Dodaj do ulubionych

Następne pokolenia Polaków może spokojniej

14.07.26, 11:27
Rosyjska gospodarka w praktyce już się załamała.
Obecnie system jest jeszcze podtrzymywany kosztem zwykłych obywateli, których stopniowo pozbawia się oszczędności i poziomu życia.
Dlatego wszystko jeszcze jakoś się toczy, ale coraz bardziej siłą rozpędu.

Do tego dochodzą ukraińskie uderzenia w rosyjską infrastrukturę i eksport, które coraz mocniej ograniczają możliwości sprzedaży paliw i innych surowców, a także mogą pogłębiać problemy z eksportem żywności, zwłaszcza pszenicy. Jeśli Rosja traci możliwość swobodnego eksportowania ropy i paliw, węgla, nawozów, zboża oraz broni, to niewiele pozostaje jej z realnych przewag gospodarczych.

Kraj błyskawicznie cofa się w stronę początku lat dziewięćdziesiątych, tyle że tym razem bez podobnych perspektyw odbudowy i wzrostu.
Świat stopniowo ogranicza zależność od paliw kopalnych, rosyjska broń nie okazała się tak doskonała, jak przez lata ją reklamowano, a poważni inwestorzy przez długi czas będą omijać Rosję szerokim łukiem.
Transfer nowoczesnych technologii będzie ograniczony, zaufanie do prowadzenia interesów z tym państwem zostało zniszczone, a nawet kredytowanie Rosji będzie obarczone ogromnym ryzykiem.

Być może za kilka dekad Rosja będzie miała szansę się podnieść - pod warunkiem, że zmieni sposób myślenia, politykę i relacje ze światem.
Ale nawet wtedy może już nigdy nie wrócić do pozycji, którą miała wcześniej.
Może pozostać krajem o ogromnych zasobach, lecz o gospodarce i poziomie rozwoju odpowiadającym co najwyżej średnio rozwiniętemu państwu.

I jeszcze jedno: to nie ja „poświęcam Ukraińców”.
To jest ich państwo, ich władze i ich decyzje.
Widać wyraźnie, że wolą walczyć, ponosić ofiary i bronić własnej niepodległości, niż dać się ponownie wciągnąć pod rosyjską dominację.
I ja to rozumiem.
Obserwuj wątek
    • opa34 Re: Następne pokolenia Polaków może spokojniej 14.07.26, 12:07
      Jak to nie jest ukrainska propaganda to moze
      • kawa_poranna11 Re: Następne pokolenia Polaków może spokojniej 14.07.26, 15:47
        opa34 napisał(a):

> Jak to nie jest ukrainska propaganda to moze

Co może?
        • opa34 Re: Następne pokolenia Polaków może spokojniej 14.07.26, 16:13
          Moze masz racje
      • obrotowy a jak jest... 14.07.26, 16:55
        opa34 napisał(a):
        > Jak to nie jest ukrainska propaganda to moze

- a jak jest... to ukrainska propaganda przeciez wiele moze :)
    • obrotowy A ukrainska kwitnie , co ? 14.07.26, 16:06
      kawa_poranna11 napisała:

> Rosyjska gospodarka w praktyce już się załamała.
      > Obecnie system jest jeszcze podtrzymywany kosztem zwykłych obywateli,

Nie martwisz sie o ukrainska gospodarke, czy uwazasz , ze ona dzieki zachodniej kroplowce - to kwitnie ?

w zasadzie ogladajac ukrainskie luxusowe auta na Zachodzie - moglbym Ci przyznac racje:)
      .
      • kawa_poranna11 Re: A ukrainska kwitnie , co ? 14.07.26, 17:07
        obrotowy napisał:

> kawa_poranna11 napisała:
        >
        > > Rosyjska gospodarka w praktyce już się załamała.
        > > Obecnie system jest jeszcze podtrzymywany kosztem zwykłych obywateli,
        >
        >
        > Nie martwisz sie o ukrainska gospodarke, czy uwazasz , ze ona dzieki zachodniej
        > kroplowce - to kwitnie ?
        >
        > w zasadzie ogladajac ukrainskie luxusowe auta na Zachodzie - moglbym Ci przyzna
        > c racje:)
        > .
        Ale kto twierdzi, że ukraińska gospodarka kwitnie?
        Ukraina prowadzi wojnę na własnym terytorium, ma zniszczone miasta, elektrownie, zakłady i infrastrukturę, więc oczywiście jest uzależniona od zachodniej pomocy.
        Tyle że problemy gospodarki Ukrainy nie są dowodem na dobrą kondycję gospodarki Rosji.
        To dwie oddzielne sprawy. Rosja miała być mocarstwem prowadzącym „trzydniową operację”, a po ponad czterech latach wojny jej gospodarka coraz bardziej podporządkowana jest wydatkom wojennym, przy coraz słabszym wzroście.
        A luksusowe auta z ukraińskimi rejestracjami na Zachodzie?
        O stanie gospodarki kraju nie świadczy kilka Mercedesów czy Porsche zauważonych na ulicy.
        W każdym biednym i zniszczonym wojną państwie są ludzie bogaci.
        To anegdota, nie wskaźnik ekonomiczny.

Można więc jednocześnie powiedzieć dwie prawdziwe rzeczy:
        Napadnięta Ukraina bez zachodniej pomocy miałaby ogromne problemy finansowe, a Rosja ponosi coraz większe gospodarcze koszty wojny.
        Jedno drugiego nie wyklucza.
        • j-k nudzisz kobieto, 14.07.26, 17:16
          i odkrywasz Ameryke...

kazda wojna jest okropna i wykancza obie strony.

a ta - ktora to jest wojna o NIC bo o "honor", o "pietruszke"

- jest do tego bezsensowna...
          • storima Re: nudzisz kobieto, 14.07.26, 17:42
            j-k napisał:

> a ta - ktora to jest wojna o NIC bo o "honor", o "pietruszke"
            >

Ten który wspiera brednie putinowskiego Rosjanina szerzy tutaj dalej antypolską propagandę.

• j-k nudzicie oboje z Kavcia. 15.07.26, 16:50
              storima napisał:
              >
              > Ten który wspiera brednie putinowskiego Rosjanina szerzy tutaj dalej antypolską
              > propagandę.

Nudzicie oboje z Kavcia.
              - moze odniesiesz sie do wpisuje Kavci - ktora po raz 10-ty (jak nie wiecej) powtarza swoj wpis, o tym, ze Rosja zaraz padnie - ale ani slowa o tym, ze moze wczesniej padnie Ukraina ?

- przeciez to czysta propaganda.
              • storima Re: nudzicie oboje z Kavcia. 15.07.26, 16:59
                j-k napisał:

(...)

Posłuchaj poważnie jak Miller okaleczony Polaku.

Rozwijaj dalej wątek debilnych historii przebranego za pracownika Polskiej Żeglugi Morskiej putinowca pies.na.czarnych, który uciekł z PRL ze zmilitaryzowanego zakładu bez paszportu.
                • j-k xuj mnie obchodzi historia psa. 15.07.26, 17:09
                  xuj mnie obchodzi historia psa.

nie dyskutuje z nim n/t jego osobistej historii , a tylko n/t - co napisal.

jak ma racje - to pochwale, a jak nie - to skrytykuje.

• storima Re: xuj mnie obchodzi historia psa. 15.07.26, 17:51
                    j-k napisał:

> xuj mnie obchodzi historia psa.
                    >
                    > nie dyskutuje z nim n/t jego osobistej historii ,

Rosjanin publikuje tutaj fałszywe informacje z kont czołowych francuskich neonazistów .

Wiele cię łaczy z putinowskim
                    Rosjaninem.
                    Antypolskie treści. Fałszowanie historii i prywitywne łgarstwa.

Wspierasz: narzucanie Polakom jego ukrywanej tożsamości. I co najgorsze narzucania nam Polakom jego zbrodniczej promowanej tu putinowskiej ideologii.

Co jest łamaniem przez Rosjanina polskiego prawa
                    w recydywie bo czyni to od ponad 4 lat.

Wspierasz brednie na temat życia codziennego w PRL, i procedur azylowych dla Polaków w okresie stanu wojennego, które wypisuje Rosjanin kreując plejadę fałszywych tożsamości.

Jak ostatnio tutaj:

• j-k Re: xuj mnie obchodzi historia psa. 15.07.26, 17:54
                      storima napisał:

> Jak ostatnio tutaj:

Napisalem prawde co do "paszportu Nansena". wiec nie mnie sie czepiaj - tylko psa. za to co on napisal.
                      • storima Re: xuj mnie obchodzi historia psa. 15.07.26, 18:18
                        storima Re: xuj mnie obchodzi historia psa. 15.07.26, 17:51
                        j-k napisał:

>

Rosjanin publikuje tutaj fałszywe informacje z kont czołowych francuskich neonazistów .

Rosjaninem.

Wspierasz: narzucanie Polakom jego ukrywanej tożsamości. I co najgorsze narzucania nam Polakom jego zbrodniczej promowanej tu putinowskiej ideologii.

Wspierasz brednie na temat życia codziennego w PRL, i procedur azylowych dla Polaków w okresie stanu wojennego, które wypisuje Rosjanin kreując plejadę fałszywych tożsamości.

* * *
                        .

Pomijasz to co napisałem.

I kłamiesz.

Nie pierwszy raz wchodzisz we fałszywe narracje Rosjanina usiłując kłamliwie nadać im prawdziwość.
                        Dopuściłeś się tego nikczemnego czynu po bredniach które Rosjanin wypisywał przyjmując fałszywą tożsamość osoby zatrudnionej w PŻM. Ucieczki z PRL bez paszportu z zakładu zmilitaryzowanego. I innych fałszywych informacji na temat procedur azylowych dla Polaków w czasie stanu wojennego.

To tylko jeden z przykładów, że po prostu kłamiesz Janie.

• j-k nadal xuj mnie obchodzi historia psa. 15.07.26, 19:25
                          storima napisał:

> To tylko jeden z przykładów, że po prostu kłamiesz Janie.

1. Nie mam na imie Jan.

2. To , ze nie komentuje kwestii - kim jest pies - nie oznacza, ze klamie.

odnosze sie zawsze do kwestii politycznych. osobiste watki mnie nie interesuja.

czep sie, jego, dobrze ?

2. zarzucanie mi klamstw w kwestiach merytorycznych jest zwyklym pomowieniem.

Tfu(j), jak zawsze, Dr. J.K.
                          46 lat w polityce.
                          • storima Re: nadal xuj mnie obchodzi historia psa. 15.07.26, 20:25

storima Re: xuj mnie obchodzi historia psa. 15.07.26, 17:51
                            j-k napisał:

>

Rosjaninem.

* * *
                            .

Pomijasz to co napisałem.

I kłamiesz.

Nie pierwszy raz wchodzisz we fałszywe narracje Rosjanina usiłując kłamliwie nadać im prawdziwość.
                            Dopuściłeś się tego nikczemnego czynu po bredniach które Rosjanin wypisywał przyjmując fałszywą tożsamość osoby zatrudnionej w PŻM. Ucieczki z PRL bez paszportu z zakładu zmilitaryzowanego. I innych fałszywych informacji na temat procedur azylowych dla Polaków w czasie stanu wojennego.

j-k napisał:
                            (…)

Łżesz antypolski trollu. I zostało ci to udowodnione.
                          • storima Re: nadal xuj mnie obchodzi historia psa. 15.07.26, 20:36
                            „Tfu(j), jak zawsze, Dr. J.K.”

opluwać to możesz sobie tych co masz wokół ciebie, a nie chamsko publicznie prymitywie z niby dyplomem.
          • pies.na.czarnych Re: nudzisz kobieto, 14.07.26, 18:14
            Cho! Cho! Jasiu uważaj. Kacap storima założył tobie teczkę.
            • storima Re: nudzisz kobieto, 14.07.26, 18:24
              pies.na.czarnych napisała:

> Cho! Cho! Jasiu uważaj. Kacap storima założył tobie teczkę.

Pokaż Rosjaninie, urodzony w ZSRR. Kształcony na pracownika KGB. Nadzorującego między innymi polskich marynarzy w portach radzieckich. Pokaż jeden jedyny mój wpis
              w którym robię co ty:

kreując fałszywą tożsamość ukrywającą twą narodowość i obywatelstwo wspierałbym jak ty Rosjaninie
              putinowski reżim

rozsiewając na forach AGORY nienawiść wobec Ukrainy i publikując tu fałszywe ANTYPOLSKIE informacje.
              • storima Re: nudzisz kobieto, 14.07.26, 19:30
                storima napisał:

> pies.na.czarnych napisała:
                >
                > > Cho! Cho! Jasiu uważaj. Kacap storima założył tobie teczkę.
                >
                > Pokaż Rosjaninie, urodzony w ZSRR. Kształcony na pracownika KGB. Nadzorującego
                > między innymi polskich marynarzy w portach radzieckich. Pokaż jeden jedyny mój
                > wpis
                > w którym robię co ty:
                >
                > kreując fałszywą tożsamość ukrywającą twą narodowość i obywatelstwo wspierałbym
                > jak ty Rosjaninie
                > putinowski reżim
                >
                > rozsiewając na forach AGORY nienawiść wobec Ukrainy i publikując tu fałszywe AN
                > TYPOLSKIE informacje.

Nikt nie zjednoczył tak sił demokratycznych Europy jak Putin.

To Polska od początku dojścia Putina do władzy przestrzegała świat przed śmiertelnym zagrożeniem powrotu do hegemonii ZSRR.

Ignorowano nas.
                Był to szczególny okres resetu.
                Gdy dawano wiarę w dobre intencje Kremla.

Dopiero pełnoskalowa agresja na Ukrainę, Putin, codziennym mordowaniem ludzi tylko dlatego bo są Ukraińcami udowodnił światu, że niestety, ale to my Polacy mieliśmy rację.

Na zrzucie z ekranu dzisiejsza celebracja 400 lecia francuskiej Marynarki Wojennej.
                Obecne flagi między innymi Polski i Ukrainy.
                Na święcie państwowym Francji obecni byli między innymi premier Tusk i prezydent Zełeński.

• storima Putinowiec patologicznie łże w rozpaczy 14.07.26, 23:12

> Tak, tak! Kacapski trollu.
                >
                > Dzisiaj znowu naziści maszerowali w Paryżu! Ten sam krok marszowy jak 80 lat te
                > mu.
                >

Putinowiec odmienia "banderowcy" przez wszelkie możliwe przypadki.
                Ścierpieć nie może, że zjednoczona Europa murem stoi za Ukrainą.

Ponownie się kompromituje udowadniając, ze nie zna żadnego języka zachodnioeuropejskiego nawet na podstawowym poziomie.
                "Ukrainian Soldiers March in France's Bastille Day Parade as Paris Showcases European Unity

Ukraine's Troops Join France's Bastille Day Military Parade in Powerful Show of Solidarity

Ukrainian Contingent Takes Part in France's Bastille Day Parade Before World Leaders

France Honors Ukraine as Soldiers March in Bastille Day Military Parade in Paris"

Same komplementy i oznaki solidarności Europy z walczącą z putinowskim bandytyzmem reprezentowanym tutaj przez propagandę Rosjanina pies.na.czarnych.

Donald Tusk, Wołodymyr Zełenski i europejscy liderzy w Paryżu

Święto Narodowe Francji. Donald Tusk i polscy żołnierze na defiladzie w Paryżu
                W Paryżu rozpoczęła się uroczysta defilada z okazji Święta Narodowego Francji z udziałem żołnierzy koalicji chętnych. Wśród zaproszonych gości jest premier Donald Tusk, a na Polach Elizejskich maszeruje reprezentacja Wojska Polskiego.

radar.rp.pl/przemysl-zbrojeniowy/art44820831-swieto-narodowe-francji-donald-tusk-i-polscy-zolnierze-na-defiladzie-w-paryzu

• storima Re: Putinowiec patologicznie łże w rozpaczy 14.07.26, 23:17
                  Zamieściłem pomyłkowo sfałszowaną publikację pies.na.czarnych.
                  Zdjęcie Polaków, (tak jak i Ukraińców) zaproszonych na święto narodowe Francji.
              • pies.na.czarnych Re: nudzisz kobieto, 15.07.26, 01:08
                x.com/CharlesPelayo9/status/2076962436008096120?s=20
              • pies.na.czarnych Re: nudzisz kobieto, 15.07.26, 01:10
                The presence on the Champs-Élysées of Ukrainians, admirers of Stepan Bandera and allies of the Nazis during the Second World War, goes beyond mere affront to become a true betrayal.

This country belongs neither to the European Union nor to NATO.

x.com/Lourau20e/status/2076914028207550817?s=20
                • storima Re: nudzisz kobieto, 15.07.26, 11:41

> The presence on the Champs-Élysées of Ukrainians, admirers of Stepan Bandera an
                  > d allies of the Nazis during the Second World War, goes beyond mere affront to
                  > become a true betrayal.
                  >
                  > This country belongs neither to the European Union nor to NATO.
                  >
                  > x.com/Lourau20e/status/2076914028207550817?s=20

Po kolejnym na tym wątku grubo ponad setnym blamażu, o kompletnym braku znajomości jakiegokolwiek języka zachodnioeuropejskiego Rosjanin pies.na.czarnych uprawiający na forach AGORY permanentną kampanię nienawiści przeciw narodowi ukraińskiemu linkuje putinowskiego bota.

Bot promuje jednego z najbardziej aktywnych przedstawicieli prawicowej ekstremy we Francji:

Éric Zemmour, mówi, że Francja potrzebuje swego Putina. Uważa go za ostoję i jedynego gwaranta ochrony wartości moralnych i tradycji kulturowych które niszczone są przez USA i Europę Zachodnią. Putin to car, tak ten sam który zmiótł Polskę z mapy świata.

O Ukrainie mówi, że jest to państwo nie mające prawa do istnienia, bo powstało zupełnie przypadkowo.
                  Czyli powtarza to co głosi putinowska propaganda, Rosjanin pies.na.czarnych i jego forumowi kolaboranci.

Rosjanin, kompromituje się na potęgę, nieustannie zaśmieca (łamiąc regulamin) fora AGORY fałszywymi informacjami rozprowadzanymi przez putinowską trollnię i ich międzynarodowych popleczników rekrutujących się z wszelkiej maści politycznej ekstremy wspierających bandycki atak Putina na Ukrainę.

• pies.na.czarnych Re: nudzisz kobieto, 15.07.26, 11:52
                  Botem to jesteś ty, szmaciarzu robiącym z siebie opozycjonistę.
                  • pies.na.czarnych Re: nudzisz kobieto, 15.07.26, 11:56
                    Chyba kacapski trollu nie powiesz, ze X opanowały boty nieprzychylne banderowcom. Takich jak ten wpisów jest cala masa i nie tylko na X x.com/DelormeJul11265/status/2077108537696604663?s=20
                    • storima Re: nudzisz kobieto, 15.07.26, 12:33
                      pies.na.czarnych
                      nie ustaje w publikowaniu postów z zasobów putinowskiej trollni.
                      Fałszywych informacji z kont ekstremy. Europejskich nazioli.
                      • storima Re: nudzisz kobieto, 15.07.26, 12:43
                        storima napisał:

> pies.na.czarnych
                        > nie ustaje w publikowaniu postów z zasobów putinowskiej trollni.
                        > Fałszywych informacji z kont ekstremy. Europejskich nazioli.

Niech kontynuuje te brednie jak przebrany za pracownika PŻM bez paszportu uciekał z PRL ze zmilitaryzowanego zakładu pracy.

Zrzut z ekranu publikowanego na forach AGORY postu z putinowskiej trollni.

Zamieszczony tu przez wspierającego europejskie naziolstwo (zaciekli zwolennicy Putina) Rosjanina pies.na.czarnych.

Bot reklamujący skrajnie prawicowego polityka. Jednego z naczelnych nazioli Francji:

Éric Zemmour.

• pies.na.czarnych Re: nudzisz kobieto, 15.07.26, 12:55
                      Znowu kacapski troll rozszczekał się jak najęty. Sanitariusze powinni ci zabronić używania komputera.
                      • storima Re: nudzisz kobieto, 15.07.26, 13:55

(...)

Od 2022 roku żądam:
                        Niech pokaże jeden jedyny taki mój wpis.

On, ten putinowski Rosjanin
                        narzuca Polakom swą narodowość przypisując nam Polakom wyznawaną przez niego zbrodniczą antypolską ideologię Putina.

* * *

Reklamowany tu przez putinowca
                        pies.na.czarnych
                        publikacjami z kont neonazistowskich sił politycznych we Francji

zażarty francuski zwolennik putinowskiej dziczy
                        Eric Zemmour: «Je rêve d’un Poutine Français»
                        "Marzę o francuskim Putinie¨.

Les dérapages racistes et néonazis de Génération Zemmour

"Zakamuflowane rasistowskie i neonazistowskie ścieżki Generacji Zemmour".

www.blast-info.fr/articles/2022/les-derapages-racistes-et-neonazis-de-generation-zemmour-puhRIWjgQ4Sj41PW8DMx-w
                        Takich zwolenników mają putinowcy na Zachodzie.

Takich rasistów i neonazistów reklamuje Rosjanin pies.na.czarnych publikując ich konta na forach AGORY.

PS
                        pies.na.czarnych przebrał się ostatnio za zatrudnionego w Polskiej Żegludze Morskiej pracownika.
                        Opisał fascynujące brednie ucieczki bez paszportu ze zmilitaryzowanego zakładu w PRL.

• pies.na.czarnych Re: nudzisz kobieto, 15.07.26, 14:19
                        Dzień jak codzień u trolla STORIMA

https://pbs.twimg.com/media/HNL-91nW8AAtubM?format=jpg&name=medium
                        • opa34 Re: nudzisz kobieto, 15.07.26, 14:28
                          Onuco to z prywatnego twojego albumu?
                          • taziuta Re: nudzisz kobieto, 15.07.26, 14:52
                            opa34 napisał(a):

> Onuco to z prywatnego twojego albumu?

:D
                          • pies.na.czarnych Re: nudzisz kobieto, 15.07.26, 15:37
                            Najpierw umyj zęby ukraiński pampersie i możesz kliknąć w ten link x.com/chrzanikx/status/2077369582285639872?s=20
                            • opa34 Re: nudzisz kobieto, 15.07.26, 15:39
                              Onuca czuc cie samogonem
                              • pies.na.czarnych Re: nudzisz kobieto, 15.07.26, 15:40
                                A ciebie czuć gonem i stęchłym potem.
          • kawa_poranna11 Re: nudzisz kobieto, 15.07.26, 21:34
            j-k napisał:

> a ta - ktora to jest wojna o NIC bo o "honor", o "pietruszke"
            >
            > - jest do tego bezsensowna...

Głupki broniły się na Westerplatte, na Helu czy nad Bzurą?
      • niegracz Re: A ukrainska kwitnie , co ? 15.07.26, 06:51
        Disiejsze newsy dnia wg Gazeta.ru
        Pierwszy raz nic na głównej o wojnie....
        za to..
        Доставка грузов из Китая в Россию подорожала за месяц на 25%
        Koszta transportu towarów z Chin do Rosji wzrósł o 25% ( głowny powód- ceny paliwa)
        - spada sprzedaż samochodów( po co samochód jak nie ma paliwa)
        В России зафиксирован сильнейший за 10 лет спад в строительной отрасли
        0 Najsilniejszy od 10 lat spadek wyników budownitctwa.
        Rosnaopłaty za internet.

- Same dobre wiesci.
    • pies.na.czarnych Re: Następne pokolenia Polaków może spokojniej 14.07.26, 17:06

Zostało tam jeszcze cos co mogłoby się załamać? Bo ten slogan słyszałem już cztery lata temu.
      • kawa_poranna11 Re: Następne pokolenia Polaków może spokojniej 14.07.26, 17:13

>
        > Zostało tam jeszcze cos co mogłoby się załamać? Bo ten slogan słyszałem już czt
        > ery lata temu.
        No tak — skoro Rosja po czterech latach wojny jeszcze nie zniknęła pod ziemią, to znaczy, że gospodarka kwitnie.

Fabryki przestawione na produkcję wojenną, setki tysięcy ludzi wysłanych na front albo za granicę, brak technologii, drogi kapitał, inflacja i coraz większe uzależnienie od Chin - ale spokojnie: Putin nadal siedzi na Kremlu, więc według kremlowskich ekonomistów wszystko jest znakomicie.
        To trochę jak mówić, że człowiek spadający z dziesiątego piętra ma się świetnie, bo na wysokości piątego jeszcze żył.
        Rosja nie „umarła” w jeden dzień.
        Ona po prostu zjada własną przyszłość, żeby finansować teraźniejszą wojnę.
        I właśnie tego niektórzy za nic nie chcą zrozumieć.
        • pies.na.czarnych Re: Następne pokolenia Polaków może spokojniej 14.07.26, 17:21
          > No tak — skoro Rosja po czterech latach wojny jeszcze nie zniknęła pod ziemią, to znaczy, że gospodarka kwitnie.

Najgorsze jest to, ze przez tá nikomu niepotrzebna wojnę przestały kwitnąć nasze europejskie gospodarki.

> Fabryki przestawione na produkcję wojenną

O Polsce piszesz? Czy ten sukces gospodarczy Polski głównie oparty na produkcji broni przyniesie jakiekolwiek zyski. Niemcy w latach trzydziestych miały podobny sukces.

> Rosja nie „umarła” w jeden dzień.
          Ona po prostu zjada własną przyszłość, żeby finansować teraźniejszą wojnę.
          I właśnie tego niektórzy za nic nie chcą zrozumieć.<<<<

My nie zjadamy naszej przyszłości w ten sam sposób?

Tylko proszę nie odpowiadaj mi następnymi sloganami typu "Bo Ukraina broni nas przed najazdem Rosji".
          • tapatik Re: Następne pokolenia Polaków może spokojniej 14.07.26, 22:45
            Produkujemy broń, ponieważ kacapia zagraża naszemu bezpieczeństwu.
            kacapia produkuje broń, ponieważ ma zamiar napadać swoich sąsiadów. Widzisz różnicę?
            I tak, w sposób pośredni Ukraina broni nas przed najazdem kacapów.
            • taziuta Re: Następne pokolenia Polaków może spokojniej 15.07.26, 06:58
              tapatik napisał:

> Produkujemy broń, ponieważ kacapia zagraża naszemu bezpieczeństwu.
              > kacapia produkuje broń, ponieważ ma zamiar napadać swoich sąsiadów. Widzisz różnicę?
              > I tak, w sposób pośredni Ukraina broni nas przed najazdem kacapów.

Pies to ruski troll. Szkoda na niego klawiatury.
          • niegracz Re: Następne pokolenia Polaków może spokojniej 15.07.26, 07:42

> Najgorsze jest to, ze przez tá nikomu niepotrzebna wojnę przestały kwitnąć nasz
            > e europejskie gospodarki.
            >
            >- Oczywiście
            ta zbrodnicza agresja Rosji na Ukraine była niepotrzebna
          • kawa_poranna11 Re: Następne pokolenia Polaków może spokojniej 15.07.26, 21:45

> Tylko proszę nie odpowiadaj mi następnymi sloganami typu "Bo Ukraina broni nas
            > przed najazdem Rosji".

To nie jest „slogan”, tylko niewygodny dla Ciebie fakt strategiczny.
            Możesz sobie zakazać zdania „Ukraina broni nas przed Rosją”, ale od zakazania tego zdania rzeczywistość się nie zmieni.
            Rosja napadła na sąsiednie państwo, prowadzi wojnę imperialną i jest oficjalnie uznawana przez NATO za najpoważniejsze zagrożenie dla bezpieczeństwa euroatlantyckiego.
            NATO wprost stwierdza też, że bezpieczeństwo Ukrainy wpływa na bezpieczeństwo państw Sojuszu.
            Więc zamiast z góry wykluczać argument, którego nie potrafisz obalić, spróbuj odpowiedzieć na proste pytanie: co byłoby dziś dla Polski lepsze - żeby armia rosyjska była zatrzymywana setki kilometrów od naszych granic, czy żeby zwyciężyła w Ukrainie, podporządkowała sobie ten kraj i przesunęła swój potencjał wojskowy jeszcze bliżej Polski?

To jest właśnie sedno sprawy.
            Nie trzeba kochać Ukrainy.
            Nie trzeba idealizować Ukraińców.
            Można krytykować ich rząd, historię, politykę wobec Polski i każdą złotówkę polskiej pomocy.
            Ale twierdzenie, że wynik tej wojny nie ma fundamentalnego znaczenia dla bezpieczeństwa Polski, jest po prostu oderwane od geografii, historii i elementarnej logiki strategicznej.

A tekst „tylko nie mów, że Ukraina broni nas przed Rosją” brzmi w praktyce tak: „proszę nie używać argumentu, który najbardziej podważa moją tezę”.
            Dyskusja nie polega na zakazywaniu niewygodnych argumentów.
            Polega na ich obalaniu.
            Więc obal go - faktami.
            Samo nazwanie czegoś „sloganem” nie jest argumentem.
            • pies.na.czarnych Re: Następne pokolenia Polaków może spokojniej 15.07.26, 23:53
              > „Ukraina broni nas przed Rosją”, ale od zakazania tego zdania rzeczywistość się nie zmieni.

Jeżeli będziesz powtarzała to zdanie w koło Macieju to rzeczywistość również się nie zmieni.

> Rosja napadła na sąsiednie państwo

Gdyby ich nie prowokowano to by nie napadła.

> NATO wprost stwierdza też, że bezpieczeństwo Ukrainy wpływa na

Nie od początku tej wojny, ale od dłuższego czasu jest zgodność polityczna i zgodność propagandowego przekazu.

> co byłoby dziś dla Polski lepsze - żeby armia rosyjska była zatrzymywana setki kilometrów od naszych granic,

Belkot bez znaczenia.
              • storima Re: Następne pokolenia Polaków może spokojniej 16.07.26, 06:23
                >
                > Belkot bez znaczenia.

Prawda.

Łgarstwa putinowskiego Rosjanina.

Który niedawno przebrał się za zatrudnionego w Polskiej Żegludze Morskiej uciekiniera z PRL. Zwiał ze zmilitaryzowanego zakładu bez paszportu z PRL.

Nieustanne bezczelne łgarstwa.
                I antypolska jak widać putinowska propaganda Rosjanina pies.na.czarnych.
              • taziuta Re: Następne pokolenia Polaków może spokojniej 16.07.26, 07:05

> > /.../
                > > Rosja napadła na sąsiednie państwo
                >
                > Gdyby ich nie prowokowano to by nie napadła.

Putin też tak twierdzi. Ale UE (27 krajów) twierdzi inaczej. Znaczy, pies trzyma z ruskimi, nie z nami.
                • storima Re: Następne pokolenia Polaków może spokojniej 16.07.26, 13:05
                  taziuta napisał:

> pies.na.czarnych napisała:
                  >
                  > > > /.../
                  > > > Rosja napadła na sąsiednie państwo
                  > >
                  > > Gdyby ich nie prowokowano to by nie napadła.
                  >
                  > Putin też tak twierdzi. Ale UE (27 krajów) twierdzi inaczej. Znaczy, pies trzym
                  > a z ruskimi, nie z nami.

Wczoraj zasypywał ten wątek antyukraińską propagandą.
                  Publikacje w języku francuskim.
                  Rzecz w tym, że Rosjanin nie zna żadnego zachodnioeuropejskiego języka.

Skąd bierze i jak dobiera pies.na.czarnych putinowską propagandę w zachodnioeuropejskich językach?

Otrzymuje je, tak i te w języku polskim, z mediateki kremlowskiej trollnii.

Wszystkie linkowane tu wczoraj przez niego antyukraińskie materiały pochodzą z francuskich kont neonazistów.

Czyli.
                  Udający zagorzałego przeciwnika PiS i jakiekolwiek polskiej prawicy pies.na.czarnych rozsiewa na forach AGORY informacje z rasistowskich i neonazistowskich internetowych publikacji.

Nie od dziś wiadomo, że Putin wspiera finansowo neonazistowską działalność w Europie Zachodniej.

pies.na.czarnych kremlowski propagandysta i przedstawiciel neonazistów putinowskiej międzynarodówki na forach AGORY.
              • niegracz Re: Następne pokolenia Polaków może spokojniej 16.07.26, 07:32

>
                >
                > > Rosja napadła na sąsiednie państwo
                >
                > Gdyby ich nie prowokowano to by nie napadła.
                ---
                - powtarzasz putinowska propagandę

w 1939 roku tez tylko odpowiadali na prowokacje Finlandii
                - dodatkowo nazwał Finów faszystami bo używali swastyki
      • j-k zostalo:) 14.07.26, 17:20
        > Zostało tam jeszcze cos co mogłoby się załamać?

zostalo...

jeszcze sam Владимир zostal. :)
        • pies.na.czarnych Re: zostalo:) 14.07.26, 17:24
          Bez jaj. Przecież on już dawno nie żyje, a ten, którego "pokazujo" to jest podróbka. :)
          • j-k no i ? 15.07.26, 16:32

> Bez jaj. Przecież on już dawno nie żyje, a ten, którego "pokazujo" to jest podróbka. :)

- no i ?

jesli jest udana - to niczego nie zmienia.
      • storima Re: Następne pokolenia Polaków może spokojniej 14.07.26, 17:48

>
        > Zostało tam jeszcze cos co mogłoby się załamać? Bo ten slogan słyszałem już czt
        > ery lata temu.

Od początku pełnoskalowej inwazji Rosjanin pies.na.czarnych rozsiewał na forach AGORY propagandową grozę upadku gospodarczego UE w tym Polski.

Mieszka w Rosji. I nawet gdyby widział co się obecnie tam
        dzieje, jak kryzys bije Rosjan w twarz to bezgranicznie będzie wierny putinowskiej doktrynie powrotu do bandyckiej hegemonii ZSRR.

• tapatik Re: Następne pokolenia Polaków może spokojniej 14.07.26, 21:54

> Zostało tam jeszcze cos co mogłoby się załamać?

Tak, produkcja żywności. Ponieważ są ataki na rafinerie, to zaczyna brakować paliwa, więc albo paliwo zostanie skierowane na front albo do napędzania maszyn rolniczych. Jeśli pójdzie na front to rolnicy nie będą mieli jak obrobić pól i zbiorą znacznie mniej produktów rolnych, co oznacza wzrost cen żywności oraz artykułów pierwszej potrzeby (o czym niżej).

> Bo ten slogan słyszałem już cztery lata temu.

Dopóki ludzie myślą, że bojarzy są źli, a car dobry to kacapia nie upadnie, ale...
        www.youtube.com/watch?v=zdMS-aRji60
        W latach 90-tych z pewnej prowincji daleko na wschodzie przyszedł do moskwy telegram:
        Przyślijcie wódkę STOP ludzie trzeźwieją STOP pytają się o cara.
        • tapatik Re: Następne pokolenia Polaków może spokojniej 14.07.26, 22:49
          www.osw.waw.pl/pl/publikacje/analizy/2026-07-10/rosja-rzad-bezsilny-w-obliczu-kryzysu-paliwowego
          Artykuł z 10 lipca 2026 opisujący problemy z paliwami.
          • no-popis Re: Następne pokolenia Polaków może spokojniej 15.07.26, 07:51
            tapatik napisał:

> www.osw.waw.pl/pl/publikacje/analizy/2026-07-10/rosja-rzad-bezsilny-w-obliczu-kryzysu-paliwowego
            > Artykuł z 10 lipca 2026 opisujący problemy z paliwami.
            >
            Jesteś ponadprzeciętnie podatny na propagandę dla mas.
            • tapatik Re: Następne pokolenia Polaków może spokojniej 15.07.26, 17:51
              no-popis napisała:

> Jesteś ponadprzeciętnie podatny na propagandę dla mas.

W kulturalnej dyskusji atakujemy pogląd, a nie rozmówcę.
              Poproszę o merytoryczne argumenty co jest nie tak w tym artykule.
    • pies.na.czarnych Re: Następne pokolenia Polaków może spokojniej 14.07.26, 18:24
      Ktoś tu udaje, ze nie widzi Tuska x.com/Grouchenka2/status/2077029107490058562?s=20
    • pies.na.czarnych Re: Następne pokolenia Polaków może spokojniej 14.07.26, 19:18
      Jak myślicie co z tej dziewczynki wyrośnie?

https://pbs.twimg.com/media/HNLs2ATXoAAlvww?format=jpg&name=medium
      • no-popis Re: Następne pokolenia Polaków może spokojniej 15.07.26, 07:52

> Jak myślicie co z tej dziewczynki wyrośnie?
        >
        > https://pbs.twimg.com/media/HNLs2ATXoAAlvww?format=jpg&name=medium
        Niekomunistka a to już wiele.
        • taziuta Re: Następne pokolenia Polaków może spokojniej 15.07.26, 07:59
          no-popis napisała:

> Niekomunistka a to już wiele.

To ilu ty masz wrogów, biedactwo? POPiS, lewactwo?
          Zostają ci tylko różne konfy, debile od Brauna, i bojówki Bąkiewicza, chyba.
          Twoje klimaty...
        • j-k ee tam... kolejna Wanda... 15.07.26, 16:35
          no-popis napisała:
          > Niekomunistka a to już wiele.

ee tam... kolejna Wanda... - ta "co nie dala Niemcowi " :)
          • pies.na.czarnych Re: ee tam... kolejna Wanda... 15.07.26, 16:41
            Jeszcze niedawno razem z pro-pisem mieliście w stopce mniej więcej takie zdanko "zwolennik Lewicy", czy jakoś tak. Co się wam porobiło, ze nagle staliście się miłośnikami prawicowej swołoczy?
            • j-k nic sie nie zmienilo. 15.07.26, 17:12
              > Jeszcze niedawno razem z pro-pisem mieliście w stopce mniej więcej takie zdanko
              > "zwolennik Lewicy", czy jakoś tak. Co się wam porobiło, ze nagle staliście się
              > miłośnikami prawicowej swołoczy?

bylem i jestem zwolennikiem Lewicy - ale to nie znaczy, ze zwolennikiem Czarzastego.

- te poszedl na daleko idace kompromisy - byle utrzymac sie u wladzy.

slusznie , czy nie (historia pokaze) uwaza, ze lepiej byc pomagierem Tuska - niz tkwic w opozycji.

• stasi1 Re: Następne pokolenia Polaków może spokojniej 14.07.26, 20:06
      Z tym załamaniem to jeszcze nic pewnego ale faktycznie teraz rosja jest słabsza niż te 5 lat temu. Ale może jeszcze trochę zła wyrządzić w Europie
      • no-popis Re: Następne pokolenia Polaków może spokojniej 15.07.26, 06:54
        stasi1 napisał:

> Z tym załamaniem to jeszcze nic pewnego ale faktycznie teraz rosja jest słabsza
        > niż te 5 lat temu. Ale może jeszcze trochę zła wyrządzić w Europie
        TAk jak powiedział to Lech Kaczyński, w Tbilisi, w roku 2008 ale cała Europa była prorosyjska i proputinowska.
        Mądra UE po szkodzie :(
        • pies.na.czarnych Re: Następne pokolenia Polaków może spokojniej 15.07.26, 09:34
          Zdrowo był naprany.
          • niegracz Re: Następne pokolenia Polaków może spokojniej 15.07.26, 09:50
            -Kercz bez prądu=
            Krym faktycznie odcięty
            od w miarę normalnego funkcjonowania
            - armii ahresorów coraz trudniej bez regularnych dostraw...
    • no-popis Re: Następne pokolenia Polaków może spokojniej 15.07.26, 06:49
      kawa_poranna11 napisała:

Skąd te dane?
      Tradycyjne porannne manipulacje.
      W latach 2023–2024 Rosja odnotowała wysokie, ponad 4-procentowe tempo wzrostu gospodarczego, napędzane gigantycznymi zamówieniami obronnymi państwa. Choć w 2026 roku wzrost mocno wyhamował ale rosyjska gospodarka uniknęła spektakularnego krachu wieszczonego przez nas od 2022 roku.
      Dzięki masowym wypłatom dla żołnierzy kontraktowych oraz rekordowym pensjom w fabrykach zbrojeniowych (wynikających z braku rąk do pracy), robotnicy i ubożsi obywatele realnie się wzbogacili. Ich zarobki rosły szybciej niż inflacja, co napędzało konsumpcję wewnętrzną
      Rosja błyskawicznie przekierowała swój eksport surowców (głównie ropy i gazu) do Chin i Indii.
      Konflikty geopolityczne (takie jak wojna w Iranie) periodycznie windują ceny ropy naftowej na świecie. To generuje dla Kremla dodatkowe zyski, które częściowo neutralizują skutki zachodnich restrykcji.
      Kawuniu, Ty całe życie w lewackiej propagandzie? Masz jakieś inne ciekawsze i bardziej etyczne zajęcia?
    • storima Re: Następne pokolenia Polaków może spokojniej 15.07.26, 16:39
      Reportaż z francuskiej "Liberation" o kryzysie na stacjach benzynowych w Rosji w związku z udanymi atakami Ukrainy na obiekty do przetwarzania ropy w głębi Rosji.
      Kolejki, bójki.

www.instagram.com/reel/DaV6-jBCWNv/
      • storima Re: Następne pokolenia Polaków może spokojniej 15.07.26, 19:42
        storima napisał:

> Reportaż z francuskiej "Liberation" o kryzysie na stacjach benzynowych w Rosji
        > w związku z udanymi atakami Ukrainy na obiekty do przetwarzania ropy w głębi Ro
        > sji.
        > Kolejki, bójki.
        >
        > www.instagram.com/reel/DaV6-jBCWNv/

W Rosji narasta widoczne niezadowolenie społeczne.
        Zapewne uprzywilejowane grupy nie są zadowolone z ciągłych sankcji, braku widocznych działań zatrzymania wojny. Korzyści z bandyckiej agresji są żadne. Kreowany od początku dojścia Putina hurra optymizm osiągnięcia imperialnych celów wygasł.
        Jeśli na stacjach benzynowych jak widać we francuskim reportażu na Insta dochodzi do rękoczynów, olbrzymich kolejek, komentarze z języka francuskiego można automatycznie przetłumaczyć w przeglądarce.

to dlatego putinowski Rosjanin próbował bezskutecznie zanegować prawdziwość tego francuskiego reportażu, jednego ze znaczących mediów francuskich

to można sobie wyobrazić fale agresji występujące w innych przekrojach społecznych które są skutkiem wojny która sprawia co raz więcej problemów. Dodać trzeba wzmagający się gniew matek rekrutów - średnia długość życia na froncie od 10 dni do trzech tygodni - i ukazuje się apokaliptyczny scenariusz dla putinowców ciągnących Rosję kontynuowaniem wojny w przepaść.

Kryzys w Rosji wymyka się spod kontroli. W Rosjanach narasta rozpacz i gniew. "Putin, co do diabła się dzieje?"

Wysokie stopy procentowe, nasilające się ataki dronów, kryzys paliwowy — wszystko to mocno uderza w Rosję i wskazuje na jedno — jej gospodarka się kurczy. Maleje też niezachwiana wcześniej wiara w rosyjskie władze.

wiadomosci.onet.pl/swiat/gospodarka-rosji-zaczyna-sie-chwiac-rosjanie-zli-co-do-diabla-sie-dzieje/rrsnd73
    • pies.na.czarnych Re: Następne pokolenia Polaków może spokojniej 15.07.26, 16:45
      Kacapski troll storima udający, ze mieszka w Paryżu zamiast linkować do strony www.liberation.fr/ wstawia nam tu zdjęcie z instagramu.
      • storima Re: Następne pokolenia Polaków może spokojniej 15.07.26, 16:55

storima Re: Następne pokolenia Polaków może spokojniej 15.07.26, 16:39
        Reportaż z francuskiej "Liberation" o kryzysie na stacjach benzynowych w Rosji w związku z udanymi atakami Ukrainy na obiekty do przetwarzania ropy w głębi Rosji.
        Kolejki, bójki.

www.instagram.com/reel/DaV6-jBCWNv/

(...)

Jak zwykle lamie regulamin i polskie prawo.

Zaśmieca fora AGORY naziolskimi kontami francuskiej ekstremy.

Zaśmiecający fora AGORY z Rosji putinowską propagandą pies.na.czarnych pojęcia nie ma, ze media maja swe strony w aplikacjach społecznościowych.
      • pies.na.czarnych Re: Następne pokolenia Polaków może spokojniej 15.07.26, 17:11
        Ty trolu łamiesz polskie prawo, ale na twoje szczęście w Rosji polskie prawo nie dopadnie cię.
        • pies.na.czarnych Re: Następne pokolenia Polaków może spokojniej 15.07.26, 17:13

> Ty trolu łamiesz polskie prawo, ale na twoje szczęście w Rosji polskie prawo ni
          > e dopadnie cię.

Tu kacapski trollu masz wyszczególnione jakich dopuszczasz się przestępstw: forum.gazeta.pl/forum/w,654,180072046,180072046,Czy_to_jest_zgodne_z_regulaminem_forum.html
    • no-popis Głupie o niewdzięczne kest polskie społeczeństwo 16.07.26, 09:21
      Premier wyaz z lewacką koalicją będą budować stację kosmiczną a naród tego noe rozumoe, że będziemy światową POtęgą. Jak to trafnoe opisał Mazala- Misk zaczyna się w strachu przed POTĘGĄ Tuska wyprzedawać z assetów kosmicznych bo woe, że Tusl, nawet w kosmosie, nie pozwoli się ograć.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka