Dodaj do ulubionych

Generale Jaruzelski!

13.12.04, 20:02
Panie Wojciechu Jaruzelski, nienawidziłem ja kiedyś Pana szczerze i długo,
i bezsilnie szukałem możliwości zaszkodzenia Panu albo chociaż jakiegoś
Pana ukarania. Jedyne niestety, co mi się udało, to jakiś taki dyzmowski
faul, kiedy to w latach już dziewięćdziesiątych, na jakimś tam raucie,
udało mi się Pana celowo potrącić. Ale nie przewrócić, cóż.
Czas wiele zmienia: rośnie entropia, biegną przedawnienia, zaciera się
pamięć, ustala historia, dojrzewają ludzie. Procesy te objęły i mnie,
i oczywiście Pana. Wiele ma Pan do przemyślenia, do pożałowania,
usprawiedliwienia, może do odpokutowania nawet, prawda? Każdy wiele ma,
lecz mało kto tyle. To chyba dlatego żyje Pan tak długo.
Życzę Panu jeszcze wielu długich lat myślenia oraz wspominania,
borykania się z sumieniem, samotnością, uwiądem... Nic nie może być
sprawiedliwszego. A na koniec jednak, lecz nie wcześniej niż za ileś
jeszcze lat, dopiero kiedy całkiem runie porządek okrągłego stołu,
gdy skompromitują się obłudne idee, które zaczadziały XX stulecie –
te, którym Pan służył, jak i również te, z którymi Pan przegrał, wtedy
bym już życzył Panu troszeczkę spokoju.
Pax.
Obserwuj wątek
    • Gość: czyzunia Re: Generale Jaruzelski! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.04, 20:35
      ciekawe o tyle, że 75 proc obywateli rz-plitej pochwala to co zrobił generał a
      za co ty winszujesz mu katuszy.
      • Gość: elle Re: Generale Jaruzelski! IP: *.inet.biz.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 13.12.04, 20:42
        to aż tyle z tobą,czyżuniu i tomsonem w UB było? przerażające..
      • basia.basia Re: Generale Jaruzelski! 13.12.04, 20:45
        Gość portalu: czyzunia napisał(a):

> ciekawe o tyle, że 75 proc obywateli rz-plitej pochwala to co zrobił generał
        a
        > za co ty winszujesz mu katuszy.

Dzisaj Polsat podał wyniki nowych badań na ten temat; w tej chwili jest pół
        na pół (zbawca/mniejsze zło - zdrajca/zbrodnia). Ten stosunek będzie ewoluował
        na niekorzyść generała, bo już dzisiaj wiadomo, że tezę o tym, że zagrażali
        nam Rosjanie i stan wojenny był mniejszym złem oraz o tym, że gdyby nie stan
        wojenny to nie byłoby "okrągłego stołu" (czy, że ułatwił OS) da się łatwo
        obalić wobec nowych dokumentów, które są w posiadaniu IPN.

Nawiasem mówiąc IPN 18 października wszczął śledztwo w sprawie stanu wojennego:
        ma zbadać czy był legalny i czy był zbrodnią komunistyczną.

• Gość: czyzunia Re: Generale Jaruzelski! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.04, 20:50
          stanowimy siłę jak widać nawet w nieprzychylnych nam polsatach/zaniżanie/.
          miło mi że rozpoznała tu jakś pasażeraka jakaś elle czy jakoś tak, moje
          esbectwo. skrombnie ukrywałem to bo nie chciałem się chwalić ale jak już
          zostałem rozpoznany, to przyjmę kwiaty.
          a te wszystkie ipn wsadzcie se wbuty. mogą nam skoczyć na pukiel.
          • Gość: prokurator Iebani Pjerdoleni Naziści IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.04, 20:52
          • Gość: elle Re: Generale Jaruzelski! IP: *.inet.biz.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 13.12.04, 20:54
            wiesz, czyżuniu, nie mów hop! Jeszcze kilka dni temu takie krzyki urządzała twa
            niewątpliwie idolka, leszkabyłegouśmieszka koleżanka. Czy Leszkowi w główce
            mieściło sie jeszcze niedawno, że tak po tym kończeniu go poznają? Nie! Więc,
            jak widzisz.
      • douglasmclloyd Re: Generale Jaruzelski! 13.12.04, 20:55

> ciekawe o tyle, że 75 proc obywateli rz-plitej pochwala to co zrobił generał a
        > za co ty winszujesz mu katuszy.

Ciekawe co by te 75% powiedziało, gdyby Kuczma wprowadził teraz stan wojenny na
        Ukrainie. Klaskałoby pod ukraińską ambasadą z radości?
        • Gość: czyzunia Re: Generale Jaruzelski! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.04, 21:53
          a co mnie obchodzi jakaś q..a ukraina. tw. kuczma niech robi co mu się żywnie
          podoba, nawet stan wojenny. może tym biednym ukraińcom zapobieże w przejęciu
          ich państewka przez przygłupó typu solidarnościwego.
          sb wiecznie żywa.
          • Gość: Wrona skona Re: Generale Jaruzelski! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.04, 22:53
            My ci tak łatwo nie damy umrzeć.
            Pomęczysz się jeszcze.
            • czyzunia Re: Generale Jaruzelski! 13.12.04, 22:56
              a generał sra na was.
          • douglasmclloyd Re: Generale Jaruzelski! 13.12.04, 23:24

> a co mnie obchodzi jakaś q..a ukraina. tw. kuczma niech robi co mu się żywnie
            > podoba, nawet stan wojenny.

To po jaka cholerę pierwszy nierób tam jeździł?

> może tym biednym ukraińcom zapobieże w przejęciu
            > ich państewka przez przygłupó typu solidarnościwego.
            > sb wiecznie żywa.
    • iza.bella.iza Re: Generale Jaruzelski! 13.12.04, 23:08
      "Panie Generale - być może historia ci wybaczy, ale ja ci dopier...ę"

Takie graffiti pojawiło się w centrum Warszawy w pierwszym tygodniu stanu
      wojennego. Moim zdaniem dla wielu nie staraciło na aktualności. Jaruzelski nie
      jest po pierwsze polskim generałem - jest sowieckim politrukiem wychowanym
      przez stalinowców w szkole polityczno-wojskowej w Riazaniu. On nigdy sam nie
      zrozumie, że jest zdrajcą i bandytą. Dlatego należy mu dopie...ć sprawiedliwie,
      stawiając go przed sądem i skazać prawomocnym wyrokiem na dożywocie. Areszt w
      domowy w wygodnej willi na warszawskim mokotowie, sąsiadującej z rezydencją
      ambasodora USA to stanowczo za mało. Ten człowiek ma na rękach krew uczestników
      praskiej wiosny, polskich robotników strajkujących w 1970 i w 1981 oraz księdza
      Jerzego Popiełuszki. Przez całe życie wydał bądź spełniał zbrodnicze rozkazy i
      powinien być ścigany za zbrodnie przeciwko ludzkości, siedzieć w celi obok
      Miloszewicza.
      • Gość: żałosne IZA = chora z nienawiści IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.04, 23:19
        • iza.bella.iza żałosne są twoje wpisy wielonikowcu 13.12.04, 23:23
          a twoja diagnostyka nikogo nie obchodzi.
        • douglasmclloyd To Jaruzelski jest żałosny (n/t) 13.12.04, 23:25
          • czyzunia Re: To Jaruzelski jest żałosny (n/t) 13.12.04, 23:27
            a generała to gamonie możecie pocałować w sam kant d..y, ale nie za duży byśta
            mieli zaszczyt.
            • douglasmclloyd Czyzunia pałuj się razem z zasranym generałem nt 13.12.04, 23:30
              • czyzunia Re: Czyzunia pałuj się razem z zasranym generałem 13.12.04, 23:32
                zajady mi sie robią aty koniku pana jezu\sa mnie rozśmieszasz.
            • iza.bella.iza Czyzunia - paluszki ci spuchną:) 13.12.04, 23:33
              Od rana walisz w klawiaturę w obronie generała. Dostaniesz od niego chociaż
              cukierka za to?
              • basia.basia Re: Czyzunia - paluszki ci spuchną:) 14.12.04, 00:01
                iza.bella.iza napisała:

> Od rana walisz w klawiaturę w obronie generała. Dostaniesz od niego chociaż
                > cukierka za to?

Lubię Twoje ripoty:)))))))))
    • douglasmclloyd Dlaczego 'bohater' Jaruzelski siedzi w norze? 13.12.04, 23:37
      I boi się wyjść na ulicę? Przecież podobno 75% Polaków go kocha? Boi się, że
      mógłby dostać pałą?
      • czyzunia Re: Dlaczego 'bohater' Jaruzelski siedzi w norze? 13.12.04, 23:39
        ulica jest dla motłochu. wont gnoje.
        • douglasmclloyd Re: Dlaczego 'bohater' Jaruzelski siedzi w norze? 13.12.04, 23:42
          czyzunia napisał:

> ulica jest dla motłochu.

Nie sądzę. Jaruzelski motłoch na ulicach rozpędzał armatkami, ewentualnie kazał
          strzelać.
          • rolotomasi Znajdzie się cela dla Jaruzela 14.12.04, 00:29
            Znajdzie się cela
            dla Jaruzela.
            czyli >
            Nie spoczniemy
            nim zamkniemy.
            • Gość: wtorek Re: Znajdzie się pała na dupę generała IP: *.chello.pl 14.12.04, 00:44
              Takie hasło też było.
              • Gość: czyzunia Re: Znajdzie się pała na dupę generała IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.04, 08:37
                rozśmieszywacze.
      • Gość: klik Re: Dlaczego 'bohater' Jaruzelski siedzi w norze? IP: *.crowley.pl 14.12.04, 08:43
        douglasmclloyd napisał:
        Dlaczego 'bohater' Jaruzelski siedzi w norze?
        I boi się wyjść na ulicę?

Bo żaden uczciwy człowiek nie chce mu podać ręki. A na łajdakach widocznie mu
        nie zależy.
    • Gość: Piort Re: Generale Jaruzelski! IP: *.com.pl 14.12.04, 13:20
      Czemu prezentujecie takie radykalne stanowiska? Dla generała Jaruzelskiego
      podjęcie decyzji o wprowadzeniu stanu wojennego było napewno niełatwą decyzją,
      ale, z jego punktu widzenia i siedzenia, ratował ojczyznę. Można było snuć
      różne scenariusze rozwoju sytuacji, ale wykluczyć wojny domowej i/lub
      interwencji radzieckiej nie można było. Teraz wszyscy są mądrzy, ale wtedy nikt
      nie wiedział co zrobi ZSRR i zaprzyjaźnione państwa, nie wiadomo było jak
      zachowa się Solidarność. Ja, choć ucierpiałem wskutek stanu wojennego, nie mogę
      zarzucić generałowi prywaty, nieuczciwości czy unikania odpowiedzialności za
      swoje czyny.
      • polish.ham OK 14.12.04, 21:56
        niech mu będzie
        pax
        • rolotomasi Nie spoczniemy nim zamkniemy 15.12.04, 02:02
          i żadnych pierdół o pokoju>>
          Kto sieje wiatr zbiera burzę.
          Jak kto mówi: pax, to za siebie i wolna wola,
          Też: wolna droga do kaplicy przykościelnej z kobietami i dziećmi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka