Dodaj do ulubionych

1/3 Polaków - żadnej książki w ostatnich 6 mies...

IP: 5.2.* / *.chello.pl 28.11.04, 16:18
Przecież liberalne media się do tego dokładają, więc skąd to zdziwienie ?
Obserwuj wątek
    • Gość: el_comandante 1/3 Polaków - żadnej książki w ostatnich 6 mies... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.04, 16:19
      E do kitu z tym szybkim czytaniem ;-) Jak już wykosztuję się na nową książkę
      to chcę się nią cieszyć dłużej niż pół godziny ;-)
      • Gość: Polak co to znaczy do cholery 'jedna ksiazke'? IP: *.crowley.pl 28.11.04, 18:10
        'Maly ksiaze' rozni sie wszystkim od 'Ulissesa' ale przede wszystkim maly ksiaze ma 70 stron a ulisses
        700. Jedna ksiazka to zbyt ogolne rozroznienie
        • Gość: box Re: co to znaczy do cholery 'jedna ksiazke'? IP: *.proxy.aol.com 29.11.04, 01:37
          Coz, Panie Polak, ksiazki zwykle liczy sie na sztuki, Oczywiscie, mozna zrobic
          badania socjologiczne pytajac po ilosc przeczytanych stron. Zaloze sie, ze i
          wtedy znajdzie Pan powod, by se pogderac...
        • Gość: Demona Re: co to znaczy do cholery 'jedna ksiazke'? IP: *.olsztyn.mm.pl 29.11.04, 15:38
          Coz, uwazam,ze przeczytanie 700 stron w ciagu 6 miesiecy to lekki obciach :P
          jesli sie czepiac szczegolow, to umiejetnie prosze... Uwazam,ze 700 ston
          powinno byc srednia czytana w miesiacu (ludnosc nadgonilaby wiele klasyki i
          moze nie gadalaby bredni, wyrosloby spoleczenstwo godne sprawowania polityki).
          pozdrawiam
    • Gość: Krzysztof 1/3 Polaków - żadnej książki w ostatnich 6 mies... IP: *.family4.net 28.11.04, 16:22
      Czytając tytuł i pierwsze zdanie tego artykułu (to wytłuszczone) można
      odnieść wrażenie, że redaktorzy GW należą do tej 1/3. W każdym razie
      przydałyby się korepetycje z języka polskiego albo przynajmniej przywrócenie
      stanowiska korektora.
      • Gość: Tomasz Re: Najlepszą książką jest GNÓJ, to nic dziwnego ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.04, 17:14
        Kiedy wejdziesz do księgarni, to widzisz sam chłam i badziewie w rodzaju
        Umberta Ecco albo Harry Potera. Człowieka odpycha od takich książek.
        A Gazeta Wyborcza, a raczej jej przedstawiciele w jury NIKE nagradzają GNÓJ
        Kuczoka - to ręce siegające po książkę opadają.
        Rynek wydawniczy czeka na wyzwolenie podobnie jak całe polskie społeczeństwo.
        Trzeba wywalić tych jedynie słusznych gości decydujących o profilu wydawniczym.
        • Gość: Greg0,75 Bez przesadyzmu IP: *.net.autocom.pl 28.11.04, 19:55
          Eco pisze całkiem nieźle, Potter to również nienajgorsza pozycja dla młodzierzy młodszej (przeczytałem któryś środkowy tom). Jako ilustracja do chłamu i badziewia zalegająceo księgarnie - nietrafny wybór. Z opinią o gnoju owszem, solidaryzuję.
          A - wydawnictw jest zbyt dużo, by odpowiedzialność zwalać na "jedynie słuszny profil wydawniczy" - w księgarniach oferują to, co skłonny jest kupić sporadyczny klient (np. na prezent dla cioci).
        • Gość: rydzyk od razu widać,że nic nie czytasz i szukasz alibi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.04, 23:46
          antykwariaty są pełne wspaniałych tanich książek - można długo wyliczać...
          tylko jeden przykład - w ciągu tego roku kupiłem siedem książek Faulknera
          z serii Nike(twarda oprawa,mały poręczny format,idealne do pociągu)po 7-12zł
        • dr.krisk Kto to jest "Umberto Ecco"? 29.11.04, 06:52
          Gość portalu: Tomasz napisał(a):

> Kiedy wejdziesz do księgarni, to widzisz sam chłam i badziewie w rodzaju
          > Umberta Ecco
          Chyba niechcący wszedłes do sklepu z butami. Jak się nie zna nazwiska znanego
          włoskiego pisarza i eseisty, to lepiej nie strofować innych...
          "Ecco".. dobre!
          K.
      • Gość: as prezydenci w tym kraju chwalą się że nie czytają IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.04, 16:02
        wcale...więc co się dziwić...
    • Gość: Ewa Re: 1/3 Polaków - żadnej książki w ostatnich 6 mi IP: *.zwm.punkt.pl / *.zwm.punkt.pl 28.11.04, 16:26
      Biorąc pod uwagę, że pomiędzy 15-19 chodzą do szkoły więc statystycznie powinni
      przynajmniej czytać, to co się dzieje powyżej 19 roku życia?????
      • Gość: Greg0,75 Re: 1/3 Polaków - żadnej książki w ostatnich 6 mi IP: *.net.autocom.pl 28.11.04, 19:57
        Robota, dziewczę - ciężki zapieprz na kromkę chleba z masłem + zajmowanie się dziećmi - nie licząc emerytów najstarszą grupą wiekową czytającą cokolwiek są kobiety w ciąży.
        • Gość: martini Re: 1/3 Polaków - żadnej książki w ostatnich 6 mi IP: *.gdc.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 29.11.04, 15:53
          wszystko idzie pogodzić, trzeba tylko chcieć.
          • Gość: Greg0,75 Akurat IP: *.net.autocom.pl 29.11.04, 16:25
            Odkąd pracuję "przerób" spadł mi z 5 na tydzień do max 6 na miesiąc. Nie idzie wyrobić z czasem i tyle.
    • serwal 1/3 Polaków - żadnej książki w ostatnich 6 mi 28.11.04, 16:27
      W pełni się zgadzam.
      Co niektórzy chcą aby Naród Polski zgłupiał i w konsekwencji był rządzony przez
      ludzi posiadających wiedzę. Niestety, ci posiadający wiedzę, to w wiekszości
      obcokrajowcy lub Polacy przez nich kupieni.
      • Gość: psychol Re: 1/3 Polaków - żadnej książki w ostatnich 6 mi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.04, 16:52
        Czy myślałeś może o lczeniu psychiatrycznym? Wiesz, to jeszcze może być
        uleczalne, z tego co widzę grozi Ci coraz mocniejsza mania prześladowcza....
        Wiem, wiem, oni są wszędzie. Tylko uważaj, bo niebawem się okaże że jesteś
        jednym z nich.
    • Gość: mee... POLECAM... IP: *.avenel01.nj.comcast.net 28.11.04, 16:36
      ...frederck forsyth -msciciel (tytul org...avenger...)ostatnia moja przeczytana
      ksiazka...czytasz jednym tchem )))
      • Gość: Krycek Rok 1984 Orwella IP: *.m4.pl 28.11.04, 16:56
        Bardzo dobry ale bardzo ciężki - przez 2 dni chodziłem zdenerwowany i bezsilnie wściekły... Jak ktoś ma mocne nerwy - polecam. Jak nie - stanowczo odradzam.

Wcześniej - Na zachodzie bez zmian - opisy eksplozji rakiet na niebie - przepiękne...
      • Gość: do mee Re: POLECAM... IP: *.crowley.pl 28.11.04, 17:18
        Tak! To sa pozycje wzmacniające intelekt i faktycznie z postu na post twoje
        teksty staja sie coraz bardziej finezyjne.
        • Gość: mee... Re: POLECAM... IP: *.avenel01.nj.comcast.net 28.11.04, 17:26
          ...a co czytales...tytul moze mylic...nie sadz po tytule...ksiazka opowiada o
          bylej jugoslawi i rosji , wietnamie akcja dzieje sie tez w afryce, nie wspomne
          tez o terroryzmie i samym binie ...o dzialanosci cia w walce z
          terroryzmem ...wszystko na czasie a jak poserza horyzonty z zasciankowosci po
          tomaszu lisie...co z ta polska ......wiec mee nie wyzywaj ...tylko napisz co ty
          czytales ostatnio...)))
          • Gość: wali7 Re: POLECAM... IP: *.classcom.pl / *.77.classcom.pl 28.11.04, 18:00
            Nooo, to rzeczywiście dużo dowiedziałeś się o świecie, zwłaszcza o geografii (dzieje się w Afryce), polityce (wiadomo), historii najnowszej (Wietnam)...
            Nic tylko czytać, proponuję jeszcze "M jak miłość" abyś wiedział wszystko o miłości, "Na dobre i na złe" - dowiesz się wszystkiego o medycynie. A z amibitniejszych (znaczy się książek), coś z Harlequinów (o tym samym co "M jak miłość", ale bardziej dogłębnie), dzieła R.Cooka (ten od "Comy" - o tym samym co "Na dobre i na złe") mogą być trochę za trudne...
            Nic tylko poszerzać horyzonty...
            • Gość: wali7 Re: POLECAM... IP: *.classcom.pl / *.77.classcom.pl 28.11.04, 18:08
              OK, w porządku, też lubię Forsytha. Ale trudno nazwać to literaturą poszerzającą cokolwiek. Ot - taki bigos (też lubię bigos), trochę polityki, trochę teorii spiskowych, trochę akcji... ale to fikcja! Przyjemnie się czyta, nic ponadto. Ale oczywiście lepiej czytać Forsytha, niż nic nie czytać...
              • Gość: mee... Re: POLECAM... IP: *.avenel01.nj.comcast.net 28.11.04, 18:19
                ...ale z ciebie roztropek...zapomniales dodac ...co czytasz )))
                • Gość: wali7 Re: POLECAM... IP: *.ifr-pan.krakow.pl 29.11.04, 14:12
                  Hmm, rzeczywiście nic ciekawego:
                  "Wstęp do teorii obliczeń neronowych"
                  "Matematyka w fizyce kwantowej i klasycznej" /przedzieram się.../
                  a z ciekawszych "Większa Europa.", a z całkiem lekkich moją ulubioną
                  (przeczytaną chyba z 50 razy) "Tajemniczą wyspę) L. Verne'a. W ciągu ostatniego
                  pół roku czytałem także "The Tales of Sherlock Holmes", a zpodobnych
                  klimatów "Wiezień na Marsie" (podobny czas powstanie, ale SF zamiast
                  detektywistycznej).
                  Polecam i pozdrawiam
                  A tego Forsytha może też przeczytam?
            • Gość: mee... Re: POLECAM... IP: *.avenel01.nj.comcast.net 28.11.04, 18:18
              ...po pierwsze to nie bylo do ciebie...chlopie bez manier )))
              • Gość: wali Re: POLECAM... IP: *.ifr-pan.krakow.pl 29.11.04, 14:13
                Nie czuj się urażony. Samo wyszło ;-)
    • Gość: Mirek z Kanady A jak glosowali? IP: *.vn.shawcable.net 28.11.04, 16:51
      Ide o zaklad, ze ci co nie czytali zadnych ksiazek - poprzednio glosowali na
      Millera i SLD. Ci z jedna ksaizka na sumieniu (cwiercinteligenci) to pewnie
      elekorat UW (a ksiazke napisal niejaki P. Huelle.
      • Gość: titt Re: A jak glosowali? IP: *.botany.gu.se 29.11.04, 15:08
        A niewatpliwie ci z 9 ksiazkami to na LPR albo samoobrone...
    • Gość: gaga Re: 1/3 Polaków - żadnej książki w ostatnich 6 mi IP: *.crowley.pl 28.11.04, 17:15
      I dziwicie sie że takie jełopy potem głosuja na komuchów.W ich czasach -
      czytali bo musieli (przynajmniej Krótki kurs WKPb) i tamta"wiedza" w nich
      została!!
      Nawiasem mówiac kiedy w stanie wojennym w Prlu (czytac jak spluniecie- wg
      Herberta)chłopcy w Krakowie na hali targowej kupili w/wym "kurs" ztrzymał ich
      tajniak i doprowadził na komisariat - bo jak wyjasniał słowo "bolszewików" w
      tyt tej ksiażki - wydało mu sie obrazliwe, I MIAŁ RACJĘ!!!!!!!
    • mlasskacz twierdzę, że 90% nie przeczytało żadnej ksiązki w 28.11.04, 17:23
      ostatnich 6 miesiącach, w tym ja. Po prostu nie znajduje nic ciekawego a czytam najczęsciej fragmenty, które mnie własnie interesują. Zresztą, cóz takiego niesamowitego, jeśli przeczytam 2 kryminały i 6 harlekinów? Taki będę kulturalny? Dużo ważniejsze jest, że 75% Polaków nie myje zebów. To jest to!
      • Gość: jA Re: twierdzę, że 90% nie przeczytało żadnej ksiąz IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 29.11.04, 14:41
        To było chociaż przeczytać pudełko od pasty do zębów.
    • wielki_czarownik Ceny 28.11.04, 17:25
      Przy obecnych cenach książek i ogólnej mizerii w bibliotekach wcale mnie to nie dziwi. Niech nikt nie liczy, że wydam 40 czy 50 PLN na książkę którą przeczytam w 1-2 wieczory i do której przez najbliższe lata nie powrócę.
      Muszę się zadowalać bibliotekami a tam dobrych i nowych pozycji jak na lekarstwo.
      Zresztą na same książki na uczelnię wydałem już w tym semestrze chyba ze 200 PLN.
      • Gość: legwan Re: Ceny IP: *.cable.wsm.wielun.pl 28.11.04, 18:52
        A ile wydałeś w tym semestrze na piwo i wódkę?
        • wielki_czarownik Niewiele 28.11.04, 20:45
          Tak myślę, że od września ze 40 PLN.
      • Gość: bolo WŁAŚNIE !!! IP: *.crowley.pl 28.11.04, 20:55
        nikt nie bierze pod uwage czytania tzw. książek fachowych.
        nikogo nie "ruszy " gdy mówi sie że przeczytało się (bo musiało się przeczytać ) kilkadziesiąt pozycji związanych z wykonywanym zawodem.
        ale wystarczy że powie się że przeczytało się "Idiotę" D. i wszyscy pieja z zachwytu nad twoją inteligencja i kulturą.

• szoppracz1 Re: Ceny 29.11.04, 13:44
        A ja wolę zaoszczędzić na ciuchach lub innych babskich przyjemnościach i co
        miesiąc nabyć kilka książek. Nie żal mi wydawac na ten cel. Uwielbiam czytać i
        robię to niemal nałogowo.
      • Gość: jA Re: Ceny IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 29.11.04, 14:44
        A o antykwariatach słyszałeś?
        --
        Co Ci z tym Piłsudskim? Pasuje to do tematu, jak świni zegark z dewizką.
    • Gość: Flower Re: 1/3 Polaków - żadnej książki w ostatnich 6 mi IP: *.netia.piekary.net 28.11.04, 17:51
      Czarownik wiesz co, jelsi nie umisz znalesc ksiazki na tak duzym rynku to
      widocznie masz problem z oczami. Ja znowu mam problem z tym, ze ejst przesyt
      ksiazek. Bynajmniej nie byle co! Ciekawe jestem co studujesz, moze na
      politechnice? pewnie poza podrecznikami nic nie czytasz hę? powiadasz, ze
      wydales 200 zł, ja wydałem w tmy semestrze 300 zł i wcalnie nie zaluje, bo
      kupuje by wiedziec. A ksiakzi sa drogie to fakt. Ale jak ktos inny mowi ze
      wazniejsze od czytania jest mycie zebów .... Jestem ciekaw ile z tych 75% nie
      myjacych zeby nie czyta;), moze dobrze, ze nie czytaja bo bardziej bybyło czuc;)
    • Gość: przeMek Re: 1/3 Polaków - żadnej książki w ostatnich 6 mi IP: *.internetdsl.tpnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 28.11.04, 18:10
      w tym roku(ktory przeciez sie jeszcze nie skonczyl:))przeczytalem 16ksiazek-w
      tym bestseelery ostatnich miesiecy-Kysia Tatiany Tołstoj(polecam goraco) oraz
      Pianistke Elfride Jelinek(Nobel 2004)poza tym:J.cortazar-Gra w klasy,J.Pilch-
      rozpacz z powodu utraty furmanki,bezpowrotnie utracona leworecznosc,Tolkien-
      Wladca pierscieni-wszystkie czesci,shakespheare-najzalosniejsza tragedia
      rzymska Tytusa Andronikusa,Rowling-wszystkie czesci przygód o harrym
      potterze,J.orieux-Talleyrand itd.....polecam wszystkim czytanie bo tak naprawde
      to jest cos co nas ksztaltuje,kazdy moze cos znalezc dla siebie KOCHAM
      CZYTAC!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      • Gość: Greg0,75 O rany, ale miszung - przeszło bez niestrawności? IP: *.net.autocom.pl 28.11.04, 20:01
      • Gość: bolo kocham sie onanizować? IP: *.crowley.pl 28.11.04, 20:50
        spędzasz życie w wymyslonym przez kogoś świecie. zjadasz jak sam mówisz w wielkich ilościach to co ktoś ci przygotował. będziesz nie tyle mądry i ludzki co pękaty od opowieści.
        może w czasie gdy zaczytywałes sie tołstojkiem, umarła w samotności ta sąsiadka z naprzeciwka- samotna osoba opuszczona przez wszystkich. nie stać cie było na rozmowe z nią.

albo...
        w twoim miasteczku ktoś wyciął najpiękniejsze drzewa tylko dlatego że zasłaniały widok z okien jakiemus dupkowi. nikt nie protestował.

albo..
        ..
        albo...
        ..

masz jedno życie więc je przeżyj. REALNIE!
        • Gość: jA Re: kocham sie onanizować? IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 29.11.04, 14:53
          W czasie gdy piszesz na tym (innym może też) forum, być może jkiś ptaszek
          cierpi ze złamanym skrzydełkiem! Rzuć w diabły wypowiedzi na temat, który
          najyraźniej jest Ci obcy, biegnij zaopiekować się ptaszkiem, łapać dla niego
          muchy albo co!
      • Gość: jA Re: 1/3 Polaków - żadnej książki w ostatnich 6 mi IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 29.11.04, 14:48
        Brawo! Tylko naucz się jeszcze pisać i będzie OK.
    • Gość: Paschalis Re: 1/3 Polaków - żadnej książki w ostatnich 6 mi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.04, 18:22
      Rozumiem, że nie masz na myśli GW, która sprzedaje tanią serię arcydzieł
      literackich XXw.
    • Gość: mee... ...LAMPA ALADYNA...i inne bajki- POLECAM IP: *.avenel01.nj.comcast.net 28.11.04, 18:29
      ...wprawdzie czytam to memu dziecku trzy letniemu wlasnie...ale sam sie przy
      tym dobrze bawie...)))
    • Gość: legwan Re: 1/3 Polaków - żadnej książki w ostatnich 6 mi IP: *.cable.wsm.wielun.pl 28.11.04, 18:47
      tak więc jestem skazany na sukces! Czytam codziennie (teraz no logo naomi klein
      i polactwo ziemkiewicza), mam 25 lat i duuuuużą przewagę nad nieczytającymi...
      Przekłada to się oczywiście na sukces zawodowy. Naprawdę niewiele potrzeba żeby
      osiągnąć sukces...
      • Gość: ;) Re: 1/3 Polaków - żadnej książki w ostatnich 6 mi IP: *.raciborz / *.internetdsl.tpnet.pl 29.11.04, 00:27
        Hahaha!
        Już lepiej zostan w tych twoich ksiazkach, bo w zderzeniu z prawdziwym swiatem
        mozesz doznac szoku!
    • Gość: brutt Re: 1/3 Polaków - żadnej książki w ostatnich 6 mi IP: *.240.241.92.Dial1.Phoenix1.Level3.net 28.11.04, 20:07
      Bo po co komu ksiazki? Najlepiej wybudowac kolejna galerie handlowa i w nej
      spedzac czas. Albo muliplex- wiele miast polskich marzy o tej taniej rozrywce
      dla mas. Potrzebne jest glupie spoleczenstwo bo wtedy kupi wszystko bez
      zastanowienia. Ruszamy na kolejna promocje/ znizke cen!!!!!Huuurrrraaaaaa!!!
      • Gość: SASZA 1/3 Polaków - żadnej książki w ostatnich 6 mi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.04, 20:49
        To prawda. Można to zresztą sprawdzić czytając posty na tym forum.Mam jednak w
        tej ostatniej kwestii( tj czytelnictwa wśród "forumowiczów")inne zdanie-mianowicie
        3/4 nic nie czytało w okresie ostatnich 2 lat.Widać to wyraźnie po "głębokości"
        ich wypowiedzi oraz fatalnej stylistyce,gramatyce i ortografii postów
    • Gość: bolo po co czytać DURNE DYRDYMAŁY ??!! IP: *.crowley.pl 28.11.04, 20:43
      zadziwia mnie jak bardzo ludzie lubią żyć w wirtualnym swiecie!
      czas poswięcony na bzdurną poezję, opowieści dziwnej treści to wytwory czyjejś wyobraźni. nie zawsze zdrowej. ale reklama robi swoje - ten i ów powie publicznie - czytałem dostojewskiego! a wszyscy patrzą z zachwytem!
      podobnie jest z tzw. sztuką. podziwianie klockowatych rzeźb, bohomazów czy dźwięków (nie powiem -muzyki). do tego samego wora wrzucam sport - rzecz najgłupszą. miliony podziwiaja (przed telewizorem) jak dwóch ludzi bije sie po mordach, jak dwie grupy ludzi uganiaja sie za okragłym przedmiotem itd.

to co człowiek mógł stworzyć już to zrobił!!

szkoda czasu na dalsze wałkowanie tematu!
      najlepsze co ludzie moga teraz robić to być ze soba, pomagać itd.
      dbać o to co zostało jeszcze na tej ziemi.

kochani! szkoda życia! DO ROBOTY !!
      • Gość: SASZA po co czytać DURNE DYRDYMAŁY ??!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.04, 20:53
        NAWET GDYBY CI KTOŚ POWIEDZIAŁ PO CO PEWNIE BYŚ NIE UWIERZYŁ.DLA MNIE TO JEST
        POGLĄD WIEPRZKA W KLATCE.
        • Gość: bolo Re: po co czytać DURNE DYRDYMAŁY ??!! IP: *.crowley.pl 28.11.04, 21:28
          mieliśmy próbkę wypowiedzi takiego właśnie artysty :)
          zapomniał jednak że swoich prac nikomu by nie sprzedał bo to knoty. utrzymuje go państwo z naszych podatków.
          • Gość: jeden z członków Towarzysz magister napisze "Skończoną dekadę" IP: *.czajen.pl / *.czajen.pl 28.11.04, 21:35
            To będzie dopiero bestseller. Zanosi sie na to, że bedzie pisał w odosobnieniu,
            żeby mu nikt nie przeszkadzał.
      • Gość: galgan [...] IP: *.client.comcast.net 28.11.04, 23:50
        Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
    • Gość: mee... KUCHNIA POLSKA... IP: *.avenel01.nj.comcast.net 29.11.04, 00:07
      ...polecam

...polecam )))

• Gość: mee... wlasnie jem... IP: *.avenel01.nj.comcast.net 29.11.04, 00:17
        ...mussel marinara...ale to tylko czasami...)))
    • Gość: ;) Re: 1/3 Polaków - żadnej książki w ostatnich 6 mi IP: *.raciborz / *.internetdsl.tpnet.pl 29.11.04, 00:31
      Najpierw dajcie ludziom na chleb! Ponad polowa Polaków ledwo wiąże koniec z
      końcem. Czy oni mają środki na zakup nowej ksiażki?

Wczoraj byłam w Empiku. Wiele pozycji mnie kusilo. Obiecałam sobie, ze w
      przyszłym miesiącu sobie kupię to i to. Bo teraz było mi za drogo...W
      bibliotece tego nie znajdę z pewnością. Tam są teraz jedynie sterty
      romansideł...
    • Gość: mahoney no i co z tego ? co za czub wymyslil ze wszyscy m IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.04, 01:27
      usza czytac ? ja czytam ale przeszkadza mi ta pieptzona nagonka na czytanie ,
      czytajac nie staniesz sie lepszym czlowiekiem , gorzej mozesz sie stac gorszym
      czlowiekiem , czytanie zaciemnia obarz zycia , czytasz nie zyjesz , mysle ze
      wiekszosc z bab z ksiazkami w reku w autobusach to glupie kwoki ,ktorym
      ksiazki zastepuja parwdziwe zycie , czytaja i mysa ze zyja a gowno prawda ,
      riedel skonczyl zaledwie podstawowke a co stworzyl
      dziennikarze znalezli se sensacje , zajmijcie sie prawdziwymi problemami
      • Gość: mee... ...jestem tego samego zdania...ksiazki IP: *.avenel01.nj.comcast.net 29.11.04, 02:22
        ... na makulature...a kase dla biednych...czemus ubogi bo nie czytasz
        ksiazek...czemu nie cztasz ksiazek bos ubogi...wlasnie niestety magister tu
        polakom ...przykladem i chlopcy w rzadzie po zawodowce z lsd ,uw i
        samoobrony )))
      • dr.krisk Riedel stwórca. 29.11.04, 06:54
        Gość portalu: mahoney napisał(a):

a gowno prawda ,
        > riedel skonczyl zaledwie podstawowke a co stworzyl
        No właśnie, co?
    • Gość: Micron Re: kto i co czytuje? IP: *.tulane.edu 29.11.04, 03:40
      Czyzbys "rye" sugerowal, ze zwolennicy przewielebnego
      ojca Rydzyka przoduja w czytelnictwie?
    • Gość: chala a krytykuja innych za niewiedze, choc sami glupi IP: 68.214.177.* 29.11.04, 04:34
      i biedni. ignorancja nie przeszkadza Polakom pouczac innych. nawet tym ktorym
      sluza czyszczac kible i tylki starcooow na florydzie. Polak Potrafi. I ksiazki
      do tego nie potrzebuje.
    • Gość: SABAŁA Re: 1/3 - TO WIDAĆ WYRAŹNIE NA KAŻDYM FORUM IP: *.cg.shawcable.net 29.11.04, 07:49
      TO ĆWOKOWATE POLACTWO ROBI PRZECIEŻ BŁĘDY ORTOGRAFICZNE W KAŻDYM NAPISANYM
      ZDANIU. PO TYM GO NAJŁATWIEJ POZNAĆ. Z NIEUMIEJĘTNOŚCIA PISANIA ŁACZY SIĘ TEŻ
      POWSZECHNA GŁUPOTA W KAŻDEJ NIEMAL DZIEDZINIE, NIE WSPOMINAJĄC O POLITYCE.
    • Gość: Bu-Bu Re: I dobrze! IP: *.chello.pl 29.11.04, 13:39
      I racja, czytanie ogłupia, druk deprawuje, wolę kazania naszego Gdańskiego
      proboszcza!
    • Gość: ted Re: 1/3 Polaków - żadnej książki w ostatnich 6 mi IP: 195.205.7.* 29.11.04, 13:41
      Czy to jeszcze kogoś dziwi? A kiedy mają czytać ? Po gonitwie za pracą ,kiedy
      mają łby zaprzątnięte troskami o warunki materialne ? Ludzie o jakim czytaniu
      wy tu mówicie ? Przecież my nie żyjemy w normalnym kraju ,tyklo w kraju
      przekrętów i zjłodziejstwa i często w tzw białych rękawiczkach.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka