Dodaj do ulubionych

podziękowania dla pana Bogusława Nizieńskiego

30.12.04, 19:11
Jutro kończy się Pańska kadencja na stanowisku Rzecznika Interesu
Publicznego. Wydarzenia ostatnich miesięcy pokazują jak wielkim błędem było
wprowadzenie instytucji lustracji tak późno i w tak okrojonej formie raz
powstrzymanie się od radykalnej i pryncypialnej dekomunizacji. Gdyby w porę
udało wprowadzić obie instytucje w pożądanym zakresie być może nie bylibyśmy
świadkami wstrząsającej ilości afer, których głównymi bohaterami są osoby
tkwiące głęboko korzeniami w zym, totalitarnym ustroju. Ostatnie dni
pokazują, że ówczesny sprzeciw pewnych środowisk wobec idei lustracji i
dekomunizacji nie wynikał z chęci przebaczenia lub nowego otwarcia, a był
tylko próbą ukrycia swojej ohydnej, zbrukanej zdradą przeszłości.
Z przykrością obserwowałem systematyczne ataki na Pana ze strony
postkomunistów i ich mediów (właściwie jednego medium). Drwiono z urzędu,
który Pan sprawował, lustracji, brutalnie atakując Pana ad personam. Historia
pokazała kto miał rację.
Do rangi symbolu urasta fakt,że funkcję pierwszego Rzecznika Interesu
Publicznego powierzono właśnie Panu.Żołnierzowi Armii Krajowej, synowi
zamęczonego na przesłuchaniach uczestnika Powstania Antykomunistycznego.
Dzięki temu wszyscy mieliśmy pewność, że nie pozostanie Pan głuchy na niemy
krzyk „zdradzonych o świcie” śpiących wiecznie w głębokim śniegu,
szpiclowanych, zastaraszanych i więzionych.
Takie postacie jak Pan, profesorowie Leon Kieres i Witold Kulesza uosabiają
cały majestat Rzeczypospolitej, która nawet po latach karze ( choć tylko
symbolicznie) gnębiących Ją w niewoli szpiclów, agentów i donosicieli. To
pozowliło mi utrzymać wiarę ( mocno nadwątloną) w ziemską sprawiedliwość i
to, że kanalię i szumowinę można nazwać po imieniu.
Nie jest tak jak ośmielił wykrzykiwać się na sali rozpraw kłamca z laską
marszałkowską. Wykonał Pan dobra i czystą robotę.
Dobrze służył Pan Ojczyźnie.
Dziękuję Panu.

Obserwuj wątek
    • venus99 Re: podziękowania dla pana Bogusława Nizieńskiego 30.12.04, 19:14
      przez litość nie będę już przypominał co radiomaryjni mówili i pisali o prof.
      Kieresie w trakcie prac związanych z Jedwabnem.
      Nizieński - mała,koniunkturalna menda.
      • Gość: lekarz Re: podziękowania dla pana Bogusława Nizieńskiego IP: *.aster.pl 30.12.04, 19:16
        a kim ty venus99 jestes, zeby sie tak o innych wyrazac?
        • venus99 Re: podziękowania dla pana Bogusława Nizieńskiego 30.12.04, 19:18
          obywatelem RP, i jako taki mogę pisać co mysle o każdym urzędniku i każdej
          instytucji.
          • Gość: lekarz Re: podziękowania dla pana Bogusława Nizieńskiego IP: *.aster.pl 30.12.04, 19:21
            Wątpię, czy tak można pisać o urzędniku. A zresztą można Cię namierzyć i
            będziesz odpowiadać przed Sądem za zniesławienie. Jestem bardzo ciekawy czy
            powtórzysz te słowa na sali sądowej.
            • venus99 Re: podziękowania dla pana Bogusława Nizieńskiego 30.12.04, 19:24
              wiem że żyjemy w wymiarze orwellowskim i podsłuchy są w dzisiejszej Polsce
              powszechne ale nie widzę powodu dla którego miałbym nie mówic,że p.Niezieński
              to koniunkturalista o dziwnej przeszłości i mendowatym charakterze.
              • Gość: lekarz Re: podziękowania dla pana Bogusława Nizieńskiego IP: *.aster.pl 30.12.04, 19:28
                Powtórzysz to na sali sądowej?
    • Gość: Marian do podziękowań dla Pana Sędziego przyłączam się. IP: *.gdynia.mm.pl 30.12.04, 19:19
      Dziękuję Panu, z całego serca.
      • venus99 Re: do podziękowań dla Pana Sędziego przyłączam s 30.12.04, 19:29
        a dlaczego nie?
        • Gość: lekarz Re: do podziękowań dla Pana Sędziego przyłączam s IP: *.aster.pl 30.12.04, 19:35
          Podejmę dzaiałania aby Cię namierzyć. Nastepnie spodziewaj się pozwu o
          zniesławienie.
          P.s. Szukaj dobrego adwokata.
    • venus99 Re: podziękowania dla pana Bogusława Nizieńskiego 30.12.04, 19:21
      chyba poprawnie należało napisać "podziekowanie panu ..."?
      • ayran Re: podziękowania dla pana Bogusława Nizieńskiego 30.12.04, 19:33
        Nie masz racji. Jak najbardziej można przekazać podziękowania (przeznaczone) dla
        kogoś.
        • venus99 Re: podziękowania dla pana Bogusława Nizieńskiego 30.12.04, 19:34
          nie upieram sie ale kiepsko mi to brzmi.
          • ayran Re: podziękowania dla pana Bogusława Nizieńskiego 30.12.04, 19:38
            venus99 napisał:

> nie upieram sie ale kiepsko mi to brzmi.

Ale rozumiesz, że to nie wystarczy do wykazania niepoprawności?
            • venus99 Re: podziękowania dla pana Bogusława Nizieńskiego 30.12.04, 19:39
              oczywiście.
              ja jednak zawsze dziekuję komuś a nie dziękuję dla ....
              • ayran Re: podziękowania dla pana Bogusława Nizieńskiego 30.12.04, 19:43
                venus99 napisał:

> ja jednak zawsze dziekuję komuś a nie dziękuję dla ....

Dobrze, że ci sie to zdarza, ale w konkretnym przypadku czym innym jest
                czasownik "dziękować" , a czym innym rzeczownik "podziękowanie". Gratulacje
                dla... też ci źle brzmią?
                • venus99 Re: podziękowania dla pana Bogusława Nizieńskiego 30.12.04, 19:45
                  czy w tej sprawie - marginalnej dla głównego wątku nie powinien wypowiedzieć
                  się jakiś polonista?
                  tez mi żle brzmi - czy nie lepiej - gratuluję Jerzemu Kowalskiemu?
                  • ayran Re: podziękowania dla pana Bogusława Nizieńskiego 30.12.04, 19:47
                    venus99 napisał:

> tez mi żle brzmi - czy nie lepiej - gratuluję Jerzemu Kowalskiemu?

Gratulacje dla Jerzego Kowalskiego cię rażą?
                    • venus99 Re: podziękowania dla pana Bogusława Nizieńskiego 30.12.04, 19:49
                      tak,ale przysięgam,że go nie znam.
                      • ayran Re: podziękowania dla pana Bogusława Nizieńskiego 30.12.04, 19:51
                        venus99 napisał:

> tak,ale przysięgam,że go nie znam.

OK. A kondolencje - dla Józefa Oleksego czy Józefowi Oleksemu?
                        • venus99 Re: podziękowania dla pana Bogusława Nizieńskiego 31.12.04, 09:02
                          raczej tym którzy na niego głosowali.
                    • venus99 Re: podziękowania dla pana Bogusława Nizieńskiego 30.12.04, 19:51
                      przepraszam ale muszę dzisiaj kończyc.jutro poczytam sobie resztę
    • antonienko Podziękowania dla pana Bogusława Nizieńskiego 30.12.04, 21:36
      Szanowny Panie!
      Mam niewątpliwy zaszczyt że mogę złożyć Panu podziękowanie i podpisać się pod
      tekstem kolegi lupusa.lupusa.
      Pozdrawiam, życząc dużo zdrowia.
      antonienko
      • imagistyk Re: Podziękowania dla pana Bogusława Nizieńskieg 30.12.04, 21:42
        Zapewne najszczerzej dziękują towarzysze z komitetów(za utrzymywanie prawa i sprawiedliwości socjalistycznej) oraz SB-cy i UB-wcy(za beatyfikację i uwiarygodnienie ich działalności).Coś w tym jest, że największymi pogromcami komunizmu i komunistów są potomkowie utrwalaczy władzy ludowej.Dlatego tak chwalą swojaka.
      • Gość: miki Re: Podziękowania dla pana Bogusława Nizieńskieg IP: *.dip.t-dialin.net 30.12.04, 23:11
        Dolaczam sie z calego serca.Dziekuje.
    • Gość: asia Re: podziękowania dla pana Bogusława Nizieńskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.04, 10:22
      Zapewne trzeba osiągnąć poziom wilczego skretynienia, aby lizać stopy mendzie,
      gnidzie i szui typu były rzecznik. Świat chyba zwariował, jesli były
      komunistyczny PRL owski śędzia sądu najwyższego , wizytator, uosabia majestat
      Rzeczypospolitej. Trzeba mieć lupusowski niby móżdżek, aby sądzić, że takie
      godności w PRL mógł osiągać ktos nieuwikłany w poprzedni ustrój, nie będący
      arcymendą lub komuchem. A więc komu idioci dziękujecie i za co? Za
      sparodiowanie idei lustracji? Wiadomo przecież od wieków, ze największymi
      gnojami są wszelkiego rodzaju przechrzty i uciekinierzy, więc padajcie dalej
      przed tym szubrawcem. Całe szczęście, że większośc w tym kraju wciąż jest
      normalna a nie zdebilona jak niejaki lupus i jego kumple.
      • basia.basia Re: podziękowania dla pana Bogusława Nizieńskiego 31.12.04, 10:40
        Gość portalu: asia napisał(a):

> Całe szczęście, że większośc w tym kraju wciąż jest
        > normalna a nie zdebilona jak niejaki lupus i jego kumple.

A ta normalna to wielce czcigodna i szanowna Aśka?
        Dobre:)))))))))

• Gość: asia Re: podziękowania dla pana Bogusława Nizieńskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.04, 10:49
          Przez litość nie odpowiem ci, żeś głupia jak... Jeśli rzekomy antykomunista
          pisze o facecie, który przez kilkadziesiąt lat ferował wyroki w imieniu
          Polskiej Rzeczpospolitej Ludowej, że dobrze służył ojczyźnie, to ja się pytam
          ciebie - jakiej ojczyźnie? Przeciez to szczyt umysłowej aberracji, więc
          kretyńska blondynko zastanów sie najpierw co piszesz. Chyba, że jesteś poniżej
          umysłowego poziomu tego lupusowego idioty.
          • Gość: elle Re: podziękowania dla pana Bogusława Nizieńskiego IP: *.inet.biz.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 31.12.04, 10:53
            jeszcze wyjaśnienie dla venus : forma gramatyczna użyta przez lupusa jest
            poprawna.
            • venus99 Re: podziękowania dla pana Bogusława Nizieńskiego 31.12.04, 11:41
              dzięki za wyjaśnienie.
          • basia.basia dedykowane Aśce... 31.12.04, 10:53
            dzis.dziennik.krakow.pl/?2004/12.31/Kraj/11/11.html
            Skrót:

"Lustracja polega na sprawdzaniu przez sąd oświadczeń osób publicznych nt.
            związków ze służbami specjalnymi PRL. "Karą" za stwierdzony przez sądy
            lustracyjne obu instancji i Sąd Najwyższy fałsz oświadczenia jest 10-letni
            zakaz pełnienia funkcji publicznych.

W wywiadzie dla PAP Nizieński za przyczyny tego, że "nie wszystko się udało",
            uznał: zniszczenia w archiwach służb specjalnych PRL, unikanie przez
            lustrowanych stawiania się na procesy, postawę zeznających oficerów służb
            specjalnych, którzy najczęściej "zaciemniają obraz", oraz nowelizację lustracji
            autorstwa SLD, która na kilka miesięcy wstrzymała procesy osób podejrzanych o
            związki z wywiadem i kontrwywiadem PRL.

Rzecznik złożył przez sześć lat w sumie 150 wniosków o wszczęcie postępowań
            przez sąd wobec osób podejrzanych o zatajenie związków ze służbami specjalnymi
            PRL.

Najwięcej lustrowano adwokatów - 76, sędziów - 23, posłów - 18, prokuratorów -
            9, ludzi mediów - 6, wyższych urzędników państwowych - 5, podsekretarzy stanu -
            4, senatorów - 3, ministrów - 3, byłych wojewodów - 3.

Kłamstwo lustracyjne stwierdzono ostatecznie m.in. wobec b. wiceszefa MON
            Roberta Mroziewicza z UW, byłego wiceministra transportu Krzysztofa Luksa z UW,
            byłego posła PLD Ryszarda Chodynickiego, byłego posła SLD Tadeusza Matyjka,
            byłego posła PSL Ryszarda Smolarka, byłego senatora SLD Jerzego Mokrzyckiego,
            byłego senatora AWS Zygmunta Ropelewskiego oraz licznych adwokatów, z których
            najbardziej znanymi są były szef Kancelarii Prezydenta Lecha Wałęsy Tomasz
            Kwiatkowski i były likwidator PZPR Jacek Hofman.

Z zarzutu oczyszczono m.in. historycznego lidera NSZZ "Solidarność" byłego
            senatora Mariana Jurczyka, szefa MSZ Włodzimierza Cimoszewicza, byłego
            marszałka Sejmu Wiesława Chrzanowskiewgo. W trybie przewidzianym dla wyborów
            prezydenckich sąd uznał w 2000 r., że agentami nie byli Lech Wałęsa i
            Aleksander Kwaśniewski. Umorzono sprawę byłego szefa MSWiA Janusza
            Tomaszewskiego (AWS).

W I instancji stwierdzono kłamstwo liderów SLD Józefa Oleksego i Jerzego
            Jaskierni (będą apelacje). Trwają jeszcze procesy m.in. Marka Wagnera z SLD,
            byłego posła PSL Aleksandra Bentkowskiego i byłego szefa KPN Leszka
            Moczulskiego.

Nizieński dodał, że 588 osób podlegających lustracji jest zarejestrowanych w
            ewidencji jako agenci, ale nie ma dowodów wystarczających do wszczęcia wobec
            nich procesów. Najwięcej jest w tej grupie adwokatów 335, sędziów - 81, posłów -
            47, ludzi mediów - 43, ministrów i wiceministrów - 16, prokuratorów - 13,
            wojewodów i wicewojewodów - 12, dyrektorów generalnych urzędów państwowych - 8,
            senatorów - 6, przedstawicieli Kancelarii Prezydenta - 2, innych - 8. Wszystkie
            te osoby pełniły funkcje publiczne w dniu wejścia lustracji w życie w 1997 r.
            lub pełnią je nadal."

• Gość: asia Re: dedykowane Aśce... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.04, 11:13
              Nie bardzo rozumiem, co z tego co przytaczasz wynika. Nie neguję ani ustawy
              lustracyjnej, ani faktu, ze nie nalezy swej przeszłości nie zatajać. Neguję
              tylko wynoszenie na piedestały ludzi o watpliwej moralności, kurki kręcące się
              skąd wieje wiatr. Nizieński zaś to taki sam typ jak drugi Katon - Wasserman ,
              który robił karierę jako PRL owski aparatczyk, przedstawiciel WŁADZY! aparatu
              opresji ze strony tamtej władzy. Brał od tej władzy do której sam należał
              odznaczenia, a dziś na nią szczeka. To takie typy mnie mierzą i uwazam, że nie
              powinny stanowić ani wzoru ani otrzymywać hołdów i słów uwielbienia jakie
              składają im co poniektórzy na tym forum. Przecież możesz mieć inne od mego
              zdanie, ale dla mnie to zwykłe ludzkie śmieci. Prawicowiec niech będzie
              prawicowcem, a komuch komuchem i obu należy sie szacunek za konsekwencję w
              poglądach. A takim jak ci dwaj z dawnego apaartu lub rokitopodobnym
              koniunkturalistom nalezy mówić stop. I tylko tyle, bo inaczej kazdy szmaciarz b
              ędzie osobom godną szacunku, a człowiek umiejący znieść prześladowania dla
              swych idei nikim.
        • Gość: elle Re: podziękowania dla pana Bogusława Nizieńskiego IP: *.inet.biz.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 31.12.04, 10:51
          pragnę również złożyć Panu Bogusławowi Nizieńskiemu serdeczne podziękowania za
          wytrwałość i przywrócenie nadziei. Przepraszam za tych, którzy, wiem to , nie
          są w stanie Pana obrazić,bo ten styl i ten gatunek ludzi zna Pan nazbyt dobrze.
          Oby nadchodzący rok przyniósł Panu wiele dobrych dni.
          • venus99 Re: podziękowania dla pana Bogusława Nizieńskiego 31.12.04, 11:55
            150 osób w 6 lat - rezultaty skromne.
            z całą pewnością p.sędzia robiący największą karierę w czasach PRL zna bardzo
            dobrze różne gatunki ludzi.
            czy mogę wiedzieć jaką nadzieję ci przywrócono?
      • lupus.lupus do Asi 31.12.04, 11:38
        Upuść trochę jadu, bo jego stężenie w krwi staje się niebezpieczne dla ciebie
        samej. Przestań też pisać bzdury kompletna dyletantko(dowód- pan Nizieński
        został sedzią SN dopiero w 1990 r.) Reszty nawet nie chce mi się prostować i
        tłumaczyć.

Wszystkiego dobrego w Nowym Roku!

• Gość: asia Re: do Asi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.04, 11:46
          A przedtem był pewnie sprzątaczką i woźnym sądowym. Poczytaj sobie jego
          zyciorys i zastanów się , bo później będzie z toba tak jak z tym Kamińskim co
          składał hołdy i ryngrafy Pinochetowi. I jak on dziś wygląda? Był tak samo pewny
          swych racji jak ty.
          • Gość: elle Re: do Asi IP: *.inet.biz.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 31.12.04, 11:51
            cokolwiek by robił wcześniej, ważne jest, co zrobił ostatnio. Ty też jesteś
            pewna swych racji, nie wypominaj więc tego nikomu.Dobrego Nowego Roku!
          • iza.bella.iza ubeckie fałszywki towarzysza asi 31.12.04, 11:55

> A przedtem był pewnie sprzątaczką i woźnym sądowym. Poczytaj sobie jego
            > zyciorys i zastanów się ,

No właśnie poczytaj, towarzyszu asia i przestań szczekać. Twoje kłamliwe
            stwierdzenia i ubeckie prowokacje łatwo zweryfikować, więc daj sobie na
            wstrzymanie.

www.rzecznikip.gov.pl/1.htm
            • homosovieticus Może ta rozmowa przekona zajadłych oponentów 31.12.04, 13:08
              Rozmawia Krzysztof Skowroński
              Krzysztof Skowroński: Jutro zaczyna się ta najważniejsza sprawa, którą pan
              prowadzi, czyli sprawa wicepremiera Tomaszewskiego. Jest pan do niej
              przygotowany?

Bogusław Nizieński: Tak jest.

Skowroński: A jak w ogóle rozpoczęła się sprawa wicepremiera Tomaszewskiego?
              Kiedy pan dostał pierwszą informację, z której wynikało, że ta sprawa się
              rozpocznie?

Nizieński: Pierwszą informację pozyskałem sam, wtedy kiedy przebywałem w
              pomieszczeniach Urzędu Ochrony Państwa, gdzie znajdują się karty. Kiedy badałem
              karty członków rządu, zainteresowałem się pewnymi zapisami, które wydały mi się
              dosyć dziwne. To był początek moich działań, poszukiwania dokumentów,
              poszukiwania dowodów osobowych. Ten proces dochodzenia do prawdy materialnej
              trwał ponad trzy miesiące. To nie była sprawa prosta. Tu trzeba było włożyć
              dużo wysiłku, trzeba było szukać, ale ostatecznie wyniki tych poszukiwań
              zostały przełożone na wniosek o wszczęcie postępowania lustracyjnego wobec
              wicepremiera i ministra spraw wewnętrznych i administracji Janusza
              Tomaszewskiego."
              www.radiozet.pl/rozmowy_gosc.html?wid=19940
              • Gość: michal Re: Może ta rozmowa przekona zajadłych oponentów IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 31.12.04, 13:20
                Nic ich nie przekona, bo ci ludzie nie zmieniaja przekonan pod wplywem
                argumentow.
              • venus99 Re: Może ta rozmowa przekona zajadłych oponentów 31.12.04, 13:23
                i tym razem też mu nie wyszło.prawda materialna w oczach Nizieńskiego przybiera
                dziwne kształty.
                • homosovieticus Re: Może ta rozmowa przekona zajadłych oponentów 31.12.04, 13:30
                  venus99 napisał:

> i tym razem też mu nie wyszło.prawda materialna w oczach Nizieńskiego
                  przybiera
                  >
                  > dziwne kształty.

Obawiam się ,że przestałaś rozumieć sens tego co piszesz.
                  Wiarygodniejsza jesteś, prosto z wody i piany.
                  • venus99 Re: Może ta rozmowa przekona zajadłych oponentów 31.12.04, 13:39
                    a ty się nie myjesz?
                    chyba nie zazdrościsz mi kapieli?
                    ========================================
                    Nizieński cos zobaczył,coś przeczytał,cos postanowił.tylko biednego
                    Tomaszewskiego nie skazali.co za nieszczęście.
                    • homosovieticus Re: Może ta rozmowa przekona zajadłych oponentów 31.12.04, 13:45
                      venus99 napisał:

> a ty się nie myjesz?
                      > chyba nie zazdrościsz mi kapieli?
                      > ========================================
                      > Nizieński cos zobaczył,coś przeczytał,cos postanowił.tylko biednego
                      > Tomaszewskiego nie skazali.co za nieszczęście.

Innego poczucia humoru, Ci życzę.
                    • iza.bella.iza Re: Może ta rozmowa przekona zajadłych oponentów 31.12.04, 13:48
                      venus99 napisał:

> Nizieński cos zobaczył,coś przeczytał,cos postanowił.tylko biednego
                      > Tomaszewskiego nie skazali.co za nieszczęście.

I co tak Cię boli, że Tomaszewskiego sąd lustracyjny za kłamcę nie uznał? O co
                      Ci chodzi? Rzecznik Interesu Publicznego tak jak prokurator prowadzi
                      dochodzenie i kieruje sprawę do sądu. Niezawisły sąd rozstrzyga czy zarzuty
                      były słuszne czy nie - jak zawsze w normalnym państwie. I raz sprawę wygrywa
                      strona skarżąca, a innym razem obrona. Chciałbyś, żeby każdy prokurator, który
                      przegrał sprawę w sądzie tracił posadę? Mniej więcej takie wnioski można
                      wyciągnąć z Twoich wywodów.
      • Gość: gość Trochę o Nizieńskim IP: *.devs.futuro.pl 31.12.04, 12:06
        Czytając Aśkę antylustracyjni propagandziści zacierają ręce, że im się
        ogłupianie powiodło do tego stopnia, że niektórzy widzą Nizieńskiego wyłącznie
        oczami zaślepionych nienawiścią do lustracji dziennikarzy. Trzeba schylić czoła
        nad ekipą Michnika, której udało się wmówić tej głupszej części opinii
        publicznej, że były AK-owiec jest - jak pisała Ewa Milewicz - "politycznym
        sojusznikiem UB i SB". Ciekawe, że ci którzy nie mogą znieść Nizieńskiego, nie
        mają nic przeciwko Maleszce, który za pieniądze pracował dla zabójców swojego
        kumpla Pyjasa. I potrafią jednym tchem nazywać Nizieńskiego "sojusznikiem SB" i
        Kiszczaka "człowiekiem honoru". Cóż, może i są niekonsekwentni ale na szczęście
        niemyślący samodzielnie czytelnik tego nie zauważa. Nie wiem tylko jak znoszą
        myśl, że taki Leon Kieres jest (był?) członkiem Unii Wolności. Jakoś nigdy o
        tym nie wspominają, pewnie się wstydzą, że ktoś z "partii ludzi rozumnych" może
        mieć pociąg do teczek.

www.rzecznikip.gov.pl/24.htm
        www.rzecznikip.gov.pl/1.htm
        • Gość: elle trochę o michniku IP: *.inet.biz.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 31.12.04, 12:18
          michnik - manipulator i oszust intelektualny - Z.Herbert.
          Dlatego nie dajmy się jego pomiotom omamić i bądzmy ponad to.
        • venus99 Re: Trochę o Nizieńskim 31.12.04, 12:19
          popatrzmy spokojnie na życiorys tego orła polskiego sądownictwa.nawet w
          wykonaniu p.Ordowąża można przeczytać rzeczy ciekawe.
          sędzia Nizieński jest łącznikiem szefa sztabu Narodowej Organizacji Wojskowej,w
          latach 46-47 członek WiN,w 49 aresztowano oboje rodziców (w innych życiorysach
          podawano,że też był zatrzymany za jakiś napad z bronią w ręce zakończony zgonem
          postrzelonego) i ten człowiek w tych mrocznych latach stalinowskich spokojnie
          studiuje na tak bardzo ideologicznym Wydziale Prawa!
          kariera w wymiarze sprawiedliwości była przed nim zamknięta i dlatego został
          TYLKO sędzią Sądu Najwyższego.biedna ofiara okrutnego reżymu.
          bardzo mu współczuję!
          • homosovieticus Trochę o Nizieńskim, Venus 99 i Temidzie 31.12.04, 12:38
            Sędzia Niezieński tropił kłamstwa ludzi o różnych orientacjach
            politycznych.Fakt ,że większość z nich miała pzpr-owski rodowód , nie może być
            zarzutem kierowanym przeciwko czowiekowi, który w najuczciwszy sposób, starał
            się wypełniać, bardzo trudny zawód sędziego, w okresie transformacji
            ustrojowej, w Polsce .
            Zechciej to przyznać Venus 99, wszak nie jesteś Temidą.
            • venus99 Re: Trochę o Nizieńskim, Venus 99 i Temidzie 31.12.04, 12:48
              1.udowodnij,że większość oskarżonych miała rodowód pzprowski.
              2.nie zarzucam sędziemu,że sądził przestepców.zarzucam mu koniunkturalizm i
              krętactwo życiorysowe, zacietrzewienie i podejrzaną nadgorliwość.zmazywanie win
              przeszłych?
              3.gdybym była Temidą tematu sędziego by nie było.
              • homosovieticus Re: Trochę o Nizieńskim, Venus 99 i Temidzie 31.12.04, 13:24
                ad 1-www.rzecznikip.gov.pl/publik.html
                ad 2-Twoje zarzuty są całkowicie bezpodstawne.Wykaż słuszność jednego z nich.
                ad 3- Temida, ma opaskę na oczach.Ty, masz przepaskę na biodrach.
                • venus99 Re: Trochę o Nizieńskim, Venus 99 i Temidzie 31.12.04, 14:26
                  1.chyba nie zrozumiałeś - problem dotyczył przynależności partyjnej osób
                  sądzonych przez sędziego Nizieńskiego a nie rzecznika Nizieńskiego.
                  2.życiorys sędziego.
                  3.dlatego mam lepszy ogląd rzeczywistości.
                  • homosovieticus Re: Trochę o Nizieńskim, Venus 99 i Temidzie 31.12.04, 14:51
                    Moja naga Venus99, a paszła Ty won, ze swoim przekreceniem mysli.
            • imagistyk Re: Trochę o Nizieńskim, Venus 99 i Temidzie 31.12.04, 13:37
              Komunistyczny sędzia Nizieński umacniał władzę ludową jak tylko mógł.Po zmianie ustroju zaczął zwalczać tych,których przedtem wspierał ile mógł.To jakoś się nazywa.Gdyby Macierewicz,Moczulski,Romaszewski,Wałęsa,Michnik,Kuroń czyktokolwiek inny z opozycji antykomunistycznej stał na czele biura RIP i firmował to swoim nazwiskiem - to byłoby to na swój sposób logiczne i sprawiedliwe.Natomiast komunistyczny sędzia Nizieński nie miał do tego prawa!!!!!!!!!!! Najwięksi dzisiaj pogromcy komunizmu to potomkowie utrwalaczy władzy ludowej!!!!!!!!!!
              • homosovieticus Re: Trochę o Nizieńskim, Venus 99 i Temidzie 31.12.04, 13:41
                imagistyk napisał:

Najwięksi dzisia
                > j pogromcy komunizmu to potomkowie utrwalaczy władzy ludowej!!!!!!!!!!

Odpowiem z taką samą logiką;
                Któż, jak nie Oni najlepiej jej wartość (zło ) poznać mogli?
              • iza.bella.iza następny prowokator? 31.12.04, 13:42
                spóźniłeś się ze swoimi rewelacjami - towarzysz asia już cię ubiegł i premi nie
                dostaniesz:))))
                • homosovieticus następny prowokator? niemożliwe - za głupi!!(n/t) 31.12.04, 13:50
                • Gość: asia Re: następny prowokator? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.04, 14:10
                  Towarzyszko imion dwojga!
                  Jesli w główce jest cokolwiek, to sama pojmiesz, lub jestes tego przeciez
                  pewna, ze w PRL karier w wymiarze sprawiedliwości nie robili "bezpartyjni
                  fachowcy". A twój ulubieniec, był sędzia wizytatorem, a wiec sprawdzał, jak
                  skutecznie, ofiarnie i skrupulatnie inni sędziowie wypełniaja socjalistyczną
                  praworządność. Więc jak uważasz, ktoś taki był nikim?, nie miał specjalnych
                  zasług dla reżimu? Awansował, bo gonił staruszki smiecące na ulicach?
                  Odpowiedź dla dorosłych i żyjacych w tamtych czasach ludzi jest oczywista. Więc
                  nie nadawaj mi okresleń o twojej mentalności, tylko wykaż, ze przeinaczam fakty.
                  Życzę ci, abyś kiedys trafiła w ręce takiej neofickiej gnidy.
                  • homosovieticus następny prowokator? też mądrym inaczej jest 31.12.04, 14:15
                    Nie na wizytowaniu i pisaniu protokołów trzymał się reżim, ale na ich
                    kompletnym lekceważeniu i ... policji politycznej.
                  • iza.bella.iza Re: następny prowokator? 31.12.04, 14:31

> Towarzyszko imion dwojga!
                    > Jesli w główce jest cokolwiek, to sama pojmiesz, lub jestes tego przeciez
                    > pewna, ze w PRL karier w wymiarze sprawiedliwości nie robili "bezpartyjni
                    > fachowcy". A twój ulubieniec, był sędzia wizytatorem, a wiec sprawdzał, jak
                    > skutecznie, ofiarnie i skrupulatnie inni sędziowie wypełniaja socjalistyczną
                    > praworządność. Więc jak uważasz, ktoś taki był nikim?, nie miał specjalnych
                    > zasług dla reżimu? Awansował, bo gonił staruszki smiecące na ulicach?
                    > Odpowiedź dla dorosłych i żyjacych w tamtych czasach ludzi jest oczywista.

Powtarzasz się, nawet w inwektywach. Wróć na FK jak będziesz mieć coś nowego do
                    powiedzenia.

> Więc nie nadawaj mi okresleń o twojej mentalności,

Asiu drogi, ja nigdy bym ci nie nadała określeń o mojej mentalności, bo byś
                    sobie mózg rowalił do reszt próbując je zrozumieć.

> tylko wykaż, ze przeinaczam fakty

Wykazałam, ale twój betonowy łeb jest na wszelką argumentację odporny.

> Życzę ci, abyś kiedys trafiła w ręce takiej neofickiej gnidy.

Ja nie mam powodu obawiać się sedzięgo Nizieńskiego ani nikogo, kto zajął by
                    się ewntualnie moją lustracją.

Trochę rozumku życzę w Nowym Roku:)))
                  • Gość: michal Re: następny prowokator? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 31.12.04, 14:31
                    Zwroc uwage, ze RIP mogl byc tylko doswiadczony prawnik. Sila rzeczy taki
                    czlowiek musial czesc kariery zawodowej robic w PRL-u. Taki czlowiek nie
                    powinien byc rownoczesnie adwokatem, bo adwokaci maja zawodowa sklonnosc do
                    obrony "podsadnego", a urzad RIP jest bardziej podobny do prokuratury. Zatem
                    logiczne jest, ze funkcje RIP powinien objac sedzia albo prokurator z
                    odpowiednim doswiadczeniem, ktore z oczywistych wzgledow mogl nabyc tylko za
                    czasow komuny. Nizienski byl bezpartyjny, nie sadzil w sprawach politycznych.
                    Sedzia SN zostal juz w czasach nowego ustroju, bo wczesniej z racji swej
                    bezpartyjnosci nie mial na to szans.
    • Gość: Stanisław Remuszko Podziękowania dla Pana Lupusa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.04, 11:57
      Chciałbym Panu serdecznie podziękować za ten tekst. Popieram jego tenor w całej
      rozciągłości.
      Z szacunkiem
      Stanisław Remuszko
      31-XII-2004
      • magdusia93 Sędzie Nieziński udowodnił jedną rzecz ! 31.12.04, 12:09
        Taką, że Oleksy nie zdradził PRL !
        • Gość: elle Re: Sędzie Nieziński udowodnił jedną rzecz ! IP: *.inet.biz.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 31.12.04, 12:18
          :)
        • venus99 Re: Sędzie Nieziński udowodnił jedną rzecz ! 31.12.04, 12:20
          jeden z uczciwych?
          • Gość: elle Re: Sędzie Nieziński udowodnił jedną rzecz ! IP: *.inet.biz.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 31.12.04, 12:24
            i sprawiedliwych.
    • indris podziękowania dla pana Bogusława Nizieńskiego 31.12.04, 12:21
      Zwłaszcza za zakończenie działalności.
    • homosovieticus zanim cokolwiek napiszesz na temat P.Niezińskiego 31.12.04, 13:57
      www.rzecznikip.gov.pl/historia.html
      • Gość: Stanisław Remuszko Radzę zarejestrować ten tekst pana Kauby. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.04, 14:55
        Zanim zniknie on z oficjalnej witryny RIP.
        Panu Homosowietykusowi serdecznie dziękuję za ten link.
      • venus99 Re: zanim cokolwiek napiszesz na temat P.Niezińs 31.12.04, 14:58
        w niczym to nie zmienia mojego poglądu na osobę Wielkiego Lustratora. o ustawie
        ze względu na dobre obyczaje nie wspomnę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka