Dodaj do ulubionych

Łapanie Ukraińców

25.07.26, 04:35
Jest coś o czym nie pamiętamy o licytacji Tatr z 9 maja 1889 roku.
Stracilibyśmy je gdyby nie Zamoyski. Przepłacił wtedy sporo.

pl.wikipedia.org/wiki/Licytacja_d%C3%B3br_zakopia%C5%84skich_(1889)
A potem wszystko oddał Polsce w 1924 roku.
Wcześniej byliśmy narodem, dla którego liczyła się ojczyzna. Husarzy do siebie dopłacali i to nie mało.
Pochodzili z rodów magnackich, bo kogo było by stać na konia wartości wsi. A Ci zabierali takich 3-4 na bitwę. Partyzanci nie byli brani z przymusu. Raz dwa trzy, partyzantem będziesz ty. To była ich wola.

Jak to wygląda na Ukrainie. Brakuje mięsa.

x.com/WolnaRadio/status/2080636022228992349
O ile husarz szkolił się przez 20 lat, nim poszedł na front, to złapany chłopak ma marne szanse na przeżycie. Podobnie jak i jego przeciwnik złapany, gdzieś za Uralem.
Obserwuj wątek
    • hordol Re: Łapanie Ukraińców 25.07.26, 05:05
      no ale o tym wiadomo od dawna.w sieci jest mnóstwo takich filmów
      ja im sie nie dziwie.myslisz ze w polsce skłonnosc do umierania na froncie byłaby wieksza?
      • negativum Re: Łapanie Ukraińców 25.07.26, 05:10
        hordol napisała:

> no ale o tym wiadomo od dawna.w sieci jest mnóstwo takich filmów
        > ja im sie nie dziwie.myslisz ze w polsce skłonnosc do umierania na froncie była
        > by wieksza?

• hordol Re: Łapanie Ukraińców 25.07.26, 05:16
          spiewac kazdy moze ...zadalem ci pytanie
          • negativum Re: Łapanie Ukraińców 25.07.26, 05:33
            hordol napisała:

> spiewac kazdy moze ...zadalem ci pytanie

Odpowiem przewrotnie kolejnym pytaniem, dlaczego Polska jest tak bezpieczna?

Prawo prawem, a ludzie sobie żyją. U mnie na dzielni nie ma przestępstw, choć była to jedna najniebezpieczniejszych dzielnic. Krew w ludziach nie zastygła. Kilka lat temu paru alienów, chciało okraść dziecko z telefonu. Źle się do dla nich skończyło. Zostali zmasakrowani przez kumpli, co pili sobie spokojnie piwko na ławeczce. Nie zdążyłem nawet podbiec, a miałem 100 m. 10 sekund i dwóch 3 zmasakrowanych napastników. Dziecko i tak się zesrało ze strachu. Czekanie na patrol to godzina. Wystarczyło 10 sekund.
            Ukraińcy nie mają jeszcze tego instynktu. I muszą ich łapać.
            • hordol Re: Łapanie Ukraińców 25.07.26, 05:53
              pie...sz od rzeczy.jak zazwyczaj.
              alter ego stiepana 4
              • negativum Re: Łapanie Ukraińców 25.07.26, 06:21
                hordol napisała:

> pie...sz od rzeczy.jak zazwyczaj.
                > alter ego stiepana 4

Ukraińcy za szczuci. Nie mają jeszcze tego my mieliśmy od wieków. W podstawówce mieliśmy książeczki do historii. Nasza nauczycielka stwierdziła, że możemy nimi palić w kominkach. Te jej lekcje były naprawdę dobre.
                Siadała na biurku i rozpoczynała gawędę. Boska to była kobieta. Nie lękająca się władzy. Niestety już nie żyje. Realizowała program, ale nie, jak PZPR by tego oczekiwał. Mówiła o wszystkim choćby nocy lwowskiej 22/23 listopada 1918 r.
                Po czym poznać dobrego historyka? Mówi nie tylko o tym co jest piękne.
                Nie ma dziejów nieskalanych w każdym narodzie. Belgowie mordowali Murzynów i teraz mają.
                • hordol Re: Łapanie Ukraińców 25.07.26, 07:12
                  Bełkot
                  • negativum Re: Łapanie Ukraińców 25.07.26, 07:31
                    hordol napisała:

> Bełkot

Dla ciebie wszystko jest bełkotem.
                    • hordol Re: Łapanie Ukraińców 25.07.26, 07:36
                      Twoja pisania niestety tak
                      Szkoda że tego nie zauwazasz
                      • negativum Re: Łapanie Ukraińców 25.07.26, 08:29
                        hordol napisała:

> Twoja pisania niestety tak
                        > Szkoda że tego nie zauwazasz

OK. Poprawię się :)
                        • hordol Re: Łapanie Ukraińców 25.07.26, 08:47
                          Nie na temat, jakieś dziwne dywagacje, strefy itp, itd
                          Lubię Cię ale nie rozumiem. Chyba, że założymy iż maluczkim trudno umysł geniusza ogarnąć😕
                          • hordol Re: Łapanie Ukraińców 25.07.26, 08:48
                            Nie strefy tylko wtręty
                            • negativum Re: Łapanie Ukraińców 25.07.26, 09:20
                              hordol napisała:

> Nie strefy tylko wtręty

Tak mi zostało po blokadach. Tania jest zablokowany nie wiadomo za co. W takich momentach Polacy przechodzili do konspiracji.

Ukraińców lubię i znam ich wielu. Cholernie serdeczni ludzie. Ale dzielą się na dwie grupy. Normalnych i skorumpowanych oligarchów. Znajoma ma syna 26 lat. Mógł wyjechać do Polski jakby dał łapówkę wartości mieszkania. A tam go mogą zdjąć z ulicy i wysłać na front. Bez przeszkolenia.

Magnaci nim wysłali dziecko na front szkolili je przez ca. 20 lat, pod okiem najlepszych szermierzy europejskich. Żełeński wyłapuje ludzi z ulicy. Mój wtręt dotyczył prawa i mentalności Polaków.

Będzie potrzeba - staną.
                              A odnośnie prawa, jest we Wrocławiu zakaz sprzedażny np. piwa od godziny 22 do 6. Jest i co? Zechce mi się piwa o 3 nad ranem. Dostanę. Ty będziesz stać za mną, nie dostaniesz :) To jest chore, ale działa to i Polsce. Tylko na zasadzie przyjaźni, a nie łapówki.

123 lata nauczyły nas jak omijać prawo. Ukraińcy nie mają tego doświadczenia. Podczas, gdy na wojnie giną normalni ludzie, to tam jest korupcja. I dlatego jestem za przekazywaniem dóbr materialnych, a nie pieniędzy, bo te ostatnie zobaczą normalni Ukraińcy, jak świnia niebo. Żełeński nie będzie jeździł czołgiem po ulicach Kijowa. Ale kasę chętnie przyjmie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka