Dodaj do ulubionych

Najbogatszy kraj świata nie będzie pod Niemcami…

03.09.26, 17:12
tvrepublika.pl/Polityka/Polacy-dolozyli-swoja-cegielke-w-referendum-w-ktorym-Islandia-powiedziala-NIE-Unii-Europejskiej/221121
24 tysiące wywróciło system niemiecki

ZDZIWIENIE?! To polskie głosy miały przesądzić, że Islandia powiedziała NIE Unii Europejskiej

Polacy stanowią największą, po Islandczykach, grupę narodowościową w nordyckim państwie. "Polka robi mi paznokcie, polski fryzjer obcina mi włosy. Mam w pobliżu trzy polskie sklepy. Działają polskie szkoły", wylicza.
Obserwuj wątek
    • negativum Re: Najbogatszy kraj świata nie będzie pod Niemca 03.09.26, 17:26
      wiadomosci.onet.pl/politico/co-wynik-referendum-w-islandii-oznacza-dla-pozycji-ue-na-swiecie-niewielki-kraj/36x2r6c

www.money.pl/gospodarka/nie-chca-do-ue-kraj-na-polnocy-zdecydowal-ostra-reakcja-niemiec-7324273052264480a.html
      • opa34 Re: Najbogatszy kraj świata nie będzie pod Niemca 03.09.26, 17:30
        Tak na marginesie:Co maja do tego Niemcy i Kuwejt?
        • negativum Re: Najbogatszy kraj świata nie będzie pod Niemca 03.09.26, 17:40
          opa34 napisał(a):

> Tak na marginesie:Co maja do tego Niemcy i Kuwejt?

Cisnęli, ale Islandczycy powiedzieli nie.
          Mają swoje 100 000 $ na głowę rocznie. Rodzina 4 osobowa ma 400 000 $ rocznie. Nawet, jak nie nazywa się Dawidek K.
        • mateusz.urbanski Re: Najbogatszy kraj świata nie będzie pod Niemca 03.09.26, 21:36
          No przecież wiadomo, że negatyw bredzi 🤣
          Jego wypowiedzi są od czapy
          Ale negatyw staje się Herr Negativ, gdy mowa o niemieckich/wrocławskich/śląskich noblistach🤣
          Wtedy to prawdziwy Breslauer w nim się budzi
          Bo nauka nie ma narodowości🤣
          • negativum Re: Najbogatszy kraj świata nie będzie pod Niemca 03.09.26, 21:51
            mateusz.urbanski napisał:

> No przecież wiadomo, że negatyw bredzi 🤣
            > Jego wypowiedzi są od czapy
            > Ale negatyw staje się Herr Negativ, gdy mowa o niemieckich/wrocławskich/śląskic
            > h noblistach🤣
            > Wtedy to prawdziwy Breslauer w nim się budzi
            > Bo nauka nie ma narodowości🤣

Masz coś to Żydów?
            • mateusz.urbanski Re: Najbogatszy kraj świata nie będzie pod Niemca 03.09.26, 22:23
              negativum napisał:

> Masz coś to Żydów?
              >
              Ty masz coś do wszystkich i o wszystko poza pisowcami -oczywista oczywistość
              No i wyjątek stanowią naukowcy Breslauerzy 🤣

• opa34 Re: Najbogatszy kraj świata nie będzie pod Niemca 03.09.26, 22:13
            To nedzny troll do tego uporczywie klamie
            • negativum Re: Najbogatszy kraj świata nie będzie pod Niemca 03.09.26, 22:27
              opa34 napisał(a):

> To nedzny troll do tego uporczywie klamie

Na Ani ginęli Polacy, nie żadne Ślązacy.
    • opa34 Re: Najbogatszy kraj świata nie będzie pod Niemca 03.09.26, 17:27
      "Polka robi mi paznokcie, polski fryzjer obcina mi włosy."a co ona robi,sprzata?
      • negativum Re: Najbogatszy kraj świata nie będzie pod Niemca 03.09.26, 17:33
        opa34 napisał(a):

> "Polka robi mi paznokcie, polski fryzjer obcina mi włosy."a co ona robi,sprzata
        > ?

Nominalne PKB na mieszkańca (w ujęciu potocznym odpowiadające dochodowi na głowę) w Islandii wynosi około 99 tysięcy USD.

A Herr Donald bezdomnym jest.
        • opa34 Re: Najbogatszy kraj świata nie będzie pod Niemca 03.09.26, 17:37
          Trolluj dalej
          • negativum Re: Najbogatszy kraj świata nie będzie pod Niemca 03.09.26, 17:56
            opa34 napisał(a):

> Trolluj dalej

Po czuję się "prawdziwym" Ślązakiem, ja ty czy Kohut…
    • boggi_dan Re: Najbogatszy kraj świata nie będzie pod Niemca 03.09.26, 17:39
      Wielu Islandczyków obawiało się ingerencji UE w rybołówstwo swojego kraju. Jak ja byłem parę lat temu to tam Ruscy rządzili.
      • negativum Re: Najbogatszy kraj świata nie będzie pod Niemca 03.09.26, 17:45
        boggi_dan napisał:

> Wielu Islandczyków obawiało się ingerencji UE w rybołówstwo swojego kraju. Jak
        > ja byłem parę lat temu to tam Ruscy rządzili.

Teraz rządzą Polacy.
        Im UE i Niemcy do niczego nie są potrzebni.
        Zarabiają godnie 100 000 $ na łba. To mało państewko. 1/3 Wrocławia. Ale dają radę.
        • opa34 Re: Najbogatszy kraj świata nie będzie pod Niemca 03.09.26, 18:16
          Trolluj ale nie klam obrzydliwie:
          Orientacyjnie przeciętne wynagrodzenie brutto na Islandii to około 6–8 mln ISK rocznie, czyli mniej więcej 40–55 tys. € brutto (zależnie od kursu i tego, czy liczymy średnią czy medianę).
          • m.c.hrabia Re: Najbogatszy kraj świata nie będzie pod Niemca 03.09.26, 18:33
            nieuk to nieuk
    • perla.roztocza Re: Najbogatszy kraj świata nie będzie pod Niemca 03.09.26, 18:40
      oni tam prince polo jedzą, kiedyś to podobno spory eksport był.
      Ale pogoda kijowa i ponoć drzew tam nie ma właśnie.
      • opa34 Re: Najbogatszy kraj świata nie będzie pod Niemca 03.09.26, 18:49
        Teraz Mondelēz International - amerykańska spółka z siedzibą w Chicago trzepie kase
      • negativum Re: Najbogatszy kraj świata nie będzie pod Niemca 04.09.26, 12:11
        perla.roztocza napisał(a):

> oni tam prince polo jedzą, kiedyś to podobno spory eksport był.
        > Ale pogoda kijowa i ponoć drzew tam nie ma właśnie.

O pogodzie nie wiem, bo tam nigdy nie byłem, ale się wyprawiam.
        Nawet paszportu nie muszę mieć, wystarczy DO RP.

To świadczy o sile polskiego DO. Lichtenstein także nie jest w UE. Wolny wstęp. Taki mały kraj między Austrią, a Szwajcarią.
        • mateusz.urbanski Re: Najbogatszy kraj świata nie będzie pod Niemca 04.09.26, 12:21
          negativum napisał:

> Nawet paszportu nie muszę mieć, wystarczy DO RP.
          >
          > To świadczy o sile polskiego DO.

Bo Islandia należy do strefy Schengen 🤣🤣🤣🤣🤣

• negativum Re: Najbogatszy kraj świata nie będzie pod Niemca 04.09.26, 12:30

> negativum napisał:
            >
            > > Nawet paszportu nie muszę mieć, wystarczy DO RP.
            > >
            > > To świadczy o sile polskiego DO.
            >
            > Bo Islandia należy do strefy Schengen 🤣🤣🤣🤣🤣
            >

Ale nie jest w UE

Herr Donald straszy nas, że albo UE, bo inaczej polscy obywatele nie mogą pojechać nigdzie.

Kupuję bilet i jadę do Islandii, czy Lichtensteinu. Na DO RP. Nawet nie muszę mieć paszportu.
            • opa34 Re: Najbogatszy kraj świata nie będzie pod Niemca 04.09.26, 12:38
              Jeśli Polska nie byłaby już w UE mogłyby zostać przywrócone kontrole na granicach, a zasady wjazdu dla Polaków do UE zależałyby od wynegocjowanych umów. Jako obywatel państwa spoza UE trzeba byłoby wtedy stosować zasady dla obywateli państw trzecich.
              • negativum Re: Najbogatszy kraj świata nie będzie pod Niemca 04.09.26, 12:41
                opa34 napisał(a):

> Jeśli Polska nie byłaby już w UE mogłyby zostać przywrócone kontrole na granica
                > ch, a zasady wjazdu dla Polaków do UE zależałyby od wynegocjowanych umów. Jako
                > obywatel państwa spoza UE trzeba byłoby wtedy stosować zasady dla obywateli pań
                > stw trzecich.

Tak jak z Islandią?
                • opa34 Re: Najbogatszy kraj świata nie będzie pod Niemca 04.09.26, 12:42
                  Nie,tak jak z Burkina Faso
            • mateusz.urbanski Re: Najbogatszy kraj świata nie będzie pod Niemca 04.09.26, 13:33
              negativum napisał:

> Ale nie jest w UE

Ale jest w Europejskim Obszarze Gospodarczym 🤣

> Herr Donald straszy nas, że albo UE, bo inaczej polscy obywatele nie mogą pojec
              > hać nigdzie.

No i nie pojedziesz bidoku
              Przecież sam przyznajesz, że Islandia to najbogatszy kraj
              A ty do bogatych nie należysz

> Kupuję bilet i jadę do Islandii, czy Lichtensteinu. Na DO RP. Nawet nie muszę m
              > ieć paszportu.

Jedź, póki można - bo chcą tam ograniczyć turystykę - ekologia!
              Tylko żebyś nie pomylił z Irlandią światoFcu
              Tam sila polskiego DO nie działa🤣
              • negativum Re: Najbogatszy kraj świata nie będzie pod Niemca 04.09.26, 15:32
                A Polska to gdzie leży?
    • stasi1 Re: Najbogatszy kraj świata nie będzie pod Niemca 03.09.26, 19:52
      Ale w swoim czasie Islandia zagroziła że przestanie płacić dla nas na Fundusz Norweski jak PiS bedzie chciał zajumac kasę z niego. I PiS sie wystraszył takiej małej Islandii
      • negativum Re: Najbogatszy kraj świata nie będzie pod Niemca 03.09.26, 21:31
        stasi1 napisał:

> Ale w swoim czasie Islandia zagroziła że przestanie płacić dla nas na Fundusz N
        > orweski jak PiS bedzie chciał zajumac kasę z niego. I PiS sie wystraszył takiej
        > małej Islandii

Tu poszło o co innego. Chcesz być pod Niemcem, czy nie? Islandczycy wybrali wolność.
        PKB na łaba to ~100 000 $ rocznie. Mogą spokojnie jeździć po świecie. Wolą jednak pływać.
        Naród dzielny, ale nieliczny. Co 10 ludzik, jest Polakiem. Słyszałeś o jakiś awanturach ludności polskiej?
        • opa34 Re: Najbogatszy kraj świata nie będzie pod Niemca 03.09.26, 21:36
          Trolluj ale nie klam obrzydliwie:
          Orientacyjnie przeciętne wynagrodzenie brutto na Islandii to około 6–8 mln ISK rocznie, czyli mniej więcej 40–55 tys. € brutto (zależnie od kursu i tego, czy liczymy średnią czy medianę).
          • negativum To ty kłamiesz 03.09.26, 21:49
            opa34 napisał(a):

> Trolluj ale nie klam obrzydliwie:
            > Orientacyjnie przeciętne wynagrodzenie brutto na Islandii to około 6–8 mln ISK
            > rocznie, czyli mniej więcej 40–55 tys. € brutto (zależnie od kursu i tego, czy
            > liczymy średnią czy medianę).

Mówię o PKB, a ty o nagrodzeniu.

Ale weźmy te 55 €. Wychodzi 4.5 € na osobę.
        • mateusz.urbanski Re: Najbogatszy kraj świata nie będzie pod Niemca 03.09.26, 21:45
          negativum napisał:

> Co 10 ludzik, jest Polakiem.

No i uważają, że jest nas tam za dużo

Słyszałeś o jakiś aw
          > anturach ludności polskiej?

W ub.roku głośno było o polskim kasjerze, który okradał klientów

• negativum Re: Najbogatszy kraj świata nie będzie pod Niemca 04.09.26, 00:16

> negativum napisał:
            >
            > > Co 10 ludzik, jest Polakiem.
            >
            > No i uważają, że jest nas tam za dużo
            >
            > Słyszałeś o jakiś aw
            > > anturach ludności polskiej?
            >
            > W ub.roku głośno było o polskim kasjerze, który okradał klientów
            >

Czechowiczu?
        • sverir Re: Najbogatszy kraj świata nie będzie pod Niemca 04.09.26, 15:28
          "Tu poszło o co innego. Chcesz być pod Niemcem, czy nie? Islandczycy wybrali wolność"

Fajnie brzmi "Islandczycy wybrali wolność". Przewaga wyniosła 13 tysięcy, więc tak, większość "wolności", bynajmniej jednak trudno mówić o miażdżącej przewadze.

Ale, ale - poszło o cos więcej, niż o Niemców, bo generalnie nie wszyscy postrzegają Niemców tak jak Ty. Większe znaczenie miało rybołówstwo, a tu akurat Polacy głównie szarpią, a nie Niemcy. Polacy zagłosowali więc przeciw Polakom!

"Naród dzielny, ale nieliczny. Co 10 ludzik, jest Polakiem. Słyszałeś o jakiś awanturach ludności polskiej?"

Co dziesiąta osoba narodowości islandzkiej jest narodowości polskiej? Ciekawa koncepcja:)))
          • negativum Re: Najbogatszy kraj świata nie będzie pod Niemca 04.09.26, 15:34
            sverir napisał:

> "Tu poszło o co innego. Chcesz być pod Niemcem, czy nie? Islandczycy wybrali wo
            > lność"
            >
            > Fajnie brzmi "Islandczycy wybrali wolność". Przewaga wyniosła 13 tysięcy, więc
            > tak, większość "wolności", bynajmniej jednak trudno mówić o miażdżącej przewadz
            > e.
            >
            > Ale, ale - poszło o cos więcej, niż o Niemców, bo generalnie nie wszyscy postrz
            > egają Niemców tak jak Ty. Większe znaczenie miało rybołówstwo, a tu akurat Pola
            > cy głównie szarpią, a nie Niemcy. Polacy zagłosowali więc przeciw Polakom!
            >
            > "Naród dzielny, ale nieliczny. Co 10 ludzik, jest Polakiem. Słyszałeś o jakiś a
            > wanturach ludności polskiej?"
            >
            > Co dziesiąta osoba narodowości islandzkiej jest narodowości polskiej? Ciekawa k
            > oncepcja:)))

5% Więc to znaczna liczba.
            24 tys. to Polacy.
          • stasi1 Re: Najbogatszy kraj świata nie będzie pod Niemca 04.09.26, 17:20
            Jak dla mnie takie poważne sprawy jak wstąpienie do jakieś organizacji międzynarodowej jak UE, wystapienie z niej nie powinno odbywać się zwykłą większością głosów. Powinien byc taki wyższy próg. Tak samo jak jakas prowincja ogłasza wolność też powinien byc taki próg
    • x2468 Re: Najbogatszy kraj świata nie będzie pod Niemca 04.09.26, 12:54
      Ty już jesteś pod Pieskowem. Dobrze ci?
    • sverir Re: Najbogatszy kraj świata nie będzie pod Niemca 04.09.26, 15:24
      "Polacy stanowią największą, po Islandczykach, grupę narodowościową w nordyckim państwie. "Polka robi mi paznokcie, polski fryzjer obcina mi włosy. Mam w pobliżu trzy polskie sklepy. Działają polskie szkoły", wylicza."

Imigranci zdecydowali za Islandczyków??? Skandal. Dobrze robicie, że ostrzegacie przed imigrantami. U nas też tak może być, że my będziemy chcieli, ale głos imigrantów przeważy!
      • negativum Re: Najbogatszy kraj świata nie będzie pod Niemca 04.09.26, 17:29
        sverir napisał:

> "Polacy stanowią największą, po Islandczykach, grupę narodowościową w nordyckim
        > państwie. "Polka robi mi paznokcie, polski fryzjer obcina mi włosy. Mam w pobl
        > iżu trzy polskie sklepy. Działają polskie szkoły", wylicza."
        >
        > Imigranci zdecydowali za Islandczyków??? Skandal. Dobrze robicie, że ostrzegaci
        > e przed imigrantami. U nas też tak może być, że my będziemy chcieli, ale głos i
        > migrantów przeważy!

Też…

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka