Dodaj do ulubionych

***KALEKA -SENS

IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 09.05.02, 10:40
Jestem kaleką (kaleką, a nie "niepełnosprawnym" -bo to fałszywy eufemizm).
Usłyszałem w radio, że "niepełnosprawnych wyróżnia zadziwiająca chęć życia". Ja
czuję to inaczej. Powiedziałbym: "sens życia". -Jeden z podstawowych elementów -
warunków ewolucji. -W biologi są nim mutacje -anomalie.
Wpływ na odruchy humanitarne, indukowanie działań twórczych itp. to włączenie
ludzkiej świadomości w ewolucję -partnerstwo ze Stwórcą w akt twórczy. -To taki
skrót skrótów myślowych. Pozdrawiam ;-))
Obserwuj wątek
    • Gość: lis Re: ***KALEKA -SENS IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 09.05.02, 17:54
      Tak
    • Gość: kot Re: ***KALEKA -SENS IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 10.05.02, 10:52
      podstawe prawdopodobienstwa, mutacji w ewolucji mozna rozszezyc o
      prawdopodobienstwo rozpadu izotopów, trafienia w cel, skupiania galaktyk itp
      • Gość: Ania Re: ***KALEKA -SENS IP: *.upc.chello.be 10.05.02, 14:58
        Czytalam to z piec razy a inni przede mna pewnie tez.Czy to moja wina,ze nie
        umiesz zainteresowac ludzi?Czy moze to wina Hani?Zakladasz wiele watkow ale
        jakos nie maja one powodzenia .Jest takie forum psychologia moze tam Ci sie
        uda.Z tym,ze trzeba pisac zrozumiale bez skrotow myslowych ,ktorych znaczenie
        jest jasne tylko dla Ciebie.No i jak juz piszesz tyle na temat sensu to pisz z
        sensem .
        • Gość: kuna Re: ***KALEKA -SENS IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 10.05.02, 18:31
          Przypominam Ci, Platona "cienie na ścianie jaskinii". Cała rzeczywistość to
          skruty -cienie i bez wysiłku i dobrej woli ślizgasz się po wierzchu. ;-)))
          • Gość: Ania Re: ***KALEKA -SENS IP: *.upc.chello.be 10.05.02, 18:43
            Gość portalu: kuna napisał(a):

> Przypominam Ci, Platona "cienie na ścianie jaskinii". Cała rzeczywistość to
            > skruty -cienie i bez wysiłku i dobrej woli ślizgasz się po wierzchu. ;-)))

A z jakiej racji ja mam sie wysilac i tracic czas na cos co wogole mnie nie
            interesuje?Przeciez to jest forum a nie klasowka,w ktorej nauczyciel zadaje temat
            i uczen musi cos napisac.Zaloz watek,ktory ludzi zainteresuje ,nie zmusisz nikogo
            do dyskusji chocbys podbijal ten watek jeszcze 100 razy jako tygrys,lew itd....
            • Gość: kuna Re: ***KALEKA -SENS IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 11.05.02, 11:13
              -No juści. Ale z czasem zaczyna sie myśleć i sięga się dalej niż "latoś piękna
              wiosna". N.p. do "skrótu": "być albo nie być, oto jest pytanie" (Szekspir -
              jakby co) -Zdarza się... -Ahoj ;-)))
              • Gość: Ania Re: ***KALEKA -SENS IP: *.upc.chello.be 11.05.02, 14:03

> -No juści. Ale z czasem zaczyna sie myśleć i sięga się dalej niż "latoś piękna
                > wiosna". N.p. do "skrótu": "być albo nie być, oto jest pytanie" (Szekspir -
                > jakby co) -Zdarza się... -Ahoj ;-)))

Dzieki,ze napisales ,ze Szekspir trzeba mi bylo jeszcze dopisac,ze to z Hamleta
                bo skad ja moglabym wiedziec czcigodny Starcze ?
            • sceptyk Jak zainteresowac 11.05.02, 12:21
              Gość portalu: Ania napisał(a):

>(...) Zaloz watek,ktory ludzi zainteresuje (...)
              ------------------------------

Kuno, posluchaj rad osoby doswiadczonej. Ania wie co mowi. Uczestniczy w koncu w
              niezliczonej ilosci watkow i cieszy sie w pewnych srodowiskach tego Forum znaczna
              popularnoscia. Znasz jej tajemnice? Moge Ci podpowiedziec: pisz jakies
              bezsensowne belkoty na Kosciol. Oskarzaj ksiezy, ma sie rozumiec WSZYSTKICH
              ksiezy, o najrozniejsze przestepstwa, zboczenia, niegodziwosci itp. Staraj sie
              tez unikac w swych tekstach jakichs glebszych mysli, a juz zwlaszcza idei. Pisz
              prosto, o jedzeniu, seksie, programach TV. Sluchaj sie Ani.

No i nie tylko zakladaj, badz wypowiadaj sie postempacko w watkach o kosciele,
              ale tez przy kazdej okazji przykladaj kosciolowi, czyli ksiezom, Papiezowi itd
              itp. Nie musisz zwracac uwagi czy to ma sens czy nie ma. Nie szukaj sensu. Tu nie
              o to chodzi. Po prostu przykladaj. A najlepiej lacz to z jakies zartami quasi-
              erotycznymi w stylu plebejskim, badz nawet w stylu lumpa. O ksiezach, rzecz
              jasna. Watek o zupie, to Ty natychmiast wtracaj zart o ksiezej d... Stopniowo
              przejdziesz do mocniejszych 'zartow'. Poznasz sile forumowego rechotu i zobaczysz
              jaki bedzie efekt. Jesli dokucza Ci troche samotnosc wirtualna, swiat przemieni
              sie jak za dotknieciem czarodziejskiej rozdzki. Kilkanascie tekstow spowoduje, ze
              staniesz sie popularny. No oczywiscie nie tak popularny jak Ania, bo by zasluzyc
              na taka popularnosc to trzeba zamiescic co najmniej 100 wymozdzonych postow. Ale
              w przyszlosci, jesli bedziesz konsekwentny, to kto wie?

Skorzystaj zatem z rad doswiadczonych forumowiczow
              Zycze Ci duzo sukcesow.

PS. Bym zapomnial. Zaprenumeruj NIE. Koniecznie. To pomocne zrodlo wiedzy o
              naszym swiecie, na drodze do popularnosci w srodowiskach zdominowanych przez
              postempakow uproszczonych. Na poczatek. Potem, jak sie rozwiniesz we wlasciwym
              kierunku, jak juz zbudujesz solidne podstawy swiatopogladowe, poszukamy innych
              tytulow. Ale na razie - NIE. Jak mowi chinskie przyslowie, nawet najdluzsza droga
              zaczyna sie pierwszym krokiem. A ten bedzie wlasciwy. Gwarantuje.
              • Gość: Ania Re: Jak zainteresowac IP: *.upc.chello.be 11.05.02, 13:14
                sceptyk napisał(a):

> Gość portalu: Ania napisał(a):
                >
                > >(...) Zaloz watek,ktory ludzi zainteresuje (...)
                > ------------------------------
                >
                > Kuno, posluchaj rad osoby doswiadczonej. Ania wie co mowi. Uczestniczy w koncu
                > w
                > niezliczonej ilosci watkow i cieszy sie w pewnych srodowiskach tego Forum znacz
                > na
                > popularnoscia. Znasz jej tajemnice? Moge Ci podpowiedziec: pisz jakies
                > bezsensowne belkoty na Kosciol. Oskarzaj ksiezy, ma sie rozumiec WSZYSTKICH
                > ksiezy, o najrozniejsze przestepstwa, zboczenia, niegodziwosci itp. Staraj sie
                > tez unikac w swych tekstach jakichs glebszych mysli, a juz zwlaszcza idei. Pisz
                >
                > prosto, o jedzeniu, seksie, programach TV. Sluchaj sie Ani.
                >
                > No i nie tylko zakladaj, badz wypowiadaj sie postempacko w watkach o kosciele,
                > ale tez przy kazdej okazji przykladaj kosciolowi, czyli ksiezom, Papiezowi itd
                > itp. Nie musisz zwracac uwagi czy to ma sens czy nie ma. Nie szukaj sensu. Tu n
                > ie
                > o to chodzi. Po prostu przykladaj. A najlepiej lacz to z jakies zartami quasi-
                > erotycznymi w stylu plebejskim, badz nawet w stylu lumpa. O ksiezach, rzecz
                > jasna. Watek o zupie, to Ty natychmiast wtracaj zart o ksiezej d... Stopniowo
                > przejdziesz do mocniejszych 'zartow'. Poznasz sile forumowego rechotu i zobaczy
                > sz
                > jaki bedzie efekt. Jesli dokucza Ci troche samotnosc wirtualna, swiat przemieni
                >
                > sie jak za dotknieciem czarodziejskiej rozdzki. Kilkanascie tekstow spowoduje,
                > ze
                > staniesz sie popularny. No oczywiscie nie tak popularny jak Ania, bo by zasluzy
                > c
                > na taka popularnosc to trzeba zamiescic co najmniej 100 wymozdzonych postow. Al
                > e
                > w przyszlosci, jesli bedziesz konsekwentny, to kto wie?
                >
                > Skorzystaj zatem z rad doswiadczonych forumowiczow
                > Zycze Ci duzo sukcesow.
                >
                > PS. Bym zapomnial. Zaprenumeruj NIE. Koniecznie. To pomocne zrodlo wiedzy o
                > naszym swiecie, na drodze do popularnosci w srodowiskach zdominowanych przez
                > postempakow uproszczonych. Na poczatek. Potem, jak sie rozwiniesz we wlasciwym
                > kierunku, jak juz zbudujesz solidne podstawy swiatopogladowe, poszukamy innych
                > tytulow. Ale na razie - NIE. Jak mowi chinskie przyslowie, nawet najdluzsza dro
                > ga
                > zaczyna sie pierwszym krokiem. A ten bedzie wlasciwy. Gwarantuje.

Za slowa uznania dziekuje panie Sceptyk ja wg.pana jestem niepelnosprawna
                intelektualnie postempaczka wiec gdzie mnie kalece intelektualnej wypowiadac sie
                w tak wybitnie intelektualnych watkach ale pana jako intelektualiste przez
                duze"I" zapraszam do dyskusji w imieniu swoim i autora.Z gory serdzcznie dziekuje
                moze skorzystam cokolwiek i nie tylko ja ale inne kaleki intelektualne.

• stakoj Sensacja!2-gi podpisze sie pod slowami Ani! 14.05.02, 11:37
                  Gość portalu: Ania napisał(a):
                  > Za slowa uznania dziekuje panie Sceptyk ja wg.pana jestem niepelnosprawna
                  >intelektualnie postempaczka wiec gdzie mnie kalece intelektualnej wypowiadac sie
                  > w tak wybitnie intelektualnych watkach ale pana jako intelektualiste przez
                  > duze"I" zapraszam do dyskusji w imieniu swoim i autora.Z gory serdzcznie dzieku
                  > je
                  > moze skorzystam cokolwiek i nie tylko ja ale inne kaleki intelektualne.

Skoro sama tak uwazasz, bede grzeczny i nie podwazam!

• Gość: Ania Re: Sensacja!2-gi podpisze sie pod slowami Ani! IP: *.upc.chello.be 14.05.02, 11:40
                    stakoj napisał(a):

> Gość portalu: Ania napisał(a):
                    > > Za slowa uznania dziekuje panie Sceptyk ja wg.pana jestem niepelnosprawna
                    > >intelektualnie postempaczka wiec gdzie mnie kalece intelektualnej wypowiada
                    > c sie
                    > > w tak wybitnie intelektualnych watkach ale pana jako intelektualiste przez
                    >
                    > > duze"I" zapraszam do dyskusji w imieniu swoim i autora.Z gory serdzcznie d
                    > zieku
                    > > je
                    > > moze skorzystam cokolwiek i nie tylko ja ale inne kaleki intelektualne.
                    >
                    > Skoro sama tak uwazasz, bede grzeczny i nie podwazam!

Pana tez zapraszam do dyskusji ale na temat moj tylko na temat podany przez
                    autora.
                    >

• Gość: Maya Re: KALEKA...SENS....DLA KUNY! IP: *.nsw.bigpond.net.au 11.05.02, 13:16
                ......A KIEDY PRZYSNI SIE, KALEKI LOS....
                NIECH BIALE GOLEBIE...NIE OPUSZCZA DACHU!

• Gość: Maya Re: POZDRAWIAM PANIE SCEPTYK !! IP: *.nsw.bigpond.net.au 11.05.02, 13:21
                  ....Brawo, trafne spostrzezenia!

Pzdr.
                  m.
                • Gość: kuna Re: KALEKA...SENS....DLA KUNY! IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 11.05.02, 17:45
                  Dla czego ? -Maju
              • Gość: kuna Re: Jak zainteresowac IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 11.05.02, 17:42
                Pozdrawiam Cię Sceptyku :-)))) Ahoj
                • Gość: waldi Re: Jak zainteresowac Miriam IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 11.05.02, 21:41
                  MIriam jest gut for Du. Suche, Schribe forum informacje dnia
              • stakoj Jestem pod wrazeniem! 14.05.02, 12:02
                Chyle czola przed wielkoscia Sceptyka!
                Czytuje troche forum,ale do takiej syntezy
                nie doszedlem. Kilka zadan zawiera cala recepte
                powodzenia na forum.Jakze trafna recepte!
                Brakuje mi tam tylko obowiazku zaprenumerowania
                Gazety Wybiórczej!
                Napisanie jakiegos wlasnego zdania, a nie cytatu
                z mysli Wielkiego Adama M., byloby duzym faux pa!
                • Gość: Ania Re: Jestem pod wrazeniem! IP: *.upc.chello.be 14.05.02, 12:07
                  stakoj napisał(a):

> Chyle czola przed wielkoscia Sceptyka!
                  > Czytuje troche forum,ale do takiej syntezy
                  > nie doszedlem. Kilka zadan zawiera cala recepte
                  > powodzenia na forum.Jakze trafna recepte!
                  > Brakuje mi tam tylko obowiazku zaprenumerowania
                  > Gazety Wybiórczej!
                  > Napisanie jakiegos wlasnego zdania, a nie cytatu
                  > z mysli Wielkiego Adama M., byloby duzym faux pa!

Ja tez jestem pod wrazeniem ale moze by tak na temat podany w watku ,chocby przez
                  grzecznosc dla autora.

• Gość: kuna Re: ***KALEKA -SENS IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 13.05.02, 11:02
      Rozumiem Cię. Ja też nie mogę zrozuieć teorii strun. -Nie czuję się z tym
      dobrze -to chyba brak skromniści.
      • Gość: kuna Re: ***KALEKA -SENS IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 13.05.02, 11:06

> Rozumiem Cię. Ja też nie mogę zrozuieć teorii strun. -Nie czuję się z tym
        > dobrze -to chyba brak skromniści*.

Errara: *skromności
        • Gość: Maya Re: ***KALEKA -SENS*** DO KUNY IP: *.nsw.bigpond.net.au 13.05.02, 17:21
          ....Biale golebie...moga symbolizowac:
          mocnego, wolnego ducha..ktory sie nie poddaje,
          czy to, wobec swoloczy, czy to wobec okrutnego losu.
          Swietnie...jesli los nie jest nazbyt okrutny.
          Ale ludzie sa...bo sa glupcami...ty miej swe piekne
          golebie w swym sercu, niczym sie nie przejmuj,
          tworz chwile ze stworca...jestes
          w nim z pewnoscia.

Pozdrow Krakow ode mnie!:)

m.

• Gość: kuna Re: ***KALEKA -SENS*** DO KUNY IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 14.05.02, 09:39
            Gość portalu: Maya napisał(a):

> ....Biale golebie...moga symbolizowac:
            > mocnego, wolnego ducha..ktory sie nie poddaje,
            > czy to, wobec swoloczy, czy to wobec okrutnego losu.
            > Swietnie...jesli los nie jest nazbyt okrutny.
            > Ale ludzie sa...bo sa glupcami...ty miej swe piekne
            > golebie w swym sercu, niczym sie nie przejmuj,
            > tworz chwile ze stworca...jestes
            > w nim z pewnoscia.
            >
            > Pozdrow Krakow ode mnie!:)
            >
            > m.

Dziekuje Ci -Czuje do Ciebie cieple uczucie. Krakow kiedys radzono mi "z
            ostroznoscia" -miano racje. Nie jestem krakusem -los nosil mnie po calej Polsce.
            Wszedzie spotkalem dobrych, przyjaznych ludzi. Tych innych staralem sie ogladac z
            daleka. -Nie zawsze sie to udawalo, ale ujdzie. Pzdrawiam, Ahoj :-))))

• Gość: Dzik Re: ***KALEKA -SENS IP: *.pse.pl 14.05.02, 10:17

> Jestem kaleką (kaleką, a nie "niepełnosprawnym" -
      > bo to fałszywy eufemizm).
      > Usłyszałem w radio, że "niepełnosprawnych wyróżnia
      > zadziwiająca chęć życia". Ja czuję to inaczej.
      > Powiedziałbym: "sens życia".

już JK napisał
      "Szlachetne zdrowie
      nikt się nie dowie
      jako smakujesz
      aż się zepsujesz".

a AM
      "..................ty jesteś jak zdrowie
      ile cię trzeba cenić, ten tylko się dowie
      kto cię stracił........".

Nie wiem i nie pytam jakim jesteś dotknięty kalectwem.
      Jestem pewien, że jest ci ciężej niż ludziom całkiem
      zdrowym, ale siła ducha powoduje, że ludzie o kulach,
      ba, nawet niewidomi, z niewielką pomocą przyjaciół
      wspinają się na wysokie szczyty. Tam, gdzie zdrowi
      dotrzeć nie potrafią.
      > - Jeden z podstawowych elementów - warunków ewolucji.
      > - W biologi są nim mutacje - anomalie.
      > Wpływ na odruchy humanitarne, indukowanie działań
      > twórczych itp. to włączenie ludzkiej świadomości w
      > ewolucję -partnerstwo ze Stwórcą w akt twórczy. -To
      > taki skrót skrótów myślowych. Pozdrawiam ;-))
      duży skrót, bo jeśli włączyć Stwórcę
      to cierpienie Chrystusa ma sens
      a odruchy 'humanitarne' zdarzają się ludziom
      (i zwierzętom).

pozdrawiam.
      • Gość: Maya Re: ***KALEKA -SENS*** DO KUNY IP: *.nsw.bigpond.net.au 15.05.02, 16:56
        Witam...Nie zawsze mam czas, zajrzec na Forum.
        Dziekuje, ja rowniez zywie do ciebie...cieple uczucia Kuno.
        Krakow pokochalam za jego klimat..z ludzmi roznie bywa.
        Nie czuje sie krakuska...wlasciwie, od zawsze czulam sie australijka,
        choc nie bylam wczesniej tego swiadoma, ale zawsze wiedzialam,
        ze moje miejsce..jest daleko, od mego rodzimego Kraju.
        Tu jest moje serce, tu jest moja Ojczyzna.
        A..gdzie jest twoje serce Kuno...czy umialbys(umialabys) to okreslic(?)
        Najpewniej, twoje serce jest..w Chrystusie.

Czy wiesz, ze kalectwo, moze byc pojeciem bardzo wzglednym.
        Nie zawsze jest to objaw fizyczny.

Moge ci tez troche opowiedziec o tym, jak w Australii
        traktuje sie kalekich ludzi.
        Bez zadnych tragedii...traktuje sie ich bardzo normalnie i spokojnie.
        Wszedzie maja oni swoje miejsce...oraz dobre, pelne opieki i troski ludzi,
        ze zrozumieniem ich sytuacji. Sa inni, jak inni, rozni sa wszyscy ludzie.
        Taka ciekawostka...zwierzeta sie tutaj nikogo nie boja, zyja w duzej
        symbiozie z ludzmi...mozna do nich podejsc, one podchodza, nawet ptaki.
        Sam pewnie znasz czesty widok z Polski...potwornie zastraszonych zwierzat,
        wrecz chorych, skulonych w przestrachu..czesto uciekajacych przed ludzmi.
        Jakze to wymowne..prawda(?)
        Marzy mi sie taki "przelom", kiedy to ten przestrach zwierzat w Polsce,
        sie zakonczy. Jesli one zaczna ufac ludziom, to bedzie oznaczalo, ze jest
        to naprawde Kraj cywilizowany, mowiac prostym jezykiem, to bedzie oznaczalo, ze
        ludzie stali sie lepsi...nie smiem marzyc, prawdziwie dobrzy.

Dzisiaj jest piekne, nowe "swieto"polskie..Dzien Niezapominajki.
        Nie zapominam o tobie Kuno..i o ludziach Dobrej Woli.
        Dedykuje ci plyte CD, holenderskiego artysty
        Andreasa Vollenweidera "Trilogy"...to, tym razem.

I na zakonczenie...kilka slow poezji
        "Za wszystkie kolory, skladam tobie Panie moj - Dzieki"...

Pozdrawiam ciebie Kuno oraz,
        bardzo dzikiego Dzika z Dzikich Wzgorz..jak sie domyslam.

m.
        • Gość: Dzik Re: SENS DO MAYi IP: *.pse.pl 17.05.02, 10:11
          Gość portalu: Maya napisał(a):

> Pozdrawiam ciebie Kuno oraz,
          > bardzo dzikiego Dzika z Dzikich Wzgorz..jak sie
          > domyslam.
          >
          > m.
          dzięki m.
          za pozdrowienia zza mórz i oceanów

"kiedy deszcz przyjdzie porozmawiać z ziemią
          żuki nie wyjdą pocieszyć na drogę
          na strachy nocne
          na niepogodę
          tym co są dla siebie lecz się nie zobaczą
          tym co przegrali więc tym bardziej znaczą

daj Boże szczęście"

(J.Twardowski - kiedy)

pozdrawiam
          Andrzej.

PS
          nie wiem czy w RP są jeszcze gdzieś jakieś Dzikie Wzgórza
          nawet Bieszczady skolonizowano, bogaci gringos z Warszawy
          i nie tylko, grodzą połoniny płotami gdzie się da.

w ogóle wstyd się przyznać mieszkam w Warszawie.

nie wiem czy jestem bardziej dziki niż inni ale
          Polska to dziki kraj dzikich ludzi i może
          stąd mój nick
          zresztą odziedziczony w spadku
          po prapraprapradziadku.
          :-)

• Gość: Dzik Re: SENS ... DO KUNY IP: *.pse.pl 17.05.02, 10:14
          "podziękuj za cierpienie
          czy umiesz czy nie umiesz
          bez niego nigdy nie wiesz
          ile miłość kosztuje"

(ks J.Twardowski - do albumu)

pozdrawiam
          Andrzej
          • Gość: Maya Re: SENS ... Do Dzika I Kuny IP: *.nsw.bigpond.net.au 18.05.02, 07:09
            .."Nie z takiej odleglosci patrz na mnie,
            Nie w tak dalekich stronach,
            Ciebie szukam
            A gdybysmy tak chwile byli,
            Cosmy razem,
            Cosmy w glebiny swe patrzyli.
            Nie z takiej odleglosci patrz na mnie"...

A ja Dziku, wiem co to bardzo DZIKIE I PIEKNE WZGORZA.
            One mnie wychowaly, pamiecia tam siegam i czuje zapach lak.
            ...A cywilizacja byla w zasiegu reki...
            Pamietam tez ostatni obraz Bieszczadzkich zieleni,
            z taka gama zieleni...jeszcze sie nie spotkalam.
            Warszawe milo wspominam, mam tam rodzine.
            Ostatnio, gdy odwiedzalam Ambasade AU na Saskiej Kempie,
            spotkalam Agnieszke Osiecka...jej blask wygasal,
            co bylo widoczne.
            My tu gadu...gadu...a gdzie sie podzial Kuna?
            Mam nadzieje, ze u Kuny wszystko w porzadku(?)

Pozdrawiam Cie Dziku i ciebie Kuno.
            m.
            do tej pory nie spotkalam
            • Gość: Maya Re: SENS ... Do Dzika I Kuny IP: *.nsw.bigpond.net.au 18.05.02, 07:18
              .....Do tej pory nie spotkalam,
              takiej gamy zieleni,
              Ktora by lakom zroszonym,
              nastarczyla Rumieni...

m. z Dzikich Wzgorz
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka