardów z SAFE. Ok, ma fabrykę coś robi.
Tylko, że nikt tej fabryki na oczy nie widział. Czyżby robił za słupa?
https://pbs.twimg.com/media/HBhQo-eXgAADXSn?format=jpg&name=medium
Obserwuj wątek
    • to.ja.pies.na.czarnych Re: Czy znany poseł PO jest firmą krzakiem? 19.02.26, 23:03
      x.com/DeBest539800/status/2024528815905538308?s=20
      • negativum Krzak Herr Donald jak się ma to tej bajki 20.02.26, 00:24
        to.ja.pies.na.czarnych napisała:

> x.com/DeBest539800/status/2024528815905538308?s=20

Herr Donald tylko gada a nie robi.
        A ludziom nie będzie się zagadał jak się się ubierają.
      • no-popis Re: Czy znany poseł PO jest firmą krzakiem? 20.02.26, 09:02

> x.com/DeBest539800/status/2024528815905538308?s=20
        ...i to jest odpowiedż na post o Poncyliuszu i "jego" 10 000 000 000 zł?
        Chciałoby się napisać nie kompromituj się ale skompromitowanego nie da się ponownie skompromitować.
        Tusk po prostu krzyczy, jak każdy zlodziej: lapać złodzieja aby ukryć własną działalność tej najbardziej łapówkarskiej partii jaką jest PO i jej wszelakie klony.
    • no-popis mają rozmach 20.02.26, 07:05
      negativum napisał:

> Ma dostać kilka miliardów z SAFE. Ok, ma fabrykę coś robi.
      > Tylko, że nikt tej fabryki na oczy nie widział. Czyżby robił za słupa?
      > https://pbs.twimg.com/media/HBhQo-eXgAADXSn?format=jpg&name=medium
      >
      Mają rozmach złodzieje!
    • sverir Re: Czy znany poseł PO jest firmą krzakiem? 20.02.26, 08:50
      Czy pod hasłem "znany poseł PO" masz na myśli wieloletniego członka Pis, wiceministra gospodarki w rządach Marcinkiewicza i Kaczyńskiego, rzecznika sztabu wyborczego Jarosława Prezydenta w wyborach prezydenckich 2010, członka partii PJN, koalicjanta PiS i Solidarnej Polski?

Pytam, ponieważ na zdjęciu widzimy także siedzibę spółki, która w 2021 roku wdrażała w Sejmie system elektronicznej obsługi głosowań na zlecenie PiS (pardon, kancelarii Sejmu), a która już w 2024 r. podpisała umowę na dostawę systemów do ochrony granic (co ciekawe - wówczas nie wzbudziła takiego zainteresowania), a której właścicielem jest firma będąca współwłasnością PFR (to taka pisowska, pardon, rządowa instytucja).

Pytanie mam (i nadzieję, że się dowiem) dlaczego w 2021 wam nie przeszkadzała siedziba, a dzisiaj tak?
      • no-popis Re: Czy znany poseł PO jest firmą krzakiem? 20.02.26, 09:06
        sverir napisał:

> Czy pod hasłem "znany poseł PO" masz na myśli wieloletniego członka Pis, wicemi
        > nistra gospodarki w rządach Marcinkiewicza i Kaczyńskiego, rzecznika sztabu wyb
        > orczego Jarosława Prezydenta w wyborach prezydenckich 2010, członka partii PJN,
        > koalicjanta PiS i Solidarnej Polski?
        A jakie to ma znaczenie w tej konkretnej sytuacji i sprawie?
        Sikorski też był w PiS....wymieniać dalej? Mogę też wymieniać odwrotnie.
        No chyba, że chcesz potwierdzić moją tezę, którą foruję tu od lat czyli, że nie ma wielkiej różnicy między PiS a PO.
        To tutaj się zgadzam i dziękuje za wsparcie.
        Gdzie Twoja elementarna chociaż obiektywność? Mowa o wskazaniu jako beneficjenta ok. 10 000 000 000 zł (dziesięć miliardów) spółki-krzak bo tak to się nazywa.
        • stasi1 Re: Czy znany poseł PO jest firmą krzakiem? 20.02.26, 10:21
          Sikorski jak wiesz nie był w pisie. Był związany z tą partią, został od nich senatorem a nawet ministrem obrony. Z tej drugiej funkcji zrezygnował kiedy Kaczyński nie chciał odwołać jego zastępcę, Macierewicza.
          • no-popis Re: Czy znany poseł PO jest firmą krzakiem? 20.02.26, 12:15
            stasi1 napisał:

> Sikorski jak wiesz nie był w pisie. Był związany z tą partią, został od nich se
            > natorem a nawet ministrem obrony. Z tej drugiej funkcji zrezygnował kiedy Kaczy
            > ński nie chciał odwołać jego zastępcę, Macierewicza.
            Twoją formalną uwagę przyjmuję i przyznaję rację ale bez legendy dlaczego został zwolniony.
            Jednak zapomniałeś dodać, że na mandat senatora wystartował i dostał się z listy PiSu no ale to tylko taka drobna manipulacja z Twojej strony.
            • stasi1 Re: Czy znany poseł PO jest firmą krzakiem? 21.02.26, 17:44
              Przecież napisałem że został senatorem z pisu. To dlaczego Sikorski został zwolniony z funkcji ministra obrony?
              • no-popis Re: Czy znany poseł PO jest firmą krzakiem? 21.02.26, 18:34
                stasi1 napisał:

> Przecież napisałem że został senatorem z pisu. To dlaczego Sikorski został zwol
                > niony z funkcji ministra obrony?
                Nie chcę bić piany bo zarówno Twoja wersja (Sikorskiego!) jak i moja są tylko nieoficjalnymi i niemożliwymi do uprawdopodobnienia faktami.
                • stasi1 Re: Czy znany poseł PO jest firmą krzakiem? 22.02.26, 17:24
                  To kto prócz ciebie zna twoją wersję zwolnienia Sikorskiego? Bo moja jest oficjalnie wiadoma
                  • no-popis Re: Czy znany poseł PO jest firmą krzakiem? 23.02.26, 06:25
                    stasi1 napisał:

> To kto prócz ciebie zna twoją wersję zwolnienia Sikorskiego? Bo moja jest oficj
                    > alnie wiadoma
                    No tak, Sikorski + WSI 24 to jak Dziennik Urzędowy RP dla Ciebie :)
                    Znana też jest wersja, że Sikorski chciał przeprowadzić "udawaną" likwidację WSI starając się "zachować" wielu wspópracujących z nim oficerów tych postkomunistycznych służb co by się zgadzało bo dalej Deep State zaopiekował się nim w dalszej karierze a hejt na niego, jak został szefem MON w rządzie prawicowym, natychmiast we wszystkich mediach ucichł.
      • no-popis dedykuję Ci wypowiedż posła 20.02.26, 09:38
        sverir napisał:

> Czy pod hasłem "znany poseł PO" masz na myśli wieloletniego członka Pis, wicemi
        > nistra gospodarki w rządach Marcinkiewicza i Kaczyńskiego, rzecznika sztabu wyb
        > orczego Jarosława Prezydenta w wyborach prezydenckich 2010, członka partii PJN,
        > koalicjanta PiS i Solidarnej Polski?
        Tobie ale i założycielowi wątku dedykuję słowa posła Józefaciuka:

"Tak jak matka i ojciec walczą dzieckiem między sobą przy rozwodzie, tak PiS i KO walczą między sobą Polską. Nikt nie walczy o dziecko, nikt nie walczy o Polskę".

Kto tam czy tu dyskutuje o Systemie, o konkretnych reformach systemowych itp?
        • boggi_dan Re: dedykuję Ci wypowiedż posła 20.02.26, 11:49
          no-popis napisała:

> sverir napisał:
          >
          > > Czy pod hasłem "znany poseł PO" masz na myśli wieloletniego członka Pis,
          > wicemi
          > > nistra gospodarki w rządach Marcinkiewicza i Kaczyńskiego, rzecznika szta
          > bu wyb
          > > orczego Jarosława Prezydenta w wyborach prezydenckich 2010, członka parti
          > i PJN,
          >
          >
          > Kto tam czy tu dyskutuje o Systemie, o konkretnych reformach systemowych itp?
          >
          A o jaką ty Polskę walczysz? Oprócz wypisywania bzdur i negowania wszystkiego? Nie da się ciebie czytać. Ty jesteś najlepszy i doskonały. I za jakim ugrupowaniem jesteś człowieku bez skazy.

• no-popis Re: dedykuję Ci wypowiedż posła 21.02.26, 18:38
            boggi_dan napisał:

> A o jaką ty Polskę walczysz? Oprócz wypisywania bzdur i negowania wszystkiego?
            > Nie da się ciebie czytać. Ty jesteś najlepszy i doskonały. I za jakim ugrupowan
            > iem jesteś człowieku bez skazy.
            >
            Czysty hejt nierozgarniętego żołnierzyka.
            Gdybyś uczestniczył w dyskusjach na tematy merytoryczne to byś znał moje poglądy ale Ty uczestniczysz tylko w zawodach w tarzaniu się w błocie.
            Widać trafiłem w czułe miejsce przedstawiciela POPiSu- Grupu Trzymającej Władzę i szkodzącej Polsce od ponad 20 lat.
            Pytasz: "za jakim ugrupowaniem jestem" ? To Twoje pytanie świadczy o tym, że jesteśmy z dwóch różnych i innych światów. Otóż w niektórych kwestiach jestem za rozwiązaniami z Lewicy, w niektórych za rozwiązaniami PO a w niektórych za rozwiązaniami PiS czy Konfy ale Ty żołnierzyku partyjny tego nie zrozumiesz.
            • donvito52 Re: dedykuję Ci wypowiedż posła 21.02.26, 21:26
              wiadomosci.wp.pl/miliardy-zlotych-na-stole-kontrowersje-wokol-kontraktu-w-ramach-safe-7256486317984192a

Przeczytałem artykuł, tak na szybko, trochę po łebkach ale wychodzi, że teza założyciela wątku tak z dudy wzięta.
              • to.ja.pies.na.czarnych Re: dedykuję Ci wypowiedż posła 21.02.26, 22:06
                donvito52 napisał:

> wiadomosci.wp.pl/miliardy-zlotych-na-stole-kontrowersje-wokol-kontraktu-w-ramach-safe-7256486317984192a
                >
                > Przeczytałem artykuł, tak na szybko, trochę po łebkach ale wychodzi, że teza za
                > łożyciela wątku tak z dudy wzięta.
                >

Nie z dudy tylko ściągnięta od Maciej Wąsik 🇵🇱
                @WasikMaciej
                mieszkajacego w Warszawie i jeśli się nie mylę kiedyś coś ze służbami miał wspólnego. Czyli co? Parszywe kłamstwo czy głupota Wosia?
              • no-popis Re: dedykuję Ci wypowiedż posła 23.02.26, 06:26
                donvito52 napisał:

> wiadomosci.wp.pl/miliardy-zlotych-na-stole-kontrowersje-wokol-kontraktu-w-ramach-safe-7256486317984192a
                >
                > Przeczytałem artykuł, tak na szybko, trochę po łebkach ale wychodzi, że teza za
                > łożyciela wątku tak z dudy wzięta.
                To przeczytaj powoli jak czytasz szybciej niż myślisz lub myślisz wolniej niż czytasz.
      • stefan4 Re: Czy znany poseł PO jest firmą krzakiem? 20.02.26, 10:29
        sverir:
        > Czy pod hasłem "znany poseł PO" masz na myśli [...]

Skąd pomysł, że Negativum wie, co ma na myśli? Gdyby wiedziało, to by napisało. A skoro nie wie, to tylko wkleiło coś, z czego da się zrobić niejasną aluzję do potencjalnej możliwości, że Herr Donald mógłby chcieć skrzywdzić jego mocodawców.

- Stefan
    • niegracz Re: Czy znany poseł PO jest firmą krzakiem? 20.02.26, 09:49
      tylko PO-lska Amunicja!
      Amunicja dla PO-laków !
    • boggi_dan Re: Czy znany poseł PO jest firmą krzakiem? 20.02.26, 10:29
      negativum napisał:

>
      > To jak z KPO. Ta sama bajka.

• perla.roztocza Re: Czy znany poseł PO jest firmą krzakiem? 20.02.26, 10:37
        boggi_dan napisał:

> > To jak z KPO. Ta sama bajka.

z tym, że KPO to były drobne kwoty przy tym właśnie.
      • privus Re: Czy znany poseł PO jest firmą krzakiem? 04.03.26, 13:48
        A fabrykę Nawrockiego ktoś widział?

https://galeria.bankier.pl/p/9/d/0b382faebec780-948-568-0-163-1980-1187.webp
        • privus Nowrocky zarejestrowanym znakiem towarowym? 04.03.26, 13:54
          Znak towarowy „Nowrocky” został zarejestrowany 5 listopada 2025 r., niespełna trzy miesiące po zaprzysiężeniu Karola Nawrockiego na urząd prezydenta.

Z uwagi na to, że znak towarowy jest prawem majątkowym, może być przedmiotem sprzedaży lub licencjonowania, a to z kolei oznacza dla właściciela możliwość pobierania opłat licencyjnych od podmiotów wykorzystujących oznaczenie w celach komercyjnych. z siedzibą w wirtualnym biurze w Gdańsku. Firma prowadzi sprzedaż internetową, a w jej ofercie znajdują się m.in. bluzy, zegarki i kubki.
    • niepoprawnylogin1980 Re: Czy znany poseł PO jest firmą krzakiem? 20.02.26, 11:26
      www.msn.com/pl-pl/wiadomosci/polska/afera-safe-800-mln-dla-pgz-23-mld-dla-prywatnego-podmiotu-kto-zarobi-na-polskich-pociskach/ar-AA1WBfEG
      "...Z puli pożyczki SAFE cztery spółki państwowej Polskiej Grupy Zbrojeniowej na produkcję amunicji 155 mm mają otrzymać ok. 800 mln euro – dowiaduje się portal Niezależna.pl. To ponad dwa razy mniejsza kwota niż 2,3 mld euro, które przeznaczono dla prywatnej spółki, kierowanej przez polityka Koalicji Obywatelskiej Pawła Poncyliusza. Jego firma nie ma samodzielnych zdolności produkcyjnych, nie posiada nawet koncesji na wytwarzanie amunicji, w przeciwieństwie do zakładów PGZ...."
      • to.ja.pies.na.czarnych Re: Czy znany poseł PO jest firmą krzakiem? 20.02.26, 11:30
        https://pbs.twimg.com/media/HBjyEShW4AITXGH?format=jpg&name=small
      • stasi1 Re: Czy znany poseł PO jest firmą krzakiem? 22.02.26, 17:16
        ,,5 października 2023 r., czyli na niecałe dwa tygodnie przed wyborami parlamentarnymi, premier Mateusz Morawiecki podpisuje uchwałę nakazującą Agencji Uzbrojenia zakup od konsorcjum Polska Amunicja pocisków 155 mm w latach 2023-2026. Jak donosi Onet, uchwale zostaje nadana klauzula „poufne” i nie zostaje ona opublikowana w wykazie decyzji rządu.

“6 grudnia 2023 r., a więc już po przegranych przez ugrupowanie Morawieckiego wyborach i na tydzień przed zaprzysiężeniem nowego rządu Donalda Tuska, w okresie tzw. rządu przejściowego, Rada Ministrów podejmuje kolejną uchwałę nr 233/2023, zmieniającą tę poprzednią, zgodnie z którą okres realizacji dostaw przez Polską Amunicję zostaje wydłużony o trzy lata do roku 2029"
        Chyba coś ma skoro morawiecki podpisał z nim umowę na dostarczanie tej amunicji do 29 roku. Chyba nie sądzisz że taką umowę podpisał z firmą krzak?
        Ale jeśli faktycznie morawiecki podpisał taką umowę warto byłoby jej się przyjrzeć
        • niepoprawnylogin1980 Re: Czy znany poseł PO jest firmą krzakiem? 24.02.26, 18:08
          Czyli jak zwykle.
          Wina PiSSSSSS:)
    • to.ja.pies.na.czarnych Re: Czy znany poseł PO jest firmą krzakiem? 20.02.26, 12:08
      Maciej Wąsik 🇵🇱
      @WasikMaciej
      💥 Tak wygląda wejście do siedziby spółki Poska Amunicja Sp. z o.o., która ma być najwiekszym beneficjentem programu SAFE i otrzymać 2,3 mld euro mimo iż nie ma własnej produkcji amunicji ale za to prezesem jest były poseł PO. x.com/WasikMaciej/status/2024456699772338507?s=20

https://pbs.twimg.com/media/HBhQo-eXgAADXSn?format=jpg&name=medium

To nie je https://pbs.twimg.com/media/HBhTlNiWAAAv3uN?format=jpg&name=mediumst żadne wejście do siedziby, tylko przejście dla pieszych z Placu Konstytucji w ul. Śniadeckich.
      Fakt, że na zdjęciu nie wygląda za czysto. Nie wiem jak dziś, bo to widok z Google Street View.

Andrzej z EU 🇪🇺🇵🇱🇺🇦🇮🇱
      @szumand
      ·
      18h
      Zapomniałeś tępy bucu dodać, że to budynek na placu konstytucji, w samym centrum Warszawy, obok ma siedzibę bo WB group, warta 20 mld zł a sama Polska amunicja jest dzisiaj wyceniana na około 12 mld.
      Więc na twoim miejscu bym milczał degeneracie, bo wy dawaliście nasze, publiczne pieniądze, do fundacji zakładanych przez swoich koleżków, które nawet nie miały siedziby!
      https://pbs.twimg.com/media/HBiSzmCWAAA0Bye?format=jpg&name=medium

• no-popis Re: Czy znany poseł PO jest firmą krzakiem? 20.02.26, 16:10
        > Zapomniałeś tępy bucu dodać, że to budynek na placu konstytucji, w samym centru
        > m Warszawy, obok ma siedzibę bo WB group, warta 20 mld zł a sama Polska amunicj
        > a jest dzisiaj wyceniana na około 12 mld.
        > Więc na twoim miejscu bym milczał degeneracie, bo wy dawaliście nasze, publiczn
        > e pieniądze, do fundacji zakładanych przez swoich koleżków, które nawet nie mia
        > ły siedziby!
        > https://pbs.twimg.com/media/HBiSzmCWAAA0Bye?format=jpg&name=medium
        >
        Bredzisz. PO PrOstu bredzisz.
        • to.ja.pies.na.czarnych Re: Czy znany poseł PO jest firmą krzakiem? 20.02.26, 16:22
          Macie w waszym moskiewskim komsomole wyłączone Google Maps?
      • stasi1 Re: Czy znany poseł PO jest firmą krzakiem? 22.02.26, 17:36
        A skąd ta wycena 12 miliardów? Nawet dostając kontrakt od morawieckie na dostarczanie amunicji wiele jej chyba nie dostarczyli.bo przychody tej firmy z 24 rokiem włącznie wyniosły mniej niż 30 milionów złotych.
        Nawet jak miała rekomendacje morawieckiego to raczej nie powinna dostać takiego kontraktu. Chyba że coś jest o czym nie wiemy.
    • m.c.hrabia Re: Czy znany poseł PO jest firmą krzakiem? 22.02.26, 17:29
      a który to
    • x2468 Re: Czy znany poseł PO jest firmą krzakiem? 22.02.26, 22:35
      Morawiecki widział i nawet przeznaczył na jej działalność 12 miliardów złotych:
      zabkowice.express-miejski.pl/wiadomosc/48420,afera-ws-amunicji-z-zabkowicami-slaskimi-w-tle-w-miescie-ma-miala-powstac-fabryka-pociskow

Chwała Morawieckiemu, chwala Dudzie i pisowi.
    • taki-sobie-nick Re: Czy znany poseł PO jest firmą krzakiem? 22.02.26, 23:39
      negativum napisał:

> Ma dostać kilka miliardów z SAFE.

Poseł nie może być firmą. A ty rzeczywiście jesteś pracownikiem naukowym?

ps. zdjęcie ma nas przekonać? A do czego? Że Polacy bazgrzą po murach?
    • no-popis To spółka-krzak- fakty 22.02.26, 23:55
      Spółka, która ma otrzymać prawie 10 000 000 000, którą zresztą kryptodyktatura zgłosiła do Brukseli jako beneficjenta tych 10 000 000 000 zł ma majątek trwały (uwaga!!!) niecałe 40 000 zł (słownie : czterdzieści tysięcy złotych).
      Przychody operacyjne za miniony rok to około 20. 000 zł więc tak jak wcześniej napisałem mniej niż kiosk z gazetami w małej miejscowości.
      Za rok 2025 spółka odnotowała stratę -5 402 374,47zł a za rok 2024 też stratę w wysokości -2 040 360,80 zł
      Wspólnicy nie pokryli strat z własnych środków a postanowili (klasyka w spółkach-krzak) pokryć straty z "dochodów przyszłych okresów" czy te razem około 7 000 000 zł strat z działalności pokryją ze środków otrzymanych z programu SAFE.
      Spółka działała pod trzema nazwami:
      REVASCO SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ
      DEFCON SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ
      POLSKA AMUNICJA SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ
      PS dane pochodzą z danych w Rejestrze Przedsiębiorców (KRS) .
      Decydenci za sam pomysł uczynienia beneficjentem 10 000 000 000 zł takiej spółki już powinni siedzieć w więzieniu.
      Mają tupet złodzieje.
    • boggi_dan Re: Czy znany poseł PO jest firmą krzakiem? 23.02.26, 09:55
      .Ta fabryka amunicji będzie niewykrywalna dla wrogich sił. Nie dlatego ż będzie najnowszą zdobyczą techniki ale że w ogóle jej nie ma ani nie będzie. Coś tam firma Poncyliusza w świecie za parę groszy kupi , i tylko wystawi faktury. Ciekawe ile jachtów za ,,zaoszczędzone''.miliardy się kupi ,ogrodów zimowych, klubów swingersów powstanie i jak miło będzie nam spłacać pożyczkę.

• stasi1 Re: Czy znany poseł PO jest firmą krzakiem? 24.02.26, 18:45
        Jak nie ma jak od 3 lat dostarcza amunicję wojsku polskiemu!
        • no-popis Re: Czy znany poseł PO jest firmą krzakiem? 25.02.26, 05:32
          stasi1 napisał:

> Jak nie ma jak od 3 lat dostarcza amunicję wojsku polskiemu!

To bardzo tanio dostarcza bo obroty roczne to nie niecałe 40 000 zł. Może dostarcza kapiszony? :)
          • stasi1 Re: Czy znany poseł PO jest firmą krzakiem? 25.02.26, 17:49
            Tego nie wiem, Morawiecki popisywał z nimi umowę, więc pewnie wie coś więcej w tym temacie
            • no-popis Re: Czy znany poseł PO jest firmą krzakiem? 27.02.26, 07:49
              stasi1 napisał:

> Tego nie wiem, Morawiecki popisywał z nimi umowę, więc pewnie wie coś więcej w
              > tym temacie
              Morawiecki nie podpisywał z nim umowy. Wtedy nie był w zarządzie a co do obrotu gospodarczego (kilkadziesiąt tysięcy rocznie) kompromitującego tę spółkę jako beneficjenta SAFE to dane są w KRS on line z podpisem zarządu w tym Poncyliusza.
              Jak małe dziecko nie dopuszczasz do siebie faktów.
              • stasi1 Re: Czy znany poseł PO jest firmą krzakiem? 28.02.26, 15:14
                Dopuszczam do wiadomości że morawiecki dał kontrakt takiej firmie krzak, za to Tusk zdecydowanie większy też tej samej. Tylko teoretycznie ta firma nie powinna być krzakiem bo ma ciągle ten kontrakt z amunicja do 29 roku. Którego chyba nie wypełnia zważywszy na skalę obrotów tej firmy. To w jaki niby sposób wypełni dużo większy?
                • no-popis Re: Czy znany poseł PO jest firmą krzakiem? 02.03.26, 19:17
                  stasi1 napisał:

> Dopuszczam do wiadomości że morawiecki dał kontrakt takiej firmie krzak, za to
                  > Tusk zdecydowanie większy też tej samej.
                  Masz problem ze zrozumieniem różnicy, że wcześnie była to spółka pod ręką skarbu państwa a za Tuska prywatna zupełnie spółka?
                  Spółka nie ma już tego kontrakty do 2029 roku bo straciła go.
                  • stasi1 Re: Czy znany poseł PO jest firmą krzakiem? 03.03.26, 13:40
                    Faktycznie masz rację, tą Polska amunicja nie powinna dostać tego kontraktu od morawieckiego. Ciekawe co się zmieniło bo dostała tylko trochę mniejszy kontrakt od Tuska?
                    ,,

Kraj
                    Śledztwo Onetu. Polska Amunicja bez kontroli rządu. W grze 14 mld zł
                    Śledztwo Onetu. Polska Amunicja bez kontroli rządu. W grze 14 mld zł
                    Jacek Harłukowicz
                    Jacek Harłukowicz
                    19 sierpnia 2024, 05:30

Skróć artykuł
                    Mateusz Morawiecki, Cezariusz Lesisz, Paweł BorysPaweł Supernak, Andrzej Grygiel, Piotr Polak / PAP
                    Mateusz Morawiecki, Cezariusz Lesisz, Paweł Borys
                    Przekazując prywatnym firmom kontrolę nad produkcją amunicji dla wojska, rząd PiS nie zabezpieczył interesów państwa. W dodatku firmy te nie mają doświadczenia w produkcji amunicji. Widzieliśmy poufne dokumenty dotyczące tej sprawy.

Posłuchaj artykułu

x1

Audio generowane przez AI (ElevenLabs) i może zawierać błędy
                    REKLAMA

Rządowy program "Narodowa Rezerwa Amunicyjna" służący wybudowaniu fabryki produkującej amunicję kal. 155 mm rząd Mateusza Morawieckiego powołał w pierwszej połowie ubiegłego roku
                    Do jego realizacji wyznaczona została spółka Polska Amunicja tworzona przez rządową Agencję Rozwoju Przemysłu i trzy podmioty prywatne, które nie miały w tym zakresie doświadczenia. A na tydzień przed swoją dymisją Morawiecki podpisał tajną uchwałę nakazującą zakup od niej pocisków wartych nawet 12 mld zł
                    Obecne Ministerstwo Obrony Narodowej kwestionuje te decyzje, przekonując, że w tej sprawie interes Skarbu Państwa nie został należycie zabezpieczony. Postuluje wstrzymanie programu i powiadomienie prokuratury
                    "16 lipca br. wicepremier — minister obrony narodowej Władysław Kosiniak— Kamysz poinformował Prezesa Rady Ministrów o zagrożeniach w realizacji programu »Narodowa Rezerwa Amunicyjna«" — poinformowało nas Ministerstwo Obrony Narodowej
                    Więcej podobnych tekstów znajdziesz na głównej stronie Onetu
                    REKLAMA

Program Narodowa Rezerwa Amunicyjna (NRA) powołany został do życia uchwałą nr 43/2023 Rady Ministrów 29 marca 2023 r. 6 kwietnia informacja ta zostaje opublikowana w Dzienniku Ustaw, w którym pod pozycją 386 zapisano m.in., że "celem Programu jest rozbudowa i dywersyfikacja narodowej bazy produkcyjnej amunicji wielkokalibrowej oraz uzupełnienie jej rezerw, adekwatnie do zwiększonych potrzeb, związanych z rozbudową potencjału Sił Zbrojnych Rzeczypospolitej".
                    Uchwała Rady Ministrów z 29 marca 2023 r. o ustanowieniu programu Narodowa Rezerwa Amunicyjna
                    Uchwała Rady Ministrów z 29 marca 2023 r. o ustanowieniu programu Narodowa Rezerwa Amunicyjna
                    Onet
                    Okres trwania programu ustalono na lata 2023-2029, a jako podmioty wyznaczone do jego sfinansowania wskazane zostały przede wszystkim instytucje obsadzone przez najbliższych współpracowników ówczesnego premiera Mateusza Morawieckiego — Polski Fundusz Rozwoju (PFR), Agencję Rozwoju Przemysłu (ARP) i Rządową Agencję Rezerw Strategicznych (RARS).
                    REKLAMA

20 kwietnia 2023 r. po raz pierwszy zbiera się Komitet Sterujący NRA pod przewodnictwem Morawieckiego.
                    Czytaj dalej o tym, jak wyglądały tajne uchwały na koniec rządu Mateusza Morawieckiego. Poniżej publikujemy szereg dokumentów.

Prócz premiera biorą w nim udział ówcześni: szef Kancelarii Prezesa Rady Ministrów Marek Kuchciński, minister finansów Magdalena Rzeczkowska, minister rozwoju i technologii Waldemar Buda, wiceminister aktywów państwowych Andrzej Śliwka (w zastępstwie szefa Ministerstwa Aktywów Państwowych Jacka Sasina), wiceminister obrony Waldemar Skurkiewicz (w zastępstwie szefa MON Mariusza Błaszczaka, który pełni funkcję wiceprzewodniczącego komitetu) oraz szefowie wymienionych wyżej agencji mających finansować program.
                    REKLAMA

Były premier Mateusz Morawiecki
                    Były premier Mateusz Morawiecki
                    Art Service / PAP
                    W pierwszej uchwale komitet przyjmuje opatrzony klauzulą "zastrzeżone" dokument ustalający harmonogram prac.
                    Cel:
                    "Zapewnienie w perspektywie 2025 r. stabilnej perspektywy przyszłych uzupełnień (koniecznych z uwagi na m.in. ograniczony okres przydatności do użycia czy działania ćwiczebne Sił Zbrojnych RP) amunicji wielkokalibrowej, poprzez rozbudowę i dywersyfikację zdolności produkcyjnych polskiego przemysłu obronnego w wymiarze amunicyjnym (w tym w zakresie komponentów amunicji wielkokalibrowej), w oparciu o współpracę Polskiego Funduszu Rozwoju z krajowymi podmiotami przemysłu zbrojeniowego, zarówno z udziałem Skarbu Państwa, jak i prywatnymi, przy wykorzystaniu zautomatyzowanych technik produkcyjnych" — czytamy w uchwale.
                    REKLAMA

A także "zapewnienie w perspektywie 2029 r., Siłom Zbrojnym RP uzupełnienia rezerw amunicji artyleryjskiej kal. 155 mm, w wysokości adekwatnej do prognozowanego miesięcznego zużycia podczas potencjalnego konfliktu zbrojnego, przy wykorzystaniu możliwości pozyskiwania uzbrojenia i sprzętu wojskowego, którymi dysponują resort obrony narodowej oraz Rządowa Agencja Rezerw Strategicznych".
                    PRZECZYTAJ: CBA prześwietla biznesy piarowca Morawieckiego. Rządowej agencji dostarczył towar za 140 mln zł
                    Dalszy ciąg artykułu pod materiałem wideo

Paweł Borys z Polskiego Funduszu Rozwoju rekomenduje Polską Amunicję
                    Na kolejnych posiedzeniach Komitet Sterujący debatuje nad doborem partnerów do programu. Zgłasza się do niego 14 podmiotów. Na posiedzeniu 26 maja 2023 r., w którym udział bierze ówczesny wiceszef Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego płk Bernard Bogusławski, prezes Polskiego Funduszu Rozwoju Paweł Borys informuje o wyborze spośród nich dwóch ofert — Polskiej Grupy Zbrojeniowej i konsorcjum trzech spółek działającego pod nazwą Polska Amunicja.
                    REKLAMA

PGZ to należące w pełni do Skarbu Państwa przedsiębiorstwo zrzeszające 50 innych podmiotów, które razem składają się na jeden z największych koncernów w Europie.
                    Polska Amunicja to twór spółki WPT Holding, na który składają się z kolei trzy prywatne podmioty zajmujące się produkcją uzbrojenia: WB Electronics, Ponar Wadowice i TDM Electronics.
                    1 czerwca 2023 r. podpisana zostaje umowa ramowa z Polską Amunicją, a następnie 18 września zarejestrowana zostaje w KRS spółka o takiej samej nazwie.
                    Akt notarialny powołania do życia spółki Polska Amunicja
                    Akt notarialny powołania do życia spółki Polska Amunicja
                    Onet
                    Podmioty prywatne — konsorcjum WB Electronics, Ponar Wadowice i TDM Electronics obejmują w niej 49 proc. udziałów o wartości 1 mln 225 tys. zł. Należąca do państwowej Agencji Rozwoju Przemysłu spółka Aranda zaś obejmuje 51 proc. o wartości 1 mln 255 tys. zł.
                    REKLAMA

Jak się później okaże, większościowy udział Arandy, mający zapewnić Skarbowi Państwa kontrolę nad Polską Amunicją, pozostaje zapisem tylko na papierze.
                    Tajne uchwały na koniec rządu Morawieckiego: kupować od Polskiej Amunicji!
                    5 października 2023 r., na niecałe dwa tygodnie przed wyborami parlamentarnymi, premier Mateusz Morawiecki podpisuje Uchwałę nr 189/2023 nakazującą Agencji Uzbrojenia — jednostce administracyjnej Ministerstwa Obrony Narodowej powołanej m.in. do "wzmacniania potencjału obronnego poprzez skuteczne, terminowe pozyskiwanie i dostarczanie sprzętu wojskowego" — zakup od konsorcjum Polska Amunicja pocisków 155 mm w latach 2023-2026.
                    Uchwale zostaje nadana klauzula "poufne" i nie zostaje opublikowana w wykazie decyzji rządu.
                    REKLAMA

6 grudnia 2023 r., a więc już po przegranych przez ugrupowanie Morawieckiego wyborach i na tydzień przed zaprzysiężeniem nowego rządu Donalda Tuska, w okresie tzw. rządu przejściowego, Rada Ministrów podejmuje kolejną uchwałę nr 233/2023, zmieniającą tę poprzednią, zgodnie z którą okres realizacji dostaw przez Polską Amunicję zostaje wydłużony o trzy lata do roku 2029.
                    Również ta decyzja nie zostaje opublikowana, gdyż też dostaje klauzulę "poufne".
                    Zgodnie z ustaleniami poczynionymi na linii ówczesne władze i Polska Amunicja, ta ostatnia zobowiązała się do dostarczania 50 tys. sztuk amunicji kal. 155 mm rocznie (ze środków NRA przeznaczono na to kwotę 12 mld zł), ale przede wszystkim budowy zupełnie nowej fabryki tego rodzaju pocisków w Ząbkowicach Śląskich koło Kłodzka na Dolnym Śląsku (2 mld zł)."
                    • sverir Re: Czy znany poseł PO jest firmą krzakiem? 03.03.26, 16:22
                      "Faktycznie masz rację, tą Polska amunicja nie powinna dostać tego kontraktu od morawieckiego. Ciekawe co się zmieniło bo dostała tylko trochę mniejszy kontrakt od Tuska?"

Zauważam ciekawe zjawisko w postawie niektórych forumowiczów.

W innym wątku forumowicz nazwał mnie komuchem za stwierdzenie:
                      "Ogólnie ma, bo wbrew pozorom nie każdy polityk to dziad, który nie ma pojęcia o zarządzaniu spółką. Często problemem nie są wbrew pozorom kompetencje zarządu (bo i zdarza się, że fachowiec zostaje politykiem), co raczej ścierające się interesy polityczno-frakcyjne obejmujące także decyzje gospodarcze. "

W tym wątku ten sam forumowicz twierdzi, że zaletą powiązania ze spółką było to, że jest ona powiązana ze Skarbem Państwa. Czyli raz to powiązanie ze skarbem państwa jest jakimś komunizmem, a innym razem to pewna zaleta, która tłumaczy - względnie uzasadnia - dlaczego można z taką firmą podpisywać umowę i zlecać ważne dostawy:)
                      • negativum Re: Czy znany poseł PO jest firmą krzakiem? 03.03.26, 16:48
                        A co sądzisz o handlarzu bronią. Nie tym z KO, ale tym z PiS jak się czujesz z tym porównaniem?
                        • sverir Re: Czy znany poseł PO jest firmą krzakiem? 03.03.26, 18:04
                          "A co sądzisz o handlarzu bronią. Nie tym z KO, ale tym z PiS jak się czujesz z tym porównaniem?"

Pytasz Stasia czy mnie?
                          • negativum Re: Czy znany poseł PO jest firmą krzakiem? 03.03.26, 18:20
                            sverir napisał:

> "A co sądzisz o handlarzu bronią. Nie tym z KO, ale tym z PiS jak się czujesz z
                            > tym porównaniem?"
                            >
                            > Pytasz Stasia czy mnie?
                            >

też możesz odpowiedzieć. :) Pozwalam.
                            • sverir Re: Czy znany poseł PO jest firmą krzakiem? 04.03.26, 09:20
                              "też możesz odpowiedzieć. :) Pozwalam"

Nie wierzę w absolutną czystość jakiegokolwiek układu rządu z kimkolwiek, nawet jeśli nie jest politykiem:) Czy gdyby zamiast Poncyliusza był jakiś Kowalski bez formalnej przynależności partyjnej, to sytuacja byłaby już całkowicie czysta i bez podejrzeń?:)
                              • negativum Re: Czy znany poseł PO jest firmą krzakiem? 04.03.26, 09:32
                                sverir napisał:

> "też możesz odpowiedzieć. :) Pozwalam"
                                >
                                > Nie wierzę w absolutną czystość jakiegokolwiek układu rządu z kimkolwiek, nawet
                                > jeśli nie jest politykiem:) Czy gdyby zamiast Poncyliusza był jakiś Kowalski b
                                > ez formalnej przynależności partyjnej, to sytuacja byłaby już całkowicie czysta
                                > i bez podejrzeń?:)

Jesteś ideowcem. To dobrze, że tacy ludzie jeszcze istnieją.
                              • no-popis Re: Czy znany poseł PO jest firmą krzakiem? 04.03.26, 11:26
                                sverir napisał:

> "też możesz odpowiedzieć. :) Pozwalam"
                                >
                                > Nie wierzę w absolutną czystość jakiegokolwiek układu rządu z kimkolwiek, nawet
                                > jeśli nie jest politykiem:) Czy gdyby zamiast Poncyliusza był jakiś Kowalski b
                                > ez formalnej przynależności partyjnej, to sytuacja byłaby już całkowicie czysta
                                > i bez podejrzeń?:)
                                Też nie wierzę w absolut :)
                                Jednak gdzieś jest kontrola wydatków a gdzieś jej nie ma.
                      • no-popis Re: Czy znany poseł PO jest firmą krzakiem? 03.03.26, 18:04
                        sverir napisał:

> W tym wątku ten sam forumowicz twierdzi, że zaletą powiązania ze spółką było to
                        > , że jest ona powiązana ze Skarbem Państwa. Czyli raz to powiązanie ze skarbem
                        > państwa jest jakimś komunizmem, a innym razem to pewna zaleta, która tłumaczy -
                        > względnie uzasadnia - dlaczego można z taką firmą podpisywać umowę i zlecać wa
                        > żne dostawy:)
                        >
                        >
                        Zaskakujące jest to, że tego nie rozumiesz.
                        W pierwszym przypadku, udział skarbu państwa, daje państwu pełną kontrolę nad wydawaniem środków a w drugim przypadku kontrola wydatków środków publicznych jest ograniczona tym bardziej, że przedmiotowa spółka to "pustak" czy "spółka krzak" nie posiadająca żadnej bazy związanej z produkcją amunicji a prezesem jest polityk powiązany z rządem.
                        Wydaje mi się to oczywiste.
                        W warunkach kontaktu na rynku zupełnie prywatnym spółka z obrotem gospodarczym 40.000zł przy kontrakcie na jeden milion złotych musiałaby przedstawić szczególne zabezpieczenia a co dopiero przy 10 miliardach złotych.
                        • stasi1 Re: Czy znany poseł PO jest firmą krzakiem? 05.03.26, 10:01
                          W polskiej amunicja strona państwowa miała faktycznie większość udziałów finansowych ale już nie miała większości w sprawach decyzyjnych. A pomimo tego dostała ten kontrakt na 12 miliardów od.morawieckiego. teraz niby dostaje te 10 miliardów od Tuska ale może podłożyć się tymi 12 od morawieckiego. Wcześniej dostała je w ciemno, jak sam zauważyłeś ma minimalny kapitał. Teraz i wcześniej.
                          Też mi się nie podoba że te 10 miliardów ma otrzymać firma tylko dlatego że wcześniej dostała kontrakt na 12
                          • no-popis Re: Czy znany poseł PO jest firmą krzakiem? 05.03.26, 12:27
                            stasi1 napisał:

> W polskiej amunicja strona państwowa miała faktycznie większość udziałów finans
                            > owych ale już nie miała większości w sprawach decyzyjnych.
                            Wyjaśnij Twój sposUb myślenia, proszę.
                            • stasi1 Re: Czy znany poseł PO jest firmą krzakiem? 06.03.26, 10:59
                              ,"

Jak to możliwe?
                              Udziały udziałami, ale rządzi mniejszościowy WPT Holding
                              W umowie powołania do życia spółki Polska Amunicja z 18 września 2023 r. ustalono, że jej zarząd będzie liczył od dwóch do pięciu osób.
                              W paragrafie 19 umowy — pomimo tego, iż to Aranda jest jej większościowym udziałowcem — to WPT Holding przyznane zostało prawo do "powoływania 3 (trzech) członków Zarządu, w tym Prezesa Zarządu", tzw. członków Zarządu A.
        • sverir Re: Czy znany poseł PO jest firmą krzakiem? 25.02.26, 17:52
          " Jak nie ma jak od 3 lat dostarcza amunicję wojsku polskiemu! "

Bo jak rząd PiS wpisywał Polską Amunicję do strategii rządowej, to nikomu to nie przeszkadzało:) Zaczęło, gdy pojawiły się prawdziwe pieniądze, czego chyba nikt się nie spodziewał:)
          • no-popis Re: Czy znany poseł PO jest firmą krzakiem? 25.02.26, 21:43
            sverir napisał:

> " Jak nie ma jak od 3 lat dostarcza amunicję wojsku polskiemu! "
            >
            > Bo jak rząd PiS wpisywał Polską Amunicję do strategii rządowej, to nikomu to ni
            > e przeszkadzało:) Zaczęło, gdy pojawiły się prawdziwe pieniądze, czego chyba ni
            > kt się nie spodziewał:)
            >

Zapomniałeś, że wtedy państwo miało władztwo nad tą spółką a teraz nie ma jest to całkowicie prywatna spółka z rocznym przychodem mniejszym niż mały zakład usług fryzjerskich.
            • no-popis dodam, że to świadomie przygotowany przewał 26.02.26, 05:44
              Społka Polska Amunicja byłą własnością Rządowej Agencji Rozwoju Przemysłu. Została sprywatyzowana przez Tuska we wrześniu 2024 roku kiedy to już wiedział o planach finansowania przez UE programu zbrojeń.
              Tak więc był to świadomy zamiar aby prywatni przedsiębiorcy przejęli te pieniądze a nie państwowa agencja.
              Mają tupet %$$#@@.
              Teraz to poleci metodą na Kulczyka tzn po uzyskaniu kontraktu udziały w spółce zostaną sprzedane a taka spółka z takimi pieniędzmi jest warta około 10-15 %.
              Kto więc przyjdzie tym razem z reklamówkami po gigantyczną prowizję ? Dajmy na to 5 % to Poncyliusz ma do rozdziału dla ekipy Tuska około 500 000 000 zł. To czysty przypadek, że Poncyliusz jest tu członkiem zarządu.
              Mają tupet $#@#$%&.
          • no-popis Re: Czy znany poseł PO jest firmą krzakiem? 26.02.26, 15:46
            sverir napisał:

> " Jak nie ma jak od 3 lat dostarcza amunicję wojsku polskiemu! "
            >
            > Bo jak rząd PiS wpisywał Polską Amunicję do strategii rządowej, to nikomu to ni
            > e przeszkadzało:) Zaczęło, gdy pojawiły się prawdziwe pieniądze, czego chyba ni
            > kt się nie spodziewał:)
            >
            No i jak? Już wiesz jak to było przewielebny manipulancie?
            • sverir Re: Czy znany poseł PO jest firmą krzakiem? 26.02.26, 18:29
              " No i jak? Już wiesz jak to było przewielebny manipulancie?"

Jeszcze nie zauważyłeś, że cię ignoruję? Nie? No to ci piszę wprost.
              • no-popis Re: Czy znany poseł PO jest firmą krzakiem? 27.02.26, 07:47
                sverir napisał:

> " No i jak? Już wiesz jak to było przewielebny manipulancie?"
                >
                > Jeszcze nie zauważyłeś, że cię ignoruję? Nie? No to ci piszę wprost.
                Nie masz wyjścia. Podobnie czynią inni PrOpagandowi manipulanci jak Kawa itp.
                Twoje prawo ignorować jak stoisz ze spuszczonymi sPOdniami z braku argumentacji. To nawet mądre bo niektórzy brną w zaparte. Kiedyś taki jeden proponował mi nawet pojedynek fizyczny w realu z niemocy :)
              • no-popis Re: Czy znany poseł PO jest firmą krzakiem? 27.02.26, 15:01
                sverir napisał:

> Jeszcze nie zauważyłeś, że cię ignoruję? Nie? No to ci piszę wprost.
                Ignorują mnie też inni propagandziści i to z różnych stron. Z Twojej Poranna Kawa a ze strony PiS Tana Rada. Sprawia mi to satysfakcję bo nie mają argumentacji.
                Pies mnie nie ignoruje ale On rozmawia ze mną pismem obrazkowym/memowym bo intelektualnie jest za słaby i tu Ci muszę oddać honor.
    • no-popis to przewał a "biały dzień" 27.02.26, 15:35
      no/txt
    • k.e.g.2 Re: Czy znany poseł PO jest firmą krzakiem? 03.03.26, 18:12
      negativum napisał:

Zostanie polskim oligarchą.
    • privus Re: Czy znany poseł PO jest firmą krzakiem? 04.03.26, 13:38
      A jaką to firmę tak usilnie reklamuje Nawrocki?
      • negativum Re: Czy znany poseł PO jest firmą krzakiem? 05.03.26, 10:19
        privus napisał:

> A jaką to firmę tak usilnie reklamuje Nawrocki?
        https://pbs.twimg.com/media/HCmBpRhawAA-ybk?format=jpg&name=medium
    • privus A co z firmą pod krzakiem? 05.03.26, 16:08
      https://galeria.bankier.pl/p/9/d/0b382faebec780-948-568-0-163-1980-1187.webp
      • negativum Re: A co z firmą pod krzakiem? 05.03.26, 16:29
        privus napisał:

> https://galeria.bankier.pl/p/9/d/0b382faebec780-948-568-0-163-1980-1187.w
> ebp

W czym widzisz problem?
        • privus Re: A co z firmą pod krzakiem? 05.03.26, 16:44
          Problem ma Nawrocki i to nie tylko z tym krzakiem.
          • negativum Re: A co z firmą pod krzakiem? 05.03.26, 16:51
            privus napisał:

> Problem ma Nawrocki i to nie tylko z tym krzakiem.

Myślisz, że będzie walczył ze swym dzieckiem?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka