Dodaj do ulubionych

Źle w Polsce?

13.06.26, 07:57
next.gazeta.pl/next/7,151003,32849850,gigantyczny-rachunek-dla-polakow-finanse-uderzyly-w-historyczna.html#do_w=484&do_v=1870&do_st=RS&do_sid=1720&do_a=1720&s=BoxOpImg1
Czy idą ciężkie czasy?
Obserwuj wątek
    • asia-loi Re: Źle w Polsce? 13.06.26, 08:36
      Tak, idą ciężkie czasy.
      Bardzo dużo ludzi nie docenia tego, co dała Polsce UE, dlatego w najbliższych wyborach zagłosują na te partie, które wyprowadzą Polskę z UE.
      Weto i polityczne kłótnie, były główną przyczyną rozbiorów Polski. Nawrocki, który jest historykiem doskonale to wie.
      Ruscy się ucieszą, jak do władzy dojdą Konfy i PiS, bo będzie kolejna powtórka z historii.
      Naszą cechą narodową jest kłótliwość, nienawiść do drugiego człowieka, chciwość.
      • taziuta Re: Źle w Polsce? 13.06.26, 09:17
        asia-loi napisała:

> /.../ Nawrocki, który jest historykiem doskonale to wie.

Nawrocki nie wygląda mi na gościa, który przykładał się do nauki. Raczej na kogoś kto okładał słabszych przy trzepaku.
      • stefan4 Re: Źle w Polsce? 13.06.26, 11:58
        asia-loi:
        > Weto i polityczne kłótnie, były główną przyczyną rozbiorów Polski. Nawrocki, który jest
        > historykiem doskonale to wie.

Na pewno wie, tylko nie kojarzy. Kiedy on składa weto, to na pewno potrafi sobie samemu wyjaśnić, że to jest kompletnie inne weto niż tamto z XVIII wieku. Bo tamto weto miało na celu rozsadzenie Polski w interesie cara; a jego weto służy wyłącznie zablokowaniu wet wrogów, których celem jest rozsadzenie Polski w interesie cara.

Ludzie bywają bardzo sprawni w znajdowaniu sobie usprawiedliwień dla działań sprzecznych z głoszonymi przez siebie ideami. Gdyby było inaczej, to na przykład w żadnym judeochrześcijańskim kraju nie mogłyby istnieć wojska; bo paragraf głosi ,,nie zabijaj'' i kropka, bez żadnych okoliczności relatywizujących i zwalniających ze stosowania.

- Stefan
        • don.kichote Re: Źle w Polsce? 14.06.26, 16:52
          stefan4 napisał:

> paragraf głosi ,,nie zabijaj''

Paragraf swoje, a "interpretacja" - swoje.
          Wieki całe, mordowano w imieniu rzekomego twórcy owego paragrafu a jedyną obowiązującą interpretacją było, że "Pan Bóg się cieszy z każdego zabitego niewiernego, saracena, żyda czy prawosławnego, że o "Gott Mit Uns" - nie wspomnę...

i kropka, bez żadnych okoliczności relatywizujących i zwaln
          > iających ze stosowania.
          >
          > - Stefan
          >
          • stefan4 Re: Źle w Polsce? 14.06.26, 17:30
            don.kichote:
            > że o "Gott Mit Uns" - nie wspomnę...

Jednak wspomniałeś. No to ja wspomnę o bliźniaczym haśle
                ,,Gott strafe England ''
            z 1917. To oznaczało żądanie, żeby Bóg wymierzył Anglii boleśniejsze ciosy niż Niemcom.

Przez wieki przed każdą bitwą (czyli bardzo często) odbywały się żarliwe modły o powodzenie w wymordowywaniu tych drugich. I biedny Bóg nie wiedział już, modły której strony ma spełnić, więc rzucał o to monetą. A lotem monety zwykle po cichu zawiadywał diabeł...

- Stefan
      • perla.roztocza Re: Źle w Polsce? 13.06.26, 12:09
        asia-loi napisała:

> Nawrocki, który jest historykiem doskonale to wie.

ryży też jest historykiem i byłym kibolem, który lał się trzymając metalową rurę w łapie właśnie.
        • asia-loi Re: Źle w Polsce? 13.06.26, 12:58
          perla.roztocza napisał(a):
          >
          > ryży też jest historykiem i byłym kibolem, który lał się trzymając metalową rurę w łapie właśnie.

No to mamy za prezydenta i premiera historyków i kiboli.
          Premier ze swoich głupot wyrósł, a prezydent niekoniecznie. Zażywanie używek przed kamerami, to jest jakaś masakra 🫣
          Różnica między nimi jest jeszcze taka, że premier chce zmodernizować i zbroić armię w nowy i potrzebny sprzęt, a prezydent wetuje. Z prezydenckich wet cieszy się Rosja. W dzisiejszej rzeczywistości wróg jest na Wschodzie, a nie na Zachodzie.
          Zawsze w historii Rzeczpospolitej unowocześnieniu i zbrojeniu armii, sprzeciwiała się Rosja i zawsze to się dla nas źle kończyło. Teraz też ruscy się sprzeciwiają i cieszą się z każdego weta Nawrockiego.
          • perla.roztocza Re: Źle w Polsce? 13.06.26, 13:55
            asia-loi napisała:

> Premier ze swoich głupot wyrósł, a prezydent niekoniecznie.

masz rację, młodość to pasmo głupot a Tusk to już staruszek jest właśnie.
          • boggi_dan Re: Źle w Polsce? 14.06.26, 10:12
            asia-loi napisała:

> perla.roztocza napisał(a):
            > >
            > > ryży też jest historykiem i byłym kibolem, który lał się trzymając metalo
            > wą rurę w łapie właśnie.
            >
            > No to mamy za prezydenta i premiera historyków i kiboli.
            > Premier ze swoich głupot wyrósł, a prezydent niekoniecznie. Zażywanie używek pr
            > zed kamerami, to jest jakaś masakra 🫣
            > Różnica między nimi jest jeszcze taka, że premier chce zmodernizować i zbroić a
            > rmię w nowy i potrzebny sprzęt, a prezydent wetuje. Z prezydenckich wet cieszy
            > się Rosja. W dzisiejszej rzeczywistości wróg jest na Wschodzie, a nie na Zachod
            > zie.
            > Zawsze w historii Rzeczpospolitej unowocześnieniu i zbrojeniu armii, sprzeciwia
            > ła się Rosja i zawsze to się dla nas źle kończyło. Teraz też ruscy się sprzeciw
            > iają i cieszą się z każdego weta Nawrockiego.
            >
            > Premier bez kłamstwa to dzień stracony. On już wygląda jakby na dopalaczach jechał. Musisz się pogodzić niedługo, że straci pracę. Chyba, że zakręcą wyborami. Przecież to Tusk pocierał klatę z Putinem. Nawrockiego to w Rosji nienawidzą.
        • x2468 Re: Źle w Polsce? 14.06.26, 10:27
          Bronili się, kiedy kibice Lechii wracali z meczu przeciwko "Zawiszy" w Bydgoszczy i tamtejsi kibole chcieli im sprawić pod dworcem kolejowym w Bydgoszczy łomot. Na dworcu był remont wiec chwycił jakąś rurę którą się obronił.
          Cale zdarzenie ciemnoto opisał niezyjacy już dziennikarz Tomasz Wołek ktory był tego swiadkiem.
      • no-popis może bęzie dobrze. Więcej optymizmu! 13.06.26, 13:55
        asia-loi napisała:

> Tak, idą ciężkie czasy.
        > Bardzo dużo ludzi nie docenia tego, co dała Polsce UE, dlatego w najbliższych w
        > yborach zagłosują na te partie, które wyprowadzą Polskę z UE.
        Może się wydarzyć coś bardziej rozsądnego.
        W kilku państwach wygra prawica i centrum a przegrają "demokraci (czytaj neokomuniści) i Unia wróci do swoich założeń z początku czyli do związku gospodarek bez granic a neokomunistyczne idee i działania pójdą w niepamięć. Wrócimy do dawnej świetności jako UE bo obecnie jesteśmy w ogonie regionów świata.
        • x2468 Re: może bęzie dobrze. Więcej optymizmu! 14.06.26, 10:30
          Módlcie się, o powrót waszych złotych złodziejskich czasów.
          www.youtube.com/watch?v=0BTJyBOSphk&list=RD0BTJyBOSphk&start_radio=1
    • boggi_dan Re: Źle w Polsce? 13.06.26, 08:48
      Skąd Jagodno weźmie pieniądze na tanią zieloną energię, spłaty kredytów, postępowe i ekskluzywne życie 🤔
      • asia-loi Re: Źle w Polsce? 13.06.26, 09:05
        boggi_dan napisał:

> Skąd Jagodno weźmie pieniądze na tanią zieloną energię, spłaty kredytów, postęp
        > owe i ekskluzywne życie 🤔

A gdzie do pracy pojadą wyborcy PiS i Konf? Przecież pisowski i konfiarski pracodawca nie da im w Polsce tyle zarobić co "wstrętny" Niemiec czy inny unijny "wyzyskiwacz".
        Na wakacje czy wycieczkę bez paszportu też fajnie jest jechać, co nie?
        • boggi_dan Re: Źle w Polsce? 13.06.26, 09:40
          asia-loi napisała:

> boggi_dan napisał:
          >
          > > Skąd Jagodno weźmie pieniądze na tanią zieloną energię, spłaty kredytów,
          > postęp
          > > owe i ekskluzywne życie 🤔
          >
          > A gdzie do pracy pojadą wyborcy PiS i Konf? Przecież pisowski i konfiarski prac
          > odawca nie da im w Polsce tyle zarobić co "wstrętny" Niemiec czy inny unijny "w
          > yzyskiwacz".
          > Na wakacje czy wycieczkę bez paszportu też fajnie jest jechać, co nie?
          >
          > Wyborcy PIS i Konfy nie gdzie nie pojadą. Jak ta opcja wygra wybory. Spoko Aśka. Tu się muszą martwić wyborcy KO. Gdy widzę sondaże to obawiam się, że propaganda GW czy TVNów weszła wielu za głęboko.

• asia-loi Re: Źle w Polsce? 13.06.26, 09:55
            boggi_dan napisał:

> > Wyborcy PIS i Konfy nie gdzie nie pojadą. Jak ta opcja wygra wybory. Spoko Aśka.

To mówisz, że już nie pojedziesz pracować do żadnego kraju UE?
            Już wystarczająco zarobiłeś w Niemczech czy już nie musisz pracować?

Tu się muszą martwić wyborcy KO.

Wyborcy Koalicji to pracowici ludzie, większość żyje z pracy, a nie z socjalu.

Gdy widzę sondaże to obawiam się, że propaganda GW czy TVNów weszła wielu za głęboko.
            >
            Raczej propaganda Republiki i kościółka. Ale zgadzam się, że Koalicja przerżnie wybory.
            Kłamstwa są zawsze górą.
            • boggi_dan Re: Źle w Polsce? 14.06.26, 10:16
              asia-loi napisała:

> boggi_dan napisał:
              >
              > > > Wyborcy PIS i Konfy nie gdzie nie pojadą. Jak ta opcja wygra wybory
              > . Spoko Aśka.
              >
              > To mówisz, że już nie pojedziesz pracować do żadnego kraju UE?
              > Już wystarczająco zarobiłeś w Niemczech czy już nie musisz pracować?
              >
              > Tu się muszą martwić wyborcy KO.
              >
              > Wyborcy Koalicji to pracowici ludzie, większość żyje z pracy, a nie z socjalu.
              >
              >
              >
              > Ja wystarczająco zarobiłem. Wiem, że Ci paulin na Jasnej Górze zrobił krzywdę. Ale musisz przezwyciężyć traumę. Czasami odpocznij od propagandy TYP Info i TVN 24 pl 😁
              • asia-loi Re: Źle w Polsce? 14.06.26, 10:27
                boggi_dan napisał:

" Ja wystarczająco zarobiłem. "

No to super 👍

"Wiem, że Ci paulin na Jasnej
                Górze zrobił krzywdę."

Żadnej krzywdy mi paulini na Jasnej Górze nie zrobili, tylko pokazali mi swoje prawdziwe oblicze, czyli jak kantują.

"Ale musisz przezwyciężyć traumę. "

Nie mam żadnej traumy, to był kolejny dowód na to, że dobrze zrobiłam, że już jestem byłą katoliczką 😀

"Czasami odpocznij od propagandy TYP Info
                > i TVN 24 pl 😁 "

Tobie polecam mniej Republiki i kościółka 😉
              • x2468 Re: Źle w Polsce? 14.06.26, 10:37
                Ja wystarczająco zarobiłem " czytaj ukradłem, do tego parę tygodni zbiór szparagów u Niemca, socjal z DPS i ma czas- dużo czasu wiec codziennie tu jest .
                www.youtube.com/watch?v=0BTJyBOSphk&list=RD0BTJyBOSphk&start_radio=1
        • stasi1 Re: Źle w Polsce? 15.06.26, 14:43
          Akurat wyborcy PiSu nigdzie nie idą pracować. Oni mają emerytury
          • asia-loi Re: Źle w Polsce? 16.06.26, 09:03
            stasi1 napisał:

"> Akurat wyborcy PiSu nigdzie nie idą pracować. Oni mają emerytury"

Jest całkiem sporo ludzi młodych, którzy sa wyborcami PiS-u. Znam takich w realu.
            Nie wszyscy też emeryci głosują na PiS, np ja i też znam iluś emrytów w realu nie głosujacych na PiS.
            • stasi1 Re: Źle w Polsce? 17.06.26, 07:58
              Pewnie, ale większość emerytów głosuje na PiS
      • no-popis Re: Źle w Polsce? 13.06.26, 13:56
        boggi_dan napisał:

> Skąd Jagodno weźmie pieniądze na tanią zieloną energię, spłaty kredytów, postęp
        > owe i ekskluzywne życie 🤔
        Z wynagrodzeń i odłożonych pieniędzy z projektów takich jak "wycieczki dendrologiczne".
    • czciborwielki 500+ i 800+ 13.06.26, 09:32
      stasi1 napisał:

> next.gazeta.pl/next/7,151003,32849850,gigantyczny-rachunek-dla-polakow-finanse-uderzyly-w-historyczna.html#do_w=484&do_v=1870&do_st=RS&do_sid=1720&do_a=1720&s=BoxOpImg1
      > Czy idą ciężkie czasy?

500+ i 800+ Pisiory rozłożyły nam państwo przez 8 lat. Same jeszcze nakradły. Pamiętam jak szydło darła mordę: "Mówiono nam, że nie ma pieniędzy, a pieniądze są". PiSie bandziory.
      • asia-loi Re: 500+ i 800+ 13.06.26, 09:48
        czciborwielki napisał(a):
        >
        > 500+ i 800+ Pisiory rozłożyły nam państwo przez 8 lat. Same jeszcze nakradły.

No niestety, to są fakty.
        Polski nigdy nie było i nadal nie jest stać, na tak duży socjal.
        Rząd Tuska nic z socjalu nie zabrał, a jeszcze dołożył.
        Jak się daje jednemu, to drugiemu trzeba zabrać. Kasa z nieba nie spada. Bogactwo bierze się z pracy i z inwestycji, a nie z rozdawnictwa i promowania patologii.
        Każdy kto ograniczy socjal - przegra wybory. Dlatego jestem bardzo ciekawa rządów Konfy, bo oni są przeciwko socjalowi.
        Obecna opozycja dlatego tak mocno drze japy o długu państwa, bo jak dojdą do władzy, to nie będą już mogli ukraść tak dużo jakby chcieli, bo nie będzie kasy. Ale i tak obstawiam, że będziemy świadkami wielu finansowych afer.
        • perla.roztocza Re: 500+ i 800+ 13.06.26, 12:13
          asia-loi napisała:

> Polski nigdy nie było i nadal nie jest stać, na tak duży socjal.

słusznie prawisz kobieto.
          Ale za słowem powinny iść czyny.
          To jak, zgadzasz się na oberżnięcie twojej emerytury o połowę właśnie?
          • asia-loi Re: 500+ i 800+ 13.06.26, 13:09

> To jak, zgadzasz się na oberżnięcie twojej emerytury o połowę właśnie?

Zgadzam się na likwidację łapówek wyborczych.
            13 mogą mi zabrać. Nic nie zmienia w moich finansach. 14 nie dostaję w ogóle.
            Natomiast emeryturę mam z moich składek. Mam taką, jaką sobie wypracowałam. I nie rozumiem dlaczego to mnie należałoby oberżnąć emeryturę, a nie np. tobie przywalić sporo większe podatki. Ty na swoich sześć córek bierzesz bardzo duży socjal, a na socjal dla twoich córek szły i idą moje podatki. Ja poza 13, nigdy nie dostawałam żadnego socjalu.
            Pisowska inflacja ukradła mi połowę moich małych oszczędności.
            • perla.roztocza Re: 500+ i 800+ 13.06.26, 13:51
              asia-loi napisała:

> Natomiast emeryturę mam z moich składek.

nie, masz z moich składek, które płacę comiesięcznie pod przymusem.

> dlaczego to mnie należałoby oberżnąć emeryturę, a nie np. tobie prz
              > ywalić sporo większe podatki.

no bo to się nie opłaca państwu.
              Tylko za miesiąc kwiecień zapłaciłem ponad 8 tys. zł składki zdrowotnej.
              Nie wspominając o dochodowym, vacie, no i składki emerytalnej dla ciebie.
              Jeżeli mi te daniny jeszcze bardziej podniosą to zamknę działalność, czyli rząd nic nie dostanie, i ty też, a jeszcze trzeba będzie mi płacić socjal.

Ty na swoich sześć córek bierzesz bardzo duży soc
              > jal, a na socjal dla twoich córek szły i idą moje podatki.

jak dają to biorę bo filantropem nie jestem, wydatki na dzieci mam duże, bardzo duże, ale nie z twoich, bo ty już żadnych podatków nie płacisz właśnie.
              • asia-loi Re: 500+ i 800+ 13.06.26, 16:32
                >
                > nie, masz z moich składek, które płacę comiesięcznie pod przymusem.
                >
                Ja też płaciłam przez całe zawodowe życie. Miej pretensje do tych, co wymyślili ten system. Ja go nie wymyśliłam. Ja jestem pokolenie, które najpierw wiele lat płaciło na ówczesnych emerytów, a po reformie emerytalnej miało powiedziane, że emeryturę będzie miało z tego co uzbiera, czyli z własnych składek.
                >
                > no bo to się nie opłaca państwu.

Dlaczego. Przecież większość emerytów ma marne emerytury.
                Każdy prędzej czy później wpada w tzw stary portfel, bo emerytury nie nadążają za wartością pieniądza, za płacami.

> Tylko za miesiąc kwiecień zapłaciłem ponad 8 tys. zł składki zdrowotnej.

O, to ty nieźle zarabiasz.

> Nie wspominając o dochodowym, vacie, no i składki emerytalnej dla ciebie.

Postawię dolary przeciwko orzechom, że robisz wszystko by płacić jak najmniejsze daniny. Ja, jako etatowiec, zawsze płaciłam maksymalne daniny ustanowione przez rządy.

> Jeżeli mi te daniny jeszcze bardziej podniosą to zamknę działalność, czyli rząd nic nie dostanie, i ty też, a jeszcze trzeba będzie mi płacić socjal.

Zbyt dużo zarabiasz, żeby zamknąć swój biznes. Prędzej pójdziesz w szarą strefę niż zamkniesz dobrze prosperujący biznes.
                >
                > jak dają to biorę bo filantropem nie jestem,

No to tak, jak ja z 13. Dają to biorę, bo i tak jest z moich podatków

wydatki na dzieci mam duże, bardzo duże, ale nie z twoich, bo ty już żadnych podatków nie płacisz właśnie.

Dlaczego ty ciągle kłamiesz? Przecież ja ci już pisałam, że emeryci płacą 12% podatku i 9% składki zdrowotnej od emerytury. Podatku nie płacą ci co mają najniższe emerytury i poniżej minimalnej. Ja takiej nie mam. Natomiast składkę zdrowotną płacą wszyscy.
                Poza tym twoje sześć córek dostaje nie tylko 800+, bo socjalu na dzieci jest więcej, wyprawka 300 zł, babciowe i inne. Naukę i leczenie na NFZ też mają z moich podatków.
            • boggi_dan Re: 500+ i 800+ 13.06.26, 14:32
              asia-loi napisała:

> perla.roztocza napisał(a):
              >
              > > To jak, zgadzasz się na oberżnięcie twojej emerytury o połowę właśnie?
              >
              > Zgadzam się na likwidację łapówek wyborczych.
              > 13 mogą mi zabrać. Nic nie zmienia w moich finansach. 14 nie dostaję w ogóle.
              > Natomiast emeryturę mam z moich składek. Mam taką, jaką sobie wypracowałam. I n
              > ie rozumiem dlaczego to mnie należałoby oberżnąć emeryturę, a nie np. tobie prz
              > ywalić sporo większe podatki. Ty na swoich sześć córek bierzesz bardzo duży soc
              > jal, a na socjal dla twoich córek szły i idą moje podatki. Ja poza 13, nigdy ni
              > e dostawałam żadnego socjalu.
              > Pisowska inflacja ukradła mi połowę moich małych oszczędności.
              >
              > Takie wypisujesz bzdury, że głowa mała. Teraz inflacja jest spoko bo nic nie drożeje. Np. ceny truskawek i innych owoców stoją w miejscu. Przypomnij ile kosztowały one dwa lata temu. Inflacja jest teraz sztucznie zaniżana. A 13 i 14 były właśnie na pisowską inflację. Waloryzacja była zawsze wysoka od rządów pisowskich i ludzie sobie podciągnęli te świadczenia. Coraz więcej emerytów kupuje produkty np. w Biedronce, gdzie są ciągle obniżki różnych produktów, także w innych podobnych dyskontach. Jak tak można pisać takie kocopały.

• boggi_dan Re: 500+ i 800+ 13.06.26, 14:36
                PS. Rozumiem, że służba zdrowia w wykonaniu twojej ulubionej posłanki Leszczyny też ci się podoba. Jesteś zdrowa, nie potrzebujesz opieki lekarskiej. Dentysty też nie.odwiedzasz.
                • asia-loi Re: 500+ i 800+ 13.06.26, 17:24
                  boggi_dan napisał:

> PS. Rozumiem, że służba zdrowia w wykonaniu twojej ulubionej posłanki Leszczyny też ci się podoba.

Dlaczego piszesz że Leszczyna to moja ulubiona posłanka? Ja na nią nie głosowałam. Jestem wyborcą Koalicji, ale nie jest to równoznaczne z głosowaniem na KO.
                  Służba zdrowia nie podoba mi się od dawna. Za pisowskich rządów też mi się nie podobała, bo wcale nie było lepiej.

Jesteś zdrowa, nie potrzebujesz opieki lekarskiej. Dentysty
                  > też nie.odwiedzasz.

W moim wieku nie ma ludzi zdrowych. Ja też mam choroby. A im człowiek starszy tym ma ich więcej. I tak, korzystam z leczenia na NFZ, ale też leczę się prywatnie i to od wielu lat. Od lat do dentysty chodzę prywatnie. Dwa dni temu za leczenie u dentysty (bez znieczulenia) zapłaciłam 350 zł. A dwa tygodnie temu za czyszczenie/piaskowanie zębów zapłaciłam 400 zł. Tak samo płacę u innych specjalistów, plus leki na 100% bo recepta z prywatnego gabinetu. A moja emerytura jest sporo niższa niż była moja pensja. Za to chorób mi przybywa. ☹️
              • asia-loi Re: 500+ i 800+ 13.06.26, 16:59
                boggi_dan napisał:
                > >
                > > Takie wypisujesz bzdury, że głowa mała. Teraz inflacja jest spoko bo nic nie drożeje.

Taniarda umiesz czytać ze zrozumieniem?
                Napisałam wyraźnie, że pisowska, pisowska inflacja ukradła mi połowę moich małych oszczędności. Teraz PiS nie rządzi więc inflacja jest dużo, dużo mniejsza.

Np. ceny truskawek i innych owoców stoją w miejscu.

Każdego dnia są niższe. Olej, masło, sery, serki i wiele innych artykułów - są dużo niższe, zwłaszcza w promocji, tylko trzeba kupić 2 lub 3 sztuki

Przypomnij ilekosztowały one dwa lata temu.

Przypomnij po ile za PiS-u było masło, olej, nabiał. Przypomnij jaką drożyznę zafundował nam PiS, jak wszystkie opłaty poszły w górę.

Inflacja jest teraz sztucznie zaniżana.

Bo tak mówią w Republice czy na Nowogrodzkiej?

A 13 i 14 były właśnie na pisowską inflację.

To były łapówki wyborcze, obliczone na wygranie wyboŕow, a nie na poprawę bytu emerytów.
                Jedną ręką zabrali emerytowi 150 zł na miesiąc w cenach i opłatach, a drugą dali 50 zł, żeby się cieszył ile to niby dostał i jaka władza pisowska jest niby dobra.
                Że emeryt był 100 zł w plecy to już większość tego nie widziała.

Waloryzacja była zawsze wysoka od rządów pisowskich

A inflacja jeszcze wyższa i to dużo wyższa.
                PiS przejmował władzę z deflacją, a nie inflacją. Przypomnij jaka była waloryzacja za Szydło, kiedy jeszcze PiS nie rozhulał inflacji. Za Szydło waloryzacja emerytur była 2 zł.

i ludzie sobie podciągnęli te świadczenia.

Inflacja emerytom dużo więcej zabrała niż waloryzacje dały. Tylko żeby to wiedzieć trzeba znać podstawy matematyki i porównać sobie ceny i opłaty sprzed inflacji.

Coraz więcej emerytów
                > kupuje produkty np. w Biedronce, gdzie są ciągle obniżki różnych produktów, także w innych podobnych dyskontach. Jak tak można pisać takie kocopały.
                >
                No kupuje. I co w tym złego?
                Ja też kupuję w Biedronce i innych dyskontach. Nie widzę powodu, aby przepłacać, jak ten sam towar, tego samego producenta jest w innym sklepie tylko sporo droższy. Drogie sklepy nigdy nie były dla wszystkich.
                • taziuta W kwestii formalnej 13.06.26, 17:11
                  asia-loi napisała:

> Taniarda umiesz czytać ze zrozumieniem?
                  > Napisałam wyraźnie, że pisowska, pisowska inflacja ukradła mi połowę moich mały
                  > ch oszczędności. Teraz PiS nie rządzi więc inflacja jest dużo, dużo mniejsza.
                  >
                  > Np. ceny truskawek i innych owoców stoją w miejscu.
                  >
                  > Każdego dnia są niższe. Olej, masło, sery, serki i wiele innych artykułów - są
                  > dużo niższe, zwłaszcza w promocji, tylko trzeba kupić 2 lub 3 sztuki
                  >
                  > Przypomnij ilekosztowały one dwa lata temu.

Czy mogłabyś nie usuwać znaku > przed wypowiedzią z którą polemizujesz? Plizzz.
                  Bo nie wiem co jest Twoim tekstem, a co tekstem do którego się odnosisz.
                  • asia-loi Re: W kwestii formalnej 13.06.26, 17:53
                    taziuta napisał:
                    >
                    > Czy mogłabyś nie usuwać znaku > przed wypowiedzią z którą polemizujesz? Plizzz.
                    > Bo nie wiem co jest Twoim tekstem, a co tekstem do którego się odnosisz.

Postaram się, choć myślałam, że
                    tak jak piszę jest czytelnie.
                    Prawie zawsze, nie cytuję całego postu tylko to, do czego się odnoszę - zostawiam. Kasuję w poście poprzednika, to do czego się nie odnoszę. Całość zostawiam tylko jak post jest krótki. Jak piszę z kompa to cytowany fragment zaznaczam kursywą, a że najczęściej piszę z telefonu, a jestem dziaders to na telefonie nie umiem zaznaczyć kursywy 😟
                    Ale zawsze cytuję wypowiedź do której się odnoszę (bez cudzysłowiu), daję odstęp jednego wiersza i dopiero piszę swoje.
                    Postaram się ogarnąć kursywę z telefonu lub dawać cudzysłów.
                    Wydaje mi się, że jak inni zamieszczają całe długie posty poprzedników, a odnoszą się tylko do części to, to jest gorsze w czytaniu. Przynajmniej dla mnie.
                    • boggi_dan Re: W kwestii formalnej 13.06.26, 18:16
                      Spoko Asieńko mnie to nie przeszkadza. To nie jest forum ortograficzne. Też czasami pisze z telefonu i coś tam wskoczy. Jak nie kropka to błąd językowy. Jesteś tu oczkiem w głowie jak mniejszość kobiet na tym forum🙂
                    • ta Re: W kwestii formalnej 14.06.26, 09:56
                      asia-loi napisała:
                      > Ale zawsze cytuję wypowiedź do której się odnoszę (bez cudzysłowiu)

Asiu - czyli nie cytujesz :)

Cytat ma swoje prawa czyli konieczność zaznaczenia jego treści cudzysłowem oraz podanie jej autora
                      Po to jest ten znak.

Wyjątkowo na potrzeby tego forum, gdy używa się przycisku „cytuj” automatycznie pokazują się przed cytowanymi zdaniami znaki > i należy je pozostawić.

Jest to wygodne, bo wyraźnie oznacza cudzą wypowiedź, nie wymaga nawet odrobiny pracy przy własnoręcznym oznaczaniu cytatów, czasem trzeba tylko ręcznie wpisać autora, jeśli cytuje się fragmenty.

Od kilkunastu tygodni zauważam na forach, nie tylko tym, trend (moda? niechlujstwo?) pomijania znaków cytowania i podawania autora cytatów, co zdecydowanie utrudnia prowadzenie czy czytanie dyskusji.

Jak również cytowanie całych postów jak leci, bywa „piętrowych” czyli X napisał: Y napisał, Z napisał itd co, uważam jest zupełnym brakiem zrozumienia funkcji cytatu i szacunku dla rozmówców.

Pytanie, czy jest to tylko lekceważenie zasad języka, bałaganiarstwo, niedouczenie, brak szacunku do swojego pisania i do rozmówców, czy celowe działania służące wywoływaniu chaosu i zniechęcania do rozmowy?
                      -
                      Temat ordynarnej kradzieży cudzych treści i wlepiania ich pod swoim szyldem jest powiązany z powyższym i uprawiany tutaj radośnie i bezczelnie…Też zwracasz na ten proceder bezskutecznie uwagę.
                      • asia-loi Re: W kwestii formalnej 14.06.26, 10:32
                        Masz rację. Cytowanie bez cudzysłowiu, to nie cytowanie.
                        To przez to, że nie umiem zaznaczyć kursywy z telefonu 🙁. Znowu próbowałam wczoraj i doopa ☹️
                        Poprawię się 🙂
                        • boggi_dan Re: W kwestii formalnej 14.06.26, 14:35
                          asia-loi napisała:

> Masz rację. Cytowanie bez cudzysłowiu, to nie cytowanie.
                          > To przez to, że nie umiem zaznaczyć kursywy z telefonu 🙁. Znowu próbowałam wcz
                          > oraj i doopa ☹️
                          > Poprawię się 🙂
                          >
                          A kogo to obchodzą pie...ty. Na Ematce różnie kobiety piszą i nikt specjalnie nie zwraca uwagi. Kiedyś się czepiali Princessy. Ale jestem z niej dumny, że chce pisać na polskim forum i się poprawiła w pisaniu. Bez przesady. To zwykłe czepialstwo jak komuś brak argumentów do dyskusji.

• asia-loi Re: W kwestii formalnej 14.06.26, 14:56
                            boggi_dan napisał:
                            > >
                            "> A kogo to obchodzą pie...ty. Na Ematce różnie kobiety piszą i nikt specjalnie nie zwraca uwagi."

Nieprawda. Moderacja zwraca uwagę od czasu do czasu.
                            Jak się nie cytuje wypowiedzi do której się odnosi, to przy długiej dyskusji i dużym drzewku, nie wiadomo kto komu odpowiada.
                            A na ematce jest bardzo dużo długich dyskusji (po kilkaset postów).
                            Przy krótkiej dyskusji gdzie jest niewiele postów, to widać jak się drzewko układa, widać gałęzie drzewka.
                            Źle się też czyta, jak ktoś cytuje cały długi post, zwłaszcza że tekst się rozlatuje jak się robi "cytuj".
                          • ta Re: W kwestii formalnej 14.06.26, 15:30
                            boggi_dan napisał:
                            „ A kogo to obchodzą pie...ty.”

Uczciwość w życie, także w dyskusji nie jest pie…letem.
                            A uczciwość nakazuje oznaczać cudze słowa i wskazywać ich autora.
                            Szacunek do języka ojczystego także nie jest pie…letem.

Natomiast twoją, taniusza, nielogiczna, niegramatyczną, sprzeczną z wszelkimi prawidłami i uczciwością pisaninę można tak nazwać.
                      • stefan4 Re: W kwestii formalnej 14.06.26, 11:16
                        ta:
                        > Od kilkunastu tygodni zauważam na forach, nie tylko tym, trend (moda? niechlujstwo?)
                        > pomijania znaków cytowania i podawania autora cytatów, co zdecydowanie utrudnia
                        > prowadzenie czy czytanie dyskusji.

Zgoda.

Ale ten trend/moda/niechlujstwo dotyczy nie tylko cytowań, raczej całości interpunkcji. W wielu postach w ogóle brakuje jakichkolwiek znaków interpunkcyjnych i wielkich liter; albo sprawiają one wrażenie wrzuconych w tekst losowo, bez jakiegokolwiek sensu i nie wiadomo po co.

Szkoły przesadnie czepiają się ortografii, jak gdyby coś zależało od tego, czy ,,gżegżółka'' czy ,,grzegrzułka''. A interpunkcję, często nadającą wypowiedzi sens, traktują jakimiś idiotycznymi formułkami; np. że ,,przed który  stawiamy przecinek''.

- Stefan
        • czciborwielki Re: 500+ i 800+ 13.06.26, 12:14
          asia-loi napisała:

> czciborwielki napisał(a):
          > >
          > > 500+ i 800+ Pisiory rozłożyły nam państwo przez 8 lat. Same jeszcze nakra
          > dły.
          >
          > No niestety, to są fakty.
          > Polski nigdy nie było i nadal nie jest stać, na tak duży socjal.
          > Rząd Tuska nic z socjalu nie zabrał, a jeszcze dołożył.
          > Jak się daje jednemu, to drugiemu trzeba
          ...
          >
          >

Tusk oszczędzał w pierwszych 8 latach rządów PO, potem PiS rozdało i rozkradło. Teraz PO boi się oszczędzać, żeby nie narazić się wyborcom.
      • stasi1 Re: 500+ i 800+ 20.06.26, 08:01
        Skoro wiadomo że już nie ma pieniędzy nie należało brnąć w to dalej
    • qwardian Re: Źle w Polsce? 13.06.26, 10:19
      Media nadmuchały histerię wobec nazich słowiańskich braci ze Wschodu i opędzlowały Polaków na 40 plus miliardów złotych, co uroczyście odtrąbiono programem SYF. Jeżeli nikt nie protestował to teraz gęby na kłódkę..
    • no-popis Re: Źle w Polsce? 13.06.26, 13:50
      stasi1 napisał:

> next.gazeta.pl/next/7,151003,32849850,gigantyczny-rachunek-dla-polakow-finanse-uderzyly-w-historyczna.html#do_w=484&do_v=1870&do_st=RS&do_sid=1720&do_a=1720&s=BoxOpImg1
      > Czy idą ciężkie czasy?
      Dopiero Wyborcza potrafiła Ci zwrócić na to uwagę?
    • m.c.hrabia Re: Źle w Polsce? 13.06.26, 14:05
      a kogo to obchodzi ?

podwyżki żądają:

górnicy 20%
      budżetówka 15%
      lekarze 100%
      rolnicy 1000% + zwolnienia z podatków
      posłowie i senatorowie 10 000% + zwolnienia z odpowiedzialności za to ukradną
      o szewcach i fryzjerach nie wspominajć
    • bbuldog Re: Źle w Polsce? 13.06.26, 17:49
      Prosty wniosek. Zlikwidować:
      - +800,
      - (prawie) bezpłatny KRUS,
      - Fundusz Kościelny.
      • obrotowy nie znasz rolnikow ? 13.06.26, 17:55
        bbuldog napisała:

> Prosty wniosek. Zlikwidować:
        > - +800,
        > - (prawie) bezpłatny KRUS,
        > - Fundusz Kościelny.

nie znasz rolnikow ?
        - zaczna palic opony od traktorow.
      • asia-loi Re: Źle w Polsce? 13.06.26, 18:03
        bbuldog napisała:

> - +800,
        > - Fundusz Kościelny.

13. też. Kilometrówki dla posłów/senatorów. W ogóle zlikwidować senat, posłów też znacznie mniej. Obciąć wydatki na wszystkich pseudo doradców rządu i prezydenta.
        Zgadzam się i inny socjal też.
        Socjal powinien być zależny od dochodu.
      • bbuldog Re: Źle w Polsce? 13.06.26, 18:03
        O górnikach zapomniałem.
        • obrotowy cale szczescie 13.06.26, 18:16
          bbuldog napisała:
          > O górnikach zapomniałem.

Cale szczescie ta roszczeniowa kasta odchodzi w sposob naturalny.
          .
          biznesalert.pl/zatrudnienie-gornictwo-wegiel-odchodzenie-od-wegla-sprzedaz-wegla-gornictwo/
        • x2468 Re: Źle w Polsce? 14.06.26, 12:05
          Coś około 86 związków zawodowych w jednej JSW potrzebne tylko pisowi.
      • boggi_dan Re: Źle w Polsce? 14.06.26, 10:22
        bbuldog napisała:

> - +800,
        > - Fundusz Kościelny.
        To mówią tylko ci co dzieci nie mają. Ilu obcokrajowców bierze 800+?
        • asia-loi Re: Źle w Polsce? 14.06.26, 10:45
          boggi_dan napisał:

"> To mówią tylko ci co dzieci nie mają. Ilu obcokrajowców bierze 800+?"

Socjal powinien być uzależniony od dochodów. Teraz jest tak, że 800+ dostają ludzie bogaci.
          Znacznie mniej obcokrajowców bierze 800+ niż Polaków. Ukraińcy w większości pracują i płacą w Polsce podatki. Jeżeli Ukrainka ze swoimi dziećmi mieszka w Polsce, a jej mąż walczy na wojnie, to uważam że te dzieci powinny mieć prawo do 800+. Ileś z nich skończy szkoły i zostanie na stałe w Polsce i będzie pracować. Moim zdaniem to są dobrze wydane pieniądze.
          Źle wydane pieniądze i to bardzo duże to Fundusz Kościelny.
          KRUS też powinien być podniesiony, bo płacą grosze w porównaniu z innymi, a polska wieś, to już nie jest taka biedna wieś, jak kiedyś.
        • x2468 Re: Źle w Polsce? 14.06.26, 12:35
          Ilu Polaków bierze "child benefid, ile Kindergeld? Tłumok wie?
    • hana2 Re: Źle w Polsce? 14.06.26, 13:09
      Tak, przyjdą jeśli praca, która teraz jest wykonywana na rzecz sensownej gospodarki finansami zostanie przerwana. Myślę, że jak wygrają dwie konfy i PIS to nie zostanie nic innego jak zakupić popcorn i się przyglądać. Zaboli ten wybór ich wyborców.

Ale na razie to jest tak pół na pół, jak rok temu w wyborach i jest duża szansa na zwycięstwo obozu demokratycznego.
      • stefan4 Re: Źle w Polsce? 14.06.26, 14:21
        hana2:
        > Myślę, że jak wygrają dwie konfy i PIS to nie zostanie nic innego jak zakupić popcorn
        > i się przyglądać.

Jak wygrają dwie Konfy i PiS, to może nas już nie być stać na popcorn.

- Stefan
        • boggi_dan Re: Źle w Polsce? 15.06.26, 10:23
          stefan4 napisał:

> hana2:
          > > Myślę, że jak wygrają dwie konfy i PIS to nie zostanie nic innego jak zak
          > upić popcorn
          > > i się przyglądać.
          >
          > Jak wygrają dwie Konfy i PiS, to może nas już nie być stać na popcorn.
          >
          > - Stefan
          >
          Biedny ty biedny. Może się przyjmij do ochrony. Zrób kurs i bij kasiorę zamiast narzekać😝
    • negativum Re: Źle w Polsce? 15.06.26, 06:53
      https://pbs.twimg.com/media/HKm365dXAAALOpM?format=jpg&name=small
      • stefan4 Re: Źle w Polsce? 15.06.26, 10:13
        negativum (coś o wykolejeniu tramwaju)

A wiesz, że 1813 jeden arystokleptyczny szwej wskoczył na koniu do rzeki ale już z niej nie wyskoczył? Ta Twoja rewelacja o tramwaju jest trochę młodsza, ale i tak ma już ponad rok. Cóż, lepiej późno niż wcale. A wiesz, że w 2024 Usawcy wybrali sobie zdemenciałego narcyza na prezydenta? To mogło jeszcze do Ciebie nie dotrzeć, bo to tylko półtora roku temu.

Lepiej wyjaśnij, dlaczego Prawa Ręka Mazali i Niegracza, której użyłeś do naskrobania Ci tej karykatury Tuska, na naszkicowanej mapie Europy pozostawiła białe plamy tam, gdzie powinna znajdować się Białoruś, Rosja i Ukraina. Zapewniam Cię, że te kraje zostały już odkryte i żaden geograf nie ma wątpliwości, że one tam są, chociaż do Ciebie ta wiedza mogła jeszcze nie dotrzeć.

- Stefan
      • boggi_dan Re: Źle w Polsce? 15.06.26, 10:27
        negativum napisał:

> https://pbs.twimg.com/media/HKm365dXAAALOpM?format=jpg&name=small
        >
        Zwolennicy Platformy i tych przystawek są zadowoleni ze wszystkiego. 16-letnim samochodem nie można będzie wjechać do Centrum, ale starym tramwajem jak najbardziej.
        Bo rzężenie tramwaju, łomotanie kół, zgrzytanie na zakrętach to ekologiczne radości dla mieszkańców😛
        • qwardian Re: Źle w Polsce? 15.06.26, 11:18
          W dobie autobusów elektrycznych, tramwaj jest zupełnie bez sensu, pamiętam przecież jeszcze czasy trolejbusów, oraz ich problem z siecią trakcyjną, która w wypadku tramwajów jest nadal aktualna. Ale kiedy niedorozwinięte władze miast zorientują się, że to przeżytek, może lepiej korzystać z używanych niemieckich, aż do ich kompletnego wyeksploatowania. Ten Siemens rozkraczył się tuż za zajezdnią podczas próbnej jazdy w nocy na zwrotnicy i wynikało to raczej z mechanizmu jego uruchamiania. Te tramwaje nadal jeżdżą w Bonn i w latach 90-tych Niemcy robili jeszcze solidne konstrukcje. Nie naśladujmy lokalnych frustratów z FK, którzy posługują się komiksami..
          • negativum Re: Źle w Polsce? 15.06.26, 12:09
            qwardian napisał:

> W dobie autobusów elektrycznych, tramwaj jest zupełnie bez sensu, pamiętam prze
            > cież jeszcze czasy trolejbusów, oraz ich problem z siecią trakcyjną, która w wy
            > padku tramwajów jest nadal aktualna. Ale kiedy niedorozwinięte władze miast zor
            > ientują się, że to przeżytek, może lepiej korzystać z używanych niemieckich, aż
            > do ich kompletnego wyeksploatowania. Ten Siemens rozkraczył się tuż za zajezdn
            > ią podczas próbnej jazdy w nocy na zwrotnicy i wynikało to raczej z mechanizmu
            > jego uruchamiania. Te tramwaje nadal jeżdżą w Bonn i w latach 90-tych Niemcy ro
            > bili jeszcze solidne konstrukcje. Nie naśladujmy lokalnych frustratów z FK, któ
            > rzy posługują się komiksami..
            >

Poznań kupił koło 30 niemieckich tramwajów. Nie jeździ żaden z nich. Ma własną fabrykę tramwajów. Utylizował niemieckie. Płacąc za to miliony. Niemiec płakał jak sprzedawał…

Cena złomu stalowego w Polsce wynosi zazwyczaj od 0,75 zł do 1,20 zł za kilogram (750–1200 zł za tonę).
            Masa tramwaju do około 45 ton. Średnio wychodzi 45000 zł za złom.
            • qwardian Re: Źle w Polsce? 15.06.26, 15:08
              Czy kolega może wyjaśnić, dlaczego jego własny samochód nie posiada pantografu na dachu, albo jego właściciel na głowie. Tak należy traktować sens mojej poprzedniej wypowiedzi..
            • opa34 Re: Źle w Polsce? 15.06.26, 15:14
              MPK Poznań nie kupiło „około 30”, lecz podpisało umowę na zakup do 24 wagonów NGT6D. Pierwszy tramwaj dotarł do Poznania na początku 2025 r. �
              • negativum Re: Źle w Polsce? 15.06.26, 15:49
                opa34 napisał(a):

> MPK Poznań nie kupiło „około 30”, lecz podpisało umowę na zakup do 24 wagonów N
                > GT6D. Pierwszy tramwaj dotarł do Poznania na początku 2025 r. �

I stoi :)
    • adiogm Re: Źle w Polsce? 15.06.26, 15:15
      KPO to największe Europejskie oszustwo ostatnich lat. Politycy Unijni sztucznie nas zadłużają wywołując kryzys, który nam Polakom jest nie potrzebny. Zmusili Polskę do wzięcia kredytu SAFE, który nie był nam potrzebny. Jeśli Niemcy chcieli wspierać Ukrainę to mogli się sami zadłużyć. Programy czyste powietrze, zielony ład i KPO, nielegalne der SAFE dla Ukrainy muszą zostać anulowane.
      • opa34 Re: Źle w Polsce? 15.06.26, 15:21
        Potrzebna pomoc medyczna, tobie
        • adiogm Re: Źle w Polsce? 16.06.26, 08:44
          Tak bo dajemy Ukrainie SAFE a nasze szpitale nadal zadłużone.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka