Dodaj do ulubionych

Kolejne głupstwo z UE- zwrot butelek PET

26.02.26, 07:30
ktoś wskaze sens,. zalety...???
- - ten system daje pracę..
- takie automaty trzeba zaprojektowac, wykonac',
( powstaje slad weglowy)
naprawić etc.
never ending story

co jeszcze ?
co jeszcze?
nam nakaże Bruksela ?
Kurt Vonnegut
z Księgi Bokonona
- W kółko, w kółko
nieustannie w kółko się kręcimy
nasze stopy są z ołowiu
nasze skrzydła z cyny..

Obserwuj wątek
    • adam.eu Re: Kolejne głupstwo z UE- zwrot butelek PET 26.02.26, 09:00
      Owszem, nie ma sensu, albo raczej nie miałoby żadnego sensu, gdyby nikt butelek nie wyrzucał do lasu, rowu, czy gdziekolwiek indziej.
      Ale:

"- takie automaty trzeba zaprojektowac, wykonac',
      ( powstaje slad weglowy)
      naprawić etc.
      never ending story
      "

No to spróbuj wyedukować społeczeństwo. Argumenty przynajmniej częściowo już masz.
      Poniekąd stawię się za Tobą, pod tym względem to edukacja, edukacja i jeszcze raz edukacja, nakazy, zakazy, karanie nie są stosowane w spłeczeństwie.
      • niegracz Re: Kolejne głupstwo z UE- zwrot butelek PET 26.02.26, 09:43
        piszesz o marginesie
        + zdecydowana wiekszosc segreguje odpady i sa pojemniki na plastik w tym własnie
        zgniecione butelki i nie ma żadnego problemu w segregacji przy utylizacji odpadów
        a głupia Unia nie wpadał na to by wprowdzić Dyrektywa ograniczenie
        opakowań w tym chemii uzywanej na kolorowe opakowania

butelki PET nie sa żadnym faktycznym problemem
        • x2468 Re: Kolejne głupstwo z UE- zwrot butelek PET 26.02.26, 12:04
          Mniejszość nie segreguje, wyrzuca gdziekolwiek w tym do lasu. Inni robią z tych butelek nowe butelki, rury, meble itd tylko "Prawdziwy Polak" jak zawsze nieszczęśliwy.
          • negativum Re: Kolejne głupstwo z UE- zwrot butelek PET 26.02.26, 12:17
            x2468 napisał:

> Mniejszość nie segreguje, wyrzuca gdziekolwiek w tym do lasu. Inni robią z tych
            > butelek nowe butelki, rury, meble itd tylko "Prawdziwy Polak" jak zawsze niesz
            > częśliwy.

Wyrzucasz do lasu?
            • manhu Re: Kolejne głupstwo z UE- zwrot butelek PET 26.02.26, 14:02
              Ja nie wyrzucam, bo mi się nie chce (las za daleko), ale rozumiem takich po tym co robią ekoterroryści.

1. Już pół roku próbuję się pozbyć akumulatorów!
              2. Zarówno z tym jak i ze skarpetkami trzeba jechać do PSZOK (mając dowód opłaty, dowód osobisty, potwierdzenie miejsca zamieszkania).
              3. Nic dziwnego, że co i raz takie wybuchają w piwnicach.

Co do butelek to do szału doprowadza mnie zakręcanie, dawniej to było proste, teraz bardzo trudne, często grożące wylaniem. Co do zwrotu to pomysł by te butelki były w stanie idealnym to absurd i ten absurd ląduje potem w koszach obok marketu, zajmując kupę miejsca, bo w 1/2 przypadków zwrot nie jest możliwy, a ludzie przyszli na zakupy i nie mają jak się zabrać do domu gdy torba pełna pustych butelek.
              • negativum Re: Kolejne głupstwo z UE- zwrot butelek PET 26.02.26, 16:26
                Co by nie mówić o Sutryku, to tu dobrze się sprawuje. Zaufał mieszkańcom.
                W czasach, gdy śmietniki są zamykane na 7 spustów, we Wrocławiu są otwarte. Nie ma jeżdżenia do lasów, bo nie ma takiej potrzeby. 200 m od siebie mam kosz elektrośmieci. 50 m od siebie mam kosz na zużyte skarpety. Śmietniki są otwarte. Da się. Sutryk mógł spokojnie podwyższyć opłatę za komunikację publiczną. Została po staremu, 800 zł za cały rok. Nie jest to jeszcze szczyt wyzwania, ale z czegoś trzeba brać na nowe inwestycje. Docelowo, komunikacja publiczna ma być darmo, a Wrocław największą gminą w Polsce.
                tuwroclaw.com/artykul/wroclaw-piec-razy-n2214232

Nie chodzi tu o to, by natłoczyć ludzi na m kwadratowy. A by dać im po prostu swobodę.
                • sverir Re: Kolejne głupstwo z UE- zwrot butelek PET 26.02.26, 18:53
                  " Nie ma jeżdżenia do lasów, bo nie ma takiej potrzeby. 200 m od siebie mam kosz elektrośmieci. 50 m od siebie mam kosz na zużyte skarpety."

Ile daje polityk na osiedlu. U nas ani kosza na elektrośmieci, ani kosza na zużyte skarpety, a PSZOK na drugim końcu miasta.
                  • negativum Re: Kolejne głupstwo z UE- zwrot butelek PET 26.02.26, 20:22
                    sverir napisał:

> " Nie ma jeżdżenia do lasów, bo nie ma takiej potrzeby. 200 m od siebie mam kos
                    > z elektrośmieci. 50 m od siebie mam kosz na zużyte skarpety."
                    >
                    > Ile daje polityk na osiedlu. U nas ani kosza na elektrośmieci, ani kosza na zu
                    > żyte skarpety, a PSZOK na drugim końcu miasta.

Prezesa wybierasz sobie sam. Prezes Lucynka nawet i Sutryka potrafiła wziąć za jaja :) Remont Zemskiej.
                    smnowydwor.com.pl
                    Ciuchy wybierane są raz na miesiąc. Wielkie gabaryty co czwartek. Ludzie znoszą co środę stare meble. W czwartek do południa już nie ma po nich śladu. Nie jest problemem wydrukować ukaz, co się będzie działo każdego dnia. Obecnie roślinność jest przycięta i czeka na wiosnę. Ruszy hucznie pod koniec marca. Drzewa zadbane.
                    • sverir Re: Kolejne głupstwo z UE- zwrot butelek PET 10.03.26, 18:46
                      "Prezesa wybierasz sobie sam."

Prezesa czego? Wspólnoty mieszkaniowej?:) Daj spokój - nie wszyscy mieszkają w spółdzielniach. A pani Lucynka to nie musi brać za jaja Sutryka, bo on spółdzielniom wiadomo gdzie wchodzi (a raczej jego złotozębny współpracownik Jarosław, który robi różne interesy z nimi).
                  • no-popis Re: Kolejne głupstwo z UE- zwrot butelek PET 27.02.26, 15:46
                    sverir napisał:

> " Nie ma jeżdżenia do lasów, bo nie ma takiej potrzeby. 200 m od siebie mam kos
                    > z elektrośmieci. 50 m od siebie mam kosz na zużyte skarpety."
                    >
                    > Ile daje polityk na osiedlu. U nas ani kosza na elektrośmieci, ani kosza na zu
                    > żyte skarpety, a PSZOK na drugim końcu miasta.
                    A co ma polityk do kosza, elektrośmieci i zużytych skarpet zabawny PrOpagandzisto?
                    • privus Re: Kolejne głupstwo z UE- zwrot butelek PET 09.03.26, 23:26
                      Bardzo wiele, skoro nie ma własnego pojęcia co robi, poddając się w głosowaniach bezwolnie dyktaturze partyjnej. To taka owieczka partyjna zaganiana do stada przez psy pasterskie.
    • to.ja.pies.na.czarnych Re: Kolejne głupstwo z UE- zwrot butelek PET 26.02.26, 09:48
      Co z tym ma wspólnego Bruksela? Jest jakiś nakaz?
      • niegracz Re: Kolejne głupstwo z UE- zwrot butelek PET 26.02.26, 10:06
        System kaucyjny w Polsce, oparty na przepisach Unii Europejskiej, wprowadza od
        1 stycznia 2025 roku (z pełnym uruchomieniem w kolejnych miesiącach) obowiązek stosowania automatów (butelkomatów) i zwrotu opakowań. Regulacje te mają na celu zwiększenie poziomu recyklingu i czystości opakowań

i tu dopiero...będzie się działo..
        Rząd spróbuje przekonać UE, by nie włączać opakowań po mleku do systemu kaucyjnego, co zgodnie z unijnym prawem powinno się stać do 2030 r. - wskazała wiceministra klimatu Anita Sowińska. Rząd powinien zastanowić się nad włączeniem do systemu tzw. małpek - dodała.
        • to.ja.pies.na.czarnych Re: Kolejne głupstwo z UE- zwrot butelek PET 26.02.26, 10:12
          Ze oparty jest na przepisach Unii to nie znaczy, że jest obowiązkowy. Ten system z powodzeniem działa już od wielu lat w Niemczech.
        • negativum Nie wystarczy karton? 26.02.26, 11:45
          niegracz napisał:

> 1 stycznia 2025 roku (z pełnym uruchomieniem w kolejnych miesiącach) obowiązek
          > stosowania automatów (butelkomatów)
          i zwrotu opakowań. Regulacje te mają na cel
          > u zwiększenie poziomu recyklingu i czystości opakowań[/i]
          > i tu dopiero...będzie się działo..

Można przynieść nawet zgniecione. Cały system powinien się opierać na zaufaniu społecznym. Nie potrzeba nawet energii elektrycznej.
          https://cdn.kobieceinspiracje.pl/media/thumbnail/dd/81/dd8178e380830a771c4105d7d79f26b8.webp
        • adam.eu Re: Kolejne głupstwo z UE- zwrot butelek PET 26.02.26, 14:37
          małpki to koniecznie. Bo pełno sporo tego się plącze.
        • privus Re: Kolejne głupstwo z UE- zwrot butelek PET 09.03.26, 23:30
          niegracz napisał:

> System kaucyjny w Polsce, oparty na przepisach Unii Europejskiej, wprowadza
          > od
          > 1 stycznia 2025 roku (z pełnym uruchomieniem w kolejnych miesiącach) obowiązek
          > stosowania automatów (butelkomatów) i zwrotu opakowań. Regulacje te mają na cel
          > u zwiększenie poziomu recyklingu i czystości opakowań

> i tu dopiero...będzie się działo..

Już się dzieje dzięki pisowskim natchnieniom antyunijnym. W RU sią sprawdza a pisi maja w poprzek.
    • stefan4 ślad plastikowy 26.02.26, 10:31
      niegracz:
      > - takie automaty trzeba zaprojektowac, wykonac',
      > ( powstaje slad weglowy)

Masz na myśli ślad węglowy opracowania projektu? Papier zużyty na pierwsze nieudane próby projektanta, i lampa na jego biurku, kiedy ślęczy po nocach, a także, o zgrozo! działanie AI, kiedy w ostatecznej bezradności zwróci się do niej o pomoc... Straszne!

A czy porównałeś ten ślad węglowy ze śladem plastikowym, kiedy butelki PET są masowo wyrzucane w lasach, polach i łąkach?

- Stefan
      • stasi1 Re: ślad plastikowy 26.02.26, 12:09
        Raczej nie o to mu chodzi. Taki automat trzeba wyprodukować serwisować opróżniać. A wcześniej załadować. Znaczy ktoś musi podjechać do niego.
        U mnie w pracy jeszcze w ubiegłym miesiącu nikt nie interesował się kaucją, większość butelek lądowała do zmieszanych. W tym miesiącu ktoś powiesił worek śmieciowy w stołówce i tam lądują te wszelakie kaucję.
        Ja nie kupuję takich napoi więc pierwszą kaucję jaką spotkałem miałem na początku lutego. Znajoma chciała abym jej napój kupił, wybrałem w miarę taki odpowiedni, daję odpowiednią liczbę monet i zonk! Za mało bo jeszcze kaucję trzeba zapłacić.
        Ciekawe czy będzie zbiorcze zestawienie że w tym roku kaucję oddano 20% sprzedanych produktów. Tylko po co robić system który taką ilość ogarnia?
        • j-k system sie sprawdzi, nie obawiaj sie... 26.02.26, 14:56
          stasi1 napisał:
          > Ciekawe czy będzie zbiorcze zestawienie że w tym roku kaucję oddano 20% sprzed
          > anych produktów. Tylko po co robić system który taką ilość ogarnia?

system sie sprawdzi, nie obawiaj sie...
          wiekszosc spoleczenstwa wczesniej, czy pozniej nie bedzie wyrzucac butek do kosza - bo to pieniadze (wlasne) w koncu

A te butelki wyrzucone - pracowicie wypiora "smietnikowi specjalisci" penetrujac pojemniki z odpadami zmieszanymi. :)
          • stasi1 Re: system sie sprawdzi, nie obawiaj sie... 07.03.26, 21:36
            Ze zmieszanych mało kto będzie wybierał
            • niegracz Re: system sie sprawdzi, nie obawiaj sie... 08.03.26, 08:51
              tu chyba chodzi bardziej o skup powietrza-
              butelki muszą być nadmuchane rozdmuchane
              nie mogą być zgniecione
              a jak ktos ma dużo butelek i chce iść do skupu
              a wieje wiatr-
              to nie dojdzie
              • stefan4 Re: system sie sprawdzi, nie obawiaj sie... 08.03.26, 11:15
                niegracz:
                > a jak ktos ma dużo butelek i chce iść do skupu
                > a wieje wiatr-
                > to nie dojdzie

A jeżeli jeszcze jest zamglone, to uderzy w brzozę...

- Stefan
                • x2468 Re: system sie sprawdzi, nie obawiaj sie... 09.03.26, 15:00
                  Brzoza się złamie a człowiek pójdzie dalej.
      • niegracz Re: ślad plastikowy 26.02.26, 13:14
        stefan4 napisał:

> niegracz:
        > > - takie automaty trzeba zaprojektowac, wykonac',
        > > ( powstaje slad weglowy)
        >
        > Masz na myśli ślad węglowy opracowania projektu? Papier zużyty na pierwsze nie
        > udane próby projektanta, i lampa na jego biurku, kiedy ślęczy po nocach, a takż
        > e, o zgrozo! działanie AI, kiedy w ostatecznej bezradności zwróci się do niej o
        > pomoc... Straszne!
        >
        > A czy porównałeś ten ślad węglowy ze śladem plastikowym, kiedy butelki PET są m
        > asowo wyrzucane w lasach, polach i łąkach?
        >
        > - Stefan
        >
        , nie- mój wpis nie jest adresowany do takich czepialskich bezmógów jak Ty
    • asia-loi Re: Kolejne głupstwo z UE- zwrot butelek PET 26.02.26, 11:59
      A mnie bardzo pasuje to, że butelek i puszek w tym systemie nie wolno zgniatać. Pasuje dlatego, że ja mieszkam na blokowisku i mam dość blisko śmietnik. Hałas jaki generuje zgniatanie puszek i butelek jest dla mnie koszmarem. A ponieważ wielu żuli przychodzi buszować w śmietniku, to nie dało się okna otworzyć. Żule chodzą co 2-3 godziny przez całą dobę (nocą też). Żule to w większości młodzi ludzie.
      • negativum Re: Kolejne głupstwo z UE- zwrot butelek PET 26.02.26, 12:16
        asia-loi napisała:

> A mnie bardzo pasuje to, że butelek i puszek w tym systemie nie wolno zgniatać.
        > Pasuje dlatego, że ja mieszkam na blokowisku i mam dość blisko śmietnik. Hałas
        > jaki generuje zgniatanie puszek i butelek jest dla mnie koszmarem. A ponieważ
        > wielu żuli przychodzi buszować w śmietniku, to nie dało się okna otworzyć. Żule
        > chodzą co 2-3 godziny przez całą dobę (nocą też). Żule to w większości młodzi
        > ludzie.

Współczuję ci, tak się poświęcasz…
        Nikt rozumny nie nosi do pojemnika odpadów nieskompresowanych. Sama jesteś sobie winna, że tzw. żul musi za ciebie to robić.
        • asia-loi Re: Kolejne głupstwo z UE- zwrot butelek PET 26.02.26, 13:50
          negativum napisał:

> asia-loi napisała:
          >
          > Współczuję ci, tak się poświęcasz…

Butelek mam bardzo mało, a puszek nie mam w ogóle.
          Zawsze wrzucałam niezgniecione. A teraz tym bardziej daję żulom zarobić.

> Nikt rozumny nie nosi do pojemnika odpadów nieskompresowanych. Sama jesteś sobie winna, że tzw. żul musi za ciebie to robić.
          >
          Teraz nie można zgniatać.
          Dla żuli lepiej finansowo.
          Kiedyś widziałam dwóch żuli w sklepie, jak przynieśli kilka wielkich toreb butelek i wrzucali do butelkomatu. Mieli dużo radochy i chyba niezły zarobek.
          • negativum Re: Kolejne głupstwo z UE- zwrot butelek PET 26.02.26, 13:53
            asia-loi napisała:

> negativum napisał:
            >
            > > asia-loi napisała:
            > >
            > > Współczuję ci, tak się poświęcasz…
            >
            > Butelek mam bardzo mało, a puszek nie mam w ogóle.
            > Zawsze wrzucałam niezgniecione. A teraz tym bardziej daję żulom zarobić.
            >
            >
            > > Nikt rozumny nie nosi do pojemnika odpadów nieskompresowanych. Sama jeste
            > ś sobie winna, że tzw. żul musi za ciebie to robić.
            > >
            > Teraz nie można zgniatać.
            > Dla żuli lepiej finansowo.
            > Kiedyś widziałam dwóch żuli w sklepie, jak przynieśli kilka wielkich toreb bute
            > lek i wrzucali do butelkomatu. Mieli dużo radochy i chyba niezły zarobek.

Nie podoba mi się twoje określanie per żul. W czym jesteś od nich lepsza?
            • asia-loi Re: Kolejne głupstwo z UE- zwrot butelek PET 26.02.26, 16:25
              negativum napisał:
              >
              > Nie podoba mi się twoje określanie per żul. W czym jesteś od nich lepsza?
              >
              W Polsce nie brakuje pracy dla młodych ludzi, zwłaszcza w miastach. Uważam, że lepiej pracować za marne pieniądze niż buszować po śmietnikach. Żadna praca nie hańbi. Wstyd to kraść. Praca daje pieniądze, ubezpieczenie, emeryturę.
              Ale jak ktoś woli alko i leżycho niż pracę, to jego wybór.
              Żule o których piszę wyglądają tak, że w tramwaju każdy się od nich odsuwa lub musi wysiąść z tramwaju. I to pasażer, który zapłacił za bilet, bo żul jedzie na gapę.
              • negativum Re: Kolejne głupstwo z UE- zwrot butelek PET 26.02.26, 16:50
                asia-loi napisała:

> Ale jak ktoś woli alko i leżycho niż pracę, to jego wybór.

Odbieram niestety tak ciebie. Teraz masz złote łąki, bo jesteś pro KO, a KO nie da zginąć nawet nierobom. Byle pożytecznych zakutym łbom.

> Żule o których piszę wyglądają tak, że w tramwaju każdy się od nich odsuwa lub
                > musi wysiąść z tramwaju. I to pasażer, który zapłacił za bilet, bo żul jedzie n
                > a gapę.

Kiedy ostatni raz korzystałaś w komunikacji publicznej? Ale nie na papierze :)

• j-k Ja korzystam od kilku lat... 26.02.26, 17:00
                  negativum napisał:
                  > Kiedy ostatni raz korzystałaś z komunikacji publicznej? Ale nie na papierze :)

Ja korzystam od kilku lat - i wylacznie - przyjezdzajac do Warszawy.

Po Warszawie - bez stresu i zalamania nerwowego - nie da sie dzis samochodem jezdzic.

Zostawiam samochod u rodziny pod Warszawa i ruszam w droge SKM-em i innnymi srodkami transportu publicznego.

Komunikacja publiczna w Warszawie funkcjonuje dzis ZNAKOMICIE.

wspomniane "Żule" sie trafiaja, ale sporadycznie ...

• negativum Re: Ja korzystam od kilku lat... 26.02.26, 17:07
                    j-k napisał:

> wspomniane "Żule" sie trafiaja, ale sporadycznie ...

A i tak obdarują kogoś Prince Polo…
                • asia-loi Re: Kolejne głupstwo z UE- zwrot butelek PET 26.02.26, 17:07
                  negativum napisał:

> asia-loi napisała:
                  >
                  > Odbieram niestety tak ciebie. Teraz masz złote łąki, bo jesteś pro KO, a KO nieda zginąć nawet nierobom.

Ja nam ponad 40 lat pracy i jestem już na emeryturze.
                  >
                  > Kiedy ostatni raz korzystałaś w komunikacji publicznej? Ale nie na papierze :)

Całe życie jeżdżę komunikacją publiczną, ponieważ nie jestem kierowcą.
                  • negativum Re: Kolejne głupstwo z UE- zwrot butelek PET 26.02.26, 17:25
                    asia-loi napisała:

> negativum napisał:
                    >
                    > > asia-loi napisała:
                    > >
                    > > Odbieram niestety tak ciebie. Teraz masz złote łąki, bo jesteś pro KO, a
                    > KO nieda zginąć nawet nierobom.
                    >
                    > Ja nam ponad 40 lat pracy i jestem już na emeryturze.

No i? Mój tata ma 67 lat pracy i też jest na emeryturze.

> > Kiedy ostatni raz korzystałaś w komunikacji publicznej? Ale nie na papier
                    > ze :)
                    >
                    > Całe życie jeżdżę komunikacją publiczną, ponieważ nie jestem kierowcą.

Śmiem nie wierzyć w to. Gdybyś korzystała, wiedziałabyś, że to wygląda teraz inaczej.
                    • asia-loi Re: Kolejne głupstwo z UE- zwrot butelek PET 26.02.26, 18:03
                      negativum napisał
                      >
                      > No i? Mój tata ma 67 lat pracy i też jest na emeryturze.

No i 🤔 Jak miał fuchę, a nie robotę, to mógł pracować 67 lat. Ja nie chciałam i nie musiałam tak długo pracować. I już trzeci rok cieszę się, że już nic nie muszę.

>
                      > Śmiem nie wierzyć w to. Gdybyś korzystała, wiedziałabyś, że to wygląda teraz inaczej.
                      >
                      Lotto mi to, czy wierzysz czy nie.
                      I oczywiście, że komunikacja publiczna zmieniła się przez ostatnie 50 lat. Pamiętam jaka była w PRL-u, jaka przed wejściem Polski do UE i wiem jaka jest teraz. Jazda w godzinach szczytu, a jazda w porach gdzie nie ma wielu pasażerów - to są zupełnie różne historie.
                      • m.c.hrabia Re: Kolejne głupstwo z UE- zwrot butelek PET 26.02.26, 18:26
                        Mój tata ma 67 lat pracy i też jest na emeryturze.

to ten co ma najwyższą emeryturę w Polsce, 51 350,57 zł brutto
                        mitoman z sieczką we łbie,
                      • negativum Re: Kolejne głupstwo z UE- zwrot butelek PET 26.02.26, 20:55
                        asia-loi napisała:

> negativum napisał
                        > >
                        > > No i? Mój tata ma 67 lat pracy i też jest na emeryturze.
                        >
                        > No i 🤔 Jak miał fuchę, a nie robotę, to mógł pracować 67 lat. Ja nie chciałam
                        > i nie musiałam tak długo pracować. I już trzeci rok cieszę się, że już nic nie
                        > muszę.

Kobieto, skąd w tobie tyle jadu?

> > Śmiem nie wierzyć w to. Gdybyś korzystała, wiedziałabyś, że to wygląda te
                        > raz inaczej.
                        > >
                        > Lotto mi to, czy wierzysz czy nie.

Zapodałem ci filmik, w co wierzysz mi to zwisa. Ale tzw. żuli nie ma. Możesz wierzyć w Herr Donalda. Mamy konstytucyjną wolność wyznania.

> I oczywiście, że komunikacja publiczna zmieniła się przez ostatnie 50 lat. Pami
                        > ętam jaka była w PRL-u, jaka przed wejściem Polski do UE i wiem jaka jest teraz
                        > . Jazda w godzinach szczytu, a jazda w porach gdzie nie ma wielu pasażerów - to
                        > są zupełnie różne historie.

Tak jest całą dobę. Moje miasto postawiło na względnie tani transport publiczny. Wybrało tę drogę, zamiast tworzenie jakiś "czystych stref". Atmosferę mamy jedną. Powietrze nie zatrzymuje się na rogatkach.

Patrz największy dworzec w Polsce. Szukaj żuli :) Większego dworca nie ma w Polsce.

Około 1 minuty 5 sekund widzisz dlaczego tak jest. A nuż jakiś KOwiec przyjedzie :)
                        • asia-loi Re: Kolejne głupstwo z UE- zwrot butelek PET 26.02.26, 21:46
                          negativum napisał:
                          >
                          > Kobieto, skąd w tobie tyle jadu?

A gdzie ty widzisz jad u mnie? Bo mam inne zdanie i inne doświadczenia niż ty.
                          >
                          > Zapodałem ci filmik, w co wierzysz mi to zwisa.

A ty ogarniasz, że Polska to duża różnorodność w tych samych tematach? To co jest w jednym mieście, nie oznacza, że tak jest we wszystkich miastach w Polsce.

Ale tzw. żuli nie ma.

Bo ty ich nie widujesz to znaczy, że ich nie ma. Aha.

Możesz wierzyć w Herr Donalda.

A kto to? Nie wierzę w wymyślonego boga, to tym bardziej nie wierzę w jakiegoś. Herr.

Mamy konstytucyjną wolność wyznania.
                          >
                          To dlaczego w szkołach świeckich jest tylko jedna religia ( katolicka)? Dlaczego w państwowych instytucjach jest symbol tylko jednej religii?
                          >
                          > Tak jest całą dobę. Moje miasto postawiło na względnie tani transport publiczny.

A moje nie. U mnie bilety coraz droższe 🫤

Wybrało tę drogę, zamiast tworzenie jakiś "czystych stref".

U mnie też nie ma czystych stref, a nie mieszkam tam gdzie ty.
                    • sverir Re: Kolejne głupstwo z UE- zwrot butelek PET 26.02.26, 18:55
                      " Śmiem nie wierzyć w to. Gdybyś korzystała, wiedziałabyś, że to wygląda teraz inaczej."

Gdybyś korzystała, to byś wiedział, że względem żuli nic sie nie zmieniło - dalej jeżdżą na gapę!:)
                      • negativum Re: Kolejne głupstwo z UE- zwrot butelek PET 26.02.26, 20:34
                        sverir napisał:

> " Śmiem nie wierzyć w to. Gdybyś korzystała, wiedziałabyś, że to wygląda teraz
                        > inaczej."
                        >
                        > Gdybyś korzystała, to byś wiedział, że względem żuli nic sie nie zmieniło - dal
                        > ej jeżdżą na gapę!:)

Taki już ci los żula :) Nie jest to jednak, tak że każdy człowiek koło Ciebie to żul.
                        W styczniu nie odtworzył mi się Urban. Przez tydzień też jeździłem na gapę. Mało tego, kontrolerzy mnie przepraszali, bo twierdzili, że wina leży po ich stronie.
                        • x2468 Re: Kolejne głupstwo z UE- zwrot butelek PET 09.03.26, 15:15
                          "Taki już ci los żula"
                          Współczuję tobie.
      • j-k nie obrazaj ludzi. 26.02.26, 14:59
        asia-loi napisała:
        Żule to w większości młodzi ludzie.

nie obrazaj ludzi. Żule - to osoby - ktore rozrabiaja.

ci ktorzy po cichu penetruja smietniki - to "anonimowi pracownicy ochrony srodowiska"

• x2468 Re: nie obrazaj ludzi. 09.03.26, 15:24
          Nie koniecznie. Opowiadała mi znajoma że jej sąsiad, od lat codziennie po pracy przegląda okoliczne kosze na śmieci i wyciąga z nich butelki. Pieniądze zarobione w ten sposób wystarczają mu na opłacenie 2 tygodniowego pobytu w 4* hotelu w którymś z pozaeuropejskich ciepłych krajów. Oczywiście pobyt all inclusive i przelot.
    • albwu Re: Kolejne głupstwo z UE- zwrot butelek PET 26.02.26, 17:10
      W innych krajach butelkomaty działają, ludzie butelki wrzucają i jest OK. Dlaczego u nas nie można ?
      • to.ja.pies.na.czarnych Re: Kolejne głupstwo z UE- zwrot butelek PET 26.02.26, 19:21
        > Dlaczego u nas nie można ?

Bo tak!
        • negativum Re: Kolejne głupstwo z UE- zwrot butelek PET 26.02.26, 21:29
          to.ja.pies.na.czarnych napisała:

> > Dlaczego u nas nie można ?
          >
          > Bo tak!

Biedronka potrafi, Lidl już nie…
          • asia-loi Re: Kolejne głupstwo z UE- zwrot butelek PET 26.02.26, 21:51
            negativum napisał:
            >
            > Biedronka potrafi, Lidl już nie…
            >
            No, nie wiem czy biedra potrafi. Niedawno widziałam butelkomat koło biedry (koło mnie), że był zapchany i wkurzonego człowieka, który nie mógł wrzucić butelek.
            • negativum Jak można zapchać karton? 26.02.26, 21:56
              asia-loi napisała:

> negativum napisał:
              > >
              > > Biedronka potrafi, Lidl już nie…
              > >
              > No, nie wiem czy biedra potrafi. Niedawno widziałam butelkomat koło biedry (koł
              > o mnie), że był zapchany i wkurzonego człowieka, który nie mógł wrzucić butelek
              > .

Jak jest pełny podstawia się następny.
              • asia-loi Re: Jak można zapchać karton? 26.02.26, 22:26
                negativum napisał:
                >
                > Jak jest pełny podstawia się następny.
                >
                To teoria. I może za jakiś czas go opróżnili. Ale wkurzenia człowieka to nie umniejsza.
                Przychodzisz specjalnie z butelkami, a tu butelkomat nie działa. Nie ma info kiedy będzie działał. Nie wiesz czy masz czekać kilka minut czy kilka godzin, a może dlużej. Nie każdy mieszka przy butelkomacie i może chodzić w te i wew te z butelkami.
                • negativum Re: Jak można zapchać karton? 27.02.26, 00:30
                  asia-loi napisała:

> negativum napisał:
                  > >
                  > > Jak jest pełny podstawia się następny.
                  > >
                  > To teoria. I może za jakiś czas go opróżnili. Ale wkurzenia człowieka to nie um
                  > niejsza.
                  > Przychodzisz specjalnie z butelkami, a tu butelkomat nie działa. Nie ma info ki
                  > edy będzie działał. Nie wiesz czy masz czekać kilka minut czy kilka godzin, a m
                  > oże dlużej. Nie każdy mieszka przy butelkomacie i może chodzić w te i wew te z
                  > butelkami.

Klienta to nie obchodzi, a przynajmniej nie powinno obchodzić.
                  • asia-loi Re: Jak można zapchać karton? 27.02.26, 07:58
                    negativum napisał:
                    >
                    > Klienta to nie obchodzi, a przynajmniej nie powinno obchodzić.
                    >
                    No dokładnienie tak. Ale ty nie kumasz, że to tylko klient ma problem. To klient specjalnie przyniósł butelki, to klient nie może ich wrzucić do butelkomatu, i co klient ma wg ciebie zrobić z tymi butelkami?
                    Ma się z nimi z powrotem wrócić do domu, postawić koło butelkonatu (to straci kasę), czekać nie wiadomo jak długo, aż obsługa sprawi, że butelkomat będzie działał?
                    Bo butelkomatowi to zwisa, obsłudze też.
                    • negativum Re: Jak można zapchać karton? 27.02.26, 12:22
                      asia-loi napisała:

> negativum napisał:
                      > >
                      > > Klienta to nie obchodzi, a przynajmniej nie powinno obchodzić.
                      > >
                      > No dokładnienie tak. Ale ty nie kumasz, że to tylko klient ma problem. To klien
                      > t specjalnie przyniósł butelki, to klient nie może ich wrzucić do butelkomatu,
                      > i co klient ma wg ciebie zrobić z tymi butelkami?
                      > Ma się z nimi z powrotem wrócić do domu, postawić koło butelkonatu (to straci k
                      > asę), czekać nie wiadomo jak długo, aż obsługa sprawi, że butelkomat będzie dzi
                      > ałał?
                      > Bo butelkomatowi to zwisa, obsłudze też.

Nigdzie nikt nie musiałby wracać, gdyby ustawa była dopracowana. Biedronka rozwiązała to kartonem, który okazał się bardziej niezawodny od niemieckiego automatu.
                      • asia-loi Re: Jak można zapchać karton? 27.02.26, 18:17
                        negativum napisał
                        >
                        > Biedronka rozwiązała to kartonem, który okazał się bardziej niezawodny od niemieckiego automatu.
                        >
                        Jakim kartonem to Biedronka rozwiązała?
                        Bo ja widziałam zapchany butelkomat koło Biedronki, właśnie. Co przecież ci wcześniej napisałam.
                        • negativum Re: Jak można zapchać karton? 27.02.26, 18:27
                          asia-loi napisała:

> negativum napisał
                          > >
                          > > Biedronka rozwiązała to kartonem, który okazał się bardziej niezawodny od
                          > niemieckiego automatu.
                          > >
                          > Jakim kartonem to Biedronka rozwiązała?
                          > Bo ja widziałam zapchany butelkomat koło Biedronki, właśnie. Co przecież ci wcz
                          > eśniej napisałam.

Takim na widlaka :)
            • x2468 Re: Kolejne głupstwo z UE- zwrot butelek PET 09.03.26, 15:27
              Widać załoga się zbuntowała.
      • qwardian Re: Kolejne głupstwo z UE- zwrot butelek PET 26.02.26, 21:50
        Nabici w butelkę, my Słowianie powinniśmy to odrzucić jak RWPG..
      • x2468 Re: Kolejne głupstwo z UE- zwrot butelek PET 09.03.26, 15:25
        U nas pisiaki na złość Tuskowi tak jak Batyr.
    • m.c.hrabia Re: Kolejne głupstwo z UE- zwrot butelek PET 26.02.26, 17:47
      jak trzeba mieć nasrane pod czerepem aby narzekać na kaucje za butelki, ale negat i niegracz tak mają
      • negativum Umiesz czytać…? 26.02.26, 17:48
        m.c.hrabia napisał:

> jak trzeba mieć nasrane pod czerepem aby narzekać na kaucje za butelki, ale neg
        > at i niegracz tak mają

Ech…
    • qwardian Re: Kolejne głupstwo z UE- zwrot butelek PET 26.02.26, 21:48
      Ten idiotyczny pomysł i kapsle na plastikowe butelki to czyste szaleństwo UE. Głosuj Von Braun..
    • niegracz Re: Kolejne głupstwo z UE- zwrot butelek PET 26.02.26, 22:54
      Średniej klasy automaty: od 70 000 do 150 000 PLN.
    • boggi_dan Re: Kolejne głupstwo z UE- zwrot butelek PET 27.02.26, 05:10
      niegracz napisał:

> ktoś wskaze sens,. zalety...???
      > - - ten system daje pracę..
      > naprawić etc.
      > never ending story
      >
      > co jeszcze ?
      > co jeszcze?
      > nam nakaże Bruksela ?
      > Kurt Vonnegut
      > z Księgi Bokonona
      > - W kółko, w kółko
      > nieustannie w kółko się kręcimy
      > nasze stopy są z ołowiu
      > nasze skrzydła z cyny..
      >
      > Bredzisz Niegracz. Ustawa z 13 lipca 2023 r.: Rząd Morawieckiego uchwalił ustawę (o zmianie ustawy o gospodarce opakowaniami i odpadami opakowaniowymi. Ustawa weszła jednogłośnie. Prawie większość posłów była za.
      • niegracz Re: Kolejne głupstwo z UE- zwrot butelek PET 27.02.26, 06:40
        sam bredzisz- łykniesz dowolna bzdurę serwowaną przez Brukselę, nakrętki, proste banany
        automaty do butelek PET
        automaty do kartonów po mleku...
        nieźle Was wytresowali
    • no-popis Poranna Kawa = Niegracz 27.02.26, 06:30
      niegracz napisał:

> - - ten system daje pracę..
      > naprawić etc.
      > never ending story
      >
      > co jeszcze ?
      > co jeszcze?
      > nam nakaże Bruksela ?
      Niegraczu, głupie czy absurdalne decyzje podejmują administracje/ rządy różnych państw i organizacji a więc nie tylko Bruksela ale i Japonia, Korea, USA i również rząd RP, i co tam jeszcze jest na świecie.
      W dziedzinie bzdurnych decyzji rządów RP Ty widzisz takie bzdury tylko po stronie rządów innych niż pisowskie władze. Jesteś bleszczaty na jedno oko?
      Robisz to samo co robi Poranna Kawa, która głupie decyzje też widzi tylko po stronie władz prawicowych czy konserwatywnych a to podobnie jak Ty tylko Ty po stronie władz lewicowo-liberalnych czy neokomunistycznych.
      Oboje tworzycie tu tylko propagandę co nie czyni nigdy żadnego postępu w rozmowach czy dyskusjach.
      Uzasadniam. Przypomnij mi proszę Twoją krytykę idiotycznej decyzji rządu RP (PiS) kiedy to w pandemii nie można było wchodzić do lasu. Nie pamiętam Twojej krytyki tej kompletne bzdurnej decyzji.
    • niegracz Re: Kolejne głupstwo z UE- zwrot butelek PET 27.02.26, 17:35
      System kaucyjny miał sens 20-30 lat temu w krajach Europy Zachodniej, kiedy nie było innych technologii. Ale nie w XXI wieku w Polsce, gdzie mamy nowoczesne sortownie pozwalające odzyskiwać plastik i inne surowce na bardzo wysokim poziomie. Nie ma sensu wciągać Polski w kaucyjną awanturę - przekonuje.

Wójcik uważa, że nowe rozwiązania przerzucają obowiązki z systemu na obywateli. - Tak, wykonuje pan zbędną robotę śmieciarza. Na Polaków nakłada się kolejne obowiązki. Muszą zbierać, magazynować, wozić odpady do automatów. To nie jest uproszczenie systemu, tylko jego komplikowanie - mówi.
      wp.pl
    • niegracz Re: Kolejne głupstwo z UE- zwrot butelek PET 27.02.26, 17:43
      złodzieje czasu- czas jest najcenniejszy - gdyż za żadne pieniądze nie można odkupic straconego czasu-
      dobrze że tak mało ludzi dało sie wciagnać w oddawanie butelek za kaucję
      - wyobraźcie sobie to kolejki kłótnie przy automatach
    • negativum Re: Kolejne głupstwo z UE- zwrot butelek PET 08.03.26, 12:01
      Sam pomysł jest dobry, ale wykonanie fatalne.
      Skoro wszystko trzeba kaucjować to bez znaczenia jest czy opakowanie jest zgniecione, czy nie. Tym bardziej, że w sekundę po skupieniu zostanie zgniecione.
      • niegracz Re: Kolejne głupstwo z UE- zwrot butelek PET 08.03.26, 12:07
        do automatów do butelek winna być przymocowana flaga UE
        a za każde 100 oddanych bon na żurek
        • negativum Re: Kolejne głupstwo z UE- zwrot butelek PET 08.03.26, 12:12
          niegracz napisał:

> do automatów do butelek winna być przymocowana flaga UE
          > a za każde 100 oddanych bon na żurek

Dlaczego tak źle życzysz innym?
      • albwu Re: Kolejne głupstwo z UE- zwrot butelek PET 08.03.26, 21:22
        zgniecione byłoby trudno zidentyfikować
        • negativum Re: Kolejne głupstwo z UE- zwrot butelek PET 08.03.26, 22:24
          albwu napisał:

> zgniecione byłoby trudno zidentyfikować

Jak wszystko to wszystko.
        • x2468 Re: Kolejne głupstwo z UE- zwrot butelek PET 09.03.26, 15:36
          Automat czyta kod kreskowy.
          • negativum Re: Kolejne głupstwo z UE- zwrot butelek PET 09.03.26, 16:15
            x2468 napisał:

> Automat czyta kod kreskowy.

Są jakieś różne stawki za PET?
            • sverir Re: Kolejne głupstwo z UE- zwrot butelek PET 09.03.26, 16:59
              " Są jakieś różne stawki za PET?"

Nie wszystko jest PET, a ze zgniecioną butelką automat może mieć problem przy weryfikacji kształtu.
              • negativum Re: Kolejne głupstwo z UE- zwrot butelek PET 09.03.26, 19:49
                sverir napisał:

> " Są jakieś różne stawki za PET?"
                >
                > Nie wszystko jest PET, a ze zgniecioną butelką automat może mieć problem przy w
                > eryfikacji kształtu.

Biedronka ze swym kartonem tego problemu nie ma…
                • sverir Re: Kolejne głupstwo z UE- zwrot butelek PET 10.03.26, 07:22
                  "Biedronka ze swym kartonem tego problemu nie ma…"

Znakomicie - a ponieważ ja mam mieszkanie, to jak ktoś mówić, że Polacy nie mają mieszkań?
            • x2468 Re: Kolejne głupstwo z UE- zwrot butelek PET 09.03.26, 19:37
              Nie lecz nie wszystkie butelki są wykonane z PET, bywają tez np z PCV i nie wszystkie są z Polski, mogą pochodzić z np Białorusi.
              • negativum Re: Kolejne głupstwo z UE- zwrot butelek PET 09.03.26, 19:51
                x2468 napisał:

> Nie lecz nie wszystkie butelki są wykonane z PET, bywają tez np z PCV i nie wsz
                > ystkie są z Polski, mogą pochodzić z np Białorusi.

Albo z Bonn…
                Jeśli chcemy mieć czyste środowisko, to lepiej jak Niemiec odda opakowanie w sklepie, niż wyrzuci je w lesie.
                • x2468 Re: Kolejne głupstwo z UE- zwrot butelek PET 09.03.26, 23:52
                  To prawdziwa katastrofa, nie dość ze zaatakowali prawdziwych Polaków - katolików masłem to teraz szykują napad pustymi butelkami.
      • privus Re: Kolejne głupstwo z UE- zwrot butelek PET 09.03.26, 21:45
        negativum napisał:

> Sam pomysł jest dobry, ale wykonanie fatalne.
        > Skoro wszystko trzeba kaucjować to bez znaczenia jest czy opakowanie jest zgnie
        > cione, czy nie. Tym bardziej, że w sekundę po skupieniu zostanie zgniecione.
        >
        Sam pomysł jest bardzo dobry, ale problem polega na pospiesznym, nie rozważnym i zbyt późnym jej wprowadzeniu. W dalszym ciągu niektórym się wydaje, że jedną bezmyślnie wydaną decyzją wszyscy zostaną mistrzami w łapaniu pcheł. ;)
    • adam.eu Wyjaśnienie sensu kaucji na butelki typu PET. 09.03.26, 07:26
      niegracz napisał:

Jeden już pisałem, aby wolały się po rowach, lasach itp.

Ale jest jeszcze jeden, butelki wrzucane do żółtego kontenera ze względu na zabrudzenie od innych śmieci w tym kontenerze nie wszystkie nadają się odzysku. Proszę sobie poczytać w internecie.

Widzę jeszcze jeden sens, prawie wszystkie butelki wrzucane do żółtego pojemnika nie były zgniatane, co zmusza do do ich przewiezienia zaangażowanie więcej kursów samochodów. A nawet gdyby każdy zgniatał to i tak nie zgniecie to tak dokładnie, jak w automacie.
      • m.c.hrabia Re: Wyjaśnienie sensu kaucji na butelki typu PET. 09.03.26, 09:19
        a kto ci każe (niegraczu) brać udział w tym "bezsensownym " przedsięwzięciu , zgniataj sobie butelki i puszki na zdrowie
        • niegracz Re: Wyjaśnienie sensu kaucji na butelki typu PET. 09.03.26, 13:08
          a kto ci kaze się wypowiadac ?
          łaź z niezgniecionymi butelkami - jak ci to pasuje..szczególnie jak będziesz miał ze 30
          -
          a czy ktos to plicyzłc " zbilansował ?
          ja to zaraz zrobie
          ak — w pierwszym roku bardzo łatwo wyjść na minus, właśnie przez nakład inwestycyjny na start.

To trzeba rozdzielić na dwa poziomy:

wynik operacyjny: czy bieżące wpływy z surowca + nieodebrane kaucje pokrywają bieżącą obsługę,

wynik gotówkowy / inwestycyjny pierwszego roku: czy po doliczeniu zakupu automatów, IT, logistyki i wdrożenia system jest na plusie czy na minusie.

W Polsce system kaucyjny działa od 1 października 2025 r., kaucja dla PET i puszek wynosi 0,50 zł, a sklepy powyżej 200 m² mają obowiązek przyjmowania opakowań objętych systemem. Ministerstwo podawało też na początku marca 2026 r., że do obrotu trafiło ok. 530 mln opakowań, z czego zebrano ok. 28 mln sztuk.

Najważniejsze: zwracana kaucja nie jest zyskiem, tylko przepływem. Zyskiem może być dopiero:

wartość odzyskanego PET i aluminium,

nieodebrane kaucje,

ewentualnie inne opłaty rozliczeniowe w systemie.

Natomiast pierwszy rok obciąża:

zakup i instalacja automatów,

systemy IT,

centra liczenia i logistyki,

szkolenia, integracja kas, serwis startowy,

finansowanie obrotu kaucją.

Deloitte szacował, że łączne koszty systemu w Polsce w 10 lat mogą przekroczyć 40 mld zł, z czego ok. 11,5 mld zł to nakłady inwestycyjne, a ok. 32 mld zł wydatki operacyjne. To pokazuje skalę: sam start jest bardzo kapitałochłonny.

Czyli w praktyce:

1. Operacyjnie system może być docelowo dodatni, bo aluminium i PET mają wartość, a część kaucji nie wraca.
          2. Ale w roku uruchomienia system może być stratny, bo trzeba najpierw wyłożyć miliardy na infrastrukturę.
          --
          9. Ale jest jeszcze jeden ważny element

System kaucyjny odbiera gminom najcenniejsze odpady:

aluminium

PET

To są najbardziej wartościowe frakcje w odpadach komunalnych.

Dlatego wiele gmin twierdzi, że:

system kaucyjny zwiększy opłaty za śmieci, bo:

zostają tylko odpady niskiej wartości.
          • adam.eu Re: Wyjaśnienie sensu kaucji na butelki typu PET. 09.03.26, 13:25
            Od kilku lat na Słowacji działa system kaucyjny i podobno znacznie wcześniej się sprawdził, nie to zakładano w planach. Z tym, że Słowacja podobno jest prymusem w sprawie zwrotu opakowań.
            • m.c.hrabia Re: Wyjaśnienie sensu kaucji na butelki typu PET. 09.03.26, 13:51
              niegraczu możesz puszki i butelki wziąć pod but, a najlepiej kupować tychże
            • privus Re: Wyjaśnienie sensu kaucji na butelki typu PET. 10.03.26, 00:19
              Ależ niegraczowi nie chodzi o to, że gdzie indziej system działa. Jemu chodzi o to, że PiS nie zrobił tego przez 8 lat a zrobił to kto inny i dla tego gardłuje.
              • niegracz Re: Wyjaśnienie sensu kaucji na butelki typu PET. 10.03.26, 08:22
                privus napisał:

> Ależ niegraczowi nie chodzi o to, że gdzie indziej system działa. Jemu chodzi o
                > to, że PiS nie zrobił tego przez 8 lat a zrobił to kto inny i dla tego gardłuj
                > e.

- pisz o co Tobie chodzi...
                - ja pisze o głupstwach UE i gosciach którzy im przyklaskują
          • stefan4 Re: Wyjaśnienie sensu kaucji na butelki typu PET. 09.03.26, 14:54
            niegracz:
            > a czy ktos to plicyzłc " zbilansował ?
            > ja to zaraz zrobie
            > ak

Zrobiłbyś, ale coś Cię zająknęło i nie mogłeś wykonać plicyzłc-enia...

- Stefan
          • x2468 Re: Wyjaśnienie sensu kaucji na butelki typu PET. 09.03.26, 15:43
            Ktoś cię zmusza do łażenia z butelkami?
            Możesz je wozić lub wystawić np pod śmietnikiem, ktoś inny je znajdzie, odstawi i zarobi parę groszy.
            • niegracz Re: Wyjaśnienie sensu kaucji na butelki typu PET. 09.03.26, 15:58
              system nie jest adresowany pod konrentego forumowicza ale ogólnie
              więc zmusza-
              co z puszkami po konserwach ?
              • adam.eu Re: Wyjaśnienie sensu kaucji na butelki typu PET. 09.03.26, 19:30
                "co z puszkami po konserwach ?"

Z metalami do żółtego, na początku jak miałem puszkę wyrzucałem do ogólnych, ale później doczytałem.
                Brak dokładnej informacji, to fakt.
                • negativum Re: Wyjaśnienie sensu kaucji na butelki typu PET. 09.03.26, 19:48
                  adam.eu napisał:

> "co z puszkami po konserwach ?"
                  >
                  > Z metalami do żółtego, na początku jak miałem puszkę wyrzucałem do ogólnych, al
                  > e później doczytałem.
                  > Brak dokładnej informacji, to fakt.

Kiedyś postulowałem jawne oznaczenie opakowania. Także dla ludzi niewidomych.
                  Ludzie segregowaliby poprawnie opakowania. Już w domu.
                • x2468 Re: Wyjaśnienie sensu kaucji na butelki typu PET. 09.03.26, 19:48
                  Z puszkami jest mniejszy problem. Puszka dość szybko koroduje i znika, tworzywa sztuczne nie.
                  Problemem są etykiety papierowe na opakowaniach PET, nasiąkają woda i w maszynie do przerobu PET taki kawałek papieru pod wpływem temperatury kilkuset stopni eksploduje. Dlatego zastępuje się papier folią lub stosuje nadruk bezpośredni na opakowaniu.
                  Etykiety i inne smieci dla huty nie sa problemem.
                  • negativum I wszystko jasne :) 09.03.26, 23:59
                    x2468 napisał:

> Problemem są etykiety papierowe na opakowaniach PET, nasiąkają woda i w maszynie
                    > do przerobu PET taki kawałek papieru pod wpływem temperatury kilkuset stopni
                    > eksploduje.
                    • privus Re: I wszystko jasne :) 10.03.26, 00:22
                      Pijesz piwo puszkowe z etykietami papierowymi?
                      A gdzie takie produkują? :)
                      • negativum Re: I wszystko jasne :) 10.03.26, 00:43
                        privus napisał:

> Pijesz piwo puszkowe z etykietami papierowymi?
                        > A gdzie takie produkują? :)

Pewnie w KOlandzie.
                        • privus Re: I wszystko jasne :) 10.03.26, 01:29
                          W Korei wiele rzeczy możliwych jest nie wyobrażalnie na zasadzie cudów tworzonych przez żandarmerię partyjną. Żyjesz we własnych wizjach.
                          • negativum Re: I wszystko jasne :) 10.03.26, 02:29
                            privus napisał:

> W Korei wiele rzeczy możliwych jest nie wyobrażalnie na zasadzie cudów tworzony
                            > ch przez żandarmerię partyjną. Żyjesz we własnych wizjach.

Wyglądasz na sensownego człowieka. Mnie najbardziej fascynują te kajeciki. Herr Donald je i u nas wprowadzi :)

https://www.lrt.lt/img/2024/11/04/1907211-5698-1287x836.jpg
                            • privus Re: I wszystko jasne :) 10.03.26, 02:34
                              Mnie interesują fakty a nie powielanie ułudy propagandowej bez względu na je źródła.
                              • negativum Re: I wszystko jasne :) 10.03.26, 03:05
                                privus napisał:

> Mnie interesują fakty a nie powielanie ułudy propagandowej bez względu na je źr
                                > ódła.

Czyli masz swój kajecik :)
                • niegracz Re: Wyjaśnienie sensu kaucji na butelki typu PET. 09.03.26, 21:06
                  adam.eu napisał:

> "co z puszkami po konserwach ?"
                  >
                  > Z metalami do żółtego, na początku jak miałem puszkę wyrzucałem do ogólnych, al
                  > e później doczytałem.
                  > Brak dokładnej informacji, to fakt.
                  >
                  - brak informacji kiedy dokładnie EU wprowadzi kaucje za puszki
                  podobnie jak za kartony na mleko
                  takie mają pomysła
                  • privus Re: Wyjaśnienie sensu kaucji na butelki typu PET. 10.03.26, 00:23
                    To zachowaj je, aż taka informacja się ukaże :)
          • sverir Re: Wyjaśnienie sensu kaucji na butelki typu PET. 09.03.26, 17:09
            "Dlatego wiele gmin twierdzi, że:
            system kaucyjny zwiększy opłaty za śmieci, bo:
            zostają tylko odpady niskiej wartości"

Nie negując tego, że mogą wzrosnąć opłaty za śmieci, w większości nie będzie to skutkiem zmian w recyklingu i systemu kaucyjnego. A to z tej prostej przyczyny, że większość gmin nie uwzględnia zysków ze sprzedaży surowców wtórnych w kalkulacji opłat za śmieci. Nawiasem mówiąc taka możliwość pojawiła się dopiero w 2019 roku i pytanie - w ilu gminach opłaty spadły dzięki tej możliwości?

• privus Re: Wyjaśnienie sensu kaucji na butelki typu PET. 09.03.26, 19:41
              Podstawowe pytanie, w ilu sklepach znalazły się takie automaty?

Nie ma PiS-u i nie ma kto tego tak błyskawicznie "załatwić" :)
              • negativum Kartony są w każdej Biebrze… :) 09.03.26, 19:44
                privus napisał:

> Podstawowe pytanie, w ilu sklepach znalazły się takie automaty?
                • privus Re: Kartony są w każdej Biebrze… :) 09.03.26, 19:49
                  Porobiłeś automaty z kartonów? :)
          • privus Re: Wyjaśnienie sensu kaucji na butelki typu PET. 09.03.26, 22:00
            Bezsensownie unosisz się lansując jakieś gminne histerie. Pieniądze i w gminie sią liczą dla każdego. Trzeba tylko stworzyć do tego odpowiednie warunki, by się każdemu opłacało. W tym zakresie dystrybutorzy pomysłu sprzedali jedynie swój pomysł podwijając ogon w zakresie jego organizacji pracy.

Aż żal d... ściska, że dzisiejsi zarządzający gospodarka nie słyszeli o wybitnym polskim inżynierem, teoretykiem zarządzania i pionierem naukowej organizacji pracy z dawnego Uniwwersytetu Jana Kazimierza, obok takich tuzów Taylor i Fayola. Ale czy więcej można sie spodziewać po absolwentach jak np, Collegium Humanum?
          • privus Re: Wyjaśnienie sensu kaucji na butelki typu PET. 10.03.26, 02:26
            Piknie. Tylko w jaki sposób oceniasz swoją logikę, skoro ekonomia daje tyły?
      • privus Re: Wyjaśnienie sensu kaucji na butelki typu PET. 10.03.26, 02:30
        Możesz sobie gnieść te butelki gdzie chcesz i jak chcesz. Chodzi o zorganizowanie systemu w ten sposób, by każdemu to sią opłacało. Samo wożenie się na niedoróbkach faktów nie zmienia.
    • privus Re: Kolejne głupstwo z UE- zwrot butelek PET 09.03.26, 18:27
      Pleciesz głupoty. Ten system z powodzeniem funkcjonuje w EU. Rusz swoje cztery litery i zobacz jak to działa.
    • bobislaw.borboje Re: Kolejne głupstwo z UE- zwrot butelek PET 09.03.26, 22:44
      Mam wrażenie, że system automatów do recyklingu opakowań po prostu spierdzielił niegraczowi Jego biznes polegający na nurkowaniu w śmietnikach i sortowaniu: Al - Fe - PET celem odniesienia ich do punktu skupu. I stąd ten poetycki wybuch.

W jednym ma rację: systemowi daleko do doskonałości (tak jak systemowi Gatlinga, ale przecież stosowany jest do dziś, po modyfikacjach).

• privus Re: Kolejne głupstwo z UE- zwrot butelek PET 09.03.26, 23:08
        Przyglądając sią jego zacięciu w tym temacie może rzeczywiście walczy o własne życie w tym recyklingu.
    • privus Re: Kolejne głupstwo z UE- zwrot butelek PET 09.03.26, 23:32
      Pleciesz głupoty. Ten system z powodzeniem funkcjonuje w EU. Rusz swoje cztery litery i zobacz jak to działa.
    • privus Re: Kolejne głupstwo z UE- zwrot butelek PET 09.03.26, 23:35
      niegracz napisał:

Proponują zając się problemem ponownego wynalezienia dynamitu :)
      • negativum Re: Kolejne głupstwo z UE- zwrot butelek PET 10.03.26, 00:47
        privus napisał:

> niegracz napisał:
        >
        > > - takie automaty trzeba zaprojektowac, wykonac',
        >
        > Proponują zając się problemem ponownego wynalezienia dynamitu :)

forum.gazeta.pl/forum/w,28,179810747,179810747,Kolejne_glupstwo_z_UE_zwrot_butelek_PET.html?p=179839881
        I bum z PETa.
        • privus Re: Kolejne głupstwo z UE- zwrot butelek PET 10.03.26, 01:31
          Pokojowa nagroda Nobla też ci nie odpowiada? :)
          • negativum Re: Kolejne głupstwo z UE- zwrot butelek PET 10.03.26, 02:23
            privus napisał:

> Pokojowa nagroda Nobla też ci nie odpowiada? :)

Jeśli się wiąże z wybuchającymi etykietami to nie… Dziecko może pić i bum.
            Tak serio, to straciła swą wartość już dawno.

Jestem recenzentem wielu prac. Mam ten defekt, że nie patrzę kogo recenzuję. Sporo innych recenzentów patrzy, a Kowalski, to trzeba łagodnie, bo człowiek zasłużony. Nie ważne, że napisał bzdurę. Ale przecież to Kowalski :)
            Statystycznie jesteś w życiu napisać 100-300 opracowań. Ale nie 1500 bo nawet ich nie przeczytasz. Jak jesteś dobry to wypuścisz w okresie płodności 1 pracę na miesiąc. Ale taką, która ma koło 100 cytowań potem. Inspirującą innych. Einstein opublikował koło 300 prac. Ale nie 1500 czy 2000. Skłodowska poniżej 40 przez całe życie.
            • privus Re: Kolejne głupstwo z UE- zwrot butelek PET 10.03.26, 02:43
              Praca wymaga nie tylko wiedzy, ale także doświadczenia. Na forum strzelasz jak cowboy, któremu colt nie mieś ci sią w garści.
              • negativum Re: Kolejne głupstwo z UE- zwrot butelek PET 10.03.26, 03:04
                privus napisał:

> Praca wymaga nie tylko wiedzy, ale także doświadczenia. Na forum strzelasz jak
                > cowboy, któremu colt nie mieś ci sią w garści.

Bóg kule nosi.
                • stefan4 Re: Kolejne głupstwo z UE- zwrot butelek PET 10.03.26, 08:34
                  negativum:
                  > Bóg kule nosi.

Ale sobie znalazłeś tragarza...

- Stefan
    • niegracz Re: Kolejne głupstwo z UE- zwrot butelek PET 11.03.26, 07:50
      ciąg dalszy afery nastąpił
      ..„hurtownicy”. – Często spotykam osoby z dwoma lub trzema workami butelek. Wrzucenie wszystkiego zajmuje im nawet 10 minut i w tym czasie tworzy się kolejka – mówi osoba stojąca w kolejkach. Korzystanie z automatów staje się wręcz zmorą dla osób, które chcą oddać tylko kilka opakowań i odzyskać kaucję. Salon 24 - Redakcja
      • stefan4 Re: Kolejne głupstwo z UE- zwrot butelek PET 11.03.26, 10:22
        niegracz:
        > Korzystanie z automatów staje się wręcz zmorą dla osób, które chcą oddać tylko kilka
        > opakowań i odzyskać kaucję.
        Salon 24 - Redakcja

Właśnie oddałem kilka butelek — nie było żadnej kolejki.

Mogę się domyślić, dlaczego w przypadku Salonu 24 była: bo salonowcy, zamiast wrzucać butelki, rozważali trajkoterie fałszywych foteli nieprawidłowo obMACanych w Lasku.

Tym udręczonym ,,zmorą kolejkową'' należałoby doradzić, żeby butelki jak dotąd wrzucali do żółtych pojemników (byle nie do lasu!) i nie zawracali sobie słabych główek kaucją. Nie istnieje prawny nakaz podążania za postępem; chętni mogą nadal używać świeczek zamiast elektryczności i za wszystko nadal płacić gotówką.

- Stefan
        • niegracz Re: Kolejne głupstwo z UE- zwrot butelek PET 11.03.26, 11:20
          Ponad połowa Polaków źle ocenia funkcjonowanie mechanizmu zwrotu opakowań, a prawie połowa w ogóle w nim nie uczestniczy – wynika z badania IBRiS dla „Rzeczpospolitej”. Resort klimatu twierdzi jednak, że system działa poprawnie, a negatywne oceny wynikają z nagłaśnianych rzadkich „przypadków problematycznych”.
        • stasi1 Re: Kolejne głupstwo z UE- zwrot butelek PET 12.03.26, 10:38
          Akurat twoja rada jest marna. Skoro wrzucali do żółtych pojemników i nadal to mają robić jaki jest sens obciążania ich kaucją?
          Dwa razy wrzucałem do automatu. Jeden raz faktycznie gość miał dwa worki butelek ale dość szybko się uwinął . W drugim przypadku jak nie udało mi się oddać butelek w netto i biedronce to w automacie Dino bez problemu. Tylko jedną odrzucił jako nie kaucyjną. Tą nie kaucyjną wykorzystam do mleka od gospodarza. Nie to że byłem w tych sklepach tylko z butelkami.
          • sverir Re: Kolejne głupstwo z UE- zwrot butelek PET 12.03.26, 11:47
            "Akurat twoja rada jest marna. Skoro wrzucali do żółtych pojemników i nadal to mają robić jaki jest sens obciążania ich kaucją?"

Zmiana zachowań i przyzwyczajeń konsumenckich. Sens obciążania jest taki sam niezależnie od tego czy wrzuca ktoś do żółtego pojemnika czy do automatu.
    • niegracz Re: Kolejne głupstwo z UE- zwrot butelek PET 11.03.26, 11:30
      polska paranoja
      - już jest pierwszy akt oskarżenia o wyłudzenie 50 gr przez
      przeklejenie na butelkę nalepki z kodem

strata 50 gr
      naklad pracy idacy w tysiące

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka